1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen."

Transcriptie

1 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken, encyclopedieën, handboeken of het internet. Nu kan je beter de probleemstelling formuleren die de vraag bevat waarop je m.b.v. je literatuuronderzoek een antwoord wil krijgen. Enkele factoren die de probleemstelling mee kunnen bepalen: Tijd: hoeveel tijd heb je gekregen voor je opdracht? Omvang: gaat het over een paper of je masterthesis? Welke literatuur? recente literatuur versus de wat oudere literatuur? De volgende stap omvat het bepalen van sleutelwoorden (= de kernbegrippen in je probleemstelling). Hieronder een voorbeeld. Welk effect heeft milieuverontreiniging op de ontwikkeling van allergieën bij kinderen?

2 2. Sleutelwoorden vertalen naar zoektermen Sleutelbegrippen kan je gebruiken als zoektermen, maar vaak vind je echter meer relevante informatie door per sleutelwoord op zoek te gaan naar synoniemen, verwante termen, synoniemen 2. enkel- of meervoud 3. afkortingen 4. samenstellingen: in het Nederlands spel je samenstellingen in principe als één woord (bvb. online), terwijl in het Engels samenstellingen in principe juist opgebouwd worden uit losse woorden (bvb. on line). Het is zeker geen overbodige luxe om meerdere spellingswijzen uit te proberen. 5. verwante woorden: voor het vinden van verwante begrippen kan je gebruik maken van encyclopedieën, vakwoordenboeken of thesauri. Een thesaurus is een trefwoordenlijst, die opgebouwd is volgens een hiërarchisch systeem, d.w.z. de trefwoorden staan in relatie met andere trefwoorden. Deze relaties worden aangeduid door: NT of narrower term = het sleutelwoord in een beperktere betekenis. Voorbeeld: Vlaanderen is een NT van het sleutelwoord België BT of broader term = een meer uitgebreidere betekenis van het sleutelwoord. Voorbeeld: het woord energie is een BT van het sleutelwoord windenergie RT of related term = termen waarop je eventueel kan zoeken, rekeninghoudend met de invalshoek van waaruit je je onderwerp wil benaderen. Voorbeeld: milieu is een RT van windenergie OPM: elektronische databanken hebben vaak een eigen trefwoordenlijst die je kan gebruiken bij het doorzoeken ervan. 6. vertalingen: aangezien Engels de taal van de wetenschap is, zal je vangst het grootst zijn wanneer je op zoek gaat naar Engelstalige documenten. 7. Brits versus Amerikaans Engels: dit uit zich in: a) verschillen in spelling: vb color versus colour b) verschillen in terminologie: vb company versus corporation Om je te helpen bij het zoeken naar geschikte zoektermen hebben we voor de verschillende wetenschappelijke vakgebieden een reeks vakwoordenboeken, thesauri en encyclopedieën bij elkaar gezet.

3 3. Zoektermen combineren 3.1 DE LOGISCHE (BOOLEAANSE) OPERATOREN AND(+), OR(,), NOT(-) Als je 2 zoektermen combineert met AND wil dit zeggen dat allebei de termen in je zoekresultaten moeten voorkomen. Op die manier verklein je het aantal zoekresultaten. Je kan meer dan 2 zoektermen met AND combineren, maar hou er dan wel rekening mee dat hoe meer zoektermen je op deze manier combineert, hoe kleiner de kans wordt dat je nog resultaten krijgt. De operator OR tussen de zoektermen betekent dat slechts één van de termen moet voorkomen, wat overeenkomt met een groter aantal zoekresultaten. Deze manier is vooral aangewezen als je met synoniemen, spellingsvarianten of afkortingen wil combineren. Met NOT geef je aan welke term NIET mag voorkomen. Deze operator werkt verkleinend. We raden je aan om deze operator niet te snel te gebruiken. Je kan hem best gebruiken als blijkt dat het aantal zoekresultaten bij het gebruik van de vorige 2 operatoren nog te groot is of de resultaten niet precies beantwoorden aan je nood. Het kan zijn dat een bepaalde term in een andere context wordt gebruikt als die welke jij eigenlijk bedoelt. Verschillende operatoren in één zoekopdracht De combinatie AND en NOT wordt uitgevoerd voor de combinatie met OR. Dit kan worden vermeden door ronde haakjes te gebruiken. 3.2 Andere zoekoperatoren NABIJHEIDSOPERATOR Sommige zoeksystemen bieden de mogelijkheid om documenten op te vragen waarin de zoektermen binnen een welbepaalde afstand van elkaar voorkomen. De meest gebruikte nabijheidsoperatoren zijn NEAR en ADJ (adjacent).

4 NEAR: de zoektermen links en rechts van de nabijheidsoperator moeten binnen een welbepaalde afstand van elkaar voorkomen. Voorbeeld: rivier NEAR overstroming. Deze zoekactie levert alle documenten waarbij overstroming bvb. maximum 10 woorden verder staat dan rivier. ADJ: werkt zoals NEAR maar de zoektermen kunnen in een willekeurige volgorde voorkomen. Voorbeeld: rivier ADJ overstroming. Deze zoekactie geeft alle documenten waarbij overstroming maximum 10 woorden verder staat dan rivier, maar ook alle documenten waarbij rivier maximum 10 woorden verder staat dan overstroming. NEAR/N of ADJN: hiermee kan je exact bepalen hoeveel woorden er tussen je 2 zoektermen mogen voorkomen. N= één woord meer dan het maximaal aantal tussenliggende woorden. Voorbeeld: rivier ADJ4 overstroming. Deze zoekactie levert alle documenten waarbij de woorden rivier en overstroming maximaal gescheiden zijn door 3 andere woorden. EXACTE WOORDCOMBINATIE Wanneer je op zoek bent naar een exacte woordcombinatie, moet je bij sommige zoeksystemen de zoektermen tussen aanhalingstekens (") zetten. Bij weer andere kan je 'exacte woordgroep' of 'words adjacent' aanvinken. TRUNCEREN Door na de stam van een woord een truncatieteken (*, #,? of %) te plaatsen, zoek je op alle woorden die met deze stam beginnen. Je kan het truncatieteken ook vooraan plaatsen om zo alle mogelijke woorden met een bepaalde uitgang te zoeken. Voorbeeld: zoek je op het trefwoord inform* dan zoek je naar alle woorden met de stam inform bvb. infomatie, informeren, informaticus, informatica,... MASKEREN (OF MIDDENTRUNCATIE) Door het vervangen van een letter door een? (of ander truncatieteken) kan je op meerdere schrijfwijzen van een woord zoeken. Voorbeeld: ele*triciteit levert je de trefwoorden electriciteit en elektriciteit.!!!belangrijke opmerking!!!: operatoren kunnen verschillen of afwezig zijn afhankelijk van het zoeksysteem. Bekijk de helpfunctie Zoeken op velden In de meeste databanken is het mogelijk om op verschillende velden te zoeken zoals titel, auteur, onderwerp,... Het is vaak ook mogelijk om op een aantal velden tegelijk te zoeken bvb. alle artikels van een welbepaalde auteur over een welbepaald onderwerp.

5 4. In welke systemen ga je zoeken? 4.1. Bibliotheekcatalogus: Een catalogus (tegenwoordig praktisch altijd online) geeft een overzicht van de publicaties die een bepaalde bibliotheek in zijn bezit heeft (de papieren collectie) of waar een bibliotheek toegang tot verleent (de elektronische bronnen). Een zoekopdracht in de catalogus levert je de bibliografische gegevens van boeken, audiovisueel materiaal en tijdschriften evenals hun vindplaats in de bibliotheek. Een belangrijk aandachtspunt bij het opzoeken van tijdschriftliteratuur in een catalogus is dat je hierin enkel kan zoeken op de titel van het tijdschrift en NIET op de titel van het artikel zelf Elektronische databank: Wanneer wij in deze cursus spreken over een elektronische databank, bedoelen we hiermee een elektronische artikelenindex. Je krijgt een lijst van referenties van artikels, ongeacht waar ze te vinden zijn, aangevuld met samenvattingen (abstracts) en soms met links naar de full-text. Wanneer ga je nu zoeken in een bibliotheekcatalogus en wanneer in een elektronische artikelenindex? Een artikelenindex is het meest geschikt wanneer je wilt weten welke tijdschriftartikels over een bepaald onderwerp bestaan. Wanneer je vervolgens de volledige tekst van het tijdschriftartikel wenst, raadpleeg je best de catalogus om na te gaan of het tijdschrift waarin het artikel verschenen is beschikbaar is in papieren of elektronische versie. De catalogus gebruik je dus om na te gaan of bibliotheken een bepaalde publicatie (tijdschrift of boek) bezitten. Bij het zoeken naar boeken over een bepaald onderwerp volstaat het dikwijls om te zoeken in de catalogus. Handboeken vormen naslagwerken en verschillende handboeken over een bepaald onderwerp zullen grotendeels dezelfde informatie bevatten. Dit in tegenstelling tot tijdschriftartikels die de nieuwste ontwikkelingen op een bepaald vakgebied bespreken.

6 5. Referenties ontcijferen Het resultaat van je zoekopdracht in één van bovenstaande wetenschappelijke bronnen zal een lijst zijn met referenties. Een referentie bevat de bibliografische gegevens (auteur, titel, jaar van uitgave,...) van een document. De referentie zal verschillen naargelang het soort publicatie dat ze beschrijft en binnen eenzelfde soort publicatie zijn er ook nog eens verschillen per vakgebied. Elk wetenschapsgebied heeft zijn eigen afspraken omtrent refereren en deze hangen dikwijls samen met de tijdschriften waarin men later denkt te publiceren. Wat er zeker altijd moet worden vernoemd zijn de auteursnaam, de titel van de publicatie en het jaar van uitgave. In de tabel hieronder vind je de kenmerken voor een referentie van een boek, een hoofdstuk uit een boek, een tijdschriftartikel.! De vorm en volgorde van de elementen kan verschillen. BOEK HOOFDSTUK VAN EEN BOEK TIJDSCHRIFTARTIKEL auteur(s), titel, plaats v. uitgave, jaar van publicatie, (uitgever) auteur(s) van het hoofdstuk, titel van het hoofdstuk, auteur(s)/redacteur(s) van het boek, titel van het boek, plaats v. uitgave, jaar v. publicatie, (uitgever), (pagina's) auteur(s) van het artikel, titel van het artikel, titel van het tijdschrift, volume, jaar van publicatie, (issue), pagina's. Belangrijkste verschilpunten 1. Een referentie naar een boek is de meest eenvoudige. Deze referentie kan je mede herkennen door het ontbreken van paginanummers. 2. Een referentie naar een hoofdstuk van een boek kan je herkennen doordat ze zowel de gegevens van het hoofdstuk als de gegevens van het boek bevat. 3. Een referentie naar een tijdschriftartikel herken je aan de vermelding van een volumenummer (jaargang) en eventueel een issuenummer (aflevering).

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Zoektechnieken. Eenvoudig of geavanceerd zoeken

Zoektechnieken. Eenvoudig of geavanceerd zoeken Stap 4. Zoeken Je hebt de zoekvragen en zoektermen op een rijtje en je hebt informatiebronnen gekozen. Nu kun je echt gaan zoeken. In deze stap leer je een aantal technieken om effectiever te zoeken: Zoektechnieken

Nadere informatie

ZOEKEN IN SPORTDISCUS

ZOEKEN IN SPORTDISCUS ZOEKEN IN SPORTDISCUS EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar SPORTDiscus

Nadere informatie

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY ZOEKEN NAAR LANDENINFORMATIE ZOEKEN

Nadere informatie

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken).

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken). ZOEKEN IN ERIC EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EEN TWEEDE THESAURUSTERM TOEVOEGEN EENVOUDIG

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Booleaanse operatoren en de nabijheidsoperator

Booleaanse operatoren en de nabijheidsoperator Booleaanse operatoren en de nabijheidsoperator De kunst om een zoekopdracht zodanig te verfijnen d.m.v. uitlsuiting en verplichte combinatie van trefwoorden zodat uw resultatenlijst enkel relevante artikels

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk.

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. ZOEKEN IN PICARTA PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. EENVOUDIG ZOEKEN GEAVANCEERD ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS

Nadere informatie

ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS)

ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) ZOEKEN IN LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE (LISA) EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar LISA gaat kom je automatisch

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: ProQuest Sociology; Political Science; Social Science Journals; Social Services Abstracts; Sociological Abstracts

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 29/11/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben 1 Waar vind je de PowerPointpresentatie? 2 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/

Nadere informatie

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ +DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ,19(57 &DPSXVELEOLRWKHHN%LRPHGLVFKH:HWHQVFKDSSHQ 'HFHPEHU ,19(57LQGH[YDQGH1HGHUODQGVWDOLJHYHUSOHHJNXQGLJHOLWHUDWXXU Wat is invert? Eenvoudig zoeken Geavanceerd zoeken In welk

Nadere informatie

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) BLADEREN (BROWSE) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar ProQuest Social Sciences

Nadere informatie

De termen kunnen de documenten terugvindbaar maken, maar de termen zijn niet geschikt om de documenten op onderwerp op te bergen.

De termen kunnen de documenten terugvindbaar maken, maar de termen zijn niet geschikt om de documenten op onderwerp op te bergen. 1. Inleiding Voor u ligt de eerste editie van de thesaurus van termen op het gebied van antroposofie, vrijeschool onderwijs, begeleiding van het vrijeschoolonderwijs en verwante onderwerpen die is ontwikkeld

Nadere informatie

ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION

ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) DATA & REPORTS ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) BLADEREN (BROWSE) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 21/04/2017 Blits?

Nadere informatie

online informatieonderzoek

online informatieonderzoek online informatieonderzoek eric sieverts @sieverts sieverts@gmail.com GITP PAO - april 2016 kenmerken van informatieonderzoek 2 Doelgericht Plangericht Controleerbaar Herhaalbaar Betrouwbaar informatiebehoefte

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 16/10/2017 Blits?

Nadere informatie

Lees eerst de algemene handleiding Gebruik Collectie Persdocumentatie!

Lees eerst de algemene handleiding Gebruik Collectie Persdocumentatie! Handleiding LexisNexis Nov. 2008_Ahn Lees eerst de algemene handleiding Gebruik Collectie Persdocumentatie! Wendt u voor het gebruik van LexisNexis tot een van de medewerkers van de afdeling Persdocumentatie.

Nadere informatie

ZOEKEN MEDLINE COMPLETE

ZOEKEN MEDLINE COMPLETE ZOEKEN MEDLINE COMPLETE VERSCHILLEN MET PUBMED EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS TIPS & TRUCS VERSCHILLEN MET PUBMED Je hebt direct toegang tot de fulltext van meer dan 2,400 medische

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 04/12/2018 Blits?

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Werken in Limo Om optimaal te werken: meld je aan in LIMO, Thuiswerken = gebruik de EZProxy Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced

Nadere informatie

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Emcare 1. Inleiding Emcare bevat ruim 5 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 3700 tijdschriften op het gebied van verpleegkunde en paramedische vakgebieden.

Nadere informatie

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database.

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database. BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database Karen Vanholzaets september 2018 Inhoud Beschrijving

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Thuiswerken = gebruik de stuiterproxy Aanmelden in LIMO Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced search Zoeken: simple search: een voorbeeld

Nadere informatie

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Vanaf 30 maart 2004 is Legal Intelligence als commerciële dienst beschikbaar voor een breed publiek. Maar waarom zou men eigenlijk moeten overwegen een

Nadere informatie

Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken

Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken Instellen Finchline Topics & Booleaans zoeken Versie 3.0 Introductie In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je in Finchline topics kunt instellen. Een topic is een zoekactie naar een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science behoort tot het ISI Web of Knowledge. De belangrijkste databanken

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Introductie Bachelors Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen en Sociologie Website SBIB: bib.kuleuven.be/sbib 2 Wat is LIMO: limo.libis.be/ku Leuven Opgelet!

Nadere informatie

Wat is een theoretisch kader?

Wat is een theoretisch kader? AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel

1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel 1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel 1. Toegang tot LIMO Om optimaal gebruik te kunnen maken van het zoekpotentieel van Limo moet je ervoor zorgen dat je verbonden

Nadere informatie

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 5 Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? Gebaseerd op module 3 van de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 5 In deze module

Nadere informatie

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI Web of Science: SCI, SSCI en AHCI De Web of Science Citation index is toegankelijk via de Web of Knowledge (Wok), een portaalsite van het Institute of Scientific Information (ISI). De Web of Science Citation

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR

ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR INLOGGEN ZOEKEN ZOEKFILTERS TIPS & TRUCS Kluwer Navigator bevat full text documenten uit verschillende soorten bronnen: wet- en regelgeving, artikelsgewijs commentaar, jurisprudentie

Nadere informatie

Workshop. Informatievaardigheden

Workshop. Informatievaardigheden Zoeken naar goede Bronnen Workshop Docenten Fontys OSO Informatievaardigheden Nathalie van den Eerenbeemt Augustus 2013 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/ 4 Waar kan ik goede bronnen vinden?

Nadere informatie

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science

Nadere informatie

Opdrachten in databanken

Opdrachten in databanken Opdrachten in databanken Ad AC 2014-2015 Inhoud HvA Catalogus (Zoeken in de bibliotheek)... 1 Google Scholar... 2 CBS Statline... 2 Consumentenvertrouwen... 2 LexisNexis Academic... 3 Oefeningen Nieuws...

Nadere informatie

Bronnenonderzoek Lennert Holvoet Bibliotheek UHasselt

Bronnenonderzoek Lennert Holvoet Bibliotheek UHasselt Bronnenonderzoek Lennert Holvoet Bibliotheek UHasselt bronnenonderzoek 1 Inhoud Bronnen in de Uhasselt Bibliotheek Wetenschappelijke publicaties Informatievaardigheden bronnenonderzoek 2 Inhoud Bronnen

Nadere informatie

ZOEKEN IN DE KINDERRECHTENDATABANK

ZOEKEN IN DE KINDERRECHTENDATABANK ZOEKEN IN DE KINDERRECHTENDATABANK Basis zoektips... 1 Eenvoudig zoeken... 2 Weergave van de resultaten... 2 Zoeken in de instrumentendatabank... 4 Zoeken in de Vlaamse onderzoeksdatabank... 6 Het mandje:

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Het forum AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 http:// www.bureau-andromeda.nl Zoeken naar Known item exact antwoord te geven b.v. adres, exacte naam van een

Nadere informatie

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index. Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index. Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science

Nadere informatie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie 2013-2014 Informatievaardigheden Academische Introductie Bibliotheek NLDA Ministerie van Defensie 23-10-2013 Inhoud Hoe zoek ik op een efficiënte manier naar (wetenschappelijke) informatie?... 3 Wat is

Nadere informatie

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys september

Nadere informatie

VOORWOORD 11. Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13

VOORWOORD 11. Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13 I N H O U D VOORWOORD 11 INLEIDING Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13 HOOFDSTUK 1. Kenmerken van wetenschappelijk werk 19 1. Internet, informatie en onderzoek 19 2. Kenmerken en verwachtingen

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

betere "discovery", "delivery", rapporteren, bijblijven

betere discovery, delivery, rapporteren, bijblijven betere "discovery", "delivery", rapporteren, bijblijven eric sieverts @sieverts sieverts@gmail.com documen t delivery GITP PAO november 2017 verbeteren van zoekresultaten wat is er mis met mijn zoekresultaat?

Nadere informatie

Zoeken in de digitale collecties van de NVBS Bibliotheek versie 25oktober 2014

Zoeken in de digitale collecties van de NVBS Bibliotheek versie 25oktober 2014 Zoeken in de digitale collecties van de NVBS Bibliotheek versie 25oktober 2014 Inleiding De bibliotheek collecties hebben twee verschillende zoekmogelijkheden: grasduinen (browsen) en zoeken. Bij grasduinen

Nadere informatie

Zoekstrategieën voor succesvol zoeken

Zoekstrategieën voor succesvol zoeken Zoekstrategie Zoekstrategieën voor succesvol zoeken Vooral gericht op zoeksystemen, bestanden met goed gestructureerde (bibliografische) beschrijvingen van documenten Zoekstrategie doel: effectief en efficiënt

Nadere informatie

Korte Handleiding CINAHL

Korte Handleiding CINAHL Korte Handleiding CINAHL Inhoud: WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Inleiding Inloggen Subject Headings en Keywords Zoeken Zoekscherm Zoeken op onderwerp Zoeken op auteur, auteursadres, e.d. Zoeken op tijdschrift Zoeken

Nadere informatie

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov. Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.be HANDLEIDING http://quetelet.economie.fgov.be 1.Voorstelling van het beginscherm

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Opzoekingen

Eerste Hulp Bij Opzoekingen Eerste Hulp Bij Opzoekingen van boeken, tijdschriften, cd-roms, jaarverslagen, eindwerken, cursussen, vind je in in 1. De Limo-zoekmachine: waar? 1. Surf naar www.khlim.be/mediatheken OF: a. Surf naar

Nadere informatie

Bronnen voor genderstudies

Bronnen voor genderstudies Bronnen voor genderstudies Deel 1: Belangrijke werkinstrumenten in een wetenschappelijke bibliotheek - Catalogi 1. Algemeen 2. ALEPH Online versus CDROM Browse versus search Basket en mail Trefwoorden

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 1 Waar vind je WIKI Fontys OSO en de mediatheek? 2 Wiki Fontys OSO waar staat de ppt? http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/wiki_fontys_oso

Nadere informatie

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN Medewerkers van de Bibliotheek Rechten hebben voor studenten, die starten met het schrijven van de scriptie, instrumenten ontwikkeld. De instrumenten

Nadere informatie

CSA-databanken: EconLit, ERIC, Francis, Social Services Abstracts, Sociological Abstracts

CSA-databanken: EconLit, ERIC, Francis, Social Services Abstracts, Sociological Abstracts CSA-databanken: EconLit, ERIC, Francis, Social Services Abstracts, Sociological Abstracts 1. Beschrijving van de databanken CSA (Cambridge Scientific Abstracts) is een databankleverancier die een gemeenschappelijke

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index, Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities, Book Citation

Nadere informatie

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Zoeken naar goede bronnen Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Kennismaken Dienstverlening docenten en studenten Test informatievaardigheden Korte rondgang digitale mediatheek Fontys

Nadere informatie

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen...

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen... Abraham Gids voor het gebruik van de databank Inhoudsopgave 1. Wat is Abraham?... 2 2. Hoe zoeken in deze databank?... 2 2.1 Snelzoeken... 2 2.2 Eenvoudig zoeken... 4 2.3 Geavanceerd zoeken... 5 2.4 Zoeken

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys oktober

Nadere informatie

LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS =

LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS = LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS = academische publicaties K.U.Leuven - databanken en e-book

Nadere informatie

Bibliotheek. introductie. Marc Goovaerts Femke Herbots

Bibliotheek. introductie. Marc Goovaerts Femke Herbots Bibliotheek introductie Marc Goovaerts Femke Herbots Inhoud Informatievaardigheden PubMed Website UHasselt Discovery Endnote Praktische info Informatievaardigheden Belang wetenschappelijke publicaties

Nadere informatie

Handleiding Brudoc De onlinecatalogus van het CMDC-CDCS Bijgewerkt op 16/09/2015

Handleiding Brudoc De onlinecatalogus van het CMDC-CDCS Bijgewerkt op 16/09/2015 Handleiding Brudoc De onlinecatalogus van het CMDC-CDCS Bijgewerkt op 16/09/2015 Auteur: Dimitri Piraux Herlezer: Stephanie Wolbeek Inhoudstabel 1. Eenvoudig zoeken... Erreur! Signet non défini. 2. Filters...

Nadere informatie

Handleiding full text databanken

Handleiding full text databanken Handleiding full text databanken Inhoud Academic Search Premier (EBSCO)... 1 CatchWord (Ingenta)... 12 IDEAL (Academic Press)... 19 ScienceDirect (Elsevier Science)... 23 Full text vanuit Aleph via SFX-link...

Nadere informatie

EBSCO-databanken : Communication and Mass Media Complete, Green File & International Political Science Abstracts

EBSCO-databanken : Communication and Mass Media Complete, Green File & International Political Science Abstracts EBSCO-databanken : Communication and Mass Media Complete, Green File & International Political Science Abstracts 1. Beschrijving van de databanken EBSCOhost is de overkoepelende naam voor toegang tot een

Nadere informatie

Handleiding full text artikelen downloaden

Handleiding full text artikelen downloaden Handleiding full text artikelen downloaden Stap 1: Full text icoon in Pubmed... 2 Stap 2: HANQuest... 3 Stap 3 Google en Google Scholar.... 4 Stap 4: Lijst digitale tijdschriftabonnementen van de HAN Studiecentra...

Nadere informatie

De Catalogus. Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

Zoeken in WorldCat Discovery

Zoeken in WorldCat Discovery Zoeken in WorldCat Discovery In de bibliotheekcatalogus vindt u alle boeken, e-books, tijdschriften, e-journals etc. van de Theologische Universiteit Kampen, maar ook die van vele andere Nederlandse en

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Opzoekingen in van boeken, tijdschriften, e-bronnen,

Eerste Hulp Bij Opzoekingen in van boeken, tijdschriften, e-bronnen, Eerste Hulp Bij Opzoekingen in van boeken, tijdschriften, e-bronnen, 1. De Limo-zoekmachine: wat? Limo is de centrale zoekinterface waarmee onderzoekers en studenten verbonden aan de Associatie KU Leuven

Nadere informatie

Embase. Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Embase. Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Embase 1. Inleiding Embase bevat ruim 11 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 5000 tijdschriften op het gebied van geneeskunde en verwante vakgebieden. De overlap

Nadere informatie

betere "discovery", "delivery", rapporteren & bijblijven

betere discovery, delivery, rapporteren & bijblijven betere "discovery", "delivery", rapporteren & bijblijven eric sieverts @sieverts sieverts@gmail.com GITP PAO -april 2016 verbeteren van zoekresultaten wat is er mis met mijn zoekresultaat? te veel relevante

Nadere informatie

Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco.

Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco. Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco. Kies op de site van de bibliotheek het bestand "Academic Search Complete". Bij opdrachten voor

Nadere informatie

Inleiding Literatuuronderzoek is het proces van zoeken, verzamelen, ordenen en beoordelen van literatuur t.b.v. je praktijkonderzoek.

Inleiding Literatuuronderzoek is het proces van zoeken, verzamelen, ordenen en beoordelen van literatuur t.b.v. je praktijkonderzoek. WORKSHOP LITERATUURONDERZOEK FONTYS OSO Inleiding Literatuuronderzoek is het proces van zoeken, verzamelen, ordenen en beoordelen van literatuur t.b.v. je praktijkonderzoek. Voor het zoeken en vinden van

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Opzoekingen

Eerste Hulp Bij Opzoekingen Eerste Hulp Bij Opzoekingen van boeken, tijdschriften, cd-roms, jaarverslagen, eindwerken, cursussen, vind je in in 1. De Limo-zoekmachine: waar? 1. Surf naar www.khlim.be/mediatheken OF: a. Surf naar

Nadere informatie

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl De Digitale Bibliotheek Toegang tot databases en e-journals Wat is de Digitale Bibliotheek? De Digitale Bibliotheek is de toegangspoort van de Universiteitsbibliotheken Leiden tot een groot aanbod aan:

Nadere informatie

Informatievaardigheden Oefenboek Bronnen en Refereren Caroline Neckebroeck i.s.m. Luk Gheysen Benedict Wydooghe

Informatievaardigheden Oefenboek Bronnen en Refereren Caroline Neckebroeck i.s.m. Luk Gheysen Benedict Wydooghe Informatievaardigheden Oefenboek Bronnen en Refereren Caroline Neckebroeck i.s.m. Luk Gheysen Benedict Wydooghe Academiejaar 2013-2014 Vooraf : Na deze opdracht dien je onderstaande doelstellingen te bereiken.

Nadere informatie

1.1 medline. 1.2 PubMed

1.1 medline. 1.2 PubMed De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor evidence-based medicine; niet alleen in de medische professie, maar ook bij de paramedici en verpleegkundigen (evidencebased practice, evidence-based

Nadere informatie

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO?

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek Module 5 Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? Gebaseerd op module 3 van de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 5 In deze module

Nadere informatie

LexisNexis Academic Quickcard

LexisNexis Academic Quickcard LexisNexis Academic Quickcard LET OP De beschikbare velden hangt af van het aanbod van je bibliotheek. Heb je hier vragen over, ga dan naar de informatie specialist aan de balie. 1. Doorzoek het nieuws:

Nadere informatie

Gedigitaliseerd archief 125 jaar Het Belang van Limburg

Gedigitaliseerd archief 125 jaar Het Belang van Limburg Gedigitaliseerd archief 125 jaar Het Belang van Limburg Het archief De volledige collectie van ingebonden edities van Het Belang van Limburg is ingescand: 520.000 pagina s uit 620 banden van de periode

Nadere informatie

2/03/2018 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

2/03/2018 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen Bibliothecaris campus Turnhout en Vorselaar 2017-2018 1 INHOUD SESSIE 1) Efficiënt opzoeken via LIMO 2) Enkele nuttige databanken 3) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME DE BIBLIOTHEEK: AANBOD VAN WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE

ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME DE BIBLIOTHEEK: AANBOD VAN WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME DE BIBLIOTHEEK: AANBOD VAN WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE DE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK BESTAAT UIT : De Centrale Bibliotheek : Universiteitscomplex gebouw I, Leysweg

Nadere informatie

REFERENTIES INVOEGEN EN BRONNENLIJST MAKEN MET MS WORD 2013 (APA)

REFERENTIES INVOEGEN EN BRONNENLIJST MAKEN MET MS WORD 2013 (APA) REFERENTIES INVOEGEN EN BRONNENLIJST MAKEN MET MS WORD 2013 (APA) BRONNEN OPNEMEN EN VERWERKEN IN WORD VOORBEELDEN: BOEK HOOFDSTUK TIJDSCHRIFTARTIKEL WEBSITE BRONNEN BEHEREN BRONNEN OPNEMEN EN VERWERKEN

Nadere informatie

EBSCO-databanken Communication & Mass Media Complete; GreenFILE; ebook Collection

EBSCO-databanken Communication & Mass Media Complete; GreenFILE; ebook Collection BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN EBSCO-databanken Communication & Mass Media Complete; GreenFILE; ebook Collection Karen Vanholzaets september 2018 Inhoud Inleiding... 5 1 Start... Error! Bookmark not

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Zoeken in EBSCOhost en EBSCO Discovery Service. Inhoudsopgave

Gebruikershandleiding Zoeken in EBSCOhost en EBSCO Discovery Service. Inhoudsopgave Gebruikershandleiding Zoeken in EBSCOhost en EBSCO Discovery Service In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u gebruik kunt maken van Booleaanse operatoren, veldcodes, wildcards en truncatie om de beste

Nadere informatie

BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank

BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank Inhoudsopgave 1. Wat is Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuur-wetenschap? (BNTL)... 2 2.

Nadere informatie

Handleiding Juridische Bibliotheek

Handleiding Juridische Bibliotheek Cursusjaar 2007 Handleiding Juridische Bibliotheek Samengesteld door de Juridische Bibliotheek, Faculteit der Rechtsgeleerdheid Leiden, met het oog op: - instructie studenten criminologie 1 1. Algemene

Nadere informatie

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum INHOUD Wat zoek je?... Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...0 Naam Opleiding Project Datum WAT ZOEK JE? Oriëntatie: Welke bronnen gebruik je? Om een globaal beeld te krijgen van je onderwerp

Nadere informatie

EBSCO-databanken Communication and mass media complete; GreenFILE; ebook Collection

EBSCO-databanken Communication and mass media complete; GreenFILE; ebook Collection BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN EBSCO-databanken Communication and mass media complete; GreenFILE; ebook Collection Kris Scheys september 2015 Inhoud Inleiding... 5 1 Start... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden.

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden. SCOPUS 1. Beschrijving Scopus is een onderzoeksdatabank van Elsevier met abstracts van artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie