1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet"

Transcriptie

1 Anatomie Het enkelgewricht is een gecompliceerd geheel, vooral omdat het een aaneenschakeling van diverse gewrichten is, die op hun beurt weer noodzakelijk zijn om aan de voet zowel stabiliteit alsook beweeglijkheid te kunnen geven. De enkel heeft zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een aantal enkelbanden. Aan de binnenzijde zijn deze (drie) zo sterk met elkaar verweven dat ze vaak als één band gezien worden. Deze heeft dan ook een aparte naam: het ligamentum deltoïdeum (zie figuur 2). Het feit dat deze band zo sterk is, samen met de opbouw van de voet -het binnenste voetgewelf is duidelijk hoger dan het buitenste voetgewelf- maakt dat we bij een enkelband letsel meestal te maken hebben met een letsel van de buitenste enkelbanden. in figuur 3 zien we de rechter enkel vanaf de buitenkant. De lange botjes aan de voorzijde zijn de middenvoetsbeentjes. De tenen, die daar nog weer voor zitten, zijn in deze figuur niet getekend. Aan de buitenkant van de enkel zijn drie bandjes (ligamenten) het belangrijkst; zie figuur 3 en 4: 1 de voorste enkelband - ligamentum talofibulare anterius. 2. de middelste enkelband - ligamentum calcaneofibulare. 3. de achterste enkelband - ligamentum talofibulare posteriu Over het algemeen is het de voorste enkelband (1) die bij het letsel betrokken is, de middelste- en achterste enkelbanden zijn dat veel minder vaak. Wanneer dat wel het geval is, hebben we vaak ook met een gecompliceerd letsel te maken.

2 Naast de banden spelen de spieren die rondom de enkel liggen een grote rol bij de stabiliteit van het gewricht. (Zie hiervoor ook het artikel over enkel letsels.) Met name het samenspel tussen de stand van de voet, de banden én de spieren speelt een grote rol. Juist door dit samenspel wordt er een groot beroep gedaan op de coördinatie tussen de verschillende onderdelen. De hoeveelheid stroken en de hoogte waarop de tape wordt aangebracht zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals: de ernst en de "versheid" van het letsel, het stadium in het revalidatieproces, de mate van (sport)belasting die weer zal gaan plaatsvinden, lengte en gewicht van de persoon. De opbouw van elke tapebandage kent een basispatroon van "ankerstroken", waarop a.h.w. de tape wordt verankerd, en van "werkstroken", waarmee het gewricht, de band of de pees wordt beïnvloed. Verder is het van belang er bij het aanbrengen van de stroken tape op te letten dat de stroken met een egale kracht en zonder plooien worden aangebracht. Veel mensen hebben de neiging om de stroken een bepaalde richting op te trekken. Het enige resultaat wat je op die manier zult krijgen is een tape met veel -ongewenste en soms storende- plooien. Laat de tape "met het lichaam meelopen"! 1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet De ankers (punt 1 en 2) Bij de enkel worden ankerstroken aangelegd op ongeveer 1/3 (tot evt. de ½) van het onderbeen. Het bovenste anker bestaat uit twee elkaar half overlappende stroken, die aan de achterzijde van het been niet gesloten zijn Circulair tapen is hier niet nodig en op deze manier voorkomen we dat de doorbloeding belemmerd kan worden. Het lijkt misschien overbodig om de tape zo hoog aan te leggen, maar het voordeel is dat het mechanische effect (hefboom) zo groter is, terwijl ook het neuroreflectoire effect (groter oppervlak) groter is. Het anker aan de onderzijde wordt aan de zijkant van c.q. rondom de voet aangelegd, vanaf de grote teen, via de hak, tot aan de kleine teen. Zie de figuren 5, 6 en 7.

