Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss."

Transcriptie

1 Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss kent twee hoofddoelen: - leesbevordering - mediawijsheid Leesbevordering Leesbevordering is een belangrijke cultuur-politieke opdracht. Plezier in lezen moet met het oog op ontspannend en functioneel lezen gestimuleerd blijven. De ontlezing in de samenleving moet worden tegengegaan. Leesbevordering richt zich op de lees- en taalvaardigheid van kinderen. De bibliotheek wil op laagdrempelige wijze het leesplezier en de leesvaardigheid van de kinderen vergroten. Het gaat daarbij ook om het inlopen van taalachterstanden en het stimuleren van hun taalontwikkeling en woordenschat. Mediawijsheid Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee kinderen zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderende en fundamenteel gemedialiseerde wereld. Voor peuteropvang en kinderdagverblijven werkt de bibliotheek ondersteunend en verrijkend. Onder de mediawijze functie van de bibliotheek vallen alle activiteiten die het aanleren van vaardigheden en kennis tot doel hebben, maar vooral ook bewustwording en kritisch leren kijken naar het eigen handelen. Doel is bibliotheekgebruikers en gebruikersgroepen in de gelegenheid te stellen op laagdrempelige wijze zich mediawijsheid eigen te maken, kennis en vaardigheden aan te leren op diverse gebieden, de weg te leren in de dienstverlening van de bibliotheek en (in geval van leerkrachten in het onderwijs) ondersteund te worden bij eigen media-activiteiten. Nu al bijblijven? Surf naar de homepage van de bibliotheek Oss: voor het raadplegen van de catalogus: u ziet in één oogopslag wat de bibliotheek in huis heeft; u kunt -wanneer materialen uitgeleend zijn- digitaal reserveren! Verder vindt u er aanwinstenlijsten van jeugdboeken en interessante links voor kinderen ( Dit programma is ook te vinden op internet: Zou u zo vriendelijk willen zijn de inschrijfformulieren vóór 1 juli 2013 aan ons te retourneren en uw wensen kenbaar te maken? Alvast bedankt hiervoor. Wij hopen op weer een prettige samenwerking! De Bibliotheek Oss

2 Nationale Voorleesdagen Doel Het stimuleren van het voorlezen door ouders. Voorlezen is van grote waarde voor het vergroten van het leesplezier en de taalontwikkeling en taalbeheersing van kinderen. Voorlezen verrijkt de woordenschat, stimuleert de fantasie en helpt de wereld om je heen te begrijpen. Kinderen die al vanaf hun vroegste jaren samen met een volwassene plaatjes bekijken en naar de bijbehorende verhaaltjes luisteren, ontpoppen zich niet zelden tot enthousiaste lezers. Opzet De Nationale Voorleesdagen 2014 vinden plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari. Tijdens de voorleesdagen staat het prentenboek van het jaar, Krrrr...okodil! van Catherine Rayner, centraal en wordt een Prentenboeken Top Tien samengesteld. Deze zijn een goede handreiking bij de keuze van een leuk voorleesboek en zijn goed voor vele uren voorleesplezier. In de bibliotheek kunt u tijdens de Voorleesdagen een presentatie van deze Prentenboeken Top Tien 2014 bekijken. Peuters en kleuters kunnen deelnemen aan de Peuterquiz, die betrekking heeft op de 10 mooiste prentenboeken van Voorleesontbijt De bibliotheek Oss sluit aan bij de Nationale Voorleesdagen met een Voorleesontbijt. Voor kinderen tot en met 7 jaar wordt het ontbijt verzorgd. Ondertussen wordt er voorgelezen uit diverse prentenboeken uit de Prentenboeken Top Tien 2014, waaronder het prentenboek van het jaar Krrrr...okodil! van Catherine Rayner. Dit Voorleesontbijt vindt plaats op zaterdag 25 januari 2014 in de jeugdafdeling van de bibliotheek Oss. Het duurt van tot uur. Gratis Aanmelding Kinderen die deel willen nemen aan dit Voorleesontbijt kunnen zich vanaf 6 januari 2014 opgeven aan het inlichtingenbureau van de jeugdafdeling in de bibliotheek Oss. Er is plaats voor maximaal 30 kinderen.

3 Voorlezen in peuterspeelzaal of kinderdagverblijf Doel Voorlezen is van grote waarde voor het vergroten van het leesplezier en de taalontwikkeling en taalbeheersing van kinderen. Voorlezen verrijkt de woordenschat, stimuleert de fantasie en helpt de wereld om je heen te begrijpen. Kinderen die al vanaf hun vroegste jaren samen met een volwassene plaatjes bekijken en naar de bijbehorende verhaaltjes luisteren, ontpoppen zich niet zelden tot enthousiaste lezers. Opzet Een medewerker van de bibliotheek komt op verzoek een verhaal voorlezen in de peuteropvang of kinderdagverblijf. Gratis Aanmelding Neemt u telefonisch of per contact op met Anton Bimbergen. Voorlezen op woensdagmiddag Doel Leesbevordering De bibliotheek wil kinderen van 3 t/m 7 jaar in aanraking brengen met nieuwe prentenboeken. Het is vooral geschikt voor kinderen die thuis niet of weinig worden voorgelezen. Opzet Elke woensdagmiddag om uur wordt er door een bibliotheekmedewerker voorgelezen uit een prentenboek. Als verwerking krijgen de kinderen er altijd een passende kleurplaat bij. Gratis Aanmelding Niet nodig

4 Methode Piramide: Piramidekratten te leen Doel De bibliotheek wil een enthousiaste en actieve leeshouding bij kinderen uitlokken. Het is van groot belang daarmee al vroegtijdig in de voorschoolse periode mee te beginnen. Opzet De methode Piramide stimuleert jonge kinderen op een speelse manier in hun ontwikkeling. Door een slimme combinatie van activiteiten krijgen ze in een veilige omgeving grip op de wereld. Piramide biedt elk kind kans om zich optimaal te ontwikkelen. Piramide is opgebouwd rondom projecten. Die gaan over vertrouwde dingen, zoals mensen, lente en verkeer. Elk jaar staan dezelfde thema s op het programma, steeds een op een hoger niveau, passend bij de leeftijd en ontwikkeling van jonge kinderen. De bibliotheek heeft Piramidekratten te leen voor peuters rondom de volgende thema s:. Piramidekratten peuters Welkom ruimte kleur en vorm Herfst huis sinterklaas Kerstmis tellen kleding Lente grootte verkeer Water Een Piramidekrat bevat 8 boeken rondom het thema en een attribuut (bijvoorbeeld een handpop of cd). Een krat kost 2,50 en wordt uitgeleend voor 6 weken. De bibliotheek heeft van elke krat 5 exemplaren ter beschikking. Het kan dus zijn dat een krat rond een populair thema niet meer beschikbaar is in de door u gewenste periode. Aanmelding Nu al een krat reserveren? Gebruik het formulier Piramidekratten. Of neemt u telefonisch of per contact op met Gea Hendriks.

5 MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag op peuterspeelzaal of kinderdagverblijf! Project: Digitale prentenboeken Doel Leesbevordering en mediawijsheid Het project Digitale prentenboeken stimuleert de lees- en taalontwikkeling van jonge kinderen en laat ze daarnaast kennismaken met de digitale wereld van het boek. Opzet Een bibliotheekmedewerker bezoekt de peuteropvang of het kinderdagverblijf met een digitaal prentenboek afkomstig uit de Fundels. Fundels brengt een prentenboek tot leven. Het is een bundel vol fun die de animatie van het prentenboek omvat, aangevuld met leuke activiteiten voor jonge kinderen. De bibliotheekmedewerker bekijkt met de kinderen het boek, praat met de kinderen over het boek en doet vervolgens een verwerkingsactiviteit rondom het betreffende prentenboek. Deze activiteit varieert naar gelang het boek van een knutselopdracht, kleuropdracht tot een puzzel of spel. De groepsgrootte is maximaal 20 kinderen. Er zijn meerdere digitale prentenboeken beschikbaar, dus u kunt uw groep voor meerdere keren aanmelden. Indien gewenst kunt u in overleg met ons het/de prentenboek(en) bepalen dat/die u graag met uw groep zou willen bekijken. Vereisten De bibliotheek neemt een laptop mee met daarop het digitale prentenboek en, indien niet aanwezig op de peuteropvang of het kinderdagverblijf, een beamer. Voor het goed uitvoeren van het project is het noodzakelijk dat er een ruimte beschikbaar is waar de kinderen bij elkaar kunnen zitten om het prentenboek te bekijken en waar de knutselopdracht uitgevoerd kan worden. Daarnaast moet er in deze ruimte een lege wand of scherm aanwezig zijn om het prentenboek op te projecteren. 10,- per groep voor 1 digitaal prentenboek (max. 20 kinderen), exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project: Digitale prentenboeken. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse.

6 Workshop: ipads Wilt u als team eens kennismaken met de ipad? Zelf ervaren zegt immers meer dan 1000 woorden. In de workshop Ipads maakt u kennis met de ipad. Hoe werkt een ipad nu eigenlijk? Wat kan ik er mee? Wat is een app? Wat zijn leuke apps om te gebruiken op de peuteropvang of kinderdagverblijf? En vooral: zou het iets zijn om in te zetten bij ons op peuteropvang of kinderdagverblijf? Het is ook mogelijk de kinderen met de ipads te laten werken in een workshop. Duur workshop: 1,5 uur. 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse. Informatie avond over mediawijsheid/sociale media Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie op, maar geven ook zelf informatie door, ze zijn zender en ontvanger tegelijkertijd. De huidige media bieden alle mogelijkheden om zelf actief deel te nemen en informatie aan de bieden, te denken valt aan het maken en bezoeken van websites, het spelen van online games, het maken van filmpjes, chatten en het deelnemen aan allerlei online netwerken. Voor de kinderen en jongeren van de huidige generatie en ook voor toekomstige generaties is het des te belangrijker om mediawijs te zijn. Het digitale landschap immers is voortdurend aan verandering onderhevig; elke dag komen er nieuwe websites bij, andere verdwijnen weer, mobieltjes worden steeds verder uitgerust met de modernste technieken en zelfs boeken beginnen langzaam aan in digitale vorm te verschijnen. De bibliotheek biedt de mogelijkheid om een informatie avond te houden over mediawijsheid of sociale media op uw peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of in de bibliotheek. De informatie avond wordt gehouden door een gecertificeerd Mediacoach. De invulling van de avond kan in overleg met de bibliotheek. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een informatie avond voor ouders te houden, maar het kan bijvoorbeeld ook voor leerkrachten, leidsters of leerlingen zelf interessant zijn. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Wat doen kinderen eigenlijk op internet? Wat zijn profielsites? Wat zijn online games? Wat zijn de gevaren of juist de positieve kanten van het bezig zijn op internet? Digitaal pesten, maar ook alle andere vormen van media zoals de invloed van reclame kunnen punt van aandacht zijn. 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse.

7 Digitale nieuwsbrief vanuit de jeugdbibliotheek De jeugdbibliotheek houdt uw school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, activiteiten in de bibliotheek, nieuw verschenen boeken of bepaalde thema s. Wilt u up-to-date gehouden worden? Schrijf u dan in voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief! Deze nieuwsbrief kunt u intern verspreiden, maar bijvoorbeeld ook aan de kinderen meegeven voor hun ouders, in de schoolkrant plaatsen of op het mededelingenbord hangen. Gratis Aanmelden Gebruik het formulier Digitale nieuwsbrief. Boekpromotie gericht op ouders Doel Ouders motiveren om met hun kind zo vroeg mogelijk met boeken aan de slag te gaan. Als basis voor hun toekomst is dit het doel van het bezoek dat een jeugdbibliothecaris aan de peuterspeelzaal tijdens een ouderbijeenkomst brengt. Er worden boeken getoond, de ontwikkeling van het lezen voor de betreffende leeftijd wordt aangegeven en een keuzelijst rondt het bezoek af. Stimuleren om -gratis!- het kind een eigen bibliotheekabonnement te geven is een logisch vervolg van dit bezoek. In overleg met de peuteropvang wordt de inhoud van het bezoek bepaald. Opzet Het grote belang van voorlezen, samen bekijken van boeken wordt op de volgende manier ingevuld: de jeugdbibliothecaris praat tenminste 1 uur over jeugdboeken, voorlezen, lezen veel, heel veel boeken zijn te zien fragmenten worden voorgelezen keuzelijstje naar genre en leeftijd voor alle aanwezigen de boeken mogen nog een week in de peuteropvang blijven folders van de bibliotheek 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse of Anton Bimbergen. De peuteropvang ontvangt een factuur.

8 Rondleiding voor ouders in de bibliotheek Doel Ouders motiveren om met hun kind zo vroeg mogelijk met boeken aan de slag te gaan. Als basis voor hun toekomst is het doel van het bezoek om de ouders het belang van de bibliotheek en zijn mogelijkheden te tonen. Er worden boeken getoond, de ontwikkeling van het lezen voor de betreffende leeftijd wordt aangegeven en een rondleiding rondt het bezoek af. Stimuleren om -gratis!- het kind een eigen bibliotheekabonnement te geven is een logisch vervolg van dit bezoek. Opzet de jeugdbibliothecaris praat over jeugdboeken, voorlezen, lezen veel, heel veel boeken zijn te zien fragmenten worden voorgelezen eventueel een keuzelijstje naar genre en leeftijd voor alle aanwezigen rondleiding op de jeugdafdeling er zijn folders van de bibliotheek 30,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Anton Bimbergen. De peuteropvang ontvangt een factuur. Projectcollecties De bibliotheek kan voor u een collectie samenstellen over een bepaald thema waar u in het kinderdagverblijf of peuteropvang mee wilt gaan werken. projectcollecties bestaan uit maximaal 15 materialen een projectcollectie bestaat uit materialen van de jeugdafdeling uitleentermijn is 6 weken projectcollecties worden geleend op een leerkrachtenpas projectcollecties worden aan het begin van het schooljaar aangevraagd of anders minimaal 6 weken van te voren collecties over de thema s sinterklaas, kerst en carnaval kunnen helaas niet worden aangevraagd. Het kan voorkomen dat een projectcollectie uit minder dan 15 materialen bestaat indien er veel aanvragen tegelijk voor hetzelfde thema zijn of indien blijkt dat de bibliotheekcollectie niet toereikend genoeg is. Projectcollecties worden door het kinderdagverblijf of peuteropvang opgehaald in de bibliotheek. U krijgt bericht wanneer de collectie klaar staat. de normale uitleenvoorwaarden zijn van toepassing: herinneringskaarten, telaatgelden, verlengingen via internet en eventuele rekeningen voor verloren gegane en/of beschadigde materialen zijn voor rekening van de school. 15,- per collectie, exclusief BTW Aanmelding & betaling Gebruik het formulier Projectcollectie.

9 Leerkrachtenpas Bibliotheekpas op naam van het kinderdagverblijf of peuteropvang, dat door leidsters of assistenten in de groep kan worden gebruikt. Deze pas is bedoeld om thema s, projecten, leestafels, tentoonstellingen e.d. met bibliotheekmateriaal te ondersteunen. Daarnaast moeten op deze pas de projectcollecties worden geleend. Voorwaarden maximaal 20 materialen er kunnen materialen van de jeugdafdeling en informatiematerialen van de volwassenafdeling op geleend worden, inclusief audiovisueel materiaal uitleentermijn is 6 weken leengeldmaterialen tegen normaal uitleentarief en leentijd er kunnen maximaal 3 materialen gereserveerd worden de normale uitleenvoorwaarden zijn van toepassing: herinneringskaarten, telaatgelden, verlengingen via internet en eventuele rekeningen voor verloren gegane en/of beschadigde materialen zijn voor rekening van de school. 25,- per pas per jaar Aanmelding & betaling gebruik het formulier Leerkrachtenpas peuteropvang of kinderdagverblijf schrijft in de leerkrachtenpas komt op naam van de peuteropvang/kinderdagverblijf en naam leidster te staan de geldigheidsduur is van schooljaar tot schooljaar. Voor verlenging ontvangt u een factuur Verhuur van ruimte Doel Instellingen en hun gebruikers via het beschikbaar stellen van ruimte in contact laten komen met de bibliotheek in het algemeen en de jeugdafdeling in het bijzonder. Opzet de organisatie is in handen van de huurder, in overleg met de verhuurder de huurder kan gebruik maken van de beamer en het scherm 50,- per dagdeel (excl. BTW), inclusief 1x koffie/thee per persoon Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Anton Bimbergen. De instelling ontvangt een factuur.

10 Contactpersonen Anton Bimbergen Bibliothecaris en contactpersoon voor het Postbus 815 jeugdbibliotheekwerk 5340 AV Oss Telefoon: / Sandra van Bruinisse Specialist Jeugd, jongeren, Educatie / Mediacoach / Social Media Professional Postbus AV Oss Telefoon: / sbru@nobb.nl Gea Hendriks Postbus AV Oss Telefoon: gea@nobb.nl Rianne Vermeulen Mr. Gielenplein EH Berghem Telefoon: brv@nobb.nl Medewerker Informatie en Advies / Mediacoach Bibliothecaris Bibliotheek Berghem

11 Inschrijfformulieren bij het Aanbod voor peuteropvang en kinderdagverblijven in Oss, Berghem, Haren, Macharen en Megen Graag voor 1 juli 2013 retour!

12 Leerkrachtenpas : 25,- per pas Inschrijfformulier LET OP!!!!!!!!!!! Dit inschrijfformulier is alleen bedoeld voor nieuwe pasjes!! Nieuwe leerkrachtenpasjes kunnen worden aangemaakt als een vertegenwoordiger van de school met een geldige legitimatie dit volledig ingevulde, gestempelde en ondertekende formulier het verschuldigde bedrag in contanten zich bij de klantenservice in de bibliotheek meldt. Pinnen is mogelijk. Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Contactpersoon leerkrachtenpasjes: Telefoon: Ruimte voor stempel of ander kenmerk van de school Omcirkel de nummers en letters van de groepen voor nieuwe leerkrachtenpasjes: 1 a b c d e f g h i j combigroepen:... 2 a b c d e f g h i j... 3 a b c d e f g h i j... 4 a b c d e f g h i j... 5 a b c d e f g h i j... 6 a b c d e f g h i j... 7 a b c d e f g h i j... 8 a b c d e f g h i j... Totaal... groepen x 25,- =... Naam en handtekening directeur: Datum: Contactpersoon Bibliotheek Oss Anton Bimbergen/ bibliothecaris. ab@nobb.nl Telefoon: / Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

13 Projectcollecties : 15,- per collectie voor 6 weken, exclusief BTW. Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil graag de volgende projectcollectie(s) aanvragen, voor de volgende groep(en) en de collectie op de volgende datum ophalen: Thema Groep(en) Ophaaldatum Verzendadres: Bibliotheek Oss Anton Bimbergen Postbus AV Oss ab@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

14 Project: Digitale prentenboeken : 10,- per groep voor 1 digitaal prentenboek, exclusief BTW Inschrijfformulier Naam peuteropvang of kinderdagverblijf: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project digitale prentenboeken in de peuteropvang of het kinderdagverblijf met:. groepen van maximaal 20 kinderen. Ik wil me graag aanmelden voor 1 of meerdere digitale prentenboeken:. (aantal invullen). Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl

15 Digitale nieuwsbrief : gratis Inschrijfformulier Ik wil me graag aanmelden voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de jeugdbibliotheek. Naam peuteropvang/kinderdagverblijf:. Contactpersoon voor dit inschrijfformulier:.. adres voor de nieuwsbrief:.. Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl

16 Piramidekratten : 2,50 per krat voor 6 weken. Inschrijfformulier Naam peuteropvang/kinderdagverblijf: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil graag de volgende Piramidekrat(ten) reserveren (omcirkelen wat van toepassing is): Piramidekratten peuters Welkom ruimte kleur en vorm Herfst huis sinterklaas Kerstmis tellen kleding Lente grootte verkeer Water Ik wil graag dat de Piramidekrat op de volgende datum klaarstaat (indien meerdere kratten, dan graag thema en datum aangeven): Verzendadres: Bibliotheek Oss Gea Hendriks Postbus AV Oss gea@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

17 Noordoost Brabantse Bibliotheken Postbus AV Oss

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Aanbod voor het voortgezet onderwijs

Aanbod voor het voortgezet onderwijs Aanbod voor het voortgezet onderwijs 2012-2013 Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2012/2013 van de Openbare Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014

Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 Peuteropvang & kinderdagverblijven Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Informatie voor ouders en verzorgers... 4 BoekStart... 4 Boekpromotie

Nadere informatie

De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2

De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2 De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2 Inhoudsopgave Pagina Bibliotheekmaterialen in de klas... 5 Docentenabonnement... 5 Projectcollecties... 5 Groepsbezoeken... 6 Bibliotheekintroductie

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 3 Informatie voor ouders en verzorgers... 4 BoekStart... 4 Boekpromotie gericht op ouders... 4 Rondleiding voor ouders in de bibliotheek... 5 Bibliotheekmaterialen in

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2015/2016! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden

Aanbod Bibliotheek Uden Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 de Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2012-2013 Voortgezet onderwijs Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Bibliotheekmaterialen in de klas 4 Docentenabonnement.

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2014/2015! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen Schooljaar 2016-2017 AANBOD 0 tot 4 jarigen Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart

Nadere informatie

ALGEMEEN NIEUWS: HERHAALD NIEUWS: NIEUWS VANUIT DE GROEPEN:

ALGEMEEN NIEUWS: HERHAALD NIEUWS: NIEUWS VANUIT DE GROEPEN: Periode zaterdag 11 januari t/m vrijdag 17 januari 2013 34 e jaargang nr. 16 ALGEMEEN NIEUWS: Musicalgroep EigenWijs volop in voorbereiding musicalproductie: Houd jij ook zo van zingen, dansen en acteren?

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Voor je ligt het onderwijsaanbod van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor je ligt het onderwijsaanbod van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor je ligt het onderwijsaanbod 2016-2017 van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Het Platform Onderwijs 2032 (www.onsonderwijs2032.nl)

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender:

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender: Basisschool De Vlonder VlonderVaria 8 maart 2017 Voor op de kalender: 6-3: start thema Water bij BSO 13 t/m 17 maart: week veilig internet gr 5 t/m 8 14-3: groep 7 en 8 voorstelling De Pul (Fiets mee naar

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID

DIGITALE GELETTERDHEID DIGITALE GELETTERDHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen? Dan is het in de

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen?

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem Wegwijs in Bibliotheek Maldegem Welkom! Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9.

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9 Geachte ouders, Wegwijzertje De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Het was goed elkaar

Nadere informatie

Peuterspeelzaalabonnement

Peuterspeelzaalabonnement Peuterspeelzaalabonnement Nijntje, Kikker, Dikkie Dik en Muis. Wie is er niet mee opgegroeid? Het is belangrijk om kinderen zo jong mogelijk in contact te brengen met verhalen en boeken. Want voorlezen

Nadere informatie

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Inhoudsopgave Voorwoord 1 Voorleeskring 2 Themacollectie 2 Wisselcollectie 3 Instellingsabonnement 3 Daisyspeler 4 Informatiebijeenkomst Anders lezen

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang Jaarprogramma 2014 voor de kinderopvang 2 Inhoud Inleiding 4 1. Tarieven Kinderopvang 2014 5 2. Aanbod van de bibliotheken 6 Introductiebezoek in de bibliotheek 7 Nationale Voorleesdagen 2014, voorleespakket

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool 14 januari 20 15 Jaargang 6, nummer 4 Nieuws van de directie Inhoud Tanden poetsen 1 Lunchtips 1 Voorstelling 1 Website 1 Allereerst voor u allen de beste wensen

Nadere informatie

Aanbod Primair Onderwijs

Aanbod Primair Onderwijs Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Maas en Peel 2013-2014 KLAAR VOOR DE START Met boeken heb je goud in handen Inhoudsopgave Voorwoord Algemeen Schoolabonnement Leesbevordering Groepsbezoeken Schoolactiviteiten

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011 Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden mei 2011 Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be Fijn om je als lid welkom te heten! Onze bibliotheek telt zo n 14.000 actieve leden. Evenveel

Nadere informatie

Activiteiten Brede School

Activiteiten Brede School De bibliotheek presenteert Activiteiten Brede School Informatie Inspiratie Interactie 2013-2014 www.bibliotheekemmen.nl . > Voorleesactiviteit Voor dreumesen 1 Inleiding Bibliotheek Emmen is een van de

Nadere informatie

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét het onderwijs. Educatie is een van

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN Bibliotheek De tweede verdieping 2014 2015 INLEIDING Inhoudsopgave Voor leerlingen Groep 1-2 Lekker boeken (voor)lezen in de bibliotheek Leren en spelen met WePboek 4 Voorlezen

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Uitleentermijn 3 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen Bibliotheekbezoeken - Kleuters Nationale voorleesdagen Inhoud: In het kader van de Nationale Voorleesdagen worden de kleuters uitgenodigd in de bibliotheek. Het programma zal betrekking hebben op het thema

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Zomerfeest. Afscheidsmusical. In dit nummer:

Nieuwsbrief. Zomerfeest. Afscheidsmusical. In dit nummer: 30 juni 015 Nieuwsbrief In dit nummer: Zomerfeest Op woensdag 1 juli a.s. houden wij weer ons jaarlijkse Zomerfeest, dit jaar met als thema Wildlife. In verband met een gezamenlijk programma zullen de

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid voor organisaties voor volwasseneneducatie. Oss - Uden - Veghel - Bernheze - Landerd.

Aanbod. laaggeletterdheid voor organisaties voor volwasseneneducatie. Oss - Uden - Veghel - Bernheze - Landerd. Aanbod laaggeletterdheid 2016-2017 voor organisaties voor volwasseneneducatie Oss - Uden - Veghel - Bernheze - Landerd www.nobb.nl Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2016-2017

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen van het formulier. Als u vragen hebt, neem gerust contact op.

Alvast bedankt voor het invullen van het formulier. Als u vragen hebt, neem gerust contact op. Hallo ouder(s) en/of verzorger(s), Van harte welkom op de Koningin Julianaschool Voor het eerst naar de basisschool. Voor ieder kind is dit een hele stap. Maar ook voor de ouder(s)/verzorger(s) is het

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét

Nadere informatie

Woordje vanuit directie. Mededeling(en) Brigadiers Voorleeswedstrijd Cultuur op t Rendal Bijlage(n)

Woordje vanuit directie. Mededeling(en) Brigadiers Voorleeswedstrijd Cultuur op t Rendal Bijlage(n) Beste ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u weer informatie over school. Inhoud schoolbel nr.11: Woordje vanuit directie. Mededeling(en) Brigadiers Voorleeswedstrijd Cultuur op t Rendal Bijlage(n) Woordje

Nadere informatie

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE BELEEFBIBLIOTHEEK Aanbod VVE Voorwoord 1 Beste groepsleid(st)er, Zoals u weet is lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen die lezen leuk vinden hebben al gauw een voorsprong,

Nadere informatie

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL GEDIPLOMEERDE LEIDING UNIEKE LOCATIE ROZENDAAL PERSOONLIJK CONTACT STIMULERENDE ONTWIKKELING WERKEN SPELEN Inleiding U heeft een inschrijfformulier ontvangen van Stichting Peuterspeelzaal de Eekhoorn.

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

De bibliotheek presenteert...

De bibliotheek presenteert... De bibliotheek presenteert... Brede School activiteiten 2011 Informatie, Inspiratie, Interactie www.bibliotheekemmen.nl Inhoud Inleiding 3 Activiteiten 4 1. Het dreumesuurtje 4 2. Voorleesactiviteit voor

Nadere informatie

Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie

Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie 2015 Inhoud Inleiding 1 Activiteiten met kinderen 2 Projecten 3 Vertellen met de Kamishibai 4/5 Op bezoek 6 De Nationale Voorleesdagen 7/8 Activiteiten gericht

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

Belangrijke data. 17 december 2015. 21 december t/m 3 januari Kerstvakantie

Belangrijke data. 17 december 2015. 21 december t/m 3 januari Kerstvakantie 17 december 2015 Beste ouder(s), verzorgers(s) en kinderen, Dit is het vierde Fellenoortje van dit schooljaar en jullie vinden hier informatie over zaken die met Spil Fellenoord te maken hebben. Belangrijke

Nadere informatie

Laat weten wat je interesseert en maak kans op een I-pod touch 32GB

Laat weten wat je interesseert en maak kans op een I-pod touch 32GB Laat weten wat je interesseert en maak kans op een I-pod touch 32GB Hallo! De gemeente Bornem biedt informatie, cultuur en ontspanning voor iedereen. Om dat te kunnen blijven doen vinden we het belangrijk

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen: Als uw peuter jarig is mag hij/zij dit vieren,

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen Jaarprogramma 2016 Kinderopvang en Peuterspeelzalen Inleiding Samen verder met taal Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR NR. 5, FEBRUARI AGENDA Agenda. Nieuws vanuit het management

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR NR. 5, FEBRUARI AGENDA Agenda. Nieuws vanuit het management KINDEROPVANG Topaas 18 2719 VD Zoetermeer 079 3620035 opvang@ikcdeedelsteen.nl DALTONONDERWIJS Sieraadlaan 100 2719 SN Zoetermeer 079 3617629 onderwijs@ikcdeedelsteen.nl NIEUWSBRIEF www.ikcdeedelsteen.nl

Nadere informatie

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping Inhoudsopgave Inleiding 3 Abonnementen Voorlezen 4 Educatieve ondersteuning bij de opvoeding van peuters 4 Voorlezen, voorlichting lees-en taalontwikkeling 5 Taalontwikkeling: het prille begin 5 Seizoenen

Nadere informatie

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij H O F N I E U W S AGENDA Groep(en) Activiteit Woe. 25/1 t/m za. 4/2 1 t/m 8 Nationale Voorleesdagen Ma. 23 t/m za. 28 januari Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag,

Nadere informatie

29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag

29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag 29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag Beste abonnees, Afgelopen weekend was er toch even sneeuwpret voor de kinderen. Prach ge plaksneeuw en daardoor grote

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen INFO! Uitslag Gemeentelijke voorleeswedstrijd Op zaterdag 23 januari heeft namens onze school Maybritt Bomers meegedaan aan de kwartfinale voorleeswedstrijd bij bibliotheek te Didam. Ze heeft heel mooi

Nadere informatie

Voorwoord. Hartelijke groet, Claudia Lagrand Emmy van Rooy Bibliotheek de Meierij

Voorwoord. Hartelijke groet, Claudia Lagrand Emmy van Rooy Bibliotheek de Meierij Brochure basisonderwijs Boxtel 2016/2017 Voorwoord Schooljaar 2015/2016 is nog in volle gang, maar de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar worden nu al getroffen. Zoals elk jaar ontvangen jullie

Nadere informatie

NASCHOOLSE ACTIVITEITEN

NASCHOOLSE ACTIVITEITEN NASCHOOLSE ACTIVITEITEN In het schooljaar 2018-2019 biedt OBS De Fonkel weer naschoolse activiteiten aan. De naschoolse activiteiten worden aangeboden in verlenging van het aanbod binnenschools, met name

Nadere informatie

De Bib nieuwe stijl 10 10 10

De Bib nieuwe stijl 10 10 10 De Bib nieuwe stijl 10 10 10 De Bib nieuwe stijl 10 10 10 Vanaf eind 2012 wordt de bibliotheek aan het Heymanplein grondig verbouwd. Toch wachten het stadsbestuur en het bibteam niet om de bibliotheek

Nadere informatie