Hoe onderhoud ik mijn tuin? Afspraken, regels en tips

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe onderhoud ik mijn tuin? Afspraken, regels en tips"

Transcriptie

1 Hoe onderhoud ik mijn tuin? Afspraken, regels en tips

2 PLEZIER VAN UW TUIN U huurt een woning van Wonen Zuid met een tuin. U heeft veel vrijheid om de tuin in te richten zoals u dat zelf wenst. Geniet u van een siertuin vol bloemen en planten, of wilt u juist lekker veel speelruimte voor de kinderen? Een mooi gazon of toch liever een ruim terras? De keus is helemaal aan u. Voorop staat dat u zoveel mogelijk plezier beleeft aan uw tuin. En heeft u geen groene vingers of weinig tijd? Ook met een onderhoudsvriendelijke tuin zit u goed! Als veel mag, waarom dan toch afspraken en regels voor tuinonderhoud? De reden is dat tuinen veel invloed hebben op de tevredenheid van bewoners over hun buurt. Goed onderhouden tuinen geven de buurt een prettige uitstraling. In zo n buurt willen mensen graag wonen. Maar het omgekeerde is ook waar. Verwaarloosde of rommelige tuinen leiden tot ergernis bij omwonenden. Buren kunnen er zelfs last van hebben. Dat willen we voorkomen, want we vinden het belangrijk dat àl onze huurders plezierig kunnen wonen, in een fijne woonomgeving. Wat verstaan we onder goed tuinonderhoud? Omdat dit niet altijd voor iedereen duidelijk is, hebben we de regels voor tuinonderhoud op een rij gezet. Belangrijk is dat gebruik en inrichting van de tuin niet leiden tot overlast, schade en/of onveilige situaties. Ook mag de tuin niet gebruikt worden voor iets anders dan waarvoor hij bedoeld is. De afspraken hierover zijn tot stand gekomen in overleg met onze huurdersverenigingen. In deze brochure vindt u duidelijke voorbeelden die laten zien wat wel en niet is toegestaan. Helder voor iedereen. De brochure is echter niet uitputtend. Kijk voor de volledige beleidstekst op onze website. Wist u trouwens dat een verzorgde tuin helemaal niet veel tijd of geld hoeft te kosten? In deze brochure vindt u leuke en praktische tips voor uw tuinaanleg en onderhoud. Wonen Zuid wenst u veel tuinplezier!

3 TIPS voor uw tuin! Zet de bloemetjes buiten! Wie houdt er nou niet van kleur en geur in de tuin? Deze bloemen zijn zeer geschikt voor in een pot: geranium, spaanse margriet, petunia, vlijtig liesje en begonia. Niet vergeten water te geven! Ook met deze eenjarige langbloeiende planten in de border heeft u maanden kleur in de tuin: cosmea, goudsbloem, schildzaad, lobelia, kaasjeskruid, viooltjes en zinnia. U kunt de plantjes natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelf zaaien is veel goedkoper. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit, om zo het doorbloeien te bevorderen. Heeft u buren, vrienden of familie met een mooie tuin? Vraag ze eens om een paar stekjes van hun planten. Laurier, lavendel, buxus en hortensia zijn hiervoor zeer geschikt. Voor u begint: vraag advies bij een tuincentrum over aanplant en onderhoud van uw tuin.

4 Wat mag u van Wonen Zuid verwachten en wat verwachten wij van u? U mag van ons verwachten dat wij zorgen voor een deugdelijke en veilige woning en tuin. Van onze huurders verwachten wij dat zij goed voor het gehuurde zorgen. Dit houdt ook in dat zij hun tuin netjes houden en deze gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Gebruik, inrichting en beplanting van de tuin mogen niet leiden tot overlast voor omwonenden, schade en/of onveilige situaties. Als een tuin onderhoud nodig heeft Als een tuin niet goed wordt onderhouden, spreekt onze wijkbeheerder de bewoners hierop aan. Bewoners krijgen dan de kans om hun tuin in orde te maken. Soms is er een goede reden dat het onderhoud langer is blijven liggen. Is dit bij u het geval? Het is belangrijk dat u die reden bespreekt met onze wijkbeheerder. Samen met u kan hij dan naar een oplossing zoeken. Als bewoners geen gehoor geven aan ons verzoek om de tuin in orde te maken, kan Wonen Zuid strengere maatregelen nemen. Met een verzorgde tuin voel je je nog meer thuis Help elkaar of vraag wat wij kunnen doen Wanneer u het tuinonderhoud niet (meer) zelf kunt doen, zijn er altijd mogelijkheden om hulp te krijgen. Vraag het eens aan een familielid, vriend of buurtgenoot. Grote kans dat ze u een handje willen helpen met tuinklussen die voor u lastig zijn. Of bespreek uw situatie met Wonen Zuid. Wij denken graag met u mee over oplossingen en ondersteunen waar dat mogelijk is. Beter een goede buur... Het is belangrijk dat u uw buren op tijd laat weten wat uw plannen zijn voor de tuin. Het zou jammer zijn als u er achteraf ruzie over krijgt. Het kan ook dat u zich stoort aan de tuin van uw buren. Bijvoorbeeld vanwege onkruid, overhangende takken of te hoge bomen. Wacht dan niet te lang en vertel uw buren waar u moeite mee heeft. In veel gevallen lukt het om met een goed gesprek samen tot een oplossing te komen. Goed voorbeeld doet volgen! Wij willen samen met onze huurders werken aan plezierige buurten. Daarom hebben we ook aandacht voor huurders die hun tuin er pico bello bij hebben staan! Hiervoor uiten wij graag onze waardering. Goed voorbeeld doet immers volgen! Verzorgde tuinen Fijne buurten

5 TIPS voor uw tuin! Praktische tips Zo staat uw tuin er netjes bij. Houd het tuinonderhoud goed bij, dan heeft u er het minste werk aan. Trek onkruid met wortels en al uit, zodat het minder snel terugkomt. Maai van april t/m oktober regelmatig het gras, dan blijft het mooi en gezond. Het voorjaar is een goed moment om afgestorven planten(delen) te verwijderen. Vergeet niet hagen, struiken en bomen regelmatig te snoeien in het groeiseizoen.

6 AFSPRAKEN EN REGELS VOOR TUINONDERHOUD OP EEN RIJ Deze tuin staat er goed bij. Deze tuin heeft onderhoud nodig. Voortuinen Verzorgde voortuinen geven de buurt een prettige uitstraling. Omdat voortuinen voor iedereen zichtbaar zijn, gelden hiervoor enkele aparte regels: Opgeruimde voortuin, met goede toegang tot de woning. >> De voortuin mag niet gebruikt worden als opslagplaats voor goederen of grof vuil zoals afgedankte meubels. >> Ook voor het parkeren van de auto is de voortuin niet bedoeld. >> Om uw voortuin af te scheiden van de openbare ruimte mag u natuurlijk een haag of een hekwerk plaatsen. Let erop dat deze niet hoger dan 1 meter is. >> In de grond onder voortuinen liggen meestal leidingen en rioleringsbuizen. Wortels van bomen mogen deze niet beschadigen. Spullen in de voortuin die er niet thuishoren en die de toegang tot de woning belemmeren. >> Wij vragen onze huurders geen grote bomen of struiken in de voortuin te planten. De gevel moet zichtbaar blijven. Samen voor een fijne buurt! Groen Bij het netjes houden van de tuin hoort ook snoeien, maaien en onkruid wieden. Hiermee voorkomt u dat er wildgroei ontstaat. Wat kunt u zelf doen om de tuin een verzorgde indruk te geven? >> Snoei regelmatig hagen, struiken en opschietende bomen. >> Verwijder regelmatig onkruid in de tuin en tussen tegels van opritten, paden en terrassen. >> Maai het gras, vooral in de zomer is dit een regelmatig terugkerend klusje. >> Vervang planten die zijn doodgegaan. >> Zorg dat een brandpad achter de woning niet overwoekerd raakt door overhangend groen.

7 Keurig gemaaid gras, goed onderhouden perken, gesnoeide struiken en bomen. Wildgroei, onkruid, rommelig groen. TUINTIP: klimmers in de tuin Prachtig zo n met klimplanten begroeide gevel. Helaas veroorzaken sommige klimplanten schade aan muren en kozijnen. Het gaat dan om de soorten die zich aan de muur hechten. Die zijn daarom niet toegestaan. Wilt u toch graag een begroeide gevel? Kies dan voor klimmers die langs een rooster omhoog klimmen, zoals winterjasmijn, clematis, klimhortensia en klimrozen. Bomen Bomen geven sfeer en beschutting in uw tuin. Denkt u erover om een boom te planten? Hou er dan rekening mee dat kleine bomen groot worden en dan tot schade en overlast kunnen leiden. Deze regels voor het planten en onderhouden van bomen kunnen u helpen een goede keuze te maken: >> De maximale hoogte voor bomen in de tuin is 6 meter. Het onderhoud is voor rekening van de huurder. >> Het hart van de boom(stam) mag niet dichter dan 2 meter van de erfgrens staan. >> De afstand tussen tussen het hart van de boom(stam) en de gevel is minimaal 4 meter (voor bergingen is dat 2 meter). Bomen onder de toegestane maximale hoogte (6 meter). Schade aan een woning door een boom. De boom is te groot voor deze tuin.

8 Erfafscheidingen (zoals hagen, hekwerk en schuttingen) Een erfafscheiding is een scheiding tussen uw tuin en de tuin van uw buren. Het kan ook de scheiding zijn tussen uw tuin en een gezamenlijk pad of de openbare ruimte. Er zijn verschillende soorten erfafscheidingen, zoals een schutting, hekwerk of een haag. >> De erfafscheiding in uw voortuin (of zijtuin) mag maximaal 1 meter hoog zijn. >> In de achtertuin mag de erfafscheiding maximaal 2 meter hoog zijn. >> Huurders zijn zelf verantwoordelijk voor Verzorgde, rechte schutting op de erfafscheiding die voldoet aan de toegestane hoogte. het onderhoud van de erfscheidingen. Zoals het vervangen van kapotte planken en het rechtzetten van houten erfafscheidingen. >> Een haag van struiken of coniferen is een veel gebruikte natuurlijke erfafscheiding. Deze beplanting moet minimaal 50 cm van de erfgrens af staan in verband met het uitdijen ervan. >> Door de haag regelmatig te snoeien voorkomt u dat deze te hoog en/of te breed worden. Schutting kapot, losgeraakt en/of scheefgezakt. ERFSCHEIDINGEN: hoe regel ik dat met mijn buren? Staat er een haag of schutting precies op de erfgrens tussen uw tuin en die van de buren? Dan bent u samen verantwoordelijk voor het onderhoud en deelt u de kosten. U onderhoudt dus ieder de kant die aan uw eigen tuin grenst. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van de haag of het verven, beitsen of repareren van houtwerk. Maak hierover goede afspraken met uw buren, zodat hierover geen misverstanden ontstaan. Wilt u toch liever een eigen tuinafscheiding waar u alleen verantwoordelijk voor bent? Plaats dan de erfscheiding in uw eigen tuin. Kiest u voor een natuurlijke erfafscheiding, dan moet de beplanting minimaal 50 cm van de erfgrens af staan. Voor harde afscheidingen (zoals hout en metselwerk) geldt dat deze inclusief de fundering aan de binnenkant van de erfgrens moeten staan.

9 Bestrating Uiteraard mag u zelf paden, terrassen en andere verhardingen aanleggen in uw tuin. U moet er dan wel zelf voor zorgen dat losgeraakte of scheefgezakte tegels worden hersteld. Verzorgd terras. Verzakt terras met losliggende tegels die ongelukken kunnen veroorzaken. Dieren in de tuin Het houden van dieren in de tuin mag, zolang dit niet leidt tot overlast door geluid of geur. En zolang het geen schade of gevaarlijke situaties veroorzaakt. Geen overlast door dieren. Dieren in de tuin die er niet thuishoren. Het houden van deze dieren leidt tot overlast (geluid, geur) en/of gevaarlijke situaties. TIPS voor uw tuin! Klein maar fijn: kleine bomen voor de tuin Sommige soorten bomen worden erg groot. Bijvoorbeeld de beuk, eik, kastanje, spar, populier, notenboom, linde en de es. Na enkele jaren is het bijna onmogelijk om ze terug te snoeien tot de maximale hoogte van 6 meter. Daarom zijn deze bomen niet geschikt voor kleine tuinen. Gelukkig is er ook voor kleine tuinen volop keuze. Dit zijn voorbeelden van bomen die klein blijven: De meeste sierbomen zijn geschikt voor een kleinere tuin. Zoals: sierkers, laurier, vijg, lederboom, sering, rozenboom, kweepeer, amandel en sierappel. Mooi zijn ook de bolcatalpa (Catalpa bignonioides Nana of Aurea ) en de fluweelboom die een hele mooie herfstkleur krijgt. Ook klein: bolesdoorn (Acer platanoides Globosum ), moerbei (Morus alba Pendula ) en sierpeer (Pyrus salicifolia Pendula). Gaat u een boom kopen? Wij raden u aan om over grootte en onderhoud van bomen eerst advies te vragen bij een tuincentrum of bomenkweker en ook informatie op internet te lezen.

10 U mag uw tuin inrichten zoals u dat zelf wenst Bouwwerken en objecten in de tuin Iedereen mag iets moois maken van zijn of haar tuin. Tuinen zijn er immers om van te genieten. Bielzen, vlonders, rotspartijen en bloembakken: het kan allemaal, zolang deze tuinobjecten goed worden onderhouden en ze de buren geen overlast bezorgen. Wilt u een schuurtje, tuinhuis, dierenverblijf, vijver of overkapping maken? Dan heeft u toestemming nodig van Wonen Zuid. Tuinen zijn niet bedoeld als (langdurige) verzamelplek voor goederen, afgedankt meubilair of afval. Tuinobjecten zijn heel en goed onderhouden. Ze veroorzaken geen overlast voor de buren. Opgeruimde tuin. Tuinobjecten zijn kapot of slecht onderhouden. Ze bezorgen overlast aan de buren en/of belemmeren de doorgang tot de woning. Spullen (afgedankte meubels, koelkasten, sloopmateriaal) in de tuin die er niet thuishoren.

11 TIPS voor uw tuin! Geen groene vingers? Met weinig werk toch een verzorgde tuin! Wel graag groen in de tuin, maar geen zin in onkruid wieden? Zet de border vol met vaste planten. Deze overleven de winter en bedekken de grond zodat onkruid geen kans krijgt. Deze vaste planten hebben weinig verzorging nodig: helleborus, aster, sedum, lavendel, vrouwenmantel, herfstanemoon, siergrassen, vlinderstruik, rhododendron. Makkelijke vaste bodembedekkers zijn maagdenpalm en lievevrouwebedstro. Kies voor een vaste dag om in de tuin te werken, dan is het bijhouden minder werk. Nog te veel werk? Maak het uzelf gemakkelijk met een onderhoudsarme tuin. Met wat planten in potten ziet het er toch fleurig uit. Let wel op dat regenwater voldoende de grond in kan. Kies bijvoorbeeld voor halfverharding zoals grind.

12 Deze brochure is een eenvoudige weergave van ons tuinonderhoud beleid. De uitgebreide versie van ons beleid met de spelregels rond tuinonderhoud vindt u op onze website Kantoor Roermond Buitenop 9 - Roermond Postbus 400, 6040 AK Roermond Kantoor Heerlen Dr. Poelsstraat 8 - Heerlen Postbus 400, 6040 AK Roermond T E wonen-zuid@wonen-zuid.nl

JE TUIN ONDER- HOUDEN

JE TUIN ONDER- HOUDEN JE TUIN ONDER- HOUDEN Bij Wonen Zuid heb je veel vrijheid om je tuin in te richten zoals jij dat zelf wil. Hou je van een siertuin vol bloemen en planten, of wil je juist lekker veel speelruimte voor de

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onderhouden, is een tuin een prettige plek om te verblijven. Hoe pak je inrichting en onderhoud

Nadere informatie

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels > Onderhoud van de tuin De tuin: tips en regels > Inhoudsopgave 1 De tuin: tips en regels 3 Een tuin die bij u past 4 Verplichtingen huurder 7 Bomen en struiken 10 Hagen, schuttingen en hekken 12 Schuurtjes

Nadere informatie

Tuinonderhoud en achterpaden

Tuinonderhoud en achterpaden Tuinonderhoud en achterpaden waar je thuis bent... Verzorgde tuin, kleine moeite De bewoner is verantwoordelijk voor het tuinonderhoud. Dit is wettelijk zo bepaald. In het besluit kleine herstellingen

Nadere informatie

Tuinwijzer. Wat u moet weten over het onderhoud van uw tuin. Thuis in woondiensten

Tuinwijzer. Wat u moet weten over het onderhoud van uw tuin. Thuis in woondiensten U huurt een woning van Sité met een tuin. Als huurder houdt u uw tuin natuurlijk netjes bij. Want een goed onderhouden tuin is niet alleen prettig voor uzelf, maar ook voor de buurt. In deze Tuinwijzer

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onder- Privacyschot of erfafscheiding De erfgrens is meestal aangeduid met paal en Bij verhuizing

Nadere informatie

Inhoudsopgave. VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid

Inhoudsopgave. VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Uitgangspunten van dit tuinonderhoudsbeleid... 3 Over smaak valt niet te twisten... 3 Als een tuin

Nadere informatie

Volksbelang: Midden tussen haar klanten

Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos tuinieren Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos huren en wonen, dat is waar Volksbelang voor staat. Als sociale organisatie die midden tussen haar klanten staat, vindt Volksbelang

Nadere informatie

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Of uw tuin nu een plek voor ontspanning en privacy is, de plek waar uw (kleine) kinderen kunnen spelen of uw band met de natuur, het is nodig de tuin te onderhouden.

Nadere informatie

Samen bouwen aan beter wonen. De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt

Samen bouwen aan beter wonen. De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt Samen bouwen aan beter wonen De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt Het visitekaartje van de woning en de buurt Een mooie tuin siert een woning Goed onderhouden tuinen in een buurt geven deze

Nadere informatie

Tuinonderhoud richtlijnen en tips

Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud - richtlijnen en tips Iedereen wil graag wonen in een verzorgde omgeving. Een prettig buitenbeeld draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt. Tuinen spelen

Nadere informatie

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Regels en richtlijnen tuinonderhoud 2 Plezierig wonen gaat verder dan een goed onderhouden woning. Woonplezier wordt voor een groot deel ook bepaald

Nadere informatie

Regelgeving tuinonderhoud

Regelgeving tuinonderhoud Regelgeving tuinonderhoud Inhoud Een mooie tuin siert een woning 3 Goed tuinonderhoud 3 Onacceptabel tuinonderhoud 3 Goed en slecht onderhoud in en rond de woning 4 Tuinattributen en objecten in de tuin

Nadere informatie

U en uw woonomgeving

U en uw woonomgeving U en uw woonomgeving Samen verantwoordelijk voor de woonomgeving Iedereen woont graag in een fijne buurt waar het schoon en netjes is. Als huurder kunt u samen met andere bewoners een bijdrage leveren

Nadere informatie

SPECIALIST IN VASTGOED

SPECIALIST IN VASTGOED UW WONING REGELGEVING TUINONDERHOUD SPECIALIST IN VASTGOED BEHEER, BOUW & BELEGGEN INHOUD Een mooie tuin siert een woning 3 Goed tuinonderhoud 3 Acceptabel tuinonderhoud 3 Twijfelachtig tuinonderhoud 3

Nadere informatie

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin 16 De tuin Uw tuin als visitekaartje Een mooie tuin Een mooie tuin siert uw woning De leefbaarheid in de wijk wordt in grote mate bepaald door de tuinen Het is belangrijk dat tuinen goed worden onderhouden

