Diploma gehaald? Wat nu?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diploma gehaald? Wat nu?"

Transcriptie

1 Loopbaanoriëntatie (LOB) Diploma gehaald? Wat nu? EINDEXAMENKLASSEN 5 HAVO EN 6 VWO. September 2014

2 Beste leerling, Het komende jaar zijn jullie niet alleen druk bezig met je eindexamen. Jullie zullen ook moeten uitzoeken welke vervolgopleiding je wil gaan doen na het behalen van je diploma. Natuurlijk is het geen ramp als je aan het begin van je examenjaar nog niet weet welke opleiding je wilt gaan doen. Maar het is wel nodig nu werk te maken van je keuzeproces. Om een gefundeerde keuze te maken kun je niet volstaan met een beetje surfen op internet of het aanvragen van foldertjes. Je zult informatie moeten verzamelen, met mensen praten, voorlichtingen bezoeken, open dagen bezoeken, meelopen op opleidingen etc. Dit allemaal om uit alle mogelijkheden de opleiding te kiezen die jouw het meest aanspreekt. In onderstaand overzicht heb ik een aantal dingen die te maken hebben kiezen en inschrijven bij elkaar gezet. Je mentor is je eerste aanspreekpunt voor LOBbegeleiding. Mocht je vastlopen tijdens je zoekproces of met vragen zitten, kun je een afspraak maken op het decanaat (ruimte 40) V.Aussems Hoe kom je aan informatie? - Praat met mensen om je heen: ouders, studenten, medeleerlingen, docenten etc. - Internet: handige sites zijn ; ; Op 27 september vindt in het beursgebouw in Eindhoven een studiebeurs plaats waar heel veel HBO- en WO-opleidingen zich presenteren in stands. - Kijk regelmatig in de decanencorner op onze site. Begin oktober komt er bijvoorbeeld een uitgebreider boekje te staan over Aanmelden en Inschrijven Hoger Onderwijs. Hierin is bijvoorbeeld te vinden welke opleidingen welke type selectie hanteren. - Op hogescholen en universiteiten worden voor elk van de fasen activiteiten georganiseerd. De meeste instellingen hebben opendagen in november en maart/april. Meelopen is meestal op afspraak. Op staat een goede kalender. Je kunt ook op de sites van de instellingen kijken. Tot slot zijn er instellingen die je in de gelegenheid stellen masterclasses te volgen of je profielwerkstuk binnen hun instelling te maken. Het MBO heeft haar opendagen veelal in januari en februari. - Ook de decanenkring Maastricht en omstreken en onze school organiseren een aantal activiteiten. Deze activiteiten passen het best in de oriënterende fase. Je kunt op elk van deze avonden twee voorlichtingen van 45 minuten volgen. Datum Activiteit Plaats 20 november 2014 HBO-avond Porta Mosana College 5 februari 2015 WO-avond Porta Mosana College 4 maart 2015 Beroepenavond Stella Maris College De precieze informatie over deze activiteiten volgt in de loop van het jaar.

3 Welk soort informatie is relevant? Natuurlijk inhoud van de opleiding, curriculum, specialisaties, maar ook onderwijsvorm en sfeer zijn belangrijk. Verder is het goed je te oriënteren op de arbeidsmarktmogelijkheden. Verlof voor het bezoek van opendagen of meeloopdagen Wanneer een LOB-activiteit NIET in het weekend bezocht kan worden, kun je hiervoor verlof aanvragen bij de teamleider. Vindt de activiteit ook in het weekend plaats, krijg je geen vrij van school en wordt je geacht in het weekend te gaan. Voor wanneer moet je je aanmelden? mbo: bij instituut april-mei hbo en wo - eerst Digid aanvragen op - dan aanmelden op In de decanencorner van onze schoolsite vind je een handleiding en een filmpje over het aanmelden op studielink. - algemeen liefst voor 1 december, uiterlijk vóór 1 mei. Meld je je later aan mag de instelling je weigeren. Voor 1 mei aangemeld, betekent dat je recht hebt op een studiekeuzecheck. - lotingstudies met centrale selectie vóór 15 mei - hogescholen en universiteiten met aanvullende eisen of decentrale selectie: vaak al in januari!!!! Zoek de deadline op de site van de opleiding! De data die dit schooljaar zullen gelden komen vanaf oktober op de te staan. Hier vind je ook heldere informatie over de procedures rond loten. Het is niet mogelijk voor twee lotingstudies aan te melden. Wel kun je je als tweede opleiding naast een lotingsstudie voor een opleiding met vrije instroom aanmelden. Let op: aanmelden voor Bachelor, niet voor Master Wet kwaliteit in verscheidenheid Met de Wet Kwaliteit in verscheidenheid beoogt de overheid de aansluiting van VO naar HO te verbeteren en de uitval van studenten te verminderen. Deze wet bevat tal van veranderingen. De onderstaande zijn voor jullie het meest relevant: - Inschrijven voor Hoger Onderwijs voor 1 mei, voor maximaal 3 opleidingen, waarvan maximaal 1 met loting. Na 1 mei geen toelatingsrecht. Iedereen die voor 1 mei aanmeldt, krijgt een studiekeuzecheck. Hieruit volgt een positief of negatief advies m.b.t. je studiekeuze. - Na 1 mei kun je nog wisselen van opleiding. Dit kan op eigen initiatief of naar aanleiding van de uitslag van de studiekeuzecheck. Deze regeling geldt bij nieuwe instroom, maar ook als je na de propedeuse van een hbo-opleiding wil instromen naar WO. - Er komen toelatingseisen voor de instroom in het HBO met een MBO4- diploma.

4 - Wanneer je met een HBO-propedeuse in het WO wilt instromen, krijg je te maken met eisen van toelating. - Na je bacheloropleiding heb je niet meer automatisch toelating tot de masteropleiding. Hiervoor worden toelatingseisen geformuleerd. - HBO-opleidingen bieden 3-jarige trajecten aan voor VWO-ers. VWO-ers zijn niet verplicht een 3-jarig traject te volgen i.p.v. een 4-jarig, maar mogen dat wel. aanvraag studiefinanciering: - eerst DigiD inlogcode met sms-authenticatie aanvragen (sofi-nummer nodig): (ontvangst duurt 5 dagen) - vervolgens aanvragen studiefinanciering op - Het kabinet is nog steeds voornemens met ingang van het schooljaar het Studievoorschot in te voeren. Als je komend schooljaar start in het Hoger Onderwijs heb je daar nog net niet mee te maken. Informatie over de plannen vind je steeds op Op kamers: - zelf zoeken / bemiddelingsbureau via instelling - inschrijven/uitschrijven bij gemeente - verzekeringen: ziekte: eigen polis wa:. in- en uitwonend polis ouders. buitenland: eigen polis in buitenland afsluiten, afhankelijk van maatschappij Studeren en Geld Op de volgende stites vind je goede informatie: Studeren in het buitenland - informatie over de mogelijkheden: en - kort verblijf via hbo of wo: blijft ingeschreven bij Nederlands instituut - gehele opleiding: zelf inschrijven bij buitenlands instituut - Op vind je informatie over de voorwaarden voor het ontvangen van Nederlandse studiefinanciering wanneer je in het buitenland gaat studeren. Ook vind je hier informatie over diploma-erkenning en het laten omzetten van je Nederlandse diploma naar een internationaal erkend certificaat. Doorstroom van HAVO5 naar VWO5 Na het behalen van je havo-diploma kun je er ook voorkiezen om door te stromen naar vwo5. Voor toelating gelden een aantal regels. Deze zijn opgenomen in de schoolgids. Hieronder een kopie uit de schoolgids ( ):

5 4.9.2 Doorstroomregeling van havo 5 naar vwo 5 Algemeen Per profiel zal individueel per leerling worden bekeken welke doorstroommogelijkheden er zijn en welke inhaalslag gemaakt dient te worden. Interne leerlingen: Voor leerlingen die willen doorstromen van 5 havo naar 5 vwo gelden de volgende criteria: - het gemiddeld cijfer voor alle vakken moet 7 zijn; - bij een onvoldoende cijfer voor een vak, mag dit vak niet in het profiel gekozen worden; - het advies van de docenten moet overwegend positief zijn (dit betekent meer positieve adviezen dan negatieve en twijfeladviezen samen); - de decanen van de verschillende afdelingen bepalen samen het eindadvies; - de leerlingen bestuderen een of meer inhaalvakken, waarvoor een toets wordt afgelegd aan het begin van het nieuwe schooljaar en waarvoor in principe een positieve beoordeling moet worden behaald; - indien de beoordeling negatief is, moet het vak na schooltijd op school worden bestudeerd en herkanst worden. Voor doorstroom geldt de volgende tabel: OV = onvoorwaardelijke toelating VW = voorwaardelijke toelating A = afwijzen Definitieve toelating De doorstroom wordt definitief na beoordeling van de twee genoemde criteria volgens de tabel. De leerlingen krijgen schriftelijk bericht van toelating of afwijzing in de laatste schoolweek. Binnenkort is op de website van school ook de nieuwe schoolgids ( ) te vinden. Tot slot kort wat informatie over ons Nederlands onderwijssysteem Mbo-opleidingen - duur 3 tot 4 jaar - 2 leerwegen: beroepsbegeleidende ( > 60% praktijk) beroepsopleidende ( 20%- 60% praktijk) - 4 niveaus: 1 assistentenopleiding (1 jaar) 2 basisberoepsopleiding ( 2-3 jaar) 3 vakopleiding ( 2-4 jaar) 4 middenkaderopleiding ( 3-4 jaar) specialistenopleiding (1-2 jaar) - Voor havisten en VWO-ers biedt het MBO vaak speciale trajecten aan op MBO-4 niveau. Deze duren 1 of 2 jaar. - Studiefinanciering voor het MBO staat los van de regeling voor het Hoger Onderwijs. Hoger onderwijs (hbo en wo) - duur 4 jaar, technische studies wo 5 jaar - 1 jaar = 60 studiepunten; - 1 ste jaar heet propedeuse jaar - bindend studieadvies mogelijk na 1-ste jaar (alle hbo s, steeds meer wo) - overstap naar ander instituut mogelijk, geen verplichte aanname (moet passen) - havo hbo-propedeuse wo 1 ste jaar soms mogelijk (moet passen: toelatingseisen)(maximalewsf blijft 4 jaar)

6 Bachelor/Master - HBO: na 4 jaar Bachelor (professional Bachelor), gericht op arbeidsmarkt - WO: na 3 jaar Bachelor (met academische vorming), gericht op Master van 1 of 2 jaar - Met HBO-Bachelor mogelijk naar HBO Master ( bv kunsten, leraar) - Met HBO-Bachelor naar WO Master na overgangsprogramma ivm academische vorming - Specialisatie na Master mogelijk, bv leraar 1 ste graad

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015 DECANAAT OUDERAVOND 5 HAVO 14 september 2015 Even voorstellen. De decaan W. Bardoul Je studententijd = méér dan studeren alleen! Je feest met je jaarclubje, sport fanatiek in de avonduren, vult vakken

Nadere informatie

LOB in Havo 5 2015/2016

LOB in Havo 5 2015/2016 LOB in Havo 5 2015/2016 Na havo-5 hbo 4 jaar (evt. gevolgd door wo) Ad (Associate degree) 2 jaar vwo 2 jaar (instromen in ath-5) positief advies school noodzakelijk mbo 3 à 4 jaar van hbo naar universiteit

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar

Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar 2017 2018 Voorlichting havo 5 Je diploma.. en dan? Het hoger onderwijs Aanmelden studie en studiefinanciering Hoe verloopt studiekeuzeproces en welke stap ga ik

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2016-2017 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Decentrale

Nadere informatie

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6.

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6. Straks studeren 1. Inleiding 2. Na de HAVO 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding 5. Studiefinanciering 6. Websites 2. Na de HAVO HBO MBO Particuliere opleiding (Even) iets anders VWO VAVO

Nadere informatie

NA HAVO-5. M. Wiegeraad

NA HAVO-5. M. Wiegeraad NA HAVO-5 M. Wiegeraad ONDERWERPEN HOGER ONDERWIJS: Hoger Beroeps Ondewijs (HBO) Wetenschappelijk Onderwijs (WO) Aanmelding Bacherlor / Master Buitenland? Doorstroming HAVO-5 VWO-5 HET HOGER ONDERWIJS

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum

Na het examen havo / atheneum Na het examen havo / atheneum Decanen Havo: A.A.J. Schutte Atheneum: M.G.W. Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5 hbo 4

Nadere informatie

Lokalen. Atheneum. Havo

Lokalen. Atheneum. Havo Ouderavond H5 / A6 Lokalen Atheneum A6a: lokaal 245, mw. Demery A6b: lokaal 246, dhr. Landman A6c: lokaal 247, mw. Van Asselt A6d: lokaal 228, dhr. Ter Haar Havo H5a: lokaal 220, dhr. Prins H5b: lokaal

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum 2015/2016

Na het examen havo / atheneum 2015/2016 Na het examen havo / atheneum 2015/2016 Decanen Havo: Atheneum-5/6: Anita Schutte Marja Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5

Nadere informatie

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan HAVO 5 LOB begeleiding Door mentor en decaan LOB in bovenbouw HAVO 40 uur: 20 uur H4 en 20 uur H5 Mentorles LOB + thuis Open dagen Aansluitingsprogramma individueel Portfolio in Magister aanmaken ivm verantwoording/gesprek

Nadere informatie

Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje!

Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje! Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje! Aan de slag! Het maken van een goede studiekeuze is belangrijk en kan best lastig zijn. Er zijn immers ruim 1750

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum

Na het examen havo / atheneum Na het examen havo / atheneum Decanen Havo: A.A.J. Schutte Atheneum: M.G.W. Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5 hbo 4

Nadere informatie

Ouderavond havo 5. Welkom. 2 september 2015

Ouderavond havo 5. Welkom. 2 september 2015 Ouderavond havo 5 Welkom 2 september 2015 Programma 19.30-19.45 uur Welkom en inleiding Ria Rövekamp 19.45-20.15 uur Informatie door decaan Jan Koekkoek 20.15-20.30 uur Examentraining Lyceo Rens Muskee

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum 2016/2017

Na het examen havo / atheneum 2016/2017 Na het examen havo / atheneum 2016/2017 Decanen Havo: Atheneum-5/6: Anita Schutte Marja Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5

Nadere informatie

Informatieavond vervolgkeuze Havo/Vwo. Maandag 29 september 2014

Informatieavond vervolgkeuze Havo/Vwo. Maandag 29 september 2014 Informatieavond vervolgkeuze Havo/Vwo Maandag 29 september 2014 Voorstellen Caecile Hilke Martin Bram manager onderwijs mentor science mentor science decaan/mentor Inhoud 1. Rol en invulling van het decanaat

Nadere informatie

Welkom ouders en leerlingen. Informatieavond 5 havo 8 oktober 2018

Welkom ouders en leerlingen. Informatieavond 5 havo 8 oktober 2018 Welkom ouders en leerlingen Informatieavond 5 havo 8 oktober 2018 Programma Welkom Examensecretaris Uitleg PTA-toetsen & examenreglement Decaan Studiekeuze & studievoorschot PTA Programma van Toetsing

Nadere informatie

Decaan: LoesFruijt L.fruijt@berlagelyceum.eu. Decanaat 2015/2016

Decaan: LoesFruijt L.fruijt@berlagelyceum.eu. Decanaat 2015/2016 Decaan: LoesFruijt L.fruijt@berlagelyceum.eu Decanaat 2015/2016 DEDECAANNET Site Berlage Onderwijs Decaan Decanaat vwo www.berlagelyceum.dedecaannet.nl Registreren en inloggen. kiezen Keuzestijlen Rationeel

Nadere informatie

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Nieuwsbrief LOB november 2013 Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering In deze nieuwsbrief vind je de belangrijkste informatie over de inschrijving voor een studie en de aanvraag van studiefinanciering.

Nadere informatie

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar Ouderavond H5 en V6 2 oktober 2013 Examenjaar 1 Schoolexamen (SE) Centraal Examen (CE) schoolexamen Start in havo-4 of vwo-4 Vastgelegd per vak in het pta (programma van toetsing en afsluiting) 2 SE-kaart

Nadere informatie

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan)

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) INFORMATIEAVOND PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) 1. Welkom 2. Examen 3. Decaan EXAMEN Schoolexamen (SE) Centraal examen (CE) SCHOOLEXAMEN Drie categorieën:

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2018-2019 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 BaMa (Bachelor Master) HBO Afgeronde HBO Bachelor Daarna mogelijk: Master HBO, Master Universiteit WO 4 jaar universiteit: 3 jaar bachelor, 1 jaar master (Voor

Nadere informatie

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Schooljaar 2015-2016

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Schooljaar 2015-2016 TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS Klas 6 Schooljaar 2015-2016 1 Profielwerkstuk Beoordelingsmomenten 1,2,3 Beoordeling: cijfer Verwerkt in combinatiecijfer Mondelinge presentatie bij Nederlands Combinatiecijfer

Nadere informatie

Rythovius College. Accent op jouw talent! 6 vwo. Welkom. Ouderavond 6vwo 22 september 2015

Rythovius College. Accent op jouw talent! 6 vwo. Welkom. Ouderavond 6vwo 22 september 2015 Welkom Ouderavond 6vwo 22 september 2015 Mentor : -Docent Bereikbaar via mail en telefoon (school of privé) Mentoraat : Taak mentor - cijferverwerking en -beoordeling leerling - aanspreekpunt leerling

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2017-2018 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Ouderavond VWO 6 11 september 2018

Ouderavond VWO 6 11 september 2018 Ouderavond VWO 6 11 september 2018 Abe Thijs Docent Geschiedenis en Global Perspectives Decaan vwo thy@hethwc.nl Verder leren? Of toch een jaar iets anders? Begeleiden van leerlingen bij het zoeken naar

Nadere informatie

voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 9 oktober 2014 WELKOM!

voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 9 oktober 2014 WELKOM! voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 9 oktober 2014 WELKOM! Eindexamenjaar Eindexamen Planning schooljaar Profielwerkstuk Eisen Studievoorlichting Studiekeuzeprogramma Studiemogelijkheden Financiën I. Decanenwebsite

Nadere informatie

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan HAVO 5 LOB begeleiding Door mentor en decaan LOB in bovenbouw HAVO 40 uur: 20 uur H4 en 20 uur H5 Mentorles LOB + thuis Open dagen meelopen Aansluitingsprogramma individueel Portfolio Magister ivm verantwoording/gesprek

Nadere informatie

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6 LOB in atheneum-5 LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding studiekeuze Marja Bos, decaan atheneum-5/6 HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h 2015-2016 11 september 2015 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo B.Bogaers, decaan havo Mw. M. Molenschot, decaan

Nadere informatie

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan HAVO 5 LOB begeleiding Door mentor en decaan LOB in bovenbouw HAVO 40 uur: 20 uur H4 en 20 uur H5 Mentorles LOB + thuis Open dagen Aansluitingsprogramma individueel Portfolio ivm verantwoording/gesprek

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Ouderavond havo 5. Welkom. 20 september 2017

Ouderavond havo 5. Welkom. 20 september 2017 Ouderavond havo 5 Welkom 20 september 2017 19.30 uur Welkom en inleiding Ria Rövekamp 19.45 uur Informatie door decaan Jan Koekkoek 20.15 uur Examentraining Lyceo Rens Muskee 20.30 uur Kennismaking mentoren

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond voor havo-5

Welkom op de informatieavond voor havo-5 Kandinsky College informatie-avond havo-5 Welkom op de informatieavond voor havo-5 Ineke van der Meijden Afdelingsleider bovenbouw havo Kandinsky College informatie-avond havo-5 Programma vanavond Het

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Doet Programma Welkom Voorstellen aanwezigen Algemene informatie Teamleider dhr. vd Boogaard Sectordirecteur dhr. Spijkers Informatie door de decaan Informatie door mentoren in lokaal Programma Decaan

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

WELKOM. INFORMATIEAVOND 5 havo LOB

WELKOM. INFORMATIEAVOND 5 havo LOB WELKOM INFORMATIEAVOND 5 havo 2013-2014 LOB Inhoud goed kiezen is belangrijk! LOB in H5 Ouders en Studiekeuze Interessetesten Waar vind je de informatie? Open dagen en meeloopdagen Knoop doorhakken Aanmelden:

Nadere informatie

Ouder. Begeleiding bij het kiezen. 5 havo, op naar een definitieve keuze!

Ouder. Begeleiding bij het kiezen. 5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Ouderavond havo 5. Welkom. 14 september 2016

Ouderavond havo 5. Welkom. 14 september 2016 Ouderavond havo 5 Welkom 14 september 2016 Programma 19.30-19.45 uur Welkom en inleiding Ria Rövekamp 19.45-20.15 uur Informatie door decaan Jan Koekkoek 20.15-20.30 uur Examentraining Lyceo 20.30-21.15

Nadere informatie

Welkom ouders 5 havo. Programma. o uur: welkomswoord o uur: decaan o ± uur: mentoren

Welkom ouders 5 havo. Programma. o uur: welkomswoord o uur: decaan o ± uur: mentoren Welkom ouders 5 havo Programma o 19.00 uur: welkomswoord o 19.10 uur: decaan o ± 20.00 uur: mentoren 2 1 Afdeling havo Afdelingsleider: mevrouw van Esch ese@huygenslyceum.nl Leerlingcoördinator: mevrouw

Nadere informatie

Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo. Pak alvast je telefoon

Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo. Pak alvast je telefoon Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo Pak alvast je telefoon Decaan Mandy Stokkers In principe aanwezig op ma, di, wo en do m.stokkers@marianum.nl Kamer 513 Decaan Waarvoor kun je bij een decaan terecht?

Nadere informatie

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Schooljaar

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Schooljaar TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS Klas 6 Schooljaar 2016-2017 1 Profielwerkstuk Beoordelingsmomenten 1,2,3 Beoordeling: cijfer Verwerkt in combinatiecijfer Mondelinge presentatie bij Nederlands Combinatiecijfer

Nadere informatie

Havo 5 11 september Voorlichting vervolgstudie en aanmelding

Havo 5 11 september Voorlichting vervolgstudie en aanmelding Havo 5 11 september 2018 Voorlichting vervolgstudie en aanmelding Decaan havo Maaike van de Wetering Decaan havo Docente geschiedenis Bereikbaar via m.vande.wetering@t-atrium.nl Leerlingen worden begeleid

Nadere informatie

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar 2017-2018 Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 Kiezen is een proces 1. Oriënteren Welke belangstelling/interesse? 2. Verkennen Bezoek Open dag,

Nadere informatie

INFORMATIE over INSCHRIJVING, MATCHING EN SELECTIE. september 2017 door Ellen Nieuwelink

INFORMATIE over INSCHRIJVING, MATCHING EN SELECTIE. september 2017 door Ellen Nieuwelink INFORMATIE over INSCHRIJVING, MATCHING EN SELECTIE september 2017 door Ellen Nieuwelink GEEN GETREUZEL! Benut de Kjd die nog rest voor de inschrijving goed. Zoek/vraag zoveel mogelijk informake op Bezoek

Nadere informatie

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie. en LoopbaanBegeleiding. Marja Bos, decaan atheneum

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie. en LoopbaanBegeleiding. Marja Bos, decaan atheneum LOB in atheneum - 5 LOB in atheneum-5 LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding Marja Bos, decaan atheneum HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch)

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2017-2018 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie

Nadere informatie

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen??

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Decaan F. Kerkhof september 2015 Het keuzeproces : hoe zit dat in elkaar? Havo 4 en vwo 5 oriënteren door middel van: - www.studiekeuze123.nl - www.startstuderen.nl

Nadere informatie

VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan!

VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan! VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan! Verder studeren na examen Bedrijfsopleidingen Opleidingen buiten het (normale) HBO/WO Buitenland Reguliere HBO- en WO-instellingen Bedrijfsopleidingen Zoals: inservice

Nadere informatie

Informatieavond 5 Havo. 3 + 4 oktober 2011. Begeleidingsteam 5 havo. 5 havo niet geslaagd. 5 havo geslaagd VWO OP EHL

Informatieavond 5 Havo. 3 + 4 oktober 2011. Begeleidingsteam 5 havo. 5 havo niet geslaagd. 5 havo geslaagd VWO OP EHL Begeleidingsteam 5 havo Informatieavond 5 Havo 3 + 4 oktober 2011 Mentoren Decanen: Mw. M. van Aken Dhr. M. Brevé Teamleiders: Dhr. H.Voorend (5Ha t/m e) Mw. M.Salden (5Hf t/m k) Kiezen Aanmelden Financieren

Nadere informatie

Wet Kwaliteit in verscheidenheid

Wet Kwaliteit in verscheidenheid Wet Kwaliteit in verscheidenheid Betekenis voor de doorstroom vo-hbo en mbo-hbo Presentatie VvSL-congres 7 november 2013 Pierre Poell voorzitter LICA Onderwerpen Achtergrond Wet Kwaliteit in verscheidenheid

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v 2013-2014. 3 september 2013 1

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v 2013-2014. 3 september 2013 1 INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v 2013-2014 3 september 2013 1 WELKOM drs. F. van Damme, conrector bovenbouw J. Franssen, leerjaarcoördinator 5 havo drs. R. Jaquet, leerjaarcoördinator 6vwo ir. E.

Nadere informatie

Informatie- avond H5/A6

Informatie- avond H5/A6 Informatie- avond H5/A6 Doel van de avond Ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen informeren over de gang van zaken dit schooljaar. Deze informatie staat ook in drie basisdocumenten: de informatiegids, het

Nadere informatie

Havo 5 Vwo 6. Welkom

Havo 5 Vwo 6. Welkom Havo 5 Vwo 6 Welkom Voorstellen Dhr. Legierse Teamleider Havo Dhr. Akaouche Dhr. Eggen Dhr. Van Tilburg Mentoren Havo Dhr. Bentlage Teamleider Vwo Mevr. Beverwijk Mentor Vwo Mevr. Driever Decaan Voorstellen

Nadere informatie

Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO

Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO 2018-2019 6 september 2018 1 WELKOM dhr. S. van Boxtel, conrector bovenbouw Havo dhr. J. Hensen, leerjaarcoördinator 5 Havo mw. M. Molenschot, decaan Havo 5HA:

Nadere informatie

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Atheneum en gymnasium Schooljaar

TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS. Klas 6 Atheneum en gymnasium Schooljaar TWEEDE FASE VWO RSG TROMP MEESTERS Klas 6 Atheneum en gymnasium Schooljaar 2017-2018 1 Profielwerkstuk Beoordelingsmomenten 1,2,3 Beoordeling: cijfer Verwerkt in combinatiecijfer Mondelinge presentatie

Nadere informatie

Welkom. Voorlichtingsavond 6 VWO. Donderdag 22 september 2016

Welkom. Voorlichtingsavond 6 VWO. Donderdag 22 september 2016 Welkom Voorlichtingsavond 6 VWO Donderdag 22 september 2016 Voorstellen Mentoren Mevrouw Veldhuis (v6a) Mevrouw Klinkenberg (v6b) En verder Dhr. Van Arenthals - decaan Mevrouw Klinkenberg - leerlingcoördinator

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO 2017-2018 14 september 2017 1 WELKOM dhr. F. van Damme, conrector bovenbouw Havo dhr. S. van Boxtel, leerjaarcoördinator 5 Havo mw. M. Molenschot decaan Havo

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

Je diploma.. en dan??

Je diploma.. en dan?? Je diploma.. en dan?? Dan begint de studententijd, de mooiste tijd van je leven!! geen PTA s, profielwerkstukken, absentieregistratie in magister meer meer vrijheid en zelf je tijd indelen beschikken over

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Onderwerpen. 1. Tegemoetkoming scholieren. 2. Studiefinanciering. 3. Aanvragen en aanmelden

Onderwerpen. 1. Tegemoetkoming scholieren. 2. Studiefinanciering. 3. Aanvragen en aanmelden Onderwerpen 1. Tegemoetkoming scholieren 2. Studiefinanciering 3. Aanvragen en aanmelden of eerst tegemoetkoming scholieren? - Kwartaalinstroom: 1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober Voorbeeld: 2015 2016

Nadere informatie

Het eindexamenjaar 2014-2015. 9 september 2014

Het eindexamenjaar 2014-2015. 9 september 2014 Het eindexamenjaar 2014-2015 9 september 2014 Belangrijke data rond toetsing 1 okt Programma van Toetsing en Afsluiting wordt meegegeven 27 okt - 4 nov 1 e toetsweek 13 jan - 21 jan 2 e toetsweek (incl.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond H5. 29 augustus 2017

Voorlichtingsavond H5. 29 augustus 2017 Voorlichtingsavond H5 29 augustus 2017 LOB H3 oriënteren Keuzebegeleidingslessen (Qompas) Profielkeuzedag H4 verkennen en verdiepen Qompas HBO-scholenmarkt Beroepenmarkt Amphion Open dagen/ meeloopdagen

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017 DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO 12 september 2017 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul Het keuzeproces 3 havo: profielkeuze 4 havo: vooral oriëntatie op vervolgstudies 5 havo: Keuze vervolgstudie

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5 HAVO 2016-2017 22 september 2016 1 WELKOM dhr. F. van Damme, conrector bovenbouw Havo dhr. S. van Boxtel, leerjaarcoördinator 5 Havo mw. M. Molenschot decaan Havo

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Doet Programma Welkom Voorstellen aanwezigen Algemene informatie Teamleider dhr. Verstappen Sectordirecteur dhr. Spijkers Informatie door de decaan Informatie van de mentoren Programma Decaan LOB

Nadere informatie

Diploma behaald, en dan? Informatieavond ouders 5H/6V 3 okt 2018

Diploma behaald, en dan? Informatieavond ouders 5H/6V 3 okt 2018 Diploma behaald, en dan? Hoe vindt uw kind een passende vervolgopleiding? Wat is uw rol hierbij? Cursus studiekeuze begeleiding 1. Stop voldoende tijd in het studiekeuzeproces. Let er met ons op dat uw

Nadere informatie

Ouderavond examenklas

Ouderavond examenklas Ouderavond examenklas programma Opening (afdelingsdirecteur: dhr. Brouwer) Gang van zaken in de examenklas (teamleiders : mw. Van Buuren en dhr. De Groot) Studiekeuze en studiefinanciering (decanen: mw.

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

Algemene informatie avond. 5 havo 2014-2015

Algemene informatie avond. 5 havo 2014-2015 Algemene informatie avond 5 havo 2014-2015 Programma Peptalk door dhr. T. Oudejans Gang van zaken tijdens eindexamenjaar door dhr. A. van Nunen Informatie over het hbo door mw. I. Kalthoff Pauze Informatie

Nadere informatie

De overgang van vwo naar wo

De overgang van vwo naar wo De overgang van vwo naar wo Voorlichting voor ouders Sigrid Bleize van den Berg MA Beleidsmedewerker Onderwijs 8 November 2018 Even voorstellen Inhoud Van vwo naar universiteit, wat betekent dat? Praktische

Nadere informatie

Rythovius College. Accent op jouw talent! 5vwo LOB: 5 vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB

Rythovius College. Accent op jouw talent! 5vwo LOB: 5 vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB 5vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB 5vwo 4, 6 vwo Oriënteren (Je weet nog echt niet wat je wilt gaan doen, ) Begin breed, welke sector vind je interessant? Wat kan met jouw profiel? Bezoek

Nadere informatie

OUDERAVOND ATHENEUM 6

OUDERAVOND ATHENEUM 6 OUDERAVOND ATHENEUM 6 WELKOM! mentoren Nicolette Kroeze Willem Strooper Koen Dudink Martijn Burger schoolleider-directielid Vivi Tervoort decaan Martijn Burger 2 PROGRAMMA studieoriëntatie en studiekeuze

Nadere informatie

OUDERAVOND ATHENEUM 6 DEZE PRESENTATIE IS BINNENKORT TE VINDEN OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL

OUDERAVOND ATHENEUM 6 DEZE PRESENTATIE IS BINNENKORT TE VINDEN OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL OUDERAVOND ATHENEUM 6 DEZE PRESENTATIE IS BINNENKORT TE VINDEN OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL WELKOM! mentoren Nicolette Kroeze Willem Strooper Joop van de Wege Martijn Burger schoolleider-directielid Vivi

Nadere informatie

AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE. Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof!

AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE. Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof! AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof! Inhoud Hoe maak je een goede studiekeuze?... 3 Aanmelden... 3 Na je aanmelding:

Nadere informatie

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

LoopbaanOriëntatie en Begeleiding 5 (T)VWO

LoopbaanOriëntatie en Begeleiding 5 (T)VWO LoopbaanOriëntatie en Begeleiding 5 (T)VWO Nu jullie je weer een paar weekjes warmgedraaid hebben op school wordt het tijd om ook de LOB-draad weer op te pakken. LOB staat nog steeds voor LoopbaanOriëntatie

Nadere informatie

Algemene informatie avond. 5 havo 2015-2016

Algemene informatie avond. 5 havo 2015-2016 Algemene informatie avond 5 havo 2015-2016 Programma Peptalk door dhr. T. Oudejans Gang van zaken tijdens eindexamenjaar door dhr. A. van Nunen Informatie over het hbo door dhr. F. Schijvens Pauze Informatie

Nadere informatie

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan HAVO 5 LOB begeleiding Door mentor en decaan LOB in bovenbouw HAVO 40 uur: 20 uur H4 en 20 uur H5 Mentorles LOB + thuis Holland test studiekeuze123 Open dagen meelopen Aansluitingsprogramma Individueel

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS WELKE MOGELIJKHEDEN HEB IK? 10-9-2015 COLLEGE DEN HULSTER 2 WELKE MOGELIJKHEDEN 1 HBO (73%) MBO (5%) VWO (5%) VAVO (10%) JE KEUZE UITSTELLEN (5%) EEN BAAN ZOEKEN (2%)

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond 6 vwo

Welkom. Ouderavond 6 vwo Welkom Ouderavond 6 vwo Programma De presentatie wordt op de website gepubliceerd Centraal Opening / voorstellen Het examenjaar Bij de mentor Kennismaking Gang van zaken op 6 vwo Voorstellen: 6 vwo team

Nadere informatie

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

Programma 19 september: uur. Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders

Programma 19 september: uur. Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Programma 19 september: 20.15-20.45 uur Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Taken decaan Anne-Marie Rijsdijk: a.rijsdijk@beekdallyceum.nl Ondersteunt mentoren bij LOB Begeleidt

Nadere informatie

voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 18 oktober 2018 WELKOM!

voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 18 oktober 2018 WELKOM! voorlichtingsavond 5 havo en 6 vwo 18 oktober 2018 WELKOM! Eindexamenjaar Eindexamen Planning schooljaar Profielwerkstuk Eisen Studievoorlichting Studiekeuzeprogramma Studiemogelijkheden Financiën I. Decanenwebsite

Nadere informatie

Informatie avond H5/A6

Informatie avond H5/A6 Informatie avond H5/A6 Doel van de avond Ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen informeren over de gang van zaken dit schooljaar. Deze informatie staat ook in drie basisdocumenten: de informatiegids, het

Nadere informatie

Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

Programma 11 september

Programma 11 september Programma 11 september 19.00-19.30 uur : Informatie over 2 e Fase en keuzebegeleiding Tweede Fase rekenen, combicijfer Aansluiting VO-HO/ LOB Maatwerk 19.45 20.45 uur: Kennismaken mentor Taken decaan Anne-Marie

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h en 6v 2014-2015 11 september 2014 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo R. Schuurmans, conrector bovenbouw vwo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo R.

Nadere informatie

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming.

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Tussen 16 december 2013 en 1 januari 2014 heeft GfK voor het ministerie van OCW een flitspeiling uitgevoerd gericht

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 6 VWO

Voorlichtingsavond 6 VWO Voorlichtingsavond 6 VWO Donderdag 13 september 2012 Kennismaking Mentoren Mevrouw van der Meulen Mevrouw van den Reek En verder Dhr. van Arenthals Dhr. Kwakman Programma Examen(jaar) Slaag-zaknorm Loopbaanoriëntatie

Nadere informatie

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Ouderavond 5Havo 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Hallo,. 2 Programma Decanaat Oriënteren, verkennen, beslissen Aanmelding Studiefinanciering en kosten Dedecaan.net Tijdspad 3 Goed kiezen, waar loop je tegenaan?

Nadere informatie

Informatie vervolgopleidingen Aanmelding hoger onderwijs

Informatie vervolgopleidingen Aanmelding hoger onderwijs Informatie vervolgopleidingen Aanmelding hoger onderwijs Studiekeuze Open dagen bezoeken Meeloopdagen/ meelopen met ex AUG-ers Proefstuderen www.studiekeuze123.nl www.studiekeuze123.nl/van-profiel-naar-studie

Nadere informatie

Informatieavond. Klas 6

Informatieavond. Klas 6 Informatieavond Klas 6 Programma Welkom Definitieve keuze met alternatieven, Eveline Slijngard, decaan Algemene voorlichting over klas 6, Pauline Scheltema, teamleider klas 5 en 6 Kennismaken met de mentor

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Informatieavond 8 september 2014. gemengd/theoretische leerweg klas 4

Informatieavond 8 september 2014. gemengd/theoretische leerweg klas 4 Informatieavond 8 september 2014 gemengd/theoretische leerweg klas 4 Teamleider Caroline Smit vmbo GT Introductie Studiekring Grootste instituut voor Studiebegeleiding van Nederland. 25 September 2014:

Nadere informatie

Info-avond ouders/verzorgers/leerlingen HAVO 5

Info-avond ouders/verzorgers/leerlingen HAVO 5 Info-avond ouders/verzorgers/leerlingen HAVO 5 Nicolette de Ruiter afdelingsleider havo Jan van Etten decaan EXAMENJAAR HAVO 5 Examen in 2 delen : SCHOOLEXAMEN (SE) CENTRAAL EXAMEN (CE) DOCUMENTEN www.mencia.nl

Nadere informatie