Borgholzhausen. ***** - 18 Km Hm - 5:30 uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borgholzhausen. ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur"

Transcriptie

1 Borgholzhausen Johannisegge - Vicarien Kopf - Hankenüll - Blauer See - Schwarze Welle - Neukirchener Berg - Borgholzhausen - Luisenturm - Johannisegge ***** - 18 Km Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling bij Borgholzhausen bevat én kilometers én hoogtemeters. Een route voor wandelaars die graag lekker doorstappen maar toch ook wel iets leuks willen zien. Prima beloopbare wegen en paden, duidelijke routemarkeringen en dan gaat het ook nog eens langs leuke bezienswaardigheden en over een bergrug met soms mooie uitzichten. Het venijn van deze tocht zit in de staart. We starten op grote hoogte en moeten op het einde, met al 16 kilometers in de benen, nog eens een pittige helling omhoog. Daar worden we wel weer voor beloond met een heerlijk uitzicht vanaf de Luisenturm. (Het noordelijkste deel van de route heeft een overlap met onze rondwandeling vanuit Wellingholzhausen). Het startpunt ligt bij Borgholzhausen, in de buurt van het stadje Dissen am Teutoburgerwald. Ergens tussen Osnabrück en Bielefeld.

2 Vanuit Nederland nemen we de A30 naar Osnabrück en daarna bij afslag 19 de A33 richting Bielefeld. Bij afslag 15 eindigt de A33 en moeten we er af. Daar wordt Borgholzhausen al aangegeven. We rijden het dorp door tot we links de K25, de Wellingholzhaus Strasse, in kunnen slaan. Dan is het nog een klein stukje tot we weer links de Peter Eggermont Strasse in kunnen. Vooraan bij deze afslag staat de Wanderparkplatz linksaf aangegeven. Nu volgt een prachtige weg omhoog (270m) naar de Johannisegge en Luisenturm, een weg die zelfs haarspeldbochten bevat. Boven aangekomen moeten we nog eens linksaf een smal asfaltweggetje volgen om even later de Wanderparkplatz op te rijden. (We zijn nu op korte afstand van de Luisenturm met daarbij een restaurant, vanaf hier alleen lopend te bereiken. Deze doen we op de terugweg aan.) In de inleiding schreef ik al dat deze rondwandeling goed gemarkeerd is, en dat begint al bij deze parkeerplaats. Zodra we de wandelschoenen hebben aangetrokken en de rugzakken op hun plaats zitten, starten we door de 'H' van de Hermannsweg te gaan volgen. Deze wandeling start met een gedeelte van de lange afstand wandelroute Hermannsweg, gaat daarna verder op de Ahornweg, en brengt ons terug naar Borgholzhausen via de 'Schau ins Land Weg X25'. Vanuit het dorpje gaan we dan via de Hermannsweg weer omhoog naar het startpunt. Zo kunnen we ons achtereenvolgens richten op de 'H', daarna op het witte Ahornblad op een zwarte achtergrond, en uiteindelijk volgen we de 'X'. (soms aangevuld met het cijfer 25 als er verwarring met andere routes kan ontstaan.) De Hermannsweg gaan we eerst oppakken in de richting van de Noller Schlucht. Dat betekent dat we het asfaltweggetje waar we vandaan zijn gekomen tot aan de splitsing terug moeten lopen. Op deze splitsing gaan we links de berg verder omhoog tot we voor de windmolen komen te staan. Daarmee staan we tevens op het eerste topje van vandaag, de Hollandskopf. Voor het hek wordt de 'H' haaks linksaf het bos in aangegeven.

3 We gaan nu het bos in en dalen een beetje. De zijwegen kunnen we negeren. Op een grote kruising van boswegen steken we recht over. Daar begint de volgende klim, deze keer wat pittiger. Hier gaan we de Vicarien Kopf op naar 270m hoogte. Boven aangekomen staat er links een schuilhut van de Hermannsweg: De Sauplatz. Ook al lopen we nog maar kort, we hebben wel een lange autorit achter de rug en besluiten dat we hier een kop koffie gaan drinken met een broodje. Onze thermosfles houdt het water goed heet, en daarbij hebben we een bakje in de rugzak met zakjes instant koffie, suiker, koffiemelk, enkele theesoorten en soep naar keuze. In combinatie met het hete water kunnen we elke situatie aan: Koffietijd, theetijd of lunch. En de zakjes wegen zo weinig dat het geen bezwaar is om een assortiment in de rugzak te hebben. In het volgende deel van de wandeling komen we regelmatig langs oude grenspalen. Aan de ene zijde staat een 'P', aan de andere kant de 'H'. Dit is de oude grens tussen Preussen en Hannover. Het pad blijft boven over de bergrug lopen met vooral dichte bossen om ons heen. Veel uitzichtpunten zijn er dan ook nog niet, maar af en toe kunnen we toch even tot ver in de omtrek kijken waar er hier en daar stukjes bos zijn gekapt. Dan gaat het weer afdalen. We naderen een brede sintelweg waar deze een grote bocht maakt. Deze weg gaan we naar rechts volgen waarna deze weer naar links buigt. Net om de bocht is er nog eens een fraai uitzicht naar het noorden te bewonderen. Nu moeten we gelijk de brede weg ook al weer verlaten door na de bocht naar links nog eens links aan te houden. De 'H' wijst ons een smaller pad omhoog. De Hermannsweg loopt nu over de steeds smaller wordende bergrug, een erg mooi wandelpad boven over de berg maar toch met rijkelijke schaduw door de dicht opeen staande bomen. Heel geleidelijk stijgen we weer tot we op het hoogste topje van deze rondwandeling aankomen. De Hankenüll met zijn 307 meter is bereikt! Over de bergtop heen gaat het pad verder en versmalt dan weer een tijdje. Als het dan weer breder wordt gaan we er niet echt op vooruit, daar is het een Forstweg met diepe moddersporen van tractorbanden. We zoeken onze weg omlaag tot we op 264m hoogte bij een splitsing komen. Nu gaan we de Hermannsweg verruilen voor de Ahornweg door hier rechts af te slaan en de brede sintelweg omlaag te kiezen. Bij de splitsing is de Ahorn rechts omlaag

4 aangegeven op een bord dat los tegen een boomstam is gezet. Deze zou hier op een ander moment wel eens niet (meer) kunnen staan, sterker, volgens onze informatie hoort deze hier ook niet eens. De Ahornweg zouden we pas later moeten bereiken. Maar, de brede weg omlaag is niet te missen dus gaan we rechts. Met of zonder bord. Even volgt er nog een onduidelijke situatie wanneer we een weg naar rechts zien die daarna ook gelijk naar links buigt en parallel aan onze route omlaag lijkt te gaan. Welke te kiezen? Op onze kaart staat deze splitsing niet aangegeven. We maken een kompaspeiling en zien dat we hier onze weg iets links aanhoudend moeten vervolgen. Nu lopen we weldra in een prachtig dal omlaag tussen mooie hellingen links en rechts. Een paar bochten die ons steeds verder naar links brengen, daarna is er weer een T- splitsing. Nu met een slagboom. Op de splitsing rechts afslaand hebben we duidelijk het steilste gedeelte van de afdaling gehad, maar nog altijd verliezen we aan hoogte. Bij een wegkruis komt dan de Ahornweg er definitief van links bij. Wij gaan daar rechtdoor, nu gelijk op met de Ahorn markeringen. (Een wit Ahornblad op zwarte achtergrond) Deze zullen we vanaf hier blijven volgen. Nog een klein eindje is het vanaf daar tot we bij de Blauwe See aankomen. De diepe waterplas, waarvoor het woord 'See' niet de lading lijkt te dekken, ligt rechts vlak langs de weg. De Ahorn gaat daar rechtsaf ook naar toe langs een paar bankjes. Daarna gaat het op een schuilhut af en moeten we ons gaan richten op het volgende doel, de Schwarze Welle. Daarvoor moeten we bij de schuilhut rechts de droge beekbedding oversteken en het pad erachter naar links gaan volgen. De Schwarze Welle staat er keurig aangegeven, evenals de Ahorn tekens. Het paadje sluit weer aan op een brede bosweg en we volgen eenvoudig de Ahorn aanwijzingen. Bij een splitsing worden we naar links gewezen en dan gelijk weer rechts een smal paadje in naar een houten brug. Deze steken we over, gaan weer rechts, en lopen dan door een bijzonder stukje natuur dat daarna steeds mooier gaat worden. We gaan een dal in en aan beide zijden worden de hellingen steeds steiler. Links is er dan ook een indrukwekkende inham in de daar verticale rotswand. Dieper in het dal vinden we een smal paadje naar rechts dat ons bij de Schwarze Welle brengt. Een Natur Denkmal compleet met schuilhut en picknickbankjes. Tijd voor de lunch.

5 Niet ver hiervandaan heeft de rivier de Hase zijn oorsprong. In de zomermaanden geeft die bron weinig tot geen water, maar wordt dat hier bij de Schwarze Welle goed aangevuld. Vanaf hier is de Hase een echte beek. We verlaten de bron rechts van de schuilhut langs en pakken de Ahornweg weer op, even later dan het bos uit lopend naar een asfaltweg. Op het asfalt slaan we linksaf, de helling op, tot aan de volgende splitsing bij een groot informatiebord over de omgeving. Een plekje met mooi uitzicht over het glooiende landschap. Voor het vervolg van de route zouden we nu rechtsaf het asfalt moeten blijven volgen, maar we kennen deze omgeving een klein beetje en weten dat we via het onverharde pad rechtdoor bij een mooi uitzichtpunt komen. We hopen daar rechts af te kunnen slaan om later de Ahorn weer op te pakken. Helaas blijken we vanaf het uitzichtpunt niet bij het gezochte pad naar rechts te kunnen komen zonder dwars door een weiland te baggeren, dus keren we terug naar het informatiebord om daar toch het asfalt maar weer op te pakken. Wie het leuk vindt kan natuurlijk ook eerst rechtdoor gaan, daarna rechtdoor blijven lopen met de bosrand links, tot aan de toegang tot een weiland. Daar kijk je uit over een prachtig glooiend dal met enkele monumentale boerderijen. Eenmaal over het asfalt afdalend, hebben we achter ons zicht op een windmolen. Dat is de molen op de Hollandskopf, niet ver van waar onze wagen staat. We verlaten het asfalt bij de bosrand waar de Ahorn rechts een zandweg in wijst. Andermaal gaat het omhoog, eerst door het bos, daarna steeds meer in het open veld waar veel maïs staat. Maar ook zijn er weilanden die nog eens een mooi uitzicht mogelijk maken. Vlak achter een boerderij aangekomen staat daar een paal vol met routemarkeringen. De Ahorn gaat hier linksaf richting de Beutling Turm die we al een tijdje hebben zien staan. Dit is het moment om de Ahornweg vaarwel te zeggen door hier rechtdoor langs de boerderij te lopen. (De Beutling toren is erg leuk om te bezoeken, even links afslaan en hier later terugkeren kan natuurlijk.) Langs de boerderij en over de oprijlaan ervan lopen we naar het bos in de verte. Daarbij het bordje 'privatweg' negerend, er is geen andere manier om op de X25 te komen die daar langs de bosrand loopt. De oprijlaan komt uit op een asfaltweg langs het bos. Schuin rechts aan de overzijde zien we daar de eerste X25 markering bij een Forstweg het bos in. Wij gehoorzamen en steken over om het bos in te gaan. Even is het daar modderig, maar dan winnen we aan hoogte en wordt het droger.

6 Al na korte tijd kruisen we weer asfalt en laat de X markering op een boom aan de overzijde zien dat we hier enkele meters naar rechts moeten om daar langs de bosrand weer links langs het veldje te lopen. Weer het bos in. Zijwegen negeren we, we blijven het smaller wordende pad volgen tot we via een brug een diepe kloof oversteken waar een leuk watertje doorheen stroomt. Aan de overzijde verlaten we het bos en slaan linksaf langs de akker over de graslaan. Nog eens zien we een fraai landschap in onze looprichting. Bij het einde van de eerste akker moeten we haaks rechtsaf op het bos aflopen. Daar aan de bosrand verderop staat een paaltje met het X teken. Eenmaal in het bos komen we daarna bij een T-splitsing, de X gaat er linksaf over een volgende Forstweg. Op deze weg blijven we tot we zien dat we verderop aan een bosrand met wat gebouwen uit zullen komen en de weg weer gaat splitsen. Een 50m voor deze splitsing gaat de X25 over een smal paadje rechts het bos in, we zouden deze markering op een boomstam zo maar over het hoofd kunnen zien. We steken nog eens rechtdoor een Forstweg over, daarna komen we bij een volgende smalle houten brug die we over moeten steken. Na deze brug is er weer open veld en gaat het langs een draadafzetting naar het bos aan de overzijde van het veld. Daar staat een Hochsitz. Open veld, dat betekent natuurlijk weer mooi uitzicht. Bij de bosrand aangekomen gaat het linksaf verder. Een karrenspoor. Deze volgen we weer tot vlak voor een Y-splitsing, waar we nog eens voor we de grote splisting bereiken rechts een smal paadje op worden gewezen. De X staat daar duidelijk aangegeven. Dit paadje is een kleine afkorting, want na enkele meters staan we weer op een Forstweg die vanaf de verderop gelegen splitsing scherp omhoog loopt. Wij gaan ook omhoog. Rechtsaf. Deze bosweg zal ons boven over de Neukirchener Berg brengen, een lange geleidelijke klim naar 220m. We lopen daarbij alleen maar door bossen, mooie uitzichtpunten ontbreken helaas in dit gedeelte. Eenmaal op hoogte wordt de weg vlakker, daarna is er, net voorbij het hoogste puntje van de berg links in het bos, een zijweg naar links. We negeren deze en dalen daarna rechtdoor aanhoudend weer af tot we het bos verlaten achter een akker. Hier zien we dan weer wél hoe mooi deze omgeving is. Rechts aan de bosrand zien we een slagboom die we even als zitplaats gebruiken. We vinden het weer tijd worden voor een korte pauze. Het laatste stukje moet dan nog worden afgelegd tot we bij een asfaltweg staan, rechts van een woning. Nu slaan we linksaf en voorbij het huis nog eens links. Om de woning heen dus, over een smal asfaltweggetje.

7 Verderop lopen we tussen twee vijvers door, deels verscholen achter struiken, dan buigt de weg naar rechts voor een prachtig oud Fachwerkhaus langs. Vanaf nu is het gedaan met de bossen en kunnen we de hele weg tot aan Borgholzhausen genieten van fraaie vergezichten. Rechts hebben we daarbij steeds weer de hoge windmolen in beeld waar we uiteindelijk weer naar toe moeten klimmen. De X25 is ook hier steeds goed aangegeven en maakt het zoeken naar de juiste weg eenvoudig. Dat is het hier toch wel, want we hoeven deze asfaltweg alleen maar voordurend te blijven volgen. Hier en daar gaat het nog leuk op en neer, waardoor het uitzicht telkens weer anders is. Een erg mooi stukje Teutoburgerwald. Alle zijwegen en paden worden genegeerd, tot we, na nog een klein stukje bos, bij de eerste huizen van Borgholzhausen dit dorpje inlopen. Al snel kunnen we dan in de nieuwbouwwijk rechts over het voetpad de weg vervolgen, we zitten dan nog steeds op de X25. Bij de volgende kruising ligt een ruime parkeerplaats. Dit is een Wanderparkplatz. Daar houden we rechtdoor (iets links) aan tot we bij de hoofdweg door Borgholzhausen staan. De X steekt hier recht over om daarna naar het centrum van het dorp door te gaan. In het centrum is het vandaag echter zeer druk. Er vindt een of ander feest plaats compleet met een grote markt, zodat we moeten besluiten niet in het centrum de X25 te verruilen voor de Hermannsweg om ons terug te brengen. Vanuit het dorp terug naar de startplaats hadden we weer deze Hermannsweg willen nemen. Bij wijze van alternatieve route gaan we op de hoofdweg rechtsaf de stoep volgen, verderop moet deze de 'H' weer gaan kruisen. Dat is echter pas aan de andere kant van het dorp. Pas wanneer we links van de weg een benzinestation zien, een autobedrijf en een grote supermarkt, gaat er net voor we rechts langs een open veld zouden gaan lopen, een asfaltweggetje rechtsaf. Deze weg heet Am Hardenberg. Op dezelfde paal met het straatnaambord staat de Luisenturm aangegeven met daar onder weer een sticker met de bekende 'H'! Gevonden dus, hier moeten we rechts. Nog even is het asfalt, daarna een graslaan die steeds smaller wordt en weer de berg omhoog loopt naar het bos. Deze klim valt ons nu heel zwaar, we moeten weer helemaal de berg op en na de vele uren lopen die we al achter de rug hebben lopen de benen snel vol. Op de berghelling kruisen we verschillende paadjes, maar de Hermannsweg is niet te missen. We lopen weer door een prachtig en afwisselend gebied, tot we boven aangekomen als vanuit het niets voor de Luisenturm staan. Even wordt er nog overlegd of we met onze nu zwaar geworden benen deze klim nog moeten doen, maar heel lang hoeven we daar niet over na te denken. Bovenop de toren is het klimleed ook snel weer vergeten, dit uitzicht hadden we niet graag willen missen. Aan de voet van de toren staat nog een gebouw, dit zou een restaurant met terras moeten zijn waar we graag iets hadden willen drinken voor we naar de wagen

8 teruggaan en voor de autorit naar huis. Maar helaas, alles zit er dicht met zelfs de luiken voor de ramen. Waarschijnlijk is dit alleen in het hoogseizoen open. Vanaf deze toren lopen we nog de laatste meters Hermannsweg rechtdoor tot we bij de parkeerplaats zijn. De wandeluitrusting gaat weer in de kofferbak, daarna mogen we het het leuke weggetje de berg af weer op gaan zoeken. De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt superfamilie.nl Het is toegestaan deze PDF routebeschrijving af te drukken of te downloaden naar een locale harde schijf voor enkel persoonlijk en non-commercieel gebruik. Voor meer informatie zie: Auteursrecht & Disclaimer

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Dissen am Teutoburgerwald

Dissen am Teutoburgerwald Dissen am Teutoburgerwald Dissen Röwekamp - Schollegge - Timmer Egge - Webdeberg - Kalksteinklippen - Johannislaube - Hülsbrink - Kronensee - Schwarze Welle - Puskental - Steinbrink - Steinegge - Röwekamp

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Kirchrarbach Auf m Brauke Vogelstange Grillplatz Kreuzberg Kapelle Auf dem Köpfe Mönekind Elmecke Sögtrop - Kirchrarbach ***** - 11,7 Km - 505 Hm - 3:15 uur Onze

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Naßfeld Gasteinertal

Naßfeld Gasteinertal Naßfeld Gasteinertal Sportgastein Naßfeld - Naturschauweg - Uitzichtpunt - Veitbauernhütte - Naßfeldfalm - Pottinger Hütte - Moises Hütte - Schareckalm - Sportgastein ***** - 8 Km - 280 Hm - 4:30 uur Deze

Nadere informatie

Borgholzhausen Oldendorf

Borgholzhausen Oldendorf Borgholzhausen Oldendorf Oldendorf - Ruïne Ravensberg - Clever Schlucht - Hesseltal - Große Egge - Barenberg - Oldendorf ***** - 15 Km - 540 Hm - 5:00 uur Deze rondwandeling tussen Borgholzhausen en Halle

Nadere informatie

Rondwandeling Brand II

Rondwandeling Brand II Rondwandeling Brand II Dorfbahn Brand - Panoramabahn - Burtschasattel - Parpfienzsattel - Innere Parpfienzalpe - Niggenkopf - Palüdhütte - Palüdmaisäss - Innertal - Dorfbahn Brand ***** - 12 Km - +380/-1030

Nadere informatie

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Wellingholzhausen Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Hoogtepunten van deze wandeling zijn de prachtige uitzichten

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur Georgsmarienhütte Georgsmarienhütte - Dörenberg Hermannsturm - Am Urberg - Achter de welt - Baumannsknollen - Varusquelle - Varusturm - Bardenburg - Reremberg - Georgsmarienhütte ***** - 17 Km - 680 Hm

Nadere informatie

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Sterenborg - Ter Wupping - Veele - Giezelbaarg - Wessinghuizen - Ruige Berg - Sterenborg ***** - 12,5 Km - 3:30 uur Tussen Ter Wupping en Höfte bij Wessinghuizen liggen

Nadere informatie

Radurschl-Schlucht Pfunds

Radurschl-Schlucht Pfunds Radurschl-Schlucht Pfunds Pfunds Stuben - Pfunds Dorf - Stampfau - Radurschl-Schlucht - Berghof - Greit - Pfunds Stuben ***** - 9 Km - 600 Hm - 3:30 uur Deze korte rondwandeling vanuit Pfunds in het Oberinntal

Nadere informatie

Bollendorf - Biesdorf

Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Römischen Villa - Ossenlay - Fraubillenkreuz - Wikingerburg - Schwarzenbruch - Biesdorf - Predigtstuhl - Muhmenlay - Lingelslay - Mariensäule - Bollendorf ***** - 21,5

Nadere informatie

Barkhausen, Dinosaurier sporen

Barkhausen, Dinosaurier sporen Barkhausen, Dinosaurier sporen Barkhausen - Dinosauriër sporen - Kellenberg - Grüner See - Nonnenstein - Barkhausen ***** - 14,5 Km - 590 Hm - 4:30 uur Het moeilijkste van deze wandeling is het vinden

Nadere informatie

Rondwandeling Tecklenburg Ledde

Rondwandeling Tecklenburg Ledde Rondwandeling Tecklenburg Ledde Tecklenburg - Ledde - Hupenberg - Habichtswald - Brandenberg - Knoblauchsberg - Tecklenburg ***** - 19 Km - 360 Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Tecklenburg

Nadere informatie

Vessertal, Vesser en Adlersberg

Vessertal, Vesser en Adlersberg Vessertal, Vesser en Adlersberg Schmiedefeld am Rennsteig - Salzberg - Vesserquelle - Vessertal - Zehn Teiche - Bergbaumuseum - Vesser - Stutenhaus - Adlersberg - Adlersbergbaude - Schmiedefeld ***** -

Nadere informatie

Panorama route Mühlbach am Hochkönig

Panorama route Mühlbach am Hochkönig Panorama route Mühlbach am Hochkönig Mühlbach am Hochkönig - Karbachalm - Skiklub Hütte - Schneeberg - Schneebergkreuz - Salzburger Almenweg - (Klingelbergalm) - Kabachalm - Mühlbach am Hochkönig *****

Nadere informatie

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur Luis Trenker Steig Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl ***** - 6 Km - 410 Hm - 3 uur Deze lichte rondwandeling bij Arzl, waar het Pitztal in het Inntal uitmondt,

Nadere informatie

Hagen Am Teutoburgerwald

Hagen Am Teutoburgerwald Hagen Am Teutoburgerwald Hagen at - Waterkotten - Bergrug - Grafentafel - Sudenfeld - Höneberg - Teutoburger Wald-See - Hohle Berg - Mittelberg - Am Borgberg - Waterkotten - Hagen at ***** - 18,5 Km -

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling II

Filzmoos Dachstein rondwandeling II Filzmoos Dachstein rondwandeling II Unterhofalm - Wastl Lackner Steig - Hofpürglhütte - Kesselwand - Bibelsteig - Dachstein Rundwanderweg - Hofkogel - Gosaustein - Almsee - Unterhofalm ***** - 8 Km - 730

Nadere informatie

Mullerthal Luxemburg

Mullerthal Luxemburg Mullerthal Luxemburg Grundhof - Siweschloeff - Zigzagschoeff - Felsenlabyrinth - Binzeltschloeff - Predigtstull - Weerschrumschloeff - Mullerthal - Freilichtbühne - Perekop - Berdorf - Casselt - Grundhof

Nadere informatie

Bure en het dal van de Lomme

Bure en het dal van de Lomme Bure en het dal van de Lomme Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure 12,5 Km (Optie 7Km) 330 Hm Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook

Nadere informatie

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur Wörth - Rauris Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth ***** - 11,5 Km - 280 Hm - 3:30 uur Voor vakantiegangers in het Raurisertal is er een leuke

Nadere informatie

Schneekopf Gehlberg Ilmenau

Schneekopf Gehlberg Ilmenau Schneekopf Gehlberg Ilmenau Gehlberg - Meininger Hütte - Uitzicht rots - Dürrenberger Hütte - Plänckners Aussicht - Grosser Beerberg - Suhler Ausspanne - Hohe Geiersberg - Suhler Hütte - Sneekopf - Neue

Nadere informatie

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Albaum Alte Kirchweg Richtplätzchen Kriegerweg Krähenpfuhl - Lütke Aa Ober Albaum Albaumer Klippen Böminghausen - Albaum ***** - 15,5 Km - 701 Hm - 4:30 uur Onze rondwandeling

Nadere informatie

Embach en Kitzlochklamm

Embach en Kitzlochklamm Embach en Kitzlochklamm Raurisertal - Maria Elend - Kalvarienberg - Embach - Uitzichtpunt - Embachrein - Salzach - Kitzlochklamm - Raurisertal ***** - 8,5 Km - 650 Hm - 4:00 uur De Kitzlochklamm is een

Nadere informatie

De Semois bij Cugnon - Mortehan

De Semois bij Cugnon - Mortehan De Semois bij Cugnon - Mortehan Cugnon - Mortehan - uitzichtpunt - vijver - Mortehan - uitzichtpunt - topkruis - grot - Cugnon ***** - 15,5 Km - 470 Hm Deze rondwandeling bij Cugnon loopt in een achtvorm

Nadere informatie

Brandnertal Loischkopf

Brandnertal Loischkopf Brandnertal Loischkopf Tschengla Bürserberg - Schesatobel Murbruch - Burtschaalpe - Burtschasattel - Loischkopf - Parpfienzsattel - Alte Stattweg - Tschengla Bürserberg ***** - 15,5 Km - 1130 Hm - 7:00

Nadere informatie

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur De Meller Berge Weberhaus - Bakum - Eickener Egge - Zwickenbachtal - Steig - Thomaskreuz - Stuckenbergturm - Ottohöhe (Ottoshöhe) - Zwickenbach - Weberhaus ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur Een rondwandeling

Nadere informatie

Weissenbachklamm Jadersdorf

Weissenbachklamm Jadersdorf Weissenbachklamm Jadersdorf Jadersdorf - Weissenbachklamm - Wasserfall - Radnig - Jadersdorf 4 uur, 7.5 Km en 300 hoogtemeters (Optie: 2.5 uur, 5 Km en 250 hoogtemeters) Wil je er even lekker uit maar

Nadere informatie

Rondje Gailtal bij Kirchbach

Rondje Gailtal bij Kirchbach Rondje Gailtal bij Kirchbach Schönboden - Forst - Kirchbach - Ob. Döbernitzen - Stranig - Reisach - Schönboden 4.5 uur, 12 Km en 300 hoogtemeters Vaak focussen we ons in het berglandschap op de hoge toppen

Nadere informatie

Rondwandeling Barkhausen Bad Essen

Rondwandeling Barkhausen Bad Essen Rondwandeling Barkhausen Bad Essen Barkhausen - Linner Berg - Rattinghausen - Friedeberghütte - Essener Berg - Sonnenbrik toren - Bad Essen - Hüsede - Linnerheide - Barkhausen ***** - 22 Km - 730 Hm -

Nadere informatie

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeigerbahn - Zollkreuz - Hochzeiger - Niederjöchl - Sechszeiger - Kalbenalm - Hochzeigerbahn ***** - 8 Km - 680 Hm - 5:30 uur Voor deze rondwandeling over de Hochzeiger

Nadere informatie

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosaukamm Vordere Gosausee Gosaukamm Vordere Gosausee Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee ***** - 12 Km - +650/-1200 Hm - 5:30 uur De prachtige rondwandeling

Nadere informatie

Großer Zschirnstein tafelberg

Großer Zschirnstein tafelberg Großer Zschirnstein tafelberg Kleingießhübel - (Kleiner Zschirnstein) - Wildbrethöhle - Großer Zschirnstein - Zschirnsteinweg - Wolfsberg - Uitzichtpunt - Skulpturenwanderweg - Kleingießhübel ***** - 14

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne La Roche-en-Ardenne - Belvédére - Wildpark - de Ourthe - La Roche - Beausaint La Roche - Uitzichtpunt - La Roche-en-Ardenne ***** - 15 Km - 570 Hm - 5:30 uur

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Franz-Senn-Hütte Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Een niet al te zware wandeling is deze naar de Franz-Senn-Hütte. De paden zijn

Nadere informatie

De Hörselberge - Schönau Wutha

De Hörselberge - Schönau Wutha De Hörselberge - Schönau Wutha Schönau - Zapfengrund - Venushöhle - Grosser Hörselberg - Hörselberghaus - Nesseltalblick - Kleiner Hörselberg - Wutha Farnroda - Kahlenberg - Schönau ***** - 13 Km - 535

Nadere informatie

Bürser Schlucht en Kuhloch

Bürser Schlucht en Kuhloch Bürser Schlucht en Kuhloch Bürs - Bürser Schlucht - (Schesatobel Murbruch) - Spial - Kuhloch - Bürs 2.5 uur, 5 Km en 210 hoogtemeters (Optie: Verlengen met route Murbruch Bürserberg. Totaal 5.5 uur, 11

Nadere informatie

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz - Rennsteig - Quelle - Schnapsbuche - Spittergrund - Spitterfall - Bergsee Ebertswiese - Mittlerer Höhenberg - Wanderherberge Weidmannsruh - Nesselhof

Nadere informatie

Naar de Nürnbergerhütte

Naar de Nürnbergerhütte Naar de Nürnbergerhütte Spitz - Bsuachalm Langental -Nürnbergerhütte - Bsuachalm - Spitz 5.5 uur, 10 Km, 950 hoogtemeters Deze schitterende wandeling naar de Nürnbergerhütte begint met een lichte klim

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling

Filzmoos Dachstein rondwandeling Filzmoos Dachstein rondwandeling Wöhrerhütte - Hofpürglhütte - Dachstein Rundwanderweg Austriaweg - Losegg top - Mahdalm - Sulzkaralm - Arzbergalm - Kirchgasshütte - Wöhrerhütte ***** - 10 Km - 750 Hm

Nadere informatie

Rondwandeling bij Bouillon

Rondwandeling bij Bouillon Rondwandeling bij Bouillon Bouillon - uitzichttoren - bergkam - uitzichtpunten - Abdij - Bouillon - uitzichtpunten - Bouillon ***** - 8-14 Km - 390-540 Hm - 3:30-5:30 uur Dat een korte rondwandeling toch

Nadere informatie

Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg

Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg Fuchsmoos - Pillermoor - Uitzichttoren - Moorlehrpfad - Pillerhöhe - Naturparkhaus Kaunergrat - Pillerhöhe - Kulturweg - Piller See - Fuchsmoos ***** - 9 Km - 350 Hm -

Nadere informatie

Winterberg Kühhude. Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters

Winterberg Kühhude. Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters Winterberg Kühhude Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters Deze rondwandeling in het bosrijke Rothaargebirge, volgt een groot

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Schmilka Großer Winterberg

Schmilka Großer Winterberg Schmilka Großer Winterberg Schmilka - Schmilksche Mühle - Grenzweg Tsjechië - Richterschlüchte - Kleiner Winterberg - Großer Winterberg - Kipphorn Uitzichtpunt - Schmilka ***** - 14,5 Km - 790 Hm - 5:30

Nadere informatie

Chiny bossen en rivieren

Chiny bossen en rivieren Chiny bossen en rivieren Chiny - Moulin Cambier - Semois - Ruisseau Burnéchamps - Notre Dame - La Vierre - Stuwdam - Chiny ***** - 17,5 Km - 380 Hm - 6:00 uur De Belgische Ardennen en Gaume staan vooral

Nadere informatie

Bad Iburg Musenberg. Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg. ***** - 17,5 Km Hm - 5:30 uur

Bad Iburg Musenberg. Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg. ***** - 17,5 Km Hm - 5:30 uur Bad Iburg Musenberg Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg ***** - 17,5 Km - 500 Hm - 5:30 uur Deze route bestaat uit af en toe een smal paadje, enkele

Nadere informatie

Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine

Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine Nasses Dreieck - Hermannsweg - Uitzichtpunten - Schinkensteinhútte - Postdamm - Ehrenfriedhof - Grotten - Riesenbeck - Bevergern - Nasses Dreieck ***** - 14 Km - 255 Hm

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Rondwandeling Leeden Lengerich

Rondwandeling Leeden Lengerich Rondwandeling Leeden Lengerich Leeden Kortlüke Hohle Berg Mittelberg Kahle Berg Sudenfeld- Kalksteengroeve Lengericher Berg Oberberge - Leeden ***** - 22,5 Km - 565 Hm - 6:30 uur Deze stevige rondwandeling

Nadere informatie

Steinkreise en Mottakopf

Steinkreise en Mottakopf Steinkreise en Mottakopf Landal Tschengla - Dunza - Steinkreise - Vilschene - Mottakopf - Ronaalpe - Landal Tschengla ***** - 7 Km - 350 Hm - 3:00 uur Deze korte rondwandeling in het Brandnertal rond de

Nadere informatie

Goldeck top en Panoramastrasse

Goldeck top en Panoramastrasse Goldeck top en Panoramastrasse 2.5 uur, 6 Km en 260 hoogtemeters De Goldeck is een erg geschikte berg voor een korte of langere wandeling met bijzonder mooie uitzichten. Deze wandelroutebeschrijving van

Nadere informatie

Rondwandeling Ourthedal

Rondwandeling Ourthedal Rondwandeling Ourthedal Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny 8,5 Km 170 Hm Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende

Nadere informatie

Lienen Barfußpark en Jausenstation

Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen - Barfußpark - Waterval - Brüggeliet Quelle - Felsen Quelle - Westerbecker Berg - Kalksteen groeve - Liener Berg - Jausenstation Malepartus - Lienen ***** - 16,5

Nadere informatie

Externsteine en Egge Turm

Externsteine en Egge Turm Externsteine en Egge Turm Lönsstein - Externsteine - Silberbachtal - Eggeturm - Velmerstot - Silbermühle 5,5 uur - 13.5 Km - 520 hoogtemeters Ongelooflijk mooi is deze wandelroute langs enkele verbazingwekkende

Nadere informatie

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig Kirchhundem Selbecke - Rinsecke - Schwarze Kreuz - Waldschule - Rothaarsteig - Rhein-Weser-Turm - Kahleberg - Alpenhaus - Hölzernes Kreuz - Steinernes

Nadere informatie

Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach

Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach Hohe Sonne - Drachenschlucht - Marienquelle - Sängerwiese - Schloss Wartburg - Teufelskanzel - Rennsteig - Wilde Sau - Otto Ludwig Stein - Hohe Sonne *****

Nadere informatie

Rondwandeling Willingen Sauerland

Rondwandeling Willingen Sauerland Rondwandeling Willingen Sauerland Willingen Hoppern Richtplatz Langenberg Clemensberg Neuer Hagen heide Mühlenkopfschanze Willingen Hopern ***** - 18,5 Km - 615 Hm - 5:30 uur Willingen, maar ook Winterberg

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Fendels - Anton Renk Hütte

Fendels - Anton Renk Hütte Fendels - Anton Renk Hütte Fendels - Sattelklause - Fendler Alm - Wasserfall - Anton Renk Hütte - Fendels ***** - 11,5 Km - 670 Hm - 4:30 uur Hoogtepunten van deze wandeltocht in het Oberinntal zijn de

Nadere informatie

Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal

Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal Burg Reifferscheid Hellenthal Burg Bungenberg Winten Burg Wildenberg Benenberg Zingscheid Kuhberg Felsen Wollenberg Burg Reifferscheid Hellenthal

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Rond het Grosswalsertal

Rond het Grosswalsertal Rond het Grosswalsertal Plazera - Lasanggabrücke - Stuwmeer Raggal - Walserweg - Garsella - Litze - Plazera 4.5 uur, 8 Km en 400 hoogtemeters Deze rondwandeling is een ontdekkingstocht door een van de

Nadere informatie

Rondwandeling bij Hagen A.T.

Rondwandeling bij Hagen A.T. Rondwandeling bij Hagen A.T. Jägerberg - Hüggel - Heidhornberg - Heidberg - Silberberg - Jägerberg - Silbersee ***** - 13 of 17 Km 380 of 450 Hm - 4:00 of 5:30 uur Met deze korte en lange versie van een

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

'Hermanns Denkmal' rondwandeling

'Hermanns Denkmal' rondwandeling 'Hermanns Denkmal' rondwandeling Holzhausen Ext - Burcht Falkenburg - Hermanns Denkmal - Berlebeck - Holzhausen Ext 6,5 uur - 20 Km - 740 hoogtemeters Deze wandelroute is een pittige. Niet alleen de kilometers,

Nadere informatie

Panoramaroute Hoher Frassen

Panoramaroute Hoher Frassen Panoramaroute Hoher Frassen Muttersberg - Frassenhütte - Hoher Frassen - Klesialpe - Tiefenseealpe - Muttersberg 6 uur, 10 Km en 800 hoogtemeters De net geen 2000m hoge bergtop Hoher Frassen, huisberg

Nadere informatie

Obertraun Dachstein rondwandeling

Obertraun Dachstein rondwandeling Obertraun Dachstein rondwandeling Hoher Krippenstein - Heilbronnerweg - IJsgrot - Däumelsee - Hai - Steig Margschierf - Heilbronner Kreuz - Mariedl - Hirzkarkogel - (Gjaidalm) - Niederer Krippenstein *****

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Drie lussen route Herbeumont

Drie lussen route Herbeumont Drie lussen route Herbeumont Herbeumont - BBQ plaats - Roche de Moulin - Spoorbrug - Tombeau du Chevalier - Burcht ruïne 11 km - 400 hoogtemeters Een rondwandeling zonder een wat saaier moment kom je eigenlijk

Nadere informatie

Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave

Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave Rochefort - Montrival - Éprave - Watermolen - De Lomme - Uitzichtpunt - Grotte d'éprave - Ste. Odile - Hamerenne - Chapel de Lorette Rochefort *****

Nadere informatie

Auernig top, Garnitzenberg en Gugga

Auernig top, Garnitzenberg en Gugga Auernig top, Garnitzenberg en Gugga Nassfeldpass - Auernig - (Garnitzenberg) - Gugga - Garnitzentörl - Watschiger Alm 4 uur, 5 Km en 450 hoogtemeters Deze relatief korte rondwandeling in Kärnten bij de

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Sy - Verlaine - Herbet - Bomal - Logne - Ferme de Pâlogne - Sy 11-14 Km en 550Hm Eén van de mooiste en afwisselendste rondwandelingen start in Sy en biedt enkele pittige klimmetjes

Nadere informatie

Kolm Saigurn Raurisertal

Kolm Saigurn Raurisertal Kolm Saigurn Raurisertal Lenzanger - Rauriser Urwald - Durchgangsalm - Gainschniggalm - Ammererhof - Naturfreundehaus Kolm Saigurn - NP Museum - Lenzanger - (Goldwaschplatz Bodenhaus) ***** - 5,5 Km -

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Door het prachtige Pitztal

Door het prachtige Pitztal Door het prachtige Pitztal (wandelroute / mountainbike route) Jerzens - Tieflehn - Neurur - Piösmes - St. Leonhard im Pitztal - Bichl - Enzenstall - Jerzens ***** - 1-26 Km - +350 en -1100 Hm - 1-7 uur

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Drakia Chania Drakia Deze wandeling begint en eindigt in Drakia, een sfeervol en authentiek dorp boven Agria. Drakia heeft twee pleinen. Vanaf het bovenste plein is uitzicht over een deel van de route

Nadere informatie

Rondwandeling Seewaldsee

Rondwandeling Seewaldsee Rondwandeling Seewaldsee Sonntag Seeberg - Säge - Garlitt - Seewaldsee - Sonntag Seeberg 4 uur, 6.5 Km en 350 hoogtemeters Deze rondwandeling is een lichte tocht waar je wel lang over doet. De prachtige

Nadere informatie