WUD Postbus SC Utrecht T info@vgct.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WUD 1111. Postbus 14081 3508 SC Utrecht T 030 254 30 54 www.vgct.nl info@vgct.nl"

Transcriptie

1 WUD 1111 De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie is een onafhankelijke wetenschappelijke en beroepsvereniging van individuele leden. De vereniging zet zich in voor een kwalitatief hoogwaardige en wetenschappelijk verantwoorde ontwikkeling en uitoefening van het specialistische vak van de cognitieve gedragstherapie. Dit doet zij in het belang van goede psychologische en psychotherapeutische zorg aan cliënten en patiënten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitief gedragstherapeutische behandelingen bij veel psychische problemen, waaronder angst, depressie en verslaving, de voorkeur moeten krijgen. De VGCt heeft eigen kwaliteitsregistraties op postacademisch- en post HBO-niveau en voert een eigen keurmerk VGCt. De meeste leden zijn naast hun registratie bij de VGCt bij de overheid BIG geregistreerd als GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts/psychiater of verpleegkundige. De vereniging bewaakt de kwaliteit van opleidingen in het vakgebied, organiseert bijeenkomsten en congressen, doet aan collectieve belangenbehartiging en informeert haar leden en geïnteresseerden hierover. Kijk voor meer informatie op Postbus SC Utrecht T info@vgct.nl

2 1... Cognitieve Gedragstherapie

3 2 Inleiding De (geestelijke) gezondheidszorg in Nederland is, op aandringen van de overheid, een soort markt geworden waar zorgvragers (patiënten, verzekeraars), zorgaanbieders (zelfstandige therapeuten, instellingen), verwijzers (vaak huisartsen) en toezichthouders (inspectie, overheid) elkaar treffen. Dit kunt u goed vinden of niet maar het feit blijft. De rollen van alle marktdeel nemers zijn door deze stelselwijziging veranderd. Een van de zorgaanbieders op deze nieuwe markt, dat bent u: de Cognitief Gedragstherapeut VGCt. Iemand die op een markt zijn producten of diensten aanbiedt heeft de meeste kans op succes als de kwaliteit goed is en hij zijn waren op een aantrekkelijke manier weet aan te bieden. Vorm en inhoud zijn beide van belang om de klant over de streep trekken. Over een goede dienst beschikken we: cognitieve gedragstherapie door een goed opgeleide therapeut, waar een bloeiende vereniging achterstaat die de kwaliteit van de opleiding bewaakt en garandeert. Het komt er nu dus enkel nog op neer onze dienst op een aantrekkelijke en overtuigende manier aan te bieden. Om u te helpen een goede marktkraamhouder te zijn heeft de VGCt een flink aantal sterke argumenten verzameld waarmee u uw klanten kunt overtuigen uw kwaliteitsproduct af te nemen. De emoties van de klant (subtiel) bespelen, dus de juiste vorm erbij bedenken, dat moet u zelf doen. Wij hopen dat deze argumenten u van pas komen in de gesprekken met alle mensen die u voor uw marktkraam tegenkomt. Wij wensen u veel succes in uw nieuwe rol op de markt van gezondheid en geluk.

4 3 Dit is de tweede editie van de brochure van de VGCt. Deze kennisdatabase is vanaf begin 2012 ook beschikbaar op de site van de VGCt. Daar vindt u ook de bronvermeldingen en eventuele toelichting op deze Wist u datjes. Deze kennisdatabase zal voortdurend worden geactualiseerd. U kunt zelf een bijdrage leveren aan deze database door te mailen met communicatie@vgct.nl. Namens de redactie, Hubert van der Kleij, directeur Utrecht, november 2011

5 4 Geestelijke Gezondheidzorg in Nederland 43% van de huidige bevolking ooit in zijn of haar leven te maken heeft gehad met een psychische stoornis en dat 18% van de volwassen bevolking in het afgelopen jaar beperkingen in het dagelijkse functioneren heeft ondervonden als gevolg van dergelijke psychische problemen? per jaar in Nederland 1 miljoen mensen in behandeling zijn in de GGZ? één derde van de Nederlanders die ziek of arbeidsongeschikt zijn een psychische aandoening heeft? in Nederland in 2011 circa 50 miljard euro is uit gegeven aan de gezondheidszorg, waarvan 5,8 miljard euro (11%) aan de geestelijke gezondheidszorg? naar schatting 30% van alle aan gezondheid gerelateerde kosten in Europa veroorzaakt wordt door geestelijke gezondheidsproblematiek? dat mannen veel meer kans maken op een alcohol- of drugsverslaving en vrouwen op een angststoornis, een depressie of een eetstoornis? wereldwijd depressie en angststoornissen tot de vijf ernstigste aandoeningen van de mensheid gerekend worden en dat deze goed zijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie?

6 Vergoedingen & concurrentie 5 therapeuten die volgens protocollen en richtlijnen werken de belangrijkste kwaliteitsvraag van zorgverzekeraars al beantwoord hebben, maar dat het bij de kwaliteitsbewaking door zorgverzekeraars in de toekomst zal gaan om het doen van Routine Outcome Montoring (ROM) en dus om de beschikbaarheid van informatie over zorguitkomsten? elke GZ-psycholoog, zeker die met een VGCtregistratie, DBC s mag openen en sluiten en dus ook psychotherapie mag registreren? dit nog niet wil zeggen dat deze GZ-psycholoog psychotherapie ook vergoed krijgt vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW)? Dat ligt aan de onderhandeling van de zorgaanbieder met de zorgverzekeraar. de Zorgverzekeringswet functionele verstrekkingen vergoed en dat bijvoorbeeld eerstelijns psychologische zorg wordt vergoed en niet een eerstelijnspsycholoog? dankzij de marktwerking in de zorg er met zorgverzekeraars en andere betalers van zorg (bijvoorbeeld patiënten zelf of hun werkgevers) over kwaliteit onderhandeld kan worden en dat dat voor cognitief gedragstherapeuten gunstig kan uitpakken?

7 6 Cognitieve Gedragstherapie (CGt) CGt voor de meeste psychische problemen de eerst aangewezen behandeling is? CGt niet één specifieke behandeling is maar eerder een systematische en wetenschappelijk onderbouwde manier van probleembenadering en probleemoplossing? net als in andere vormen van psychotherapie ook in CGt een goede therapeutische relatie mede bepalend is voor behandelsucces? CGt zich bezig kan houden met zowel het verleden, het heden als de toekomst van de patiënt? CGt gebruik maakt van wetenschappelijke kennis over de hele breedte van het menselijk functioneren: van hersenfuncties tot sociaal gedrag? CGt de behandelvorm is waarvan het effect het meest is onderzocht? CGt zich met zowel bewuste als onbewuste cognitieve processen bezighoudt? CGt er naar streeft om de zelfredzaamheid van patiënten te vergroten door ze heel actief bij de behandeling te betrekken?

8 CGt een bewezen effectieve en efficiënte psychologische behandeling is voor bijna alle psychopathologische beelden, bij allerlei opvoedkundige problemen en als ondersteuning bij veel medische procedures? 7 CGt bovendien nauwelijks negatieve, maar wel positieve bijwerkingen heeft (bijvoorbeeld een positief effect op andere gezinsleden)? Angststoornissen één op de vijf Nederlanders last heeft van een angststoornis? meer dan driekwart van de mensen met deze problemen hersteld is van zijn of haar klachten dankzij cognitieve gedragstherapie? sociale angststoornis, na depressie en alcoholverslaving, de meest voorkomende psychische aandoening is? mensen met een sociale angststoornis het langst wachten met zoeken naar hulp (gemiddeld 15 jaar)? mensen met een sociale angststoornis niet alleen vrezen dat anderen hen niet aardig vinden maar dat ze ook werkelijk negatieve reacties bij anderen oproepen? mensen met een obsessief compulsieve (dwang)stoornis de kans op een nare gebeurtenis overschatten én de ernst van de gevolgen daarvan ook?

9 8 mensen met dwangmatige klachten gemiddeld zeven jaar wachten om zich aan te melden voor behandeling, terwijl cognitieve gedragstherapie een bewezen effectieve aanpak ervoor biedt? hypochondrie een angststoornis is waarbij iemand angstig is over zijn gezondheid? mensen die bang zijn voor een ernstige ziekte veel baat hebben bij cognitieve gedragstherapie?

10 Depressie & stemmingsstoornissen 9 voor depressie cognitieve gedragstherapie op de korte termijn even effectief is als medicatie en dat op de langere termijn het meer duurzame effecten heeft? gedragstherapie (gedragsactivatie) even effectief is als cognitieve therapie bij depressie? het starten van een korte preventieve CGt bij een herstelde depressieve patiënt de kans op terugval significant verkleint, in het bijzonder wanneer de patiënt meerdere depressieve episodes heeft gehad? doorgaan met CGt bij een herstelde depressieve patiënt de kans op terugval beduidend verkleint? lastige patiënten vaak een niet herkende ernstige depressieve stoornis hebben waarbij irritatie en ergernis (dysforie) op de voorgrond staan? er aanwijzingen zijn dat als er naast de depressieve stoornis ook relatieproblemen bestaan CGtrelatietherapie effectief is met als bonus een betere relatie in het huwelijk?

11 10 Eetstoornissen mensen met eetstoornissen vaak intens ontevreden over hun eigen lichaam zijn en dat langdurig kijken naar het eigen lichaam leidt tot grotere tevredenheid? obesitas een gedragsprobleem is dat veel baat heeft bij een behandeling met cognitieve gedragstherapie? ongeveer de helft van de mensen met obesitas een milde tot ernstige depressie heeft? CGt in de richtlijnen voor de behandeling van eetstoornissen als de beste behandeling te boek staat? cognitieve therapie bij obesitas voorkomt dat mensen na gewichtsvermindering weer naar hun oude gewicht terugvallen? CGt voor ouders van kinderen met flink overgewicht leidt tot gewichtsvermindering van de kinderen én de ouders? Persoonlijkheidsstoornissen een borderline persoonlijkheidsstoornis goed te behandelen is met schematherapie (een integratieve therapie waar een groot deel cognitieve gedragstherapie in zit)? een langdurige intensieve behandeling met schematherapie bij borderline patiënten, ondanks het grote

12 aantal behandelsessies, kostenbesparend is en dat dit volgens onderzoek goed te implementeren is in de reguliere GGz? 11 schematherapie in groepen voor borderline patiënten even effectief blijkt als individuele therapie en dat daar nu een groot internationaal onderzoek naar gedaan wordt? de waardering van cliënten voor hun therapeut in schematherapie hoger is dan de waardering van cliënten voor hun therapeut in analytische therapie? negatieve beoordelingen van cliënten en therapeuten in het begin van de behandeling voortijdige drop-out blijken te voorspellen en dat toenemende positieve beoordelingen van cliënten in de eerste helft van de therapie verdere klinische verbetering blijken te voorspellen? zowel het werken gericht op het heden als het bewerken van jeugdervaringen effectief is in CGt voor cluster C persoonlijkheidsstoornissen? Psychoses ongeveer 40% van alle schizofreniepatiënten blijvend hinder ondervindt van psychotische symptomen? CGt bij psychose goed verdragen wordt door patiënten en dat er weinig weigeraars en uitvallers zijn?

13 12 CGt ook wordt toegepast om de allereerste psychose bij mensen met een hoog risico te voorkomen dan wel uit te stellen, en dat dit effectief lijkt? veel psychische processen bij angst, depressie en psychose sterke overeenkomsten vertonen en dat CGt om die reden bij al die stoornissen effectief ingezet kan worden? de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie 2005 stelt dat alle patiënten met schizofrenie met blijvende symptomen CGt aangeboden moeten krijgen? cognitieve gedragstherapie bij psychoses even effectief is als anti-psychotische medicijnen en antidepressiva? CGt nu ook speciaal gericht wordt op het verminderen van negatieve symptomen bij mensen met psychoses, waarbij de eerste trials veelbelovend zijn? Forensische zorg mensen met de neiging tot agressief gedrag er door hun opvoeding automatisch van uitgaan dat de ander vijandelijke intenties heeft en ze daardoor bij die ander gedrag oproepen dat ze ervaren als bevestiging van hun geloof in vijandelijke intenties? mensen met de neiging tot agressief gedrag vooral degenen zijn bij wie de directe agressie rond die leeftijd

14 van 2 à 3 jaar niet is omgezet in indirecte, bijvoorbeeld verbale, agressie? 13 bij pedoseksuele daders lang niet altijd pedofilie ten grondslag ligt aan het plegen van hun delict? zedendelinquentie door meerdere factoren wordt bepaald, zoals intimiteitsproblematiek, algemene en emotionele zelfregulatieproblematiek en in een aantal gevallen ook antisociaal gedrag? in 85% van de gevallen van seksuele delicten sprake is van een relatie tussen dader en slachtoffer? De vieze man in de bosjes is een zeldzaamheid. dat uiteindelijk alle daders stoppen met criminaliteit? Veranderde levensomstandigheden, zoals het vinden van werk en/of een levenspartner, een andere woonbuurt en andere vrienden dragen daar sterk aan bij. therapeutische interventies gericht zouden moeten zijn op de obstakels die het realiseren van dergelijke doelen in de weg staan? de meest agressieve periode in een mensenleven de leeftijd van 2 à 3 jaar is? TV-geweld en gewelddadige computerspelletjes gemiddeld niet zo n negatieve werking hebben, maar juist wél op jongeren die toch al de neiging hebben anti-sociaal gedrag te ontwikkelen?

15 14 Verslaving in de DSM V de classificatie middelenmisbruik vervalt en vervangen is door de term verslaving? het circuit verslavingszorg binnen de GGz in 2009 ruim cliënten telde? onthouding van cocaïne belonen door het betalen van een geldbedrag (contingency management) een bewezen effectieve gedragstherapeutische behandelmethode is? in veel gevallen stemmingsklachten substantieel afnemen op het moment dat het overmatig alcoholgebruik gestopt wordt? kortdurende interventie, gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie, effectief is bij de behandeling van alcoholverslaving? het toevoegen van een motiverende gespreksvoeringsinterventie aan een gedragstherapeutische behandeling in het kader van problematisch middelengebruik het effect wezenlijk vergroot? CGt gericht op het in zorg krijgen van de cliënt via het actief betrekken van de naastbetrokkenen een effectieve behandeling is?

16 Werk gerelateerde problemen 15 7% van de volwassenen in Nederland eens in zijn leven last krijgt van burn-out? re-integratie trajecten (opnieuw aan het werk) ook behoren tot het terrein van de cognitief gedragsmatig werkende psychologen? cognitief gedragsmatig werkende psychologen ook inzetbaar zijn voor organisatieadvies en personeelstrainingen? de leertheoretische denkwijze en therapieaanpak van VCGt leden ook voor cliënten vaak verhelderend werkt omdat ze dan inzicht krijgen in de mogelijkheden om zichzelf te veranderen? CGt bij werk gerelateerde problemen kortdurend, pragmatisch en resultaatgericht is? CGt bij werk gerelateerde problemen met beperkte middelen verstrekkende resultaten kan bewerkstelligen in de (persoonlijke) effectiviteit van werknemers?

17 16 Kinder- en jeugdgedragstherapie er de afgelopen jaren veel nieuwe CGt protocollen voor kinderen met psychische problemen zijn ontwikkeld zoals Bedwing je dwang en Eten zonder angst? er verschillende op cognitieve gedragstherapie gebaseerde oudertrainingen bestaan die effectief bleken te zijn, onder andere bij kinderen met ADHD en ASS problematiek? er verschillende online behandelingen voor kinderen en jeugdigen zijn ontwikkeld? 50% van de kinderen en jeugdigen geen stoornis meer heeft na een behandeling met CGt? CGt de best onderzochte en meest effectief gebleken psychologische behandeling is voor depressieve kinderen en adolescenten? uit veel gecontroleerde onderzoeken naar voren komt dat CGt een krachtige behandelvorm is voor kinderen met een angststoornis? dat van CGt bij kinderen en adolescenten is aangetoond dat de depressieve klachten afnemen en dat het functioneren op meerdere levensgebieden verbetert?

18 Oplossingsgerichte CGt 17 oplossingsgerichte therapie een vorm van CGt is en dat het gebruik maakt van dezelfde leerprincipes en van hetzelfde gedragstherapeutische proces als de probleemgerichte CGt? in oplossingsgerichte CGt soms één gesprek voldoende is? in oplossingsgerichte CGt de gesprekken gaan over doelen en oplossingen en hoe de gewenste situatie in de toekomst eruit kan zien? het in oplossingsgerichte CGt niet gaat over afname van het probleem of de klacht, maar over toename van de door de cliënt gewenste situatie in de toekomst? de cliënt al de nodige kennis en vaardigheden in huis heeft om zijn doel te bereiken en competent is om deze kennis en vaardigheden opnieuw te gebruiken? cliënten meer oplossingen creëren als de gedragstherapeut zich onwetend opstelt? oplossingsgerichte CGt, toegepast in teams, het ziekteverzuim onder de medewerkers in GGz-instellingen doet afnemen en de stemming doet verbeteren? oplossingsgerichte therapeuten geen dingen repareren die niet stuk zijn? oplossingsgerichte CGt een evidence based behandeling is?

19 18 VGCt opleiding, lidmaatschap en registratie het lidmaatschap van de VGCt een belangrijke aanvulling is op uw BIG-registratie als GZ-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog, arts, psychiater of verpleegkundige? u ook zonder BIG-registratie lid kan worden van de VGCt? het gevolgd hebben van een afgeronde erkende basiscursus CGt en het lidmaatschap van de VGCt de kans op een plek in een GZ-opleiding blijken te vergroten? het merk VGCt sinds 2010 beschermd is in het Benelux merkenregister? de VGCt de grootste psychotherapievereniging van Nederland is met ruim 3500 leden, waaronder 2600 cognitief gedragstherapeuten (al dan niet in opleiding), 175 cognitief gedragstherapeutisch werkers (al dan niet in opleiding) en 700 supervisoren? 75% van de leden een BIG-registratie heeft? cognitief gedragstherapeuten en supervisoren zich moeten nascholen en elke 5 jaar moeten herregistreren zodat zij steeds over actuele kennis en vaardigheden beschikken?

20 u als lid van de VGCt toegang hebt tot het kennisnet op de VGCt-website waarop belangrijke protocollen en literatuur te vinden zijn? 19 Werkgevers in de zorg vanwege de aangetoonde effictiviteit van cognitieve gedragstherapie ervoor (moeten) zorgen dat zij ruim voldoende cognitief gedragstherapeuten VGCt in dienst hebben u met een VGCt-registratie dus meer kans hebt als u solliciteert op een vacature als psycholoog, psychotherapeut of arts/psychiater? deze brochure tot stand gekomen is met medewerking van: Fredrike Bannink, Claudi Bockting, Theo Bouman, Hermien Elgersma, Hannie van Genderen, Bernard ten Hag, Pieter Hageman, Kees Hoogduijn, Hubert van der Kleij, Annemiek de Kock, Ernestine de Koff, Jacomien van der Linden, Sacha Lucassen, Yvette van der Pas, Cas Schaap, Tonnie Staring en Ellen Vedel. Ontwerp: Hollands Diep, Annelie Seegers Druk: Ipskamp drukkers

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Kortdurende motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie Een effectieve behandeling

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 3 Cognitieve gedragstherapie Een effectieve psychotherapie In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Voor HBO-afgestudeerden in de GGZ, zoals verpleegkundigen, sociotherapeuten, vaktherapeuten,

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Cognitieve gedragstherapie:

Nadere informatie

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl Inspiratiedag De Basis GGz: Doen wat werkt Voor huisartsen, kaderhuisartsen GGz, praktijkondersteuners huisarts (POH GGz), psychologen werkzaam in de Basis GGz Zaterdag 13 september 2014 World Forum in

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie Een succesvolle psychotherapie voor diverse emotionele stoornissen en problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Wat is Cognitieve Gedragstherapie? Cognitieve gedragstherapie

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie, angststoornissen en alcoholverslaving. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren,

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt. Volg de postmasteropleiding

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt. Volg de postmasteropleiding Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Volg de postmasteropleiding In deze brochure lees je wat de sterke kanten van cognitieve gedragstherapie zijn, wat het werk van een cognitief gedragstherapeut inhoudt,

Nadere informatie

Behandeling & Diagnostiek

Behandeling & Diagnostiek Behandeling & Diagnostiek Inhoud Voorwoord Wat doet de GGZ Groep? Werkwijze Wanneer kan de GGZ Groep u helpen? Wanneer kan de GGZ Groep u niet helpen? Diagnostiek Werkwijze Kwaliteit Vergoeding Tot slot

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij eetstoornissen

Cognitieve gedragstherapie bij eetstoornissen FE 0807-1 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer folders verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over angst en depressie. Speciaal voor kinderen zijn er folders over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornis Cluster C

Persoonlijkheidsstoornis Cluster C Persoonlijkheidsstoornis Cluster C Deze folder geeft informatie over de diagnostiek en behandeling van cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Wat is een cluster C Persoonlijkheidsstoornis? Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

Zorgprogramma Angststoornissen

Zorgprogramma Angststoornissen Zorgprogramma Angststoornissen Doelgroep Het Zorgprogramma Angststoornissen is bedoeld voor volwassenen die een angststoornis hebben. Mensen met een angststoornis hebben last van angsten zonder dat daar

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor verwijzers Generalistische basis ggz Met ingang van januari 2014 heeft Mondriaan, naast haar specialistische zorgaanbod, ook een aanbod in de generalistische basis

Nadere informatie

Behandeling informatie.

Behandeling informatie. Behandeling informatie. Bij een wachttijd langer dan een maand wordt de mogelijkheid geboden om door te verwijzen naar een andere GBGGZ- aanbieder. Psychologenpraktijk NK heeft nauwe contacten met een

Nadere informatie

Verslaving en comorbiditeit

Verslaving en comorbiditeit Verslaving en comorbiditeit Wat is de evidentie? Dr. E. Vedel, Jellinek, Arkin 18 november 2014 Comobiditeitis hot 1 Jellinek onderzoek comorbiditeit Verslaving & persoonlijkheid, 1997 Verslaving & ADHD,

Nadere informatie

De rol van de gedragskundige. LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013

De rol van de gedragskundige. LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013 De rol van de gedragskundige LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013 Spin in het web? Agenda Korte uiteenzetting LVB en verslaving Functie-eisen Rol gedragskundige Discussie

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen volwassenen en ouderen Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 1 2. Eerste gesprek... 1 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 2 5. Kosten... 3 6. Eigen risico... 3 7. Tot slot... 4 AmaCura is

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Aardbevingen en psychische klachten

Aardbevingen en psychische klachten Aardbevingen en psychische klachten (Karin Folkers, Klinisch Psycholoog) Jantien Mast, Verpleegkundig Specialist Peter Pijper en Coosje Klootwijk, verpleegkundigen Bouke Koopmans, psychiater Loppersum,

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie. Afdeling Psychiatrie

Cognitieve gedragstherapie. Afdeling Psychiatrie Cognitieve gedragstherapie Afdeling Psychiatrie Cognitieve gedragstherapie Wat is cognitieve gedragstherapie? Cognitieve gedragstherapie bestaat uit twee onderdelen; cognitieve therapie en gedragstherapie.

Nadere informatie

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Behandeling psychische problemen voortaan in het basispakket van uw zorgverzekering In deze brochure leest u hoe het is geregeld na 1 januari 2008 Ministerie van

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Dynamisch overzicht. Psychologische interventies GGZ. Dynamisch overzicht psychologische interventies GGZ 2016 Pagina 1

Dynamisch overzicht. Psychologische interventies GGZ. Dynamisch overzicht psychologische interventies GGZ 2016 Pagina 1 Dynamisch overzicht Psychologische interventies GGZ Dynamisch overzicht psychologische interventies GGZ 2016 Pagina 1 Dynamisch overzicht psychologische interventies GGZ U heeft een Basisverzekering bij

Nadere informatie

Niet meer depressief

Niet meer depressief Niet meer depressief Dit boek, Niet meer depressief; Werkboek voor de cliënt, is onderdeel van de reeks Protocollen voor de GGZ. Serie Protocollen voor de GGZ De boeken in de reeks Protocollen voor de

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5047-01 1 januari 2012 29 augustus 2011 31 augustus 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 2 Directie Zorgmarkten Cure

Nadere informatie

Psychische problemen : waar kan ik terecht?

Psychische problemen : waar kan ik terecht? Psychische problemen : waar kan ik terecht? Marc Vermeire Dag van de Zorg 17 maart 2012 1 Voorkomen van psychische stoornissen (ESEMeD-studie 2002) 10,7 % stoornis voorbije jaar (850.000 6 % angststoornis

Nadere informatie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Dr Wencke de Wildt Directeur behandelzaken Jellinek GZ psycholoog VGCT 2016 Inhoud 15 jaar cognitieve

Nadere informatie

Conferentie. en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep

Conferentie. en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep Conferentie 'Opleiden tot GZ-psycholoog en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep Verleden en heden psychotherapeut/psycholoog

Nadere informatie

Behandeling van ouderen in de eerste lijn

Behandeling van ouderen in de eerste lijn Behandeling van ouderen in de eerste lijn Lucinda Meihuizen, GZ psycholoog Bestuurslid sectie ouderenpsychologen NIP Zorgpartners Midden-Holland en Samenwerkende psychologen Alphen a/d Rijn Agenda workshop

Nadere informatie

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem WIE ZIJN WIJ? Psychologenpraktijk Perspectief is een professionele, laagdrempelige, enthousiaste en dynamische zorginstelling werkzaam in

Nadere informatie

Generalistische basis GGZ (GBGGZ)

Generalistische basis GGZ (GBGGZ) Overzicht van klachten / stoornissen die door PsyMens kunnen worden behandeld binnen de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ), alsmede overzicht van interventies / behandelingen met daarbij vermeld de doelgroep

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring Behandeling van verslaving en comorbiditeit de Noord Nederlandse ervaring Gent 14 nov2014 Primaire problematiek naar voorkomen in bevolking en % in behandeling 1 Setting van hulp in VZ VNN 34 ambulante

Nadere informatie

Angststoornissen. Verzekeringsgeneeskundig protocol

Angststoornissen. Verzekeringsgeneeskundig protocol Angststoornissen Verzekeringsgeneeskundig protocol Epidemiologie I De jaarprevalentie voor psychische stoornissen onder de beroepsbevolking in Nederland wordt geschat op: 1. 5-10% 2. 10-15% 15% 3. 15-20%

Nadere informatie

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Culemborg

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Culemborg Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Culemborg WIE ZIJN WIJ? Psychologenpraktijk Perspectief is een professionele, laagdrempelige, enthousiaste en dynamische zorginstelling werkzaam in

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis Psychiatrie Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY002 / Cognitieve gedragstherapiegroep

Nadere informatie

Zorgpad Intake. Aanmelding. Eerste gesprek door behandelaar. Bespreking in team. Psychodiagnostische screening (tweede intake)

Zorgpad Intake. Aanmelding. Eerste gesprek door behandelaar. Bespreking in team. Psychodiagnostische screening (tweede intake) Zorgpad Intake Aanmelding Verwijzing via huisarts, school of jeugdinstelling Aanmelding Bespreking Team Er vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats, waarbij nieuwe aanmeldingen en lopende trajecten

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz

Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz Mark van der Gaag PhD Hoogleraar Klinische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam Hoofd Psychose Onderzoek, Parnassia, Den Haag 1 Wat is gedragstherapie

Nadere informatie

Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen. Zorgpad Somatische symptoomstoornis

Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen. Zorgpad Somatische symptoomstoornis Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen Een zorgpad beschrijft hoe uw behandeling er uit gaat zien. En welke behandelmethode wordt gebruikt. Stap 1-5 zijn de standaard modules, voor

Nadere informatie

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl GGZ Noord-Drenthe AFPN Wanneer u problemen heeft of psychisch ziek bent, kunt u na een

Nadere informatie

Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen. Hein Sigling, specialismeleider Verslaving.

Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen. Hein Sigling, specialismeleider Verslaving. Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen Hein Sigling, specialismeleider Verslaving. Hein Sigling juni 2008 Wat staat er over verslaving in de GRB? Middelenmisbruik

Nadere informatie

Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten

Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten GecombinEErde behandeling bij dubbele diagnose Onderdeel van Arkin Hebt u, naast een verslavingsprobleem, last van psychische klachten, zoals

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5041-01 1 januari 2011 21 februari 2011 23 februari 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 EOUN/ymem/Cure De Nederlandse

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: INLEIDING

HOOFDSTUK 1: INLEIDING 168 Samenvatting 169 HOOFDSTUK 1: INLEIDING Bij circa 13.5% van de ouderen komen depressieve klachten voor. Met de term depressieve klachten worden klachten bedoeld die klinisch relevant zijn, maar niet

Nadere informatie

Basiscursus cognitieve gedragstherapie

Basiscursus cognitieve gedragstherapie mensenkennis Ik kan mijn werk meer structuur, overzicht en effectiviteit geven met de inhoud die tijdens de opleiding is aangereikt. Basiscursus cognitieve gedragstherapie Basiscursus cognitieve gedragstherapie

Nadere informatie

Ten geleide 1. 2 Algemene aspecten van cognitieve therapie 31

Ten geleide 1. 2 Algemene aspecten van cognitieve therapie 31 Inhoud Ten geleide 1 1 Cognitieve verwerking en psychopathologie: theorie en onderzoek 3 Filip Raes, Merel Kindt, Arnoud Arntz 1.1 Inleiding 3 1.2 Cognitieve psychologie 4 1.3 Cognitieve theorie van psychopathologie:

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Kenmerk Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5061-01 1 januari 2012 28 november 2011 30 november 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Wat zijn angststoornissen en hoe worden ze behandeld?

Wat zijn angststoornissen en hoe worden ze behandeld? NEDERLANDSE SAMENVATTING INTRODUCTIE Het vertrekpunt van dit proefschrift was een probleem dat in de klinische praktijk veel voorkomt. Mensen die een angststoornis hebben gebruiken vaak antidepressiva.

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf Psychologische zorg voor kinderen en jongeren De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren Samen werken aan jezelf Inhoud Belang psychologische zorg voor jeugd Psychologische

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending januari oktober januari 2010

Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending januari oktober januari 2010 TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 450-2010-01 1 januari 2010 1 oktober 2009 8 januari 2010 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

Een depressie. P unt P. kan u helpen. volwassenen

Een depressie. P unt P. kan u helpen. volwassenen Een depressie P unt P kan u helpen volwassenen Iedereen is wel eens moe, somber en lusteloos. Het is een normale reactie op tegenvallers, een verlies en andere vervelende gebeurtenissen. Wanneer dit soort

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag. Les 2: inleiding in de psychopathologie

Grensoverschrijdend gedrag. Les 2: inleiding in de psychopathologie Grensoverschrijdend gedrag Les 2: inleiding in de psychopathologie Programma Psychopathologie; wat is het? Algemene functionele psychopathologie DSM Psychopathologie = Een onderdeel van de psychiatrie

Nadere informatie

in gesprek over: Psychotherapie

in gesprek over: Psychotherapie in gesprek over: Psychotherapie Colofon Auteur: E. Willemsen Redactie: W. Smith-van Rietschoten (eindredacteur) R. Hoekstra E.A.M. Knoppert-van der Klein E. van Meekeren M. van Verschuer Publicatie: Nederlandse

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Zorgpad Angst. Angst. Behandelmethode

Zorgpad Angst. Angst. Behandelmethode Zorgpad Angst 1 Een zorgpad beschrijft hoe uw behandeling er uit gaat zien. Stap 1-5 zijn de standaard modules, voor iedereen. Evenetueel aangevuld met Plusmodules, zoals bijvoorbeeld relatie- of groepstherapie.

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst!

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! KLINISCHE BEHANDELING: ALS U DE CONTROLE OVER UW LEVEN TERUG WILT Onderdeel van Arkin Stoppen met alcohol of drugs en uw manier

Nadere informatie

Inleiding in de Jeugd-GGZ

Inleiding in de Jeugd-GGZ Inleiding in de Jeugd-GGZ Werkbijeenkomst Jeugd-GGZ Bertine Lahuis, voorzitter BOJOG Ede, 31 mei 2013 Wat is kinder- en jeugdpsychiatrie? Onderdeel van de reguliere gezondheidszorg (ZvW en klein deel AWBZ).

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

Bipolaire stoornissen

Bipolaire stoornissen Bipolaire stoornissen PuntP kan u helpen volwassenen Sommige mensen hebben last van stemmingsschommelingen die niet in verhouding staan tot wat er in hun persoonlijke omgeving gebeurt. De stemming lijkt

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7013

BELEIDSREGEL BR/CU-7013 BELEIDSREGEL BR/CU-7013 Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Een aparte vereniging voor EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) heeft een eigen theoretisch

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

PREVENTIE VOOR POH-GGZ

PREVENTIE VOOR POH-GGZ PREVENTIE VOOR POH-GGZ ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ INDIGO BIEDT

Nadere informatie

Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn

Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn Het SAD-project Een onderzoek naar de behandeling van angst- en stemmingsklachten. Informatie voor deelnemers Drs. L. Kool Dr. A. van Straten

Nadere informatie

Inhoud. Nieuw in de NHG Standaard Angst. Vraag 2. Vraag 1. Vraag 3. Nieuw in de NHG standaard in beleid. Nieuw?! Diagnose en beleid RCT Implementatie

Inhoud. Nieuw in de NHG Standaard Angst. Vraag 2. Vraag 1. Vraag 3. Nieuw in de NHG standaard in beleid. Nieuw?! Diagnose en beleid RCT Implementatie Inhoud Nieuw in de NHG Standaard Angst Christine van Boeijen PAO H 2012 Nieuw?! Diagnose en beleid RCT Implementatie En verder Wat hebt u geleerd? Vraag 1 Waarmee presenteert een patient met een angststoornis

Nadere informatie

Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten

Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten Een oplossing voor uw verslaving én uw psychische klachten GECOMBINEERDE BEHANDELING BIJ DUBBELE DIAGNOSE Onderdeel van Arkin Hebt u, naast een verslavingsprobleem, last van psychische klachten, zoals

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

Wij zijn er voor jongeren. vanuit de regio Amsterdam

Wij zijn er voor jongeren. vanuit de regio Amsterdam Wij zijn er voor jongeren vanuit de regio Amsterdam 2 3 Kiezen voor de Viersprong De Viersprong is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en gedragsproblemen. Al onze

Nadere informatie

In behandeling bij het NPI

In behandeling bij het NPI In behandeling bij het NPI Optimale begeleiding In behandeling bij NPI U ontvangt deze folder omdat u in behandeling gaat bij het NPI. Hierin leest u hoe we te werk gaan bij het NPI en wat u van ons kunt

Nadere informatie

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes September 2017 Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek tgv diabetes 1 Vooraf Patiënten met diabetes kampen met veel

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 134 Nederlandse samenvatting De inleiding van dit proefschrift beschrijft de noodzaak onderzoek te verrichten naar interpersoonlijk trauma en de gevolgen daarvan bij jongeren in

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling door de klinisch psycholoog

Onderzoek en behandeling door de klinisch psycholoog Onderzoek en behandeling door de klinisch psycholoog ONDERZOEK EN BEHANDELING DOOR DE KLINISCH PSYCHOLOOG IN HET KENNEMER GASTHUIS In het Kennemer Gasthuis (KG) zijn klinisch psychologen, gezondheidspsychologen

Nadere informatie

Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl

Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91 Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Prisma MST-LVB Multi Systeem Therapie Licht Verstandelijk Beperkt Prisma heeft

Nadere informatie

SAMENVATTING Veel voorkomende psychiatrische stoornissen zoals depressieve- en angststoornissen, ook wel common mental disorders genoemd (CMDs), hebben een hoge prevalentie en dragen substantieel bij aan

Nadere informatie

Privacyreglement VGCt

Privacyreglement VGCt Privacyreglement VGCt Van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie, gevestigd te Utrecht, KvK nr. 40533159. Hierna te noemen: VGCt De VGCt is bij de verwerking van persoonsgegevens van

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ

Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ Kansrijke verbetersignalen uit de GGZ De nummering in deze lijst heeft betrekking op de plek waar het onderwerp op de longlist van geïnventariseerde verbetersignalen stond. 1 2 5 10 13 18 28 37 42 Gevolgen

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Organogram Werkgebied

Organogram Werkgebied Wat doet Tactus Verslavingszorg? Tactus is specialist op het terrein van de verslavingszorg. Mensen die door hun verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, gamen, eten of andere verslavingen in

Nadere informatie

PSYCHOLOGISCHE HULP Marie-Cécile Albert

PSYCHOLOGISCHE HULP Marie-Cécile Albert PSYCHOLOGISCHE HULP Marie-Cécile Albert Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg, eerstelijnspsycholoog NIP, cognitief gedragstherapeut /supervisor VGCt, psycho-oncologisch therapeut; BIGnummer19057589625

Nadere informatie