1) Bij brief van 16 november 2005 heeft de Nederlandse overheid de bovengenoemde steunmaatregel aangemeld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1) Bij brief van 16 november 2005 heeft de Nederlandse overheid de bovengenoemde steunmaatregel aangemeld."

Transcriptie

1 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.XII.2005 C(2005)5946 Betreft: Steunmaatregel N 570/ Nederland Vermindering accijns biobrandstoffen Excellentie, De Commissie deelt Nederland hierbij mede dat zij na onderzoek van de door de Nederlandse overheid over de bovengenoemde zaak verstrekte informatie heeft besloten geen bezwaar te maken tegen de maatregel. I. PROCEDURE 1) Bij brief van 16 november 2005 heeft de Nederlandse overheid de bovengenoemde steunmaatregel aangemeld. II. GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE MAATREGEL 2) Nederland is voornemens de accijns op biobrandstoffen te verminderen om de broeikasgasemissies terug te dringen en de verplichtingen na te komen die voortvloeien uit Richtlijn 2003/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 8 mei 2003 ter bevordering van het gebruik van biobrandstoffen of andere hernieuwbare brandstoffen in het vervoer 1. 3) De accijnstarieven in Nederland zijn op dit ogenblik per 1000 liter 668,10 EUR voor ongelode benzine, 364,91 EUR voor zwavelvrije diesel en 374,91 EUR voor andere diesel. De voorgestelde accijnsvermindering in geval van bijmenging van 2% biobrandstof bedraagt 10,10 EUR per 1000 liter benzine en 6,10 EUR per 1000 liter diesel. 1 PB L 123 van , blz. 42. Zijne Excellentie de Heer B. Bot Minister van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus NL EB s-gravenhage Commission européenne, B-1049 Bruxelles Belgique Europese Commissie, B-1049 Brussel België - Telefoon: (0)

2 4) De vermindering zou gelden voor benzine en diesel waaraan respectievelijk bio-ethanol en biodiesel is toegevoegd. Zij komt overeen met het aandeel van de biobrandstof in het eindproduct tot ten hoogste 2%. Per saldo betekent het dat het gedeelte biobrandstof in benzine en diesel van accijns zou zijn vrijgesteld. 5) De vrijstelling blijft beperkt tot de meerkosten van biobrandstof, zoals is voorgeschreven bij artikel 16 van de richtlijn energiebelastingen 2. Bij de berekening van de meerkosten wordt rekening gehouden met de geringere energie-efficiëntie. Door de (accijns)vermindering worden de meerkosten van biobrandstoffen geneutraliseerd, zodat leveranciers fossiele brandstoffen gemengd met 2% biobrandstof voor dezelfde prijs als fossiele brandstoffen aan de eindconsument kunnen aanbieden. 6) In een door de Nederlandse overheid gefinancierd onderzoek naar de productiekosten van biobrandstoffen kwam men in 2003 uit op een kostprijs van 73 EUR per hectoliter voor biodiesel en 61 EUR per hectoliter voor bio-ethanol 3. De Nederlandse overheid hanteert voor de accijnsvermindering evenwel lagere kostprijzen. Voor biodiesel wordt uitgegaan van de werkelijke marktprijs, die momenteel op 65 EUR per hectoliter ligt en wordt gestaafd met de in de tabel hierna vermelde cijfers. Voor bio-ethanol baseert de Nederlandse overheid zich op een andere, volgens haar goed onderbouwde studie 4 die tot een kostprijs van 58 EUR per hectoliter komt. Deze prijs wordt ook door andere lidstaten gehanteerd en is de laagste van de marktprijzen voor bio-ethanol die de afgelopen jaren in Europa zijn opgetekend. De prijzen worden als volgt onderbouwd: Tabel 1: biodiesel bio-ethanol Biomassa productie/grondstoffen Transport 5 5 Conversie Distributie Totaal per 1000 liter ) De referentiewaarde van fossiele brandstof is afkomstig van de in het "Oil Bulletin" voor Nederland gepubliceerde cijfers. Uitgaande van de gemiddelde prijzen in Nederland in de periode van juli 2004 tot en met juni 2005 komt men tot de volgende waarden (exclusief BTW en accijns): diesel: benzine: 417 EUR per 1000 liter. 410 EUR per 1000 liter. 8) Biobrandstoffen hebben een geringere energie-efficiëntie dan fossiele brandstoffen. Bij de berekening van de meerkosten heeft de Nederlandse overheid gebruikgemaakt van Richtlijn 2003/96/EG van de Raad van 27 oktober 2003 tot herstructurering van de communautaire regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit. PB L 283 van , blz. 51. Ecofys, Biofuels in the Dutch Market: a fact-finding study, Report 2GAVE03.12, Utrecht, November 2003,

3 een correctiefactor voor meerverbruik 1,45 voor pure bio-ethanol en 1,1 voor biodiesel 5. Dit betekent dat er 1,45 liter bio-ethanol moet worden getankt om dezelfde kilometers af te leggen als met 1 liter benzine. Dit houdt tevens in dat er bij gebruik van bio-ethanol ook met een factor 1,45 meer accijns en BTW betaald wordt. De meerkosten worden dan: bio-ethanol biodiesel 505 EUR per 1000 liter. 305 EUR per 1000 liter. In onderstaande tabel 2 worden de gegevens samengevat 6 : Productie Accijns diesel biodiesel benzine bioethanol Accijnsvermindering Subtotaal A Inclusief 19% BTW Correctiefactor meerverbruik 1,1 1,45 Totaal ) Gelet op deze meerkosten is de accijnsvermindering vastgesteld op 505 EUR per 1000 liter pure bio-ethanol en op 305 EUR per 1000 liter pure biodiesel. Uitgaande van een bijmenging van 2% biobrandstof leidt dit tot een accijnsvermindering van 10,10 EUR per 1000 liter benzine en 6,10 EUR per 1000 liter diesel. De accijnstarieven in Nederland bedragen op dit ogenblik per 1000 liter 668,10 EUR voor ongelode benzine, 364,91 EUR voor zwavelvrije diesel en 374,91 EUR voor andere diesel. 10) Het budget voor de accijnsvermindering wordt geraamd op 70 miljoen EUR. De duur van de regeling is één jaar, van tot en met ) De bijmenging en administratie van biobrandstof zal plaatsvinden in een accijnsgoederenplaats waar de accijnsvermindering formeel wordt toegestaan en wordt gecontroleerd door de belastingdienst. 5 6 De cijfers zijn afkomstig van het verslag "Stationary Applications of Liquid Biofuels", zie: Bedragen in euro per 1000 liter.

