Nieuwsbrief Koningin Wilhelminaschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Koningin Wilhelminaschool"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Koningin Wilhelminaschool Beste ouders, Het is deze week een bijzondere schoolweek. In heel Nederland zullen veel scholen op donderdag en vrijdag dicht zijn. De KWS heeft er bewust voor gekozen om open te blijven en om de dag anders in te vullen. Wij staan namelijk wel achter de punten waarvoor gestaakt wordt! Op onze oproep aan u om vrijdag een gastles te komen geven heeft u massaal gereageerd. Aankomende vrijdag zullen ouders in alle groepen gastlessen komen verzorgen. Daarnaast hebben een aantal ouders zich ook gemeld om ons op een andere wijze te komen ondersteunen. Wat ontzettend fijn dat u zich zo betrokken voelt bij de school en ons een dagje komt helpen. Wij kijken nu al uit naar aanstaande vrijdag! We zullen onze actie ook onder de aandacht brengen bij de lokale politiek in de gemeente Bloemendaal en bij de media. Al met al hopen we dat er vanuit Den Haag gekeken wordt naar de langere termijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit prachtige beroep weer aantrekkelijk wordt en dat meer mensen voor ons beroep kiezen? Dinsdag 28 januari hebben de leerkrachten een studiedag en zijn de kinderen vrij. We gaan ons die dag bezig houden met ons daltononderwijs en bewegend leren. Voor de pauzes hebben we nieuw materiaal aangeschaft. Juf Freya heeft alle spellen uitgeschrevenen en de materialen erbij besteld. Dinsdag zal het team eerst zelf alle spellen spelen en vervolgens kunnen de kinderen er vanaf woensdag mee kennis maken (zie ook het stukje van juf Freya in deze nieuwsbrief). Met vriendelijke groet, Debby Schouten-Coesel

2 Nieuws uit de groepen Groep 1-2A Na de kerstvakantie zijn we gestart met het thema: de schoenenwinkel. De kinderen hebben schoenen, schoenendozen en poetsspullen meegenomen. Nu de schoenenwinkel is ingericht, kunnen de kinderen nieuwe schoenen kopen in de winkel. Ook aan de details van de winkel wordt gewerkt: een magazijn, een bord met openingstijden, een bewakingscamera en natuurlijk een passpiegel. De kinderen kennen de begrippen: zool, hak, neus, klittenband, veters, tong en gesp. Ook hebben ze met hun tenen en een kwast ertussen geschilderd! Dat was best moeilijk, maar superleuk. Er zijn mooie kunstwerken gemaakt. In de weektaak zijn schoenen van Clics gemaakt, die de kinderen ook echt pasten. Er zijn folders gemaakt door schoenen uit tijdschriften uit te knippen en er een prijs bij te schrijven. Deze week hebben de kinderen hun schoenzolen goed bekeken; de kinderen moesten gespiegeld hun schoenzolen tekenen. De tekeningen zitten vol detail, prachtig gedaan! De kinderen zijn druk bezig met oefenen, om veters te leren strikken. Wilt u dat thuis ook oefenen? Wij hebben een strikdiploma voor elk kind klaarliggen!

3 Groep 1-2C We zijn al enige weken bezig met ons thema de schoenenwinkel. De afgelopen week hebben we rollen kaartjes, folders, prijskaartjes, een schoenen meetplankje en schoenen van de Clics gemaakt. Allemaal spullen die we nodig hebben voor in onze schoenenwinkel. Er is iedere dag een nieuwe verkoper/verkoopster die eerst je voet gaat opmeten en daarna helpt uitzoeken welke schoenen de klant wil kopen. De kleuters laten geweldig rollenspel zien! Een taak deze week is schoenen wegen op de weegschaal, welke schoenen zijn zwaar, welke zijn licht, welke zijn even zwaar... Je oude schoenen pimpen is natuurlijk geweldig, eerst verven dan versieren, wat een leuk werkje! Kom gerust binnen om de gepimpte schoenen te bewonderen. Verder zijn we druk bezig met het leren van veters strikken, er zijn al kleuters die een veter diploma hebben, knap hoor!! Wie heeft er nog schoenen thuis die gepoetst moeten worden? Geef ze volgende week aan juf Ingrid dan kunnen de kleuters schoenen poetsen! En krijgen jullie ze weer gepoetst terug! Groep 4 Inmiddels zijn we alweer 3 weken bezig. We zijn na de vakantie gestart met het thema Van experimenteren kun je leren! We proberen elke dag een klein experimentje te doen, om te kijken wat er gebeurt. Daarnaast zijn we begonnen bij spelling met samenstellingen en hebben we deze week geleerd over de verkleinwoorden. Bij verkleinwoorden komt er namelijk een stukje achter een woord namelijk: -

4 je, -tje of pje. In de methode van spelling hebben ze het alleen over je en tje, maar met taal hadden we al een beetje geoefend met de verkleinwoorden. Hierdoor weten de leerlingen dat pje ook achter een woordje kan staan. In de methode leggen ze uit dat een verkleinwoord bestaat uit een woord en een verkleinstukje (-je, -tje of pje). Voor het rekenen zijn we heel erg bezig met sprongen op de getallenlijn. Deze sommen zijn binnen het tiental. Dit betekent dat de eenheden samen niet boven de 10 uitkomen wanneer je ze optelt. Vanaf blok 6 krijgen de leerlingen het schema wat hiernaast in beeld is. Dat betekent uiteraard niet dat we dit niet eerder gaan behandelen. We hebben sinds de kerstvakantie een basisplek in de klas. Dit betekent dat we nog steeds aan het oefenen zijn met de flexplekken, maar het is handig voor een invalleerkracht als de leerlingen ook een vaste plek hebben. We wisselen dus nog steeds bij het zelfstandig werken, maar met gezamenlijk activiteiten zitten de leerlingen op hun basisplek. Eén van de activiteiten die we op onze basisplek doen, zijn de muzieklessen. Muziek hebben we elke week van een échte muziekjuf. Vorige week hebben we geleerd wat een intro is. Daarnaast hebben we geluisterd naar verschillende soorten muziek, met een moeilijk woord genres. We hebben naar de volgende genres geluisterd: nederpop, disco, latin, kerkmuziek, country, jazz, heavy metal. We moesten tijdens de opdracht vertellen hoe we ons voelde en welke instrumenten we allemaal hoorden. Deze week hebben we geleerd wat een beat is. De beat in onze muziek bestaat vaak uit 4 tellen. We hebben dit gedaan door te klappen op de beat, maar we mochten ook met een trommel 8 tellen slaan. Groep 6 In groep 6 zijn we na de vakantie begonnen met het thema de Romeinen. In de klas zijn we een heus Romeins stadsdeel aan het nabouwen, binnenkort gaan we ook maar eens bestuderen wie daar eigenlijk allemaal wonen. Ook zijn we nog steeds een beetje bezig met ons vorige thema digitale vaardigheden. De kinderen zijn in de klas op het Chromebook een werkstuk aan het maken. Nu we halverwege het schooljaar zijn starten we ook met de methodes weer in een nieuw blok, dat betekent dat we allemaal weer nieuwe werkschriften krijgen. Dat geeft toch een beetje het gevoel van een nieuw begin. Bij een nieuw begin of een nieuw jaar horen ook goede voornemens, dus ook weer netjes werken in de nieuwe werkboeken, nou ja dat hoopt juf vooral natuurlijk. We gaan met rekenen aankomend blok weer verder met breuken als deel van een geheel. We rekenen cijferend de plus- en minsommen onder elkaar zonder hulpsommen, van rechts naar links. Bij taal gaan we verder met ontleden, de persoonsvorm (pv) kunnen we nu vinden, nu gaan we het onderwerp (ond) vinden. Ook gaan we leren hoe je een samenvatting maakt. Spelling heeft dit blok de volgende categorieën: de verleden tijd van de wij-, jullie-, en zij-vorm, woorden met -ig en lijk, woorden met apostrof en verkleinwoorden die eindigen p je of pje.

5 Groep 8 We hebben het project ruimtevaart een beetje verlengt. De kinderen zijn nog erg druk met mooie kijk dozen over de planeten en zijn er ontzettend goed mee bezig. Het duurt alleen iets langer dan verwacht. En om eerlijk te zijn, er komt hier en daar ook wel eens iets tussendoor wat super leuk en interessant is! Zo hadden wij vorige week voorlichting van Veilig Verkeer Nederland over reactiesnelheid, gedrag in het verkeer en hoe daarmee om te gaan. Aan de hand van filmpjes gingen de kinderen met de gastspreker in gesprek over de gevolgen van gedrag in het verkeer. Daarna hebben de kinderen in een circuitvorm spellen gedaan die concentratie, reactievermogen en stof tot nadenken gaf. Al met al een goed gevulde middag. De keuze van de VO scholen komt langzaam dichterbij en vorige week woensdag zijn wij op bezoek geweest bij het Kennemer Lyceum. Daar hebben wij kennis gemaakt met de school, een aantal leerkrachten en de nieuwe Rector (directeur). En die hadden wij al gezien op het Jeugdjournaal waar hij in een item werd geïnterviewd over het laten bezorgen van eten en pakketjes op school. Na het ontvangst hebben de kinderen een tweetal lessen gevolgd. Wiskunde en Geschiedenis. Met wiskunde hebben we leren rekenen met positieve en negatieve getallen. Dit hebben de kinderen geleerd aan de hand van een heksenketel waarin rode (positieve) of blauwe (negatieve) blokjes (getallen) in werden gedaan of juist weer uit werden gehaald. Voor sommigen was dit een ware heksenketel, gelukkig gaan we dat ook zelf in de lessen behandelen! De les Geschiedenis ging over de tweede wereld oorlog. De kinderen weten hier stiekem ook al aardig wat van af, zo bleek in de les. Aan de hand van een filmpje maakten de kinderen vragen op een werkblad. Ook hier gaan wij na de voorjaarsvakantie op door. Dan start het thema geschiedenis en met name de tweede wereldoorlog, zo zijn de kinderen nog voor de meivakantie volledig op de hoogte van het belang van onze herdenkingen en vieringen in deze periode. Wist u dat automatiseren niet alleen in de onder- en middenbouw heel erg belangrijk is? Ook in de bovenbouw kunnen we dat heel erg goed gebruiken. Zo oefenen de kinderen in groep 8 de graden in een cirkel springend, en hebben we in de klas regelmatig even een beweegmoment tijdens taal en spelling. Dit bewegend leren kan ook buiten, het verhoogt de hartslag, het is even fijn om buiten te zijn, en er kan heel veel gedaan worden in die 15 minuten beweegtijd. Op de foto s ziet u hoe de kinderen oefenen met woordpakketten tijdens een tikspel of een renspel waarbij de kinderen na moeten denken over de manier van schrijven en deze direct moeten toepassen.

6 Ook wordt er op de maandagen tijdens de gymlessen door alle groepen regelmatig geoefend met automatiseren van bijvoorbeeld de tafels. Het bewegen gaat niet ten koste van de beweegtijd maar het wordt er juist een onderdeel van. De kinderen leren in een andere context (bijvoorbeeld een estafette) de kennis toe te passen waardoor het memoriseren van bijvoorbeeld de tafels wordt bevorderd. Oefenen van tafels in een 100-veld. De kinderen rekenen de tafels uit en leggen het kaartje met daarop de tafel in het goede vakje van het 100-veld. Een tikspel waar je, als je bent getikt, weer mee mag doen als je een woord uit een woordpakket hebt opgeschreven.