duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil"

Transcriptie

1 duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil

2 De uitdaging van hout Steeds meer consumenten willen een bewijs zien van milieuvriendelijke bedrijfspraktijken. Inkopers van overheidsdiensten en ondernemingen vragen aan houtverwerkende bedrijven steeds vaker de garantie en het bewijs dat het hout, dat zij gebruiken, afkomstig is van duurzaam beheerde bronnen. Certificatie: een kant-en-klare bewijsmethode PEFC biedt kopers van hout- en papierproducten de garantie dat zij het duurzame beheer van bossen bevorderen. Duurzaam beheerde bossen zijn bossen waarvan het beheer voldoet aan normen, op basis van internationaal overeengekomen milieu-, sociale en economische vereisten, die de pijlers vormen van duurzaamheid. Hoewel reeds veel bossen duurzaam beheerd worden, kan dit enkel via onafhankelijke controles op geloofwaardige wijze worden aangetoond. Houtproducten zijn in het algemeen veel milieuvriendelijker dan concurrerende materialen, maar er zijn twijfels gerezen over het beheer van de bossen waaruit het hout voortkomt. Om die twijfels weg te nemen en hun klanten gerust te stellen, moeten bedrijven en handelaars het bewijs leveren dat de producten die zij verkopen, afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen. Een eigen bewijsstelsel van de privésector kan bovendien een nuttige aanvulling zijn bij de inspanningen van de overheid, in het kader van de uitvoering van de wet tegen illegale houtkap. Een onafhankelijke, bevoegde en onpartijdige instelling een certificatieinstelling moet daarom nagaan of de bossen in de praktijk worden beheerd, op basis van deze pijlers en andere sleutelelementen zoals internationale overeenkomsten, waaronder de kernovereenkomsten van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dit heet boscertificatie. Een certificatie-instelling moet tegelijk nagaan of ondernemingen gebruikmaken van systemen waardoor hout uit een gecertificeerd bos altijd kan worden opgespoord, van de gekapte boom tot het eindproduct. Dit heet controleketencertificatie. Elke onderneming is een schakel in de algemene houtketen, van het bos tot het eindproduct. Het is dus belangrijk dat alle ondernemingen die met hout te maken hebben, hun activiteit laten certificeren, om er zeker van te zijn dat deze keten volledig is.

3 Certificatie wat houdt dit voor u in? De certificatie van bos en controleketen vervult verschillende rollen voor verschillende partijen: consumenten kunnen duurzame bosbouw steunen, via de aankoop van producten waarin grondstoffen uit gecertificeerde bossen zijn verwerkt. handelaars/doorverkopers (klanten van de houtverwerkende industrie) kunnen hun activiteit ondersteunen, door het gebruik van hout-/papierproducten uit duurzaam beheerde bossen te promoten, door zich te profileren als verantwoordelijke burgers en door vlotter toegang te verlenen tot hun markten. Bovendien vragen steeds meer klanten nog enkel hout van gecertificeerde bossen, en op sommige markten is de vraag zelfs groter dan het aanbod. houtverwerkende bedrijven kunnen het imago van hun sector verbeteren en het gebruik van hun producten promoten. boseigenaars kunnen het onafhankelijke bewijs leveren dat hun bossen worden beheerd volgens gezonde ecologische, sociale en economische principes, die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, en op die manier de marktvooruitzichten voor hun houtverkoop verbeteren. Duurzaam beheerde bossen versterken de concurrentiepositie van boseigenaars en houtverwerkende bedrijven. Deze troef kan echter pas ten volle worden uitgespeeld wanneer dat op een begrijpelijke en overtuigende manier aan de klant wordt meegedeeld. Dat is wat PEFC, s werelds grootste boscertificatiesysteem, echt te bieden heeft.

4 Certificatie neemt snel toe Wereldwijd zijn er meer dan 50 regionale of nationale boscertificatiesystemen. Elk van die systemen steunt op verschillende criteria. Sinds de lancering in 1999 is PEFC uitgegroeid tot de grootste overkoepelende organisatie voor nationale boscertificatiesystemen over de hele wereld (en voornamelijk Europa en Noord- Amerika). Ze waarborgt de levering van honderden miljoenen tonnen hout, afkomstig van tientallen miljoenen hectaren gecertificeerde bossen, aan de houtverwerkende industrie en vervolgens aan de markt. PEFC kan terugvallen op een sterke basis van belanghebbenden, zoals de bosbouwsector, regeringen, handelsverenigingen, vakbonden en nietgouvernementele organisaties. De aanpak van de organisatie was al zo succesvol dat nog veel meer systemen uit de hele wereld zich hebben aangesloten, waardoor PEFC een wereldomvattend karakter krijgt. PEFC heeft al aan honderden ondernemingen die hun controleketen lieten certificeren, toestemming verleend om het PEFC-logo te gebruiken als communicatiemiddel op hun hout, papier en producten op basis van hout. Hout van een gecertificeerd bos kan dan via een aantal gecertificeerde controleketens worden getraceerd vanaf de gekapte boom tot het eindproduct. Communicatie met klanten neemt snel toe Een onderneming kan gebruikmaken van een PEFC-logo, om haar principes inzake duurzaamheid mee te delen aan haar klanten. Ondernemingen met een gecertificeerde controleketen willen meestal ook dit meedelen, door middel van een PEFC-logo dat speciaal voor hen geregistreerd is.

5 Boscertificatie wat is dat? Een beoordeling door een onafhankelijke, bevoegde en erkende deskundige, die schriftelijk vaststelt dat de bosbeheermethoden voldoen aan een reeks gezamenlijk bepaalde normen inzake duurzaamheid. Controleketencertificatie wat is dat? Een beoordeling door een onafhankelijke, bevoegde en erkende deskundige, die schriftelijk vaststelt dat het systeem, dat een onderneming toepast om hout van gecertificeerde bossen te kunnen traceren in alle geledingen van het bedrijf, voldoet aan de precieze vereisten van het certificatieschema. Duurzaam bosbeheer wat betekent dat? De courante definitie van duurzaam bosbeheer, die in 1993 op de Ministerconferentie voor de bescherming van de bossen in Europa werd vastgelegd, luidt: het rentmeesterschap en gebruik van bossen en bosgebieden op een manier, en met een snelheid, die hun biodiversiteit, productiviteit, regeneratievermogen, vitaliteit en hun vermogen om nu en in de toekomst relevante ecologische, economische en sociale functies te vervullen op lokale, nationale en internationale schaal, in stand houdt en geen schade toebrengt aan andere ecosystemen. Criteria en modelindicatoren voor duurzaam bosbeheer Ontbladering Luchtvervuilers Verschillende vormen van schade Evenwicht voedingsstoffen en zuurheidsgraad Algemene capaciteit Grondgebruik en boszone Groeiende voorraad Gezondheid en vitaliteit van bossen Koolstofopslag Bosrijkdommen en globale koolstofcycli Duurzaam bosbeheer Evenwicht tussen groei en kap Bosgebied onder beheer Productieve functies van bossen Culturele waarden Producten buiten hout Deelname en bewustzijn van publiek Sociaal-economische aspecten Werkgelegenheid Onderzoek en onderwijs Recreatiediensten Belang van bossector Bodemerosie Beschermfuncties van bossen Biologische diversiteit Algemene bescherming Algemene bescherming Waterbehoud Bedreigde soorten Biodiversiteit in productiewouden Zeldzame ecosystemen Bron: Ministerconferentie voor de bescherming van bossen in Europa

6 PEFC-certificatieproces samenvatting Afzonderlijke instellingen Actie Resultaat Nationaal schema voor boscertificatie Certificatie-instelling Nationale accrediteerinstelling PEFC Council Vastleggen van normen Controle Vaststellen van bevoegdheid certificatie-instelling Toestemming voor gebruik logo Vastleggen van certificatieschema Certificatienorm-schema Boscertificaat Controleketencertificaat Bevestiging van accreditering certificatie-instelling PEFC-logo op producten Wederzijdse erkenning Waarom is PEFC zo succesvol? PEFC respecteert en steunt op wereldwijde, internationaal overeengekomen procedures voor certificatie en duurzame bosbouw, die als basis dienen voor de uitwerking van nationale certificatienormen en -systemen. Deze procedures omvatten de intergouvernementele processen voor duurzaam bosbeheer, die in samenspraak met duizenden bosbouwdeskundigen en belanghebbenden van betrokken partijen, tot stand zijn gebracht. PEFC vormt een kader, waarbinnen nationale en regionale certificatiesystemen internationaal overeengekomen criteria kunnen afstemmen op de lokale omstandigheden. De normen voor bosbeheer van nationale PEFC-systemen steunen op de resultaten van intergouvernementele processen, zoals de Ministerconferentie voor de bescherming van bossen in Europa. Deze conferentie ontstond uit de VN-Conferentie over milieu en ontwikkeling van 1992 in Rio de Janeiro en is een permanent proces. Zo bestaat de garantie dat, indien de Ministerconferentie (waarin de regeringen van 37 landen vertegenwoordigd zijn) het eens raakt over wijzigingen aan eender welk aspect van duurzaam bosbeheer, deze veranderingen via PEFCcertificatie in de praktijk zullen worden gebracht. Nationale boscertificatiesystemen blijven op zichzelf bestaan, maar werken onderling samen onder de overkoepelende PEFC, om te waarborgen dat het hout van elk systeem voldoet aan gelijkwaardige normen en dus internationaal verhandeld kan worden. Dankzij PEFC kunnen klanten, handel en industrie over de hele wereld erop vertrouwen dat bosbeheer met PEFC-certificatie, in eender welk land, ruimschoots voldoet aan de internationaal erkende strikte normen. Door de open, transparante en democratische besluitvorming van PEFC wordt de inbreng mogelijk van verscheidene belanghebbenden op lokale, nationale en internationale schaal. Deze aanpak is verankerd in actieve deelname en toepassing vanaf de basis. Het door PEFC gebruikte certificatiemodel waarborgt dat de procedures en de controle ervan altijd losstaan van elkaar, aangezien ze elk door afzonderlijke beroepsinstellingen worden uitgevoerd.

7

8 Hoe kan ik eraan meewerken? Houtverwerkende onderneming, business-tobusiness klant/leverancier, handelaar of doorverkoper: misschien wilt u uw productstroom laten certificeren. Uw producten kunnen dan worden voorzien van het PEFC-logo, voor communicatiedoeleinden. Als u in uw marketingdocumenten een gedeponeerd logo gebruikt voor hout-/papierproducten, die een schakel van de controleketen of de hele keten succesvol hebben doorlopen, moedigt u uw klanten en het grote publiek aan om bewust te kiezen voor duurzaam bosbeheer, door producten met het PEFClogo te kopen. Uw nationale PEFC-vertegenwoordiger ( zal u graag de nodige informatie verstrekken, om voor uw onderneming een PEFCcontroleketencertificaat en PEFC-logo te verkrijgen. Eindklant/-gebruiker: u kunt een product met het PEFC-label kopen of vragen om het controleketencertificaat voor te leggen, zodat u zeker bent dat u bijdraagt tot het duurzame beheer van bossen en hun certificatie. Boseigenaar: u wilt misschien een PEFCcertificaat voor het beheer van uw bos bekomen. Neem dan contact op met uw nationale PEFC-certificatieschema op U vindt er alle inlichtingen over certificatiediensten, die actief zijn in uw regio. Andere geïnteresseerden: als u geïnteresseerd bent in duurzaam bosbeheer en de certificatie daarvan en wilt meewerken aan PEFC in uw land, of als u voor educatieve doeleinden wilt aanzetten tot een duurzaam bosbeheer via PEFC, neem dan contact op met uw nationale PEFC-vertegenwoordiger op PEFC lanceerde op het Internet ook een volledig interactieve database op Iedereen kan er informatie zoeken en vinden over een certificaat- of logolicentienummer, met betrekking tot de certificatie van een bos of controleketen in ieder door de PEFC goedgekeurd systeem. Controleer het zelf on line. Ontwerp en productie door Wyatt International Limited, Birmingham, Gedrukt in England. Fotographie BIOSA, FFIF, UPM-Kymmene Corporation Voor verdere informatie kunt u terecht op onze website, waar u de lokale PEFC-contactpersoon in uw land vindt: Deze brochure wordt vertaald door WoodNet v.z.w. PEFC Belgium De PEFC Council Geregistreerd als vzw in Luxemburg Nr Rue des Girondins L-1626 Luxembourg Tel. : Fax : pefc@pt.lu

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier HET PEFC-LABEL als verantwoorde aankoop van hout en papier PEFC is een milieuvriendelijk label dat u vindt op hout en papier. Het toont aan dat het hout in het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden.

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Hout kom je overal tegen... 2 Nog wel ja. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website.

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website. CE markering Bijna alle bouwproducten moeten binnen enkele jaren zijn voorzien van een CE markering. Fabrikanten, producenten en importeurs moeten hiervoor al hun bouwmaterialen en bouwproducten (laten)

Nadere informatie

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout Bewust met hout Overstappen naar verantwoord hout Hout is een belangrijk bouwmateriaal. Bovendien komt het uit een onuitputtelijke bron: onze bossen. Maar als we op lange termijn verzekerd willen blijven

Nadere informatie

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek?

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Katrin Goyvaerts Agentschap voor Natuur en Bos Infosessie duurzaam beheerd hout, Gent 21/06/2012

Nadere informatie

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council BELGISCH REFERENTIESYSTEEM INZAKE BOSCERTIFICATIE BFCS VII Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council PEFC Belgium

Nadere informatie

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC Belgium vzw Laatste update oktober 2015 1 www.pefc.be 2 Het belang van de bossen + boscertificatie Belang van het bos Forests, trees, farms and agroforestry

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org WAT BETEKENT HET VOOR MIJ? Certificering biedt een geloofwaardig verband tussen verantwoord bosbeheer

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer.

gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer. Chain of Custody: gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer. doet u mee? Het Chain of Custody certificaat: garantie voor duurzame herkomst Jaap de Windt, Aannemersbedrijf C. van Dillen en Zoon

Nadere informatie

Aalst VIDEO:

Aalst VIDEO: Aalst VIDEO: http://www.sablo.eu/project/aalst Uitvoeringsdossier Technische beschrijving van de materialen De gebruikte materialen Hout staat beschreven op de 2 volgende paginas. Onze touwen

Nadere informatie

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Een bedrijf waar Mensen gezamenlijk werken aan een kwalitatief en milieuvriendelijk product, rekening houdend

Nadere informatie

Inhoud. PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer

Inhoud. PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer Inhoud 1 Bereik... 2 2 Referentie... 2 3 Definities... 2 4 Certificering van bosbeheer... 2 4.1 Groepscertificering... 2 4.1.1 De groepsmanager... 2 4.1.2

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken.

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam Om dit te realiseren, heeft de Groep Beddeleem een milieuzorgsysteem

Nadere informatie

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten De FSC convenant Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten FSC convenant.indd 1 18/02/2009 9:36:02 Waarom een FSC convenant? Jaarlijks verdwijnt meer dan 13 miljoen hectare

Nadere informatie

PEFC en FSC wat zijn de

PEFC en FSC wat zijn de PEFC en FSC wat zijn de verschillen? De twee keurmerken voor duurzaam bosbeheer naast elkaar gezet Duurzaam bosbeheer is van nu en de toekomst. Daar is iedereen het over eens. Niet voor niets worden de

Nadere informatie

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken.

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam Om dit te realiseren, heeft de Groep Beddeleem een milieuzorgsysteem

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN HOUTBOUW IN BRUSSEL HERFST 2017 Hout, een duurzaam materiaal Hugues FRERE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Het specifieke karakter van hout als natuurlijk structuurmateriaal

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING

NEDERLANDSE VERTALING PEFC INTERNATIONAL STANDAARD PEFC ST 2001:2008 Tweede editie 2010-11-26 PEFC Logo Usage Rules Requirements NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Postbus 186 3990 DD Houten +31 (0)30 693 0040 +31 (0)30 692

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend Document. bij het Voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend Document. bij het Voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.10.2008 SEC(2008) 2616 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend Document bij het Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten

Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten Bijlage 4 Normatief document 29 oktober 2004 Controleketen voor producten van hout of op basis van hout vereisten Bijlage 4 Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten Inhoud

Nadere informatie

Programma, na de excursie

Programma, na de excursie Programma, na de excursie 15.00 15.20 Mark van Benthem (Probos) Opening & Fabels omtrent duurzaam bosbeheer 15.20 15.40 Mark Diepstraten (Wijma) De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen 15.40 16.00

Nadere informatie

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U.

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC DRUKWERK WAT KUNT U ER ALLEMAAL MEE? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

WIJ REGELEN HET VOOR U.

WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC Drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker BRUTO 1990 2000 16 milj hectare/jaar 2000 2010 13 milj hectare/jaar NETTO 1990 2000 8.3 milj hectare/jaar 2000 2010 5.2 milj hectare/jaar

Nadere informatie

OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT

OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT Kies voor keurhout OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT Keurhout staat al jaren voor duurzaam geproduceerd hout. Sinds 1 januari 2004 zijn de activiteiten onder beheer van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen

Nadere informatie

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen,

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, Examinering volgens Persoonscertificatie Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, op basis van de NEN-EN ISO-IEC 17024:2003. PERSOONS CERTIFICATIE 1. Persoonscertificatie Een persoonscertificaat

Nadere informatie

FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel

FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel Inleiding... 2 Onderzoek... 4 Opzet... 4 Onderzochte ketens en aantal winkels per keten... 4 Productcategorieën... 4 Keuze van de productcategorieën...

Nadere informatie

PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer

PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. PEFC Keurmerk 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING. PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI. Versie

NEDERLANDSE VERTALING. PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI. Versie PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI Versie 2 2016-02-01 PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Kokermolen 11 3994 DG Houten +31 (0)30 693 0040 +31 (0)30 692

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud 1 Bereik... 2 2 Definities... 2 3 Kwalificaties van de certificerende instelling... 2 3.1 Accreditatie... 2 3.2 Certificering van bosbeheer... 2 3.3 Certificering

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

KIES PEFC Redenen die hout snijden

KIES PEFC Redenen die hout snijden KIES PEFC Redenen die hout snijden Hout kom je overal tegen Hout is ook grondstof voor producten die je niet zo snel met hout zou associëren. Zoals lipstick, donuts en zelfs kleding. Andere grondstoffen

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Ecologisch aankopen Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Overzicht presentatie Inleiding Voorwaarden voor een label Bruikbare labels Problemen Inleiding Keuze leveranciers: Leveranciers met

Nadere informatie

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout European Timber Regulation & Certificatie A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout SGS Group Opgericht in Rouen in 1878, en van oorsprong een

Nadere informatie

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Doelstelling Green Deal Het bevorderen van duurzaam bosbeheer in het algemeen door het vergroten van het aandeel hout uit

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

GMP+ A3 GMP+ Logo s. GMP+ International B.V.

GMP+ A3 GMP+ Logo s. GMP+ International B.V. A GMP+ A3 GMP+ Logo s 3 NL B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie uit deze publicatie mag worden geraadpleegd op het scherm, gedownload en geprint, mits dit gebeurt voor eigen, niet-commercieel

Nadere informatie

Uw bedrijf en FSC. FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17

Uw bedrijf en FSC. FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17 FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17 3572 LT Utrecht Cert no. SCS-COC-001221 T: 030 276 7220 F: 030 271 6365 www.fsc.nl info@fscnl.org

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon: KAM Consultants PEFC Keurmerk 1 Brochurewijzer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. PEFC keurmerk 4. PEFC certificatiebegeleiding 5. QuickScan 6. Coaching 7. Intensieve begeleiding 8. Onderhoud

Nadere informatie

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN INHOUD PEFC: wie en wat? ---------------------- 3 Wat is een PEFC-Chain of Custody? ---------- 4 15 goede redenen om met

Nadere informatie

HET EU FLEGT- Actieplan

HET EU FLEGT- Actieplan HET EU FLEGT- Actieplan Rob Busink Directie Natuur en Biodiversiteit 1 september 2015 Consultatiebijeenkomst FLEGTevaluatie Naar een Europese aanpak van de bestrijding van de handel in illegaal hout Toenemende

Nadere informatie

Eersel. Speelterreinen Knegsel

Eersel. Speelterreinen Knegsel Eersel Speelterreinen Knegsel Bij de POELENLOOP hebben we geprobeerd het buurtgevoel een duw in de rug te geven. Door een spelaanleiding te creeëren voor de kinderen en een zitplaats te voorzien, zorgen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ---------------------------------------------------------------------------------- CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD ADVIES Nr. 1.402 Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Forest Stewardship Council FSC Belgium Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Rapport Enquête Rapport Enquête: Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Inleiding

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 631 Voorstel van wet van het lid M. Vos houdende tweede wijziging van het Voorstel van wet van het lid M. Vos tot wijziging van de Wet milieubeheer

Nadere informatie

Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl

Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl Aan bod komt: Wanneer duurzaamheid aantonen? Waar gaan de eisen over? Hoe toon je duurzaamheid aan? Gebruik goedgekeurde certificaten

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA versie 2013

AFSPRAKENNOTA versie 2013 CAMPAGNE- SECRETARIAAT 2013: Veldstraat 3 8740 PITTEM Tel. : 0499/333 470 Fax. : 09/243 88 30 e-mail: info@pastorale.be www.pastorale.be rek. nr. 738-3261715-15 AFSPRAKENNTA versie 2013 Afspraken maken

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING. Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION

PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING. Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION 1 INLEIDING Het PEFC logo en de letters PEFC zijn merken die wereldwijd bekend zijn en die bedrijven, boseigenaren,

Nadere informatie

Meubilair Aanbevelingen in verband met Duurzaam Inkopen (GPP)

Meubilair Aanbevelingen in verband met Duurzaam Inkopen (GPP) Meubilair Aanbevelingen in verband met Duurzaam Inkopen (GPP) 1 Toepassingsgebied Meubilair vormt een grote productgroep die de meest diverse meubelstukken (stoelen, tafels, kledingkasten, open wandkasten,

Nadere informatie

PCSN X Leidraad. PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad. Versie PEFC Nederland

PCSN X Leidraad. PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad. Versie PEFC Nederland PCSN X Leidraad Versie 2 1-02-2016 PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad PEFC Nederland Kokermolen 11 3994 DG Houten Nederland Tel: +31 30 693 0040 Fax: +31 30 692 5045 E-mail: info@pefcnederland.nl

Nadere informatie

GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6

GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6 BA Module: Feed Safety Assurance GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6 NL B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie uit deze publicatie mag worden geraadpleegd op het scherm, gedownload

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) pag.: 1 van 8 code: SPE-MVI-art-017-bl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Bron: SCCM, pp. 1-7 Auteur(s): www.sccm.nl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 Duurzaam

Nadere informatie

1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. FSC certificaat 4. Advies diensten

1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. FSC certificaat 4. Advies diensten FSC Certificaat 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. FSC certificaat 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten 10. Contactgegevens

Nadere informatie

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve BEES Coop is een project voor een coöperatieve, participatieve en niet commerciële supermarkt. Het iniatief wordt gedragen door burgers die een

Nadere informatie

GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010)

GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010) GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010) INLEIDING Het PEFC-logo en de PEFC-labels zijn merken die wereldwijd vertrouwen genieten, merken die ondernemingen, consumenten, boseigenaars

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011 Recycled papier, een bewuste keuze Provincie Oost-Vlaanderen Vlaanderen,, 9 december 2011 Het breedste recyclede gamma op de markt Exta wit en natuurlijk wit Gestreken en ongestreken Gedeeltelijk en 100%

Nadere informatie

Informatieblad. Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria

Informatieblad. Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria Informatieblad Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria Waarom een erkende producentenorganisatie? Telers van groenten en fruit kunnen een

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland,

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, 1988-2011 Indicator 6 februari 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Gelet op de Ministeriële Conferenties voor de Bescherming van Bossen in Europa (MCPFE);

Gelet op de Ministeriële Conferenties voor de Bescherming van Bossen in Europa (MCPFE); FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU [C 2011/24064] Sectoraal akkoord van 1 maart 2011 ter verhoging van het aandeel houtproducten uit duurzaam beheerde

Nadere informatie

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren.

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. Met slechts 1% van de totale CO 2 -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. CO 2 1% In Europa wordt 2 ton papier per seconde gerecycleerd. Meer dan 70% van alle

Nadere informatie

Waarom gecertificeerde duurzame vis-, schaalen schelpdierproducten?

Waarom gecertificeerde duurzame vis-, schaalen schelpdierproducten? GECERTIFICEERD DUURZAME VISSERIJ MSC www.msc.org/nl TM GA VOOR CERTIFICERING! Waarom gecertificeerde schelpdierproducten? Voor organisaties met een centrale administratieve functie en vele locaties waar

Nadere informatie

Betreft: Onze bossen voorbereiden op de klimaatverandering: Bosbescherming en bosinformatie in de EU - ontwerp-conclusies van de Raad

Betreft: Onze bossen voorbereiden op de klimaatverandering: Bosbescherming en bosinformatie in de EU - ontwerp-conclusies van de Raad Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 april 2010 (07.05) (OR. en) 8539/1/10 REV 1 LIMITE PUBLIC ENV 214 FORETS 49 AGRI 127 PROCIV 46 HERZIENE NOTA van: het secretariaat-generaal aan: de delegaties

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

melamine hardplastic volkern kleuren

melamine hardplastic volkern kleuren melamine hardplastic volkern kleuren melamine hardplastic volkern gecertificeerd duurzaam hout 18mm ahorn 45 licht ahorn 36 ahorn 45 beuken 50 noten 40 chateau eiken 80 eiken cremona 94 wit E0-00 parelgrijs

Nadere informatie

Buitenvloerbekleding

Buitenvloerbekleding Buitenvloerbekleding 2 / 3 TWINSON BEST OF BOTH WORLDS Welkom in de wereld van Twinson, een wereld waar natuur en technologie hand in hand gaan. Twinson is vervaardigd uit hout en pvc. Door de voordelen

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

Aanvullende besluiten

Aanvullende besluiten Aanvullende besluiten Milieukeur Bewerkte en Verwerkte producten BVP14 Onderdeel Besluit Datum Gebruik naam PlanetProof Algemene eisen criteria CIW, CA.1, CMPP.1 t/m CMPP.4 Om internationale toepassing

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0211 d.d. 2-3-2010 BB 10.018 d.d. 2-3-2010 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Ondertekening van het Convenant voor het stimuleren van het gebruik van FSC-gecertificeerde producten

Nadere informatie

Bos en klimaatverandering

Bos en klimaatverandering Bos en klimaatverandering 19/08/2009 De mondiale trend van klimaatverandering brengt vele klimaateffecten met zich mee. Temperatuurstijging, de verandering van regenvalpatronen, hiervan kunnen we in Suriname

Nadere informatie

Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking. Beste Voornaam,

Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking. Beste Voornaam, Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking Beste Voornaam, U heeft belangstelling om een licentie-overeenkomst met Stichting Demeter af te sluiten. In deze brief hebben we een aantal zaken

Nadere informatie

Om deze hoofdvraag te kunnen beantwoorden ga ik eerst een aantal deelvragen onderzoeken en beantwoorden.

Om deze hoofdvraag te kunnen beantwoorden ga ik eerst een aantal deelvragen onderzoeken en beantwoorden. Praktische-opdracht door een scholier 1695 woorden 25 januari 2006 6,6 92 keer beoordeeld Vak M&O Inleiding IKEA, wie kent het bedrijf niet. Bijna iedereen is er ooit wel eens geweest en heeft er wel iets

Nadere informatie

SHR REGLEMENT COLLEGE VAN ADVIES OF REFLECTIEGROEP STIP

SHR REGLEMENT COLLEGE VAN ADVIES OF REFLECTIEGROEP STIP SHR REGLEMENT COLLEGE VAN ADVIES OF REFLECTIEGROEP STIP VERSIE 2 12-10-2017 STIP SHR Reglement College van Advies of Reflectiegroep STIP versie 2 12-10-2017 Pagina 1 Inhoud Pagnr: 1. Begripomschrijvingen

Nadere informatie

Inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van document 8539/1/10 REV 1 zijn onderstreept; geschrapte passages zijn aangegeven met "[ ]".

Inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van document 8539/1/10 REV 1 zijn onderstreept; geschrapte passages zijn aangegeven met [ ]. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 mei 2010 (12.05) (OR. en) 8539/2/10 REV 2 LIMITE PUBLIC ENV 214 FORETS 49 AGRI 127 PROCIV 46 NOTA van: het secretariaat-generaal aan: de delegaties nr. Comv.:

Nadere informatie

Het BOSFORUM. Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld

Het BOSFORUM. Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld Het BOSFORUM Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld Het Bosforum 1. Groepeert organisaties en experts uit de bos- en houtsector. 2. Wil bosbeleid

Nadere informatie

Kozijnen en deurlijsten

Kozijnen en deurlijsten Kozijnen en deurlijsten 1 Binnendeurkozijnen CanDo binnendeurkozijnen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. U heeft de keuze uit vuren, MDF en hardhouten kozijnen. Diverse kozijnen zijn tevens geschikt

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010 Gebruikshandleiding Certificatielogo s Version 01.2010 Inhoudsopgave 1. Algemene introductie 2. Beleidsrichtlijnen 3. Certificatielogo s 3.1 Opbouw 3.2 Beveiligingszone en minimum afmetingen 3.3 Kleurgebruik

Nadere informatie

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties

Nadere informatie

HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK

HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK HOUTOOGST: VAN PLAN TOT PLANK beheerplan Om te bepalen welke functies in een bos van belang zijn en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd maakt de boseigenaar een beheerplan. In het beheerplan staan

Nadere informatie

VAN DEN BERG HARDHOUT

VAN DEN BERG HARDHOUT VAN DEN BERG HARDHOUT BETROKKEN EN BETROUWBAAR WIE ZIJN WIJ Van den Berg Hardhout BV importeert FSC gecertificeerd tropisch hardhout uit diverse werelddelen. Dit hout wordt aangevoerd naar onze opslag

Nadere informatie