Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)"

Transcriptie

1 (Tekst geldend op: ) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer; Besluit: Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: * AHOB: automatische halve overwegbomen; * AKI: automatische knipperlichtinstallatie; * AOB: automatische overpadbomen; * besluit: Besluit spoorverkeer; * ETCS: European Train Control System; * ETCS-cabinesein: sein, getoond op de ETCS-bestuurdersinterface, bedoeld in paragraaf 4.3 van de bijlage behorende bij beschikking nr. 2006/679/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 28 maart 2006 betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem Besturing en Seingeving van het conventionele trans-europese spoorwegsysteem (PbEU L 284) dan wel op de bestuurdersinterface, bedoeld in paragraaf 4.3 van de bijlage behorende bij beschikking nr. 2006/860/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 7 november 2006 betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem Besturing en Seingeving van het trans-europees hogesnelheidsspoorwegsysteem en tot wijziging van bijlage A bij Beschikking 2006/679/EG betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem Besturing en Seingeving van het conventionele trans-europese spoorwegsysteem (PbEU L 342); * hoofdsein: lichtsein dat rood licht kan uitstralen; * krachtvoertuig: spoorvoertuig met eigen voortbewegingsinrichting; * lichtsein: vast sein dat groen, geel, rood of wit licht kan uitstralen; * P-sein: lichtsein voorzien van een onderbord met het opschrift P ; * het remgewicht van de trein: de som van de remgewichten van de spoorvoertuigen; * rijtuig: spoorvoertuig hoofdzakelijk bestemd voor het vervoer van personen, zonder eigen voortbewegingsinrichting; * het totale gewicht: de som van het eigen gewicht van het spoorvoertuig en het gewicht van de reizigers of van de lading; * het treingewicht: de som van de totale gewichten van de spoorvoertuigen; * vast sein: niet verplaatsbaar sein; * voorsein: lichtsein dat aan een hoofdsein voorafgaat en geen rood licht kan uitstralen; * wagen: spoorvoertuig zonder eigen voortbewegingsinrichting, bestemd voor het vervoer van goederen. Hoofdstuk 2. Remvoorschriften en maximumsnelheid van treinen 1. Algemene bepalingen Artikel 2 Tijdens het gebruik van een hoofdspoorweg wordt de zelfwerkende rem van een samengestelde trein gebruikt overeenkomstig de geldende paragrafen en aanhangsels van de TSI Exploitatie en verkeersleiding.

2 Artikel 3 Indien een spoorvoertuig is voorzien van zandstrooiers worden deze gebruikt overeenkomstig de geldende paragrafen en aanhangsels van de TSI Exploitatie en verkeersleiding.4 [Vervallen per ] Artikel 5 [Vervallen per ] Artikel 6 1. Treinen worden onderworpen aan een rembeproeving. 2. De spoorwegonderneming stelt voor iedere soort of type trein een plan op waarin de inhoud, de plaats en het tijdstip van de rembeproeving worden vastgelegd. 3. In het plan van rembeproeving wordt tenminste rekening gehouden met de volgende omstandigheden: a. de samenstelling van treinen; b. de verandering van rijrichting; c. het splitsen dan wel het koppelen van treinen; d. het bij- of uitplaatsen van spoorvoertuigen; e. het bijplaatsen of afrangeren van een extra locomotief of een treinstel, en f. de stilstand van treinen gedurende langere duur nadat de laatste rembeproeving heeft plaatsgevonden. 4. De spoorwegonderneming draagt zorg voor de administratie van de uitgevoerde rembeproevingen. 2. Maximumsnelheid van treinen Artikel 7 Onverminderd artikel 18 van het besluit is de maximumsnelheid, waarmee treinen vervoerd mogen worden, de laagste snelheid die door de beremming van de trein, de technische eigenschappen van een in een trein opgenomen spoorvoertuig, de samenstelling van de trein en de belasting van de trein wordt bepaald. Artikel 8 1. Treinen worden tenminste beremd overeenkomstig de rempercentages die zijn opgenomen in de tabellen in bijlage 2. In deze tabellen zijn de rempercentages een functie van de snelheid en komen zij overeen met de van toepassing zijnde maximumsnelheid. 2. De rempercentages zijn zodanig, dat treinen op een dalende helling van 5 tot stilstand kunnen worden gebracht binnen de hierna genoemde afstanden: Treinsnelheid Maximum remweg Vmax 40 km/u 400 m 40 < Vmax 60 km/u 500 m 60 < Vmax 80 km/u 800 m 80 < Vmax 130 km/u 1000 m

3 130 < Vmax 160 km/u 1150 m Artikel 9 1. Het berekenen van het in artikel 8 bedoelde rempercentage geschiedt overeenkomstig de volgende formule: (Remgewicht van de trein / Treingewicht) 100%. 2. Het op grond van het eerste lid berekende percentage wordt naar beneden afgerond op hele procenten. 3. Remgewicht Artikel Voor het berekenen van het remgewicht van de trein wordt uitgegaan van de op de spoorvoertuigen vermelde remgewichten, waarbij remgewichten van spoorvoertuigen, waarvan de remmen buitenwerking of afgesloten dan wel niet aangesloten zijn op de luchtleiding, buiten beschouwing worden gelaten. 2. Indien van een spoorvoertuig het remgewicht niet duidelijk leesbaar is vermeld, wordt als remgewicht van dat spoorvoertuig uitgegaan van: a. het eigen gewicht van het spoorvoertuig; of b. het remgewicht bekend bij de ingebruikneming van het spoorvoertuig door de spoorwegonderneming. Artikel Indien van een rijtuig of een wagen de rem van slechts één draaistel buiten werking is, wordt in afwijking van artikel 10 als remgewicht van dat spoorvoertuig uitgegaan van: a. de helft van het op het rijtuig of de wagen aangegeven remgewicht, of b. het op het draaistel, waarvan de rem nog wel in werking is, aangegeven remgewicht. 2. Indien van een rijtuig de hogedrukrem van slechts één draaistel is afgesloten en deze is voorzien van een verstelkruk R-P, wordt in afwijking van artikel 10 als remgewicht van dat rijtuig uitgegaan van het totaal van: a. het remgewicht, vermeld achter P bij het afgesloten draaistel, en b. het remgewicht, vermeld achter R bij het andere draaistel, 3. Indien van een rijtuig de hogedrukrem is uitgevallen en deze niet is voorzien van een verstelkruk R-P, wordt in afwijking van artikel 10 als remgewicht van dat rijtuig uitgegaan van het eigen gewicht. 4. Indien van een locomotief, van een treinstel of van andere spoorvoertuigen die in vaste samenstelling worden vervoerd, de remmen gedeeltelijk zijn afgesloten, stelt de spoorwegonderneming in afwijking van artikel 10 vast met welke vermindering van het remgewicht van dat betreffende spoorvoertuig of van die betreffende spoorvoertuigen rekening moet worden gehouden. Artikel 12 In afwijking van artikel 10 wordt bij een rijtuig voorzien van een magneetrem en rijdend met de verstelkruk in de stand R+Mg, als remgewicht van dat rijtuig uitgegaan van het remgewicht in de stand R.

4 Artikel Indien van een rijtuig met automatische lastafremming de automatische lastafremming defect is en dit rijtuig voor reizigers toegankelijk is, wordt in afwijking van artikel 10 als remgewicht van dat rijtuig uitgegaan van het eigen gewicht. 2. Een rijtuig met automatische lastafremming waarvan de automatische lastafremming van slechts één draaistel defect is of de luchttoevoer naar één van de veren afgesloten is, wordt voor de vaststelling van het remgewicht gelijkgesteld met het in het eerste lid bedoelde rijtuig. Artikel 14 Bij wagens met automatische lastafremming wordt in afwijking van artikel 10 als remgewicht uitgegaan van het eigen gewicht van die wagen vermeerderd met het gewicht van de lading, met dien verstande dat de som hiervan het op de wagen vermelde maximum remgewicht niet kan overstijgen. Artikel Indien in een trein, bestaande uit spoorvoertuigen met uitzondering van het krachtvoertuig met ten hoogste 32 assen, één of meer rijtuigen zijn opgenomen waarop het remgewicht behalve in witte of zwarte cijfers ook in rode cijfers is vermeld, wordt het in rode cijfers vermelde remgewicht als remgewicht aangehouden, ongeacht of de snelremversnellingsinrichting functioneert. 2. Indien in een trein, bestaande uit spoorvoertuigen met uitzondering van het krachtvoertuig met meer dan 32 assen, twee of meer rijtuigen zijn opgenomen die niet voorzien zijn van een snelremversnellingsinrichting of waarvan de snelremversnellingsinrichting niet functioneert, wordt voor alle rijtuigen in die trein het in witte of zwarte cijfers vermelde remgewicht aangehouden. 4. Treingewicht Artikel Voor het berekenen van het treingewicht wordt bij treinen bestemd voor het vervoer van reizigers uitgegaan van de op de rijtuigen vermelde totale gewichten. 2. Indien het totale gewicht niet op het rijtuig is vermeld, wordt het totale gewicht van dat rijtuig berekend door het eigen gewicht te vermeerderen met: a. 0 ton bij een restauratierijtuig; b. 2 ton bij een slaaprijtuig; c. 2 ton bij een rijtuig met restauratie-afdeling (type RD, AR of BR); d. 4 ton bij een zitrijtuig eerste klasse; e. 4 ton bij een ligrijtuig eerste klasse; f. 6 ton bij een rijtuig tweede klasse met 80 of meer zitplaatsen; g. 5 ton bij overige rijtuigen; of h. 1 ton per auto (inclusief eventuele aanhanger) bij dubbeldek-autowagens beladen met één of meer auto s en rijdend in een autoslaaptrein. 3. In afwijking van het eerste lid wordt het eigen gewicht van een rijtuig als het totale gewicht aangemerkt, indien het betreffende rijtuig: a. leeg en afgesloten wordt vervoerd; of b. voorzien is van een automatische lastafremming en leeg en afgesloten wordt vervoerd. Artikel Voor het berekenen van het treingewicht wordt bij treinen bestemd voor het vervoer van goederen uitgegaan van het eigen gewicht van de wagens vermeerderd met het gewicht van de aanwezige lading. De uitkomst hiervan wordt als volgt afgerond:

