Werknemersvertegenwoordiging in Europa. Verschillen en gelijkenissen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werknemersvertegenwoordiging in Europa. Verschillen en gelijkenissen"

Transcriptie

1 Werknemersvertegenwoordiging in Europa Verschillen en gelijkenissen

2 ETUI Education 2012 European Trade Union Institute Bd du Roi Albert II, Brussels ETUI geniet financiële steun van de Europese Unie

3 Werknemersvertegenwoordiging in de bedrijven in Europa Inleiding Deze presentatie over de systemen voor werknemersvertegenwoordiging in de bedrijven van de landen in de Europese Economische Ruimte (EUR) heeft tot doel om de belangrijkste verschillen tussen deze systemen te belichten. De ervaring met de Europese ondernemingsraden heeft ons geleerd dat efficiënte en hechte samenwerking tussen vertegenwoordigers van de diverse landen alleen maar mogelijk is als deze vertegenwoordigers over een basiskennis beschikken van het wettelijke kader en de overeenkomstenregelingen die de verwachtingen en de werkmethodes van de collega s uit andere landen bepalen. Deze presentatie wil bijgevolg de vinger leggen op deze verschillen. Ze richt zich tot vakbondsmensen en alle anderen die betrokken zijn bij de Europese ondernemingsraden en de vertegenwoordigingsorganen van de EO (Europese ondernemingen). Nogmaals: deze presentatie maakt geen aanspraak op een grondige bespreking van de organen voor personeelsvertegenwoordiging in elk land van de Europese Economische Ruimte. Ze wil alleen maar enkele fundamentele verschillen belichten om de werknemersvertegenwoordigers die betrokken zijn bij dit soort transnationale instanties voor te bereiden op een betere cohesie, zodat zij beter gewapend zijn tegen werkgevers die zouden kunnen proberen om de werknemers van een bepaalde vestiging of een bepaald land uit te spelen tegen collega s van andere vestigingen en landen. De structuren, systemen en voorrechten van de diverse organen voor werknemersvertegenwoordiging in elk EU-land worden uitgebreider beschreven (in het Engels, Frans en Duits) op de website van ETUI: In het Frans: In het Engels: In het Duits: Slide 2: Cultuurverschillen inzake vertegenwoordiging in het Engels: European Works Council in het Frans: Comité d entreprise européen in het Duits: Europäischer Betriebsrat in het Deens: Europæiske samarbejdsudvalg De diversiteit van de vertegenwoordigingsculturen blijkt onder andere uit de grote verschillen in bevoegdheden, samenstelling en rol van de vertegenwoordigingsinstanties die nochtans op het eerste gezicht een overeenstemmende naam hebben. De Nederlandse term Europese Ondernemingsraad heeft een tegenhanger in verscheidene talen van de EU: 1 P ag.

4 om slechts enkele voorbeelden te noemen. Een Nederlandstalige vertegenwoordiger is geneigd om ervan uit te gaan dat een Europese ondernemingsraad op Europees niveau de weerspiegeling van de ondernemingsraad in Vlaanderen en Nederland is en ook ongeveer hetzelfde functioneert, maar dan op transnationaal niveau. Toch stemt deze ene term overeen met sterk verschillende realiteiten en praktijken in beide landen. Een Duitse collega denkt dan weer dat deze instantie op Europees niveau dezelfde rol vervult als zijn nationale Betriebsrat. Maar een Betriebsrat en een ondernemingsraad zijn instanties met vrij grote verschillen inzake bevoegdheden, wijze van verkiezen en samenstelling. Hetzelfde geldt voor de samarbejdsudvalg of Deense samenwerkingscomités. Slide 3: Een minimaal gemeenschappelijk kader inzake informatie en raadpleging Ondanks deze verschillen mag men niet uit het oog verliezen dat de Europese wetgever door middel van richtlijn 2002/14/EG een gemeenschappelijk minimumkader heeft opgelegd dat op alle ondernemingen uit de EER van toepassing zou moeten zijn, zowel overheids- als privébedrijven, zowel in de profit- als in de non-profitsector. De lidstaten kunnen er zelf voor kiezen om deze informatie- en raadplegingsprocedure verplicht te maken, hetzij op bedrijfsniveau vanaf 50 medewerkers, hetzij op het niveau van verscheidene vestigingen, vanaf 20 medewerkers. Bij deze informatieprocedure moet(en) de beslissingnemer(s) van de directie betrokken worden. Slide 4: De definitie van informatie en raadpleging De informatieverstrekking gebeurt op een bepaald ogenblik, op een aangepaste manier en met een geschikte inhoud. Dit moet de werknemersvertegenwoordigers onder andere in staat stellen om een aangepast onderzoek in te stellen en eventueel de raadpleging voor te bereiden (Artikel 4.3). De raadpleging geschiedt: a) op een tijdstip, met middelen en met een inhoud die passend zijn; b) op het relevante niveau van directie en vertegenwoordiging, afhankelijk van het te bespreken onderwerp c) op basis van door de werkgever te verstrekken informatie en van het advies dat de werknemersvertegenwoordigers kunnen uitbrengen (Artikel 4.4) 2 P ag.

5 Slide 5: Informatie, raadpleging en akkoord? De overlegprocedure moet ook (d) de werknemersvertegenwoordigers in staat stellen om met de werkgever samen te komen en een met redenen omkleed antwoord op hun advies te krijgen, e) met het doel een akkoord te bereiken over beslissingen die onder de bevoegdheden van de werkgever vallen (Artikel 4.4) Richtlijn 2002/14/EG legt geen wijzigingen op aan bepalingen over de informatie en raadpleging in verscheidene landen zoals Frankrijk, Duitsland, België en Nederland, omdat de wetgeving in deze landen reeds aan de voorwaarden beantwoordde. Toch mag men het belang van deze wijzigingen niet onderschatten. Dit neemt niet weg dat de wijzigingen aan de bestaande wetgeving bij de omzetting van deze richtlijn in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en de Tsjechische Republiek niet enthousiast werden begroet door de vakbondsorganisaties, omdat ze soms indruisen tegen de bestaande tradities en structuren. Als het om multinationale bedrijven gaat, zouden deze lokale instanties voor informatie en raadpleging natuurlijk in relatie moeten staan met de respectieve Europese ondernemingsraden of vertegenwoordigingsorganen van de EO. Slide 6: De thema s van informatie en raadpleging Informatie en raadpleging behelzen: a) informatie over de recente en de waarschijnlijke ontwikkeling van de activiteiten en de economische situatie van de onderneming of vestiging; b) informatie en raadpleging over de situatie, de structuur en de waarschijnlijke ontwikkeling van de werkgelegenheid binnen de onderneming of vestiging, alsmede over eventuele geplande anticiperende maatregelen met name in geval van bedreiging van de werkgelegenheid; c) informatie en raadpleging over beslissingen die ingrijpende veranderingen voor de arbeidsorganisatie of de arbeidsovereenkomsten kunnen meebrengen, met inbegrip van die welke vallen onder de bepalingen van het Gemeenschapsrecht 1 (Artikel 4.2) 1 Richtlijn 98/59/EG betreffende het collectief ontslag en Richtlijn 2001/23/EG betreffende de overgang van ondernemingen 3 P ag.

6 Vertrouwelijke informatie (Artikel 6) 1. De lidstaten bepalen met inachtneming van de voorwaarden en beperkingen van de nationale wetgeving, dat de werknemersvertegenwoordigers en deskundigen die hen bijstaan, informatie die hun in het legitieme belang van de onderneming of de vestiging uitdrukkelijk als vertrouwelijk is verstrekt, niet aan werknemers noch aan derden bekend mogen maken. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook gelden na het verstrijken van hun mandaat, ongeacht waar zij zich bevinden. Een lidstaat kan werknemersvertegenwoordigers en eenieder die hen bijstaat wel toestaan vertrouwelijke informatie door te geven aan werknemers en derden mits dezen aan de geheimhoudingsplicht gebonden zijn. 2. De lidstaten bepalen dat de werkgever in specifieke gevallen en met inachtneming van de voorwaarden en beperkingen van de nationale wetgeving niet tot informatie of raadpleging gehouden is, wanneer die informatie of raadpleging volgens objectieve criteria de onderneming of vestiging ernstig in haar functioneren zou belemmeren, dan wel zou schaden. Slide 7: Ondernemingsraad vakbondsvertegenwoordiging Als men de vertegenwoordigingssystemen analyseert vanuit het standpunt van het recht op informatie en raadpleging, dan kan men het geval nemen van een bedrijf of een instelling met bijvoorbeeld ongeveer 150 medewerkers. In verscheidene landen wordt het recht op informatie en raadpleging vrijwel uitsluitend uitgeoefend via het kanaal van de vakbondsvertegenwoordiging(en). Historisch gezien betekent dit, dat als de werknemers niet in een vakbond zijn georganiseerd, er geen enkele vertegenwoordigende instantie is om hun rechten te waarborgen. In sommige landen vindt men naast de vakbondsvertegenwoordiging een instantie die onder andere het recht op informatie en raadpleging vrijwaart: de ondernemingsraad in België en Nederland, het comité d entreprise in Frankrijk, de Betriebsrat in Duitsland en Oostenrijk, enz. Men kan in dit verband spreken over een dubbel vertegenwoordigingskanaal. Maar welke relaties bestaan er tussen deze instantie en de vakbondsvertegenwoordiging(en)? Zoals wij gezien hebben in slides 3-6 zouden dergelijke instanties krachtens richtlijn 2002/14 eigenlijk aanwezig moeten zijn in alle instellingen of bedrijven die geen vakbondsvertegenwoordiging hebben. 4 P ag.

7 Slide 8: Enkelvoudig of dubbel kanaal? De kaart op deze slide geeft natuurlijk een sterk vereenvoudigd beeld van de diverse vormen van vertegenwoordiging. Ze wil alleen maar de verschillen doen uitkomen tussen wat men mag verwachten op basis van de wetgeving enerzijds en anderzijds de praktijk, die niet altijd overeenstemt met de wetgeving. In Griekenland bepaalt een wet uit 1989 bijvoorbeeld dat er ondernemingsraden moeten worden ingevoerd. Maar deze bestaan slechts in enkele bedrijven, omdat de lokale vakbonden zich over het algemeen tegen de invoering ervan verzetten. Deze lokale vakbonden van het eerste niveau zijn het belangrijkste orgaan voor werknemersvertegenwoordiging. De belangen van de werknemers in een bepaalde vestiging kunnen in principe verdedigd worden via één enkel kanaal, met name de aanwezige vakbond(en). Waar dit het geval is, hangt de manier van verkiezen of aanstellen van de vakbondsvertegenwoordigers af van de vakbonden in kwestie: zij kunnen ervoor kiezen om deze vertegenwoordigers door hun leden te laten verkiezen of om ze op een andere manier aan te stellen. In dit geval zijn de vakbondsorganisaties en hun vertegenwoordigers de enige organen die de belangen van de werknemers verdedigen. Deze vertegenwoordiging kan steunen op een nationale wet, waardoor de werkgevers verplicht zijn de vakbonden te erkennen, of op een collectieve arbeidsovereenkomst of gewoon op het machtsevenwicht dat de vakbondsorganisaties afdwingen, zoals in Zweden, Roemenië, Portugal en IJsland. De ondernemingsraad of de eventuele tegenhanger ervan kan gewoon de weerspiegeling zijn van alle vakbondsorganisaties die in het bedrijf aanwezig zijn, of het kan een orgaan zijn dat door een collectieve arbeidsovereenkomst werd ingevoerd en door alle werknemers wordt verkozen. Elke vakbondsorganisatie heeft een bepaald aantal zetels in de Raad, die ook of uitsluitend een orgaan voor informatie en samenwerking kan zijn. In dit laatste geval ontslaat het bestaan van een ondernemingsraad de werkgever niet van zijn verplichting om te onderhandelen met de vakbondsvertegenwoordigers. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze organen, die bestaan in Spanje, Polen, België, Noorwegen, Finland, Denemarken en Italië, is dat dit soort instanties meer een aanvullend forum voor informatie en raadpleging voor de vakbondsvertegenwoordigingen op bedrijfsniveau is. 5 P ag.

8 De ondernemingsraad kan naast de vakbondsvertegenwoordigingen bestaan, waarbij elke instantie zijn eigen functies en bevoegdheden heeft. De vakbondsorganisaties oefenen een zeer belangrijke invloed uit op de verkiezing van de leden van de ondernemingsraad. In Frankrijk hebben de erkende vakbondsorganisaties bijvoorbeeld het monopolie op het indienen van kandidaten voor de eerste ronde van de verkiezing van de leden van de ondernemingsraad. Bij de tweede ronde mogen er alleen lijsten met onafhankelijke kandidaten worden ingediend als de vakbondslijsten minder dan 50% van de stemmen behaalden. In Hongarije, de Slowaakse Republiek en Slovenië kunnen ondernemingsraden worden beschouwd als organen die het werk van de vakbondsorganisaties van het bedrijf aanvullen. Deze groep landen is het meest heterogeen. Het recht op informatie en raadpleging wordt ofwel uitgeoefend door een vakbondsvertegenwoordiging, ofwel door een instantie die door alle werknemers wordt verkozen, maar met het risico dat bij veel activiteiten beide mogelijkheden afwezig zijn. In verscheidene landen proberen de regeringen om een wetgeving in te voeren die de rechten van de vakbondsvertegenwoordigingen beperken, daar waar zij aanwezig zijn, om vervolgens beperktere bevoegdheden toe te kennen aan de ondernemingsraad of zijn equivalent. Deze mogelijke spreiding van vertegenwoordigingsorganen vinden wij terug in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Estland, Litouwen, Letland, de Tsjechische Republiek en Bulgarije. De ondernemingsraad of zijn equivalent ( Comité d entreprise, Betriebsrat, enz.) kan ook het belangrijkste orgaan zijn om de werknemers te vertegenwoordigen op bedrijfsniveau. Deze raad wordt verkozen door alle werknemers op basis van lijsten die door om het even welke groep werknemers kan worden ingediend, ongeacht of zij al dan niet lid zijn van een vakbond. De ondernemingsraad heeft ruime bevoegdheden, die soms zelfs het medebeslissingsrecht omvatten (Duitsland, Oostenrijk, Nederland). Het belang van de vakbondsvertegenwoordiging binnen deze organen hangt natuurlijk af van de capaciteit van de vakbondsorganisaties om lijsten met kandidaten in te dienen, waaruit hun leden bij verkiezingen kunnen kiezen. In de grote Duitse en Oostenrijkse bedrijven wordt de ondernemingsraad bijvoorbeeld meestal gedomineerd door vertegenwoordigers die lid zijn van vakbondsfederaties die op hun beurt zijn aangesloten bij een nationale vakbondsconfederatie. Maar deze ondernemingsraden oefenen hun bevoegdheden op bedrijfsniveau uitsluitend uit binnen thema s die door de wetgeving strikt afgebakend zijn van de bevoegdheden van de vakbondsorganisaties. 6 P ag.

9 Slide 9: Het voorzitterschap van een ondernemingsraad Een comité d entreprise naar Frans recht wordt voorgezeten door de werkgever, terwijl de secretaris een soort voorzitter is van de groep die de werknemers vertegenwoordigt. Een Duitse ondernemingsraad ( Betriebsrat ) wordt echter voorgezeten door een werknemer die werd verkozen door alle werknemers van het bedrijf of de instelling. Deze praktijk werd trouwens overgenomen in de Europese ondernemingsraden die steunen op de respectieve rechtsstelsels van deze landen. Slide 10: Het voorzitterschap van de ondernemingsraden en de lokale vakbondsvertegenwoordigingen Er bestaan weliswaar verschillen in het voorzitterschap van de ondernemingsraden of hun equivalenten, maar de loutere vakbondsorganen worden natuurlijk voorgezeten door een werknemer die bij een vakbond is aangesloten. Slide 11: Vertegenwoordiging van de werknemers in de raden van bestuur of van toezicht Bij sommige vertegenwoordigingssystemen hebben de werknemers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de strategische beslissingen van hun bedrijf of groep door de aanwezigheid van hun vertegenwoordigers in de raden van bestuur of van toezicht. Slide 12: Vertegenwoordiging van de werknemers in de raden van bestuur of van toezicht (2) Sommige systemen voorzien ook in de vertegenwoordiging van werknemers in de strategische beslissingsorganen van het bedrijf, bijvoorbeeld in de raad van bestuur of de raad van toezicht. Dit type vertegenwoordiging is mogelijk wanneer het aantal werknemers 7 P ag.

10 bepaalde drempels overschrijdt. De drempel verschilt sterk van het ene tot het andere land (25 in Zweden, 500 in Duitsland). Het kan gaan om een minderheidsvertegenwoordiging van werknemersvertegenwoordigers of, zoals in Duitsland, om een vrijwel paritaire vertegenwoordiging in bedrijven of groepen met meer dan 2000 werknemers. De werknemers kunnen vertegenwoordigd zijn in de raden van bestuur of van toezicht van bedrijven in alle sectoren, zowel privé als bij de overheid. Dit is het geval in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Roemenië, Hongarijen, Slovenië, de Slowaakse Republiek en de Tsjechische Republiek. De werknemersvertegenwoordigers kunnen rechtstreeks verkozen worden of benoemd worden door de bestaande vertegenwoordigers. Zij kunnen een stem hebben of gewoon het statuut van waarnemer hebben. Het is redelijk om aan te nemen dat de werknemers, aangezien ze vertegenwoordigd zijn in de bestuursorganen, toegang tot de informatie hebben vóór het bedrijf strategische beslissingen neemt. Zij hebben bijgevolg ook meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op deze beslissingen. Dit soort vertegenwoordiging kan ook voorbehouden zijn aan de openbare sector of aan semi-overheidsbedrijven, dat wil zeggen bedrijven die ooit staatseigendom waren, maar sindsdien gedeeltelijk of volledig werden geprivatiseerd. Tegenwoordig spreekt men eerder over het openstellen van het kapitaal van het bedrijf dan van privatisering, zoals in Polen, Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Ierland en Litouwen. Er is geen sprake van vertegenwoordiging in de bestuursorganen van het bedrijf in Zwitserland, Bulgarije, Roemenië, Estland, België, het Verenigd Koninkrijk en IJsland. Slide 13: Centraal vertegenwoordigingsorgaan, centrale ondernemingsraad comité van de groep Een bedrijf of groep kan in één bepaald land verscheidene productievestigingen hebben. Bovendien kan een groep in een bepaald land verscheidene bedrijven controleren. Voor de coördinatie van de werknemersvertegenwoordiging is het belangrijk om te weten of de werknemers van de verschillende vestigingen alle met dezelfde gecoördineerde vertegenwoordiging ten opzichte van de werkgever zijn vertegenwoordigd. Als er internationale samenwerking bestaat tussen de werknemers van verschillende landen of van verschillende bedrijven die door dezelfde groep in een bepaald land worden gecontroleerd, dan 8 P ag.

11 is het waarschijnlijk dat deze gezamenlijke vertegenwoordigingsorganen een beslissende rol kunnen spelen in het verspreiden van informatie tussen alle werknemersvertegenwoordigers. Slide 14: Centraal orgaan voor informatie & raadpleging op nationaal niveau Centrale vertegenwoordiging op bedrijfsof groepsniveau Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxembourg, Nederland Centrale vertegenwoordiging op bedrijfsniveau en soms op groepsniveau Spanje, Italië, Griekenland, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, Tsjechische Republiek, Hongarije, Slovenië. In deze landen hangt het af van het initiatief van lokale instanties of van nationale vakbondsorganisaties of er al dan niet een centrale vertegenwoordiging op bedrijfs- of groepsniveau bestaat. Geen centrale vertegenwoordiging op bedrijfsniveau Portugal, Bulgarije, Roemenië, Slowaakse Republiek, Polen, Estland, Litouwen, België, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland. Slide 15: Welke types vakbondsorganisaties? Het Scandinavische systeem wordt hier vertegenwoordigd door Zweden. De werknemers zijn er georganiseerd op basis van hun sociaaleconomisch statuut: handarbeiders zijn er aangesloten bij de industriële federaties van LO, een confederatie die nauwe banden heeft met de Zweedse sociaaldemocraten; witteboordenwerkers en middenkaderleden zijn eerder lid van federaties van TCO; personeel met een lange universiteitsopleiding is meestal aangesloten bij federaties die lid zijn van SACO. In Zweden (72%) en in de andere Scandinavische landen is de syndicalisatiegraad zeer hoog. Het Angelsaksische systeem (Verenigd Koninkrijk en Ierland) wordt hier vertegenwoordigd door het Verenigd Koninkrijk. In dit systeem behoort 90% van de vakbondsleden tot een vakbond die aangesloten is bij TUC. Maar het is mogelijk dat in een bepaalde organisatie verscheidene TUC-federaties vertegenwoordigd zijn en soms elkaar beconcurreren om leden te werven. 9 P ag.

12 Meestal zijn deze federaties eveneens georganiseerd op basis van de beroepscategorie van de werknemers. Het groeiend aantal fusies tussen federaties heeft onder andere tot doel om de opsplitsing in de vakbondsrangen te verminderen. Het Germaanse systeem wordt hier vertegenwoordigd door Oostenrijk. De grote meerderheid van de werknemers die bij een vakbond zijn aangesloten, behoort hier tot de sectorfederaties van ÖGB. De aansluiting bij een vakbond komt in Oostenrijk eerder tot uitdrukking in een federatie dan in een confederatie. Een voorbeeld: een werknemer zal er zich eerder voorstellen als lid van PROGE dan als lid van de confederatie ÖGB. Ondanks een zekere daling van de syndicalisatiegraad die door de vakbonden wordt gevreesd, zijn de federaties die lid zijn van ÖGB nog steeds sterk vertegenwoordigd in de raden van bestuur van de grote Oostenrijkse bedrijven. Het Latijnse systeem van vakbondspluraliteit wordt hier vertegenwoordigd door Frankrijk. De voornaamste eigenschap van dit systeem is het feit dat de werknemers vrij hun vakbond kiezen op basis van hun politieke of soms hun godsdienstige overtuiging. Er zijn vijf officieel erkende confederaties, terwijl een minderheid van de werknemers is aangesloten bij een reeks vakbondsorganisaties op basis van werknemerscategorieën onafhankelijke of ten gevolge van bedrijfsafscheidingen. Maar het zou van simplisme getuigen om de Franse vakbondsorganisaties naar representativiteit proberen te rangschikken door ze te vergelijken met de syndicalisatiegraad in de diverse landen. Men kan hun evolutie integendeel beter inschatten door te kijken naar hun resultaten bij de verkiezingen voor diverse vertegenwoordigingsorganen, zoals de arbeidsrechtbanken ( conseils de prud hommes ) en de ondernemingsraden, of hun capaciteit om werknemers te mobiliseren tijdens periodes van sociale onrust. Men zal verder noteren dat vakbondspluraliteit eerder de regel dan de uitzondering is in Centraal-Europese en Oost-Europese landen, zoals bijvoorbeeld in Hongarije. De Tsjechische en Slowaakse Republiek verschillen van hun buren door hun opmerkelijke eenheid en hun vrij hoge syndicalisatiegraad. Slide 16: Vakbondspluraliteit, eerder de regel dan de uitzondering Deze kaart biedt een andere manier om het niveau van vakbondspluraliteit te beoordelen. Ze toont de nationale confederaties die zijn aangesloten bij het Europees Vakverbond (EVV). Hierbij valt op dat Europa wordt gedefinieerd als een geografisch geheel en dat de EVV-leden uit 35 landen afkomstig zijn. In 2011 bedroeg het aantal confederaties 83. Het spreekt vanzelf dat vanuit het standpunt van de vakbondssamenwerking rond de Europese ondernemingsraden deze diversiteit van de organisaties problemen kan opleveren. Als bijvoorbeeld een Oostenrijkse vertegenwoordiger verneemt dat 10 P ag.

13 zijn groep filialen heeft in Hongarije of Spanje en hij met vertegenwoordigers uit deze landen contact wil opnemen voor de oprichting van een Europese ondernemingsraad, via welke organisaties moet hij dan te werk gaan? Slide 17: De syndicalisatiegraad in Europa Er heerst in Europa niet alleen een zeer grote diversiteit in vertegenwoordigingssystemen, maar ook de syndicalisatiegraad (het aantal werkenden dat bij een vakbond is aangesloten) verschilt enorm van land tot land, van 90% in IJsland, via de Scandinavische landen (60-75%) tot minder dan 9% gemiddeld in Frankrijk. Sinds verscheidene decennia is de algemene trend dalend. In Centraal- en Zuid-Europa valt op dat België, Malta en Cyprus zich duidelijk onderscheiden van hun buren. Maar zoals reeds werd gezegd, mag men niet de fout begaan om de slagkracht van de vakbondsorganisaties alleen af te meten aan hun aantal leden. In de zogeheten duale vertegenwoordigingsystemen (systemen met een dubbel kanaal) kunnen de werknemers een vakbondsorganisatie steunen zonder er lid van te worden. Zij kunnen dan immers kiezen voor de kandidaten van een bepaalde vakbond bij sociale verkiezingen. In dergelijke configuraties hangt de kracht van de vakbondsorganisaties ook af van hun capaciteit om werknemers te mobiliseren. Slide 18: De dekkingsgraad van de collectieve arbeidsovereenkomsten De heterogeniteit van de vertegenwoordigingssystemen wordt ook geïllustreerd door de sterke diversiteit van de dekkingsgraad van de collectieve arbeidsovereenkomsten, d.w.z. het aandeel van de werknemers van elk land waarvoor akkoorden over de arbeidsvoorwaarden (loon, arbeidsduur, sociale voordelen, enz.) werden gesloten met de vakbondsorganisaties. In verscheidene landen zoals Frankrijk, België en Oostenrijk ligt de dekkingsgraad van deze overeeenkomsten veel hoger dan alleen de werknemers die bij een vakbond zijn aangesloten. De vakbondsorganisaties hebben daar reeds eerder wetten afgedwongen die de overeenkomsten bindend maken voor alle werknemers van de betrokken sectoren. Slide 19: Conflictbevordering door de diverse vertegenwoordigingssystemen Organisaties zoals ILO en Eurostat publiceren regelmatig statistieken over het aantal verloren arbeidsdagen wegens conflicten op de arbeidsmarkt (stakingen en lock-outs). De grafiek 11 P ag.

14 toont het gemiddeld aantal verloren arbeidsdagen per 1000 werknemers in de Europese landen tijdens de jaren 90, in vergelijking met het voorgaande decennium. Men stelt niet alleen vast dat de diversiteit tussen de landen zeer groot is, maar ook dat er een algemene trend naar pacificatie van de arbeidsrelaties lijkt te zijn. Bepaalde systemen leggen een verplichte sociale vrede tijdens de toepassingsduur van een collectieve arbeidsovereenkomst in een bepaalde sector op. De vakbondsorganisaties gaan dan bij het ondertekenen van de collectieve arbeidsovereenkomst de verbintenis aan om tijdens de looptijd ervan geen maatregelen te nemen die tot een conflict leiden. Slide 20: Koppeling van de Europese ondernemingsraad en de lokale vertegenwoordigingen Richtlijn 94/45/EG Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de richtlijn informeren de leden van de Europese ondernemingsraad de werknemersvertegenwoordigers van de vestigingen of van de ondernemingen van een concern met een communautaire dimensie, of bij ontstentenis daarvan, alle werknemers over de inhoud en de resultaten van de informatie- en raadplegingsprocedure die overeenkomstig het bepaalde in deze bijlage heeft plaatsgevonden. Bijlage 5 Richtlijn 2009/38 Hoe de informatieverstrekking aan en raadpleging van de Europese ondernemingsraad en de nationale werknemersvertegenwoordigingsorganen aan elkaar worden gekoppeld, wordt bepaald bij de in artikel 6 bedoelde overeenkomst. Die overeenkomst geldt onverminderd de nationale rechtsbepalingen en/of gebruiken inzake informatie en raadpleging van de werknemers. 12 :2 De leden van de Europese ondernemingsraad informeren de werknemersvertegenwoordigers van de vestigingen of ondernemingen van een concern met een communautaire dimensie of, bij ontstentenis daarvan, alle werknemers over de inhoud en de resultaten van de informatie- en raadplegingsprocedure die overeenkomstig deze richtlijn heeft plaatsgevonden. 10 :2 Slide 21: Meer weten? Ga voor meer informatie naar de website: In het Frans: In het Engels: In het Duits: 12 P ag.

15 Bijlage: manier van aanduiden van vertegenwoordigers in de Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG), de Europese ondernemingsraden (EOR) en/of de vertegenwoordigingsorganen in de Europese ondernemingen Land België Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland Estland Finland Frankrijk Griekenland Hongarije Ierland Italië Letland Litouwen Luxemburg Malta Nederland Noorwegen Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slovenië Slowakije Spanje Tsjechische Republiek Verenigd Koninkrijk Zweden Wie duidt in de eerste plaats de leden aan van de BOG, voor de EOR en de Europese ondernemingen Ondernemingsraad Personeel (algemene vergadering), maar de benoeming kan worden overgedragen aan de vakbonden Vakbond aanwezig op de werkplek Samenwerkingscomité (hoofdzakelijk door vakbonden bemand orgaan) Ondernemingsraad Alle werknemers (verkiezing tijdens een vergadering) Personeel (niet-specifieke wetgeving) Vakbonden op basis van de resultaten bij de verkiezingen voor de ondernemingsraden Vakbond aanwezig op de werkplek Ondernemingsraad Alle werknemers (verkiezing) Vakbonden en unitaire vakbondsvertegenwoordiging Alle werknemersvertegenwoordigers (al dan niet aangesloten bij een vakbond) Vakbond aanwezig op de werkplek alleen ondernemingsraad als er geen vakbond aanwezig is Ondernemingsraad (werknemersafvaardiging) Alle werknemers (geheime stemming) Ondernemingsraad Alle werknemers voor de BOG van de EOR en de vakbonden aanwezig op werkplek voor de BOG van de Europese onderneming Ondernemingsraad Vakbond aanwezig op de werkplek Vakbonden in samenwerking met de ondernemingsraad Vakbond aanwezig op de werkplek andere werknemersvertegenwoordigers als er geen vakbond is Alle werknemers (geheime stemming tijdens een vergadering) Alle werknemersvertegenwoordigers (vakbond en ondernemingsraad) Vakbonden die de meerderheid hebben in de ondernemingsraad Alle werknemersvertegenwoordigers (vakbond en ondernemingsraad) Alle werknemers (geheime stemming), behalve als er reeds een raad is die zelf door geheime stemming werd verkozen Vakbonden waarmee het bedrijf onderhandelt 13 P ag.

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN EOR reglementering : drie wettelijke documenten de richtlijnen 1994/45 en 2009/38 de omzetting in nationale wetgeving uw akkoord 2 2009/38? akkoorden getekend na 5.06.2011 ongewijzigde

Nadere informatie

Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden. Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG

Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden. Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG Wat zijn de taken van Europese ondernemingsraden? Europese ondernemingsraden (EOR s) zijn organen die de Europese werknemers

Nadere informatie

analyse van EOR akkoorden

analyse van EOR akkoorden analyse van EOR akkoorden doel van de oefening Analyse en evaluatie van de kwaliteit van het EOR akkoord van de groep door vergelijking met een ander akkoord en richtlijn 2009/38. inleiding Een akkoord

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, AANVULLENDE OVEREENKOMST TUSSEN TEN EERSTE, DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN, TEN TWEEDE, IJSLAND, EN TEN DERDE, HET KONINKRIJK NOORWEGEN, BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST INZAKE LUCHTVERVOER

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST AF/EEE/BG/RO/DC/nl 1 BETREFFENDE DE TIJDIGE BEKRACHTIGING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE

Nadere informatie

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 P7_TA(2013)0082 Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 Resolutie van het Europees Parlement van 13 maart 2013 over de samenstelling van het Europees Parlement

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

"Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I

Culturele Hoofdstad van Europa voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I P5_TA(2004)0361 "Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's NL NL TOELICHTING 1. ACHTERGROND

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 13 juni 2017 met het oog op de

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST 443 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 91 niederländische Erklärungen (Normativer Teil) 1 von 13 EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.6.2016 C(2016) 3347 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 6.6.2016 tot vaststelling van de lijst van bewijsstukken die visumaanvragers moeten verstrekken in Iran,

Nadere informatie

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1 SLOTAKTE AF/EEE/XPA/nl 1 De gevolmachtigden van: DE EUROPESE GEMEENSCHAP, hierna "de Gemeenschap" te noemen, en van HET KONINKRIJK BELGIË, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE HELLEENSE

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN HET AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE EUROPESE UNIE, HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE EN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 245 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC) CH 39 SOC 374 MI 157 ETS 16 SERVICES 35 ELARG 86 VOORSTEL van: de Europese Commissie

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: SLOTAKTE ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE)

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Derde aanvullend protocol

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 4 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief EU-burgers kunnen de EU binnenkort vragen nieuwe wetgeving in te voeren indien zij daarvoor een miljoen handtekeningen kunnen verzamelen. Dit nieuwe instrument

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 maart 2005 (24.03) 6238/05 JUSTCIV 22

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 maart 2005 (24.03) 6238/05 JUSTCIV 22 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 maart 2005 (24.03) 6238/05 JUSTCIV 22 INFORMATIEVE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Coreper/de Raad nr.vorig doc.: 11093/04 JUSTCIV 101 Betreft:

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.6.2012 COM(2012) 255 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot verlening van een machtiging om onderhandelingen te openen over aanpassing van de volgende overeenkomsten

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 NOTA van: de Franse, de Duitse, de Italiaanse, de Spaanse en de Britse delegatie aan: het Comité van artikel

Nadere informatie

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys INHOUD 1. Algemene kennis over de EU 2. Wat ging eraan vooraf 3. Structuur 4. Totstandkoming wetten De Europese Unie: 500 miljoen mensen 27 landen EU-landen Kandidaat-EU-landen

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.4.2014 C(2014) 2737 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 29.4.2014 tot vaststelling van de lijst van bewijsstukken die door visumaanvragers moeten worden overgelegd

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: VERDRAG ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

67,3% van de 20-64-jarigen aan het werk

67,3% van de 20-64-jarigen aan het werk ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 28 oktober 67,3% van de 20-64-jarigen aan het werk Tegen 2020 moet 75% van de Europeanen van 20 tot en met 64 jaar aan het werk zijn.

Nadere informatie

~ :-.~? 'J~ ~ Vlaamse Regering. DE VLAAMSE MINISTER VAN WEL2;IJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZI1ir

~ :-.~? 'J~ ~ Vlaamse Regering. DE VLAAMSE MINISTER VAN WEL2;IJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZI1ir I 'J~ ~ ~ :-.~? Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN WEL2;IJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZI1ir Omzendbrief betreffende de toepassing van de Vlaamse zorgverzekering voor Belgisch sociaal verzekerden met:

Nadere informatie

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE AF/EEE/XPA/nl 1 2 von 9 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Niederländisch

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 62 VAN 6 FEBRUARI 1996 BETREFFENDE DE IN- STELLING VAN EEN EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD OF VAN EEN PROCEDURE IN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 62 VAN 6 FEBRUARI 1996 BETREFFENDE DE IN- STELLING VAN EEN EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD OF VAN EEN PROCEDURE IN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 62 VAN 6 FEBRUARI 1996 BETREFFENDE DE IN- STELLING VAN EEN EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD OF VAN EEN PROCEDURE IN ONDERNEMINGEN MET EEN COMMUNAUTAIRE DIMENSIE OF IN CONCERNS

Nadere informatie

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd.

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd. EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD VAN DE WERKNEMERS VAN GROEP AUTOGRILL DE OVEREENKOMST Tussen de Hoofddirectie van de Groep Autogrill, overeenkomstig art. 2 van Wetsbesluit 74/2002 vertegenwoordigd door de Chief

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 september 2006 (27.09) (OR. fr) 13098/06 ADD 1 ELARG 113 ACCTR 17

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 september 2006 (27.09) (OR. fr) 13098/06 ADD 1 ELARG 113 ACCTR 17 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 25 september 2006 (27.09) (OR. fr) 13098/06 ADD 1 ELARG 113 ACCTR 17 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

10329/17 mak/gar/ln 1 DRI

10329/17 mak/gar/ln 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0186 (COD) 10329/17 INFORMATIEVE NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad CODEC 1059 CULT

Nadere informatie

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 mei 2017 (OR. en) 9079/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0082 (NLE) COEST 99 ELARG 36 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Protocol bij de Partnerschaps-

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180 47 (1997) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2004 Nr. 180 A. TITEL Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap

Nadere informatie

Bij die gelegenheid hebben zij akte genomen van de volgende eenzijdige verklaringen:

Bij die gelegenheid hebben zij akte genomen van de volgende eenzijdige verklaringen: PROCES-VERBAAL VAN ONDERTEKENING VAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE TOETREDING VAN DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, DE REPUBLIEK ESTLAND, DE REPUBLIEK CYPRUS, DE REPUBLIEK LETLAND, DE REPUBLIEK LITOUWEN, DE REPUBLIEK

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Velden met een zijn verplicht. I. Gezinsuitkeringen CONTEXT: Gezinsuitkeringen worden over het algemeen uit de belastingen gefinancierd

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

I. VERZOEK OM INFORMATIE betreffende de transnationale terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten

I. VERZOEK OM INFORMATIE betreffende de transnationale terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten FORMULIER VOOR (FACULTATIEF) GEBRUIK DOOR DE OVERHEIDSINSTANTIE DIE OM INFORMATIE VERZOEKT I. VERZOEK OM INFORMATIE betreffende de transnationale terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het

Nadere informatie

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ. R S Z Kwartaal:2012-01

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ. R S Z Kwartaal:2012-01 RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2012-01 Grensoverschrijdende tewerkstelling Inhoudstafel Beginselen...5 Geen

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het Gewijzigd voorstel. voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het Gewijzigd voorstel. voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Gewijzigd voorstel voor een Besluit van de Raad inzake de ondertekening en voorlopige toepassing van de Overeenkomst inzake

Nadere informatie

ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 26 november 2010

ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 26 november 2010 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 26 november 2010 Meer personen op de arbeidsmarkt in de eerste helft van 2010. - Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten, 2 de

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE)

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14 Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) COASI 102 ASIE 53 ELARG 98 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: PROTOCOL

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2013

De arbeidsmarkt in oktober 2013 De arbeidsmarkt in oktober 2013 Datum: 8 november 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2013 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 23 (2008) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 147 A. TITEL Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds en

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in november 2015

De arbeidsmarkt in november 2015 De arbeidsmarkt in november 2015 Datum: 7 december 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche november 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau 01.06.2004-30.09.2004 Deel I Achtergrondinformatie Land AT - Oostenrijk 1 (1.4)

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juli 2014

De arbeidsmarkt in juli 2014 De arbeidsmarkt in juli 2014 Datum: 13 augustus 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juli 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1

VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1 VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST EU/US/IS/NO/nl 1 Ten eerste, DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA (hierna "de Verenigde Staten" genoemd), HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK,

Nadere informatie

TRANSLATION LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1

TRANSLATION LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1 TRANSLATION LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST EU/US/IS/NO/nl 1 Ten eerste, DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA (hierna "de Verenigde Staten" genoemd), HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE

Nadere informatie

SLOTAKTE. FA/TR/EU/HR/nl 1

SLOTAKTE. FA/TR/EU/HR/nl 1 SLOTAKTE FA/TR/EU/HR/nl 1 FA/TR/EU/HR/nl 2 I. TEKST VAN DE SLOTAKTE 1. De gevolmachtigden van ZIJNE MAJESTEIT DE KONING DER BELGEN, DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE PRESIDENT VAN DE TSJECHISCHE

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders Inhoudsopgave WERKEN IN TWEE LANDEN 2 Wonen in Nederland en werken buiten Nederland Waar verzekerd bij werken in twee landen Voorkom dubbele premiebetaling Werkgevers- en werknemersverklaring DE PROCEDURE

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 27 mei 2002 2001/0138 (COD) LEX 311 PE-CONS 3659/1/01 REV 1 TRANS 181 PECOS 199 CODEC 1126 VERORDENING (EG) Nr. /2002 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2015

De arbeidsmarkt in augustus 2015 De arbeidsmarkt in augustus 2015 Datum: 8 september 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in december 2014

De arbeidsmarkt in december 2014 De arbeidsmarkt in december 2014 Datum: 14 januari 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche december 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 16.5.2007 COM(2007) 256 definitief 2007/0090 (CNS) Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD overeenkomstig artikel 122, lid 2, van het Verdrag betreffende

Nadere informatie

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 15 Änderungsprotokoll in niederländischer Sprache-NL (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 15 Änderungsprotokoll in niederländischer Sprache-NL (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 15 Änderungsprotokoll in niederländischer Sprache-NL (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN HET AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE EUROPESE UNIE, HET

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2015

De arbeidsmarkt in oktober 2015 De arbeidsmarkt in oktober 2015 Datum: 9 november 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 7.1.2005 COM(2005) 858 definitief. VERSLAG VAN DE COMMISSIE over de juridische omzetting van het kaderbesluit van de Raad van 13 juni 2002 inzake gemeenschappelijke

Nadere informatie

AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1

AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1 SLOTAKTE AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1 De gevolmachtigden van HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK TSJECHIË, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, DE HELLEENSE REPUBLIEK,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2014

De arbeidsmarkt in juni 2014 De arbeidsmarkt in juni 2014 Datum: 17 juli 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

11562/08 CS/lg DG H 1 A

11562/08 CS/lg DG H 1 A RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 22 juli 2008 (OR. en) 11562/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0074 (C S) VISA 239 COMIX 554 WETGEVI GSBESLUITE E A DERE I STRUME TE Betreft: VERORDENING VAN DE RAAD

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2011/0444 (E) 12103/15 JUSTCIV 202 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD waarbij

Nadere informatie

64 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 37 Protokoll niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9

64 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 37 Protokoll niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 64 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 37 Protokoll niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 PROCES-VERBAAL VAN ONDERTEKENING VAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE TOETREDING VAN DE TSJECHISCHE REPUBLIEK,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2015

De arbeidsmarkt in februari 2015 De arbeidsmarkt in februari 2015 Datum: 24 maart 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016

Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016 Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016 Titel 1 Notawisseling houdende een Aanvullend Verdrag bij het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 101 VAN 21 DECEMBER 2010 BETREFFENDE DE INFORMATIE EN RAADPLEGING VAN DE WERK-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 101 VAN 21 DECEMBER 2010 BETREFFENDE DE INFORMATIE EN RAADPLEGING VAN DE WERK- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 101 VAN 21 DECEMBER 2010 BETREFFENDE DE INFORMATIE EN RAADPLEGING VAN DE WERK- NEMERS IN ONDERNEMINGEN OF CONCERNS MET EEN COMMUNAUTAIRE DIMENSIE --------------- Gelet

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2014

De arbeidsmarkt in oktober 2014 De arbeidsmarkt in oktober 2014 Datum: 19 november 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

Kortcyclische arbeid, Op de teller!

Kortcyclische arbeid, Op de teller! Kortcyclische arbeid, Op de teller! 1 Doel Doel van dit instrument is inzicht bieden in de prevalentie (mate van voorkomen) en de effecten van kortcylische arbeid. Dit laat toe een duidelijke definiëring

Nadere informatie