Huisvesting Michaëlschool (beoordeling bouwplan / herziening uitgangspunten)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisvesting Michaëlschool (beoordeling bouwplan / herziening uitgangspunten)"

Transcriptie

1 Registratienr.: BP Openbaar Onderwerp Huisvesting Michaëlschool (beoordeling bouwplan / herziening uitgangspunten) Samenvatting Op 13 juli 2015 heeft het bestuur van de Michaëlschool het bouwplan met kostenraming voor de vervangende nieuwbouw van gebouw 1 en de renovatie van gebouw 2 ingediend. Omdat het bouwplan afweek van de uitgangspunten, zoals opgenomen in de gemeentelijke beschikking d.d. 10 december 2014, heeft sindsdien een aantal malen overleg plaatsgevonden met het schoolbestuur. Dit overleg heeft geresulteerd in een aangepast plan, waarin o.a. minder m2 nieuwbouw wordt gerealiseerd / de ruimtecapaciteit van de school huisvesting biedt voor een lager aantal leerlingen (175 in plaats van 225). Desondanks krijgt de Michaëlschool met realisering van het plan de beschikking over goede, adequate onderwijshuisvesting. Ook geeft de gemeente met het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor de realisering van het plan, op een goede manier uitvoering aan haar zorgplicht. De gemeentelijke bijdrage in de kosten van het plan bedraagt en past dus ruim binnen het beschikbare budget ad Voorstel 1. In te stemmen met het bouwplan met kostenraming (in totaal , waarvan voor rekening gemeente) voor de vervangende nieuwbouw van gebouw 1 en de renovatie van gebouw 2 van de Michaëlschool; 2. Een voorstel tot wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel aan de gemeenteraad voor te leggen (zie separaat raadsvoorstel). 3. Voor wat betreft de renovatie van gebouw 2, met het schoolbestuur de afspraak te maken dat bij een eventuele budgetoverschrijding, die ontstaat door, volgens beide partijen, onvoorziene omstandigheden en die vallen buiten de invloedssfeer en verantwoordelijkheid van het schoolbestuur, het beschikbaar stellen van aanvullende middelen door u in overweging wordt genomen. Besluit Datum: Steller: wve (MO) Betrokken medewerkers: Annemarie van Grinsven en Hans van de Loo

2 Inleiding Bij brief van 10 december 2014 informeerde u Stichting Het Driespan en Saltho Onderwijs, schoolbestuur van de Michaëlschool over het collegebesluit om: 1. Het verzoek voor vervangende nieuwbouw voor gebouw 1 (gebouw uit 1955) toe te kennen en voor gebouw 2 (gebouw uit jaren 1976/1997) af te wijzen; 2. Voor gebouw 2 uit te gaan van renovatie (= onderhoud aan het hele gebouw én functionele aanpassing van het gebouwdeel uit 1976); 3. Voor de vervangende nieuwbouw voor gebouw 1 en de renovatie van gebouw 2 een bouwbudget van toe te kennen; 4. Aanvullend op dit bouwbudget ook de huurkosten van maximaal per jaar te vergoeden voor de tijdelijke huisvesting gedurende de verbouwing. Het onder 3 genoemde bouwbudget was als volgt opgebouwd: Vervangende nieuwbouw (1.206 m2) Startbedrag (incl. eerste 677 m2 ) ,37 Elke volgende m2 529 x 1.271, ,62 Toeslag lift ,94 Toeslag sloop noodlokalen (544 m2) ,00 Subtotaal ,93 Renovatie van gebouw 2 (1.817 m2) Kosten planmatig onderhoud voor rekening gemeente ,00 Functionele aanpassing van m2 (2/3 van m2) 1/3 x , ,63 Kostenraming asbestsanering gebouw ,00 Subtotaal ,63 Benodigd budget voor verhuiskosten tijdens nieuwbouw en renovatie ,00 Totaal bouwbudget vervangende nieuwbouw en ,56 renovatie Reeds door het schoolbestuur gedeclareerde ,67 voorbereidingskosten Nog aan schoolbestuur beschikbaar te stellen Het schoolbestuur kan pas tot aanbesteding van de werkzaamheden overgaan, nadat het college op grond van de Verordening voorzieningen onderwijs goedkeuring heeft gegeven aan het bouwplan met kostenraming. Op 13 juli 2015 heeft het bestuur van de Michaëlschool het bouwplan met kostenraming voor de vervangende nieuwbouw van gebouw 1 en de renovatie van gebouw 2 ingediend. Omdat het bouwplan afweek van de uitgangspunten zoals hierboven vermeld, heeft sindsdien een aantal malen overleg plaatsgevonden met het schoolbestuur. Dit overleg heeft geresulteerd in een voorstel van het schoolbestuur om de huisvesting te baseren op de volgende uitgangspunten: 1. Huisvesting voor 175 leerlingen (155 VSO en 20 SO) en een hiermee samenhangende ruimtebehoefte van m2 (370+[155x12,2] + [20 x 8,8]); 2. Renovatie van m2 (1.817 m m2 bijgebouw bij kas [werd in eerder bouwplan door het schoolbestuur niet meegerekend als onderwijsruimte]); m2 nieuwbouw.

3 Het schoolbestuur begroot de kosten als volgt: Nieuwbouw: 514 x 1.852= opgehoogde norm Renovatie (functionele aanpassingen + planm. onderhoud) werkelijke kosten* Totaal *raming HEVO Naar aanleiding van het voorstel van het schoolbestuur om de kosten van de renovatie te baseren op de werkelijke kosten (en niet op een normatief bedrag voor functionele aanpassingen + het bedrag voor onderhoud op basis van het MOP) is besloten om de begroting van HEVO ter beoordeling voor te leggen aan een ter zake deskundige. De bevindingen van deze second opinion (uitgevoerd door architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg) zijn besproken met het schoolbestuur. Conclusie van de second opinion is dat de kosten van de renovatie bedragen. Het totale benodigde budget voor de realisering van het door de school gewenste bouwplan komt hiermee op Van dit bedrag komt voor rekening van het schoolbestuur ( /- kosten nieuwe kas) en voor rekening van de gemeente. Beoogd effect Standpuntbepaling over goedkeuring bouwplan met kostenraming Michaëlschool. Argumenten 1.1 De bijstelling van het bouwplan, waarbij voor minder leerlingen huisvesting wordt gerealiseerd doet recht aan de laatste gegevens over het toekomstige leerlingenaantal van de school. Het door het schoolbestuur ingediende bouwplan is gebaseerd op huisvesting voor een lager aantal leerlingen; 175 leerlingen in plaats van 225 leerlingen. Gezien de laatste gegevens over het (toekomstige) leerlingenaantal van de school is dit een reële bijstelling. 1.2 De kosten van het gewijzigde plan passen ruim binnen de eerder vastgestelde financiële kaders. Voor de aanpassing van de huisvesting van de Michaëlschool is een gemeentelijk budget beschikbaar van De kosten van het door het schoolbestuur ingediende bouwplan bedragen Het schoolbestuur draagt zelf bij in de kosten. De definitieve gemeentelijke bijdrage ( ) valt ruim binnen het beschikbare budget (dat hoger is). 1.3 De gemeente voldoet aan haar wettelijke zorgplicht. De Michaëlschool krijgt met realisering van het plan de beschikking over goede, adequate onderwijshuisvesting. De gemeente geeft met het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor de realisering van het plan op een goede manier uitvoering aan haar zorgplicht. 2.1 In het bouwplan wordt uitgegaan van een hogere normvergoeding.

4 De in de gemeentelijke verordening opgenomen bedragen, zijn niet realistisch. In het separate raadsvoorstel staat de onderbouwing van deze bewering. Kanttekeningen 1.1 Het nu voorliggende bouwplan wijkt op een groot aantal onderdelen af van de uitgangspunten van de in december 2014 afgegeven beschikking. In onderstaande tabel zijn de uitgangspunten van de in december 2014 afgegeven beschikking en de uitgangspunten van het nu voorliggende bouwplan naast elkaar gezet. Uitgangspunten beschikking december 2014 Permanente huisvesting voor 225 leerlingen (27 SO VSO) Een met 225 leerlingen samenhangende permanente ruimtebehoefte van m2 Voorstel schoolbestuur Permanente huisvesting voor 175 leerlingen (20 SO en 155 VSO) Een permanente ruimtebehoefte van m2 Met handhaving van het te renoveren gebouw 2 (1.817 m2) nieuwbouw van m2 Een normvergoeding voor nieuwbouw van 1206 m2 van Met handhaving van het te renoveren gebouw 2 (1.817 m2) en te renoveren bijgebouw bij de kassen (100 m2) nieuwbouw van 514 m2 Benodigd budget op basis van verhoogde normen van (514 m2 x 1.852) Een vergoeding voor de renovatie van gebouw 2, gebaseerd op: -kosten planmatig onderhoud voor het hele gebouw, gebaseerd op rapportage Asset; -functionele aanpassing van m2 (2/3 van m2), gebaseerd op 1/3 normvergoeding nieuwbouw -kosten asbestsanering Totaalbedrag Een totale gemeentelijke vergoeding van Kosten volgens HEVO: Eigen bijdrage schoolbestuur: Benodigde budget voor renovatie, gebaseerd op kostenraming HEVO van , na second opinion gecorrigeerd naar Een totale gemeentelijke vergoeding van Eigen bijdrage schoolbestuur ( bijdrage renovatie nieuwbouw kas). 2.1 De nu voor de nieuwbouw gehanteerde bedragen per m2 wijken af van de in de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel vastgelegde normvergoedingen. De in de eerdere besluitvorming voor de vervangende nieuwbouw van gebouw 1 gehanteerde normvergoedingen (bijlage IV Verordening voorzieningen huisvesting Boxtel) dienen te worden opgehoogd. In verband hiermee dient de gemeenteraad het voorstel te worden gedaan om de verordening op dit onderdeel te wijzigen. Er zijn voldoende argumenten om dit voorstel nader te onderbouwen. Separaat wordt uw college hierover een voorstel gedaan.

5 3.1 Het schoolbestuur vraagt zich af of het in de second opinion opgenomen bedrag toereikend is om gebouw 2 te kunnen renoveren en of het schoolbestuur als bouwheer hiermee niet een onverantwoord risico loopt. In verband hiermee stelt het schoolbestuur voor om in de door de gemeente af te geven beschikking een passage op te nemen waarin de gemeente aangeeft dat zij bereid is om, indien na vaststelling van het voorlopig ontwerp met een realistischere kostenraming blijkt dat het beschikbaar gestelde bedrag niet toereikend is, het beschikbaar gestelde bedrag te verhogen tot de werkelijke kosten. Voorstel van het schoolbestuur is tevens om de gemeente mee te nemen in het proces van het opstellen van het voorlopig ontwerp zodat beide partijen met elkaar kunnen afstemmen of er geen sprake is van niet noodzakelijke en/of kostenverhogende zaken in het voorontwerp, maar de beoogde doelmatige onderwijshuisvesting gerealiseerd wordt. Naar aanleiding van dit voorstel merken wij op dat de kostenraming volgens de second opinion voldoende lucht heeft om eventuele onvoorziene zaken te bekostigen: er is een post nader te detailleren ( exclusief BTW), een post onvoorzien ( exclusief BTW) en een post marktwerking ( exclusief BTW) in opgenomen. Het voorstel om als gemeente betrokken te worden bij het proces van het opstellen van het voorlopig ontwerp past ons inziens niet in de rol- en taakverdeling waarvan in de onderwijswet- en regelgeving met betrekking tot de realisering van onderwijshuisvestingsvoorzieningen wordt uitgegaan. Het schoolbestuur is bouwheer. De gemeente stelt de (financiële) kaders. Het is daarentegen wel reëel om met het schoolbestuur de afspraak te maken dat bij een eventuele budgetoverschrijding, die ontstaat door, volgens beide partijen, onvoorziene omstandigheden en die vallen buiten de invloedssfeer en verantwoordelijkheid van het schoolbestuur, de gemeente zich bereid verklaart om het beschikbaar stellen van aanvullende middelen te overwegen. Het is hierbij goed om vooraf af te spreken wat onder onvoorziene omstandigheden dient te worden verstaan. Gedacht wordt hierbij aan hogere kosten asbestsanering bij de sloop van het huidige schoolgebouw, bodemvervuiling en faillissement van bij de ontwikkeling en realisatie betrokken derde partijen. Uitvoering Overeenkomstig de onderwijswet- en regelgeving treedt het schoolbestuur op als bouwheer. De rol van de gemeente beperkt zich tot het beschikbaar stellen van de voor de realisering van het bouwplan benodigde financiële middelen. Planning Het schoolbestuur hoopt de aanbestedingstraject dit jaar te starten. Financiën -- Communicatie Het collegevoorstel en besluit is via de website te raadplegen en wordt ook verspreid via de gemeentelijke bekendmakingen.

6 Bijlagen 1. Bouwplan HEVO 2. Kostenraming HEVO 3. Second opinion renovatie gebouw 2, begroting 4. Second opinion renovatie gebouw 2, financieel overzicht 5. Concept herziene beschikking

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Datum: Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Status Besluitvormend Voorstel In te stemmen met de wijziging van bijlage IV van de Verordening voorzieningen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 11-32 Registratienummer raad 616553 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente

Nadere informatie

Datum raadsvergadering n.t.b.

Datum raadsvergadering n.t.b. Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 4 april 2017 Datum raadsvergadering n.t.b. Nummer raadsvoorstel 2017-405 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting), jeugdbeleid,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013 Collegevoorstel Sector : MO Opsteller : S. Strijk Telefoon : (033) 469 48 17 User-id : STR7 Onderwerp Bouwplan Uitbreiding Amersfoortse Berg Voorstel: 1. Het verslag van afspraken tussen de gemeente Amersfoort

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR: 19-61 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 653322 Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Aan de raad, Onderwerp Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Gevraagde

Nadere informatie

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d.

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d. RAADSVOORSTEL NR: 19-61 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 653322 Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Aan de raad, Onderwerp Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Gevraagde

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Raadsstuk Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Nummer 2017/585256 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst

Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst openbaar Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst Rapport aan B&W d.d. 30 oktober 2014 secretaris Gerda Beukhof-Wernsen Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling

Nadere informatie

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting.

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering M.C.T. Bakker-Smit 18 december 2014 Datum voorstel 04 november 2014 Agendapunt Onderwerp Regelgeving voorzieningen onderwijshuisvesting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *Z00D98722F6* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\313 Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07500 Datum: 17 november

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 30 oktober 2014 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Bijlage(n) : 6 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Vaststellen bekostiging verbouwing en/of uitbreidingen Eerste Christelijk Lyceum, Stedelijk Gymnasium en De Kring Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Dhr. M.Harteveld Telefoon

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Vaststelling bekostiging R.K. basisschool Fransiscus Xaverius Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. Y.J.M. Remers Telefoon 5113559 E-mail: yremers@haarlem.nl STZ/JOS

Nadere informatie

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel B&W ADVIES Kenmerk: 17BW000002 Datum advies: 2 januari 2017 Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel Advies: 1. regelen van tijdelijke huisvesting voor basisschool De Vallei voor de periode

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda Voorstel aan de gemeenteraad directie Directie RO en afdelingen (k000) afdeling telefoon raadsnummer 932510 Cultuur, vrije tijd en vastgoed steller P.C. Schraven onderwerp

