Research Art verslag Project vrij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Research Art verslag Project vrij"

Transcriptie

1 Research Art verslag Project vrij Projectgroep Virtual Fatality Melissa Tammens GAR1-D Versie 1

2 Inleiding Voor het project vrij hadden wij de opdracht gekregen om een ride te creëren of het gevoel nabootsen van een ride en daarbij een ervaring na te bootsen. Voor het project hadden wij al snel het idee om virtual reality te gebruiken om een ride ervaring na te spelen. We willen door middel van een reality bril de speler met gevoel van snelheid en richting van buiten af, te laten denken zich in een andere wereld te bevinden. Als wereld maken we een tropisch eiland met meerdere vogels in allemaal verschillende kleuren en vormen. Naarmate de rit over het eiland vordert, worden de vogels donkerder en gaat de baan sneller en moet de ride duisterder en meer gestrest voelen. Met dit onderzoek wil ik 2 hoofdvragen beantwoorden voor ons project. De eerste vraag over welke art stijl past het beste bij een virtual reality wereld? En wat voor art stijl bevorderd de beleving van de speler in de virtuele wereld? Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is het creëren van een stijl voor het project waarin de speler geloofd in waar hij zich werkelijk in bevind. De speler moet vergeten dat de wereld nep is en aangetrokken worden door de stijl van het spel. Om deze stijl te creëren wil ik onderzoek doen naar vormen, kleuren palet en texturen. Wel is er een technisch aspect waar rekening mee gehouden moet worden bij het creëren van dit spel. Om misselijkheid en duizeligheid te voorkomen moet het spel niet te zwaar zijn voor de VR Bril die we gebruiken. Wanneer deze te zwaar beladen wordt(bijvoorbeeld door de resolutie de polycount van de modellen of de hoeveelheid modellen) kan in het spel een korte tijd ontstaan tussen wat die doet en wat erin het spel te zien is. Met dit onderzoek willen we dit uitzoeken wat voor stijl hierbij gebruikt kan worden en er bij past.

3 Methode Voor dit onderzoek hebben we vooral deskresearch gedaan, Maar daarnaast ook goed onderzocht naar een basis idee in de musea in Parijs. Het onderzoek richtte zich vooral op visuele aspect van het spel en niet het technische gedeelte. Zo hadden we voornamelijk games gestudeerd en gameplay getest van games die een wereld hebben waar de speler zich in bevind. We zijn begonnen met de research in het museum Halle Saint Pierre in Parijs. Hier hebben we gekeken voor een basis voor onze stijl. We hebben ook gekeken bij het museum Cité des Siences et de L industrie. Echter hadden we daar niets gevonden voor de stijl. Terug in Nederland hadden we onderzoek gedaan over wat virtual reality in spellen geloofwaardig maakt. Om dit te onderzoeken hebben we de games Classroom Aquatic en Windlands onderzocht. Ook kwamen we op Parkinson Virtual Experience wat eigenlijk meer naar een simulator nijgt. Deze spellen hebben allemaal een andere stijl maar het spel Windlands voelt meer echt aan, terwijl Classroom Aquatic en Parkinson Virtual Experience minder echt aan voelen. Ook hebben we deze video s gekozen omdat ze laten zien hoe een speler speelt en de wereld beleefd. Naast hoe de speler zich in het level laat lijden en wat zijn aandacht trekt, hebben we ook gekeken naar de kleuren, de vormen, texturen en resolutie van de spellen. Met de bevindingen hebben we 6 verschillende moodboards gemaakt met verschillende sferen en stijlen. De moodboards hebben we met het team bekekenen en een uitgekozen die wij het leukste en beste leek voor ons spel. Op dit moodboard hebben we verder geïtereerd. Ook hebben we rekening gehouden met wat we met het onderzoek hadden geleerd. Nadat we een idee voor een stijl hadden, heb ik een nieuw moodboard gemaakt met een stijl wat het hele team aansprak. Deze heb ik uitgewerkt, met wat we geleerd hebben tijdens het onderzoek van de games. Op dit laatste moodboard is onze stijl gemaakt. In deze stijl hadden we 2 modellen gemaakt als prototype en uitgetest wat het beste leek en ook wat het beste werkte bij de software van de VR Bril. Nadat we een prototype getest hadden, keken we of de stijl geloofwaardig was en of er aanpassingen gemaakt moesten worden bij het spel. Hierbij kijken we of de speler alles snapt en begrijpt wat hij ziet maar ook of alles goed zichtbaar is. Ook keken we vooral naar de plaatsingen van objecten in de wereld en met de snelheid waarmee de speler verplaatst wordt in het lichaam. Als laatste gaan we bezig met kleurcontrasten en het volume van het eiland. Hierbij kijken we of alles goed zichtbaar is en of het eiland interessant is om doorheen te bewegen.

4 Analyse Oriëntatie Voor dit onderzoek hebben we als eerste 3 ideeën opgedaan, begonnen in het museum Halle Saint Pierre, in Parijs. Het eerste idee hebben we gekregen door een schilderij met allemaal vogels met een menselijke personificatie. Het tweede idee was een helemaal witte wereld waarbij de objecten werden omlijnt met zwarte lijnen. Het laatste idee was een stijl met allemaal kleuren. Maar al is de wereld heel kleurrijk de achterliggende gedachte van het spel is heel donker en deprimerend. Toen we terug waren in Nederland zijn we begonnen met het onderzoeken naar virtual reality spellen en een simulatie. Op deze manier konden we kijken of 1 van deze stijlen gebruikt kon worden in ons spel Parkinson Virtual Expercience Het eerste spel wat ik had bekeken was Parkinson Virtual Experience. In dit spel is een realistischewereld te zien waar de speler loopt en het idee krijgt wat Parkinson inhoudt. De kleuren en gedaantes komen overeen met de werkelijkheid. Maar het spel is wel erg low poly en komt soms wat blokkering over. Op deze manier zag het er niet echt mooi uit maar kon de speler wel gelijk zien wat het representeerde. Het spel heeft geen tijd tussen de acties de speler en wat wordt gezien door de speler. Dit zorgt ervoor dat er geen motion sickness ontstaat. Wel viel op dat de wereld er nep uitzag doordat de resolutie van de texturen erg laag waren. Dit stoorde enorm aan de geloofwaardigheid. Windlands Het tweede spel ik onderzocht heb is Windlands. In het spel loop je door een grote wereld heen met veel platvormen waar je naartoe kan slingeren en kan rondlopen Dit spel heeft veel geholpen bij het uitkiezen van een stijl. Dit spel heeft namelijk een hele simpele stijl met kleuren en vormen die niet realistisch zijn. Maar bij het spelen van Windlands heeft de speler hier totaal geen last van. Wat wel belangrijk is dat de speler snapt wat hij ziet. Zo zijn de bomen en pilaren met groene ballen. Maar doordat ze geplaatst zijn op een groene ondergrond en ze bij elkaar staan in verschillende vormen komt dit direct over als een boom bij de speler. Hier ziet wel gelijk ook een gevaar aan. Wanneer de speler iets niet snapt wat iets is, wordt dit ook niet snel duidelijk. Zo heeft de speler een wit lint waarmee hij kan slingeren tussen de bomen. Het is niet duidelijk wat dit precies is. Het gebruik is wel duidelijk. Ook valt op dat hier geen tijd tussen wat

5 de speler ziet en doet is. Dit betekend dat het spel erg fijn is om naar te kijken en in rond te bewegen. Classroom Aquatic Het derde spel wat ik onderzocht heb is Classroom Aquatic. In dit spel zit je in een onderwaterlokaal met allemaal dolfijnen die een test moeten maken. Jij moet dit ook doen maar weet de antwoorden niet. Jij moet de test maken door te spieken bij je klasgenoten. Het spel heeft een cartoon stijl. De silhouetten zijn wel realistisch en het is gemakkelijk te zien wat een tafel is en wat voor voorwerpen erop zit. De kleuren kloppen niet echt met de echte wereld. De stijl is wel simpel gehouden en er zijn weinig polygonen gebruikt. Dit houdt in dat de objecten wel wat hoekig zijn. Omdat wij ons spel ook virtual reality gaan maken moeten we zorgen dat er niet te veel polygonen gebruikt gaan worden. maar ook al is het te hoekig het spel is wel erg vertraagt en na een tijdje ernaar kijken is het heel vervelend en het wekt zelfs misselijkheid op bij de speler. Hier moeten we voor ons spel wel heel erg mee oppassen omdat dit het spel heel erg slecht bevorderd op geloofwaardigheid. Na alle spellen te hebben onderzocht kwamen we erachter, dat het deprimerende idee en het ideeën met de wereld met de zwarte lijnen niet gaan werken. Deze waren te donker en het contrast was te hoog om er fijn doorheen te lopen. Het idee van de witte wereld met zwarte lijnen zou niet werken doordat er ook geen schaduw aangebracht kon worden en de speler totaal geen diepte meer kunnen zien. Dit zou de wereld erg breken. Voor ons project hebben gekozen voor het vogel idee. We hebben hiervoor gekozen omdat de vogels zich goed lenen voor een kleurrijke wereld waar niet veel detail en textuur in hoeft om het duidelijk te houden. Op deze manier zijn we op de volgende ideeën gekomen voor stijlen en deze uitgewerkt in een collage van moodboards.

6 Moodboards Dit is de collage: Ik ben begonnen met een moodboard met verschillende vormen met egale vlakken. De stijl is hoekig en low poly. De kleuren hiervoor hebben een hoog contrast met elkaar maar zijn per object rustig en in balans. De vlakken hebben geen texturen en hebben geen problemen met de resolutie. De hoekige vormen zorgen er voor dat de polycount erg laag blijft en dat het spel soepel draait. Het probleem is alleen dat de wereld saai wordt. Het 2 de moodboard is een stuk rustiger en zachter in stijl. Dit komt door de waterverfachtige textuur en geen hoge contrast in de vlakken. De stijl bestaat ook hier in vlakken maar in een vlak kunnen meerdere kleuren voorkomen die in elkaar overlopen. De stijl wordt hierdoor ook gedetailleerde. Dit is ook gelijk een probleem bij deze stijl. Door de kleurvlakken die in elkaar overlopen kan het spel ook de speler sneller misselijk maken omdat het slecht zichtbaar is waar een vlak ophoudt en begint. Het derde moodboard is gemaakt met papier collages. Op deze manier kon er meer diepte gesimuleerd worden, zeker in de achtergronden van het spel. Het probleem was alleen dat er veel dezelfde kleur gebruikt wordt. Dit is in normale 3D games geen probleem, maar doordat de speler in het spel om zich heenkijkt valt het idee van diepte wat gecreëerd is door de collage,helemaal weg en is de wereld plat.

7 Het laatste idee maakt veel gebruik veel kleuren en ronde vormen. De kleuren zijn erg vriendelijk en bepaalde accenten zoals de topjes van de bomen springen erg uit en trekken de spelers aandacht. Het probleem van deze stijl is alleen dat het veel te high poly en er bij de speler motion sickness kan ontstaan. Als keuze hebben we 2 moodboards gekozen en deze samengevoegd. Als basis hebben we het eerste moodboard gekozen omdat dit een simpele stijl is en het niet nep gaat lijken door de resolutie van het spel. Hierdoor kan het spel ook normaal draaien en zou geen problemen krijgen met motion sickness. Maar omdat de wereld een beetje saai over kan komen hebben we het 4 de moodboard erin gestopt. Zo krijgt de wereld aspecten in een hoog contrast op plekken waar de speler naartoe kijkt. Op deze manier wordt de blik van de speler een beetje gestuurd door de wereld heen. Ook krijgen de karakters een hogere contrast vergeleken met de wereld om meer op te vallen. Karakters Nadat we een basis voor de stijl hadden ben ik bezig gegaan met de karakters uit te werken ik ben begonnen met een paar schetsen van vogels. De vogels moeten net als het eiland bestaan uit een hoekige vorm. Ook moeten ze herkenbaar zijn of ze een positieve of negatieve vibe hebben. Als eerste heb ik een bord gemaakt op Pinterest met allemaal soorten vogels die we kunnen gebruiken. Ik heb gekozen voor Pinterest omdat nieuwe afbeeldingen hier heel gemakkelijk gedeeld kunnen worden en steeds meer bijgevoegd kan worden. De rest van de groep kan hier ook heel gemakkelijk in kijken. Hieruit hebben we 2 soorten prototypes gemaakt voor de karakters. Een soort wat een paar hoeken heeft en een die totaal uit hoeken bestaat. We zijn hierom heengelopen met een VR Bril om te kijken welke het meest geloofwaardig was. Het bleek dat zei beide even geloofwaardig waren maar de hoekige vogel veel leuker was en interessanter om naar te kijken. Ook kon de VR Bril deze makkelijke bekijken. Op het eiland wonen ook stammen met menselijke vogels, deze vogels zijn meer menselijk dan de andere vogels. Ze kunnen objecten vasthouden en ze hebben kleding aan. Sommige hebben ook een hoofddeksel op. We willen ze graag een beetje een Indiaanse look geven. Met hoofdtooien en klederdracht. Doordat de vogels zelf ook al kleurrijke veren hebben staat dit goed in contrast met de bruinige kleuren van de kleding. De kleuren van de hoofdtooien moeten wel een andere kleurpallet hebben dan de vogels. De inboorling vogels staan in het negatieve stuk van het eiland.

8 Begin en Eind Naast het spel zelf hebben we ook een voorstuk en een afsluiting. Dit is een kamer in een militaire basis waar de speler zich voor het eerst in begeeft in de echte wereld. Het is een normale kamer met wat apparatuur en een stoel in het midden. Wanneer de speler in de stoel zit en de bril aanzet, zit de speler weer in die kamer maar nu in de stijl van het spel. We moeten hierbij zorgen dat er herkenbare punten zijn die de speler kan zien. Dit kan een klok zijn met een felle kleur en de stoel waarin hij zit. Ook moet er een deur zijn die open kan in het spel zodat hij zo op het eiland komt. Ook krijgt de speler een pak aan met handschoenen. In het spel kan de speler deze ook zien. Zo ziet hij in het spel ook dat hij die handschonen heeft en dat pak. Ook zullen de overalls een grote palmboom bevestigd krijgen, die zowel in het spel als in het echte leven te zien zijn. Ook dit is een herkenningspunt.

9 Conclusie: In het kort zijn we gaan andere virtual realitygames die ook gebruik maken van een wereld. Tijdens het onderzoek kwamen we er al snel achter dat het realistisch maken geen nut heeft op de geloofwaardigheid van de wereld. Dit was te zien in Parkinson Experience. Dit was realistisch neergezet, maar werkte niet. We kwamen erachter dat een wereld niet meer nep voelde door kleuren te gebruiken, die goed samen hangen. Het level zelf kon niet een te hoog contrast hebben, maar objecten of karakters die juist wel aandacht nodig hadden, werden juist beter zichtbaar en interessanter om naar te kijken. Op deze manier kwamen we erachter, dat we de speler beter konden sturen door de wereld heen. Dit is erg handig in ons spel, doordat we de speler op deze manier naar het donkere gedeelte kunnen leiden. Voor het voorstuk en afsluiting kan ook deze stijl gebruikt worden, maar moet wel op gelet worden dat er herkenningspunten zijn in het spel. Zo moeten er wel objecten zijn die hetzelfde zijn. De speler moet herkenningspunten hebben waar hij in kan geloven,dat het dezelfde ruimte is.

10 Bronvermelding Games Parkinson Virtual Experience Kyle Frazzle Pocket, Oculus Rift: Parkinson s Vr Experience, May Windlands Ilja Kivikangas, Windlands, Classroom Aquatic Evan, Classroom Aquatic Demo - Oculus Rift DK2, Aug Artikels Art of Rift John Underwood Art of Rift, Motion Sickness Motion sickness, in Wikipedia, Vogel Bord Pintrest Melissa Tammens, Vogels karakters bord, Menselijke Persoonificatie Janiqa, Antropomorfisme in tekenfilms, Feb

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Thinking of Art - Stijl Document

Thinking of Art - Stijl Document Thinking of Art - Stijl Document Door Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 28-11 - 2014 Stijl: Star Wars Stijl onderzoek Star Wars Star wars zijn Amerikaanse sci-fi films die zich afspelen in een andere galaxy.

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Mash up opdracht Sonja van Vuure Voorbeeld karakter: Maribo en Mirabo Analyse: De opvallende kwaliteiten van deze karakters zijn voornamelijk de staartjes

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de Inleiding: Dit is een verslag over het zoeken van een artstyle voor een spel met de gameplay van Parachute Panic of Speed Racer. Ik heb eerst een kleine mindmap gemaakt met verschillende soort stijlen

Nadere informatie

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens Concrete projectbeschrijving De afstudeeropdracht is om een informatief, innovatief en interactief boek te ontwikkelen dat als presentatie materiaal gebruikt kan worden om weer te geven hoe bijzonder en

Nadere informatie

Thinking of art: Screenshot. Joanna Siccama GAR2D Docent: Sonja van Vuure

Thinking of art: Screenshot. Joanna Siccama GAR2D Docent: Sonja van Vuure Thinking of art: Screenshot Joanna Siccama GAR2D 4-12-2015 Docent: Sonja van Vuure Proces Ik begon met het uitzoeken van een thema. Dit werd voor mij vriendelijke monsters. Omdat ik bij vriendelijk ook

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

OPDRACHT 2. Heroes of the storm HERKANSING MASHUP. Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015

OPDRACHT 2. Heroes of the storm HERKANSING MASHUP. Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015 OPDRACHT 2 Heroes of the storm HERKANSING MASHUP Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015 VAK: THINKING OF ART OPDRACHT 2 + HERKANSING MASHUP DOCENT: SONJA VAN VUURE MOODBOARD

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Ik zie, ik zie... Wat ga je leren? Je leert waarom foto's en plaatjes belangrijk zijn voor een tijdschrift. Hoelang ben

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht Autobiotic Selfie Naam: Daniel Seton Klas: G&I 1D Datum: 20 November 2015 Docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin Module: Art/Media & Me Opdracht: Autobiotic selfie document

Nadere informatie

THINKING OF ART. Saskia Freeke. Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS. HKU Games & Interactie

THINKING OF ART. Saskia Freeke. Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS. HKU Games & Interactie THINKING OF ART Saskia Freeke Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS HKU Games & Interactie INLEIDING STIJLKEUZE VERANTWOORDING We hebben specifiek voor deze stijl gekozen omdat we de oranje kleur

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTENTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Voor het schoolproject genaamd project vrij zijn we met alle 1stejaars in Berlijn geweest. Tijdens ons bezoek

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015

Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015 Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015 Gameplay in het kort (zie ook opdracht 2): - puzzel platformer runner atmosferisch fantasy - 2 delen: in nacht (tutorial) -> zoeken

Nadere informatie

Serious game, FUN design. Door: Nina Haitsma (0870482) The game of life 18-09- 12

Serious game, FUN design. Door: Nina Haitsma (0870482) The game of life 18-09- 12 Serious game, FUN design Door: Nina Haitsma (0870482) The game of life 18-09- 12 Serious game, FUN design Kijk eens naar aller eerste games: Pong en één van de allernieuwste games: Fifa 2013. Eigenlijk

Nadere informatie

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver)

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Team 8 Courier Dog WW1 Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Inhoud Inleiding... 3 Methode..... 4 Analyse...... 5 Persona s.... 7 Voor in het spel.. 9 Conclusie......

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport stop kinderarbeid award 2013 Vooraf De Stop Kinderarbeid Award 2013 is een onderdeel van Made by Kids. Made by Kids van Hivos is een actielespakket en een website voor de groepen 5 t/m 8 van basisscholen.

Nadere informatie

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen PUUR_NL CAMPAGNE Doelgroep Gazelle brengt volgend jaar een nieuwe fiets uit genaamd PUUR_NL. Deze krijgt een geheel eigen campagne om Gazelle marktleider te houden, ook in de branche van transportfietsen.

Nadere informatie

Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D

Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D 17/01/2016 De eerste paar dagen had ik geen idee met wat voor ontwerp ik ging maken voor ITTT, maar ik was vast besloten om het technische deel

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

Viral Social Games B.V. www.virtualpopstar.com Drogteropslagen 103 7776SL Slagharen

Viral Social Games B.V. www.virtualpopstar.com Drogteropslagen 103 7776SL Slagharen Viral Social Games B.V. www.virtualpopstar.com Drogteropslagen 103 7776SL Slagharen Virtual Popstar is in het kort een gratis te spelen online dress-up community game. Het is een website gericht op tieners

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles PO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1 Raoul De Keyser, 1930-2012 1 Wanneer je kijkt zie je nog niet Wanneer je ziet grijpt het je aan (Willem Hussem) 2 Oriënteren in de klas (spreekvaardigheid) Wie bezocht al eens een museum? Welk? Wat heb

Nadere informatie

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Naam: Zoë Tabak Klas: GAR1D Vak: Research Leraar: Harald Warmelink Datum: 15-3-2015 Inleiding Naar aanleiding van de eerste discussies binnen

Nadere informatie

DE EERLIJKE KEUKEN VAN BAUKE MULDER

DE EERLIJKE KEUKEN VAN BAUKE MULDER DE EERLIJKE KEUKEN VAN BAUKE MULDER Eerlijk koken, waarbij het product qua smaak en textuur zo puur mogelijk op het bord komt, Een huiselijke en ongedwongen sfeer, gecombineerd met een voortreffelijke

Nadere informatie

Testreportage. Door: Daniëlle Visser (0808309) Timo van Vliet (0869635) Roberto Nelissen (0837383) Nina Haitsma (0870482) Groepsopdracht 6

Testreportage. Door: Daniëlle Visser (0808309) Timo van Vliet (0869635) Roberto Nelissen (0837383) Nina Haitsma (0870482) Groepsopdracht 6 Testreportage Door: Daniëlle Visser (0808309) Timo van Vliet (0869635) Roberto Nelissen (0837383) Nina Haitsma (0870482) Groepsopdracht 6 The game of life Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Wat moet er volgens

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties terecht en samen hebben ze al heel wat spannende

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument

Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument Naam: Zoë Tabak Klas: GAR 1-B Stijlinspiratie: Chausseurs de Dragons Versie 1 Mijn gekozen stijlinspiratie Als stijlinspiratie heb ik gekozen voor de stijl uit

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

360 video in Operations Management onderwijs

360 video in Operations Management onderwijs 1 360Factories 360 video in Operations Management onderwijs Wout van Wezel, Jon Hummel University of Groningen Faculty of Economics and Business Department of Operations w.m.c.van.wezel@rug.nl 050-3637181

Nadere informatie

Testverslag Project Design for Space Robbert Kooiman en Merlijn de Vries Playability Emiel Kampen 11-12-2014

Testverslag Project Design for Space Robbert Kooiman en Merlijn de Vries Playability Emiel Kampen 11-12-2014 Testverslag Project Design for Space Robbert Kooiman en Merlijn de Vries Playability Emiel Kampen 11-12-2014 Inhoud Testverslag... 3 Doelgroep... 3 Leeftijd... 3 Geslacht... 3 Game Designers... 3 Tijdens

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN!

LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN! LOOK AND INSPIRE: YES WE CAN! P a g i n a 1 1. ONTWIKKELINGSLIJN WEEK 1 Ik vond het zoeken naar objecten die mij fascineerde, of überhaupt het vinden van voorwerpen waar een verband tussen zit erg lastig.

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile Virtual Reality, Augmented Reality partner in innovatie Uw presentator Hans Kleinhout Directeur en inspirator van BV Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen Zelf opleider elektrotechnische opleidingen

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Toekomst Een interview houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een interview houden Thema: Toekomst Leerstijlvariant: BEKIJK - DENK - DOE - ERVAAR Beschrijving

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR

Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR Augmented Reality Bouwen met een display op je hoofd? Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9 Inhoudsopgave Straatkeuze 3 De 15 geselecteerde conceptfoto s 4 Conceptideeën 5 Nieuw concept: Naam geeft Faam 8 Bijlage: de 30 beste foto s 9 2 Straatkeuze De straat die ik gekozen heb is de Nieuwe Binnenweg

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Piotr Tekien. Thinking of Art Stijldocument GAR1-B. 2 december 2014

Piotr Tekien. Thinking of Art Stijldocument GAR1-B. 2 december 2014 Piotr Tekien GAR1-B Thinking of Art Stijldocument 2 december 2014 Inhoudsopgave Stijldocument 1 Inleiding 1 Stijlonderzoek 1 Mindmap 1 Gameplay 1 Eerste schetsen & iteraties 2 Analyse 4 Uitleg/Conclusie

Nadere informatie

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734 Indesign Vincent Damen 11034734 Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing Photoshop - Achtergrond - Toepassing Pencil Achtergrond Ik had voor deze week nog nooit van het programma

Nadere informatie

PROJECT PLAN. Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1

PROJECT PLAN. Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1 PROJECT PLAN Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1 1 INHOUD Project Plan... 1 Inhoud... 2 Project Plan... 4 Project Definitie...

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Vakopdrachten. Opdracht Geschiedenis Londen. Voor geschiedenis moet je in het British Museum en in het Imperial War Museum opdrachten doen:

Vakopdrachten. Opdracht Geschiedenis Londen. Voor geschiedenis moet je in het British Museum en in het Imperial War Museum opdrachten doen: Vakopdrachten Opdracht Geschiedenis Londen. Voor geschiedenis moet je in het British Museum en in het Imperial War Museum opdrachten doen: Maak groepjes van twee of drie personen. Maak in het British Museum

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Tijd. Thijs Boom Groep 7

Tijd. Thijs Boom Groep 7 Tijd Thijs Boom Groep 7 Maart - April 2016 Voorwoord In 2014 was ik in Amerika, toen ben ik begonnen met nadenken over tijd. Ik werd om drie uur s nachts wakker, door een jetlag. Ik wou weten hoe dat kwam

Nadere informatie

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s play baseball! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s get ready! Jullie weten ongetwijfeld wat het belangrijkste is van het succes van elk goed spel

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

6. Meubelstuk ontwerpen en maken

6. Meubelstuk ontwerpen en maken 6. Meubelstuk ontwerpen en maken Ontwerpen lijkt misschien makkelijker dan het is. Je hebt een idee, maakt daar een tekening van en je kunt het voorwerp of werkstuk maken. Makkelijk, of toch niet? Ontwerpers

Nadere informatie

Game Design Document Project Toaster (working title) Team 2 3 maart 2009

Game Design Document Project Toaster (working title) Team 2 3 maart 2009 Game Design Document Project Toaster (working title) Team 2 3 maart 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Game play 4 1.1. Core Game play 4 1.2. Game play omschrijving 4 Doel 4 Gedetailleerde game play

Nadere informatie

Beter kantoorinnovatie

Beter kantoorinnovatie gekozen lettertype Ik heb Microsoft JhengHei gekozen omdat het mooi duidelijk is. Het is overzichtelijker en makkelijker te lezen vergeleken met de andere lettertype en op lettergrootte 12 groter dan de

Nadere informatie