Patiënteninformatie. Buitenlandscreening en intensieve veehouderij.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patiënteninformatie. Buitenlandscreening en intensieve veehouderij."

Transcriptie

1 Patiënteninformatie Buitenlandscreening en intensieve veehouderij i

2 Inleiding Recente ontwikkelingen laten een toename van bijzonder ongevoelige bacteriën na opname in een buitenlands ziekenhuis en kindertehuis zien. Daarnaast worden deze ongevoelige bacteriën ook gezien in de intensieve veehouderij. Deze bacteriën kunnen mensen bij zich dragen, vaak in de neus, keel of darmen, zonder dat dit problemen geeft voor de gezondheid. Echter deze bacteriën kunnen onder bepaalde omstandigheden wel een infectie veroorzaken. Een infectie veroorzaakt door normaal gevoelige bacteriën is, indien nodig, te behandelen met gewone antibiotica. De ongevoelige bacteriën, ook wel resistente bacteriën genoemd, moeten worden behandeld met speciale antibiotica. Voorbeelden van deze bijzonder resistente bacteriën zijn de Meticilline resistente Staphylococcus aureus, oftewel MRSA, de bijzonder resistente Gram negatieve staven, ofwel BRGNS zoals ESBL en Vancomycine resistente enterococcen, ofwel VRE. In Nederland komen deze bacteriën relatief weinig voor, behalve in de intensieve veehouderij. In het buitenland komen MRSA, BRGNS en VRE vaker voor, vooral in de ziekenhuizen en kindertehuizen. De MRSA, BRGNS (ESBL) en VRE kunnen zich soms gemakkelijk verspreiden en dan leiden tot een epidemie in een ziekenhuis. Het Nederlandse beleid is er dan ook op gericht de MRSA, BRGNS en VRE vroegtijdig op te sporen en, indien noodzakelijk, preventieve maatregelen te nemen. Controlekweken Om na te gaan of u tijdens uw verblijf in een buitenlands ziekenhuis, als gastdialysant, als adoptiekind, als asielzoeker woonachtig in een asielzoekerscentrum of bij uw werkzaamheden in de intensieve veehouderij met één van deze bacteriën in aanraking bent gekomen en deze mogelijk bij u draagt, zijn wij genoodzaakt dit bij u te controleren.

3 Buitenlandscreening en intensieve veehouderij Standaard moet er een neus-, keel- en peri-anaalkweek worden afgenomen. Het kan voorkomen dat uw huisarts of specialist de opdracht geeft specifieke kweken af te nemen. Dit zijn de wond-, urine- en sputumkweek. Indien u een wond(je) heeft zal hiervan eveneens een kweek moeten worden afgenomen en wanneer er sprake is van een luchtweginfectie waarbij u slijm ophoest wordt het sputum nagekeken. De urine wordt ook gecontroleerd als u een katheter heeft (gehad) of indien u voor urologisch onderzoek komt of verdacht wordt van een urineweginfectie. Als u voor behandeling of controle naar het ziekenhuis moet komen en uw kweekuitslag is nog niet bekend, dan houden wij daar rekening mee. U wordt dan in een aparte ruimte ontvangen en onze medewerkers nemen dan speciale voorzorgsmaatregelen. Zij dragen handschoenen een wegwerpschort, neus/mond masker en muts. Hoe worden de kweken afgenomen Hieronder staat beschreven hoe de kweken afgenomen dienen te worden en wordt uitleg gegeven over het invullen van het bijbehorende formulier. Leest u dit vooraf goed. Neus Met de tip een ronddraaiende beweging maken over het slijmvlies aan de binnenkant van de neusvleugels en het tussenschot (ingang van beide neusgaten). Dezelfde kweekstok voor beide neusgaten gebruiken. Uw naam, geboortedatum en neus op het etiket van het buisje noteren.

4 Keel Met de kweekstok een ronddraaiende beweging maken over het slijmvlies achter in de keelholte en de beide bogen uitstrijken. Uw naam, geboortedatum en keel op het etiket van het buisje noteren. Peri-anaal (rondom de anus) Met de kweekstok een ronddraaiende beweging maken over de huid rondom de anus. Uw naam, geboortedatum en peri-anaal op het etiket van het buisje noteren. Alleen als u specifiek opdracht heeft gekregen van de huisarts of specialist moeten de volgende kweken worden afgenomen. Wond Per wond één kweekstok gebruiken. Met de kweekstok een ronddraaiende beweging maken over de wond. Uw naam, geboortedatum, wond en de plaats van de wond op het etiket van het buisje noteren.

5 Buitenlandscreening en intensieve veehouderij Urine Urine opvangen in het steriele urinepotje en goed afsluiten. Uw naam en geboortedatum op het etiket van het potje noteren. Het urinepotje in de meegeleverde Safety Bag stoppen en goed dichtplakken. Sputum In het potje wat nuchter sputum doen en goed afsluiten. Uw naam en geboortedatum op het etiket van het potje noteren. Het sputumpotje in de meegeleverde Safety Bag stoppen en goed dichtplakken. Invullen van het formulier De materialen neus, keel en peri-anaal net als de aanvraag buitenlandscreening zijn alvast voor u ingevuld. De volgende punten graag nog invullen op het formulier. Uw naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum en verzekeringsgegevens op het formulier noteren. In het blok Aanvrager invullen: HA (huisarts) of Specialist inclusief de naam. In het blok Instelling niet vergeten bij afdeling/specialisme in te vullen om welke afdeling of specialisme het gaat. De afnamedatum invullen. Bij ander materiaal dan neus, keel of peri-anaal in het blok Materiaal aankruisen: wond, urine of sputum. Bij ander materiaal dan neus, keel of peri-anaal in het blok Aanvraag bacteriologie aankruisen: buitenlandscreening. U kunt de kweken, voorzien van de Safety Bag, de formulieren stoppen in de bijgesloten plastic verzendenvelop en opsturen naar het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid te Haarlem. De kweekresultaten De uitslag van de afgenomen kweken zijn binnen 7 dagen bekend.

6 Om u direct te kunnen bellen als de kweekresultaten bekend zijn verzoeken wij u het meegeleverde vragenformulier in te vullen en in de daarbij behorende envelop van het Rode Kruis Ziekenhuis naar ons toe te sturen. Postzegel is niet nodig. Bij vragen kunt u ons altijd bellen: Afdeling Infectiepreventie (direct), of via de receptie van het RKZ

7 Vondellaan LE Beverwijk +31 (0) rkz.nl /RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH Zorg van de Zaak Het RKZ maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk. HD NL