MVO Zelfverklaring Beantwoording 40 vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Zelfverklaring Beantwoording 40 vragen"

Transcriptie

1 MVO Zelfverklaring Beantwrding 40 vragen Auteur: Gert Jan de Grt en Gerda de Raad (Will2Sustain) Datum: Versie: 3

2 Inhudspgave 1. Inleiding MVO principes Stakehlders MVO kernthema's Ketenverantwrdelijkheid en invledssfeer Gepaste zrgvuldigheid 'Due diligence' Visie, missie, beleid en strategie Ontwikkeling van draagvlak en cmpetenties Integreren van MVO in besturingsprcessen, systemen en prcedures Cmmunicatie en rapprtage Het mnitren van activiteiten en berdeling van prestaties Selecteren van MVO -initiatieven en -instrumenten... 10

3 1. Inleiding Dit dcument betreft de nderbuwing van Den Hartg B.V. p de 40 vragen van de NPR 9026+C1:2012, ftewel de handleiding zelfverklaring NEN-ISO In de nderstaande tabel treft u de relatie tussen MVO nderwerpen en de bijbehrende vragen: Onderwerp Vragen Hfdstuk MVO principes 1 t/m 7 2 Stakehlders 8 t/m 10 3 MVO kernthema's 11 t/m 19 4 Ketenverantwrdelijkheid en invledssfeer 20 en 21 5 Due diligence 22 t/m 25 6 Visie, missie, beleid en strategie 26 7 Ontwikkeling van draagvlak en cmpetenties 27 en 28 8 Integreren van MVO in besturingsprcessen, systemen en 29 9 prcedures Cmmunicatie en rapprtage 30 t/m Het mnitren van activiteiten en brdeling van prestaties 34 t/m Selecteren van MVO-initiatieven en -instrumenten 38 /m MVO principes 1: Den Hartg legt rekenschap af ver haar effecten p de maatschappij, de ecnmie en het milieu. Wij leggen rekenschap af ver: de effecten van nze bedrijfsvering p de maatschappij, het milieu en de ecnmie en in het bijznder ver de eventuele negatieve effecten; en de maatregelen die we hebben genmen m herhaling van die negatieve effecten te vrkmen. Telichting/vrbeelden: Den Hartg B.V. verplicht zich er te te vlden aan alle vigerende regelgevingen p het gebied van milieu, en de belasting van het milieu ten gevlge van haar bedrijfsactiviteiten daar waar mgelijk te reduceren. Onderdeel hiervan is het behaalde CO 2 bewust certificaat. Bvendien legt Den Hartg B.V. rekenschap af dr de stakehlders bewust te maken van het belang van maatschappelijk verantwrd ndernemen, waarnder het milieu. Jaarlijks brengt Den Hartg B.V. een financieel jaarverslag uit dat dr externe accuntants gecntrleerd wrdt. Vraag 2: Den Hartg is transparant ver besluiten en activiteiten die een effect hebben p de mgeving. Wij zijn transparant ver: het del, de aard en de plaats van nze activiteiten; wie het meerderheidsbelang in nze rganisatie heeft; welke verantwrdelijkheden en bevegdheden bij die functies hren in het kader van de besluitvrming; wie welke functie binnen nze rganisatie heeft in het kader van de besluitvrming; 1

4 nze MVO-prestaties p significante nderwerpen; nze financiële prestaties; de gevlgen van ns beleid en nze rganisatiebeslissingen en -activiteiten p de mgeving (belanghebbenden, de maatschappij, het milieu enz.); wie wij als nze stakehlders beschuwen; de manier waarp deze stakehlders zijn geselecteerd; en he deze stakehlders wrden betrkken bij de rganisatie. Deze infrmatie is: Deels penbaar en verder p aanvraag beschikbaar. Begrijpelijk vr nze stakehlders. Tijdig, feitelijk juist, duidelijk en bjectief. Waar is deze infrmatie te vinden? Telichting/vrbeelden: Infrmatie is terug te vinden p nze website Infrmatie ver het meerderheidsbelang is p aanvraag, en k via de KVK te verkrijgen. Functinarissen, verantwrdelijkheden en bevegdheden die bij functies hren in het kader van de besluitvrming, zijn intern duidelijk en bij nze klanten bekend. Wij cmmuniceren ver de MVO-prestaties p significante nderwerpen, z wrden de CO 2 prestaties gepubliceerd p de website. Een financieel jaarverslag is p aanvraag te verkrijgen en k via KvK. Indien ns beleid en nze rganisatiebeslissingen en -activiteiten gevlgen hebben p de mgeving wrdt hierver via diverse media penheid gegeven. In gesprekken met nze relaties zijn wij transparant ver wie wij als nze stakehlders beschuwen en he wij deze hebben geselecteerd. Indien wij dit relevant achten is p aanvraag de stakehlderlijst verkrijgbaar. De manier waarp deze stakehlders wrden betrkken bij de rganisatie staat in het MVO beleidsplan en p nze website (zie vraag 10). Vraag 3: Den Hartg rganisatie gedraagt zich ethisch. Welke activiteiten nderneemt Den Hartg m invulling aan dit principe te geven? Wij: maken nze kernwaarden en principes bekend; richten nze bestuursstructuren p een manier in die ethisch gedrag bevrdert (bijvrbeeld dr het vrkmen van belangenverstrengeling); benemen en passen nrmen vr ethisch gedrag te, die aansluiten bij nze eigen delstellingen en activiteiten en bij NEN-ISO 26000; medigen het naleven van deze nrmen aan; maken de gedragsnrmen bekend die wrden verwacht van verschillende mensen in en m de rganisatie (bijvrbeeld bestuur, medewerkers, leveranciers, cntractanten, eigenaren en managers); vrkmen f lssen belangencnflicten p in de hele rganisatie die zuden kunnen leiden tt nethisch gedrag; stellen mensen binnen en buiten nze rganisatie in staat nethisch gedrag te melden, znder angst vr represailles; en leven internatinaal erkende nrmen van ethisch gedrag bij medisch nderzek na. He is dit ethisch gedrag gefrmaliseerd? Telichting/vrbeelden:

5 Gedragscde: deze gedragscde hudt in dat een ieder altijd integer dient te handelen, eerlijk is, respect tnt naar andere mensen en vr andere ideeën, en niet mkpbaar is. Het is dus van belang dat de leidinggevenden deze visie steeds uit dragen aan de verige werknemers. Beleid f standaard vr ethisch gedrag: Den Hartg B.V. vindt het belangrijk dat alle medewerkers de gedragscde van het bedrijf niet alleen intern, maar k naar buiten te uitdragen. Den Hartg B.V. is een bedrijf met winstgmerk, maar zal er altijd naar streven p een eerlijke wijze zaken te den met respect vr haar cncurrenten en stakehlders. Den Hartg B.V. streeft er naar met al haar afnemers en leveranciers een relatie p te buwen gebaseerd p wederzijds respect en vertruwen, m z een langdurige samenwerking te kunnen bewerkstelligen. Den Hartg B.V. verzekert al haar leveranciers, cncurrenten, cnsumenten en stakehlders dat zij integer met hen mgaat. Den Hartg B.V. zal zich nimmer, p één f andere wijze verbinden aan plitieke lbbygrepen en/f plitieke partijen. Vraag 4: Den Hartg rganisatie respecteert de belangen van stakehlders en speelt hierp in. Welke activiteiten nderneemt Den Hartg m invulling aan dit principe te geven? Wij: weten wie nze stakehlders zijn; erkennen en waarderen stakehlders en we reageren p bezrgdheid van stakehlders; nderkennen dat stakehlders de activiteiten van nze rganisatie kunnen beïnvleden; hebben vastgesteld f stakehlders in staat zijn met ns in cntact te treden m invled uit te efenen en dat we hiermee rekening huden; en huden rekening met de belangen van stakehlders waarmee we geen frmele relatie hebben. Telichting/vrbeelden: Den Hartg B.V. heeft haar belangrijkste stakehlders in kaart gebracht en verplicht zich bij haar beleidsvering rekening te huden met de belangen van deze stakehlders. Hierte zullen de stakehlders met enige regelmaat wrden geïnterviewd m de vr hen belangrijkste zaken inzichtelijk te huden. Vraag 5: Den Hartg respecteert de geldende wet- en regelgeving. Welke activiteiten nderneemt Den Hartg m invulling aan dit principe te geven? Wij: stellen ns p de hgte van de tepasselijke wet- en regelgeving; leven wetgeving na in alle landen waar wij actief zijn, k als handhaving vanuit de verheid gebrekkig is; infrmeren medewerkers ver recente en relevante wet- en regelgeving en he zij deze kunnen naleven; en berdelen peridiek f de rganisatie ng vldet aan wet- en regelgeving. Telichting/vrbeelden: Den Hartg B.V. verplicht zich er te de p haar bedrijfsvering van tepassing zijnde wet- en regelgeving na te leven, en wrdt per kwartaal via een extern bureau p de hgte gebracht van relevante wijzigingen in wet- en regelgeving. Op deze wijze wrdt er actief naar gestreefd m vertredingen te vrkmen. Naleving van wet- en regelgeving wrdt peridiek berdeeld middels het veiligheidsbeheerssysteem.

6 Vraag 6: Den Hartg respecteert de internatinale gedragsnrmen. Welke activiteiten nderneemt Den Hartg m invulling aan dit principe te geven? Wij: respecteren minimaal de internatinale gedragsnrmen in landen waar wetgeving het milieu f de maatschappij nvldende beschermt f cnflicteert met internatinale gedragsnrmen. Telichting/vrbeelden: De internatinale gedragsnrmen zijn verwerkt in de Nederlandse wet- en regelgeving. Den Hartg B.V. verplicht zich derhalve deze in acht te nemen. Vraag 7: Den Hartg respecteert en erkent de universele mensenrechten. Welke activiteiten nderneemt Den Hartg m invulling aan dit principe te geven? Wij: respecteren deze rechten in alle landen, culturen en situaties; ndernemen stappen in situaties waarin de mensenrechten wrden geschnden in het kader van nze bedrijfsvering en nze invledssfeer; en respecteren de internatinale gedragsnrmen. Telichting/vrbeelden: Den Hartg B.V. nderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Binnen de rganisatie wrdt iedereen als mens dan k gelijk behandeld, ngeacht afkmst f psitie. Discriminatie wrdt niet geaccepteerd. Zwel niet binnen de rganisatie, als k niet in de relaties tussen werknemers, afnemers, klanten en leveranciers. Ok bij het werven van nieuwe persneelsleden zullen sllicitanten uitsluitend berdeeld wrden p geschiktheid. Klachten ver medewerkers f van medewerkers ver enige vrm van discriminatie zullen dr de directie direct en serieus in behandeling wrden genmen. 3. Stakehlders Vraag 8: He heeft Den Hartg haar stakehlders geïdentificeerd (wie zijn daarbij in wat vr vrm geraadpleegd)? Er is een stakehlderlijst pgesteld met de belangrijkste grepen: medewerkers, klanten, leveranciers, maar k mwnenden, verheden, brancheverenigingen enz. De belangrijkste stakehlders zijn geïdentificeerd met naam en tenaam in een lijst, en zijn ingeschaald naar belang en invled in hg, gemiddeld en laag. Vraag 9: Wie zijn de stakehlders van Den Hartg? Medewerkers, klanten, leveranciers, maar k mwnenden, verheden en brancheverenigingen. Vraag 10: Waarm en waarbij betrekt Den Hartg haar stakehlders (geef vrbeelden van de manier waarp uw rganisatie dat heeft gedaan)? Wij betrekken nze stakehlders m: inzicht te krijgen in de impact van nze besluiten en activiteiten p specifieke stakehlders; er achter te kmen f nze psitieve impact p de mgeving kan wrden vergrt en negatieve impact kan wrden verminderd; er achter te kmen f nze claims met betrekking tt maatschappelijke verantwrdelijkheid gelfwaardig wrden gevnden; nze MVO-prestaties te berdelen;

