Welkom. Naam Klas Mentor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom. Naam Klas Mentor"

Transcriptie

1 Mini-gids

2 Welkom Naam Klas Mentor Beste deelnemers, welkom bij ROC Op Maat! Als je een opleiding gaat doen, heb je veel informatie nodig. Wat moet ik doen als ik ziek ben? Wanneer heb ik vakantie? Wie begeleidt mij tijdens mijn opleiding? Deze informatie hebben we verwerkt in een opleidingsgids. Deze vind je op onze website: De mini-gids die je nu in handen hebt, bevat vooral handige informatie die jij en je ouders vast en zeker graag paraat willen hebben (bijv. lestijden, schoolregels, vakantiedata). Achterin kun je eventueel aantekeningen maken. We wensen je dit schooljaar heel veel plezier en succes. Veel succes! Namens het team van ROC Op Maat Zuidoost, Debby Saptenno Schoolleider Lestijden Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag mentoruur pauze actielessen pauze actielessen/nederlands/rekenen mentoruur Woensdag vaklessen De docent plant 30 minuten pauze. Wanneer je op maandag en dinsdag stage loopt geldt het onderwijsrooster vanaf woensdag tot en met vrijdag. Wanneer je op donderdag en vrijdag stage loopt geldt het onderwijsrooster vanaf maandag tot en met woensdag. Bellen bij ziekte en afwezigheid Als je ziek bent, dan meld je dat voor 9 uur bij de floormanager:

3 ROC Op Maat Tijd voor verandering? Tijd voor ROC Op Maat! ROC Op Maat biedt leerlingen tussen de 16 en 23 jaar de kans om het zogenoemde AKA-diploma te halen: Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent. Dit is een diploma op mbo-niveau 1. Hiermee kun je naar een vervolgopleiding in het mbo doorstromen, of als beginnend werknemer aan de slag in de branche waarvoor je hebt gekozen. ROC Op Maat biedt de volgende richtingen: Techniek, Economie & Handel, Zorg & Welzijn en Sport & Recreatie. Opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 ROC Op Maat biedt leerlingen die de ambities hebben de mogelijkheid om een speciaal hiervoor ontwikkelde mbo-opleiding op niveau 2 te volgen: Helpende Zorg & Welzijn. Meer informatie vind je op onze website. Maatwerk ROC Op Maat staat echt voor maatwerk. In vergelijking met het reguliere onderwijs is er meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en wordt er meer gestuurd op gedrag. De leerlingen krijgen veel persoonlijke aandacht en er is gestructureerde zorg. Ook andere instanties zijn hierbij betrokken. De school coördineert alle zorg en begeleiding, om te voorkomen dat leerlingen opnieuw verdwalen. Iedere leerling van ROC Op Maat krijgt een eigen mentor en stagebegeleider voor hulp en begeleiding, bijvoorbeeld bij de keuze voor een beroepsrichting en stageplaats. De mentor is tevens contactpersoon voor de ouders.

4 Wie is wie? Hulp nodig? Schoolleider Veiligheidscoördinator Leerlingenbegeleiding De administratie Debby Saptenno Paul Hattink, Coen Mons Ron Nooitmeer, George Leenes en Sarah Yousfi Dagelijks open van tot uur en van tot uur. Bij de administratie kun je terecht voor: wijzigingen in persoonsgegevens (verhuizing, wijziging van telefoonnummer) aanvragen formulieren Tijdens de lessen ga je niet naar de administratie. Administratie Floormanager Anja van Breenen Sonja Kruis De floormanager houdt toezicht op het hele gebouw. Ook is hij verantwoordelijk voor kleine reparaties in het gebouw. Alle aanwijzingen van de floormanager moeten uiteraard door de leerlingen worden opgevolgd. Zijn er problemen met meubilair, sanitair e.d. dan kun je dit bij hem melden. Floormanager Ed Smak De zorgcoördinator De begeleiding van leerlingen wordt binnen de school gecoördineerd door de zorgcoördinator. Voor alle leerlingen wordt door de schoolpsycholoog een handelingsplan opgesteld. De ouders moeten dit handelsplan ondertekenen. De zorgcoördinator bekijkt alle gegevens en stelt vast wat er nodig is voor de leerling om tot een diploma te komen. Onze zorgcoördinator: Ron Nooitmeer Vertrouwenspersoon De vertrouwenspersoon behandelt persoonlijke en vertrouwelijke zaken, zoals pesten of andere vormen van gedrag. Onze vertrouwenspersoon is: Sandra van Dam Ron Nooitmeer Stagecoördinator Een heel groot deel van je opleiding bestaat uit stage. Je loopt 2 dagen per week stage, minimaal 30 weken lang. 60 dagen stage is het minimum. Met al je vragen over stage kun je terecht bij de stagecoördinator. Onze stagecoördinator is: Sandra van Dam Ron Nooitmeer Debby Saptenno Sarah Yousfi Ed Smak

5 De 3 gouden ROM-regels Prettige leeromgeving Binnen het ROC Op Maat vinden we respect (voor elkaar en voor het materiaal, het gebouw), een positieve leer- en werkhouding en sociaal vaardig gedrag belangrijk. We gaan er vanuit dat je de schoolregels kent en naleeft. Wij hopen dat je met plezier naar school gaat en dat je door je gedrag bijdraagt aan een prettige sfeer. 1. We respecteren elkaar en luisteren naar elkaar. Vertrouwen 2. We spreken Nederlands en schelden elkaar niet uit. Verantwoordelijkheid 3. We volgen de aanwijzingen van alle medewerkers van het ROC Op Maat op. Veiligheid De uitgebreide schoolafspraken vind je in paragraaf 3.7 van onze opleidingsgids:

