Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs"

Transcriptie

1 Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs

2

3 Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het voortgezet onderwijs Werken aan gezondheid op jouw school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Als docent speel je een cruciale rol hierbij. Jij kunt leerlingen informeren, maar vooral enthousiast maken en motiveren om gezond en duurzaam te eten. Het Voedingscentrum wil je graag helpen. Met deze folder willen we je inspiratie geven om met het onderwerp voedsel in school aan de slag te gaan binnen vier van de pijlers van de Gezonde School: n Schoolbeleid: neem gezond en duurzaam eten op in het beleid n Schoolomgeving: stimuleer gezond aanbod in school (zoals gezonde broodjes in de kantine of watertappunten i.p.v. frisdrankautomaten) n Gezondheidseducatie: besteed aandacht aan voeding in de les n Ouderparticipatie: zet ouders in op dit thema Het doel van de Gezonde School is om gezondheid meer planmatig op school aan te pakken en in beleid te verankeren. In deze folder vind je veel info over kant-en-klare lesmaterialen, praktische tips, handige tools en bruikbare tests. Aan het gebruik van dit materiaal zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld. Hiermee kun je direct met je leerlingen aan de slag. Kijk op voor uitgebreide informatie over wat in deze folder staat. Veel succes en plezier!

4 Schoolbeleid en -omgeving Alle schoolkantines gezond in 2015! Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine De overheid wil graag dat alle schoolkantines in 2015 gezond zijn. Doe ook mee! Werk samen met leerlingen aan een gezonde kantine. Het programma De Gezonde Schoolkantine helpt je daarbij met een praktische handleiding, een concreet stappenplan, tips, een Kantinescan en lekkere recepten. De Schoolkantine Brigade biedt ondersteuning. Het Handvest Gezonder Voedingsaanbod op Scholen van het Convenant Gezond Gewicht en het Voedingscentrum prikkelt partijen aan de aanbodzijde, zoals cateraars, om zich op het punt van gezond aanbod positief te onderscheiden. Gezondheidseducatie Doorlopende leerlijn Het Voedingscentrum heeft een doorlopende leerlijn voeding ontwikkeld. Deze leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4-18 jarigen. In de leerlijn staan typeringen per leeftijdsgroep die horen bij de thema s: voeding en gezondheid, voedselkwaliteit, consumentenaspecten van voeding en eten klaarmaken. Beleving van voedsel en culturele diversiteit zijn belangrijke uitgangspunten. De lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt, zijn gebaseerd op deze leerlijn. Een uitgebreide versie voor leermiddelenontwikkelaars is te vinden op Doorlopende leerlijn Basisonderwijs Voortgezet onderwijs VWO HAVO VMBO MBO 1 2 Wat eet ik, hoe eet ik, waar eet ik, waar koop ik eten en hoe groeit het? Wat eet ik en wat mag ik zelf kiezen? Hoe vaak en wanneer eet ik? Hoe gezond is mijn eten? Hoe wordt mijn voedsel gemaakt? Wat eet ik en is het volgens de aanbevelingen? Hoe is de balans tussen mijn eten en bewegen? Hoe zit het met gezond en duurzaam? En hoe herken ik het? Wat is mijn invloed en verantwoordelijkheid t.a.v. wat ik eet? Hoe pas ik het toe? Welke keuzes maak ik voor mezelf en mijn omgeving? Welke gevolgen heeft dit? Welke korte/lange termijn gevolgen heeft mijn eetgedrag voor mij en mijn omgeving? Hoe ga ik hier mee om? Hoe zorg ik voor een gezonde en duurzamere leefstijl voor mezelf en anderen?

5 Weet Wat Je Eet Het digitale lesprogramma Weet Wat Je Eet bevat informatie over voeding voor de vakken Biologie, Verzorging, Bewegingsonderwijs en Zorg en welzijn op vmbo-, havo- en vwo-niveau. Leerlingen kunnen zelfstandig aan verschillende vakken werken. Weet Wat Je Eet sluit aan op de kerndoelen voor de onderbouw uit het Voortgezet onderwijs. Het lespakket bestaat uit zeven basislessen en duurt in totaal ongeveer 8 uur. Een jaarabonnement kost per klas van maximaal 35 leerlingen E 17,50 (E 0,50 per leerling). De docent kan alle vorderingen van de leerlingen volgen via de docentenwebsite Vraag het Voedingscentrum toegang tot het lesprogramma via: DOiT DOiT is een lesprogramma over gezonde voeding en beweging voor jongeren vanaf 12 jaar uit het VO. Leerlingen krijgen gedurende 12 theorielessen en 6 beweeglessen inzicht in hun eet- en beweeggewoontes. Ouders ontvangen een informatieboekje en doen actief met DOiT mee door de huiswerkopdrachten. Scholen bestellen het lesmateriaal en de bijbehorende docentenhandleiding via de DOiT website. Er zijn 2 versies van het lesmateriaal beschikbaar: voor de basis- en kaderberoepsgerichte en voor de gemengd/theoretische leerweg. De kosten voor DOiT Basis zijn E 7,99 per leerling (excl. BTW). Kijk op voor meer informatie over de beschikbare lespakketten of neem contact op met de DOiT office via doit@vumc.nl of DOiT is ontwikkeld door het VU medisch centrum en wordt ondersteund door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en het SNS Reaal fonds. Krachtvoer Krachtvoer is een lespakket over ontbijt, fruit en tussendoortjes voor klas 1 en 2 van het vmbo. Het doel is dat leerlingen gaan nadenken over hun eigen eetgewoonten en die, indien nodig, proberen te verbeteren. Onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan dat jongeren na de Krachtvoerlessen gezonder eten. Krachtvoer bestaat uit acht flexibele lessen en materialen, zoals een werkboek, lunchtrommel en nieuwsbrief voor ouders. Hier zijn kosten aan verbonden. Krachtvoer is ontwikkeld door de Universiteit Maastricht met adviezen van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum werkt samen met gezondheidsinstituut CBO NIGZ bij de ondersteuning van Krachtvoer. Regionale begeleiders, zoals de GGD, ondersteunen bij de invoering van Krachtvoer. Kijk voor meer informatie op

6 Gezondheidseducatie: verdieping Maatschappelijke stages De maatschappelijke stage in food is een bijzondere vorm van stage omdat het geen vrijwilligerswerk in de gebruikelijke zin van het woord is. Het is erop gericht jongeren ambassadeur te laten zijn voor duurzame voedingsmiddelen of een gezondere leefstijl. Op de website gemaakt in opdracht van EZ, doen leerlingen kennis op over de maatschappelijke en duurzame aspecten van voeding. De leerlingen hebben de keuze uit digitale lesmaterialen van veertien verschillende thema s met een praktijkopdracht, die aan de hand van een stappenplan wordt uitgevoerd. Magazine Lekker Belangrijk!!! Het Voedingscentrum geeft het magazine Lekker Belangrijk!!! uit voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Doel is om jongeren aan het denken te zetten over de verschillende aspecten van voedsel, zoals gezond en veilig eten, maar ook dierenwelzijn, milieu, natuur, cultuur en eerlijke handel. De artikelen sluiten aan bij de belevingswereld van leerlingen. Docenten kunnen nieuwe edities gratis bestellen via EDG, of bel Ook is er een docentenhandleiding beschikbaar, te vinden op: Project om op te eten! Het Project om op te eten! van de Nationale Jeugd Raad brengt gevolgen van dagelijkse consumptie van voedsel onder de aandacht, zodat jongeren doordachte keuzes kunnen maken. Leerlingen worden opgeleid tot echte keurmeesters. Het zelf laten kiezen staat centraal in zowel het lesboekje als de workshops. Het programma bestaat uit: de Dieren om op te eten! filmles, de Workshop om op te eten!, een dagdeel op excursie naar een boerderij en de creatieve afsluiter: Ben jij om op te eten!? Het programma is modulair ingericht; de onderdelen zijn ook afzonderlijk uit te voeren. Kijk voor meer informatie over het project op Online: Op de jongerenpagina van het Voedingscentrum zijn diverse verdiepingsmaterialen speciaal voor jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs te vinden. Van testjes, games, achtergrond informatie, inspiratie voor schoolkrantteksten tot vraagbaak. Ouderparticipatie Boek: Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar De basis voor een gezonde leefwijze is voor alle leeftijden gelijk: gezond eten en lekker veel bewegen. Dit boek van het Voedingscentrum helpt ouders om thuis een gezonde basis te creëren. In veertien jaar tijd groeit een kleuter uit tot een jong volwassene. In dit boek is deze periode in drieën gedeeld: de onderbouw van de basisschool (4-8 jaar), de bovenbouw en de overgang naar de middelbare school (9-13 jaar) en de middelbare school (14-18 jaar). Bestel dit boek voor E 9,95 in de webshop van het Voedingscentrum: Professionals kunnen gratis de folder Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van jaar bestellen om uit te delen aan ouders van leerlingen.

7 Praktische tips Verwerk het thema voedsel in het bestaande curriculum Enkele voorbeelden: Nederlands: Geef je leerlingen de opdracht om een essay te maken over Hoe ziet jouw ideale gezonde en duurzame kantine eruit? of Wat betekent gezond en duurzaam eten voor jou? Waarom vind je dit wel of niet belangrijk?. Economie: Geef leerlingen de opdracht hoe je een gezonde en duurzame kantine winstgevender kunt maken. Of stuur ze de supermarkt in om verpakkingen te bekijken en etiketten te lezen. Erop uit Laat voedsel leven door met leerlingen naar een boerderij te gaan. Veel boerderijen geven rondleidingen en ontvangen klassen een middag, een dag of zelfs een hele week. Zoek naar mogelijkheden in de buurt op: Debat Organiseer voor de klas of de hele school een debat over de effecten van eten op jezelf en de wereld om je heen. Actie Stimuleer leerlingen om minder eten te verspillen: zet een actie in school op tegen voedselverspilling. Koken Deel een klas op in twee groepen en laat ze voor elkaar een gezonde lunch bereiden. Krijg inspiratie voor recepten op of de broodjeswijzer op Scan deze QR-code of ga naar Daar vind je de uitgebreide informatie over wat in deze folder staat.

8 Deze folder helpt je om invulling te geven aan een Gezonde School Een Gezonde School heeft veel voordelen: een prettiger leeromgeving, minder verzuim, betere prestaties en een lagere schooluitval. Een Gezonde School in het voortgezet onderwijs stimuleert op een integrale en structurele manier de gezondheid van leerlingen en schoolpersoneel. Deze folder biedt inspiratie voor een praktische invulling van vier onderdelen van de Gezonde School ( Schoolbeleid en -omgeving, Gezondheidseducatie en Ouderparticipatie.

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Voeding : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Politiek, onderwijs en ouders zijn het er allemaal over eens; het voedingsaanbod moet gezonder. Dit valt of staat met een schoolgezondheidsbeleid.

Nadere informatie

Lessenserie gericht op gezonde leefstijl

Lessenserie gericht op gezonde leefstijl Lessenserie gericht op gezonde leefstijl Femke van Nassau Onderzoeker, VU medisch centrum Themastudiedag KVLO Bruggen Slaan Zwolle, 11 februari 2011 Workshop DOiT-programma Aan de slag op school Stelling

Nadere informatie

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Het Voedingscentrum: voor onderwijs over gezonde en duurzame voeding! Als docent speel je een cruciale rol bij het enthousiasmeren van leerlingen en ouders als het

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Workshop Smaaklessen

Workshop Smaaklessen Workshop Smaaklessen Inhoud workshop Wat is Smaaklessen? Nieuw: Smaakmissies! Proefjescircuit Voorproefje Waarom voedseleducatie Gezond, duurzaam eten moet je net als taal en rekenen leren Weten waar je

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2013-2014

Menukaart Gezonde School 2013-2014 Menukaart Gezonde School 2013-2014 www.utrecht.nl/gezondeschool Gezondheidsaanbod in het voortgezet onderwijs 1 Gezonde School Leerlingen die zich gezond voelen, gaan graag naar school en presteren beter.

Nadere informatie

Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine

Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine Schoolkantine Brigade - Schoolbezoek Helpt concreet toe te werken naar een gezonder aanbod Kosteloos advies op maat Scholen ontvangen rapport met bevindingen en

Nadere informatie

Voedingsbeleid volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines

Voedingsbeleid volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines Voedingsbeleid volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines Het Zone college Enschede heeft een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen/studenten.

Nadere informatie

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen.

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen. VOORW OORD VOORWOORD Over dit boekje Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 tot 18 jaar? Bij de titel van dit boekje vraag je je misschien af wat een kleuter te maken heeft met iemand die

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Voedingsbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond

Voedingsbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond Voedingsbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat 10 5701 TA Helmond Datum: september 2016 Naam: VSO de Korenaer Helmond Auteurs: M. de Louw (docent consumptieve techniek) en K. Spijkers (Gezonde

Nadere informatie

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma 7 Samenvatting 8 Dit proefschrift beschrijft de voorbereiding op de landelijke implementatie van het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) programma. Daarnaast wordt de evaluatie beschreven die

Nadere informatie

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :..

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :.. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO, HAVO en VWO Mijn beroep Dit is de werkmap van :.. Klas :.. osg Piter Jelles De Foorakker Sint Annaparochie, 2013 2014 Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO,

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het voortgezet onderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan de slag? Neem dan contact op met de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen

Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen Gezond op school! Over de noodzakelijke voorwaarden voor voedings- en bewegingsbeleid in en rondom scholen Position paper deelconvenant school, Convenant Gezond Gewicht Alleen een integrale en structurele

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het voortgezet onderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan de slag? Neem dan contact op met de

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Gezond- en sportief schoolbeleid op Graaf Engelbrecht Breda Paul de Groot Emiel de Lange Introductie & Programma workshop Presentatie gezonde school

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Lokaal Actief Samenbrengen van verschillende organisaties uit diverse werkvelden Zorg Sport en recreatie Onderwijs Sociaal

Nadere informatie

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Gezonde voeding vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62382

Gezonde voeding vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62382 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 07 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62382 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

*** *** Visie VOEDINGSBELEID VOLGENS DE RICHTLIJNEN GEZONDERE KANTINES. Terneuzen, 25 januari 2019

*** *** Visie VOEDINGSBELEID VOLGENS DE RICHTLIJNEN GEZONDERE KANTINES. Terneuzen, 25 januari 2019 Terneuzen, 25 januari 2019 VOEDINGSBELEID VOLGENS DE RICHTLIJNEN GEZONDERE KANTINES Scalda, MBO Onderwijsinstelling in de provincie Zeeland, biedt een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Leven met diabetes kan behoorlijk lastig zijn. Het heeft

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gezond eten

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Buut. De Buut in een nieuwe outfit na 25 jaar! Inhoud week 42. Lijnbaan 317 2728 AG Zoetermeer 079-342 20 57

Nieuwsbrief De Buut. De Buut in een nieuwe outfit na 25 jaar! Inhoud week 42. Lijnbaan 317 2728 AG Zoetermeer 079-342 20 57 Nieuwsbrief De Buut Lijnbaan 317 2728 AG Zoetermeer 079-342 20 57 Email: info@debuut.unicoz.nl Website: www.debuut.unicoz.nl Inhoud week 42 19-10-2012 Nr. 10 De Buut in een nieuwe outfit na 25 jaar! Vrijdag

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten.

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten. ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Van doetinchem Open dag woensdag 23 januari 2019 van 16.00 tot 21.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie vmbo Groen 2019-2020 Inhoud Zet jouw stappen

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 Voedingsbeleid ASKA Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2 2 Doel blz 2 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 4 Pedagogische basisdoelen en onze uitgangspunten blz 5 A018 Voedingsbeleid 030812 1/5

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde School

Beleidsplan Gezonde School Beleidsplan Gezonde School Zuyderzee Lyceum, Emmeloord december 2016 Inhoudsopgave Algemene inleiding 3 Ambities Zuyderzee Lyceum 4 Realisatie vignet sport en bewegen 5 Voeding 6 Beleid 6 Signalering 6

Nadere informatie

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen?

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen? Veelgestelde vragen We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van alle informatie nog steeds vragen hebt. Daarom hebben we hier een en ander voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij?

Nadere informatie

Docentenhandleiding magazine Lekker Belangrijk!!! 2010

Docentenhandleiding magazine Lekker Belangrijk!!! 2010 Docentenhandleiding magazine Lekker Belangrijk!!! 2010 Het is altijd belangrijk geweest dat er genoeg, veilig en gezond eten is. Andere aspecten worden tegenwoordig steeds belangrijker. Daarbij gaat het

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff Voeding in 2020 Gezond en duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff 1 Inleiding 2 Resultaten 3 Samenvatting 1 Inleiding Achtergrond en opzet onderzoek Aanleiding: het Voedingscentrum

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Belangrijk aansluit. Daarna volgt een korte handleiding voor het houden van een

Belangrijk aansluit. Daarna volgt een korte handleiding voor het houden van een Docentenhandleiding magazine Lekker Belangrijk!!! 2009 Het is altijd vooral belangrijk geweest dat er genoeg, veilig en gezond eten is. Ook andere aspecten worden steeds belangrijker. Daarbij gaat het

Nadere informatie

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Geïnteresseerd in het verhaal achter het voedseletiket en de invloed

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Introductie Gezonde School

Introductie Gezonde School Introductie Gezonde School 15-08-2018 1 Aan de slag met Gezonde School! Dit schooljaar ga je aan de slag met Gezonde School en ga je werken aan het door jouw school gekozen Gezonde Schoolthema. Het ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman

Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman Prevalentie van overgewicht Rotterdam Rotterdam Nederland (2002/04)

Nadere informatie

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland 10-0407 EvK/AE Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD en Sport GEZONDHEIDSWINST TOT 0 JAAR ADVISERING Fysiotherapie Paauwenburg Pagina 2 Interventies preventie van

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan 5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan LINDA AMMERLAAN VOEDINGS- EN LEEFSTIJLCOACH VOOR HET HELE GEZIN Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School Workshop De buurtsportcoach en de Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter! (Scholieren en Leraren) Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Voedselverspilling in huis

Voedselverspilling in huis Voedselverspilling in huis 13 november 2014 Karin Bemelmans Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze 1942 2014 Rapport Gezondheidsraad,

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School!

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Vignet Gezonde School Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Inhoud Wat is een Gezonde School? Waarom is een GS van belang? Gezonde School aanpak De vier pijlers van Gezonde School Wat is het

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Opdracht 1, module 4, les 2 Tijdens hun puberteit maken kinderen verschillende veranderingen door en moeten zij keuzes maken die belangrijk zijn voor hun toekomst. Daarbij hebben

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Speelwijzer Go VMBO game

Speelwijzer Go VMBO game Speelwijzer Go VMBO game Voor docenten basisonderwijs Welkom bij Go VMBO. Het spel dat uw leerlingen helpt om een gedegen keuze te maken voor het voortgezet onderwijs. Door het spelen van deze uitdagende

Nadere informatie

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Programma Workshop Wat is Gezonde School? Gezonde School Fryslân Handleiding Centrum Gezond Leven Gezonde School in het

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling 1

1. Portfolio van de leerling 1 1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling

1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen. Vraag je decaan / mentor

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag AMS: de basis voor succes! informatie dagen: HAVO HAVOplus VMBO. Theoretische leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Basisberoepsgerichte leerweg 23 maandag jan. 24 dinsdag jan. Let op! Start: 19.30 uur

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde school. Thema voeding. De Atlas

Beleidsplan Gezonde school. Thema voeding. De Atlas Beleidsplan Gezonde school Thema voeding De Atlas 2018-2019 Document kenmerken: Naam document: Gezonde school Versie: 1.0 Datum opstelling: 26-02-2018 1 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan Gezonde School

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Gezondheidsaanbod in het mbo Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het middelbaar beroepsonderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Spring Instituut Heelsumseweg 50 6721 GT Bennekom Telefoon: 0318-493133 Fax: 0318-493139 www.springinstituut.nl Helpdesk online module:

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID KWC VOEDINGSBELEID KWC. Koningin Wilhelmina College. dgadg

VOEDINGSBELEID KWC VOEDINGSBELEID KWC. Koningin Wilhelmina College. dgadg VOEDINGSBELEID KWC dgadg Koningin Wilhelmina College Inhoud Inleiding... 4 Uitgangspunten bij uitvoeren van het beleid... 5 Ambitie Schooljaar 2016-2017... 6 Voedingsbeleid KWC Pagina 3 Inleiding Het

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

WELKOM. Inspiratiesessie De Gezonde Schoolkantine

WELKOM. Inspiratiesessie De Gezonde Schoolkantine WELKOM Inspiratiesessie De Gezonde Schoolkantine De Gezonde Schoolkantine Filmpje De Gezonde Schoolkantine De Gezonde Schoolkantine Schoolkantine Brigade Kim Eversteijn Heleen Schuit Wat doen we? Aanspreekpunt

Nadere informatie

Gezonde Schoolpleinen

Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Een Gezond Schoolplein geeft jongeren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij De publicatie van Fianne Konings, Culturele instellingen en een doorlopende

Nadere informatie

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn Hoofdstuk Bouwen aan talent! Informatiebrochure 2015-2016 Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn 1 Informatiebrochure_Windroos.indd 1 07-10-15 11:08 Het draait om jou! Het draait om

Nadere informatie