Armstrong Plafondsystemen BREEAM-NL Credit Samenvatting (Nieuwbouw)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Armstrong Plafondsystemen BREEAM-NL Credit Samenvatting (Nieuwbouw)"

Transcriptie

1 Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid Armstrong Plafondsystemen BREEAM-NL Credit Samenvatting (Nieuwbouw) GEZONDHEID & COMFORT HEA 01 Daglichttoetreding HEA 05 Kunstverlichting binnen- en buiten HEA 09 Vluchtige organische verbindingen HEA 13 Akoestiek MATERIALEN MAT 01 Bouwmaterialen MAT 05 Herkomst van materialen AFVAL WST 01 Afvalmanagement bouwplaats WST 06 Inrichting MANAGEMENT MAN 04 Gebruikershandleiding MAN 12 Levenscycluskostenanalyse BREEAM staat voor Building Research Establishment s Environmental Assessment Method en is de leidende en wereldwijd meest gebruikte methode voor het meten en classificeren van de milieuprestaties van gebouwen. Het zet de standaard voor best-practice in duurzaam ontwerp en is de maatlat geworden om de milieuprestatie van een gebouw te beschrijven. BREEAM-NL is de naar de Nederlandse situatie vertaalde versie van BREEAM. BREEAM is gebaseerd op objectieve criteria die goede duurzame prestaties waarderen. Deze criteria gaan verder dan de huidige wet- en regelgeving en maakt de BREEAM-NL certificering bovenwettelijk. Gebouwen worden beoordeeld in de ontwikkel- en opleverfasen op basis van onderwerpen, gegroepeerd in diverse categorieën. Voor elke categorie en elk onderwerp zijn duurzaamheiddoelstellingen gedefinieerd en criteria gesteld waaraan moet worden voldaan. Indien aantoonbaar aan de criteria is voldaan kunnen punten (credits) worden toegekend die bepalend zijn voor de uiteindelijke classificatie van een gebouw. Deze BREEAM-NL credit samenvatting is door Armstrong opgesteld om u te ondersteunen bij uw ontwerp, specificatie en installatie van Armstrong plafondsystemen in een breed scala van gebouwen. Op de volgende pagina s zijn de relevante onderwerpen waarmee Credits kunnen worden gescoord met Armstrong plafonds vermeld. Daarnaast geeft het een korte samenvatting van het onderwerpen en te behalen Credits, zoals deze is beschreven in BREEAM-NL Beoordelingsrichtlijn Nieuwbouw. Ook wordt aangegeven hoe Armstrong zowel in de ontwerpfase als in de opleveringsfase u hierbij kan helpen. Ondersteunend bewijsmateriaal is opgenomen in Appendix 1, Armstrong overzicht milieuprestaties producten, Appendix 2, Armstrong Geluidabsorptie & Geluidisolatie Producten, Appendix 3, Armstrong ISO 9001 kwaliteitcertificaat en Appendix 4, Armstrong ISO Milieucertificaat. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Armstrong klantenservice (+31) ) of bezoek onze website:

2 GEZONDHEID & COMFORT HEA 01 Daglichttoetreding Het voorzien in voldoende daglichttoetreding binnen verblijfsgebieden en verblijfsruimten ten behoeve van een voldoende visueel comfort en welbevinden. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat de mate van daglichttoetreding binnen verblijfsruimten en/of verblijfsgebieden voldoet aan de gestelde eisen van visueel comfort. De mate van daglichttoetreding per onderscheiden gebouwfunctie voldoet voor alle verblijfsruimten. 1. Voor 80% van het vloeroppervlak van de functieruimte wordt voldaan aan een gemiddelde daglichtfactor van minimaal 3,0%. 2. Een uniformiteitsverhouding van ten minste 0,4 of een punt-daglichtfactor van minimaal 1,2%. 3. Bij retail: minimaal 50% van de gemeenschappelijke ruimten en 35% van het vloeroppervlak van de verkoopruimten hebben punt-daglichtfactoren in overeenstemming met de bovengenoemde criteria en een gemiddelde daglichtfactor van 3,0%. Appendix 1 bevat lichtreflectiecoëfficiënten van plafondtegels die vereist zijn voor de berekening van de uniformiteitsverhouding en de puntdaglichtfactor. Het Armstrong gamma van minerale vezels en metalen plafondtegels heeft een hoge lichtreflectie. Een hoog lichtreflecterend plafond verbetert het rendement van het daglicht en weerkaatst tot 90% van het invallend licht terug in de ruimte, tegen slechts 75% bij een standaard plafond. Hierdoor dringt daglicht diep in de ruimten door en realiseert naast een forse energiebesparing op verlichting tevens een goed visueel comfort. Appendix 1 bevat lichtreflectiecoëfficiënten van plafondtegels die kunnen worden gebruikt voor berekeningen, zodat de BREEAM-NL assessor kan vaststellen dat aan de vereisten wordt voldaan. Gedetailleerde technische informatie kan ook via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

3 GEZONDHEID & COMFORT HEA 05 Kunstverlichting Verzekeren dat bij de kunstverlichting voldoende verlichtingsniveaus worden toegepast en wordt voldaan aan andere kwaliteiten van een goede verlichting, waardoor een hoge mate van visueel comfort en visuele prestatie wordt bereikt. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat de toegepaste verlichtingsniveaus, de mate van beperking van verblindingshinder, kleurwaarden en luminantie-verhoudingen voldoen aan de minimale eisen op het gebied van visueel comfort en visuele prestatie. 1. Waarden binnen het gebouw voor de praktijkverlichtingssterkte (Em in lux), de kleurweergave-index (Ra) van de verlichting en de waarde voor beperking verblindingshinder (UGRL - Unified Glare Rating) van armaturen. 2. De maximale luminantieverhoudingen van de taakvlakken ten opzichte van de directe omgeving resp. ten opzichte van de periferie. 3. Bevordering van een gelijkmatige lichtverdeling door een automatische, daglichtafhankelijke lichtregeling. 4. Waarden voor het buitenterrein, betreffende de gemiddelde verlichtingssterkte (Em in lux), de gelijkmatigheid voor de verlichtingssterkte (Uo), de verblindingsbeperking (GRL) en de kleurwaarde-index (Ra) van de verlichting. Appendix 1 bevat lichtreflectiecoëfficiënten van plafondtegels die vereist zijn voor de diverse berekeningen. Het Armstrong gamma van minerale vezels en metalen plafondtegels heeft een hoge lichtreflectie. Een hoog lichtreflecterend plafond verbetert het rendement van de indirecte verlichting en weerkaatst tot 90% van de indirecte verlichting terug in de ruimte, tegen slechts 75% bij een standaard plafond*. Bij een lichtreflectiecoëfficiënt van 90% of meer bespaart u 20 % op uw energiekosten voor de indirecte verlichting, en kan voor het totale gebouw een energiebesparing opleveren tot 11%. Canopies boven een werkplek kunnen door hun hoge lichtreflectie de verlichting van de werkruimte verbeteren en bieden naast de hogere lichtopbrengst akoestisch comfort. *Energy and Environmental Effects of High Light Reflectance Ceilings: Brinjac Engineering Appendix 1 bevat lichtreflectiecoëfficiënten van plafondtegels die kunnen worden gebruikt voor berekeningen, zodat de BREEAM-NL assessor kan vaststellen dat aan de vereisten wordt voldaan. Gedetailleerde technische informatie kan ook via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

4 GEZONDHEID & COMFORT HEA 09 Vluchtige organische verbindingen Het bevorderen van een gezonde en goede kwaliteit van de binnenlucht doordat de gebruikte bouw- en afwerkingsmaterialen een lage emissie van schadelijke, vluchtige organische verbindingen en andere schadelijke stoffen veroorzaken. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat een gezonde en goede kwaliteit van de binnenlucht wordt bereikt doordat de gebruikte afwerkings- en bouwmaterialen een lage emissie van schadelijke, vluchtige organische verbindingen kennen. De emissie van vluchtige organische verbindingen van binnen het gebouw toegepaste bouw- en afwerkingsmaterialen voldoet aan de volgende vereisten: Plafondtegels voldoen aan de emissienormen van categorie E1 uit EN 13964, waarbij de emissieconcentratie is bepaald volgens EN of, als alternatief hiervoor, een algemeen erkend gezondheidslabel kan worden overlegd. Product Europese Norm Systeemplafonds EN 13964:2004 Vereiste emissieniveaus voor VOC s Formaldehyde E1 Geen asbest. Alle Armstrong plafondtegels hebben een laag of nul VOC emissieniveau en kunnen daarom voldoen aan de gestelde strengere eisen voor de luchtkwaliteit in binnenruimtes en bevorderen zo de gezonde en goede kwaliteit van de binnenlucht. Alle Armstrong tegels zijn door een onafhankelijk sterlaboratorium getest en voldoen aan de vereisten zoals gesteld in de EN 13964:2004, tenzij ze zijn vrijgesteld voor deze test (bv. metalen of houten plafondtegels). Appendix 1 bevat een tabel waarin de testresultaten voor de luchtkwaliteit per Armstrong product zijn vermeld. Appendix 1 geeft de emissieniveaus voor de luchtkwaliteit van iedere tegel aan, zodat de BREEAM-NL assessor kan vaststellen dat aan de vereisten wordt voldaan. Gedetailleerde technische informatie kan ook via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd. (Samenvatting van tabel 5-3)

5 GEZONDHEID & COMFORT HEA 13 Akoestiek Door een goede geluidisolatie en geluidwering het zo veel mogelijk voorkomen van geluidhinder en geluidoverlast binnen een gebouw terugbrengen tot een aanvaardbaar niveau waardoor een hoge mate van geluidcomfort binnen het gebouw wordt bereikt. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat binnen het gebouw een goede geluidisolatie en geluidwering worden aangebracht, waardoor binnen alle verblijfsruimten van het gebouw aanvaardbare geluidniveaus worden bereikt op het gebied van luchtgeluid en contactgeluid. Tussen geluidgevoelige verblijfsruimten en de overige verblijfsruimten is voldoende geluidwering aangebracht, waardoor voldoende privacy is gewaarborgd. 1. In de ontwerpfase wordt via akoestische berekeningen conform NEN-EN en NEN 5077 aangetoond dat de karakteristieke geluidwering (GA,k) tegen geluid van buiten het gebouw, het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil (DnT,A,k) tussen verblijfsruimten onderling, het gewogen contactgeluidniveau (LnT,A) tussen verblijfsruimten onderling en het karakteristiek installatie-geluidniveau (LI,A,k) van binnen en buiten het gebouw aanwezige bedieningsinstallaties voldoen aan de gestelde normwaarden. 2. In de opleveringsfase wordt een geluidmeting uitgevoerd conform NEN-EN 140 OF conform NEN 5077 waarin wordt aangetoond dat de onder punt 1 genoemde normwaarden daadwerkelijk worden gehaald. 3. Indien er ruimten zijn die gebruikt worden voor lesgeven, trainingen of andere onderwijs-doelstellingen, dienen de ruimten te voldoen aan de nagalmeisen zoals deze in de Senternovem publicatie «Handreiking voor frisse scholen» 2008 staan vermeld: Comfort klasse B: Collegeruimten ontworpen voor spraak Basispakket: nagalmtijden in grote ruimten is 0,8 sec. Gedetailleerde informatie inzake de akoestische prestaties voor zowel de geluidabsorptie als de overlangsgeluidisolatie van de Armstrong plafondtegels zijn gegeven in Appendix 2. Met deze informatie kan een gekwalificeerd akoesticus aantonen hoe de plafondtegels bijdragen aan de akoestische prestaties van elke ruimte. Verschillende type plafondtegels zijn beschikbaar om alle akoestische prestaties van een gebouw te verbeteren, door zowel de gewenste geluidabsorptie voor de optimale nagalmtijd te combineren met de vereiste hoge (overlangs)geluidisolatie, zodat geluiden van buiten worden gedempt. De BREEAM-NL assessor kan verifiëren of de correcte cijfers, zoals vermeld Appendix 2, zijn gebruikt in de akoestische berekeningen van het rapport en vaststellen dat aan de vereisten wordt voldaan. Gedetailleerde technische informatie kan ook via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

6 MATERIALEN MAT 01 Bouwmaterialen Het identificeren en stimuleren van het gebruik van materialen met een lage milieu-impact gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw. 6 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 60% lager ligt dan de schaduwprijs. 5 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 50% lager ligt dan de schaduwprijs. 4 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 40% lager ligt dan de schaduwprijs. 3 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 30% lager ligt dan de schaduwprijs. 2 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 20% lager ligt dan de schaduwprijs. 1 Punt : Indien de milieubelasting van materialen ten minste 10% lager ligt dan de schaduwprijs. 1. Een berekening van de totale schaduwprijs per m 2 Bruto Vloer Oppervlak (BVO) van het gebouw (gebaseerd op de milieueffecten bepaald conform de Handleiding Milieuprestaties Gebouwen). Het aantal punten dat behaald kan worden is afhankelijk van de mate van reductie van de schaduwprijs per m 2 BVO die behaald wordt ten opzichte van de referentie schaduwprijs van 0,8 euro/m 2 BVO. De schaduwprijs wordt gebaseerd op alle materialen - inclusief plafondsystemen - die gebruikt worden voor het totale gebouw en de terreininrichting conform de berekeningsmethode die is vastgelegd in de Handleiding Milieuprestatie Gebouwen. Met commerciële rekenprogramma s zoals GPR Gebouw, GreenCalc+ en EcoQuantum kan de LCA (life cycle assessment) berekening voor het bepalen van de materiaalgerelateerde milieubelasting voor MAT 01 eenvoudig worden uitgevoerd. De 9 milieueffecten en/of de indicatorscore zijn direct uit de instrumenten over te nemen. De BREEAM-NL assessor kan verifiëren of de correcte cijfers zijn gebruikt in de berekeningen voor de schaduwprijs. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

7 MATERIALEN MAT 05 Herkomst van materialen Het stimuleren van de toepassing van materialen met een onderbouwde/verantwoorde herkomst in de hoofdbouwdelen. 4 Punt : Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat minimaal 80 volume% van de gebruikte materialen in elk van de hoofdbouwdelen een onderbouwde/ verantwoorde herkomst heeft. Aanvullend hierop moet 100% van het gebruikte hout legaal geproduceerd zijn. Minimaal 80 volume% van de toegepaste materialen in elk van de hoofdbouwdelen heeft een onderbouwde / verantwoorde herkomst. Hieronder vallen o.a. overige vloeren en dak waar een systeemplafond deel van uitmaakt. De gebruikte materialen worden toegewezen aan een herkomstklasse (tier level) gebaseerd op het niveau en de omvang van de verkregen certificering van de materiaalleverancier of -producent. De credit-punten voor de onderbouwde / verantwoorde herkomst van de toegepaste materialen in de hoofdbouwdelen kunnen worden berekend met behulp van de Engelstalige EXCEL MAT 05 rekenhulp. Deze in te vinden op de website van de Dutch Geen Building Councel Onze fabrieken hebben het ISO 9001 kwaliteitscertificaat, het ISO milieucertificaat en het ISO Health & Safety certificaat. Omdat de meeste producten voor de Benelux geproduceerd worden in Munster, gelegen juist over de grens bij Venlo, is het ISO 9001 en het ISO certificaat van deze fabriek bijgevoegd in Appendix 3 & 4. De BREEAM-NL assessor kan aan de hand van Appendix 3 & 4 het ISO 9001 en het ISO certificaat van onze fabriek te Munster verifiëren. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

8 AFVAL WST 01 Afvalmanagement op de bouwplaats Efficiënt grondstofgebruik bevorderen door zinvol en effectief afvalmanagement op de bouwplaats. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat men zich ertoe verplicht om bouwafval te minimaliseren. 2 Punt: Indien aanvullend de geleverde bewijsvoering aantoont dat bouwafval gescheiden wordt in verschillende afvalstromen. 3 Punt: Indien aanvullend de geleverde bewijsvoering aantoont dat 80% van het recyclebare bouwmateriaal wordt hergebruikt of gerecycled. Criteria voor 1 Punt: 1. Passende doelen voor de hoeveelheid vrijkomend gevaarlijk en niet gevaarlijk (afval)materialen. 2. Procedures om het vrijkomen van afvalmateriaal te minimaliseren. 3. Toezicht houden op hoeveelheid vrijkomend afvalmateriaal en evalueren. 4. Een persoon is aangewezen om vorenstaande te implementeren. 5. Aannemer is VCA-gecertificeerd. 6. Bij sloop is er een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot renovatie. 7. Bij sloop en renovatie is onderzoek gedaan naar terugwinmogelijkheden van materiaal voor hoogwaardige toepassing. Aanvullende criteria voor 2 Punten: 1. Punt 1 is behaald. 2. Procedures om afvalmateriaal op de bouwplaats of extern te sorteren in hoofdgroepen. 3. De afvalinzamelaar/-verwerker is VCA-gecertificeerd. Aanvullende criteria voor 3 Punten: 1. Punt 2 is behaald. 2. Minimaal 80% in gewicht van het recyclebaar afvalmateriaal moet: Hergebruikt worden in een bouwproject ; OF Hergebruikt worden door recycling door de leverancier of gecertificeerd recyclebedrijf. 3. Aannemer en afvalverwerker beschikken over een ISO en certificering. Armstrong heeft een procedure om oude plafondtegels en snijafval - vrijkomend tijdens de montage van nieuwe plafondtegels - in te zamelen en in haar fabrieken te recyclen in nieuwe plafondtegels. Appendix 1 bevat een tabel waarin de tegels die door Armstrong kunnen worden recycled zijn opgenomen en waarin ook per product het huidige percentage gerecycled content is vermeld. Verder hebben al onze fabrieken het ISO 9001 kwaliteitscertificaat, het ISO milieucertificaat en het ISO Health & Safety certificaat. Daar de meeste producten voor de Benelux geproduceerd worden in Munster, gelegen juist over de grens bij Venlo, is het ISO 9001 en het ISO certificaat van deze fabriek bijgevoegd in Appendix 3 & 4. De BREEAM-NL assessor kan aan de hand van Appendix 1 de tegels die door Armstrong kunnen worden recycled verifiëren en in Appendix 3 & 4 is het ISO 9001 en het ISO certificaat van onze fabriek te Munster bijgevoegd. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

9 AFVAL WST 06 Inrichting Het bevorderen van de afstemming met de toekomstige gebouwgebruiker over de te gebruiken afwerking en inrichting van het gebouw en het hierdoor voorkomen van verspilling van materiaal. 1 Punt: Als de afwerking en/of inrichting van het gebouw wordt bepaald door de toekomstige gebouwgebruiker, of - in verhuursituaties - als de afwerking en/of inrichting van het gebouw slechts in een klein gedeelte wordt getoond. 1. Voor de te verhuren ruimten waar de toekomstige gebruiker nog niet bekend is, worden de afwerking en inrichting zoals vloerbedekking, wandafwerking, pantry s alleen in showopstelling opgesteld. 2. Als een gebouw ontwikkeld wordt voor een specifieke huurder, heeft deze huurder de afwerking en/of inrichting geselecteerd of gaat deze huurder akkoord met de gekozen afwerking en/of inrichting. Armstrong plafondtegels zijn niet alleen een afwerking. Ze zijn een integraal onderdeel van de environmental design van een ruimte, door bij te dragen aan het visueel en akoestisch comfort en de interne luchtkwaliteit. We kunnen de gebouweigenaren, architecten en gebruikers voorzien van adequate informatie en milieuprestaties van onze tegels. Als de plafondtegels in het showgedeelte zijn vermeld in de tabel van te recyclen tegels in Appendix 1 dan kunnen deze tegels conform de hiervoor geldende voorwaarden door Armstrong retour worden genomen voor recycling. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

10 MANAGEMENT MAN 04 Gebruikershandleiding Het stimuleren van het beschikbaar stellen van een gebouwhandleiding voor de niet technisch onderlegde gebruiker van het gebouw om deze in staat te stellen het gebouw te begrijpen en er efficiënt mee om te gaan. 1 Punt: Waar de geleverde bewijsvoering aantoont dat er voorzien is in een eenvoudige handleiding voor de huurder/gebruiker en niet-technische beheerder van het gebouw met informatie over het gebruik van het gebouw en de milieuprestatie van het gebouw. 1. Er is een gebruikershandleiding ontwikkeld met daarin opgenomen de informatie zoals beschreven onder Inhoud gebruikershandleiding. 2. De gebruikershandleiding is zinvol voor de niet technisch onderlegde gebruikers van het gebouw en is geschikt voor (overige) belanghebbenden die het gebouw zullen gebruiken. Armstrong geeft in Appendix 1 de benodigde informatie met betrekking tot de milieu-aspecten van al haar plafondtegels. Dit geeft geaccrediteerde professionals de informatie om aan te tonen hoe de gespecificeerde plafondtegels bijdragen in de algehele milieuprestatie strategie voor het gebouw. Deze informatie kan direct worden gebruikt bij vergaderingen inzake het ontwerp van het gebouw. Wanneer Armstrong plafondtegels zijn gespecificeerd is de opdrachtgever / projectontwikkelaar verzekerd dat alle benodigde informatie voor de gebruikershandleiding beschikbaar zal worden gesteld. Voor de BREEAM-NL assessor is voldoende informatie beschikbaar om aan te tonen dat de Armstrong plafondtegels bijdragen aan het environmental design van een ruimte (met inbegrip van het visueel en akoestisch comfort, energieefficiëntie en de interne luchtkwaliteit) en hoe gebruik kan worden gemaakt van het Armstrong Plafond Recyclingprogramma. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd.

11 MANAGEMENT MAN 12 Levenscycluskostenanalyse Het stimuleren dat een levenscycluskostenanalyse uitgevoerd wordt om het ontwerp en de uitvoering over de hele levenscyclus van het gebouw, inclusief onderhoud en beheer, te optimaliseren. 1 Punt: Indien de geleverde bewijsvoering aantoont dat er, gebaseerd op een haalbaarheidsstudie, een levenscycluskostenanalyse is uitgevoerd om het ontwerp te optimaliseren. 1 Punt: Indien de geleverde bewijsvoering aantoont dat de resultaten van de haalbaarheidsstudie en de levenscycluskostenanalyse zijn geïmplementeerd. Criteria voor 1 Punt: 1. Levenscycluskostenanalyse is uitgevoerd conform voorgeschreven haalbaarheidsonderzoek. 2. Levenscycluskostenanalyse bestaat uit de bouw-, gebruik-, onderhoud- en sloopfase. 3. Levenscycluskostenanalyse een berekeningsperiode van 25 of 30 jaar en 60 jaar hanteert. 4. Minimaal twee van de onderwerpen draagstructuur, gebouwschil, installaties en afwerkingen zijn onderzocht. 5. De opties met de laagste verdisconteerde levenscycluskosten de voorkeur hebben. 6. Levenscycluskostenanalyse is uitgewerkt in het definitief ontwerp en besteksfase. Aanvullende criteria voor 2 Punten: 1. Punt 1 is behaald. 2. De resultaten zijn verwerkt in het ontwerp, de specificatie en het opgeleverde gebouw. Een levenscycluskostenanalyse is een evaluatietechniek waarbij de totale kosten gedurende het bouwen, onderhouden en slopen van een gebouw worden bepaald en heeft als doel om in vroeg stadium het ontwerp zodanig te optimaliseren dat de integrale kosten gedurende de gehele levencyclus (inclusief energielasten en onderhoud) geminimaliseerd worden. Armstrong geeft in Appendix 1 de benodigde informatie met betrekking tot de benodigde milieuaspecten van al haar plafondtegels. Dit geeft geaccrediteerde professionals de informatie die ze nodig hebben om aan te tonen hoe de gespecificeerde plafondtegels bijdragen in de algehele milieuprestatie strategie voor het gebouw. Wanneer Armstrong plafondtegels zijn gespecificeerd is de opdrachtgever / projectontwikkelaar verzekerd dat alle benodigde informatie voor de gebruikershandleiding beschikbaar zal worden gesteld. Voor de BREEAM-NL assessor is voldoende informatie beschikbaar om aan te tonen dat de Armstrong plafondtegels bijdragen aan het environmental design van een ruimte (met inbegrip van het visueel en akoestisch comfort, energie-efficiëntie en de interne luchtkwaliteit) en hoe gebruik kan worden gemaakt van het Armstrong recyclingprogramma. Gedetailleerde technische informatie kan via onze website worden gedownload of via de Armstrong klantenservice worden opgevraagd. 06/ PX Armstrong Building Products - RCS Besançon B

12 Appendix 1 Armstrong Producten Milieutechnische Prestaties Product Gerecycleerde inhoud Lichtreflectie MilieuProfiel EPD Ecopoint - Wieg tot Graf 60 jaar levenscyclus Formaldehyde Terugname Recycling ALPINA 67% 85% E1 ALPINA OP 53% 85% E1 BIOGUARD Acoustic 45% 87% E1 BIOGUARD Plain 52% 87% E1 Casa 41% 85% E1 CERAMAGUARD 38% 79% E1 n/a CIRRUS 33% 83% E1 CIRRUS Design 33% 83% E1 CLEAN ROOM FL 35% 78% E1 n/a COLORTONE Dune 48% 48% E1 COLORTONE Neeva 20% 48% E1 n/a FERIA 41% 85% E1 FINE FISSURED 51% 85% E1 FINE FISSURED Black 51% 9% E1 GRAPHIS 51% 92% E1 n/a HYDROBOARD 20% 82% E1 n/a HYGIEN 20% 82% E1 n/a NEEVA 20% 82% E1 n/a NEWTONE 1% 84% E1 n/a OPTIMA 82% 87% E1 n/a PERLA 33% 86% E1 PERLA OP % 85% E1 PERLA OP % 85% E1 PERLA db 65% 86% E1 PLAIN 44% 87% E1 SAHARA MAX 42% 84% E1 SAHARA 41% 85% E1 SAHARA db 62% 84% E1 SAHARA Vector 41% 85% E1 SIERRA OP 15% 83% E1 ULTIMA+ OP 33% 86% E1 ULTIMA+ 47% 87% E1 ULTIMA+ db 64% 87% E1 ULTIMA Vector 33% 87% E1 VISUAL 30% 71% E1 TATRA 51% 80% E1 CORTEGA 51% 80% E1 Ophangsysteem 25% n/a n/a n/a Hout 3-68% 35-75% E1 n/a Metaal 30% tot 85 % n/a n/a Armstrong is bezig om EPD voor al haar producten op te stellen. Voor een bijgewerkte lijst en/of EPD certificaten kunt u contact opnemen met de Armstrong Klantenservice.

13 06/ PX Armstrong Building Products - RCS Besançon B Appendix 2 Armstrong Producten Geluidabsorptie versus Overlangsgeluidisolatie - (Juni 2014) Geluidabsorptie Overlangsgeluidisolatie Armstrong Producten aw Vergelijk Dnfw / Dncw Armstrong Producten Ultima+ OP ( ) + Optima (alle diktes) Perla OP 1.0 / Perla OP 0.95 / Hygien Sierra OP / Alpina OP / Hydroboard Neeva (alle diktes) / Colortone Neeva Metaal Standaard Perforatie + inleg OP19 Metaal Micro Perforatie + inleg OP Klasse A Erg Hoog db Metaal Plain (geen inleg) / Metaal Plain + inleg B15 Perla db / Ultima+ db SL2 Planks Ultima tegels + glaswol deken aan beide zijden Metaal Standaard Perforatie + inleg B15 Metaal Micro Perforatie + inleg B15 Metaal Standaard Perforatie + kussen (8mm) Metaal Micro Perforatie + kussen (8mm) Klasse B Hoog db Ultima+ / Ultima+ db / Sahara db / Ceramaguard / Perla / Bioguard Acoustic / Bioguard Plain/ Plain / Clean Room FL / Graphis Cirrus / Cirrus Designs / Newtone Metaal Extra Micro Perforatie + inleg B15 Ultima+ / Perla / Sahara Max Ultima+ db / Perla db / Sahara db Sahara / Bioguard Acoustic / Fine Fissured Metaal Standaard Perforatie + Vlies of inleg B15 Metaal Micro Perforatie + Vlies of inleg B15 Metaal Extra Micro Perforatie + inleg B Klasse C Goed db Casa / Cortega / Colortone dune Feria / Fine Fissured / Sahara Sahara Max / Tatra Metaal Extra Micro Perforatie + vlies of inleg OP Feria / Casa / Ceramaguard Cirrus / Cirrus Designs (Image) Contrast Cirrus (Circles, Squares, Linear) Colortone Dune / Tatra / Cortega Metaal Extra Micro Perforatie + Vlies Klasse D Matig db Ultima OP / Sierra OP Alpina / Perla OP planks Metaal Standaard Perforatie + inleg OP19 Metaal Microperforatie + inleg OP Sahara Ongeperforeerd Bioguard Plain Plain Graphis Klasse E Laag db Perla OP 0.95 / Perla OP 1.0 / Alpina OP Metaal Standaard Perforatie + vlies of kussen (8mm) Metaal Micro Perforatie + vlies of kussen (8mm) Metaal Extra Micro Perforatie + kussen (8mm) Neeva (18mm) / Colortone Neeva Hygien / Hydroboard / Optima (alle dikten) Metaal Plain Clean Room FL Newtone Erg Laag Onder 20 db Geen

14 Appendix 3

15 Appendix 4

BREEAM-NL NIEUWBOUW EN RENOVATIE 2014 Versie 2.0

BREEAM-NL NIEUWBOUW EN RENOVATIE 2014 Versie 2.0 BREEAM-NL NIEUWBOUW EN RENOVATIE 2014 Versie 2.0 GLASWOL EN MINERALE WOL ISOLATIE MET ECOSE TECHNOLOGY Het keurmerk BREEAM.nl staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method

Nadere informatie

Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag en zijn te bereiken via en

Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag en zijn te bereiken via en Verwol werkt jaarlijks aan tientallen BREEAM-projecten. Wij hebben onze productie- en montageprocessen zo ontwikkeld dat wij met onze systeemwanden en deuren bij kunnen dragen aan het verdienen van 31-BREEAM

Nadere informatie

BREEAM-NL BRL-2010. WST - Afval. 7. Afval. Versie 1.0 Pagina 233/345

BREEAM-NL BRL-2010. WST - Afval. 7. Afval. Versie 1.0 Pagina 233/345 7. Afval Versie 1.0 Pagina 233/345 WST 1 Afvalmanagement op de bouwplaats Doel van de credit Efficiënt grondstofgebruik bevorderen door zinvol en effectief afvalmanagement op de bouwplaats. Creditcriteria

Nadere informatie

werpt een nieuw licht op plafonds

werpt een nieuw licht op plafonds MEER WETEN Neem voor meer informatie over contact op met de Armstrong klantenservice. 76-52 3 2 (NL) 2 223 72 (B) Ontdek meer op www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be werpt een nieuw licht

Nadere informatie

werpt een nieuw licht op plafonds

werpt een nieuw licht op plafonds MEER WETEN Neem voor meer informatie over contact op met de Armstrong klantenservice. 076-52 30 200 (NL) 02 223 00 72 (B) Ontdek meer op www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be werpt een nieuw

Nadere informatie

werpt een nieuw licht op plafonds

werpt een nieuw licht op plafonds werpt een nieuw licht op plafonds Maanwitte, strakke plafonds met hoge prestaties voor het opwaarderen van elke ruimte WITTER HELDERDER STERKER Een nieuw strak wit oppervlak voor all-round prestaties Visueel

Nadere informatie

, werpt een nieuw licht op plafonds

, werpt een nieuw licht op plafonds , werpt een nieuw licht op plafonds Een nieuw strak wit oppervlak voor all-round prestaties Visueel comfort Heldere blauwwitte kleur Licht geschuurd wit oppervlak Hoge lichtreflectie 87 % Akoestisch comfort

Nadere informatie

plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort

plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort OPTIMALISERING Belangrijkste productkenmerken PERFECTE BALANS IN DENSITEIT GELAMINEERD ASSORTIMENT IN 3 AFWERKINGEN AKOESTISCH COMFORT α W 1.00 VISUEEL

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Plafonds. systemen. Samen van idee tot werkelijkheid. Akoestische plafonds voor het. onderwijs. www.armstrong.nl/plafonds

Plafonds. systemen. Samen van idee tot werkelijkheid. Akoestische plafonds voor het. onderwijs. www.armstrong.nl/plafonds Plafonds systemen Samen van idee tot werkelijkheid plafonds voor het onderwijs www.armstrong.nl/plafonds 4 criteria om de juiste keuze te maken 1 AKOESTISCH In het onderwijs kan ongecontroleerd geluid

Nadere informatie

OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte

OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte PLAFONDS SYSTEMEN [Samen van idee tot werkelijkheid.] CI/SfB (35) Xy November 2007 OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte AKOESTISCH COMFORT VEILIG & GEZOND VISUEEL COMFORT WELZIJN MILIEU

Nadere informatie

P L A F O N D S V E C T O R akoestiek

P L A F O N D S V E C T O R akoestiek PLAFONDS SYSTEMEN [Samen van idee tot werkelijkheid.] CI/SfB (35) Xy July 2006 VECTOR Mineraal Metaal Hout De combinatie van akoestiek en Top Design Optima Vector design Een monolitisch plafond met toegang

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Passieve Akoestiek. 3 sleutelvoorwaarden voor een goede akoestiek...

Passieve Akoestiek. 3 sleutelvoorwaarden voor een goede akoestiek... Passieve Akoestiek 3 sleutelvoorwaarden voor een goede akoestiek... VERSTAANBAARHEID Voor effectief leren en communicatie is een vereiste dat een docent, die op een normaal geluidsniveau spreekt, zonder

Nadere informatie

Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge

Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge Seminar Duurzaam bouwen met Staal 3 september 2015 Over C2N Enkele recente projecten: C2N is een ona+ankelijke vastgoedadviseur, gespecialiseerd

Nadere informatie

BREEAM NL Nieuwbouw. Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Energie 19% Transport 8% Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% 10% Landgebruik & Ecologie

BREEAM NL Nieuwbouw. Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Energie 19% Transport 8% Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% 10% Landgebruik & Ecologie BREEAM NL Nieuwbouw Categorie Weging Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Waste Land Use & Ecology Pollution Energie 19% Materials Transport 8% Management Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% Water

Nadere informatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen Nieuwbouw en renovatie 4 INTRODUCTIE 6 GEZONDHEID & COMFORT HEA 04 Thermisch comfort.. 06 HEA 13 Akoestiek... 07 8 ENERGIE ENE 01 Reductie energiegebruik

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

esthetisch AXAL Extra Microperforatie

esthetisch AXAL Extra Microperforatie AXAL Axal is één van de vele metalen plafondsystemen van Orcal. Het exclusieve, zelfcentrerend ontwerp zorgt voor een subtiele sponning tussen de panelen van 6 mm breed en 10 millimeter diep. Het gepatenteerde

Nadere informatie

TECHZONE Plafondsystemen Handleiding

TECHZONE Plafondsystemen Handleiding TECHZONE Plafondsystemen Handleiding 1 Ontwerp de indeling Selecteer een van de vele lay-outs in onze CAD/Revit bibliotheek of maak uw eigen configuratie. en Dwarsprofielen Verlichting of luchtbehandelingkanalen

Nadere informatie

BREEAM-NL Nieuwbouw. Wijzigingen naar BRL-2011 v1.0 3 augustus 2011. BREEAM-Bespoke toegevoegd Mixed-use gebouwen toegelicht

BREEAM-NL Nieuwbouw. Wijzigingen naar BRL-2011 v1.0 3 augustus 2011. BREEAM-Bespoke toegevoegd Mixed-use gebouwen toegelicht BREEAM-NL Nieuwbouw Wijzigingen naar BRL-2011 v1.0 3 augustus 2011 Credit Titel Wijziging General - - - Woningen eisen bij 'Aanvullingen op criteria eisen ' is verwijderd waar niet relevant Tekstuele wijzigingen,

Nadere informatie

Mogelijke bijdrage MOSO aan hogere BREEAM-NL certificering

Mogelijke bijdrage MOSO aan hogere BREEAM-NL certificering Datum: Mei 2013 Onderwerp: Mogelijke bijdrage MOSO aan hogere BREEAM-NL certificering De toepassing van verschillende MOSO bamboe producten kan een bijdrage leveren aan een hogere BREEAM NL classificering

Nadere informatie

Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy

Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn Breeam Casestudy 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat Van Mossel - Jaguar Landrover

Nadere informatie

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid Plafond catalogus 212 2 > Product informatie Design / Eiland Oplossingen Optima Canopy (mineraal) 34 Ultima Canopy (mineraal) 36 metal Canopy (metaal)

Nadere informatie

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel.

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel. Bespaar op energiekosten. Maak afvalbeheer simpel. Verbeter het binnenmilieu. Verminder uw impact op het milieu. Alles wat nodig is voor groene gebouwen, vindt u hier! We make green solutions Bespaar op

Nadere informatie

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Beschrijving van het project Aan de Conakryweg te Amsterdam, wordt in het voorjaar 2018 gestart met de realisering van een nieuw distributiecentrum voor Caprev

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Duurzaam integraal ontwerpen

Netwerkbijeenkomst Duurzaam integraal ontwerpen Netwerkbijeenkomst Duurzaam integraal ontwerpen 18 november 2009 Deerns raadgevende ingenieurs bv Klokgebouw 125 Strijp-S S Terrein 5617 AB Eindhoven Tel. 088 374 0220 Ir. E. Lousberg Ir. E. Kerkhof Ir.

Nadere informatie

ONDERWIJS. Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen

ONDERWIJS. Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen Onderwijs ONDERWIJS Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen EEN BETERE LEEROMGEVING Akoestiek is een van de grootste uitdagingen voor onderwijsinstellingen. Verstaanbaarheid en concentratie

Nadere informatie

CASESTUDY DUURZAME NIEUWBOUW DINTELOORD

CASESTUDY DUURZAME NIEUWBOUW DINTELOORD CASESTUDY DUURZAME NIEUWBOUW DINTELOORD PROJECTTEAM Opdrachtgever: Bouwmanagement: Aannemer: E-installateur: W-installateur: Koeling: Adviseurs: Van Oers United B.V. Van Vliet Bouwmanagement B.V. Bouwonderneming

Nadere informatie

Aanvullende interpretatie greenleaseovereenkomst

Aanvullende interpretatie greenleaseovereenkomst Aanvullende interpretatie greenleaseovereenkomst Versie 1.0, november 2014 Aanvullende interpretatie greenleaseovereenkomst M IDDELS HET INTERPRETATIEDOCUMENT, TE DOWNLOADEN OP BREEAM.NL, IS DEZE AANVULLENDE

Nadere informatie

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel.

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel. Bespaar op energiekosten. Maak afvalbeheer simpel. Verbeter het binnenmilieu. Verminder uw impact op het milieu. Alles wat nodig is voor groene gebouwen, vindt u hier! We make green solutions Bespaar op

Nadere informatie

Plafond catalogus. Onze expertise VOOR UW UNIEKE WENSEN. mineraal metaal hout fabric www.akoestiek-plafonds.nl of www.akoestiek-plafonds.

Plafond catalogus. Onze expertise VOOR UW UNIEKE WENSEN. mineraal metaal hout fabric www.akoestiek-plafonds.nl of www.akoestiek-plafonds. PLAFOND&WAND SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid Onze expertise VOOR UW UNIEKE WENSEN ARMSTRONG PROJECTGALERIJ AKOESTISCH ADVIES NODIG MILIEU Plafond catalogus mineraal metaal hout fabric www.akoestiek-plafonds.nl

Nadere informatie

Een verhaal van alle tijden

Een verhaal van alle tijden Een verhaal van alle tijden ROCKPANEL BRE Global A+ / A gecertificeerd ROCKPANEL products BRE Certified ROCKPANEL: duurzaamheid in de genen ROCKPANEL is onderdeel van de ROCKWOOL Groep. Een onderneming

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

LINEAIRE VERLICHTING INTEGRATIE MET XAL LENO Handleiding

LINEAIRE VERLICHTING INTEGRATIE MET XAL LENO Handleiding LINEAIRE VERLICHTING INTEGRATIE MET XAL LENO Handleiding 1 Ontwerp de indeling Selecteer een van de vele standaard lay-outs of maak uw eigen configuratie Lay-out optie A Lay-out optie B Lay-out optie C

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 30 juni Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01

Interpretatiedocument update: 30 juni Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Interpretatiedocument update: 30 juni 2015 Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Toelichting Dit document bevat interpretaties van voor de meest actuele versie van BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie

Nadere informatie

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid Plafond catalogus 2012 Samen werken aan hoogwaardige plafonds! Bekijk onze nieuwe website! Akoestisch advies nodig? E-robot ALPH-E leidt u graag rond

Nadere informatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen Nieuwbouw en renovatie 4INTRODUCTIE 6GEZONDHEID & COMFORT HEA 10 Thermisch comfort... 06 HEA 13 Akoestiek... 07 8ENERGIE ENE 1 Energie-efficiëntie...

Nadere informatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie

Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen. Nieuwbouw en renovatie Een betere BREEAM-score met ROCKWOOL isolatieoplossingen Nieuwbouw en renovatie 4INTRODUCTIE 6GEZONDHEID & COMFORT HEA 10 Thermisch comfort... 06 HEA 13 Akoestiek... 07 8ENERGIE ENE 1 Energie-efficiëntie...

Nadere informatie

PLAFONDS SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. ORCAL Canopy

PLAFONDS SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. ORCAL Canopy PLAFONDS SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid plafond PRODUCT 2010 ORCAL Canopy Creëer, Accentueer, Definiëer ORCAL CANOPIES zijn de metalen Canopies van Armstrong s uitgebreide assortiment van zwevende

Nadere informatie

Gyptone maakt het werk letterlijk lichter

Gyptone maakt het werk letterlijk lichter Saint-Gobain Gyproc Nederland Postbus 73 4130 EB Vianen Tel: 0347-325 100 Fax: 0347-325 125 E-mail: info@gyproc.nl www.gyproc.nl @Gyproc Daar elke toepassing in de praktijk gebaseerd is op de ter plaatse

Nadere informatie

Slimme oplossingen voor veeleisende werkomgevingen

Slimme oplossingen voor veeleisende werkomgevingen Klantenservice NL 076-521 77 33 B 02-223 00 72 Specifieke oplossingen Omega programma Bezoek ons online! www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Kijk voor meer informatie in onze datasheets

Nadere informatie

BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie

BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie Edwin van Noort Dutch Green Building Council Inleiding tot BREEAM NL DGBC is opgericht in juni 2008 Marktinitiatief: zorg voor 1 gemeenschappelijke taal in vastgoed

Nadere informatie

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. Houten. plafonds

Plafond&Wand SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. Houten. plafonds Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid H Houten plafonds Armstrong houten plafonds Hout biedt met haar natuurlijke schoonheid en warmte een luxe en modern interieur. Armstrong heeft de

Nadere informatie

BREEAM-NL CASE STUDY (MAN9)

BREEAM-NL CASE STUDY (MAN9) BREEAM-NL CASE STUDY (MAN9) Citroëngebouwen te Amsterdam 27-11-2015 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Project, Organisatie en Breeam... 3 2. Ontwerpmaatregelen... 3 3. Onderverdeling van het aantal vierkante meters...

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 15 oktober Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01

Interpretatiedocument update: 15 oktober Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Interpretatiedocument update: 15 oktober 2015 Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Toelichting Dit document bevat interpretaties van voor de meest actuele versie van BREEAM-NL Nieuwbouw en

Nadere informatie

Nieuwbouw Toyota Lexus Arnhem. Breeam Gebouwinformatie

Nieuwbouw Toyota Lexus Arnhem. Breeam Gebouwinformatie 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat Louwman - Toyota Lexus Arnhem www.toyota-arnhem.nl nieuwbouw retail / industrie / kantoren

Nadere informatie

Nieuwbouw Jaguar Landrover Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy

Nieuwbouw Jaguar Landrover Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat Van Mossel - Jaguar Landrover Kia Apeldoorn www.van-mossel.nl nieuwbouw retail / industrie

Nadere informatie

Informatieblad BREEAM-NL voor bouwbedrijven BREEAM-NL VOOR BOUW BEDRIJVEN

Informatieblad BREEAM-NL voor bouwbedrijven BREEAM-NL VOOR BOUW BEDRIJVEN Informatieblad BREEAM-NL voor bouwbedrijven BREEAM-NL VOOR BOUW BEDRIJVEN Inhoudsopgave Aanleiding en doel 1 Ontwikkeling BREEAM in Nederland 2 Het certificeringsproces 2.1 Score 2.2 Beschikbare hulpmiddelen

Nadere informatie

De gehanteerde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn betreft de BRL Nieuwbouw versie 1.0, augustus 2011.

De gehanteerde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn betreft de BRL Nieuwbouw versie 1.0, augustus 2011. Notitie Datum: 10 juni 2015 Project: 9500-03 Nieuwbouw torens en renovatie het Atrium Uw kenmerk: - Locatie: Amsterdam Ons kenmerk: V032529af.00028.cs Betreft: Beoordeling BREEAM-NL credit Versie: 02_002

Nadere informatie

Recycled Rubber Vloeren www.dinoflex.nl

Recycled Rubber Vloeren www.dinoflex.nl (Certificeringsprogramma voor Energiebesparend en Milieuvriendelijk Ontwerp) Recycled Rubber Vloeren www.dinoflex.nl LEED NC 2.2, LEED EB, LEED CI Certificeringsprogramma NIEUWBOUW, BESTAANDE GEBOUWEN,

Nadere informatie

Technical Inspection Service

Technical Inspection Service Technical Inspection Service Bijlage XXI bij de Vraagspecificatie Werkzaamheden TIS Versie 2.0 13-04-2012 Van Auteur TIS Branchevereniging R.G.D. Kenmerk Versie 2.0 Datum 13/04/2012 Bestand Bijlage XXI

Nadere informatie

BREEAM: een keurmerk voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen

BREEAM: een keurmerk voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen Insulation Tweede editie Maart 2016 BREEAM: een keurmerk voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen HOE HOOGWAARDIGE ISOLATIE BIJDRAAGT AAN HET VERKRIJGEN VAN CREDITS IN BREEAM Energiezuinig Bouwen Minder

Nadere informatie

PLAFONDS SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. ULTIMA Canopy

PLAFONDS SYSTEMEN. Samen van idee tot werkelijkheid. ULTIMA Canopy PLAFONDS SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid PRODUCT 2010 ULTIMA Canopy Creëer, Accentueer, Vernieuw, Geef Vorm... KANTOREN - Kinnarps (FR) Typische toepassingen Open ruimtes Lobby s Ziekenhuizen

Nadere informatie

GPR GEBOUW Versie 4.3

GPR GEBOUW Versie 4.3 GPR GEBOUW Versie 4.3 GLASWOL EN MINERALE WOL ISOLATIE MET ECOSE TECHNOLOGY GPR Gebouw geeft inzicht in de duurzaamheid van woning- én utiliteitsbouw. De prestaties op het gebied van energie, milieu, gezondheid,

Nadere informatie

Een verhaal van alle tijden. Rockpanel BRE Global A+ / A gecertificeerd

Een verhaal van alle tijden. Rockpanel BRE Global A+ / A gecertificeerd Een verhaal van alle tijden Rockpanel BRE Global A+ / A gecertificeerd Rockpanel: duurzaamheid in de genen Rockpanel is onderdeel van de Rockwool Groep. Een onderneming waar respect voor mens en milieu

Nadere informatie

BREEAM Danone Casestudy MAN 9

BREEAM Danone Casestudy MAN 9 Beschrijving van het project Danone Nutricia realiseert aan de Schuttersweg 12 in Haps (gemeente Cuijk) een nieuwe fabriek en kantoorgebouw. Het kantoorgebouw wordt BREEAM gecertificeerd. In het kantoorgebouw

Nadere informatie

BREEAM-NL Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Renovatie en (her)inrichting Versie 1, januari 2018

BREEAM-NL Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Renovatie en (her)inrichting Versie 1, januari 2018 Concept Credits Afval BREEAM-NL Renovatie en (her)inrichting 2018, januari 2018 Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Renovatie en (her)inrichting Voor de ontwikkeling van het schema BREEAM-NL Renovatie

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 30 juni 2015. Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0

Interpretatiedocument update: 30 juni 2015. Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0 Interpretatiedocument update: 30 juni 2015 Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0 Dit document bevat interpretaties van actuele versies van de BREEAM-NL In-Use Beoordelingsrichtlijn. Voor een beoordeling geldt

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 17 maart 2015. Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0

Interpretatiedocument update: 17 maart 2015. Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0 Interpretatiedocument update: 17 maart 2015 Schema BREEAM-NL In-Use 2014 v1.0 Dit document bevat interpretaties van actuele versies van de BREEAM-NL In-Use Beoordelingsrichtlijn. Voor een beoordeling geldt

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

Nieuwbouw logistiek centrum te Venlo TRAVELLER. Casestudie

Nieuwbouw logistiek centrum te Venlo TRAVELLER. Casestudie Nieuwbouw logistiek centrum te Venlo TRAVELLER Casestudie 2 INHOUD GEBOUWINFORMATIE... 3 INNOVATIE EN MILIEUVRIENDELIJKE ONTWERPMAATREGELEN... 4 MILIEU-IMPACT REDUCTIE BOUWPLAATS:... 4 BREEAM-NL ASPECTEN:...

Nadere informatie

Product informatie SYSTEMEN PLAFOND. Canopy. Mineraal & Planks. Open Cel. Metaal. Hout. Oplossingen voor specifieke ruimtes. i-ceilings.

Product informatie SYSTEMEN PLAFOND. Canopy. Mineraal & Planks. Open Cel. Metaal. Hout. Oplossingen voor specifieke ruimtes. i-ceilings. PLAFOND SYSTEMEN [ Samen van idee tot werkelijkheid.] Product informatie Canopy Mineraal & Planks Open Cel Metaal Hout Oplossingen voor specifieke ruimtes i-ceilings Ophangsysteem Het gehele assortiment

Nadere informatie

Casestudy Renovatie Rabobank Tilburg

Casestudy Renovatie Rabobank Tilburg Onderwerp: Casestudy Renovatie Rabobank Tilburg Aanleiding Het bestaande gebouw aan de Spoorlaan 300 in Tilburg is vanuit het oogpunt van comfort voor de gebouwgebruiker niet meer optimaal. Er zijn tochtklachten

Nadere informatie

BREEAM-NL Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Nieuwbouw Versie 1, januari 2018

BREEAM-NL Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Nieuwbouw Versie 1, januari 2018 Concept Credits Afval BREEAM-NL Nieuwbouw 2018, januari 2018 Consultatie Concept Credits Afval BREEAM-NL Nieuwbouw Voor de ontwikkeling van het schema BREEAM-NL Nieuwbouw 2018 zijn de credits van verschillende

Nadere informatie

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN EEN TRADITIE VAN INNOVATIE Het verhaal van Interface begint in 1973, wanneer oprichter Ray Anderson ziet dat de kantooromgeving ingrijpend aan het veranderen is en behoefte

Nadere informatie

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Wijzigingen

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Wijzigingen Van BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie v1.01 naar BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie v2 Aangemaakt: februari 2017 Inleiding Paragraaf 2.6 Tekst greenlease en casco voorwaarden is aangepast en in lijn gebracht

Nadere informatie

Duurzaamheid bouwwerken - Nieuwe Nederlandse en Europese normen en regelgeving

Duurzaamheid bouwwerken - Nieuwe Nederlandse en Europese normen en regelgeving Duurzaamheid bouwwerken - Nieuwe Nederlandse en Europese normen en regelgeving Agnes Schuurmans Voorzitter NEN 351 281 (CEN TC350) Rockwool International 1 Bouwbesluit - 1 april 2012 Milieuparagraaf Artikel

Nadere informatie

Samen van idee tot werkelijkheid. Maak nu de beste keuze. Uit recent onderzoek blijkt dat systeemplafonds een gunstige uitwerking hebben

Samen van idee tot werkelijkheid. Maak nu de beste keuze. Uit recent onderzoek blijkt dat systeemplafonds een gunstige uitwerking hebben Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid Systeemplafond of open plenum? Maak nu de beste keuze. Uit recent onderzoek blijkt dat systeemplafonds een gunstige uitwerking hebben op levenscycluskosten,

Nadere informatie

CI/SfB (35) Xy 10/2009. db, OP, Standard. Akoestische oplossingen voor elke ruimte.

CI/SfB (35) Xy 10/2009. db, OP, Standard. Akoestische oplossingen voor elke ruimte. CI/SfB (35) Xy 10/2009 db, OP, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Armstrong heeft voor elke ruimte een akoestische oplossing. VERSTAANBAARHEID

Nadere informatie

BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase. Başak Karabulut

BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase. Başak Karabulut BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase Başak Karabulut Introductie Arnold Heertje Duurzaamheid is een kwalitatief hogwaardige ontwikkeling die meer is dan economische groei. Duurzaamheid

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 8 januari 2016. Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01

Interpretatiedocument update: 8 januari 2016. Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Interpretatiedocument update: 8 januari 2016 Schema BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.01 Toelichting Dit document bevat interpretaties van voor de meest actuele versie van BREEAM-NL Nieuwbouw en

Nadere informatie

Kosten en tarieven BREEAM-NL Certificering 2019

Kosten en tarieven BREEAM-NL Certificering 2019 Document 3.2.2d, November 2018 Wat zijn de kosten voor een certificering met BREEAM-NL in 2019? Let op: het gaat hier om de kosten voor certificering, niet om de kosten voor het inschakelen van een BREEAM-NL

Nadere informatie

BREEAM-NL BRL-2010. MAT - Materialen. 6. Materialen. Versie 1.0 Pagina 205/345

BREEAM-NL BRL-2010. MAT - Materialen. 6. Materialen. Versie 1.0 Pagina 205/345 6. Materialen Versie 1.0 Pagina 205/345 MAT 1 Bouwmaterialen Doel van de credit Het identificeren en stimuleren van het gebruik van materialen met een lage milieu-impact gedurende de volledige levenscyclus

Nadere informatie

Aantoonbaar duurzaam materiaalgebruik. Kwantificeren van milieuprestaties van gebouwen

Aantoonbaar duurzaam materiaalgebruik. Kwantificeren van milieuprestaties van gebouwen Aantoonbaar duurzaam materiaalgebruik Kwantificeren van milieuprestaties van gebouwen Aanleiding Het schaarser worden van grondstoffen maakt zorgvuldig omgaan met bouwmaterialen (nog) belangrijker! Wat

Nadere informatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat NV. Holmatro www.holmatro.com/nl uitbreiding kantoren / industrie Zalmweg, Raamsdonkveer

Nadere informatie

PLAFONDS SYSTEMEN. De combinatie van akoestiek en Top Design. [ Samen van idee tot werkelijkheid.]

PLAFONDS SYSTEMEN. De combinatie van akoestiek en Top Design. [ Samen van idee tot werkelijkheid.] PLAFONDS SYSTEMEN [ Samen van idee tot werkelijkheid.] AXIOM CANOPY De combinatie van akoestiek en Top Design AXIOM CANOPY- Vorm & functie in een kit Akoestiek in combinatie met design. Dankzij de nieuwe

Nadere informatie

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL Management 9 Kennisoverdracht d.d. 3 maart 2016 Case-study Valkenburgerstraat Omschrijving van het project Het programma bestaat uit een driesterren- en een viersterrenhotel. Het driesterrenhotel heeft

Nadere informatie

Duurzaam en Verantwoord Bouwen, Ontwikkelen & Beheren

Duurzaam en Verantwoord Bouwen, Ontwikkelen & Beheren Duurzaam en Verantwoord Bouwen, Ontwikkelen & Beheren Nut en Noodzaak; een kritische blik 1 Even Voorstellen. Olaf Buter Bouwjaar 1967 TUE Founding Partner DGBC Managing director adamasgroep bv adamas

Nadere informatie

BREEAM-NL Nieuwbouw. Wijzigingen naar BRL september Versie nummer 1.2 bijgezet

BREEAM-NL Nieuwbouw. Wijzigingen naar BRL september Versie nummer 1.2 bijgezet BREEAM-NL Nieuwbouw Wijzigingen naar BRL-2010 2.0 29 september 2010 Credit Titel Wijziging Algemeen Mutations Algemeen Co-written by Algemeen Score en rating MAN 1 MAN 2 MAN 3 MAN 3 Aanvullingen op criteria

Nadere informatie

BREEAM-NL BRL-2010. HEA Gezondheid. 2. Gezondheid. Versie 1.0 Pagina 62/345

BREEAM-NL BRL-2010. HEA Gezondheid. 2. Gezondheid. Versie 1.0 Pagina 62/345 2. Gezondheid Versie 1.0 Pagina 62/345 HEA 1 Daglichttoetreding Doel van de credit Het voorzien in voldoende daglichttoetreding binnen verblijfsgebieden en verblijfsruimten ten behoeve van een voldoende

Nadere informatie

Nieuwbouw Ontwerpcertificaat

Nieuwbouw Ontwerpcertificaat Nieuwbouw Ontwerpcertificaat Hiermee wordt verklaard dat: Nieuwbouw distributiecentrum met kantoor te Zwijndrecht is beoordeeld op basis van het schema: Nieuwbouw Ontwerpfase 2011 v1.0 door een BREEAM-NL-assessor

Nadere informatie

Cembrit Cover. Gevelplaat in vezelcement met grijze kern en opaque gekleurd oppervlak

Cembrit Cover. Gevelplaat in vezelcement met grijze kern en opaque gekleurd oppervlak Cembrit Cover Gevelplaat in vezelcement met grijze kern en opaque gekleurd oppervlak CEMBRIT COVER 2 2 CEMBRIT COVER Cembrit, Sterk in vezelcement Sterk Recept Het geheim achter de indrukwekkende sterkte

Nadere informatie

Ecophon Focus A. Gebruik het Ecophon Connect ophangsysteem en accessoires voor de beste prestaties en kwaliteit. Systeemassortiment.

Ecophon Focus A. Gebruik het Ecophon Connect ophangsysteem en accessoires voor de beste prestaties en kwaliteit. Systeemassortiment. Ecophon Focus A Voor toepassingen waar een robuust verlaagd plafond gewenst is. Ecophon Focus A wordt in een zichtbare draagconstructie gemonteerd. De panelen zijn eenvoudig demonteerbaar. Het plafondsysteem

Nadere informatie

hoogwaardige plafonds!

hoogwaardige plafonds! PLAFONDS SYSTEMEN Samen werken aan Samen van idee tot werkelijkheid hoogwaardige plafonds! Algemene brochure 21 / 211 Plafond informatie Product informatie Klantenservice tools heeft u vragen? wij hebben

Nadere informatie

Cembrit Solid. Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en opaque gekleurd oppervlak

Cembrit Solid. Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en opaque gekleurd oppervlak Cembrit Solid Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en opaque gekleurd oppervlak CEMBRIT SOLID 2 2 Cembrit, Sterk in vezelcement Sterk Recept Het geheim achter de indrukwekkende sterkte en duurzaamheid

Nadere informatie

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel.

Bespaar op. energiekosten. Verbeter het binnenmilieu. We make green solutions. Verminder uw impact op het milieu. Maak afvalbeheer simpel. Bespaar op energiekosten. Maak afvalbeheer simpel. Verbeter het binnenmilieu. Verminder uw impact op het milieu. Alles wat nodig is voor groene gebouwen, vindt u hier! We make green solutions Bespaar op

Nadere informatie

Casestudy Faxx-locatie

Casestudy Faxx-locatie Casestudy Faxx-locatie Van de Ven Bouw en Ontwikkeling 28-4-2014 Inhoud Algemeen... 3 Projectgegevens... 4 BREEAM-NL... 5 Specifieke ontwerpmaatregelen... 6 Specifieke uitvoeringsmaatregelen... 6 Reductie

Nadere informatie

Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december Jeroen van Haasteren

Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december Jeroen van Haasteren Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december 2013 Jeroen van Haasteren !! Programma 1. Intro DGBC 2. Waarom en hoe verduurzamen? 3. Hoe werkt certificeren? 4. Ecologische credits in operationele

Nadere informatie

Bijlage F1. Referentielijst voor museumgebouwen. Versie Toepasbaar voor BREEAM-NL In-Use 2014 Uitgiftedattum: 7 januari 2014

Bijlage F1. Referentielijst voor museumgebouwen. Versie Toepasbaar voor BREEAM-NL In-Use 2014 Uitgiftedattum: 7 januari 2014 Bijlage F1 Referentielijst voor museumgebouwen Versie 1.0.2 Toepasbaar voor BREEAM-NL In-Use 2014 Uitgiftedattum: 7 januari 2014 Dutch Green Building Council Bijlage voor BREEAM-NL In-Use 2014 Versie 1.0

Nadere informatie

Duurzaam bouwen en LCA s en de NMD. G. Jonkers NVVT 28-5-2013

Duurzaam bouwen en LCA s en de NMD. G. Jonkers NVVT 28-5-2013 Duurzaam bouwen en LCA s en de NMD G. Jonkers NVVT 28-5-2013 Presentatie Achtergronden duurzaam bouwen Bepalingsmethoden milieuprestatie gebouw LCA Nationale Milieudatabase Duurzaamheid en verf -> een

Nadere informatie

Gyptone voor zuivere lucht, zowel binnen als buiten

Gyptone voor zuivere lucht, zowel binnen als buiten Saint-Gobain Gyproc Nederland Postbus 73 4130 EB Vianen Tel: 0347-325 100 Fax: 0347-325 125 E-mail: info@gyproc.nl www.gyproc.nl @Gyproc Daar elke toepassing in de praktijk gebaseerd is op de ter plaatse

Nadere informatie

Nieuwbouw logistiek centrum te s Heerenberg

Nieuwbouw logistiek centrum te s Heerenberg Nieuwbouw logistiek centrum te s Heerenberg Casestudie 2 INHOUD GEBOUWINFORMATIE... 3 INNOVATIE EN MILIEUVRIENDELIJKE ONTWERPMAATREGELEN... 4 MILIEU-IMPACT REDUCTIE BOUWPLAATS:... 4 BREEAM-NL ASPECTEN:...

Nadere informatie

Onderwijs. Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen

Onderwijs. Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen Onderwijs Onderwijs Verstandige oplossingen voor veeleisende omgevingen Een BETERE leeromgeving Akoestiek is een van de grootste uitdagingen voor onderwijsinstellingen. Verstaanbaarheid en concentratie

Nadere informatie

Geïsoleerde Dak- Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen

Geïsoleerde Dak- Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen Geïsoleerde Dak- & Gevelpanelen Datablad Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen Technische Gegevens Beschrijving Sandwichpaneel met een werkende breedte van 1.000 mm of 2.000 mm (KS1000 RW en KS2000 RW). Toepassing

Nadere informatie

Interpretatiedocument update: 21 juni 2013. Schema BREEAM-NL Nieuwbouw

Interpretatiedocument update: 21 juni 2013. Schema BREEAM-NL Nieuwbouw Interpretatiedocument update: 21 juni 2013 Schema BREEAM-NL Nieuwbouw Toelichting Dit document bevat interpretaties van actuele versies van de BREEAM-NL Nieuwbouw Beoordelingsrichtlijn. Voor een beoordeling

Nadere informatie

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL Management 9 Kennisoverdracht d.d. 12 augustus 2015 Case-study Valkenburgerstraat Omschrijving van het project Het programma bestaat uit een driesterren- en een viersterrenhotel. Het driesterrenhotel heeft

Nadere informatie

Ecologische en groene toepassingen voor het behalen van het BREEAM-keurmerk. Netwerk van natuurprofessionals

Ecologische en groene toepassingen voor het behalen van het BREEAM-keurmerk. Netwerk van natuurprofessionals Ecologische en groene toepassingen voor het behalen van het BREEAM-keurmerk. Netwerk van natuurprofessionals Betekenis van groen voor BREEAM Vaak wordt voor het behalen van het BREEAM-keurmerk gebruik

Nadere informatie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie 1 Rapport Lid NLingenieurs ISO-9001 gecertificeerd First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie Rapportnummer G 16598-22-RA d.d. 30 november 2011 Peutz bv

Nadere informatie