THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles"

Transcriptie

1 THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles De digitale revolutie leverde een enorme vloed aan data op. Ook musea sloegen aan het digitaliseren. Sommige onderdelen van museale collecties zijn zelfs geheel gedigitaliseerd. Hoe bewaar je deze bestanden het beste? [tekst] Belangrijkste aandachtspunt is expertise. Wij zien zoveel ontwikkelingen maar ook mogelijke oplossingen dat het lastig is om de juiste keuzes te maken. Het risico is passiviteit omdat je geen besluiten durft te nemen. Driekwart van de musea zijn te klein om zelfstandig oplossingen te bedenken. Binnen de archiefsector wordt hierover veel volwassener gedacht. Kunnen we bij de musea nog wat van leren. Dat antwoordt Wilbert Helmus op de vraag wat het grootste struikelblok is bij digitale duurzaamheid. Hij is zowel hoofd Collectie- en Kennismanagement van het Fries Museum/Keramiekmuseum Princessehof als voorzitter van de sectie SIMIN van de Museumvereniging. Binnen de erfgoedwereld, de archieven en bibliotheken voorop, drong eigenlijk pas vrij recent het besef door dat digitalisering een radicale breuk betekent met de zorgvuldig ontwikkelde bewaarmethodes voor papier en andere analoge zaken. Archieven bestaan niet meer uit meters papier, maar uit wordbestanden, pdf jes, PowerPoint-presentaties, jpegs, e- mails, et cetera. Zonder maatregelen zijn die binnen vrij korte tijd niet meer terug te lezen. Nieuwe dragers en afspeelapparaten voor digitale gegevens volgen elkaar immers in hoog tempo op. Dit levert problemen op met de compatibiliteit, maar ook met de houdbaarheid. Denk aan hoe bij de introductie van de compact disc werd gejubeld over de vele voordelen in vergelijking met de niet krasbestendige langspeelplaat. Ondertussen is duidelijk dat informatie op cd s en cd-roms langzaam vervaagt, cd-rot. Of de technische ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel dat de software al verouderd is voordat de informatie later nog is af te lezen. Zo kun je een 5,25 inch floppy met documenten in Wordperfect 5,1 alleen nog lezen met een werkende Tulip PC Compact 2. Daardoor zijn waarschijnlijk bijzonder weinig digitale gegevens uit de jaren tachtig van de vorige eeuw bewaard gebleven.

2 Hoe moet je digitale gegevens dan bewaren zodat ook toekomstige generaties gearchiveerde bestanden kunnen lezen of bekijken? Met digitale duurzaamheid wordt verwezen naar deze problematiek. Die heeft niets te maken met milieumaatregelen maar met de houdbaarheid van de digitale gegevens. Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) noemt het duurzame toegankelijkheid en elders heet het duurzame opslag. Gedigitaliseerd of digital born De gedigitaliseerde collecties van musea zijn in principe niet onvervangbaar het fysieke origineel wordt doorgaans bewaard. Het digitaliseren ervan kost veel geld en tijd en het is kapitaalvernietiging dit elke zeven jaar opnieuw te moeten doen. Verder leggen musea digitale informatie over hun collecties vast in hun collectie-informatiesysteem. Dit is kwetsbaarder, omdat oude kaartenbakken kunnen zijn weggegooid en het systeem dus de enig overgebleven bron van kennis is. Dan is er nog de categorie digital-bornmateriaal, recente fotocollecties, audiovisuele installaties en populaire internetuitingen als webexposities en (project)websites. Hiervan bestaat geen fysieke variant. Het Fotomuseum Rotterdam bereidt zich voor op een toename van dat digitaal ontstane materiaal: veel hedendaagse fotografen werken nu digitaal. Boudewijn de Ridder, projectleider kenniscentrum & ICT: Zolang we fysieke objecten nog in goede staat in depot bewaren, is er een stabiele bron en is het digitale bestand een afgeleide. Digitalborncollecties missen die bron en daarom moet je die wellicht nog op een andere drager opslaan dan alleen op een harddisk. Daarom drukken wij van dit materiaal door de levende fotograaf goedgekeurde referentieafdrukken af zodat de kleur van de afdruk helder is. Deze slaan we op in het fysieke depot. Beetje omgekeerde wereld dus. Lange weg In 2008 werd de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) opgericht die oplossingen zoekt. Najaar 2010 kwam daar de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD) bij, die zich speciaal inzet voor de erfgoedsector. Hierin zitten onder meer Eye, NAI, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum en NIMK. Virtueel Platform DEN voert het secretariaat. Andere sectoren, archieven en wetenschap zoals de Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Beeld en Geluid en DANS bouwden al depots, die verschillen van reguliere documentenservers omdat ze speciaal gemaakt zijn voor het langdurig en duurzaam toegankelijk houden van bestanden. Dat gebeurt door de software regelmatig te updaten en de bestanden te converteren, zodat alles leesbaar blijft. Aangezien binnen de cultuursector - nog - geen natuurlijke partij is met een e-depot, moeten musea zelf iets organiseren. Vaak staan de digitale data verspreid over verschillende servers

3 en schijven. Het Rijksmuseum van Oudheden bijvoorbeeld maakt dagelijks van alle records back-ups en slaat alle digitale afbeeldingen op op twee gemirrorde identieke - NAS-servers. CCDD en DEN willen musea bewuster maken van de noodzaak van digitale duurzaamheid. De technische veranderingen gaan zo snel, dat men beter vandaag dan morgen iets doet aan actief beheer. Binnen de CCDD discussieert een groep op LinkedIn over het onderwerp. DEN zette een uitgebreid en praktisch dossier digitale duurzaamheid op de site. Ook ontwikkelde DEN, samen met Enno Meijers van de Zeeuwse Bibliotheek een Toetsing Organisatie volwassenheid digitale duurzaamheid. Een mooi hulpmiddel, volgens Wilbert Helmus, die na het invullen van de test ontdekte dat het museum nog een lange weg heeft te gaan, al zit men niet stil op dit gebied. Zo stelde Helmus onlangs een dataconservator aan met digitale opslag in zijn takenpakket. Daarnaast werkt het Fries Museum samen met Tresoar en andere Friese erfgoedinstellingen aan het opzetten van een gemeenschappelijke provinciale infrastructuur voor erfgoeddata, Verhalen van Friesland. Begin dit jaar kwam dit jaar project echt op gang en is gestart met het digitaliseren van de collectie Friesland. Behalve naar de technische kant - duurzame opslag kijkt men ook naar de organisatorische aspecten, waarbij regionale partijen een belangrijke rol gaan spelen. Het project sluit aan op de Digitale Collectie Nederland en Europeana en moet een e-depot worden. De lange aanlooptijd zorgt er wel voor dat provincie of rijksoverheid maar moeilijk zijn over te halen projecten over deze taaie materie te subsidiëren. Strategische agenda De digitale bestanden die het Fotomuseum koppelde aan zijn collectiebeheersysteem, wil men duurzaam opslaan. Men gebruikt hiervoor Memorix van Pictura. In samenwerking met dit bedrijf bouwde het museum een eenvoudig e-depot dat later teruggekoppeld kan worden aan Memorix. Beschikbare depotruimte is circa 10 terabyte, bytes. De server staat in huis. Er is een netwerk aan gekoppeld waardoor men eenvoudig en snel bestanden kan toevoegen. Een spiegelserver in Heiloo werkt elke nacht de bestanden bij. In eerste opzet is het depot in twee delen opgedeeld: werk en depot. Nu worden alle bestanden verzameld op het werkgedeelte en gecontroleerd op dubbelingen, grootte, bestandsnamen et cetera door middel van rapportages. Na controle gaan ze naar het depotdeel. Een medewerker kan op het werkgedeelte lezen en schrijven, maar moet inloggen om op het depotdeel te kunnen schrijven en wissen. In eerste instantie gaat het om de eigen collectie maar het museum overweegt ook digitale collecties van Nederlandse fotografen te beheren, zowel gedigitaliseerd als digital born, ook om hen hierbij te helpen.

4 De CCDD onderzoekt waaraan de cultuursector behoefte heeft en stelt een strategische agenda op. Het SIMIN organiseerde voor enige musea een rondetafelgesprek over de Toetsing Organisatie volwassenheid digitale duurzaamheid. Wellicht het begin van meer bewustwording, hoopt Helmus. [kader 1] - ncdd.nl: nationale coalitie digitale duurzaamheid - op LinkedIn: culturele coalitie digitale duurzaamheid (CCDD) - digitaalduurzaam.blogspot.com/: blog van Inge Angevaare, coördinator van de NCDD - pictura-im.nl/nl/collectiebeheer/memorix-maior [kader 2] Praktische tips van den.nl 1. Maak beleid. Regel geld en mensen met digitale duurzaamheid tot taak. 2. Investeer in kennisontwikkeling van medewerkers. 3. Onderscheid wat op korte, middellange en lange termijn bewaard moet blijven. Hanteer diverse bewaarregimes. 4. Inventariseer welke bestandsformaten worden gebruikt binnen de instelling. Converteer, wanneer de essentiële informatie in het bestand dit toelaat, gesloten naar duurzame, open bestandsformaten. Merk collecties die opgeslagen zijn in een gesloten formaat aan als 'risicovol'. 5. Voorkom de opslag van versleutelde en (met wachtwoord) beveiligde bestanden. 6. Regel goede back-upfaciliteiten en zorg altijd voor minimaal één disaster copy buiten de deur. 7. Controleer en ververs regelmatig informatiedragers als externe harde schijven/dvd s/cd-roms. 8. Controleer of de als risico aangeduide gebruikte bestandsformaten nog openen en of de informatie/data correct worden weergegeven. Converteer, migreer of emuleer bestandsformaten die niet meer algemeen gebruikt worden. 9. Wees extra zorgzaam voor born digital, substitutiemateriaal. Dit materiaal vraagt extra aandacht, omdat er geen analoog origineel bestaat. 10. Zorg voor goede metadata. Metadata maken duidelijk wat de inhoud en vorm van een digitaal bestand is.

5 [streamers] Zonder maatregelen nu zijn wordbestanden, pdf-jes, PowerPoint-presentaties, jpegs, s straks niet meer terug te lezen. Van recente digitale fotocollecties, audiovisuele installaties, webexposities en (project)websites bestaat geen fysieke variant.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Digitaal archiveren. Timo van Houdt werkgroep Archieven

Digitaal archiveren. Timo van Houdt werkgroep Archieven Digitaal archiveren Timo van Houdt werkgroep Archieven Digitale dementie Digitaal Analoog Virtueel Fysiek Bestand Document Digitaal werken = normaal Digitaal archiveren = problematisch Vandaag Gisteren

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Welkomstwoord door Walter Swagemakers Bestuurslid SIMIN Walter Swagemakers werkzaam

Nadere informatie

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Digitale archivering en samenwerking in Nederland De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Inge Angevaare coördinator BOM VL workshop Brussel, 24 april 2009 Ontstaan Eerste gesprekken 2007 vanuit de

Nadere informatie

Uw platform voor crowdsourcing

Uw platform voor crowdsourcing Uw platform voor crowdsourcing advertentie Inhoud Hoe werkt het? Kwaliteit verzekerd Hoe kunt u meedoen? 3 5 7 8 Elk archief of museum heeft er mee te maken: grote hoeveelheden foto s of documenten waar

Nadere informatie

Helemaal Digitaal. Tips voor een beter beheer van je digitaal archief

Helemaal Digitaal. Tips voor een beter beheer van je digitaal archief Helemaal Digitaal Tips voor een beter beheer van je digitaal archief Digitaal archief? - digital born archief: - alle documenten/stukken die digitaal werden aangemaakt - bv. verslagen van bestuursvergaderingen

Nadere informatie

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films Mevrouw drs. M. C. van Heese Erfgoedinspectie/Collecties en Archieven IPC 3500 Postbus 16478 2500 BL Den Haag Amsterdam, 11 februari 2016 Betreft: De stoot van de rijkscollectie BYE Filmmuseum Geachte

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1)

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) BESCHRIJVING CASE STUDY PROJECT DDS HERLEEFT Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) Dit document bestaat uit twee delen: 1. Project DDS herleeft Beschrijving van het hele

Nadere informatie

Zeeuws e-depot presentatie e-depot Monitor 10 februari 2016

Zeeuws e-depot presentatie e-depot Monitor 10 februari 2016 Het Zeeuws Archief is beheerder van de archieven van het Rijk, het Waterschap, de Provincie en drie gemeenten. Sinds 2008 staat digitale duurzaamheid hoog op de agenda. In dat jaar sloten we ons aan bij

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwtekeningen vergeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie

Nadere informatie

ERFGOED CONNECTIE UTRECHT Verslag bijeenkomst 6 oktober 2014, Het Utrechts Archief Thema Digital Born Erfgoed

ERFGOED CONNECTIE UTRECHT Verslag bijeenkomst 6 oktober 2014, Het Utrechts Archief Thema Digital Born Erfgoed ERFGOED CONNECTIE UTRECHT Verslag bijeenkomst 6 oktober 2014, Het Utrechts Archief Thema Digital Born Erfgoed Introductie Chantal Keijsper, directeur van Het Utrechts Archief Als gastvrouw heet Chantal

Nadere informatie

Digitaliseren in de heemkundige kring

Digitaliseren in de heemkundige kring Digitaliseren in de heemkundige kring Lesgever: Francis Vlieghe Organisator: Heemkunde Vlaanderen Digitaliseren in heemkundige kring Bedoeling van deze les Algemeen inzicht verwerven in de termen digitaliseren

Nadere informatie

Beheerdershandleiding ADC archiefservice

Beheerdershandleiding ADC archiefservice Beheerdershandleiding ADC archiefservice Om u het archiveren van de documenten van uw kerk of classes te vergemakkelijken, heeft het ADC besloten om een e-depot in te richten voor het veilig opslaan van

Nadere informatie

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Koninklijk Instituut voor de Tropen Silent Cubes Case Study Koninklijk Instituut voor de Tropen Foto: Steef Meyknecht Silent Cubes Cas Study KIT August 2011 Cultureel erfgoed van Koninklijk Instituut voor de Tropen in Silent Cubes De samenwerking

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Handleiding ADC archiefservice

Handleiding ADC archiefservice Handleiding ADC archiefservice Om u het archiveren van de documenten van uw kerk of classes te vergemakkelijken, heeft het ADC besloten om een e-depot in te richten voor het veilig opslaan van digitale

Nadere informatie

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Koninklijk Instituut voor de Tropen Silent Cubes Case Study Koninklijk Instituut voor de Tropen Foto: Steef Meyknecht Silent Cubes Cas Study KIT August 2011 Cultureel erfgoed van Koninklijk Instituut voor de Tropen in Silent Cubes De samenwerking

Nadere informatie

Born digital: (hoe) bewaar je dat?

Born digital: (hoe) bewaar je dat? Born digital: (hoe) bewaar je dat? Inge Angevaare, coördinator, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD), 30 november 2009, themadag Museumvereniging, sectie SIMIN en Overleg Kunsthistorische Bibliotheken

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwkaarten opgeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie door

Nadere informatie

Digitale duurzaamheid 101. Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet.

Digitale duurzaamheid 101. Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet. Digitale duurzaamheid 101 Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet. Wie zijn wij? Vader van Amber (5) en Stijn (3) Getrouwd met Pamela O.a.Vader.man.vriend.eigenzinnig. dichter.gouda.zelfstandig

Nadere informatie

Bewerkershandleiding ADC archiefservice

Bewerkershandleiding ADC archiefservice Bewerkershandleiding ADC archiefservice Om u het archiveren van de documenten van uw kerk of classes te vergemakkelijken, heeft het ADC besloten om een e-depot in te richten voor het veilig opslaan van

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Bewaar als... Digitaal archiveren. Digitaal archiveren is niet hetzelfde als het maken van een back-up! Vuistregels digitaal archiveren

Bewaar als... Digitaal archiveren. Digitaal archiveren is niet hetzelfde als het maken van een back-up! Vuistregels digitaal archiveren Bewaar als... Digitaal archiveren Bewaren van digitale documenten vraagt om een andere aanpak dan het bewaren van papier. Dat komt omdat een digitaal bestand bestaat uit een reeks enen en nullen, de bitstream.

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Gebruikershandleiding Back-up Online Pagina 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie... 4 2.1 Installatie

Nadere informatie

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Maart 2015 Het Noord-Hollands Archief wil fungeren als het geheugen van de provincie Noord-Holland en de aangesloten gemeenten in Kennemerland en

Nadere informatie

Databank Digitale Dagbladen

Databank Digitale Dagbladen Databank Digitale Dagbladen Astrid Verheusen Projectmanager Afdeling Research & Development Koninklijke Bibliotheek Belemmert het auteursrecht de ontsluiting van de 20 ste eeuw? Vereniging voor Auteursrecht

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Gemeente Edam-Volendam Handboek Retrospectieve Vervanging Lopende Voorzieningen WMO / WVG 2018

Gemeente Edam-Volendam Handboek Retrospectieve Vervanging Lopende Voorzieningen WMO / WVG 2018 Gemeente Edam-Volendam Handboek Retrospectieve Vervanging Lopende Voorzieningen WMO / WVG 2018 Vastgesteld: Versie: 1.0 Auteur: Conny van der Laan Inhoud 1. Inleiding...3 2. Reikwijdte van het vervangingsbesluit...3

Nadere informatie

White paper. Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving

White paper. Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving White paper Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving Inleiding Simac Archief Services Simac Archief Services bestaat uit een tweetal verschillende diensten die uiteraard te combineren zijn

Nadere informatie

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties Verkenning haalbaarheid digitalisering Wilbert Helmus 19 juni 2017 Reikwijdte verkenning Collectiebeherende instellingen in Zuid-Holland Enquête en diepte-interviews Instellingen die in principe subsidie

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer Netwerk Digitaal Erfgoed Wilbert Helmus De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI congres, 9 november 2017 Inhoud presentatie 1. Voorbeeld 2. Speelveld

Nadere informatie

Presentatie e-depot: het archief van de toekomst. Chantal Keijsper 22 januari 2015

Presentatie e-depot: het archief van de toekomst. Chantal Keijsper 22 januari 2015 Presentatie e-depot: het archief van de toekomst Chantal Keijsper 22 januari 2015 Context van de pilot: landelijke ontwikkelingen Een veranderende samenleving Samenwerking in de archiefsector en breder

Nadere informatie

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op Best practise e-depot Streekarchieven zoeken de samenwerking op Opwarmen met stellingen Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de markt Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de archiefdienst Een

Nadere informatie

Dossier fotobeheer. Inleiding. Samenvatting. 1. Bewaren van originelen. 2. Registreren en digitaliseren

Dossier fotobeheer. Inleiding. Samenvatting. 1. Bewaren van originelen. 2. Registreren en digitaliseren Dossier fotobeheer Inleiding In het kader van de ondersteuning van de collectieregistratie organiseerde MovE op 21 november 2006 een workshop fotobeheer. Drie gastsprekers uit drie verschillende musea

Nadere informatie

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data 09.06.2016 Trefdag Informatie Vlaanderen ICC Gent Sessie 15A Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer

Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer TOELICHTING: Deze vragenlijst is bedoeld voor (kleinere)

Nadere informatie

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Wat is Heron? Heron of Heritage Online staat voor: Een moderne softwaretoepassing voor het beheren, duurzaam bewaren en ontsluiten van al uw

Nadere informatie

TULIPANA PROJECT. Fotocollectie digitaliseren Handleiding, Standaards, Richtlijnen voor scannen, opslaan en metadateren. Door: Marco Roling

TULIPANA PROJECT. Fotocollectie digitaliseren Handleiding, Standaards, Richtlijnen voor scannen, opslaan en metadateren. Door: Marco Roling Fotocollectie digitaliseren Handleiding, Standaards, Richtlijnen voor scannen, opslaan en metadateren Door: Marco Roling Document Versie: 3/16/2015 TULIPANA PROJECT FOTOCOLLECTIE DIGITALISEREN HANDLEIDING,

Nadere informatie

Toekomst voor ons digitaal geheugen

Toekomst voor ons digitaal geheugen Toekomst voor ons digitaal geheugen De nationale verkenning digitale duurzaamheid Inge Angevaare coördinator, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid ICTU Kennislab, 17 juni 2009 Indeling Algemene introductie

Nadere informatie

Memorix maior. e-loket BS V Procedures niet-openbare Burgerlijke Stand Webbased applicatie en e-depot. 1

Memorix maior. e-loket BS V Procedures niet-openbare Burgerlijke Stand Webbased applicatie en e-depot. 1 Memorix maior e-loket BS V1-2011 Procedures niet-openbare Burgerlijke Stand Webbased applicatie en e-depot 1 Akten Burgerlijke Stand Digitaliseren Invoeren van aktegegevens inhoud Pictura vereenvoudigt

Nadere informatie

DigiGIDS@work. Digitale opruimdag: de mappenstructuur onderhouden

DigiGIDS@work. Digitale opruimdag: de mappenstructuur onderhouden DigiGIDS@work Colofon Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel Arduinkaai 28 1000 Brussel Auteur: Stephanie Aertsen Vormgeving: Kevin Van Campenhout Afbeeldingen: Luc Vermeersch Verantwoordelijke

Nadere informatie

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed Vlaanderen

Nadere informatie

samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen

samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen Samenvatting en conclusies van het onderzoek naar een landelijke infrastructuur voor duurzame toegang tot digitale

Nadere informatie

Algemene vragen. Specifieke vragen. Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault. Wat is de naam van uw e-depot oplossing?

Algemene vragen. Specifieke vragen. Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault. Wat is de naam van uw e-depot oplossing? Algemene vragen Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault Wat is de naam van uw e-depot oplossing? DiVault Wat is uw naam? (verplicht) Hans Mannaert Wat is uw e-mailadres? (verplicht) hans@divault.nl

Nadere informatie

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING Versterking van de wetenschap en een betere benutting van de resultaten zijn een onmisbare basis, als Nederland

Nadere informatie

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken Erfgoedinformatie beter vindbaar maken door het toepassen van Linked Data principes Platform Linked Data Nederland 7 maart 2016 Enno Meijers (enno.meijers@kb.nl, @ennomeijers) 2015: Nationale Strategie

Nadere informatie

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie.

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. As-Built Documentatie digitaal op orde Als uw bedrijf actief is in de Marine, Off-Shore, energie of chemische industrie, dan heeft u voor

Nadere informatie

Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces

Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces Anje van der Lek Wat gaan we doen? Vanuit mijn perspectief: (overheid, archiefwet) Het e-depot Tenant architectuur Vanuit jullie perspectief: (particuliere

Nadere informatie

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten,

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten, Donderdag 25 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering Erfgoedbank vier regio s Op de digitale trein Dames en heren, Geachte burgemeesters,

Nadere informatie

Effectief opslaan en terugvinden van informatie OFFICE FILING

Effectief opslaan en terugvinden van informatie OFFICE FILING Effectief opslaan en terugvinden van informatie OFFICE FILING Snelle toegang tot uw dossiers optimaliseert uw productiviteit Informatie vormt de levenslijn binnen uw onderneming de basis van effectieve

Nadere informatie

Periodiekenviewer. Jaargangen digitaal inzichtelijk

Periodiekenviewer. Jaargangen digitaal inzichtelijk Periodiekenviewer Jaargangen digitaal inzichtelijk Periodiekenviewer Kranten, tijdschriften, raadsnotulen, archieven en bibliotheek- en bedrijfsarchieven zijn de secondewijzer van de geschiedenis. Hierin

Nadere informatie

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Leden van de werkgroep Aad van der Valk, NIBG Andrea Scharnhorst, DANS Barbara Sierman, KB Giovanna Fossati, EYE, voorzitter Inge Angevaare,

Nadere informatie

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei Lezingzaal foyer begane grond Tijd: 10.45 11.30 uur Bedrijf: Flash Services Onderwerp: Kritische communicatie: Zijn uw kunststukken, medewerkers en bezoekers

Nadere informatie

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 De zevende editie van de Digitaal Erfgoedconferentie, DE conferentie 2012, vindt plaats op maandag 3 en dinsdag 4 december 2012 in De Doelen, Rotterdam.

Nadere informatie

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Johan Oomen @johanoomen Hoofd R&D Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nadere informatie

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project

ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project Waar laat je je data* tijdens het onderzoek? (*voor hoeveelheden tot plusminus

Nadere informatie

Ieder document direct beschikbaar

Ieder document direct beschikbaar Slide 1 Ieder document direct beschikbaar 4 februari 2016 1 Slide 2 Over Expansion Implementatiespecialist op gebied van digitale documentverwerking en archivering Verantwoordelijk voor volledig implementatietraject

Nadere informatie

Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk

Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk 1 Kwaliteitswaarborging In digitaliseringstrajecten Marc Holtman Stadarchief

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform? Aantal verstuurde enquetes Aantal ingevulde enquetes % responders 71 21 30% 1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN Case study CD ROM archivering Digitale objecten in digitale context Datum: 25 november 2015 Auteur: Gaby Wijers Projectmanager: Gaby Wijers Opdrachtgever: Marcel Ras

Nadere informatie

nemen van een e-depot

nemen van een e-depot Stappenplan bij het in gebruik nemen van een e-depot CONCEPT VOOR FEEDBACK Bijlage bij Handreiking voor het in gebruik nemen van een e-depot door decentrale overheden 23 juli 2015 Inleiding Dit stappenplan

Nadere informatie

Het Gemeentearchief Rotterdam en het Elektronisch Depot. Digitale archieven voor de eeuwigheid?

Het Gemeentearchief Rotterdam en het Elektronisch Depot. Digitale archieven voor de eeuwigheid? Het Gemeentearchief Rotterdam en het Elektronisch Depot. Digitale archieven voor de eeuwigheid? Het jaar 2015. Uw tante is op 99 jarige leeftijd overleden. Dat is jammer. De burgemeester komt niet op haar

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2 Enno Meijers 30 september 2014 Inhoud Achtergrond Rol NBC+ voor bibliotheekcollecties van overige instellingen Rol NBC+ voor erfgoedcollecties van bibliotheken

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Wat is Archiefbank? Samenwerking met Erfgoedplus.be Welke informatie noteren en waarom? Hoe uw archief

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2014 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel...2 2 Werkwijze...3 3 Minimale vereisten...3 4 Inloggen op de site...4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be...4 5 Wachtwoord

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst Informatie duurzaam digitaal toegankelijk 10 oktober 2011 Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst voor de verantwoordelijken voor de informatievoorziening

Nadere informatie

Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink.

Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink. Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink. Bij Elk project waarmee wij bezig zijn heb je te maken met allerlei documenten. Deze documenten moeten later gebruikt worden om werkprocessen te behalen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hfd. 1 Vooraf 2. Hfd. 2 Leerling: inloggen 4. Hfd. 3 Leerling: overzicht 5. Hfd. 4 Leerling: verzamelbladen 7

Inhoudsopgave. Hfd. 1 Vooraf 2. Hfd. 2 Leerling: inloggen 4. Hfd. 3 Leerling: overzicht 5. Hfd. 4 Leerling: verzamelbladen 7 Inhoudsopgave I Inhoudsopgave Hfd. 1 Vooraf 2 Hfd. 2 Leerling: inloggen 4 Hfd. 3 Leerling: overzicht 5 Hfd. 4 Leerling: verzamelbladen 7 Hfd. 5 Beheerder: inloggen 8 Hfd. 6 Beheerder: instellingen 9 Hfd.

Nadere informatie

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE POWERED BY DATA DIE U WILT BEWAREN EN DATA DIE U MOET BEWAREN Het opslaan van data, zoals archiveren en back-up, is een

Nadere informatie

Lancering van de DERA

Lancering van de DERA Lancering van de DERA 1 Doelstelling Vergroten maatschappelijke waarde van de collecties van archieven, bibliotheken, musea en andere instellingen ; Door betere (digitale) toegankelijkheid Gerealiseerd

Nadere informatie

Voorbeeld: digitalisering van foto s

Voorbeeld: digitalisering van foto s Voorbeeld: digitalisering van foto s Matthias Vandermaesen A. Achtergrond Dit voorbeeld is gebaseerd op een reële situatie. In oktober 2004 wenste het Stadsarchief Antwerpen een digitaliseringsopdracht

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Monumenten, kunstwerken en archieven willen we beschermen en toegankelijk maken, ook met behulp van digitalisering. Speciale aandacht voor monumentale

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1 Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Nationale Bibliotheekcatalogus = bibliotheekcollecties + overige bronnen De positie van de bibliotheek binnen het erfgoeddomein

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

Dienstverlening Digitale Collecties

Dienstverlening Digitale Collecties Dienstverlening Digitale Collecties Documentatie Begeleidend document n.a.v. vragenlijst Juli 2016 Inhoudstafel Documentatie intake digitale collecties Service Agreements en samenwerkingsovereenkomst Welke

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief. Inhoudsopgave Inleidend Conferentie Het landschap van GIS DEN Conferentie in november 2005 Terminologiebronnen Artikel Aaibaar erfgoed binnen eenieders handbereik Overleg over provinciale erfgoedwebsites

Nadere informatie

Hieronder vindt u informatie over het gebruik van het e-depot en de beschrijvingsoftware.

Hieronder vindt u informatie over het gebruik van het e-depot en de beschrijvingsoftware. Bezoekershandleiding Om u het archiveren van de documenten van uw kerk of classes te vergemakkelijken, heeft het ADC besloten om een e-depot in te richten voor het veilig opslaan van digitale documenten

Nadere informatie

Digitaal Archief DUURZAAM. Agenda. Dag van de Digitale Duurzaamheid DiVault E-depot Oldambt Fasttrack programma

Digitaal Archief DUURZAAM. Agenda. Dag van de Digitale Duurzaamheid DiVault E-depot Oldambt Fasttrack programma Digitaal Archief DUURZAAM Agenda Dag van de Digitale Duurzaamheid 2017 DiVault E-depot Oldambt Fasttrack programma 1 Doel DiVault Duurzaam preserveren, beheren en ontsluiten van cultuurhistorisch of economisch

Nadere informatie

De toekomst van de kb is digitaal

De toekomst van de kb is digitaal Met genoegen presenteer ik u de plannen van de kb voor de komende jaren. De toekomst van de kb is digitaal. Wij willen inzetten op die digitale toekomst, kwaliteit leveren aan onze klanten, en de huidige

Nadere informatie

Proces Mediaverwerking

Proces Mediaverwerking Proces Mediaverwerking Anne Werst, manager Catalogiseren awerst@beeldengeluid.nl Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Cijfers Ruim 750.000 uur radio, televisie, film 1.500.000 catalogusbeschrijvingen

Nadere informatie

Widget Tip van de dag!

Widget Tip van de dag! Gebruikershandleiding Widget Tip van de dag! Datum Versie Naam Opmerkingen 01-12-2011 0.5 M. Bruinsma Schrijven handleiding J. van Beijnen 05-12-2011 1.0 J. van Beijnen Opmaak en kleine aanpassingen structuur

Nadere informatie

Succes story. Koninklijke Zeelandia Groep BV. ECMsolutions. Zeelandia en OpenText Alchemy: Het recept voor succes.

Succes story. Koninklijke Zeelandia Groep BV. ECMsolutions. Zeelandia en OpenText Alchemy: Het recept voor succes. ECMsolutions Ericssonstraat 2, 5121 ML Rijen, NL Telefoon: + 31 (0) 88 0049 900 E-mail: info@ecmsolutions.nl ecmsolutions.nl SECURE E-MAIL DIGITAAL ARCHIEF FAX INTEGRATIES BI DASHBOARDS Succes story Koninklijke

Nadere informatie

Handleiding. Online backup PC

Handleiding. Online backup PC Handleiding Online backup PC Inhoudsopgave 1. Installatie 2 2. Configuratie eerste keer 4 3. Bepalen waarvan een backup gemaakt moet worden 5 4. Instellen wanneer de backup wordt uitgevoerd 5 5. Beveiliging

Nadere informatie

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Wat is DocToKeep? Als gebruiker van de computer krijgt u massa's informatie te verwerken. De informatiestroom aan internetpagina's, e-mails,

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

DURAPRINT ONLINE HELP

DURAPRINT ONLINE HELP DURAPRINT ONLINE HELP U MAAKT GEBRUIK VAN EEN DATABASE Ga verder naar pagina 4 als u geen gebruik maakt van een database 1. Start Duraprint 2. Selecteer nieuw document Klik om DURAPRINT te starten Klik

Nadere informatie

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen 11-02-18 1 11-02-18 2 Inhoudsopgave De ICT wereld en de archief wereld Huidige situatie bij het Stadsarchief / knelpunten Gewenste situatie /

Nadere informatie

De hoogtepunten van 2014

De hoogtepunten van 2014 nieuwjaarsverslag www.historischcentrumoverijssel.nl februari 2015 De hoogtepunten van 2014 Allereerst dank voor uw betrokkenheid bij het Historisch Centrum Overijssel! De medewerkers van het HCO hebben

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief. Inhoudsopgave Kwaliteitszorg IVA / ETIN Rapport Omwille van de kwaliteit van het digitale erfgoed Taskforce Archieven en Musea DEN-beleidsplan 2006-2008 Jaarlijkse DEN Conferentie op 9 en 10 november 2005

Nadere informatie

Handleiding upc artbox

Handleiding upc artbox Handleiding upc artbox Doel artbox Artbox is een hulpmiddel voor het beheren van origineel artwork. Dit kunnen teksten, opgemaakte documenten, video, audio, banners, etc. zijn. Hoe werkt het Het begint

Nadere informatie

Digitaliseren en de rol van de restaurator

Digitaliseren en de rol van de restaurator Archievenblad een uitgave van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland. November 2013 Auteur Janien Kemp, hoofd van de sectie Fysiek Beheer van het Stadsarchief Amsterdam. jkemp@stadsarchief.amsterdam.nl

Nadere informatie