Nadere informatie

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Regels en richtlijnen tuinonderhoud 2 Plezierig wonen gaat verder dan een goed onderhouden woning. Woonplezier wordt voor een groot deel ook bepaald

Nadere informatie

Hier zit het goed. Tuinonderhoud

Hier zit het goed. Tuinonderhoud Hier zit het goed Tuinonderhoud Het visitekaartje van de woning en de buurt Een mooie tuin siert een woning Goed onderhouden tuinen in een buurt geven deze een prettige uitstraling. Het zegt iets over

Nadere informatie

Aanleg en onderhoud van uw tuin

Aanleg en onderhoud van uw tuin Optimaal genieten van uw tuin! U huurt bij Groninger Huis een woning met een tuin. Daar wilt u natuurlijk optimaal van genieten. Een tuin is immers een verlengstuk van de woning. Een plek voor de barbecue,

Nadere informatie

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van.

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde

Nadere informatie

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Inleiding Het grootste deel van onze huurders huurt een woning met een tuin. De tuin maakt deel uit van het gehuurde. Het onderhoud is de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij Het onderhouden van uw tuin De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij beleid: juni 2007, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel

Nadere informatie

Onderhouden van uw tuin

Onderhouden van uw tuin Onderhouden van uw tuin ruimte voor leven Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde en goed onderhouden tuin draagt bij aan een groene, leefbare

Nadere informatie

Richtlijnen Buitenruimte

Richtlijnen Buitenruimte Richtlijnen Buitenruimte Inleiding Een mooie buitenruimte van de woning geeft een fraai aanzicht. Voor een huurder, voor de buren en voor de buurt. Een verzorgde en goed onderhouden tuin draagt bij aan

Nadere informatie

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van U en uw woonomgeving Samen maken we er iets moois van Wonen doe je niet alleen. U heeft altijd te maken met uw woonomgeving. Rekening houden met elkaar en begrip tonen zijn daarbij erg belangrijk. Leystromen

Nadere informatie

DeTUIN HET VISITEKAARTJE VAN UW WONING. Informatie en inspiratie van LEKSTEDEwonen

DeTUIN HET VISITEKAARTJE VAN UW WONING. Informatie en inspiratie van LEKSTEDEwonen DeTUIN HET VISITEKAARTJE VAN UW WONING Informatie en inspiratie van LEKSTEDEwonen De TUIN HE T VISITEKAARTJE VAN UW WONING Een goed onderhouden en ingerichte tuin is een plek waar het fijn is om te verblijven.

Nadere informatie

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Bomen en beplanting zijn belangrijk voor de leefomgeving van mensen. Als deze te hoog worden, kan dat aanleiding zijn tot een burenruzie. Ook over een erfafscheiding

Nadere informatie

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. We geven

Nadere informatie

Tuinbeleid Januari 2016 1

Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Waarom een tuinbeleid? Veel van de woningen die Huis & Erf verhuurt hebben een tuin. De huurder mag deze tuin inrichten en aankleden naar eigen smaak en wens. Maar

Nadere informatie

Tuinonderhoud; het beleid

Tuinonderhoud; het beleid Tuinonderhoud; het beleid 100% wonen Tuinonderhoud: hoe gaat dat in z n werk? In de Algemene Huurvoorwaarden staat vermeld dat het gehuurde gebruikt en onderhouden moet worden zoals het een goed huurder

Nadere informatie

UW TUIN. vragen en antwoorden

UW TUIN. vragen en antwoorden UW TUIN vragen en antwoorden UW TUIN: VRAGEN EN ANTWOORDEN In deze brochure vindt u informatie over: Hoe u uw tuin mag gebruiken. Wat u wel en wat u niet mag bouwen in uw tuin. Hoe u uw tuin achter moet

Nadere informatie

Tuinonderhoud. samen wonen

Tuinonderhoud. samen wonen Tuinonderhoud Voor velen is de tuin een plek om van te genieten. De één haalt ontspanning uit het lezen van een boek in het voorjaarszonnetje, de ander geniet juist door actief bezig te zijn in de tuin.

Nadere informatie

Inhoud. Woningstichting Rochdale Postbus 56659 1040 AR Amsterdam www.rochdale.nl

Inhoud. Woningstichting Rochdale Postbus 56659 1040 AR Amsterdam www.rochdale.nl Algemene woonregels Inhoud Woonregels 3 Toestemming vragen 3 Geluidsoverlast 3 Schotelantennes 4 Gebruik algemene ruimten 4 Huisvuil 5 Huisdieren 5 Duiven 5 Privétuinen en gemeenschappelijke tuinen 6 Dit

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Algemene woonregels

Huurdersinformatie. Algemene woonregels 1 Huurdersinformatie Algemene woonregels Woonregels want afspraak is afspraak! Als u een woning van Rochdale huurt, maken we afspraken. Veel van deze afspraken zijn vastgelegd in de huurovereenkomst. In

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Maak van uw tuin, uw droomtuin

Maak van uw tuin, uw droomtuin Van Hout Tuinprojecten Maak van uw tuin, uw droomtuin www.vanhouttuinprojecten.nl 1 2 Tuinontwerp Bent u trots als u naar uw tuin kijkt? Of ziet uw droomtuin er heel anders uit? Van Hout Tuinprojecten

Nadere informatie

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin Onderhoud Klussenwijzer Aanleg van een geveltuin BrabantWonen 2 e druk februari 2015 Aanleg van een geveltuin Veel woningen in ons bestand zijn direct aan de openbare weg gelegen. Zij hebben geen voortuin,

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

Tuingeluk!

Tuingeluk! Tuingeluk! http://www.mijntuingeheim.nl Tuingeluk in iedere tuin Beste Tuinliefhebber, Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van word, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud

Nadere informatie

Prof. Schoemaker Plantage Delft

Prof. Schoemaker Plantage Delft Prof. Schoemaker Plantage Delft KLINKERBUURT 2 U kiest het ontwerp, wij verzorgen de rest De verschillende sferen van de tuinen op een rij: GRASSENTUIN, informeel en ruimtelijk VLONDERTUIN, rondingen met

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Overlast van buren kan ergernis veroorzaken en op den duur uw woongenot verstoren. Om er voor te zorgen dat het met elkaar prettig wonen is,

Nadere informatie

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE Tuin laten snoeien? Jaarlijks snoeien van de bomen en struiken in uw tuin zijn van groot belang om de tuin in optimale staat te houden. Als er goed gesnoeid wordt voorkomt dit problemen met bomen die te

Nadere informatie

Een mooie tuin voor alle seizoenen

Een mooie tuin voor alle seizoenen Een mooie tuin voor alle seizoenen Beste huurder, In dit boekje vindt u handige tips voor uw tuin. Als huurder van Portaal bent u zelf verantwoordelijk voor uw tuin. Soms moet u bijvoorbeeld uw heg, haagje

Nadere informatie

kluswijzer tuinafscheidingen

kluswijzer tuinafscheidingen kluswijzer 9 tuinafscheidingen Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Inhoudsopgave Afhankelijk van de tuinklus is het belangrijk om vooraf over enkele zaken na te denken, zoals de ligging en de maatvoering van de tuin

Nadere informatie

De Geldboom! Iets voor jou?

De Geldboom! Iets voor jou? De Geldboom! Iets voor jou? http://www.mijntuingeheim.nl De geldboom is onderweg. Beste tuinliefhebber, Zou jij dat ook niet willen zo n boom waar je af en toe wat uit kunt plukken? Ik ben er al een tijd

Nadere informatie

Een prettige omgeving

Een prettige omgeving Een prettige omgeving Een prettige omgeving Overlast is er helaas in vele soorten. Wat u vervelend vindt, is voor een buurman misschien juist heel gewoon. Waar u geen erg in heeft, is voor uw buren een

Nadere informatie

Aanpassingen op het terrein of in de tuin

Aanpassingen op het terrein of in de tuin Toelichting Aanpassingen op het terrein of in de tuin U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Bouwt u een garage, berging of carport? Dan moet u hiervoor toestemming vragen. Voordat

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 13

PLANTWIJZER VIDEO 13 PLANTWIJZER VIDEO 13 13 VIDEO 13 ROZEN Deze video gaat over rozen, wat voor soort rozen zijn er nou eigenlijk. We kennen natuurlijk allemaal de perk- en struikrozen. De perkrozen zoals de gemeente ze bijvoorbeeld

Nadere informatie

Het Klus ABC van Sité

Het Klus ABC van Sité Alle veranderingen en aanpassingen aan uw woning in één duidelijk overzicht! Het Klus ABC van Sité Thuis in woondiensten Welkom thuis! Uw huis, u wilt er graag een thuis van maken. Huurt u bij Sité dan

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Kies de tuin van uw dromen!

Kies de tuin van uw dromen! Kies de tuin van uw dromen! Bij het kopen van een nieuwe woning komt veel kijken. Is de woning af, dan heeft u ook nog een tuin in te richten. Voor de één een uitdaging, voor de ander een zorg. Waar komt

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte 2014 Voorwoord De openbare ruimte is een verzamelnaam voor plekken die we allemaal gebruiken. Bijvoorbeeld straten, parken, pleinen en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp

Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Peter van Straalen Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Beste lezer, Verlangt u erg naar een nieuwe tuin? En kan u niet wachten

Nadere informatie

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u Een goede buur is goud waard! Overlast of prettig samenleven? Enkele tips Liever een goede buur Als bewoner heeft u te maken met buren naast, boven of onder u. Om ervoor te zorgen dat iedereen prettig

Nadere informatie

A-Garden heeft het groen in de vingers

A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers! Ontwerp De perfecte tuin wordt eerst voor- U wilt bijvoorbeeld een jaren 30-tuin, of een speeltuin waarin uw kinderen U kunt

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

wonen in WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company

wonen in WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company wonen in WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company Sylva s bos verlaagde tuin appartementen grondgebonden woningen carré appartementen

Nadere informatie

Uw tuin goed onderhouden

Uw tuin goed onderhouden Uw tuin goed onderhouden Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kostbaar bezit. Het vereist de nodige kennis en kunde om het onderhoud goed uit te voeren. Bijvoorbeeld wat, wanneer en

Nadere informatie

Woordenschat Plant en groene leefomgeving

Woordenschat Plant en groene leefomgeving Nederlands Woordenschat Plant en groene leefomgeving Deel 1 van 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Hanneke Jansen Inhoudelijke redactie: Edu

Nadere informatie

Tuinenbeleid. Genieten in en om de tuin

Tuinenbeleid. Genieten in en om de tuin Tuinenbeleid Genieten in en om de tuin Dit is een uitgave van Woonstichting De Zes Kernen 2019 1 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen De Zes Kernen... 3 1.1. Huurrecht... 3 1.2. Onderhoudsafscheidingen... 3 1.3.

Nadere informatie

De onderhoudsvriendelijke tuin

De onderhoudsvriendelijke tuin De onderhoudsvriendelijke tuin Minder werk, meer groen! Hulp bij het verminderen van tuinonderhoud. De tuin is een plek om van te genieten. De ene persoon geniet van het tuinieren zelf, de ander omdat

Nadere informatie

Besluit kleine herstellingen

Besluit kleine herstellingen Besluit kleine herstellingen De klussen die u zelf doet Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave 3 Dit besluit hoort bij de huurovereenkomst 3 U doet zelf eenvoudige werkzaamheden aan de woning

Nadere informatie

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels Liever niet zo, maar zo! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid U woont in een huis met een tuin. Maar

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER overlast

uren INFORMATIE OVER overlast uren INFORMATIE OVER overlast overlast Harde muziek, herrie van kinderen of rondslingerend vuil. Waar mensen samen wonen kunnen irritaties ontstaan door overlast. In deze folder geven wij u tips hoe u

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Overlast Wat kunt u doen?

Overlast Wat kunt u doen? Overlast Wat kunt u doen? U huurt een huis van Beter Wonen en verwacht er met plezier te kunnen wonen, maar u ervaart overlast. Wat nu? Overlast Wat kunt u doen? Wat is overlast? Er zijn verschillende

Nadere informatie

Veel vormen van overlast zijn te voorkomen:

Veel vormen van overlast zijn te voorkomen: Overlast 1 Waar mensen samen wonen kan het voorkomen dat er irritaties groeien door overlast. Degene die de overlast veroorzaakt is zich hiervan meestal niet bewust. Vaak helpt een rustig gesprekje al.

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016

Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016 Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016 I. Tuinenbeleid Het bezit van Samenwerking bestaat voor een groot deel uit steen, maar het andere deel, het groene deel, is net zo beeldbepalend. De bomen,

Nadere informatie

OVER LAST. Overlast Blz. 1

OVER LAST. Overlast Blz. 1 . OVER LAST Een prettige woonomgeving en een veilige buurt zijn basisvoorwaarden voor plezierig wonen. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop we met onze (naaste) buren omgaan. Een

Nadere informatie

Boordevol inspiratie en tips. Leuke cadeautjes speciaal voor papa! Nr 9 Aanbiedingen zijn geldig van donderdag 12 juni t/m woensdag 18 juni 2014

Boordevol inspiratie en tips. Leuke cadeautjes speciaal voor papa! Nr 9 Aanbiedingen zijn geldig van donderdag 12 juni t/m woensdag 18 juni 2014 Nr 9 Aanbiedingen zijn geldig van donderdag 12 juni t/m woensdag 18 juni 2014 lieve mama Leuke cadeautjes speciaal voor papa! Boordevol inspiratie en tips. Inclusief stappenplan: Tips voor een diervriendelijke

Nadere informatie

Thuis in elke tuin. De complete gids met checklist en praktische tips met als resultaat een fantastische tuin! Liesbeth Pilon

Thuis in elke tuin. De complete gids met checklist en praktische tips met als resultaat een fantastische tuin! Liesbeth Pilon Thuis in elke tuin De complete gids met checklist en praktische tips met als resultaat een fantastische tuin! Liesbeth Pilon Inhoud Voorwoord: Dirigent of tuinman? 7 Inleiding 11 DEEL 1 ONTWERP EN AANLEG

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Slooijer tuinontwerp advies bureau www.doehetzelf-tuin.nl

Slooijer tuinontwerp advies bureau www.doehetzelf-tuin.nl Een tuin aanleggen lijkt vrij simpel, maar er komt veel bij kijken. Deze folder zet alle aandachts punten voor u op een rij. Grondwerk De basis voor een goede tuin, om in de toekomst problemen te voorkomen

Nadere informatie

Wonen in een appartement. U wilt prettig wonen, met elkaar

Wonen in een appartement. U wilt prettig wonen, met elkaar Wonen in een appartement U wilt prettig wonen, met elkaar Het is een mooie ochtend. U loopt met de hond naar het park aan het einde van de straat. Eenmaal weer thuis ziet u dat de melk op is. Snel even

Nadere informatie

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën Tuinideeën wilsierbestrating.nl vervaardigt regelmatig nieuwe tuinconcepten. De tuinontwerpen zijn zo gemaakt, dat ze relatief eenvoudig in iedere tuin nagemaakt kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Een prettige omgeving

Een prettige omgeving Een prettige omgeving Een prettige omgeving Overlast is er helaas in vele soorten. Wat u vervelend vindt, is voor een buurman misschien juist heel gewoon. Waar u geen erg in heeft, is voor uw buren een

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

Inspiratie uit Engeland

Inspiratie uit Engeland Bijzondere tuinen: De Kooihof in Ankeveen Eindeloze tuinpaden, formele Buxus-patronen, bijzondere plantencollecties, perfecte gazons en borders op kleur. In privétuin De Kooihof in Ankeveen vind je het

Nadere informatie

REGELS BIJLAGE 21 INPASSINGSPLAN RUITER 28

REGELS BIJLAGE 21 INPASSINGSPLAN RUITER 28 REGELS BIJLAGE 21 INPASSINGSPLAN RUITER 28 Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren i.o.v. fam. Swinkels - Kanters Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert Mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

kindvriendelijke stadstuin

kindvriendelijke stadstuin 86 Tuinontwerp 2013 H elp, een olifant in de tuin! kindvriendelijke stadstuin Wat moest ze toch met die felgekleurde olifant in de tuin? Dat vroeg Carolien Barkman zich af bij het ontwerpen van een kindvriendelijke

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert April 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz. 02 1.2 Doelstelling blz. 02 2. Erfbeplantingsplan 2.1 Bestaande

Nadere informatie

Thuis aan de slingel Hoe leuk woon je hier?

Thuis aan de slingel Hoe leuk woon je hier? Zuiderlei Thuis aan de slingel Alle facetten voor optimaal woonplezier zijn aanwezig. Aan de Singel komen in totaal 57 royale gezinshuizen waarvan 27 koopwoningen. Forse nieuwbouw rijwoningen waar je samen

Nadere informatie

Tuincommissie voorschriften van de. Federatie van de Amsterdamse Amateur-tuinders

Tuincommissie voorschriften van de. Federatie van de Amsterdamse Amateur-tuinders Tuincommissie voorschriften van de Federatie van de Amsterdamse Amateur-tuinders De Tuincommissie wordt op een ledenvergadering gekozen volgens artikel 15 der Statuten en bestaat uit minimaal 3 leden,

Nadere informatie

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 INFORMATIE Kluswijzer Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 Inhoud 1. INLEIDING 1. Inleiding 2. Tuin en erf.. 3. Gevel en dak.. 4. Woningindeling.... 5. Woninginrichting.. 6. Keuken.. 7. Sanitair en

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 4: meedoen met groen en bomenbeleid februari 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 4e peiling met het burgerpanel van Capelle

Nadere informatie

Voorkom geluidsoverlast Vaak is geluidsoverlast het grootste problee. Dit is makkelijk te voorkomen.

Voorkom geluidsoverlast Vaak is geluidsoverlast het grootste problee. Dit is makkelijk te voorkomen. Prettig wonen PRETTIG WONEN Het is fijn als de leefbaarheid in uw buurt goed is. U kunt natuurlijk ook zelf meehelpen aan het woonplezier in uw buurt. Het is altijd een goed idee om kennis te maken met

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN ALS NABESTAANDE

HUUR OPZEGGEN ALS NABESTAANDE HUUR OPZEGGEN ALS NABESTAANDE Een familielid of een andere dierbare is overleden en jij bent de erfgenaam. Dit brengt met zich mee dat je de huuropzegging van de woning van de overledene regelt. Wij helpen

Nadere informatie

schutting tussen twee woningen schutting met poort achterzijde woning schutting hoekwoning met poort woning 1 woning 2

schutting tussen twee woningen schutting met poort achterzijde woning schutting hoekwoning met poort woning 1 woning 2 Een schutting huren Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en gezellig uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Een mooie tuin heeft een goede erfafscheiding. Zoals een schutting.

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL JOHN KOOMEN A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL EEN EERLIJKE TUIN Ik houd van tuinen waarin een mens zich prettig voelt. Noem het eerlijke tuinen, zonder overdaad of

Nadere informatie

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval.

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval. Verharding-zwerfafval fijn en grof Er ligt geen fijn Er ligt weinig fijn Er ligt redelijk veel fijn Er ligt veel fijn Er ligt zeer veel fijn fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval

Nadere informatie

GEWIJZIGD 23 APRIL 2016

GEWIJZIGD 23 APRIL 2016 AMATEURTUINDERSVERENIGING MADESTEIN TUINREGLEMENT COMPLEX MADESTEIN GEWIJZIGD 23 APRIL 2016 Tuinreglement pag. 1 INHOUD Artikel 1. Orde op het complex... 2 Artikel 2. De tuin... 3 Artikel 3. Toegang tot

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder Schilderwerk Witten van binnenmuren en plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Buitenschilderwerk Voorbereidende

Nadere informatie