7 mgelijke cnflicten tussen nze eigen belangen, die van nze stakehlders en de algemene maatschappelijke verwachtingen te bespreken en z mgelijk p te lssen; aan bepaalde wettelijke verplichtingen die we ten pzichte van stakehlders hebben te vlden; en transparant te zijn in wat we den (nze activiteiten en besluiten). Vrbeelden: bvenstaande wrdt gerealiseerd dr de belangrijkste stakehlders te interviewen en te vragen naar hun berdeling van de activiteiten van Den Hartg, en de verwachtingen vr de tekmst. De berdelingen en verwachtingen zijn geanalyseerd in een stakehlderanalyse, de uitkmsten zijn meegenmen in de materialiteitsbepaling. 4. MVO kernthema's Vraag 11: Den Hartg heeft bij het bepalen van de relevante nderwerpen gekeken naar: De eigen activiteiten en besluiten. Dagelijkse activiteiten en bijzndere situaties. Vraag 12: Welke nderwerpen zijn relevant? Zie de materialiteitsbepaling. Vraag 13: Welke criteria heeft Den Hartg gebruikt bij het bepalen van de significante nderwerpen? De mate waarin het nderwerp effect heeft p nze stakehlders en duurzame ntwikkeling. Het effect van het wel f niet nemen van extra actie(s) p dit nderwerp (mgelijkheden vr verbetering). De mate van bezrgdheid van uw stakehlders ver het nderwerp. De maatschappelijke verwachtingen van wat verantwrd gedrag is met betrekking tt deze effecten p dit nderwerp. Vraag 14: Welke nderwerpen zijn significant? Zie de materialiteitsbepaling. Vraag 15: Welke criteria heeft Den Hartg gebruikt bij het bepalen van de priritaire nderwerpen? Onze prestaties afgezet tegen wet- en regelgeving en internatinale (gedrags)nrmen. Onze prestaties afgezet tegen de state f the art en best practices. De mate waarin het nderwerp bijdraagt aan f afbreuk det aan nze delstellingen. De ksten versus de baten van het ndernemen van actie p het nderwerp. De tijd die het kst m de gewenste resultaten te bereiken. De kstenimplicaties wanneer het nderwerp niet snel wrdt aangepakt. Het gemak en de snelheid waarmee acties kunnen wrden uitgeverd de quick wins Vraag 16: Welke nderwerpen hebben pririteit? Zie de materialiteitsbepaling. Vraag 17: Tt welke acties heeft dit geleid f gaat Den Hartg nemen? Zrg blijven dragen vr welzijn, gezndheid en veiligheid van nze werknemer dr gede (sciale) vrzieningen en het vastleggen van rechten en plichten tussen werkgever en werknemer in een arbeidsvereenkmst en eventuele vrwaarden en een functie en/f taakmschrijving.

8 Zie de acties in het Energiemanagement actieplan van het CO 2 beleid met de bijbehrende reductiedelstellingen vr het vrkmen van milieuvervuiling en duurzaam gebruik van hulpbrnnen. Het frmaliseren van de gedragscde waar in staat dat een ieder altijd integer dient te handelen, eerlijk is, respect tnt naar andere mensen en vr andere ideeën, en niet mkpbaar is. Het is van belang dat de leidinggevenden deze visie uitdragen aan de verige werknemers. Het actueel huden van veiligheidsinfrmatiebladen, en p de juiste wijze etiketteren van verpakkingen. Het blijven verbeteren van de dienstverlening ter vrkming van klachten. Binnenkmende klachten p de juiste wijze afhandelen en het treffen van maatregel(en) m herhaling te vrkmen. Vraag 18: Telichting p pririteitsstelling Bij de pririteitstelling is als eerste gekeken naar relevantie vr de bedrijfsvering, f het al dan niet betrekking heeft p de dagelijkse activiteiten van Den Hartg. De relevante nderwerpen zijn besprken met een selectie van nze stakehlders en daaruit is gebleken wat zij belangrijk vinden, dit is meegenmen in de pririteitstelling. Wat de stakehlders minder belangrijk vnden is niet meegenmen. De pririteitstelling is bepaald in verleg met de directie en daarbij is gekeken naar aspecten zals, ksten en baten, wet- en regelgeving, bijbehrende acties die snel zijn te implementeren en naar de bendigde investering. Zie vraag 16 vr de nderwerpen die pririteit hebben. Vraag 19: Geef aan welke stakehlders - en p welke wijze Den Hartg heeft betrkken bij het identificeren van relevante, significante en priritaire nderwerpen:. Van deze stakehlders zijn gegevens verzameld: pdrachtgevers, leveranciers en medewerkers. In ttaal zijn er elf stakehlders geïnterviewd dr middel van persnlijke gesprekken en/f vragenlijsten. 5. Ketenverantwrdelijkheid en invledssfeer Vraag 20: Welke (typen) rganisaties bevinden zich in de invledssfeer van Den Hartg en he verhuden zich die tt Den Hartg? De belangrijkste rganisaties die zich in de invledsfeer van Den Hartg bevinden zijn: klanten, leveranciers, verheden en brancheverenigingen. Vraag 21: Op welke manier stimuleert Den Hartg maatschappelijke verantwrdelijkheid bij andere rganisaties? Dr een penbare verklaring ver maatschappelijke verantwrdelijkheid af te leggen. Dr bij het nemen van investeringsbeslissingen maatschappelijke criteria te hanteren. Dr kennis ver maatschappelijke issues met stakehlders te delen, en hiermee het bewustzijn te vergrten. Dr het prmten van gede vrbeelden. Dr samen met leveranciers, klanten en branchegenten aan duurzaamheidsprjecten te werken.

9 6. Gepaste zrgvuldigheid 'Due diligence' Vraag 22: Op welke manier berdeelt Den Hartg (ptentiële) (negatieve) effecten van de eigen activiteiten en besluiten p de maatschappij, milieu en ecnmie? Bij wijziging, uitbreiding van de activiteiten zal nderzek gedaan wrden naar mgelijke psitieve en negatieve gevlgen vr maatschappij, milieu en ecnmie. Deze activiteiten zullen nit gestart wrden znder dat de ecnmische haalbaarheid is nderzcht en/f de hiervr bendigde (milieu)vergunningen zijn verleend en afdende veiligheidsmaatregelen zijn getrffen. In de huidige bedrijfsvering zijn alle werkzaamheden vergund en wrden negatieve effecten zveel als mgelijk beheerst, dit dr het berekenen van de CO 2 ftprint en het naleven van de wet- en regelgeving. Vraag 23: Op welke manier berdeelt Den Hartg (ptentiële) (negatieve) effecten van de activiteiten en besluiten van rganisaties in uw invledssfeer p de maatschappij, milieu en ecnmie? Den Hartg heeft een practieve huding als het gaat m analyseren van haar besluiten p mens en milieu en streeft ernaar de negatieve effecten tt het minimum te beperken. Vraag 24: He wrdt gepaste zrgvuldigheid uitgeefend f geïmplementeerd in uw rganisatie? Richtlijnen ver he aan de rganisatie verbnden persnen gepaste zrgvuldigheid in acht kunnen nemen (gedragscde) Instrumenten m de impact van geplande en bestaande activiteiten in kaart te brengen. (veiligheidsbeheerssysteem (VBS)en ExxnMbil Distributr Prduct Integrity Manual (DPIM)). Instrumenten m de MVO-kernthema s in uw hele rganisatie te integreren (MVO zelfverklaring en beleid). Instrumenten m uw prestaties te vlgen en aanpassingen te den in pririteit en benadering (stakehlderanalyse). Instrumenten m eventuele negatieve effecten aan te pakken (VBS en DPIM). Vraag 25: Welke (ptentiële) negatieve effecten p maatschappij, milieu en ecnmie heeft Den Hartg geïdentificeerd? Mgelijk negatieve effecten vleien vrt uit de bedrijfsactiviteiten: p- en verslag van mtrbrandstffen en smeermiddelen. Om deze werkzaamheden uit te kunnen veren wrdt de vigerende wet- en regelgeving nageleefd. Hiervr zijn nder andere risicanalyse uitgeverd en managementsystemen (VBS, DPIM en CO 2) pgesteld. 7. Visie, missie, beleid en strategie Vraag 26: Den Hartg heeft richting gegeven aan haar maatschappelijke verantwrdelijkheid: Dr de rl van maatschappelijke verantwrdelijkheid p te nemen in nze visie en missie. Dr belangrijke principes en nderwerpen van maatschappelijk verantwrdelijkheid p te nemen in ns beleid en strategie. Dr een gedragscde f ethische cde aan te nemen waarin de principes en waarden van maatschappelijke verantwrdelijkheid zijn vertaald naar richtlijnen vr passend gedrag. Dr pririteiten vr actie p kernthema s dr te vertalen in speerpunten en delstellingen (SMART). Dr het pstellen van MVO beleid met een actieprgramma vanuit de vastgestelde speerpunten.

