0-meting rioolbeheer Beschrijving methodiek 10 juni 2013, Jeroen Niezen en Dries Jansma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "0-meting rioolbeheer Beschrijving methodiek 10 juni 2013, Jeroen Niezen en Dries Jansma"

Transcriptie

1 0-meting rioolbeheer Beschrijving methodiek 10 juni 2013, Jeroen Niezen en Dries Jansma Informatie over deze aanpak? Jeroen Niezen, , Hans de Vries, , 1. Wat en waarom? In het voorjaar van 2013 is binnen het cluster BMWE de 0-meting geïntroduceerd. Dit is een nieuwe aanpak, die hier voor het eerst is toegepast binnen het Samenwerkingsverband Waterketen Groningen / Noord-Drenthe. De benaderingswijze is eerder wel gebruikt in afzonderlijke gemeenten, waaronder in de gemeente Winsum, en heeft daar bijgedragen aan een bewustwordingsproces waaruit verbetervoorstellen zijn geïnitieerd. De methodiek richt zich primair op gemeenten. Bij de analyse en aanbevelingen wordt ook de relatie gelegd met de taken en taakuitvoering van het waterschap. Doelstelling Het probleem bij clustersamenwerking is het beperkte inzicht in elkaars werkwijze en stand van zaken in de ontwikkeling van het rioolbeheer. Door onderdelen binnen het rioolbeheer onderling te vergelijken op een manier die voor iedereen begrijpelijk is, ontstaat inzicht in elkaars situatie. Dit kan bijdragen aan een vlotte totstandkoming van samenwerking. Ook wordt duidelijk wat we van elkaar kunnen leren, en waar verbeterpunten zitten. De eerst 0-meting is uitgevoerd door Dries Jansma van de gemeente Groningen. Dries is hiervoor gevraagd omdat hij een ervaren en deskundige vakgenoot is, die met een gezonde blik van buitenaf in staat is om door de dagelijkse praktijk van het rioolbeheer heen te kijken. De 0-meting dient geen doel op zich, maar kan bij de start van een samenwerkingstraject inzicht verschaffen en kansen zichtbaar maken, waar samenwerkende partijen op kunnen bouwen. Het is een relatief eenvoudig en goedkoop toe te passen instrument, omdat het in enkele dagen is uit te voeren. 2. Methode Aan de hand van een vragenlijst (zie bijlage) worden betrokkenen bij de gemeenten geïnterviewd. De antwoorden geven inzicht in de toestand van de verschillende onderdelen van het rioolbeheer. Door de verschillende onderdelen te ordenen volgens de beleidscyclus ontstaat een inzicht in de kwaliteit van het rioolbeheer. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de universele PDCA methode, die is door vertaald naar het rioolbeheer:

2 De Leidraad Riolering zegt over de PDCA cyclus: De Plan-Do-Check-Act-cirkel in bedacht door dr. W. Edwards Deming. In het GRP staan hoofdlijnen van aanpak (strategie en beleid, PLAN). Op basis van deze aanpak zet u processen in gang (DO). Door de processen te evalueren, ziet u in hoeverre de inspanningen ook leiden tot de gewenste doelen (CHECK). Vervolgens kunt u waar nodig bijsturen (ACT). Per gemeente zullen er verschillen zijn in de mate waarin zaken zijn georganiseerd en op orde zijn. In onderlinge vergelijking kan dat tot drie situaties leiden: Situatie Het onderdeel is overwegend goed op orde Er zijn grote verschillen per gemeente Het onderdeel is overwegend niet goed op orde Actie Continueren en verbeteren Leer- en verbeterpunten benoemen, verbetertraject benoemen, onderlinge rollen uitwerken. Gezamenlijke actie organiseren om tot verbetering te komen. Aan de hand van de beantwoording van de vragen wordt een scoretabel ingevuld, waarin een waarde van 1-4 wordt toegekend aan het niveau van taakuitoefening. Deze waarden zijn: 1. Niet aanwezig of te zwak 2. Onvoldoende 3. Voldoende 4. Goed op orde Door deze waarden door te vertalen naar de PDCA cyclus ontstaat een mooi inzicht in de volledigheid en samenhang van de onderdelen binnen de cyclus. Binnen een cyclus zijn alle onderdelen min of meer op elkaar van invloed euro besparen op meten kan tot euro te veel aan kapitaallasten leiden. Binnen de cyclus is het daarom van belang dat: Er een stabiel niveau van taakuitoefening is (score3 en 4) Verbeterpunten worden aangepakt en opgekrikt (score 1 en 2) De resultaten van de 0-meting kunnen aan de hand van de beleidscyclus de samenhang tonen tussen de verschillende onderdelen. Er kan visueel worden gemaakt wat het betekent als één of meerdere onderdelen niet op orde zijn: de zwakke schakels in de keten. De resultaten worden daarom via Excel in een grafiek gezet om een vergelijking in één oogopslag duidelijk te maken. Een voorbeeld met fictieve waarden:

3 Beheersysteem Inspecties Maatregelenpakket Levensduur Vervangingsbeleid / afkoppelen 3. Resultaten Via de bovenstaande grafiek wordt per gemeente een beeld geschetst, en wordt kort samengevat wat de sterke punten zijn van het rioolbeheer, en waar verbeteringen mogelijk zijn. De insteek is positief, gericht op het leren van elkaar en het ontwikkelen samenwerkingskansen. Er wordt daarom ook een gecombineerde grafiek gemaakt van alle betrokken gemeenten. Hierin worden verschillen en overeenkomsten zichtbaar gemaakt. Er worden algemene conclusies getrokken ten aanzien van: Positieve punten: benoemen wat goed gaat, beschrijven waar verschillen in benadering zitten, en waar van elkaar geleerd kan worden. Kwetsbaarheid: een indruk van de kwetsbaarheid van de taakuitoefening. Kijken waar de sterke punten (specialiteiten) zitten, en waar gemeenten elkaar kunnen aanvullen. Verbeterpunten: waar zitten de zwakke plekken en leemtes in het rioolbeheer, en welke aanknopingspunten er zijn om hier verbetering in aan te brengen. Aan de hand van deze conclusies ontstaat er een totaalbeeld van de stand van het rioolbeheer van de betrokken gemeenten. 4. Analyse en aanbevelingen Via de analyse worden de resultaten van de 0-meting door vertaald naar kansen voor samenwerking binnen het cluster van gemeenten en waterschap(pen). Daarbij maken we binnen het rioolbeheer onderscheid in drie taakniveau s: Beleidsniveau Strategisch / tactisch niveau Operationeel niveau De inzet binnen de clustersamenwerking is vooral gericht op het beleidsniveau. Dar weten partijen elkaar via een afvalwaterplan of een waterakkoord goed te vinden. De verbinding moet echter worden gezocht op het strategisch / tactisch niveau. Met name het oppakken van de verbeterpunten vraagt meer aansturing, visie en interactie; ofwel: rioolbeheer in volle omvang. Om dat te illustreren schetsen we de toerstand in de twee belangrijkste processen binnen het rioolbeheer; toestand beoordeling en functioneren van het stelsel. In onderstaande figuren worden deze beide processen geïllustreerd: : toestand beoordeling Maatregelen Onderhoud Vervanging In dit proces wordt voor een goede maatregelkeuze onderbouwd door vijf pijlers. Van de boven geschetste vijf pijlers wordt bekeken of ze voldoende op orde zijn. Strategisch beheer legt vervolgens de verbinding tussen alle gegevens, en vertaald dit door naar heldere uitgangspunten voor het gemeentelijk beleid. Omdat een goede afweging ten aanzien van doelmatig beheer een sterke relatie heeft met

4 Beheersysteem Basisrioleringsplan Meten en monitoren Optimalisatie afvalwatersysteem Gemalenbeheer andere beleidsterreinen binnen de ruimtelijke ordening, vraagt het strategisch beheer ook over geschikte competenties van beheerder. Denken over beheer en zaken op orde hebben is één, ernaar handelen is twee. : functioneren van het stelsel Beleid en planvorming In dit proces draait het om inzicht en onderbouwing van beleid. Het komt nog al eens voor dat theoretische aannames en modellen niet in overeenstemming zijn met de praktijk. Zo komt het voor dat bij gemeenten elders is geconstateerd dat een bergbezinkvoorziening, voor hoge kosten aangelegd, nooit een drup water bevatten. Een meetproject van tienduizend euro had dit kunnen voorkomen. Ook het optimaliseren van het afvalwatersysteem kan tot forse reductie van investeringen leiden. Zowel deze activiteit, als het meten en monitoren, worden nauwelijks tot niet benut. Dit heeft potentieel grote gevolgen voor de kwaliteit van het basisrioleringsplan, en voor het daadwerkelijk presteren en het investeringsniveau van het rioolstelsel. Strategisch beheer houdt in dit geval in dat er gestuurd wordt op basis van kennis, inzicht en goede uitwisseling van informatie. Het is een proces dat zich vooral binnen het rioolbeheer voltrekt, en dat zeer gevoelig is voor kwetsbaarheid van de rioolbeheer-organisatie. Toekomstige samenwerking Onderstaand model schetst de belangrijkste kansen voor samenwerking: Gemeenten Waterschap(pen) Markt / Regio Beleids- Niveau Afvalwaterplan / Waterakkoord Regionale visie Kennisontwikkeling Strategisch/ Tactisch Niveau Toestand Functioneren Toestand Functioneren Kennisontwikkeling Quick wins Adviesbureaus Pakketten modellen Operationeel Niveau T1 T2 T3 T4 T5 T6 T7 T8 Meedenken Uitbesteden Dienstverleningsopdracht Aan de hand van dit model worden tot slot de kansen voor gezamenlijke ontwikkeling geschetst.

5 Bijlage: Vragenlijst en weergave resultaten in tabelvorm Vragenlijst: Het rioolbeheersysteem: o Is het volledig en bij? (vulling) o Wat is de actualiteit van de gegevens? o Hoe is het verhard oppervlak bepaald? Reiniging/inspectie/beoordeling: o Hoe vindt kolkenonderhoud en straatvegen plaats? o Hoe ga je om met foutieve aansluitingen? o Wat is er geïnspecteerd? (Volledigheid) o Hoe vaak wordt er geïnspecteerd? Is er een meerjarenprogramma? o Is er een applicatie om maatregelen te genereren, hoe pas je dit toe? BRP's: o Zijn de BRP s volledig en actueel? o Zijn er regengegevens en meetgegevens van overstorten? o Hoe is de controle tussen theorie en praktijk? o Zijn voorgestelde maatregelen voldoende getoetst en onderbouwd? (kwaliteit) o Hoe staat de voortgang van de uitvoering van maatregelen? Rioolvervanging: o Hoe pakken jullie dit aan? o Welke theoretische levensduur hanteren jullie? o Welke methode voor het bepalen van het type maatregel hanteren jullie? o Hoe realiseren jullie het afkoppelbeleid? o Wat is de voortgang in de rioolvervangingsopgave? Gemalenbeheer: o Hoe is het IBA beheer geregeld? o Hoe is de storingsdienst en klein onderhoud geregeld? o Welk telemetriesysteem gebruiken jullie o Is er een onderhoudsprogramma voor gemalen? o Wat is de staat van onderhoud van gemalen? Stedelijk water: o Hoe is de stedelijke wateropgave berekend Hoe zitten de verhard oppervlaktes er in? Wat zijn de afspraken met het waterschap? Zijn er al maatregelen vastgelegd, gefinancierd of uitgevoerd? o Heb je grondwaterbeleid, hoe voer je dat uit? Relatie gemeente waterschap o In hoeverre ben je op de hoogte van wat er bij het waterschap speelt, en hoe men werkt? o Hoe zijn de afspraken over slootonderhoud en onderhoud stedelijk water? o Is er nog discussie over overdracht van stedelijk water? o Is er een regulier overleg, hoe vaak en waar over gaat het? Kennis en vaardigheden o Kun je kort omschrijven welke kennis en vaardigheden je hebt en welke je mist; war ben je goed in?

6 Resultaten in tabelvorm Onderdeel P D Sterkte 1-4 Toelichting C A Het beheersysteem: Volledigheid A Actualiteit A Verhard oppervlak A Reiniging en inspectie: Volledigheid C Gegevensgebruik A Programmering P BRP's: Volledigheid P Onderbouwing regen- en overstortgegevens P Controle theorie en praktijk A Voortgang uitvoering D Rioolvervanging: Onderbouwing levensduur A Onderbouwing maatregelkeuze A Afkoppelbeleid A Voortgang uitvoering D Gemalen: Onderhoudsprogramma P Telemetrie C Staat onderhoud A Stedelijk water: Kwaliteit berekening SW A Afspraken met waterschap P Uitvoering maatregelen D Grondwaterbeleid P Relatie gemeente - waterschap Onderlinge kennis - Afspraken onderhoud - Regulier overleg -

0-meting zuiveringsbeheer Beschrijving methodiek 17 juni 2014, Jeroen Niezen, Meinard Eekhof, Wiely Luttmer

0-meting zuiveringsbeheer Beschrijving methodiek 17 juni 2014, Jeroen Niezen, Meinard Eekhof, Wiely Luttmer 0-meting zuiveringsbeheer Beschrijving methodiek 17 juni 2014, Jeroen Niezen, Meinard Eekhof, Wiely Luttmer Informatie over deze aanpak? Jeroen Niezen, 06-30717435, j.niezen@groningergemeenten.nl Hans

Nadere informatie

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterteam BMWE/NZV, 27 november 2013 Inhoud Aanleiding Ketenbenadering Maatregelen Kosten en Baten Specificatie Bedum Organisatie Aanleiding BMWE samenwerking Vier nieuwe

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. Vergadering: 15 10 2013 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar R. Lamein, 0595 447749 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R. Lamein) Gewijzigd Raadsvoorstel

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Procesinrichting zorgplicht

Procesinrichting zorgplicht Procesinrichting zorgplicht Dit document is een handreiking om te komen tot een eigen organisatie specifieke uitwerking van de wijze waarop de verschillende zorgplichtactiviteiten zijn ingericht. Daarbij

Nadere informatie

Inhoud: 1. Interview. Interview met Karst Hoogsteen, lid Stuurgroep Waterketen en directeur van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD)

Inhoud: 1. Interview. Interview met Karst Hoogsteen, lid Stuurgroep Waterketen en directeur van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) Inhoud: 1. Interview met WMD directeur Karst Hoogsteen 2. Stand van zaken: Toewerken naar resultaat 3. Werkgroepen: Meten en monitoren 4. Uitgelicht: Cluster BMWE komt op stoom 5. Ontwikkelingen: Landelijke

Nadere informatie

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 BEOORDELINGSGRONDSLAG VOOR AFVALWATERSYSTEMEN Hans Korving Witteveen+Bos Waar gaan we het over hebben? Motivatie Context Aanpak Zelf aan de slag Uitwerking grondslag

Nadere informatie

Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen. Enquête respons 1

Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen. Enquête respons 1 Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Enquête respons Respons ID 4 Datum verstuurd 26-3-6 :5:46 Laatste pagina 7 Begin taal nl Startdatum 26-2-9 :3:47

Nadere informatie

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni Business case Samenwerking afvalwaterketen Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni 2013 1012209-022 Inhoud 1. Proces tot nu 2. Informatie uit het onderzoek 3. Conclusies, aanbevelingen 4. Vervolg Business

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 20 november 2012 Agendanummer: 11 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

150 Doel en status Leidraad riolering Gaat over hoe u de Leidraad riolering kunt gebruiken en over de status van de informatie.

150 Doel en status Leidraad riolering Gaat over hoe u de Leidraad riolering kunt gebruiken en over de status van de informatie. 200 Inhoudsopgave 100 Voorwoord Voorwoord van de voorzitter van Stichting RIONED en de minister van VROM. 200 Inhoudsopgave Geeft een overzicht en omschrijving van de modules. 150 Doel en status Leidraad

Nadere informatie

VGRP Gemeente Boxmeer. 12 november 2015

VGRP Gemeente Boxmeer. 12 november 2015 VGRP 2015-2019 Gemeente Boxmeer 12 november 2015 VGRP 2015-2019 Gemeente Boxmeer Even voorstellen BAS BIERENS Projectleider, Stedelijk Water BRAM VAN MOL Specialist, Stedelijk Water Agenda 1. Waarom een

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Regionale samenwerking 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Bestuurlijke afspraken 3 1.3. Doelen en resultaten 4 1.4. Visitatiecommissie

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

ISA Hoeksche Waard. Klaas-Jan van Heeringen, Deltares Edwin van Velzen, Hollandse Delta

ISA Hoeksche Waard. Klaas-Jan van Heeringen, Deltares Edwin van Velzen, Hollandse Delta 1 ISA Hoeksche Waard Klaas-Jan van Heeringen, Deltares Edwin van Velzen, Hollandse Delta 2 Presentatie Kennismiddag 31-10-2012 1. Aanleiding en doel EvV 2. Omvang project + partners EvV 3. Meetnetwerk

Nadere informatie

Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen

Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen Bart van Oort 99-3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding... 3 Hoofdstuk 2: Huidige situatie... 4 Hoofdstuk 3: Wat willen we?... 5 3.1 Besturingsniveaus...

Nadere informatie

Wateroverlast. PWVE, 12 februari Kees Broks, Arjan Messelaar, Broks-Messelaar Consultancy 1

Wateroverlast. PWVE, 12 februari Kees Broks, Arjan Messelaar, Broks-Messelaar Consultancy 1 Wateroverlast PWVE, 12 februari 2014 Kees Broks, Arjan Messelaar, Broks-Messelaar Consultancy 1 Toen het nog simpel was Maar Huidige situatie Rioolstelsel Rioleringsmodel Leidingen, putten Verh. oppervlak

Nadere informatie

Module C2310 Meetplan. Inhoud. 1 Inleiding Verantwoording Wat is veranderd? Opstellers en begeleidingscommissie 4 1.

Module C2310 Meetplan. Inhoud. 1 Inleiding Verantwoording Wat is veranderd? Opstellers en begeleidingscommissie 4 1. Module C2310 Meetplan Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Wat is veranderd? 3 1.3 Opstellers en begeleidingscommissie 4 1.4 Leeswijzer 4 2 Functie van een meetplan 5 2.1 Doel van het meetplan

Nadere informatie

Praktijk voorbeelden samenwerking. Aad Oomens procesmanager

Praktijk voorbeelden samenwerking. Aad Oomens procesmanager Praktijk voorbeelden samenwerking Aad Oomens procesmanager Drie vragen Waarom samenwerken? (noodzaak) Op welke punten samenwerken Hoe samenwerken?!? Waarom samenwerken? Benchmark Rioleringszorg 2010 Rijnland

Nadere informatie

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017 2.1.7 Waterketenplan Limburgse Peelen 2017-2021 en Gemeentelijk Rioleringsplan Roermond 2017-2021 1 Dossier 1792 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1792 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2017

Nadere informatie

Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland. Samen Werken met Afvalwater. Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers)

Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland. Samen Werken met Afvalwater. Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers) Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland 2013-2014 Samen Werken met Afvalwater Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers) 2 Inhoud Voorwoord 5 1. Inleiding 7 2. Doelen voor 2020 9

Nadere informatie

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Gemeentelijk Riolerings Plan Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Doel en inhoud Doel Inzicht verschaffen in de diverse elementen die hebben geleid tot het GRP 2014 t/m 2018 Inhoud

Nadere informatie

Basisopleiding Riolering Module 1

Basisopleiding Riolering Module 1 Basisopleiding Riolering Module 1 Cursusboek Nieuwegein, 2013 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, augustus 2013 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 1.1 Niets

Nadere informatie

KWALITEITSBELEID

KWALITEITSBELEID KWALITEITSBELEID 201.01 1 Dit plan is vastgesteld tijdens de teambijeenkomst d.d. 16.01.201 tevens is toen de betreffende kwaliteitskaart door het team ingevuld. 1. VISIE OP KWALITEITSBELEID. OBS de Robbedoes

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

Basisopleiding Riolering Module 3

Basisopleiding Riolering Module 3 Basisopleiding Riolering Module 3 Cursusboek Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, januari 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 1.0 (herzien)

Nadere informatie

Opzet werksessies Energiebesparing in de Zorg

Opzet werksessies Energiebesparing in de Zorg Opzet werksessies Energiebesparing in de Zorg Uitgangspunten: 6 sessies gedurende een jaar. De werksessies zullen in overleg bij de deelnemende organisaties plaatsvinden. Doel van de werksessies is het

Nadere informatie

EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK

EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK A) Aanleiding en Doel Het verhard oppervlak wordt door de gemeenten bepaald voor het opstellen van een Basis RioleringsPlan (BRP). De aanpassingsfrequentie

Nadere informatie

Asset management in de Watercyclus Thomas Staverman, Stelselbeheerder Riolering

Asset management in de Watercyclus Thomas Staverman, Stelselbeheerder Riolering Asset management in de Watercyclus Thomas Staverman, Stelselbeheerder Riolering No-Dig dag, 23 september 2010 Wat mag je verwachten? Een korte agenda Waternet Asset management organisatie Onderhoudsmanagement

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 18 februari 2010 Datum voorstel 05 januari 2010 Agendapunt Onderwerp Gemeentelijke watertaken De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

3 Management van ICT-kosten en baten

3 Management van ICT-kosten en baten 3 Management van ICT-kosten en baten Stand van zaken in de woningcorporatiesector Patrick van Eekeren en Menno Nijland Het bepalen van de hoogte van de ICT-kosten (en baten), bijvoorbeeld door gebruik

Nadere informatie

Raadsvoorstel 144. Gemeenteraad. Vergadering 4 december Onderwerp

Raadsvoorstel 144. Gemeenteraad. Vergadering 4 december Onderwerp Vergadering 4 december 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststellen Waterplan 2006-2010 inclusief de nota van zienswijzen en reacties. B&W vergadering : 30 oktober 2007 Dienst / afdeling : SB.BOR.WA Aan de

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2013 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods

Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods 1 Klaar voor de zorgplicht!? Erik Wagener Voorzitter stuurgroep zorgplicht http://zeeuwbouw.nl/portfolio/nieuwbouwdijkwoning herwijnen/# Klaar voor

Nadere informatie

minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020

minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020 ambities: minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020 deskundigheid (uitvoering watertaken) door gezamenlijke aanpak ontwikkelen en door schaal

Nadere informatie

Mijn RI&E. Is pas compleet, Als ik PSA niet vergeet. Door: Huib Arts, Arboplaats. Wie zijn wij? Knelpunten Ontstaan van het model

Mijn RI&E. Is pas compleet, Als ik PSA niet vergeet. Door: Huib Arts, Arboplaats. Wie zijn wij? Knelpunten Ontstaan van het model Mijn RI&E Is pas compleet, Als ik PSA niet vergeet Door: Huib Arts, Arboplaats 1 Wie zijn wij? 2 Arboplaats Karakteristieken: - Op innovatie gericht: o.a. Mijn RI&E, DI, GS - Ambitieus team: 10 personen;

Nadere informatie

Samenwerken in de Waterketen

Samenwerken in de Waterketen Samenwerken in de Waterketen Presentatie voor de Raadscommissie van Menterwolde op 13 november 2008 H.Hoogeveen en H.Küpers (RioNoord) 1 Inhoud: Waterketen-ontwikkelingen Voorstel RioNoord Voordelen van

Nadere informatie

Stappenplan Hydrodynamische berekeningen & Pilot Voorthuizen

Stappenplan Hydrodynamische berekeningen & Pilot Voorthuizen Stappenplan Hydrodynamische berekeningen & Pilot Voorthuizen Introductie Modelleren (een vergelijking) Stappenplan!? waarom? Doel en Modeltypen De modelopbouw & validatie (Voorthuizen) Controle resultaten

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

CASEBESCHRIJVING. OPDIC analyse en uitkomst

CASEBESCHRIJVING. OPDIC analyse en uitkomst CASEBESCHRIJVING OPDIC analyse en uitkomst VERTROUWELIJK W E www.implementatie-erp.nl info@implementatie-erp.nl Inleiding Dit is een voorbeeldproject, uitgevoerd door 1 of meerdere professionals van de

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W²

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² Raadsvergadering 29 januari 2018 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² 2018-2022. Portefeuillehouder: Wethouder P. Prins. Ter inzage liggende stukken: Collegebesluit

Nadere informatie

Monitoring. Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V. Oktober Uitvoerders: Disworks DISWORKS

Monitoring. Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V. Oktober Uitvoerders: Disworks DISWORKS Monitoring Uitwerking plan van aanpak monitoring project duurzame inzetbaarheid in de V&V Oktober 2012 Aanvrager: Opdrachtgevers: Uitvoerders: A+O VVT Bestuur A+O VVT en Bestuur SBCM CAOP Disworks DISWORKS

Nadere informatie

De zelfcontrole BRO. Algemene toelichting bij de vragenlijst. Versie Datum 14 april 2018 Status. Definitief concept

De zelfcontrole BRO. Algemene toelichting bij de vragenlijst. Versie Datum 14 april 2018 Status. Definitief concept De zelfcontrole BRO Algemene toelichting bij de vragenlijst Versie 0.99 Datum 14 april 2018 Status Definitief concept De zelfcontrole BRO Colofon Kerndepartement BZK Dir. Ruimtelijke Ordening Turfmarkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Netwerk Afvalwaterketen Delfland

Nieuwsbrief Netwerk Afvalwaterketen Delfland Beste mensen, Zijn jullie ook zo benieuwd naar de ontwikkelingen in een aantal projecten? Hieronder kun je lezen hoe het met een aantal van de projecten gaat. Ook staan er andere items die het vermelden

Nadere informatie

Doelmatig investeren afvalwaterketen regio Amstel, Gooi en Vecht

Doelmatig investeren afvalwaterketen regio Amstel, Gooi en Vecht Doelmatig investeren afvalwaterketen regio Amstel, Gooi en Vecht - Resultaten workshop 19 september 2013 - WELLDRA Doelmatig investeren afvalwaterketen regio Amstel, Gooi en Vecht - Resultaten workshop

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

frip Lelystad Gemeente Almere AAA dronten gemeente Zeewolde ZUIDiAiicii LAND REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente -401/

frip Lelystad Gemeente Almere AAA dronten gemeente Zeewolde ZUIDiAiicii LAND REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente -401/ gemeente AAA dronten Gemeente Almere -401/ 4$ REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente NOORDOOSTPOLDER Zeewolde frip gemeente Lelystad ZUIDiAiicii LAND ONDERGETEKENDEN: 1. De Gemeente

Nadere informatie

WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG

WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG WAT IS HET PROBLEEM ACHTER HET PROBLEEM BEHOEFTE BEPALEN 5X WAAROM PROBLEEMSTELLING:

Nadere informatie

Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland. Samen Werken met Afvalwater. Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers)

Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland. Samen Werken met Afvalwater. Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers) Maatregelenprogramma Afvalwaterketen Flevoland 2014-2020 Samen Werken met Afvalwater Onder de zinspreuk: Niet meaken, maar gewoen doen (Urkers) 2 Inhoud Voorwoord 5 1. Inleiding 7 2. Doelen voor 2020 9

Nadere informatie

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas Raadsvoorstel Raadsvergadering :26 juni 2012 Voorstel : 2012-063 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2011/7601 Documentnummer : 1894/2012/80753 Datum : Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen

Nadere informatie

Asset Management gemeente SWF in het kort. Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management. Aanpak Risico Gestuurd Asset Management

Asset Management gemeente SWF in het kort. Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management. Aanpak Risico Gestuurd Asset Management 1 2 3 4 Asset Management gemeente SWF in het kort Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management Aanpak Risico Gestuurd Asset Management Risico-gebaseerde lange termijn planning 15 tips (Do s) Asset Management

Nadere informatie

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. :

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : INTERN MEMO Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : Aanleiding Duurzaamheid is een speerpunt in het coalitieakkoord en het

Nadere informatie

RIVUS. Voorbeeld regionale samenwerking. Hans Schepman Programmamanager RIVUS. Workshop landelijke Water Ontmoet Water dag 1 oktober Zwolle

RIVUS. Voorbeeld regionale samenwerking. Hans Schepman Programmamanager RIVUS. Workshop landelijke Water Ontmoet Water dag 1 oktober Zwolle RIVUS Voorbeeld regionale samenwerking gemeente Staphorst Hans Schepman Programmamanager RIVUS Workshop landelijke Water Ontmoet Water dag 1 oktober Zwolle Inhoud workshop RIVUS 1 Toelichting RIVUS 2.

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Kwaliteitsbeelden 2.0: samen werken aan stedelijk water. Presentatie PWVE 2 oktober 2014 Dorien Roubos

Kwaliteitsbeelden 2.0: samen werken aan stedelijk water. Presentatie PWVE 2 oktober 2014 Dorien Roubos Kwaliteitsbeelden 2.0: samen werken aan stedelijk water Presentatie PWVE 2 oktober 2014 Dorien Roubos Inhoud presentatie - Aanleiding methodiek kwaliteitsbeelden 2.0 - Aanpak, doel en reikwijdte - Conceptmethodiek:

Nadere informatie

Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta

Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta Geschreven door Ingrid Menger en Judith Cool (Waterschap Brabantse Delta) Samenvatting Waterschap Brabantse Delta heeft in 2009 en 2010

Nadere informatie

MPGAD

MPGAD Bezoekadres De Blom boogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.n1 I www.waterschaprivierenland.n1 Bank IBAN NL93 NWAB 0636 7572 69 BIC NWABNL2G

Nadere informatie

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O Volledige naam van het instrument De Zorgmeter Afkorting Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor ook geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale

Nadere informatie

Rijnland 1 JUNI Hoogheemraadschap van. Water, Producten en Stoffen. Postbus BD S-GRAVENHAGE. Bevestiging rapportage inspectie

Rijnland 1 JUNI Hoogheemraadschap van. Water, Producten en Stoffen. Postbus BD S-GRAVENHAGE. Bevestiging rapportage inspectie uwkenmerk: 141131 ILT uwbrief van: 9 mei 2017 Handhaving Water en Bodem ons kenmerk: 17.050505 t.a.v. de heer Ir. F. Dijkman bijlagen: inhchtingen: P. Visman doorkiesnummer: +31713063383 onderwerp: zorg

Nadere informatie

Specificatie Winsum. Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. 2013-2017 Versie 3 oktober 2013

Specificatie Winsum. Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. 2013-2017 Versie 3 oktober 2013 Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Specificatie Winsum 2013-2017 Versie 3 oktober 2013 Gemeente Bedum Gemeente De Marne Gemeente Winsum Gemeente Eemsmond Waterschap Noorderzijlvest N O C T P CE Inhoudsopgave

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 345 Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING

Doorkiesnummer : (0495) 575 345 Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING Zanddijk, Dingeman OG S1 RAD: RAD121212 2012-12-12T00:00:00+01:00 BW: BW121106 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 december 2012 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016

Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 Waterketen Groningen en Noord Drenthe In 2015 is fase drie van de waterketensamenwerking in Groningen en Noord Drenthe gestart. Dat betekent concrete samenwerkingsprojecten

Nadere informatie

Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam

Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam Datum: oktober 2012 Onderwerp: Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam 1. Inleiding In het

Nadere informatie

Beheren van bouwwerken met BIM

Beheren van bouwwerken met BIM Beheren van bouwwerken met BIM Afstudeerpresenta9e Arnold Bosch 31 Januari 2014 Hoofdmentor: Dr. Ir. A. (Alexander) Koutamanis Mentor: Dr. Ir. L. (Leentje) Volker Afstudeerbedrijf: Brink Groep Ir. O. (Onno)

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013 Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Floating life, drijvend bouwen Drijvend paviljoen Rotterdam en waddendobber regio Groningen Zie

Nadere informatie

Samenwerken in de waterketen in Zaanstreek Waterland

Samenwerken in de waterketen in Zaanstreek Waterland Notitie voor de raadsledenbijeenkomst Zaanstreek-Waterland op 29 november 2017 Samenwerken in de waterketen in Zaanstreek Waterland Sinds 2013 werken de acht gemeenten, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

Bijlage 12 TZHO als matrixstructuur in relatie tot de gemeentelijke structuur.

Bijlage 12 TZHO als matrixstructuur in relatie tot de gemeentelijke structuur. Publieke structuur 1 Figuur 1 1 In dit overzicht staan alleen de gemeenteraad, het college en de volgends doelstellingen bepaalde participatie van organisatieonderdelen binnen de gemeente. Matrixstructuur

Nadere informatie

Afvalwaterteam Amersfoort Jaarplan 2016

Afvalwaterteam Amersfoort Jaarplan 2016 Afvalwaterteam Amersfoort Jaarplan 2016 Definitief AWT Amersfoort-Nijkerk Amersfoort,12 april 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Samenwerking tot nu toe... 3 2 Jaarplan 2016...

Nadere informatie

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit.

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. TRAINING Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. DAGAGENDA 09.00 09.15 uur: Inloop en koffie 09.15 09.30 uur: Kennismaking

Nadere informatie

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter POWERED BY BEPURE Elke dag beter Hallo zelfvertrouwen! Hallo inzicht! Hallo POWERED BY BEPURE Elke dag beter Innoveren is kansen zien en deze omzetten in producten of diensten die uw klanten echt willen.

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts 1 Ambitieniveau van deze sessie: We zetten samen op een rij: Wat is daarvoor nodig? Welke informatie

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

Linked data in de afvalwaterketen Het grote plaatje Wat is GeoDyn? GeoDyn voor gemeenten Analyses GWSW

Linked data in de afvalwaterketen Het grote plaatje Wat is GeoDyn? GeoDyn voor gemeenten Analyses GWSW Linked data in de afvalwaterketen Het grote plaatje Wat is GeoDyn? GeoDyn voor gemeenten Analyses GWSW Eric Oosterom Mark Lamers Timo Nierop Marinus Vonhof Het grote plaatje Eric Oosterom Stichting RIONED

Nadere informatie

BOAS-overeenkomst Glanerbrug. Definitief

BOAS-overeenkomst Glanerbrug. Definitief BOAS-overeenkomst Glanerbrug Definitief 30 september 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Situatiebeschrijving... 3 3 Werkwijze en aanbevelingen... 4 4 Afspraken... 4 5 Financiën... 5 6 Besparingen...

Nadere informatie

De zelfcontrole BGT. Algemene toelichting bij de vragenlijst (v ) Versie 0.3. Datum 20 juli 2017 Status

De zelfcontrole BGT. Algemene toelichting bij de vragenlijst (v ) Versie 0.3. Datum 20 juli 2017 Status Algemene toelichting bij de vragenlijst (v0.5 20072017) Versie 0.3 Datum 20 juli 2017 Status Colofon Kerndepartement IenM Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Rijnstraat 8, Den Haag Contactpersoon A.A. van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Duurzaamheid beleid... 4 3 PLAN: Energieverbruik en reductiekansen... 6 3.1 Energieverbruik door GMB (scope 1 en 2)... 6 3.2 Energieverbruik in de keten (scope 3)... 7

Nadere informatie

Waarom aandacht? doel

Waarom aandacht? doel Financiën?!? Waarom aandacht? doel basis voor doelmatig werken: goed en volledig inzicht in financiën huidige situatie: grote verschillen tussen organisaties waardoor de onderlinge vergelijking en uitwisseling

Nadere informatie

TOETSING VERBREED GRP

TOETSING VERBREED GRP Dit document beschrijft de toetsing van het verbreed GRP op hoofdlijnen. De toetsing is op volledigheid en niet op inhoud. Het is een hulpmiddel bij het maken van afspraken over het proces van het opstellen

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Prestatiemanagement. Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Prestatiemanagement. Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Prestatiemanagement Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting inleiding Bedrijven die prestatiemanagement hebben doorgevoerd, presteren aanzienlijk beter dan organisaties die geen

Nadere informatie

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit Aad Zoeteman, Sigrid Fiering en Linda van der Lans Eenheid Audit en Advies (tel. 070 441 75 78) Provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

De zelfcontrole BGT. Algemene toelichting bij de vragenlijst. Versie Datum 21 maart 2018 Status. Definitief concept

De zelfcontrole BGT. Algemene toelichting bij de vragenlijst. Versie Datum 21 maart 2018 Status. Definitief concept Algemene toelichting bij de vragenlijst Versie 0.99 Datum 21 maart 2018 Status Definitief concept Colofon Kerndepartement BZK Dir. Ruimtelijke Ordening Turfmarkt 147, Den Haag Contactpersoon A.A. van de

Nadere informatie

Gemaal van de toekomst

Gemaal van de toekomst Gemaal van de toekomst Onderzoek besparingspotentieel bij niet gelijktijdig leegpompen rioolstelsels Van S.P.A. Duinmeijer Datum 30 augustus 2013 Opdrachtgever Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam Contactpersoon

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe

Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe 1 Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe Maart 2014 Inleiding In Groningen en Noord-Drenthe werken zevenentwintig gemeenten, twee waterschappen

Nadere informatie

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ)

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) Binnen onze vzw Jeugdzorg Sint-Vincentius zien we kwaliteit als een dynamisch en evolutief gegeven (cfr. Prose-model). Wij willen in eerste instantie een kwaliteitsvolle

Nadere informatie