Mentor Datum Groep Aantal lln

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mentor Datum Groep Aantal lln"

Transcriptie

1 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor Datum Groep Aantal lln Helma Goudsmits a 32 Vak- vormingsgebied: Geschiedenis; cultureel erfgoed / identiteit Speelwerkthema / onderwerp: Les 4 goed om te weten. Tijdvak Burgers en stoommachines Lesboek: pag Werkboek: pag Handboek: pag Brandaan, industriële revolutie Persoonlijk leerdoel: De aandacht van de leerlingen vasthouden door duidelijk de regels en grenzen aan te geven. Cultureel erfgoed verwerken in de les. Lesdoel(en): Herhaling lesstof van de vorige 3 lessen. Verdiepen in extra lesstof. Na deze les weten de leerlingen wat cultureel erfgoed is. Kort vragen weet je nog waar we het over gehad hebben? Evaluatie van lesdoelen: Ik vraag de mentor of ik mijn persoonlijk doel behaald heb. Ik evalueer de les door de antwoorden op de vragen te bekijken. Beginsituatie: Beginsituatie: leerlingenboek 6B, blz 48 en 49. Taalwerkboek 6, thema 7, les 2 taal op maat. Dit is een herhalingsles, dus de leerlingen kennen de stof. De herhalingsles is bedoeld om te kijken of de leerlingen ook daadwerkelijk de stof begrepen hebben en kunnen toepassen. De leerlingen hebben het werkboek voor zich en kunnen zien welke 6 woorden ze moeten gebruiken in de tekst. Ze krijgen een apart blaadje om het verhaal te schrijven. De overige opdrachten staan in het werkboek. Op verzoek van de leerkracht gebruik ik de musical Annie voor deze opdracht, omdat ze deze musical aan het einde van het jaar gaan opvoeren. Volgens de leerkracht kennen de leerlingen het verhaal. Dit is de taalles De leerlingen zitten in groepjes van 4. Ze moeten altijd stil zijn bij het zelfstandig werken, maar dit moet wel steeds gezegd worden. Dit is een drukke groep van 32 leerlingen waarvan diverse leerlingen een rugzakje hebben zoals autisme, dyslexie, hoog/meerbegaafd. Structuur is voor deze leerlingen heel belangrijk. Dit zorgt voor rust in de groep. Lesverloop Tijd Leerinhoud Didactische handelingen Leraar Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Materialen / Organisatie

2 5 min. Instructie Ik laat de nrs 4 de lesboeken pakken. De aandacht van de leerlingen vragen en de luisterhouding laten aannemen. Lesboek open. Potloden neer leggen. 15 min. Stap 1 lesboek en werkboek- Interactie Vooraf: vragen wat de leerlingen al weten over stoommachines, fabrieken, industrie, kinderarbeid en de leerplichtwet. Ik vraag de leerlingen de teksten voor te lezen en de vragen uit de kolom kijken en lezen stellen. vragen op pag. 29 te beantwoorden 10 min. Stap 2 Vooraf: uitleggen dat op deze pagina alles begrippen uitgelegd worden. Ik vraag de leerlingen de tekstblokjes voor te lezen en stel vragen uit de kolommen lezen/kijken. Bespreken katoen. vragen op pag. 29 te beantwoorden 10 min. Stap 3 Vooraf: uitleggen dat fabrieken niet alleen voor ellende zorgden. Ik vraag de leerlingen de tekstblokjes voor te lezen en stel vragen uit de kolommen lezen/kijken. vragen op pag. 33 te beantwoorden Nrs 4 van elke groep pakt de lesboeken voor de hele groep. De leerlingen leggen het boek open op de juiste bladzijde en luisteren. De leerlingen werken zelfstandig De leerlingen werken zelfstandig De leerlingen werken zelfstandig Lesboek, werkboek, potlood geschiedenisles.pdf

3 Ik voeg in dit hoofdstuk het cultureel erfgoed in door Philips in de les te verwerken, zie les. Ik vraag de leerlingen in de luisterhouding te gaan zitten en potloden neer te leggen. De leerlingen zitten in de luisterhouding en reageren op vragen door de vinger op te steken. Philips.pptx 15 min. Stap 4 Vooraf: grondstoffen uit koloniën Ik vraag de leerlingen de tekstblokjes voor te lezen en stel vragen uit de kolommen lezen. Vertellen. vragen op pag. 35 te beantwoorden. De leerlingen werken zelfstandig in 2-tallen en schrijven de antwoorden in hun eigen werkboek. bijlage bij powerpoint.docx De tijden zijn ongeveer tijden, omdat ik nog niet weet hoe lang alles zal duren. Ik haal overal enige tijd af om het cultureel erfgoed in te kunnen passen.

4 Persoonlijke reflectie Datum: Handtekening mentor

5 Kerndoelen en leerlijnen geschiedenis 51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren. 52 De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. 53 De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis. o de industriële revolutie en de opkomst van emancipatiebewegingen spinnen en weven: een reeks uitvindingen uitvinding van stoomkracht: energiebron voor uitgevonden machines gevolgen van industriële productie voor arbeidsomstandigheden snelle verstedelijking en gevolgen daarvan o De eerste spoorlijn in 1839 reed De Arend over de eerste spoorlijn van ons land van Amsterdam naar Haarlem o Verzet tegen kinderarbeid kinderarbeid was één van de gevolgen van de industrialisatie in ons land - verzet hiertegen leidde in 1874 tot het kinderwetje van Van Houten o Max Havelaar de Max Havelaar van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) is een beroemd boek in de Nederlandse literatuur het boek speelt zich af in Nederlands-Indië In bovenstaande les komen de kerndoelen 52 en 53 aan de orde. De bovenstaande leerlijnen worden uitgelegd in de tekst. Ik ben gebonden aan de themales, want er is binnenkort een toets, maar in overleg met de mentor heb ik het cultureel erfgoed toegevoegd aan de les. Vanwege de het thema industriële revolutie heb ik gekozen voor Philips, zeer kenmerkend voor Eindhoven. Philips.pptx bijlage bij powerpoint.docx Philips is zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de industrie in Eindhoven en is nog steeds prominent aanwezig.

6 Cultureel Erfgoed Sporen uit het verleden in het heden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Dat kunnen voorwerpen zijn in musea, archeologische vondsten, archieven, monumenten en landschappen. Maar ook de daaraan verbonden gebruiken, verhalen en gewoonten. In Eindhoven zijn enkele bezienswaardige historische panden te bezoeken. Met name de sporen van het industrialisatieproces, aanvankelijk van de textiel- sigaren- en luciferbranche en later voornamelijk van Philips, zijn kenmerkende overblijfselen uit de 19de en de 20ste eeuw.