3 de voet komt het, als gevolg van transpiratie, nog wel eens voor dat de tape Met name onder niet goed wil hechten. Het is dan aan te raden een kleefspray te gebruiken, zoals in figuur 6 is weergegeven.na de ankers komen de stijgbeugel (punt 3). Deze tapestrook dient, samen met de halve stijgbeugel, vooral om het hielbeen (de hak) te stabiliseren. De stijgbeugel begint aan de binnenzijde van het been op het bovenste anker, loopt dan naar beneden, gaat onder de hak door, loopt aan de buitenkant weer omhoog, en hecht vervolgens weer vast op het bovenste anker. Van groot belang is hier dat de tape - zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant- midden over de uiteinden van resp. scheenbeen en kuitbeen (de enkel botten) heen loopt. Wanneer de tape te ver naar voren ligt, zal de voet juist omhoog geduwd worden, en wanneer de tape te ver naar achteren licht, zal de voet juist naar beneden worden geduwd. De eerste mogelijkheid kan door de sportfysiotherapeut in het begin van de revalidatiefase soms bewust worden gebruikt om de enkel nog extra te ontzien. De tweede mogelijkheid echter moet zeker vermeden worden. Zie de figuren 8 en 9 De halve stijgbeugel (punt 4) is in de figuren 10 en 11 aangegeven met de stippellijn. Deze strook begint aan de binnenkant van de enkel, net naast en onder de binnenste enkelknobbel (het uiteinde van het scheenbeen). Vervolgens loopt deze strook bijna parallel (maar net niet helemaal) aan de hele stijgbeugel, gaat onder de voet door en komt dan aan de buitenzijde weer omhoog. Omdat de strook niet precies parallel loopt zal deze dan verder niet langs de hele stijgbeugel omhoog lopen, maar schuin over de vooorzijde van het onderbeen heenlopen en eindigen op het bovenste anker, of op de binnenpoot van de stijgbeugel De anti-rotatiestrook (punt 5).

4 Analyse van beelden waarbij iemand door zijn enkel zwikt laten zien dat dit meestal gebeurd wanneer de voet iets naar binnen gedraaid, en het been naar voren geplaatst is. Vaak is dit de positie van het been bij een sliding (voetbal, tennis). Op dat moment gebeuren er twee dingen tegelijk, enerzijds kantelt het hielbeen (de hak) naar binnen, en bovendien maakt het onderbeen een draaibeweging naar buiten, terwijl de voet stil blijft staan. Zie de pijl in figuur 12. Om nu bij een nieuwe belasting deze beweging iets af te remmen kunnen we een tweetal stroken tape aanbrengen, die in het verloop van de voorste enkelband (nummer 1 in figuur 3) en tegengesteld aan deze draaibeweging lopen. De strook -aangegeven met een enkele lijn- begint op de voorvoet en loopt licht schuin omhoog, draait dan achter het been langs, en stopt op of net over de stijgbeugel. Een tweede strook -hier met een dubbele lijn aangegeven- begint vanaf het zelfde punt, maar verloopt onder een iets andere hoek, waardoor hij iets hoger zal uitkomen, en loopt vervolgens ook achter het been langs. De heel-lock (punt 6) is een tape die met name het hielbeen stabiliseert., en bestaat uit twee delen: één aan de binnenzijde, en één aan de buitenzijde. Het eenvoudigst is het om een strook tape af te scheuren, en dan het midden van die strook op de zijkant van de hak te leggen. Het hielbeen is voor te stellen als een rechthoekig blokje, en de strook tape maakt daarbij een hoek van ongeveer 45o t.o.v. de hak De beide uiteinden zijn dan nog los, en deze worden dan één voor één aangebracht door ze met de hand vast te strijken. Zie figuur 15 tot en met 19.

5 De werkstroken (punt 6) Alle stroken tot nu toe hebben hun functie in het stabiliseren en/of ondersteunen van de enkel en de structuren rond de enkel. De werkstroken die nu komen hebben daarnaast als functie de voet zelf te stabiliseren en te ondersteunen. De eerste strook begint aan de binnenzijde van de voet, zo dicht mogelijk bij het begin van de grote teen. Het is het beste deze strook niet recht naar beneden, maar iets schuin naar achteren te beginnen (zie de pijl in figuur 20). Daarna loopt de strook onder de voet door, komt aan de buitenzijde van de voet weer omhoog, en loopt dan schuin over het onderbeen naar boven en hecht vast op het bovenste anker, of zoals hier, iets meer naar de zijkant op de binnenpoot van de stijgbeugel..( zie fig ) De volgende werkstrook loopt parallel en begint iets meer naar achteren (in de richting van de hak). Ook het verdere verloop van de tape zal dan grotendeels parallel zijn aan de eerste werkstrook. Zie figuur 22 en 23.

6 Bij een grotere / ernstigere blessure wordt het hele been in getapet kijk voor af of je niet gevoelig bent voor de lijm laag in de tape (gebruik dan onderwrape of spuitbus zie fig 6) Raadpleeg de dokter of EHBO let op dat de tape niet knelt. Zorg dat er eerst wordt gekoeld, het tape is preventief

ENKEL TAPEN. InspanningLoont Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht www.inspanningloont.nl KvK: 53702794 BTWnr: 850982595B01

ENKEL TAPEN. InspanningLoont Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht www.inspanningloont.nl KvK: 53702794 BTWnr: 850982595B01 Vooraf Zorg dat de enkel in 90 graden (0 graden dorsaalflexie) blijft tijdens het tapen. Zorg dat de huid vetvrij is en verwijder eventueel de beharing. Vraag altijd na of iemand allergisch is voor één

Nadere informatie

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen.

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen. Tapen Tapen (theorie) Basis-idee : het ondersteunen van een zwakke plaats van het lichaam, door bepaalde bewegingen te remmen die spanning zouden kunnen uitoefenen op het verzwakte gebied, maar zonder

Nadere informatie

Sporttaping: een korte kennismaking

Sporttaping: een korte kennismaking Sporttaping: een korte kennismaking Anatomie van een gewricht Een gewricht bestaat uit twee of meerdere botstukken die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. De stabiliteit wordt door 3 componenten bepaald.

Nadere informatie

U wordt op dd... terug verwacht bij. orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3)

U wordt op dd... terug verwacht bij. orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3) Tape instructies Scheenbeen Kuitbeen Peroneus spieren Bovenste spronggewricht Sprongbeen Hielbeen Enkelbanden Onderste spronggewricht U wordt op dd... terug verwacht bij dr... orthopedisch chirurg/chirurg

Nadere informatie

Knieblessure Anatomie van de knie meniscus kruisbanden

Knieblessure Anatomie van de knie meniscus kruisbanden ! Knieblessure De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (het femur) en het scheenbeen (de tibia). Het kuitbeen (de fibula) begint onder het kniegewricht en ligt aan de buitenkant van het onderbeen.

Nadere informatie

De basis van de ondervoet bij het paard! Inleiding:!

De basis van de ondervoet bij het paard! Inleiding:! Dierenarts van Leeuwen www.vanleeuwenvoorpaarden.nl De basis van de ondervoet bij het paard Inleiding: Omdat de vraag naar uitleg mij meermaals wordt voorgeschoteld, heb ik een zeer korte maar hopelijk

Nadere informatie

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Wat is een verzwikte enkel? Bij het verzwikken van de enkel kantelt de voet naar binnen terwijl het been belast

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose?

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose? Enkelinstabiliteit Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten,

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie 00 Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband poli Orthopedie 1 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee

Nadere informatie

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Instructies en oefeningen na enkelbandletsel

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Instructies en oefeningen na enkelbandletsel Afdeling Gipskamer, locatie AZU Instructies en oefeningen na enkelbandletsel Inleiding Bij een enkelbandletsel of een enkelverstuiking is er meestal sprake van een verrekking of (gedeeltelijke)scheuring

Nadere informatie

Ligamentaire laesie enkelgewricht

Ligamentaire laesie enkelgewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentaire

Nadere informatie

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius Cursus Ontspanningsmassage Bijlage spieren. Trapezius De trapezius (monnikskapspier) is een ruitvormige spier boven aan de achterkant van het lichaam. De trapezius loopt van de schedelbasis tot aan het

Nadere informatie

HOE IK EEN BALG MAAK

HOE IK EEN BALG MAAK HOE IK EEN BALG MAAK Gespreid over verschillende jaren, bouwde ik houten camera s. De grootste uitdaging was het zelf maken van een balg. Om het geheim hiervan te achterhalen, ontlede ik enkele oude balgen.

Nadere informatie

Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn

Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn 1 Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn enkelblessures, gevolgd door knieblessures. Daarnaast

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam Cursus KeyCreator Oefening 3D: éénvleugelraam Tekenen van een éénvleugel raam. Een eenvleugel raam tekenen kan via meerdere methodes. Een eerste methode is een constructie met de vleugel als een geheel,

Nadere informatie

Pijn rondom uw knieschijf

Pijn rondom uw knieschijf Fysiotherapie Pijn rondom uw knieschijf Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep 1. Inleiding Bij u is patellofemorale pijnproblematiek vastgesteld (patella

Nadere informatie

Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug. Manja Weijers

Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug. Manja Weijers Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug Manja Weijers Wat gaan we doen Papier vouwen Theorie Prak:jk Afsluiten Wie ben ik Manja Weijers Fysiotherapeut en yogadocent Eigen prak:jk in Utrecht Puzzelen,

Nadere informatie

DONKERSTEEG [ DOSSIER ] [ CLUBBLAD VAN VOLLEYBALVERENIGING DOS LUNTEREN ]

DONKERSTEEG [ DOSSIER ] [ CLUBBLAD VAN VOLLEYBALVERENIGING DOS LUNTEREN ] [ DOSSIER ] [ CLUBBLAD VAN VOLLEYBALVERENIGING DOS LUNTEREN ] Bisschopsweg 79 6741 LD Lunteren Tel: 0318 484601 Fax: 0318 481002 Mob: 06 22413407 DONKERSTEEG Rioolontstoppingen - Loodgieter V.D. Duyn V.

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing

Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing Patello-Femoraal Pijn Syndroom Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing Evt. Inhoudsopgave Inleiding De functie van de knieschijf De oorzaak van het Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Het klachtenbeeld.

Nadere informatie

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE 2016 FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 WERKING KNIEGEWRICHT (beschouwingen uit de literatuur) PATELLA: - beschermt kniegewricht - is katrol voor pees

Nadere informatie

Na een gescheurde of verrekte enkelband

Na een gescheurde of verrekte enkelband Na een gescheurde of verrekte enkelband U heeft uw enkelband verrekt of gescheurd. In deze folder vindt u instructies en oefeningen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen PADDY Alternatief PADDY Deze markante vlieger is ontworpen door Willy Koch. Deze Duitse kunstenaar heeft al menige mooie vlieger ontworpen. In zijn ontwerpen gebruikt hij vaak het zo bekende vlechtwerk.

Nadere informatie

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel Orthopedie Arthroscopie van de enkel 1 Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de enkel te ondergaan. In deze brochure wordt u informatie gegeven over de mogelijkheden van een

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de gestippelde lijnen. Vouw alle stukken langs de gestippelde lijnen.

Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de gestippelde lijnen. Vouw alle stukken langs de gestippelde lijnen. PAPIEREN VLIEGTUIG TANDLOOS INSTRUCTIES AAN DE SLAG Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de Vouw alle stukken langs de KNIP NAAR VOREN VOUWEN VOUW NAAR ACHTEREN VOUWEN TANDLOOS VLIEGTUIG Knip

Nadere informatie

Behandeling bij enkelbandletsel

Behandeling bij enkelbandletsel Spoedeisende Hulp / Spoedpost Behandeling bij enkelbandletsel www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl SEH012 / Behandeling bij enkelbandletsel /

Nadere informatie

Uw eigen broedhok bouwt u zo

Uw eigen broedhok bouwt u zo 1 Zelf aan de slag Uw eigen broedhok bouwt u zo Dit hebt u nodig: spijkertjes schroeven 3,5 x 30 mm schroeven 3,5 x 10 mm 2 scharnieren 7 x 7 cm 2 eierkist-sluitingen 1 drukschakelaar met maakcontact elektriciteitsdraad

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Inhoudsopgave Inleiding 2 Wat is het patellofemoraal (pijn)syndroom? 2 Klachten 3 Oorzaken 3 Behandeling 3 Behandeling bij wat minder

Nadere informatie

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband GIPSKAMER Veterbrace bij scheur buitenste enkelband ADVIES Veterbrace bij scheur buitenste enkelband U hebt uw buitenste enkelband gescheurd (een laterale enkelbandruptuur). De beste behandeling voor deze

Nadere informatie

LEZING KNGF. Zo pas je voetentraining toe in jouw prak2jk

LEZING KNGF. Zo pas je voetentraining toe in jouw prak2jk LEZING KNGF Zo pas je voetentraining toe in jouw prak2jk De normale voet Dit is een tekening van normale voeten. Voeten die nooit in schoenen hebben gezeten. Dit is een tekening van voeten zoals wij in

Nadere informatie

Behandeling bij enkelbandletsel

Behandeling bij enkelbandletsel Spoedeisende Hulp / Spoedpost Behandeling bij enkelbandletsel www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl SEH012 / Behandeling bij enkelbandletsel /

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam)

Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) Kneuzen en verzwikken van de enkel behoren tot de meest voorkomende letsels.

Nadere informatie

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom Orthopedie Patellofemoraal pijnsyndroom Pijn in en rond de knieschijf Inleiding U heeft een bezoek gebracht aan uw behandelend arts op de poli. De arts heeft geconstateerd dat u patellofemorale pijnklachten

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

Het partieel immobiliserende verband van de knie.

Het partieel immobiliserende verband van de knie. Het partieel immobiliserende verband van de knie. De knie is een gecompliceerd gewricht. - Het heeft een ingewikkeld meervoudig bandsysteem. - Het bestaat uit niet congruente gewrichtsvlakken - Het heeft

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan uw hielbeen (calcaneus). Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie) PATIËNTEN INFORMATIE Verstuikte enkel (enkeldistorsie) Mevrouw, Mijnheer De arts heeft met jou besproken dat de klachten verband houden met een verstuikte enkel. Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment,

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Dakbox. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr

Installation instructions, accessories. Dakbox. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr Instructienr. Versie Ond. nr. 30664082 1.0 Dakbox M8901893 Pagina 1 / 10 Uitrusting A0000162 A0000161 M8901899 Pagina 2 / 10 M8901898 Pagina 3 / 10 M8901892 Pagina 4 / 10 INLEIDING Lees de hele instructie

Nadere informatie

Presentatie blessure preventie. John Klerkx

Presentatie blessure preventie. John Klerkx Presentatie blessure preventie John Klerkx Programma 1. Doel van de presentatie. 2. De meest voorkomende blessures. 3. Preventie (voorkomen blessures). 4. Geslacht, leeftijd, lichaamsbouw/ gezondheid.

Nadere informatie

vogel en kikker in origami

vogel en kikker in origami Aantal personen Individueel of per twee Per twee: Sterkere taalleerder kan de minder sterke taalleerder helpen Taalniveau Reproducerend taalniveau Niveau Verschillende niveaus mogelijk (makkelijkere of

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inhoudsopgave Inleiding 4 Klachten 5 Diagnose stellen 6 De operatie 6 Hamstring pezen techniek 7 Patellapees techniek 9 Na de operatie 10 Ontslag 11 Leefregels

Nadere informatie

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom Orthopedie Patellofemoraal pijnsyndroom Pijn in en rond de knieschijf Inleiding U heeft een bezoek gebracht aan uw behandelend arts op de poli. De arts heeft geconstateerd dat u patellofemorale pijnklachten

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een dakkapel Tekenen van een dakkapel. Op een dak komen regelmatig dakkapellen voor die verschillende vormen kunnen hebben. In deze cursus ziet men hoe men een rechte

Nadere informatie

- 1 - Afstandtastschoen en riem voor de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen.

- 1 - Afstandtastschoen en riem voor de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen. - 1 - Afstandtastschoen en riem voor de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen. 1 20 2 30 De uitvinding is een vervolg op een idee waar ik de volgende octrooien op heb. De tastgrijphulp NL 2961 en

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Ligamentair letsel kniegewricht

Ligamentair letsel kniegewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentair letsel

Nadere informatie

Verstuikte enkel. Enkeldistorsie

Verstuikte enkel. Enkeldistorsie Verstuikte enkel Enkeldistorsie 2 Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw klachten veroorzaakt worden door een verstuikte enkel (enkeldistorsie). Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg

Nadere informatie

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT Inleiding U gaat geopereerd worden vanwege instabiliteit van uw knieschijf of pijn. Dat kan om twee soorten operaties gaan,

Nadere informatie

Enkelbandletsel. Gipskamer

Enkelbandletsel. Gipskamer Enkelbandletsel Gipskamer U heeft een blessure aan uw enkel/ enkelband. Dit wordt ook wel enkel distorsie genoemd. U heeft hiervoor op de Gipskamer een gips, tape of brace om uw enkel gekregen. Het gips,

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

HET MOOGLY ALFABET vertaald door HET HAAKBEEST www.hethaakbeest.be

HET MOOGLY ALFABET vertaald door HET HAAKBEEST www.hethaakbeest.be HET MOOGLY ALFABET vertaald door HET HAAKBEEST www.hethaakbeest.be 1 Gebruik onderstaand schema voor de teltekeningen: Start Losse (l) Halve Vaste (hv) Vaste (v) 2 vasten in 1 steek Haak 2 vasten samen

Nadere informatie

Massage handelingen Onderste extremiteiten

Massage handelingen Onderste extremiteiten Henny Leentvaar (Sport)Massage Massage handelingen Onderste extremiteiten Datum: 30 mei 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Onderste extremiteiten voorzijde Massage van de voorzijde van het boven- en

Nadere informatie

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband GIPSKAMER Veterbrace bij scheur buitenste enkelband ADVIES Veterbrace bij scheur buitenste enkelband U hebt uw buitenste enkelband gescheurd (een laterale enkelbandruptuur). De beste behandeling voor deze

Nadere informatie

Tutorial jongensblazer

Tutorial jongensblazer Tutorial jongensblazer Ik vertrok van een basispatroon dat ik online kocht en uitprintte op de website van Knipmode. Hier vind je de link: http://www.knippie.nl/shop/jongen/jas/kek-blazertje-grotemaat-pdf-patroon

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding.

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. AluTech 3400 serie (opbouw) AluTech 3500 serie (inbouw) AluTech 540 AluTech 540/O Inhoud Pagina Overzicht bedieningselementen 2 Rugleuning instellen 3 Hoogte voetensteun instellen

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

Mac s Machine by Ms.mcb

Mac s Machine by Ms.mcb boodschappen tas MATERIALEN Stof A* (buitenkant): ca. 0,5 meter Stof B* (binnenkant): ca. 0,5 meter Biaisband totaal: 60 cm, dubbelgevouwen en gestikt. Koordjes: ca. 2x 30 cm 2 Koorddopjes Afmetingen boodschappentas

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M04 van augustus 2012. Een acuut trauma van de enkel is het meest voorkomende letsel van het bewegingsapparaat. Bij het naar binnen

Nadere informatie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Uw specialist heeft bij u een patellofemoraal (pijn)syndroom vastgesteld. U leest in deze brochure: wat het patellofemoraal (pijn)syndroom

Nadere informatie

Patroon Uil Floortje. Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 50 gram voor de kop. Ca. 25 gram voor de poten en de snavel

Patroon Uil Floortje. Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 50 gram voor de kop. Ca. 25 gram voor de poten en de snavel Patroon Uil Floortje Benodigd materiaal Gebruikte steken Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania l = losse voor het lijf. hv = halve vaste Ca. 50 gram voor de kop v = vaste Ca. 25 gram voor de poten en

Nadere informatie

10 (wedstrijd) TIPS VOOR PATINZEILERS

10 (wedstrijd) TIPS VOOR PATINZEILERS 10 (wedstrijd) TIPS VOOR PATINZEILERS 05 AUG 2007 NORTH SEA PATIN SAILORS BEACHCLUB DE WINDHAAN 1 1/ koers- of snelheidsschema: (figuur 1) onderling verband tussen windrichting, koers en snelheid voorbeeld

Nadere informatie

Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen:

Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen: Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen: Ten aanzien van de kleren die we dragen en het type films waarvan we houden is het duidelijk dat man en vrouw verschillend zijn. Onderzoek wijst uit dat

Nadere informatie

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem 2D naar Solid Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen Afmetingen van gleuf voor V- riem Veranderen van een 2D tekening naar een solid. Teken een 3D tekening van een aandrijfwiel vertrekkende

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel ARTROSE VAN DE VOET EN ENKEL INLEIDING Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Patroon Kip Katrien. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 25 gram voor de snavel en de poten. Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels

Patroon Kip Katrien. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 25 gram voor de snavel en de poten. Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels Patroon Kip Katrien Benodigd materiaal Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania voor het lijf en de kop Ca. 25 gram voor de snavel en de poten Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels Haaknaald nr. 2

Nadere informatie

Kruisbandherstel d.m.v.

Kruisbandherstel d.m.v. Kruisbandherstel d.m.v. operatie Voorste kruisbandruptuur VKB-ruptuur) Vaak worden we geconfronteerd met een hond die plotseling of geleidelijk is gaan manken met een of beide achterbenen. Zeer frequent

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

15 a De rechthoeken zijn 1 bij 6 lucifers, of 2 bij 5 lucifers, of 3 bij 4 lucifers. Zie figuur: Hoofdstuk 21 OPPERVLAKTE HAVO 21.

15 a De rechthoeken zijn 1 bij 6 lucifers, of 2 bij 5 lucifers, of 3 bij 4 lucifers. Zie figuur: Hoofdstuk 21 OPPERVLAKTE HAVO 21. Hoofdstuk 1 OPPERVLAKTE HAVO 1.1 INTRO 15 a De rechthoeken zijn 1 bij 6 lucifers, of bij 5 lucifers, of 3 bij 4 lucifers. Zie figuur: 1 Oppervlakte snelweg = 0 km 18 m = 0.000 m 18 m = 360.000 m. Zijde

Nadere informatie

De Meniscus. Pagina 1 van 7

De Meniscus. Pagina 1 van 7 Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 Pagina 3 van 7 Pagina 4 van 7 Anatomie en Functie De meniscus is een halfcirkelvormige kraakbeenschijf tussen bovenbeen en onderbeen en men Pagina 5 van 7 herkent de achterhoorn,

Nadere informatie

De verstuikte enkel, enkel distorsie

De verstuikte enkel, enkel distorsie De verstuikte enkel, enkel distorsie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een verstuikte enkel. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Nog vragen? Artrose van de knie De knie Wat is een artrotische knie?

Nog vragen? Artrose van de knie De knie Wat is een artrotische knie? Artrose van de Knie Artrose van de knie Bij artrose van de knie is er sprake van slijtage. Er zijn drie vormen die het kniegewricht kunnen aantasten. In deze folder leest u over de mogelijkheden van een

Nadere informatie

John Hermans. Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis

John Hermans. Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis John Hermans Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis Dit proefschrift gaat over het afbeelden van de syndesmose van de enkel, bij mensen die hun lichaam

Nadere informatie

Marching Percussion Band. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk.

Marching Percussion Band. Tambour-maître. Snare drums. Mallet instrumenten. Multi percussion. Quint. Bass Drum. Saxofoons. Slagwerk. Marcheren Bij straatoptredens loopt Excelsior in een georganiseerde en uniforme ritmische stoet, dit is marcheren. Marcheren gaat onder leiding van de tambour-maître. Tijdens het marcheren wordt er gemusiceerd,

Nadere informatie

Checklist toestellen 2018

Checklist toestellen 2018 TOESTEL ONDERDELEN EISEN AKKOORD Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm en maximaal 120 cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven ing. M.A.P. (Marcel) van Aarle Datum : 12 maart 2013 Aantal pagina s : 27 Opdrachtgever : Haagdijk B.V.

Nadere informatie

Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas

Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas Ik heb deze tas gemaakt van de Coton 4 van Phildar, kleurnummers 0067 (zwart) en 0001 (roze) en de Originals Brazilia van Schachenmeyr, kleurnummer 00087. Van de Coton

Nadere informatie

Herhaal van * tot * nog 1x, de laatste hoek is al gehaakt. Sluit de toer en hecht af.

Herhaal van * tot * nog 1x, de laatste hoek is al gehaakt. Sluit de toer en hecht af. Rechthoek deel 3 Gebruikte kleuren: Stormy Weather Purple it is Toer 15 Marble Moss green Toer 16 Marble, Light blue, Capri Ivory, Orchid, Purple Toer 17-18 White Moss green Toer 19-20 White Moss green

Nadere informatie

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm 小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm De beschrijving hieronder is algemeen en kan afwijken van de manier waarop die in de verschillende scholen geleerd wordt. Opening Je staat recht de voeten zijn

Nadere informatie

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA sprong Muur Breedtesprong Slalom Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm.

Nadere informatie

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf!

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf! Baby Sneakers Er staan op het www veel patroontjes van babysneakers, maar iedere keer was ik niet tevreden. Dan was het zooltje niet mooi, dan vond ik de hiel uitgezakt of de neus te bol. Tja, dan kan

Nadere informatie

Gipskamer. Klompvoet

Gipskamer. Klompvoet Gipskamer Klompvoet Inleiding Uw baby is geboren met een of twee klompvoeten. In deze folder kunt u lezen wat een klompvoet is, over het stellen van de diagnose en over de behandeling. In Nederland worden

Nadere informatie

VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE

VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE 25732 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een verzwikte enkel (enkel distorsie). Het is goed om u te realiseren dat

Nadere informatie

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Henny Leentvaar (Sport)Massage Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Datum: 3 juni 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Druk verbanden Bij een kneuzing of verstuiking wordt de ice regel uitgevoerd.

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Paraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 5 Doorbewegen door een hulppersoon 11 Colofon 20 Inleiding In deze brochure laten we de

Nadere informatie