De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme"

Transcriptie

1 De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme 31 juli 2008 Implementatie derde witwasrichtlijn Per vrijdag 1 augustus 2008 wijzigt de integriteitswetgeving. De Eerste Kamer en de Tweede Kamer hebben twee wetsvoorstellen aangenomen (i) ter implementatie van de EG-richtlijn 2005/60/EG tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (de Richtlijn ) en de EG-richtlijn 2006/70/EG tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen van de Richtlijn en (ii) tot samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening ( WID ) en de Wet melding ongebruikelijke transacties ( MOT ). Deze wetsvoorstellen treden in werking op vrijdag 1 augustus Na inwerkingtreding is er een nieuwe gecombineerde WID/MOT waarin de Richtlijn is geïmplementeerd. Met de inwerkingtreding van deze gecombineerde WID / MOT krijgen instellingen meer mogelijkheden om hun identificatiebeleid af te stemmen op de concrete risico s die de instelling loopt op het betrokken raken bij witwasoperaties en financiering van terrorisme. De Richtlijn beoogt een meer risk based dan principle based raamwerk te leveren. Dit betekent dat de instelling het doel van de wet, namelijk het tegengaan van witwassen en het voorkomen van financiering van terrorisme, dient te bereiken. Echter, de wijze waarop de instelling vorm geeft aan haar beleid om tot het beoogde resultaat te komen staat haar tot op zekere hoogte vrij. Instellingen kunnen de mate van het onderzoek aanpassen aan het type klant, de relatie of de transactie. Daarnaast is er een aantal andere wijzigingen. Instellingen worden bijvoorbeeld verplicht om vast te stellen wie de uiteindelijk belanghebbenden van een transactie zijn. Een strenger cliëntenonderzoek dient plaats te vinden bij dienstverlening aan "politiek prominente personen" en als er een verhoogd risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. In deze nieuwsbrief zullen wij kort de regels bespreken die gelden vanaf vrijdag 1 augustus 2008, waarbij wij met name in zullen gaan op de wijzingen van de WID.

2 WID Het toepassingsbereik van de WID is beperkt tot instellingen. Onder instellingen die onder de reikwijdte van de wet vallen zijn in ieder geval begrepen: kredietinstellingen, financiële instellingen, levensverzekeraars, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen, financiële dienstverleners, geldtransactiekantoren, trustkantoren, bepaalde externe accountants en belastingadviseurs, bepaalde natuurlijke personen zoals advocaten en notarissen, organisatoren van speelcasino s, ondernemingen die creditcards uitgeven en beroepsof bedrijfsmatig handelende verkopers van goederen, voor zover betaling van deze goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van of meer. Het toepassingsbereik van de WID kan bij AMVB overigens nog worden uitgebreid. De hoofdregel van de WID is dat instellingen cliëntenonderzoek verrichten waarbij het volgende van belang is: (i) (ii) (iii) (iv) (v) De identiteit van cliënten dient te worden vastgesteld en geverifieerd. In het geval dat de cliënt een rechtspersoon is of indien een andere persoon wordt vertegenwoordigd, dient tevens deze vertegenwoordiger te worden geïdentificeerd. Daarnaast dient onder omstandigheden de uiteindelijk belanghebbende te worden geïdentificeerd en dienen voldoende maatregelen te worden genomen om de identiteit te verifiëren. Indien het een rechtspersoon, stichting of een trust betreft dienen maatregelen te worden genomen om inzicht te verwerven in de eigendoms- en zeggenschapsstructuur van de cliënt. Er dient informatie te worden verkregen om het doel en de aard van de zakelijke relatie vast te stellen. Indien mogelijk dient er een voortdurende controle op de zakelijk relatie en op alle transacties te zijn. Instellingen dienen in beginsel in de volgende gevallen een cliëntenonderzoek te verrichten: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Als de cliënt in of vanuit Nederland een zakelijke relatie aangaat. Indien de instelling een transactie verricht van of meer ten behoeve van een cliënt. Als er indicaties zijn dat de cliënt betrokken is bij witwassen of financiering van terrorisme. Als de instelling twijfelt aan de betrouwbaarheid van eerder verkregen gegevens. Als er een risico is van witwassen of financiering van terrorisme dat aanleiding geeft tot cliëntenonderzoek. Het is verboden om een relatie aan te gaan of een transactie uit te voeren als er geen cliëntenonderzoek is verricht of als dit onderzoek niet heeft geleid tot het beoogde resultaat. Indien de instelling al een zakelijke relatie heeft, dient de relatie te worden beëindigd. De identiteit van natuurlijke personen moet worden vastgesteld op basis van documenten, gegevens of inlichtingen uit betrouwbare en onafhankelijke bron. Als de cliënt een rechtspersoon is die in Nederland is gevestigd wordt de identiteit vastgesteld op basis van een uittreksel uit het handelsregister of door middel van De zes eerst genoemde instellingen worden beperkt tot instellingen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

3 een akte van een notaris. Dit kan, in tegenstelling tot de huidige WID, op basis van een elektronisch (niet gewaarmerkt) uittreksel. Als het een buitenlandse rechtspersoon betreft kan de identiteit worden vastgesteld op basis van betrouwbare en in het internationale verkeer gebruikelijke documenten, gegevens of inlichtingen die bij wet als geldig identificatiemiddel zijn erkend in het land van herkomst. Uiteindelijk belanghebbenden Zoals hierboven vermeld, moeten instellingen de uiteindelijk belanghebbende identificeren om te voorkomen dat een persoon die zich bezighoudt met criminele activiteiten, zich kan verschuilen achter één of meer rechtspersonen. Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat de uiteindelijk belanghebbende slechts in risicovolle gevallen dient te worden vastgesteld. Er wordt niet toegelicht wanneer er sprake is van een risicovol geval, zodat dit kennelijk ter beoordeling is overgelaten aan de instelling. Onder de uiteindelijk belanghebbende wordt verstaan de natuurlijke persoon die de uiteindelijk eigenaar is van, of zeggenschap heeft over de cliënt en/of de natuurlijke persoon voor wiens rekening een transactie of activiteit wordt verricht. De wetgever heeft dit zo uitgelegd dat de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende dient te worden vastgesteld als een natuurlijke persoon 25% of meer van de aandelen of stemrechten bezit of op een andere manier belangrijke zeggenschap in die onderneming uitoefent. Is er sprake van bijvoorbeeld een stichting of een trust dan is de uiteindelijk belanghebbende de begunstigde van 25% of meer van het vermogen van de stichting of trust of degene die bijzondere zeggenschap heeft over 25% of meer van het vermogen. Bij een stichting of een trust dienen voldoende maatregelen te zijn genomen om inzicht te krijgen in de eigendoms- en zeggenschapsstructuur. Vereenvoudigde identificatieprocedure Er kan een vereenvoudigde identificatieprocedure worden toegepast ten aanzien van bepaalde cliënten. Instellingen kunnen onder meer een vereenvoudigde identificatieprocedure toepassen indien de cliënt bijvoorbeeld in een van de volgende categorieën valt: (i) (ii) (iii) kredietinstellingen; financiële instellingen; geldtransactiekantoren; De instellingen onder (i) tot en met (vi) worden beperkt tot de betreffende categorie instellingen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

4 (iv) levensverzekeraars; (v) beleggingsondernemingen; (vi) beleggingsinstellingen ; (vii) financiële dienstverleners voorzover zij bemiddelen in verzekeringen als bedoeld in de Wet op het financieel toezicht ( Wft ); (viii) beursgenoteerde vennootschappen waarvan de effecten in één of meer lidstaten zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt; (ix) overheidsinstanties voor zover het gaat om een overheidsinstantie die aan de volgende vier voorwaarden voldoet: - De instantie is belast is met een openbare functie uit hoofde van het Verdrag betreffende de Europese Unie, de Europese Gemeenschappen of een afgeleide daarvan. - De instantie is verantwoording schuldig aan autoriteiten van de lidstaat of een gemeenschapsinstelling of ten aanzien waarvan andere gepaste procedures bestaan om de activiteiten te controleren. - De identiteit van de instantie is openbaar toegankelijk, doorzichtig en ondubbelzinnig. - De activiteiten en boekhoudkundige praktijken van de instantie dienen doorzichtig te zijn. Indien er sprake is van een cliënt die niet valt onder één van de categorieën waarop de vereenvoudigde procedure van toepassing is, kan onder bepaalde omstandigheden toch een vereenvoudigde procedure worden toegepast als de cliënt wordt aangemerkt als een cliënt met een laag risico. Zo kan de vereenvoudigde identificatieprocedure bijvoorbeeld worden toegepast ten aanzien van communautaire instellingen. Voordat er een vereenvoudigde identificatieprocedure wordt toegepast, dient te worden nagegaan of de cliënten, de producten of de transacties een risico met zich brengen voor witwassen of terrorisme. Van de instelling wordt verwacht dat zij ook gedurende de dienstverlenende relatie voortdurend toezicht blijft houden op deze cliënten om te controleren of er complexe of ongewone transacties zonder duidelijk economisch of zichtbaar rechtmatig doel plaatsvinden. Indien de vereenvoudigde procedure kan worden toegepast, betekent dit dat in beginsel geen identificatie van de cliënt hoeft plaats te vinden. Wel dienen voldoende gegevens te worden verzameld om vast te kunnen stellen of de vereenvoudigde procedure kan worden toegepast. Het lijkt in veel gevallen, ook bij toepassing van de vereenvoudigde procedure, noodzakelijk om een uittreksel bij bijvoorbeeld de kamer van koophandel op te vragen en inzage te nemen in het vergunningenregister dat door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten wordt aangehouden. Immers, eerst dan kan worden vastgesteld of er sprake is van een instelling waarop deze procedure van toepassing is. Naast de vereenvoudigde identificatieprocedure is er een uitzondering op de hoofdregel dat instellingen cliëntenonderzoek dienen te verrichten. De hoofdregel geldt bijvoorbeeld niet indien het zakelijke relaties of transacties betreft met betrekking tot levensverzekeringsovereenkomsten, bepaalde producten met betrekking tot pensioen en onder bepaalde voorwaarden electronisch geld in de zin van de Wft. Om gebruik te kunnen maken van deze uitzondering dienen wel voldoende gegevens te worden verzameld om te kunnen vaststellen of het een dergelijk product betreft.

5 Verscherpt cliëntenonderzoek In situaties die naar hun aard een hoger risico kennen voor witwassen en/of financiering van terrorisme zal een verscherpt cliëntenonderzoek moeten plaatsvinden. Cliënten die niet in persoon verschijnen Indien een cliënt niet in persoon verschijnt, zal het verscherpt cliëntenonderzoek er uit moeten bestaan dat de identiteit van de cliënt wordt vastgesteld aan de hand van aanvullende documenten, gegevens of informatie. Een alternatief is dat de documenten die zijn overgelegd worden beoordeeld op echtheid of dat de eerste betaling die met de relatie of transactie verband houdt, wordt gedaan ten gunste of ten laste van een rekening van de cliënt bij een bank met zetel in een lidstaat of in een door de Minister van Financiën aangewezen staat en die beschikt over een vergunning om in die lidstaat of staat haar bedrijf te mogen uitoefenen. Politiek prominente personen Nieuw is dat er speciale aandacht moet worden geschonken aan politiek prominente personen, ofwel natuurlijke personen die prominente publieke functies vervullen of vervuld hebben, en dan met name aan die mensen die afkomstig zijn uit landen waar veel corruptie voorkomt. Een instelling moet een op risico gebaseerd beleid hebben om te bepalen of er sprake is van een politiek prominent persoon. Het gaat hierbij enkel om personen die niet in Nederland wonen. Bij politiek prominente personen gaat het om personen die politieke functies op nationaal niveau uitoefenen en daarmee gelijk te stellen functies. Hierbij kan worden gedacht aan regeringsleiders, parlementsleden, mensen werkzaam bij de rekenkamer, leden van hooggerechtshoven en hoge legerofficieren. Personen die een politiek prominente functie hebben vervuld, worden tot een jaar na het beëindigen van de betreffende functie nog aangemerkt als een politiek prominent persoon. Directe familieleden of andere naasten dienen eveneens als politiek prominent persoon te worden beschouwd. Het is niet de bedoeling dat een instelling intensief onderzoek gaat verrichten naar de familieleden van politiek prominente personen. Het gaat bij familieleden enkel om personen die openbaar bekend zijn. Indien eenmaal is vastgesteld dat een instelling te maken heeft met een politiek prominent persoon, dient de instelling intern toestemming te hebben van personen die speciaal daarvoor zijn aangewezen om de relatie met de politiek prominente persoon aan te gaan. Is een dergelijke relatie eenmaal aangegaan, dan moeten voldoende maatregelen worden getroffen om de bron van het vermogen vast te stellen. Ook moet de relatie gedurende de volledige periode dat diensten worden verleend, verscherpt in de gaten worden gehouden.

6 Gevolg inwerkingreding wetsvoorstellen Voor u kan de inwerkingtreding van deze wetsvoorstellen tot gevolg hebben dat de identificatieprocedures moeten worden aangepast. In bepaalde gevallen zal deze wet tot een lastenverlichting kunnen leiden omdat u bijvoorbeeld voor bepaalde instellingen de vereenvoudigde identificatieprocedure kunt toepassen. In andere gevallen zal deze wet echter tot een lastenverzwaring leiden, zoals in die gevallen waarin de uiteindelijk belanghebbende moet worden vastgesteld. Een belangrijke wijziging is ook dat publiek prominente personen speciale aandacht behoeven in het identificatiebeleid. Zo zal het beleid erop ingericht moeten zijn publiek prominente personen te herkennen en de daarbij behorende voorzorgsmaatregelen te nemen. Er is in ieder geval meer vrijheid om het beleid aan te passen op de risico s die u loopt om betrokken te raken bij witwassen en het financieren van terrorisme. Voor vragen over deze nieuwsbrief of voor aanvullende informatie kunt u zich wenden tot: Kitty.Lieverse@loyensloeff.com, Jonneke.van.Poelgeest@loyensloeff.com, of Annemarije.Schoonbeek@loyensloeff.com Disclaimer Hoewel deze nieuwsbrief met grote zorgvuldigheid werd samengesteld, kan Loyens & Loeff N.V. niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het gebruik van deze publicatie zonder haar medewerking.

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK Niet alleen banken vragen vaker om uw paspoort of rijbewijs. Sinds 2003 doen advocaten, accountants en belastingadviseurs

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 15 juli 2008, houdende bepalingen met betrekking tot de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, het vaststellen van indicatoren en het overdragen van

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 19 juli 2007

No.W /III 's-gravenhage, 19 juli 2007 ................................................................................... No.W06.07.0169/III 's-gravenhage, 19 juli 2007 Bij Kabinetsmissive van 21 juni 2007, no.07.001943, heeft Uwe Majesteit,

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) De informatie die in deze presentatie verstrekt wordt, heeft een informatief karakter. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 237 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties ter uitvoering van richtlijn nr. 2005/60/EG

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren. Versie 2015

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren. Versie 2015 Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) Doelstelling WWFT: Het voorkomen van witwassen van opbrengsten uit misdrijven en de financiering van terrorisme ten einde de integriteit

Nadere informatie

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Handleiding voor Verkopers van goederen Versie: 04-07-2013 Inleiding Vanaf 1 augustus 2008 is de Wet

Nadere informatie

Samenvoeging WID/MOT. implementatie derde witwasrichtlijn. Discussiepaper. ASRE Onderzoeksseminar juni 2008

Samenvoeging WID/MOT. implementatie derde witwasrichtlijn. Discussiepaper. ASRE Onderzoeksseminar juni 2008 Samenvoeging WID/MOT implementatie derde witwasrichtlijn Discussiepaper ASRE Onderzoeksseminar juni 2008 mr. Jeroen Bedaux mr. Dirk Berendsen advocaten bij Baker & McKenzie Discussienota ten behoeve van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 237 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties ter uitvoering van richtlijn nr. 2005/60/EG

Nadere informatie

6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening)

6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening) 6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening) Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. dienstverlener:

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 238 Samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet ter voorkoming van witwassen

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013)

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013) Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013) Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. TWEEDE KAMER DER STATEN- 2 GENERAAL Vergaderjaar 2011-2012 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel (TK 33 238, nr. 2) zijn grijs gearceerd.

Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel (TK 33 238, nr. 2) zijn grijs gearceerd. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, zoals deze komt te luiden na wijziging ingevolge het gewijzigde wetsvoorstel EK 33 238, A. Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel

Nadere informatie

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) De Nederlandse Orde van Advocaten heeft betrekking tot de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 305 Besluit van 15 juli 2008, houdende bepalingen met betrekking tot de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) De Nederlandse Orde van Advocaten heeft betrekking tot de

Nadere informatie

Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995

Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995 (Tekst geldend op: 13-01-2004) Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995 De Minister van Financiën; Gelet op de artikelen 4, eerste lid, 5, tweede lid, 10, eerste lid, en 22, vijfde lid,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 303 Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 686 Wet van 20 december 2012 tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van

Nadere informatie

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken Versie: 04-07-2013 Inleiding Vanaf 1 augustus 2008 is

Nadere informatie

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn ALGEMEEN 1.1 In de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn ('Implementatiewet') worden wijzigingen

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) Wij

Nadere informatie

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Argenta Spaarbank nv Dienst Personenbeheer Belgiëlei 49-53, 2018 ANTWERPEN FSMA 27316 RPR Antwerpen btw BE 0404.453.574 Kenmerk: PBUBOA

Nadere informatie

Gatekeepers: What s new?

Gatekeepers: What s new? Gatekeepers: What s new? LWTF informatiesessie voor de vrije beroepsbeoefenaren. mr. Charlene Linders-Bryson, policy advisor, Afdeling Integriteitstoezicht 1 Inhoud presentatie I. AML/CFT risico s II.

Nadere informatie

/ /eti Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme met (gemarkeerd) het consultatievoorstel van 19 juli 2011

/ /eti Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme met (gemarkeerd) het consultatievoorstel van 19 juli 2011 (Tekst geldend op: 17-08-2011) Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet ter voorkoming van witwassen en

Nadere informatie

1. Stel vast dat de dienstverlening van het dossier onder de LID verplichting valt. De

1. Stel vast dat de dienstverlening van het dossier onder de LID verplichting valt. De WERKDOCUMENT LANDSVERORDENING IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING (LID) VOOR MAKELAARS Dit werkdocument kan gebruikt worden als een hulpmiddel bij de stappen te nemen ter uitvoering van de LID. Aan dit werkdocument

Nadere informatie

DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN. mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept.

DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN. mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept. DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN 30 juni 2011 mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept.) 30 juni 2011 1 I. Introductie: Achtergrond LWTF II.

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet toezicht trustkantoren 2018 in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2018/843 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft

Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft Drs. E.Y.C. Ligthart en mr. M.E.M. Suijkerbuijk 1 Inleiding Sinds 1 augustus 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 179 Wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband

Nadere informatie

De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wim Gohres, Compliance Office Per 1 augustus 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) van

Nadere informatie

Met dank aan SDU voor het ter beschikking stellen van de tekst

Met dank aan SDU voor het ter beschikking stellen van de tekst Tekst geldend op: 01-08-2009 Met dank aan SDU voor het ter beschikking stellen van de tekst Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW 1. Identificatie vennootschap: Sociale benaming: Vennootschapsvorm: Handelsbenaming: Aard van de activiteit: Ondernemingsnummer:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 23008 Nieuwe bepalingen inzake identificatie van cliënten bij financiële dienstverlening (Wet identificatie bij financiële dienstverlening 1993)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 WET van 5 september 2002, houdende vaststelling van regelingen inzake de identificatieplicht van dienstverleners (Wet Identificatieplicht Dienstverleners) (S.B. 2002 no. 66). ALGEMENE BEPALINGEN Artikel

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Kernbeschrijving De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme ( Wwft ) strekt tot uitvoering van de zgn. derde Europese

Nadere informatie

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering verplicht de banken tot

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. instelling: 1) bank als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht, niet zijnde een natuurlijke persoon,

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 214/29

Publicatieblad van de Europese Unie L 214/29 4.8.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 214/29 RICHTLIJN 2006/70/EG VAN DE COMMISSIE van 1 augustus 2006 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen van Richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

Baas boven Baas: het UBO-register!

Baas boven Baas: het UBO-register! Baas boven Baas: het UBO-register! Het bestrijden van terrorismefinanciering, witwaspraktijken en fraude door de identiteit van ieder persoon die zeggenschap uitoefent of een onderneming in eigendom heeft

Nadere informatie

Wet financieel toezicht

Wet financieel toezicht Wet financieel toezicht Bijlage 3 Lijst van verkorte citeertitels Verwerkte publicaties Staatsblad Kamerstuk Naam nrs. 2006, nr. 475 29.708 Wet op het finaniceel toezicht 2006, nr. 605 30.658 Invoerings-

Nadere informatie

VOORSTEL VAN WET. Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

VOORSTEL VAN WET. Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. 35 245 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet toezicht trustkantoren 2018 in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2018/843 van het Europees

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 237 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties ter uitvoering van richtlijn nr. 2005/60/EG

Nadere informatie

Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist. Studentnummer:

Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist. Studentnummer: Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist Naam auteur: Merel Mossou Studentnummer: 2089081 Afstudeerorganisatie: Afstudeermentor: Eerste afstudeerdocente: Tweede afstudeerdocente: Opleiding: Onderwijsinstelling:

Nadere informatie

de Coöperatieve Rabobank Salland U.A., gevestigd te Deventer, hierna te noemen de Bank.

de Coöperatieve Rabobank Salland U.A., gevestigd te Deventer, hierna te noemen de Bank. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-263 d.d. 16 juni 2016 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mw. mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Consument in woonachtig in Guyana.

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur Alain Claes Onderwerp De nabije toekomst: derde Europese antwitwasrichtlijn Datum Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten

Nadere informatie

3. Dit document is van toepassing op alle overeenkomsten en transacties die door of namens BTCFORCASH worden verricht.

3. Dit document is van toepassing op alle overeenkomsten en transacties die door of namens BTCFORCASH worden verricht. Antiwitwasbeleid BTCFORCASH Hoofdstuk 1: Algemeen 1. BTCFORCASH houdt zich bezig met de aan- en verkoop van virtuele valuta tegen contante geldbedragen. Dit document beoogt het witwassen van virtuele valuta

Nadere informatie

De samenvoeging van Wid en MOT

De samenvoeging van Wid en MOT De samenvoeging van Wid en MOT Wet identificatie bij dienstverlening / Wet melding ongebruikelijke transacties De belangrijkste wijzigingen van de regelgeving omtrent identificatie bij dienstverlening

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

4 e AntiWitwas Richtlijn

4 e AntiWitwas Richtlijn 4 e AntiWitwas Richtlijn Impact voor Nederland Ad Kuus 26 mei 2016 Agenda FATF Europa -> 4 e AML richtlijn Implementatie planning Integriteitsrsico s, analyse en beheersing PEP UBO Registers De Risico

Nadere informatie

Bezorg uw Belgische diamantleverancier daarom de benodigde documenten, inclusief het ingevulde onderstaande formulier :

Bezorg uw Belgische diamantleverancier daarom de benodigde documenten, inclusief het ingevulde onderstaande formulier : Geachte heer, mevrouw, Gelieve er rekening mee te houden dat Belgische diamanthandelaars onderworpen zijn aan de Belgische antiwitwaswetgeving 1 en verplicht zijn om hun volledige medewerking te verlenen

Nadere informatie

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke diensten verricht naar Caribisch Nederland

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke diensten verricht naar Caribisch Nederland Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke diensten verricht naar Caribisch Nederland De Nederlandsche Bank NV (DNB) zal de op grond van dit aanvraagformulier verstrekte gegevens opnemen

Nadere informatie

FRAUDEREN EN WITWASSEN VRAAGT LEF. Het tegengaan hiervan ook.

FRAUDEREN EN WITWASSEN VRAAGT LEF. Het tegengaan hiervan ook. FRAUDEREN EN WITWASSEN VRAAGT LEF. Het tegengaan hiervan ook. Terrorisme is aan de orde van de dag. Helaas erg actueel. Fraude, witwassen van crimineel geld en andere economische delicten vinden al jaren

Nadere informatie

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Hieronder vindt u een overzicht van enige relevante wetsartikelen (1 januari 2019). Voor de meest actuele informatie zie https://wetten.overheid.nl/

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 259 4 januari 2012 Regeling vaststelling bedragen 2012 ex artikelen 2 en 3 Besluit bekostiging financieel toezicht 23

Nadere informatie

NV CENTRALE KREDIETVERLENING

NV CENTRALE KREDIETVERLENING Formulier: Identificatieformulier rechtspersoon, lasthebber(s) en uiteindelijke begunstigde(n) In te vullen en te ondertekenen door de vertegenwoordigers 1. Identificatie van de rechtspersoon (RP) Maatschappelijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke een bijkantoor 1 heeft in Caribisch Nederland

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke een bijkantoor 1 heeft in Caribisch Nederland Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke een bijkantoor 1 heeft in Caribisch Nederland De Nederlandsche Bank NV (DNB) zal de op grond van dit aanvraagformulier verstrekte gegevens opnemen

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 17.6.2017 L 155/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1018 VAN DE COMMISSIE van 29 juni 2016 tot aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

A. Bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen op het terrein van de financiële markten ( )

A. Bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen op het terrein van de financiële markten ( ) A. Bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen op het terrein van de financiële markten (01-01-05) Wetsvoorstel 1. Wijziging Boek 2 BW i.v.m. wijzigingen van bepalingen financiële verslaglegging voor

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 910 Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 255 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening, ten behoeve van het sluitend maken van het identificatiesysteem A ADVIES RAAD VAN

Nadere informatie

COMPLIANCE RICHTLIJNEN

COMPLIANCE RICHTLIJNEN Meldpunt Ongebruikelijke Transacties Afdeling Toezicht COMPLIANCE RICHTLIJNEN Ter bevordering van de naleving en handhaving van de Wet MOT en WID, voor een effectieve bestrijding van Money Laundering en

Nadere informatie

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 februari 2016, houdende nadere wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (S.B. 2002 no. 65, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 116 28 018 Wijziging van de Wet melding ongebruikelijke transacties en de Wet identificatie bij financiële dienstverlening 1993 met het oog

Nadere informatie

Verklaring van de identificatie van de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen

Verklaring van de identificatie van de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen Nota 2/09/2019 FEB358829 Final [Number] Verklaring van de identificatie van de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen De wet tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel I wordt als volgt gewijzigd: 32014 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet giraal effectenverkeer en het Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van het advies van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code van 30

Nadere informatie

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Hieronder vindt u een overzicht van enige relevante wetsartikelen (januari 2016). Voor de meest actuele informatie zie www.wetten.overheid.nl

Nadere informatie

VOORSTEL VAN WET (CONSULTATIEVERSIE)

VOORSTEL VAN WET (CONSULTATIEVERSIE) Wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet op de economische delicten in verband met de registratie van uiteindelijk belanghebbenden

Nadere informatie

Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap. Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007

Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap. Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007 Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007 1 Inleiding 3 2 Definities 3 3 Algemene voorschriften 4 4 Bijzondere voorschriften voor personen van Groep A en B 5 5 Bijzondere

Nadere informatie

WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME ("WWFT")

WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME (WWFT) ADVOCATEN NOTARISSEN BELASTINGADVISEURS WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME ("WWFT") De Wwft 1 zoals gewijzigd bij de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn, 2 zoals geldend

Nadere informatie

IDENTIFICATIEFORMULIER VAN DE UITEINDELIJKE BEGUNSTIGDEN (ALSOOK DE IDENTIFICATIE VAN BUITENLANDSE POLITICALLY EXPOSED PERSONS )

IDENTIFICATIEFORMULIER VAN DE UITEINDELIJKE BEGUNSTIGDEN (ALSOOK DE IDENTIFICATIE VAN BUITENLANDSE POLITICALLY EXPOSED PERSONS ) De wet tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme bepaalt dat de banken een aantal verplichtingen hebben met betrekking tot het identificeren van hun cliënten. Een van

Nadere informatie

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V.

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. De Raad van Commissarissen heeft in overleg met de Raad van Bestuur het volgende Reglement vastgesteld I INLEIDING 1.1 Dit reglement

Nadere informatie

Aan de Koning. het Europees Parlement en de Raad (Implementatiewet wijziging vierde antiwitwasrichtlijn),

Aan de Koning. het Europees Parlement en de Raad (Implementatiewet wijziging vierde antiwitwasrichtlijn), > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Koning Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief (kenmerk) Datum 2 juli 2019 Betreft Nader rapport

Nadere informatie

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering, verplicht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF Inhoudsopgave Voorwoord 13 1 Wat witwassen is 1.1 Inleiding 17 1.2 Definitie van witwassen 18 1.3 Misdaad mag niet lonen 21 1.4 Het witwasproces 23 1.5 Witwassen en zwart geld 33 1.6 Terrorismefinanciering

Nadere informatie

ARTIKEL PM. WIJZIGING VAN DE WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME

ARTIKEL PM. WIJZIGING VAN DE WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME ARTIKEL PM. WIJZIGING VAN DE WET TER VOORKOMING VAN WITWASSEN EN FINANCIEREN VAN TERRORISME De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme wordt als volgt gewijzigd: A Artikel 1, eerste

Nadere informatie

Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018)

Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018) Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 239 Wet van 11 juli 2018 tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enige andere wetten in verband

Nadere informatie

doordat de vereniging zelf Wwft-plichtig is; doordat de vereniging te maken heeft met een onderneming die Wwft-plichtig is.

doordat de vereniging zelf Wwft-plichtig is; doordat de vereniging te maken heeft met een onderneming die Wwft-plichtig is. Bestuur Taskforces Team Vacatures Vacatureoverzicht Vacature plaatsen Polderprojecten Word lid Login # Home» Nieuws» Nieuwsbericht De ubo van de vereniging 20-09-2017 Nieuwsbericht Uit de Prinsjesdagstukken

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN 1. Inleiding Sinds 1 februari 1994 zijn de Wet identificatie bij financiële dienstverlening 1993 (later gewijzigd in Wet identificatie bij dienstverlening) en de Wet melding

Nadere informatie

WWFT Orde van Advocaten Utrecht. 7 september 2015. Mr. dr. B. Snijder-Kuipers

WWFT Orde van Advocaten Utrecht. 7 september 2015. Mr. dr. B. Snijder-Kuipers WWFT Orde van Advocaten Utrecht 7 september 2015 Mr. dr. B. Snijder-Kuipers WWFT-beleid van [naam kantoor] [datum] WWFT-plichtig? Identificeren UBO PEP Soorten cliëntenonderzoek Verscherpt onderzoek bij

Nadere informatie

Vragenlijst met betrekking tot de identificatie van Politiek Prominente Personen (1) en de vaststelling van de herkomst van vermogen

Vragenlijst met betrekking tot de identificatie van Politiek Prominente Personen (1) en de vaststelling van de herkomst van vermogen 1/5 Vragenlijst met betrekking tot de identificatie van Politiek Prominente Personen (1) en de vaststelling van de herkomst van vermogen Waarom worden u de vragen in deze vragenlijst gesteld? De meeste

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme zoals die luidt na in werking treden van wetsvoorstel tot implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn (Kamer st. 34808) Wet van 15 juli

Nadere informatie

Wwft actualiteiten

Wwft actualiteiten Wwft 2018 - actualiteiten NATIONAAL ANTI-WITWASCONGRES NCI Ad Kuus 13 maart 2018 Regelgeving FATF aanbevelingen Europese Richtlijn Derde AMLD 2005/60/EG Vierde AMLD (EU) 2015/849 Aanvullingen op 4 e AMLD

Nadere informatie

Regels met betrekking tot het toezicht op trustkantoren (Wet toezicht trustkantoren 2018)

Regels met betrekking tot het toezicht op trustkantoren (Wet toezicht trustkantoren 2018) Regels met betrekking tot het toezicht op trustkantoren (Wet toezicht trustkantoren 2018) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz.

Nadere informatie

1:1 definities aanbieden, onderdeel a 1, onderdeel a, 2, lid 1 + 2, onderdelen e + f, 6 en 7 Wfd en 8 Vrijstellingsregeling Wfd

1:1 definities aanbieden, onderdeel a 1, onderdeel a, 2, lid 1 + 2, onderdelen e + f, 6 en 7 Wfd en 8 Vrijstellingsregeling Wfd Bijlage I Transponeringstabel Wet financieel toezicht - Wet financiële dienstverlening Wft Wfd 1:1 definities aanbieden, onderdeel a 1, onderdeel a, 2, lid 1 + 2, onderdelen e + f, 6 en 7 Wfd en 8 aanbieden,

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 6, tweede lid en 20, vijfde lid, van de Wet toezicht trustkantoren 2018;

Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 6, tweede lid en 20, vijfde lid, van de Wet toezicht trustkantoren 2018; Regeling toezicht trustkantoren 2018 Regeling van de Minister van Financiën van [datum], kenmerk 2018-, directie Financiële Markten, houdende de vaststelling van vrijstellingen en de te verstrekken gegevens

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2019) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ)

Veel gestelde vragen (FAQ) Veel gestelde vragen (FAQ) 1. Wat is het doel van de Landsverordening identificatie bij dienstverlening (LID) en de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (LvMOT) en op welke instellingen

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT ONTWERPADVIES. Commissie internationale handel en consumentenbescherming VOORLOPIGE VERSIE 2004/0137(COD) 31.1.

EUROPEES PARLEMENT ONTWERPADVIES. Commissie internationale handel en consumentenbescherming VOORLOPIGE VERSIE 2004/0137(COD) 31.1. EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««2009 Commissie internationale handel en consumentenbescherming 31.1.2005 VOORLOPIGE VERSIE 2004/0137(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel en consumentenbescherming

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 257 Wet van 30 juni 2010 tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het financieel toezicht ter uitvoering van richtlijn

Nadere informatie

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken Memorandum POSTADRES Postbus 71170 1008 BD AMSTERDAM KANTOORADRES Forum Fred. Roeskestraat 100 1076 ED AMSTERDAM TELEFOON +31 (0)20 578 5161 FAX +31 (0)20 578 5824 INTERNET www.loyensloeff.com AAN Surventis

Nadere informatie

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke zetel 1 heeft in Caribisch Nederland

Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke zetel 1 heeft in Caribisch Nederland Aanvraagformulier ten behoeve van een trustkantoor welke zetel 1 heeft in Caribisch Nederland T0ezicht expertisecentra De Nederlandsche Bank NV (DNB) zal de op grond van dit aanvraagformulier verstrekte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 232 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2013/50/EU

Nadere informatie

INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) krediet-, effecten- en belegginginstellingen, geldtransactiekantoren 1 augustus 2008 Voor alle indicatoren

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 553 Besluit van 11 oktober 2002 op grond van de Sanctiewet 1977, inzake het melden van transacties die zouden kunnen duiden op de financiering

Nadere informatie