5 a. naar boven bij 0,5 ton of meer; of b. naar beneden bij minder dan 0,5 ton. 2. Indien het gewicht van de lading niet kan worden vastgesteld, wordt het maximum draagvermogen van het spoorvoertuig als het gewicht van de lading aangemerkt. 5. Bijzondere beremmingsvoorschriften Artikel Treinen bestemd voor het vervoer van goederen zijn voor het rijden in de Hemtunnel, de Velsertunnel dan wel de Willemstunnel zodanig samengesteld dat deze een rempercentage van ten minste 54% hebben, tenzij op grond van de tabellen van bijlage 2 een hoger rempercentage van toepassing is. 2. Op treinen bestemd voor werkzaamheden aan op buiten dienst gestelde sporen is voor het rijden in de in het eerste lid genoemde tunnels kolom 2.4 van de tabellen van bijlage 2 van toepassing. Artikel Op treinen bestemd voor het vervoer van goederen is een maximumremweg van 100 meter van toepassing voor het rijden over hoofdspoorwegen als bedoeld in bijlage 2 bij het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen, die gelegen zijn in een kruising of een samenloop met een voor het openbaar verkeer openstaande weg als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994 en die niet worden aangeduid als een overweg door middel van de borden J12 en J13 van bijlage 1 bij het RVV De in het eerste lid bedoelde remweg is ook van toepassing op treinen die over hoofdspoorwegen met een plaatselijk toegestane snelheid van ten hoogste 10 kilometer per uur rijden. 6. Kranen en krukken Artikel Bij treinen bestemd voor het vervoer van reizigers en losse locomotieven wordt de P/G-kraan in de stand 'P' gesteld. 2. Bij treinen bestemd voor het vervoer van goederen wordt de P/G-kraan volgens de tabellen A of B opgenomen in bijlage 3 ingesteld. Artikel In afwijking van artikel 20 kunnen in treinen, bestemd voor het vervoer van goederen en met de P/G-kraan in de stand 'P', maximaal vijf wagens met de P/G-kraan in de stand 'G' achter de locomotief worden opgenomen, indien het totaal van de op deze wagens vermelde remgewichten met 20% wordt verminderd, waarbij de uitkomst naar beneden wordt afgerond. 2. Indien in treinen, bestemd voor het vervoer van goederen en met de P/G-kraan in de stand 'G', wagens worden opgenomen waarvan de P/G-kraan niet in de stand 'G' kan worden gesteld, worden de remmen van deze wagens afgesloten. Artikel 22 De verstelkruk leeg/beladen wordt op 'leeg'gesteld, indien: a. het totaal van het gewicht van de wagen en van de lading minder is dan het verstelgewicht; of b. het totaal van het gewicht van de wagen en van de lading onbekend is. Hoofdstuk 3. Seinen 1. Algemene bepalingen

6 Artikel De beheerder draagt zorg voor de plaatsing en de bediening van de vaste seinen in en nabij hoofdspoorwegen. 2. De seinen worden op een zodanige wijze geplaatst en bediend dat op veilige wijze van de hoofdspoorweg gebruik kan worden gemaakt. 3. De beheerder, gehoord de spoorwegondernemingen en de Minister, stelt interne richtlijnen vast voor de veiligheidskritische handelingen van de treindienstleider bij de bediening van seinen die de handelwijze van de bestuurder raken. 4. Het eerste, tweede en derde lid zijn van overeenkomstige toepassing op de bediening van ETCS-cabineseinen, met dien verstande dat ETCS-cabineseinen door de beheerder worden bediend door het versturen van informatie. Artikel De aard, uitvoering en betekenis van de seinen anders dan ETCS-cabineseinen zijn opgenomen in bijlage De aard, uitvoering en betekenis van ETCS-cabineseinen zijn opgenomen in het document, genoemd in aanhangsel A van de TSI Exploitatie en verkeersleiding. 3. In aanvulling op aanhangsel A van de TSI Exploitatie en verkeersleiding is het in de punten en van het document, genoemd in dat aanhangsel, met betrekking tot het ETCS level 1 met seinen bepaalde van overeenkomstige toepassing op het ETCS level 2 met seinen. 2. Plaatsing van seinen Artikel Op hoofdspoorwegen waar de ter plaatse toegestane snelheid hoger is dan 40 kilometer per uur worden in ieder geval: a. wissels; b. gelijkvloerse kruisingen van sporen; c. spooraansluitingen; en d. beweegbare bruggen beveiligd door seinen die tenminste rood licht kunnen uitstralen of door ETCS. 2. Op sporen waar de in het eerste lid bedoelde plaatsen met een snelheid van ten hoogste 40 kilometer per uur worden genaderd, mag de beveiliging ook bestaan uit een daarvoor geplaatst vast sein, dat de bestuurder gebiedt te stoppen. 3. De Minister kan ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid. Artikel Seinen worden geplaatst rechts naast of boven het spoor waarvoor zij zijn bestemd. 2. In afwijking van het eerste lid mogen seinen links naast het spoor worden geplaatst, indien de situatie ter plaatse dit noodzakelijk maakt en dit geen nadelige invloed heeft op de veiligheid van het spoorverkeer. 3. Seinen worden zodanig geplaatst of van zodanige aanduidingen voorzien, dat het voor de bestuurder duidelijk is welke seinen voor het door hem bereden spoor bestemd zijn. Artikel 27

7 Seinen zijn voor de bestuurder zodanig zichtbaar dat hij afhankelijk van de plaatselijk toegestane maximumsnelheid in staat is die tijdig waar te nemen en daarop op passende wijze te reageren. 3. Onderling verband Artikel Tussen een wissel en een daarvoor ingevolge artikel 25, eerste lid, geplaatst sein bestaat een zodanig verband dat als dit sein voorbijrijden toestaat, het wissel niet kan worden omgelegd en de juiste stand van de tongen verzekerd is. 2. Tussen een beweegbare brug en een daarvoor ingevolge artikel 25, eerste lid, geplaatst sein bestaat een zodanig verband dat als dit sein voorbijrijden toestaat, de brug in de juiste stand is vastgelegd. 3. De Minister kan ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid. Artikel Indien op hoofdspoorwegen, waar de ten hoogste toegelaten snelheid meer dan 40 kilometer per uur bedraagt, en op door de Minister aangewezen sporen een vast sein of ETCS-cabinesein de bestuurder opdraagt te stoppen, leggen de voorafgaande seinen een zodanige snelheidsvermindering op dat de bestuurder de trein voor dit sein tot stilstand kan brengen. 2. Indien een vast sein de bestuurder een beperkte snelheid opdraagt, leggen de voorafgaande seinen een zodanige snelheidsvermindering op dat de beperkte snelheid bij dit sein bereikt kan worden. 4. Het opvolgen van seinen Artikel De bestuurder zet een door een sein opgedragen snelheidsverlaging in, wanneer het eerste spoorvoertuig van de trein dit sein bereikt heeft. 2. De bestuurder mag een door een sein toegestane snelheidsverhoging uitvoeren, nadat het laatste spoorvoertuig van de trein dit sein of het punt van toegestane snelheidsverhoging gepasseerd is. Artikel Een door een lichtsein of een ETCS-cabinesein gegeven gebod of toestemming geldt vanaf dit sein totdat de trein het volgende sein heeft bereikt of tot een ander ETCS-cabinesein wordt getoond. De bestuurder neemt hierbij geboden of toestemmingen van specifieke snelheidsborden, zoals opgenomen in bijlage 4, in acht. 2. Een door lichtsein nummer 214 of bord nummer 317, zoals opgenomen in bijlage 4, gegeven toestemming geldt tot aan het eerstvolgende hoofdsein. 3. Bij gebruik van een hoofdspoorweg, met een spoorvoertuig waarvan de vergunning voor indienststelling of de aanvullende vergunning voor indienststelling, bedoeld in artikel 36 respectievelijk 37a van de wet, dan wel het inzetcertificaat, bedoeld in artikel 41, aanhef en onder b, van het besluit, die hoofdspoorweg voor dat voertuig vermeldt als te berijden met het ETCS, geldt in afwijking van het tweede lid, een in dat lid bedoelde toestemming tot het tijdstip waarop een ETCS-cabinesein wordt getoond indien dat tijdstip voor het tijdstip van het passeren van het eerstvolgende hoofdsein is gelegen. 4. Onverminderd het tweede lid mag de bestuurder, met inachtneming van geboden of toestemmingen van specifieke snelheidsborden, bedoeld in het eerste lid, de snelheid direct verhogen, indien:

8 a. hij overdag en bij goed zicht ziet dat het eerste hoofdsein dat hij zal voorbijrijden, toestaat om te rijden met een hogere snelheid dan de trein rijdt; b. er zich tussen de trein en dit hoofdsein geen wissels bevinden; c. de trein de wisselbogen in zijn geheel is gepasseerd; en d. het punt van toegestane snelheidsverhoging volledig is gepasseerd. 5. Onverminderd het tweede lid mag een bestuurder de snelheid verhogen, indien hij een specifiek snelheidsbord, bedoeld in het eerste lid, voorbijrijdt, dat een hogere snelheid toestaat dan de trein rijdt, en het voorafgaande lichtsein groen licht uitstraalde. 6. De door een ETCS-cabinesein aangegeven toegestane snelheid treedt, bij gebruik van een hoofdspoorweg met een spoorvoertuig als bedoeld in het derde lid, indien in de ETCS FS-modus wordt gereden, in de plaats van de aangegeven toegestane snelheden door de in bijlage 4 opgenomen seinen nummers 201 tot en met 212 a/b, nummers 217 tot en met 219 en nummers 313 tot en met De op basis van het zesde lid geldende toegestane snelheid, geldt tot het tijdstip waarop het in punt 6.10 van het document, genoemd in aanhangsel A van de TSI Exploitatie en verkeersleiding bedoelde signaal is getoond of een daarmee overkomend bericht is ontvangen en één of meer van de in het zesde lid genoemde seinen wordt gepasseerd. 8. Het derde, zesde en zevende lid is niet van toepassing bij gebruik van de hoofdspoorweg, bedoeld in bijlage 1, punt 15, van het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen. 5. Gedoofde en onjuiste seinen Artikel Wanneer de bestuurder in een hoofdsein, met uitzondering van een P-sein, gedoofd of onjuist licht waarneemt, stopt de bestuurder direct, indien: a. hij in het bezit is van een aanwijzing stoptonend sein als bedoeld in artikel 36, eerste lid; b. het voorafgaande sein lichtsein nummer 212 a/b, zoals opgenomen in bijlage 4, dat geel licht uitstraalde, was; c. het voorafgaande lichtsein een gedoofd sein was; d. het voorafgaande sein baken nummer 249a, zoals opgenomen in bijlage 4, was; of e. het voorafgaande sein lichtsein nummer 214, zoals opgenomen in bijlage 4, dat geel licht uitstraalde, of bord nummer 317, zoals opgenomen in bijlage 4, was. In andere dan de onder a tot en met e genoemde gevallen begrenst de bestuurder de snelheid tot 40 kilometer per uur om op elke plaats achter dit sein waar een belemmering voor het verder rijden aanwezig is te kunnen stoppen. 2. Indien de bestuurder in een P-sein gedoofd of onjuist licht waarneemt, begrenst hij de snelheid tot 40 kilometer per uur om op elke plaats achter dit sein waar een belemmering voor het verder rijden aanwezig is te kunnen stoppen. 3. Indien de bestuurder in een voorsein gedoofd of onjuist licht waarneemt, dan handelt de bestuurder alsof dit sein overeenkomstig voorsein nummer 219 a/b, zoals opgenomen in bijlage 4, geel licht uitstraalt. 6. Het passeren van rode seinen Artikel Lichtseinen die rood licht uitstralen mogen alleen voorbijgereden worden, indien de bestuurder van de treindienstleider een aanwijzing stoptonend sein als bedoeld in artikel 36, eerste lid, heeft gekregen. 2. In afwijking van het eerste lid mag een P-sein dat rood licht uitstraalt worden voorbijgereden,

9 indien de treindienstleider dit heeft toegestaan. Indien de bestuurder geen spreekverbinding met de treindienstleider tot stand kan brengen, dan mag dit P-sein voorbij worden gereden. 3. Indien het P-sein, bedoeld in het tweede lid, voorbijgereden mag worden, mag de bestuurder ook daaropvolgende P-seinen die rood licht uitstralen voorbijrijden. 4. Na het voorbijrijden van een P-sein dat rood licht uitstraalt is de bestuurder verplicht: a. met een zodanige snelheid te rijden dat hij in staat is om te kunnen stoppen binnen de afstand waarover de spoorweg is te overzien en deze vrij is; en b. rekening te houden met het niet goed functioneren van een AKI, AHOB of AOB. 5. De treindienstleider geeft geen toestemming tot het voorbijrijden van het P-sein dat rood licht uitstraalt, bedoeld in het tweede lid, indien hij op de hoogte is van gevaar achter dit sein. 7. Overige bepalingen Artikel 34 Aanwijzingen van de beheerder, bedoeld in de artikelen 4, tweede lid, 6, tweede lid, 7, tweede lid en 26, derde lid, van het besluit, gaan boven seinen.35 [Vervallen per ] Hoofdstuk 4. Standaardaanwijzingen Artikel 36 De treindienstleider kan aan de bestuurder in ieder geval de volgende gestandaardiseerde aanwijzingen geven: 1. Stoptonend sein (STS) Aanwijzing om door te rijden en voorbij het aangegeven sein dat rood licht uitstraalt: a. met een zodanige snelheid, die niet hoger is dan 40 kilometer per uur, te rijden dat de bestuurder in staat is om te kunnen stoppen binnen de afstand waarover de spoorweg is te overzien en deze vrij is; b. de wissels voorzichtig te berijden met een snelheid van ten hoogste 10 kilometer per uur en voor een wissel te stoppen, indien de wissel niet in de aangegeven stand ligt of uiterlijk beschadigd is; en c. rekening te houden met het niet goed functioneren van een AKI, AHOB dan wel een AOB. 2. Stoptonend sein met normale snelheid (STS-A) Aanwijzing om door te rijden en voorbij het aangegeven sein dat rood licht uitstraalt: a. de wissels voorzichtig te berijden met een snelheid van ten hoogste 10 kilometer per uur en voor een wissel te stoppen, indien de wissel niet in de aangegeven stand ligt of uiterlijk beschadigd is; b. rekening te houden met het niet goed functioneren van een aangegeven AKI, AHOB dan wel een AOB; c. de aangegeven brug slechts te berijden, indien seinnummer 244 a of b voorbijrijden toestaat; of d. in andere gevallen te mogen rijden met de normale snelheid. 3. Voorzichtig rijden (VR) Aanwijzing om voorzichtig te rijden met een snelheid van ten hoogste 40 kilometer per uur dan wel met een door de treindienstleider aangegeven lagere snelheid vanwege een door hem aangegeven reden. De bestuurder brengt de trein tot stilstand, indien de veiligheid dit vordert. 4. AKI, AHOB of AOB

10 Aanwijzing om bij nadering van de aangegeven overweg of overpad: a. tijdig de snelheid te verminderen tot ten hoogste 10 kilometer per uur; en b. herhaaldelijk een fluitsignaal te geven en te stoppen, indien de veiligheid van het wegverkeer dit vordert. 5. Snelheid begrenzen (SB) Aanwijzing om de snelheid te begrenzen tot de door de treindienstleider aangegeven snelheid vanwege de toestand van de spoorweg. 6. Verkeerd spoor (VS) Aanwijzing om de hoofdspoorweg in een andere richting te mogen berijden dan waarvoor de beveiliging is ingericht. 7. Telefonische toestemming vragen voor vertrek (TTV) Aanwijzing om voor vertrek telefonisch aan de treindienstleider toestemming te vragen om te mogen vertrekken. Artikel 37 Bij de aanwijzing AKI, AHOB of AOB kan de snelheid worden hernomen, indien de voorzijde van de trein de overweg of het overpad is gepasseerd. Hoofdstuk 5. Spoorwegemplacementen Artikel 38 Als spoorwegemplacementen, genoemd in artikel 30 van het besluit, zijn aangewezen de spoorwegemplacementen, opgenomen in bijlage 6. Artikel Tot een spoorwegemplacement behoren: a. alle sporen, aangeduid met een cijfer; b. de spoorgedeeltes van het wisselcomplex; en c. alle aan de sporen als bedoeld in onderdeel a en b grenzende sporen tot een maximale afstand van 200 meter voor het toeleidende sein van het bedoelde emplacement. 2. In afwijking van het eerste lid, onderdeel c, is op de volgende locaties de maximale afstand: a. Alkmaar: 340 meter; b. Amersfoort: 340 meter; c. Den Haag Centraal/Binckhorst: 340 meter; d. Den Haag Holland Spoor: 340 meter; e. Dordrecht: 340 meter; f. Enkhuizen: 275 meter; g. Hoorn: 275 meter; h. Leiden: 340 meter; i. Leidschendam: 340 meter; j. Rotterdam Centraal: 340 meter; k. Rotterdam Stadion: 340 meter; l. Watergraafsmeer Zuidzijde: 400 meter. Artikel 40 In afwijking van artikel 39 eerste lid, onderdeel c, en het tweede lid, wordt door de beheerder, indien