10 8. Ontwikkeling van draagvlak en cmpetenties Vraag 27: Op welke manier creëert Den Hartg draagvlak vr maatschappelijke verantwrdelijkheid binnen én buiten de rganisatie? Den Hartg creëert draagvlak vr maatschappelijke verantwrdelijkheid dr tijdens daarte bestemde vergaderingen, interviews, evenementen, bijeenkmsten en initiatieven te werken aan de vertaling van de nderschreven MVO-principes en delstellingen naar bewustwrding en cncrete maatregelen, daar waar nze pririteiten vastgesteld zijn. Hiermee besteden wij aandacht aan: het vergrten van kennis van de principes, MVO-kernthema s en -nderwerpen; de betrkkenheid van de tp van de rganisatie bij het nemen van haar maatschappelijke verantwrdelijkheid; en het creëren van een cultuur van maatschappelijke verantwrdelijkheid Vraag 28: Op welke manier ntwikkelt Den Hartg de bendigde cmpetenties vr het nemen van maatschappelijke verantwrdelijkheid binnen en eventueel buiten de rganisatie? Binnen Den Hartg zijn veel van de bendigde cmpetenties van udsher aanwezig. De basisprincipes van het maatschappelijk verantwrd ndernemen zijn van udsher verweven in het bedrijfsbeleid van Den Hartg B.V. Cntinuïteit en een geznd bedrijfsresultaat staan hg in het vaandel, steeds rekening hudend met veiligheid vr mens en milieu. Onze integere wijze van zaken den uit zich in de langdurige samenwerking met nze leveranciers en afnemers. Als familiebedrijf is Den Hartg B.V. altijd al maatschappelijk betrkken geweest bij het (verenigings)leven binnen de gemeente. 9. Integreren van MVO in besturingsprcessen, systemen en prcedures Vraag 29: Op welke manier heeft Den Hartg haar maatschappelijke verantwrdelijkheid geïntegreerd in haar besturingsprcessen, systemen en prcedures? Onze rganisatie heeft dit geïntegreerd: Dr de effecten van nze eigen activiteiten p maatschappij, milieu en ecnmie zrgvuldig te mnitren en te managen. Dr rekening te huden met effecten van besluiten, bijvrbeeld ver nieuwe activiteiten. Dr ervr te zrgen dat de principes van maatschappelijke verantwrdelijkheid in nze besturingsprcessen wrden tegepast en wrden weerspiegeld in nze structuur en cultuur. Dr peridiek te berdelen f wij in nze prcedures en prcessen vldende rekening huden met maatschappelijke verantwrdelijkheid. Telichting: Is gebrgd in: Stakehlderprcedure. Prcedures vanuit VBS en DPIM. MVO jaarverslag.

11 10. Cmmunicatie en rapprtage Vraag 30: Hudt Den Hartg bij haar cmmunicatie ver maatschappelijke verantwrdelijkheid rekening met de vlgende criteria? Cmpleet: in de infrmatie kmen alle belangrijke activiteiten en de maatschappelijke effecten daarvan aan de rde. Begrijpelijk: de infrmatie is vr de delgrep ged te begrijpen. Het gaat hierbij zwel m het gebruik van de taal van de delgrep als m de manier waarp de infrmatie wrdt gepresenteerd. Respnsief: in de infrmatie wrdt ingegaan p de belangen van stakehlders. Nauwkeurig: de infrmatie is feitelijk juist en bevat vldende diepgang. Evenwichtig: de infrmatie is evenwichtig en eerlijk. De rganisatie brengt niet alleen ged nieuws naar buiten, maar geeft k infrmatie ver eventuele negatieve maatschappelijke effecten. Actueel: het behrt daarm altijd duidelijk te zijn p welke peride de infrmatie betrekking heeft. Tegankelijk: de infrmatie is beschikbaar vr alle stakehlders. Telichting: Cmmunicatie vindt hfdzakelijk plaats via nze website. Bvenstaande is gebrgd in het cmmunicatieplan. Vraag 31: Op welke manier cmmuniceert Den Hartg ver haar maatschappelijke verantwrdelijkheid? Wij cmmuniceren ver MVO In vergaderingen en gesprekken met stakehlders. Dr ver specifieke nderwerpen f prjecten met stakehlders te cmmuniceren Interne cmmunicatie tussen directie en medewerkers. Cmmunicatie ver de prestaties p het gebied van MVO via nze website. Cnsumenteninfrmatie via prducten.' Vraag 32a. Rapprteert Den Hartg ver MVO via een maatschappelijk verslag? Nee, dit zal gebeuren vanaf Vraag 32b. In ns maatschappelijk verslag staat infrmatie ver: n.v.t. Vraag 32c. Wij hebben bij het pstellen van ns maatschappelijk verslag rekening gehuden met de vlgende verwegingen: n.v.t. Vraag 33a. Zijn er cnflicten f meningsverschillen (geweest) met stakehlders? Nee Vraag 33b. Welke methden heeft Den Hartg m(eventuele) cnflicten p te lssen? Rechtstreekse discussies met stakehlders met wie een cnflict f meningsverschil is ntstaan. Het verstrekken van schriftelijke infrmatie m verkeerde interpretaties te vrkmen. Frmele prcedures vr klachtenbehandeling.

