1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen?"

Transcriptie

1 Inleiding Er bestaan op dit moment drie regelingen die medische hulpmiddelen vergoeden voor thuisgebruik, namelijk de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iemand die hulpmiddelen nodig heeft, krijgt zo vaak met drie verschillende regelingen en loketten te maken. Meestal is niet duidelijk voor wélk hulpmiddel men bij wélk loket men moet zijn. Regelmatig moet iemand opnieuw een aanvraag doen waarbij dezelfde vragen worden gesteld. Mensen ervaren dat als van het kastje naar de muur gestuurd worden. Om te zorgen dat mensen makkelijker weten bij welk loket ze moeten zijn, zijn er vanaf 2013 nog maar twee regelingen voor hulpmiddelen die u thuis gebruikt, namelijk de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hulpmiddelen voor verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering (Zvw) en worden door de zorgverzekeraar geregeld. Hulpmiddelen en voorzieningen voor problemen op het gebied van zelfredzaamheid, huishouden of mobiliteit in en om de woning worden door uw gemeente verzorgd. Ook de uitvoering van de hulpmiddelenzorg door zorgverzekeraars en gemeenten kan klantvriendelijker. Zo kan het voorschrijven, de informatievoorziening, de kwaliteit en de service van hulpmiddelen nog worden verbeterd.

2 Algemene toelichting 1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? Vanaf 2013 zijn er nog 2 regelingen voor hulpmiddelen die u thuis gebruikt, namelijk de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het uitlenen van hulpmiddelen voor tijdelijke behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging wordt in 2013 voortaan door uw zorgverzekeraar geregeld. Eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken of rollator worden in 2013 niet meer vergoed. 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed? De tijdelijke hulpmiddelen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging thuis worden vanaf 2013 door uw zorgverzekeraar geregeld. Loophulpmiddelen zoals een rollator of krukken moet u voortaan zelf regelen. 3. Waar kan ik meer informatie over hulpmiddelen vinden? Onafhankelijke informatie over hulpmiddelen vindt u op of of Op deze sites vindt u aanwijzingen die u kunnen helpen bij het kiezen van een hulpmiddel dat past bij uw situatie. U kunt ook informatie vragen aan uw zorgverzekeraar, uw gemeente of thuiszorgwinkel 4. Kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar als ik hulpmiddelen in bruikleen heb gekregen? Ja, dat kan. Vraag uw zorgverzekeraar wat u in dat geval moet doen.

3 Verschillende regelingen voor hulpmiddelen 5. Welke hulpmiddelen vallen in 2013 onder de Wmo en onder de Zvw? Hulpmiddelen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Bij een blijvende beperking (handicap) op het gebied van uw zelfredzaamheid, huishouden en vervoer kunt u bij uw gemeente terecht (Wmo). 6. Hoe weet ik bij welk 'loket' ik moet zijn voor een bepaald soort hulpmiddel? Hulpmiddelen voor verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Voor hulpmiddelen voor problemen op het gebied van zelfredzaamheid, huishouden of mobiliteit in en om de woning kunt u bij uw gemeente terecht. 7. Voor welk soort hulpmiddelen kan ik in 2013 naar mijn zorgverzekeraar? Hulpmiddelen die bedoeld zijn voor uw behandeling, verpleging, revalidatie, verzorging of voor een specifieke beperking zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar. 8. Voor welk soort hulpmiddelen (voorzieningen) kan ik naar mijn gemeente? Indien u een blijvende beperking (handicap) heeft, kan uw gemeente voorzieningen of hulpmiddelen bieden voor het behoud van zelfredzaamheid, huishouden en mobiliteit in en om uw woning. 9. Kan ik een eenvoudig loophulpmiddel zoals een rollator ook omwisselen voor een scootmobiel of een rolstoel? U heeft niet zonder meer recht op een ander hulpmiddel. De gemeente verstrekt een scootmobiel of rolstoel alleen als u een blijvende beperking (handicap) heeft en dit de goedkoopst adequate oplossing is voor uw vervoer- of verplaatsingsprobleem in en om de woning.

4 Hoe werkt lenen van hulpmiddelen vanaf 2013? 10. Waar kan ik vanaf 2013 tijdelijk een hulpmiddel lenen? Tijdelijke hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Raadpleeg uw zorgpolis of vraag informatie bij uw zorgverzekeraar of bij een thuiszorgwinkel. 11. Welke hulpmiddelen kan ik via mijn zorgverzekering tijdelijk lenen? U kunt hulpmiddelen in bruikleen krijgen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, zoals een hoog/laag bed en anti-decubitis matras. 12. Wie komt er in aanmerking voor het lenen van een hulpmiddel? Iedereen voor wie bepaalde hulpmiddelen noodzakelijk zijn en die in Nederland recht heeft op het basispakket van de zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. 13. Hoe lang mag ik een hulpmiddel lenen? En wat gebeurt er als ik het hulpmiddel toch langer nodig heb? U kunt hulpmiddelen lenen zolang dat in uw situatie noodzakelijk is. Op het moment dat een rolstoel, drempelhulp, transferhulp, tillift, toiletverhoger, toilet- of douchestoel permanent (levenslang) noodzakelijk zijn, wordt deze door de gemeente verstrekt. Neem dan direct contact op met het Wmo loket van uw gemeente. 14. Heb ik toestemming van mijn zorgverzekeraar nodig voordat ik een hulpmiddel mag lenen? Lees de polisvoorwaarden erop na of vraag informatie bij uw zorgverzekeraar. 15. Welke hulpmiddelen zitten vanaf 2013 niet meer in het basispakket? Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollator, krukken, looprek, serveerwagen, driepoot etc. zitten zowel voor kort- als langdurend gebruik niet meer in het basispakket.

5 16. Ik word in 2013 aan mijn knie geopereerd. In 2011 kreeg ik na de eerste knieoperatie krukken tijdelijk van de Thuiszorg. Krukken worden in 2013 niet meer vergoed. Moet ik dan zelf voor mijn krukken zorgen? U kunt krukken zelf kopen of huren. Mogelijk heeft uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen in een aanvullende verzekering opgenomen of afspraken gemaakt met leveranciers. Informeer bij uw zorgverzekeraar of een thuiszorgwinkel. 17. Vallen hulpmiddelen die ik tijdelijk leen onder het eigen risico? Hulpmiddelen die u in bruikleen krijgt van uw zorgverzekeraar vallen niet onder het eigen risico en u betaalt geen eigen bijdrage. Hulpmiddelen die u in eigendom krijgt of verbruikt zoals verbandmateriaal vallen wel onder het eigen risico. 18. Ik weet al dat ik bepaalde hulpmiddelen blijvend nodig heb. Kan ik deze eerst lenen? Informeer bij uw zorgverzekeraar voor hulpmiddelen uit het basispakket van de zorgverzekering of informeer bij uw gemeente voor voorzieningen of hulpmiddelen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 19. Wat gebeurt er met hulpmiddelen die ik vóór 2013 via de thuiszorgwinkel heb geleend? Deze hulpmiddelen mag u maximaal 26 weken lenen, daarna moeten ze terug naar de leverancier. 20. Waar moet ik een hulpmiddel terugbrengen als ik dat vóór 2013 via de thuiszorg geleend heb? Deze gaan na maximaal 26 weken terug naar de leverancier of organisatie waarvan u de hulpmiddelen heeft geleend. Neem dan contact op met de leverancier. 21. Hoe lang mag ik een hulpmiddel lenen dat ik in 2012 van de thuiszorg heb gekregen? Deze hulpmiddelen mag u maximaal 26 weken gebruiken en daarna gaan ze terug naar de leverancier of organisatie die u de hulpmiddelen heeft geleverd.

6 Loophulpmiddelen worden in 2013 niet meer vergoed. 22. Vanaf 2013 worden eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken en rollator niet meer vergoed. Wat kan ik doen als ik zulke hulpmiddelen nodig heb? Deze hulpmiddelen kunt u zelf kopen of huren bij bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk dat uw verzekeraar deze hulpmiddelen in een aanvullende zorgverzekering heeft opgenomen of bepaalde afspraken heeft gemaakt met leveranciers. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar of bij een thuiszorgwinkel. 23. Worden krukken of een rollator vergoed met een aanvullende verzekering? De zorgverzekeraar bepaalt welke zorgkosten door een aanvullende verzekering worden vergoed. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar. 24. Waar kan ik terecht als ik een hulpmiddel niet zelf kan betalen? Als u deze kosten niet kunt dragen kunt u mogelijk een beroep doen op bijzondere bijstand. Neem eerst contact op met uw gemeente voordat u kosten maakt. 25. Als ik zelf een hulpmiddel aanschaf, wordt dit dan achteraf vergoed door mijn zorgverzekeraar of gemeente? U kunt beter contact opnemen met uw zorgverzekeraar of gemeente voordat u kosten maakt. 26. Wat kan ik doen voordat ik een eenvoudig loophulpmiddel zelf wil kopen? Informeer bij uw zorgverzekeraar. Die heeft mogelijk afspraken gemaakt met leveranciers en thuiszorgwinkels. Over hulpmiddelen vindt u veel onafhankelijke informatie op of Op deze sites kunt u zoeken welk hulpmiddel het meest geschikt is in uw situatie. Let bij aanschaf op de afstelling, op maat en service. 27. Ik heb van mijn zorgverzekeraar ooit een eenvoudig loophulpmiddel gekregen. Moet ik dit dan per 1 januari 2013 inleveren? Neem contact op met de leverancier van het hulpmiddel of met uw zorgverzekeraar als u het hulpmiddel niet meer nodig hebt.

7 28. Wat moet ik doen met een eenvoudig loophulpmiddel dat ik heb gekregen maar niet meer gebruik? Dat hangt er vanaf of u het hulpmiddel in bruikleen of in eigendom heeft gekregen. Neem contact op met de leverancier die het hupmiddel heeft geleverd.

1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed?

1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed? 1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? Vanaf 2013 zijn er nog 2 regelingen voor hulpmiddelen die u thuis gebruikt, namelijk de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

De transferverpleegkundige

De transferverpleegkundige Transferpunt De transferverpleegkundige www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl TRA001 / De transferverpleegkundige / 03-06-2014 2 De transferverpleegkundige

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis NAZORG NA ONTSLAG UIT HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Zorg en comfort in iedere fase van het leven. Kopen, huren en lenen bij Medipoint

Zorg en comfort in iedere fase van het leven. Kopen, huren en lenen bij Medipoint Zorg en comfort in iedere fase van het leven Kopen, huren en lenen bij Medipoint Kijk voor een adres bij u in de buurt op www.medipoint.nl of bel 0900 112 112 5. Eén aanspreekpunt, zo geregeld Medipoint

Nadere informatie

De transferverpleegkundige

De transferverpleegkundige Transferpunt De transferverpleegkundige www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl TRA001 / De transferverpleegkundige / 10-11-2016 2 De transferverpleegkundige

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen

Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte hulpmiddelen en voorzieningen, met daarbij vermeld of deze vergoed wordt door: de Gemeente (Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Transferbureau. zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis

Transferbureau. zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis Transferbureau zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis U bent of wordt binnenkort opgenomen in het Waterlandziekenhuis. Bij een geplande opname kunt u al rekening houden met de mogelijke beperkingen

Nadere informatie

Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen

Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen Overzicht hulpmiddelen en voorzieningen Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte hulpmiddelen en voorzieningen in de ouderenzorg, met daarbij vermeldt of deze vergoed worden: de Gemeente

Nadere informatie

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis NAZORG Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Als u opgenomen wordt in het ziekenhuis, kan deze opname onverwacht (bijvoorbeeld bij een spoedgeval) of gepland zijn.

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Voordat u weer naar huis gaat, heeft u een gesprek met de liaisonverpleegkundige om te bespreken of u na uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Transferbureau Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor U betekenen Thuiszorg Huishoudelijke hulp Hulpmiddelen Tijdelijke opname verzorgingshuis Revalidatie verpleegtehuis 1 2 Transferverpleegkundige

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding... 1 Heeft u nog extra zorg nodig na uw ziekenhuis verblijf... 1 Als u naar huis gaat... 1 Thuiszorg... 1 Hulpmiddelen... 2 Medisch Specialistische

Nadere informatie

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis NAZORG Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Als u opgenomen wordt in het ziekenhuis, kan deze opname onverwacht (bijvoorbeeld bij een spoedgeval) of gepland zijn.

Nadere informatie

Aanvragen voorzieningen

Aanvragen voorzieningen Aanvragen voorzieningen Wat zijn aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen? Aanpassingen / hulpmiddelen / voorzieningen zijn bijvoorbeeld verbeteringen aan het huis om het leven met een beperking makkelijker

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Met ingang van 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Belangrijk is dat u weet dat niet meer alle zorg wordt vergoed en verzorgd door de overheid, thuiszorg of het

Nadere informatie

Vraag: Mijn revalidatie valt nu onder de AWBZ, waar valt dat straks onder?

Vraag: Mijn revalidatie valt nu onder de AWBZ, waar valt dat straks onder? Q&A s Visuele en/of auditieve beperking of een taalontwikkelingsstoornis Vraag: Mijn revalidatie valt nu onder de AWBZ, waar valt dat straks onder? Antwoord: Vanaf 1 januari 2015 valt revalidatiezorg voor

Nadere informatie

Zorg na ziekenhuisopname

Zorg na ziekenhuisopname Zorg na ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Inleiding Wellicht heeft u

Nadere informatie

Transferbureau. Uw zorg buiten het ziekenhuis

Transferbureau. Uw zorg buiten het ziekenhuis Transferbureau Uw zorg buiten het ziekenhuis Wat doet het transferbureau In het Dijklander Ziekenhuis regelt het transferbureau de zorg die buiten het ziekenhuis verleend wordt. Dit kan zijn zorg betreffen

Nadere informatie

ZORGBEMIDDELING. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis

ZORGBEMIDDELING. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis ZORGBEMIDDELING Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Als u opgenomen wordt in het ziekenhuis, kan deze opname onverwacht (bijvoorbeeld bij een spoedgeval) of gepland

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor u betekenen U ontvangt deze folder omdat u na opname in het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. In deze folder staat beschreven wat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 00 0 3 805 Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg Nr. BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Medisch Maatschappelijk Werk en Transferpunt Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding pag. 2 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? pag. 2 Wie regelt deze zorg? pag. 2 Komt u

Nadere informatie

FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013

FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013 FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013 Inhoud: 1. Over DVN zorgverzekeringen p.1 2. Over zorgverzekeringen in het algemeen p.2 3. Over de voorgenomen wijzigingen bij zorgverzekeraars p.4 1. Over DVN

Nadere informatie

Transferpunt. Aanvraag van nazorg. www.nwz.nl

Transferpunt. Aanvraag van nazorg. www.nwz.nl Transferpunt Aanvraag van nazorg www.nwz.nl Inhoud Wat is het transferpunt? 3 Welke hulp en zorg kunt u zelf regelen? 4 Welke zorg kan het transferpunt voor u aanvragen? 5 Meer weten? 7 Uw vragen 9 Notities

Nadere informatie

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven waarom het loket WWZ U hebt de brochure van het Loket WWZ in de hand. Hierin willen wij u laten zien wat het loket WWZ voor u kan betekenen. Wij willen u graag helpen om de weg te vinden in het woud van

Nadere informatie

Welke zorg kan de transferverpleegkundige voor u regelen?

Welke zorg kan de transferverpleegkundige voor u regelen? Transferbureau Goede zorg na ziekenhuisopname In Laurentius wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van zorg. Daaronder valt ook het regelen van de zorg, die nodig is ná een ziekenhuisopname. Vóór

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg in 2015 Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg in 2015 Wat betaalt u? 00 Ziekenhuiszorg in 2015 Wat betaalt u? 1 Het is soms onduidelijk welke zorgkosten wel of niet vergoed worden door zorgverzekeraars. Dit hangt af van de afspraken die u met uw zorgverzekeraar heeft gemaakt.

Nadere informatie

ZORG NA UW VERBLIJF IN HET ZIEKENHUIS WAT REGELT U ZELF?

ZORG NA UW VERBLIJF IN HET ZIEKENHUIS WAT REGELT U ZELF? ZORG NA UW VERBLIJF IN HET ZIEKENHUIS WAT REGELT U ZELF? Inleiding Inmiddels bent u of wordt u binnenkort opgenomen in ons ziekenhuis. Uw behandelend arts stelt uw ontslagdatum vast wanneer hij/zij vindt

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2011 Betreft hulpmiddelen beter geregeld

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2011 Betreft hulpmiddelen beter geregeld > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt:

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt: Zorgverzekering Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Dit basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich

Nadere informatie

Informatiebrochure. Méér dan een thuiszorgwinkel. Kopen, huren én lenen

Informatiebrochure. Méér dan een thuiszorgwinkel. Kopen, huren én lenen Informatiebrochure Méér dan een thuiszorgwinkel Kopen, huren én lenen Welkom bij de Zorgboog thuiszorgwinkel Kopen huren én lenen Bij de Zorgboog thuiszorgwinkel in Helmond kunt u terecht voor al uw zorghulpmiddelen.

Nadere informatie

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? 4 Wie regelt deze zorg? 4 Uw plichten rondom ontslag 5 Wanneer kan de zorg na de ziekenhuisopname

Nadere informatie

Verpleegartikelen en hulpmiddelen Kopen, huren én lenen

Verpleegartikelen en hulpmiddelen Kopen, huren én lenen Informatiefolder Verpleegartikelen en hulpmiddelen Kopen, huren én lenen Welkom bij de Zorgboog Thuiszorgwinkel Kopen huren én lenen Bij de Zorgboog Thuiszorgwinkel in Helmond kunt u terecht voor al uw

Nadere informatie

Vergoeding van onze hulpmiddelen

Vergoeding van onze hulpmiddelen Vergoeding van onze hulpmiddelen De medische hulpmiddelen die Focal levert worden in in het algemeen vergoed. Vergoeding kan evenwel vanuit verschillende bronnen plaats vinden. Vanuit welk wettelijk recht

Nadere informatie

INDIVIDUELE VOORZIENINGEN

INDIVIDUELE VOORZIENINGEN INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (Wmo) Uitgave van de gemeente Heemstede, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bennebroek,

Nadere informatie

Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis

Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis Heeft u na uw verblijf in het ziekenhuis nog zorg nodig? Dan wordt afdeling nazorg ingeschakeld om dit samen met u voor u te regelen. De afdeling nazorg De afdeling

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Misschien heeft u na uw

Nadere informatie

Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige

Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige 00 Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige Algemeen Mogelijk heeft u na uw opname in het ziekenhuis aanvullende zorg nodig. Soms is meer zorg nodig dan u

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U?

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? GAAT U BINNENKORT NAAR HET ZIEKENHUIS? OF BENT U AL PATIËNT? In deze brochure vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Informeer vóór behandeling, het kan

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo 2 3 WMO De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt dat iedere inwoner van de gemeente Beverwijk mee kan blijven

Nadere informatie

I n f o r m a t I e f o l d e r

I n f o r m a t I e f o l d e r I n f o r m a t I e f o l d e r INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Algemeen Wanneer u in uw leven te maken krijgt met ziekte of handicap, kan dat betekenen dat u allerlei beperkingen

Nadere informatie

Weer thuis na opname in het ziekenhuis

Weer thuis na opname in het ziekenhuis Weer thuis na opname in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. Weer thuis na opname in het ziekenhuis 3 - Checklist 3 Wat kunt u thuis zelf regelen 4 - Gebruikelijke zorg 5 - Overige voorzieningen

Nadere informatie

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Behandeling psychische problemen voortaan in het basispakket van uw zorgverzekering In deze brochure leest u hoe het is geregeld na 1 januari 2008 Ministerie van

Nadere informatie

Uw hulpmiddel bij aanvragen. Informatie over het indienen van aanvragen bij de zorgverzekering

Uw hulpmiddel bij aanvragen. Informatie over het indienen van aanvragen bij de zorgverzekering Uw hulpmiddel bij aanvragen Informatie over het indienen van aanvragen bij de zorgverzekering In deze brochure Wisselende wetgevingen en regelingen die per verzekering verschillen zorgen ervoor dat het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Patiënteninformatie Goed geregeld Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat is gebruikelijke zorg? 4 Overige mogelijkheden om zelf zorg te regelen 5 Wanneer

Nadere informatie

PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN. ErgoThuis. Maatwerk in zelfstandigheid

PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN. ErgoThuis. Maatwerk in zelfstandigheid PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN ErgoThuis Maatwerk in zelfstandigheid ErgoThuis: maatwerk in zelfstandigheid In uw eigen omgeving doet u de dagelijkse dingen graag zelf. Toch komt het

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Taken van de AWBZ (Rijk) naar de Wmo (gemeente). Wat verandert er? Vanaf 2015 gaan gemeenten taken uitvoeren die nu nog onder de AWBZ vallen: onder

Nadere informatie

Vergoedingen en kosten

Vergoedingen en kosten Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten www.pleyade.nl Wonen en zorg bij Pleyade Informatie over vergoedingen en kosten Wanneer u zorg krijgt op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Terugbrengen aantal loketten hulpmiddelen

Terugbrengen aantal loketten hulpmiddelen Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.2.771 verwachte wijzigingen Terugbrengen aantal loketten hulpmiddelen bronnen Tweede Kamer, vergaderjaar 2010-2011, 32805, nr. 1 (Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg;

Nadere informatie

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? Slingeland Ziekenhuis

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Transmurale zorg Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Mogelijk heeft u na uw opname in het ziekenhuis extra zorg nodig. Het Transferbureau

Nadere informatie

Workshop Mijn zorgverzekering

Workshop Mijn zorgverzekering Workshop Mijn zorgverzekering Welkom! Even voorstellen: Mark Salm, PCOB-adviseur van RISK Henrica de Vries, manager Communicatie & Marketing PCOB Programma workshop Korte kennisquiz Voorlichting Overstappen,

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u al patiënt? In deze folder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg Inhoudsopgave 1 Informeer vóór behandeling...

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

WMO WIJZER. Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet.

WMO WIJZER. Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet. WMO WIJZER Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet.nu BLAD 2 Verantwoording: Deze Wmo-wijzer is samengesteld vanuit

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Veranderingen in de financiering van zorg

Veranderingen in de financiering van zorg Veranderingen in de financiering van zorg Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor alle cliënten van De Twentse Zorgcentra en hun wettelijk vertegenwoordigers. Waar gaat deze brochure

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Samen leven in de gemeente Best

Samen leven in de gemeente Best Samen leven in de gemeente Best Inhoud De WMO en u 4 Veel voorkomende oplossingen 1. Hulp bij het huishouden 6 2. Woonvoorziening 8 3. Vervoersvoorziening 11 4. Rolstoelvoorziening 13 5. Sportvoorziening

Nadere informatie

ANONIEM Bindend advies

ANONIEM Bindend advies ANONIEM Bindend advies Partijen : A te B, in deze vertegenwoordigd door C vs. D te E Zaak : Hulpmiddelenzorg, elleboogkrukken, knieorthese Zaaknummer : ANO07.254 Zittingsdatum : 5 september 2006 1/6 Zaak:

Nadere informatie

Gemeente Noord Beveland

Gemeente Noord Beveland Gemeente Noord Beveland Aan inwoners 65- en 65+ Gemeente Noord-Beveland M.A. de Ruijterlaan 2 Postbus 2118 4460 MC GOES Tel. (0113) 249 Fax. 0113-230876 Bankrelatie: BNG 's-gravenhage Banknr. 28 50 66

Nadere informatie

Cliëntvoorzieningen GGZ Rivierduinen. Op welke producten en diensten kunt u rekenen?

Cliëntvoorzieningen GGZ Rivierduinen. Op welke producten en diensten kunt u rekenen? Cliëntvoorzieningen GGZ Rivierduinen Op welke producten en diensten kunt u rekenen? INHOUD Inleiding 2-3 Veel voorkomende producten en diensten: Appartement of kamer Telefoon, televisie, energie en verzekeringen

Nadere informatie

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Uw arts en afdelingsverpleegkundige hebben met u besproken dat er nog extra zorg nodig is na uw ontslag uit het ziekenhuis. De verpleegkundige schakelt hiervoor het

Nadere informatie

Geld.nl. Uitslag kennistest zorg 2013

Geld.nl. Uitslag kennistest zorg 2013 Geld.nl Uitslag kennistest zorg 2013 In dit overzicht vind je alle vragen uit de Kennistest Zorg 2013 van Geld.nl en de antwoorden die de deelnemers hierop hebben gegeven. Wil je meer weten? Bekijk dan

Nadere informatie

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG.

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. Je bent nog actief, onafhankelijk van anderen en in goede gezondheid? Niemand weet echter wat morgen te bieden heeft. Bovendien verandert onze samenleving snel:

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Transferpunt voor Nazorg Informatie en bemiddeling bij zorg na ziekenhuisopname. Transferpunt voor Nazorg bevindt zich in de centrale hal

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis U wordt opgenomen in het ziekenhuis en denkt na ontslag uit het ziekenhuis ook nog zorg nodig te hebben. Bijvoorbeeld thuiszorg voor hulp

Nadere informatie

Ergotherapie en Parkinson

Ergotherapie en Parkinson Ergotherapie en Parkinson op 26 mei 2017 gepresenteerd door Lidwien Arts en Karin Kusters Bij binnenkomst is het voor de ruim 70 gasten van het Parkinson Café Nijmegen onmiddellijk duidelijk: deze middag

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Waarvoor bent u verzekerd? 2 Wlz-zorg 3 Wat moet u regelen voor uzelf? 3 Moet u de Vlaamse zorgverzekering afsluiten?

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN

VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN OPGESTELD DOOR ORGANISATIES VAN ZORGVERZEKERAARS, ZORGAANBIEDERS EN CONSUMENTEN / PATIËNTEN (ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND, LHV, KNMP, NPCF EN CONSUMENTENBOND).

Nadere informatie

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente.

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. De WMO WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. Het doel van de WMO is om mensen met een beperking te ondersteunen. Heeft u hulp nodig bij het opruimen

Nadere informatie

Interpolis ZorgActief

Interpolis ZorgActief Interpolis ZorgActief Medische zorg in België Ook in België staan onze zorgbemiddelaars u met raad en daad bij. Dankzij onze bemiddeling kunt u terecht in een Belgisch ziekenhuis voor een medisch onderzoek,

Nadere informatie

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012 De Wmo en vervoersvoorzieningen mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en actief

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel 2015 Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)?

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Veel gestelde vragen Aanbod Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. De overheid betaalde tot 2014

Nadere informatie

Wat is zorg verandert?

Wat is zorg verandert? Zorg voor kinderen met een beperking? Huis ter Heide VG netwerken 7 November 2015 1 Wat is zorg verandert? Vier jarig samenwerkingsproject van aantal organisaties Bekostigd door VWS Samenwerking met Naar-Keuze

Nadere informatie

Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige

Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige 00 Als u niet naar huis kunt na uw ziekenhuisopname 'Verkeerd bed' Transferverpleegkundige Algemeen Het kan gebeuren dat u na uw opname in het ziekenhuis, aanvullende zorg nodig heeft. Soms is meer zorg

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij, versie 3.0, september 2013 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.siloah.nl.

Nadere informatie

Winkel Vertrouwd Dichtbij

Winkel Vertrouwd Dichtbij Een winkel vol gemak Winkel Vertrouwd Dichtbij De scootmobiel heeft mijn opa een stukje vrijheid teruggegeven. Vrijheid, gemak en veiligheid Soms kan een eenvoudig hulpmiddel ontzettend veel leefgenot

Nadere informatie

In deze folder vindt u alle informatie over de kosten van uw zorg in het ziekenhuis.

In deze folder vindt u alle informatie over de kosten van uw zorg in het ziekenhuis. KOSTEN EN VERGOEDING ZIEKENHUISZORG 2016 1 In deze folder vindt u alle informatie over de kosten van uw zorg in het ziekenhuis. Verplicht eigen risico Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

H.313196.0713. Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf

H.313196.0713. Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf H.313196.0713 Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf Inleiding Na uw ziekenhuisverblijf kan het zijn dat u nog verzorging nodig heeft. Als dit zo is bespreekt de arts of verpleegkundige dit

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering 2019 Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Stand van zaken regeerakkoord op dit moment Kern is versterking van zorg thuis ( extramuraliseren ) via Wmo en Zorgverzekeringswet Uit

Nadere informatie

Aftrek ziektekosten 2009. Inhoud

Aftrek ziektekosten 2009. Inhoud Door alle ophef in de media wordt ten onrechte gedacht dat er geen ziektekosten meer aftrekbaar zijn bij de aangifte Inkomstenbelasting. Hieronder is een overzicht van de aftrekbare ziektekosten 2009.

Nadere informatie