Bevorderen sloop en asbestsanering agrarische bedrijven. Informatieavond Bernheze 17 april 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bevorderen sloop en asbestsanering agrarische bedrijven. Informatieavond Bernheze 17 april 2019"

Transcriptie

1 Bevorderen sloop en asbestsanering agrarische bedrijven Informatieavond Bernheze 17 april 2019

2 Aanpak Sloop en asbestsanering (V)AB Wat houdt deze aanpak in Ontwikkelen van een standaard aanpak gebiedsgericht aan te bieden via gemeenten aan eigenaren. In de vorm van een kant en klaar actiepakket ter ontzorging en facilitering van de eigenaar. Met benutting van de markt. Meerwaarde betreft momentum, massa, maatwerk. Wat is het zeker niet Het is geen provinciale subsidieregeling. Het is geen antwoord op de vraag of de bestemming van een potentiële slooplocatie mag wijzigen naar een woon-of een andere bedrijfsbestemming. Is dus gericht op het proces vanaf het moment dat eigenaar overweegt om tot sloop of asbestsanering over te gaan.

3 Opdracht aan Asbestschakel Bestaat uit: Het aanbieden van totaalpakket aan eigenaar, tegen een scherpe prijs ter ontzorging en facilitering van deze eigenaar. Het digitaal beschikbaar stellen van Algemene informatie en rekentools gericht op zowel sloop van VAB s als asbestsanering. Bereiken en begeleiden van individuele eigenaren in de pilotgemeenten via actieve ondersteuning aan informatieavonden in deze gemeenten. Mede organiseren van de aanpak in de 6 pilotgemeenten Bernheze, Bladel, Bergeijk, Landerd, Gemert-Bakel en Zundert.

4 Asbestschakel Wat is Asbestschakel tot nu toe Asbestschakel werkt in Overijssel, Gelderland en Drenthe als coöperatie samen met dakeigenaren, overheden en lokale bedrijven. Zij zorgen op een slimme en professionele manier voor het saneren van asbestdaken en zijn het centrale aanspreekpunt voor al het regelwerk. Van de sloper tot vergunningen en van de daklegger tot het asbestvrijgavebureau. Gestandaardiseerd proces voor dakeigenaar, via digitale rekentool kan vaste prijs berekend worden. Bedrijven, uit de hele keten zijn lid worden van de Coöperatie (slopers, asbestsaneerders, aannemers, installateurs, adviseurs). Ook lokale bedrijven kunnen zich hiervoor melden. Wanneer het past is toetreding mogelijk. Inmiddels is een Sloop- en Asbestschakel Zuid opgericht. Dus een coöperatie van bedrijven uit Limburg en Brabant gericht op het slopen van VAB s en saneren en vervangen van asbestdaken.

5 Algemene informatie en rekentools Algemene informatie bestaat uit: Algemene en specifieke informatie betreffende sloop- en asbestsanering. Dit wordt op een toegankelijke manier gepresenteerd. Rechtstreekse verbindingen met bestaande subsidieregelingen. (Rijk, provincie) en informatie over fiscale regelingen/aspecten. Zoals bijvoorbeeld Warme sanering varkenshouderij, Stal eraf, zon erop, Stalderingsregeling, Ruimte voor Ruimteregeling, SDE+. Rekentool bestaat uit: Uitbreiding huidige rekentool voor berekening Asbestsanering is gespecificeerd voor Noord-Brabant en uitgebreid met sloopmodule voor VAB s. Eigenaren kunnen hiermee hun specifieke sloopprijs en/of Asbestsanering zelf indicatief berekenen. Indien gewenst met behulp van Sloop-en asbestschakel. Er wordt in de rekentool een link naar de regelingen opgenomen. Echter, in de prijsaanbieding zit een mogelijke subsidieregeling niet verwerkt.

6 Rol 6 pilotgemeenten In de Taskforce VAB is afgesproken dat deze provinciale aanpak met en in de 6 pilotgemeenten Gemert-Bakel, Zundert, Landerd, Bernheze, Bergeijk, en Bladel ontwikkeld wordt. Deze gemeenten dragen zorg voor wervingscampagne via het organiseren van informatieavonden voor agrariërs. Doel hiervan is: Activeren en stimuleren van VAB eigenaren en asbestdakeigenaren. Kennis verzamelen betreffende potentiële slooplocaties en asbestdaken. Sloop- en asbestschakel is bij deze informatieavonden aanwezig om hun schakel, websites en dus de rekentools concreet toe te lichten. Eigenaren uit andere Brabantse gemeenten kunnen uiteraard gebruik maken van deze aanpak en instrumentarium van Sloop-en Asbestschakel. Alleen nu eerst actieve campagne in de 6 Pilotgemeenten.

7 Planning Medio april: Algemene informatie en rekentools rekentool zijn digitaal beschikbaar. Medio april: De eerste informatiebijeenkomst is gepland op 17 april in de gemeente Bernheze Mei/juni/juli: Informatieavonden in Landerd (medio mei), Bladel (5 juni) Bergeijk 1 juli. Data Gemert-Bakel en Zundert volgen. Vanaf nu: aanmelding van potentiële deelnemers, want we willen zo snel mogelijk concreet aan de slag. Voor de zomervakantie zijn eerste resultaten van deze aanpak in de pilotgemeenten zichtbaar en zullen deze worden gedeeld.