Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis"

Transcriptie

1 Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis

2 Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen om niet voor borstvoeding te kiezen. Ter vervanging van borstvoeding zijn er kwalitatief goede flesvoedingen. In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op het geven van flesvoeding thuis en tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Contact met uw kind De eerste uren na de geboorte zijn belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor het hechtingsproces tussen moeder en kind. Als u en uw baby ertoe in staat zijn, helpen de verpleegkundigen u zoveel mogelijk om aan elkaar gewend te raken. Dit doen we door uw baby het eerste uur na de geboorte bloot bij u op de borst te leggen. Ook daarna is het van belang geregeld huidop-huidcontact met uw kind te hebben. Bij het geven van borstvoeding komt de baby automatisch in contact met de huid van de moeder. Omdat u uw baby flesvoeding geeft, is het aan te raden extra alert te zijn op dit huid-op-huidcontact. Flesvoeding op de kraamafdeling Op de kraamafdeling zijn standaard twee soorten voeding aanwezig: Nutrilon en Hero Baby. Wij gebruiken geen flesvoeding van andere merken. Als uw kind in het ziekenhuis start met flesvoeding, krijgt hij/zij dus Nutrilon of Hero Baby. Eventueel kunt u thuis overgaan op een ander merk. Heeft uw kind speciale voeding nodig, dan kan de kinderafdeling hiervoor zorgen. De kraamafdeling beschikt over kant-en-klare voeding in flesjes. Hierop kunt u een standaard speen bevestigen. U kunt ook een eigen (uitgekookte) fles meenemen naar het ziekenhuis. Dan kan uw baby alvast wennen aan zijn/haar eigen fles en speen. Op de kraamafdeling, geeft u als ouder om de drie uur een voeding aan uw kind. Is er een nachtvoeding nodig, dan overleggen we met u of u dit zelf wilt doen of dat de verpleegkundige dit voor u doet.

3 Flesvoeding op de afdeling Neonatologie (kinderafdeling) Op de kinderafdeling verblijven 'zieke' zuigelingen. Bij een opname van uw kind op de kinderafdeling, vindt de voeding en de wijze van voeden in overleg met de kinderarts plaats. In overleg met u en de verpleegkundige wordt advies gegeven welke fles en speen het beste gebruikt kan worden. Na iedere voeding dient de fles goed omgespoeld en gedroogd te worden. U zorgt er zelf voor dat de fles en speen elke 24 uur wordt uitgekookt. Het is nodig dat u twee flessen en spenen aanschaft, zodat er altijd één bij uw kind in het ziekenhuis aanwezig is. Bereiden van flesvoeding Voordat u de flesvoeding bereidt, wast u uw handen. Op alle verpakkingen staat hoe u de voeding dient te bereiden. Volgt u deze aanwijzingen altijd nauwkeurig op. Het beste kunt u de voeding per fles maken. Het wordt afgeraden om meerdere voedingen in één keer te bereiden. In de meeste gevallen kunt u gewoon kraanwater gebruiken voor de bereiding. Voordat u leidingwater gebruikt, raden wij u aan de koude kraan open te draaien en het water flink te laten stromen. Daarna kunt u het water opvangen en verwarmen. Voor gebruik hoeft u het water niet te koken; verwarmen is genoeg. Let op, er zijn drie uitzonderingen: Bij baby's tot 6 maanden oud dient u geen kraanwater uit loden leidingen te gebruiken. Loden leidingen komen vrijwel alleen voor in oude huizen. In dat geval kunt u het beste het kraanwater vervangen door bronwater; Als u een boiler of geiser heeft, dient u het warme water wél altijd eerst (3 seconden) te koken voordat u het gebruikt voor flesvoeding; Kookt u geen water in een aluminium ketel. Schoonmaken van de fles en speen Voor het schoonmaken van de fles en speen zijn de onderstaande instructies van belang.

4 Huishoudelijk schoonmaken Maak de fles en speen na ieder gebruik schoon; spoel de fles en speen met koud water; reinig de fles en speen vervolgens met afwasmiddel, een speciale flessenborstel en heet water. Uitkoken De eerste 3 maanden is het nodig om de fles en speen dagelijks uit te koken. Na 3 maanden dient u de fles en speen minstens drie keer per week uit te koken. Het uitkoken van de fles en speen kan op verschillende manieren gebeuren: in een pan. Eerst de fles en speen huishoudelijk schoonmaken en vervolgens 3 minuten in kokend water leggen. Bij 'hard water' kunt u een scheutje azijn toevoegen om kalkaanslag te voorkomen; in de magnetron. Eerst de fles huishoudelijk schoonmaken. Vult u vervolgens de fles voor 2/3 met water. Bij 'hard water' kunt u een scheutje azijn toevoegen om kalkaanslag te voorkomen. Laat het water in de fles 3 minuten doorkoken in de magnetron. De speen dient ook enkele minuten te worden uitgekookt in water. Dit kan in zowel in de magnetron als in een pan; in een magnetronsterilisator. Deze kunt u kopen bij babyspeciaalzaken; in de vaatwasmachine. U kunt de fles en speen reinigen in de vaatwasmachine, indien de temperatuur boven de 60 graden Celsius komt. De hoge temperatuur is nodig voor een goede sterilisatie. Bewaren schone fles en speen De schone fles en speen kunt u het best droog en koel bewaren, in de koelkast. Vervanging fles en speen Er zijn geen concrete richtlijnen voor hoe vaak u een fles dient te vervangen voor een nieuwe fles. Doet u dit naar uw eigen inzicht. Wij raden u aan om de speen elke 6 weken te vervangen. Het geven van de fles Bij het geven van de fles kunt u uw kind het beste op schoot nemen. Voed uw baby in een rustige omgeving en in een prettige houding. Zorg ervoor dat uw arm steun heeft. Gebruik zo nodig een kussen. Wij

5 raden u aan om uw baby afwisselend op de linker- of de rechterarm te laten rusten tijdens het geven van de fles. Dit voorkomt een voorkeurshouding bij de baby. Geef uw baby alle tijd en aandacht tijdens de voeding. Voed de baby de eerste weken zoveel mogelijk zelf zodat u en uw baby elkaar snel leren kennen. De tijd van het voeden bedraagt zo'n 20 tot 30 minuten. Heeft uw baby de fles te snel leeg, draai dan de ring van de dop wat vaster. Helpt dit niet, dan kan het gat in de speen te groot zijn. Het speengat is groot genoeg als de voeding er met een druppel per seconde uitdruppelt. Als de baby erg snel drinkt, las dan een pauze in voor een boertje. Duurt de voeding langer dan een half uur, draai dan de ring van de dop losser. Helpt dit niet, dan kunt u het gat in de speen vergroten met een uitgegloeide naald. Om onnodig lucht happen te voorkomen, dient te speen continu gevuld te zijn met melk. Toevoeging vitamines aan flesvoeding In Nederland wordt geadviseerd om uw kind vanaf een week na de geboorte extra vitamine D te geven. Tot uw kind vier jaar is, heeft het per dag 10 microgram (10 druppels) vitamine D nodig. Ontlasting Het ontlastingspatroon van een baby die flesvoeding krijgt is anders dan dat van een baby die borstvoeding krijgt. Een baby die de fles krijgt, heeft ongeveer eenmaal per dag een poepluier. De ontlasting is vaster van structuur. De kleur is afhankelijk van het soort flesvoeding dat de baby krijgt en kan, net zoals bij borstvoeding, geel-groen of bruin van kleur zijn. Als uw baby droge, harde ontlasting heeft, dan kan dat wijzen op vochtgebrek. Voegt u dan wat extra water (circa 10 tot 20 ml per fles) toe aan de voeding. Dit is vaak voldoende om de ontlasting weer soepel te maken. Overleg dit eerst wel met uw verloskundige, de kinderarts of arts van het consultatiebureau.

6 Flesvoeding thuis Hebt u van de kinderarts geen voorschriften meegekregen voor de flesvoeding, dan mag u voeding gebruiken die bestemd is voor de gezonde zuigeling. De eerste week na de geboorte heeft uw kind 7 voedingen en eventueel 1 nachtvoeding per 24 uur nodig. Op de eerste dag geeft u uw kind 10 ml per voeding. Vervolgens verhoogt u de hoeveelheid voeding dagelijks met 10 ml. Op dag 2 geeft u uw kind dus 20 ml per voeding; op dag 3 30 ml per voeding; enzovoorts. Op de tiende dag zit er per voeding 100 ml in het flesje. Tijdens de kraamperiode thuis, dat wil zeggen de eerste tien dagen na de bevalling, is de verloskundige eindverantwoordelijk. Het is verstandig om met haar het ophogen van de hoeveelheid flesvoeding te overleggen. Na de tiendaagse kraamperiode overlegt u het ophogen van de hoeveelheid per voeding met de kinderarts of de arts van het consultatiebureau. Borststuwing Na de bevalling kan de melkproductie toch op gang komen, ondanks dat u geen borstvoeding geeft. U kunt dan last krijgen van borststuwing. Door de stuwing kunnen uw borsten melk gaan lekken. Als u last heeft van de stuwing, kunt u het volgende doen: Draag dag en nacht een stevige bh. Als de stuwing over is, kunt u uw normale bh weer dragen. Gebruik zoogkompressen als uw borsten melk lekken. Verwissel deze regelmatig. Douche dagelijks. Tijdens een warme douche kunt u uw borsten leeg masseren. Leg een ijskompres op de borst om de pijn te verlichten. Leg het ijskompres niet direct op de huid, maar leg bijvoorbeeld een washandje tussen het kompres en uw huid. In overleg met uw verloskundige of specialist, kunt u pijnstillers gebruiken.

7 Bij ernstige stuwing en koorts dient u contact op te nemen met de verloskundige of specialist. Vragen Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw afspraak met uw arts of neemt u telefonisch contact op met ons. Het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde is bereikbaar op werkdagen van t/m uur op telefoonnummer (0314) Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting). Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft. Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op (klik op: Patiënteninfo > Folders).

8 Dagboekje Wij raden u aan om onderstaand dagboekje in te vullen als u in het ziekenhuis bevallen bent. Wanneer u weer naar huis gaat, kan de kraamverzorgster zien hoe het de afgelopen dagen is gegaan met uw kindje. Voor uzelf is het ook handig om een overzicht bij te houden. Naam:... Datum:.. /.. /... Geboortegewicht:... Huidig gewicht:... Tijd Urine Ontlasting Temperatuur Soort/hoeveelheid voeding

9 Naam:... Datum:.. /.. /... Geboortegewicht:... Huidig gewicht:... Tijd Urine Ontlasting Temperatuur Soort/hoeveelheid voeding

10 Naam:... Datum:.. /.. /... Geboortegewicht:... Huidig gewicht:... Tijd Urine Ontlasting Temperatuur Soort/hoeveelheid voeding

11 Naam:... Datum:.. /.. /... Geboortegewicht:... Huidig gewicht:... Tijd Urine Ontlasting Temperatuur Soort/hoeveelheid voeding

12 Slingeland Ziekenhuis Kruisbergseweg 25 Postadres: Postbus AD Doetinchem Telefoon: (0314) Internet: Nr. 696-feb 16

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Flesvoeding In deze folder leest u meer over flesvoeding, de verschillende soorten voeding en het geven van de voeding. Informatie voor patiënten van Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Lactatiekundige in het Slingeland Ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In het Slingeland Ziekenhuis werken twee lactatiekundigen. Zij

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur Maag-, Darm- en Leverziekten Verpleegkundige spreekuren Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur i Patiënteninformatie Voor aanvullende informatie en begeleiding Slingeland Ziekenhuis Algemeen

Nadere informatie

Medisch maatschappelijk werker

Medisch maatschappelijk werker Medische psychologie en Maatschappelijk werk Medisch maatschappelijk werker i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door uw hoofdbehandelaar verwezen naar een medisch maatschappelijk

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Informatie over flesvoeding ADVIES

Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief. Waar moet je op letten als je flesvoeding geeft? Hoe bereid je de voeding

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium i Glucose Tolerantie Test (GTT) Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis De Glucose Tolerantie Test De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast

Nadere informatie

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Hoofdpijnpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent verwezen naar de Hoofdpijnpolikliniek van het Slingeland Ziekenhuis. De Hoofdpijnpolikliniek is bedoeld voor

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Polikliniek Stoppen-metroken

Polikliniek Stoppen-metroken Longziekten Polikliniek Stoppen-metroken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij de polikliniek Stoppen-met-roken kunt u terecht als u: van uw specialist of huisarts dringend advies heeft

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Hoornvliesdystrofie van Fuchs

Hoornvliesdystrofie van Fuchs Oogheelkunde i Hoornvliesdystrofie van Fuchs Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft bij u hoornvliesdystrofie van Fuchs geconstateerd. In deze folder leest u wat dit is en

Nadere informatie

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Flesvoeding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief.

Nadere informatie

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Welkom Wij heten u van harte welkom op de kraamafdeling (verpleegafdeling B2). Op deze afdeling

Nadere informatie

Algemeen. Patiënteninformatie. Een klacht. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen. Patiënteninformatie. Een klacht. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een klacht i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De directie, medewerkers en specialisten van het Slingeland Ziekenhuis vinden het belangrijk dat patiënten tevreden zijn. Iedereen

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Urologie. Patiënteninformatie. Zaadonderzoek. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Urologie. Patiënteninformatie. Zaadonderzoek. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Urologie Zaadonderzoek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Doel van het onderzoek is het beoordelen van de vruchtbaarheid van het zaad. Voor dit onderzoek krijgt

Nadere informatie

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Welkom Wij heten u van harte welkom op de kraamafdeling (verpleegafdeling B2). Op deze afdeling

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Nat verband. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Nat verband. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Nat verband i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een nat verband gekregen op een wond. Dit verband dient om een ontsteking van de wond te voorkomen of om een ontsteking

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Geriatrie Orthostatische hypotensie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Orthostatische hypotensie betekent letterlijk: een lage bloeddruk bij staan. In deze folder leest u meer over orthostatische

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

Diëtetiek. Patiënteninformatie. De diëtist. Specialist in voeding. Slingeland Ziekenhuis

Diëtetiek. Patiënteninformatie. De diëtist. Specialist in voeding. Slingeland Ziekenhuis Diëtetiek De diëtist i Patiënteninformatie Specialist in voeding Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als u ziek bent, is het soms nodig om anders te gaan eten dan u gewend bent. Ook kan een ziekte en/of behandeling

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Telemetrie-bewaking. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Telemetrie-bewaking. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Telemetrie-bewaking i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Telemetrie staat voor ritmebewaking van het hart. Verpleegkundigen kunnen door middel van apparatuur (de telemeter)

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs op de afdeling Neurologie opgenomen geweest omdat u een

Nadere informatie

Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie

Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie Intensive Care Unit (ICU) Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw familielid of partner heeft een hartstilstand gehad en is gereanimeerd.

Nadere informatie

Verpleegkundig oncologisch spreekuur

Verpleegkundig oncologisch spreekuur Oncologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundig oncologisch spreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verpleegkundig oncologisch spreekuur is er voor mensen waarbij de diagnose

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Polikliniek Hartfalen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Hartfalen. In deze folder vindt u informatie over de gang van

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Zelfkatheterisatie. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Zelfkatheterisatie. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Zelfkatheterisatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Deze instructiefolder is geschreven voor vrouwen die na een gynaecologische operatie de blaas thuis zelf

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Gipskamer Gebroken pols i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gebroken pols (polsfractuur). In deze folder leest u op welke manier een gebroken pols wordt behandeld

Nadere informatie

Pijnbestrijding met strontiumchloride

Pijnbestrijding met strontiumchloride Radiologie Nucleaire Geneeskunde i Pijnbestrijding met strontiumchloride Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts heeft met u een behandeling met strontium-chloride afgesproken. Strontium-chloride

Nadere informatie

EMG, geleidingsonderzoek

EMG, geleidingsonderzoek Neurologie EMG, geleidingsonderzoek i Patiënteninformatie Elektromyografie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort komt u voor een EMG-onderzoek naar de functieafdeling Neurologie. In deze folder leest

Nadere informatie

Radiologie Nucleaire Geneeskunde. Patiënteninformatie. IBZM-onderzoek van de hersenen. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Nucleaire Geneeskunde. Patiënteninformatie. IBZM-onderzoek van de hersenen. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Nucleaire Geneeskunde IBZM-onderzoek van de hersenen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De neuroloog heeft, in overleg met u, een IBZM-onderzoek aangevraagd. Met een IBZM-onderzoek

Nadere informatie

Indicatie Advies Centrum

Indicatie Advies Centrum Geriatrie Indicatie Advies Centrum i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door de huisarts of specialist verwezen naar het Indicatie Advies Centrum. Er is zorg of behandeling voor

Nadere informatie

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Urologie Stomaconsulent i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de stomaconsulent. U leest in deze folder wat de stomaconsulent voor u kan

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Gastroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Gastroscopie. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde Gastroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een gastroscopisch onderzoek is ook bekend onder de naam maagspiegeling.

Nadere informatie

Op de juiste manier naar het toilet

Op de juiste manier naar het toilet Fysiotherapie Op de juiste manier naar het toilet i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het dagelijkse toiletbezoek lijkt zo vanzelfsprekend. Toch gaat niet iedereen op de juiste manier

Nadere informatie

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis.

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis. Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Welke flesvoeding kies je? 3 Flesvoeding in het ziekenhuis 3 Hoe maak je thuis flesvoeding klaar? 3 Hoe lang kun je een klaargemaakte fles bewaren?

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Polikliniek Predialyse i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend nefroloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Predialyse, omdat uw nierfunctie vermindert.

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Chirurgie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Circumcisie Bij circumcisie wordt er een gedeelte van de voorhuid van de penis verwijderd. Dit gebeurt soms om godsdienstige

Nadere informatie

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding i Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Lumbaalpunctie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft met u een lumbaalpunctie afgesproken. Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij hersenvocht

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Strabismusoperatie. Scheelzienoperatie bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Strabismusoperatie. Scheelzienoperatie bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Strabismusoperatie i Patiënteninformatie Scheelzienoperatie bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt u geopereerd aan uw ogen. Tijdens deze operatie wordt het scheelzien

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Dikke darmonderzoek i Patiënteninformatie Colon-inloop Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd.

Nadere informatie

Polikliniek Stoppen-metroken

Polikliniek Stoppen-metroken Longziekten Polikliniek Stoppen-metroken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij de polikliniek Stoppen-met-roken kunt u terecht als u: van uw specialist of huisarts dringend advies heeft

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. EMG, spieronderzoek. Elektromyografie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. EMG, spieronderzoek. Elektromyografie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie EMG, spieronderzoek i Patiënteninformatie Elektromyografie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort komt u voor een EMG-onderzoek naar de functieafdeling Neurologie. In deze folder leest u

Nadere informatie

Medisch maatschappelijk werker

Medisch maatschappelijk werker Medische psychologie en Maatschappelijk werk Medisch maatschappelijk werker i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door uw hoofdbehandelaar verwezen naar een medisch maatschappelijk

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met radioactief jodium

Schildklierbehandeling met radioactief jodium Nucleaire Geneeskunde Schildklierbehandeling met radioactief jodium i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een schildklierbehandeling met radioactief jodium. Er is met

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van hyaluronzuur in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een

Nadere informatie

Geriatrie. Patiënteninformatie. Preoperatief onderzoek geriatrie. Slingeland Ziekenhuis

Geriatrie. Patiënteninformatie. Preoperatief onderzoek geriatrie. Slingeland Ziekenhuis Geriatrie Preoperatief onderzoek geriatrie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt u (mogelijk) geopereerd. Om een totaaloverzicht van uw gezondheidsproblemen te krijgen,

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Behandeling met implantaten. Slingeland Ziekenhuis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Behandeling met implantaten. Slingeland Ziekenhuis Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Behandeling met implantaten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling met implantaten. Wij

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie VNG/ENG. Video/Elektro Nystagmo Grafie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie VNG/ENG. Video/Elektro Nystagmo Grafie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie VNG/ENG i Patiënteninformatie Video/Elektro Nystagmo Grafie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Er is met u afgesproken dat u een onderzoek krijgt om het functioneren van uw evenwichtsorgaan te controleren.

Nadere informatie

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding Simplicity-behandeling van het SI-gewricht i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de simplicity-behandeling van het

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde Sigmoïdoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek (scopie) in de endeldarm en

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies Oogheelkunde Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft bij u scheurtjes in het netvlies geconstateerd. In deze folder leest u

Nadere informatie

Behandeling van pijn door caudaal injectie

Behandeling van pijn door caudaal injectie Anesthesiologie Pijnbestrijding Behandeling van pijn door caudaal injectie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te behandelen door

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Polikliniek Predialyse i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend nefroloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Predialyse, omdat uw nierfunctie vermindert.

Nadere informatie

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Leverbiopsie onder echogeleide i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een leverbiopsie voor u aangevraagd. Bij een leverbiopsie wordt

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

Hartscan na inspanning en na rust

Hartscan na inspanning en na rust Cardiologie Nucleaire Geneeskunde Radiologie i Hartscan na inspanning en na rust Patiënteninformatie Myocard-perfusie-scintigrafie na inspanning en na rust Slingeland Ziekenhuis De cardioloog heeft, in

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Echografie. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Echografie. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Echografie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De echograaf is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen (ultrageluid), het lichaam instuurt.

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Fietstest. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Fietstest. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Fietstest i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft, in overleg met u, een fietstest aangevraagd. Een fietstest wordt ook wel eens inspanningstest, inspannings-ecg

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft onlangs een TIA of een CVA gehad. Een CVA (Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis

Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis Algemeen i Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Alle kinderen die worden opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis of de Spoedeisende Hulp bezoeken,

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd!

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Flesvoeding Flesvoeding In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen en voorbereiden

Nadere informatie

Vaatdiagnostiek. Patiënteninformatie. Onderzoek van de bloedvaten. Slingeland Ziekenhuis

Vaatdiagnostiek. Patiënteninformatie. Onderzoek van de bloedvaten. Slingeland Ziekenhuis Vaatdiagnostiek Onderzoek van de bloedvaten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, één of meerdere onderzoeken van de bloedvaten aangevraagd.

Nadere informatie

Insuline Tolerantie Test (ITT)

Insuline Tolerantie Test (ITT) Interne Geneeskunde Insuline Tolerantie Test (ITT) i Patiënteninformatie Onderzoek naar de werking van de hypofyse Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met een Insuline Tolerantie Test (ITT) kunnen we onderzoeken

Nadere informatie

Functieonderzoek van de ogen

Functieonderzoek van de ogen Oogheelkunde Functieonderzoek van de ogen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts heeft in overleg met u een oogheelkundig onderzoek afgesproken. In deze folder vindt u aanvullende

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Urologie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Het (gedeeltelijk) verwijderen van de voorhuid van de penis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een circumcisie wordt de voorhuid van de penis

Nadere informatie

FLESVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis!

FLESVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! FLESVOEDING Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! U heeft ervoor gekozen uw baby flesvoeding te geven. In deze folder

Nadere informatie

De poliklinische behandeling van aambeien

De poliklinische behandeling van aambeien Chirurgie Functieafdeling Interne Geneeskunde Maag-, Darm- en Leverziekten De poliklinische behandeling van aambeien i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat zijn aambeien Aambeien zijn uitgezette

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. UVB-behandeling. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. UVB-behandeling. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie UVB-behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

24-uurs slokdarm-ph-meting

24-uurs slokdarm-ph-meting Maag-, Darm- en Leverziekten Functieafdeling Interne Geneeskunde 24-uurs slokdarm-ph-meting i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Doel van het onderzoek Het onderzoek heeft tot doel te bepalen hoe

Nadere informatie

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Bloedafname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent doorverwezen voor bloedonderzoek. In deze folder kunt u lezen wat u bij bloedafname

Nadere informatie