11 dit voor het veilige gebruik van de spoorweg vereist is, door middel van het bord nummer 302, genoemd in bijlage 4 aangegeven dat op dit spoor niet gerangeerd kan worden of dat beperkingen gelden ten aanzien van het rangeren. Hoofdstuk 6. Afmeting van de lading Artikel 40a Het profiel, bedoeld in artikel 10, tweede lid, onderdeel a, van het besluit, is opgenomen in bijlage 8. Hoofdstuk 7. Slotbepalingen Artikel 41 Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit spoorverkeer in werking treedt. Artikel 42 Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling spoorverkeer. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Minister van Verkeer en Waterstaat, K.M.H. Peijs1 [Vervallen per ] Bijlage 2., behorende bij artikel 8, eerste lid, van de Regeling spoorverkeer Remtabellen Remtabel ) 1.2 2) 1.3 3) 1.4 4) 2.1 1) 2.2 2) 2.3 3) 2.4 4) Snelheid in km/u: Rempercentage in %

12 Leeswijzer Remtabel 1 (onderverdeeld in de kolommen 1.1 tot en met 1.4) geldt voor alle baanvakken met uitzondering van de baanvakken genoemd bij remtabel 2. Remtabel 2 (onderverdeeld in de kolommen 2.1 tot en met 2.4) geldt voor de baanvakken Nuth Haanrade en Heerlen Schin op Geul. Noten 1) Geldt voor alle treinen met uitzondering van de onder 2, 3 en 4 genoemde treinen. 2) Geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen met de rem in de stand P en een trein lengte, exclusief de vooroplopende krachtvoertuigen, van > 500 meter en 600 meter. 3) Geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen met de rem in de stand P en een treinlengte, exclusief de vooroplopende krachtvoertuigen, van > 600 meter en 700 meter. 4) Geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen met de rem in de stand G, ongeacht treinlengte. Bijlage 3., behorende bij artikel 20, tweede lid, van de Regeling spoorverkeer Treingewicht exclusief locomotieven Toelaatbare standen P/G-kranen Voorwaarden 800 ton 1 GG LL 5 GP PP 1600 ton ton 3 Niet toegestaan Niet toegestaan Voor LL: > 1600 ton, alle wagens in de trein: massa/wagen 32 ton 4000 ton Voor LL: > 2500 ton, alle wagens in de trein: massa/wagen 40 ton > 4000 ton 4 Automatische koppeling conform 69e voorschrift van de Internationale Spoorweg Unie verplicht Treinlengte incl. loc'n Toelaatbare standen P/G-kranen Voorwaarden > 700 meter GG Niet toegestaan

13 Treinsnelheid Maximaal toegelaten treinsnelheid Voorwaarden Treinsnelheid 90/ Voor minimaal benodigd rempercentage λ zie Bijlage ton maximaal treingewicht voor België in stand PP 5 gelede wagens gelden als meerdere wagens; bij een treingewicht > 1600 ton dient elk deel van de gelede wagen een massa te hebben 32 ton en bij een treingewicht > 2500 ton een massa 40 ton, alle P/G-kranen van de gelede wagen moeten in éénzelfde stand staan ton maximaal treingewicht voor België en Duitsland in stand GP ton maximaal treingewicht voor België in stand LL ton maximaal treingewicht voor België met AK PP: Vooroplopende locomotie(f)(ven) en alle wagens in de stand P; Minimum rempercentage λ volgens de P-remtabellen in Bijlage 2; Data invoer ETCS: P. GP: Vooroplopende locomotie(f)(ven) in de stand G en de wagens in de stand P; Remgewicht vooroplopende locomotie(f)(ven) het G-remgewicht aanhouden; Minimum rempercentage λ volgens de P-remtabellen in Bijlage 2; Data invoer ETCS: P. LL: Vooroplopende locomotie(f)(ven) en de vijf volgende wagens in de stand G en de overige wagens in de stand P; Remgewicht vooroplopende locomtie(f)(ven) het G-remgewicht aanhouden, remgewicht van de eerste vijf wagens met 20% verlagen, rest van de wagens het P-remgewicht aanhouden; Minimum rempercentage λ volgens de P-remtabellen in Bijlage 2; Data invoer ETCS: P. GG: Vooroplopende locomotie(f)(ven) en alle overige wagens in de stand G; Minimum rempercentage λ volgens de G-remtabellen in Bijlage 2; Data invoer ETCS: G. Bijlage 4., behorende bij artikel 24 van de Regeling Spoorverkeer Inleiding Bijlage 4, behorende bij artikel 24 van de Regeling Spoorverkeer. De indeling is als volgt: blad bijgewerkte wijzigingsbladen; inhoudsopgave; seinbeelden. Blad versie- en inhoudshistorie Bijlage 4 Het doel van het blad versie- en inhoudshistorie is, dat u dit invult nadat u een wijzigings-blad heeft ontvangen en heeft bijgewerkt in deze bijlage 4. Inhoudsopgave In de inhoudsopgave zijn alle seinbeelden opgenomen per hoofdstuk. Seinbeelden

14 De pagina s met seinbeelden zijn verdeeld in 3 kolommen: nummer en naam van het desbetreffende sein; afbeelding; betekenis. Eerste kolom In de eerste kolom is het nummer en de naam van het sein opgenomen. Tweede kolom In de tweede kolom Afbeelding is de beeltenis van het sein geplaatst. Het dag- en nachtsein staat naast elkaar. Derde kolom In de derde kolom Betekenis staat de betekenis van het sein. Inhoud 1 Algemeen Begripsomschrijvingen Toestemmingen en opdrachten 10 2 Lichtseinen Hoofdseinen 10 Nr. 201 Hoog geplaatst groen licht 10 Nr. 202 Hoog geplaatst knipperend groen licht met een door wit licht gevormd getal 11 Nr. 206 Hoog geplaatst knipperend of laag geplaatst groen licht 11 Nr. 209 Hoog geplaatst geel licht met een door knipperend wit licht gevormd getal 11 Nr. 210 Hoog geplaatst geel licht met een door wit licht gevormd getal 12 Nr. 212a/b Hoog of laag geplaatst geel licht 12 Nr. 214 Hoog of laag geplaatst geel knipperend licht 12 Nr. 215 Hoog of laag geplaatst rood licht 13 Nr. 216 Hoog of laag geplaatst wit licht Voorseinen 13 Nr. 217a/b Hoog geplaatst groen licht 13 Nr. 218a/b Hoog geplaatst geel licht 13 Nr. 219a/b Hoog geplaatst geel licht Lichtseinen met borden met een zwarte driehoek 14 Nr. 222 Hoog geplaatst geel licht 14 Nr. 215a Hoog of laag geplaatst rood licht 14 Nr. 221 Hoog of laag geplaatst wit licht 15 Nr. 220 Hoog of laag geplaatst wit licht 15 3 Snelheidsborden 15 Nr. 313 Snelheidsverminderingsbord 15 Nr. 313 bis Snelheidsverminderingsbord 15

15 Nr. 314 Snelheidsbord 16 Nr. 314 bis Snelheidsbord 16 Nr. 316 Baanvaksnelheidsbord 16 Nr. 324 Snelheidsbord Overweg/Weegbrug 16 Nr. 325a L -bord 17 Nr. 325b Tijdelijk snelheidsbord 17 Nr. 326a A -bord 17 Nr. 327a E -bord 17 Nr. 334 Snelheidsverminderingsbord voor goederentreinen 18 Nr. 335 Snelheidsbord voor goederentreinen 18 4 Aanvullende seinen Richtingaanwijzer en herhalingssein 18 Nr. 252 Richtingaanwijzer 18 Nr. 272 Herhalingssein diagonaal 18 Nr. 273 Herhalingssein horizontaal Borden aan lichtseinen 19 Nr. 291a Bord Noodbediening overweg 19 Nr. 291b Voorsein bord 19 Nr. 291c P-bord Baken 20 Nr. 249 Baken 20 Nr. 249a Keperbaken 20 Nr. 251 Reflectorplaatje 20 Nr. 251a/l Bord Bijzonder gevaarpunt 21 Nr. 251a/II Gele bakens 21 Nr. 251b Reflectorplaatje rechthoekig met schuine strepen 21 5 ATB-seinen ATB-baanseinen 22 Nr. 328a ATB-naderingsbord 22 Nr. 328 ATB-inschakelbord 22 Nr. 328b ATB-code bord 22 Nr. 329 ATB-uitschakelbord 22 Nr. 330 ATB-codewisselsein (wit licht) ATB-cabineseinen 23 Nr. 801 Groen licht/groen licht met snelheidsmeter 23 Nr. 802 Geel licht 23 Nr. 803 Geel met getal/ snelheidsmeter 23 Nr. 804 Wit licht 23 Nr. 805 Blauw licht 23 Nr. 806 Rood licht 24 Nr. 807 Eén gongslag 24

16 Nr. 808 Meer gongslagen 24 Nr. 809 Continu belsignaal 24 Nr seconden belsignaal 24 Nr. 811 Korte belsignalen 24 Nr. 812 Zoemer 24 Nr. 813 Elektrisch zicht 24 6 Seinen voor tunnels en steile hellingen 25 Nr. 276 L -sein 25 Nr. 277 H -sein 25 Nr. 278 Knipperend witte X 25 Nr. 279 Witte X 25 Nr. 280 Witte G 26 Nr. 281 Entreesnelheidsbord 26 Nr. 282 Adviessnelheidsbord 26 Nr. 282a Adviessnelheidsbord 26 Nr. 286 Entreesnelheidsverminderingsbord 26 7 Seinen met stopopdrachten 27 Nr. 301 S -bord 27 Nr. 301b Facultatief stopbord 27 Nr. 301c Stopbord met brandende witte lamp 27 Nr. 301d Stopbord met gedoofde lamp 27 Nr. 301e Facultatief stopbord met brandende witte lamp 27 Nr. 301f Facultatief stopbord met gedoofde lamp 28 Nr. 242 Stopseinlantaren/ Stopseinbord 28 Nr. 302 R -bord 28 Nr. 322 VS -bord 28 Nr. 513 Afsluitbord 28 Nr. 243 Afsluitlantaren stop 29 Nr. 244a/b Afsluitlantaren veilig 29 Nr. 512b Rood licht of rode vlag 29 Nr. 331 Blokbord 29 8 Seinen voor spoorvoertuigen met stroomafnemers 29 Nr. 306a Uitschakelbord 29 Nr. 307a Inschakelbord 30 Nr. 308a Bord Aankondiging stroomafnemers neer 30 Nr. 309a Bord Stroomafnemers neer 30 Nr. 309c Bord Stroomafnemers neer bij rijtuigwasinrichting 30 Nr. 310a Bord Stroomafnemers op 31 Nr. 311(l/r) Bord Einde bovenleiding 31 Nr. 320 Aanduiding locatie omschakelen hoogspanning 31

17 9 Seinen op kracht- en overige spoorvoertuigen 32 Nr. 401 Frontseinen 32 Nr. 401b geduwde trein 32 Nr. 401c Trein en locomotief op spoorwegemplacement 32 Nr. 413 Twee rode lichten met één, twee of drie witte lichten 33 Nr. 401d Twee afwisselend of gelijktijdig knipperende, witte lichten aan frontzijde 33 Nr. 403 Sluitseinen 33 Nr Internationaal sluitschild 34 Nr. 410 Gele vlag(gen) 34 Nr. 412a Rood zwaai- / knipper- / flitslicht Remproefseinen 34 Nr. 702a Remmen vast 34 Nr. 702b Remmen los 35 Nr. 702c Remmen in orde Vertrekseinen 35 Nr. 706 Vertrekseinlicht Overige vaste seinen 36 Nr. 305 Verkenbord 36 Nr. 312 Fluitbord 36 Nr. 312a Facultatief fluitbord 36 Nr. 253a/b Wisselsein 36 Nr. 274 Weegbrugsein rond 37 Nr. 275 Weegbrugsein driehoekig 37 Nr. 350 Attentiebord Lichtsein(en) buiten dienst 37 Nr. 351 Afgekruist lichtsein 37 Nr. 317 Bord Rijden op zicht 38 Nr. 333 Bord Einde beveiligd gebied 38 Nr. 318a Bord Aankondiging overweg 38 Nr. 318b Bord Aankondiging overweg 38 Nr. 338 GSM-R omschakelbord 38 Nr. 303 Blauw licht (stopplaatssein) 39 Nr. 304a Treinlengtebord 39 Nr. 304b Treinlengtebord 39 Nr. 304c Treinlengtebord 39 Nr. 512a Blauwe vlag/blauw licht 39 Nr. 226a Snelheidsverminderingsbord voor overweg 39 Nr. 226b Wit licht met geel vlak (overwegsein) 40 Nr. 226c Gedoofd wit licht met geel vlak (overwegsein) 40 Nr. 360a Signaleringslichten voor spoorbezetting. Twee vaste lichten 40

18 Nr. 360b Signaleringslichten voor spoorbezetting. 40 Nr. 360c Signaleringslichten voor spoorbezetting. Twee knipperende witte lichten 41 Nr. 370 Matrixbord met signalering anti-icing in dienst voor een anti-icinginstallatie 41 Nr. 371 Matrixbord met 41 Nr. 372 Matrixbord met aanduiding actuele snelheid van een trein voor een 41 Nr. 373 Treinlengtebord 42 Nr. 374 Matrixbord met opdracht voor de machinist voor een anti-icinginstallatie Seinen voor ETCS 42 Nr. 336 ETCS cabineseingeving 42 Nr. 337 Einde ETCS cabineseingeving 42 Nr. 227b l/r/o Stopplaatsmarkering 43 Nr. 227a l/r wit licht: ETCS level 1 actief, stopplaatsmarkering 43 Nr. 227c l/r gedoofd licht: Stopplaatsmarkering Handseinen voor materieelverplaatsing 44 Nr. 518a Van de seingever af 44 Nr. 519a Naar de seingever toe 44 Nr. 520a Afstoten 45 Nr. 521 Snelheid verminderen 45 Nr. 522a Stoppen 45 Nr. 528a Bijdrukken/combineren Gevaarseinen 46 Nr. 605 Attentiesein, een matige lange toon 46 Nr. 606 Gevaarsein, tenminste vijf korte tonen 46 Nr. 508 Gevaarsein met rode vlag/rood licht 46 Nr. 509 Gevaarsein met hand/wit licht Seinen voor de persoonlijke veiligheid Vaste waarschuwingsinstallatie bij uitzichtbelemmerende objecten (wubo) 47 Nr. 708 WUBO Twee witte lichten 47 Nr. 709 WUBO Twee wisselende witte lichten Vaste waarschuwingsinstallatie op bruggen (wibr) 47 Nr. 710 WIBR Twee verticale, witte lichten per spoor 47 Nr. 711 WIBR Twee verticale, wisselende witte lichten per spoor Vaste waarschuwingsinstallatie voor dienstoverpaden (wido) 47 Nr. 720 WIDO Twee witte lichten 47 Nr. 721 WIDO Twee knipperende witte lichten Vaste waarschuwingsinstallatie in tunnels (wit) 48 Nr. 722 WIT Twee verticaal, witte lichten 48 Nr. 723 WIT Twee verticaal, wisselde witte lichten 48

19 16.5 Geluidsseinen bij werkzaamheden 48 Nr. 614 Geluidssein een matig lange toon 48 Nr. 616 Geluidssein tenminste vijf korte tonen 48 Nr. 617 Geluidssein lange, korte en lange toon 48 Nr. 618 Geluidssein een korte toon 49 Nr. 724a Geel zwaai- of flitslicht en sirene. 49 Nr. 724b Niet werkend geel zwaai of flitslicht en sirene Kenborden 49 Kilometerbord/ Hectometerbord 49 Seinnummerbord 49 Seinnummerbord met V 49 Seinnummerbord met R 50 Seinnummerbord met A 50 Seinnummerbord met C 50 Toegevoegd seinnummerbord 50 Pijlbord 50 Wisselnummerbord 50 Krukkastbord 51 Telefoonkastbord 51 Bord Einde looppad Markeringen 51 Wit/zwart vlak op contragewicht, omzetstoel of wisselstandaanwijzer 51 Vrijbalk Lokaal voorkomende seinen Amsterdam 51 Nr. 215b Rood met gele driehoek 51 Nr. 223 Laag geplaatst wit licht met vierkant zwart bord met gele driehoek met de punt omlaag Venlo 52 Nr. 301a Stopbord E-Tractie 52 Nr. 224 Wit licht bij gedoofd lichtsein met bord VS Kijfhoek 53 Nr. 270a Heuvelaanrijsein keper omhoog 53 Nr. 270b Heuvelaanrijsein keper omlaag 53 Nr. 270c Heuvelaanrijsein rode balk Nederlands Belgisch baanvakken 53 Nr. 349 Bord Seinen rechts naast spoor 53 Nr. 349a Belgisch pijlbord Diverse baanvakken 54 Nr. 306b Uitschakelbord 54 Nr. 307b Inschakelbord 54