4 12) Nederland wil in de toekomst leveranciers verplichten om 2% van hun totale afzet van motorbrandstoffen in Nederland in te vullen met biobrandstoffen. Omdat de benodigde wet- en regelgeving naar verwachting niet eerder dan 1 januari 2007 gereed kan zijn, wordt het bijmengen van 2% biobrandstoffen tot die tijd fiscaal gestimuleerd. Met ingang van 1 januari 2007 vervalt de accijnsstimulering en treedt de afzetverplichting in werking. 13) De grondslag van de accijnsvermindering is een nieuw artikel 72a van de Wet op de accijns 7. III. BEOORDELING Bestaan van staatssteun en rechtmatigheid 14) Volgens artikel 87 van het EG-Verdrag is er sprake van staatssteun in geval van (1) steun door een lidstaat of met staatsmiddelen bekostigd, (2) die de mededinging vervalst of dreigt te vervalsen (3) door begunstiging van bepaalde ondernemingen of bepaalde producties, (4) voorzover deze steun het handelsverkeer tussen de lidstaten ongunstig beïnvloedt. 15) De onderhavige maatregel wordt met staatsmiddelen bekostigd aangezien hij direct leidt tot een vermindering van belastingmiddelen die anders aan het ministerie van Financiën zouden toevloeien. De accijnsvermindering is bedoeld om de kosten te drukken van een specifieke sector, met name de producenten van mengsels van biobrandstoffen en fossiele brandstoffen. Derhalve kan niet worden gesteld dat de voorgenomen vermindering past in het Nederlandse accijnsbeleid voor brandstoffen als geheel. Door de normale kosten van de accijnsplichtigen ten dele te verminderen, bevoordeelt de maatregel bepaalde ondernemingen en de productie van bepaalde goederen. Aangezien mengsels met biobrandstoffen een alternatief zijn voor fossiele diesel en benzine, kan dit voordeel de concurrentie op de interne markt van de EU vervalsen. De maatregel kan eveneens het handelsverkeer tussen de lidstaten in deze sector beïnvloeden. De voorgenomen maatregel vormt bijgevolg staatssteun in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag. 16) Nederland is haar verplichting nagekomen door de steun overeenkomstig artikel 88, lid 3, van het EG-Verdrag aan te melden. Gemeenschapsbeleid op het gebied van milieuvriendelijke brandstoffen 17) Het stimuleren van biobrandstoffen en andere alternatieve brandstoffen ter vervanging van klassieke diesel of benzine als motorbrandstof is een prioritaire doelstelling van de Gemeenschap, omdat deze kunnen bijdragen tot het bereiken van doelstellingen zoals het terugdringen van CO 2 -emissies en het waarborgen van een milieuvriendelijke continue energievoorziening. In artikel 3 van Richtlijn 2003/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 8 mei 2003 ter bevordering van het gebruik van biobrandstoffen of andere hernieuwbare brandstoffen in het vervoer 8 wordt een streefcijfer van 5,75 % biobrandstoffen vastgesteld voor de totale hoeveelheid benzine 7 8 Belastingplan PB L 123 van , blz. 42.

5 en dieselolie die op 31 december 2010 voor vervoersdoeleinden op de markten van de lidstaten aangeboden wordt. Het ten aanzien van biobrandstoffen gevoerde beleid is een logisch onderdeel van het ruimere beleid ter bevordering van hernieuwbare energiebronnen in het algemeen 9. 18) In Richtlijn 2003/30/EG wordt "biobrandstof" gedefinieerd als "vloeibare of gasvormige transportbrandstof die gewonnen is uit biomassa", en "biomassa" als "de biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en residuen van de landbouw (met inbegrip van plantaardige en dierlijke stoffen), de bosbouw en aanverwante bedrijfstakken, alsmede de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval". Onder "andere hernieuwbare brandstoffen" wordt verstaan, andere hernieuwbare brandstoffen dan biobrandstoffen, die afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Verenigbaarheid met de gemeenschappelijk markt 19) Volgens artikel 87, lid 3, onder c), van het EG-Verdrag kan van de in lid 1 van dat artikel vervatte algemene regel inzake onverenigbaarheid van staatssteun worden afgeweken voor steunmaatregelen om de ontwikkeling van bepaalde vormen van economische bedrijvigheid of van bepaalde regionale economieën te vergemakkelijken, mits de voorwaarden waaronder het handelsverkeer plaatsvindt daardoor niet zodanig worden veranderd dat het gemeenschappelijk belang wordt geschaad. 20) Bij de onderhavige maatregel wordt steun verleend voor brandstoffen die de bedoeling hebben om milieuvriendelijker zijn dan klassieke brandstoffen. De Commissie heeft de aangemelde maatregelen daarom getoetst aan de communautaire kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu 10 (hierna "de kaderregeling" genoemd). 21) Volgens paragraaf E.3.3 van de kaderregeling vormt exploitatiesteun ten behoeve van de productie van energie uit hernieuwbare bronnen in het algemeen toegelaten steun. De Commissie is van mening dat voor deze steun bijzondere regels kunnen worden vastgesteld, omdat deze energiebronnen in bepaalde gevallen moeilijk kunnen concurreren met de traditionele energiebronnen. 22) De aangemelde maatregel is conform de voorwaarden van paragraaf E.3.3 van de kaderregeling. De definitie van de begunstigde biobrandstoffen beantwoordt aan die van punt 6 van de kaderregeling en aan die van Richtlijn 2003/30/EG. 23) Uit de in tabellen 1 en 2 hierboven over de productiekosten van biobrandstoffen verstrekte informatie blijkt dat de steun slechts het verschil tussen die productiekosten in Nederland en de marktprijzen van die energiebron zal dekken. Zodoende is overcompensatie van de biobrandstofproducenten in de zin van punt 56 van de kaderregeling uitgesloten. Er is geen behoefte om de exploitatiesteun te beperken tot de afschrijving van de installaties, aangezien het hier om brandstoffen uit biomassa of 9 10 Zie b.v. het Witboek van de Commissie over hernieuwbare energiebronnen, COM(1997) 599 def van ; het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening", COM(2000) 769 van ; de Mededeling van de Commissie over alternatieve brandstoffen voor het wegvervoer en een pakket maatregelen ter bevordering van het gebruik van biobrandstoffen, COM(2001) 547 van PB C 37 van , blz. 3.

6 aanverwante producten gaat en, in tegenstelling tot andere hernieuwbare energiebronnen, de investeringskosten daarbij relatief lager zijn, maar de exploitatiekosten hoger (zie punt 60 van de kaderregeling). 24) Tot slot neemt de Commissie er nota van dat de duur van de maatregel beperkt is tot één jaar ( tot en met ). IV. Conclusie 25) Op grond van de voorgaande overwegingen concludeert de Commissie dat de aangemelde steunmaatregel verenigbaar is met de gemeenschappelijke markt omdat hij voldoet aan de voorwaarden van paragraaf E.3.3 van de communautaire kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu. Bijgevolg besluit de Commissie geen bezwaar te maken tegen de maatregel. 26) Ingeval deze brief vertrouwelijke gegevens mocht bevatten die niet mogen worden bekendgemaakt, wordt U verzocht de Commissie daarvan binnen vijftien werkdagen vanaf de ontvangst van dit schrijven in kennis te stellen. Ontvangt de Commissie binnen de vastgestelde termijn geen met redenen omkleed verzoek, dan neemt zij aan dat U instemt met mededeling aan derden en bekendmaking van de volledige tekst van dit schrijven in de authentieke taal op Internet: Dit verzoek dient bij aangetekend schrijven of bij faxbericht te worden gericht aan: Europese Commissie Directoraat-generaal Concurrentie Griffie Staatssteun SPA 3, Kamer 6/5 B-1049 BRUSSEL Telefax nr.: Vermeld in alle correspondentie s.v.p. de benaming en het nummer van de zaak. Met bijzondere hoogachting, Voor de Commissie Neelie KROES Lid van de Commissie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259. Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 "Eneco duurzame energie " Excellentie,

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259. Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 Eneco duurzame energie  Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259 Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 "Eneco duurzame energie " Excellentie, De Commissie wenst Nederland ervan in kennis te stellen dat zij, na onderzoek

Nadere informatie

Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de EU.

Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de EU. Europese Commissie Brussel, 30.06.2004 C (2004)2042 fin Betreft: Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.XII.2005 C (2005) 5280 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 491/2005 - Nederland Subsidieregeling sanering glastuinbouwbedrijven in vanuit milieu opzicht kwetsbare

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2013 C(2013) 7725 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.37017 (2013/N)

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 01-03-2004 C(2004) 706 Betreft : Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/2004 - Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten.

Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6-VIII-2007 C (2007) 3862 Betreft: Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten. Excellentie, De Commissie wenst Nederland ervan in kennis te

Nadere informatie

Betreft: Steunmaatregel nr. N 334/2005 België Verlaging van het accijnstarief voor biobrandstoffen

Betreft: Steunmaatregel nr. N 334/2005 België Verlaging van het accijnstarief voor biobrandstoffen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.XII.2005 C(2005)5960 Betreft: Steunmaatregel nr. N 334/2005 België Verlaging van het accijnstarief voor biobrandstoffen Excellentie, 1 PROCEDURE (1) De Belgische autoriteiten

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-12-2002 C (2002) 4854 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 210/02 Subsidieverordening sloop agrarische en overige bebouwing buitengebied

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6636 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Excellentie, Steunmaatregel

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 8 januari 2003 (09.01) (OR. fr) 5105/03 FISC 2

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 8 januari 2003 (09.01) (OR. fr) 5105/03 FISC 2 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 8 januari 2003 (09.01) (OR. fr) 5105/03 FISC 2 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Sylvain BISARRE, directeur, namens de secretaris-generaal van de Europese Commissie ingekomen:

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 31.III.2008 C(2008)1275

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 31.III.2008 C(2008)1275 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.III.2008 C(2008)1275 Betreft: Steunmaatregel nr. N 687/2007 Nederland Verlenging van de kaderregeling voor steun ten behoeve van de reductie van CO 2 -emissies in de sector

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27-02-2001 SG(2001) D/ 286469 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel Excellentie, Ik heb de eer U ervan in

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2001 C (2001)4509fin Betreft: Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun Excellentie, PROCEDURE 1. Bij schrijven van 24 juli 2001 heeft België, overeenkomstig

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8-XII-2005 C(2005) 5300 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging Excellentie, Ik heb de eer u mee te

Nadere informatie

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13-XII-2006 C(2006) 6784 Betreft : Staatssteun / België - Steunnummer N 621/2006 - Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw Excellentie, Ik heb

Nadere informatie

Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid

Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.04.2004 C(2004)1357fin Betreft : Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid Excellentie, 1- PROCEDURE 1. Bij schrijven van 5 december 2003,

Nadere informatie

2. Deze aanmelding heeft betrekking op wijziging en verlenging van MEPsteunregelingen

2. Deze aanmelding heeft betrekking op wijziging en verlenging van MEPsteunregelingen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.XII.2007 C(2007)6875 Betreft: Steunmaatregel nr. N 478/2007 - Nederland "Stimulering van duurzame energie, wijziging en verlenging van de MEP-regeling (N 707/02) en MEP stimulering

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel,19.12.2012 C(2012) 9473 final

EUROPESE COMMISSIE. Brussel,19.12.2012 C(2012) 9473 final EUROPESE COMMISSIE Brussel,19.12.2012 C(2012) 9473 final Betreft: Steunmaatregel SA.35377 (2012/N) Nederland Groene energiebelasting verlenging van de toepassing van het verlaagde tarief voor de glastuinbouwsector

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2016) 5566 final. Steunmaatregel SA (2016/N) Nederland SDE+ biomassa bijstook - NL.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2016) 5566 final. Steunmaatregel SA (2016/N) Nederland SDE+ biomassa bijstook - NL. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.8.2016 C(2016) 5566 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.43422 (2016/N)

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.5.2017 C(2017) 3217 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46960 (2017/N)

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 30.V.2006 C(2006)2199. Steunmaatregel nr. N 401/ Nederland Subsidie CO2-reductie gebouwde omgeving.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 30.V.2006 C(2006)2199. Steunmaatregel nr. N 401/ Nederland Subsidie CO2-reductie gebouwde omgeving. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.V.2006 C(2006)2199 Betreft: Steunmaatregel nr. N 401/2005 - Nederland Subsidie CO2-reductie gebouwde omgeving Excellentie, De Commissie wenst Nederland ervan in kennis te

Nadere informatie

Steunmaatregel N 524/2009 Nederland Wijzigingen in het Nederlands Fonds voor de Film (N 291/2007) Excellentie,

Steunmaatregel N 524/2009 Nederland Wijzigingen in het Nederlands Fonds voor de Film (N 291/2007) Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.12.2009 C(2009)10665 Betreft: Steunmaatregel N 524/2009 Nederland Wijzigingen in het Nederlands Fonds voor de Film (N 291/2007) Excellentie, 1. PROCEDURE (1) Bij brief van

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36315 (2013/N) Nederland Botlek Zuid - stoompijpleiding

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36315 (2013/N) Nederland Botlek Zuid - stoompijpleiding EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6627 final In de openbare versie van dit besluit zijn, overeenkomstig de artikelen 24 en 25 van Verordening (EG) nr. 659/1999 van de Raad van 22 maart 1999

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 15.VI.2006 C(2006)2415. Steunmaatregel nr. N 543/2005 - Nederland "Stimulering van WKK onder de MEP" Excellentie,

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 15.VI.2006 C(2006)2415. Steunmaatregel nr. N 543/2005 - Nederland Stimulering van WKK onder de MEP Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.VI.2006 C(2006)2415 Betreft: Steunmaatregel nr. N 543/2005 - Nederland "Stimulering van WKK onder de MEP" Excellentie, De Commissie deelt de Nederlandse autoriteiten mee

Nadere informatie

Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw

Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.VII.2005 C (2005) 2704 def. Betreft: Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw Excellentie, I. Procedure (1) Bij schrijven van

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL)

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.09.2016 C(2016) 5506 final Betreft: Staatssteun / Nederland SA.45811 (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) Excellentie, De Europese Commissie (hierna

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3).

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3). EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.11.2018 C(2018) 7484 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46727 (2016/N)

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregelen der Staten N 780/ Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregelen der Staten N 780/ Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9-07-2003 C(2002)2019fin Betreft: Steunmaatregelen der Staten N 780/2002 - Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw Excellentie, (1) De Commissie wenst

Nadere informatie

energiebelasting geen steun was in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag. 3 N 753/97, SG(98)/D 6551

energiebelasting geen steun was in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag. 3 N 753/97, SG(98)/D 6551 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.12.2001 C(2001)3959fin Betreft: Steunmaatregel N 239/2001 Nederland Gedeeltelijke vrijstelling van energiebelasting voor afvalverbrandingsinstallaties Geachte heer, Bij schrijven

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02-09-2003 C(2003) 3218 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek Excellentie, De Commissie wenst Nederland

Nadere informatie

Brussel, SG-Greffe (2009) DI 1160 BRUSSEL

Brussel, SG-Greffe (2009) DI 1160 BRUSSEL EUROPESE COMMISSIE ONTVANGEN 1 6 DEC Z009 SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe (2009) DI 16. 12. 2009 11551 PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN NEDERLAND BIJ DE EUROPESE UNIE Herrmann-Debrouxlaan, 48

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.III.2007 C (2007) 1164 def. Betreft: Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart Excellentie, 1. Procedure 1. Bij brief van 10 augustus

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000)

Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.07.2001 SG (2001) D/ 289629 Betreft: Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000) Excellentie, 1. PROCEDURE Bij brief

Nadere informatie

Subsidieregeling energiebesparing huishoudens met lage inkomens N 698/2000 Nederland

Subsidieregeling energiebesparing huishoudens met lage inkomens N 698/2000 Nederland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02.10.2001 SEC(2001)1491fin Betreft: Subsidieregeling energiebesparing huishoudens met lage inkomens N 698/2000 Nederland Excellentie, Bij brief van 20 oktober 2000 hebben de

Nadere informatie

Steunmaatregel N 270/ Nederland Groene energiebelasting, verlaagd tarief voor de glastuinbouwsector

Steunmaatregel N 270/ Nederland Groene energiebelasting, verlaagd tarief voor de glastuinbouwsector EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2010 C(2010)9636 definitief Betreft: Steunmaatregel N 270/2010 - Nederland Groene energiebelasting, verlaagd tarief voor de glastuinbouwsector Excellentie, 1. DE PROCEDURE

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 217/2002 - Nederland Vuurwerkramp Enschede - Schadevergoeding aan ondernemers

Steunmaatregel nr. N 217/2002 - Nederland Vuurwerkramp Enschede - Schadevergoeding aan ondernemers EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06.06.2002 C (2002) 1674 Betreft: Steunmaatregel nr. N 217/2002 - Nederland Vuurwerkramp Enschede - Schadevergoeding aan ondernemers Excellentie, PROCEDURE Bij brief van 13

Nadere informatie

Brussel, C(2012) 7541 final

Brussel, C(2012) 7541 final EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.11.2012 C(2012) 7541 final Betreft: Staatssteun SA.34404 (2012/NN) (ex 2012/CP) Nederland Beweerde aankoop van grond boven de marktprijs en daaropvolgende verkoop van grond

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2009)9833. Steunmaatregel nr. N 492/ België Ondersteuning hoogwaardig televisiedrama.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2009)9833. Steunmaatregel nr. N 492/ België Ondersteuning hoogwaardig televisiedrama. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 03.12.2009 C(2009)9833 Betreft: Steunmaatregel nr. N 492/2009 - België Ondersteuning hoogwaardig televisiedrama Excellentie, I. SAMENVATTING (1) Ik kan u meedelen dat de Europese

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 212/ Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) I.

Steunmaatregel nr. N 212/ Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) I. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.01.2001 SG(2001) D/ 285215 Betreft: Steunmaatregel nr. N 212/1999 - Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) Excellentie,

Nadere informatie

Steunmaatregel SA (2012/N) - Nederland Aanpassing risicokapitaalregeling "Omnibus Decentraal - Module 9: risicokapitaal voor het MKB"

Steunmaatregel SA (2012/N) - Nederland Aanpassing risicokapitaalregeling Omnibus Decentraal - Module 9: risicokapitaal voor het MKB EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.03.2012 C(2012) 1656 final Betreft: Steunmaatregel SA.34102 (2012/N) - Nederland Aanpassing risicokapitaalregeling "Omnibus Decentraal - Module 9: risicokapitaal voor het

Nadere informatie

3. Ik heb de eer u mee te delen dat de Commissie besloten heeft geen bezwaar te maken tegen de bovengenoemde steunmaatregel.

3. Ik heb de eer u mee te delen dat de Commissie besloten heeft geen bezwaar te maken tegen de bovengenoemde steunmaatregel. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 03-06-2005 C(2005) 1740 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 309/2004 Parafiscale heffing voor Onderzoek en Ontwikkeling en technische ondersteuning

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 65/11 COMMISSIE

Publicatieblad van de Europese Unie L 65/11 COMMISSIE 8.3.2008 Publicatieblad van de Europese Unie L 65/11 COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 23 oktober 2007 betreffende de steunmaatregel C 30/2006 (ex N 367/05 en N 623/05) die Italië voornemens is

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 01-07-2005 C (2005) 2457 Betreft: Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Nadere informatie

Staatssteun nr. N 14/2002 - België Belgische federale steunregeling ten behoeve van hernieuwbare energiebronnen

Staatssteun nr. N 14/2002 - België Belgische federale steunregeling ten behoeve van hernieuwbare energiebronnen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02.08.2002 C(2002)2904 fin. Betreft: Staatssteun nr. N 14/2002 - België Belgische federale steunregeling ten behoeve van hernieuwbare energiebronnen Excellentie, Bij schrijven

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 346/ Nederland Subsidiekader voor Programma's voor Innovatief Onderzoek en Ontwikkeling (PRIOO)

Steunmaatregel nr. N 346/ Nederland Subsidiekader voor Programma's voor Innovatief Onderzoek en Ontwikkeling (PRIOO) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.IX.2005 C(2005) 3712 Betreft: Steunmaatregel nr. N 346/2005 - Nederland Subsidiekader voor Programma's voor Innovatief Onderzoek en Ontwikkeling (PRIOO) Excellentie, 1. PROCEDURE

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen: 1 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30-10-2002 C(2002) 4142 Betreft :Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 29/2002 Platform Biologica 2001 Excellentie, De Commissie wenst Nederland mee

Nadere informatie

Steunmaatregel SA (2013/N) Nederland MultiplierGiftenaftrek - Verlenging

Steunmaatregel SA (2013/N) Nederland MultiplierGiftenaftrek - Verlenging EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02.10.2013 C(2013) 6254 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.37097 (2013/N)

Nadere informatie

BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG(2001) D/

BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG(2001) D/ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.04.2001 SG(2001) D/ 287863 BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE GEBOUWEN IN AANGEWEZEN GEBIEDEN (2000-2006) Excellentie, I. PROCEDURE

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 610/ Nederland INTACT

Steunmaatregel nr. N 610/ Nederland INTACT EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.XII.2006 C(2006)7236 Betreft: Steunmaatregel nr. N 610/2006 - Nederland INTACT Excellentie, 1. PROCEDURE (1) De Nederlandse autoriteiten hebben bovengenoemde maatregel aangemeld

Nadere informatie

Zijne Excellentie de Heer J.N.G. DE HOOP SCHEFFER Minister van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 NL - 2500 - EB 's-gravenhage

Zijne Excellentie de Heer J.N.G. DE HOOP SCHEFFER Minister van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 NL - 2500 - EB 's-gravenhage EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.10.2003 C(2003)3886fin Betreft: Steunmaatregel N 68/2003 Nederland Cultuurbeleggingsfondsen Excellentie, 1 PROCEDURE Bij schrijven van 7 februari 2003, dat op 10 februari

Nadere informatie

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.07.2000 SG(2000) D/ 105460 Betreft: Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart Excellentie, 1. Bij schrijven van de Permanente

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13-02-2003 C(2003) 127 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland Excellentie,

Nadere informatie

Steunmaatregel N 51/ Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel regionale steun

Steunmaatregel N 51/ Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel regionale steun Europese Commissie Brussel, 30-04-2003 C (2003)1214fin Betreft: Steunmaatregel N 51/2003 - Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel 2003 - regionale steun Excellentie, PROCEDURE Bij brief van

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland "Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling "

Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.07.2001 SG (2001) D/ 290180 Betreft: Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland "Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling 2000-2005"

Nadere informatie

Steunmaatregel SA (2013/N) Nederland Wijzigingen in de Suppletieregeling Filminvesteringen

Steunmaatregel SA (2013/N) Nederland Wijzigingen in de Suppletieregeling Filminvesteringen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2013 C(2013)7964 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.37124 (2013/N)

Nadere informatie

Staatssteun N 462/ Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland

Staatssteun N 462/ Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.XI.2005 C (2005) 4567 Betreft: Staatssteun N 462/2005 - Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland Excellentie, 1. Procedure Deze regeling

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 04-IV-2007 C (2007) 1434 def. Steunmaatregel N 588/2006 Nederland "Subsidieregeling vitaal Gelderland" Excellentie,

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 04-IV-2007 C (2007) 1434 def. Steunmaatregel N 588/2006 Nederland Subsidieregeling vitaal Gelderland Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 04-IV-2007 C (2007) 1434 def. Betreft: Steunmaatregel N 588/2006 Nederland "Subsidieregeling vitaal Gelderland" Excellentie, I. PROCEDURE (1) Bij brief van 4 september 2006

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 07.II.2007 C(2007)308 def. Steunmaatregel nr. C 4/2007 (ex N 465/2006) Nederland Groepsrentebox.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 07.II.2007 C(2007)308 def. Steunmaatregel nr. C 4/2007 (ex N 465/2006) Nederland Groepsrentebox. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.II.2007 C(2007)308 def. OPENBARE VERSIE Dit document wordt uitsluitend ter informatie beschikbaar gesteld. Betreft: Steunmaatregel nr. C 4/2007 (ex N 465/2006) Nederland

Nadere informatie

Steunmaatregel SA.33051 (2011/N) - Nederland Wijziging garantieregeling scheepsbouw

Steunmaatregel SA.33051 (2011/N) - Nederland Wijziging garantieregeling scheepsbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.01.2012 C(2012) 169 definitief Betreft: Steunmaatregel SA.33051 (2011/N) - Nederland Wijziging garantieregeling scheepsbouw Excellentie, I. PROCEDURE 1. Op 22 mei 2011 heeft

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen: EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-11-2002 C(2002)4145 Betreft :Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 129/2002 Wijziging van bepaalde maatregelen van het Productschap Tuinbouw in de

Nadere informatie

Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant

Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.V.2006 C (2006) 1834 def. Subject: Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant Excellentie, I. PROCEDURE 1. Bij schrijven geregistreerd op 5

Nadere informatie

Steunmaatregel N 450/ Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Ghana

Steunmaatregel N 450/ Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Ghana EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02.II.2005 C(2005)169 fin Betreft: Excellentie, Steunmaatregel N 450/2004 - Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Ghana I. Procedure (1) Bij schrijven van 1 oktober

Nadere informatie

Steunmaatregel N 521/2003 Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Jamaica

Steunmaatregel N 521/2003 Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Jamaica EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.03.2004 C(2004)479fin Betreft: Steunmaatregel N 521/2003 Nederland Scheepsbouw, ontwikkelingshulp voor Jamaica Excellentie, I. PROCEDURE (1) Bij schrijven van 6 november

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25-11-2002 C(2002) 4281 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen Excellentie, Overeenkomstig

Nadere informatie

Betreft: Staatssteunmaatregel nr. N 442/2009 Nederland Garantiefaciliteit voor geothermische energie

Betreft: Staatssteunmaatregel nr. N 442/2009 Nederland Garantiefaciliteit voor geothermische energie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.09.2009 C(2009)7437 Betreft: Staatssteunmaatregel nr. N 442/2009 Nederland Garantiefaciliteit voor geothermische energie Excellentie, 1. WERKWIJZE 1) Na vooraanmeldingscontacten

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 16.5.2001 COM(2001) 261 definitief Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD waarbij Denemarken wordt gemachtigd om overeenkomstig de procedure van artikel

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. BESLUIT VAN DE COMMISSIE van BETREFFENDE STEUNREGELING SA (2013/C) (ex 2012/NN) door België ten uitvoer gelegd

EUROPESE COMMISSIE. BESLUIT VAN DE COMMISSIE van BETREFFENDE STEUNREGELING SA (2013/C) (ex 2012/NN) door België ten uitvoer gelegd EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.01.2015 C(2015) 130 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 23.01.2015

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

EUROPESE COMMISSIE. Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2008 C(2008)8738 Betreft: Staatssteun/ Nederland Steunmaatregel N 526/2008 Aanpassing van de heffing waaruit onderzoek en ontwikkeling in de pluimveesector en de preventie

Nadere informatie

Steunmaatregel N 213/2005 Nederland Subsidieregeling ten behoeve van de vervanging en retrofit van scheepsdieselmotoren in de binnenvaart

Steunmaatregel N 213/2005 Nederland Subsidieregeling ten behoeve van de vervanging en retrofit van scheepsdieselmotoren in de binnenvaart EUROPESE COMMISSIE Brussel, 05.VII.2005 C(2005)1965 def. Betreft: Steunmaatregel N 213/2005 Nederland Subsidieregeling ten behoeve van de vervanging en retrofit van scheepsdieselmotoren in de binnenvaart

Nadere informatie

Staatssteun nr. N 833/2000 NEDERLAND Besluit Subsidies Technische Ontwikkelingsprojecten

Staatssteun nr. N 833/2000 NEDERLAND Besluit Subsidies Technische Ontwikkelingsprojecten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.02.2001 SG(2001) D/ 286514 Betreft: Staatssteun nr. N 833/2000 NEDERLAND Besluit Subsidies Technische Ontwikkelingsprojecten Excellentie, Met een brief gedateerd 18 december

Nadere informatie

Steunmaatregel N 348/2006 Nederland Overgangsbudget voor de liberalisatie van de markt voor inburgeringscursussen voor recente immigranten

Steunmaatregel N 348/2006 Nederland Overgangsbudget voor de liberalisatie van de markt voor inburgeringscursussen voor recente immigranten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.X.2006 C(2006)4364 def. Betreft: Steunmaatregel N 348/2006 Nederland Overgangsbudget voor de liberalisatie van de markt voor inburgeringscursussen voor recente immigranten

Nadere informatie

Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland

Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29-VII-2005 C(2005) 3023 Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland Excellentie, De Commissie wenst Nederland mee te delen

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2003)529fin

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2003)529fin EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19-02-2003 C(2003)529fin Betreft: N 566/02 - België Besluit van de Vlaamse regering inzake steun voor het gecombineerd vervoer in de context van de wetgeving betreffende de

Nadere informatie

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines De voorwaarden waaraan voldaan moet worden in het kader van de steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines,

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17-10-2002 C(2002) 3502 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

(3) Aanvullende informatie werd bij brief van 5 december 2006 aan de Commissie toegezonden.

(3) Aanvullende informatie werd bij brief van 5 december 2006 aan de Commissie toegezonden. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.XII.2006 C(2006)7235 Betreft: Steunmaatregel N 587/2006 Nederland AQUACULTUUR Excellentie, 1. PROCEDURE (1) De Nederlandse autoriteiten hebben op 1 september 2006 elektronisch

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 292/2003 Nederland Maatregelen ter bevordering van de duurzame economische en sociale ontwikkeling in ontwikkelingslanden

Steunmaatregel nr. N 292/2003 Nederland Maatregelen ter bevordering van de duurzame economische en sociale ontwikkeling in ontwikkelingslanden EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.01.2004 C (2004)186 Betreft: Steunmaatregel nr. N 292/2003 Nederland Maatregelen ter bevordering van de duurzame economische en sociale ontwikkeling in ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Steunmaatregel N 515/ België "Steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaams Gewest"

Steunmaatregel N 515/ België Steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaams Gewest EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.I.2007 C(2007)233 Betreft: Steunmaatregel N 515/2006 - België "Steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaams Gewest" Excellentie, De Commissie wenst België

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2003)4647fin. Steunmaatregel N 274/2003 België Stichting voor duurzame visserijontwikkeling.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2003)4647fin. Steunmaatregel N 274/2003 België Stichting voor duurzame visserijontwikkeling. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.12.2003 C(2003)4647fin Betreft: Steunmaatregel N 274/2003 België Stichting voor duurzame visserijontwikkeling Excellentie, 1. Procedure Bij brief van 26 juni 2003 hebben

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 23 februari 2012 (02.03) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE. 6788/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0092 (C S) LIMITE

PUBLIC. Brussel, 23 februari 2012 (02.03) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE. 6788/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0092 (C S) LIMITE eil UE PUBLIC RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 23 februari 2012 (02.03) (OR. en) 6788/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0092 (C S) LIMITE FISC 25 E ER 65 E V 134 OTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap

Nadere informatie

Staatssteun - Nederland (Groningen) SA (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven

Staatssteun - Nederland (Groningen) SA (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.9.2011 C(2011) 6812 definitief Betreft: Staatssteun - Nederland (Groningen) SA.31587 (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven Excellentie, Hierbij

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 222/ NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Steunmaatregel nr. N 222/ NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.08.2004 C (2004) 3218 Betreft: Steunmaatregel nr. N 222/2004 - NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten Excellentie, 1. PROCEDURE Bij schrijven van 17 mei 2004,

Nadere informatie

Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O

Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O EUROPESE COMMISSIE Brussel, 04.VII.2006 C(2006)2941 def. Betreft: Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O Excellentie, 1.

Nadere informatie

De Vlaamse autoriteiten hebben op 10 juli 2003 een decreet goedgekeurd teneinde een systeem van warmtekrachtcertificaten in te voeren.

De Vlaamse autoriteiten hebben op 10 juli 2003 een decreet goedgekeurd teneinde een systeem van warmtekrachtcertificaten in te voeren. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 03.V.2005 C(2005)1318 fin Betreft: Steunmaatregel nr. N 608/2004 - België Warmtekrachtcertificaten Excellentie, 1. PROCEDURE Bij brief van 7 september 2004, die op 9 september

Nadere informatie

Steunmaatregel N 291/2007 - Nederland Het Nederlands Fonds voor de Film - Uitvoeringsregeling Lange Speelfilm en Suppletieregeling Filminvesteringen

Steunmaatregel N 291/2007 - Nederland Het Nederlands Fonds voor de Film - Uitvoeringsregeling Lange Speelfilm en Suppletieregeling Filminvesteringen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.VII.2007 C(2007) 3231 def. Betreft: Steunmaatregel N 291/2007 - Nederland Het Nederlands Fonds voor de Film - Uitvoeringsregeling Lange Speelfilm en Suppletieregeling Filminvesteringen

Nadere informatie

Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven

Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.10.2001 C(2001)3059fin Betreft : Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven Excellentie,

Nadere informatie

Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V.

Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.4.2012 C(2012) 2436 final Betreft: Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V. (varkenshouderij)

Nadere informatie

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK EUROPESE COMMISSIE Directoraat-generaal Concurrentie Beleid en coördinatie inzake staatssteun Brussel, DG D(2004) COMMUNAUTAIRE KADERREGELING INZAKE STAATSSTEUN IN DE VORM VAN COMPENSATIES VOOR DE OPENBARE

Nadere informatie

Betreft : Steunmaatregel nr. N 247/2004 België Steun voor gecombineerd vervoer in het Waalse gewest

Betreft : Steunmaatregel nr. N 247/2004 België Steun voor gecombineerd vervoer in het Waalse gewest EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.III.2005 C(2005)540 fin Betreft : Steunmaatregel nr. N 247/2004 België Steun voor gecombineerd vervoer in het Waalse gewest Excellentie, I. PROCEDURE (1) Bij brief van 25

Nadere informatie

Staatssteunmaatregel NN 39/2006 België Reddingssteun voor de onderneming De Poortere Frères SA

Staatssteunmaatregel NN 39/2006 België Reddingssteun voor de onderneming De Poortere Frères SA EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14-VIII-2006 C (2006) 3765 Betreft: Staatssteunmaatregel NN 39/2006 België Reddingssteun voor de onderneming De Poortere Frères SA Excellentie, 1. PROCEDURE (1) Bij het op 30

Nadere informatie

De beslissing van de Commissie is gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

De beslissing van de Commissie is gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 05.01.2010 C(2009)10757 Betreft: Staatssteun N 602/2009 - Nederland Methode voor de berekening van de steunintensiteit van garanties op leningen voor werkkapitaal aan landbouwondernemingen

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-07-2004 C(2004) 2702 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten / België (Vlaams Gewest) Steunmaatregel nr. N 183/04 Stopzetting van de productiecapaciteit in de varkens-, de

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteunmaatregel nr. N 390/2005 België De bouw van overslagfaciliteiten op de spoorlijn Lanaken - Maastricht

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteunmaatregel nr. N 390/2005 België De bouw van overslagfaciliteiten op de spoorlijn Lanaken - Maastricht EUROPESE COMMISSIE Brussel, 04.VII.2006 C(2006)2953 def. Betreft: Staatssteunmaatregel nr. N 390/2005 België De bouw van overslagfaciliteiten op de spoorlijn Lanaken - Maastricht Excellentie, 1. Procedure

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 124/2007 Uitbreiding van de gewasschadeverzekering in de fruitsector tot vorstschade

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 124/2007 Uitbreiding van de gewasschadeverzekering in de fruitsector tot vorstschade EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19-06-2007 C(2007) 3096 Betreft: Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 124/2007 Uitbreiding van de gewasschadeverzekering in de fruitsector tot vorstschade

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen: I. PROCEDURE BESCHRIJVING

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen: I. PROCEDURE BESCHRIJVING EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.05.2000 SG(2000) D/ 103751 Betreft: Steunmaatregel nr. N 247/99 - Nederland Milieu-investeringsaftrek Excellentie, De Commissie wenst Nederland mee te delen dat zij, na bestudering

Nadere informatie

Steunmaatregel N 651/ België Financiering van een terminal voor het intermodaal vervoer van continentale containers

Steunmaatregel N 651/ België Financiering van een terminal voor het intermodaal vervoer van continentale containers EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.2.2009 C(2009) 690 definitief Betreft : Steunmaatregel N 651/2008 - België Financiering van een terminal voor het intermodaal vervoer van continentale containers Excellentie,

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING VAN DE MAATREGEL

2. BESCHRIJVING VAN DE MAATREGEL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.10.2002 C (2002)3498 Betreft: Steunmaatregel N 530/2002 Nederland Geomatics Business Park Excellentie, 1. PROCEDURE Bij schrijven van 1 augustus 2002, door de Commissie geregistreerd

Nadere informatie

Aangezien de aangemelde maatregelen reeds van kracht waren, is de steunregeling overgeheveld naar het register voor de niet-aangemelde steun.

Aangezien de aangemelde maatregelen reeds van kracht waren, is de steunregeling overgeheveld naar het register voor de niet-aangemelde steun. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.11.2003 C(2003)4077fin Betreft: Steunmaatregelen van de staten NN 48/2003 (ex N 157/2003) - België(Wallonië) Beheer van het afvoeren en vernietigen van kadavers van dieren

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 06.11.2013 C(2013) 7037 final

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 06.11.2013 C(2013) 7037 final EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06.11.2013 C(2013) 7037 final In de openbare versie van dit besluit zijn, overeenkomstig de artikelen 24 en 25 van Verordening (EG) nr. 659/1999 van de Raad van 22 maart 1999

Nadere informatie

slibvergisting, wordt omgezet in elektric iteit 0,029 per kwh. slibvergisting, wordt omgezet in elektriciteit 0,029 per kwh.

slibvergisting, wordt omgezet in elektric iteit 0,029 per kwh. slibvergisting, wordt omgezet in elektriciteit 0,029 per kwh. Regeling van de Minister van Economische Zaken van.., nr. WJZ, houdende vaststelling van de vaste bedragen per kwh ter stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie voor het jaar 2005

Nadere informatie