Reglement klachten cliënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement klachten cliënten"

Transcriptie

1 Reglement klachten cliënten Artikeldatum: 3 juli 2006 Bijgesteld: 2 december 2014 Vooraf Het klachtrecht van cliënten in de zorgsector is per wet geregeld. Het onderhavige klachtreglement is ondergeschikt aan deze wet. Veranderingen in de wet zullen worden nageleefd en zo nodig veranderingen in dit reglement noodzakelijk maken. Begripsbepalingen I. Begripsbepaling Artikel 1 Voor het toepassen van het bepaalde bij of krachtens dit reglement wordt verstaan: a. Kwintes: Regionale instelling voor beschermende woonvormen. b. Raad van Toezicht: De raad van toezicht van Kwintes. c. Raad van bestuur: De raad van bestuur van Kwintes. d. Regiodirecteur: Hij die eindverantwoordelijk is in een regio van Kwintes. e. Medewerker: Hij die per arbeidsovereenkomst of vrijwilligerscontract of als stagiaire voor het verrichten van de daaruit voortkomende verplichtingen verbonden is aan Kwintes. f. Leidinggevende: Ieder die op grond van zijn functie leiding geeft. g. Klachtencommissie: De klachtencommissie die ten behoeve van de afhandeling van klachten is ingesteld. h. Cliënt: Hij/zij die is ingeschreven als cliënt van Kwintes of hij/zij die cliënt was tot een jaar na uitschrijving. i. Klacht: - Client: elke uiting van onvrede over een behandeling of bejegening door een medewerker van Kwintes, of met de organisatie dan wel de inhoud van de door Kwintes geboden zorg, of de woon- en leefsituatie die door de betrokkene als onjuist of onvoldoende wordt ervaren. Een eis tot schadevergoeding is geen klacht in de zin van dit reglement. - Naaste: elke uiting van onvrede over een behandeling of bejegening door een medewerker van Kwintes, of met de organisatie, die de klager rechtstreeks betreft. j. Klager: - Een cliënt die zijn klacht kenbaar maakt, dan wel degene die door hem is gemachtigd namens hem dit te doen of een nabestaande wanneer de cliënt overleden is.

2 - Een naaste van de client die zijn klacht kenbaar maakt. Onder naasten wordt verstaan; partner, ouder(s), broer en/ of zus, kinderen, bewindvoerder, mentor en curator. k. Aangeklaagde: De medewerker of organisatie (Kwintes) waartegen de klacht is gericht. II. De klachtencommissie, samenstelling, benoeming, ontslag, bezwaren en werkwijze Artikel 2 lid 1 De raad van bestuur van Kwintes draagt zorg voor het instellen van een klachtencommissie die belast is met het bemiddelen bij en het behandelen van klachten overeenkomstig het bepaalde in dit reglement. lid 2 Hiertoe wordt een klachtencommissie ingesteld. Artikel 3. lid 1 De klachtencommissie bestaat uit 5 leden, die zowel in hun oordeelsvorming als positie onafhankelijk zijn van het bestuur van de instelling. De commissie is gemengd van samenstelling en heeft dus zowel vrouwelijke als mannelijke leden. a. Een lid voorgedragen door de cliëntenraad van Kwintes b. Een lid voorgedragen door de medewerkers Kwintes c. Een voorzitter voorgedragen door de raad van bestuur, nadat advies is gevraagd aan cliëntenraad en ondernemingsraad. d. Twee leden voorgedragen door onder a,b en c genoemde leden. e. Een plaatsvervangend voorzitter benoemd door de leden van de klachtencommissie, met een beperkte taak: beoordeling of een klacht ontvankelijk wordt verklaard en zo nodig aanbieden van bemiddeling. De hoorzitting en de daaruit voortvloeiende uitspraak wordt gepland als de voorzitter weer terug is. Artikel 4 lid 1 De raad van bestuur van Kwintes benoemt de klachtencommissie, voor de periode van 4 jaar met de mogelijkheid van herbenoeming voor nog een periode van 4 jaar. lid 2 De raad van bestuur van Kwintes kan in onderling overleg en om zwaarwichtige redenen besluiten een voorgedragen lid niet te benoemen. Artikel 5 lid 1 De raad van bestuur van Kwintes kan na onderling overleg leden van de klachtencommissie van hun functie ontheffen wegens verwaarlozing van hun taak, schending van hun plicht tot geheimhouding of wegens andere redenen op grond waarvan handhaving als lid redelijkerwijze niet kan worden verlangd. lid 2 Het uit zijn functie ontheven lid kan bij de Raad van Toezicht in beroep gaan. Artikel 6 lid 1 De klager en/of degene waarover wordt geklaagd kan bezwaar maken tegen deelneming van een lid van de klachtencommissie aan de behandeling van de klacht wanneer zich ten aan zien van dat lid feiten of omstandigheden voordoen die het vormen van een onpartijdig oordeel over de klacht zouden bemoeilijken.

3 lid 2 De overige leden van de klachtencommissie beslissen of dit bezwaar terecht is gemaakt. Bij staking van stemmen wordt dit geacht het geval te zijn. De beslissing wordt schriftelijk medegedeeld aan de klager en degene waarover wordt geklaagd. lid 3 een lid van de klachtencommissie kan zich onttrekken aan de behandeling van de klacht wanneer zich ten aanzien van dat lid feiten of omstandigheden voordoen die het vormen van een onpartijdig oordeel over de klacht zouden bemoeilijken. Hij/zij is verplicht dit te doen, indien één of meerdere van de overige leden van de klachtencommissie,die aan de behandeling van de klacht zullen deelnemen, van oordeel zijn dat dit van toepassing is. Artikel 7 De klachtencommissie wordt bijgestaan door een door de raad van bestuur aangewezen ambtelijk secretaris die voorbereidend werk doet, zelfstandig feitenonderzoek kan verrichten en secretariële ondersteuning biedt. Artikel 8 lid 1 De klachtencommissie kan ten behoeve van haar werkzaamheden een huishoudelijk reglement opstellen. lid 2 De klachtencommissie houdt een klachtendossier bij. Dit dossier is vertrouwelijk van aard en wordt beheerd overeenkomstig een hieromtrent door de klachtencommissie genomen besluit. lid 3 Het individuele klachtdossier is in te zien door klager en aangeklaagde(n), met uitzondering van passages die niet alleen op klager en aangeklaagde(n) slaan. Artikel 9 De klachtencommissie behandelt de klachten wanneer er ten minste 3 leden aanwezig zijn. Artikel 10 lid 1 Aan de klachtencommissie is één meldpunt verbonden. Dit meldpunt is zodanig ingericht dat zowel mondelinge als schriftelijke indiening van klachten mogelijk is en de privacy van de klager alsmede de bereikbaarheid van het meldpunt voor de potentiële klagers gewaarborgd is. lid 2 Het bestaan van dit meldpunt wordt bekend gemaakt aan de cliënten van Kwintes. Artikel 11 Leden van de klachtencommissie zijn geheimhouding verschuldigd over al datgene wat hen uit hoofde van de uitoefening van hun functie ter kennis is gekomen. III. Bemiddeling Artikel 12 lid 1 De klacht wordt bij voorkeur door de klager besproken met de medewerker op wie de klacht betrekking heeft en/of met de direct leidinggevende. Indien dit niet tot een oplossing leidt of indien de klager dit niet kan of wil, kan de klager de klacht met de regiodirecteur van betreffende regio van Kwintes bespreken. De klager kan echter zijn klacht ook rechtstreeks bij de Klachtencommissie indienen.

4 lid 2 De voorzitter van de commissie kan de klager voorstellen om te onderzoeken of de klacht door middel van bemiddeling kan worden weggenomen. De klager hoeft bemiddeling niet te accepteren. lid 3 Indien de klager bemiddeling accepteert, wordt in overleg met klager en aangeklaagde een bemiddelaar aangetrokken; dit kan zijn de door Kwintes daartoe aangestelde functionaris (mediator), een lid van de klachtencommissie (die daarna echter niet meer aan een eventuele verdere behandeling van de klacht kan deelnemen) of een andere gerede derde. lid 4 De termijn in dit reglement wordt opgeschort als de klager akkoord gaat met een bemiddelingspoging. Van de opschortende werking wordt mededeling gedaan aan de klager. lid 5 Het resultaat van de bemiddeling wordt binnen een door de voorzitter van de commissie te bepalen termijn schriftelijk aan klager en aangeklaagde bevestigd. Het resultaat van de bemiddeling wordt ter beoordeling voorgelegd aan de voorzitter, alvorens schriftelijk bevestiging plaats vindt aan klager en aangeklaagde. lid 6 De klacht wordt verder in behandeling genomen, indien het resultaat van de bemiddeling niet naar genoegen van de klager is. IV. Het indienen van de klacht Artikel 13 Een klacht kan worden ingediend door een cliënt/cliënte of degene die door hem gemachtigd is namens hem een klacht in te dienen of een nabestaande indien de cliënt is overleden. Tevens kunnen klachten worden ingediend door personen (of hun gemachtigden) die niet als cliënt bij Kwintes ingeschreven staan, maar die wel de intakeprocedure bij Kwintes hebben doorlopen. Dit geldt ook voor personen (of hun vertegenwoordigers) die zonder inschrijving gebruikmaken van voorzieningen van Kwintes, zoals de inloop. Het recht op het indienen van een klacht bestaat tot één jaar nadat voor het laatst gebruik gemaakt is van de betreffende dienst of activiteit van Kwintes. Artikel 14 De klacht wordt ingediend bij het meldpunt. Indiening van de klacht geschiedt bij voorkeur schriftelijk, maar kan ook mondeling geschieden. Bij mondelinge indiening van de klacht wordt in overleg met de klager de klacht alsnog binnen drie werkdagen schriftelijk vastgelegd. * Met de Stichting Patiënten Vertrouwenspersoon (PVP) zijn afspraken gemaakt voor hulp bij het indienen van de klacht. Artikel 15 De voorzitter van de klachtencommissie informeert of de klager de in artikel 12 lid 1 genoemde weg heeft gevolgd en onderzoekt of de klacht niet alsnog door bemiddeling weggenomen kan worden. IV. Het al dan niet in behandeling nemen van een klacht Artikel 16 Een klacht wordt niet verder behandeld indien zij wordt weggenomen door bemiddeling of schriftelijk wordt ingetrokken.

5 Artikel 17 De klachtencommissie is bevoegd een klacht niet of niet verder te behandelen indien blijkt dat: a. deze geen betrekking heeft op het gestelde in artikel 1, onder i. b.- de klacht betrekking heeft op handelen of nalaten van een persoon terzake waarvan tegen die persoon: - hetzij een klacht is ingediend bij een bij de wet ingesteld college dat belast is met rechtspraak, tuchtrecht of klachtrecht; - hetzij een strafvervolging is ingesteld c. naar oordeel van de klachtencommissie de klacht dermate gewichtig is dat behandeling van de klacht door de klachtencommissie niet op zijn plaats is, doch dat de klacht bij een externe klachteninstantie of rechtsprekend orgaan aanhangig zou moeten worden gemaakt, dan wel dat de klacht betrekking heeft op door de aangeklaagde gepleegde strafbare feiten. In deze gevallen verwijst de klachtencommissie de klager naar een externe klachteninstantie en/of rechtshulpverlener. V. Behandeling van klachten door de klachtencommissie Artikel 18 lid 1 De klachtencommissie doet de klager binnen 10 werkdagen na indiening van de klacht schriftelijk mededeling van het al dan niet behandelen van de klacht. Indien de klachtencommissie de klager meedeelt de klacht niet te behandelen stelt zij de klager op de hoogte van de mogelijkheid van beroep. Indien de klachtencommissie de klager meedeelt de klacht te behandelen stelt zij de klager op de hoogte van het verdere verloop van de procedure. lid 2 Indien de klachtencommissie besluit een klacht te behandelen doet zij hiervan binnen 10 werkdagen na ontvangst van de klacht schriftelijk mededeling aan de aangeklaagde onder vermelding van de inhoud van de klacht en het verdere verloop van de procedure. Artikel 19 Zowel de klager als de aangeklaagde kan zich bij de behandeling van de klacht doen vertegenwoordigen of laten bijstaan door een door elk van hen aan te wijzen persoon. Artikel 20 lid 1 De klachtencommissie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de klacht. lid 2 De klager en de aangeklaagde worden door de klachtencommissie, al dan niet in elkaars bijzijn, gehoord en daarbij in de gelegenheid gesteld een mondelinge en/of schriftelijke toelichting op de klacht te geven. In bepaalde gevallen kunnen hoor en wederhoor ook uitsluitend schriftelijk plaatsvinden, bijvoorbeeld als de klager hieraan de voorkeur geeft of als de beoordeling van de klacht goed mogelijk is op basis van schriftelijke stukken. Behandeling en beoordeling van de klacht dienen ook dan plaats te vinden door ten minste drie leden van de klachtencommissie. lid 3 Van de hoorzitting en mondelinge toelichtingen wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt ter goedkeuring aan de betrokkenen voorgelegd. Indien hoor en wederhoor uitsluitend schriftelijk plaatsvinden

6 worden de klacht, de schriftelijke reactie van de betrokken medewerker(s) en de schriftelijke reactie hierop van de klager als bijlage bij de uitspraak van de klachtencommissie gevoegd. lid 4 De klachtencommissie kan eenieder binnen de instelling verzoeken inlichtingen te verstrekken terzake van hetgeen waarover is geklaagd. lid 5 Een medewerker tot wie een zodanig verzoek is gericht is gehouden de inlichtingen te verstrekken voor zover enige wettelijke plicht tot geheimhouding zich daartegen niet verzet en de cliënt/cliënte hiervoor toestemming geeft. lid 6 De klager en de aangeklaagde worden door de klachtencommissie in de gelegenheid gesteld de op de klacht betrekking hebbende stukken in te zien. lid 7 De regiodirecteur van betreffende regio wordt in de gelegenheid gesteld de op de klacht betrekking hebbende stukken in te zien voorzover de vertrouwelijkheid dit toelaat, dit ter beoordeling van de klachtencommissie. lid 8 Hangende de procedure kan de klachtencommissie de regiodirecteur dringend verzoeken de gewraakte beslissing waar de klacht betrekking op heeft te schorsen. Afwijzing van dit verzoek wordt door de regiodirecteur met redenen omkleed. VI. De uitspraak Artikel 21 lid 1 Tenzij artikel 15 of 16 is toegepast doet de klachtencommissie binnen 25 werkdagen na de indiening van de klacht uitspraak. lid 2 Indien de klachtencommissie niet binnen de in lid 1 gestelde termijn uitspraak kan doen wordt dit zo spoedig mogelijk schriftelijk en onder vermelding van redenen aan de klager en de aangeklaagde gemeld. Daarbij wordt tevens vermeld wanneer de klachtencommissie wel uitspraak zal doen. lid 3 De uitspraak is schriftelijk en met redenen omkleed. Indien de klachtencommissie van haar in artikel 21 lid 2 genoemde bevoegdheden gebruik maakt wordt dit in de uitspraak vermeld. lid 4 Een afschrift van de uitspraak wordt terstond en gelijktijdig verstuurd aan de klager, de aangeklaagde, de regiodirecteur van betreffende regio en de raad van bestuur van Kwintes. Artikel 22 lid 1 De klachtencommissie kan de volgende uitspraken doen: - de klacht is gegrond: - de klacht is gedeeltelijk gegrond; - de klacht is ongegrond. lid 2 Bij gegrondverklaring is de klachtencommissie bevoegd de directie dringend te adviseren om in het vervolg

7 anders te handelen en/of de directie dringend te adviseren maatregelen te nemen om herhaling van soortgelijke klachten in de toekomst te voorkomen. Contact op te nemen met de raad van bestuur en/of contact op te nemen met de inspecteur voor de geestelijke volksgezondheid. lid 3 De klachtencommissie kan de klager adviseren van externe klachtenprocedures gebruik te maken en de klager daar zonodig naar verwijzen. lid 4 Na de uitspraak van de klachtencommissie zal de regiodirecteur uiterlijk binnen een maand een besluit dienaangaande nemen. Hiervan worden de klachtencommissie, de klager, de aangeklaagde en de raad van bestuur schriftelijk in kennis gesteld. VII. Overige artikelen Artikel 23 Het in dit reglement gestelde laat onverlet de mogelijkheid: a. te klagen bij een met rechtspraak belast orgaan, de Inspectie voor de Geestelijke Volksgezondheid en overige externe klachteninstanties. b. dat cliënten die begeleiding in de vorm van budgetbeheer van Kwintes ontvangen, zich kunnen wenden tot de Commissie Kwaliteitszorg van de NVVK, wanneer de klager van mening is dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld via de interne klachtenprocedure of klachtencommissie cliënten, en de klager van mening is dat gedragscode of module van de NVVK is overtreden. Het recht tot het indienen van een klacht bij de NVVK bestaat tot binnen twee maanden na dat de klacht door de interne klachtencommissie schriftelijk is afgehandeld. Naam en adres gegevens NVVK: Postbus AE Utrecht, info@nvvk.eu website: Artikel 24 Dit reglement is beschikbaar voor cliënt. De raad van bestuur draagt er zorg voor dat het bestaan van deze regeling bekend is bij cliënt. Artikel 25 lid 1 Voor de behandeling van klachten mogen noch aan de klager, noch aan de aangeklaagde kosten in rekening worden gebracht. lid 2 De kosten van de klachtencommissie worden gedragen door Kwintes. Artikel 26

8 lid 1 De klachtencommissie brengt jaarlijks aan de directie, de ondernemingsraad en de cliëntenraad van Kwintes een geanonimiseerd verslag van haar werkzaamheden uit. lid 2 Het jaarverslag is openbaar. Artikel 27 lid 1 Dit reglement wordt vastgesteld en gewijzigd door de raad van bestuur van Kwintes. lid 2 De raad van bestuur behoeft instemming van de ondernemingsraad en de cliëntenraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling of wijziging van het klachtenreglement. lid 3 Alvorens de raad van bestuur een besluit tot wijziging van het klachtenreglement neemt wordt de klachtencommissie in de gelegenheid gesteld advies over de voorgenomen wijziging uit te brengen. lid 4 De klachtencommissie, de cliëntenraad en de ondernemingsraad zijn bevoegd voorstellen tot wijziging van het reglement bij de raad van bestuur van Kwintes in te dienen. Artikel 28 Deze regeling kan worden aangehaald als "Klachtenreglement cliënten". Artikel 29 Dit klachtenreglement treedt in werking op 1 januari 2006 en vervangt de voorgaande klachtenregelingen van Vindicta, de RIBW Flevoland en de Stichting IKS. Meldpunt klachten In het klachtenreglement cliënten is aangegeven in artikel 10 dat er één meldpunt is ingericht waar de klachten schriftelijk ingediend kunnen worden. Het meldpunt voor de klachtencommissie is: Klachtencommissie cliënten p/a Centraal Bureau Kwintes Postbus AA Zeist Of klachtencommissieclienten@kwintes.nl Klachten worden door de ambtelijk secretaris doorgestuurd aan de voorzitter van de klachtencommissie. In het klachtenreglement staat vermeldt hoe de regels voor het indienen en afwerken van de klachten zijn geregeld.

Klachtenreglement voor naastbetrokkenen

Klachtenreglement voor naastbetrokkenen Klachtenreglement voor naastbetrokkenen 1 Doelstelling - Tegemoet komen aan de klager en zo mogelijk oplossen van diens onvrede. - Bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de zorg. 2 Begripsbepalingen

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR NAASTEN LISTER

KLACHTENREGLEMENT VOOR NAASTEN LISTER KLACHTENREGLEMENT VOOR NAASTEN LISTER KLACHTENREGLEMENT VOOR NAASTEN 1. Doelstelling Tegemoet komen aan de klager en zo mogelijk oplossen van diens onvrede. Bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER

KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER INHOUD I DOELSTELLING 3 II BEGRIPSBEPALINGEN 3 III DE KLACHTENCOMMISSIE 4 INSTELLING 4 SAMENSTELLING 4 BENOEMING 4 ONTSLAG 4 ORGANISATIE 5 BEVOEGDHEDEN KLACHTENCOMMISSIE

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER

KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN LISTER KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIËNTEN 1. Doelstelling Tegemoet komen aan de klager en zo mogelijk oplossen van diens onvrede. Bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten. Stichting Buitengewoon leren & werken - Prins Heerlijk

Klachtenreglement cliënten. Stichting Buitengewoon leren & werken - Prins Heerlijk Stichting Buitengewoon leren en werken Prins Heerlijk Klachtenreglement cliënten NEN-EN-ISO 9001:2015 Relevante wetgeving: WKCZ, WMCZ Documenteigenaar: directeur begeleiding Versie: 03 September 2017 Datum

Nadere informatie

interprovinciaal overleg mee noord-brabant en limburg klachtencommissie

interprovinciaal overleg mee noord-brabant en limburg klachtencommissie interprovinciaal overleg mee noord-brabant en limburg klachtencommissie KLACHTENREGLEMENT MEE-ORGANISATIES IN NOORD-BRABANT EN LIMBURG Artikel 1: Begripsbepalingen Voor de toepassing van het bij of krachtens

Nadere informatie

Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie

Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie Klachtenregeling externe klachtencommissie SMO Traverse en RIBW Brabant De tekst van deze klachtenregeling is in de mannelijke vorm geschreven, hiermee

Nadere informatie

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten.

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. EDT Maastricht Klachtenreglement 1 Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

Klachtenreglement ActiefTalent

Klachtenreglement ActiefTalent Klachtenreglement ActiefTalent Algemene bepalingen Artikel 1 Definities a. ActiefTalent: Stichting ActiefTalent; b. Awb: de Algemene wet bestuursrecht; c. Klacht: een bij de Klachtencommissie ingediend

Nadere informatie

Samenwerkende MEE organisaties Noord-Brabant en Limburg

Samenwerkende MEE organisaties Noord-Brabant en Limburg Samenwerkende MEE organisaties Noord-Brabant en Limburg KLACHTENREGLEMENT EXTERNE KLACHTENCOMMISSIE t.b.v. MEE West-Brabant, MEE regio Tilburg, MEE regio s-hertogenbosch, MEE Noordoost Brabant, MEE Zuidoost-Brabant,

Nadere informatie

Reglement Onafhankelijke Klachtencommissie

Reglement Onafhankelijke Klachtencommissie Reglement Onafhankelijke Klachtencommissie Cliënten RIBW K/AM, RIBW ZWWF en door, Pagina 1 van 14 Inhoud Pagina Reglement Onafhankelijke Klachtencommissie Cliënten K/AM, ZWWF en... 1 Inleiding... 3 Art.

Nadere informatie

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Klachtenprocedure juli 2016 De organisatie brengt de klachtenregeling op passende wijze onder de aandacht door het reglement op de internetsite van de

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Beheerder: Naam Functie Afdeling Rita Bijker Kwaliteitsmedewerker Kwaliteit Innovatie Centrum INLEIDING Dit reglement

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder:

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder: Inleiding Een cliënt kan een klacht of een uiting van onvrede voorleggen aan de desbetreffende medewerker, de manager of de Raad van Bestuur van MEE & de Wering. Indien dit niet tot een voor de cliënt

Nadere informatie

Klachtenreglement. Externe klachtencommissie. Ondersteuning bij leven met een beperking. Ondersteuning bij en leven Zaan met een beperking

Klachtenreglement. Externe klachtencommissie. Ondersteuning bij leven met een beperking. Ondersteuning bij en leven Zaan met een beperking MEE Noordwest-Holland MEE Noordwest-Holland en Amstel en cq Zaan Amstel Ondersteuning bij en leven Zaan met een beperking Klachtenreglement Ondersteuning bij leven met een beperking Bedrijfsbureau & Regio

Nadere informatie

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Klachtenreglement Opgesteld door: Directeur/Bestuurder Datum vastgesteld: Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 II. DE PROCEDURE... 4 Artikel 1 Een klacht indienen:... 4 Artikel 2

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Unu

KLACHTENREGLEMENT. Unu KLACHTENREGLEMENT Unu 2 INDIENEN VAN EEN KLACHT... 2 3 BEHANDELING KLACHTEN DOOR Unu...3 4 VERVOLGPROCEDURE... 4 5 KLACHTENCOMMISSIE... 5 6 BEHANDELING VAN DE KLACHT DOOR DE KLACHTENCOMMISSIE..6 7 GEVOLG

Nadere informatie

Klachtenreglement Stichting Slachtofferhulp Nederland

Klachtenreglement Stichting Slachtofferhulp Nederland Klachtenreglement Stichting Slachtofferhulp Nederland Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige toonaangevende, deskundige en professioneel opererende organisatie. Zij werkt met vrijwilligers en betaalde

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

3 Benoeming en ontslag van de externe klachtenfunctionaris

3 Benoeming en ontslag van de externe klachtenfunctionaris Klachtenreglement Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid Versie 1 12 10 2007 Reglement goedgekeurd door Bestuur, van kracht per 1 11 2007 Versie 2 02 06 2014 Wijziging goedgekeurd door Bestuur,

Nadere informatie

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Klachtenreglement Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Praktijk voor Psychiatrie en Psychotherapie Vosbergerweg 1 8181 JG HEERDE ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Recacare; b. raad van bestuur

Nadere informatie

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Paragraaf 1. Begripsbepalingen Artikel 1. Begrippen Klacht: een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Perspectief. Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

KLACHTEN REGLEMENT. Perspectief. Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) KLACHTEN REGLEMENT Perspectief Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) 1 KLACHTENREGLEMENT PERSPECTIEF GZ ARTIKEL 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt

Nadere informatie

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk inzage-exemplaar voor klanten REGLEMENT KLACHTRECHT Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel

Nadere informatie

Regeling KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIENTEN

Regeling KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIENTEN Regeling KLACHTENREGLEMENT VOOR CLIENTEN Vrijgegeven door documenthouder: Sectormanager Kwaliteitsmanager ASVZ pagina 1 van 7 1. Titel Klachtenreglement voor cliënten 2 Toepassingsgebied Een cliënt en/of

Nadere informatie

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 3 april 2013 Datum inwerkingtreding: 1 mei 2013

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 3 april 2013 Datum inwerkingtreding: 1 mei 2013 Klachtenreglement Datum vaststelling: 3 april 2013 Datum inwerkingtreding: 1 mei 2013 Audité klachtencommissie zorg p/a De Kazerne Annerweg 30 9471 KV ZUIDLAREN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Expertisecentrum DBA - Almere. 1. Begripsomschrijvingen. 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere.

KLACHTENREGLEMENT. Expertisecentrum DBA - Almere. 1. Begripsomschrijvingen. 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere. KLACHTENREGLEMENT 1. Begripsomschrijvingen 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere. 1.2 Cliënt Degene die gebruik wil maken, gebruik maakt of gebruik heeft gemaakt van het zorgaanbod van

Nadere informatie

Procedure klachtenregeling cliënten

Procedure klachtenregeling cliënten Procedure klachtenregeling cliënten Inleiding Het doel van het Klachtenreglement van ArosA is het regelen van een behoorlijke en zorgvuldige omgang van de klachten van cliënten. De Klachtenregeling bestaat

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

OFZ Klachtenreglement

OFZ Klachtenreglement OFZ Klachtenreglement Inhoud 1. DEFINITIES... 3 Artikel 1... 3 2. KLACHTENCOMMISSIE... 4 Artikel 2... 4 Artikel 3... 4 3. HET INDIENEN VAN EEN KLACHT... 4 Artikel 4... 4 4. BEMIDDELING... 6 Artikel 5...

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT AUTISME KENNIS CENTRUM

KLACHTENREGLEMENT AUTISME KENNIS CENTRUM HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Instelling : Autisme Kennis Centrum (hierna: de instelling). 2. Klachtencommissie : de commissie door

Nadere informatie

Externe klachtenregeling Samen Spelen. 3.1 Inleiding

Externe klachtenregeling Samen Spelen. 3.1 Inleiding Externe klachtenregeling Samen Spelen 3.1 Inleiding Samen Spelen is aangesloten bij de Stichting Klachtencommissie Kinderopvang. Dit is een stichting kan worden ingeschakeld door ouders van kinderdagverblijven,

Nadere informatie

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Maart 2012 Inhoud ALGEMENTE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige toonaangevende, deskundige en professioneel opererende organisatie. Zij werkt met betaalde en onbetaalde medewerkers

Nadere informatie

Klachtenreglement Human Concern

Klachtenreglement Human Concern Klachtenreglement Human Concern 1. Klachtenreglement 1. Begripsbepaling - Klacht een uiting van onvrede met de geboden zorg en/of de organisatie daarvan alsook het ontbreken van zorg of een naar voren

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgmed

Klachtenreglement Zorgmed 1 Klachtenreglement Zorgmed Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Definities 3 Art. 1.1. Art. 1.2. Art. 1.3. Art. 1.4. Klacht Klager Medewerker Klachtencommissie Hoofdstuk 2 Procedure voor behandeling

Nadere informatie

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige toonaangevende, deskundige en professioneel opererende organisatie. Zij werkt met betaalde en onbetaalde medewerkers

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

KLACHTENREGELING RELIM

KLACHTENREGELING RELIM KLACHTENREGELING RELIM Landgraaf, 2011 1 KLACHTENREGELING RELIM Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. Relim: Relim, door het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid Limburg aangewezen voor de uitvoering van de

Nadere informatie

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website Klachtenreglement VeWeVe 2016 Blits Bewind is aangesloten bij branchevereniging VeWeVe. Als u een klacht heeft over uw bewindvoerder dan moet deze eerst bij uw bewindvoerder worden ingediend of met hem

Nadere informatie

Klachtenreglement Houtdatwerkt

Klachtenreglement Houtdatwerkt Klachtenreglement Houtdatwerkt Bestemd voor: Alle organisaties en personen die een klacht willen indienen over de producten en diensten van Houtdatwerkt. Datum inwerkingtreding: 1 juni 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

KLACHTENREGELING CEDERGROEP

KLACHTENREGELING CEDERGROEP KLACHTENREGELING CEDERGROEP Inhoudsopgave Hoofdstukken Onderwerp Artikel Pagina 1 Begripsbepalingen art.1 1 2 Behandeling van de klachten 2 t/m 6 Paragraaf 1 De contactpersoon art. 2 2 Paragraaf 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Klachtenregeling MeanderOmnium

Klachtenregeling MeanderOmnium Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Bestuur: het door de Raad van Toezicht van MeanderOmnium aangestelde orgaan dat eindverantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van MeanderOmnium. 2. Ondernemingsraad:

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtencommissie Jeugd Utrecht. 1 juli 2005, herzien januari 2015

Klachtenregeling. Klachtencommissie Jeugd Utrecht. 1 juli 2005, herzien januari 2015 Klachtenregeling Klachtencommissie Jeugd Utrecht 1 juli 2005, herzien januari 2015 Aangesloten rechtspersonen: Samen Veilig Midden-Nederland Stichting Youké Stichting Timon Leger des Heils Midden Nederland

Nadere informatie

Klachtenregeling CVO t Gooi

Klachtenregeling CVO t Gooi Deze externe klachtenregeling geldt indien de interne klachtenregeling naar het oordeel van de klager onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Klachtenregeling CVO t Gooi Het bestuur van CVO t Gooi, gelet

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

STICHTING BUDDY NETWERK DEN HAAG KLACHTENREGELING

STICHTING BUDDY NETWERK DEN HAAG KLACHTENREGELING STICHTING BUDDY NETWERK DEN HAAG KLACHTENREGELING Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. directie: de persoon of verzameling personen die eindverantwoordelijk is/zijn voor

Nadere informatie

Klachtenprocedure & reglement

Klachtenprocedure & reglement Klachtenprocedure & reglement 1 Klachtenprocedure Inleiding Voor zowel de procedure als het reglement is het model gebruikt dat door de MO-Groep (branchorganisatie Welzijn & Maatschappelijk werk) is ontwikkeld.

Nadere informatie

AFASIE VERENIGING NEDERLAND - KLACHTENPROTOCOL geldend per december 2011

AFASIE VERENIGING NEDERLAND - KLACHTENPROTOCOL geldend per december 2011 Vooraf De vereniging met rechtspersoonlijkheid: Afasie Vereniging Nederland, hierna te noemen: AVN, wenst hierbij een protocol voor het indienen en de afhandeling van klachten over onder meer handelingen,

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Prescan

KLACHTENREGLEMENT. Prescan KLACHTENREGLEMENT Prescan Begripsomschrijving Artikel 1 a. Klacht Uiting gedaan door of namens een cliënt, van onvrede over een ondergaan onderzoek, behandeling, verzorging of bejegening door aangeklaagde.

Nadere informatie

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Optometristen Vereniging Nederland Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Begripsomschrijvingen Artikel 1 Voor de toepassing van hetgeen bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

Klachtenreglement Helios Solutions

Klachtenreglement Helios Solutions Klachtenreglement Helios Solutions Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een

Nadere informatie

Klachtenreglement. Nederlandse Federatie Gezondheidszorg

Klachtenreglement. Nederlandse Federatie Gezondheidszorg Klachtenreglement Nederlandse Federatie Gezondheidszorg 1.Begripsomschrijvingen 1.NFG: Stichting Nederlandse Federatie Gezondheidszorg, statutair gevestigd op de Vaart Z.Z. 71-73, 9401 GJ te Assen. 2.NFG-register:

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Klachtenreglement Artikel 1 Begrippen Artikel 2 Doelstelling Klachtencommissie Artikel 3 Samenstelling Klachtencommissie

Klachtenreglement Artikel 1 Begrippen Artikel 2 Doelstelling Klachtencommissie Artikel 3 Samenstelling Klachtencommissie Klachtenreglement Artikel 1 Begrippen 1.1 Peuterspeelzaal Een voorziening waarin uitsluitend kinderen vanaf de leeftijd van twee jaar tot het tijdstip waarop zij kunnen deelnemen aan het basisonderwijs

Nadere informatie

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd.

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd. Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452, zevende lid, BW

Nadere informatie

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Klachtenreglement Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Haarlem, december 2012 1 Art. 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 De organisatie: Organisatie die gebruik maakt van de diensten van de Onafhankelijke

Nadere informatie

Deze regeling geeft uitvoering aan de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ)

Deze regeling geeft uitvoering aan de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) KLACHTENREGELING cliënten Klas op Wielen Deze regeling geeft uitvoering aan de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) De klachtenbehandeling is enerzijds een vorm van serviceverlening. Anderzijds is

Nadere informatie

Klachtencommissie Stichting GGZ Keizersgracht Amsterdam REGLEMENT

Klachtencommissie Stichting GGZ Keizersgracht Amsterdam REGLEMENT Klachtencommissie Stichting GGZ Keizersgracht Amsterdam REGLEMENT Gelet op de Wet Klachtenrecht Cliënten Zorgsector (WKCz) en de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen, vastgesteld d.d. 1 september

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Opsteller (naam, functie, team) Rita Bijker Gebruikers Leidinggevenden en medewerkers Versienummer 3.0 Vastgesteld

Nadere informatie

Postbus AA Horst aan de Maas Tel:

Postbus AA Horst aan de Maas Tel: Postbus 6041 5960 AA Horst aan de Maas Tel: 0478 85 15 12 info@cmsbewindvoering.nl www.cmsbewindvoering.nl Klachtenregeling van CMS Bewindvoering Artikel 1 Begripsomschrijving: Organisatie: CMS Bewindvoering

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Friesland College

Reglement Klachtencommissie Friesland College Reglement Klachtencommissie Friesland College I. definities Aangeklaagde: een ieder die deel uitmaakt van de instelling, zowel personeel als cursist en tegen wie een klacht is ingediend. Bevoegd gezag:

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie voor vrijwilligers

Reglement Klachtencommissie voor vrijwilligers Reglement Klachtencommissie voor vrijwilligers Reglement Klachtencommissie voor vrijwilligers Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1.1. Vrijwilliger: Iemand die buiten een gezagsverhouding, onbetaald, werkzaamheden

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend

Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen... 4 1.1 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 4 1.2 Artikel 2 Wie een klacht of een Bopz-klacht kan indienen...

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT]

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] Postadres: Wilhelminalaan 3 3743 DB Baarn Versie mei 2012 2 I. BEGRIPSBEPALINGEN 1. Instellingen:

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten Riagg Groep Gebaseerd op het Model-Klachtreglement Wkcz/Bopz GGZ Nederland van augustus 2011

Klachtenreglement cliënten Riagg Groep Gebaseerd op het Model-Klachtreglement Wkcz/Bopz GGZ Nederland van augustus 2011 Klachtenreglement cliënten Riagg Groep Gebaseerd op het Model-Klachtreglement Wkcz/Bopz GGZ Nederland van augustus 2011 1/11 Raad van Bestuur Riagg Groep Aangepaste versie mei 2013 2/11 INHOUDSOPGAVE ALGEMENE

Nadere informatie

BOPZ klachten. Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie

BOPZ klachten. Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie BOPZ klachten Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Reglement klachtencommissie voor de behandeling van BOPZ klachten Waterlandziekenhuis Voor de behandeling van klachten van patiënten die met rechterlijke

Nadere informatie

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2 KLACHTENREGELING Veilig Thuis Haaglanden is een voorlopig samenwerkingsverband tussen Wende (Steunpunt Huiselijke Geweld) en stojah (Advies- en meldpunt Kindermishandeling). Beoogd is dat beide organisaties

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8 Directiestatuut Pagina 1 van 8 INHOUD Inleiding 3 Aanhef 3 Begripsbepalingen 4 Artikel 1 4 Behandeling van de klachten 4 Paragraaf 1: De contactpersoon 4 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon 4

Nadere informatie

Klachtenregeling Staring College

Klachtenregeling Staring College Klachtenregeling Staring College Het bevoegd gezag van het Staring College, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Klachtenregeling. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Klachtenregeling. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Klachtenregeling Het bevoegd gezag STAIJ; Gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende Klachtenregeling vast. Hoofdstuk

Nadere informatie

Artikel 2. Behandeling van de klachten. Aanstelling en taken vertrouwenspersoon

Artikel 2. Behandeling van de klachten. Aanstelling en taken vertrouwenspersoon Handboek Hoofdstuk Algemeen 4 Klachtenregeling Vastgesteld 02-04-12 REGELING SPCO GROENE HART Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1 : A. Özdemir Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening Inhoudsopgave Voorwoord 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 1.1 Nova Curae 2 1.2

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Prezzent

KLACHTENREGLEMENT. Prezzent KLACHTENREGLEMENT Prezzent Artikel 1. Begripsbepalingen 1.1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde wordt verstaan onder: 1. Prezzent: de zorgverlenende instelling Stichting

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Reglement klachtencommissie Soort: Regeling Datum: 4 oktober 2012 Kenmerk Decos: D-KC-00002/INT-1201301 Pagina s: 7 Auteur(s): Klachtencommissie cliënten Versie: 2 Gebruik: Extern Status: Definitief Rubriek:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon Het bestuur van de Vereniging voor Christelijke Mavo in Dantumadiel besluit - gelet op artikel 24b van de Wet op het Voortgezet Onderwijs - d.d. 10 oktober 2018 tot vaststelling van de onderstaande klachtenregeling.

Nadere informatie

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Klachtenreglement. Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015

Klachtenreglement. Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015 Klachtenreglement Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015 Max Ernst GGZ Velperweg 27 6824 BC Arnhem Postbus 2051 6802 CB Arnhem T 088 270 12 20

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal Omschrijving: reglement m.b.t. het behandelen van klachten van klanten door een onafhankelijke commissie. Inhoud 1. begripsomschrijvingen 2. samenstelling klachtencommissie 3. indiening van de klacht 4.

Nadere informatie

Klachtenregeling voor Cliënten ASVZ. Raadpleeg altijd Doculink voor de actuele versie 1

Klachtenregeling voor Cliënten ASVZ. Raadpleeg altijd Doculink voor de actuele versie 1 Klachtenregeling voor Cliënten ASVZ Vastgesteld door de Raad van Bestuur op 21 maart 2011 De OR heeft instemming verleend op 28 april 2011 De CCR heeft een positief advies uitgebracht op 28 november 2011

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : Stichting Buurtzorg Nederland b. Raad van Bestuur : Raad

Nadere informatie

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs; b. commissie: de commissie als bedoeld

Nadere informatie

Klachtenreglement van Bureau Kraamzorg Extra

Klachtenreglement van Bureau Kraamzorg Extra Klachtenreglement van Bureau Kraamzorg Extra Hoofdstuk 1 Definities Artikel 1 Bureau Kraamzorg Extra( BKE) De zorgleverende organisatie. Artikel 2 Directie De twee eigenaren van de kraamzorgorganisatie

Nadere informatie

Artikel 2 Wie een klacht kan indienen Een klacht over een gedraging jegens een cliënt kan worden ingediend door:

Artikel 2 Wie een klacht kan indienen Een klacht over een gedraging jegens een cliënt kan worden ingediend door: Klachtenreglement Allerzorg Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Allerzorg; b. directie : de

Nadere informatie

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord Klachtenregeling Cliënten van Jeugdbescherming Noord Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 2015 Inhoudsopgave Overwegingen 3 Artikelen Artikel 1 Begripsbepalingen / 4 Artikel 2 De Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenreglement Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering, afdeling Jeugdbescherming (LJ&R Jeugdbescherming)

Klachtenreglement Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering, afdeling Jeugdbescherming (LJ&R Jeugdbescherming) Klachtenreglement Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering, afdeling Jeugdbescherming (LJ&R Jeugdbescherming) Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In het navolgende wordt verstaan onder: a) LJ&R:

Nadere informatie

b. raad van bestuur : de raad van bestuur van de zorgaanbieder;

b. raad van bestuur : de raad van bestuur van de zorgaanbieder; Klachtenregeling Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Noorderlicht GGZ; b. raad van bestuur :

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Stichting MONTON

KLACHTENREGELING Stichting MONTON KLACHTENREGELING Stichting MONTON Het bevoegd gezag van de Stichting MONTON gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende

Nadere informatie

Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop

Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: het Strabrecht College te Geldrop, school als bedoeld in Wet op

Nadere informatie

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter.

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter. Hoofdstuk 3 De klachtencommissie Artikel 5 Klachtencommissie 1. De deelnemende Raden van Bestuur brengen de klachtenbehandeling onder bij de door hen ingestelde Klachtencommissie Verzorging en Verpleging

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE WELZIJN EN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING RIJK VAN NIJMEGEN

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE WELZIJN EN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING RIJK VAN NIJMEGEN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE WELZIJN EN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING RIJK VAN NIJMEGEN Algemene bepalingen De Stichting NIM, instelling voor maatschappelijk werk, gevestigd te Nijmegen overwegende:

Nadere informatie

Klachtenreglement WIJeindhoven

Klachtenreglement WIJeindhoven Klachtenreglement WIJeindhoven 1 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 3 Wraking en verschoning... 3 Artikel 4 Indiening van de klacht... 4 Artikel 5 Behandeling van de klacht... 4

Nadere informatie

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Inleiding Bernhoven vindt het belangrijk dat patienten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kunt u van mening zijn dat

Nadere informatie

Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs

Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet per 1 augustus 1998 hield onder meer in dat schoolbesturen verplicht werden een klachtenregeling voor elk

Nadere informatie

B O D Y M I N D O P L E I D I N G E N KLACHTENREGELING MEDEWERKERS

B O D Y M I N D O P L E I D I N G E N KLACHTENREGELING MEDEWERKERS B O D Y M I N D O P L E I D I N G E N Rotterdam KLACHTENREGELING MEDEWERKERS Inhoudsopgave Begripsbepaling... 1 Doelstelling van de klachtenregeling... 3 Uitgangspunten bij de klachtregeling... 3 Indienen

Nadere informatie