20 Nr. 308b stroomafnemers neer 54 Nr. 309b stroomafnemers neer 55 Nr. 310b stroomafnemers op Baanvakken Tilburg s Hertogenbosch en Boxtel Eindhoven 55 Nr. 725a Gedoofd licht 55 Nr. 725b Knipperen rood licht Amersfoort 56 Nr 268a/b Heuvelen verboden 56 Nr 269a/b Heuvelen toegestaan Seinen op buitendienstgesteld spoor 57 Nr. 725b Knipperen rood licht (hoog en laag) Algemeen 1.1. Begripsomschrijvingen Snelheid Getal x 10 km/h. Baanvaksnelheid De hoogst toegelaten snelheid op een baanvak. Plaatselijke snelheid De door borden aangegeven ter plaatse toegestane snelheid. Tijdelijke snelheidsbeperking Een tijdelijke beperking op de plaatselijke snelheid. Baanvak Gedeelte van een spoorweg tussen twee met name genoemde punten. Aangewezen treinen Treinen die aangewezen zijn door de betrokken spoorwegonderneming. Groenvariant Met groenvariant wordt bedoeld, dat de getoonde hoofdkleur van het lichtsein groen is. Rijden op zicht Voorbijrijden toegestaan met een zodanige snelheid, die niet hoger is dan 40 km/h, om op elke plaats achter dit sein, waar een belemmering voor het rijden aanwezig is, te kunnen stoppen. Snelheid begrenzen Te snel rijdende voertuigen moeten afremmen tot de toegestane snelheid en daarna maximaal de toegestane snelheid rijden 1.2. Toestemmingen en opdrachten De in deze bijlage vermelde seinen geven toestemmingen en/of opdrachten. Opdrachten om de snelheid te begrenzen worden op een zodanige afstand gegeven, dat deze opdracht tijdig kan zijn uitgevoerd. Tijdig betekent dat de beschikbare remweg voldoende is om de opgedragen lagere snelheid te bereiken. Voor het verlagen of verhogen van de snelheid geldt, dat:. een snelheidsverlaging moet zijn ingezet als het eerste voertuig het sein passeert dat een snelheidsverlaging opdraagt;. een snelheidsverhoging pas mag worden uitgevoerd als het laatste voertuig het sein dat een snelheidsverhoging toestaat, helemaal is gepasseerd. 2. Lichtseinen 2.1. Hoofdseinen

21 Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 201 Hoog geplaatst groen licht Voorbijrijden toegestaan met inachtneming van de plaatselijke snelheid. Indien bij vertrek de plaatselijke snelheid niet bekend is, is voorbijrijden met een snelheid van ten hoogste 40 km/h toegestaan Nr. 202 Hoog geplaatst knipperend groen licht met een door wit licht gevormd getal Voorbijrijden toegestaan met ten hoogste de door het getal aangegeven snelheid. Nr. 206 Hoog geplaatst knipperend of laag geplaatst groen licht Voorbijrijden toegestaan met een snelheid van ten hoogste 40 km/h. Nr. 209 Hoog geplaatst geel licht met een door knipperend wit licht gevormd getal Snelheid begrenzen tot de snelheid aangegeven door het getal. Ingeval een remming is ingezet en het volgende lichtsein een verdere begrenzing van de snelheid gebiedt, mag de remming niet onderbroken worden.

22 Nr. 210 Hoog geplaatst geel licht met een door wit licht gevormd getal Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid. Deze snelheid moet voor het volgende lichtsein bereikt zijn. Nr. 212a/b Hoog of laag geplaatst geel licht Snelheid begrenzen tot 40 km/h of zoveel minder als nodig om voor het eerst-volgende stop tonende sein te kunnen stoppen. Nr. 214 Hoog of laag geplaatst geel knipperend licht Voorbijrijden toegestaan met een zodanige snel-heid, die niet hoger is dan 40 km/h, om op elke plaats achter dit sein te kunnen stoppen, waar een belemmering voor het verder rijden aanwezig is. Te denken valt aan bezet spoor of ander gevaar, dan wel stoppen voor het eerstvolgende stoptonende sein.

23 Nr. 215 Hoog of laag geplaatst rood licht Stoppen vóór het sein. Nr. 216 Hoog of laag geplaatst wit licht Door een bedieningshandeling uitgeschakeld sein. Het sein mag worden voorbijgereden na verkregen toestemming tot rangeren Voorseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 217a/b Hoog geplaatst groen licht met: een achtergrondscherm met rechte, dan wel een of twee afgeronde hoeken of daaronder een vierkant zwart bord met een witte V. Voorbijrijden toegestaan met inachtneming van de plaatselijke snelheid. Indien vóór dit sein op zicht moet worden gereden heeft dit sein geen betekenis. Nr. 218a/b Hoog geplaatst geel licht Met een achtergrondscherm met: a rechte, dan wel met een of twee afgeronde, hoeken met daaronder een door wit licht gevormd getal b een door wit licht gevormd getal en daaronder een vierkant zwart bord met een witte V. Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid. Deze snelheid moet voor het volgende lichtsein bereikt zijn. Indien vóór dit sein op zicht moet worden gereden heeft dit sein geen betekenis. Nr. 219a/b Snelheid begrenzen tot 40 km/h of

24 Hoog geplaatst geel licht met: een achtergrondscherm met rechte, dan wel een of twee afgeronde, hoeken of daaronder een vierkant zwart bord met een witte V. zoveel minder als nodig om voor het eerstvolgende stop tonende sein te kunnen stoppen. Een voorafgaande opdracht Rijden op zicht blijft gelden Lichtseinen met borden met een zwarte driehoek Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 222 Hoog geplaatst geel licht met: een achtergrond-scherm met rechte dan wel een afgeronde hoek, en daaronder een vierkant wit bord met een zwarte driehoek met de punt omhoog Snelheid begrenzen tot 40 km/h of zoveel minder als nodig om voor het eerstvolgende stop tonende sein te kunnen stoppen. Een voorafgaande opdracht Rijden op zicht blijft gelden. Nr. 215a Hoog of laag geplaatst rood licht met een vierkant wit bord met een zwarte driehoek met de punt omhoog Stoppen vóór het sein. Nr. 221 Hoog of laag geplaatst wit licht met: een achtergrondscherm met rechte dan wel een afgeronde hoek, en daaronder een vierkant wit bord met een zwarte driehoek met de punt omhoog Voorbijrijden toegestaan. Aanduiding van een volgend sein nr. 220 dat wit licht uitstraalt. Een voorafgaande opdracht Rijden op zicht blijft gelden.

25 Nr. 220 Hoog of laag geplaatst wit licht met een vierkant wit bord met een zwarte driehoek met de punt omhoog Voorbijrijden toegestaan. De inrichting achter het sein is veilig berijdbaar. Een voorafgaande opdracht Rijden op zicht blijft gelden. 3. Snelheidsborden Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 313 Snelheidsverminderingsbord Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid. Deze snelheid moet voor het volgende bord Nr. 314 Snelheidsbord bereikt zijn. Indien voor het bord rijden was toegestaan ingevolge een groenvariant: Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid. Nr. 313 bis Snelheidsverminderingsbord Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid, waarbij: het onderste bord geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen met een lagere snelheid dan 120 km/h en voor losse locomotieven; het bovenste bord geldt voor de overige treinen. Deze snelheid moet voor het volgende bord Nr. 314 bis Snelheidsbord bereikt zijn.

26 Nr. 314 Snelheidsbord Aanduiding van de plaatselijke snelheid die achter het bord geldt. Indien voor het bord rijden was toegestaan ingevolge een groenvariant: Rijden met de door het getal aangegeven snelheid toegestaan. Nr. 314 bis Snelheidsbord Aanduiding van de plaatselijke snelheid die achter het bord geldt. Indien voor het bord rijden was toegestaan ingevolge een groenvariant: Rijden met de door het getal aangegeven snelheid toegestaan, waarbij: het onderste bord geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen en met een lagere snelheid lager dan 120 km/h en voor losse locomotieven; het bovenste bord geldt voor de overige treinen. Nr. 316 Baanvaksnelheidsbord Aanduiding van de baanvaksnelheid die achter het bord geldt. Indien voor het bord rijden was toegestaan ingevolge een groenvariant: Rijden met de door het getal aangegeven snelheid toegestaan. Nr. 324 Snelheidsbord Overweg/Weegbrug De door het getal aangegeven snelheid mag niet worden overschreden totdat: a de voorkant van de trein de overweg is gepasseerd; of b de gehele trein de weegbrug is gepasseerd. Nr. 325a L -bord Dag Nacht twee synchroon knipperende gele lichten Aanduiding van een tijdelijk verlaagde plaatselijke snelheid.

27 Nr. 325b Tijdelijk snelheidsbord Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid, met dien verstande dat bij een bord met twee getallen: het onderste getal geldt voor treinen bestemd voor het vervoer van goederen en met een snelheid lager dan 120 km/h en voor losse locomotieven; en het bovenste getal voor de overige treinen. Nr. 326a A -bord Dag Nacht (een knipperend geel licht) Aanduiding van het begin van een spoorgedeelte waarvoor een tijdelijke snelheidsbeperking volgens het voorafgaande tijdelijke snelheidsbord geldt. Nr. 327a E -bord Aanduiding van het einde van een spoorgedeelte waarvoor de tijdelijke snelheidsbeperking geldt. Nr. 334 Snelheidsverminderingsbord voor goederentreinen De snelheid wordt verminderd tot de door het getal aangegeven snelheid. Deze snelheid moet voor het volgende snelheidsbord voor goederentreinen bereikt zijn. Geldt alleen voor bestuurders van

28 treinen bestemd voor het vervoer van goederen. Nr. 335 Snelheidsbord voor goederentreinen Rijden toegestaan met de door het getal aangegeven snelheid totdat de brug of het viaduct is gepasseerd. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen. 4. Aanvullende seinen 4.1. Richtingaanwijzer en herhalingssein Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 252 Richtingaanwijzer Aanduiding van de bestemming van de ingestelde rijweg. Nr. 272 Herhalingssein diagonaal Aanduiding dat het eerstvolgende lichtsein een ander seinbeeld toont dan rood of geel knipperend licht. Nr. 273 Herhalingssein horizontaal Aanduiding dat het eerstvolgende lichtsein rood licht of geel knipperend licht uitstraalt.

29 4.2. Borden aan lichtseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 291a Bord Noodbediening overweg Aanduiding van een lichtsein met een voorziening om in geval van storing de spoorwegovergang te kunnen sluiten. Nr. 291b Voorsein bord Aanduiding van een voorsein. Nr. 291c P-bord Aanduiding van een P-sein Baken Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 249 Baken Aanduiding van de nadering van een voorsein.

30 Nr. 249a Keperbaken Snelheid begrenzen tot 40 km/h of zoveel minder als nodig om voor het eerstvolgende stop tonende sein te kunnen stoppen. Nr. 251 Reflectorplaatje Aanduiding van de nadering van een lichtsein of een stopplaatsmarkering nr. 227a of nr. 227b. Nr. 251a/l Bord Bijzonder gevaarpunt Aanduiding van een achter het lichtsein of stopplaatsmarkering nr. 227a of nr. 227b gelegen bijzonder gevaarpunt.

31 Nr. 251a/II Gele bakens Aanduiding van de nadering van een lichtsein dat op ten minste remwegafstand voorafgaat aan een lichtsein of stopplaatsmarkering nr. 227a of nr. 227b voorzien van een bord bijzonder gevaarpunt nr. 251a/l. Nr. 251b Reflectorplaatje rechthoekig met schuine strepen Aanduiding van de nadering van een P-sein dat voorafgaat aan een hoofdsein zonder P. 5. ATB-seinen 5.1. ATB-baanseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 328a ATB-naderingsbord Aanduiding van de nadering van het bord Nr. 328 ATB-inschakelbord. Nr. 328 ATB-inschakelbord Aanduiding van het begin van de inschakelsectie van het automatische treinbeïnvloeding systeem ATB.

32 Nr. 328b ATB-code bord Aanduiding van het begin van met ATB of ATBNG beveiligd gebied of de overgang tussen deze gebieden. Nr. 329 ATB-uitschakelbord Aanduiding van het einde van het gebied waar het automatische treinbeïnvloeding systeem ATB of ATBNG functioneert. Nr. 330 ATB-codewisselsein (wit licht) Aanduiding van het tonen van een cabinesein dat een snelheidsbegrenzing oplegt ATB-cabineseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis ALS VASTE SEINEN OF L -, A - EN E -BORDEN EEN LAGERE SNELHEID OPLEGGEN DAN DE ATB-CABINESEINEN, MOET DIE LAGERE SNELHEID WORDEN AANGEHOUDEN. nr. 801 Groen licht/groen licht met snelheidsmeter Rijden toegestaan met de door de vaste seinen aangegeven snelheid. Nr. 802 Geel licht Snelheid begrenzen tot 40 km/h. Nr. 803 Geel met Snelheid begrenzen tot de door borden en lichtseinen aangegeven snelheid.

33 getal/snelheidsmeter Nr. 804 Wit licht Aanduiding van het voldoen aan het ATB-remkriterium. Nr. 805 Blauw licht Aanduiding van het buiten dienst zijn van het automatisch treinbeveiligingssysteem. Nr. 806 Rood licht Aanduiding van een door het automatisch treinbeveiligingssysteem ingezette remming. Nr. 807 Eén gongslag Nr. 808 Meer gongslagen Nr. 809 Continu belsignaal Wijziging cabinesein. ATB schakelt Buiten dienst. De door de ATB opgedragen snelheid wordt overschreden.

34 Nr seconden belsignaal Nr. 811 Korte belsignalen Nr. 812 Zoemer Nr. 813 Elektrisch zicht De door de ATB Nieuwe Generatie opgedragen snelheid wordt overschreden. De door de ATB opgedragen snelheid is bereikt. Kwiteren Vooraankondiging snelheidsbegrenzing. De snelheid moet begrensd zijn tot de snelheid vermeld in het display doelsnelheid op een afstand aangegeven op de afstandmeter doelsnelheid Seinen voor tunnels en steile hellingen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 276 L -sein Snelheid zodanig begrenzen dat voor het eerstvolgende H-sein Nr. 277 kan worden gestopt. Geldt alleen voor bestuur-ders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen, welke treinen door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 277 H -sein Stoppen voor het sein. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen, welke treinen door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 278 Knipperend witte X Snelheid zodanig begrenzen dat voor het eerstvolgende sein Nr. 279 Witte X of een lichtsein, dat rood licht uitstraalt, kan worden gestopt. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn

35 aangewezen. Nr. 279 Witte X Stoppen vóór het sein. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 280 Witte G Voorbijrijden toegestaan met inachtneming van de bijbehorende lichtseinen en snelheid zodanig begrenzen dat bij het eerstvolgende sein Nr. 281 Entreesnelheidsbord de door dat sein aangegeven snelheid niet wordt overschreden. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 281 Entreesnelheidsbord Aan het begin van de tunnel of dalende helling rijden toegestaan met de door het getal aangegeven snelheid. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoor-wegonderneming zijn aangewezen. Nr. 282 Adviessnelheidsbord Aanduiding van de door het getal aangegeven adviessnelheid die de machinist moet trachten aan te houden. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoor-wegonderneming zijn aangewezen. Nr. 282a Adviessnelheidsbord Aanduiding van de door het getal aangegeven adviessnelheid die de machinist moet trachten aan te

36 houden. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoor-wegonderneming zijn aangewezen. Nr. 286 Entreesnelheidsverminderings bord Snelheid begrenzen tot de door het getal aangegeven snelheid. Deze snelheid moet bereikt zijn bij het eerstvolgende sein Nr. 281 Entreesnelheidsbord. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van goederen en van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. 7. Seinen met stopopdrachten Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 301 S -bord Stoppen vóór het bord en de opdracht, vermeld op het onderbord, uitvoeren. Indien geen opdracht wordt vermeld, mag na het stoppen verder worden gereden. Nr. 301b Facultatief stopbord Stoppen vóór het bord, tenzij de opdracht vermeld op het onderbord, is uitgevoerd. Nr. 301c Stopbord met brandende witte lamp Stoppen voor het bord en de opdracht, vermeld op het onderbord, uitvoeren. Als de witte lamp brandt, liggen de wissels achter het sein in de juiste stand van de aangevraagde rijweg en zijn veilig berijdbaar.

37 Nr. 301d Stopbord met gedoofde lamp Stoppen voor het bord en de opdracht, vermeld op het onderbord, uitvoeren. Als de witte lamp niet brandt, dienen de wissels achter het sein lokaal bediend te worden. Nr. 301e Facultatief stopbord met brandende witte lamp Stoppen voor het bord, tenzij de opdracht, vermeld op het onderbord, is uitgevoerd. Als de witte lamp brandt, liggen de wissels achter het sein in de juiste stand. Nr. 301f Facultatief stopbord met gedoofde lamp Stoppen voor het bord, tenzij de opdracht, vermeld op het onderbord, is uitgevoerd. Als de witte lamp niet brandt, dienen de wissels achter het sein lokaal bediend te worden. Nr. 242 Stopseinlantaren/Stopseinbor d Stoppen vóór het sein. Geldt niet voor bestuurders van treinen waarmee wordt gerangeerd. Nr. 302 R -bord Stoppen vóór het sein. Geldt alleen voor bestuurders van treinen waarmee wordt gerangeerd. Nr. 322 VS -bord Stoppen vóór het sein, tenzij de bestuurder in het bezit is van een geldige aanwijzing Verkeerd Spoor voor het betrokken spoor.

38 Nr. 513 Afsluitbord Dag Nacht (rood licht of reflecterend) Stoppen vóór het sein. Nr. 243 Afsluitlantaren stop Stoppen vóór het sein. Indien het sein op een beweegbare brug is geplaatst, stoppen voor de brug. Nr. 244a/b Afsluitlantaren veilig De inrichting(en) achter het sein is veilig berijdbaar. Nr. 512b Rood licht of rode vlag Stoppen vóór het sein. Nr. 331 Blokbord Stoppen vóór het sein, tenzij de treindienstleider toestemming heeft gegeven om het sein voorbij te rijden.

39 8. Seinen voor spoorvoertuigen met stroomafnemers Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 306a Uitschakelbord Uitschakelen tractiestroom. Nr. 307a Inschakelbord Nr. 308a Bord Aankondiging stroomafnemers neer Inschakelen tractiestroom toegestaan. Indien een onderbord is aangebracht geldt: voor getrokken treinen: inschakelen tractiestroom mag slechts geschieden indien het aantal elektrische locomotieven ten hoogste het op het onderbord vermelde aantal bedraagt. en voor overige treinen: inschakelen tractiestroom mag slechts geschieden indien de trein de op het onderbord aangegeven treinlengte niet overschrijdt. Aankondiging stroomafnemers neerlaten. Nr. 309a Bord Stroomafnemers neer Stroomafnemers moeten zijn neergelaten.

