NATURE S PRIDE. Duurzaam distributie- en verwerkingscentrum van exotische groenten en fruit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NATURE S PRIDE. Duurzaam distributie- en verwerkingscentrum van exotische groenten en fruit"

Transcriptie

1 Duurzaam distributie- en verwerkingscentrum van exotische groenten en fruit

2 Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp voor Nature s Pride, één van Nederlands grootste importeurs van exotische groenten en fruit, een nieuw en duurzaam distributie- en verwerkingscentrum in Maasdijk. De verschillende ingrepen in proces- en gebouwtechniek leveren een indrukwekkende energiebesparing op van meer dan 3%: met de BREEAM-NL Excellent certificering behoort het pand tot de top-5 van meest duurzame distributiecentra van West- Europa. Nature s Pride wil verantwoordelijkheid nemen voor de impact die de bedrijfsactiviteiten hebben op de samenleving en het milieu. De bouw van het nieuwe en duurzame onderkomen markeert een volgende mijlpaal in dit streven. Zeker binnen de AGF-sector is zo n hoge ambitie uniek. Door het innovatief toepassen van diverse technieken zijn er out of the box-oplossingen gecreëerd. De verschillende ingrepen in proces- en gebouwtechniek leveren een indrukwekkende energiebesparing op van meer dan 3%. Aangezien voor dit type gebouwen normaliter geen BREEAM-NL certificaat kan worden afgegeven, is er een speciale Bespoke-procedure gevolgd. Momenteel loopt er nog een vergunningsaanvraag voor een windmolen (3 megawatt) die langs de A2 voor het gebouw van Nature s Pride komt te staan. Met de inzet van deze windmolen zal het gebouw energieneutraal worden.

3 Transparant en overzichtelijk Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, waarbij onder andere nauw is samengewerkt met installatie- en energieadviseur DWA, constructeur IMd, Van Kempen Koudetechniek en aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Het behalen van het hoge duurzaamheidniveau is volgens Paul de Ruiter: Het resultaat van een integraal ontwerpproces, waarbij het welbevinden van de mens centraal heeft gestaan. De ronde patio met daarom heen de kantine vormt het levendige hart van de 32 man grote organisatie. Gelijkwaardigheid, welbevinden, samenwerking en logistiek vormen de kernwaarden van het ontwerp. Veel aandacht is er besteed aan de (maximaal efficiënte) logistieke stromen van zowel mensen als goederen, aan daglicht, uitzicht, transparantie, aan een optimaal (binnen)klimaat, hoogwaardige binnenafwerking en uiteraard aan de architectonische verschijningsvorm.

4 Toekomstbestendig ontwerp Het gebouw bestaat uit twee lagen. Beneden zijn de ontvangst en overslag van fruit gepositioneerd, boven bevinden zich de opslagcellen, rijpcellen, de ruimten voor verwerking en de kantoren. De gevel is opgebouwd uit sandwichpanelen die zijn voorzien van stalen golfplaten met een bruinzwarte afwerking. Het gebouw kenmerkt zich vooral doordat het kantoorgedeelte (met groen dak) op de eerste verdieping als een ronde uitstulping naar buiten kraagt. In de begroeide toren, direct aan de rijksweg, is de afvalverwerking opgenomen. Er is nadrukkelijk rekening gehouden met eventuele functiewijzigingen. Het casco is dan ook met minimale ingrepen aan te passen waardoor de flexibiliteit groot is. Vloersparingen kunnen probleemloos dichtgelegd worden en vluchttrappen kunnen op alternatieve posities worden gemaakt als er een andere indeling nodig is. Ook is de vloer van de Packafdeling geschikt om lokaal zwaarder belast te worden, waardoor het gehele gebouw, inclusief kantoor, een andere functie kan bekleden.

5 Vegetatiedak en vlinderdaktuin Parkeergelegenheid bevindt zich op het dak zodat hiervoor geen extra grondoppervlak benodigd is. Op het parkeerdek komen laadpalen voor het laden van elektrische voertuigen. Het hemelwater, afkomstig van het parkeerdak, wordt via olie-/benzineafscheiders en bezinkputten op het vuilhemelwaterriool aangesloten. Het hemelwater van de overige dakvlakken wordt via een grijswaterbuffer aangesloten op het schoonhemelwaterriool en onder de snelweg door op het oppervlaktewater geloosd. De inpandige grijswaterbuffer wordt ingezet voor de spoeling van toiletten, urinoirs en schoonmaakwerkzaamheden. Hiervoor is een separaat leidingnet aangebracht. Op het dak is een vegetatiedak aangebracht van ruim 2. m2, een bijenhotel, een insectenkast en vogelhuisjes voor de gierzwaluw. Uniek is de vlinderdaktuin die in samenwerking met de Vlinderstichting is ontworpen en ook zal worden gebruikt voor onderzoek. Prestatiemonitoring Om te garanderen dat de beloofde prestaties in de praktijk gehaald worden, wordt het pand voortdurend gemonitord. Dit gebeurt met de online tool Monavisa waarmee 24 uur per dag inzichtelijk is of alle installaties naar behoren functioneren. Zo niet, dan volgt er automatisch een melding.

6 - PLATTEGRONDEN BEGANE GROND 1 1e VERDIEPING 1 TUSSENVERDIEPING 2e VERDIEPING - DAK 1 1

7 NATURE S PRIDE - GEVELS EN DOORSNEDEN GEVELAANZICHT NOORD-WEST GEVELAANZICHT NOORD-OOST (ZIJDE A2) GEVELAANZICHT NOORD-WEST GEVELAANZICHT ZUID-OOST GEVELAANZICHT NOORD-OOST (ZIJDE A2) GEVELAANZICHT ZUID-WEST GEVELAANZICHT ZUID-OOST DOORSNEDE A GEVELAANZICHT ZUID-WEST 1 DOORSNEDE B DOORSNEDE C DOORSNEDE D 1 1

8 PROJECT GEGEVENS Opdrachtgever Gebruiker Locatie Programma Bruto vloeroppp Certificering Architect Projectarchitect Projectteam Nature s Management Nature s Pride Honderdland 611, Maasdijk Duurzaam distributie- en verwerkingscentrum m2 BREEAM-NL Excellent Architectenbureau Paul de Ruiter Paul de Ruiter Christian Quesada van Beresteyn, Willem Jan Landman, Marlous Vriethoff, Laura van de Pol, Roel Rutgers, Giorgio Carella, Marieke Sijm Start ontwerp Januari 211 Start uitvoering Februari 213 (bouwtijd 9 mnd) Oplevering November 213 Ingebruikname Januari 214 Adv constructie Adv install. en energie BREEAM adviseur Adv. bouwkosten Adv. koelinstallaties E-installateur W-installateur Aannemer Bestek Interieurarchitect Interieurbouwer Grootkeuken ICT Stedenbouwkundige Hovenier Vlinderdaktuin Gevelbegroeiing Fotograaf IMd raadgevende ingenieurs DWA DWA bbn adviseurs Van Kempen Koudetechniek BAM Techniek, regio West Klimaatservice Holland, Dorst Loodgietersbedrijf Bouwbedrijf De Vries en Verburg Bogaerds Architecten Architectenbureau Paul de Ruiter Gielissen Bouter/FM Interieurbouw Mansveld, Luc Heijnen BDP Khandekar Spots Hoveniers Van der Tol Mostert de Winter Jeroen Musch