12 11. Het mnitren van activiteiten en berdeling van prestaties Vraag 34: Op welke manier mnitrt Den Hartg haar activiteiten die effect hebben p relevante thema s en nderwerpen? Feedback van stakehlders. Meten met behulp van indicatren, namelijk de indicatren van CO 2, VBS en DPIM. Vr deze mnitring geldt: De mvang van de mnitring is in lijn met de mvang en het belang van de activiteiten. De mnitring geeft resultaten die betruwbaar, tijdig beschikbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn. Vraag 35: He heeft Den Hartg haar prestaties p relevante thema s en nderwerpen berdeeld? De eerste berdeling van de MVO prestaties p relevante thema's zal meegenmen wrden in het eerste MVO jaarverslag, deze wrdt verwacht medi Heeft u zich daarbij de vlgende vragen gesteld: n.v.t. Vraag 36: Heeft Den Hartg stakehlders betrkken, z ja welke? Den Hartg heeft dr middel van interviews meerdere stakehlders betrkken bij het vrmgeven van MVO-pririteiten. Hierin is feedback p de huidige MVO prestaties verkregen en is inzicht verkregen in de verwachtingen van stakehlders naar Den Hartg. Vraag 37a. Welke verbeteringen f successen heeft Den Hartg bereikt? Vraag wrdt beantwrd na eerste MVO jaarverslag, deze wrdt verwacht medi Vraag 37b. Welke delen zijn ng niet bereikt? Zie vraag 37a. 12. Selecteren van MVO -initiatieven en -instrumenten Vraag 38: Aan welke MVO-initiatieven en eventuele bijbehrende instrumenten neemt Den Hartg deel? Sectrinitiatief Zuidwest & Midden Nederland 'Bewust en verantwrd energieverbruik' Ondernemerscllectief Industrieterrein Gelkenes Stichting Blauwzaam Vraag 39: Welke van de nderstaande punten heeft Den Hartg verwgen bij de keuze vr dit initiatief? Heeft een gede reputatie als het gaat m gelfwaardigheid en integriteit. Is tt stand gekmen p een pen en transparante wijze. Is ged tegankelijk. Vraag 40: Welke cncrete acties wrden uitgeverd in verband met het MVO-initiatief? In het kader van het Sectrinitiatief Zuidwest & Midden Nederland 'Bewust en verantwrd energieverbruik' is een enquête nder medewerkers gehuden ver bewust energieverbruik. De uitkmsten hiervan zullen wrden besprken tijdens een bijeenkmst van het sectrinitiatief. De resultaten zullen wrden meegenmen in mgelijk te nemen maatregelen m het brandstfverbruik bij Den Hartg te verminderen.

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

Introductie MVO Prestatieladder

Introductie MVO Prestatieladder Intrductie De is een certificeerbare nrm vr Maatschappelijke Verantwrdelijkheid van Organisaties (MVO). De nrm is gemaakt vr rganisaties die hun eigen MVO ambities en perfrmance aantnbaar willen maken,

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie D Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Vr grtere rganisaties heeft het de vrkeur m een grter aantal diepgaande nrmen te hanteren. Deze rganisaties

Nadere informatie

Communicatieplan (3-C-2)

Communicatieplan (3-C-2) Gebr. van der Lee Cmmunicatieplan (3-C-2) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Cmmunicatiemanager: T. Hebee KAM-Cördinatr: A. Werkmeester Lelystad, september 12 Inhudspgave Inhudspgave... 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van Toezicht Deventer Ziekenhuis

Visie op toezicht Raad van Toezicht Deventer Ziekenhuis Visie p tezicht Raad van Tezicht Deventer Inleiding: de algemene taken van de Raad van Tezicht De Raad van Tezicht tetst f de Raad van Bestuur bij zijn beleidsvrming en de uitvering van zijn bestuurstaken

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag vr het verkrijgen van een vergunning vr het expliteren van een speelautmatenhal p grnd van de Speelautmatenhalverrdening Gemeente Tilburg 2014. Aan de burgemeester

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0 Richtlijnen functineringsgesprek evangelist Versie 1.0 Datum: mei 2015 1. Inleiding In deze brchure krijgt u een praktische handreiking met betrekking tt het huden van een functineringsgesprek met een

Nadere informatie

KERNFUNCTIE. 1. Functie-informatie. Functienaam: Directeur Shared Services Organisatie Functieschaal: 15 Kenmerkscores: 45445 45545 44 45 Somscore: 62

KERNFUNCTIE. 1. Functie-informatie. Functienaam: Directeur Shared Services Organisatie Functieschaal: 15 Kenmerkscores: 45445 45545 44 45 Somscore: 62 KERNFUNCTIE 1. Functie-infrmatie Functienaam: Directeur Shared Services Organisatie Functieschaal: 15 Kenmerkscres: 45445 45545 44 45 Smscre: 62 2. Omgeving De werkzaamheden wrden verricht binnen de bestuurlijke

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Functiefamilie: Directie

Functiefamilie: Directie Bijlage 3 bij Regeling ntwikkelen, functineren en berdelen (Cmpetenties per functieprfiel) Functiefamilie: Directie Cmpetentie: Netwerken De mate waarin de persn relaties en/f samenwerkingsverbanden binnen

Nadere informatie

Voorstel voor nieuwe normen fondsenwervende instellingen, per categorie (A t/m D)*

Voorstel voor nieuwe normen fondsenwervende instellingen, per categorie (A t/m D)* Vrstel vr nieuwe nrmen fndsenwervende instellingen, per categrie (A t/m D)* Categrie A Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. De enkele aandachtspunten hebben.a.

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK

ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK Mariaziekenhuis vzw Maesensveld 1 B-900 Overpelt Tel. + 2 11 826 000 Fax + 2 11 826 001 www.mariaziekenhuis.be inf@mznl.be ADMINISTRATIEF LOGISTIEK DIENSTHOOFD APOTHEEK ZORGONDERSTEUNENDE EENHEDEN Plaats

Nadere informatie

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio Jaarverslag Frmat jaarverslag 2013 Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivi Inhudspgave VERSLAG VAN DE TOEZICHTHOUDER... 3 OVERVIEW & ALGEMEEN... 4 IDENTITEIT... 5 ONDERWIJS... 6 PERSONEEL... 7 HUISVESTING

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke Bijlage 6 Ledenraad 27 nvember 2014 Vrlegger Onderwerp Vacature en prcedure beneming vrzitter landelijk bestuur Verantwrdelijke Landelijk bestuur Aanleiding Er ntstaat een vacature vanwege het niet beschikbaar

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Welkom bij de enquête over MVO in het Nederlandse bedrijfsleven. Bedankt dat u mee wilt werken.

Welkom bij de enquête over MVO in het Nederlandse bedrijfsleven. Bedankt dat u mee wilt werken. Enquête MVO Welkm bij de enquête ver MVO in het Nederlandse bedrijfsleven. Bedankt dat u mee wilt werken. De vragenlijst bestaat uit 6 nderdelen 1. Vragen ver uw bedrijf 2. Vragen ver uw MVO-beleid 3.

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Privacy Statement Studenten

Privacy Statement Studenten Privacy Statement Studenten Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar studenten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene Verrdening

Nadere informatie

Hergebruikinitiatieven

Hergebruikinitiatieven Hergebruikinitiatieven Principe: materialen en verpakkingen hergebruiken vr ze afval wrden Hergebruik betekent de terugwinning en het hergebruik van prducten f nderdelen ervan: hergebruik van de verschillende

Nadere informatie

Versie Duurzaamheidsverklaring <leverancier>

Versie Duurzaamheidsverklaring <leverancier> Versie 01-01-2017 Duurzaamheidsverklaring 'Van meer naar beter' Dr ndertekening van deze Duurzaamheidsverklaring geeft aan de beginselen te nderschrijven van Verantwrd Ondernemen

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

Keurmerkrapportage 2018

Keurmerkrapportage 2018 Keurmerkrapprtage 2018 Rapprtage.b.v. de zelfevaluatie ter kwalificatie vr het Keurmerk Basis GGZ 2018 PHHaastrecht B.V. 4 januari 2018 Heeft u vragen ver deze rapprtage? Neem cntact p met Stichting Kwaliteit

Nadere informatie

Contact maken en relaties aangaan

Contact maken en relaties aangaan B Cntact maken en relaties aangaan B1 : 7 Weekverslagen Inleiding Je hebt een fijne stageplek gevnden waar je de kmende maanden aan de slag gaat met pdrachten, taken en een stuk reflectie. Omdat wij het

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014 Uitstrmprfiel pleiding Klinisch Infrmatica 1 Inleiding Dit uitstrmprfiel sluit aan p het berepsprfiel van de klinisch infrmaticus. Het berepsprfiel beschrijft evenwel de ttale breedte van het veld van

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

IT Management Group. Samenvatting PRINCE2 2009

IT Management Group. Samenvatting PRINCE2 2009 IT Management Grup Samenvatting PRINCE2 2009 ITIL is a Registered Trade Mark f the Office f Gvernment Cmmerce in the United Kingdm and ther cuntries. PRINCE2 is a Registered Trade Mark f the Office f Gvernment

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces list Veranderaanpak Inhud en Prces AdMva 2011 www.admva.nl www.arbcatalgusvvt.nl list Veranderaanpak Inhud en Prces www.arbcatalgusvvt.nl Clfn Sturen p Werkdrukbalans en Energie AdMva 2011 Erna van der

Nadere informatie

Statuut voor de Compliance en integriteitfunctie DNB. maart 2014

Statuut voor de Compliance en integriteitfunctie DNB. maart 2014 Statuut vr de Cmpliance en integriteitfunctie DNB maart 2014 Inhudspgave pagina 1. Inleiding 3 2. Delstelling van de cmpliance en integriteitfunctie 3 3. Taken, verantwrdelijkheden en bevegdheden 3 4.

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

2015-2016. Trainingsinformatieblad nr. 18_A. Coöperatie Baronije UA

2015-2016. Trainingsinformatieblad nr. 18_A. Coöperatie Baronije UA nr. 18_A Cöperatie Barnije UA 2015-2016 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl KVK: 30283429

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Telefoon

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Telefoon Maatschappelijk Verantwrd Ondernemen Cntactpersn Mevr. C. Laheij Email CLaheij@gastenhf.kraalgrep.nl Telefn 06 51 16 22 44 Website www.gastenhf.nl Inhudspgave 1. INLEIDING... 3 1.1 BESCHRIJVING ACTIVITEITEN

Nadere informatie

GOA Publiek. Privacy statement. 1 van 6

GOA Publiek. Privacy statement. 1 van 6 GOA Publiek Privacy statement 1 van 6 Inhudspgave Inleiding... 3 Inhudspgave... 2 1. Persnsgegevens die wij verwerken... 4 2. Bijzndere en/f gevelige persnsgegevens die wij verwerken... 4 3. Met welk del

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW V-ICT-OR begeleidt besturen in hun infrmatiehuishuding vr ptimaal verlp van samenveging gemeente en OCMW De infrmatica in steden en gemeenten greide sinds de jaren 80 rganisch. Dat stapje bij stapje greien

Nadere informatie

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 20_A. Coöperatie Baronije UA

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 20_A. Coöperatie Baronije UA nr. 20_A Cöperatie Barnije UA 2014-2015 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl KVK: 30283429

Nadere informatie

Aanvraagformulier cofinanciering LEF

Aanvraagformulier cofinanciering LEF Aanvraagfrmulier cfinanciering LEF 1. Aanvraag vr delstelling: Welke delstellingen uit het Ecnmisch Actieprgramma 2016 2019 zijn delstellingen die u met uw prject gaat realiseren f aan bij gaat dragen?

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd.

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd. MJA3 cnvenant Methdiek energieefficiency Alle inspanningen van bedrijven gericht p energiebesparing in het prductieprces en in de keten en met het g p de inzet van duurzame energie, wrden gehnreerd: zij

Nadere informatie

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden Samenvattend rapprt Operatineel Leidinggevenden Organisatie: Bevragingsperide: Rapprtdatum: ttaal 25/11/2014-24/12/2014 27/01/2015 He situeert u dit rapprt? Dit rapprt bevat het glbale verzicht van de

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Grip op reclame Internet (cookies)

Grip op reclame Internet (cookies) DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip p reclame Internet (ckies) PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Vrwrd Aan de hand van cncrete infrmatie en handige checklists bieden wij u via

Nadere informatie

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Inhudspgave Hfdstuk

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 17_A. Coöperatie Baronije UA

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 17_A. Coöperatie Baronije UA nr. 17_A Cöperatie Barnije UA 2014-2015 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl KVK: 30283429

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager Let p: Alleen de aanvragen die vlden aan strategische agenda van de Ecnmic Bard Utrecht (EBU) en het tpsectrenbeleid in de regi kmen in aanmerking vr subsidie. Alleen vlledig ingevulde en ndertekende frmulieren

Nadere informatie

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw Risicmanagement in zrgbuwprjecten Centrum Zrg en Buw Inhud Zelfscan; Rl CZB bij risicmanagement; Wat kunt u verwachten? Vraag Past uw initiatief in het strategisch huisvestingsplan van de rganisatie? Het

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Prjectfrmulier ten beheve van Openbare Instellingen Praktische infrmatie naam van penbare instelling die het prject heeft ingediend: Federale Overheidsdienst Infrmatieen Cmmunicatietechnlgie (Fedict).

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland Aanvraagfrmulier subsidie Prvincie Zeeland NAAM ACTIVITEIT / PROJECT Naam GEGEVENS AANVRAGER Naam instelling Adres Instelling Pstcde en wnplaats IBAN-nummer BIC-cde Cntactpersn Functie cntactpersn Telefnnummer

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Kiezen of delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhoven

Kiezen of delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhoven Kiezen f delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhven Dr Paul J.G. Tang & Rbert-Jaap Vrn Eindhven, 11 december 2012 Dit rapprt is bestemd vr de rganisatie van de pdrachtgever. Verspreiding

Nadere informatie

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer Regeling: strategisch plan duurzame ntwikkeling werknemer Lptijd : 1 maart 2017 t/m 31 december 2018 Aanbd vr metalektrbedrijven He verandert u daadwerkelijk het gedrag en de werkwijze van teams/afdelingen

Nadere informatie

Klachtenregeling CSG Reggesteyn

Klachtenregeling CSG Reggesteyn Klachtenregeling CSG Reggesteyn Opnieuw vastgesteld dr het cllege van bestuur, 20 mei 2008 Instemming dr de Medezeggenschapsraad, 23 juni 2008 Redactinele aanpassingen, 6 juli 2009 Klachtenregeling CSG

Nadere informatie

2015-2016. Trainingsinformatieblad nr. 01_K. Coöperatie Baronije UA

2015-2016. Trainingsinformatieblad nr. 01_K. Coöperatie Baronije UA nr. 01_K Cöperatie Barnije UA 2015-2016 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl KVK: 30283429

Nadere informatie

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 03_K. Coöperatie Baronije UA

2014-2015. Trainingsinformatieblad nr. 03_K. Coöperatie Baronije UA nr. 03_K Cöperatie Barnije UA 2014-2015 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl KVK: 30283429

Nadere informatie

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure Visitatie praktijkinstellingen Brchure Inleiding In het kader van haar tezichthudende taak, is de Registratiecmmissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) in 2014 gestart met het visiteren van de pleiding

Nadere informatie

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o Dienstenwijzer Z zijn wij u graag van dienst Op de dienstverlening van ns kantr is de Wet p het financieel tezicht van tepassing. Eén van de eisen die uit deze wet vlgt is dat wij u tijdig infrmeren ver

Nadere informatie

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind Gastuderbureau Kindvriendelijk PEDAGOGISCH BELEID Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders en het gastuderbureau hun allerliefste bezit te. Zij meten de zekerheid

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen.

Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen. Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen. Inhudspgave 1. Inleiding 3 2. De eerste dagen na een ramp: riëntatie en besluitvrming 4 3. Een hulpkanaal kiezen 5 3.1 Hulpkanaal A: Ndhulp via de SHO 6 3.2 Hulpkanaal

Nadere informatie

Stichting de Wielborgh Wonen, zorg en welzijn. Van harte welkom. Training Meten moet! Casper van der Most

Stichting de Wielborgh Wonen, zorg en welzijn. Van harte welkom. Training Meten moet! Casper van der Most Stichting de Wielbrgh Wnen, zrg en welzijn Van harte welkm Training Meten met! Casper van der Mst Stichting de Wielbrgh Wnen, zrg en welzijn Prfessinele rganisatie Meten Analyseren Plannen Verbeteren Reviews

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie