Sustainable News Editie 1, 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sustainable News Editie 1, 2014"

Transcriptie

1 Sustainable News Editie 1, 2014

2 Rotterdam/Amersfoort,maart 2014 Geachte relatie, Als gewaardeerde zakelijk partner doet het ons genoegen u de eerste editie toe te zenden van Sustainable News die dit jaar verschijnt. INTRODUCTIE In deze eerste editie van Sustainable News staan we stil bij de introductie van Bureau Veritas Sustainability en stellen we een aantal onderwerpen aan de orde die betrekking hebben op de focus van deze nieuwe activiteit binnen Bureau Veritas Certification. BUREAU VERITAS SUSTAINABILITY Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid zijn trends die in internationaal verband een enorme vlucht hebben genomen. Voor Nederland geldt feitelijk hetzelfde. In het afgelopen decennium hebben de thema s MVO en duurzaamheid en daaraan verbonden begrippen als People, Planet & Profit een sterk groeiende en blijvende invloed gekregen op de maatschappij, de politiek en het bedrijfsleven. De begrippen worden algemeen beschouwd als onlosmakelijk onderdeel van en geassocieerd met de wijze waarop de samenleving invulling zou moeten geven aan het heden en een nieuwe toekomst. De bewuste thema s zijn als gevolg ook niet meer weg te denken in een nieuw, algemeen aanvaard model van moderne bedrijfsvoering en ongeacht organisatiegrootte of bedrijfsactiviteit. De behoefte aan en noodzaak van gestructureerd beleid en beleidsmaatregelen naast rapportage en organisatiebrede verslaglegging in relatie tot MVO en duurzaamheid afgezet tegen herkenbare (inter)nationale kaders is met de evolutie van de thema s meegegroeid.

3 MVO EN DUURZAAMHEID: DUURZAME TRENDS Tegen deze achtergrond heeft Bureau Veritas Certification medio 2010 de tot op heden enige certificatienorm in relatie tot MVO en duurzaamheid de MVO Prestatieladder in haar programma opgenomen. Met enige trots kunnen we in absolute zin stellen dat we momenteel marktleider zijn in Nederland met certificering volgens deze norm. Direct hieraan gekoppeld volgen certificering van milieumanagementsystemen volgens de norm ISO en gezondheiden veiligheidsmanagementsystemen volgens de norm OHSAS Beide thema s zijn direct verbonden aan het bredere begrip MVO en maken een opmerkelijke opmars, hetgeen zich dan ook vertaald in een sterk groeiend aantal gecertificeerde bedrijven. Inhakend op deze ontwikkelingen werd eind vorig jaar het pad geëffend voor de opzet van Bureau Veritas Sustainability dat zich helemaal toelegt op MVO en duurzaamheid. Naast promotie van de eerder genoemde normen MVO Prestatieladder, ISO en OHSAS en de relatief nieuwe norm ISO (energiebesparing), zijn er een aantal nieuwe diensten toegevoegd aan het leveringsprogramma. Als alternatief voor de MVO Prestatieladder is er de in eigen huis ontwikkelde methodiek CAP 26000, een methode die kan worden toegepast als organisatie assessment m.b.t. MVO- en duurzaamheidbeleid- en initiatieven. TOETSING MVO- EN DUURZAAMHEIDSVERSLAGEN In aanvulling op het bovenstaande is Bureau Veritas Sustainability inmiddels ook actief op het terrein van toetsing en beoordeling van MVO en duurzaamheidsverslagen. Op basis van de internationaal leidende norm Global Reporting Initiative (GRI) zijn we in staat om invulling te geven aan deze sterk groeiende trend die zich met name manifesteert bij middelgrote en grote ondernemingen. Los van specifieke kennis en expertise inzake de normen GRI en bijvoorbeeld AA1000 AS blijkt de interactie met certificering positief uit te werken. In de praktijk komt het erop neer dat inzicht in operationele processen en sectorspecifieke kennis vanuit certificering duidelijke meerwaarde biedt ten aanzien van het toetsen en beoordelen van MVO- en duurzaamheidsverslagen.

4 TRANSPARANTIE EN BETROUWBAARHEID Transparantie, inzicht geven, verantwoording afleggen, het zijn onlosmakelijke aspecten die verbonden zijn aan MVO en duurzaamheid. Op bedrijfsmatig niveau vertaalt dat zich niet louter in (in- en extern gerichte) communicatie, het gaat om een extra stap: informatievoorziening. Er is geruime tijd gezocht naar een adequate basis van verslaglegging van deze behoefte aan informatievoorziening. Daarbij ging het eerst en vooral om (inter)nationale (h) erkenning en acceptatie. Tegen deze achtergrond zijn richtlijnen en methodieken ontwikkeld die bekend staan als GRI (Global Reporting Initiative) en AA 1000AS (AccountAbility s Assurance Standard) naast andere methoden. Centraal bij dit alles zijn twee belangrijke aspecten: betrouwbaarheid van de informatie die wordt gedeeld met stakeholders en onafhankelijke, kritische toetsing binnen heldere kaders. Uitgangspunten daarbij zijn het verhogen van het vertrouwen van stakeholders en het versterken van de bedrijfsreputatie op basis van correcte, relevante en gerichte gegevens en informatie. De internationaal doorgebroken richtlijnen conform GRI dragen concreet bij aan het identificeren en managen van risico s en business opportunities en heeft een positief effect op het onderscheidend vermogen van de organisatie naar zowel opdrachtgevers, medewerkers en toekomstige medewerkers als andere stakeholders. GLOBAL REPORTING INITIATIVE (GRI) NADER VERKLAARD Binnen de context van duurzaamheid en MVO vormen stakeholdermanagement en het afleggen van verantwoording naast transparantie belangrijke aspecten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van gestandaardiseerde verslaggeving. In dat kader ontstonden in 2000 de Sustainability Reporting Guidelines onder regie van de GRI organisatie. Het vormde de aanzet voor een continue (door)ontwikkeling van een pakket internationaal gehanteerde en erkende richtlijnen in relatie tot rapportage van beleid, activiteiten en prestaties van duurzaamheid en MVO.

5 Onder impuls van het wereldwijd actieve netwerk van de gelijknamige non-profit organisatie GRI zijn deze richtlijnen inmiddels sterk geëvolueerd; in 2006 werd de versie GRI G3 gelanceerd, gevolgd door de opvolgende en wijdverbreide versie GRI G3.1 in Medio 2013 werd de nieuwste versie GRI G4 geïntroduceerd. De GRI richtlijnen vormen de basis om niet-financiële aspecten van duurzaamheid en MVO in lijn te brengen met financiële verslaggeving; het is een instrument voor verificatie en evaluatie van gegevens en de wijze waarop een organisatie invulling geeft aan het managen van haar beleid op het vlak van duurzaamheid en MVO, alsmede de verzameling van, controle op en communicatie over de hieraan verbonden informatie. De GRI richtlijnen fungeren als methodiek om op basis van onafhankelijke, externe toetsing de betrouwbaarheid van verslaggeving te vergroten en wordt wereldwijd toegepast. GRI heeft een generiek karakter, hetgeen betekent dat de richtlijnen en onderliggende methodiek toepasbaar zijn op elk type bedrijf of instelling, ongeacht de soort van activiteiten van de organisatie, de omvang en het aantal hierin werkzaam zijnde medewerkers of de branche waarin de organisatie actief is, zowel in Nederland als in internationaal verband. GRI G3.1 De GRI richtlijnen zijn geënt op het begrip materialiteit waarbij een gerichte en weloverwogen keuze dient te worden gemaakt m.b.t. onderwerpen die een reëel beeld vormen van de belangrijkste economische, milieu gerelateerde en sociale gevolgen die een organisatie teweegbrengt of die aanzienlijke invloed uitoefenen op de beoordeling en besluitvorming van stakeholders. Samen met identificatie van stakeholders en evaluatie van hun verwachtingen en belangen en het in kaart brengen van de bedrijfsprestaties in een bredere context van duurzame ontwikkeling wordt hiermee de basis gelegd voor implementatie. De GRI richtlijnen omvatten ruim 80 performance indicators verdeeld over economische, milieu en sociale aspecten. De organisatie dient onderbouwde keuzes te maken welke kern (core) en overige (additional) indicatoren van toepassing worden verklaard en als zodanig in de verslaggeving worden opgenomen. De GRI richtlijnen versie GRI G3.1 kennen een drietal niveaus C, B en A die een oplopende mate van implementatie en dekking van de methodiek weergeven en op grond waarvan externe evaluatie en beoordeling kan worden uitgevoerd. Toetsing mondt uit in formele rapportage waarin bevindingen, conclusies en aanbevelingen samenkomen naast een formele assurance statement die in de regel wordt opgenomen in de gepubliceerde versie van het MVO- of duurzaamheidsverslag.

