Best Practices De Gezonde Werkvloer voor werknemers en werkgevers. Juni Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Best Practices De Gezonde Werkvloer voor werknemers en werkgevers. Juni 2010. Inleiding"

Transcriptie

1 Best Practices De Gezonde Werkvloer voor werknemers en werkgevers Juni 2010 Inleiding Het maatschappelijk agenderen van overgewicht en obesitas, het vergroten van de bewustwording van de gezondheidsrisico s en het bewerkstelligen van een trendbreuk in de ontwikkeling, van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen zijn de doelstellingen van het Convenant Gezond Gewicht. Werkgevers en werknemers dragen hiertoe bij vanuit hun eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en mogelijkheden. In het najaar van 2008 verscheen de brochure Bied tegenwicht aan Overgewicht van de Stichting van de Arbeid, een handleiding voor werkgevers en werknemers in de aanpak van overgewicht op de werkvloer. Om deze brochure verder te concretiseren met goede voorbeelden uit de praktijk zijn bedrijven en organisaties gevraagd over hun activiteiten op het gebied van vitaliteit en een gezonde leefstijl te vertellen. Uit deze informatie zijn verschillende best practices naar voren gekomen. De werkgroep wil deze best practices benutten voor een communicatie traject ondersteund door een jaarlijks symposium over de Gezonde Werkvloer gedurende de looptijd van het Convenant Gezond Gewicht (tot 2015). Kennis delen en ervaringen uitwisselen zijn naar de mening van de werkgroep belangrijke middelen om een gezonde leefstijl, vitaliteit, gezondheidsmanagement en de gevolgen van overgewicht en obesitas hoog op de agenda van directies en management te krijgen en te houden. De ambitie is dat zo veel mogelijk bedrijven en organisaties bewust worden van de noodzaak tot het ontwikkelen van beleid op dit terrein en dit beleid in te bedden in duurzaam bedrijfsbeleid. De werkgroep De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van VNO-NCW, MKB Nederland, FNLI, Veneca, Vida, FNV, CNV, Unie MHP, GroentenFruit Bureau, het Voedingscentrum, NOC*NSF(Sport en Zaken) en NISB. De Gezonde Werkvloer De feiten: Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter maatschappelijk probleem. Inmiddels heeft 47% van de volwassenen overgewicht en 11% obesitas. De gevolgen voor het bedrijfsleven zijn groot. Zo is er sprake van productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces. De indirecte kosten bedragen naar schatting zo n EUR 2 miljard per jaar (uit: Nota overgewicht, 13 maart 2009). De effecten van overgewicht op de beroepsbevolking komen in een tijd dat het personeelsbestand aan het vergrijzen is en men langer zal moeten doorwerken. Een gezonde leefstijl is voor iedereen van groot belang. Voor werknemers geldt dat zij in staat zullen zijn langer en zonder klachten door te kunnen werken. Hier is een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers.

2 Doel communicatie offensief: Sense of urgency agendasetting Doel van dit communicatietraject is het belang van een gezonde leefstijl en vitaliteit van werknemers breed onder de aandacht te brengen van directies en het management van bedrijven en organisaties, van voorzitters van ondernemingsraden en van voorzitters en kaderleden van vakbonden brengen en/of houden. Op deze manier wordt een concrete bijdrage geleverd aan de doelstelling van het Convenant gezond Gewicht. Uitgangspunt: Preventie en aanpak van overgewicht staat of valt met de betrokkenheid van een decisionmaker of (mede)beleidsbepalers: Ik zet me in voor vitale en gezonde mensen binnen mijn bedrijf, organisatie of sector en dat doe ik door een gezonde leefstijl te stimuleren en te faciliteren. Die inzet laat onverlet dat de werknemer primair zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid en daarmee voor het voldoende inzetbaar en fit blijven voor het werk. Motto: Samen aan de slag voor een gezonde en vitale werkvloer. 1. Samen doen! Niet top down en niet bottom up, maar een gezamenlijke aanpak leidt tot saamhorigheid, tot betrokken, enthousiaste en loyale medewerkers. Actie, meedoen en resultaat straalt op iedereen af en geeft positieve energie terug. We hebben het samen gedaan! 2. Houd het simpel! Zorg dat de aanpak dichtbij, positief, concreet en toegespitst is. Beter kleine duidelijke stappen dan ingewikkelde systemen op afstand. 3. Vanzelfsprekend! Maak het belang van gezonde en vitale medewerkers onderdeel van de normale bedrijfscultuur, zodat het niet blijft bij een ad hoc activiteit, maar dat het duurzaam bedrijfsbeleid wordt. Hoe: Best practices benutten Goede voorbeelden prikkelen leidinggevenden om gezondheid en vitaliteit en het tegengaan van overgewicht blijvend op de agenda te zetten(goed voorbeeld doet goed volgen). De best practices worden als een olievlek verspreid door artikelen, interviews, columns in vakbladen, branchebladen etc. Bij voorkeur in de vorm van aansprekende interviews met leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, bedrijfsartsen, ondernemingsraden, vakbonden, ervaringsdeskundigen en ieder ander die invloed heeft op een gezonde werkvloer en die voor de specifieke branche of sector aansprekend is. Aandacht blijven vragen voor het onderwerp: de kracht van de herhaling.

3 Best practices: een stimulans Bent u al aan de slag met gezondheidsmanagement of wilt u hiermee aan de slag? Vele bedrijven en organisaties hebben al initiatieven ontwikkeld op het gebied van gezondheidsmanagement, vitaliteit en een gezonde leefstijl en het tegengaan van overgewicht. Een ieder vaak op eigen bij het bedrijf passende wijze. Uit de vele voorbeelden zijn best practices naar voren gekomen die als stimulans kunnen dienen voor anderen om overgewicht en obesitas op de werkvloer gezamenlijk aan te pakken. Allereerst wordt aangegeven wat A. de motivatie voor bedrijven is geweest, vervolgens B. de best practices, C. hoe draagvlak is verkregen en tenslotte D. welke ervaringen zijn opgedaan/wat de opbrengsten zijn. A. De motivatie om aan de slag te gaan Wat is de motivatie van bedrijven en organisaties om tijd en energie te steken in het bevorderen van een gezonde leefstijl? De best practices geven de volgende belangrijkste redenen aan: Zorg over toenemende leefstijlproblematiek en gevolgen voor continuïteit en productiviteit onderneming Inzetbaarheid van de medewerkers in de toekomst behouden Sturen op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en op kosten die daarmee gepaard gaan Goed werkgeverschap Maatschappelijke betrokkenheid Imago onderneming Combinatie van bovenstaande redenen B. De best practices Grofweg zijn de best practices als volgt te groeperen: 1. Best practice: digitaal 2. Best practice: concrete acties gezonde voeding/meer bewegen op de werkvloer 3. Best practice: gezonde leefstijl/overgewicht onderwerp in functioneringsgesprekken 4. Best practice: overgewicht onderdeel van integrale aanpak 5. Best practice: een combinatie van deze best practices (Hieronder worden in kaders ter illustratie enkele voorbeelden uit de praktijk genoemd. Dit is slechts een kleine greep uit de veelheid aan activiteiten)

4 Ad 1. Digitaal Medewerkers bewust maken van en inzicht geven in de eigen gezondheid en leefstijl door verschillende internetmogelijkheden: Digitale gezondheid/leefstijlscans of checks Websites waarop het eigen profiel wordt ingevuld, waarna een online advies volgt Shell Nederland: Ontwikkeling website wereldwijd toegankelijk voor alle Shell medewerkers. Werknemers kunnen de eigen gezondheidgegevens invullen en volgen. NS UNETO-VNI : Leefstijl website gericht op activiteiten en informatie BRAVO thema s. : Instalfit, een interactief internetprogramma voor medewerkers gericht op vitaliteit. Albert Heijn : Fit&Fun, leefstijlprogramma voor alle medewerkers Ad 2. Concrete acties gezonde voeding/meer bewegen op de werkvloer Gezondheidchecks niet digitaal, maar door het neerzetten van een apparaat in bedrijf Voeding Gezond aanbod in bedrijfsrestaurants en kantines, o.a Ik kies Bewust producten Werkfruit, gratis fruit in de kantine en/of de werkplek en tijdens vergaderingen Bij overwerk/ploegendiensten extra aandacht voor gezond aanbod van eten en drinken en het voorkomen van snaaien of ongezond eten juist op die tijdstippen. Bewegen Lunchwandelen Stimuleren van het nemen van de trap in plaats van de lift Geen koffie- of theekan op de kamer: loop er (zelf) even naar toe Loop naar de printer Fietsen naar het werk stimuleren (kleed- en doucheruimte) Werkgeversbijdrage aan lidmaatschap sportvereniging of sportschool Sportfaciliteit binnen het bedrijf Sponsoring van medewerkers die deelnemen aan sportevenementen Aanhaken bij landelijke themaweken

5 KLM : Gezond basisassortiment in bedrijfsrestaurants (75% gezonde en middenwegproducten/25% producten die met mate gegeten moeten worden. Cateraar maakt lunchpakketten voor lunchwandelen. Sponsoring sportevenementen/sportverenigingen van KLM ers KLM Cargo beweegcentrum. TNT : Ik kies bewust-producten in bedrijfsrestaurant Gezondheidsweken/coach bewegen op hoofdkantoor Ad 3. Gezonde leefstijl/overgewicht onderwerp in functioneringsgesprekken Gezondheid is uitgangspunt van personeelsbeleid. Medewerkers aanspreken op ongezonde leefstijl in functioneringsgesprekken. In het algemeen ook aandacht geven aan het belang van gezond eten en voldoende bewegen tijdens, bijvoorbeeld, kwartaalbijeenkomsten Verantwoord ziekteverzuim op de agenda van de OR Protocol rol van leidinggevende bij ziekteverzuim(o.a. als leidinggevende zelf bellen met zieke werknemer en elke week) IHC Merwede : Gezondheidsmanagement uitgangspunt van personeelsbeleid. Protocol voor leidinggevenden: verzuim en leefstijl. Op de agenda van directie en OR. Gazelle :Sessies met leiding en OR om actief draagvlak te creëren en daarna met gehele personeel: Gazelle Vitaal programma Ad 4. Overgewicht onderdeel van integrale aanpak Activiteiten gericht op overgewicht en de bewustwording rond de gevaren van overgewicht vinden plaats in de context van: De samenwerking met de interne of externe Arbodienst De BRAVO-thema s: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning Het Periodiek Arbeid Gezondheidskundig Onderzoek(PAGO) De CAO afspraken met de vakbonden

6 Hunter Douglas : Aanpak BRAVO thema s, 10 puntenplan meer bewegen. Bouwend Nederland/ : In periodiek geneeskundig onderzoek(pago) worden FNV Bouw/ CNV Hout en Bouw AkzoNobel werknemers bewust gemaakt van eet- en beweegpatroon en om dit patroon zo nodig te veranderen. :Gezondheidsmanagement in overleg met centrale Medezeggenschap en in afspraken met de bonden rond de CAO Ad 5. Een combinatie van 1 t/m 4 In de praktijk worden meestal één of meerdere van de best practices gecombineerd uitgevoerd voor het bereiken van het beste resultaat. C. Hoe wordt draagvlak verkregen op de werkvloer? Draagvlak is een noodzakelijke voorwaarde om medewerkers gemotiveerd te krijgen hun leefstijl in positieve zin te veranderen. De best practices laten verschillende invalshoeken van bedrijven en organisaties zien hoe draagvlak te creëren: Commitment Raad van Bestuur/Directie Commitment (Collectieve) ondernemingsraad Gezondheid onderdeel maken van HR-beleid en HR-strategie Het maken van een businesscase waarin de zakelijke afweging om overgewicht op de werkvloer aan te pakken wordt beschreven (kosten/baten analyse) Continue en duidelijke communicatie (artikelen bedrijfsbladen, websites, video s) met voorbeeldfiguren (vertellen hun verhaal, testimonials) Bijeenkomsten met gehele personeel (plenair, workshops) Veranderen van leefstijl leuk maken en personeel stimuleren mee te doen door positieve incentives Een combinatie van het bovenstaande

7 D. Ervaringen en opbrengsten Wat leveren de best practices aan ervaringen op: Hoge mate van deelname van en enthousiasme bij medewerkers Minderheid enigszins wantrouwend jegens initiatieven van werkgever wegens inbreuk privacy Ziekteverzuim neemt af, de kwantitatieve onderbouwing op de lange termijn nog vaak lastig Arbeidsproductiviteit en flexibiliteit neemt toe Meer zelfvertrouwen bij werknemers Arbeidsmarktwaarde onderneming stijgt Imagoverbetering van onderneming Werknemer is meer betrokken bij en tevreden over de werkgever Werkgever krijgt meer inzicht in gezondheid van werknemers en daardoor mogelijkheid hierop te sturen

CONVENANT GEZOND GEWICHT Deelconvenant Werk

CONVENANT GEZOND GEWICHT Deelconvenant Werk CONVENANT GEZOND GEWICHT 2010-2014 Deelconvenant Werk PARTIJEN: - de Vereniging VNO-NCW (hierna: VNO-NCW), te dezen vertegenwoordigd door haar directeur de heer W. Ruijgrok, - de Koninklijke Vereniging

Nadere informatie

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Praktijkwijzer van VNO-NCW Dik is duur Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Eén op de twee Nederlanders is te zwaar; twintig jaar geleden was dat nog één op de drie. Overgewicht wordt een steeds

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP)

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Vergrijzing personeelsbestand 2012: aandeel > 50 jaar 50% of meer Actie noodzakelijk Stijgende leeftijd leidt tot meer verzuim Nadelig voor werknemer:

Nadere informatie

Maak werk van vitaliteit. Werkgevers en werknemers zetten zich op het werk in voor een gezond gewicht

Maak werk van vitaliteit. Werkgevers en werknemers zetten zich op het werk in voor een gezond gewicht Maak werk van vitaliteit Werkgevers en werknemers zetten zich op het werk in voor een gezond gewicht Maak werk van vitaliteit Werkgevers en werknemers zetten zich op het werk in voor een gezond gewicht

Nadere informatie

Concretiseren van BRAVO. Beeldvorming

Concretiseren van BRAVO. Beeldvorming Concretiseren van BRAVO Beeldvorming Draagvlak?: Beginsituatie: Vraag vanuit personeel: wij willen fitnessen overleg tussen P&O, SB, facilitair,cvb Géén subsidieaanvraag directieraad voor bedrijfssport!

Nadere informatie

Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn!

Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn! Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn! 1 Gezondheidsmanagement Een gezonde werksituatie geeft energie! Evert Ivens, bedrijfsarts Gezondheidsmanagement; zou je dat nou wel doen? 2 GZM? Wat is

Nadere informatie

Gezonde School. Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers

Gezonde School. Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers Gezonde School Vitaliteitsmodel voor studenten en medewerkers Wat is een gezonde school Kenmerken Gezonde School Gezondheidsbevordering leerlingen en medewerkers Gezonde en veilige schoolomgeving Goede

Nadere informatie

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker?

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker? De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid Jan Booij, tri-plus jan.booij@tri-plus.nl 0657-148149 Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat

Nadere informatie

Active Healthy Platform

Active Healthy Platform Active Healthy Platform Gezondheid is een vitale menselijke waarde Statistieken: 25% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek..> aantal neemt toe! Ook het aantal 65+ neemt toe De gemiddelde leeftijd

Nadere informatie

SITA Vitaal. Appeltje Eitje. Roel Botter. Inhoud. 1. Aanleiding 2. Programma Appeltje Eitje 3. Resultaten 4. Vervolg 5. Partners/stakeholders

SITA Vitaal. Appeltje Eitje. Roel Botter. Inhoud. 1. Aanleiding 2. Programma Appeltje Eitje 3. Resultaten 4. Vervolg 5. Partners/stakeholders SITA Vitaal Appeltje Eitje Roel Botter Inhoud 1. Aanleiding 2. Programma Appeltje Eitje 3. Resultaten 4. Vervolg 5. Partners/stakeholders 2 1 1. Aanleiding Vergrijzing en ontgroening krappe arbeidsmarkt

Nadere informatie

Gezond en vitaal richting pensioen

Gezond en vitaal richting pensioen Gezond en vitaal richting pensioen Hoe blijven medewerkers gezond, vitaal en inzetbaar tot aan hun pensioen (en daarna)? Wouter Schouten adviseur bedrijfszorg Pensioen < 2008 Pensioen > 2018 Medewerkers

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA 14 februari 2018 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.2 Directie is enthousiast over

Nadere informatie

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht akkoord stichting jongeren op gezond gewicht De stichting Jongeren Op Gezond Gewicht en haar partners verbinden zich met dit akkoord gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, in de periode

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Uitwerkingen tafelwerk werkconferentie Duurzame inzetbaarheid: hoe ga ik het doen? Tafelwerk 1

Uitwerkingen tafelwerk werkconferentie Duurzame inzetbaarheid: hoe ga ik het doen? Tafelwerk 1 Tafelwerk 1 Stakeholder Werkenden/werknemers/ potentieel werkenden Overheid Werkgevers/leidinggevende Belang bij duurzame inzetbaarheid Vervulling basale behoeften. 1 Autonomie, 2 Competentie, 3 Verbinding

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

Gezond gewicht op het werk

Gezond gewicht op het werk Gezond gewicht op het werk Verdien geld met gezond personeel Uit onderzoek blijkt dat werknemers met ernstig overgewicht vele dagen per jaar meer verzuimen dan werknemers met een gezond gewicht. Wanneer

Nadere informatie

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Zo staan uw medewerkers er voor (2014) 100 medewerkers: 10 met stressklachten 4 verhoogde kans burn-out 2 depressief

Nadere informatie

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu 21 september 2010 Tinka van Vuuren Inhoud presentatie Waarom is beleid gericht op vitaliteit en leeftijd noodzakelijk? Is er verband tussen vitaliteit

Nadere informatie

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag én morgen. Eindbijeenkomst 3 juni

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag én morgen. Eindbijeenkomst 3 juni Haal het beste uit uw mensen. Vandaag én morgen Eindbijeenkomst 3 juni Inhoud presentatie Waarom dit project De visie op duurzame inzetbaarheid Behoefte-inventarisatie in de branche Aan de slag met DI:

Nadere informatie

Click, call, face: moderne arbodienstverlening in 2014?

Click, call, face: moderne arbodienstverlening in 2014? Click, call, face: moderne arbodienstverlening in 2014? Saaz-Unie voorjaarsconferentie Modern Times 2 april 2009 Oegstgeest Workshop 10, 14.00 15.30 uur Gerard Evers, OSA Integraal gezondheidsmanagement:

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Human-Invest informeert: INHOUD: Jaargang 2012 / nieuwsbrief 9 / Mei en juni 2012

Human-Invest informeert: INHOUD: Jaargang 2012 / nieuwsbrief 9 / Mei en juni 2012 Jaargang 2012 / nieuwsbrief 9 / Mei en juni 2012 INHOUD: Mogen werkgevers hun medewerkers aanspreken op een ongezonde levensstijl? NEN en HKZ samen: duidelijkheid voor de zorgsector Balans werkprivé compleet

Nadere informatie

Welkom bij: Keuzedelen over vitaal werken, nu en in de toekomst

Welkom bij: Keuzedelen over vitaal werken, nu en in de toekomst Welkom bij: Keuzedelen over vitaal werken, nu en in de toekomst Workshop KD vitaal werken Voorstellen Heidy & ontspanning Doel van de workshop: bewustwording op wat vitaal werken is, wat vitaliteits-ontwikkelingen

Nadere informatie

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en werk-privébalans. Het zijn de vier thema s die ertoe

Nadere informatie

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf!

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Iedereen gezonder. Als iedereen de 15 thema s (op gebied van voeding en bewegen) van het Nieuwe Gezondheid model toe zou passen, dan zouden we, volgens de WHO en

Nadere informatie

Genootschap. Verantwoord werken aan. Vitaliteit en inzetbaarheid

Genootschap. Verantwoord werken aan. Vitaliteit en inzetbaarheid Genootschap Verantwoord werken aan Vitaliteit en inzetbaarheid Landelijk werkende organisatie met 80 professionals in werkveld arbeid en gezondheid Bevorderen van de gezondheid, inzetbaarheid en productiviteit

Nadere informatie

Integraal Gezondheidsmanagement

Integraal Gezondheidsmanagement Integraal Gezondheidsmanagement NVAB Kring Den Haag/Leiden NVVG kring Haarlem e.o. oktober 00 Francel Waisvisz NIGZ-Werk & Gezondheid Ontwikkelingen in gezondheid van werknemers CBS, 00 Leeftijdsverdeling

Nadere informatie

Met medewerkers met gezond gewicht: Kunt u 20% op uw verzuimkosten besparen. Boekt u winst in productiviteit. Gezond BMI = 4,16% meer productief.

Met medewerkers met gezond gewicht: Kunt u 20% op uw verzuimkosten besparen. Boekt u winst in productiviteit. Gezond BMI = 4,16% meer productief. Achterhoek De vitaliteit van medewerkers is van invloed op directe kosten én productiviteit Met medewerkers met gezond gewicht: Kunt u 20% op uw verzuimkosten besparen. Boekt u winst in productiviteit.

Nadere informatie

Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen

Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen Gezond op school! Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen Position paper deelconvenant school, Convenant Gezond Gewicht Alleen een integrale en structurele

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Rob Gründemann Lector Hogeschool Utrecht Suzanne Jungjohann HR directeur Delta Lloyd Opzet presentatie

Nadere informatie

ONDERZOEKSVOORSTEL WORK

ONDERZOEKSVOORSTEL WORK ONDERZOEKSVOORSTEL LEEFSTIJL @ WORK WERKENDEN MET DIABETES 2% van de Nederlandse werknemers heeft diabetes. Dat zijn ruim 140.000 werknemers. Ongeveer 90% daarvan heeft diabetes Type 2. Werknemers met

Nadere informatie

Deelconvenant consument en vrije tijd

Deelconvenant consument en vrije tijd CONVENANT GEZOND GEWICHT 2010-2014 Deelconvenant consument en vrije tijd PARTIJEN, - het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (hierna: CBL), te dezen vertegenwoordigd door zijn voorzitter de heer K.L.

Nadere informatie

HET 'GEZOND ETEN PROGRAMMA' VOOR BEDRIJVEN

HET 'GEZOND ETEN PROGRAMMA' VOOR BEDRIJVEN HET 'GEZOND ETEN PROGRAMMA' VOOR BEDRIJVEN INLEIDING @Ease Lifestyle B.V. heeft als missie de Nederlandse bevolking gezonder te maken, waarbij onze focus ligt op gezonde voeding. We richten ons hierbij

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement

Gezondheidsmanagement Gezondheidsmanagement Bert van der Sluis : presentatie Verantwoordelijkheid voor wie? Voor de medewerker? Voor de leidinggevende? Voor de directeur? Voor P&O? Voor de Arbo-arts? Voor de OR en / of Vakverenigingen?

Nadere informatie

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS DUURZAME INZETBAARHEID IN DE PRAKTIJK Duurzame inzetbaarheid van medewerkers en levensfasebewust personeelsbeleid

Nadere informatie

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren!

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer winst met bewegen ROI-Fit TNO heeft een softwareprogramma gemaakt om het rendement van acht verschillende vormen van bewegingsstimulering te berekenen

Nadere informatie

WORKSHOP MAG OF MOET JOUW WERKGEVER ZICH BEMOEIEN MET JOUW LEEFSTIJL? AMBULANCEZORG NEDERLAND. Tinka van Vuuren 16 mei 2017

WORKSHOP MAG OF MOET JOUW WERKGEVER ZICH BEMOEIEN MET JOUW LEEFSTIJL? AMBULANCEZORG NEDERLAND. Tinka van Vuuren 16 mei 2017 WORKSHOP MAG OF MOET JOUW WERKGEVER ZICH BEMOEIEN MET JOUW LEEFSTIJL? AMBULANCEZORG NEDERLAND Tinka van Vuuren 16 mei 2017 STELLING Mijn werkgever mag zich bemoeien met mijn leefstijl 2 INHOUD Wat verstaan

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Programma Participatie en Gezondheid

Programma Participatie en Gezondheid Programma Participatie en Gezondheid TNO & VUmc met AWVN voor Ministeries SZW, VWS en BZK Donderdag 20 November 2008 1 Programma participatie en gezondheid 1. Behoud en bevorderen van een gezonde arbeidsparticipatie

Nadere informatie

Veerkracht. FKB Textielgroothandel. Duurzame Inzetbaarheid & Scholing. binnen de cao voor textielgroothandel

Veerkracht. FKB Textielgroothandel. Duurzame Inzetbaarheid & Scholing. binnen de cao voor textielgroothandel FKB Textielgroothandel Veerkracht Duurzame Inzetbaarheid & Scholing binnen de cao voor textielgroothandel Fonds Kollektieve Belangen (FKB) Textielgroothandel Toelichting bij cao Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

OR & Gezondheid. Inzetten op leefstijl, wie durft? bloomıng

OR & Gezondheid. Inzetten op leefstijl, wie durft? bloomıng OR & Gezondheid Inzetten op leefstijl, wie durft? Aandoeningen bij werkenden in Nederland Fysieke aandoeningen Hart- en vaat Luchtwegen Chronische pijn 30% 16% Psychische aandoeningen Angststoornissen

Nadere informatie

Top Fit voor top prestaties. Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion. www.hchealthpromotion.nl

Top Fit voor top prestaties. Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion. www.hchealthpromotion.nl Top Fit voor top prestaties Een samenwerking van SNS REAAL, Beter en H&C Health Promotion www.hchealthpromotion.nl Top prestaties in werk en privé door fitte en energieke managers. Dat is de missie van

Nadere informatie

BRAVO Company Check. 1. Algemeen gezondheidsmanagement

BRAVO Company Check. 1. Algemeen gezondheidsmanagement BRAVO Company Check Ter informatie Met deze vragenlijst kunt u nagaan aan welke leefstijl factoren aandacht besteedt kan worden voor uw bedrijf. Gezonde en vitale werknemers verzuimen minder en zijn productiever.

Nadere informatie

Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden.

Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden. Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden. Inhoudsopgave Contact 3 Gezonder Nederland 4 Kennisgebieden 5 Werkwijze 6 Cijfers 8 Resultaten 9 Contact Yentl Westerbaan Leefstijlcoach

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

GEZONDE LEEFSTIJL EN VITALITEIT OP DE WERKVLOER Een kwantitatief onderzoek onder werknemers in opdracht van Convenant Gezond Gewicht

GEZONDE LEEFSTIJL EN VITALITEIT OP DE WERKVLOER Een kwantitatief onderzoek onder werknemers in opdracht van Convenant Gezond Gewicht GEZONDE LEEFSTIJL EN VITALITEIT OP DE WERKVLOER Een kwantitatief onderzoek onder werknemers in opdracht van Convenant Gezond Gewicht JORIS DE JONGH FERNANDO MCDOUGAL AMSTERDAM, 24 SEPTEMBER 2014 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de regio:

Duurzame inzetbaarheid in de regio: Duurzame inzetbaarheid in de regio: benutten van talent = verhogen van productiviteit Wecreate Consulting in afstemming met CNV en VNO NCW Brabant-Zeeland Waarom Duurzame Inzetbaarheid (DI)? De wereld

Nadere informatie

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Bij onze opdrachtgevers en relaties in de zorg zien wij een veelheid aan discussies en projecten die ons inziens

Nadere informatie

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE Duurzame inzetbaarheid? Wat is dat eigenlijk? Het is weliswaar een breed begrip, maar wordt in onze regio steeds belangrijker. Het gaat erom medewerkers

Nadere informatie

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Scripts voor vitaliteit 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Inhoud Wat is vitaliteit? Welke scripts gericht op vitaliteit zijn het beste? Wat is de rol van werknemer en werkgever hierbij? Wat is vitaliteitmanagement?

Nadere informatie

Persoonlijke Gezondheidspeiling

Persoonlijke Gezondheidspeiling Persoonlijke gezondheidspeiling Uw gezondheid en energie wordt als belangrijke factor voor inzetbaarheid gezien. Met deze peiling kunt u kijken welke onderdelen van gezondheid goed voor elkaar zijn en

Nadere informatie

Stakeholdersbijeenkomst I G M. GEPOMA MKB netwerk 30 november 2005

Stakeholdersbijeenkomst I G M. GEPOMA MKB netwerk 30 november 2005 Stakeholdersbijeenkomst I G M GEPOMA MKB netwerk 30 november 2005 Inhoud 1. GEPOMA 2. Achtergrond IGM MKB 3. Overleg GEPOMA, NIGZ TNO 4. IGM pilot project MKB 5. CPS Color 6. Stegabo 7. Lommaert / Borotrans

Nadere informatie

THE ROAD TO.

THE ROAD TO. THE ROAD TO www.supersportevents.nl ONZE MISSIE: MENSEN INSPIREREN EN BEGELEIDEN NAAR EEN VITALE EN GEMOTIVEERDE LEVENSSTIJL VIA DEELNAME AAN EEN SPORTIEF DOEL! THE ROAD TO STAP 1: (kies een ambitieus

Nadere informatie

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt Vervolg 13 juli 2016 Op 25 april is een eerste brainstormsessie georganiseerd. Tijdens deze eerste bijeenkomst is informatie gedeeld en zijn bottlenecks en ideeën benoemd. In de bijeenkomst van 13 juli

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Wie wil er wat mee?

Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Wie wil er wat mee? Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Sturen op energiebronnen Je stijl als leidinggevende Wie wil er wat mee? Wat

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid: Vitaliteitprogramma Levensmiddelenindustrie. Bijeenkomst Innofood 5 juli 2016 Benno Hermelink en Jennifer van der Voorn

Duurzame Inzetbaarheid: Vitaliteitprogramma Levensmiddelenindustrie. Bijeenkomst Innofood 5 juli 2016 Benno Hermelink en Jennifer van der Voorn Duurzame Inzetbaarheid: Vitaliteitprogramma Levensmiddelenindustrie Bijeenkomst Innofood 5 juli 2016 Benno Hermelink en Jennifer van der Voorn Waarom HumanCapitalCare? Wij zijn een innovatieve onafhankelijke

Nadere informatie

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren!

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer winst met bewegen 30 min 5X pw Bewegen is gezond en verhoogt de inzetbaarheid van uw werknemers. Werknemers die voldoende bewegen verzuimen minder. Meer

Nadere informatie

Turbulente Arbeidstijden Tilburg, 12 september 2013

Turbulente Arbeidstijden Tilburg, 12 september 2013 De winst van duurzaam inzetbare medewerkers. Hoe organiseer ik dat? Turbulente Arbeidstijden Tilburg, 12 september 2013 Niels Mooij Gezond Transport Wanneer zwaaien mensen in uw bedrijf af? Wanneer is

Nadere informatie

Succesfactoren voor gezondheidsbeleid

Succesfactoren voor gezondheidsbeleid Succesfactoren voor gezondheidsbeleid Bij organisaties met een succesvol gezondheidsbeleid is altijd een aantal succesfactoren aanwezig, zo blijkt uit de gesprekken met vertegenwoordigers van de negen

Nadere informatie

OVEREENKOMST. Het ontwikkelen van een BRAVO beleid, welke vanzelfsprekend onderdeel wordt van de bedrijfsvoering

OVEREENKOMST. Het ontwikkelen van een BRAVO beleid, welke vanzelfsprekend onderdeel wordt van de bedrijfsvoering OVEREENKOMST PROJECTPLAN Voorbeeld: Zorgcombinatie Noorderboog Naam BRAVO project: Fit4Work Zorgcombinatie Noorderboog biedt ziekenhuiszorg, verpleging en verzorging in de regio Meppel en Steenwijkerland.

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Startnotitie Vitaliteit. Bestuur & Middelen. Portefeuillehouder H.B.W. van Hees

Openbaar. Onderwerp Startnotitie Vitaliteit. Bestuur & Middelen. Portefeuillehouder H.B.W. van Hees Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.B.W. van Hees Samenvatting Samen met RadboudUMC en GGD Gelderland Zuid is de gemeente Nijmegen gestart met

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Uw ambitie - onze oplossing

Uw ambitie - onze oplossing Uw ambitie - onze oplossing Een gezonde organisatie is een organisatie die is voorbereid op de uitdagingen van nu en die van de toekomst. Iedereen moet langer doorwerken, het liefst in goede gezondheid

Nadere informatie

Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013

Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013 1 Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013 2 Bevorderen van de gezondheid, inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers 4 werkmaatschappijen

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid: Werken is Bewegen 4 aspecten van DI Schiphol Vitaliteit & gezondheid Intrinsieke motivatie

Nadere informatie

Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector

Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector Bart Boon Bart.boon@achmea.nl Vergrijzing: Grote generaties groeien op, mensen

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

Verantwoord werken aan duurzame inzetbaarheid

Verantwoord werken aan duurzame inzetbaarheid Verantwoord werken aan duurzame inzetbaarheid Inhoud Voorstellen Waarom gezondheidsmanagement / duurzaam inzetbaarheidsbeleid? Waarop richten? Hoe te doen? Goede voorbeelden en mogelijke baten Jan Plat

Nadere informatie

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Programma Workshop Eerste deel: Presentatie Visie op Gezond Ondernemen Een paar voorbeelden van

Nadere informatie

Hoe halen wij vitaal en gemotiveerd de gewenste pensioenleeftijd? 21 januari 2016

Hoe halen wij vitaal en gemotiveerd de gewenste pensioenleeftijd? 21 januari 2016 Hoe halen wij vitaal en gemotiveerd de gewenste pensioenleeftijd? 21 januari 2016 Wie zijn wij? Dr. Sarah Detaille ( onderzoeker/docent /trainer Duurzame inzetbaarheid) Drs. José Cuperus ( docent/onderzoeker/adviseur

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Vitaliteit en leeftijdsbeleid Gezond blijven op de werkplek. Lidy Wieskamp

Vitaliteit en leeftijdsbeleid Gezond blijven op de werkplek. Lidy Wieskamp Vitaliteit en leeftijdsbeleid Gezond blijven op de werkplek Lidy Wieskamp Arboverpleegkundige@ Inhoud Chronisch zieken en werk, leefstijl en werkvermogen Wat betekent vitaal en gezond voor jouw? Kennismaken

Nadere informatie

Plan van Aanpak terugdringen langdurig verzuim sector SW 2014

Plan van Aanpak terugdringen langdurig verzuim sector SW 2014 Plan van Aanpak terugdringen langdurig verzuim sector SW 2014 Inleiding AStri beleidsonderzoek en advies heeft in opdracht van SBCM een onderzoek uitgevoerd naar de achtergrond en aanpak van het ziekteverzuim

Nadere informatie

CZ VITALITEITSPEILING 2012

CZ VITALITEITSPEILING 2012 CZ VITALITEITSPEILING 2012 Klik om tekst toe te voegen Klik om tekst toe te voegen Intomart GfK 2012 CZ Vitaliteitspeiling 2012 February 2012 1 Inleiding Intomart GfK 2012 CZ Vitaliteitspeiling 2012 February

Nadere informatie

Proeftuinen. Gezond SW. Gezondheidsmanagement Soweco NV Almelo. Presentatie POC Meon oktober 2011

Proeftuinen. Gezond SW. Gezondheidsmanagement Soweco NV Almelo. Presentatie POC Meon oktober 2011 Proeftuinen Gezond SW Gezondheidsmanagement Soweco NV Almelo Presentatie POC Meon oktober 2011 Aanleiding Aanleiding om deel te nemen aan Pilot Gezondheidsmanagement 1. Al jaren veel actie op en aandacht

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen Collega s activeren collega s De aanjager laat mensen meer bewegen Waarom hebben we aanjagers nodig? Veel mensen willen wel meer bewegen. Maar in de hectiek van alledag lukt dat vaak niet. Een klein zetje

Nadere informatie

Zorgen voor Anderen. WOMEN Inc 5-12-2014. Rapportage kwantitatief en kwalitatief onderzoek Fenneke Vegter, Marcel Voorn en Ester Koot Project Z5069

Zorgen voor Anderen. WOMEN Inc 5-12-2014. Rapportage kwantitatief en kwalitatief onderzoek Fenneke Vegter, Marcel Voorn en Ester Koot Project Z5069 Zorgen voor Anderen WOMEN Inc Rapportage kwantitatief en kwalitatief onderzoek Fenneke Vegter, Marcel Voorn en Ester Koot Project Z5069 5-12-2014 Inhoudsopgave Klik op icoon om naar het hoofdstuk te gaan

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm 26 januari 2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 De respondenten... 3 2.2 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.3

Nadere informatie

Present! Gemak in gezondheidsmanagement

Present! Gemak in gezondheidsmanagement Present! Gemak in gezondheidsmanagement Present Met Present! krijgt u toegang tot een ruime keuze aan gezondheidsdiensten en vitaliteitsproducten. Via één tool kunt u alles regelen: van inzicht, advies

Nadere informatie

WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE

WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE ARBODIENSTVERLENING WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE zorgt voor arbeidskracht WE ZIEN HET DOEL WE ZORGEN VOOR RESULTAAT Ik ben trots op mijn mensen. En zuinig op mijn tijd. Ik wil een arbodienst

Nadere informatie

Samen naar een gezonde omgeving

Samen naar een gezonde omgeving Samen naar een gezonde omgeving 2020-2025-2030 Missie Partijen willen bij sportevenementen een gezonde omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Uitgangspunten Sportevenementen hebben een

Nadere informatie

En we werken nog lang en gelukkig. over duurzame inzetbaarheid

En we werken nog lang en gelukkig. over duurzame inzetbaarheid En we werken nog lang en gelukkig over duurzame inzetbaarheid Remco Fransen 26 september 2013 1 Wist u dat 2 Duurzame inzetbaarheid in het nieuws 3 Wil u werken, kan u werken? % van de werkende beroepsbevolking

Nadere informatie

Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte. «Ervaringen vanuit de praktijk»

Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte. «Ervaringen vanuit de praktijk» Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte «Ervaringen vanuit de praktijk» Mijn missie is: Samen met mensen met werkgerelateerde (hulp)vragen een nieuw perspectief vinden dat bijdraagt

Nadere informatie

Waarom de BedrijfGeZZondscan?

Waarom de BedrijfGeZZondscan? Waarom de BedrijfGeZZondscan? Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen aandacht voor vitaliteit, welzijn en een gezonde werkplek. Vraagstukken per bedrijf en doelgroep zijn verschillend en kunnen gaan

Nadere informatie

Dynamisch Werken GGZ ingeest

Dynamisch Werken GGZ ingeest 28 september 2015 Dynamisch Werken GGZ ingeest Gluren bij de Buren Even voorstellen: Gerard Beukers Fysiotherapeut Fit-Inn = Sport- en bewegingscentrum Arbo-adviseur / ergonoom Voor alle locaties GGZ ingeest

Nadere informatie

IZA Bedrijfszorg. De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener. Informatie voor werkgevers

IZA Bedrijfszorg. De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener. Informatie voor werkgevers De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener IZA Bedrijfszorg Informatie voor werkgevers Goed voor elkaar D3742-201311 IZA Bedrijfszorg: beste aanpak van

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen

Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen Wie ben ik Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen Integrale aanpak Wie staat waar? Gezondheidsmatrix Obv 1000 FTE Vitaal 110% 15% Gezond 100% 20% Potential at risk 90% 30% At risk 80%

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

0verig. Hier treft u alle items aan, die we niet direct kwijt konden onder de andere 4 pijlers van de First1 Vitaliteit Scope.

0verig. Hier treft u alle items aan, die we niet direct kwijt konden onder de andere 4 pijlers van de First1 Vitaliteit Scope. 0verig Hier treft u alle items aan, die we niet direct kwijt konden onder de andere 4 pijlers van de First1 Vitaliteit Scope. Sessie: Health checks Meten = weten. We meten lengte, gewicht, vetpercentage

Nadere informatie

Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2015

Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2015 Vakmedianet 2015 Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2015 Het onafhankelijk Platform Duurzame Inzetbaarheid heeft begin 2015 voor de vijfde maal het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

Ac#ve Healthy Pla.orm

Ac#ve Healthy Pla.orm Ac#ve Healthy Pla.orm Gezondheid is een vitale menselijke waarde Sta5s5eken: Bijna 1 op de 3 Nederlanders hee< een chronische ziekte..> aantal neemt toe! (2011: 5,3 miljoen - > neemt toe tot 7 miljoen

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing Duurzame Inzetbaarheid Plan van Aanpak Verstarring erger dan vergrijzing Energiek zijn en blijven is motivatie x competenties x conditie Definitie: Duurzame inzetbaarheid is de mate, waarin medewerkers

Nadere informatie

Tijdens de Gezond Werken Tour krijgen bouwvakkers arbovriendelijke hulpmiddelen gepresenteerd.

Tijdens de Gezond Werken Tour krijgen bouwvakkers arbovriendelijke hulpmiddelen gepresenteerd. -2012 sium 2-10 Sympo de Arbeid hting van en Stic t h c i Gew ond Gez t n na nve Co Vakbonden : column Duurzame inzetbaarheid troef Met een nieuw kabinet in aantocht heeft het er alle schijn van dat we

Nadere informatie