Verslag aan de Provincieraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag aan de Provincieraad"

Transcriptie

1 Verslag aan de Provincieraad registratienr betreft verslaggever PTI EEKLO Oprichting van een centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs te Eeklo de heer Ivan Verleyen Mevrouwen en mijne Heren, Toen in 1983 de leerplicht werd verlengd van 14 jaar naar 18 jaar, vermoedde de overheid dat een aantal jongeren het moeilijk zou krijgen in het voltijdse schoolse systeem. Daarom werd onmiddellijk gestart met experimenteel deeltijds onderwijs. Vanaf 1990 werd dit deeltijds onderwijs decretaal onderbouwd. Het DBSO of deeltijds beroepssecundair onderwijs was geboren. Deze onderwijsvorm bereikt jaarlijks meer dan 6000 jongeren. ALGEMEEN Deeltijds onderwijs is gebaseerd op het principe van alternerend leren en werken. Concreet is het zo dat het DBSO kan worden ingericht op het niveau van de tweede en derde graad van het voltijds secundair onderwijs. Het deeltijds beroepssecundair onderwijs kan enkel worden georganiseerd in centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs. Hieronder wordt een door de Vlaamse gemeenschap georganiseerde, gesubsidieerde of erkende instelling verstaan, waarin voltijds technisch secundair en/of beroepssecundair onderwijs wordt aangeboden. Het centrum voor deeltijds onderwijs wordt dan gehecht aan deze school voor voltijds onderwijs. Deze school wordt dan een, zogenaamde, centrumschool. De directeur van deze school voor voltijds secundair onderwijs draagt tevens de verantwoordelijkheid voor het centrum deeltijds onderwijs.

2 p. 2/13 Om een CDO te mogen oprichten moet het centrum tenminste 25 regelmatige leerlingen tellen. Leerlingen zijn regelmatig indien : - ze voldoen aan de toelatingsvoorwaarden; - ze het geheel van de opleiding werkelijk en regelmatig volgen. Het moet hier bovendien gaan om leerlingen die : - nog deeltijds leerplichtig zijn; - het DBSO ononderbroken volgen, van toen ze nog leerplichtig waren, en bovendien nog geen 20 jaar zijn. Andere jongeren worden niet opgenomen in de telling. Een schooljaar, in het DBSO, telt 40 weken van elk 15 wekelijkse lestijden van 50 minuten. Hoewel, mits goedkeuring van het Departement Onderwijs, de lessen ook anders georganiseerd kunnen worden. Het pakket omvat in elk geval : - voor leerplichtige leerlingen minimum 6 uren algemene vakken en minimum 6 uren technische en/of praktische vakken (waaronder in ieder geval 5 uren praktische vakken ); - voor niet-leerplichtige leerlingen minimum 5 uren praktische vakken. De lessen moeten plaatsvinden op de dagen en uren die voor het voltijds onderwijs gelden. Elk centrum kan voor de organisatie van de technische en/of praktische vakken samenwerken met : - instellingen voor voltijds secundair onderwijs (dit kan ook voor de algemene vakken ); - centra voor volwassenenonderwijs; - andere CDO s. Deze instelling is dan een meewerkende school van het CDO en stelt gebouwen, materiële middelen en personeel ter beschikking. De centra voor deeltijds onderwijs kunnen ook enkel de technische en/of praktische vakken organiseren en de leerling (indien leerplichtig) de algemene vakken laten volgen in een door de Vlaamse regering in het kader van de deeltijdse leerplicht erkend vormingsinstituut.

3 p. 3/13 ALTERNEREND LEREN EN WERKEN Idealiter bestaat de opleiding van de jongere uit drie nauw met elkaar verbonden componenten : 1) algemene, sociale en persoonlijkheidsvorming, die op een geïntegreerde wijze aangeboden wordt en inhoudelijk betrokken is op de sociale en professionele context van de jongere; 2) beroepsgerichte vorming, die voornamelijk bestaat uit praktijk die aansluit op de functie die de jongere uitoefent in het kader van de tewerkstelling. De theorie en technologie, die eveneens deel uitmaken van de beroepsgerichte vorming, zijn omwille van de functionaliteit sterk op de praktijk betrokken; 3) tewerkstelling in een bedrijf of instelling (of een valabel equivalent), waardoor, samen met de opleiding in het centrum, een volledig gevulde week wordt gegarandeerd. Leerlingen worden dus, in de mate van het mogelijke, naast de verplichte lesuren, ingeschakeld in het regulier arbeidscircuit. Een leerling kan op verschillende manieren tewerkgesteld worden : - met een werknemersleercontract (WLC); - met een arbeidscontract; - met een contract in een brugproject ; - als helper van een zelfstandige. Elk van deze contracten houdt een verschillend statuut en verschillende financiële aanmoedigingen in. In het deeltijds beroepssecundair onderwijs helpt de tewerkstellingsbegeleider de jongeren een job te vinden. In dit verband is elk CDO erkend als een bureau voor kosteloze arbeidsbemiddeling. Ook al is de rol van de tewerkstellingsbegeleider hierin niet te onderschatten, het blijft een bemiddelingsrol. De tewerkstelling en andere invulling buiten de 15 schooluren is in handen van anderen (bedrijfsleiders, sociale werkers, socialprofitorganisaties ). Sommige jongeren zijn echter nog niet aan werken toe. Deze jongeren zullen, vooraleer aan de slag te gaan, een zogenaamd voortraject moeten volgen. Dit is voor vele jongeren een noodzakelijke fase in hun weg naar tewerkstelling. Gedurende dit voortraject ligt de klemtoon op intake, diagnose en oriëntering. Om deze fase structureel mogelijk te maken kunnen de centra een onthaalgroep inrichten. De duur dat de jongeren in de onthaalgroep kunnen opgenomen blijven is beperkt en moet ofwel structureel vastliggen in de organisatie van het centrum, ofwel voor elke leerling, individueel, geregeld worden door de klassenraad. Voor individuele jongeren in de onthaalgroep mag ook tijdelijk afgeweken worden van het minimum lessenrooster.

4 p. 4/13 Jongeren uit het DBSO kunnen volgende studiebewijzen behalen : - een attest van regelmatige lesbijwoning; - een kwalificatiegetuigschrift van het deeltijds beroepssecundair onderwijs; - een studiegetuigschrift van de tweede graad van het deeltijds beroepssecundair onderwijs; - een studiegetuigschrift van de derde graad van het deeltijds beroepssecundair onderwijs; - een attest van verworven bekwaamheden; - een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer.

5 p. 5/13 ORGANEN In een centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs zijn volgende organen actief : Centrumraad In elk centrum moet een centrumraad opgericht worden. Deze centrumraad bestaat uit minstens 6 leden. De centrumraad is paritair samengesteld uit : - gemandateerde vertegenwoordigers van onderwijs, aangewezen door de inrichtende macht van de centrumschool; - gemandateerde vertegenwoordigers van sociaal-economische organisaties. Volgende leden hebben slechts een raadgevende stem : - de vertegenwoordigers van het vormingscentrum (indien er voor de algemene vakken wordt samengewerkt met een vormingscentrum ); - de vertegenwoordigers van het begeleidend CLB-centrum. De voorzitter en ondervoorzitter vertegenwoordigen elk een andere geleding. De coördinator is de verslaggever. De centrumraad heeft tot taak de inrichtende macht maatregelen voor te stellen die tot de goede werking van het centrum kunnen bijdragen. Zij brengt, onder andere, over volgende punten een advies uit : - het huishoudelijk reglement van het centrum; - de uitbouw, opvolging en bijsturing van het centrum; - de pedagogische aanpak en de leefregels van het centrum; - de criteria voor de aanwending van de urenleraar; - de tewerkstelling van de jongeren; - de aansluitingsproblematiek van het DBSO op de arbeidsmarkt; - de aanwending van de beschikbare middelen; - de werking van het uitvoerend team; - de criteria van de groepsindeling; - de oprichting van opleidingen, de aanvraag van nieuwe kwalificatiebenamingen; - de aanvragen van nieuwe brugprojecten De centrumraad moet ernaar streven om minstens éénmaal per trimester samen te komen.

6 p. 6/13 Kwalificatie-/Beoordelingscommissie De kwalificatiecommissie beslist over de toekenning van het kwalificatiegetuigschrift van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De kwalificatiecommissie kan slechts geldig vergaderen als alle personen die er deel van uitmaken aanwezig zijn, behoudens in het geval van gewettigde afwezigheid of bewezen overmacht. De kwalificatiecommissie is samengesteld uit : - de directeur of zijn afgevaardigde, die het voorzitterschap waarneemt (meestal de coördinator, als afgevaardigde van de directeur); - de overige leden van de klassenraad; - deskundigen in de te beoordelen beroepskwalificatie (hun aantal mag dat van de overige leden van de klassenraad niet overschrijden); - een CLB-medewerker (eventueel - heeft slechts een raadgevende stem). De deskundigen, die niet noodzakelijk extern zijn aan de instelling, worden vooraf, in de loop van het schooljaar, aangesteld door de directeur of zijn afgevaardigde. Let wel : Bij het beëindigen van het werknemersleercontract kan de proef, afgenomen door het paritair leercomité, beschouwd worden als een onderdeel van de praktijkproef. Daardoor is het aangewezen dat de begeleider uit het bedrijf en/of lid van het paritair leercomité deel uitmaken van de beoordelingscommissie. Klassenraad De klassenraad bestaat uit : - de directeur of zijn afgevaardigde, die het voorzitterschap waarneemt (meestal de coördinator); - de coördinator; - alle leraars die aan de betrokken leerling les geven (in voorkomend geval dus ook personen van de meewerkende instellingen). Deze personen zijn, ambtshalve, stemgerechtigd. Eventueel kunnen ook volgende personen deel uitmaken van de klassenraad : - een CLB-medewerker; - andere deskundigen (kunnen externen zijn). Deze personen zijn, ambtshalve, raadgevend. De klassenraad kan slechts geldig vergaderen als alle personen die er deel van uitmaken aanwezig zijn. Behoudens in geval van gewettigde afwezigheid of in geval van bewezen overmacht.

7 p. 7/13 BESCHIKBARE MIDDELEN Zoals elke gesubsidieerde school, krijgt een centrum voor deeltijds onderwijs subsidies van het Departement Onderwijs. Om te kunnen werken ontvangt het CDO : - werkingsmiddelen; - omkadering personeel. Wat de werkingsmiddelen betreft, is het zo dat elke DBSO-jongere punten en dus middelen genereert. De centra ontvangen een voorschot op de werkingsmiddelen in januari. In juni of juli wordt het saldo uitbetaald. Naast de gewone werkingsmiddelen kunnen centra, onder bepaalde voorwaarden, ook genieten van Europese extra werkingsmiddelen. Het gaat hier meerbepaald om ESF-AL-middelen en ESF-Brug-middelen.

8 p. 8/13 PERSONEEL Elke jongere uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs, die een regelmatige leerling is op 1 februari, genereert urenleraar. Let wel : Bij de oprichting van een nieuw centrum voor deeltijds onderwijs worden de urenleraar berekend op basis van het leerlingenaantal op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar. Urenleraar kunnen : - hetzij worden aangewend in het centrum waar de uren worden gegenereerd; - hetzij overgeheveld worden naar : a) een samenwerkende instelling voor voltijds secundair onderwijs, doch louter met het doel tegemoet te komen aan de afzonderlijke opvang en het afzonderlijk onderricht van de betrokken leerlingen DBSO (omgekeerd is elke overheveling van het voltijds secundair onderwijs naar het DBSO uitgesloten); b) een samenwerkend centrum voor volwassenenonderwijs; c) een samenwerkend centrum DBSO. De beschikbare urenleraar kunnen door het centrum vrij worden aangewend voor : - het organiseren van lesuren; - de begeleiding van leerlingen (bv. door leraars praktische vakken in bedrijven); - het oprichten van een halftijds of voltijds ambt van studiemeesteropvoeder; - het werken met voordrachtgevers. Let wel : Vooraleer er over de aanwendingscriteria van de lerarenomkadering, door de directeur van het centrum, in samenspraak met de centrumraad, wordt beslist, moeten er onderhandelingen in het daartoe bevoegd onderhandelingscomité worden gevoerd. Onderhandeld wordt ook over het beleid inzake taakbelasting en met name over de criteria inzake toekenning van plage-uren, rekening houdend met de beperkende maatregelen. De lesuren en de begeleiding van leerlingen worden toevertrouwd aan de categorie van het onderwijzend personeel (leraars en godsdienstleraars). Er is geen enkele beperking wat betreft het inrichten van BPT-uren (BPT = bijzonder pedagogische taken). Het aantal kan en mag heel hoog zijn. Het is geen uitzondering dat deze uren 20% van het totaal bedragen. Maximum 20% van de globale omkadering kan toegekend worden aan zogenaamde voordrachtgevers. De centra bepalen zelf de wijze waarop zij voordrachtgevers in dienst nemen : via een arbeidscontract of via een contract van huur van diensten.

9 p. 9/13 Het centrum mag een half ambt of maximum 1 volledig ambt van studiemeesteropvoeder organiseren, indien 50, respectievelijk 100, regelmatige leerlingen zijn ingeschreven. Voor een half ambt dient van het pakket urenleraar 12 uren in mindering te worden gebracht, voor een volledig ambt 24 uren. Studiemeesteropvoeder is een wervingsambt, behorend tot de categorie van het opvoedend hulppersoneel. Naast de lerarenambten kunnen er in het centrum ook nog andere ambten ingericht worden. Deze zijn afhankelijk van het aantal jongeren. Concreet kan het gaan om volgende ambten : 1) Coördinator Vanaf 50 regelmatige leerlingen wordt een coördinator aangesteld. Coördinator is een selectieambt, behorend tot de categorie van het bestuurspersoneel. Deze coördinator staat aan het hoofd van het centrum. Deze functie is in de meeste opzichten te vergelijken met deze van een adjunctdirecteur. Hij/zij wordt, naar de jongeren toe, voor de duidelijkheid, vaak, onofficieel, de directeur genoemd. Formeel is het echter zo dat het de directeur van de centrumschool is die de verantwoordelijkheid draagt, op basis van een mandaat van de inrichtende macht. 2) Technisch adviseur/technisch adviseur-coördinator De ingerichte uren praktische vakken tellen mee voor het berekenen van de ambten van technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator in de school waar ze worden ingericht, naargelang van het geval, in een meewerkende school voor voltijds secundair onderwijs, een meewerkend centrum DBSO of een centrum voor volwassenenonderwijs. Technisch adviseur is een selectieambt, technisch adviseurcoördinator een bevorderingsambt, beide behorend tot de categorie van het opvoedend hulppersoneel. Alle volledige of gedeeltelijke betrekkingen in de ambten van coördinator, studiemeesteropvoeder, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator, die voortvloeien uit het aantal leerlingen DBSO, moeten worden uitgeoefend in dienst van het centrum voor deeltijds onderwijs. Naast de organieke omkadering is er ook nog de niet-organieke omkadering. Voor de bevordering van de werkervaring worden extra uren ter beschikking gesteld voor schooljaar De personeelsleden die fungeren in deze extra uren trajectbegeleiding worden aangesteld als tijdelijk personeelslid. Deze uren kunnen niet vacant verklaard worden en men kan daarin geen personeelsleden vast benoemen, affecteren of muteren. Binnen één maand na de start van het schooljaar moeten de centra aan de dienst beroepsopleiding van het Departement Onderwijs een overzicht bezorgen van de maatregelen die ze door middel van de ontvangen extra uren hebben getroffen.

10 p. 10/13 Met betrekking tot personeel is het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991 van toepassing. Dit betekent, ondermeer, dat de regels met betrekking tot tijdelijke aanstelling doorlopende duur, vaste benoeming, mutatie, affectatie en evaluatie dezelfde zijn als voor de personeelsleden actief in het voltijds secundair onderwijs. Een aantal aspecten, specifiek voor het personeel binnen het deeltijds onderwijs, werden, ondermeer, geregeld in het besluit van de Vlaamse regering houdende inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs van 31 juli 1990.

11 p. 11/13 DBSO IN HET PROVINCIAAL ONDERWIJS OOST-VLAANDEREN In haar advies pleit de VLOR (Vlaamse Onderwijsraad) voor een regionale spreiding van de centra deeltijds onderwijs. In Vlaanderen zijn er namelijk nog regio s waar leerlingen geen toegang hebben tot het DBSO, omdat er in die regio s geen centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs zijn. Dit is het geval voor de regio Meetjesland. Geïnteresseerden, uit deze regio, moeten nu naar Gent voor het volgen van deeltijds onderwijs. Indien de minister het advies van de VLOR volgt, betekent dit, ondermeer, dat eerst en vooral de regionale hiaten moeten worden opgevuld. Het kan zelfs zijn dat de minister zelf initiatief zal nemen indien er geen invulling komt. Verder is het zo dat het aantal centra voor deeltijds onderwijs, door de Vlaamse overheid, werd gelimiteerd. Zo heeft het stedelijk en gemeentelijk onderwijs recht op 4 centra voor deeltijds onderwijs. Zij richtten deze reeds allemaal op. Dit geldt ook voor het gemeenschapsonderwijs, dat recht heeft op 16 centra. Het vrij onderwijs heeft recht op 24 centra voor deeltijds onderwijs en heeft er ondertussen 23 opgestart. Het provinciaal onderwijs heeft recht op 4 centra voor deeltijds onderwijs, waarvan er tot op heden 3 werden opgericht. Hier ligt bijgevolg nog een opportuniteit voor het provinciaal onderwijs. Het is niet denkbeeldig, dat het provinciaal onderwijs het recht op een vierde CDO verliest, indien het deze opportuniteit negeert. Het recht zou dan namelijk wel eens kunnen over gaan naar een ander net, zoals gebeurd is in 2001, toen het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, dat aanvankelijk recht had op 5 CDO s, haar recht zag verminderen tot slechts 4. Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen speelt echter reeds geruime tijd met het idee om een centrum deeltijds onderwijs op te richten. Dit om volgende redenen : - Het voltijds secundair onderwijs kan niet steeds flexibel inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Het deeltijds onderwijs kan dit wel. - Deze onderwijsvorm is, voor een welbepaalde groep van jongeren, de ideale voorbereiding op een succesvolle instap in de arbeidsmarkt. - De oprichting van een nieuw centrum voor deeltijds onderwijs brengt bijkomende tewerkstelling mee. Niet onbelangrijk in deze economisch onstabiele tijden. - Jongeren die op zoek zijn naar een vorm van alternerend leren - alternerend werken moeten hun onderwijsverstrekker vrij kunnen kiezen. Momenteel kunnen zij hiervoor niet terecht in het provinciaal onderwijs van Oost-Vlaanderen. Ze moeten zich beperken tot middenstandsopleidingen of centra van andere onderwijsverstrekkers.

12 p. 12/13 Deze feiten, gekoppeld aan de lacune binnen Oost-Vlaanderen, deed het voorstel rijzen om een provinciaal centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs op te richten, in de regio Meetjesland. En aangezien deeltijds beroepssecundair onderwijs enkel kan worden ingericht in de schoot van een gesubsidieerde school voor voltijds technisch en/of beroepssecundair onderwijs, is het de meest logische keuze om dit provinciaal centrum voor deeltijds onderwijs te hechten aan het Provinciaal Technisch Instituut te Eeklo. Een centrum voor deeltijds onderwijs, dat voldoet aan de oprichtingsnorm (25 regelmatige leerlingen, ingeschreven op 1 oktober van het betrokken schooljaar) mag alle opleidingen verstrekken waarvoor een behoefte bestaat. Hieruit besluiten dat alles kan aangeboden worden is echter niet correct. Indien men op het einde van de opleiding aan de jongere een kwalificatiegetuigschrift wil geven, dan is men beperkt tot de 180 opleidingen, goedgekeurd in het ministerieel besluit van 5 juli Om te bepalen welk van deze 180 opleidingen best aangeboden worden, moet rekening gehouden worden met volgende parameters : 1) de regionale arbeidsmarkt (aan welke arbeidskrachten is er een tekort); 2) het opleidingsaanbod in de centrumschool (het kan niet de bedoeling zijn om in concurrentie te treden met het regulier dagonderwijs); 3) de doelgroep (er moet een aanbod zijn voor zowel jongens, als meisjes); 4) de beschikbare infrastructuur en technische mogelijkheden binnen de school. Een werkgroep, met daarin vertegenwoordigers van het POV, het PTI Eeklo, de PIBO, het CLB en de provinciale administratie, maakte de oefening, voor een eventueel provinciaal centrum te Eeklo, en stelde volgend opleidingspakket voor : 1) fietshersteller (rubriek : transport - administratieve groep : 30627) 2) hulpelektricien residentiële elektriciteit (rubriek : elektriciteit/elektronica - administratieve groep : 30545) 3) logistiek helper in de verzorgingsinstellingen (rubriek : personenzorg - administratieve groep : 30610) 4) horecamedewerker : snackbar en tearoom (rubriek : voeding/horeca - administratieve groep : 30642) 5) installateur Sanitaire Installaties (rubriek : metaal en kunststoffen - administratieve groep : 30723) 6) winkelbediende (rubriek : handel en administratie - administratieve groep : 30557).

13 p. 13/13 Uw vergadering wordt uitgenodigd om bijgevoegd ontwerp van provincieraadsbesluit goed te keuren. Gent, Namens de Bestendige Deputatie : de Provinciegriffier, Albert De Smet de Gouverneur-Voorzitter, Herman Balthazar

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

Lerarenplatform in het secundair onderwijs

Lerarenplatform in het secundair onderwijs Lerarenplatform in het secundair onderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Doelstellingen van de maatregelen uit cao XI De praktijkschok verminderen door een betere en meer kwaliteitsvolle aanvangsbegeleiding

Nadere informatie

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Campus Provil Duinenstraat 1 3920 Lommel DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Welkom in het deeltijds

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs SO/2007/03 (pers) 10/07/2007 Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs Cao VIII bevat een afspraak over extra middelen voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs.

Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs. PAULO Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs. Het Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van de gekwalificeerde uitstroom

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de structuur, organisatie en financiering van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 56262 BELGISCH STAATSBLAD 20.07.2004 Ed. 3 MONITEUR BELGE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4;

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van het buitengewoon

Nadere informatie

55826 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

55826 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 55826 BELGISCH STAATSBLAD 31.08.2010 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 3033 [C 2010/35620] 16 JULI 2010. Besluit van de Vlaamse Regering De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van 6 juli 1970 op het

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Personeel dienst Personeel onderwijs Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE TE RONSE Overgangsmaatregelen met betrekking tot het afschaffen van de vergoeding

Nadere informatie

Het ondersteunend. Personeel

Het ondersteunend. Personeel Het ondersteunend Personeel HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL INHOUDSTAFEL HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 2 HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 4 1. Omkadering...4 1.1. Forfaitaire puntenenveloppe Gemeenschapsonderwijs...4

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 15 februari 2008 tot vaststelling

Nadere informatie

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2009-035 datum : 2009-06-26 gewijzigd : 2010-01-20 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2003-069 datum : 2003-07-15 gewijzigd : 2013-10-08 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Het ondersteunend. Personeel

Het ondersteunend. Personeel Het ondersteunend Personeel HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 2 HET ONDERSTEUNEND PERSONEEL... 3 1. Inleiding... 3 2. Omkadering... 3 2.1. Globale puntenenveloppe... 3 2.2. Forfaitaire

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de directeurs van het buitengewoon

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Geldelijke bepalingen voor het gesubsidieerd personeel en het niet-gesubsidieerd

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2008-2009

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2008-2009 ADVIES Raad Secundair Onderwijs 26 februari 2008 RSO/JVR/ADV/003 Advies over de voorstellen van nieuwe en in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2008-2009 VLAAMSE ONDERWIJSRAAD,

Nadere informatie

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel.

Het lerarenplatform is beperkt tot de wervingsambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel. Lerarenplatform in het basisonderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die voldoende

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 55037 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 2962 [C 2010/35615]

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1505586 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad IVA Provinciaal Onderwijs Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1003312 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Wijziging aan de schoolreglementen en aan het centrumreglement deeltijds onderwijs

Nadere informatie

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting JOKER Decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft het ondersteuningsmodel 1 Titel Decreet tot wijziging van

Nadere informatie

VR DOC.0272/1

VR DOC.0272/1 VR 2011 0804 DOC.0272/1 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de regeling van de jaarlijkse vakantie voor de administratief medewerker en voor bepaalde personeelsleden van het administratief personeel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 10 december 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 10 december 2018; Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4 en diverse andere maatregelen DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Aandachtspunten bekwaamheidsbewijzen islamitische godsdienst zoals meegedeeld in het schooljaar

Aandachtspunten bekwaamheidsbewijzen islamitische godsdienst zoals meegedeeld in het schooljaar Aandachtspunten bekwaamheidsbewijzen islamitische godsdienst zoals meegedeeld in het schooljaar 2001-2002 Oorspronkelijke titel: Islamitische godsdienst voorbereiding van het schooljaar 2001-2002, basis-

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PERSONEN MET EEN HANDICAP Wijziging reglement de heer Eddy Couckuyt De Provincieraad, Gelet op het provinciedecreet, art 42 1 en

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET Stuk 248 (1995-1996) Nr. 9 VLAAMS PARLEMENT ZITTING 1995-1996 2 APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET houdende tijdelijke beperking inzake programmatie en benoeming in sommige onderwijssectoren IN EERSTE LEZING

Nadere informatie

OPROEP TOT DE KANDIDATEN VOOR TOELATING TOT DE PROEFTIJD IN EEN HALFTIJDSE BETREKKING VAN ADVISEUR-COORDINATOR BIJ DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST

OPROEP TOT DE KANDIDATEN VOOR TOELATING TOT DE PROEFTIJD IN EEN HALFTIJDSE BETREKKING VAN ADVISEUR-COORDINATOR BIJ DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST OPROEP TOT DE KANDIDATEN VOOR TOELATING TOT DE PROEFTIJD IN EEN HALFTIJDSE BETREKKING VAN ADVISEUR-COORDINATOR BIJ DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST Uiterste kandideringsdatum: 9 juli 2010. 1. Halftijdse

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20, PERSOONLIJK VERTROUWELIJK VR 2011 1909 DOC.0936/2 Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 december 2002 betreffende de organisatie van

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS Diverse wijzigingen aan het statuut van het administratief en technisch, meesters-,

Nadere informatie

VADEMECUM DBSO. versie: januari 2006. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

VADEMECUM DBSO. versie: januari 2006. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VADEMECUM DBSO DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Vlaamse Stuurgroep voor deeltijds beroepssecundair onderwijs ACW VCLB VKW VVKSO p/a VVKSO, Guimardstraat 1, 1040 Brussel versie: januari 2006 VADEMECUM

Nadere informatie

één voltijdse betrekking van maatschappelijk werker

één voltijdse betrekking van maatschappelijk werker VACANTVERKLARING VAN EEN VOLTIJDSE BETREKKING VAN MAATSCHAPPELIJK WERKER BIJ DE PERMANENTE ONDERSTEUNINGSCEL (POC): OPROEP TOT DE KANDIDATEN VOOR MUTATIE EN VASTE BENOEMING OP 01-01-2010. 1. De Permanente

Nadere informatie

Alle scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs kunnen deelnemen aan het pilootproject lerarenplatform.

Alle scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs kunnen deelnemen aan het pilootproject lerarenplatform. Lerarenplatform 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 start het pilootproject lerarenplatform om tijdelijke leerkrachten meer werkzekerheid te bieden. De leerkrachten in het lerarenplatform krijgen

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN MONITEUR BELGE 08.09.2009 BELGISCH STAATSBLAD 61107 LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2007-2008

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2007-2008 ADVIES Raad Secundair Onderwijs 23 januari 2007 RSO/GCO/ADV/003 Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf het schooljaar 2007-2008 VLAAMSE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs

betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs stuk ingediend op 1083 (2010-2011) Nr. 3 1 juni 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 81077 N. 2011 3449 VLAAMSE OVERHEID [C 2011/36029] 7 OKTOBER 2011. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 januari 2001 betreffende de mandaten van

Nadere informatie

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC)

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) ALGEMENE RAAD 25 november 2010 AR-AR-KST-ADV-005 Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever CONVENANT MET HET INSTITUUT VOOR SPORTBEHEER De samenwerking met het Instituut voor Sportbeheer bestendigen via een convenant tussen

Nadere informatie

VACANTVERKLARING VAN BETREKKINGEN IN WERVINGSAMBTEN

VACANTVERKLARING VAN BETREKKINGEN IN WERVINGSAMBTEN Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING Deze Mededeling vervangt de gelijknamige Mededeling van 19 februari 2003, Kl. 90.01.03 Datum: 2004-04-13 Kl.

Nadere informatie

infosessie softwareleveranciers 29 mei 2018 Jeroen Depoortere

infosessie softwareleveranciers 29 mei 2018 Jeroen Depoortere Jeroen Depoortere 1 Personeelsadministratie lerarenplatform vacantverklaring van bepaalde opdrachten van personeelsleden met een do clustering vervangingseenheden wijzigingen CLB wijzigingen DKO varia

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-05 2 mei 2017 02-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

VR DOC.0332/2BIS

VR DOC.0332/2BIS VR 2017 3103 DOC.0332/2BIS Voorontwerp van decreet tot oprichting van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Het ondersteunend personeel

Het ondersteunend personeel Het ondersteunend personeel Opleiding voor schoolsecretariaten Schooljaar 2018-2019 Femke Smout - Jan Taildeman Inge De Luyck Inhoud 1. Inleiding 2. Omkadering 3. Puntenwaarde 4. Vacante betrekking 5.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007 tot regeling van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit

Nadere informatie

Het deeltijds beroepssecundair onderwijs en het decreet leren en werken

Het deeltijds beroepssecundair onderwijs en het decreet leren en werken Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2009-015 datum : 2009-03-30 gewijzigd : contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 23 november 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00899 Onderwerp: Vakantie- en prestatieregeling voor personeel ressorterend onder "Statuut Rechtspositie Personeelsleden

Nadere informatie

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs De prestatieregeling in het gewoon Colloquium Mechelen-Brussel 28 november 2018 Els Goeminne Suzy Sterck Dienst Personeel 1. Regelgeving 1.1 Wettelijke basis Decreet Basisonderwijs (25/02/1997) Decreet

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 10 juli 2008 betreffende

Nadere informatie

VR DOC.1196/2BIS

VR DOC.1196/2BIS VR 2018 2610 DOC.1196/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 betreffende de verdeling van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1106348 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever JEUGD - wijziging subsidiereglement

Nadere informatie

Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs

Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs ADVIES Raad Secundair Onderwijs 23 november 2004 RSO/RLE/ADV/002 Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs VLAAMSE ONDERWIJSRAAD,

Nadere informatie

Decreet duaal leren en de aanloopfase

Decreet duaal leren en de aanloopfase Decreet duaal leren en de aanloopfase Na 2 de principiële goedkeuring 1/12/2017 Context Beleidsnota onderwijs en werk: Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken Onderwijs blijft eindverantwoordelijke;

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-08 30 mei 2017 30-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

VR DOC.1605/2

VR DOC.1605/2 VR 2018 2112 DOC.1605/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 betreffende de verdeling van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

De globale puntenenveloppe

De globale puntenenveloppe De globale puntenenveloppe DE GLOBALE PUNTENENVELOPPE De globale puntenenveloppe...1 1. Algemeen...2 2. Berekening van de globale puntenenveloppe...3 2.1. Parameters voor de berekening...3 2.2. Berekeningswijze

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD Hoofdstuk 1 - Oprichting Art.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK Halmstraat 6 A - 3600 Genk Tel: 089 38 58 12-089 84 30 58 Fax: 089 38 58 12 E-mail: dbso.tisl.genk@skynet. Verbonden aan : INFO-BRUCHURE Technisch

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase

Ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase Ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; Na

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS - ALLE SCHOLEN Statuut niet-gesubsidieerd administratief en technisch, meesters-, vak- en

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op advies nr. 102/2018 van de Gegevensbeschermingsautoriteit gegeven op 17 oktober 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op advies nr. 102/2018 van de Gegevensbeschermingsautoriteit gegeven op 17 oktober 2018; Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4 en diverse andere maatregelen DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

VR DOC.0633/1BIS

VR DOC.0633/1BIS VR 2019 0305 DOC.0633/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 1979

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Berekening van de globale puntenenveloppe in het (buitengewoon) secundair onderwijs

Berekening van de globale puntenenveloppe in het (buitengewoon) secundair onderwijs Berekening van de globale puntenenveloppe in het (buitengewoon) secundair onderwijs 1. Voorbeschouwingen Deze omzendbrief geldt voor het voltijds gewoon secundair onderwijs, het buitengewoon secundair

Nadere informatie

Leerkracht en verantwoordelijkheden

Leerkracht en verantwoordelijkheden Nonnemeersstraat 15 9000 Gent 09 267 12 99 info@hetperspectief.net www.hetperspectief.net LEV ~ Groep SO en HO Leerkracht en verantwoordelijkheden Schooljaar 2010-2011 Auteur: Griet Mathieu ~ Martine Baeyens

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 72 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur

Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur 1. Inleiding Sinds 1 september 2003 geldt een eenvormige voorrangsregeling voor alle onderwijsniveaus en alle netten: de tijdelijke aanstelling van doorlopende

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 17 JUNI 1997. Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen VI.6. MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen 1

Nadere informatie

VR DOC.0450/5BIS

VR DOC.0450/5BIS VR 2018 0405 DOC.0450/5BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van

Nadere informatie

Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende bedrijven

Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende bedrijven Dienst Beroepsopleiding ALTERNEREND LEREN DBSO 01.09.2010 31.08.2011 Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen vanaf het schooljaar in het deeltijds beroepssecundair onderwijs

Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen vanaf het schooljaar in het deeltijds beroepssecundair onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Raad Secundair Onderwijs Leuvenseplein 4 23 maart 2004 1000 Brussel RSO/GCO/ADV/006 Advies over de voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen vanaf het schooljaar 2004-2005 in

Nadere informatie