Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ouder & kind Samen Sociaal Sterk"

Transcriptie

1 Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

2 Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven naar de bewustwording van social media en doen dit door kinderen mediawijs te maken. Hiervoor maken wij gebruik van de leerlijn mediawijsheid voor het basisonderwijs, vanaf groep 1 tot en met 8. Wij bieden ondersteuning bij de mediaopvoeding en het mediaonderwijs van het basisschoolkind. Samen met betrokken ouders en gemotiveerde leerkrachten gaan wij aan de slag om het kind mediawijs te maken. Missie: mediaonderwijs voor veilig en nuttig social mediagebruik Het is onze missie om kinderen in de basisschoolleeftijd veilig en nuttig gebruik te laten maken van internet en social media platformen. Wij benaderen dit onderwerp vanuit de belevingswereld van het kind en ondersteunen ouders, opvoeders en andere volwassenen in de sociale leefomgeving bij de mediaopvoeding van het kind. Naast de ontwikkeling van digitale vaardigheden zal ook de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen moeten worden geactiveerd om het kind weerbaar en zelfredzaam te maken op het internet.

3 Visie: goede begeleiding is essentieel bij mediaonderwijs Wij zijn van mening dat jonge kinderen baat hebben bij een goede begeleiding door volwassenen bij het gebruik van internet en social media platformen. Door de snelheid waarmee kinderen zich digitale vaardigheden eigen maken, is er een digitale kloof tussen hen en ouders, opvoeders en begeleiders. De huidige generatie ouders heeft zichzelf bepaalde digitale vaardigheden moeten aanleren, terwijl onze kinderen deze mogelijkheden al vanaf hun geboorte tot hun beschikking hebben. Kinderen missen echter nog het inzicht in de eigen veiligheid en de impact van een (online) bericht. Het stellen van grenzen en kaders zal dan ook onvoldoende zijn om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. De sociaal emotionele ontwikkeling en inzicht in sociale omgangsvormen online is een essentieel onderdeel van de mediaopvoeding van (basisschool)kinderen. Focus: mediaonderwijs en mediaopvoeding basisschoolkind Vanuit de focus van onze dienstverlening hebben we een programma waarbij we eveneens de sociale leefomgeving van het kind betrekken. Dat maakt dat we Social Media Bewustwording aanbieden voor de volgende doelgroepen. Kinderen in de basisschoolleeftijd Ouders, opvoeders en begeleiders Leerkrachten, docenten en (intern) begeleiders

4 Kinderen Kinderen communiceren steeds jonger via social media en internet. Dat maakt mediawijsheid een noodzakelijk onderdeel van het basisonderwijs. De inhoud van de leerlijn mediawijsheid is volledig afgestemd op het ontwikkelingsniveau van het basisschoolkind vanaf groep 1 tot en met 8. Interactieve opdrachten die het kind laten ervaren wat media met je doen. Klassikale vraaggesprekken over de beleving en observatie van de kinderen. Stimuleren van inzicht in het eigen gedrag en begrip van sociale interactie. Praktijkopdrachten die het kind laten experimenteren met de opgedane kennis en vaardigheid. Ouders Bijna iedereen maakt gebruik van WhatsApp, Facebook of een van de andere social media platformen, Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden? Wij ondersteunen u bij de mediaopvoeding van uw kind, zodat deze bij het verlaten van de basisschool in groep 8 volledig zelfredzaam is op social media en internet. Voorlichting en bewustwording social media Digitale vaardigheid bij het gebruik van social media Sociale interactie en communicatiestijlen Online identiteit, online gedrag en omgangsvormen Leerkrachten Social Media Bewustwording ondersteunt leerkrachten bij het mediaonderwijs van basisschoolkinderen. Wij gaan uit van het kennisniveau van elke afzonderlijke leerkracht en bieden (bij)scholing aan op het geied van mediawijsheid en digitale- en informatievaardigheden. Voorlichting en bewustwording tijdens een voorlichtingsavond Een digitale vaardighedentest en training Een mediawijsheidtest en -training De social media platformen test en -training Begeleiding bij het implementeren van de leerlijn Mediawijsheid Informatievoorziening en kennisdeling met digitale lesmaterialen Onderwijs Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? Onderwijs 2032 heeft in samenwerking met het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) en Kennisnet een aantal kennisgebieden geformuleerd die in het Primair Onderwijs worden overgedragen en zijn vastgelegd in het Kerncurriculum Primair Onderwijs. Deze kennisgebieden noemen wij de 21e-eeuwse vaardigheden. Ze beschrijven het digitaal burgerschap van de toekomst en van onze kinderen.

5 Digitaal burgerschap of digitale geletterdheid is nog niet volledig ingeburgerd in onze (gemedialiseerde) maatschappij en bestaat uit: Computational Thinking; technische kennis zoals bijvoorbeeld programmeren Mediawijsheid: mediabewustzijn, mediabegrip, mediacommunicatie en mediastrategie. Informatievaardigheden: kennis van informatiebronnen, zoekopdrachten en de kritische mediaconsument. Toekomstige onderwijsprofessionals worden via aanpassing in de lerarenopleidingen getraind op het gebied van digitale geletterdheid. Dit vakgebied verandert echter voortdurend. Uw huidige team heeft wellicht ondersteuning nodig bij de permanente educatie, zodat goede kennisoverdracht gewaarborgd blijft. Wij stimuleren kennisoverdracht via thema- en studiedagen op het gebied van actuele thema s die te maken hebben met digitale geletterdheid. Het doel hiervan is kinderen zelfredzaam maken, zodat ze veilig online kunnen zijn. Wij zitten bovenop de actualiteit en monitoren Social Media incidenten, zodat we preventieve maatregelen kunnen nemen. Deze kennis delen we graag met onderwijsinstellingen via onze website en social media accounts. Mediawijsheid als onderdeel van de samenleving Kinderen van nu hebben onbeperkte toegang tot (mobiel) internet. Via de computer, laptop, tablet of smartphone kunnen ze met één klik de gehele (online) wereld ontsluiten. Dit maakt dat mediawijsheid actueler is dan ooit. Wat is mediawijsheid? Het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld. Deze omschrijving van de Raad van Cultuur (2005) is de basis van de leerlijn mediawijsheid.

6 Mediawijzer.net heeft deze aandachtsgebieden verder uitgewerkt naar de Mediawijsheid competenties: Media Begrip: Passief inzicht hebben in de werking van media Media Gebruik: Actief zelf gebruiken van media Media Communicatie: Interactief uitwisselen met anderen via media Media Strategie: Effectief omgaan met media De leerlijn Mediawijsheid De leerlijn mediawijsheid is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Als basis maken wij gebruik van het Nationaal Media Paspoort. Het biedt zowel mediakennis als oefeningen om te leren voelen wat media met je doen. Kinderen ontwikkelen een zogenaamd mediainstinct. Vervolgens leren ze zelf na te denken over waarom het goed zou zijn om slim naar media en hun eigen mediagedrag te kijken. Die redenen mogen ze met hun klasgenootjes bespreken om zo aan hun zelfovertuiging te werken. Tenslotte mogen de kinderen uitspreken wat ze zelf kunnen doen om weerbaar en kritisch te zijn. Deze intentie moeten ze meerdere keren herhalen om ervoor te zorgen dat ze dit gedrag ook laten zien als ze online zijn. Hun eigen Nationaal Media Paspoort is in feite een eigen mediagedragscode, opgebouwd in 8 schooljaren van kennis en inzicht. Elke doelgroep doorloopt op het eigen ontwikkelings- en kennisniveau de mediawijsheid competenties met als eindresultaat volledige vaardigheid op het gebied van mediawijsheid. Voor basisschoolkinderen (groep 1 t/m 8) maken wij gebruik van de leerlijn Mediawijsheid. Voor ouders bieden we trainingen en workshops die aansluiten bij hun leerbehoeften en die ondersteunen bij de mediaopvoeding van het kind. Voor leerkrachten bieden we trainingen en workshops die aansluiten bij het kennisniveau dat nodig is om kinderen te ondersteunen bij het mediaonderwijs en de implementatie van de leerlijn Mediawijsheid. Voor scholen en onderwijsinstellingen bieden we een programma waarbij we adviseren bij de beleidsbepaling pesten en begeleiden bij het opstellen van een social media- en internetprotocol. Daarnaast adviseren we over de leerlijn digitale geletterdheid, zoals beschreven in het Kerncurriculum Primair Onderwijs.

7 Ons programma Voorlichting en Bewustwording Tijdens een interactieve voorlichtingsavond delen we kennis over veilig en nuttig gebruik maken van internet en social media. Op aanvraag behandelen we ook actuele thema s als cyberpesten en groepsdynamiek, online privacy en de eigen (online) identiteit, sociale omgangsvormen en sociale interactie online, maar ook gevoelige onderwerpen als sexting en seksueel misbruik online. Het doel van deze avonden is het bewustzijn bevorderen van de sociale leefomgeving van het (basisschool)kind. Samen met betrokken ouders en gemotiveerde leerkrachten begeleiden we het (basisschool)kind bij mediawijsheid, zodat het veilig kan opgroeien. Ook online. Social media training, educatie en opleiding Voor elke doelgroep hebben wij een eigen programma dat aansluit bij de leerlijn mediawijsheid voor het basisschoolkind en volledig is afgestemd op het eigen ontwikkelings- en kennisniveau van de deelnemer. Ouders krijgen ondersteuning bij de mediaopvoeding en hierdoor meer inzicht in de belevingswereld van hun kind(eren) online. Leerkrachten krijgen ondersteuning bij het mediaonderwijs en digitale vaardigheden en hierdoor meer inzicht in mediawijsheid en begeleiding van jeugd bij het gebruik van media. Onderwijsinstellingen krijgen ondersteuning bij de beleidsbepaling betreffende toekomstgericht onderwijs, zodat onze kinderen opgroeien tot mediawijze en digitaal vaardige wereldburgers. Social media beleid Onderwijsinstellingen maken tegenwoordig gebruik van een eigen website en digitale communicatie via social media platformen. Wat zijn de regels voor gebruik van internet en social media onder schooltijd? Hoe passen deze regels binnen de schoolcultuur en het schoolbeleid? Wij ondersteunen onderwijsinstellingen bij het vastleggen van de afspraken in een social media beleidsplan, pestprotocol of internetprotocol. Wij geven hierbij leerlingen, leerkrachten en ouders inspraak om gezamenlijk te komen tot een mediawijze school, in een sociale leefomgeving waar kinderen veilig kunnen opgroeien. Advies bij social media incidenten Social Media incidenten vragen om daadkrachtig en doeltreffend optreden. De samenleving in zijn geheel is op zoek naar een balans als het gaat om het strategisch gebruik maken van internet en social media. Grensoverschrijdend gedrag als cyberpesten, geweldsvideo s en seksueel misbruik online zijn veelvuldig in het nieuws. De trend is dat er meer gewaarschuwd wordt voor de gevaren, dan dat er gekeken wordt naar de kansen die social media bieden. Wij monitoren de actualiteiten om te bepalen welke preventieve maatregelen er kunnen worden genomen. Wij bieden ondersteuning en advies bij social media incidenten en kunnen u desgewenst doorverwijzen naar de daartoe bevoegde instanties voor afhandeling of hulpverlening. Uiteraard zijn wij ons bewust van het vertrouwelijke karakter van uw melding. Wij hebben als vertrouwenspersoon uitsluitend een adviserende rol en geen meldingsplicht.

8 Mediawijs kind? Mediawijze ouder? Mediawijze leerkracht? Samen naar een Mediawijze school! Wilt u meer informatie? Wilt u meer weten over de leerlijn Mediawijsheid of over het programma van Social Media Bewustwording? Bekijk onze website en neem contact op via het contactformulier of via één van de social media kanalen hieronder. Social Media Bewustwording Ida van Praag en Ian Etman John Raedeckerhof ZA Hoorn website: contact@socialmediabewustwording.nl facebook: social media bewustwording

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Achtergrond In de huidige informatiesamenleving groeien jongeren op met media. Om te werken en te leren in de (digitale) wereld moeten jongeren leren

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Opbouw en inhoud mentorpakket...3

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs GI T AL E Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs Januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Social Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving... 5 Prijzen

Nadere informatie

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Helga Bongers & Kim van Dooijeweert Tricht, 2013 'Mediawijsheid is niet gewoon belangrijk. Het is absoluut cruciaal. Mediawijsheid bepaalt of kinderen een instrument

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Maak kennis met Social

Nadere informatie

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Mediawijsheid VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Waarom aandacht voor mediawijsheid? Kinderen en jongeren weten optimaal gebruik te maken van de vele mogelijkheden van digitale

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA ICHTHUSLYCEUM Michiel Stadhouders - YoungWorks Nieuwe technologie? INHOUD 1. Jongeren & Social media 2. Social media gebruik 3. Belangrijke thema s 4. Social media & ouders: praktische

Nadere informatie

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Leerlingen met goede informatievaardigheden maken betere werkstukken en houden interessantere spreekbeurten.

Nadere informatie

Donderdag 15 maart Oudervereniging Mediawijsheid

Donderdag 15 maart Oudervereniging Mediawijsheid Donderdag 15 maart 2012 Oudervereniging Mediawijsheid Agenda De praktijk Informatie & hulpmiddelen Test jezelf Verbazen, leren en doen Wat is Mediawijsheid? Al in juli 2005 presenteerde de Raad voor

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Dé methode voor Digitale Geletterdheid. Voor VMBO of HAVO /VWO. Producten en prijzen 2017 DIGIT DIGIT.

Dé methode voor Digitale Geletterdheid. Voor VMBO of HAVO /VWO. Producten en prijzen 2017 DIGIT DIGIT. Voor VMBO of HAVO /VWO Dé methode voor Digitale Geletterdheid Producten en prijzen 2017 www.digitalegeletterdheid.nl 1 Januari 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 : Digitale Geletterdheid in het VO...

Nadere informatie

Mediawijsheid. De inrichting van het mediawijsheid expertisecentrum. en actiever kunnen bewegen in de gemedialiseerde samenleving.

Mediawijsheid. De inrichting van het mediawijsheid expertisecentrum. en actiever kunnen bewegen in de gemedialiseerde samenleving. Mediawijsheid De inrichting van het mediawijsheid expertisecentrum Inleiding Voor u ligt de samenvatting van het meerjarenplan 2008-2010 en het jaarplan voor 2008 voor het mediawijsheid expertisecentrum.

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie

Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2018-2019 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Mediawijs met Kidsweek in de Klas pag.2 2. Planning schooljaar 2018-2019 pag.4 3. Inloggen pag.5 4. Vragen pag.7 Probleem herformuleren

Nadere informatie

#mediawijsheid in jouw onderwijs.

#mediawijsheid in jouw onderwijs. Aan de slag met Vmbo - mbo in verbinding: wendbaar en weerbaar Donderdag 29 november 2018 #mediawijsheid in jouw onderwijs. Mediawijsheid in het MBO Wat is mediawijsheid? Waarom er mee aan de slag? Moet

Nadere informatie

Bibliotheek Vlissingen maakt

Bibliotheek Vlissingen maakt Bibliotheek Vlissingen maakt het verschil! Informatiebemiddeling in de Google maatschappij. Inforum 2010 Karolien Selhorst De Google maatschappij Informatievloedgolf => het belang van informatie en daarmee

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en -

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2018 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015 Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink 1 december 2015 THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP Zwolle atheneum havo mavo 1820 leerlingen 160 docenten 10 jaar Mediawijsheid Relatie tot digitale geletterdheid Opzet en

Nadere informatie

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Eind januari bracht het Platform Onderwijs2032 het eindadvies uit met hun visie op toekomstgericht onderwijs. Het rapport bevat veel bruikbare ideeën en aandacht

Nadere informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij? Mediawijsheid in het basisonderwijs Hoe mediawijs ben jij? Media zijn overal om ons heen. Net zoals in de huidige samenleving waarin wij nu allen leven. We kunnen niet meer zonder de media. Wie wil overleven

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 April 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en - VMBO...

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave Hoofdvraag 2 Inhoudsopgave 2.2 Hoofdvraag 2 2.2.1 Digitalisering Nieuwe media Mediawijsheid 2.2.2 Media voor volwassenen? Media op de basisschool 2.2.3 Leerkrachten moeten ook leren Vaardigheden 2.2.4

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013,

ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013, ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013, Projectcontext & voorstelling De sneltrein van technologische evolutie, 21 STE EEUW! Een totaalaanpak

Nadere informatie

NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER

NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER HET NATIONAAL MEDIAPASPOORT Kinderen zijn steeds jonger online via (spel)computers, tablets of zelfs mobiele telefoons. Het wordt steeds moeilijker om te weten wat zij online

Nadere informatie

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Onderwijsgroep PRIMO vpr Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Voorne-Putten en regio Kwaliteit op een hoger plan brengen Wie zijn we? Sinds 1

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het onderwijs

Ontwikkelingen in het onderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Ontwikkelingen in het onderwijs Marja van Graft Inspiratiedag NME 10 april 2017 Leerplan(kader) Wetenschap & technologie Doelen bijeenkomst informeren

Nadere informatie

Mediaplan. digitale geletterdheid TIP! School: Contactpersoon:

Mediaplan. digitale geletterdheid TIP! School: Contactpersoon: Mediaplan digitale geletterdheid School: Contactpersoon: De 21e-eeuwse vaardigheden zijn elf competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de maatschappij van de toekomst. Om

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving... 5 Prijzen Media Rijbewijs... 7 Bijlage

Nadere informatie

Anti-pest protocol Clusius College Amsterdam

Anti-pest protocol Clusius College Amsterdam Anti-pest protocol Clusius College Amsterdam Anti pest coördinatoren Mw. L. Admiraal Dhr. H. de Koningh Inhoud Voorwoord 2 Doel 2 Voor wie 2 Wat verstaan we onder pesten 2 Wat verstaan we onder plagen

Nadere informatie

Digitaal burgerschap, al ingeburgerd?

Digitaal burgerschap, al ingeburgerd? Digitaal burgerschap, al ingeburgerd? Workshop TROTS, LEF EN VERTROUWEN Remco Pijpers -Strategisch adviseur Kennisnet, Jan Faber-Hoofd externe projecten MBO Raad Wie bent u? Wat is uw naam, functie en

Nadere informatie

Studiewijzer Nationale Opleiding MediaCoach

Studiewijzer Nationale Opleiding MediaCoach Studiewijzer Nationale Opleiding MediaCoach Inleiding In 2005 heeft de Raad voor Cultuur het advies Mediawijsheid, op weg naar nieuw burgerschap 1 uitgebracht aan de Tweede Kamer. Daarin adviseert de Raad

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA Algemeen 1. Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo Graaf Huyn College 19 november drs. L.A.E.C. Brüll On en offline identiteit @LodewijkBrull lodewijk.brull@aboutlife.eu Kenmerken sociale media Sociale media

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

De mediawijze adolescent

De mediawijze adolescent De mediawijze adolescent Amber Walraven, 12 november 2014 ITS, Radboud Universiteit Nijmegen 1 Inhoud Wat kunnen adolescenten wel op het gebied van mediawijsheid? Wat kunnen adolescenten niet op het gebied

Nadere informatie

Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2016-2017 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Participeren in sociale netwerken Les 2 Participeren in

Nadere informatie

MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E. kri t i s c h Be g rip W I JSHEID

MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E. kri t i s c h Be g rip W I JSHEID MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E kri t i s c h Be g rip W I JSHEID Projectmedewerkers: Wat Wat u nu u in nu handen in handen heeft, heeft, is een is een overzicht overzicht van van de de competenties

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

#WvdM14. De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink

#WvdM14. De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink #WvdM14 De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink Wat komt er aan de orde? Wat is mediawijsheid? Onderzoeksvraag Methode Uitkomsten Conclusie/literatuur Discussie 27-11-2014 2 Wat is mediawijsheid? (1/4)

Nadere informatie

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

Studiedag Voorleesexpress

Studiedag Voorleesexpress Studiedag Voorleesexpress November 2016 Ed Klute & Nural Örücü Programma Introductie Mira Media + projecten Interculturele Mediawijsheid / mediaopvoeding Digitale vaardigheden & Digitale kloof Onze doelgroepen

Nadere informatie

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VELON conferentie Brussel, 4 februari 2016 Petra Fisser, Monique van der Hoeven, Sigrid

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel.

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel. Leergang Digitale Geletterdheid Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is een belangrijke

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Wat wil je vanavond te weten komen? (hoe kan ik ) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig

Nadere informatie

Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2015-2016 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les

Nadere informatie

HANDLEIDING Ouderavond online media

HANDLEIDING Ouderavond online media HANDLEIDING Ouderavond online media Welkom bij deze ouderavond over online media. De digitale wereld is een belangrijk onderdeel van de leefwereld van onze kinderen. Iedere dag komen ze hiermee in aanraking,

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Evaluatierapport Masterclass Dreigtweets tot Bangalijsten - Het Nieuwe Pesten

Evaluatierapport Masterclass Dreigtweets tot Bangalijsten - Het Nieuwe Pesten Evaluatierapport Masterclass Dreigtweets tot Bangalijsten - Het Nieuwe Pesten 26 juni 212 Inleiding Sociale media worden ook gebruikt om een ander te beschadigen: cyberpesten gebeurt via YouTube, Twitter,

Nadere informatie

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Inhoudsopgave: Het belang van volgens kabinet Balkenende IV Het belang van volgens kabinet Balkenende IV 1 Bramediawijs als onderdeel van het lokaal

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

Kunst, cultuur, media

Kunst, cultuur, media Kunst, cultuur, media Optisch bedrog Je kent het wel alsof je de Eiffeltoren omduwt. Vanuit een bepaald perspectief kan een gewone situatie of gebeurtenis er heel grappig uitzien. In deze workshop leer

Nadere informatie

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder 04-02-2014 Goedemorgen! Mediaraven? Mediaraven vzw grijptde kansen van digitale mediamét kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk. Met onze ervaringen expertisecreëren

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

Online communicatie & de basisscholen van Leerplein055

Online communicatie & de basisscholen van Leerplein055 Online communicatie & de basisscholen van Leerplein055 Leerplein055 doet onderzoek naar de wensen en behoeften van ouders over de inzet van online communicatie. Waarom dit onderzoek? Leerplein055 is de

Nadere informatie

Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang

Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang Wij kiezen er heel bewust voor om bepaalde digitale media te gebruiken, maar de interactie met de Pedagogisch medewerker is

Nadere informatie

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs Informatievaardigheden in het basisonderwijs Agenda 1. Wanneer ben je informatievaardig? 2. Waarom is het (nu) zo belangrijk informatievaardig te zijn? 3. Wat betekent dit voor het onderwijs? 4. Hoe

Nadere informatie

MediawijsActieplan. Een mediawijze school: plan van aanpak

MediawijsActieplan. Een mediawijze school: plan van aanpak MediawijsActieplan Een mediawijze school: plan van aanpak Inhoud Het nut van een mediawijsactieplan Vertrek van een brede missie en visie Waar staan we nu als school? Waar willen we naartoe? Mediawijsactieplan:

Nadere informatie

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst' De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. FOTO STREETVIEW. UPDATE In Pijnacker heeft gisteravond een

Nadere informatie

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst St. Willibrordusschool Princebolwerk 2 4561 EN HULST Tel. 0114-370541 E-mail: willibrordus@skohulst.nl website: www.willibrordushulst.nl Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst Mediawijsheidbeleidsplan

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien Strategisch Beleidsplan 2015-2019 Missie Midden in de wijk biedt de school een uitdagende omgeving voor kinderen om uit te groeien tot verantwoorde

Nadere informatie

DE VELE FACETTEN VAN MEDIAWIJSHEID INLEIDING

DE VELE FACETTEN VAN MEDIAWIJSHEID INLEIDING DE VELE FACETTEN VAN MEDIAWIJSHEID INLEIDING Omdat het gebruik van de termen media-educatie en mediawijsheid niet voor iedereen duidelijk is eerst even dit: De Raad voor Cultuur spreekt van mediawijsheid

Nadere informatie

Een aanzienlijk aantal jonge kinderen die muziekles volgen verliezen na korte tijd de motivatie en stoppen met muzieklessen

Een aanzienlijk aantal jonge kinderen die muziekles volgen verliezen na korte tijd de motivatie en stoppen met muzieklessen Een aanzienlijk aantal jonge kinderen die muziekles volgen verliezen na korte tijd de motivatie en stoppen met muzieklessen Plaats en relevantie van muziekonderwijs De positieve effecten van muziekonderwijs

Nadere informatie

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme A. MISSIE MEDIATRAINING De grote missie van deze module is leerlingen te laten ontdekken en hen te laten proeven van de mediawereld door niet alleen het negatieve, maar zeker ook het positieve ervan te

Nadere informatie

KNAG dag Andreas Boonstra

KNAG dag Andreas Boonstra KNAG dag 2018 Andreas Boonstra 1 Beeldvorming Foto van Pixabay 2 Is er sprake van een kloof? Foto van Pixabay 3 Kennis en vaardigheden?? Is het en/of OF en/en? 4 Eerste jaar Aardrijkskunde op de Katholieke

Nadere informatie

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON Erno Mijland De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. JEAN DE BOISSON #smiho 100 direct toepasbare tips Inhoud Leeswijzer Voorwoord Inleiding Wat zijn sociale media? 7 9 13 17

Nadere informatie

BELEIDSPLAN SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING EN SOCIALE VEILIGHEID

BELEIDSPLAN SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING EN SOCIALE VEILIGHEID BELEIDSPLAN SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING EN SOCIALE VEILIGHEID VAN ZELFREDZAAMHEID TOT SOCIALE VAARDIGHEDEN B e l e i d s p l a n S E O e n S V D e B l o e i e n d e B e t u w e Pagina 1 Voorwoord Voor

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2019 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Juli 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Digitale geletterdheid in het curriculum...

Nadere informatie

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Door: Fréderieke van Eersel (Eigenaar Eduet www.eduet.nl /adviseur eigentijds onderwijs) Op veel onderwijssites en in veel beleidsstukken kom je de term 21st

Nadere informatie

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010. 1 Inleiding

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010. 1 Inleiding Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010 1 Inleiding In opdracht van de Vereniging van Brabantse Bibliotheken is in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van het primair

Nadere informatie

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven gerl1202@student.nhl.nl Dit formulier bewerken 42 reacties Alle reacties weergeven Overzicht Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Linkedin 19 15% Twitter 8 7% Facebook 27 22% MSN 3 2% YouTube 20 16%

Nadere informatie

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Vul deze verbetercheck in om zicht te krijgen op waar uw organisatie staat met de aanpak rond ongewenst gedrag. Aan de hand van de scores kunt

Nadere informatie