Thema: Energie. Naam:... Klas: Datum:... Nr.:.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Energie. Naam:... Klas: Datum:... Nr.:."

Transcriptie

1 Thema: Energie Naam:... Klas: Datum:... Nr.:.

2 1 De zon aangedreven windgenerator 1.1 Inleidende opdracht rond windenergie Windenergie over de hele wereld? Vul de volgende woorden in de tekst: De kust, windsnelheid, elektriciteitsvoorziening, windparken, windenergie Van alle groene energie is. wereldwijd het meest in opmars. De technologie staat op punt, en het rendement is prima. De opbrengst van een windturbine blijft wel afhankelijk van de.. En die is elke dag anders. De ene keer giert de wind, de andere dag is hij mild en aangenaam. Op sommige plaatsen is de wind sterker dan op andere. Aan.., bijvoorbeeld, brengen windmolens meer energie op. Kustplaatsen komen dan ook als eerste in aanmerking voor de inplanting van windmolens en. Maar er zijn nog andere interessante locaties. Op wereldvlak zal windenergie in de toekomst een belangrijke rol spelen in onze Het EWEA (Europees Windenergie Agentschap) berekende dat het in 2030 mogelijk is om zowat 23% van onze elektriciteit uit windenergie te halen, zelfs rekening houdend met een spectaculaire stijging van het verbruik. Bron:

3 Ken jij de verschillende delen van een winturbine? Zet het juiste cijfer bij het juiste onderdeel van de windturbine. Generator Rotorblad (of wiek) 2 1 Turbinemast Hoofdas 3 4 Zet de volgende fasen in de juiste volgorde.... De wind werkt in op de schuine bladen, wieken of rotorbladen die rond een as draaien. De generator zet de mechanische energie van de ronddraaiende as om in elektrische energie en bevat een remsysteem dat de werking stopt bij een te hoge windsnelheid. De as is dan weer op haar beurt verbonden met een generator voor elektriciteit. 1.2 Extra: Ken jij de verschillende winturbines? Duid met een pijl de juiste naam bij de juiste windturbine. H-rotor Amerikaanse windturbine 2-bladerige rotor Darrius turbine

4 Ken jij de voor- en nadelen van een windturbine? Probeer aan de hand van de volgende afbeeldingen de voordelen en de nadelen te zoeken. Bespreek in groep of per twee. Voordelen Nadelen

5 Zzzz! 2 Overzicht van de realisatie de zon aangedreven windgenerator

6 2.1 De grondstoffen 1. Multiplex bodemplaat 2. De mast 3. Solar behuizing of de gondel Gegoten zonnecel 5. Schakeldraad 6. Propellerset De zonnecelmotor De gereedschappen 1. Handboormachine 2. Boor van 20 mm 5 mm 3. Gatenboor 4. Steekbeitel 5. Juniorzaag 6. Meetinstrumenten 7. Vijl 8. Lijm 9. Striptang 10. Schroevendraaier 11. Hobbymes 3 Wat heb je nodig van grondstoffen? Afbeelding Naam Afmetingen in mm /informatie

7 Multiplex bodemplaat Afmetingen: 15x100x200 De mast Afmetingen: 19,5 x 300 De mast bestaat uit een buis van hard papier. Solarbehuizing of de gondel Afmetingen: 30 x 30 x 150 De solarbehuizing en de gondel bestaat uit een stuk hout. Gegoten, zonnecel Zo ziet een zonnecel eruit: Er liggen dunne lijntjes op; dat zijn de contactlijnen. Hierdoor kunnen elektronen zich aan de bovenkant verplaatsen. Bijhorend materiaal Een zonnecel is gemaakt van silicium. De bovenkant is bedekt met een kleurstof (meestal blauw), deze moet voorkomen dat het invallende licht wordt teruggekaatst. Een zonnecel kan geen stroom opslaan zoals een batterij. Wanneer in de stroomkring van een zonnepaneel een accu wordt opgenomen, kan de stroom wel opgeslagen worden. De accu kun je vergelijken met een oplaadbare batterij.

8 Zonnecelmotor RF 300 Zodra er licht op de bovenkant van de zonnecel valt, krijgen de elektronen aan deze bovenkant de energie om los te komen. Als je het motortje aansluit op de bovenkant en de onderkant, ontstaat een stroomkring. Je merkt dat er elektronen stromen: het motortje draait! De zonnecel werkt alleen als er licht op valt en als er een stroomkring is. Schakeldraad Deze schakeldraad dient om een stroomkring te sluiten van de zonnecelmotor naar de zonnecel. Afmeting: 500 mm De rode draad moet aangesloten worden op de.. pool van de zonnecel. De zwarte draad moet aangesloten worden op de.. pool van de zonnecel. Hulpstuk voor de rotorbladen met rotorbeschermer De wieken of de rotorbladen bevestig je in het hulpstuk. Kijk in het stappenplan voor de juiste richting van de rotorbladen. De rotorbeschermer is als het ware de neus van de windturbine. Deze zal de rotor en de rotorbladen beschermen. Rotorbladen of de wieken De propellers bestaan uit kunststof. De windturbine bevat 3 rotorbladen. Deze 3 wieken worden vastgehecht in het rotorhulpstuk.

9 4 De uitvoering het stappenplan Afbeelding Werkwijze Aandachtspunten Stap 1: De werkpostschikking Zie fiche. Stap 2: Het boren van gaten in de bodemplaat Zie bijlagen: figuur 1 Neem de afmetingen van de tekening over op de multiplex plaat. Let op de veiligheidsvoorschriften tijdens het boren! Zet je werkstuk vast in een machineklem of tussen een bankschroef. Boor de gaten ø 20 mm en ø 5 mm. Gebruik de fiche machineklem en boren voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten. Draag steeds een veiligheidbril. Gebruik voor het gat van ø 20 mm een gatenboor. Wees aandachtig tijdens het boren: zorg dat je niet afgeleid wordt. Opmerking! De afmetingen in de bijlagen zijn genoteerd in mm.

10 Stap 3: Het maken van een sleuf (een gleuf) Zie bijlagen: figuur 1 Verbind de beide (boor)gaten aan de achterkant van de bodemplaat door middel van een kleine sleuf van ca. 5 mm breed en 3 mm diep. Maak de sleuf met behulp van een steekbeitel. Stap 4: Het voorbereiden van de mast Kort de hardpapieren buis met een pukzaag of juniorzaag in tot 270 mm lengte. De sleuf zijn de stippellijnen op de tekening. De sleuf wordt gemaakt zodat hier later de kabel in gelegd kan worden. Gebruik de fiche de steekbeitel voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten. Meet nauwkeurig en duid aan met potlood. Gebruik de fiche de juniorzaag voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten.

11 Stap 5: De solarbehuizing Zie bijlage: figuur 2 Neem de afmetingen voor de solarbehuizing als op de tekening over op het stuk hout. Zaag de behuizing schuin af en boor in het midden het gat ø 5 mm. Maak met een vijl een sleuf van 2 mm diep voor de kabel; ga hierbij uit van de hoogste zijde. Gebruik de fiche de vijl voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten. Stap 6: De gondel Zie bijlagen: figuur 3 Neem de afmetingen van de gondel net als op de tekening over op het reststuk van het hout. Kijk aandachtig in de bijlage op de figuur. Zaag de schuine kant grof met een zaag. Werk de gondel dan netjes af met behulp van een vijl.

12 Zaag de gondel uit en boor de gaten ø 20 mm en ø 25 mm met een gatenboor. Gebruik de fiche de kolomboormachine voor de gebruiksaanwijzing en de aandachtspunten. Stap 7: Het verbinden met de schakeldraad Wikkel de beide stukken draad af. Trek de draadjes goed stevig aan. Steek de draden van onder door de gaten in de bodemplaat. Leg deze netjes in de sleuf (die je bij stap 3 hebt gemaakt). Steek de draden uit het gat ø 20 mm door de mast. Steek de draden uit het gat ø 5mm door het gat in de solarbehuizing.

13 Stap 8: Het vastlijmen van de onderdelen Lijm de mast in het gat ø 20 mm. Gebruik een winkelhaak om de mast loodrecht ten opzichte van de bodemplaat uit te richten. Lijm de solarbehuizing zo op de bodemplaat dat Zorg ervoor dat de draad niet klemt. de gaten precies over elkaar vallen.

14 Stap 9: Het plaatsen van de gondel op de mast Steek de draad van onder door het gat ø 20 mm in de gondel. Steek daarna de draad naar voren door het gat van ø 25 mm. Breng lijm aan in het gat ø 20 mm en lijm de gondel op de mast. Zorg ervoor dat de gondel loodrecht op de mast staat. Gebruik hiervoor een winkelhaak. Stap 10: Het wegknippen van de overtollige draden Meet van de overtollige draad ongeveer 50 mm af. Duidt aan met een zwarte stift. Kort de overtollige draad bij de gondel in tot 50 mm. Kort de overtollige draad bij de solarbehuizing in tot 50 mm. Strip de uiteinden ca. 10 mm. Gebruik de fiche de striptang voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten.

15 Stap 11: Het verbinden van de schakeldraden aan de zonnecelmotor Verbind de zwarte draad van de motor met de zwarte draad van de gondel. Verbind de rode draad van de motor met de rode draad van de gondel. Je kunt de draden ook vastmaken door te solderen. Gebruik hiervoor elektronicasoldeer. Isoleer de beide draden met een stuk plakband of isoleerband (zie afbeelding). Stap 12: Het verbinden van de schakeldraden aan de zonnecel Bevestig de soldeerogen met de moeren aan de polen van de zonnecel. Gebruik de fiche de soldeerbout voor de gebruiksaanwijzing en aandachtspunten. Je kunt de draden ook vasthechten door te solderen (zie hierboven). Verbind de zwarte kabel van de solarbehuizing met de minpool van de zonnecel. Verbind de rode draad van de solarbehuizing met de pluspool van de zonnecel.

16 Stap 13: Het monteren van de propeller Monteer de propeller zoals op de afbeeldingen is te zien. Snijd de overtollige resten van de onderdelen netjes weg met een hobbymes. Steek vervolgens de bladen van de propeller van achter in de naaf. Breng ten slotte de afdekkap van voren op de naaf aan. Gebruik de fiche het hobbymes voor de gebruiksaanwijzing en de aandachtspunten. Zorg ervoor dat je je niet snijd! Neem daarom het knutselmes altijd vast aan de steel. Berg het knutselmes altijd veilig op (ook tijdens het werken!). Snijd heel voorzichtig met een knutselmes. Richt het knutselmes nooit naar de andere leerlingen.

17 Stap 14: Controle van de werking Steek de propeller op het motoras en zorg dat er zonlicht of licht van een gloeilamp van 60 V op de zonnecel schijnt. Als de propeller niet draait moet de bedrading worden gecontroleerd! Probeer uit! De propeller draait. De propeller draait niet. Stap 15: Het vastlijmen van de zonnecelmotor Nadat de werking is gecontroleerd wordt de motor in de gondel gelijmd. Let op dat er geen lijm op de aslager of in de behuizing van de motor komt. Leg de draad in de gondel en de mast. Breng lijm aan op de motor en lijm deze in de gondel. Richt de motor zo uit dat hij netjes in het gat past.

18 Stap 16: Het vastlijmen van de zonnecel Breng lijm aan op het vlak van de solarbehuizing. Leg de draden netjes in de sleuf en lijm de zonnecel in het midden van de behuizing. Controleer de draden aan de onderkant en duw de overtollige draad voorzichtig in de gaten. Stap 17: De afwerking Versier de zon aangedreven windgenerator. Gebruik hiervoor plakkaatverf. Let op dat je zorgvuldig en ordelijk te werk gaat. Gebruik schildertape om de onderdelen die je niet verft, af te schermen.

19 5 Het resultaat: De zon aangedreven windgenerator Zet de zon aangedreven windgenerator in de zon of onder een lamp. Wat zie je gebeuren?

20 6 Bijlagen Figuur 1: Figuur 2:

21 Figuur 3:

22 7 Evaluatieformulieren Naam: 1) Ik heb de techniek nog niet onder de knie. 2) Goed, maar ik werk nog niet nauwkeurig genoeg. 3) Ik ben tevreden met mijn resultaat. 4) Volledig volgens de kwaliteitseisen afgewerkt. Evaluatie Vaardigheden Nooit Soms Meestal Altijd leerkracht of 1 of 2 of 3 of 4 /4 Ik heb de techniek boren op de juiste manier uitgevoerd en rekening gehouden met het stappenplan. Ik heb de techniek zagen op de juiste manier uitgevoerd en rekening gehouden met het stappenplan. Ik heb het werkstuk afgewerkt en heb gebruik gemaakt van de technieken het vijlen en het schuren. Ik heb het werkstuk creatief afwerkt. De zonnecel is op de juiste manier aangesloten op de zonnecelmotor. Mijn werkstuk vertoont geen vlekken en geen scherpe hoeken. Attitude houding Ik heb andere leerlingen geholpen als dit nodig was. Ik spring zuinig om met de grondstoffen. Ik werk net en ordelijk. Is mijn werkbank mooi opgeruimd?

23 7.1 Wat vind jij nu zelf van het werkstuk de zon aangedreven windgenerator? Ik ben erg tevreden / niet tevreden over mijn werkstuk. Ik vond de opdracht leuk / minder leuk Ik vond de opdracht gemakkelijk / moeilijk Wat heb je geleerd uit deze opdracht over je handigheid, kennis en ervaring (groepswerk, technieken, )? o o o Kennis:.... Handigheid:.... Ervaring:.... Dit zou ik volgende keer anders doen:.... Opmerking van de leerkracht: Handtekening ouders:

Z o n - a a n g e d r e v e n windgenerator

Z o n - a a n g e d r e v e n windgenerator is uniek 107.953 Z o n - a a n g e d r e v e n windgenerator Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket

Nadere informatie

TECHNIEK project. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 PROBLEEMSTELLING Vorig jaar hebben we de energie besproken uit de fossiele brandstoffen. Je weet dat deze brandstoffen driekwart van alle

Nadere informatie

Solar zonnebloem

Solar zonnebloem is uniek 07.355 Solar zonnebloem Stuklijst Materiaal Aantal Afmetingen (mm) Zonnecel gegoten 0,5V/250 ma Bierviltje Ø 07 Solar motor RF 300 Kroonsteen met 2 schoefjes (passend lasdraad) Lasdraad Ø 2 x

Nadere informatie

Solar-catamaran. Materiaal Aant. Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Solar-catamaran. Materiaal Aant. Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 111.714 Solar-catamaran enodigd gereedschap: liniaal en potlood figuurzaag of decoupeerzaag kolomboormachine schroevendraaier steeksleutel M4 boortjes ø 4, 5, 8 mm schuurpapier, werkplaatsvijl

Nadere informatie

Leerlingenbundels Technologische Opvoeding

Leerlingenbundels Technologische Opvoeding Leerlingenbundels Technologische Opvoeding 1 Thema: Energie Naam:... Klas: Datum:... Nr.:. 2 1 Energie experimenten Science 1.1 Inleidende opdracht rond energie Als je zegt: "Ik heb vandaag geen energie.

Nadere informatie

Behendigheidsspel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N104014#1

Behendigheidsspel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N104014#1 1 0. 0 1 Behendigheidsspel N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Houten bouwpakket model/gebruiksvoorwerp Techniek lessen. Materiaalkennis:.1.

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Premium-line solar motor

Premium-line solar motor is uniek 113.727 Premium-line solar motor Benodigd gereedschap Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Dit bouwpakket mag alleen door een ter zake kundige volwassene worden gebouwd

Nadere informatie

LT-racewagen met propeller-aandrijving

LT-racewagen met propeller-aandrijving 101.141 LT-racewagen met propeller-aandrijving Benodigd gereedschap: houtlijm figuurzaag boor ø 2 ø 4 ø 8 zijsnijtang schroefklem schroevendraaier- kruiskop schroevendraaier werkplaatsvijl Let op! Opitec

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker 109.999/110.349/ 110.350/ 110.361 MP3-speler stereo luidspreker Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Tover-tol. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Tover-tol. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. 114.561 Tover-tol Benodigd gereedschap: Potlood, liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Werkplaatsvijl/schuurpapier Boortjes ø3, 4, 6, 8 mm Houtlijm, alleslijm, lijmpistool Hobbymes evt. soldeerbout, soldeer

Nadere informatie

Solar windmolen Benodigd gereedschap. Potlood en Edding. Schuurpapier. Werkplaatsvijl. Figuurzaag. Liniaal. Schroevendraaier.

Solar windmolen Benodigd gereedschap. Potlood en Edding. Schuurpapier. Werkplaatsvijl. Figuurzaag. Liniaal. Schroevendraaier. 124.014 Benodigd gereedschap Potlood en Edding Liniaal Figuurzaag Schuurpapier Werkplaatsvijl ø2 Rondvijl Halve ronde vijl Boortjes Schroevendraaier Zijsnijtang Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw

Nadere informatie

Metalen vliegtuig met solar aandrijving

Metalen vliegtuig met solar aandrijving is uniek 114.066 Metalen vliegtuig met solar aandrijving Benodigd gereedschap: Potlood, liniaal Figuurzaag, decoupeerzaag met houtzaagblad en ijzerzaagblad of blikschaar Werkplaatsvijl Boortjes ø3,5/ ø4/

Nadere informatie

Solar voertuig met aandrijfmotor

Solar voertuig met aandrijfmotor is uniek 109.793 Solar voertuig met aandrijfmotor Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen

Nadere informatie

Phonoscoop. Materiaal Aantal Afm.(mm) Omschrijving Nr.

Phonoscoop. Materiaal Aantal Afm.(mm) Omschrijving Nr. 1 Phonoscoop Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassene worden gemaakt en gebruikt. Niet geschikt

Nadere informatie

Solar lamp/huisnummerverlichting

Solar lamp/huisnummerverlichting 7.37 Benodigd gereedschap: werkplaatsvijl liniaal potlood ø,5 ø 3 ø 5 centerpons boor schuurpapier figuurzaag met ijzerzaag ijmpistool/ siliconenlijm kruiskopschroevendraaier Let op! Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool.

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool. 113.185 Benodigd gereedschap ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden Liniaal Boortjes Figuurzaag Handzaag met metaalblad Schuurpapier Lijmpistool soldeerbout Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker 109.999/110.349/ 110.350/ 110.361 MP3-speler stereo luidspreker Tip! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: figuurzaag of decoupeerzaag alleslijm of lijmpistool werkplaatsvijl

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing

Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing 1855 Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing Benodigd gereedschap: Fijne zaag of decoupeerzaag Schuurpapier Schaar, liniaal, potlood Boortjes ø 2,5, ø 4, ø 7, ø mm Houtlijm + alleslijm Hobbymes Soldeerbout,

Nadere informatie

Robot-bij LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Stuklijst

Robot-bij LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Stuklijst is uniek 108.948 Robot-bij Benodigd gereedschap Schaar Plakband, alleslijm Zijsnijtang Combinatietang, ronde tang Figuurzaag met toebehoren Boor ø 3mm Priem Schroevendraaier, steeksleutel 5,5 Kruiskopschroevendraaier

Nadere informatie

Jetski met motorboot-aandrijving

Jetski met motorboot-aandrijving Benodigd gereedschap: bankschroef met buighulp houtlijm watervast schaar liniaal potlood ronde vijl ø2 ø3 ø4 boortjes figuurzaag schuurpapier secondelijm Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het

Nadere informatie

Project: Wagen op afstandsbediening

Project: Wagen op afstandsbediening Project: Wagen op afstandsbediening Naam: Klas: Project: Wagen op afstandsbediening Wat heb je allemaal nodig? Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. Multiplex 1 200 X 100 X 5 Ombouw besturing 1 Multiplex

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

WICO CAMPUS TIO OVERPELT

WICO CAMPUS TIO OVERPELT WICO CAMPUS TIO OVERPELT Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode FASE 1: We hebben een probleem. We willen s avonds voor een

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Quad met elektro aandrijfmotor

Quad met elektro aandrijfmotor is uniek 114.044 Quad met elektro aandrijfmotor Benodigd gereedschap: Potlood en liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Werkplaatsvijl en schuurpapier Boortjes ø 1, of ø2, ø 3, ø 6mm Blikschaar, striptang

Nadere informatie

Rainbow-disc. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Rainbow-disc. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.864 Rainbow-disc Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassene worden gemaakt en gebruikt.

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

Model "Autoverlichting"

Model Autoverlichting 09.807 Model "Autoverlichting" Stuklijst N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Omschr. Aant. Multiplex 00x00x3 Lichtdiode superfel (D,D,D3,D) ø5 Lichtdiode rood ultrafel (D9,D0,D) 3

Nadere informatie

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker Stuklijst 110.349 bouwpakket met hout 109.999/110.349/ 110.350/ 110.361 Aantal Afm. mm Omschrijving multiplex 1 300x210x4 bodemplaat + deksel 110.361 bouwpakket met acrylglas acrylglas (kleurloos) 1 300x210x2

Nadere informatie

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker 109.999/110.349/ 110.350/ 110.361 MP3-speler stereo luidspreker Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket

Nadere informatie

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science 1 2 3. 9 8 7 E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Wat je nodig hebt: Voor de motorhouder: Voor de ventilator: 1 grote houten schijf

Nadere informatie

Savonius windvoertuig

Savonius windvoertuig is uniek 110.660 Savonius windvoertuig Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren

Nadere informatie

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip is uniek 105.641 Regenboog U-lamp Stuklijst: 2x regenboog-led 5 mm 1x acrylglas 3 x 30 x 110 mm 1x kunststof stick ø11 x 200 mm 1x schakeldraad, rood 500 mm 1x schakeldraad, zwart 500 mm 2x platte stekkerhuls

Nadere informatie

Wiebelspin "Thekla" Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Wiebelspin Thekla Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. 109.829 Wiebelspin "Thekla" Benodigd gereedschap: Potlood Liniaal Priem Schroevendraaier Figuurzaag of decoupeerzaag Boortjes ø 4+5 mm Vijl + schuurpapier Alleslijm Lijmpistool Verf en penseel Let op!

Nadere informatie

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip

Regenboog U-lamp. Stuklijst: by Horst Wagner. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: Veiligheidstip 105.641 Regenboog U-lamp Stuklijst: 2x regenboog-led 5 mm 1x acrylglas 3 x 30 x 110 mm 1x kunststof stick ø11 x 200 mm 1x schakeldraad, rood 500 mm 1x schakeldraad, zwart 500 mm 2x platte stekkerhuls 6,3mm

Nadere informatie

Schildermachine

Schildermachine is uniek.76 Schildermachine Let op: OPITEC bouwpakketten zijn na het bouwen geen speelgoed, het zijn artikelen met een educatief karakter en zijn ter ondersteuning van de leermethodes. Dit bouwpakket kan

Nadere informatie

102.001. Boter, kaas en eieren. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N102001#1

102.001. Boter, kaas en eieren. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N102001#1 10.001 Boter, kaas en eieren N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Produktinformatie: soort: elektronisch spel als bouwpakket toepassing: handenarbeid vanaf groep 7/8;. Materiaalinformatie:.1.

Nadere informatie

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden.

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. Basisplaat Het is me Wat t / Kwist t Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. 1. Neem een stevig stuk karton in A4-formaat. 2. Vouw een A4-papier

Nadere informatie

Acryl lichtbal met candle-light

Acryl lichtbal met candle-light 116.404 Benodigd gereedschap: houtlijm schaar liniaal potlood ø boor figuurzaag schuurpapier lijmpistool Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen

Nadere informatie

Behendigheidsspel N104014#1

Behendigheidsspel N104014#1 is uniek 1 0. 0 1 Behendigheidsspel Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren en

Nadere informatie

Savonius-Windgenerator

Savonius-Windgenerator is uniek 114.664 Savonius-Windgenerator Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassen worden gemaakt

Nadere informatie

LED-leeslamp metaal

LED-leeslamp metaal 111.264 LED-leeslamp metaal Benodigd gereedschap: Metaalboor ø2,/3/4/6 mm Draadsnijder M3mm 90 -verzinkboor IJzerzaag Werkplaatsvijl + sleutelvijl Bankschroef met beschermbekken Potlood Liniaal Soldeerbout,

Nadere informatie

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht.

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht. Bloemen hebben zonlicht nodig om te bloeien, sommigen gaan zelfs dicht als het donker wordt. We moeten ze ook steeds kunnen verzetten zodat ze kan geplaatst worden in de tuin, op de vensterbank, op het

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Stoplicht met LED

Stoplicht met LED is uniek.9 Stoplicht met Benodigd gereedschap: Figuurzaag of decoupeerzaag Potlood, liniaal Houtlijm, alleslijm Soldeerbout, soldeer (niet noodzakelijk) Werkplaatsvijl of schuurpapier Zijsnijtang Striptang

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken: 204.758 Tech Card - TechBot 2 De TechBot 2 is ontworpen om door het ruwste terrein te gaan. Kijk of hij over je hand kan rijden, maar pas op: hij kietelt! Stuklijst: 3 x U-strip 2 x wiel, ø 30 mm 2 x excentrisch

Nadere informatie

Mini-reuzenrad met kettingaandrijving

Mini-reuzenrad met kettingaandrijving is uniek 111.552 ini-reuzenrad met kettingaandrijving Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag

Nadere informatie

* Een borstelbot maken *

* Een borstelbot maken * * Een borstelbot maken * Benodigdheden Voor 1 robotje: een motor en een klemmetje een borsteltje een batterij en batterijhouder een stukje elektriciteitsdraad twee paperclips een stukje foam, een knoop

Nadere informatie

Petfles-auto met riemaandrijving

Petfles-auto met riemaandrijving is uniek 115268 Petfles-auto met riemaandrijving Opgepast! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassene

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR Doelgroep Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje Leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. Leerlingen die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

Nadere informatie

PICK-UP OLDTIMER

PICK-UP OLDTIMER 108.97 PICK-UP OLDTIMER N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Schaar Stalen liniaal + potlood Figuurzaag met toebehoren + metaalzaagblad of Decoupeerzaag Fijne

Nadere informatie

Draaifiguur solaraandrijving

Draaifiguur solaraandrijving is uniek 114.055 Draaifiguur solaraandrijving Benodigd gereedschap: Potlood en liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Kruiskopschroevendraaier Houtlijm Boortjes ø4, ø 8mm Schuurpapier Werkplaatsvijl Let op!

Nadere informatie

Solar carrousel Benodigd gereedschap:

Solar carrousel Benodigd gereedschap: 8.89 Benodigd gereedschap: Figuurzaag Schaar Houtlijm Isolatie afstriptang ø4 Liniaal Schrijf-/tekenpotloden Secondelijm Boortjes Schroevendraaier Lijmpistool Moersleutel Kruiskop schroevendraaier Let

Nadere informatie

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in.

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. Het technologisch proces. ET 2,7 B T S ET 2,9 T S Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf

Nadere informatie

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Kennismaking met houtbewerking solderen electronica Magische lamp 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Semestertaak Techniek Praktisch werkstuk Matthias Spitael 23BALSO Biologie - Techniek Inhoudstafel

Nadere informatie

V-TOL Vliegtuig. Onderdelenlijst:

V-TOL Vliegtuig. Onderdelenlijst: 105.048 V-TOL Vliegtuig Onderdelenlijst: 1 triplexplaat 300 x 210 x 5 mm 2 triplexplaten 150 x 120 x 5 mm 1 triplexplaat 160 x 160 x 5 mm 1 triplexplaat 250 x 70 x 5 mm 1 triplexplaat 70 x 20 x 5 mm 1

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: Stuklijst:

Benodigd gereedschap: Stuklijst: is uniek 1 0. 3 1 5 M e t a l e n s t o o m w a l s Stuklijst: 1 x aluminium (1) 1,5 x 5 x 120 mm 1 x aluminium pijp (2) ø 1 x 30 mm 1 x aluminium pijp (3) ø X 35 mm 2 aluminium pijp () ø 35 x 12 mm 1

Nadere informatie

Raderstoomboot met solar aandrijving

Raderstoomboot met solar aandrijving 117.167 Raderstoomboot met solar aandrijving Benodigd gereedschap: houtlijm watervast schaar liniaal potlood werkplaatsvijl ø1 ø2 ø3 ø5 boor figuurzaag schuurpapier secondelijm ø3 handboor Kreuzschlitz-

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling a. Op veel bureaus heerst een grote wanorde: stiften, balpennen, allerhande papieren, enz. liggen kriskras door elkaar. Het duurt dan

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

3d- hologram maker met USB-aansluiting

3d- hologram maker met USB-aansluiting 116415 3d hologram maker met USBaansluiting Benodigd gereedschap: plakband schaar hobbymes liniaal figuurzaag houtlijm schuurpapier zijsnijtang Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech Je naam Je klas De datum Cijfer Vraag 1: Wanneer gebruik je een kruishout? In vraag 1 is één antwoord goed. Als je geen timmermanspotlood bij je hebt. Om evenwijdige lijnen op hout af te tekenen. Om sierranden

Nadere informatie

Premium-Line "Reedcontact-motor"

Premium-Line Reedcontact-motor is uniek 111.172 Premium-Line "Reedcontact-motor" Benodigd gereedschap: LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar. Dit produkt bevat een magneet.

Nadere informatie

Pocket-kegelbaan

Pocket-kegelbaan is uniek 1.741 Pocket-kegelbaan Benodigd gereedschap: potlood, liniaal, geodriehoek figuurzaag of decoupeerzaag schuurpapier, schuurklos werkplaatsvijl, ronde vijl machinebankschroef boortjes ø 2/6/ mm

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

Hoe TechCard te gebruiken:

Hoe TechCard te gebruiken: 204.769 TechBot 3 TechBot 3 is niet te stoppen! Wanneer hij in contact komt met een verticaal oppervlak wat hem de doorgang belemmert, dan stuurt hij er slim omheen! Hoe TechCard te gebruiken: Stuklijst:

Nadere informatie

Solar vliegtuig Saint- Exupéry

Solar vliegtuig Saint- Exupéry Solar vliegtuig Saint- xupéry Werkblad! nu afspelen: ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Ja, het is wel eens gebeurd dat een vliegtuig brandstof verloor en daardoor in niemandsland

Nadere informatie

Riksja met GSM-houder

Riksja met GSM-houder 1 0 6. 2 3 4 Riksja met GSM-houder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Produktinformatie: Soort: voertuig als bouwpakket Toepassing: handenarbeid vanaf groep 7/8 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001]

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001] Handige knutsel tips door Reddevil In dit nieuw onderdeel van het magazine geeft Reddevil een aantal handige knutseltips die handig van pas komen bij het bouwen van behuizingen etc. In de eerste editie

Nadere informatie

"THEREMIN" De elektronische muziek-ufo

THEREMIN De elektronische muziek-ufo is uniek 0.0 "THEREMIN" De elektronische muziek-ufo Benodigd gereedschap Figuurzaag Heteluchtpistool Soldeerbout Schroevendraaier Draadsnijder M Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo-

Nadere informatie

Accu ipod Touch 4G Installatie handleiding

Accu ipod Touch 4G Installatie handleiding 1. Het scherm van de ipod Touch 4G is vastgelijmd. Het is daarom aan te raden een heteluchtpistool (of een föhn) te gebruiken, om de lijm weer zacht te maken. Begin met het verwarmen van het onderste gedeelte

Nadere informatie

Houten ster "Kosmos" met LED-verlichting

Houten ster Kosmos met LED-verlichting 109.690 Houten ster "Kosmos" met LED-verlichting N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap:: potlood + liniaal figuurzaag of decoupeerzaag boor vijl + schuurpapier

Nadere informatie

N Het krabbel-orakel

N Het krabbel-orakel et krabbel-orakel Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Je wilt weten hoe de wiskunde examens eruit komen te zien? oe hoog de aandelen of hoe hoog het water in de Rijn over

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen experimenteren met elektrische

Nadere informatie

Stereo-actiefbox

Stereo-actiefbox is uniek 111.851 Stereo-actiefbox Versie "Spacy" Versie "Easy" Benodigd gereedschap: Potlood, liniaal, geodriehoek Figuurzaag of decoupeerzaag/fijne zaag Boortjes ø/10 mm/verzinkboor Schuurpapier Soldeerbout/soldeer

Nadere informatie

Binnenschip met elektrische aandrijving

Binnenschip met elektrische aandrijving is uniek 111.688 Binnenschip met elektrische aandrijving 111688#2 Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.it bouwpakket

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2010 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één

Nadere informatie

Pratende robot R4D4. Groep / klas:

Pratende robot R4D4. Groep / klas: Pratende robot R44 Spreekt je opgenomen tekst nippert wanneer hij in actie is Werkblad Rijdt zo, als je hem instelt Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Naam: roep / klas: Inhoud:

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Recycling voertuig met riemaandrijving

Recycling voertuig met riemaandrijving 11.268 Benodigd gereedschap: Fijne toffelzaag Silhouet schaar Hobbymes Schrijf-/tekenpotloden Edding Lijmpistool Schuurpapier Striptang Priem Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed,

Nadere informatie

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Kenneth Van Minsel 3SL1 Technologische opvoeding 2008 2009 Zelfwerkzaamheidstaak Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Voorwoord Beste leerlingen Om producten te maken, volg je best steeds het

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

F M r a d i o Benodigd gereedschap: Let op!

F M r a d i o Benodigd gereedschap: Let op! is uniek 110.372 FM radio Benodigd gereedschap: figuurzaag liniaal, potlood schuurpapier houtlijm alleslijm boortjes ø4; 4,5,10 mm soldeerbout, soldeer striptang zijsnijtang werkplaatsvijl schaar evt.

Nadere informatie

Badeend/draak N 200.699. Groep / klas:

Badeend/draak N 200.699. Groep / klas: Badeend/draak Werkblad nu afspelen: Video s en werkbladen kunnen gratis op het internet worden gedownload www.aduis.com Komt het je bekend voor, je wilt in de badkamer, slechts heel even. e deur is van

Nadere informatie

nr:... schooljaar

nr:... schooljaar klas: nr: schooljaar 20 20 Vakleerkrachten: B Coene/ S Weyts 10 TAAK 1 De werkbank en het opspannen van werkstukken (IF 18) 1 Schrijf naast de foto s: de juiste benaming het doel van het spangereedschap

Nadere informatie

OPI-Robo R3O3

OPI-Robo R3O3 is uniek 111.666 OPI-Robo R3O3 Benodigd gereedschap: figuurzaag liniaal, potlood schuurpapier kruiskopschroevendraaier/schroevendraaier priem machinebankschroef steeksleutel M4 striptang + zijsnijtang

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Wonderboom met LEDverlichting

Wonderboom met LEDverlichting 6.25 Wonderboom met LEDverlichting en USB Benodigd gereedschap: Decoupeerzaag of figuurzaag Schuurpapier Alleslijm Plakband Houtlijm Hamer Schroevendraaier (2 mm) Grijs karton ( mm) Priem Let op! Opitec

Nadere informatie

Waarschuwingslicht voor fiets - verklikker

Waarschuwingslicht voor fiets - verklikker Waarschuwingslicht voor fiets - verklikker Verklikker aan het stuur duis - passed Verklikker aan de zadelpen Verklikker op de helm Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam:

Nadere informatie