Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus"

Transcriptie

1 Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Deze voorlichtingsfolder over het onderzoek van je ogen is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders.

2 Informatie voor ouders Deze folder is bedoeld om u en uw kind te informeren en voor te bereiden op het onderzoek bij Bartiméus. Het is belangrijk dat u en uw kind weten en begrijpen wat er gaat gebeuren. Als je weet wat er gaat gebeuren is het vaak minder spannend. U kent uw kind het best, daarom kunt u zelf bepalen hoe u deze folder gebruikt: U leest deze folder eerst zelf en vertelt het in uw eigen woorden aan uw kind na; Uw kind leest de tekst zelfstandig en u vraagt daarna of alles duidelijk is. Lees de folder hardop samen met uw kind. Aan het eind van deze folder staat hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek. Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar Wij willen je zo goed mogelijk voorbereiden op het onderzoek. Lees daarom deze folder goed door. Het is fijn als je weet wat er gaat gebeuren. Bij het onderzoek bij Bartiméus krijg je te maken met verschillende mensen. Dit zijn meestal de oogarts, de orthoptist en de klinisch fysicus. Tijdens het onderzoek hoor je hen vast onbekende oogheelkundige woorden zeggen tegen elkaar. Als we met jou praten, zullen we woorden gebruiken die jij begrijpt. Een oogarts is een dokter die speciaal heeft geleerd voor alles wat met ogen te maken heeft. Na het onderzoek zal de oogarts vertellen wat er met je ogen aan de hand is. Een orthoptist bij Bartiméus is iemand die heeft geleerd hoe je kunt onderzoeken wat ogen kunnen zien en hoe de ogen werken. De orthoptist zal je tijdens het onderzoek begeleiden. Een klinisch fysicus bij Bartiméus is iemand die geleerd heeft hoe apparaten en testjes werken waarmee we meten wat je ziet. Bij sommige onderzoeken zullen zij ook helpen. Idee voor ouders, jongeren en kinderen Schrijf jullie vragen van te voren op, dan vergeten jullie ze niet. Als jullie deze 3 goede vragen stellen, zal de dokter goed kunnen uitleggen wat jullie graag willen weten: 1. Wat kan ik allemaal? 2. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? 3. Wat betekent dat voor mij nu? Voor meer informatie:

3 Oogonderzoek Je komt bij Bartiméus voor een onderzoek van je ogen. Het oogonderzoek is in gebouw het Atrium in Zeist. Deze foto is van voor de verbouwing. Als de verbouwing klaar is, komt er een foto van de mooie nieuwe ingang van het Atrium. De orthoptist zal kijken hoe je ogen werken. Ook de oogarts kijkt naar je ogen. Er zijn verschillende mogelijkheden: Kom je alleen voor een oogonderzoek dan duurt het ongeveer anderhalf uur. Aan het eind van dit oogonderzoek bespreken we de uitslagen met jullie. Krijg je een oogonderzoek en een E.R.G. of een V.E.P., dan duurt het ongeveer 3 uur. Wanneer je een E.R.G. of een VEP onderzoek krijgt, wordt dit altijd van te voren verteld. We sturen je dan hierover een aparte folder mee. Meestal is er na (het eerste) onderzoek een gesprek met een medewerker van Bartiméus. In dit gesprek zullen we vragen of je alles begrepen hebt. Ook bekijken we of er hulp nodig is van Bartiméus. We weten van te voren niet hoe lang dit gesprek zal duren. Soms is het na 5 minuten klaar. Als jullie meer vragen hebben, kan het wel langer dan een half uur duren. Als jullie het gebouw binnenkomen, zal de gastvrouw jullie naar de wachtruimte brengen. We doen ons best om jullie op de afgesproken tijd op te halen voor het onderzoek. Als het spreekuur langer dan een kwartier uitloopt, komt de gastvrouw dit even aan jullie vertellen. De wachttijd tot het begin van het onderzoek is nooit langer dan een half uur (gerekend vanaf het tijdstip van de afspraak). Soms moet je tussen de onderzoeken ook nog even wachten. Misschien wil je in die tijd spelen in de onderzoekskamer of in de wachtkamer. Tijdens alle onderzoeken en bij het gesprek na het onderzoek mag er iemand bij je blijven. Als je het fijn vindt, is je knuffel ook welkom! Hoe doen we het oogonderzoek? Voordat we met het onderzoek beginnen, gaan we eerst samen even praten. We kennen elkaar nog niet. Wij zullen je uitleggen waarom je bij ons bent en wat we allemaal gaan doen. Wij willen graag weten wat jij allemaal kan zien en wanneer het kijken moeilijk is voor jou. Soms zijn de plaatjes die wij aanwijzen een beetje te klein voor je om te zien. Dat geeft niks, want er is niemand op de wereld die alles kan zien. We onderzoeken meestal de volgende dingen: Hoeveel kan je zien? (Gezichtsscherpte) Met een kaart met plaatjes, figuurtjes, cijfers of letters kijken we wat je kunt zien. We doen dat ver weg en dichtbij. Je mag hierbij beide ogen openhouden. Met een klittenbandbril of bijvoorbeeld een pleister op je oog kunnen we ook meten wat één oog ziet.

