Fysiotherapie na een gebroken heup

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fysiotherapie na een gebroken heup"

Transcriptie

1 Fysiotherapie Fysiotherapie na een gebroken heup Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

2

3 Inleiding U wordt of bent geopereerd aan een gebroken heup. In deze folder kunt u de informatie vinden over de fysiotherapeutische behandeling na de operatie. Doel Het doel van de fysiotherapie is, dat u na de operatie weer zo snel mogelijk goed kunt functioneren. U leert weer lopen, normaal te bewegen met de heup en alledaagse handelingen uit te voeren. De heup De heup bevindt zich op de plaats waar het bovenbeen en bekken bij elkaar komen. Een gebroken heup Een gebroken heup komt vaak voor bij oudere mensen die gevallen zijn. De oorzaak kan verschillend zijn; van een stoepje dat niet wordt gezien, een mat waarover uitgegleden wordt, tot duizeligheidsklachten die aanleiding zijn voor een valpartij. Soms breken jongere mensen hun heup. Bijvoorbeeld door een auto- of sportongeval.

4 Klachten en diagnose Na de val is er sprake van veel pijn. Het is meestal niet meer mogelijk om te lopen of te staan op het aangedane been. Vaak ligt het been naar buiten gedraaid en lijkt het korter. Bij binnenkomst in het ziekenhuis zijn er röntgenfoto s gemaakt van uw beide heupen en het bekken. Op de foto s is te zien waar het bot gebroken is. De (orthopedisch) chirurg heeft hierop, samen met u en uw familie besloten dat er een operatie nodig was (zie ook folder Gebroken heup) Op dit plaatje ziet u een breuk van de hals van het dijbeen waarbij de heupkop los ligt van de rest van het bot waardoor de bloedvoorziening ervan in gevaar komt. De kop kan afsterven. 2. Op dit plaatje ziet u een breuk dwars door de verdikkingen van het heupgewricht. Deze soort breuk bestaat meestal uit meerdere botdelen waardoor het een minder stabiel geheel is. 3. Hier ziet u een breuk onder de verdikkingen van het dijbeenbot. Deze breuken zijn wat zeldzamer en komen vaker voor bij ziektes die de sterkte van het bot hebben aangetast (bijv. Osteoporose = botontkalking). De operatie Er wordt een keuze gemaakt uit 3 verschillende manieren van opereren. Waarvoor uw arts gekozen heeft, hangt af van de soort breuk, uw leeftijd en uw algehele gezondheidstoestand.

5 DHS = Een stevige schroef die vanaf de zijkant van de heup wordt ingebracht en met een plaatje aan het dijbeen wordt vastgemaakt. Gecanuleerde schroeven: de heupkop wordt behouden en het bot wordt gerepareerd met behulp van 3 schroeven PFN: Een pen in het beenmerg Kop Hals Prothese = vervanging van de heupkop en de hals door een prothese Totale heupprothese: De kop en kom worden vervangen. Toepassing: bij veel arthrose (slijtage) in de heup. Fig. 1 DHS fixatie van een mediale collumfractuur Fig. 2 Fixatie mediale collumfractuur door middel van een kop hals prothese Revalidatie na de operatie Na de operatie zult u met hulp van de fysiotherapeut weer gaan lopen. Het doel is dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig kunt lopen met een hulpmiddel. De fysiotherapeut komt de eerste dagen na uw operatie dagelijks bij u langs om samen met u te oefenen. De eerste dag na de operatie start u met oefeningen op bed en als de situatie het toelaat, komt u die dag ook uit bed. Op de stoel kunt u een aantal oefeningen uitvoeren. De volgende dagen wordt de fysiotherapie verder uitgebreid, mits uw lichamelijke conditie het toelaat. U kunt onder begeleiding beginnen met lopen met een loophulpmiddel en/of oefenen in de oefenruimte.

6 Het kan zijn dat uw behandelend arts om diverse redenen besluit dat u maar gedeeltelijk of geheel niet mag belasten; dit hoort u van de arts, verpleegkundige of fysiotherapeut. Voor een goede revalidatie is het belangrijk dat u zelf een actieve bijdrage levert! Met ontslag Tijdens uw opname wordt er gekeken wat het vervolgtraject wordt als u weer naar huis gaat. Hierbij moet u denken aan revalidatie op een revalidatieafdeling of indien nog nodig, verdere behandeling bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Wanneer mag u weer naar huis of naar een revalidatiecentrum? Als u nog zelfstandig liep: als u veilig zelfstandig kunt lopen met een hulpmiddel. Als u niet meer kon lopen: als u weer net zo soepel bent als voordat u uw heup brak. Als u kunt traplopen (wanneer dit thuis nodig is). Als de thuissituatie (met zonodig fysiotherapie thuis) of revalidatieplaats is geregeld. Na toestemming van specialist en fysiotherapeut Als de controlefoto goed is. Als er geen complicaties zijn (koorts, lekkende wond etc.). U krijgt als dit nodig is een verwijzing voor fysiotherapie mee. Na 6 tot 8 weken komt u voor controle op de polikliniek bij de specialist of de orthopedisch verpleegkundige. De oefeningen Als u een DHS, schroeven of een PFN hebt gekregen, mag u in principe, binnen de pijngrens, alle bewegingen maken. Als u een kop-halsprothese of een totale heup hebt gekregen, gelden er meer strikte regels de eerste 6-8 weken om te voorkomen dat de kop uit de kom kan gaan. U mag de knie niet buigen of optrekken voorbij de 90. U mag het been niet naar binnen of buiten draaien. U mag niet scharen. Zie kopje Leefregels. Het uitvoeren van de oefeningen kan een trekkend gevoel rond het wondgebied geven, dit is normaal. Er mag echter geen pijn optreden.

7 Oefeningen op bed 1. Enkeloefening: Uw tenen aantrekken en wegduwen. 2. De heup buigen: Uw knie optrekken en rustig weer laten zakken. Let op: uw hak houdt contact met de onderlaag. 3. Het been strekken: Uw knieholte in bed drukken. Uw bovenbeenspier aanspannen. Uw niet geopereerde been mag gebogen op het bed staan, zoals bij 2.

8 4. De billen samenknijpen: Zoveel mogelijk gestrekt liggen. 5. 2x per dag 1/2 uur plat op uw rug liggen: De hoofdsteun is omlaag. Uw heup is helemaal gestrekt. Dit is om later een goede stap te kunnen maken. 6. Het goede been optrekken, het geopereerde been gestrekt in bed drukken: Dit is een sterkere variatie van oefening 5. U kunt rekpijn voelen in uw lies.

9 Oefeningen in de stoel 7. De knie strekken: Goed achter in de stoel zitten. Uw bovenbeen moet rusten op de zitting. U mag eventueel uw bovenbeen ondersteunen ter hoogte van de knieholte. 8. De knie optrekken: Hef uw been een klein stukje. Uw knie blijft gebogen. Uw voet komt los van de grond. 1-2 cm is genoeg! Uw heup mag niet verder dan 90º buigen. 9. De billen samenknijpen: Met de billen opwippen op de stoel.

10 Oefeningen staand neemt! Zorg dat u goed steun 10. Een stukje door de knieën zakken en weer strekken. Dit is een oefening voor uw bovenbeenspieren. Verdeel uw gewicht gelijkmatig over beide benen. 11. De knie heffen: Uw geopereerde been optrekken. Let op: Uw tenen wijzen naar voren! Uw heup mag niet verder dan 90º buigen. 12. Het been gestrekt naar buiten brengen: Uw geopereerde been opzij bewegen en weer terug. Let op: - Rechtop blijven staan. - Uw heup niet optrekken. - Uw tenen wijzen naar voren! - Uw benen mogen niet kruisen.

11 13. Het been gestrekt naar achteren brengen: Uw geopereerde been achterwaarts plaatsen en weer terug. Let op: - Rechtop blijven staan. - Uw tenen wijzen naar voren! Aanvullende oefeningen Deze oefeningen moeten zonder pijn uitgevoerd worden. Het kan daarom wenselijk zijn om ze pas in een later stadium te doen. 14. Een bruggetje maken: Met opgetrokken knieën uw billen optillen. Uw gewicht is over beide voeten verdeeld. In de loop van de tijd kunt u meer steun nemen op uw geopereerde been. 15. Het been opzij brengen: Liggend op uw rug uw been gestrekt naar buiten brengen en weer terug. Let op: - Uw tenen blijven omhoog gericht. - U mag uw been niet over de middenlijn brengen, dus nooit uw andere been kruisen, nooit het andere been kruisen.

12 16. Trap, stoep, drempel De ene hand aan de leuning, in de andere hand de kruk. Uw geopereerde been blijft gestrekt, uw goede been doet het werk. Trap op Trap af 1 goede been 1 kruk 2 geopereerde been 2 geopereerde been 3 kruk 3 goede been Trap op: 2 en 3 mogen tegelijk. Trap af: 1 en 2 mogen tegelijk. Als u een stoep op- of afgaat, is de volgorde hetzelfde als bij de trap. U moet nu wel 2 krukken gebruiken.

13 Als u over een drempel stapt: 1 de krukken, 2 het geopereerde been, 3 het goede been. Leefregels Afhankelijk van wat voor soort operatie u hebt ondergaan zijn de leefregels zoals gezegd onder kopje De oefeningen meer of minder streng. Verboden bewegingen (Dit geldt alleen als u een kop-halsprothese of een totale heupprothese hebt gekregen). Vanwege het risico dat uw nieuwe heup uit de kom kan schieten moet u de eerste 6 weken na de operatie de volgende bewegingen vermijden: 1. schaarbewegingen: de benen niet kruisen als u zit of staat. 2. de heup niet verder dan 90º buigen (schoenen/sokken aantrekken).

14 3. geen draaibewegingen op de stoel: zittend iets van de grond pakken, schoen aantrekken door de voet naar binnen of naar buiten te draaien. Voorkom Draaien of wringen van het geopereerde been, springen, hurken. De prothese kan dan loswrikken of uit de kom schieten. Als u staand of lopend van richting wilt veranderen moet u dit stapsgewijs doen. Daarbij blijven de tenen van het geopereerde been naar voren wijzen. U draait op het niet-geopereerde been. Liggen Als u op uw rug ligt verdient het de voorkeur om uw benen licht te spreiden. Als u op uw (niet-geopereerde) zijde ligt altijd een kussen tussen knieën en onderbenen houden. Oprapen Als u wat van de grond wilt pakken doe dat dan niet zittend door voorover of opzij te buigen. Neem goed steun, zak door uw niet-geopereerde been en houd uw geopereerde heup gestrekt. Of buig voorover met uw geopereerde been naar achteren.

15 Schoenen Het is verstandig om schoenen te dragen waarop u stevig staat en veilig loopt. Schoenen die vast zitten en een brede hak hebben de voorkeur. Dat kunnen zowel veterschoenen als instappers (makkelijker met zelf aantrekken) zijn. Gebruik zonodig een lange schoenlepel. Gaan zitten U staat voor de stoel en voelt de zitting tegen de kuiten. U zet de krukken naar voren en iets naar buiten en draait de handvatten naar binnen. U pakt de stoelleuningen en plaatst het geopereerde been een stukje naar voren. U gaat rustig zitten. U schuift naar achteren en maakt contact met de rugleuning. U moet ontspannen zitten op twee billen. Zitten Bij voorkeur op een wat hogere stoel met een armleuning waarop u kunt steunen als u gaat zitten of staan. Vermijd lage stoelen met een zachte zitting. Wanneer een stoel toch wat te laag is (de knie is hoger dan de heup) kunt u desnoods één of meer kussens in de stoel leggen. Opstaan De manchetten van de krukken zitten om uw onderarmen. De pootjes van de krukken wijzen iets naar buiten, de handvatten van de krukken naar binnen. Schuif naar het puntje van de stoel en zet de voet van het geopereerde been een stukje naar voren. U duwt u met uw armen en het niet geopereerde been omhoog, trekt het geopereerde been bij en zoekt evenwicht. U staat op twee benen. Daarna pas pakt u de handvatten en gaat lopen. Met een rollator: zorg dat de rollator op de rem staat vóór u opstaat! Verder hetzelfde als met krukken; u duwt u met uw armen en het niet-geopereerde been omhoog van de stoelleuning of de bedrand. Dus niet aan de rollator optrekken! Pas als u staat op twee benen pakt u de handvatten en gaat lopen.

16 Auto De stoel staat naar achteren en de rugleuning is flink achterover. Op de zitting kan iets glads liggen, bijvoorbeeld een plastic zak. U gaat ruggelings met uw kuiten tegen de auto staan en zet uw geopereerde been een stukje naar voren. U steunt aan de deurstijlen en/of op de zitting om rustig te gaan zitten. U draait door de benen beurtelings in de auto te plaatsen. Gebruik uw veiligheidsgordels. Verwijder eventueel de plastic zak (u schuift ook bij fors remmen). Bij het opstaan kunt u weer gebruik maken van de plastic zak. U draait door de benen één voor één naar buiten te zetten. U schuift een stukje naar voren. U zet uw geopereerde been wat vooruit. U maakt gebruik van de zitting en/ of de deurstijlen om te gaan staan. Als u stevig op twee benen staat pakt u uw krukken en gaat lopen. Lopen zonder hulpmiddel In principe loopt u de eerste 6 weken na de operatie met 2 krukken en daarna nog 6 weken met 1 kruk. Uw prothese of schroeven zitten vanaf de operatie vast en zijn belastbaar. Daarna moet het gebied waar u geopereerd werd weer genezen en sterk worden. Als dit gebied niet extra pijn doet of u mankend gaat lopen mag u eerst met 1 kruk lopen (kruk aan de niet geopereerde zijde) en later zonder krukken. Uw heup mag wel moe worden, maar dan moet u rusten of meer steun nemen. Het is beter om buitenshuis langer uw krukken te gebruiken. Bouw uw loopafstand geleidelijk op. Als u vóór de operatie al met een rollator liep of als het oefenen met krukken moeizaam gaat, zal de fysiotherapeut ervoor kiezen u deze herstelperiode met een rollator te laten lopen. Zwemmen Na 6 weken mag u weer zwemmen. Denk erom dat krukken glad kunnen zijn op een natte ondergrond.

17 Fietsen Na ontslag mag u weer fietsen op een hometrainer met lichte weerstand. Na 6 weken mag u weer buiten fietsen. Het is goed om in ieder geval het op- en afstappen eerst op een hometrainer geoefend te hebben. Denk erom u dat verkeersdeelnemer bent. U moet dus in staat zijn om goed op onverwachte situaties te reageren. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. U moet wel soepel fietsen zonder grote kracht of inspanning. Autorijden Na 6 weken mag u, als u voldoende controle over uw geopereerde been hebt, weer autorijden. Denk erom dat u verkeersdeelnemer bent. Pijnmedicijnen kunnen uw rijvaardigheid beïnvloeden. Als u nog een loophulpmiddel gebruikt kan dit betekenen dat u nog onvoldoende controle heeft over uw been. Uw verzekering geeft geen dekking als u binnen de 6 weken in een handgeschakelde auto gaat rijden. Tenslotte Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt op werkdagen contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie. Telefoonnummer: (0515)

18 Notities

19

20 Antonius Ziekenhuis Bolswarderbaan ZK Sneek Urkerweg BX Emmeloord Vissersburen EB Lemmer Postadres Postbus BA Sneek Telefoon

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie)

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) In deze folder vindt u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema voor na uw heupoperatie. De foto s in deze folder tonen een patiënt die aan zijn

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Operatie van de heupkom:

Operatie van de heupkom: Operatie van de heupkom: triple osteotomie Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw bekken. Het doel van de operatie is het wegnemen of het verminderen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie)

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Hieronder treft u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema aan voor na uw heupoperatie. De in de folder afgebeelde foto s tonen een patiënt waarbij

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Na een totale heupoperatie

Na een totale heupoperatie Na een totale heupoperatie Afdeling fysiotherapie mca.nl Inhoudsopgave Wat mag absoluut niet!! 3 Oefeningen 3 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon Redactie: afdeling fysiotherapie afdeling communicatie Vormgeving:

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

Adviezen na een totale heupprothese

Adviezen na een totale heupprothese Adviezen na een totale heupprothese Informatie voor patiënten F0959-0630 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl Orthopedie Een gebroken heup www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Een gebroken heup... 3 Dijbeenhalsbreuk (collum-fractuur)... 3 Breuken in de verdikking van de heupkop (pertrochantere fracturen)... 3 Breuken

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Na een totale knie-operatie

Na een totale knie-operatie Na een totale knie-operatie mca.nl Na een totale knie-operatie Deze informatie heeft u gekregen om alles nog eens rustig na te lezen. Het bevat alle onderwerpen die u van uw fysiotherapeut hebt gehoord.

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Na een totale knie-operatie

Na een totale knie-operatie Na een totale knie-operatie mca.nl Inhoudsopgave Adviezen voor thuis 3 In en uit bed komen 3 Zitten 3 Lopen met elleboogkrukken of rollator 3 Traplopen 4 Schoenen en sokken aantrekken 4 Iets van de grond

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Gebroken heup. Heelkunde

Gebroken heup. Heelkunde Gebroken heup Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen in verband met een heupfractuur (gebroken heup). Hierop volgt meestal een operatie. De operatie geldt als een spoedoperatie, maar er is meestal

Nadere informatie

Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering)

Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering) Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering) zorgorganisatie Norschoten Klaverweide 1, 3773 AW Barneveld T 0342-40 40 00 info@norschoten.nl www.norschoten.nl

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Voorste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Voorste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Voorste benadering Afdeling: fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels voorwaartse

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis.

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. TOTALE HEUP PROTHESE Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. INLEIDING U bent opgenomen vanwege een totale heup operatie op de afdeling Commanderij of op de afdeling Balije

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Voorkom een heup uit de kom

Voorkom een heup uit de kom Paramedische afdeling Voorkom een heup uit de kom Oefeningen en richtlijnen Inleiding U bent opgenomen omdat uw nieuwe heup uit de kom is geschoten. Uw heup terug plaatsen gebeurt op de Spoedeisende Hulp

Nadere informatie

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Arm en schouderoefeningen na het

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Orthopedie Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de behandelmethode bij een bepaalde breuk in het dijbeen, meestal in het bovenste gedeelte van het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie Algemeen Geconstateerd is dat uw heup is gebroken. De orthopeed/chirurg heeft besloten dat er een operatie moet plaatsvinden om de breuk te herstellen. In dit boekje

Nadere informatie

Orthopedie0. Totale heupprothese

Orthopedie0. Totale heupprothese Orthopedie Totale heupprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw heup. Er wordt een totale heupprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de heup, de aanleiding voor de operatie,

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup

Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup Orthopedie / Chirurgie 6206p ORT.058/0612 Inleiding De orthopedisch chirurg of traumachirurg heeft een heupfractuur bij u geconstateerd nadat

Nadere informatie

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3 1 7 8 Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag 10 11 Spoedopname 2 3 Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 4 4 Kop/halsprothese 4

Nadere informatie

Leefregels na een trauma

Leefregels na een trauma Leefregels na een trauma Chirurgie Beter voor elkaar 2 Leefregels na een trauma Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een behandeling of operatie (een trauma). De verpleegkundige

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Collumfractuur (gebroken heup)

Collumfractuur (gebroken heup) Collumfractuur (gebroken heup) U bent in het TweeSteden Ziekenhuis binnengekomen via de afdeling Spoedeisende Hulp. Daar is gebleken dat uw heup is gebroken. Samen met de (orthopedisch) chirurg heeft u

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Gebroken heup (proximale femurfractuur)

Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup Een gebroken heup ontstaat meestal door een val. Deze breuk komt vaak voor bij ouderen, maar ook jonge mensen kunnen hun heup breken. Meestal is de

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup oefenprogramma fysiotherapie z Het is belangrijk dat u na uw heupoperatie zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur)

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur) De heupfractuur In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling van een heupfractuur (breuk). De meeste patiënten worden op deze wijze behandeld, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn

Nadere informatie

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Inleiding Deze folder geeft informatie en adviezen voor uw herstel in de eerste weken na een neurochirurgische operatie van de rug. Onder

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Klachten en diagnose

Klachten en diagnose Een gebroken heup Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis is gebleken dat uw heup gebroken is. De arts heeft samen met u en/of uw familie besloten dat een operatie nodig is. Dit is geen

Nadere informatie

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE ALGEMENE TIPS Draag steeds stevige gesloten schoenen Let op met huisdieren en kleine kinderen Laat geen voorwerpen achter op de trap Plaats geen matjes in de living Ga niet buiten bij vriesweer of sneeuw

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Gebroken heup Radboud universitair medisch centrum

Gebroken heup Radboud universitair medisch centrum Gebroken heup U bent in het Radboudumc opgenomen via de Spoedeisende Hulp. Daar is gebleken dat uw heup gebroken is. Samen met de orthopeed/chirurg heeft u en/of uw familie besloten dat een operatie moet

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een operatie aan de voet Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent kortdurend opgenomen geweest voor een operatie aan uw voet in het Orthopedisch

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie,

Voorste kruisbandreconstructie, Paramedische afdeling Voorste kruisbandreconstructie, oefeningen en richtlijnen Inleiding Bij een voorste kruisband reconstructie brengt de arts op de plaats van de oude voorste kruisband een vervangende

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een kijkoperatie aan de knie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent kortdurend opgenomen geweest voor een kijkoperatie aan uw knie in

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen:

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen: 08 REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE 2. Voeten op en neer bewegen: Zowel voor als na de operatie is een goede beweeglijkheid van de heup belangrijk. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis komt de kinesist

Nadere informatie

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Een gebroken heup Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat u een gebroken heup heeft. U en uw naasten hebben zich

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe knie

Weer thuis na een nieuwe knie Weer thuis na een nieuwe knie WEER THUIS MET EEN NIEUWE KNIE Basisregels voor de eerste drie maanden na de operatie: Probeer tijdens alle activiteiten het staan en lopen met zitten af te wisselen. Dit

Nadere informatie

H E U P F R A C T U U R P R O T H E S E

H E U P F R A C T U U R P R O T H E S E H E U P F R A C T U U R P R O T H E S E Hier het identificatie-etiket van de patiënt aanbre n g e n. Betreft M. Mevr. Mej... Fractuur opgetreden op / / ZIJDE Links - Rechts Operatie uitgevoerd op / / door

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN? HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Na een knieprothese mag u vrij snel zonder krukken

Nadere informatie

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM Beste, De operatie is achter de rug, de revalidatie kan gestart worden. Het doel van de revalidatie

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie

Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie Inleiding Onlangs heeft u een nieuwe heup (totale heupprothese) gekregen. Gedurende de eerste 8 weken na de operatie is het van belang dat u bepaalde

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie Oefeningen en adviezen na een rugoperatie FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en

Nadere informatie

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg Paramedische Ziekenhuiszorg Bovenbeenamputatie oefeningen en richtlijnen Praktische adviezen na de operatie Het is belangrijk dat er geen spierverkortingen optreden in uw heup. Daarom raden wij u aan om

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de heupbreuk. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na kijkoperatie van de knie

Fysiotherapie Oefeningen na kijkoperatie van de knie Fysiotherapie Oefeningen na kijkoperatie van de knie 2 Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds door u verkregen informatie over de knie-arthroscopie en bevat een aantal adviezen en oefeningen.

Nadere informatie

Pijn rondom uw knieschijf

Pijn rondom uw knieschijf Fysiotherapie Pijn rondom uw knieschijf Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep 1. Inleiding Bij u is patellofemorale pijnproblematiek vastgesteld (patella

Nadere informatie

Waarom een heupprothese

Waarom een heupprothese Waarom een heupprothese Gewrichtsslijtage is een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt. In medische termen heet dit artrosis deformans of kortweg artrose. Artrose kan voorkomen in alle

Nadere informatie

Leren lopen met krukken

Leren lopen met krukken Leren lopen met krukken Uw behandelend arts heeft u voorgeschreven met krukken te lopen. Krukken kunnen u helpen om tijdens het (trap)lopen en (op)staan uw aangedane been volledig of gedeeltelijk te ontlasten.

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie