Hier bespreken we hoe we van het PJRC een NZEB kunnen maken. Het project verloopt in drie stappen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hier bespreken we hoe we van het PJRC een NZEB kunnen maken. Het project verloopt in drie stappen:"

Transcriptie

1 Berekening NZEB Inleiding Hier bespreken we hoe we van het PJRC een NZEB kunnen maken. Het project verloopt in drie stappen: energieverbruik van het gebouw onderzoeken en opmeten; reduceren van het energieverbruik; hernieuwbare energie opwekken. Bij de laatste twee stappen maken we gebruik van enkele technieken uit de tabellen met technologieën (zie hoofdstuk en bijlage 1), die toegepast kunnen worden voor het bekomen van een NZEB. Ook een aantal technieken die al toegepast zijn in het PJRC komen terug. We onderzoeken wat er nodig is om van het PJRC een NZEB te maken. Er worden enkel grootte ordes gegeven van getallen en een verdere studie is zeker vereist om de behandelde techniek toe te passen. Dit onderdeel kan beschouwd worden als het aanreiken van ideeën naar Janssen toe om verdere energiebesparing te doen. Daarom geven we een korte evaluatie van verschillende technieken. De luchtbehandelingsinstallatie speelt een grote rol in dit hoofdstuk door de eisen die gesteld worden aan de luchtkwaliteit in de labo s en de vele luchtwisselingen. Hier wordt dan ook de nadruk op gelegd. Ook de plug load die in vorig hoofdstuk werd opgemeten, speelt een belangrijke rol (21,1% van totale elektriciteitverbruik in gebouw). Bij een NZEB wordt de plug load meegerekend in tegenstelling tot een aantal andere certificatieprogramma s. Via de metingen kunnen we een aantal energiebesparingen voorstellen. Informatie, verbruikgegevens en technische tekeningen zijn afkomstig van het intranet van Janssen Pharmaceutica. De A&TD heeft in het verleden een aantal metingen gedaan die gepubliceerd werden op het intranet van Janssen Pharmaceutica, waaronder het totale elektriciteitverbruik van de verschillende gebouwen. Het IMS of Installatie Monitoring Systeem is een tool, gebruikt voor de visualisatie en het verzamelen van meet- en regelsignalen. Het vergemakkelijkt de bewaking van installaties zoals luchtgroepen en koelmachines. Het TIB-systeem of Technische Installatie Beheer systeem wordt gebruikt om verdere achtergrondinformatie te verkrijgen over de geïnstalleerde installaties. In het TIB-systeem vind je tekeningen en berekeningen van de verschillende gebouwen. Ook mijn eigen metingen en andere studies zijn gebruikt voor enkele gegevens waarop energiebesparing is berekend. Op het einde van elke stap wordt een overzicht gegeven met de bekomen resultaten.

2 Stap 1: Energieverbruik gebouw Jaarlijks energieverbruik en -opwekking Elektriciteit Uit de gegevens van de A&TD op het intranet halen we het elektrisch verbruik van het jaar 2010 voor PJRC (2011 was op dat ogenblik nog niet beschikbaar) MWh per maand Maand Figuur 4.46 Grafiek maandelijks elektriciteit aankoop Om het totale elektrische verbruik te kennen moeten we hier de hernieuwbare elektriciteit van de zonnepanelen (rechtstreeks in het gebouw verbruikt) nog bij optellen. De opbrengst van de zonnepanelen bedraagt 5,19 MWh/jaar. Het PJRC verbruikte in 2010 totaal 8.031,39 MWh elektriciteit (evenveel als het jaarlijks verbruik van 2300 gezinnen). Aardgas Het aardgasverbruik van het PJRC voor 2010 wordt op dezelfde manier bepaald Aardgasaankoop 2010 m³ Maand Figuur 4.47 Grafiek maandelijks aardgasverbruik Aardgas wordt gebruikt voor de warmwaterproductie. Dit warm water wordt verder in het gebouw gebruikt voor verwarming van het gebouw en sanitair warm water.

3 84 Het gebruikte 'Slochteren-gas' heeft een energiewaarde van 35,17 MJ/m³. Omgerekend naar kwh/m³ geeft dit een waarde van 9,77 kwh/m³. Het totale verbruik in 2010 was m³ ofwel ,93 MWh. Dit komt overeen met het jaarlijks verbruik van 2500 gezinnen. Het geproduceerde warm water in het PJRC wordt ook in de omliggende gebouwen gebruikt. Dit omdat de ketels zo op grotere belasting kunnen werken, waardoor het een beter rendement heeft. Van het warm water gaat 55,7% naar de omliggende gebouwen. Via een verbrandingsrendement van 90% (aardgas) bekomen we dat ,29 MWh/jaar warm water geleverd wordt van het PJRC aan de omliggende gebouwen en dat ,25 MWh/jaar warm water zelf in het PJRC gebruikt wordt. Heet waterverbruik Het heet water dat toekomt in het gebouw is water van 182 C onder een druk van 12,8 bar. Door deze hoge druk blijft het water in vloeibare toestand. Het wordt gebruikt voor het voeden van de stoomketels in het PJRC. Heet water wordt geproduceerd in het ketelhuis dat ,82 MWh/jaar toevoegt aan het water om heet water te voorzien over heel de site. Figuur 4.48 Productie heet water Het gebouw gebruikt 11,1% van het totaal geproduceerde heet water. Zo bekomen we een verbruik van 8.825,59 MWh/jaar.

4 85 Koelwater De hoeveelheid energie van het koelwater in het PJRC wordt op IMS weergegeven door metingen aan de evenwichtsfles. De evenwichtsfles is de aansluiting van het gebouw (secundair) op het koelwaternet (primair). De evenwichtsfles zorgt voor het juiste debiet koelwater in ons gebouw. Een koelmachine houdt het koelwater op een constante temperatuur van 6 C of 8 C afhankelijk van de buitenluchtcondities. Het debiet wordt geregeld door een meet- en regelsysteem dat het debiet in primaire kring aanpast m.b.v. regelkranen. Als de vraag daalt gaat de primaire kring in by-pass waardoor het debiet in de secundaire kring daalt. Hierdoor wordt het retourwater in de primaire kring kouder. Dit wordt gedetecteerd en het debiet van de primaire kring wordt verlaagd. Als de vraag terug stijgt, zal de secundaire kring in by-pass gaan om meer debiet te verwezenlijken in de secundaire kring en komt het koelwater warmer toe in de Figuur 4.49 Evenwichtsfles secundaire kring. Hierdoor wordt het debiet in primaire kring verhoogd. Bijkomend voordeel van de evenwichtsfles is dat drukschommelingen in de leidingen worden opgevangen. Het verbruikte vermogen van het koelwater is het debiet water (Q) vermenigvuldigd met de temperatuursstijging (ΔT) van het water. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de dichtheid (ρ) en soortelijke warmtecapaciteit (C v ) van het water. Formule 4.3 Op figuur 4.50 zien we hoeveel het vermogen van ons koelwater in PJRC is op dat tijdstip. Cirkel 1 duidt de aansluitingen van het gebouw PJRC aan en cirkel 2 duidt de debietmeter aan. Op dit tijdstip was de primaire kring in by-pass omdat er op dat moment niet veel koelwater gevraagd werd in het PJRC en het primaire koelwater op minimum debiet stroomt (retour primaire kring 6,3 C, regelkraan 0%). 2 1 Figuur 4.50 IMS afbeelding evenwichtsfles PJRC Het primair vermogen aan de evenwichtsfles is een maat voor het energieverbruik van het koelwater en is gelijk aan het secundair vermogen. Het primair vermogen wordt

5 86 berekend via primair debiet en temperatuursverschil. Via IMS kunnen eerdere resultaten opgevraagd worden, waaruit het energieverbruik van een bepaalde periode kan bepaald worden. We bekomen een energieverbruik van 2.504,63 MWh/jaar voor het jaar Watervoorzieningen voor het PJRC De energie die naar watervoorziening gaat, dient onderzocht te worden voor een source en site NZEB omdat ze plaatselijk wordt opgewekt en niet afkomstig is van een extern net. Bij Janssen wordt koelwater, heet water en gewoon water voorzien via twee energiegebouwen, twee pompgebouwen, een ketelhuis en een distributienet. Er is ook een waterzuiveringsinstallatie aanwezig en een milieugebouw om het water te zuiveren. Het net is in een ringstructuur opgebouwd met aanvoer- en terugvoerleiding, zodat problemen of werken er niet voor zorgen dat andere gebouwen zonder voorziening zouden zitten. Het koelwater over heel de site wordt voorzien door twee energiegebouwen die het water rondpompen en koelen. Het PJRC aandeel is 6,63% van het totaal koelwaterverbruik. We rekenen dan ook met dit percentage voor het elektrisch aandeel in het rondpompen. De twee energiegebouwen verbruiken samen 5.633,4 MWh/jaar elektriciteit waarvan 1.859,02 MWh/jaar naar de pompen gaat. Zo bekomen we dat voor het rondpompen van het koelwater voor PJRC 123,25 MWh/jaar elektriciteit nodig is. Het heet water komt van het ketelhuis en wordt daar rondgepompt. Dit vraagt 1352,88 MWh/jaar elektriciteit. Het aandeel van heet water in PJRC is 11,1% van het totale verbruik aan heet water. Hetzelfde aandeel geldt voor het rondpompen van het heet water. Zo bekomen we 150,17 MWh/jaar voor het PJRC. Het gewoon water wordt rondgepompt door twee pomphuizen. Deze verbruiken samen jaarlijks 1.523,76 MWh/jaar elektriciteit. Een exact cijfer van het aandeel van PJRC is nog niet beschikbaar en we rekenen met 10%. Het PJRC verbruikt dan 152,38 MWh/jaar elektriciteit voor de voorziening van gewoon water. In totaal is er 425,8 MWh/jaar elektriciteit nodig om het water, koelwater en heet water in PJRC te krijgen. Hernieuwbare energieopwekking Op het dak van het atrium van het PJRC staat een kleine zonnepaneleninstallatie. Dit zijn allemaal kleine fotovoltaïsche cellen geplaatst op glas. De zonnepanelen laten het zonlicht door terwijl ze elektrische energie opwekken. Toen het PJRC werd opgericht was dit een proefproject. De plaatsing van de zonnepanelen kon beter omdat er een deel van de zonnepanelen op sommige tijdstippen beschaduwd wordt (zie schaduwinval op figuur 4.51). Ondanks deze beperking Figuur 4.51 Zonnepanelen op glas merken we dat ze toch nog veel opwekken. De opbrengst wordt weergegeven in het atrium. De installatie is in dienst sinds 27 oktober 2004 en op 14 november 2011 bedroeg de totale productie 36,60 MWh. Dit komt overeen met een gemiddelde productie van 5,19 MWh/jaar.

6 Overzicht Hier geven we een overzicht van voorgaande berekeningen. We rekenen de totale negatieve energie uit voor zowel een site NZEB als een source NZEB. Site NZEB Tabel 4.36 Overzicht site energie gebouw Wat Hoeveel per jaar Omrekeningsfactor Energie/jaar Totaal elektrisch verbruik 8.031,19 MWh ,39 MWh Aardgas (laagcalorisch) ,00 m³ 9,77 kwh/m³ ,93 MWh Warm water levering ,29 MWh /0, ,03 MWh Heet water 8.825,59 MWh / / Opwekking heet water + 980,62 MWh / / Aardgas heet water 9.806,21 MWh ,21 MWh Koelwater 2.504,63 MWh / / Opwekking koelwater ,24 MWh / / Elektriciteit koelwater 455,39 MWh 1 455,39 MWh Transport water 425,8 MWh 1 425,8 MWh Zonnepanelen 5,19 MWh 1 5,19 MWh Totale negatieve energie gebruikt in het gebouw: ,69 MWh/jaar Totale positieve energie: 5,19 MWh/jaar Warm waterlevering is de verbruikte energie voor het transport van warm water. Dit moet afgetrokken worden van de negatieve energie. Het getal is bepaald door een verbrandingsrendement van aardgas van 90% en dat 55,7% van het warm water dat in de omliggende gebouwen gebruikt wordt. Omdat bij een site NZEB de rendementen van lokale installaties wel meetellen, rekenen we hier met een verbrandingsrendement van aardgas van 90%. Opwekking van heet water m.b.v. aardgas gebeurt met een rendement van 90%. We moeten de 10% energieverlies t.o.v. het aardgasverbruik bijrekenen. Voor de opwekking van koelwater wordt een koelmachine gebruikt met COP-factor van 5,5. We hebben dus 5,5 keer minder elektriciteit nodig dan koelwater. Daarom moeten we van het verbruikte koelwater een bedrag aftrekken zodat we enkel het elektrisch verbruik bekomen. Bij Net zero Site-energy moet 1 kwh verbruikte energie gecompenseerd worden met 1 kwh zelf opgewekte energie. Source NZEB De berekeningen van een source NZEB maken gebruik van site-to-source en source-tosite factoren om de verbruikte en opgewekte energie om te rekenen naar de bron. Deze factoren houden rekening met de verliezen bij opwekking en distributie. We nemen een steenkool elektriciteitscentrale met constructiejaar 2006 als referentie voor het bepalen van deze factoren. Deze heeft een rendement van 44,2% (Peeters, 2006, bijlage IV). Om het rendement te bekomen van primaire energie tot verbruikte energie op de site, moeten we dit rendement nog vermenigvuldigen met een correctiefactor om de netverliezen in rekening te brengen.

7 88 Het gebouw wordt gevoed met 15 kv dat ter plaatse wordt omgevormd naar 400V (zie bijlage 2). Uit tabel 4.37 halen we correctiefactoren 0,925 voor aangekochte elektriciteit en 0,945 voor elektriciteit geleverd aan het net. Tabel 4.37 Correctiefactoren vermeden netverliezen (Peeters, 2006, bijlage IV) Het totaal rendement voor aangekochte elektriciteit is dan 40,885% en voor geleverde elektriciteit 41,769%. Dit resulteert in een source-to-site factor van 2,45 (1/40,885%) en een site-to-source factor van 2,39 (1/41,769%). Voor het transport van aardgas zijn geen getallen gekend. We verwaarlozen deze factor hier. Voor het opwekken van stoom en warm water met aardgas gebruiken we een rendement van 90%. Dit resulteert in een source-to-site en site-to-source factor van 1,11 (1/90%). De energie voor het rondpompen van het water wordt apart gerekend. Tabel 4.38 Overzicht source energie gebouw Wat Hoeveel per jaar Omrekeningsfactor Energie/jaar Totaal elektrisch verbruik 8.031,19 MWh 2, ,42 MWh Aardgas (laagcalorisch) ,00 m³ 9,77 kwh/m³ ,93 MWh Warm water levering ,29 MWh /0, ,03 MWh Heet water 8.825,59 MWh / / Opwekking heet water + 980,62 MWh / / Aardgas heet water 9.806,21 MWh ,21 MWh Koelwater 2.504,63 MWh / / Opwekking koelwater ,24 MWh / / Elektriciteit koelwater 455,39 MWh 2, ,71 MWh Transport water 425,8 MWh 2, ,21 MWh Zonnepanelen 5,19 MWh 2,45 12,72 MWh Totale negatieve energie: ,45 MWh/jaar Totale positieve energie: 12,72 MWh/jaar De omrekeningsfactor voor levering van warm water komt uit het rendement van de omzetting van aardgas naar warm water van 90%. Met onze zonnepanelen rekenen we een factor van 2,45, omdat het de elektrische energie rechtstreeks in het gebouw verbruikt omwille van enkele constante grote lasten. Conclusie Uit tabel 4.32 halen we het elektrisch aandeel van onze labo s. Dit is 1.696,97 MWh/jaar. T.o.v. het totaal elektrisch verbruik vertegenwoordigt dit 21,1%. De meeste elektrische energie gaat naar het HVAC-systeem: ventilatoren en pompen. Door het grote energieverbruik van het gebouw is elke mogelijke besparing de moeite waard. Een besparing van 0,008% (t.o.v ,69 MWh/jaar) is evenveel als het elektrisch verbruik van een gemiddeld gezin.

8 Stap 2: Energiereductie Inleiding De mogelijke besparingen zijn niet exact te berekenen. Ze zijn immers afhankelijk van een groot aantal parameters zoals: het weer, leverancierskeuze, gedrag van de gebruiker, etc. Daarom worden er benaderde rekenmethodes toegepast. De voorgestelde technieken hebben soms nog andere voordelen buiten energiereductie. Deze worden dan ook kort vermeld. Sommige van de voorgestelde technieken en systemen zijn niet onderling of met de bestaande systemen te combineren. Verdere studie moet de juiste keuze bepalen. Veiligheid en comfort zijn hierbij uiterst belangrijk HVAC 50% van het energieverbruik gaat naar HVAC. Hier is dan ook de grootste besparing mogelijk. Het HVAC-systeem bevat reeds een aantal systemen om het verbruik te verminderen. We zoeken naar manieren om deze nog verder te optimaliseren en kijken of er nog andere systemen en regelingen in aanmerking komen. Beschrijving van het HVAC-systeem Een algemeen HVAC-systeem kunnen we onderverdelen in 3 sectoren: productie, distributie en consumptie (figuur 4.52). Figuur 4.52 Algemeen HVAC-systeem Het HVAC-systeem We hebben een aantal HVAC systemen in het gebouw voor de behandeling van verschillende ruimten. Dit kan onderverdeeld worden in drie gelijkaardige groottes van HVAC systemen. We behandelen het systeem AA01 (luchtbehandeling van zuidkant) waar drie parallelle luchtgroepen de luchtbehandeling uitvoeren. Deze luchtbehandelingsinstallaties draaien continu. De resultaten worden vermenigvuldigd met drie om de totale impact op het gebouw te bepalen. De instellingen van ons HVAC-systeem zijn in tabel 4.39 te zien.

9 90 Tabel 4.39 instellingen Instelling Waarde Minimum inblaastemperatuur 16 C Temperatuursregeling overdag Verwarmen tot 20 C, koelen vanaf 22 C Temperatuursregeling s nachts Verwarmen tot 18 C, koelen vanaf 25 C Vochtigheidsregeling Bevochtigen tot 45%, geen ontvochtiging Gemiddeld set luchttoestand overdag 20 C 50% Gemiddelde luchttoestand in ruimte s nachts 17 C 50% Aandeel buitenlucht 100% (verplicht in labo s) Minimum aantal luchtwisselingen per uur overdag 8 Minimum aantal luchtwisselingen per uur s nachts 6 Maximum luchtdebiet per luchtgroep m³/u De minimale inblaastemperatuur is de temperatuur waarbij het tochtgevoel vermeden wordt. Omdat de distributieleiding niet geïsoleerd is, wordt de lucht nog verwarmd tot 17 C voor ze ingeblazen wordt in het lokaal. Voor de luchttoestand in de ruimten rekenen we verder met de gemiddelde waarden die aangegeven zijn in tabel Verder is ons HVAC-systeem nog uitgerust met: stoombevochtiging; verwarming-, koeling-, en recuperatiebatterij; luchtfilters en geluidsdempers op in- en uitlaat; plaatselijke verwarming en koeling; brandkleppen; inlaat- en uitlaat afsluitkleppen; frequentiegestuurde pulsie (toevoer) ventilatoren; speciale extractie (afvoer) ventilatoren; uitgebreide PID-regeling met bijhorende metingen. Wij gebruiken in onze luchtbehandelingsinstallatie stoombevochtiging. Er werd geopteerd voor stoombevochtiging, omdat er minder onderhoud nodig is en omdat de micro-organismes geen kans krijgen om zich te ontwikkelen waardoor we betere luchtcondities verkrijgen. Door stoombevochtiging wordt energie toegevoegd aan de lucht waardoor in koude periodes de lucht meer energie verkrijgt (en dus niet in temperatuur daalt zoals bij gewone bevochtiging). Zo moet de verwarmingsbatterij minder lucht verwarmen in tegenstelling tot bevochtiging zonder stoom. Het is echter niet gewenst als men wil koelen maar deze situatie komt bijna nooit voor. Het klimaat in België vereist slechts zelden gelijktijdige koeling en stoombevochtiging en daarom is dit ook te verwaarlozen (zie bijlage 6). De verwarmings- en koelingbatterij worden gevoed met warm- of respectievelijk koud water. Ze zorgen voor de juiste luchttemperatuur. Een koelbatterij neemt in zeer vochtige periodes automatisch een deel vocht uit de lucht waardoor er een maximum hoeveelheid vocht in de ruimte komt. De recuperatiebatterij die zowel in warme als koude periodes de inlaatlucht via de energie-inhoud van de uitgaande lucht richting gewenste temperatuur brengt, is energiebesparend.

10 91 De uitgaande lucht draagt een deel van zijn energie-inhoud via een batterij over aan het water dat rondgepompt wordt naar de batterij in de ingaande luchtleiding (of onttrekt energie). Zo wordt de uitgaande lucht al voor een deel naar zijn gewenste toestand gebracht. Het water wordt enkel rondgepompt als er een energiewinst mogelijk is. Energiewinst wil zeggen dat de hoeveelheid warmteoverdracht groter is dan de benodigde hoeveelheid elektrische energie van pomp. Er kan eventueel nog warmte of koude toegevoegd worden in de tussenkring, maar dit is niet voorzien in ons systeem. Luchtfilters worden gebruikt om de stofdeeltjes uit de lucht te filteren en zo een zuivere lucht te creëren in de ruimte. Geluidsdempers worden gebruikt om hinder en lawaai te verminderen. Er wordt gebruik gemaakt van plaatselijke koeling en verwarming. De plaatselijke koeling gebeurt door koelplafonds. Deze worden gevoed door koud water en nemen warmte uit de ruimte op. Koelplafonds zorgen ervoor dat de lucht op een hogere temperatuur mag zijn, terwijl toch het comfort behouden blijft. Dit komt omdat ze via het koude plafond minder warmtestralen uitzenden. De gevoelstemperatuur van de mens is afhankelijk van zowel de gemiddelde wandtemperatuur als de luchttemperatuur. Ze kunnen eventueel ook voor verwarming gebruikt worden. De plaatselijke verwarming gebeurt in de nabehandelingruimten van de lucht voor fijnregeling en op plaatsen waar er weinig interne warmtelast is. Brandkleppen zijn bevestigd in de distributiekanalen en moeten tussen elke brandmuur geplaatst zijn. Inlaat- en uitlaatkleppen worden gebruikt om het juiste debiet in te stellen en als input van de frequentieregelaar. Het luchtdebiet kan op 2 manieren geregeld worden: ventilatoren met frequentiesturing of leidingverliezen regelen m.b.v. regelkleppen. De frequentiesturing is een duurdere oplossing maar bespaart energie, vermits de hoeveelheid energie voor de ventilator aangepast wordt aan de vraag. Bij regelkleppen draaien de ventilatoren altijd op hetzelfde vermogen waardoor het verbruik steeds hetzelfde is. De pulsieventilatoren zijn toegepast door combinatie van frequentiesturing en kleppenregeling. De kleppen worden gestuurd afhankelijk van de opening van de trekkasten in de labo s. Door de kleppen dicht of open te zetten verandert de druk in de kanalen. De drukverandering wordt bijgestuurd door de frequentieregeling die de luchtdruk in de kanalen constant houdt door het luchtdebiet te verhogen of te verlagen. Deze regeling werd zo toegepast omdat ze de stabielste regeling geeft die het snelst reageert. Dit is nodig in de trekkasten waar de hoeveelheid afzuiging direct verhoogd moet worden wanneer de trekkast opent. De extractieventilatoren zuigen chemische dampen en solventdampen af. Deze afgezogen lucht moet 20 meter hoog in de lucht geblazen worden waardoor de stoffen voldoende worden verdund en re-intake van de uitblaaslucht vermeden wordt. Hiervoor waren twee opties: een hoge schouw ofwel ventilatoren die de lucht met hoge snelheid naar boven blazen. Er is gekozen voor de tweede optie omwille van het uitzicht van de site. Frequentiesturing is hierbij niet mogelijk omdat deze ventilatoren de nodige snelheid aan de lucht moeten toevoegen. Een stappenregeling is toegepast waar een ventilatorgroep aan- of uitschakelt in functie van het gewenste extractiedebiet. Hierdoor is het meeste energieverbruik ervan bespaard. Alle componenten van het HVAC-systeem worden gestuurd via een uitgebreid meet- en regelsysteem.

11 92 Mogelijke besparingen in de productie van het HVAC-systeem Batterijbesparing Nadeel van een recuperatiebatterij is dat er energie verloren gaat door de extra weerstand in distributieleiding. Tevens is er energie nodig voor het rondpompen van het water. De extra weerstand kan vermeden worden door de koel- en verwarmingsbatterij te combineren met de recuperatiebatterij zoals gebeurt op figuur 4.53 en 4.54 Figuur 4.53 Recuperatiebatterij zomer Figuur 4.54 Recuperatiebatterij winter Het drukverlies over één verwarmings- of koelingbatterij is 151 Pa (Wouters, 2007). Als we deze twee batterijen kunnen uitsparen, sparen we dus 302 Pa drukverlies uit. Via het ventilatordebiet kunnen we het vermogen dat hiermee gewonnen wordt, bepalen volgens formule 4.4. Formule 4.4 (P in W, ΔP in pa, q in m³/s en η in %) Er zijn drie ventilatoren die werken met een gemiddeld debiet van m³/u (gemiddeld 75% van maximaal) of 16,7 m³/s. Via de mogelijke drukbesparing en het elektrisch rendement van 80% bekomen we een vermogen van 6291,67W per ventilator. Dit geeft jaarlijks (8760 draaiuren) een besparing van 55,12 MWh/jaar per ventilator. Er zijn drie gelijkaardige luchtbehandelingsinstallaties en drie luchtgroepen per luchtbehandelingsinstallatie. Zo bekomen we in heel het gebouw een besparing van 496,04 MWh/jaar. De integratie van dit nieuwe systeem heeft tot gevolg dat de HVAC-regeling anders geprogrammeerd moet worden. Het effect hiervan op het ganse HVAC-systeem moet eerst nog verder onderzocht worden.

12 93 Adiabatisch koelen Dit is een techniek waarbij de uitgaande lucht door bevochtiging wordt afgekoeld. Door het verdampen van water wordt er warmte onttrokken uit de lucht. Deze afgekoelde lucht stroomt langs de recuperatiebatterij en kan zo de inlaatlucht verder afkoelen. Adiabatisch koelen is een aan/uit regeling vermits we pas vanaf een buitentemperatuur van 18 C kunnen koelen, anders is de inblaasluchttemperatuur onder de 16 C. De recuperatiebatterij kan een temperatuursdaling van de helft van het temperatuursverschil tussen extractie- en pulsiekanalen verwezenlijken. Het Mollier diagram, gebruikt om de energiebesparing te berekenen, is gepubliceerd in oktober 1975 (zie figuren 4.55 en 4.56 alsook in bijlage 6). Hier staan voor een periode van een jaar, de uren in dat een bepaalde luchttoestand zich voordoet. Zo kunnen we bepalen hoeveel onze adiabatische koeling op een jaar opbrengt. De meetresultaten in dit diagram zijn van Nederland. We stellen vast dat op onze zandbodem de temperatuur 2 C hoger is. We moeten dan alle getallen in de figuur 4.55 vakjes omhoog kunnen schuiven. Dit doen we niet omdat we het rendement van adiabatische koeling op 100% nemen, terwijl dit eigenlijk niet zo is (het water verdampt niet voor 100%). Deze twee factoren compenseren elkaar gedeeltelijk. Bovendien is onze berekening enkel richtinggevend bedoeld. Het Mollier diagram is opgesteld voor 1 kg droge lucht. Op de horizontale as van het Mollier diagram staat de absolute vochtigheid van de lucht (in g/kg droge lucht) en op de verticale as de temperatuur van de lucht (in C). Verder zijn op dit diagram de lijnen van constant relatief vochtgehalte (in %) van linksonder naar rechtsboven getekend en constante enthalpie (in kj/kg droge lucht) van linksboven naar rechtsonder. Via deze lijnen van constante waarden kan de waarde afgelezen worden. De relatieve vochtigheid is de hoeveelheid aanwezige vocht t.o.v. de maximaal aanwezige hoeveelheid vocht. Beschouwen we nu Punt A is ons set-point van de ruimte (20 C en 50% relatieve vochtigheid). We beschouwen dezelfde luchttoestand in de afzuiglucht. Als we deze adiabatisch gaan koelen, gaan we theoretisch naar een relatieve vochtigheid van 100%. Dit gaat volgens constante enthalpiewaarde (h), want er wordt geen energie toe- of afgevoerd (blauwe lijn op figuur). Zo komen we terecht in het punt B. Dit punt B is de luchttoestand in het extractiekanaal achter de bevochtiging en aan de recuperatiebatterij.

13 94 Figuur 4.55 Mollier diagram dag 8u10 tot 18u10 De originele documenten kunnen achteraan in bijlage 6 teruggevonden worden met hogere resolutie voor meer duidelijkheid. We bepalen ook de luchttoestand in het inblaasluchtkanaal. Dit is hetzelfde als de buitenluchttoestand. Omdat we maar een idee willen hebben van de grootte van besparing, delen we de luchttoestanden op in verschillende blokken waar we de gemiddelde waarden van nemen. We nemen drie grootte blokken (in het rood). We rekenen het zwaartepunt uit van de drie grootte blokken via formule 4.5. Formule 4.5 Met U = aantal uren, A = afstand. Zo bekomen we volgende resultaten (tabel 4.40). We bekomen via de luchttoestand en het aantal uren dat deze luchttoestand zich voordoet, een gemiddelde waarden voor elk rood blok waarmee we verder rekenen. De hoogte van het zwaartepunt wordt bepaald door de hoogte in het rood blok t.o.v. de bodemlijn van het betreffende rood blok. Voor een hoogte gelijk aan 1, nemen we het middenpunt van blokje 1 links onder in het betreffende rood blok, voor 2 nemen we het middenpunt van blokje 2(boven blokje), etc. Hetzelfde gebeurt voor de horizontale afstand.

14 95 Tabel 4.40 Zwaartepunt blokken Blok Hoogte zwaartepunt Horizontale afstand zwaartepunt 1 2,16 6,53 2 2,13 6, ,02 We nemen elk zwaartepunt van een blok en we duiden dit in het groen aan (Z 1, Z 2 en Z 3). Dan gaan we kijken hoeveel graden de pulsielucht daalt (ΔT/2) en zo de daarbij horende enthalpiedaling(δh) aflezen via het Mollier diagram. Als we de enthalpiedaling hebben, dan weten we hoeveel kj per kg lucht we uitsparen. ΔT 1 : verschiltemperatuur van pulsie en extractie in blok 1 ΔT 2 : verschiltemperatuur van pulsie en extractie in blok 2 ΔT 3 : verschiltemperatuur van pulsie en extractie in blok 3 We duiden in het zwart de toestandverandering aan van Z 1, Z 2 en Z 3 naar de toestand achter de recuperatiebatterij in de inlaatleiding Z 1, Z 2 en Z 3. De temperatuursdaling in pulsielucht gaat op het Mollier diagram horizontaal naar beneden omdat er geen vocht wordt weggevoerd of toegevoegd. Om onze enthalpieverandering Δh af te lezen, zetten we dit uit op de enthalpieschaal (zie potlood). Tabel 4.41 Enthalpie verschil per blok Blok ΔT/2 Δh (KJ/kg) 1 2, , ,75 5 Nu kennen we de hoeveelheid energie die bespaard wordt per blok en per kg droge lucht. We rekenen verder uit hoeveel kg lucht er per jaar gebruikt wordt. Hieruit kunnen we dan de energiebesparing uitrekenen. We moeten het soortelijk volume van de lucht kennen om daaruit het totale volume van de lucht (vocht + droge lucht) voor 1kg droge lucht te bepalen. We kunnen dit berekenen met volgende formule: Formule 4.6 Met v = m³ lucht per kg droge lucht, x = g water per kg droge lucht en t = aantal C van de lucht. We bepalen het soortelijk volume van de lucht bij de ventilatoren, omdat het debiet aan de ventilatoren gekend is. De ventilator staat achter alle verwarmings- en koelingsbatterijen en ook achter de bevochtiger. De luchttoestand is daar geregeld op 16 C en er heerst een relatieve vochtigheid van 75%. Deze toestand komt overeen met 8,5 g water per kg droge lucht. Volgens formule 4.6 bekomen we dan 0,83 m³ vochtige lucht per kg droge lucht.

15 96 Het luchtdebiet wordt geregeld door de ventilatoren. Ze hebben een nominaal debiet van m³/u. Overdag zijn er meer luchtwisselingen vereist dan s nachts. Het gemiddeld percentage van het nominaal debiet overdag is 80% en s nachts 70%. De drie pulsieventilatoren worden alle drie op hetzelfde percentage geregeld. Hieruit bekomen we volgende resultaten (tabel 4.42) Tabel 4.42 Jaarlijks luchtverbruik per blok overdag Blok Luchtdebiet * 80% (m³/h) Aantal uren m³ vochtige lucht kg droge lucht ,14*10^6 94,1*10^ ,88*10^6 32,4*10^ ,91*10^6 8,3*10^6 Via tabel 4.41 en tabel 4.42 rekenen we de energiebesparing na. De energiebesparing is gelijk aan het product van Δh en hoeveelheid droge lucht. We rekenen kj om naar MWh (factor 1/(3600*1000)). We bekomen: Tabel 4.43 Energiebesparing per blok dag Blok Energie in MWh/jaar 1 52, , ,57 Op dezelfde manier komen we via figuur 4.56 de resultaten voor de nacht die weergegeven zijn in tabel 4.44 Figuur 4.56 Mollier diagram nacht 18u10 tot 8u10

16 97 Tabel 4.44 Energiebesparing per blok nacht Blok Energie in MWh/jaar 1 10,12 We kunnen adiabatisch koelen 613 uren van de 8760 uren per jaar toepassen. De totale energiebesparing is dan 109,98 MWh/jaar. Met drie gelijkaardige luchtinstallaties bekomen we in heel het gebouw een besparing van 329,94 MWh/jaar. De recuperatiebatterij in het PJRC kan zowel verwarmen als koelen met de uitgaande lucht. Zonder adiabatisch koelen, bespaard het ook een gedeelte van de koeling als de ingaande lucht hoger is dan 20 C. Deze recuperatiebatterij krijgt zonder adiabatische koeling uitblaaslucht van 20 C in dag en 17 C in de nacht i.p.v. 14 C overdag en 10 C in de nacht. We gaan hier verder niet op in. Deze regeling moet verder nog meer in detail bestudeerd worden om de exacte effecten hiervan na te gaan. In een warm en droog klimaat valt hiermee het meeste te besparen. Het nadeel is dat deze technologie redelijk wat water nodig heeft en dat dit ter beschikking moet zijn. Koelwater koelen met koude buitenlucht In de koelplafonds lopen leidingen waardoor koelwater stroomt. Dit koelwater wordt ingesteld op de dauwpunttemperatuur van de ruimte plus 2 C om condensatie van het aanwezige vocht op het plafond te voorkomen. Het koelwater dat erdoor stroomt wordt via een warmtewisselaar gekoeld met het koelwater van het PJRC. Dit koelwater onttrekt de warmte uit de ruimte. In koudere periodes (kouder dan 6 C ) kunnen we koelwater produceren met koude buitenlucht waardoor we minder koelwater moeten aanmaken op traditionele manier. Zo bekomen we free cooling. Via IMS vinden we een benodigde koeling in de winter van 40 kw. We hebben ongeveer 4 volle maanden met een gemiddelde dagtemperatuur onder de 6 C. (figuur 4.57). We nemen aan dat we in deze periode het volledig vermogen aan koelwater kunnen besparen. Dit geeft een energiebesparing van 115,2 MWh/jaar. Figuur 4.57 Jaarlijks temperatuursverloop Bij Janssen Pharmaceutica gebruiken we al free cooling bij de aanmaak van het koelwater in de koeltorens. Deze techniek lokaal gebruiken levert ons een besparing bij het transport van het koelwater. Transport van het koelwater voor PJRC vraagt 123,25 MWh/jaar. Dit kunnen we 4 van de 12 maanden besparen (of 33%), tijdens koude periodes gebruiken we maar 22% van het normale gebruik aan koelwater. Zo bekomen

17 98 we een besparing op transport van 8,95 MWh/jaar. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze optie rendabel is. Recirculatie van de lucht Door een aandeel van de uitgaande lucht terug te gebruiken, kan een grote hoeveelheid energie bespaard worden omdat er minder buitenlucht behandeld moet worden. Met 100% buitenlucht werken is één van de vereisten. Daarom kan dit niet gebruikt worden in onze labo s. Het zou is reeds toegepast op het Atrium en een aantal andere zones. Frequentiesturing Frequentiesturing van de ventilatoren is al gebeurd waar het mogelijk is. Optimale regeling HVAC Bij een grote koelvraag vanuit een lokaal gebeurt het dat andere lokalen aangesloten op dezelfde distributiekanalen dezelfde koeling krijgen. Zo wordt soms teveel koeling gevraagd, waardoor er energieverlies is. Een voorbeeld hiervan is het analytisch labo waar veel meer interne warmtelast aanwezig is. De regeling kan eens nagekeken worden om te zien of het nog steeds doet wat ervan verlangd wordt. Dit omdat tussen het afstellen van de regeling en nu een grote periode zit waar af en toe een aantal aanpassingen gebeurd zijn. Mogelijke besparingen in de distributie van het HVAC-systeem Ontwerpen van leidingen Eerder was al aangegeven dat het vermogen dat naar ventilatoren gaat, afhankelijk is van het drukverschil in de leidingen en het debiet van de lucht. Door een goed ontwerp van de leidingen is er minder drukverschil in de leidingen en gaat er minder energie verloren. Drukverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door vernauwingen en de lengte van de leidingen. Bij een ringsysteem waar toevoer en afvoer van de lucht gedeeltelijk via een gemeenschappelijk distributieleiding gebeurt, is de lengte van de leidingen beperkt (figuur 4.58 en 4.59). Bovendien is een ringstructuur makkelijk uitbreidbaar. Bij een traditioneel systeem heeft men per lokaal een toevoerleiding voorzien wat resulteert in meer leidingen dan bij het ringsysteem. De HVAC-distributie bij PJRC is al via een ringsysteem geoptimaliseerd.

18 99 Figuur 4.58 Klassiek HVAC-verdeling (rode is latere uitbreiding) Figuur 4.59 Ringstructuur Plaats van toevoegen en afzuigen lucht Door de plaats van toe- en afvoer van lucht goed te kiezen kan de vraag naar koeling geminimaliseerd worden. Koude lucht blaast men rechtstreeks in de werkruimte terwijl de afzuiging gebeurt bij de grotere plaatselijke interne warmtelasten.

We onderzoeken verder het verschil in verlichting in de kantoorruimtes tussen noorden zuidkant. Figuur 4.33 Verlichting nagemeten met Codam

We onderzoeken verder het verschil in verlichting in de kantoorruimtes tussen noorden zuidkant. Figuur 4.33 Verlichting nagemeten met Codam 70 Er werd verder onderzocht waarom de gemeten waarde van vertrek 004 zo ver afweek van de berekende waarde. Het bleek dat de stroomtang van de Codam deze grote stroom niet kon meten waardoor deze detailmeting

Nadere informatie

De Life Cycle Cost van luchtbehandelingsgroepen

De Life Cycle Cost van luchtbehandelingsgroepen van luchtbehandelingsgroepen WEYNS GUIDO GSM 0475/280.134 GEA Heat Exchangers / GEA Happel Belgium Rekening houden met latere exploitatiekosten (verbruik & onderhoud)! => goedkope luchtgroep => eindklant

Nadere informatie

Nulenergie. Energie en domotica

Nulenergie. Energie en domotica 46 Nulenergie De energie die de E-Cube nodig heeft wordt door hernieuwbare energie geleverd. Op jaarbasis gerekend is het een nulenergiewoning omdat ze zoveel produceert als ze nodig heeft. Energie en

Nadere informatie

Meting energieverbruik decentrale Ventilatie. 12 juli 2018

Meting energieverbruik decentrale Ventilatie. 12 juli 2018 ! Meting energieverbruik decentrale Ventilatie 12 juli 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Aanleiding... 3 2. Methode... 4 2.1 Meting elektriciteitsverbruik... 4 2.2 Meting luchtdebiet... 4 3. Resultaten...

Nadere informatie

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid.

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid. 8. Luchtvochtigheid relatieve vochtigheid p e 100 % p absolute vochtigheid = dichtheid van waterdamp dauwpuntstemperatuur T d = de temperatuur waarbij de heersende waterdampdruk de maximale dampdruk is.

Nadere informatie

Addicool. Leo Suiker directeur

Addicool. Leo Suiker directeur Addicool. Leo Suiker directeur Voorwoord. Addicool heeft zich door haar jarenlange ervaring en expertise ontwikkeld tot marktleider op het gebied van custom made luchtbehandelings kasten. En omdat we veel

Nadere informatie

oefenopgaven wb oktober 2003

oefenopgaven wb oktober 2003 oefenopgaven wb1224 2 oktober 2003 Opgave 1 Stoom met een druk van 38 bar en een temperatuur van 470 C wordt geëxpandeerd in een stoom-turbine tot een druk van 0,05 bar. De warmteuitwisseling van de turbine

Nadere informatie

www.hth-hth.nl Energie kosten besparen met Gesloten Hybride Medium-koeler (GHM)

www.hth-hth.nl Energie kosten besparen met Gesloten Hybride Medium-koeler (GHM) RBO bank 37 62 72 732 BN NL 39 RBO 0376 272 732 K o n t r ak t v o o r wa a r d e n nternet..www.hth-hth.nl Handelsr.K.v.K.04054189 BTW. NL0370 4494 1B01 Ten rlo 6 7921 V Zuidwolde Tel. 0528 371010 Fax

Nadere informatie

MIP2 Groene Datacenters

MIP2 Groene Datacenters Gebruik van omgevingskoude Concept Gemiddelde buitentemperatuur = ca 10 C Gemiddelde binnentemperatuur = 22 tot 34 C Afhankelijk van concept binnen in het DC Afhankelijk van het gekozen koelsysteem Afhankelijk

Nadere informatie

In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is:

In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is: Bijlage 1: Veranderingen in de bedrijfsactiviteiten In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is: Het plaatsen van een tweede turbine met

Nadere informatie

Commissioning: Een absolute aanrader!

Commissioning: Een absolute aanrader! Seminarie Duurzame Gebouwen Commissioning: Een absolute aanrader! 15 maart 2019 COMMISSIONING VAN ONTWERP TOT EXPLOITATIE Vergelijking van twee ervaringen van een studiebureau Dietrich SCHILDERMANS Ingenium

Nadere informatie

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4 1 Inleiding... 1 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2 3 Centrale verwarming... 3 4 Decentralisatie... 4 5 Convectieverwarming... 5 6 Stralingsverwarming... 9 7 Keuzecriteria... 11 1 Inleiding Voor de

Nadere informatie

TEASER KLIMAATTECHNIEK ONLINE. Jos Bijman Coördinator Opleidingen TVVL

TEASER KLIMAATTECHNIEK ONLINE. Jos Bijman Coördinator Opleidingen TVVL TEASER KLIMAATTECHNIEK ONLINE Jos Bijman Coördinator Opleidingen TVVL GEBRUIK MOLLIER H/X-DIAGRAM Wie gebruikt Mollier? Waarvoor? Teaser Klimaattechniek Online BELANG MOLLIER H/X-DIAGRAM Ook begrijp ik

Nadere informatie

Richard Mollier (1863-1935)

Richard Mollier (1863-1935) Gaswet & Mollier College 2: h-x diagram voor vochtige lucht Richard Mollier (1863-1935) Hoogleraar TU-Dresden Thermodynamica, onderzoek naar eigenschappen van water stoom Diagrammen: H-S diagram Stoomtabellen

Nadere informatie

IntelVent Ventilation Control

IntelVent Ventilation Control Vierhouterweg 54 Rabobank. 8075 BJ Elspeet Nr. 1230.75.475 Tel : 0577 49 27 62 K.v.k. De Veluwe en Twente Fax : 0577 49 27 63 Nr. 32072151 IntelVent Ventilation Control De vraaggestuurde dampkap by 1 Een

Nadere informatie

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering.

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering. 1 Warmteleer. 1 De soortelijke warmte is de warmte die je moet toevoeren om 1 kg van een stof 1 0 C op te warmen. Deze warmte moet je ook weer afvoeren om 1 kg van die stof 1 0 C af te koelen. 2 Om 2 kg

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam gebouw : Energie

Opleiding Duurzaam gebouw : Energie Opleiding Duurzaam gebouw : Energie Leefmilieu Brussel AUDIT VAN DE VENTILATIE- EN KLIMATISATIE-INSTALLATIES Jonathan MATTHEWS ICEDD Doelstellingen van de presentatie De belangrijkste mankementen in bestaande

Nadere informatie

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk Duurzaam gekoeld ventileren Door Willem van Dijk Even Voorstellen Willem van Dijk Technisch Commercieel Adviseur De afgelopen 30 jaar, vanuit de praktijk en bij verschillende bedrijven op het gebied van

Nadere informatie

Het Mollierdiagram in theorie en praktijk

Het Mollierdiagram in theorie en praktijk Deel 1. Het Mollierdiagram Het Mollierdiagram in theorie en praktijk Samenstelling: P. G. H. Uges Inleiding Door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen staat nu ook water (R718) als koudemiddel in de

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

2008/9 PAGINA 01. Dubbelaanzuigende turbine direct-drive met een hoge statische druk (175 tot 230 Pa)

2008/9 PAGINA 01. Dubbelaanzuigende turbine direct-drive met een hoge statische druk (175 tot 230 Pa) THERMOCONDITIONEERDERS RESIDENTIEEL WARM - KOUD 2008/9 PAGINA 01 ALGEMENE INFORMATIE. Deze reeks apparaten is de IDEALE OPLOSSING VOOR DE VERWARMING IN WONINGEN. Deze apparaten zijn luchtgeneratoren warm

Nadere informatie

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Hybride zonnepaneel DualSun Spring Eén paneel voor elektriciteit en warm water dat 3 keer meer energie uit de zon haalt dan een standaard fotovoltaïsch

Nadere informatie

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit DE RYCK Klima LUWAGAM : pomp lucht-water aangedreven met gasmotor PAUL DE RYCK Werking op laag niveau (buitenlucht min. 0 C) omzetten naar warmte op hoog niveau (buiswater max. 50 C) Serreverwarming buis

Nadere informatie

Systemen voor buitenluchttoevoer

Systemen voor buitenluchttoevoer Systemen voor buitenluchttoevoer Voor elk gewas en elke kas een oplossing Peter van Weel Wat willen we bereiken? 20-50% energiebesparing op warmte door het meer isoleren met schermdoeken Geen vochtafvoer

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen. Basis HNT. Wat is de kern van HNT? en CO 2. Natuurkundige principes oa: Plantfysiologie Plantbalans. Vochtbalans Energie balans

Het Nieuwe Telen. Basis HNT. Wat is de kern van HNT? en CO 2. Natuurkundige principes oa: Plantfysiologie Plantbalans. Vochtbalans Energie balans Het Nieuwe Telen en CO 2 Wat is de kern van HNT? Door Hans Pronk, 12/05/2016 1 Basis HNT Natuurkundige principes oa: Vochtbalans Energie balans Plantfysiologie Plantbalans Assimilatenbalans Vochtbalans

Nadere informatie

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden Energierapportage 2018 MFC Atria Leusden Asschatterweg 37 3831 JJ Leusden Introductie Voor u ligt de energierapportage 2018, waarin de energieverbruiken van de scholen wordt vergeleken met het maximale

Nadere informatie

THERMODYNAMICA 2 (WB1224)

THERMODYNAMICA 2 (WB1224) THERMODYNAMICA 2 (WB1224) donderdag 2 februari 2006 14.00-17.00 u. AANWIJZINGEN Het tentamen bestaat uit twee of drie open vragen en 15 meerkeuzevragen. Voor de beantwoording van de meerkeuzevragen is

Nadere informatie

SABOP Deel B. Installatie concepten en EPC berekeningen. Periode: Blok H1.2. Ingeleverd op: Vrijdag 2 december 2011 om 13.00

SABOP Deel B. Installatie concepten en EPC berekeningen. Periode: Blok H1.2. Ingeleverd op: Vrijdag 2 december 2011 om 13.00 SABOP Deel B Installatie concepten en EPC berekeningen Beroepsproduct: Groep: SABOP B WH11b2 Periode: Blok H1.2 Ingeleverd op: Vrijdag 2 december 2011 om 13.00 Projectleden: Luuk de Jong(10071482), Sergio

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Warmteterugwinning, koudeterugwinning, ventilatiekoeling Bart Cremers, Kennisadviseur Product Management, CC CSY, Zwolle Artikel: B.E. Cremers,

Nadere informatie

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00 TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb 4100 13 april 2011 9:00-12:00 Linksboven op elk blad vermelden: naam, studienummer en studierichting. Puntentelling: het tentamen bestaat uit 14 meerkeuzevragen en twee open

Nadere informatie

Koelen én ventileren met de FreeCooler

Koelen én ventileren met de FreeCooler Koelen én ventileren met de technische specificaties Airned BV, Ambachtsweg 17, 6581 AX Malden, postadres: Postbus 86, 65 AB Malden, Toepassing Gekoeld ventileren met de is een zeer efficiente oplossing

Nadere informatie

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers.

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Het hart van de adsorptiedrogers is de rotor of absorptiewiel. Deze bestaat uit chemisch gebonden silicagel dat vocht kan opnemen uit passerende lucht, maar

Nadere informatie

Residentiële ventilatie

Residentiële ventilatie Residentiële ventilatie Michaël Peeters Kenniscentrum Energie KHK K.H.Kempen 1 Inhoud Waarom ventileren? Ventilatie en energie Stroming van lucht Koudebruggen en ventilatie 2 1 Waarom ventileren Toevoer

Nadere informatie

VENTILATIESYSTEMEN UTILITY MET HOOG RENDEMENT. www.clima-industries.com

VENTILATIESYSTEMEN UTILITY MET HOOG RENDEMENT. www.clima-industries.com VENTILATIESYSTEMEN UTILITY MET HOOG RENDEMENT ventilatiesystemen voor utiliteitsbouw: school, kantoor, hotel, appartement, rusthuis www.clima-industries.com SNELLE INTERVENTIE/FLEXIBILITEIT De belangrijkste

Nadere informatie

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U. NAV STUDIENAMIDDAG MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK: AANPAK VAN ONTWERP TOT REALISATIE NAAR EEN PASSIEVE WONING OP BASIS VAN TRADITIONELE BOUWMETHODES ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP

Nadere informatie

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies SAMENVATTING Bart Cremers Zehnder Group Zwolle Lingenstraat 2 8028 PM Zwolle bart.cremers@zehndergroup.com Systemen voor balansventilatie

Nadere informatie

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018 Thema-avond Warmte 28 februari 2018 Energieverbruik gemiddeld huis in NL Business case voor besparingen Besparingspotentieel Netto Contante Waarde huidige besparing electra gas investeringsruimte 1500

Nadere informatie

Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens. EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast

Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens. EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast Het juiste koelsysteem voor uw technische ruimte In technische

Nadere informatie

Verwarminginstallaties

Verwarminginstallaties Verwarminginstallaties Energiediagnose van een bestaande installatie Verbeteren van een bestaande installatie Een nieuwe installatie ontwerpen Verwarminginstallatie met warm water? 1 Verlies? Verlies?

Nadere informatie

Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4. Vraag 1: Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en 1 bara, 1,5 kg/m 3 bedraagt.

Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4. Vraag 1: Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en 1 bara, 1,5 kg/m 3 bedraagt. Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4 Vraag : Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en bara,,5 kg/m bedraagt. Bereken: (0) a. De specifieke gasconstante R s. (0) b. De druk die

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Extra oefenopgaven bij hoofdstuk 5 en 6

Extra oefenopgaven bij hoofdstuk 5 en 6 Extra oefenopgaven bij hoofdstuk 5 en 6 1 Een splitunit werkt bij een verdampingsdruk van 10 bar en een condensatietemperatuur van 40 C. Zie het principeschema hieronder. Aan het eind van de verdamper

Nadere informatie

14/12/2015. Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker. Auteur: Rudy Beulens

14/12/2015. Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker. Auteur: Rudy Beulens Wegwijs in de koeltechniek voor de niet koeltechnieker Auteur: Rudy Beulens E-mail: rudy.beulens@sbmopleidingen.be 1 Wat is koeltechniek Is een verzameling van technische oplossingen Bedoeld om ruimten,

Nadere informatie

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB Energiezuinige zwembaden: Case Study Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Engineer. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens

Nadere informatie

Luchtbevochtiging en adiabatische koeling

Luchtbevochtiging en adiabatische koeling MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Luchtbevochtiging en adiabatische koeling met Danfoss Nessie DANFOSS HIGH-PRESSURE SYSTEMS Zich goed voelen en performantie De luchtkwaliteit binnen in een gebouw hangt van

Nadere informatie

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW)

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Energiebesparingspotentieel door isolatie Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Het is bekend dat de CO 2 uitstoot tegen 2020 fors naar omlaag moet. In Duitsland zijn

Nadere informatie

D2Recool. Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat. Product informatie

D2Recool. Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat. Product informatie D2Recool Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat Product informatie D2Recool: Duurzame en effectieve klimaatbeheersing De D2Recool productlijn is één van de klimaatsystemen van Dutch

Nadere informatie

HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC

HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC made in Belgium With the future in mind HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC Condenserende gasketel met dubbele functie HeatMaster condensatie op CV HeatMaster condensatie op CV en sanitair

Nadere informatie

Brink Renovent. www.atc-ventilation.be

Brink Renovent. www.atc-ventilation.be Brink Renovent www.atc-ventilation.be Renovent A B Brink Renovent Excellent 180 pagina 3 A+ A Brink Renovent Excellent 300/400/450 pagina 7 A+ A pagina 11 Brink Renovent Sky Brink Renovent Excellent 180

Nadere informatie

Deerns ketenanalyse downstream van een van de twee meeste materiele emissies

Deerns ketenanalyse downstream van een van de twee meeste materiele emissies Deerns ketenanalyse downstream van een van de twee meeste materiele emissies 2013 Inleiding In het kader van de CO 2 prestatieladder is een ketenanalyse uitgevoerd naar de CO 2 productie door verwarming

Nadere informatie

Figuur 8.50: Toestandsdiagram van propaan naar ASHRAE Hoofdstuk 8: Kringprocessen 46

Figuur 8.50: Toestandsdiagram van propaan naar ASHRAE Hoofdstuk 8: Kringprocessen 46 Onderstaande figuur toont het ph-diagram van propaan, naar ASHRAE (boeken). Hierop moeten we aflezen, geen gemakkelijke karwei, tenzij men de zaken uitvergroot, of computerprogramma s zoals COOLPACK gebruikt.

Nadere informatie

Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming

Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming H01N2a: Energieconversiemachines- en systemen Academiejaar 2010-2011 Thermodynamische analyse van het gebruik van een warmtepomp voor residentiële verwarming Professor: Martine Baelmans Assistent: Clara

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018 SolarFreezer Comfort zonder aardgas Maart 2018 Wie zijn we? Geschiedenis: 2013 SolarFreezer BV opgericht 2015 Investeringsronde 2016 SolarFreezer systeem volledig functionerend 2017 7 systemen operationeel

Nadere informatie

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn Bespaar meer energie met uw luchtgordijn Doe nu de entreecheck! Entreecheck Test uw eigen luchtgordijn installatie Vul indien A het best past in uw situatie 10 punten, B: 5 punten en C: 1 punt in de desbetreffende

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS ENALYZER FOR COOLING Geschikt voor: Koelcompressoren met een geïnstalleerd vermogen vanaf 50 kw Basis koel-layout: ééntraps systeem zonder warmterecuperatie basis chiller met ijswatercircuit Afhankelijk

Nadere informatie

Afvalwater als warmtebron om proceswater op te warmen

Afvalwater als warmtebron om proceswater op te warmen Afvalwater als warmtebron om proceswater op te warmen Ir. Marc Feyten 30/03/2011 www.aaqua.be Onze referenties zijn onze visitekaartjes Blue -HEat Recovery Operation Duurzame valorisatie van laag-calorische

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn:

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn: 1 Introductie In een huishouden is ventilatie nodig om ervoor te zorgen dat het huis van schone en gezonde lucht is voorzien. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke ventilatie (type A), en

Nadere informatie

Ventilatie-eenheden met hoog rendement

Ventilatie-eenheden met hoog rendement Ventilatie-eenheden met hoog rendement Ventilatie-eenheden met hoog rendement Doordat we meer en meer gaan isoleren en alle kieren en spleten dichtdoen, is er geen natuurlijke verversing meer van de binnenlucht.

Nadere informatie

Riothermie: Afvalwater als warmtebron (praktische toepassingen)

Riothermie: Afvalwater als warmtebron (praktische toepassingen) Riothermie: Afvalwater als warmtebron (praktische toepassingen) ir. Marc Feyten VMM: 16/06/2016 A simple calculation of industrial waste of energy to the sewer: Een bedrijf loost 100 m³/dag in de riool

Nadere informatie

GSE PAC SYSTEM. LUCHT-VOLTAÏSCH SYSTEEM

GSE PAC SYSTEM.   LUCHT-VOLTAÏSCH SYSTEEM LUCHT-VOLTAÏSCH SYSTEEM GSE PAC SYSTEM GEBRUIKSHANDLEIDING VOOR DE KLIMAATREGELAAR GSE PAC SYSTEM Systeem voor terugwinning en verspreiding van lucht voor de verwarming en koeling van de woning Niet-contractuele

Nadere informatie

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming Lage temperatuur verwarming Live test 13-03-2007 Vloerverwarming Low-H2O DBE t.o.v. Live test Lage temperatuur verwarming - Visualisatie van de energieprestatie van Low-H2O - Vergelijking met vloerverwarming.

Nadere informatie

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning De laatste jaren is er qua energiebehoefte veel veranderd in de woningbouw. Voorheen waren de behoefte en kosten m.b.t. verwarming in nieuwbouw woningen

Nadere informatie

Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december aanvulling op de eindrapportage

Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december aanvulling op de eindrapportage Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december 2002 aanvulling op de eindrapportage Utrecht, 21 juli 2006 Ir. J.M. Warmerdam Dr. J.J.G. Opdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

Ventilatie van kantoorgebouwen

Ventilatie van kantoorgebouwen Ventilatie van kantoorgebouwen Geert Bellens Projectleider Duurzaam bouwen Cenergie Opleiding Energieverantwoordelijke - BIM Een beetje geschiedenis Kwaliteit binnenlucht: ++ Energie: 0 Gedwongen ventilatie

Nadere informatie

Resultaten monitoring

Resultaten monitoring RenoseeC: renovaties met sociale, ecologische en economische meerwaarde via collectieve aanpak Resultaten monitoring Afdeling Bouwfysica KU Leuven / EnergyVille Evi Lambie & Dirk Saelens Cayman 1 Uitgevoerde

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

Aardappelen verdienen een goede coach

Aardappelen verdienen een goede coach Aardappelen verdienen een goede coach Lezing HZPC telers Bewaaradvies Harry Goos Bewaren is niet moeilijk Aardappel leeft en ademt Aardappel bestaat uit 80% water Hoeveel water in de schuur Hoeveel water

Nadere informatie

Hoog rendement voor vrijwel elke bestaande situatie. Gasabsorptiewarmtepompen. Logatherm GWPL 35

Hoog rendement voor vrijwel elke bestaande situatie. Gasabsorptiewarmtepompen. Logatherm GWPL 35 Hoog rendement voor vrijwel elke bestaande situatie Gasabsorptiewarmtepompen : energie besparen, juist in de bestaande bouw De is de nieuwste schakel op het gebied van intelligente systeemoplossingen voor

Nadere informatie

Demoproject: De Wending, meetresultaten

Demoproject: De Wending, meetresultaten Demoproject: De Wending, meetresultaten Auteurs: K. Allaerts Datum: 20/01/2015 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Eindverslag De Wending v2 1 1

Nadere informatie

PLANNEN VAN HET GEBOUW

PLANNEN VAN HET GEBOUW PLANNEN VAN HET GEBOUW BEREKENINGEN Energie Prestatieregelgeving voor de Bouw Het luchtdichtheidsniveau van het gebouw moet in het lastenboek geïmponeerd worden en moet door een Blower Door test gecontroleerd

Nadere informatie

combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming

combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming member of combimix De combimix regeleenheid is in eerste instantie ontworpen voor installaties die uitgerust zijn met een condenserende ketel,

Nadere informatie

Praktijkgids Energiebesparing bij veredelingsprocessen

Praktijkgids Energiebesparing bij veredelingsprocessen 1 Inleiding... 1 2 Warmteverliezen van open verfapparaten bij temperaturen dicht bij het kookpunt... 2 3 Bobijn- en boomverfautoclaven... 3 4 Warmteherwinning... 7 5 Samenvatting van adviezen voor energiebesparingen...

Nadere informatie

Bespaar meer energie met uw luchtgordijn

Bespaar meer energie met uw luchtgordijn Bespaar meer energie met uw luchtgordijn Doe nu de test! Luchtgordijnen zijn een vertrouwde verschijning in winkelentrees en zorgen ervoor dat het binnenklimaat van het buitenklimaat wordt gescheiden.

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be

Nadere informatie

Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning?

Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning? Heat Recovery Pipes 2 Heat Recovery Pipes Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning? Onze droogtrommels zijn ontworpen met het oog op een maximaal rendement. Algemeen gesproken zijn de droogtrommels

Nadere informatie

VAN CO 2 NAAR H 2 O AGENDA

VAN CO 2 NAAR H 2 O AGENDA AGENDA PRODUCT OVERZICHT INDIRECTE & DIRECTE VRIJE KOELING MOLLIER DIAGRAM ASHREA CONDITIES BASIS VORMEN ENERGIEVERBRUIK & CO 2 UITSTOOT KANTTEKENINGEN CONCLUSIES Bert Leffers STULZ Groep B.V. PRODUCT

Nadere informatie

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Maandag 4 september 2017 Panoramazaal 1. Algemeen... 2 Waarom ventileren?... 2 2. Twee opties: Individueel of collectief... 2 3. Relevante info voor collectieve

Nadere informatie

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Auteur B. (Bart) Cremers, Kennisadviseur, Zehnder Group Zwolle Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Systemen voor balansventilatie brengen op gecontroleerde wijze voldoende

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (3)

Klimaatbeheersing (3) Klimaatbeheersing (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) 1 Het airco-koelproces als kringloopproces 1.1 Het ph-diagram Het koelproces zoals in de auto-airco plaatsvindt maakt gebruik van de toestandsverandering

Nadere informatie

Warmtepompen CONCEPTFICHE 5: Inleiding

Warmtepompen CONCEPTFICHE 5: Inleiding CONCEPTFICHE 5: Warmtepompen Inleiding Uit ervaringen in het dagelijkse leven weten we dat bijvoorbeeld een kop warme koffie op natuurlijke wijze afkoelt door de blootstelling aan de omgevingslucht. Dit

Nadere informatie

Warmtepompboiler AX7.1B

Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler (260 liter) 260 liter 4 à 6 personen pagina 3 Warmtepompboiler (260 liter) 3 Wat is een warmtepompboiler? Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijk alternatief

Nadere informatie

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Stichting Spaarnesant 04 februari 2014 9X3803 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 20 569 77 00 Telefoon 020-5697701 Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

DAIKIN-INTERGAS HYBRIDE WARMTEPOMP DAIKIN-INTERGAS HYBRIDE WARMTEPOMP

DAIKIN-INTERGAS HYBRIDE WARMTEPOMP DAIKIN-INTERGAS HYBRIDE WARMTEPOMP DAIKIN-INTERGAS WARMTEPOMP DAIKIN-INTERGAS WARMTEPOMP 890.327-04 WWW.INTERGASVERWARMING.NL Daikin en Intergas, het ultieme duurzame verwarmingskoppel Hoge energiekosten en nieuwe Europese wetgeving op

Nadere informatie

Luchtbeweging. Door : Rene Poldervaart, Tim Stolker, Jan en Pieter Reijm

Luchtbeweging. Door : Rene Poldervaart, Tim Stolker, Jan en Pieter Reijm Luchtbeweging Door : Rene Poldervaart, Tim Stolker, Jan en Pieter Reijm Het verloop van de Presentatie Luchtbeweging Wat weten we van luchtbeweging in de kas Luchtbeweging door winddruk en windsnelheid

Nadere informatie

DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER

DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER EOS PLUS HP DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER Lucht-water warmtepomp voor de productie van Sanitair Warm Water zonder gebruik van gas. Deze pomp, speciaal

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2014, Vito, januari 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2014 bedraagt 5,7 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

OVERAL, variatie vanuit de kern. LES- BRIEF 3v/4hv. De zonne-energiecentrale van Fuentes de Andalucía

OVERAL, variatie vanuit de kern. LES- BRIEF 3v/4hv. De zonne-energiecentrale van Fuentes de Andalucía OVERAL, variatie vanuit de kern LES- BRIEF 3v/4hv De zonne-energiecentrale van 1 Zonne-energie is in overvloed beschikbaar maar het is nog niet zo eenvoudig om die om te zetten naar elektrische energie.

Nadere informatie

Reader klimaatontwerp BK4000 Ontwerpproject 4 Een klein openbaar gebouw Technische Universiteit Delft Faculteit Bouwkunde April 2012

Reader klimaatontwerp BK4000 Ontwerpproject 4 Een klein openbaar gebouw Technische Universiteit Delft Faculteit Bouwkunde April 2012 Reader klimaatontwerp BK4000 Ontwerpproject 4 Een klein openbaar gebouw Technische Universiteit Delft Faculteit Bouwkunde April 2012 Eindredactie: Leo de Ruijsscher www.leoderuijsscher.com Ananda de Vos

Nadere informatie

Hoeveel kost 1 ton stoom?

Hoeveel kost 1 ton stoom? Hoeveel kost 1 ton stoom? ENERGIK 23 november 2011 Valérie de Groote, INDEA Voorstelling INDEA Bruikbaar energieadvies voor industriële bedrijven Audits / Haalbaarheidsstudies Wetgeving Begeleiding bij

Nadere informatie

[Samenvatting Energie]

[Samenvatting Energie] [2014] [Samenvatting Energie] [NATUURKUNDE 3 VWO HOOFDSTUK 4 WESLEY VOS 0 Paragraaf 1 Energie omzetten Energiesoorten Elektrisch energie --> stroom Warmte --> vb. de centrale verwarming Bewegingsenergie

Nadere informatie

Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren. Door Willem van Dijk

Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren. Door Willem van Dijk Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren Door Willem van Dijk Even Voorstellen Willem van Dijk Technisch Commercieel Adviseur 30 jaar praktijk ervaring op het gebied van: Koeltechniek

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV)

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV) Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei. Een te hoge luchtvochtigheid betekent geringe verdampingsmogelijkheden voor de plant. De plant neemt dan niet zoveel water op en dus ook minder

Nadere informatie