4 Voor ouders Voor 3-4 jarigen kunt u eventueel de plaatjes of symbolen thuis alvast oefenen met uw kind. Wanneer jonge kinderen nog niet aan kunnen geven wat ze kunnen zien, kunnen we toch de gezichtsscherpte bepalen door te kijken naar hun kijkreactie op een streeppatroon of plaatjes. Zie je van opzij dingen aankomen? (Gezichtsveld) Met witte ballen op een stokje of met een leuke knuffel kijken we of je dingen van opzij, boven en onder aan ziet komen. Bij oudere kinderen meten we het gezichtsveld soms ook met een lichtje in een grote witte bol. Hoe bewegen je ogen en staan je ogen recht? Met een lampje dat we laten bewegen kijken we hoe je ogen naar rechts, links, boven en onder bewegen. Ook kijken we of je naar het puntje van je neus kan kijken. Met een grappige bril of een toverglaasje meten we of je ogen samen kijken. Hoe zie jij de kleuren? Met een boekje met gekleurde bladzijden van stof of met gekleurde plaatjes in een boekje onderzoeken we hoe jij de kleuren ziet. Bij oudere kinderen vragen we ook wel eens om gekleurde dopjes op volgorde te leggen. Zie je verschil tussen lichte en donkere vlakken? (Contrastzien) Op een kaart met rondjes die voor de helft donker zijn gemaakt, vragen we of je kunt aanwijzen welke helft van het rondje jij het donkerst vindt.

