Marokko 2011 Birding Breaks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marokko 2011 Birding Breaks"

Transcriptie

1 Marokko 2011 Birding Breaks Dit reisverslag beschrijft de vogelreis, georganiseerd door Birding Breaks van 3 t/m 13 april Reisleider: Arnoud van den Berg Deelnemers: 10 personen Reisverslag: Ricardo van Dijk 3 april 2011 Marrakech>AitOurir Na een goede vlucht treffen we onze reisleider Arnoud in de aankomsthal. Hij wijst ons meteen al op de eerste soort voor de trip, de Huisgors, die boven op de koffietent in de hal zit. We laden alle bagage in de bus en rijden naar Marrakech. We lopen een rondje door het stadspark waar we een Dwergarend zien overvliegen. Verder veel Ooievaars en Huisgierzwaluwen boven dit park. Daarna checken we in bij het hotel. We verkennen meteen de tuin en zien Grauwe Buulbuul en Westelijke Vale Spotvogel. Tijdens het eten vliegt een Zwarte Ooievaar over de tuin en dat is een behoorlijk schaarse doortrekker.

2 Huisgierzwaluw Nieuwsgierige dames bij de Levaillants Specht In de middag gaan we naar een mooie groene vallei waar we na een tijdje zoeken de Atlasgrasmus kunnen zien en een erg mooie Levaillants Specht. 4 april 2011 AitOurir>Ourika>Oukaimeden>AitOurir We zien tijdens het ontbijt al dat het regent. We zullen echter de bergen in gaan en soms is het weer daar echt anders, omdat je boven de regenwolken kunt uitkomen. Door de regen zien we tijdens de trip omhoog vrijwel geen vogels. Af en toe ziet iemand een Waterspreeuw vliegen. Als we boven de 2000 meter komen, begint de regen in sneeuw te veranderen. Dat wordt steeds meer en we komen onderweg zelfs sneeuwschuivers tegen. We komen uiteindelijk in een sneeuwbui in het skidorp Oukaimeden aan. De weg is door het autoverkeer af en toe sneeuwvrij en dit trekt vogels aan. We zien Rotsmussen, Atlasvinken en ook de Atlasstrandleeuwerik. We stappen uit en kijken wat om ons heen. Dan zien we een paartje Seebohms Tapuit prachtig dichtbij. Atlasstrandleeuwerik Seebohms Tapuit Verder zien we veel Alpenkraaien en Alpenkauwen die op zoek zijn naar restjes afval in het skidorp. We zijn op ongeveer 2500 meter hoogte en het ziet er bijzonder uit met zo n laag sneeuw. De sneeuwval maakt het vogelen echter niet makkelijk en we besluiten tijdig te eten en naar beneden af te reizen.

3 Sneeuw in skidorp Levaillants Specht Onderweg zien we Blauwe Rotslijster en Diadeemroodstaart. We komen nog een fraaie Levaillants Specht tegen en horen Atlaskruisbek en Westelijke Bergfluiter. Hoe verder we dalen, des te warmer en beter wordt het weer. We zien een Grauwe Kiekendief die zeer donker van kleur is (melanistisch). Op de vlakte voor het dorp zien we verder nog enkele Westelijke Blonde Tapuiten en twee Woestijnklapeksters. 5 april 2011 AitOurir>Toufliht>Taddart>Tichka>Ouarzazate>Boumalne Vandaag is een reisdag van Marrakech naar Boumalne. Bij het hotel zien we in de rivierbedding onze eerste Marokkaanse Kwikstaart. Verder zien we Kleine Plevier en Hop. We gaan op pad en al snel zien we een Visarend op een paal zitten die daar waarschijnlijk heeft geslapen. Daarna gaan we naar het naaldbos met deze ochtend Gaai, Boomkruiper en Havik. We reizen verder en komen in slecht weer terecht. De regen verandert zelfs in een hagelbui, wat een bizar fenomeen is in de woestijn. Omdat we meerdere uren achtereen reizen, wordt de behoefte om te vogelen toch ook wel groot. Daarom besluiten we om toch maar even te stoppen bij een grasland in de heuvels en zien daar Strandleeuweriken, Seebohms Tapuit, een Graspieper en Kortteenleeuwerik. Het weer klaart wat op en we zien in een vallei onze eerste Zwarte Tapuit en een Diadeemroodstaart. Roodkopklauwier Atlasvink We gaan wat verder door het Atlasgebergte waar we tijdens een korte opklaring even stoppen. De vogels hebben de opklaring ook door en plotseling beginnen een aantal roofvogels door te trekken. In korte tijd zien we ca. 40 Dwergarenden langs vliegen en er zweven tussen de bergen ca. 100

4 Zwarte Wouwen in een thermiekbel. We eten de lunch bovenop een bergpas in een koud restaurant. We kijken vanaf het terras en zien een Roodkopklauwier en een Blonde Tapuit. We rijden vervolgens door naar het stuwmeer bij Ouarzazate, waar het weer inmiddels beter is. Tijdens de stop bij het meer zien we een Witkruintapuit en enkele Groene Bijeneters. We wandelen naar een gedeelte van het meer met veel struiken en palmbomen. Hier reageert een familie van Bruingele Babbelaars heel snel op geluid. Groene Bijeneter Scharrelaar Verder zien we op dit stukje nog Draaihals en Graszanger. We kijken kort bij het meer, want later op de reis zullen we er meer tijd gaan besteden. Als we wegrijden zien we een Scharrelaar prachtig op een draad zitten. Het wordt eindelijk mooi weer als we door de Rozenvallei komen. Onderweg zien we veel doortrekkende Boerenzwaluwen. Als we in Boumalne aankomen bij ons hotel, is er geen tijd meer om te vogelen, maar we zien nog wel een boom met een Koereigerkolonie er in. 6 april 2011 Boumalne>Tagdilt Track>Tinhir>Todhra>Boumalne Deze ochtend gaan we extra vroeg op pad om vóór zonsopgang al in de woestijn te zijn. Na een kwartiertje rijden zijn we iets na zeven uur op de plek van bestemming. Het is nog behoorlijk fris en er staat een beetje wind. We zien al snel een fraaie Arendbuizerd langs vliegen en een mannetje Grauwe Kiekendief vliegt naast onze bus. We zien groepjes Zwartbuikzandhoenders en horen Kroonzandhoenders. Er zijn veel tapuiten waaronder Westelijke Blonde, Woestijn en Roodstaarttapuit.

5 Roodstaarttapuit Dikbekleeuwerik We zien mooie Temmincks Strandleeuweriken en horen de zang van de Witbandleeuwerik. Plotseling zien we vier Dikbekleeuweriken. Daarna komen we nog Woestijnleeuweriken en Kortteenleeuweriken tegen. Er zijn deze ochtend meerdere Renvogels te zien, waarvan we bij een paartje zelfs kort een poging tot paren waar kunnen nemen. Renvogels Temmincks Strandleeuwerik Om tien uur zijn we weer terug bij het hotel voor het ontbijt. De Huisgorzen schuiven gezellig aan en we horen vanaf het terras een Hop zingen. We gaan naar een ander stuk woestijn in de buurt van de stad. De doelsoort is de Westelijke Rouwtapuit, maar slechts enkelen van ons krijgen niet alleen het vrouwtje maar ook het mannetje van deze schaarse vogel te zien. Er vliegen drie Slangenarenden over en we turen vooral veel in het eindeloze landschap. Hoogste tijd om maar weer eens wat te gaan eten en tijdens de lunch vliegt er een Zwarte Wouw over. In de middag gaan we naar een kloof genaamd de Gorges de Thodra. We zien in deze mooie kloof een paartje Atlasgrasmus, een Bonte Vliegenvanger en een Kleine Monarchvlinder. Als we uit de kloof vertrekken zien we nog een paartje Havikarenden rondvliegen, waarvan één er een schijnaanval op een Rotsduif uitvoert. Als we staan te kijken horen we Barbarijse Patrijs en Blauwe Rotslijster. 7 april 2011 Boumalne>Ikniouen>Tinjdad>Goulmima>Touroug>Jorf>Rissani>Erfoud>Merzouga Vandaag een reisdag van Boumalne naar Merzouga. We ontbijten weer vroeg, alle koffers in de bus en eerst nog even naar de steenvlakte buiten de stad. We kunnen deze ochtend prachtig de balts van de Witbandleeuwerik zien. We nemen twee Rosse Woestijnleeuweriken waar en er trekken twee Grauwe Kiekendiefmannen langs. We ontdekken ook een groep foeragerende Kroonzandhoenders die tussen de lage vegetatie erg onopvallend zijn. We zien deze ochtend ook veel Renvogels en twee jagende Lannervalken.

6 Witbandleeuwerik Maquiszanger We gaan verder en kopen picknickspullen in Tinerhir. We wisten dat de komende dagen er wel eens geen bier in het hotel te krijgen zou kunnen zijn, dus we proberen dat in de supermarkt te kopen. We zien echter niets staan in de supermarkt. We vragen het aan de toonbank en de bediende loopt snel de winkel uit en wenkt ons mee te lopen. Er wordt een stalen deur naast de winkel geopend en er blijkt een complete slijterij aanwezig, verstopt achter een Coca cola reclamebord. We kopen wat in en reizen verder de woestijn in. We stoppen onderweg bij de beste sinaasappelverkoper van het land die trots al z n ansichtkaarten van klanten uit de hele wereld laat zien. Het is behoorlijk heet en qua vogels is het rustig. Na enige tijd komen we bij een stuk woestijn met wat begroeiing en we gaan hier op zoek naar de Maquiszanger. Na een half uurtje zoeken vinden we er uiteindelijk één. Verder zien we hier Brilgrasmus, Woestijnvinken en een Diksnavelleeuwerik. Na de lunch rijden we meteen weer verder en zien onderweg veel Witkruintapuiten. We maken een uitstapje naar een gebied waar veel fossielen worden gewonnen. Hier woont een kennis van Arnoud, die ons in ruil voor de koop van enkele fossielen enkele vogels zal laten zien. Bij aankomst laat hij ons meteen een rustende Woestijnoehoe zien die erg mooi op een rotswand zit. Iets verderop zit ook nog een broedende Barbarijse Valk.

7 Woestijnoehoe Nadat we wat fossielen hebben gekocht (best mooie dingen trouwens), gaan we naar de stad waar we overstappen in twee Landcruiser jeeps. De ruimte is achterin wat krap, maar deze vervoermiddelen hebben we echt nodig in het mulle zand. We rijden ongeveer 50 kilometer in stevig tempo door de woestijn naar ons hotel (een soort kamp met zowel hotelkamers als tenten) in Merzouga. Onderweg worden we nog even opgehouden omdat we een paar mensen met hun splinternieuwe Opel uit het zand moeten trekken. Uiteindelijk bereiken we tegen zonsondergang het hotel. Het gebouw ligt prachtig tegen de zandduinen, maar de kamers ruiken een beetje muf (tsja, de muren zijn gepleisterd met iets wat op Kamelenmest lijkt). 8 april 2011 Merzouga>Erg Chebbi>Rissani Na het ontbijt meteen op pad naar een ringpost vlakbij waar een paartje Woestijnmus broedt. Het gaat slecht met deze soort en dit is het enige overgebleven paartje in de omgeving. We kijken wat bij de ringactiviteiten van Catalaanse ringers die o.a. Baardgrasmussen vangen.

8 Woestijnmus Landschap bij de ringpost Daarna gaan we een stuk de woestijn in en halen een lokale Touareg gids op die ons één van de laatste Westelijke Kraagtrappen zou kunnen laten zien. We zien onderweg enkele Bruinnekraven en een Witbandleeuwerik. Na lang zoeken vinden we uiteindelijk toch geen Kraagtrap. Deze soort wordt helaas zwaar bejaagd door Arabieren met behulp van valken. Onze gids laat op een zeker moment de auto s stoppen en wijst iets aan. We zien niks, maar na goed kijken zien we wat hij bedoeld; er scharrelen enkele Sahelzandhoenders tussen de kale stenen. Onze man in de woestijn Egyptische Nachtzwaluw We gaan verder en gaan naar nog een specialiteit van onze gids, de Egyptische Nachtzwaluw. Hij zet ons allemaal neer bij een grote kuil en begint met zoeken en zegt dat de vogel op enkele meters voor ons op de grond zit. Hoe goed we ons best ook doen we zien niks. Pas als de gids de vogel in een telescoop zet zien we de enorm gecamoufleerde vogel zitten op een paar meter voor ons. We nemen afscheid van onze gids en gaan naar een oase waar we Groene Bijeneters en de Langsnavelkuifleeuwerik zien. Ook de doelsoort van dit gebied treffen we al snel aan, de Saharaanse Vale Spotvogel, die pas sinds 5 jaar een andere soort is dan de Westelijke Vale Spotvogel. Aan het einde van de middag (het is inmiddels erg heet geworden), speuren we nog een woestijngebiedje met struiken af waar we al heel snel drie Woestijngrasmussen ontdekken. Verder zitten er op dit stuk veel Woestijnvinken en Rosse Woestijnleeuweriken. Bij terugkomst genieten we van de fraaie zonsondergang bij de zandduinen van ons kamp. 9 april 2011

9 Merzouga>Erfoud>Jorf>Touroug>Tinjdad>Boumalne>Ouarzazate Omdat er s ochtends geen elektriciteit is, wordt het ontbijt wat later (7 uur). Daarna kunnen we met daglicht onze spullen pakken want we gaan terug reizen naar het westen. Eerst wordt alles in de Landcruisers geladen en we gaan weer met 80 km/h de woestijn door. Na drie kwartier rijden komen we bij de stad en wordt alles in onze vaste bus overgeladen. We stoppen bij een 1000 jaar oud irrigatiesysteem met drinkputten die onderling met elkaar verbonden zijn. Op één van de putten zit een Woestijnklapekster te zingen. Na een tijd rijden hebben we een stop bij een oase. We zien een zingende Westelijke Rosse Waaierstaart en verder veel andere zangvogels waaronder de Saharaanse Vale Spotvogel. Na een lange rit komen we aan het einde van de middag aan bij het meer van Ouarzazate. Marokkaanse Kwikstaart Ralreiger We lopen naar een ondiep gedeelte met slik waar veel vogels zijn. We kijken wat steltlopers af en plots komen we tot de ontdekking dat vlak voor ons een Blonde Ruiter loopt! De 5 e waarneming ooit van deze Amerikaanse dwaalgast in Marokko. Blonde Ruiter Groene Bijeneter Nadat de consternatie is bezonken kijken we wat verder en zien een groepje Marmereenden, Casarca s en veel Kwakken en Ralreigers. Verder meerdere Rietzangers en sterns zoals Lachstern en Witwangstern. We blijven hangen tot het donker wordt en zien dat veel vogels hier zullen gaan slapen. Vele duizenden Gele Kwikstaarten en Boerenzwaluwen trekken naar het meer om daar de nacht door te brengen. Voor ons is het ook mooi geweest en we gaan naar het hotel.

10 10 april 2011 Ouarzazate>Iriri>Tazenakht>Taliounine>Taroudannt In de ochtend gaan we eerst weer naar het meer. Het is een warme dag die uiteindelijk 37 graden zal halen. De Blonde Ruiter is nog steeds aanwezig en verder zijn nu ook Oeverloper, Tureluur en IJsvogel te zien. Met de zon in de rug kunnen we ook wat andere gedeelten van het meer goed met de telescoop verkennen en dit levert nog Rosse Grutto, Kluut en Dunbekmeeuw op. Steltkluut Woestijnvink We reizen verder door de heuvels en stoppen bij een riviertje met veel notenbomen. Daarin zitten veel zangertjes als Fitis, Bergfluiter, Orpheusspotvogel en Gekraagde Roodstaart. Verderop in de heuvels maken we een stop en zien meerdere Barbarijse Grondeekhoorns. Iets verderop zien we nog een zingende Woestijntapuit, een Kortteenleeuwerik en een Groen Marmerwitje. We lunchen bij een prachtige bloemenvallei waar saffraan van krokussen wordt gemaakt. Vervolgens rijden we door een streek met Argan bomen waar notenolie van gemaakt wordt. We zien hier veel Grauwe Gorzen, maar de doelsoort voor dit gebied is de Grijze Wouw. Dat lukt niet zo snel, maar plots vliegt er links boven de auto een Grijze Wouw. We springen uit de auto en kunnen de vogel kort zien want deze vliegt verder. Vervolgens weer in de auto en gas er op; we halen de wouw in en kunnen de vogel over ons heen zien vliegen. Bijeneter Grijze Wouw

11 Tegelijkertijd hoor ik een Kwartel in het veld roepen en zijn meerdere Graszangers druk aan het baltsen. Uiteindelijk komen we aan in ons mooie hotel dat een soort Kashba is, een ommuurde stad met veel kleine steegjes. 11 april 2011 Taroudannt>Tamri>Agadir>Oued Souss Na het ontbijt moeten we een flink stuk rijden naar de kust bij Agadir met als doel de Kaalkopibis. Het is een beetje mistig en ongeveer 18 graden. Ten noorden van Agadir zien we een grote groep meeuwen op het strand met daartussen vijf Audouins Meeuwen. Ook een subadulte Zwartkopmeeuw is aanwezig. Over zee vliegen twee jagers (Middelste/Kleine?) en een Jan van gent. We kijken vervolgens naar de riviermonding waar aan het begin van de middag de Kaalkopibissen komen drinken. Helaas is er nu nog geen ibis te zien. We gaan eerst langs een restaurant om de lunch te reserveren en ondertussen wordt het toch wel een beetje spannend of we de Kaalkopibissen wel gaan zien. We rijden verder langs een duingebied en dan ontdekt Ellen de eerste ibis. Kaalkopibissen Bus aan de kant gezet en al snel zien we er een paar tussen de duinen lopen. In de fraai begroeide duinen met veel bloemen laten de ibissen zich tot ongeveer 25 meter afstand naderen. Ze eten vooral mestkevers, die ruim aanwezig zijn. We zien verder nog veel Theklaleeuweriken, enkele Brilgrasmussen en een Afrikaanse Raaf. Er rent ook een haas snel weg. Na een uur of twee tussen de Ibissen rondgelopen te hebben gaan we lunchen met weer heerlijke tajines. Onderweg nog een korte stop bij een Marokkaanse Aalscholver. Theklaleeuwerik Marokkaanse Aalscholver

12 Daarna rijden we naar het volgende hotel en droppen alvast de koffers. We gaan naar de noordkant van het Oued Massa/Souss natuurpark waar een riviermonding veel soorten oplevert als Bontbekplevier, Flamingo, Rosse Grutto, Krombekstrandloper en Reuzenstern. Voor het eerst zijn er ook veel muggen aanwezig. 12 april 2011 Oued Souss>Oued Massa>Oued Souss De laatste volle vogeldag. We rijden s ochtends in 1,5 uur door naar de zuidkant van het Oued Massa gebied. Al snel na het verlaten van de hoofdweg zien we enkele Steenuilen op stenen muurtjes, samen met Barbarijse Grondeekhoorns. We komen aan bij het natuurpark dat bestaat uit een gebied rondom een riviermonding. We zien meerdere Marokkaanse Aalscholvers en Lepelaars waarvan er enkele gekleurringd zijn. Doelsoort van deze plek is de Zwartkruintsjagra die we al snel horen zingen, maar lastig te zien krijgen. Verder zijn er leuke soorten aanwezig als Kleine Karekiet, Bonte Strandloper, Lachstern en Bonte Strandloper. Er zijn opvallend veel Palmtortels en Graszangers aanwezig. We lopen terug naar de bus langs enkele akkertjes en krijgen dan twee Zwartkruintsjagra s goed te zien en ze reageren ook op de imitatiegeluiden van Arnoud. We zien ook nog Bonte Vliegenvanger, Kleine Monarchvlinder en het Bont Zandoogje (ondersoort aegeria). We gaan terug naar de bewoonde wereld voor een picknick op een terras met een lekker omeletje gecombineerd met sardientjes, chips en chocolade. Vervolgens naar een vochtige vallei met groene rivieroevers en veel waterschildpadden. Na een mislukte poging om Vale Oeverzwaluwen te zien, proberen we het op een andere plek en daar is het wel raak; enkele tientallen Vale Oeverzwaluwen foerageren en rusten langs de oever in kale struikjes. Hier zien we ook Woudaap, Italiaanse Kwikstaart en Paapje. We bezoeken nog een paar plekjes langs deze rivier met wat kleinschalige landbouw. Een Waterral reageert fel op geluid en heeft gezelschap van een Grote Karekiet en nogmaals een Woudaap. Op grote afstand zien we een flinke groep Zwarte Ibissen in een moerasachtig stuk landen. We gaan weer terug naar Oued Massa en kijken naar wat watervogels. Zwartkruintchagra Vale Oeverzwaluw Het hoofddoel is echter de Moorse Nachtzwaluw en daarvoor moeten we wachten tot de avond valt. Een deel van de groep besluit terug te gaan naar het hotel en een beperkt groepje volhouders blijft in het gebied wachten. We gaan eerst naar het strand waar we in het begin van de schemering een Griel zien staan. Aan de overkant van de rivier staan nog twee exemplaren en we horen ze ook roepen. Een verliefd stelletje had op deze plek plannen voor een romantische avond, maar ze komen hopeloos met de brommer vast te zitten in de modder. Arnoud, Dick en ik trekken de brommer uit de

13 bagger en wensen ze nog een prettige avond. Inmiddels is het donker geworden en horen we een Ransuil roepen. Iets later een sissend geluid en een lichtgekleurde vogel vliegt laag over: Kerkuil! We zien een flits van twee nachtzwaluwen die snel de kwelders invliegen. Met behulp van het afspelen van geluid komt één Moorse Nachtzwaluw terugvliegen en draait boven onze hoofden. Inmiddels is het volledig donker en zoeken we in een verlaten gebied tussen de grommende honden in verder. We horen drie keer het typische tok tok tok tok geluid van de Moorse Nachtzwaluw en daar lijkt het bij te blijven. We besluiten terug te rijden naar het hotel. Na enkele tientallen meters blijkt er plots een Moorse Nachtzwaluw op het zandpad te zitten. We doen in het donker voorzichtig een poging om de vogel te fotograferen in het licht van de koplampen. Dit alles duurt nogal een tijd en de kans is groot dat het restaurant gesloten zal zijn als we terug zijn in het hotel. Uiteindelijk rijden we door en 5 minuten voor sluitingstijd kunnen we nog een maaltje bij elkaar rapen aan het buffet van het restaurant. 13 april 2011 Moorse Nachtzwaluw Oued Souss>Marrakech Vertrekdag. Na wat verwarring over de zomer/wintertijd lijkt het er op dat het vliegtuig om uur lokale tijd zal vertrekken. We kunnen op deze dag dus rustig aan doen en zien s ochtends een Tjiftjaf en een Orpheusspotvogel in de tuin van het hotel. Alle spullen in de bus en we gaan nog even langs de rivier, waar we twee Vorkstaartplevieren zien. Verder vliegen er twee Reuzensterns en een Maghrebekster komt nieuwsgierig kijken.

14 Maghrebekster Reuzenstern We rijden verder stroomafwaarts naar het koninklijke paleis, waar een bewaker ons verhindert om foto s te maken van een paartje Wielewalen. We zien hier nog een mogelijke Eleonora s Valk overvliegen en later een Slechtvalk. Op de terugweg zetten we een Griekse Landschildpad in de berm. Langs de rivier zien we nog twee Dwergsterns, maar dan roept de plicht ons om naar Marrakech door te rijden voor de terugvlucht. In totaal zijn door deze groep 210 soorten vogels waargenomen, een record voor deze reis. Ricardo van Dijk

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Van 26 februari tot 9 maart 2010 Deelnemers: Jaap Beers, Klaas Bart, Herman Wolfswinkel, Marinco Lefevere, Ellen Koolhaas, Betty Foppema en Truus van

Nadere informatie

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls Pijlstormvogel 3 Noordse

Nadere informatie

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1 Aziatische Steenpatrijs 3 x x x Patrijs 1 x Kwartel 1 x Casarca 3 x x x Krakeend 2 x x Wilde eend 6 x x x x x x Slobeend 1 x Zomertaling 2 x x Wintertaling 1 x Krooneend 2 x x Tafeleend 3 x x x Kuifeend

Nadere informatie

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Roodhalsfuut 3 Fuut 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen 1 Dodaars X X X X 2 Fuut X X X 3 Roze Pelikaan X X 4 Kroeskoppelikaan X X 5 Aalscholver X X X

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161 22 Bergeend 1 1 1 1 4 22 Nijlgans 1 1 24 Wilde Eend 1 1 1 1 4 24 Krakeend 1 1 24 Pijlstaart 1 1 1 3 26 Slobeend 1 1 1 3 28 Wintertaling 1 1 1 1 4 28 Zomertaling 1 1 2 30 Witoogeend 1 1 32 Kuifeend 1 1

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Gegevens bijgewerkt tot 12.12.2008 1. Toelichting Lijst A: alle soorten, uitgenomen die van Lijst B Lijst B: soorten die mogelijk, waarschijnlijk

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16. 016 EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.001 5 6 Kleine Kistkooi 16.001.002 Vuurgoudhaantje 016 16.001 5 6

Nadere informatie

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Roodkeelduiker Parelduiker Ijsduiker Geelsnavelduiker Kuifduiker Geoorde Fuut Dodaars 1 1 1 1 Fuut 1 1 1 1 Roodhalsfuut Noordse

Nadere informatie

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013 Reisverslag Lesvos 2013 Na in 2011 Noord-Griekenland te hebben bezocht en in 2012 Kreta, vonden mijn vrouw en ik het dit voorjaar weer eens tijd worden om naar Lesvos te gaan dit voorjaar. Van 14 tot 21

Nadere informatie

VOGELREIS OP MAAT NAAR MAROKKO

VOGELREIS OP MAAT NAAR MAROKKO VOGELREIS OP MAAT NAAR MAROKKO februari - april Individuele reizen Natuur Belevingsreizen Vogelreizen Avontuurlijk reizen Marokko is één van die locaties die je als vogelkijker moet bezocht hebben. Het

Nadere informatie

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal Sectie cursisten In de "nieuwe zakgids vogels" wordt bij veel vogelsoorten helaas verkeerde informatie weergegeven over hun voorkomen in Nederland. In de tabel hieronder vind je de juiste gegevens. Broedvogels

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Reizen met een Plus in de Kaukasus!

Reizen met een Plus in de Kaukasus! Reizen met een Plus in de Kaukasus! FOTOBOEK GEORGIË VOGELREIS 15 T/M 26 SEPTEMBER 2012 KAUKASUS PLUS REIZEN DEELNEMERS Jan Benoist Huub Don Menno Korbijn Martin van Leest Peter Mende Paulien van Ommen

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Beschrijving trip highlights Namibië ca 9 dagen. Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Vanaf Katjapia via Okahandja en Windhoek richting de zandduinen.

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

ROUTE 1 - WEST LESBOS

ROUTE 1 - WEST LESBOS ROUTE 1 - WEST LESBOS rondrit 117 km circuit met routepunten 1 => 10 en 15 => 17 (punten 11 => 14 zitten in route 2) punt 1 : Parakila moeras weg van Skala Kalloni naar Parakila, rechterkant-nieuwe uitkijktoren

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015. Dag 1: 24 april. De heenreis.

Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015. Dag 1: 24 april. De heenreis. Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015 Dag 1: 24 april. De heenreis. We spreken om half zeven s ochtends op Schiphol af en in het half uur daarna druppelt iedereen langzaam binnen.

Nadere informatie

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl LESBOS VOGELEILAND 2 9 mei 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisleider: Steven Wytema Reisverslag Dag 1 2 mei 2014 Amsterdam Mytilini Skala Kalloni De eerste dag begon eigenlijk al vlak na

Nadere informatie

Marokko 1-12 April 2013 Reisleider: Arnoud van den Berg 1 April Marrakech Hotel Le Coq Hardi e.o. Taddart

Marokko 1-12 April 2013 Reisleider: Arnoud van den Berg 1 April Marrakech Hotel Le Coq Hardi e.o. Taddart Marokko 1-12 April 2013 Reisleider: Arnoud van den Berg 1 April Marrakech Hotel Le Coq Hardi e.o. Taddart s Ochtends kwart over drie gaat de wekker. Alles staat al gepakt, dus even opfrissen, boterham

Nadere informatie

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Inhoudsopgave 1. Contact leggen 3 1.1 Inloggen op www.sovon.nl 3 1.2 Controleer uw informatie 3 2. Aan de slag 4 2.1 Naar WSN

Nadere informatie

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong)

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door:   (foto: Klaas de Jong) Texel najaar 2017 25 tot en met 27 augustus 2017 (foto: Klaas de Jong) Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 25 augustus Door pech, drukte in Den Helder en voor sommigen persoonlijke omstandigheden

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer)

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) 2 Spaanse Keizerarend, Monfragüe, Extremadura, Spanje, 1

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

NATUURREIS NAAR MAROKKO: ULTIEM VOGELS KIJKEN

NATUURREIS NAAR MAROKKO: ULTIEM VOGELS KIJKEN NATUURREIS NAAR MAROKKO: ULTIEM VOGELS KIJKEN 17 dagen 06 apr 2020-22 apr 2020 Groepsreizen Natuur Vogelreizen Belevingsreizen Marokko? Dat is een droombestemming voor vogelkijkers: de meest tot de verbeelding

Nadere informatie

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 mei 2019 Excursie: Brabantse Biesbosch Gids: Pim Al rond 7.30 ontmoette ik Peter uit Zoetermeer langs de weg Steurgat buiten de bebouwde kom van Werkendam. Op de achtergrond hoorde we een kakofonie

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

SPITSBERGEN FOTOREIS

SPITSBERGEN FOTOREIS SPITSBERGEN FOTOREIS 2 t/m 9 juni 2013 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 2 juni Amsterdam Op 2 juni verzamelde zich een gemêleerde groep van 6 fotografen en de reisleider op een

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Ze laten zich prachtig observeren en fotograferen. Hierna is het nog 10 km naar

Ze laten zich prachtig observeren en fotograferen. Hierna is het nog 10 km naar Verslag vogelreis Extremadura van 5 tot 11 april 2015. SNP Natuurreizen, Ton Renniers Dag 1: de heenreis 'S morgens om ca 7.30 uur op Schiphol. Om 9.00 uur ontmoet ik de 5 deelnemers aan deze reis bij

Nadere informatie

1 september Rohel Tjeukemeer SBB-terrein Marswâl. 18 e vangdag

1 september Rohel Tjeukemeer SBB-terrein Marswâl. 18 e vangdag 1 september 2018. Rohel Tjeukemeer SBB-terrein Marswâl. 18 e vangdag Ringer: Jan de Jong, Joure. Aanwezig van 3:45 uur tot 11:15 uur (7 uur 30 minuten). Vangtijd; van 4:30 uur tot 09:45 uur (5 uur 15 minuten).

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Dinsdag 28 mei 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Vandaag mocht gids Pim op pad met een vriendelijk stel uit Zwolle. Peter had deze ochtendexcursie van zijn oud-collega

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs.

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs. Vrijdag 20 maart: 16:15 vertrek vanaf dirk thuis. 16:52 trein na schiphol 18:15 aankomst op schiphol 21:00 instappen in vliegtuig 21:30 opstijgen, 4 uur vliegen + 1 uur tijdverschil Zaterdag 21 maart:

Nadere informatie

Klaverbank/ Botney Cut Experience IV

Klaverbank/ Botney Cut Experience IV Klaverbank/ Botney Cut Experience IV Do 27 sept 2012 (18:00) za 29 sept 2012 (ca 6.00u) vertrek en aankomst: haven van Lauwersoog Prijs: EUR 230,- Dit is de meest uitgebreide en spectaculaire zeetocht

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

COMPLETE VOGELREIS ISRAËL 2015 I.S.M. ISRAEL ORNITHOLOGICAL CENTER

COMPLETE VOGELREIS ISRAËL 2015 I.S.M. ISRAEL ORNITHOLOGICAL CENTER COMPLETE VOGELREIS ISRAËL 2015 I.S.M. ISRAEL ORNITHOLOGICAL CENTER UITGEBREIDE REISBESCHRIJVING: (Foto s: I.O.C. en Jos van Oostveen) Dag 1, 15 maart. Amsterdam Tel Aviv Met een vliegreis vanaf Schiphol,

Nadere informatie

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Hoofdgroep Soort Kooi Aantal jaar gevraagd 15.001.001 Europese Kanarie Wildkleur Man 2 2 15.001.002 Europese Kanarie Wildkleur Pop 2 2 15.001.003 Citroensijs Wildkleur

Nadere informatie

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1 Reisverslag Kerkinimeer 23 t/m 28 april 2018 Pagina 1 Kerkinimeer Van 23 t/m 28 april ben ik samen met mijn fotomaat Kees Kroon naar het Kerkinimeer in Noord-Griekenland geweest. Ik was er eind april 2011

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België 10-13 juli 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 10-07-2014 Amsterdam Nismes Na zo n 2,5 uur rijden vanuit Utrecht reden

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

MAROKKO. 31 maart t/m 10 april Georganiseerd door:

MAROKKO. 31 maart t/m 10 april Georganiseerd door: MAROKKO 31 maart t/m 10 april 2015 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl de reisroute Verslag van dag tot dag Dag 1 31 maart Amsterdam Marrakech s Ochtends zeer vroeg verzamelde de groep zich op Schiphol.Ondanks

Nadere informatie

Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis

Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis www.rafikireizen.nl info@rafikireizen.nl www.facebook.com/rafikireizen +31 6 106 381 82 Oeganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Oeganda wordt geheel

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa

Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa Aankomst op luchthaven Athene Griekenland waar u door mij zult worden opgevangen. Na het inladen van de bagage (en de eventueel meegenomen fietsen)

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Texel voorjaar mei Georganiseerd door:

Texel voorjaar mei Georganiseerd door: voorjaar 2016 6 8 mei 2016 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 6 mei Het verzamelen bij de boot aan de se kant verliep voorspoedig en al snel tuurden we met een volle bus, gevolgd door

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje Workshop natuurfotografie Noord-Spanje za 16 t/m zo 23 oktober 2010 (herfstvakantie regio midden) >> vale gieren >> landschappen >> grote trappen >> rode wouwen >> herfstkleuren >> >> fotografiereis (max

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje.

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje. WE STAPTE DE BUS IN EN KEKEN NAAR DE KLOK WE WOUDEN Weten hoe lang het zou duren toen we eindelijk Aan kwamen. We hadden de spullen uit de bus en zetten Het bij het kamphuis neer en toen gingen we Onze

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003,

MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003, MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003, Itenerary 11-05 Aankomst rond 09.00 uur te Mallorca (M) en meteen naar het NO gereden en gevogeld 12-05 Gehele

Nadere informatie

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Portugal Algarve zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Van zaterdag 31 maart tot en met vrijdag 6 april ben ik gaan vogels kijken in de Algarve. Eric Peetermans had een plaatsje vrij in de groep

Nadere informatie

Texel najaar tot en met 28 augustus Georganiseerd door:

Texel najaar tot en met 28 augustus Georganiseerd door: Texel najaar 2016 26 tot en met 28 augustus 2016 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 26 augustus Iedereen kwam met dezelfde boot aan, dus al snel reden we richting de Petten en de Mokbaai.

Nadere informatie