Kinderrechten in het ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderrechten in het ziekenhuis"

Transcriptie

1 Ik zou wel graag eens een ziekenhuis zien met een motocrosscircuit, skaterampen en dolfijnen die je eten mag geven! De motocrosspiste moet van gras zijn en ik zou er freestylen. We zouden met onze skateborden kunstjes doen. (Killian) Kinderrechten in het ziekenhuis

2

3 Wie zijn wij? 29 leden

4 Wat doen wij? IVRK Comité voor de Rechten van het Kind Genève Toezicht vanuit NGO s alternatief rapport Hoe? Door o.a. organisatie van Open Fora Open Fora rond jaarthema: 2010: kinderen en armoede. 2011: gezondheidszorg.

5 Waarom 2011 gezondheid? Comité voor de rechten van het kind: concluding observations juni deel Open Fora: toegang tot gezondheidszorg, kinderen en jongeren: GGZ en psychiatrie en Kinderrechten in het ziekenhuis Conclusies van een jaar werken rond dit thema en de 3 deel Open Fora gisteren voorgesteld op Slot Open Forum

6 Kinderrechten in het ziekenhuis IVRK (1989) Wet op de patiëntenrechten (2002) Handvest Kind en Ziekenhuis (1988)

7 IVRK: Artikel 24: Recht op gezondheid en gezondheidszorg De Staten die partij zijn, erkennen het recht van het kind op het genot van de grootst mogelijke mate van gezondheid en op voorzieningen voor de behandeling van ziekte en het herstel van de gezondheid. De Staten die partij zijn, streven ernaar te waarborgen dat geen enkel kind zijn of haar recht op toegang tot deze voorzieningen voor gezondheidszorg wordt onthouden.

8 Andere kinderrechten uit IVRK die in aanmerking genomen moeten worden: Recht op non-discriminatie (Art 2): kinderen mogen niet gediscrimineerd worden bij het ontvangen van medische zorgen. Recht op het hoger belang van het kind (Art 3.1): belang van kind steeds voorop bij beslissingen die hen beïnvloeden Recht op leven, overleven en ontwikkeling (Art 6) Recht van het kind om niet gescheiden te worden van zijn ouders (Art 9) Recht op participatie (Art 12): kinderen hebben een stem en moeten beluisterd worden Recht op privacy (Art. 16) Recht op informatie: zodat ze kunnen meedenken over beslissingen die hun leven beïnvloeden (Art 17) Recht op bescherming tegen alle vormen van geweld (Art 19) Recht van de kinderen met een handicap(art 23) Recht op een periodieke herziening van de behandeling (Art 25) Recht op een toereikende levensstandaard (Art 27) Recht op onderwijs (Art 28) Recht op bescherming tegen verschillende vormen van uitbuiting (Artikels 32-36) Recht op herintegratie in de maatschappij van een kind dat het slachtoffer is van geweld (Art 39)

9 Wet patiëntenrechten Wet op de patiëntenrechten (22 augustus 2002) Art.12 par.1: Bij een patiënt die minderjarig is, worden de rechten zoals vastgesteld door deze wet uitgeoefend door de ouders die het gezag over de minderjarige uitoefenen of door zijn voogd. Art. 12 par. 2: De patiënt wordt betrokken bij de uitoefening van zijn rechten rekening houdend met zijn leeftijd en maturiteit. De in deze wet opgesomde rechten kunnen door de minderjarige patiënt die tot een redelijke beoordeling van zijn belangen in staat kan worden geacht, zelfstandig worden uitgeoefend. Dus minderjarige is handelingsbekwaam voor het uitoefenen van zijn rechten als patiënt!

10 Wet patiëntenrechten - Het recht op een kwaliteitsvolle dienstverlening - Vrije keuze arts - Info over gezondheidstoestand - Toestemming geven of weigeren - Recht op patiëntendossier en inzake in dit dossier - Bescherming persoonlijke levenssfeer en respect intimiteit - Vertrouwenspersoon - Klachtrecht - Voor meer info: Kinderrechtswinkel!

11 Handvest Kind en Ziekenhuis (1988) Handvest Kind en Ziekenhuis (EACH en WHO) Hoewel niet wettelijk afdwingbaar toch gedeeltelijk opgenomen in wetgeving i.v.m. het zorgprogramma voor kinderen in de Belgische ziekenhuizen (wordt rekening mee gehouden bij doorlichting): - Kind enkel opnemen indien nodig - Steeds een ouder bij zich - Overnachting ouder mogelijk - Kind heeft recht op aangepaste informatie

12 Handvest Kind en Ziekenhuis - Recht op info voor het geven van toestemming - Kinderen groeperen volgens leeftijdsfase - Recht op spelen en onderwijs - Gekwalificeerd personeel - Dezelfde personen - Tact-en begrip respect privacy

13 Kinderrechten in het ziekenhuis Open Fora Kinderrechtencoalitie: - Slot Open Forum gisteren: voorstelling Kinderrechtenforum nr. 8 in aanwezigheid kabinet Vandeurzen en Smet - Pak aanbevelingen op basis van afgelegde traject in 2011: ook m.b.t. kinderrechten in het ziekenhuis

14 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen We pleiten steeds voor de minst ingrijpende oplossing wanneer een kind medische zorgen nodig heeft. De mogelijkheden voor thuiszorg moeten worden uitgebreid. Hierbij vragen we dat bij uitbreidingen van de thuiszorg een gegarandeerd minimum aantal uren wordt toegekend aan minderjarige patiënten.

15 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Het aantal jonge kinderen stijgt, maar kinderafdelingen in het ziekenhuis kampen met een tekort aan pediaters. De aangekondigde maatregel dat elke pediatrische afdeling vanaf 2012 moet beschikken over vier voltijdse kinderartsen, impliceert dat 1 op 4 afdelingen zal worden gesloten (cfr. Zorgnet Vlaanderen). Er is dan ook meer aandacht nodig voor investeringen in de pediatrie.

16 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Kinderen ervaren de aanwezigheid van hun ouders tijdens een ziekenhuisopname als erg belangrijk. Ondanks het feit dat rooming-in in de meeste ziekenhuizen mogelijk is, is het minder evident dat ouders aanwezig zijn voor, tijdens of na (dringende) medische ingrepen. Redenen die zorgverstrekkers hiervoor aanhalen, zijn een gebrek aan infrastructuur en aan personeel om de ouders en kinderen op een gepaste manier te begeleiden en te informeren. Het is daarom aangewezen om te voorzien in voldoende personeel opdat de mogelijkheden van ouders om bij hun kinderen te zijn, zo veel mogelijk worden vergroot.

17 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Daarnaast vragen we een uitbreiding en vereenvoudiging van de zorgverlofstelsels. Wanneer een kind ziek is, ervaren de ouders immers heel wat moeilijkheden om hun verantwoordelijkheden thuis en op het werk met elkaar te verenigen.

18 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Er is nood aan meer recente, transparante en centraal beheerde cijfers rond kinderen in het ziekenhuis. Een gebrek daaraan leidde onder meer tot het zelfovergaan tot onderzoek (cfr. studie Test- Aankoop 2009/2010).

19 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Kinderen in het ziekenhuis moeten onderwijs kunnen blijven krijgen. Zij ervaren dit zelf als heel belangrijk, niet alleen het onderwijs op zich maar ook het doorbreken van het sociale isolement. Meer kinderen die langdurig worden gehospitaliseerd, genezen en willen na verloop van tijd de draad van hun gewone leven weer oppikken. Het is dus van kapitaal belang dat zij zo weinig mogelijk schoolachterstand oplopen.

20 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Initiatieven die langdurig zieke kinderen de kans geven om via computer en internet de lessen in hun klas te blijven volgen, dienen ondersteund en uitgebreid te worden. De scholen moeten gestimuleerd worden om mee in te stappen in deze initiatieven en hiervoor de nodige technische voorzieningen ter beschikking te stellen.

21 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Binnen de ziekenhuiswereld moet de kindnorm (zoals gelanceerd door de Gezinsbond) een uitdrukkelijk aandachtspunt worden. Deze norm streeft naar een omgeving die rekening houdt met wat een kind minimaal nodig heeft en maximaal aankan. Kindvriendelijkheid wordt hierbij in de algemene missie en visie van het ziekenhuis ingeschreven. Op plaatsen in het ziekenhuis waar kinderen komen of worden verzorgd, moet er steeds rekening worden gehouden met het kindperspectief en moet de kwaliteit ervan hieraan getoetst worden.

22 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen In dat opzicht moeten er ook meer inspanningen geleverd worden om de spoedafdelingen beter aan te passen aan de noden van de kinderen.

23 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Wij pleiten ervoor dat ouders zoveel mogelijk bij hun kind kunnen blijven tijdens hun ziekenhuisverblijf. Soms botst dit met de handelingsruimte en faciliteiten die hulpverleners nodig hebben. Bij alle situaties dient echter het belang van het kind voorop te staan en dient elk geval individueel beoordeeld te worden.

24 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Binnen de groep van kinderen die opgenomen worden in een ziekenhuis vormen kinderen met een handicap een groep die extra zorg en aandacht verdienen. Hun ouders - die het zorgcircuit vaak reeds goed kennen - dienen, net als alle andere ouders trouwens, betrokken te worden in de behandeling.

25 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Sommige ziekenhuizen plaatsen kinderen tussen de 14 en 18 jaar op de volwassenenafdeling, anderen op de pediatrie. Wij pleiten voor een individuele benadering, waar de keuze van de minderjarige doorslaggevend is. De mogelijkheid om van afdeling te wisselen moet blijven bestaan (sommige adolescenten verkiezen na enkele dagen soms de pediatrie boven de volwassenenafdeling of omgekeerd).

26 Kinderrechten in het ziekenhuis: aanbevelingen Kinderen en hun familie moeten op regelmatige basis duidelijke informatie krijgen over hun behandeling, duur van opname, medicatie, enz.

27 Tot slot: Wat denken de kinderen er nuzelf van? Belang van mening van het kind: zie 3 P s in Kinderrechtenverdrag. Belangrijk dat we ook luisteren naar de aanbevelingen van de kinderen zelf! Voorstelling Mijn ziekenhuis in potlood. Het ziekenhuis door de ogen van kinderen door What do you think? - project UNICEF België.

28 Tekenwedstrijd «Het ziekenhuis door de ogen van kinderen» Tekeningen of teksten Gehospitaliseerde kinderen tot 18 jaar Pediatrische en psychiatrische afdelingen

29 Kinderen konden kiezen uit 3 thema s Tekening of tekst Waar ik van hou in het ziekenhuis Waar ik niet van hou in het ziekenhuis Hoe ziet mijn ideale ziekenhuis er uit?

30 Wie nam er deel? 46 afdelingen van 220 ziekenhuizen 10 psychiatrische diensten 36 pediatrische diensten en ziekenhuisscholen 740 kinderen tussen 6 en 18 jaar 549 tekeningen en 203 vragenlijsten

31 Wie koos voor welk thema? 35% waar ik van hou 14% het ideale ziekenhuis 14% waar ik niet van hou 32% combinatie van thema s 5%?????

32 Welke onderwerpen kwamen aan bod? zorg en verzorging (22%) spel en ontspanning (20%) comfort (18%) bezoek en gezelschap (16 %) ziekenhuispersoneel (13%) het ziekenhuis in het algemeen (11 %)

33 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

34 Waar ik van hou in het ziekenhuis is de vriendelijkheid van de verpleegsters, maar ook de zachtheid waarmee ze mij een verband aan doen. Het is natuurlijk niet altijd leuk in het ziekenhuis, maar de verpleegsters zijn er altijd als je ze nodig hebt, om ons gerust te stellen, om ons te doen lachen en dat doet mij goed. (Cathy)

35 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

36 De moeilijkste momenten zijn als je afscheid moet nemen van de mensen die op bezoek kwamen, vooral van je mama en papa. (Elodie) Elodie

37 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

38 Een lieve spuit met limonade Liever een prik van een mug dan een prik in je rug! (Constantin) femke

39 Geef die prik maar aan een ander. (Pierre) Manon

40 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

41 Het is jammer dat er geen dieren zijn.

42 Camille

43 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

44 Ik vind de clown fantastisch, ook al maakt hij me soms bang. (Britt)

45 Ik vind het tof dat we naar de speelzaal kunnen gaan en onze zorgen vergeten. (Remi) Margaux

46 Aanbevelingen van kinderen Tijd geven aan verplegend personeel Dicht bij ouders kunnen zijn Stop met prikken! Zich voelen zoals thuis Recht op spel! Meer aandacht voor kinderen in psychiatrische ziekenhuizen

47

48

49 Tenslotte nog enkele uitspraken van de kinderen uit het WDYT?-dossier

50 Wat goed is aan het ziekenhuis is dat je het ooit weer kan verlaten. (Adriano) Stéphanie

51 Het ziekenhuis van de toekomst onder water met zwemmende dokters en verpleegsters en een onderwaterziekenwagen en blub blub blub. (Ibrahim) Azédine

52 Mijn droomziekenhuis is een ziekenhuis waar niemand ziek is. (Jason) Noëlla

53 Contact Kinderrechtencoalitie Vlaanderen Pacificatielaan Gent 09/ jef.geboers@kinderrechtencoalitie.be

Zorg op kindermaat Vanuit ervaringen naar de 21 ste eeuw

Zorg op kindermaat Vanuit ervaringen naar de 21 ste eeuw Zorg op kindermaat Vanuit ervaringen naar de 21 ste eeuw Kinderrechten en ziekenhuis Jan Verschelden Hoofdverpleegkundige kinderafdeling 19 mei 2011 1 Kinderrechten een probleem in ziekenhuizen? 2 3 1

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als kind of minderjarige in het ziekenhuis? > > Je hebt

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen Vlaams Patiëntenplatform vzw Symposium NVKVV 20 maart 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

als je patient bent 1

als je patient bent 1 als je patient bent 1 als je patient bent Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Voor minderjarigen staat dit recht o.a. beschreven in het Kinderrechtenverdrag. Je kan trouwens ook in aanraking komen

Nadere informatie

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw Els Meerbergen Projectverantwoordelijke patiëntenrechten en eerstelijnsgezondheidzorg VPP Studiedag Decreet rechtspositie

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker

De pedagogisch medewerker De pedagogisch medewerker 1 Inleiding Het kind dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt in een voor hem vreemde omgeving terecht. Voor kinderen is het ziekenhuis een onnatuurlijke situatie. Ziek zijn

Nadere informatie

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming Patiëntenrecht Geen enkele medische behandelaar mag anderen vertellen wat jouw ziekte is. Dat geldt ook voor artsen en verpleegsters. Geheimhouding. Patiëntenrecht Een arts moet de patiënt vertellen: *

Nadere informatie

DE KINDEROMBUDSMAN PRESENTEERT EERSTE NEDERLANDSE KINDERRECHTENMONITOR: GROTE ZORGEN OVER HALF MILJOEN KINDEREN

DE KINDEROMBUDSMAN PRESENTEERT EERSTE NEDERLANDSE KINDERRECHTENMONITOR: GROTE ZORGEN OVER HALF MILJOEN KINDEREN DE KINDEROMBUDSMAN PRESENTEERT EERSTE NEDERLANDSE KINDERRECHTENMONITOR: GROTE ZORGEN OVER HALF MILJOEN KINDEREN De eerste Nederlandse Kinderrechtenmonitor laat zien hoe het gaat met kinderen die in Nederland

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk

vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk Wat staat er op het menu? DRM in vogelvlucht Focus op bekwaamheid en participatie Focus op belang van het

Nadere informatie

Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige

Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige Algemeen Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Voor minderjarigen staat dit recht o.a. beschreven in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag zegt

Nadere informatie

In actie met patiëntenrechten!

In actie met patiëntenrechten! In actie met patiëntenrechten! In 2012 bestaat de Wet op de Patiëntenrechten 10 jaar. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ervaart dat deze wet nog steeds niet gekend is. De meeste patiënten en zorgverleners

Nadere informatie

Resultaten Familie Tevredenheidspeiling PERIODE 01/06/ /08/2018

Resultaten Familie Tevredenheidspeiling PERIODE 01/06/ /08/2018 Resultaten Familie Tevredenheidspeiling PERIODE 01/06/2018-01/08/2018 Inleiding Vragenlijst omvatte volgende thema s: 1. Algemene informatie 2. Toegankelijkheid 3. Beschikbaarheid 4. Informatieverstrekking

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

5/10/2015. De mogelijke betekenissen van kinderrechten binnen een medische context. Het Kinderrechtenverdrag. Opgebouwd rond drie groepen rechten:

5/10/2015. De mogelijke betekenissen van kinderrechten binnen een medische context. Het Kinderrechtenverdrag. Opgebouwd rond drie groepen rechten: De mogelijke betekenissen van kinderrechten binnen een medische context Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris @KRCommissaris Het Kinderrechtenverdrag Opgebouwd rond drie groepen rechten: Protectie

Nadere informatie

Ethische aspecten bij adolescenten in de gezondheidszorg

Ethische aspecten bij adolescenten in de gezondheidszorg Ethische aspecten bij adolescenten in de gezondheidszorg Problematiek van de consultaties Prof. Dr. Michel Deneyer, MD, PhD Opbouw 2 casussen (Theorie) Studie omtrent adolescenten en WPR Besluit - Aanbevelingen

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Eerste leerjaar B 3.1. Mijn rechten Beroepsvoorbereidend leerjaar 3.1. Mijn rechten Wie ben ik? * De leerlingen ontdekken wie ze zelf zijn - de mogelijkheden

Nadere informatie

VIDEO-INTERACTIEBEGELEIDING OP DE KINDERAFDELING

VIDEO-INTERACTIEBEGELEIDING OP DE KINDERAFDELING VIDEO-INTERACTIEBEGELEIDING OP DE KINDERAFDELING 1239 Video-interactiebegeleiding in het ziekenhuis Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u, als ouder(s)/verzorger(s) met uw kind in het ziekenhuis

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de POSTION PAPER OVER DE POSITIE VAN BEGELEIDE MINDERJARIGEN 1 IN ASIEL- EN ANDERE VERBLIJFSPROCEDURES Migratie is een realiteit waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten. Zowel meerder- als minderjarigen

Nadere informatie

Protocol kindvriendelijk ziekenhuis

Protocol kindvriendelijk ziekenhuis Protocol kindvriendelijk ziekenhuis Ann Van den Bossche Hoofdverpleegkundige pediatrie Op weg naar een kindvriendelijk ziekenhuis Fusie AZT/ fusie pediatrie Opstart werkgroep kindvriendelijkheid AZT multidisciplinair

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Voor ouders over de voogdijmaatregel

Voor ouders over de voogdijmaatregel Voor ouders over de voogdijmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Met het Kinderrechtenverdrag

Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten Wat is het Kinderrechtenverdrag? Welke rechten heb ik? Zijn Kinderrechten er voor alle kinderen?

Nadere informatie

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0282 Inleiding Kinderen worden steeds serieuzer genomen. Zij worden zoveel mogelijk betrokken bij de zaken die hen

Nadere informatie

What Do You Think? 2016-2017. Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten

What Do You Think? 2016-2017. Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten What Do You Think? 2016-2017 Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten Inleiding Hoe kwetsbaarder kinderen zijn, hoe minder kans ze krijgen om te participeren. Omdat

Nadere informatie

Rechten van de patiënt

Rechten van de patiënt Rechten van de patiënt (KB 22/08/02) In het Belgisch Staatsblad van 26 september 2002 verscheen de wet van 22 augustus 2002 wet betreffende de rechten van de patiënt. In de wet op de patiëntenrechten staan

Nadere informatie

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2.

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Welkom Beste ouders Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, geven wij u hierbij graag wat meer informatie over de dagelijkse gang van

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Mijn ziekenhuis in potlood. Het ziekenhuis door de ogen van kinderen

Mijn ziekenhuis in potlood. Het ziekenhuis door de ogen van kinderen Mijn ziekenhuis in potlood Het ziekenhuis door de ogen van kinderen Voorwoord Het eerste artikel van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind licht toe dat voor de toepassing van dit verdrag, onder een

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL

TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL Wat vooraf ging De start Uitgangspunten Opdrachten Organisatie en financiën Vandaag Uitdagingen voor de toekomst WAT VOORAF GING Het internationaal jaar van de jeugd

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

Patiënten tevredenheid

Patiënten tevredenheid Patiënten tevredenheid De Patiënten tevredenheidsstudie geeft ons een idee van wat de patiënt (en zijn of haar familie) vindt van de Cliniques universitaires Saint-Luc. Deze feedback is erg belangrijk

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT

DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT Els Meerbergen Vlaams Patiëntenplatform vzw 21 maart 2013 5 de NACHTCONGRES NVKVV Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Welke patiëntenrechten zijn er?

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen Door Annelies Verkest Verpleegkundig specialist Kliniek Sint-Jozef Pittem Inhoud van de presentatie 1. Totstandkoming 2.

Nadere informatie

QUOTE-questionnaire for disabled persons

QUOTE-questionnaire for disabled persons QUOTE-questionnaire for disabled persons Name Language Number of items Developed by QUOTE-Disabled Dutch Focus on GP-care, rheumatologist, physiotherapist and homecare NIVEL, NOW Year 1997 Corresponding

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Gent - Dinsdag 12 mei 2015

Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Netwerking en zorgcircuits DOEL : Bevorderen van de kwaliteit van opvang en de verdere behandeling van het (kritiek) zieke kind REALISATIE : Kritische zelfevaluatie Samenwerking

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen

Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Wat is sociaal centrum De Wilg? Sociaal centrum De Wilg begeleidt OCMW-klanten met psychiatrische problemen. Die mensen vragen

Nadere informatie

25/04/2014. Zorgzaam omgaan met kinderen in de media Balanceren tussen beschermen en participeren. Kinderen en media: vele gezichten

25/04/2014. Zorgzaam omgaan met kinderen in de media Balanceren tussen beschermen en participeren. Kinderen en media: vele gezichten Zorgzaam omgaan met kinderen in de media Balanceren tussen beschermen en participeren Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris Kinderen en media: vele gezichten Deelname aan amusementsprogramma s Deelname

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Dossier Abortus. Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap.

Dossier Abortus. Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap. Dossier Abortus 1. Wat is abortus? Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap. 2. Wanneer is abortus legaal in België? Sinds de wet van 1991 is abortus

Nadere informatie

Open Forum. Kinderrechteneducatie. 25 februari 2005

Open Forum. Kinderrechteneducatie. 25 februari 2005 Open Forum Kinderrechteneducatie 25 februari 2005 Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw Eekhout 4 9000 Gent Tel: 09/225.90.25 info@kinderrechtencoalitie.be www.kinderrechtencoalitie.be INHOUD Inhoud 2 Programma

Nadere informatie

Vreemdelingen in België

Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur?

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT (22 augustus 2002, B.S. 26 september 2002) Bijgaande samenvatting verwoordt de beperkte folder uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Marjolein moet naar het ziekenhuis

Marjolein moet naar het ziekenhuis Marjolein moet naar het ziekenhuis Ik ben ziek Een pijntje, een piepje een traantje, een griepje eerst koud en dan heet, een voorhoofd met zweet een drankje een pil, wat lig je daar stil hoe langer hoe

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Patiëntenrechten. Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Inhoudsopgave Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten 3 Kinderen en gezag 4 Kinderen tot twaalf jaar 5 Kinderen van twaalf tot zestien jaar 7

Nadere informatie

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst voor kinderen die op bezoek komen kritieke diensten Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst Inhoud Voorwoord Welkomstwoordje van Raf 3 Stel jezelf even

Nadere informatie

HET VLAAMS CHARTER VAN DE RECHTEN VAN DE CLIENT/PATIENT

HET VLAAMS CHARTER VAN DE RECHTEN VAN DE CLIENT/PATIENT HET VLAAMS CHARTER VAN DE RECHTEN VAN DE CLIENT/PATIENT 1. Preambule 1.1. Het Vlaams Charter van de rechten van de cliënt/patiënt (hierna: het Charter) geeft uitvoering aan het Vlaams Regeerakkoord van

Nadere informatie

Stichting ZuidZorg V&V (4389) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 85 Zou u V&V bij vrienden en familie aanbevelen?

Stichting ZuidZorg V&V (4389) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 85 Zou u V&V bij vrienden en familie aanbevelen? Stichting ZuidZorg Cliënten Zorg Thuis V&V (4389) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 85 Zou u V&V bij vrienden en familie aanbevelen? 1 2 3 4 4.3 Respect voor mensen: ervaren bejegening

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis OMBUDSFUNCTIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SPIL vzw Samenwerking Psychiatrische Initiatieven Limburg vzw Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt Website: www.ombudsfunctieggz.be Jaarverslag 2017 PVT St.-Jozef

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Handvest Kind en Ziekenhuis

Handvest Kind en Ziekenhuis Handvest Kind en Ziekenhuis Het recht op een optimale medische behandeling is ook voor kinderen een fundamenteel recht. Het Handvest KInd en Ziekenhuis geeft in tien punten weer welke de rechten zijn van

Nadere informatie

t Zitemzo... met het informed consent & minderjarige patiënten

t Zitemzo... met het informed consent & minderjarige patiënten Nele Desmet Juriste Kinderrechtswinkel vzw t Zitemzo... met het informed consent & minderjarige patiënten Principiële onbekwaamheid minderjarigen uitzonderlijke bekwaamheid voor minderjarige patiënten

Nadere informatie

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG.

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. Je bent nog actief, onafhankelijk van anderen en in goede gezondheid? Niemand weet echter wat morgen te bieden heeft. Bovendien verandert onze samenleving snel:

Nadere informatie

18/04/2017. Ethiek en keuzes in de zorg. de invalshoek van de patiënt. inleiding. inleiding. Meewerken aan de behandeling.

18/04/2017. Ethiek en keuzes in de zorg. de invalshoek van de patiënt. inleiding. inleiding. Meewerken aan de behandeling. Ethiek en keuzes in de zorg de invalshoek van de patiënt inleiding de keuzevrijheid van de patiënt op basis van de wet patiëntenrechten nood tot verdere regulering? invalshoek van de patiënt en wetgeving

Nadere informatie

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij:

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij: UW RECHTEN ALS CLIËNT BIJ GGZ WNB INLEIDING Als u na uw aanmelding besluit tot een behandeling bij GGZ WNB, maken we daarover afspraken met u. Die worden vastgelegd in het behandelplan. Daarin staat voor

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback Patiëntenrechten Dr. Christina Tobback Patiënt de natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek hij ontvangt zorg omdat hij ernaar vraagt op vraag van een vertegenwoordiger

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 2016 01-01 Alexianen zorggroep Tienen Psychiatrische kliniek Liefdestraat 10, 3300 Tienen alexianentienen@fracarita.org www.alexianentienen.be RIZIV: 72094754 Toelichting bij het document opnameverklaring

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

MIJN EERSTE VIER DAGEN

MIJN EERSTE VIER DAGEN MIJN EERSTE VIER DAGEN DAG 1 Mijn eerste kreetje DAG 2 Mijn eerste badje DAG 3 Mijn eerste knuffel DAG 4 Mijn eerste bloedprikje Beste ouder, Het eerste kreetje, het eerste bad, de eerste knuffel,... het

Nadere informatie

Geestelijke gezondheid en kinderrechten

Geestelijke gezondheid en kinderrechten Geestelijke gezondheid en kinderrechten Samenveerkrachtig - Mental Health in all Policies 9 oktober 2015 Bruno Vanobbergen @KRCommissaris Mijn verhaal Kinderrechtencommissaris als vertolker van noden en

Nadere informatie

Kinderen op intensieve zorg

Kinderen op intensieve zorg Kinderen op intensieve zorg Beste ouders Uw kind werd opgenomen op de afdeling intensieve zorg omdat hij/zij nood heeft aan een hoge graad van medische en verpleegkundige opvolging. Dit als gevolg van

Nadere informatie

De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie

De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie Ilse Weeghmans Vlaams Patiëntenplatform vzw B.A.A.S. Congres 27 februari 2015 Neder-over-Heembeek Inhoud 1. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Wat is een

Nadere informatie

RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB

RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB Uw zoon of dochter is aangemeld bij GGZ WNB, Zorgprogramma s Jeugd- en jongvolwassenpsychiatrie. In deze folder

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

jobmagazine good to know you

jobmagazine good to know you good to know you jobmagazine In bijlage vind je een greep uit onze jobaanbiedingen. Interesse in één van deze functies of graag bijkomende informatie?... kom snel langs in ons kantoor te Sint-Denijs- Westrem,

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS Een zorgvuldige afweging van wat medisch (nog) zinvol is... Soms biedt een medische behandeling geen oplossing meer voor een bestaand medisch

Nadere informatie

Patiëntenrechten (WGBO)

Patiëntenrechten (WGBO) Patiëntenrechten (WGBO) Inleiding In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is de relatie tussen u en uw hulpverlener (uw specialist, maar ook uw huisarts, tandarts en apotheker) geregeld.

Nadere informatie

Zorg in vrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie. Versie 4

Zorg in vrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie. Versie 4 Zorg in vrijheid Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie Versie 4 Inleiding Vrijheid is voor de meeste mensen in Nederland een gegeven. Toch komt het in zorginstellingen

Nadere informatie

2. Rechtsbekwaamheid en handelingsbekwaamheid

2. Rechtsbekwaamheid en handelingsbekwaamheid Visie van de netoverstijgende werkgroep DRM m.b.t. bekwaamheid 1. Inleiding Het Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp (DRM) is geen doel op zich, maar een werkingsprincipe

Nadere informatie

Van meedenken met naar beslissen voor

Van meedenken met naar beslissen voor Van meedenken met naar beslissen voor Morele problemen bij zorgbeslissingen van familieleden en mantelzorgers voor verminderd beslissingsvaardige ouderen in de thuissituatie Een onderzoek i.h.k.v. het

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

K-DOLLS IN TOWN. Een project van Kiwanis, District Belgium- Luxembourg, om zieke kinderen te helpen! Mijn naam is «de Kiwanis Pop».

K-DOLLS IN TOWN. Een project van Kiwanis, District Belgium- Luxembourg, om zieke kinderen te helpen! Mijn naam is «de Kiwanis Pop». K-DOLLS IN TOWN Een project van Kiwanis, District Belgium- Luxembourg, om zieke kinderen te helpen! Geachte Sponsor, Ik heb de vorm van een klein wezen, met een hoofd, twee armen, een lichaam en twee benen.

Nadere informatie

O-.L-.Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen Kontich-Kazerne

O-.L-.Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen Kontich-Kazerne O-.L-.Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen Kontich-Kazerne Mensen voor Mensen en Rouwzorg Mensen voor Mensen is een vrijwilligersorganisatie, werkzaam in de wijk Kontic-Kazerne (KOKA), die zich bekommert om de menselijke

Nadere informatie

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op! Komt u met uw/een kind voor een medische behandeling naar ons ziekenhuis, dan moeten we

Nadere informatie

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be In alle comfort thuis wonen CARE - voor mantelzorgers & zorgbehoevenden... die genieten van hun moment Bel 078 15 50 10 Surf www.citycareplus.be City Care Plus is een eigentijdse, onafhankelijke organisatie

Nadere informatie

Sociaal centrum De Wilg

Sociaal centrum De Wilg Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Wat is sociaal centrum De Wilg? Sociaal centrum De Wilg begeleidt OCMW-klanten met psychiatrische problemen. Die mensen vragen

Nadere informatie

DOSSIER: Abortus. Dossier Abortus. Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap.

DOSSIER: Abortus. Dossier Abortus. Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap. Dossier Abortus 1. Wat is abortus? Abortus is een ander woord voor een opzettelijke, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap. 2. Sinds wanneer is abortus legaal in België? Sinds de wet van 1991 is

Nadere informatie