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwijshuisvesting Raadsinformatieavond 13 oktober 2015 Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwerpen Schets bestuurlijk kader Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 11 november 2014 Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-088 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 165254 Registratiedatum: 18-12-2014 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 52-15-WV Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Wetswijziging onderwijshuisvesting Besluit: - Akkoord gaan

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Maatschappelijke Zorg Kerkrade, 28 september 2011. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr.: 11it00744. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 11Rb054,

Nadere informatie

Adviesnota aan Gemeenteraad

Adviesnota aan Gemeenteraad Onderwerp Voorziening verhuizing MOZON en huisvesting Klimboom Datum 17 mei 2016 Naam steller Ger Last Kenmerk Teammanager Ernst-Jan Meerbeek Team Maatschappelijke ontwikkeling Voorstel 1. Vaststellen

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B26. Onderwerp: Vervangende nieuwbouw basisschool 't Vossenhol Datum B&W-vergadering: 1 mei 2012 Datum raadsvergadering: 31 mei 2012 Datum carrousel: 31 mei 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Verzoek van Scala om toegekende gelden voor basisschool Lambertus en basisschool de Bussel anders in te zetten

Verzoek van Scala om toegekende gelden voor basisschool Lambertus en basisschool de Bussel anders in te zetten College Onderwerp: V200900092 Verzoek van Scala om toegekende gelden voor basisschool Lambertus en basisschool de Bussel anders in te zetten Samenvatting: Inleiding: Op 6 juni 2008 heeft Stichting Scala

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 278214 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Instemmen

Nadere informatie

Gemeente Delft. -"'" t-"'" Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. -' t-' Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel ~...; -"'" t-"'" Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. : college van B&W : 23 januari 2018 : Aletta Hekker : Ad Holkers

Nadere informatie

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014.

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. 1 Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. In verband met de wetgeving om per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van de schoolgebouwen voor primair onderwijs

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 november 2014 onderwerp Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 zaakkenmerk Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip PU R M E R E'i U~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1455773 Datum: 23 november 2018 Domein/ Team: RUID/VSTG Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip

Nadere informatie

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel no. R2013.0026 Agendapunt no. Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer Aan de gemeenteraad Het schoolbestuur Stichting Tabijn heeft in

Nadere informatie

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006 2006 VOORSTELLEN Nr. 181 (1) Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006 Onderwerp: Uitbreiding Willem de Zwijgerschool Aan de raad. Beslispunten 1. In te stemmen met het verhogen van het

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

na informeren betrokkenen op 16 mei 2019

na informeren betrokkenen op 16 mei 2019 Onderwerp Onderwijshuisvestingsaanvraag Zaaknummer 445645 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 13 mei 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke ontwikkeling Naam steller Emmy Stols

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0122 Rv. nr: 08.0122 B&W-besluit d.d.: 9-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1217 Naam programma +onderdeel: Programma 7. Jeugd en Onderwijs, beleidsterrein Onderwijshuisvesting. Onderwerp: Het

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis. Te besluiten om: Voor het voorbereiden en

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Vrijgeven voorlopig ontwerp Rudolf Steiner College en Rudolf Steinerschool

Collegebesluit. Onderwerp Vrijgeven voorlopig ontwerp Rudolf Steiner College en Rudolf Steinerschool Collegebesluit Onderwerp Vrijgeven voorlopig ontwerp Rudolf Steiner College en Rudolf Steinerschool Nummer 2017/606163 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan 2013 Deel A Vergoeding op basis van normbedragen 1. school voor basisonderwijs 1.1. Nieuwbouw (permanente bouwaard).. pag. 2 1.2. Uitbreiding

Nadere informatie

Voorbereidingskrediet 4 lokalen basisschool Olof Palme

Voorbereidingskrediet 4 lokalen basisschool Olof Palme Samenvatting: Inleiding: Tijdens het OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) op 1 september jl. heeft Stichting Scala verzocht om de in het HVO 2003 toegekende gelden voor de vervanging van 4 noodlokalen

Nadere informatie

-5- (gewijzigd) Nr. 2010-059 Houten, 30 november 2010

-5- (gewijzigd) Nr. 2010-059 Houten, 30 november 2010 -5- Raadsvoorstel (gewijzigd) Nr. 2010-059 Houten, 30 november 2010 Onderwerp: Nieuwbouw Brede School Houten Zuidoost Beslispunten: Een voorbereidingskrediet van 650.000,-- incl. BTW beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Voorgesteld besluit Het Integraal Huisvestingsplan

Nadere informatie

03.0. Voorbereidingskrediet t.b.v. nieuwbouw Brede School Houten Zuidoost

03.0. Voorbereidingskrediet t.b.v. nieuwbouw Brede School Houten Zuidoost 03.0. Voorbereidingskrediet t.b.v. nieuwbouw Brede School Houten Zuidoost Inhoudsopgave 03.0. Voorbereidingskrediet t.b.v. nieuwbouw Brede School Houten Zuidoost... 2 Raadsvoorstel Voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot de vaststelling van een aanvullend krediet voor de nieuwbouw Scholengemeenschap Stevensbeek / Metameer.

Onderwerp: Voorstel tot de vaststelling van een aanvullend krediet voor de nieuwbouw Scholengemeenschap Stevensbeek / Metameer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot de vaststelling van een aanvullend krediet voor de nieuwbouw Scholengemeenschap Stevensbeek / Metameer. Nummer: 8d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer,

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

Actualisatie meerjaren onderhoudsplanning basisscholen.

Actualisatie meerjaren onderhoudsplanning basisscholen. Samenvatting: Inleiding: Op 12 mei j.l. heeft de raad ingestemd met de Actualisatie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Het geactualiseerde IHP geeft onder meer richting aan de wens van de schoolbesturen

Nadere informatie

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 22 januari Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 22 januari Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 22 januari 2015 Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College Portefeuillehouder : Wethouder Dijkstra Datum : 16 december 2014 Onderwerp Huisvesting Dr.

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Begrotingswijziging

Nadere informatie

Ti Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Ti Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Ti Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Verordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159 Onderwerp: Bouwkundig aanpassen van het Varendonck College op basis van een doordecentralisatieovereenkomst Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00714 Onderwerp: Extra Krediet Springplank - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In verband met

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 376480 Datum : 8 november 2016 Programma : Onderwijs, sport en cultuur Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 RAADSVOORSTEL Nr :./MaZa. Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 Aan de raad, Op grond van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs van de Gemeente

Nadere informatie

Intentieverklaring. De ondergetekenden: 1. Gemeente Dordrecht en. 2. Schoolbestuur A en. 3. Schoolbestuur B en. 4. et cetera

Intentieverklaring. De ondergetekenden: 1. Gemeente Dordrecht en. 2. Schoolbestuur A en. 3. Schoolbestuur B en. 4. et cetera Intentieverklaring Ten behoeve van het project om te komen tot de oprichting van een rechtspersoon Huisvesting PO/SO Dordrecht in het kader van de doordecentralisatie van de uitvoering van de zorgplicht

Nadere informatie

Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend

Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 december 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00975 Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties Bijlage bij raadsvoorstel RVO17.0015 Toelichting financiële consequenties Krediet Spinaker Voor vervangende huisvesting van De Spinaker is een krediet nodig van 2.673.000 (inclusief BTW en bijkomende kosten).

Nadere informatie

Formulier voor aanvragen van voorzieningen in de onderwijshuisvesting

Formulier voor aanvragen van voorzieningen in de onderwijshuisvesting Formulier voor aanvragen van voorzieningen in de onderwijshuisvesting Per type aanvraag (programma, spoedeisende aanvraag of bouwvoorbereiding) 1 formulier invullen 1. Bestuursgegevens van het bevoegd

Nadere informatie

Notitie. Theo Gudden. Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Blz. 1

Notitie. Theo Gudden. Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Blz. 1 Notitie Aan: Theo Gudden CC: Van: MPC; Mark Penninkhof Betreft: Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Datum: 22-2-2015, laatste wijziging 13-04-2015 Normatieve bekostiging onderwijs

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Voor wat betreft de kwaliteitseisen van de voorzieningen zal uitgegaan worden van de eisen conform het concept Frisse Scholen Klasse B. De vergoeding

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0710265 Ag nr. : Datum :28-06-07 Onderwerp Wijziging statuten Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij in verband met de bestuursoverdracht van OBS De Hasselbraam

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS DE BEERZEN OIRSCHOT EN SPOORDONK TE OIRSCHOT (40982) NAAR DE RECHTMATIGHEID VAN DE INVESTERINGEN IN DE HUISVESTING VAN DE BASISSCHOOL "DE

Nadere informatie

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010)

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) College V200900870 Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) Samenvatting: Inleiding: Jaarlijks dient uw college een voorstel betreffende het programma en overzicht

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

Databank Modelverordening/Jurisprudentie SDU Uitgevers bv.

Databank Modelverordening/Jurisprudentie SDU Uitgevers bv. 139 (modelverordening) TOELICHTING BIJLAGE IV In deze bijlage is de systematiek opgenomen op basis waarvan toegekende voorzieningen worden bekostigd. De bijlage valt uiteen in twee mogelijke vergoedingsmethoden,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Overzicht wijziging modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Overzicht wijziging modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs Overzicht wijziging modelverordening 090211 voorzieningen huisvesting onderwijs artikel modelverordening oude verordening nieuwe verordening 1.j 15 jaren 10 jaren 1.k 15 jaren 4 jaren tussen4 en 10 jaren

Nadere informatie

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6734 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00376 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.251 Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven Inleiding Bij nieuwbouw

Nadere informatie

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Naar de rechtmatigheid van de investering in het integraal kindcentrum door de Stichting Rooms Katholiek Onderwijs Huizen te Huizen (74426) Utrecht, oktober 2017 Documentnummer:

Nadere informatie

Intentieovereenkomst ex. artikel 111 Wpo. Budgetovereenkomst obs Groeiplaneet, Berk 2 te Krimpen aan den IJssel

Intentieovereenkomst ex. artikel 111 Wpo. Budgetovereenkomst obs Groeiplaneet, Berk 2 te Krimpen aan den IJssel Intentieovereenkomst ex. artikel 111 Wpo Budgetovereenkomst obs Groeiplaneet, Berk 2 te Krimpen aan den IJssel 1 5 PARTIJEN 1. De gemeente Krimpen aan den IJssel, gevestigd aan Raadhuisplein 2, 2922 AD

Nadere informatie

Communicatie: Het schoolbestuur LVO zal geïnformeerd worden over het besluit dat genomen wordt.

Communicatie: Het schoolbestuur LVO zal geïnformeerd worden over het besluit dat genomen wordt. Raadsvoorstel Onderwerp: Voorbereidingskrediet unilocatie Stella Maris College Raadsvergadering: 17 december 2015 Raadsnummering: 15-vanRijsw-04 Zaaknummer: 224296 Programma / Kader: Onderwijsbeleid Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011)

Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011) Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011) Collegevoorstel Inleiding Het vaststellen van het Programma Huisvesting Onderwijs is een bevoegdheid van uw college en de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Voorstel Het programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2007 vast te stellen zoals beschreven in bijgaand ontwerpbesluit

Voorstel Het programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2007 vast te stellen zoals beschreven in bijgaand ontwerpbesluit Aan de gemeenteraad Agendapunt Roden, Onderwerp Programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2007 Voorstel Het programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2007 vast te stellen zoals beschreven in bijgaand

Nadere informatie

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006.