5 Hoe zie jij als het een beetje donker is in de kamer? Hierbij gaan we verstoppertje spelen met een knuffel. Als we het een beetje donker in de kamer maken, kunnen we de knuffel verstoppen. Jij mag dan met je ogen dicht tot tien tellen en daarna kijken of je de knuffel kunt vinden. Ben je ouder dan 10 en merk je dat je minder ziet in het donker, dan doen we dit onderzoek soms ook op een andere manier. We laten dan lichtjes zien die in een bol tevoorschijn komen. Voor dit onderzoek moeten je ogen eerst aan het donker wennen. Daardoor duurt het bij elkaar ongeveer drie kwartier. Meestal maken we ook twee soorten foto s van je ogen. We gaan dan naar een andere kamer, waar twee fototoestellen staan. Om de foto s te maken, is het nodig dat jij met je kin op een kinsteun leunt. Je voorhoofd leunt tegen een band. Terwijl jij in het verrekijkertje op de camera kijkt, kunnen wij de foto s maken. Oogdruppels Om je ogen goed te onderzoeken krijg je soms oogdruppels. We kunnen dan beter kijken naar de sterkte van je ogen en we kunnen dan ook beter kijken hoe de binnenkant van je ogen eruit ziet. Het indruppelen van je ogen kan vervelend zijn. Dat nare gevoel duurt maar kort. Als je een liedje zingt of tot 20 telt is het meestal weer over. Als je ogen gedruppeld zijn, kunnen de oogarts en de orthoptist je ogen beter onderzoeken. Door de oogdruppels ga je waziger zien. Ook kun je last hebben van (zon)licht. De volgende dag is dat weer over. Omdat sommige kinderen het oogdruppelen vervelend vinden, hebben wij een oogdruppelboekje gemaakt. In dit boekje kun je aangeven hoe je wilt dat het gaat bij het oogdruppelen. Als je oogdruppels krijgt is dit pas aan het eind van het onderzoek. Voor we je ogen gaan druppelen kunnen we eerst vragen hoe je het wilt (aan de hand van het oogdruppelboekje). Daarna geven we allebei de ogen twee keer een druppel. Dan mag je een poosje in de wachtkamer spelen, niet langer dan een half uur. In die tijd kan de druppel inwerken. Daarna kijken we dan in het donker met een lampje naar je ogen. Het lampje schijnt door allemaal kleine raampjes, die lijken op de ramen van een vliegtuig. Als je daardoor heen kijkt, zie jij het lampje steeds bewegen. De oogarts kijkt meestal ook nog bij je ogen naar binnen met een lampje. Zij schijnt met het lampje door een vergrootglas om je oog te bekijken.

6 Voor ouders voorbereiding en begeleiding Hoe kunt u uw kind voorbereiden? Hieronder staan algemene adviezen. U kunt zelf inschatten wat bij uw kind past. Kies een geschikt moment voor de voorbereiding: Vlak voor het slapen gaan is geen goed moment Begin ook niet te vroeg met voorbereiden. Voor jonge kinderen is een paar dagen van te voren meestal vroeg genoeg Hoe vertelt u en hoe? Vertel zo eenvoudig mogelijk Leg geen nadruk op nare dingen, maar vertel er wel eerlijk over Oogdruppelen: Het oogdruppelboekje wordt tijdens het onderzoek aangeboden als er gedruppeld gaat worden. Als u van te voren weet dat er gedruppeld gaat worden en u inschat dat uw kind dit spannend vindt, kun u ook van te voren het oogdruppelboekje opvragen en thuis samen invullen. Helga stuurt het u graag op. Haar mailadres is hthave@bartimeus.nl. U kunt een zonnebril meenemen voor uw kind, voor het geval er gedruppeld gaat worden. Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar Wie beslist: jij, je ouders of samen? In de Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO) staat het volgende: Ben je ouder dan 12 jaar Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat zij gaat doen. Jij en je ouders moeten allebei toestemming geven. Ben je ouder dan 16 Dan is alleen jouw toestemming nodig. Lees er meer over op

7 Wil je meer weten? Hier vind je alles wat Bartiméus nog meer doet. Hier vind je informatie over het oog en oogaandoeningen in het algemeen. Deze stichting zorgt ervoor dat mensen die werken in ziekenhuizen goed met kinderen omgaan. Op de volgende sites kun je zien hoe je oog werkt, speciaal uitgelegd voor kinderen. Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s)

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Deze voorlichtingsfolder over het onderzoek van je ogen is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Voorlichtingsfolder VEP Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Inleiding voor ouders Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een VEP

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder E.R.G. Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Voorlichtingsfolder E.R.G. Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. Voorlichtingsfolder E.R.G Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Inleiding voor ouders Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder E.R.G. Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Voorlichtingsfolder E.R.G. Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. Voorlichtingsfolder E.R.G Deze voorlichtingsfolder over het E.R.G. is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Inleiding voor ouders Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. Voorlichtingsfolder VEP Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Inleiding voor ouders Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een VEP

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie)

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie) Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen (renografie) De afspraak voor de renografie Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van te voren verwacht

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Inknippen van je tongriempje Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt

de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

onderzoek van je ogen

onderzoek van je ogen onderzoek van je ogen Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

onderzoek van je ogen

onderzoek van je ogen Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoek van je ogen Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Onderzoek van je ogen 6 Tips 19 Wil je meer weten? 20 Voor

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie

Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Wegnemen van een stukje huid: een huidbiopsie

Nadere informatie

Algemene informatie over de polikliniek oogheelkunde

Algemene informatie over de polikliniek oogheelkunde Algemene informatie over de polikliniek oogheelkunde Oogheelkunde alle aandacht Uw opticien heeft U geadviseerd een bezoek te brengen aan de oogarts. De verwijzing naar de oogarts verloopt via Uw huisarts.

Nadere informatie

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant.

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant. CT-scan 2 Inhoudsopgave CT-scan...5 Wat is een CT-scan...5 Vóór de CT-scan...7 Contrastvloeistof...7 Wat is een infuus?...7 Hoe wordt de CT-scan gemaakt?...8 Na de CT-scan...9 Uitslag...9 Voor ouders:

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Onderzoek van het oog OCT

Onderzoek van het oog OCT Onderzoek van het oog OCT De oogarts heeft voor u een OCT-onderzoek afgesproken. Dit is een scan van het oog. In deze folder leest u welke voorbereidingen er nodig zijn en hoe het onderzoek verloopt. Optical

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Vrouw Moeder Kindcentrum In deze folder kun je lezen hoe het zit met jouw rechten en plichten in het ziekenhuis. Wie geeft bijvoorbeeld toestemming

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen Inleiding voor ouders Binnenkort komt uw kind naar de afdeling Radiotherapie van het AMC voor een behandeling. Het is belangrijk uw kind

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test

Nadere informatie

Opname op afdeling Eekhoorn Segregatiebeleid voor patiënten met CF

Opname op afdeling Eekhoorn Segregatiebeleid voor patiënten met CF Opname op afdeling Eekhoorn Segregatiebeleid voor patiënten met CF Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Opname in het

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Onderzoeken van het oog

Onderzoeken van het oog Onderzoeken van het oog In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om één of meerdere onderzoeken van het oog te ondergaan. De onderzoeken worden uitgevoerd door een optometrist. Een optometrist

Nadere informatie

MRSA positief: wat betekent dat?

MRSA positief: wat betekent dat? MRSA positief: wat betekent dat? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

24 uur je bloeddruk meten

24 uur je bloeddruk meten 24 uur je bloeddruk meten Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Een röntgenfoto laten maken

Een röntgenfoto laten maken Een röntgenfoto laten maken Informatie voor ouders en kinderen (0 12 jaar) Afdeling Radiologie IJsselland Ziekenhuis Wij verwachten: op de afdeling Radiologie op:..dag..(d.d.) om. uur Informatie voor ouders

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Een virus in je lijf Hiv-virus

Een virus in je lijf Hiv-virus Een virus in je lijf Hiv-virus Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

huidtest Wilhelmina Kinderziekenhuis

huidtest Wilhelmina Kinderziekenhuis Wilhelmina Kinderziekenhuis huidtest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Huidtest 6 Tips 12 Wil je meer weten? 12 Voor ouders: voorbereiding en

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

onderzoek van je bloed Bloedafname

onderzoek van je bloed Bloedafname onderzoek van je bloed Bloedafname Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

EEG onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

EEG onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan? EEG onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan? Informatie voor ouders/verzorgenden Waarom deze folder? Uw kind krijgt binnenkort een EEG onderzoek. Hoewel een EEG onderzoek pijnloos is, kan het voor u of

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling Patiënteninformatie Pijnmeting op de kinderafdeling Deze brochure is geschreven om u, ouders/verzorgers maar ook uw kind, meer informatie te geven over pijn. Allereerst proberen we uit te leggen wat pijn

Nadere informatie

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Hoe gaat jouw lichaam

Nadere informatie

Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie

Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie Wegnemen van een stukje huid: de huidbiopsie Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Je bent doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Sint Anna Ziekenhuis. Deze brochure geeft je informatie

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

onderzoek van je bloed Bloedafname

onderzoek van je bloed Bloedafname Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoek van je bloed Bloedafname Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Onderzoek van je bloed: bloedafname 6 - Vingerprik

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest UMC Utrecht Locatie WKZ Lundlaan 6 3584 EA Utrecht Tel 088 75 555 55 www.umcutrecht.nl www.hetwkz.nl Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Onder

Nadere informatie

een slangetje in je neus Een maagsonde

een slangetje in je neus Een maagsonde een slangetje in je neus Een maagsonde Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog OOGHEELKUNDE Laserbehandeling van het oog BEHANDELING Laserbehandeling van het oog Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een laserbehandeling. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Orthoptisch/ oogheelkundig onderzoek

Orthoptisch/ oogheelkundig onderzoek Orthoptisch/ oogheelkundig onderzoek Oogheelkunde alle aandacht De orthoptist is een paramedicus die zich bezighoudt met een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. U komt bij de orthoptist terecht als

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

Functieonderzoek van de ogen

Functieonderzoek van de ogen Oogheelkunde Functieonderzoek van de ogen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts heeft in overleg met u een oogheelkundig onderzoek afgesproken. In deze folder vindt u aanvullende

Nadere informatie

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Clonidinetest

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Clonidinetest Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Clonidinetest Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn 'Gammaglobuline' in je bloed 3 Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Wat staat er in deze folder TRH-test Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 TRH-test: onderzoek van je schildklier 6 Tips 16 Wil je meer

Nadere informatie

maximale inspanningstest

maximale inspanningstest Wilhelmina Kinderziekenhuis maximale inspanningstest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 De maximale inspanningstest 6 Tips 14 Wil je meer weten?

Nadere informatie

het invriezen van jouw sperma

het invriezen van jouw sperma het invriezen van jouw sperma Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

een slangetje in je neus Een maagsonde

een slangetje in je neus Een maagsonde Wilhelmina Kinderziekenhuis een slangetje in je neus Een maagsonde Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een maagsonde; een slangetje in je neus 5

Nadere informatie

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Special Beter ziek zijn Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Van Polanenpark 243 2241 SL Wassenaar tel. 070-511 31 47 info@kinderdagverblijven-wassenaar.nl www.kinderdagverblijven-wassenaar.nl

Nadere informatie

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail:

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Wat gebeurt er als jij niet

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Wat is een infuus? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten? Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer samenvatten." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?"

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Anders plassen: zelf katheteriseren

Anders plassen: zelf katheteriseren Anders plassen: zelf katheteriseren Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Anders plassen: zelf katheteriseren 6 Tips 16 Wil je meer weten? 18 Voor

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

het invriezen van jouw sperma

het invriezen van jouw sperma het invriezen van jouw sperma Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Het invriezen van jouw sperma 6 Tips 14 Wil je meer

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per CT Scan Algemeen Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Opname op afdeling Eekhoorn Informatie voor patiënten met CF

Opname op afdeling Eekhoorn Informatie voor patiënten met CF Opname op afdeling Eekhoorn Informatie voor patiënten met CF Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail:

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Weer thuis na een operatie 2 Wat mag je wel, wat mag je niet 3 Contact 6 Weer terug naar het ziekenhuis

Nadere informatie

Julian krijgt een bril

Julian krijgt een bril Julian krijgt een bril II Inleiding: Julian heeft veel last van hoofdpijn, daarom neemt zijn moeder hem mee naar de dokter. Het is al heel lang geleden dat Julian naar de dokter is geweest, daarom moet

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per huidtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl Wat staat

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken De Argininetest

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken De Argininetest Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken De Argininetest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie