1. Inleiding. Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Inleiding. Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC)"

Transcriptie

1 BELEIDSPLAN

2 2 1. Inleiding Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) werd in juni 2006 opgericht aan de Universiteit Gent om het internationale onderzoek naar de oorlogsdagboeken en - brieven van Etty Hillesum ( ) te coördineren. Onderzoekers uit binnen- en buitenland, werkend binnen verschillende disciplines participeren in dit onderzoek. Het EHOC is de spil van de internationale onderzoeks-activiteiten en functioneert als een contactforum dat de studie naar de nagelaten geschriften van deze bijzondere auteur via website, congressen en digitaal archief wereldwijd zichtbaar maakt. Het EHOC staat onder leiding van prof. dr. Klaas A.D. Smelik, die ook de integrale editie van Hillesums nagelaten geschriften heeft bezorgd. Een actief team van circa vijftien vrijwilligers maakt het mogelijk dat het EHOC op werkdagen s middags voor bezoekers is geopend. Zij zorgen ook voor het beheer van de bibliotheek, het archief, de boekverkoop, het bijhouden van de Etty Hillesum-bibliografie, voorlichting en publiciteit, archiefonderzoek ten behoeve van de beschrijving van de geschiedenis van Joden in Zeeland, het houden van lezingen en het opzetten van educatieve programma s voor scholen en vormingswerk. De vrijwilligers worden aangestuurd door de coördinator van het EHOC, Julie Benschop, die tevens het werk van de directie ondersteunt. Middelburg In juni 2015 is het EHOC naar Middelburg verhuisd, de geboorteplaats van Etty Hillesum. Het EHOC is gevestigd in het Zeeuws Archief en werkt nauw samen met het Roosevelt Study Center en het University College Roosevelt. Naast het onderzoek naar het werk van Etty Hillesum zal het EHOC zich ook gaan richten op onderzoek naar de geschiedenis van Joden in Zeeland, en zal het zijn werkzaamheden uitbreiden met educatieve activiteiten, om volgende generaties te betrekken bij leven en werk van Etty Hillesum. Etty Hillesum Etty Hillesum werd in 1914 te Middelburg geboren. Haar vader, dr. Levi (Louis) Hillesum, was daar leraar klassieke talen. Later zou hij rector van het Stedelijk Gymnasium in Deventer worden. Haar moeder, Rebecca Hillesum-Bernstein, kwam oorspronkelijk uit Rusland. Etty had twee broers, Jaap en Mischa. Jaap werd arts en Mischa een begaafd pianist. In 1932 verliet Etty Deventer om in Amsterdam de titel van meester in de rechten te halen. Daarna studeerde zij Slavische talen. Als studente was Etty actief in de linkse en antifascistische beweging. Deze jonge Joodse vrouw had midden in oorlogstijd de ambitie om schrijfster te worden, al was zij onzeker of zij daarvoor wel voldoende talent had. Op aanraden van haar psychotherapeut Julius Spier (Frankfurt a/m Amsterdam 1942) begon zij op 8 maart 1941 een dagboek bij te houden. Behalve een oefening om haar chaotische

3 3 leven op orde te krijgen werd dit dagboek voor haar ook een oefenplaats in het schrijven. Toen zij in juni 1943 voor het laatst haar woning in Amsterdam verliet in afwachting van een zeer onzekere toekomst, vertrouwde zij de schoolschriften met haar dagboekaantekeningen toe aan een huisgenote. Zij gaf haar de opdracht haar dagboeken na de oorlog aan de schrijver Klaas Smelik (Den Helder Amsterdam 1986) te overhandigen. Hij moest voor publicatie zorgen, wanneer zij niet terug zou keren uit gevangenschap. Nadat Klaas Smelik in de jaren vijftig van de vorige eeuw tevergeefs had geprobeerd een uitgever te interesseren voor de dagboekcahiers van Etty Hillesum (plus een stapel brieven), was het zijn zoon Klaas A.D. Smelik (* Hilversum 1950) die een uitgever vond: Jan Geurt Gaarlandt (De Haan, later Balans). Dit leidde in 1981 tot de publicatie van een bloemlezing uit de dagboeken, verzorgd door de uitgever zelf, een selectie die de titel meekreeg: 'Het Verstoorde Leven'. Het boek, hoewel gebaseerd op een onprofessionele transcriptie van de manuscripten, werd een groot succes. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. De vele vertalingen in andere talen getuigen hiervan. In 1986 verscheen een volledige, geannoteerde editie van haar dagboeken en brieven, waarvan in 2012 de zesde druk verscheen onder de titel: Etty Hillesum, Het Werk. Deze integrale editie is ook in het Engels, Frans en Italiaans verschenen, binnenkort ook in het Duits. Een teken dat er wereldwijd een grote belangstelling bestaat voor zowel de persoon van Etty Hillesum als haar bewaard gebleven geschriften: dagboeken en brieven. Niet alleen van de kant van lezers, maar eveneens van de kant van onderzoekers. Met name in Frankrijk, Italië, Nederland, België en de Verenigde Staten verschenen studies over Etty Hillesum. Het EHOC fungeert hierbij als spil, maar doet ook eigen onderzoek. Zo verschijnt jaarlijks een nieuw deel in de serie Etty Hillesum Studies.

4 4 2. Doelstelling Het EHOC heeft ten doel: 1. Bieden van een ontmoetingsplaats voor onderzoekers van de nagelaten geschriften van Etty Hillesum in binnen- en buitenland. 2. Archivering van het wereldwijde onderzoek naar Etty Hillesum en bijhouden van de Etty Hillesum bibliografie. 3. Doen van eigen onderzoek naar Etty Hillesum. 4. Publiceren van de serie Etty Hillesum Studies. 5. Initiëren en begeleiden van buitenlandse vertalingen van de nagelaten geschriften van Etty Hillesum. 6. Bundelen en zichtbaar maken via een website van de onderzoeksactiviteiten en publicaties over Etty Hillesum in binnen- en buitenland. 7. Fungeren als aanspreekpunt voor studenten en pasafgestudeerden in binnen en buitenland die onderzoek naar Etty Hillesum willen doen, maar ook voor kunstenaars die door Etty Hillesum zijn geïnspireerd. 8. Stimuleren en zelf uitvoeren van onderzoek naar de geschiedenis van de Joden in Zeeland 9. Organiseren van symposia, congressen, lezingen en debatten. 10. Ontwikkelen van educatieve projecten op het gebied van Etty Hillesums leven en werken als ook op het gebied van de geschiedenis van de Joden in Zeeland ten behoeve van het onderwijs en vormingswerk. 11. Coördinatie en ondersteuning bij de aanvraag van subsidiëring van onderzoek. 12. Onderhouden van contacten met de verschillende organisaties, vooral het Zeeuws Archief, het University College Roosevelt en het Roosevelt Study Center, als ook met de gemeente Middelburg, de provincie Zeeland en de Stichting Synagoge Middelburg.

5 5 3. Werkwijze EHOC Het onderzoek naar de nagelaten geschriften van Etty Hillesum kan vanuit vele invalshoeken worden ondernomen. Geïnteresseerde studenten komen via de reguliere opleidingen en via seminars in aanraking met het EHOC, van waaruit hun begeleiding wordt geregeld. De geaffilieerde leden van het EHOC uit onder meer Nederland, België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Australië, Canada, Colombia en de Verenigde Staten hebben reeds naam gemaakt in het onderzoek naar Etty Hillesum en haar werk; zij wisselen onder meer tijdens congressen hun bevindingen uit. Het aantal leden is steeds groeiende, dankzij de contacten die het EHOC in de loop der tijd heeft gelegd en uitgebouwd. Door de nauwe samenwerking met de geaffilieerde leden en de instellingen die zij vertegenwoordigen, is het gelukt om de doelstellingen van het EHOC te realiseren, maar het onderzoek naar Etty Hillesum en haar nagelaten geschriften gaat door. De verhuizing van het EHOC naar Middelburg opent daarbij nieuwe perspectieven. Al in het openingsprogramma op 1 oktober 2015 bleek de samenwerking van het EHOC met University College Roosevelt en het Roosevelt Study Center productief en vruchtbaar. De internationale opzet en het interdisciplinaire curriculum van UCR sluiten goed aan bij de werkwijze van het EHOC. Door het geven van gastcolleges, het gezamenlijk organiseren van activiteiten, het betrekken van studenten en docenten en wellicht het instellen van een Etty Hillesum-leerstoel kan een samenwerking worden vormgegeven, die fundamenteel bijdraagt aan het verwezenlijken van de doelstellingen van het EHOC. Iets vergelijkbaars geldt voor de relatie met het Zeeuws Archief, de gemeente Middelburg, de Provincie Zeeland en de Stichting Synagoge Middelburg. Voor het realiseren van educatieve doelen en het onderzoek naar de geschiedenis van Joden in Zeeland vormt het ontwikkelen van deze samenwerkingsverbanden een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak.

6 6 4. Te realiseren doelen 2016 a. Tentoonstelling Etty Hillesum Middelburg (streefdatum: zomer 2016; in samenwerking met Joods Historisch Museum en het Zeeuws Museum; locatie: Nieuwe Kerk? Contactpersoon Johan de Koning); b. Ontwikkelen educatief materiaal over Etty Hillesum (in samenwerking met uitgeverij Balans) c. Etty Hillesum Studies 8 (uitgeverij Garant) evenement rondom verschijnen nieuw deel in Middelburg: d. Voortzetting van de uitgave van het EHOC-bulletin (beginnend bij nummer 7); e. Ontwikkeling van prentbriefkaarten, notitieboekjes e.d. in verband met Etty Hillesum en de geschiedenis van de Joden in Zeeland; f. Bundel Etty Hillesum congres Gent 2014 (uitgeverij Brill; verschijnt in de loop van boekpresentatie in Middelburg); g. Publicatie Engelstalige selectie uit de Etty Hillesum Studies (Amsterdam University Press); h. Coördineren en faciliteren van het onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie internationaal (dit zichtbaar maken door instellen Etty-Hillesum leerstoel UCR?); i. Verrichten van onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie (voor de jaren in Middelburg i.s.m. Zeeuws Archief); j. Archivering van het wereldwijde onderzoek naar Etty Hillesum en bijhouden van de Etty Hillesum bibliografie (digitaal, wereldwijd toegankelijk, open access); k. Begeleiden van buitenlandse vertalingen van de nagelaten geschriften van Etty Hillesum, met name de Duitse vertaling van de integrale editie (bij verschijnen mogelijk ook de aandacht richten op de grote aantallen Duitse bezoekers van Middelburg in de zomermaanden); l. Geven van lezingen en cursussen; m. Participeren in het project van Sophie Krier, artist-in-residence van het UCR, om een buitenlokaal op de Helm te ontwikkelen; hier zouden in de zomer ook programma s over Etty Hillesum en de Joden in Zeeland kunnen worden georganiseerd; n. Faciliteren van theaterproducties, films en andere kunstuitingen rondom Etty Hillesum wereldwijd; o. Organiseren van theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen rondom Etty Hillesum in Middelburg (i.s.m. Schouwburg Middelburg, TY Zeeuws Kamerorkest, Zeeuws Nazomerfestival; o.a. voorstelling over Philip Mechanicus, voorjaar 2016); p. Ontwikkelen van een Joodse wandeling door Middelburg (in samenwerking met Peter Sijnke en de Tourist Shop Middelburg); q. Onderzoek naar de geschiedenis van de Joden in Zeeland (in samenwerking met Derk Blom en Peter Sijnke, UCR, Zeeuws Archief en Stichting Synagoge Middelburg; zo mogelijk ook een onderzoeksproject met studenten/promovendi UCR); r. Ontwikkelen educatief materiaal over de geschiedenis van de Joden in Zeeland (i.s.m. Stichting Synagoge, Tal Hashamayim, Zeeuws Archief);

7 7 s. Geven van colleges door directeur EHOC aan studenten van de UCR; t. Fondswerving en PR (i.s.m. gemeente Middelburg); u. Vorming vrijwilligers. Opening Etty Hillesum Onderzoekscentrum te Middelburg op 1 oktober 2015

8 a. Bijdrage aan de viering van 800 jaar stadsrechten Middelburg 2017 op het punt van de geschiedenis van de Joden in Middelburg; b. Tentoonstelling over de geschiedenis van de Joden in Middelburg i.s.m. Zeeuws Museum (Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum) en Joods Historisch Museum Amsterdam (Emile Schrijver, directeur van het JHM); c. Internationaal congres Etty Hillesum Middelburg (streefdatum: voorjaar 2017, i.s.m. UCR/RSC, locatie: Burgerzaal Stadhuis); d. Etty Hillesum Studies 9 (uitgeverij Garant) evenement rondom verschijnen nieuw deel in Middelburg november 2017; e. Faciliteren van theaterproducties, films en andere kunstuitingen rondom Etty Hillesum wereldwijd; f. Organiseren van theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen rondom Etty Hillesum in Middelburg (i.s.m. Schouwburg Middelburg, TY Zeeuws Kamerorkest, Zeeuws Nazomerfestival; o.a. voorstelling over Philip Mechanicus, voorjaar 2016); g. Geven van lezingen en cursussen; h. Onderzoek naar de geschiedenis van de Joden in Zeeland (in samenwerking met UCR, Zeeuws Archief en Stichting Synagoge Middelburg; zo mogelijk ook een onderzoeksproject met studenten/promovendi UCR); i. Ontwikkelen educatief materiaal over de geschiedenis van de Joden in Zeeland (i.s.m. Stichting Synagoge, Tal Hashamayim, Zeeuws Archief); j. Fondswerving en PR (i.s.m. gemeente Middelburg); k. Geven van colleges door directeur EHOC aan studenten van de UCR; l. Coördineren en faciliteren van het onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie internationaal (dit zichtbaar maken door instellen Etty-Hillesum leerstoel UCR?); m. Verrichten van onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie (voor de jaren in Middelburg i.s.m. Zeeuws Archief); n. Archivering van het wereldwijde onderzoek naar Etty Hillesum en bijhouden van de Etty Hillesum bibliografie (digitaal, wereldwijd toegankelijk, open access).

9 a. Monument Etty Hillesum in Middelburg (i.s.m. gemeente Middelburg); b. Geven van colleges door directeur EHOC aan studenten van de UCR; c. Congresbundel Derde internationaal congres Etty Hillesum; d. Etty Hillesum Studies 10 (uitgeverij Garant) evenement rondom verschijnen nieuw deel in Middelburg november 2018; e. Faciliteren van theaterproducties, films en andere kunstuitingen rondom Etty Hillesum wereldwijd; f. Organiseren van theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen rondom Etty Hillesum in Middelburg (i.s.m. Schouwburg Middelburg, TY Zeeuws Kamerorkest, Zeeuws Nazomerfestival; o.a. voorstelling over Philip Mechanicus, voorjaar 2016); g. Geven van lezingen en cursussen; h. Onderzoek naar de geschiedenis van de Joden in Zeeland (in samenwerking met UCR, Zeeuws Archief en Stichting Synagoge Middelburg; zo mogelijk ook een onderzoeksproject met studenten/promovendi UCR); i. Ontwikkelen educatief materiaal over de geschiedenis van de Joden in Zeeland (i.s.m. Stichting Synagoge, Tal Hashamayim, Zeeuws Archief); j. Fondswerving en PR (i.s.m. gemeente Middelburg); k. Geven van colleges door directeur EHOC aan studenten van de UCR; l. Coördineren en faciliteren van het onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie internationaal (dit zichtbaar maken door instellen Etty-Hillesum leerstoel UCR?); m. Verrichten van onderzoek leven en werken van Etty Hillesum en haar familie (voor de jaren in Middelburg i.s.m. Zeeuws Archief); n. Archivering van het wereldwijde onderzoek naar Etty Hillesum en bijhouden van de Etty Hillesum bibliografie (digitaal, wereldwijd toegankelijk, open access).

TIEN JAAR ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM

TIEN JAAR ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM EHOC- bulletin nummer 7, november 2016 TIEN JAAR ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM 2006-2016 CONCEPT Zeeuws Archief aan het Hofplein IN DIT NUMMER: Tien jaar EHOC Toneelvoorstelling Philip Mechanicus Etty

Nadere informatie

ETTY HILLESUM WEER THUIS IN MIDDELBURG

ETTY HILLESUM WEER THUIS IN MIDDELBURG ETTY HILLESUM WEER THUIS IN MIDDELBURG IN DIT NUMMER: Etty Hillesum in Middelburg 1-2 Opening EHOC Middelburg 3-5 Opening EHOC in beeld 6-7 Verschijning Etty Hillesum Studies deel 7 8 Afgelopen zomer verhuisde

Nadere informatie

ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017

ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017 ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017 Zicht op Zeeuws Archief vanaf Lange Jan foto Poulus Bliek INHOUD Voorwoord directeur 5 Programma Beheer 7 Programma Informatie en kennis 9 Programma Exploitatie 10 Programma

Nadere informatie

Eerste zin De Etty Hillesum Stichting, opgericht op 17 oktober 1983, beheert de nagelaten geschriften van Etty Hillesum.

Eerste zin De Etty Hillesum Stichting, opgericht op 17 oktober 1983, beheert de nagelaten geschriften van Etty Hillesum. Zwg door Jessica Zeker Weten Goed Zeker Weten Goed 07 March 2014 Auteur Etty Hillesum Genre Biografie Eerste uitgave 2012 Flaptekst De dagboeken en brieven van de Joodse Etty Hillesum werden aanvankelijk

Nadere informatie

Publiek en bezoek 2013

Publiek en bezoek 2013 Publiek en bezoek 203 Internationale bezoekers uit 67 verschillende landen 98.862 Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 277.3 30.679 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum VS Top 0 landen

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) De collectie Engelse taal en cultuur richt zich met name op de studenten, docenten en onderzoekers

Nadere informatie

GENOOTSCHAPSCOLLEGES

GENOOTSCHAPSCOLLEGES GENOOTSCHAPSCOLLEGES 2017-2018 SERIE II: ARCHITECTUUR 1. Vr. 23 februari 2018 16.45-18.45 Johan de Koning 2. Vr. 2 maart 2018 16.45-18.45 Johan de Koning 3. Vr. 9 maart 2018 16.45-18.45 Dr. J.C.T. Voorthuis

Nadere informatie

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/ Studenten Medewerkers EN Delen Delen via email Delen op facebook Delen op linkedin Delen op twitter Extranet Alumni Bibliotheek Contact English home Koninklijke onderscheiding voor universiteitshoogleraar

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum EHOC- bulletin nummer 10, mei 2018 Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum Sinds 2015 is het Etty Hillesum Onderzoekscentrum gehuisvest in Middelburg. Het wil een plaats zijn voor studie en bespiegeling en

Nadere informatie

Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet. Beleidsplan. Amsterdam, september 2014

Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet. Beleidsplan. Amsterdam, september 2014 Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet Beleidsplan Amsterdam, september 2014 1. Het werk dat de stichting doet: De Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet is op 3 juli

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2013 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting De Gouden Generatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting De Gouden Generatie ALGEMENE GEGEVENS DE GOUDEN GENERATIE Naam instelling Adres Postcode Woonplaats Website Stichting De Gouden Generatie Smyrnastraat 2A 7413 BB Deventer www.goudengeneratie.nl RSIN 809261042 KvK Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer Janny van der Molen een inspirerende bruggenbouwer Verhalen die ertoe doen Kinderen en jongeren inspireren het beste uit zichzelf en anderen te halen, dat is wat Janny van der Molen met haar boeken wil

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren.

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. WAT ANDEREN DOEM NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. Plaats : De Vaart, Hilversum, aanvang 20.00 uur. 25 januari 1984 Lezing, samen met "Albertus

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

132.313. 458 artikelen of

132.313. 458 artikelen of Publiek en bezoek 2014 Toeristen uit 132.313 96.739 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 91 Canada 69 verschillende landen Duitsland België 8 Frankrijk

Nadere informatie

Etty Hillesum in relatie

Etty Hillesum in relatie Etty Hillesum in relatie Etty Hillesum 5.indd 1 5/08/13 10:53 Etty Hillesum 5.indd 2 5/08/13 10:53 Etty Hillesum in relatie Redactie Klaas A.D. Smelik Gerrit Van Oord Meins G.S. Coetsier Denise de Costa

Nadere informatie

Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas.

Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas. Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas. Inleiding Sinds de opening van Het Dordts Patriciërshuis in 2011 is er gezocht naar passende activiteiten om naast de reguliere

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Uw stem is geld waard voor de Historische Vereniging Als u lid bent van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontvangt u per post uw persoonlijke stemcode

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden Beleidsplan 2014-2016 Stichting Vrienden van Oud Genemuiden 1 januari 2014 pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Beschrijving van de Stichting 2.1 Historie 2.1 De Stichting op

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

WELKOM BIJ HET ETTY HILLESUM

WELKOM BIJ HET ETTY HILLESUM EHOC- bulletin nummer 8, juni 2017 Het onderzoekscentrum fungeert als een contactforum, dat de studie naar de nagelaten geschriften van deze bijzondere auteur op verschillende wijze wereldwijd zichtbaar

Nadere informatie

Wij maken uw eigen boek!

Wij maken uw eigen boek! Wij maken uw eigen boek! Ieder mens heeft een boek in zich, het moet alleen nog worden gemaakt (vrij naar Michelangelo) Een eigen boek. Soms is het een persoonlijk verhaal over gebeurtenissen in het leven.

Nadere informatie

Collectie R. A. Papegaaij

Collectie R. A. Papegaaij Inventaris Collectie R. A. Papegaaij Oorlogsdocumentatie 1940-1945 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Inventaris p. 4 I Algemeen p. 4 II Persoonlijke documenten p. 4 III Verzameld materiaal met betrekking tot

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O. Aankoop en -methodiek

Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O. Aankoop en -methodiek Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O De Universiteit van Leiden biedt de mogelijkheid voor bachelor studenten om andere studie te combineren met een PraktijkStudie.

Nadere informatie

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum S HOAH DE TERUGKEER VAN ETTY HILLESUM NAAR HAAR GEBOORTESTAD MIDDELBURG Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) bestaat tien jaar. Vorig jaar werd het centrum overgebracht naar Middelburg, de geboorteplaats

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

JAARVERSLAG 2012. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 JAARVERSLAG 2012 Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 JAARVERSLAG STICHTING OPEN 2012 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden JAARPLAN 2018 Stichting Folkingestraat Synagoge 1. Inleiding Midden in het centrum van Groningen, in het hart van de voormalige Joodse buurt, staat de Synagoge Folkingestraat, ontworpen door architect

Nadere informatie

Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017

Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017 Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017 Den Haag, april 2018 Dit rapport heeft 7 pagina's Inhoudsopgave 1 Balans op 31 december 2017 2 2 Rekening van baten en lasten over

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Beleidsplan 2017-2019 1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Theoloog Maarten Luther (1483-1546) is een van de belangrijkste reformatoren en grondlegger van het protestantisme. Door zijn toedoen

Nadere informatie

Each name is a cry for peace

Each name is a cry for peace Each name is a cry for peace Beleidsplan 2016-2019 Suze Groeneweglaan 34 4385 KC Vlissingen t. 0620 411 844 info@oorlogsjarenvlissingen.nl www.oorlogsjarenvlissingen.nl Inhoudsopgave Missie Rechtsvorm

Nadere informatie

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Comité van Aanbeveling: Prof. Dr. H.H.F. (Herman) Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering (Universiteit Utrecht) en oprichter Sustainable

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2014 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan Beleidsplan 2017-2019 Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland 15-8-2017 Inhoud Achtergrond stichting... 2 Bestuur & Directie... 2 Missie en Visie... 3 Missie... 3 Visie... 3 Strategische doelstellingen...

Nadere informatie

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum EHOC- bulletin nummer 11, november 2018 Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC), dat in 2006 in Gent werd opgericht, was verbonden aan de Universiteit van Gent (UGent).

Nadere informatie

STICHTING TER BEVORDERING VAN HET WELZIJN DER JODEN IN NEDERLAND

STICHTING TER BEVORDERING VAN HET WELZIJN DER JODEN IN NEDERLAND Van der Boechorststraat 26 Correspondentieadres: 1081 BT Amsterdam Postbus 7967 Tel.: 020 301 8494 1008 AD Amsterdam Fax: 020 301 8485 ING Bank 3733111 E-mail: jadachat@nik.nl KvK 41197379 STICHTING TER

Nadere informatie

PERSBERICHT 17 september 2015

PERSBERICHT 17 september 2015 PERSBERICHT 17 september 2015 LALLA GOLDA in Museum Gouda Vijftig jaar Marokkanen in Gouda Lalla Golda, Marokkaans voor Vrouw van Goud, is de fleurige titel voor een bijzondere expositie die dit gehele

Nadere informatie

1 Ontstaan en doelstelling

1 Ontstaan en doelstelling BELEIDSPLAN 2012-2016 1 1 Ontstaan en doelstelling De Historische Vereniging Barendrecht is opgericht op 13 december 1976 met als doel: het wekken van belangstelling voor de plaatselijke en regionale geschiedenis;

Nadere informatie

ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM Plaats voor studie en beschouwing

ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM Plaats voor studie en beschouwing EHOC- bulletin nummer 9, november 2017 ETTY HILLESUM ONDERZOEKSCENTRUM Plaats voor studie en beschouwing Er bestaat een nauwe samenwerking met het University College Roosevelt (UCR) en het Roosevelt Study

Nadere informatie

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer. Janny van der Molen tijdens een optreden in boekhandel Het Leesteken te Purmerend

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer. Janny van der Molen tijdens een optreden in boekhandel Het Leesteken te Purmerend Janny van der Molen een inspirerende bruggenbouwer Janny van der Molen tijdens een optreden in boekhandel Het Leesteken te Purmerend Verhalen die ertoe doen Over engelen, goden en helden verhalen uit de

Nadere informatie

'--3: t;m. I!Iz. CC Om ~~ %C .. ~--':'3'"! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I. ",,"'..t,..". C. _"'-\'"... \ m % m% ::am ...,. ~. --:;..

'--3: t;m. I!Iz. CC Om ~~ %C .. ~--':'3'! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I. ,,'..t,... C. _'-\'... \ m % m% ::am ...,. ~. --:;.. N o O "",.- ". ~~.,.~ -"'.., ',,'.". : ::,."...,. ~. --:;.. " ",,"'..t,..". C. _"'-\'"..... \ m % m% ::am t;m l '--3: ~~ %C I!Iz CC Om O~ ~ ~M.. ~--':'3'"! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I Met een aantaluitgekiendedienstenpakkettenverzorgen

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Taalbad U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een korte tijd een

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen") AUTHENTICITEIT. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen) AUTHENTICITEIT. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen") AUTHENTICITEIT Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie.

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 De Stichting Vrienden ASF Nederland is opgericht in december 2005. De Stichting wil bijdragen aan een dialoog over diverse onderwerpen zoals herdenken,

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : TWEE BRIEVEN UIT WESTERBORK PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : TWEE BRIEVEN UIT WESTERBORK PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : TWEE BRIEVEN UIT WESTERBORK PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 twee brieven uit westerbork twee brieven uit westerbork pdf twee brieven uit westerbork Esther "Etty" Hillesum (15 January

Nadere informatie

Educatieve programma s Basisonderwijs

Educatieve programma s Basisonderwijs Educatieve programma s Basisonderwijs 2015-2016 1 Beste leraar, Kom met je groep naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van Uitgeverij Wever te Franeker

Plaatsingslijst van het archief van Uitgeverij Wever te Franeker 748 Plaatsingslijst van het archief van Uitgeverij Wever te Franeker (1925-2005) Samengesteld door J.F. Seijlhouwer Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind Projectplan creatief talent verbinden Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl Voorstelling Kompas, slotapplaus, Junushof Wageningen, 2009 Onbekend maakt onbemind De werelden

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Beleidsplan

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Beleidsplan Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Beleidsplan 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Historie 3 Doelstelling 3 Te organiseren activiteiten in de komende periode Internationale Orgelweek 2017

Nadere informatie

BIJZONDERE REGELS FILATELISTISCHE LITERATUUR Pag. 1

BIJZONDERE REGELS FILATELISTISCHE LITERATUUR Pag. 1 BIJZONDERE REGELS FILATELISTISCHE LITERATUUR Pag. 1 Bijzondere regels voor de Beoordeling van Filatelistische literatuur op FIP-tentoonstellingen. (vertaling van de SREV=Special Regulations for the Evaluation

Nadere informatie

De Aankomst: Molukkers naar Nederland

De Aankomst: Molukkers naar Nederland www.prismaproject.nl Fris je geheugen op 1 De Aankomst: Molukkers naar Nederland Op 19 maart 2004 werd de website De Aankomst: Molukkers naar Nederland gelanceerd. Dit was een gezamenlijk product van het

Nadere informatie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Beleidsplan Stichting Geschiedenis Fysiotherapie 2014-2019 Opgesteld door het Bestuur van de SGF. Geaccordeerd per:2 juni 2014 Beleidsdocument 2014-2019 Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Page 1 Inleiding

Nadere informatie

Bibliografie Hans Wiersma

Bibliografie Hans Wiersma Bibliografie Hans Wiersma Redactionele functies: - redacteur Nieuw Kamper Dagblad van 1950 tot 1981 - redacteur De Mars: maandblad van en voor Overijssel van 1956 tot 1981 waarvan hoofdredacteur van 1958

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Inventaris van archivalia van diverse leden van de Nederlandse Christen Studenten Vereniging

Inventaris van archivalia van diverse leden van de Nederlandse Christen Studenten Vereniging 725 Inventaris van archivalia van diverse leden van de Nederlandse Christen Studenten Vereniging (1917-1990) Samengesteld door T.L.H. van de Sande Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme

Nadere informatie

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Probleemomgeving Roots2Share is een internationaal samenwerkingsverband van twee Nederlandse musea (Museum Volkenkunde

Nadere informatie

STICHTING SUKYO MAHIKARI NEDERLAND BELEIDSPLAN 2014-2018. (samenvatting)

STICHTING SUKYO MAHIKARI NEDERLAND BELEIDSPLAN 2014-2018. (samenvatting) STICHTING SUKYO MAHIKARI NEDERLAND BELEIDSPLAN 2014-2018 (samenvatting) 0 DE ORGANISATIE VAN SUKYO MAHIKARI NEDERLAND Stichting en Stichtingsbestuur Sukyo Mahikari is een internationale organisatie met

Nadere informatie

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP JAARVERSLAG 2018 April 2019 1. Bestuur Het Lewis Carroll Genootschap is opgericht in 1976 maar heeft na een actieve periode ruim 30 jaar een slapend bestaan geleid. In 2016 is

Nadere informatie

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD 2016 Voorwoord Laat de kunst stromen! Onder dit motto gaan we in 2016 aan de slag. Het komende jaar zal in het teken staan van de kunstmanifestatie Kunststroming. Een kunstproject

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting:

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting: Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: WEB-324 behandeling: Waveren, H. van Agenda nr: Vergadering GS: 09-01-2007 Nr: WEB0700211/5 Onderwerp: Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed

Nadere informatie

Wachters aan de waterlijn

Wachters aan de waterlijn Wachters aan de waterlijn Verweerd door storm, zout, zon en kou, bewaken de paalhoofden op het strand van Walcheren de kust. De houten monumenten trotseren al eeuwen eb en vloed. Kunstenares Pauline van

Nadere informatie

Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië

Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië Ondersteuning voor mensen met een beperking Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië Looptijd: 2008-2010 Opdrachtgever: stichting ZZG grenzenloze zorg- Door: Anke van Wijk

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

Jaarverslaggeving Stichting Euthanasie in de Psychiatrie

Jaarverslaggeving Stichting Euthanasie in de Psychiatrie Jaarverslaggeving 2017 Stichting Euthanasie in de Psychiatrie Inhoudsopgave Pag. Algemeen 3 Activiteiten in 2017 3 Balans 31-12-2017 6 Rekening van baten en lasten 2017 7 Toelichting op de balans per 31-12-2017

Nadere informatie

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen. Beleidsplan

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen. Beleidsplan Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Beleidsplan 2012-2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Historie 3 Doelstelling 3 Te organiseren activiteiten in de komende periode Internationale Orgelweek 2013

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2015

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2015 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2015 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. I. de doelstellingen van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen te onderschrijven;

Gemeente Den Haag. I. de doelstellingen van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen te onderschrijven; RIS160605_26-JAN-2009 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2008.4238 RIS 160605 ATLANTIKWALLMUSEUM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - er in de Haagse samenleving veel belangstelling

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen.

Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen. Inleiding Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen. Maar ook in de tijd daarna bleven de twee steden met elkaar

Nadere informatie

Stichting Het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum Stichting Het Klederdrachtmuseum Museum voor Nederlandse klederdracht Bedrijfsplan 2016-2020 (verkorte versie) Jolanda van den Berg November 2016 1.1 Doelstelling: De stichting heeft ten doel het tot stand

Nadere informatie

ISAAC-NF SYMPOSIUM LANDGOED ZONHEUVEL DOORN 3 OKTOBER 2017 ERASMUS PLUS PROJECT ES01-KA EC+ ENHANCED COMMUNICATION APPLICATIE

ISAAC-NF SYMPOSIUM LANDGOED ZONHEUVEL DOORN 3 OKTOBER 2017 ERASMUS PLUS PROJECT ES01-KA EC+ ENHANCED COMMUNICATION APPLICATIE VAKGROEP ONDERZOEKSGROEP ISAAC-NF SYMPOSIUM LANDGOED ZONHEUVEL DOORN 3 OKTOBER 2017 ERASMUS PLUS PROJECT 2015-1-ES01-KA203-015625 EC+ ENHANCED COMMUNICATION APPLICATIE Hildegard Vermeiren

Nadere informatie

1. Toespraak burgemeester Dodenherdenking 4 mei 2017

1. Toespraak burgemeester Dodenherdenking 4 mei 2017 1. Ik zou lang willen leven, om het later alles tòch nog eens te kunnen uitleggen en als me dat niet vergund is, welnu, dan zal een ander het doen en dan zal een ander mijn leven verder leven, daar waar

Nadere informatie

Stichting Adel in Nederland

Stichting Adel in Nederland Publicatiegegevens 2016 Inhoud 1. Publicatieplicht 2. Algemene gegevens 3. Doelstelling 4. Beleidsplan 5. Bestuur 5.1 Bestuurssamenstelling 5.2 Namen van de bestuurders 5.3 Beloningsbeleid 6. Directeur

Nadere informatie

Archief Sebald Justinus Rutgers

Archief Sebald Justinus Rutgers Archief Sebald Justinus Rutgers 1918-1961 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch01226 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief Sebald

Nadere informatie

Stichting CultuMaat TE Amstelveen Secretaris: A.H.H.G. Schoonderbeek.

Stichting CultuMaat TE Amstelveen Secretaris: A.H.H.G. Schoonderbeek. Stichting CultuMaat Bestuur: Ko Donckerlaan 50 Voorzitter: L.H.A. Lichtenberg 1187 TE Amstelveen Secretaris: A.H.H.G. Schoonderbeek info@cultumaat.nl Penningmeester: J.C. Heidstra www.cultumaat.nl Kamer

Nadere informatie

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2011

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2011 STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2011 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2011 Bestuurlijke ontwikkelingen... 3 Konmakandra... 3 In 2011 bereikte resultaten... 3 Tienjarig bestaan... 3 Aantal donateurs

Nadere informatie

Landelijke Database Nieuwe Business Modellen

Landelijke Database Nieuwe Business Modellen WEBSITES, LES-, WERK- & LEES- MATERIALEN Landelijke Database Nieuwe Business Modellen Status 10 augustus 2015 Inleiding Per 1 september 2015 start het project Landelijke Database Nieuwe Business Modellen

Nadere informatie

Stichting Edward Schillebeeckx

Stichting Edward Schillebeeckx Stichting Edward Schillebeeckx Beleidsplan 2010 2015 Doelstelling De Stichting Edward Schillebeeckx (SES) stelt zich ten doel de geschreven, gedrukte, audiovisuele en andere materialen van en over het

Nadere informatie

Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Zoektocht: Heerenkleeding:

Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Zoektocht: Heerenkleeding: Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Het antwoord op deze vraag, vindt u in de onderstaande tekst. Zoektocht: In 2006 en de jaren daarvoor was

Nadere informatie

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Lesbrief Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 De wederopbouw van Nederland in de periode 1940-1965 is een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse geschiedenis. Het was een periode van herstel

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN

JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN Bestuur Het bestuur was in 2011 als volgt samengesteld: Dhr. K.E. Koeman voorzitter Dhr. E. Lijnzaad vice-voorzitter *) Mw. J. Albers secretaris Dhr. J. Koekkoek

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Enjoyinglife.nl

Beleidsplan Stichting Enjoyinglife.nl Beleidsplan Stichting Enjoyinglife.nl Beleidsplan Stichting Enjoyinglife.nl 1. Doelstellingen en algemeen beleid 1.1 Inleiding 1.2 Bestuursactiviteiten 1.3 Stichtingsactiviteiten 1.4 Plannen voor 2015

Nadere informatie

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013 Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf Herdenking Dr. P.H. (Pieter) Kooijmans (1933-2013) Op 13 februari jongstleden

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2014

Inhoudelijk jaarverslag 2014 Inhoudelijk jaarverslag 2014 INHOUD Inleiding 1. Organisatie van de Van der Leeuwstichting 2. Activiteiten van de Van der Leeuwstichting 3. Samenwerkingen van de Van der Leeuwstichting Inleiding Vanaf

Nadere informatie