6 THE NEXT STEP: GRI G4 De structuur en onderliggende methodiek van de nieuwste versie de medio 2013 geïntroduceerde GRI G4 wijkt op een groot aantal vlakken af van de versie GRI G3.1 en om die reden is hier een aparte introductie aan gewijd. Organisaties die besluiten om te gaan starten met een duurzaamheidsverslag volgens de GRI richtlijnen wordt aangeraden deze in te richten volgens de versie GRI G4; verslagen die na 31 december 2015 worden gepubliceerd dienen in lijn te zijn met deze nieuwste normversie. PRAKTIJK VAN TOETSING EN BEOORDELING Voor de toetsing en beoordeling van MVO- en duurzaamheidsverslagen heeft Bureau Veritas Sustainability een beproefde aanpak ontwikkeld die in de regel bestaat uit een vijftal stappen. Deze aanpak sluit aan op het gegeven dat de opzet en uitwerking van een verslag en dito toetsing per definitie maatwerk is en per organisatie verschilt, zelfs binnen de contouren van dezelfde richtlijnen zoals die van GRI. In vogelvlucht omvat deze aanpak een uitgebreide scoping meeting waarin de kernaspecten van materialiteit alsmede de organisatorische boundary aan bod komen om zodoende de focus en omvang van het toetsings- en beoordelingstraject helder en duidelijk te krijgen. De fase van scoping wordt gevolgd door een praktische fase van planning, waarin alle operationele aspecten van het traject worden vastgesteld zoals het rollenspel tussen de assessor(s) en de vanuit de te toetsen organisatie betrokken functionarissen, de doorlooptijd van het traject met bijbehorende mijlpalen en deadlines en bijvoorbeeld de in gebruik zijnde management- en datasystemen die van belang zijn voor verificatie van informatie en data uit het MVO- of duurzaamheidsverslag.

7 De feitelijke assurance de toetsing of assessment is mede afhankelijk van de scope van de opdracht een mix van dataverificatie, interviews en onderzoek naar onderliggende systemen, rapportagestructuren en interne controles die de organisatie zelf hanteert in de opmaat naar de opstelling en publicatie van haar MVO- of duurzaamheidsverslag. Rapportage is onlosmakelijk verbonden aan het gehele traject. Een gedegen en gedetailleerd verslag van bevindingen en concrete aanbevelingen voor eventuele verbeteringen is een deel van de rapportage, het andere deel wordt gevormd door een zogeheten assurance statement die desgewenst kan worden opgenomen in het verslag van de organisatie. Optioneel is een close-out sessie waarbij naar keuze in het format van een workshop het gehele traject kan worden geëvalueerd, evenals de bevindingen en verbetermogelijkheden. MEER INFORMATIE? Aanvullende informatie over de inhoud van bijvoorbeeld GRI of de andere diensten die Bureau Veritas Sustainability aanbiedt en toepassing in de praktijk is op aanvraag verkrijgbaar via Bureau Veritas Sustainability en via de website van de GRI organisatie ( PARTNERSHIP & INFORMATIE UITWISSELING We vinden het erg belangrijk om contact te onderhouden en uit te bouwen met onze zakelijke partners. Regelmatige informatievoorziening over actuele en relevante ontwikkelingen in de markt en op het gebied van MVO en duurzaamheid zien wij als onderdeel daarvan. Ook in de komende edities van Sustainable News zult u deze lijn blijven terugvinden. Natuurlijk zijn wij sterk geïnteresseerd in uw mening en suggesties en wij nodigen u daarom nadrukkelijk uit om uw reactie te geven op deze eerste editie van Sustainable News. Vragen, opmerkingen en suggesties met betrekking tot de inhoud kunt u mailen naar duurzaam@nl.bureauveritas.com Bureau Veritas Sustainability Postbus 2620, 3800 GD AMERSFOORT Computerweg 2, 3821 AB AMERSFOORT Tel.: +31 (0) duurzaam@nl.bureauveritas.com

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING Dit FAQ document is gebaseerd op de GRI (Global Reporting Initiative) richtlijnen volgens versie GRI G3.1 en certificering en tracht antwoord

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224

Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224 Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224 Version 1/2013 Uitdagingen in de gezondheidszorg Als professionele zorgaanbieder

Nadere informatie

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Certification Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Het nastreven en behalen van vooraf vastgestelde doelstellingen is de ultieme uitdaging voor iedere onderneming of instelling.

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

Workshop Transparantie verslaglegging

Workshop Transparantie verslaglegging Workshop Transparantie verslaglegging René van Dam (Bureau Veritas Netherlands) Patrick Brom (DEKRA Certification B.V.) Michael van Alphen (DNV GL Business Assurance B.V.) Doel van de workshop Hoe maak

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

BENT U ER KLAAR VOOR?

BENT U ER KLAAR VOOR? ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 HERZIENINGEN ZIJN IN AANTOCHT BENT U ER KLAAR VOOR? Move Forward with Confidence WAT IS NIEUW IN ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 MEER BUSINESS GEORIENTEERD KERNASPECTEN "LEIDERSCHAP

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Sustainable News Editie 2, 2014

Sustainable News Editie 2, 2014 Sustainable News Editie 2, 2014 Rotterdam/Amersfoort, mei 2014 Geachte relatie, Het doet ons genoegen u de tweede editie toe te zenden van Sustainable News, de periodieke nieuwsbrief van Bureau Veritas

Nadere informatie

Advies inzake Risicobenadering

Advies inzake Risicobenadering dvies inzake Risicobenadering Het afstemmen van modellen op uitdagingen PRIMO heeft binnen haar organisatie een divisie opgericht die zich geheel richt op het effectief gebruik van risicomanagementmodellen.

Nadere informatie

Industrial Services. In-Service Verification Brandbeveiliging

Industrial Services. In-Service Verification Brandbeveiliging Industrial Services In-Service Verification Brandbeveiliging Brandveiligheid als zakelijke en morele overweging Brandveiligheid en brandbeveiliging zijn begrippen die binnen de kaders van wet en regelgeving

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

TO BUILD UP. BROCHURE Huisvestingsadvies

TO BUILD UP. BROCHURE Huisvestingsadvies TO BUILD UP BROCHURE Huisvestingsadvies Tobuildup Tobuildup begeleidt organisaties bij de build-up van vastgoedvraagstukken. Door jarenlange ervaring en expertise in de vastgoedmarkt kunnen we voor elk

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Verslaggeving Duurzaam Ondernemen. I.B.R. I.R.E. Belgium

Verslaggeving Duurzaam Ondernemen. I.B.R. I.R.E. Belgium Verslaggeving Duurzaam Ondernemen I.B.R. I.R.E. Belgium Verslaggeving Duurzaam Ondernemen Rosita Van Maele Ernst & Young 1. Definities Duurzaam Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Societal

Nadere informatie

Bent u 100% in Compliance?

Bent u 100% in Compliance? Themabijeenkomst TQC Bent u 100% in Compliance? 6 december 2011 KWA Bedrijfsadviseurs B.V. Robin Sinke 21 december 2011-1 Doel van deze bijeenkomst het brede speelveld van Compliance de praktische invulling

Nadere informatie

Jaarverslag Foundation Sustained Responsibility 2016

Jaarverslag Foundation Sustained Responsibility 2016 Jaarverslag Foundation Sustained Responsibility 2016 Foundation Sustained Responsibility Stephensonweg 14 Postbus 693 4200 AR GORINCHEM Telefoon: 0183-646677 E-mail: info@mvoprestatieladder.nl Website:

Nadere informatie

Communiceren over duurzaamheid Een GRI-rapportage als basis van dialoog en beleidsvorming

Communiceren over duurzaamheid Een GRI-rapportage als basis van dialoog en beleidsvorming Communiceren over duurzaamheid Een GRI-rapportage als basis van dialoog en beleidsvorming involved maakt duurzaam beleid transparant De voordelen van de INVOLVED-methode voor organisaties op een rij: Toepasbaar

Nadere informatie

Energie Management Programma. InTraffic

Energie Management Programma. InTraffic Energie Management Programma InTraffic Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 17/2/2012 Marije de Vreeze Opzet structuur 0.2 13/3/2012 Marije de Vreeze Gegevens 0.3 5/4/2012 Dirk Bijkerk Input

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

MVO Aantoonbaar maken. Frank de la Bey - MKBduurzaam

MVO Aantoonbaar maken. Frank de la Bey - MKBduurzaam MVO Aantoonbaar maken Frank de la Bey - MKBduurzaam Programma 1. Introductie 2. Wat is MVO? 3. MVO: Voorbeelden uit de praktijk 4. MVO aantoonbaar maken Introductie Frank de la Bey Adviseur Maatschappelijk

Nadere informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie Training praktisch toepasbare kennis en informatie Training gericht op vakbekwaamheid, efficiency en zelfontplooiing Uw behoefte aan praktisch toepasbare kennis en informatie is onze zorg. Onder dit motto

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslaggeving

Duurzaamheidsverslaggeving Duurzaamheidsverslaggeving MVO-contactdag - Gent 20 oktober 2010 Frank Van Damme - Commotie Agenda Duurzaamheidsverslaggeving Situering? Wat? Waarom? Global Reporting Initiative - GRI Inhoud Materialiteit

Nadere informatie

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode Zero Based Begroten De andere kant van de kaasschaafmethode Je moet de tijd nemen voor Zero Based Begroten, en je moet lef hebben Zero Based begroten legt een duidelijke relatie tussen de doelstellingen,

Nadere informatie

BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010

BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010 BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010 Amersfoort, april 2010 Geachte relatie, Het doet ons veel genoegen u de 2e editie in 2010 van onze digitale nieuwsbrief VeriNews te mogen aanbieden. Deze periodieke

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Hoezo dé nieuwe ISO-normen?

Hoezo dé nieuwe ISO-normen? De nieuwe ISO-normen Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl 1 Hoezo dé nieuwe ISO-normen? 2 1 De cijfers voor Nederland (eind 2013) Norm Aantal

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management plan. Pagina van 6

3.B.2 Energie Management plan. Pagina van 6 3.B.2 Energie Management plan Pagina van 6 1 Documentversie: 1.0 Datum: April 2014 Contactpersoon: Arnoud Fokkens, arnoud.fokkens@ziut.nl, tel: 06-52.54.10.83 G Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Energie management

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Datum: Januari 2013 Bezoekadres Dorpsstraat 20 7683 BJ Den Ham Postadres Postbus 12 7683 ZG Den Ham T +31 (0) 546 67 88 88 F +31 (0) 546 67 28 25 E

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017

Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017 Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017 Situering van de Kwaliteitscode Afstemming op Europese referentiekaders De regie-pilots De uitgebreide instellingsreview In de periode 2015-2017 krijgen de universiteiten

Nadere informatie

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016 Financial Control Framework Van data naar rapportage Inhoudsopgave Even voorstellen Doel van de workshop Positie van Finance & Control Inrichting van management

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Tijssens Electrotechniek B.V. De Boelakkers 25 5591 RA Heeze Energie Management Actieplan 2015 Status: definitief versie 1.0 Datum: november 2015 Datum gewijzigd: n.v.t. Auteur: U.Dorstijn Pagina 1 Inhoud

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224

ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224 ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224 ISO 9001:2008 Moeder alle kwaliteitsnormen. Internationaal erkende kwaliteitsnorm. Prima basis als kwaliteitsnorm. Algemeen erkend, bekend en meerwaarde bewezen. Norm

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar informatievoorziening duurzaamheidsverslaggeving

Resultaten onderzoek naar informatievoorziening duurzaamheidsverslaggeving Resultaten onderzoek naar informatievoorziening duurzaamheidsverslaggeving DHV Adviesgroep Duurzaam ondernemen Folkert van der Molen 27 oktober 2005 G a t e w a y t o s o l u t i o n s Hoofdconclusie Uit

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Reductie: Mourik Industrie gaat voor CO2-Management. 3.B.1 Plan van aanpak. Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche

Reductie: Mourik Industrie gaat voor CO2-Management. 3.B.1 Plan van aanpak. Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Reductie: 3.B.1 Plan van aanpak Mourik Industrie gaat voor CO2-Management Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Pagina 1 van 10 Mourik Industrie Postbus 1202, 3180 AE Rozenburg

Nadere informatie

MVO VERSLAGGEVING NADER BEKEKEN

MVO VERSLAGGEVING NADER BEKEKEN TGTHR SAMEN DUURZAAM ONDERNEMEN TGTHR Whitepaper MVO VERSLAGGEVING NADER BEKEKEN Aan de slag met het MVO-verslag algemene introductie & praktische handvaten tgthr.nl Erik H. van der Graaf versie 2016 VOORWOORD

Nadere informatie

De benchmark geanalyseerd

De benchmark geanalyseerd Datum 21-05-2015 1 De benchmark geanalyseerd Master studies naar de uitkomsten van de Transparantie Benchmark Allard Hibma MSc Prof. dr. Dick de Waard Datum 21-05-2015 2 Agenda Introductie Toelichting

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING LOGOGEBRUIK VERSIE 1/2016. Asset Management Control Keurmerk

GEBRUIKSHANDLEIDING LOGOGEBRUIK VERSIE 1/2016. Asset Management Control Keurmerk GEBRUIKSHANDLEIDING LOGOGEBRUIK VERSIE 1/2016 Asset Management Control Keurmerk Inhoudsopgave Onderdelen Gebruikshandleiding Logogebruik 1. Algemene introductie 2. Basisrichtlijnen 3. Certificatielogo

Nadere informatie

Duurzaamheidsanalyse, Hoe groen is groen?

Duurzaamheidsanalyse, Hoe groen is groen? Duurzaamheidsanalyse, Hoe groen is groen? Docentendag CBBE, Sustainable Transition & Sustainability Analysis in de Biobased Economy, 4 februari 2015 Dr ir Jerke W. de Vries w w w. h o g e s c h o o l v

Nadere informatie

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011 Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder 14 december 2011 Overzicht presentatie Intro VGG Communicatie en organisatie GRI en Jaarbeeld CO2 en Prestatieladder Transparantiebenchmark Aanbestedingen Slide

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt tot 27 september 2016 vóór 09.00 uur Consultatiedocument

Nadere informatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie 130508 Nummer OHSAS-K83614/01 Vervangt - Uitgegeven 2014-07-01 Eerste uitgave 2014-07-01 Geldig tot 2017-07-01 Arbomanagementsysteemcertificaat BS OHSAS 18001 Kiwa heeft vastgesteld dat het door Rutges

Nadere informatie

Aanvullende informatie over elke mindset krijgt u door te klikken op de vlakken in de roadmap.

Aanvullende informatie over elke mindset krijgt u door te klikken op de vlakken in de roadmap. Wij stellen u graag de nieuwste versie van de Talent Management Roadmap voor. Twee mindsets rond duurzaam HR werden toegevoegd: - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - Business Model Aanvullende informatie

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam: CSR paper De route naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in algemene ziekenhuizen. De strategische verankering van MVO in de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de praktijk

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de praktijk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de praktijk Anouk Van de Meulebroecke - slidingdoors 1994-1999: Bio-ingenieur milieutechnologie (UGent) 1999-2000: MSc. in environmental management & sanitation

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Certificatielogo s

Gebruikshandleiding Certificatielogo s Gebruikshandleiding Certificatielogo s Versie 6.2 Bureau Veritas Certification Nederland Inhoudsopgave 1. Algemene introductie 2. Beleidsrichtlijnen 3. Certificatielogo s 3.1 Opbouw 3.2 Beveiligingszone

Nadere informatie

rapporteren meten duurzaam

rapporteren meten duurzaam handelen interactie motivatie rapporteren verslag omgeving ontwikkelen barometer diversiteit mensen klanten stakeholders mobiliteit communiceren maatschappij scan actie 2.0 DUSCA lokale besturen ethisch

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS naar ISO-norm

Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS naar ISO-norm Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS 18001 naar ISO-norm 24 januari 2013 1 Programma informatiebijeenkomst 10.00 uur Opening en welkomstwoord Marc Ritter, Manager NEN Arbeid en Managementsystemen

Nadere informatie

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN)

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) 6e Sustainability Congres 17 maart 2005 Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) Programma Voorstel voor ISO Guidance on Social Responsibility Resultaten eerste vergadering

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN

... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN ... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN DUURZAAM ONDERNEMEN IS DE TOEKOMST WILCO DE RUITER, TARKETT 2. TARKETT Tarkett heeft een leidende positie op het gebied van milieuvriendelijke

Nadere informatie

Voorwoord Preview Voorbeeld

Voorwoord Preview Voorbeeld Voorwoord In 1996 werd de eerste versie van ISO 14001 gepubliceerd. Daarmee werd het mogelijk een milieumanagementsysteem op te zetten volgens een wereldwijd erkend model en het te laten certificeren tegen

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010 Gebruikshandleiding Certificatielogo s Version 01.2010 Inhoudsopgave 1. Algemene introductie 2. Beleidsrichtlijnen 3. Certificatielogo s 3.1 Opbouw 3.2 Beveiligingszone en minimum afmetingen 3.3 Kleurgebruik

Nadere informatie

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO)

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO) Procedure 07 CO 2 -prestatieladder 24 februari 2013 (FKO) Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Stuurcyclus Energiemanagement 4 2. Methodiek voor de emissie inventaris 6 Procedure 07 CO 2-prestatieladder 2 Inleiding

Nadere informatie

Casus 2.1 Betere prestaties door beter verslag; bedrijf gebaat bij niet-financiële 'cijfers'

Casus 2.1 Betere prestaties door beter verslag; bedrijf gebaat bij niet-financiële 'cijfers' Casus 2.1 Betere prestaties door beter verslag; bedrijf gebaat bij niet-financiële 'cijfers' 22 januari 2011 zaterdag Arjan de Draaijer en Marleen Janssen Groesbeek Afgelopen week is voor het eerst de

Nadere informatie

SAP Risk-Control Model. Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen

SAP Risk-Control Model. Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen SAP Risk-Control Model Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen Agenda 1.Introductie in Risicomanagement 2.SAP Risk-Control Model Introductie in Risicomanagement Van risico s naar intern

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

Next Generation Risk Based Certification

Next Generation Risk Based Certification BUSINESS ASSURANCE Next Generation Risk Based Certification DNV GL Relatiedag - 11 november 2014 Albert Zwiesereijn 2014-06-05 1 SAFER, SMARTER, GREENER Albert Zwiesereijn 37 jaar Voor DNV GL Officier

Nadere informatie

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy VO norm Stichting VO Aantoonbaar Door Gerben Bekooy Inhoud presentatie 1. aanleiding 2. doel 3. toelichting 4. relatie met andere VO initiatieven 5. status van de norm 6. vragen Door Gerben Bekooy Aanleiding

Nadere informatie

OPENBARE SAMENVATTING

OPENBARE SAMENVATTING OPENBARE SAMENVATTING Project Gebruikersgroep energiemanagement RVO Datum 17 juli 2015 Onderwerp Openbare samenvatting NRK/mix gebruikersgroep implementatie energiemanagement in context van Europese EED-wetgeving

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV Communicatieplan t.a.v. energiebeleid Peek Bouw & Infra BV Peek Bouw & Infra BV Wayensedijk 27 3992 LN HOUTEN Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Doelstellingen 2.0 Doelgroepen

Nadere informatie

In 10 stappen naar een managementsysteem

In 10 stappen naar een managementsysteem In 10 stappen naar een managementsysteem Luc Bortels Publisher HSE 9/2/2017 Luc Bortels Publisher Health, Safety & Environment bij Wolters Kluwer meer dan 25 jaar ervaring in het opzetten van systemen

Nadere informatie

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben.

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben. STAKEHOLDERDIALOOG Op verschillende momenten gedurende het jaar onderhouden we nauwe contacten met diverse stakeholders. Transparantie is een van de belangrijkste grondslagen voor onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

Toenemende vraag naar niet-financiële informatie

Toenemende vraag naar niet-financiële informatie Relevant, betrouwbaar en realistisch Toenemende vraag naar niet-financiële informatie Frank van Kuijck RA RO EMIA en Dennis Leus RA Deloitte Accountants B.V. Stakeholders van organisaties vragen in toenemende

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder

Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder CO2-Prestatieladder Kwaliteitsmanagementsysteem 1.2 Iv-Groep b.v. i Opdrachtgever: Projectnummer opdrachtgever: Project: Projectnummer: Betreft: Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Helderheid brengen in het veld van keurmerken en certificaten voor duurzaamheid van organisaties

Helderheid brengen in het veld van keurmerken en certificaten voor duurzaamheid van organisaties Keurmerken gekeurd Helderheid brengen in het veld van keurmerken en certificaten voor duurzaamheid van organisaties Auteurs: Dr. R.J.W. (Reinier) de Nooij - Optimal Planet Gepromoveerd in Milieukunde (Nijmegen,

Nadere informatie

Een symbiose van onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg

Een symbiose van onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg I nleiding Een symbiose van onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg Onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in het primair onderwijs (PO). Onderwijskwaliteit staat voor

Nadere informatie

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule).

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule). Criteria voor toezichtondersteuning door private kwaliteitssystemen Introductie Omdat de overheid moet zorgen voor een passende infrastructuur voor nalevingstoezicht, opsporing en vervolging in het kader

Nadere informatie

Molendijk Noord JE Rijssen

Molendijk Noord JE Rijssen Molendijk Noord 80 www.invented.nl 7461 JE Rijssen info@invented.nl Invented is opgericht met als doel; Focus op kostbare zaken en duurzame groei. Hoe groter je bedrijf en hoe sneller het groeit, hoe moeilijker

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

Lloyd s Register, LRQA België & Nederland Gent, 23 april 2014

Lloyd s Register, LRQA België & Nederland Gent, 23 april 2014 Lloyd s Register, LRQA België & Nederland Gent, 23 april 2014 Kris Winters Marcel de Bruijn Jürgen van Dueren den Hollander Maurits Dekker Improving performance, reducing risk Wie is Lloyd s Register,

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

- Eisen MVO Managementsysteem

- Eisen MVO Managementsysteem - Eisen MVO Managementsysteem 6 oktober 2012 Versie 1 december 2013 /1 MVO Prestatieladder, deel A 1 van 36 Eisen MVO Managementsysteem Een praktische toepassing van People, Planet & Profit, zie ook richtlijn

Nadere informatie

Functie Impact Analyse

Functie Impact Analyse Functie Impact Analyse -.- De impact van digitale technologie op een functie bij het Rijk Inhoudsopgave FIA presentatie (bij H 4 methode) Context, aanleiding, kader Doel van het instrument Aanpak Onderzoeksmodel

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 9001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Fijn dat u geïnteresseerd bent in ISO 9001 certificering. Naast het voldoen aan de eisen

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Registratie Data Verslaglegging Registratie Controleren en corrigeren Carerix helpt organisaties in het proces van recruitment en detachering. De applicatie voorziet op een eenvoudige wijze in de registratie

Nadere informatie

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht:

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen we veranderen En wat denken we daarvoor te doen? Hans Smit,.., juni 2019 Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen

Nadere informatie

BEOORDELINGSKADER. Organisatietoets MVO in het hoger onderwijs

BEOORDELINGSKADER. Organisatietoets MVO in het hoger onderwijs BEOORDELINGSKADER Organisatietoets MVO in het hoger onderwijs Inhoudsopgave INLEIDING EN CONTEXT 1 MVO 1 ISO26000: de principes en kernthema s 1 MVO in Nederland 2 Organisatietoets MVO en Instellingstoets

Nadere informatie

Het succes van samen werken!

Het succes van samen werken! White paper Het succes van samen werken! Regover B.V. Bankenlaan 50 1944 NN Beverwijk info@regover.com www.regover.com Inleiding Regover B.V., opgericht in 2011, is gespecialiseerd in het inrichten en

Nadere informatie

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Wat is de impact op de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder en wat is de rol van de financial hierbij? BDO Advisory - Gezondheidszorg Vincent

Nadere informatie