6 Praktische info Wat neem ik mee naar school? - pen en potlood - boeken en schriften van de vakken van die dag - agenda Bezoek aan de dokter We gaan ervan uit dat je afspraken met huisarts/tandarts en dergelijke zoveel mogelijk buiten de lestijden regelt. Verzuim in verband met afspraken die niet buiten schooltijd gepland kunnen worden, vraag je schriftelijk aan bij je mentor. Als je te laat bent Te laat komen wordt geregistreerd en aangemeld als verzuim. Of iemand te laat komt, is ter beoordeling van de docent; deze is gerechtigd de toegang tot de les te weigeren. Aanwezigheid Elke lesdag zet je bij de floormanager je handtekening dat je aanwezig bent en ter instemming met de presentieregistratie van de schooldag daarvoor. Elke docent houdt je aanwezigheid bij. Lesuitval Bij ROC Op Maat vallen nooit lessen uit. Dit komt omdat we de week in tweeën hebben geknipt. De ene helft loopt stage en de andere helft heeft les. Docenten waarvan de groep op stage is, vallen in op het moment dat er een zieke collega is. Als je ziek bent Als je ziek bent, meld je dat voor 9 uur bij de floormanager: Als je ziek bent op een stagedag, meld je dat ook op je stage. Als je tijdens de lessen ziek naar huis gaat, moet je dit voor het verlaten van het schoolgebouw melden bij je mentor en de receptie. Meer informatie over verzuim en verlof vind je in hoofdstuk 5 van onze opleidingsgids.

7 Portfolio Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op. Een portfolio is een persoonlijke, soms digitale, map. Aan het begin van het schooljaar ontvang je een portfoliomap. Hierin kan je bewijzen verzamelen van je activiteiten op school, de POP gesprekken, etc. Met behulp van de checklist kan je nagaan wat je moet verzamelen. Daarnaast kan je in je portfoliodossier een aantal dingen bewaren die informatie over de opleiding geven zoals deze leerlingenwijzer. Het portfoliodossier heb je nodig voor je examen, de onderdelen moet je regelmatig bijhouden en worden besproken in de POP gesprekken. School en stage De reguliere opleiding duurt ongeveer 38 weken, 5 dagen per week. Gedurende de gehele opleiding heb je 2½ dag per week school, daarnaast krijg je opdrachten mee. Belangrijk onderdeel bij ons op school is de stage. Je loopt minimaal 30 weken stage bij een erkend leerbedrijf, per week 2 dagen van 7 klokuur. Bij elkaar loop je dus 60 dagen stage. Meer informatie vind je op onze website: Kantine Vanaf uur kunnen de leerlingen de kantine gebruiken. Uiteraard alleen op tijden dat zij geen lessen moeten volgen. Alleen in de kantine is eten en drinken toegestaan. Kluisjes In ons schoolgebouw hebben we kluisjes. Informatie hierover kun je krijgen bij je mentor. Vakanties en andere belangrijke data Herfstvakantie maandag 13 oktober 2014 t/m vrijdag 17 oktober 2014 Studiedag woensdag 18 december 2014 Kerstvakantie maandag 22 december 2014 t/m vrijdag 2 januari 2015 Voorjaarsvakantie maandag 23 februari 2015 t/m vrijdag 27 februari 2015 Studiedag maandag 16 maart 2015 Pasen maandag 6 april 2015 Studiedag woensdag 22 april 2015 Meivakantie maandag 27 april 2015 t/m vrijdag 8 mei 2015 Hemelvaart donderdag 14 mei 2015 en vrijdag 15 mei 2015 Pinksteren maandag 25 mei 2015 Zomervakantie donderdag 2 juli 2015 t/m vrijdag 14 augustus 2015 Op onze website vind je de jaaragenda van het lopende schooljaar.

8 Check de website Notities Onze opleidingsgids is te bekijken op: In deze opleidingsgids vind je nog veel meer informatie. Hieronder een overzicht met de verschillende hoofdstukken. 1. Welkom 2. Even voorstellen 3. Het onderwijs op onze school 4. Leerlingbegeleiding 5. Onderwijstijd, lesuitval, verzuim en verlof 6. Veiligheid 7. Praktische zaken 8. Vertegenwoordiging en inspraak 9. Ouderbetrokkenheid 10. Klachtenregeling, vertrouwenspersoon en leerlingenstatuut 11. Financiën en verzekeringen 12. Schoolvakanties en overige belangrijke data 13. Contactgegevens Mochten leerlingen en/of ouders om wat voor reden dan ook niet in de gelegenheid zijn om de opleidingsgids online te bekijken, dan kan een papieren versie worden aangekaart bij de afdeling Communicatie & PR via of per post: VOvA, afdeling Communicatie & PR, Postbus 37600, 1030 BA Amsterdam. Vermeld duidelijk schoolnaam, naam leerling en adresgegevens.

9 ROC Op Maat Zuidoost Bijlmerdreef TV Amsterdam T (020) E info@rocopmaat.vova.nl I Facebook ROCOpMaat