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006. Vergadering: 12 januari 2010 Agendanummer: 8 Status: opiniërend Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering nieuwbouw (5.282 m2) Tijdelijke huisvesting. Aanleg 46 parkeerplaatsen

Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering nieuwbouw (5.282 m2) Tijdelijke huisvesting. Aanleg 46 parkeerplaatsen Overzicht investeringen Edudelta n.a.v. raadsvraag 21 juni 2018 GEMEENTE GOEREE-OVERFLAKKEE Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering Investering nieuwbouw (5.282 m2) 8.715.300 Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-085 Registratiekenmerk: Onderwerp: Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs Korte inhoud: De overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs leidt tot

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 2015.nr

Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 2015.nr Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 205.nr. 3037 -------------------------------------------------- Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 206 Deel A Indexering

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014)

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014) Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 204) Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG-2006-569 GEEN bijlagen kopiëren

Nadere informatie

Adviesnota aan gemeenteraad

Adviesnota aan gemeenteraad Gemeenteblad 2013, nr. Onderwerp Nevenvestiging speciaal onderwijs in Venray Datum 6 mei 2013 Naam steller Ingrid Theeuwen Kenmerk Afdelingsmanager Dorien van der Giessen Afdeling Maatschappelijke Diensten

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector ERZ afdeling b onw telefoon 0182-588400 voorstelnummer 36 13 april 2004 iz-nummer 2004.02451 steller B.B. Verkerk onderwerp PLAN VAN (BIJZONDERE)

Nadere informatie

06-22737640 Geraadpleegd. Advies: de aanvraag van het Kalsbeek College afwijzen d.m.v. bijgevoegde beschikking.

06-22737640 Geraadpleegd. Advies: de aanvraag van het Kalsbeek College afwijzen d.m.v. bijgevoegde beschikking. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Sneep Tel.nr. : 06-22737640 Geraadpleegd consulent Datum: 4 november 2013 Team: OWZ Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: R.deJongh, C.Verhoeff,

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/72

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/72 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-9-2012 Nummer voorstel: 2012/72 Voor raadsvergadering d.d.: 09-10-2012 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming No. 433455-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Onderwerp Het beschikbaar stellen van financiële middelen voor het Programma huisvesting onderwijs 2017 Emmeloord, 25 oktober 2016. Advies Raadscommissie Hamerstuk.

Nadere informatie

VOORSTEL TOT BESLUIT

VOORSTEL TOT BESLUIT Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Telefoon: 0598-425595 VOORSTEL TOT BESLUIT Agendapunt 5, bijlage 1a Voor: Algemeen Bestuur Vergadering van: 2 december 2010 Bijlage: Bijlage 1b: financiële onderbouwing

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening

Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening Raadsvergadering : 15 december 2003. Agendapunt : 14. Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Gevraagd besluit 1. De raad kiest voor het voorkeurscenario om de Ida Gerhardt Academie (IGA) een doordecentralisatie overeenkomst te bieden.

Gevraagd besluit 1. De raad kiest voor het voorkeurscenario om de Ida Gerhardt Academie (IGA) een doordecentralisatie overeenkomst te bieden. HT» GEMEENTE y ^ HOORN Raadsvoorstel Zaaknummer: 1567304 Steller: CV. Veldt E-mail: C.Veldt@hoorn.nl Team: ODV Teammanager: Dennis Roet Portefeuillehouder: Onderwerp Vestiging en bekostiging van de Ida

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 326498-1 Emmeloord, 18 juni 2015. Onderwerp Huisvesten De Fladderiep en Kindcentrum in Kraggenburg Advies raadscommissie Hamerstuk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit 1. een

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI-18-00417 Onderwerp: Meerjaren onderhoudsplannen en energielabels voor de gemeentelijke gebouwen. Agendapunt 5. Raadsvoorstelnummer 2018-70

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST lb GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Heico van Brakel Behandelende afdeling: Publiekszaken Datum: 21-02-2013 TITEL: Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

Raadsinformatieavond 19 april Gerard Bukkems lid Rekenkamer Utrecht

Raadsinformatieavond 19 april Gerard Bukkems lid Rekenkamer Utrecht Raadsinformatieavond 19 april 2011 Gerard Bukkems lid Rekenkamer Utrecht Raadsinformatieavond 19 april 2011 Programma: Aanleiding en aanpak onderzoek Conclusies Aanbevelingen Onderwijshuisvesting Taken

Nadere informatie