Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking)"

Transcriptie

1 Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking) Inleiding Bij u is vastgesteld dat u een ongedifferentieerde spondylarthropathie (gewrichtsontsteking) heeft. De klachten die u als gevolg hiervan heeft, kunnen overgaan, maar de ziekte zelf blijft in uw lichaam aanwezig. U kunt daardoor opnieuw klachten krijgen. Uw arts heeft u geïnformeerd over ongedifferentieerde spondylarthropathieën en de behandelmogelijkheden. In deze folder vindt u die informatie terug, zodat u het nog eens rustig na kunt lezen. Wat zijn ongedifferentieerde spondylarthropathieën? Een spondylarthropathie is een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom. Als niet precies duidelijk is welke vorm van de ziekte het betreft, wordt het een ongedifferentieerde spondylarthropathie genoemd. Bij een ongedifferentieerde spondylarthropathie raken de gewrichten van het bekken (SI-gewrichten) en de wervelkolom ontstoken. Deze ontsteking veroorzaakt pijn en stijfheid, maar verloopt over het algemeen mild. Soms ontstaan ook ontstekingen in andere gewrichten, zoals de knie, schouder of heup. Meestal gebeurt dit maar aan één kant van het lichaam. Ook peesaanhechtingen kunnen ontstoken raken, bijvoorbeeld de aanhechting van de achillespees. Een spondylarthropathie kan op elke leeftijd beginnen, maar de klachten beginnen meestal op relatief jonge leeftijd. Spondylarthropathieën komen voor bij zowel vrouwen als mannen. Veelvoorkomende spondylarthropathieën zijn: de ziekte van Bechterew reactieve artritis artritis psoriatica

2 Hoe ontstaan ongedifferentieerde spondylarthropathieën? Het is niet bekend waarom sommige mensen een ongedifferentieerde spondylarthropathie krijgen. Mensen met een ongedifferentieerde spondylarthropathie hebben vaker de genetische factor HLA-B27 in hun bloed. Wat merkt u van ongedifferentieerde spondylarthropathieën? Als u een ongedifferentieerde spondylarthropathie heeft, dan heeft u waarschijnlijk last van pijn en stijfheid in uw rug en/of uw bekken. Daarnaast kunt u behoorlijk moe zijn, een oogontsteking of huiduitslag krijgen en pijn op uw borst hebben. Pijn en stijfheid Waarschijnlijk heeft u vooral s ochtends veel last van pijn en stijfheid in uw gewrichten, en ook als u lang in dezelfde houding heeft gezeten. Bewegen vermindert de klachten, maar meestal verergeren deze weer in de loop van de dag. De pijn kan u s nachts uit uw slaap houden. Als de gewrichten in uw armen en benen ook ontstoken raken, zwellen ze op en worden ze pijnlijk. Peesaanhechtingen zoals de achillespees kunnen ook ontstoken raken. U kunt ook last krijgen van een zogenaamde worstvinger of worstteen. Uw vinger of teen zwelt dan op en is pijnlijk. Oogontsteking (uveïtis anterior of iridocyclitis) Soms raken niet alleen uw gewrichten ontstoken, maar ook uw ogen. Een van uw ogen wordt dan rood en pijnlijk. U gaat wazig zien, het oog traant snel en het kan geen licht verdragen. Ga snel naar een oogarts als dit gebeurt. Als u er op tijd bij bent, raakt het oog niet beschadigd. Wel kan de oogontsteking terugkomen. Huid- en slijmvliesafwijkingen U kunt last krijgen van huiduitslag of zweertjes in uw mond, maar dit komt vrijwel niet voor.

3 Pijn op de borst Het gewrichtje waarmee de ribben aan uw borstbeen vastzitten, kan ontstoken raken. Ook het borstbeen zelf kan ontstoken raken. Dit geeft pijn op de borst en het maakt bewegen en zuchten pijnlijk. Heeft u hier last van? Ga naar uw arts om te laten onderzoeken wat de pijn veroorzaakt. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven. Hoe wordt de diagnose gesteld? Om de diagnose ongedifferentieerde spondylarthropathie te kunnen stellen, wil uw arts eerst weten welke klachten u precies heeft. Vervolgens zal hij u lichamelijk onderzoeken. Meestal doet hij ook bloedonderzoek en wordt eventueel een röntgenfoto gemaakt. Een ongedifferentieerde spondylarthropathie is niet aan te tonen in uw bloed. Wel is aan uw bloed te zien of u een ontsteking heeft. Er zijn verschillende aanwijzingen voor een ontsteking: Een snellere bloedbezinking (BSE). Dit betekent dat uw rode bloedlichaampjes sneller zakken dan bij gezonde mensen. C-reactief proteïne (CRP) in uw bloed. Dit is een eiwit waarvan het lichaam veel aanmaakt als er een ontsteking zit. Verder zijn er andere testen die uw arts kunnen helpen bij het stellen van de diagnose: Heeft u HLA-B27 in uw bloed? Een kwart van de mensen met een ongedifferentieerde spondylarthropathie heeft deze erfelijke factor in het bloed. Heeft u de reumafactor in uw bloed? Mensen met een ongedifferentieerde spondylarthropathie hebben dit niet. Komen er vergelijkbare ziektes voor in uw familie? Dit is vaak het geval. Heeft u andere ziektes zoals psoriasis, oogontstekingen, ontstekingen van de urinewegen, darminfecties en darmontstekingen (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)? Ongedifferentieerde spondylarthropathieën komen vaak samen met deze ziektes voor Hoe verlopen ongedifferentieerde spondylarthropathieën? Ongedifferentieerde spondylarthropathieën zijn niet te genezen. Wel zijn klachten goed te behandelen en ontstekingen gaan meestal over. Uw gewricht kan door de ontsteking blijvend beschadigden.

4 Een ontstoken knie, schouder of heup geneest met medicijnen relatief snel. Ontstekingen van gewrichten in uw bekken of wervelkolom kunnen langer duren. Het komt niet vaak voor dat de wervelkolom kromgroeit. Ook zijn de klachten niet altijd even ernstig. De klachten kunnen overgaan, maar de ziekte zelf blijft in uw lichaam aanwezig. U kunt daardoor opnieuw klachten krijgen. De ziekte kan zich ook ontwikkelen tot een andere vorm van spondylarthropathie. Dat kan bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, reactieve artritis of artritis psoriatica zijn. Welke medicijnen kunnen u helpen? Een ongedifferentieerde spondylarthropathie is niet te genezen. Als u de juiste medicijnen gebruikt, kunnen uw klachten wel verminderen. Ontstekingsremmende pijnstillers Uw arts kan ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID s) voorschrijven. Als u deze gebruikt, worden pijn en stijfheid minder. Zo kunt u goed blijven bewegen en houdt uw wervelkolom de juiste vorm. Ontstekingsremmers Als NSAID s niet of onvoldoende helpen, zal uw arts klassieke ontstekingsremmers (DMARD's) voorschrijven. Deze kunnen helpen bij ontstekingen aan de gewrichten van uw armen en benen. Voorbeelden van DMARD s zijn sulfasalazine (SASP) en methotrexaat (MTX). Corticosteroïdinjecties Als de DMARD s nog niet werken, kan uw arts ter overbrugging één keer een corticosteroïdinjectie geven. Corticosteroïden zijn afgeleid van het natuurlijk hormoon van de bijnierschors. Ze remmen ontstekingen aan gewrichten. Waarschijnlijk voorkomen ze ook dat gewrichten beschadigen. Als u meerdere ontstoken gewrichten heeft, zal uw arts de injectie geven in een spier, meestal de bilspier. Heeft u één ontstoken gewricht? Dan spuit uw arts het medicijn direct in het gewricht. Afhankelijk van de werking kan uw arts de injectie na 3 maanden herhalen. Naast de corticosteroïd kunt u andere medicijnen blijven gebruiken.

5 Welke behandelaars kunnen u helpen? Als u een oogontsteking krijgt, is het heel belangrijk dat u snel naar een oogarts gaat. Heeft u een huidafwijking? Dan kunt u terecht bij een dermatoloog. Voor andere behandelingen kunt u terecht bij andere behandelaars. Welke aanvullende behandelingen zijn mogelijk? Overleg altijd eerst met uw specialist als u op zoek gaat naar aanvullende behandelingen. Wie reuma heeft, wil vaak zelf iets kunnen doen aan zijn ziekte. Dan kan het zo zijn dat u bij een alternatieve behandeling uitkomt. Sommigen zoeken hierin een oplossing als de gewone artsen niets meer te bieden hebben. Anderen hopen juist de ziekte in het begin met een alternatieve- of complementaire behandeling te bestrijden. Effect De meeste alternatieve en complementaire behandelingen hebben geen wetenschappelijk bewezen effect. Toch kan een dergelijke behandeling verlichting geven als aanvulling op de reguliere geneeskunde en uw vermoeidheid en pijn verminderen. U levert zelf een bijdrage. Alleen dát kan al helpen om op een positieve manier met uw ziekte om te gaan. Goed informeren Overweegt u een alternatieve of complementaire behandeling? Laat u dan altijd eerst goed informeren. Bepaal daarna zelf in welke methode u vertrouwen heeft. Let op het volgende, als u naar een alternatieve of complementaire behandelaar wilt gaan: Overleg altijd eerst met uw specialist. Stop nooit zomaar met de medicijnen die u nu gebruikt. Ga bij voorkeur naar een behandelaar die bij een beroepsorganisatie is aangesloten. Vraag van tevoren wat u kunt verwachten van de behandeling, de duur, de kosten en dergelijke. Informeer of de behandelaar rekening houdt met uw reguliere behandeling en, zo nodig, overleg pleegt met uw arts over de ingezette therapie. Informeer bij uw verzekeraar of deze de behandeling vergoedt.

6 Regelmatig bewegen is goed Heeft u een reumatische aandoening? Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk. Waarom is bewegen goed? Regelmatig bewegen is goed voor u omdat het: botontkalking tegengaat gewrichten soepel houdt spieren sterker maakt goed is voor uw conditie hart en longen sterker maakt het vetpercentage vermindert cholesterol verlaagt Welke sporten zijn geschikt? U beweegt voldoende wanneer u elke dag een half uur matig intensief beweegt. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Probeer een activiteit te vinden die u leuk vindt. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden. Geschikte sporten voor mensen met reuma zijn: wandelen fietsen zwemmen of bewegen in warm water nordic Walking yoga Uw oefen- of fysiotherapeut kan u helpen een sport te kiezen die bij u past. U kunt ook bij de lokale reumapatiëntenvereniging informeren naar de mogelijkheden bij u in de buurt. Oefen- of fysiotherapeut Een oefen- of fysiotherapeut kan u ook oefeningen geven als u veel klachten of beperkingen heeft. Oefeningen doen, kan u helpen om deze klachten of beperkingen te verminderen of te voorkomen. Een goede houding Let er tijdens het bewegen op dat u goed doorademt en dat u uw adem niet vastzet. Zorg er ook voor dat uw houding goed is. Is uw rug recht tijdens het fietsen? Zijn uw schouders ontspannen terwijl u loopt? Een goede houding maakt bewegen efficiënter en prettiger.

7 Omgaan met pijn Zet tijdens het bewegen geen extra gewicht op uw gewrichten of spieren. Heeft u pijn, beweeg dan rustig. Krijgt u binnen 24 uur na het bewegen meer pijn? Probeer dan voortaan korter en minder intensief te bewegen. Overleg hierover met uw therapeut. Heeft u nog geen therapeut? U kunt er zonder verwijsbrief van uw arts terecht. Wie kan u helpen? Als u vragen of problemen heeft bij het bewegen, kunt u terecht bij uw fysio- of oefentherapeut. Samen met hem of haar kunt u onderzoeken wat goed is voor uw lichaam en wat uw lichaam nog kan. Ook met eten kunt u rekening houden met uw ziekte. Over het effect van voeding op reuma is nog weinig bekend. Maar sommige mensen met reuma lijken er baat bij te hebben als zij hun voedingspatroon aanpassen. Reuma kan invloed hebben op uw seksleven. Het helpt wanneer u over uw wensen en mogelijkheden praat. Heeft u een kinderwens? Ook wanneer u reuma heeft, kunt u zwanger worden. Wel is het van belang dat u daarbij rekening houdt met enkele dingen. Loopt u op uw werk tegen grenzen aan? Ook hier geldt: het helpt als u erover praat. Misschien heeft u hulp of aanpassingen nodig, op uw werk of thuis. Verschillende instanties kunnen u helpen deze middelen te verkrijgen. Heeft u vragen over reuma? Het Reumafonds helpt u graag. Heeft u medische klachten of wilt u een diagnose of behandeling? Dan kunt u terecht bij uw huisarts, reumatoloog of reumaconsulent. De rol van de huisarts Uw huisarts is waarschijnlijk de eerste met wie u contact opneemt als u medische klachten heeft. Hij of zij gaat vervolgens op zoek naar de oorzaak van uw klachten en behandelt u. Soms verwijst uw huisarts u door naar een reumatoloog of een andere specialist.

8 De rol van de reumatoloog De reumatoloog onderzoekt u verder en behandelt u als dat nodig is. Heeft u vragen over uw aandoening, de diagnose of de behandeling, dan kunt u deze het beste stellen aan uw reumatoloog. Maak eventueel een lijstje met vragen zodat u niets vergeet. Duurt het nog een tijd voordat u een afspraak heeft? U kunt de reumatoloog ook alvast vragen om een telefonisch consult. Wanneer gaat u naar de reumaconsulent? Wilt u extra advies of informatie over het leren omgaan met uw aandoening? De reumaconsulent is de aangewezen persoon om u daarbij te helpen. Een reumaconsulent is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in reuma. U vindt reumaconsulenten in het ziekenhuis of bij de plaatselijke thuiszorginstelling. Meer informatie Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u gerust contact opnemen met de afdeling Reumatologie van het HagaZiekenhuis: Maandag vrijdag: uur: (070) Reumalijn U kunt op werkdagen tussen en uur terecht bij de Reumalijn: (lokaal tarief). U kunt ook mailen: info@reumalijn.nl, of de website bekijken. Reumapatiëntenbond De reumapatiëntenbond is op werkdagen bereikbaar via: (033) U kunt ook mailen: info@reumabond.nl of de website bekijken. Hier kunt u ook terecht voor adressen van reumapatiëntenverenigingen. Deze folder is tot stand gekomen met dank aan het Reumafonds HagaZiekenhuis Locatie Leyweg, Leyweg 275, 2545 CH Den Haag Locatie Sportlaan, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag H

DISH Ziekte van Forestier

DISH Ziekte van Forestier DISH Ziekte van Forestier Inleiding Bij u is vastgesteld dat u DISH heeft, ook wel de ziekte van Forestier genoemd. U heeft hierdoor vooral s ochtends last van stijfheid van de borst- en lendenwervelkolom.

Nadere informatie

Hypermobiliteit komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Het komt ook meer voor bij vrouwen en bij mensen van Aziatische afkomst.

Hypermobiliteit komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Het komt ook meer voor bij vrouwen en bij mensen van Aziatische afkomst. Hypermobiliteit Inleiding Bij u is hypermobiliteit vastgesteld. Dit betekent dat uw banden en pezen te soepen zijn, waardoor uw gewrichten niet genoeg steun krijgen en te beweeglijk worden. Uw arts heeft

Nadere informatie

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een spondylarthropathie hebt, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

Reumatologie. Hypermobiliteit

Reumatologie. Hypermobiliteit Reumatologie Hypermobiliteit 1 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Over de ziekte 5 Wat is hypermobiliteit 5 Hoe ontstaat hypermobiliteit 5 Wat merkt u van hypermobiliteit 5 Hoe wordt de diagnose gesteld 6 Hoer

Nadere informatie

Ziekte van Forestier (DISH)

Ziekte van Forestier (DISH) Reumatologie Ziekte van Forestier (DISH) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Bij de ziekte van Forestier groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten.

Nadere informatie

POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS

POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft van uw reumatoloog te horen gekregen dat u Polymyalgia Rheumatica (PMR) heeft. In deze folder vindt u algemene informatie over PMR. Mogelijk

Nadere informatie

ARTRITIS PSORIATICA 312

ARTRITIS PSORIATICA 312 ARTRITIS PSORIATICA 312 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma, heeft. Artritis psoriatica valt onder de groep spondylartropathie, een verzamelnaam

Nadere informatie

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Inhoud Artritis bij darmziekten, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is artritis bij darmziekten 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat artritis

Nadere informatie

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Inhoud Artritis bij darmziekten, juli 2014 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is artritis bij darmziekten 5 Hoe wordt deze aandoening ook wel genoemd?

Nadere informatie

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Door de reumatoloog is de ziekte van Bechterew bij u geconstateerd. Dit is een vorm van ontstekingsreuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, november 2012 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Door de reumatoloog is de ziekte van Bechterew bij u geconstateerd, dit is een vorm van ontstekingsreuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

Reactieve artritis. Reactieve artritis

Reactieve artritis. Reactieve artritis Reactieve artritis Reactieve artritis Inhoud Reactieve artritis, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is reactieve artritis? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat reactieve artritis? 7 Wat merkt

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij artrose

Leefstijladviezen bij artrose Leefstijladviezen bij artrose Inleiding Bij u is artrose geconstateerd. Dit kan ervoor zorgen dat uw manier van leven verandert. Sommige dingen kunt u misschien niet meer doen op de manier zoals u gewend

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie FIBROMYALGIE 286 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen. U leest meer over

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0907 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen.

Nadere informatie

Tumor Necrosis Factor (TNF)

Tumor Necrosis Factor (TNF) Reumatologie Tumor Necrosis Factor (TNF) alfa blokkerende behandeling TNF-alfa blokkerende behandeling Toedieningsvorm: Infliximab: intraveneus, via een infuus in de bloedvaten. Dit gebeurt op de afdeling

Nadere informatie

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u reumatoïde artritis (RA) heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening

Nadere informatie

Behandeling ziekte van Bechterew

Behandeling ziekte van Bechterew 20/12/2018 Behandeling ziekte van Bechterew 1 Afspraken op de polikliniek Tijdens de afspraak op de polikliniek Reumatologie van de Sint Maartenskliniek spreken wij uitgebreid met u over uw aandoening,

Nadere informatie

Ongeclassificeerde artritis. Ongeclassificeerde artritis

Ongeclassificeerde artritis. Ongeclassificeerde artritis Ongeclassificeerde artritis Ongeclassificeerde artritis Inhoud Ongeclassificeerde artritis, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is ongeclassificeerde artritis? 4 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat

Nadere informatie

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX PATIËNTEN INFORMATIE Methotrexaat (ledertrexate)/ MTX 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen 400035 Reumatische aandoeningen_400035 Reumatische aandoeningen 24-04-12 1 Reumatische aandoeningen WAT IS REUMA MEDICIJNEN BIJ REUMA WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade)

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade) Patiënteninformatie Infliximab (Remicade) Infliximab (Remicade) Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u met deze folder over dit medicijn voor reumatische aandoeningen. Daarnaast zetten we een

Nadere informatie

Bewegingsapparaat bij het ouder worden

Bewegingsapparaat bij het ouder worden Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat bij het ouder worden Sandrine Bours Reumatoloog MUMC+ Agenda Inleiding Osteoporose Artrose Artritis Reumatoïde artritis Jicht Inleiding Skelet nodig

Nadere informatie

Artritis bij een darmziekte. Artritis bij een darmziekte

Artritis bij een darmziekte. Artritis bij een darmziekte Artritis bij een darmziekte Artritis bij een darmziekte Inhoud Artritis bij een darmziekte, februari 2016 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is artritis bij een darmziekte? 5 Wat is een gewricht? 7 Hoe

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Als je een vorm van reuma hebt, krijg je vaak te maken met verschillende behandelaars, ieder met zijn

Als je een vorm van reuma hebt, krijg je vaak te maken met verschillende behandelaars, ieder met zijn Reuma Behandelaars Als je een vorm van reuma hebt, krijg je vaak te maken met verschillende behandelaars, ieder met zijn eigen specialisme. De reumatoloog is dé expert op het gebied van reumatische aandoeningen.

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine )

Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine ) rkz.nl De reumatoloog heeft u Sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Reactieve artritis. Reactieve artritis

Reactieve artritis. Reactieve artritis Reactieve artritis Reactieve artritis Inhoud Reactieve artritis, september 2015 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is reactieve artritis? 4 Hoe wordt deze aandoening ook wel genoemd? 6 Wat is een gewricht?

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Centrumlocatie Vragen Adres Ziekte van Bechterew

Centrumlocatie Vragen Adres Ziekte van Bechterew Centrumlocatie Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Reumatologie, telefoon (010) 704 01 42 of faxen naar nummer (010) 703 11 46. U kunt ook bellen

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0904 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een anti-tnf middel voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Reactieve artritis. Reactieve artritis

Reactieve artritis. Reactieve artritis Reactieve artritis Reactieve artritis Inhoud Reactieve artritis, juni 2016 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is reactieve artritis? 5 Wat is een gewricht? 7 Hoe ontstaat reactieve artritis? 8 Wat merkt

Nadere informatie

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew Inhoud De ziekte van Bechterew, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Bechterew? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat de ziekte

Nadere informatie

Fibromyalgie. Fibromyalgie

Fibromyalgie. Fibromyalgie Fibromyalgie Fibromyalgie Inhoud Fibromyalgie, juli 2014 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is fibromyalgie? 4 Hoe ontstaat fibromyalgie? 5 Wat merkt u van fibromyalgie? 6 Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nadere informatie

Fibromyalgie. Fibromyalgie

Fibromyalgie. Fibromyalgie Fibromyalgie Fibromyalgie Inhoud Fibromyalgie, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is fibromyalgie? 4 Hoe ontstaat fibromyalgie? 5 Wat merkt u van fibromyalgie? 6 Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nadere informatie

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew Inhoud De ziekte van Bechterew, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Bechterew? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat de ziekte

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie 00 Enbrel Behandeling met Poli Reumatologie Om Enbrel goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze aan

Nadere informatie

Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog

Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u leflunomide gaat gebruiken. In deze

Nadere informatie

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties...

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties... Artrose van de knie Inhoudsopgave Wat is artrose?... 1 Hoe ontstaat artrose?... 1 Klachten... 2 Diagnostiek... 2 Behandeling... 2 Adviezen... 2 Medicijnen... 3 Operaties... 3 Comfortabel leven met artrose

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Medewerkerinformatie Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Informatie over dit medicijn voor reumatische aandoeningen 1234567890-terTER_ Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Informatie over dit medicijn

Nadere informatie

Fibromyalgie. Fibromyalgie

Fibromyalgie. Fibromyalgie Fibromyalgie Fibromyalgie Inhoud Fibromyalgie, september 2015 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is fibromyalgie? 4 Hoe ontstaat fibromyalgie? 5 Wat merkt u van fibromyalgie? 6 Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, juni 2016 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Syndroom van Tietze. Syndroom van Tietze

Syndroom van Tietze. Syndroom van Tietze Syndroom van Tietze Syndroom van Tietze Inhoud Syndroom van Tietze, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is Syndroom van Tietze? 4 Hoe ontstaat het syndroom van Tietze? 5 Wat merkt u van het syndroom

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

TNF blokkerende medicijnen

TNF blokkerende medicijnen TNF blokkerende medicijnen Reumatologie 1 TNF blokkerende medicijnen Etanercept (Enbrel ), Adalimumab (Humira ), Golimumab (Symponi ), Certolizumab pegol (Cimzia ) en Infliximab (Remicade ) Uw reumatoloog

Nadere informatie

Reumatologie. Hypermobiliteit

Reumatologie. Hypermobiliteit Reumatologie Hypermobiliteit 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Over de ziekte 4 Wat is hypermobiliteit 4 Hoe ontstaat hypermobiliteit 4 Wat merkt u van hypermobiliteit 4 Hoe wordt de diagnose gesteld 5 Behandeling

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis Axiale spondyloartritis Axiale spondyloartritis Waaronder de ziekte van Bechterew Inhoud Axiale spondyloartritis, februari 2016 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is axiale spondyloartritis 6 Wat is een

Nadere informatie

Vruchtbaarheid en zwangerschap. Vruchtbaarheid en zwangerschap

Vruchtbaarheid en zwangerschap. Vruchtbaarheid en zwangerschap Vruchtbaarheid en zwangerschap Vruchtbaarheid en zwangerschap Inhoud Vruchtbaarheid en zwangerschap, november 2010 3 Inleiding 4 Voor de zwangerschap 4 Reuma en ouderschap 5 Vruchtbaarheid 5 Erfelijkheid

Nadere informatie

Reumatoïde artritis van de hand

Reumatoïde artritis van de hand Reumatoïde artritis van de hand Reumatoïde artritis van de hand Wat is artritis? Letterlijk betekent artritis 'ontstoken gewricht'. Normaal gesproken bestaat een gewricht uit twee gladde, met kraakbeen

Nadere informatie

Reumatologie. methotrexaat

Reumatologie. methotrexaat Reumatologie methotrexaat 1 Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie / Afdeling Fysiotherapie. Nazorg en oefeningen na een borstamputatie

Maatschap Chirurgie / Afdeling Fysiotherapie. Nazorg en oefeningen na een borstamputatie Maatschap Chirurgie / Afdeling Fysiotherapie Nazorg en oefeningen na een borstamputatie Algemeen U bent kort geleden geopereerd aan uw borst in verband met borstkanker. In deze folder informeren we u over

Nadere informatie

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0906 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u methotrexaat (MTX) gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Manuele therapie bij heupklachten

Manuele therapie bij heupklachten Manuele therapie bij heupklachten Informatie voor cliënten Manuele therapie bij heupklachten Pijn in de lies of opstartproblemen na een tijdje zitten. U kunt in uw dagelijks leven behoorlijk last hebben

Nadere informatie

De ziekte van Forestier. De ziekte van Forestier

De ziekte van Forestier. De ziekte van Forestier De ziekte van Forestier De ziekte van Forestier Inhoud De ziekte van Forestier, juli 2014 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Forestier? 5 Hoe ontstaat de ziekte van Forestier? 5 Wat merkt

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) REUMATOLOGIE Sulfasalazine (Salazopyrine ) BEHANDELING Sulfasalazine (Salazopyrine ) Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hydroxychloroquine. (Plaquenil)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hydroxychloroquine. (Plaquenil) PATIËNTEN INFORMATIE Hydroxychloroquine (Plaquenil) 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u hydroxychloroquine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Etanercept (Enbrel )

Etanercept (Enbrel ) Etanercept (Enbrel ) Maatschap reumatologie Kennemerland ETANERCEPT (ENBREL ) U heeft in overleg met uw arts besloten Etanercept te gaan gebruiken. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Fenomeen van Raynaud. Fenomeen van Raynaud

Fenomeen van Raynaud. Fenomeen van Raynaud Fenomeen van Raynaud Fenomeen van Raynaud Inhoud Fenomeen van Raynaud, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is het fenomeen van Raynaud? 4 Hoe ontstaat het fenomeen van Raynaud? 5 Wat merkt u van

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2011 pavo 0909 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat gebruiken.

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Behandeling met etanercept (Enbrel )

Behandeling met etanercept (Enbrel ) REUMATOLOGIE Behandeling met etanercept (Enbrel ) bij reumatische aandoeningen BEHANDELING Behandeling met etanercept (Enbrel ) bij reumatische aandoeningen Uw arts heeft u voorgesteld uw reumatische aandoening

Nadere informatie

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht Sulfasalazine Reumatologie alle aandacht Sulfasalazine (Salazopyrine ) Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. Voor deze

Nadere informatie

Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0905 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u leflunomide gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Hydroxychloroquine (Plaquenil ) bij reumatische aandoeningen

Hydroxychloroquine (Plaquenil ) bij reumatische aandoeningen Hydroxychloroquine (Plaquenil ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel hydroxychloroquine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Inhoud SAPHO, juli 2013. Inleiding. 3 Inleiding

Inhoud SAPHO, juli 2013. Inleiding. 3 Inleiding SAPHO SAPHO Inhoud SAPHO, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is SAPHO? 4 Hoe ontstaat SAPHO? 5 Wat merkt u van SAPHO? 6 Hoe wordt de diagnose gesteld? 6 Hoe verloopt SAPHO? 7 Behandeling 7 Welke

Nadere informatie

Artrose in de schouder

Artrose in de schouder Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose.

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0897 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u Adalimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen

Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel sulfasalazine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Reumatologie. Sarcoïdose

Reumatologie. Sarcoïdose Reumatologie Sarcoïdose 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Over de ziekte 4 Wat is sarcoïdose? 4 Wat is een gewricht? 5 Hoe ontstaat sarcoïdose? 6 Wat merkt u van sarcoïdose? 6 Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nadere informatie

Behandeling met tocilizumab (RoActemra )

Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) REUMATOLOGIE Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) Uw reumatoloog heeft u tocilizumab (RoActemra ) voorgeschreven voor de

Nadere informatie