REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN ARBITRAGE BILJARTFEDERATIE DE TWEE PROVINCIËN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN ARBITRAGE BILJARTFEDERATIE DE TWEE PROVINCIËN"

Transcriptie

1 REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN ARBITRAGE BILJARTFEDERATIE DE TWEE PROVINCIËN Versie 2007-I Biljartfederatie De Twee Provinciën 2007

2 DE RAAD VAN ARBITRAGE Een korte uitleg Met ingang van het competitieseizoen zal de Raad van Arbitrage (verder: de Raad) gaan beslissen in geschillen die ontstaan zijn tijdens competitiewedstrijden, bekerwedstrijden, de persoonlijke kampioenschappen en verder elke wedstrijd welke door de Federatie wordt georganiseerd. Verder beslist de Raad in elk geschil dat is ontstaan omtrent een juiste uitleg van de reglementen van de Federatie. De geschillen worden bij de Raad aangebracht door een klager. De klager kan een persoon of vereniging zijn die een klacht heeft over het gedrag van een individuele speler, een team of een vereniging. De klager moet wel een redelijk belang hebben bij de klacht. Eenvoudige klachten worden behandeld door de voorzitter van de Raad in een zogenaamde enkelvoudige kamer. Moeilijkere klachten worden behandeld door de voorzitter van de Raad, de voorzitter van het Bestuur, de Competitieleider en twee leden van een willekeurige vereniging in een zogenaamde meervoudige kamer. Tegen uitspraken van zowel de enkelvoudige als de meervoudige kamer staat geen hoger beroep of een ander rechtsmiddel open. De klacht moet binnen zes weken na het ontstaan van het geschil schriftelijk of per worden ingediend, en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het geval waartegen de klacht is gericht; de gronden van de klacht. De klacht moet worden ondertekend, tenzij de klacht per wordt ingediend. De Raad kan een voorlopige voorziening treffen. Een voorlopige voorziening wordt getroffen indien de uitspraak van de Raad niet kan worden afgewacht. De Raad mag namelijk acht weken de tijd nemen om over een geschil te beslissen, en in sommige gevallen moet er snel een beslissing worden genomen en is deze termijn dus te lang. Een voorlopige voorziening is een tijdelijke maatregel en is alleen van kracht in de periode dat de Raad over het geschil beslist. Als de Raad definitief op de klacht heeft beslist, vervalt de voorlopige voorziening. Een klager kan om een voorlopige voorziening verzoeken; de Raad kan deze ook zonder daartoe verzocht te zijn treffen. Naar aanleiding van een klacht kan de Raad ook disciplinaire sancties opleggen. Bij de enkelvoudige kamer van de Raad kan hoger beroep ingesteld worden tegen door het Bestuur of de Ledenvergadering opgelegde sancties. De Raad gaat dan niet nog eens de gehele procedure overdoen; zij zal alleen kijken of het Bestuur dan wel de Ledenvergadering de reglementen goed hebben toegepast. Deze uitleg bevat globale informatie over het Reglement voor de Raad van Arbitrage. Aan de tekst van deze uitleg kunnen geen rechten worden ontleend.

3 REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN ARBITRAGE De Algemene Vergadering, gelet op artikel 17, tweede lid, van de Statuten van Biljartfederatie De Twee Provinciën, besluit vast te stellen het navolgende R E G L E M E N T HOOFDSTUK 1 Definities en reikwijdte Artikel 1:1 In dit reglement en de daarop rustende bepalingen wordt verstaan onder: a. de Federatie: de Biljartfederatie De Twee Provinciën; b. de Ledenvergadering: de Algemene Ledenvergadering van de Federatie; c. het Bestuur: het Dagelijks Bestuur van de Federatie; d. de Competitieleider: de Competitieleider van de Federatie; e. de Raad: de Raad van Arbitrage; f. de indiener: de natuurlijke of rechtspersoon die een klacht indient bij de Raad. HOOFDSTUK 2 De werkwijze van de Raad van Arbitrage Artikel 2:1 De Raad beslist bij uitsluiting van elk ander orgaan in geschillen welke zijn ontstaan tijdens competitiewedstrijden, bekerwedstrijden, de persoonlijke kampioenschappen en verder elke wedstrijd welke op last van de Federatie wordt georganiseerd. Artikel 2:2 Verder beslist de Raad in elk geschil dat is ontstaan omtrent een juiste uitleg van de reglementen van de Federatie of de spelreglementen. Artikel 2:3 De Raad kan met toepassing van de reglementen van de Federatie eveneens kennis nemen van geschillen die zijn ontstaan tijdens wedstrijden welke niet zijn georganiseerd door de Federatie maar wel door een van zijn leden. Het bestuur van de desbetreffende vereniging besluit of de Raad bevoegd zal zijn. Artikel 2:4 De Raad kan tevens andere rechtsprekende taken toebedeeld krijgen. Zulks geschied op voordracht van het Bestuur en met goedkeuring van de Ledenvergadering. Artikel 2:5 1. De Raad moet volgens de reglementen rechtspreken. Zij mag in geen geval de innerlijke waarde van het reglement beoordelen. 2. Bepalingen uit de reglementen kunnen door de Raad buiten toepassing worden gelaten, voor zover hun toepassing in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. HOOFDSTUK 3 De samenstelling van de Raad

4 Artikel 3:1 1. De Raad bestaat uit een enkelvoudige en meervoudige kamer. 2. De enkelvoudige kamer is belast met de beslissing op eenvoudige klachten. Als naar het oordeel van de enkelvoudige kamer een klacht te gecompliceerd is, wordt deze doorverwezen naar de meervoudige kamer. 3. De meervoudige kamer is eveneens belast met de beslissing in hoger beroep zoals bedoeld in artikel 8:7, tweede en derde lid, van het Spelreglement van de Twee Provinciën. 4. De meervoudige kamer is belast met de beslissing op gecompliceerde klachten. Als naar het oordeel van de meervoudige kamer een klacht eenvoudig is, wordt deze doorverwezen naar de enkelvoudige kamer. 5. De Raad wordt bij het uitvoeren van zijn taken bijgestaan door een secretaris. Artikel 3:2 1. De enkelvoudige kamer bestaat uit de voorzitter van de Raad. 2. De meervoudige kamer bestaat uit de voorzitter van de Raad en twee leden. 3. De leden van de Raad wijzen de voorzitter aan. De voorzitter blijft niet langer dan drie jaren in functie als zodanig. HOOFDSTUK 4 Beroep op de Raad Artikel 4:1 De Raad zal alleen uitspraak doen in een geschil op basis van een individuele schriftelijke klacht welke als zodanig aan de Raad kenbaar is gemaakt. De toezending kan ook per geschieden. Artikel 4:2 1. Een indiener van een klacht moet belanghebbende zijn. 2. Onder een belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een klacht is betrokken. Artikel 4:3 1. De klacht wordt ondertekend en bevat ten minste: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het geval waartegen de klacht is gericht; d. de gronden van de klacht. 2. Ondertekening kan achterwege blijven indien de klacht per wordt ingediend. Artikel 4:4 Indien niet is voldaan aan artikel 4:3 of aan enig ander bij dit reglement gesteld vereiste voor het in behandeling nemen van de klacht, kan deze niet-ontvankelijk worden verklaard, mits de indiener de gelegenheid heeft gehad het verzuim te herstellen binnen een hem daartoe gestelde termijn. Artikel 4:5 De Raad kan een formulier vaststellen voor het indienen van klachten. Artikel 4:6 1. De termijn voor het indienen van een klacht bedraagt vier weken. 2. De termijn vangt aan met ingang van de dag waarop het geschil is ontstaan. 3. Een klacht is tijdig ingediend indien deze voor het einde van de termijn is ontvangen. Artikel 4:7 Ten aanzien van een na afloop van de termijn ingediende klacht blijft nietontvankelijkverklaring op grond daarvan achterwege indien redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener in verzuim is geweest.

5 Artikel 4:8 1. De indiener is verantwoordelijk voor de wijze van indienen van een klacht. 2. Bij elke toezending van een klacht aan de Raad komt het voor risico van de indiener indien de klacht niet of niet tijdig door de Raad wordt ontvangen. HOOFDSTUK 5 Uitspraak en voorlopige voorziening in klachtprocedures Artikel 5:1 1. De Raad doet binnen acht weken na ontvangst van de klacht schriftelijk uitspraak. 2. Indien het noodzakelijk is om tot een goed oordeel te komen, kan de Raad de in het eerste lid genoemde termijn verlengen. Van de verlenging alsmede de duur daarvan wordt de indiener per brief of per op de hoogte gebracht. Artikel 5:2 De uitspraak strekt tot: a. onbevoegdheidverklaring van de Raad, b. niet-ontvankelijkverklaring van de klacht, c. ongegrondverklaring van de klacht, of d. gegrondverklaring van de klacht. Artikel 5:3 1. Indien het oordeel van de Raad vanwege onverwijlde spoed niet kan worden afgewacht, kan deze een voorlopige voorziening treffen. 2. Een voorlopige voorziening kan door de Raad worden genomen indien de indiener hierom verzoekt of ambtshalve. 3. Elke voorlopige voorziening vervalt op het moment dat er door de Raad uitspraak wordt gedaan in de bodemzaak. Artikel 5:4 Voorlopige voorzieningen worden genomen door de voorzitter van de Raad. Artikel 5:5 1. Een uitspraak dient te berusten op een deugdelijke motivering. De motivering wordt vermeld in de uitspraak. 2. Indien een klacht of een onderdeel daarvan niet bijdraagt aan de rechtsontwikkeling van dit of andere door de Federatie vastgestelde reglementen, kan de Raad de klacht ongemotiveerd verwerpen. HOOFDSTUK 6 Disciplinaire sancties Artikel 6:1 1. De Raad is bevoegd een disciplinaire sanctie op te leggen indien zij daartoe feiten of omstandigheden aanwezig acht. 2. Indien een klacht aanleiding geeft tot het toepassen van disciplinaire sancties zal de Raad het Bestuur hiervan op de hoogte brengen. 3. De Raad kan bepalen dat de opgelegde disciplinaire sanctie of een gedeelte daarvan niet ten uitvoer zal worden gelegd onder door hem te stellen voorwaarden. 4. Voordat de Raad een disciplinaire sanctie oplegt, stelt hij de beklaagde in de gelegenheid zijn zienswijze naar voren te brengen. Artikel 6:2 1. De disciplinaire sancties zijn:

6 a. berisping; b. geldboete; c. strafpunten; d. royement. 2. De geldboete bedraagt maximaal 23, Het aantal strafpunten bedraagt maximaal twaalf voor een individuele speler. Het aantal strafpunten bedraagt maximaal zestig voor een team. Strafpunten worden in mindering gebracht op het puntentotaal van het competitiejaar waarin de bestrafte gedraging of omstandigheid zich voordeed. 4. Royement kan geschieden ten aanzien van een aantal wedstrijden, voor de duur van een team-, beker- of persoonlijke competitie of een bepaalde tijdsperiode van maximaal twee jaren. Artikel 6:3 De bepalingen in dit hoofdstuk laten de bevoegdheid van het Bestuur om disciplinaire sancties op te leggen onverlet. Artikel 6:4 Een individuele speler of een team kan niet meerdere malen voor hetzelfde feit worden bestraft. HOOFDSTUK 7 Hoger beroep tegen sancties van het bestuur en de ledenvergadering Artikel 7:1 De bepalingen in dit hoofdstuk zijn van toepassing in de gevallen waarin de meervoudige kamer optreedt in hoger beroep zoals bedoeld in artikel 8:7, tweede en derde lid, van het Spelreglement van de Twee Provinciën. Artikel 7:2 1. De Raad gaat bij de vaststelling van de feiten uit van hetgeen daaromtrent door het Bestuur dan wel de Ledenvergadering is vastgesteld. Artikel 4:3, eerste lid sub c, is niet van toepassing. 2. De Raad beoordeelt slechts of het Bestuur dan wel de Ledenvergadering de door de Federatie opgestelde reglementen goed heeft toegepast. Artikel 7:3 Acht de Raad het beroep gegrond, dan vernietigd zij het besluit waartegen beroep is ingesteld, en neemt de beslissing die het Bestuur dan wel de Ledenvergadering op basis van de reglementen had moeten nemen. HOOFDSTUK 8 Overgangsrecht en slotbepalingen Artikel 8:1 1. Klachten die op het moment van inwerkingtreding van dit reglement aanhangig zijn bij het Bestuur, de Competitieleider of enig ander orgaan van de Federatie worden overgedragen aan de Raad. 2. Artikel 4:6, eerste en tweede lid, zijn op deze klachten niet van toepassing. Artikel 8:2 Indien een reglement gewijzigd wordt terwijl een klacht aanhangig is bij de Raad, zullen deze wijzigingen slechts worden toegepast in die zaak indien dat uitdrukkelijk in het wijzigingsbesluit wordt bepaald.

7 Artikel 8:3 Dit reglement zal worden aangehaald als Reglement voor de Raad van Arbitrage. Artikel 8:4 Dit reglement treedt terstond in werking. ONDERTEKENING Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van de Biljartfederatie De Twee Provinciën op 4 juni 2007 te Beesd. De Algemene Ledenvergadering van de Federatie. De Voorzitter, De Secretaris, Ad van den Bos Jos Klein

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Vastgesteld door de plenaire vergadering van de GAC op 25.03.2010 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Saxion op 06.04.2010 Kenmerk: 2015001720 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

TUCHTREGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

TUCHTREGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE TUCHTREGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE Het Tuchtreglement is naar aanleiding van gewijzigde Statuten van de Federatie d.d. 20 maart vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van

Nadere informatie

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd.

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd. Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452, zevende lid, BW

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten Stichting Pensioenfonds Wonen Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten administrateur Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Rijnzathe 10, 3454 PV De Meern Postbus 3183, 3502

Nadere informatie

Bezwarenprocedure. EVC procedure Masteropleiding Archeologie. 1 v-5

Bezwarenprocedure. EVC procedure Masteropleiding Archeologie. 1 v-5 Bezwarenprocedure EVC procedure Masteropleiding Archeologie 1 v-5 Versiebeheer Titel Bezwarenprocedure Versie Datum publicatie Auteur 1 19 december 2009 MH/CNe 2 22 januari 2010 MH/CNe 3 04 februari 2010

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

Inwerking getreden 22 juni Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006

Inwerking getreden 22 juni Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006 Inwerking getreden 22 juni 2006 Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006 AANHEF Het algemeen bestuur van de Stadsbank Oost Nederland; Gelet op artikel 5 lid 3, artikel 11 lid 1 sub 1 c

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website Klachtenreglement VeWeVe 2016 Blits Bewind is aangesloten bij branchevereniging VeWeVe. Als u een klacht heeft over uw bewindvoerder dan moet deze eerst bij uw bewindvoerder worden ingediend of met hem

Nadere informatie

Koepel Nederlandse Traditionele Schutters

Koepel Nederlandse Traditionele Schutters Reglement van tucht KNTS Artikel 1. Algemene bepalingen. 1. Het bestuur van de KNTS is verantwoordelijk voor het naleven van de statuten, reglementen en voorschriften van de KNTS. 2. Het bestuur neemt

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+ REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+ Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Bevoegdheid College van Beroep... 2 Artikel 3 Reikwijdte Reglement van Orde... 2 Artikel 4

Nadere informatie

In deze klachtenregeling wordt verstaan onder : -het College van Bestuur : het College van Bestuur van het Friesland College

In deze klachtenregeling wordt verstaan onder : -het College van Bestuur : het College van Bestuur van het Friesland College Klachtenregeling Sociale Veiligheid Friesland College. I Begripsbepalingen. In deze klachtenregeling wordt verstaan onder : -het College van Bestuur : het College van Bestuur van het Friesland College

Nadere informatie

Taak Artikel 2 De behandeling van klachten die tegen de gewone leden of ereleden zijn ingediend, is opgedragen aan de Raad.

Taak Artikel 2 De behandeling van klachten die tegen de gewone leden of ereleden zijn ingediend, is opgedragen aan de Raad. Reglement van Tucht Begripsbepalingen Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

KNSB Tuchtreglement. Hoofdstuk 1. Algemeen

KNSB Tuchtreglement. Hoofdstuk 1. Algemeen KNSB Tuchtreglement Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Reikwijdte Tuchtreglement 1.1 Het KNSB Tuchtreglement is een reglement in de zin van artikel 15.2 en 15.5 van de Statuten en wordt hierna aangeduid

Nadere informatie

Concernstaf. Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam

Concernstaf. Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam Concernstaf Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam Dit reglement voorziet in het instellen van een Geschillenadviescommissie als bedoeld in artikel 7.63a van de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

Reglement inzake klachten- en geschillenprocedure Stichting Pensioenfonds Rockwool

Reglement inzake klachten- en geschillenprocedure Stichting Pensioenfonds Rockwool Reglement inzake klachten- en geschillenprocedure Stichting Pensioenfonds Rockwool Artikel 1 Definities De in de statuten en het pensioenreglement van het fonds gebruikte begripsbepalingen worden geacht

Nadere informatie

Reglement tuchtrechtspraak

Reglement tuchtrechtspraak Reglement tuchtrechtspraak DEFINITIES Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder klager: 1) degene met wie de seksuoloog in professioneel contact staat, zoals nader is uitgewerkt in de Beroepscode

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR PENSIOENFONDS PGB Reglement voor de Commissie van Bezwaar Pensioenfonds PGB 1 REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR als bedoeld in artikel 16 van de statuten van

Nadere informatie

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Postbus AA Horst aan de Maas Tel:

Postbus AA Horst aan de Maas Tel: Postbus 6041 5960 AA Horst aan de Maas Tel: 0478 85 15 12 info@cmsbewindvoering.nl www.cmsbewindvoering.nl Klachtenregeling van CMS Bewindvoering Artikel 1 Begripsomschrijving: Organisatie: CMS Bewindvoering

Nadere informatie

COLLEGE VAN TOEZICHT

COLLEGE VAN TOEZICHT November 2017 COLLEGE VAN TOEZICHT PROTOCOL KLACHTBEHANDELING INLEIDING In dit protocol zijn de regels vastgelegd die betrekking hebben op het indienen van een schriftelijke klacht tegen een lid van de

Nadere informatie

PROTOCOL KLACHTBEHANDELING

PROTOCOL KLACHTBEHANDELING 2016 COLLEGE VAN TOEZICHT PROTOCOL KLACHTBEHANDELING INLEIDING In dit protocol zijn de regels vastgelegd die betrekking hebben op het indienen van een schriftelijke klacht tegen een lid van de Nederlandse

Nadere informatie

lid van de vereniging : een aspirant-lid, gewoon lid dan wel buitengewoon lid van de vereniging;

lid van de vereniging : een aspirant-lid, gewoon lid dan wel buitengewoon lid van de vereniging; Reglement Tuchtzaken Het Reglement Tuchtzaken is laatstelijk gewijzigd en vastgesteld op 15 juni 2011 door het besluit van de algemene ledenvergadering Algemeen Preliminair Begripsomschrijving Voor de

Nadere informatie

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.;

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Reglement geschillen in de landbouwzorg Begripsomschrijving Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Commissie : de Geschillencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland te Bloemendaal; gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan: a. Besluit: een schriftelijke beslissing

Nadere informatie

Gelet op artikel 9 van het Bestuursreglement College gerechtelijk deskundigen en de bepalingen van de Algemene Wet bestuursrecht;

Gelet op artikel 9 van het Bestuursreglement College gerechtelijk deskundigen en de bepalingen van de Algemene Wet bestuursrecht; N R G D DERLANDS GISTER RECHTELIJK SKUNDIGEN Versie 1.0/24.03.2011 Reglement bezwaaradviescommissie NRGD Het College gerechtelijk deskundigen, Gelet op artikel 9 van het Bestuursreglement College gerechtelijk

Nadere informatie

Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen

Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen november 2007 Inleidende bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen De begripsomschrijvingen zoals

Nadere informatie

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Positie commissie In het proces van de jaarlijkse verdeling van Bestedingsplan Sportagendagelden, bestaande uit Lotto-, Mission- en VWS-gelden zijn

Nadere informatie

Klacht- en sanctiereglement

Klacht- en sanctiereglement Klacht- en sanctiereglement Dit reglement is, als Klacht- en sanctiereglement volgens artikel 18 van de Statuten van de vereniging met volledige rechtspersoonlijkheid Edese Golf Club, vastgesteld in de

Nadere informatie

Reglement. Stichting Naleving CAO Tentoonstellingsbedrijven (SNTB)

Reglement. Stichting Naleving CAO Tentoonstellingsbedrijven (SNTB) Reglement Stichting Naleving CAO Tentoonstellingsbedrijven (SNTB) Reglement SNTB - 2007 1 Reglement Stichting Naleving CAO Tentoonstellingsbedrijven (SNTB) ingevolge artikel 3 lid 4 van deze CAO en artikel

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Friesland College

Reglement Klachtencommissie Friesland College Reglement Klachtencommissie Friesland College I. definities Aangeklaagde: een ieder die deel uitmaakt van de instelling, zowel personeel als cursist en tegen wie een klacht is ingediend. Bevoegd gezag:

Nadere informatie

'Klachtenregeling WSD'

'Klachtenregeling WSD' KLACHTENREGELING WSD HET ALGEMEEN BESTUUR VAN WSD Gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van WSD d.d.; Gelet op de ter zake gegeven instemming van de Centrale Ondernemingsraad van WSD d.d. Overwegende

Nadere informatie

Tuchtreglement SRA 1. Afdeling 1 Algemene bepalingen

Tuchtreglement SRA 1. Afdeling 1 Algemene bepalingen Tuchtreglement SRA Reglement inzake de taak en werkwijze van het Arbeidsdeskundig Tuchtcollege en het Centraal Arbeidsdeskundig Tuchtcollege van de SRA, als bedoeld in de statuten van de Stichting Register

Nadere informatie

Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ. Stichting Hogeschool Zeeland

Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ. Stichting Hogeschool Zeeland Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ Stichting Hogeschool Zeeland Het college van bestuur van de Stichting Hogeschool Zeeland; Gelet op het bepaalde in artikel 7.59a van de wet op het hoger

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Stichting OVO

KLACHTENREGELING Stichting OVO KLACHTENREGELING Stichting OVO Het bevoegd gezag van de Stichting voor Openbaar Verenigd Onderwijs in Gorinchem en de regio, gelet op de bepalingen van de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op het

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ Vastgesteld door de algemene ledenvergadering van VastgoedPRO op 12-11-2013, op grond van het bepaalde in de statuten van VastgoedPRO. Ingaande per 1-1-2014. Begripsomschrijving

Nadere informatie

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Positie commissie In het proces van de jaarlijkse verdeling van LottoBestedingsplan Sportagenda-gelden, bestaande uit Lotto-, Mission- en VWS-gelden

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer

REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer 1. Definities: 1.a. de Stichting: De statutair te Utrecht gevestigde stichting: Stichting Rentmeesterskamer, hierna ook aan te duiden

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTRECHTSPRAAK van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)

REGLEMENT TUCHTRECHTSPRAAK van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) REGLEMENT TUCHTRECHTSPRAAK van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) A. ALGEMENE BEPALINGEN BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: NVH of Vereniging: De Nederlandse

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven 601959 versie 1.0 20 januari 2016 Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven Per 1 januari 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting

Nadere informatie

Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV, gevestigd in Emmeloord. Hierna te noemen Panta Rhei.

Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV, gevestigd in Emmeloord. Hierna te noemen Panta Rhei. KLACHTENREGLEMENT Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV kennen een klachtenreglement welke ten doel hebben het voorzien in een procedure om op klachten binnen zo kort mogelijke termijn adequaat

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederland.

Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederland. Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederlan Definities Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Commissie: de Geschillencommissie; Stichting Deurwaarders Collectief

Nadere informatie

Klachtenregeling. Pagina 1 van 6. De Basis Heerenveen donderdag 17 juni 2010

Klachtenregeling. Pagina 1 van 6. De Basis Heerenveen donderdag 17 juni 2010 Klachtenregeling De Basis Heerenveen donderdag 17 juni 2010 Oorspronkelijk document: P:\01 De Basis 2009\01 Organisatie\02 Raad van Toezicht\03 handboeken van bestuur\interne organisatie\ Klachtenregeling

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam

Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 De geschillencommissie...2 Artikel 1 Begripsbepalingen...2 Artikel 2 Taken en bevoegdheden...2 Artikel 3 Samenstelling...3

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders 1 Klachten Reglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de Branchevereniging behoort een onafhankelijke klachtenprocedure

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Sinds juni 2008

KLACHTENREGELING Sinds juni 2008 KLACHTENREGELING Sinds juni 2008 INHOUDSOPGAVE 1. Begripsbepalingen 2 Blz. 2. Behandeling van de klacht 3 2.1. De contactpersoon 3 2.2. De vertrouwenspersoon 3 2.3. De klachtencommissie 3 2.4. De procedure

Nadere informatie

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie 2018/2019 pagina 2 van 9 Inhoudsopgave Artikel 1. Bevoegdheid College van Beroep 3 Artikel 2. Reikwijdte Reglement van Orde

Nadere informatie

September 2010 (DBS 008, CvB/ ) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg

September 2010 (DBS 008, CvB/ ) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg September 2010 (DBS 008, CvB/1011.005) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg REGLEMENT VOOR DE KLACHTENCOMMISSIE TOEPASSING STUDENTEN-/CURSISTENSTATUUT VAN HET REGIONAAL OPLEIDINGENCENTRUM TILBURG (ROC

Nadere informatie

Klachtenregeling. onderwijs

Klachtenregeling. onderwijs Klachtenregeling onderwijs maart 2013 Klachtenregeling Stellingwerf College Inhoud Hoofdstuk 1: begripsbepalingen Algemeen Artikel 1 Hoofdstuk 2: behandeling van de klachten Artikel 2: aanstelling en taken

Nadere informatie

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200 Bezwaarregeling voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 juli 2007 B200 Artikel 1 - Gebruikte begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De wet of Wjz: Wet op de jeugdzorg.

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 743 Paraaf: Onderwerp : Klachtenregeling en Reglement van orde klachtencommissie Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van de Klachtenregeling

Nadere informatie

verklaring dat een belanghebbende zich, ofschoon zijn rechtspositie niet is geschaad, op incorrecte wijze door het fonds bejegend acht.

verklaring dat een belanghebbende zich, ofschoon zijn rechtspositie niet is geschaad, op incorrecte wijze door het fonds bejegend acht. Stichting Pensioenfonds Abbott Nederland Reglement klachten- en geschillenprocedure Artikel 1. Begripsbepalingen De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel

Nadere informatie

Reglement Tuchtrechtspraak

Reglement Tuchtrechtspraak Reglement Tuchtrechtspraak DEFINITIES Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder klager: 1) degene met wie de seksuoloog in professioneel contact staat, zoals nader is uitgewerkt in de Beroepscode

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Klachtenregeling Universiteit Twente

Klachtenregeling Universiteit Twente Klachtenregeling Universiteit Twente Kenmerk: CvB UIT - 2532 Datum: 12 april 2017 Auteur: Hooftman Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Vertrouwenspersoon en studentendecaan...

Nadere informatie

Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid

Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid 1 Het bevoegd gezag: de Stichting openbaar primair onderwijs IJmond gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord

Nadere informatie

Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid

Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming

Nadere informatie

Klachtenreglement Senzer

Klachtenreglement Senzer Klachtenreglement Senzer Het Dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Werkbedrijf Atlant De Peel handelend onder de naam Senzer, overwegende, dat het van belang is om binnen Senzer bestaande geschillen

Nadere informatie

Reglement klachten studenten

Reglement klachten studenten Reglement klachten studenten Aeres Hogeschool 24 oktober 2016 Versie 2.0 Definitief Bestuursbureau Aeres Reglement klachten studenten 24 oktober 2016 Versiebeheer Versiebeheer Versie Datum Auteur Toelichting

Nadere informatie

Logo proo Klachtenregeling

Logo proo Klachtenregeling Logo proo Klachtenregeling Eisenhowerlaan 59 3844 AS Harderwijk 21 maart 2006 Klachtenregeling openbaar primair onderwijs Het bestuur van de Stichting primair Openbaar onderwijs Noord-Veluwe, gelet op

Nadere informatie

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS Begripsomschrijving Artikel 1 Beroepscode Commissie Consument Erkend Hypotheekadviseur Geschillencommissie Hypothecaire

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING Reglement van orde van de landelijke Klachtencommissie Reclassering (Definitief vastgesteld op 20 december 2012) De Klachtencommissie Reclassering, gelet op hoofdstuk 5 van

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s Klachtenreglement Datum 10 december 2015 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Arbodiensten

Reglement Geschillencommissie Arbodiensten Reglement Geschillencommissie Arbodiensten Definities Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Commissie: de Geschillencommissie Arbodiensten; b. Boaborea: de branchevereniging van dienstverleners

Nadere informatie

Kiwa Bezwaarprocedure. Versie

Kiwa Bezwaarprocedure. Versie Versie 15-10-2017 Versie 15-10-2017 2017 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT. 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder:

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT. 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: - reglement: het Reglement Tuchtraad Financiële

Nadere informatie

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Steunpunt SO Fryslân ( hierna steunpunt): een Steunpunt als bedoeld in de Wet

Nadere informatie

Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank

Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 AANHEF... 3 HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN... 4 ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN... 4 ARTIKEL 2 TOEPASSELIJKHEID... 4 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Theo Geurts Coaching en Mediation ALGEMENE KLACHTENREGELING

Theo Geurts Coaching en Mediation ALGEMENE KLACHTENREGELING Theo Geurts Coaching en Mediation ALGEMENE KLACHTENREGELING Algemene Klachtenregeling Theo Geurts Coaching en Mediation versie 3 december 2012 Algemene Klachtenregeling Theo Geurts Coaching en Mediation

Nadere informatie

Klachtenregeling primair onderwijs

Klachtenregeling primair onderwijs Klachtenregeling primair onderwijs Het bevoegd gezag van obs Hendrik van Brederode, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra, gehoord de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam INHOUD ARTIKEL 1 INLEIDING ARTIKEL 2 t/m 6 SAMENSTELLING COLLEGE ARTIKEL 7 t/m 8 AAN HET BEROEPSCHRIFT TE STELLEN EISEN

Nadere informatie

Reglement Commissie Integriteit Buma/Stemra

Reglement Commissie Integriteit Buma/Stemra Reglement Commissie Integriteit Buma/Stemra Zoals vastgesteld door het Buma/Stemra bestuur op 6 april 2016 Begripsomschrijvingen Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. Buma: de Vereniging

Nadere informatie

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging REGLEMENT op de tuchtrechtspraak voor de leden van IIA-Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging De raad van tucht Artikel 1 1 De raad van tucht is belast met de behandeling van

Nadere informatie

Reglement van Beroep tegen de uitslag van een examen of toets van de SNEVT

Reglement van Beroep tegen de uitslag van een examen of toets van de SNEVT Reglement van Beroep tegen de uitslag van een examen of toets van de SNEVT [Dit reglement geldt uitsluitend voor kandidaten afkomstig van ITV en HWN. LOI-kandidaten dienen zich te melden bij LOI. Op hen

Nadere informatie

Begripsbepalingen: Artikel 1 Tuchtreglement Artikel 2 Tuchtrechtspraak Artikel 3 Bevoegdheid Artikel 4 Strafbaarheid...

Begripsbepalingen: Artikel 1 Tuchtreglement Artikel 2 Tuchtrechtspraak Artikel 3 Bevoegdheid Artikel 4 Strafbaarheid... TUCHTREGLEMENT VAN DE ATLETIEK- EN RECREATIESPORTVERENIGING THOR Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering op 22 november 2010 Inhoud Begripsbepalingen:... 2 Artikel 1 Tuchtreglement... 2 Artikel 2

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA.

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. Vastgesteld door de algemene vergadering op 3 juni 2012. Artikel 1. definities Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Reglement van de Commissie van Beroep

Reglement van de Commissie van Beroep Reglement van de Commissie van Beroep 1 oktober 2009 Artikel 1 De in dit Reglement van Beroep voorkomende begrippen hebben de betekenis als daaraan toegekend in de Statuten en het Algemeen Reglement en

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING

REGLEMENT KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING REGLEMENT KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE ZOETWARENINDUSTRIE Februari 2011 I NLEIDENDE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen De begripsomschrijvingen zoals vermeld

Nadere informatie

REGLEMENT op de Tuchtrechtspraak voor leden van IIA Nederland. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van IIA Nederland op 7 december 2016

REGLEMENT op de Tuchtrechtspraak voor leden van IIA Nederland. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van IIA Nederland op 7 december 2016 REGLEMENT op de Tuchtrechtspraak voor leden van IIA Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van IIA Nederland op 7 december 2016 De

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening Preambule NWO beschouwt het als haar taak om te waken over de kwaliteit van het door NWO gefinancierde wetenschappelijk onderzoek.

Nadere informatie

Reglement klachtenen geschillenprocedure

Reglement klachtenen geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Zuivel en aanverwante industrie (BPZ) Reglement klachtenen geschillenprocedure Colofon Dit reglement is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor

Nadere informatie

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE Inhoudsopgave KLACHTENPROCEDURE... 3 Artikel 1. Klachtenregeling... 3 Artikel 2. Behandeling van de klacht... 3 Artikel 3. Beroep op het bestuur... 3 Artikel 4. Beroep

Nadere informatie

Klachtenregeling PO - OPOO

Klachtenregeling PO - OPOO Het bevoegd gezag van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs, gehoord

Nadere informatie

Klachtenreglement: Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Klachtenreglement: Artikel 1. Begripsomschrijvingen Klachtenreglement Panta Rhei Zorg B.V. (verder aan te duiden als Panta Rhei) kent een klachtenreglement dat ten doel heeft het voorzien in een procedure om op klachten binnen een zo kort mogelijke termijn

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Paragraaf 1. Begripsbepalingen Artikel 1. Begrippen Klacht: een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker

Nadere informatie

Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland

Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland De Tuchtrechtspraak binnen Badminton Nederland is onafhankelijk. Er bestaan twee commissies die zich hiermee bezig houden, te weten de Tuchtcommissie

Nadere informatie

Reglement individueel. Klachtenrecht MCO

Reglement individueel. Klachtenrecht MCO Reglement individueel Klachtenrecht MCO Augustus 2010 Reglement Individueel Klachtenrecht 1 Inhoud Artikel 1 Plaats en functie van de Klachtencommissie 3 Artikel 2 Samenstelling, voordracht en benoeming

Nadere informatie

3. De afhandeling van de klachten worden uitgevoerd door het onafhankelijke instituut KIGID.

3. De afhandeling van de klachten worden uitgevoerd door het onafhankelijke instituut KIGID. Geschillenregeling NVI Hoofdstuk 1: Klachtenbehandeling in de Prefase Artikel 1 1. De klachtenprocedure van de NVI ziet op geschillen, die tussen leden en derden zijn gerezen en betrekking hebben op de

Nadere informatie

Klachtenregeling Het Nieuwe Lyceum

Klachtenregeling Het Nieuwe Lyceum Klachtenregeling Het Nieuwe Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven (Het Nieuwe Lyceum) gelet op artikel 24b van de Wet op het voortgezet onderwijs - gehoord

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling Verus. Preambule

Interne Klachtenregeling Verus. Preambule Preambule Verus staat midden in de samenleving. Als vereniging voor het christelijk onderwijs geeft zij invulling aan haar missie en kernactiviteiten. Op basis van de in de gedrags- en integriteitscode

Nadere informatie

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften.

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften. Raadsvoorstel 25 Vergadering 6 maart 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststelling Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2007. B&W vergadering : 16 januari 2007 Dienst / afdeling : MO.BJZ Aan de

Nadere informatie

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE Het bestuur van de Stichting Waarborgfonds Politie Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht Overwegende dat het wenselijk

Nadere informatie