40 Nr. 309c Bord Stroomafnemers neer bij rijtuigwasinrichting De stroomafnemers moeten zijn neergelaten bij gebruik van de wasinrichting. Nr. 310a Bord Stroomafnemers op Toestemming om de stroomafnemers op te zetten. Indien een onderbord is aangebracht geldt: voor getrokken treinen: inschakelen tractiestroom mag slechts geschieden indien het aantal elektrische locomotieven ten hoogste het op het onderbord vermelde aantal bedraagt. en voor overige treinen: inschakelen tractiestroom mag slechts geschieden indien de trein de op het onderbord aangegeven treinlengte niet overschrijdt. Nr. 311(l/r) Bord Einde bovenleiding Voorbijrijden met opgezette stroomafnemers niet toegestaan. Indien een bovenbord is aangebracht is voorbijrijden met opgezette stroomafnemers niet toegestaan in de richting waarnaar de pijl wijst. Nr. 320 Aanduiding locatie omschakelen hoogspanning Aanduiding van de bovenleidingspanning voorbij het volgende bord Nr. 310a Stroomafnemers op. Op het onderste bord is deze bovenleidingspanning

41 vermeld. 9. Seinen op kracht- en overige spoorvoertuigen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 401 Frontseinen Tijdens het gebruik van de hoofdspoorweg gezien de rijrichting is de trein voorzien van: drie brandende witte of gele lichten aan de voorzijde; bij gebruik van het hogesnelheidsspoorwegsysteem drie brandende witte lichten aan de voorzijde. Indien treinstellen tijdens het gebruik van de hoofdspoorweg zijn gekoppeld, wordt de verlichting op de plaats van de koppeling gedoofd. Nr. 401b geduwde trein Historische voertuigen die van oudsher de A-configuratie van de opstelling van de frontseinen niet kunnen tonen, mogen ook een L-configuratie tonen Uitsluitend voor historische voertuigen die daarvoor niet ingericht zijn, bij geduwd rangeren, twee naar voren gerichte witte lampen op gelijke hoogte op het voorste voertuig van een geduwde trein

42 Nr. 401c Trein en locomotief op spoorwegemplacement Een krachtvoertuig is tijdens het gebruik van een hoofdspoorweg uitsluitend binnen een spoorwegemplacement aan de vooren aan de achterzijde voorzien van een brandend wit licht. Het aan de voor- en aan de achterzijde voorzien van tenminste een brandend wit licht is niet van toepassing gedurende de periode dat een locomotief of een trein op een hoofdspoorweg binnen een spoorwegemplacement is geparkeerd. Nr. 413 Twee rode lichten met één, twee of drie witte lichten Stoppen in verband met gevaar. Nr. 401d Twee afwisselend of gelijktijdig knipperende, witte lichten aan frontzijde Stoppen in verband met gevaar. Nr. 403 Sluitseinen Bij treinen Twee brandende, al dan niet knipperende, rode lichten aan de achterzijde of twee schilden (403-1, of 403-5). In het internationale verkeer moeten de schilden voldoen aan het model uit de TSI-OPE. Bij treinen van het hogesnelheid spoorwegsysteem tijdens het gebruik van de hoofdspoorweg Twee brandende rode lichten aan de achterzijde (403-1).

43 Bij treinen op een buiten dienst gesteld spoor Een brandend, al dan niet knipperende, rood licht aan de achterzijde (403-3 of 403-4). Bij treinen niet bestemd voor het vervoer van personen Aan de achterzijde zijn voorzien van een brandend, al dan niet knipperend, rood licht of twee schilden (403-3, of 403-5). Nr Internationaal sluitschild In het internationale verkeer moeten de schilden voldoen aan het model uit de TSI-OPE (paragraaf ). Twee reflecterende platen met aan de zijkanten witte driehoeken en boven- en onderaan rode driehoeken Nr. 410 Gele vlag(gen) Niet tegen het spoorvoertuig rangeren of afstoten. Nr. 412a Rood zwaai- / knipper- / flitslicht Aanduiding aan het wegverkeer van een trein.

44 10. Remproefseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 702a Remmen vast Een blauw licht of een gebaar Remmen vast. Nr. 702b Remmen los Twee blauwe lichten of een gebaar Remmen lossen. Nr. 702c Remmen in orde Drie blauwe lichten of een gebaar. Remproef geslaagd.

45 11. Vertrekseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 706 Vertrekseinlicht Toestemming voor het starten van de vertrekprocedure. 12. Overige vaste seinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 305 Verkenbord Aanduiding van de nadering van een perron voor reizigers op remwegafstand. Dit bord kan zijn voorzien van een onderbord met aanwijzingen voor de machinist Nr. 312 Fluitbord Geef een geluidssignaal overeenkomstig sein Nr. 605 Een matige lange toon. Nr. 312a Facultatief fluitbord Geef een geluidssignaal overeenkomstig sein Nr. 605 Een matige lange toon, indien personen het overpad naderen.

46 Nr. 253a/b Wisselsein Aanduiding van de stand van het wissel: a. linksleidend, en b. rechtsleidend. Nr. 274 Weegbrugsein rond Berijden van de weegbrug toegestaan met de voor die brug geldende snelheid overeenkomstig sein Nr. 324 Snelheidsbord Overweg/Weegbrug. Nr. 275 Weegbrugsein driehoekig Berijden van de weegbrug toegestaan met de plaatselijke snelheid. Nr. 350 Attentiebord Lichtsein(en) buiten dienst Aanduiding van een of meer volgende lichtseinen overeenkomstig Nr. 351 Afgekruist lichtsein die zo mogelijk zijn gedoofd.

47 Nr. 351 Afgekruist lichtsein Aanduiding dat het lichtsein geen betekenis heeft. Nr. 317 Bord Rijden op zicht Voorbijrijden toegestaan met een zodanige snelheid, die niet hoger is dan 40 km/h, om op elke plaats achter dit sein te kunnen stoppen in verband met een mogelijke belemmering dan wel het ontbreken van de zekerheid dat de inrichtingen, gelegen tussen dit sein en het eerstvolgende lichtsein, goed functioneren. Nr. 333 Bord Einde beveiligd gebied Aanduiding van het einde van een beveiligd gebied. Nr. 318a Bord Aankondiging overweg Aanduiding van het beginpunt van de aankondiging van een aki, ahob of aob. De cijfers op het bord geven de kilometer- en hectometeraanduiding van de spoorwegovergang aan. Nr. 318b Bord Aankondiging overweg Aanduiding van het beginpunt van de aankondiging van twee, achter elkaar gelegen aki s, ahob s of aob s. De cijfers op de borden geven de kilometer- en hectometeraanduiding van de spoorwegovergangen aan, waarbij het bovenste cijfer betrekking heeft op de verst verwijderde spoorwegovergang.

48 Nr. 338 GSM-R omschakelbord GSM-R handmatig omschakelen naar het aangegeven nationale netwerk. Nr. 303 Blauw licht (stopplaatssein) Aanduiding van de plaats waar de voorzijde van een trein tot stilstand moet komen voor een goede dienstuitvoering. Geldt alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van personen. Nr. 304a Treinlengtebord Aanduiding van de plaats waar de voorzijde van een trein tot stilstand moet komen voor een goede dienstuitvoering. Nr. 304b Treinlengtebord Aanduiding van de plaats waar de voorzijde van een trein, bestaande uit ten hoogste het aantal door het getal aangegeven spoorvoertuigen, tot stilstand moet komen voor een goede dienstuit-voering.

49 Nr. 304c Treinlengtebord Nr. 512a Blauwe vlag/blauw licht Aanduiding van de plaats waar de voorzijde van een trein tot stilstand moet komen voor een goede dienstuitvoering. Het bovenste, witte cijfer geldt voor treinen die de wissels langs het perron in de rechte stand berijden. Het onderste, blauwe cijfer geldt voor treinen die de wissels langs het perron in de afbuigende stand berijden. Borden gelden alleen voor bestuurders van treinen bestemd voor het vervoer van personen. Aanduiding van de plaats waar de voorzijde van een trein tot stilstand moet komen voor een goede dienstuitvoering. Geldt alleen voor bestuurders van treinen voor het vervoer van personen. Nr. 226a Snelheidsverminderingsbord voor overweg Snelheid zodanig begrenzen om vóór de aangegeven overweg(en) te kunnen stoppen. Nr. 226b Wit licht met geel vlak (overwegsein) Berijden van de overweg(en) toegestaan. Nr. 226c Gedoofd wit licht met geel vlak (overwegsein) Stoppen vóór de overweg(en). Nr. 360a Signaleringslichten voor spoorbezetting. Twee vaste lichten Rangeren toegestaan.

50 Nr. 360b Signaleringslichten voor spoorbezetting. Boven: knipperend wit licht, onder: wit licht Aanduiding van de afstand tussen het voorste spoorvoertuig en het einde van het spoor die minder dan 200 meter en meer dan 50 meter bedraagt. Nr. 360c Signaleringslichten voor spoorbezetting. Twee knipperende witte lichten Aanduiding van de afstand tussen het voorste spoorvoertuig en het einde van het spoor die minder dan 50 meter bedraagt. Nr. 370 Matrixbord met signalering anti-icing in dienst voor een anti-icinginstallatie Wanneer ijskristal wit oplicht: Anti-icinginstallatie is in dienst. Indien bord gedoofd is dan is de anti-icinginstallatie niet in dienst. Nr. 371 Matrixbord met snelheidsinstructie voor een anti-icinginstallatie Wanneer snelheidsindicatie wit oplicht: De anti-icinginstallatie behandelt de trein. De adviessnelheid voor het rijden door de anti-icinginstallatie is 5 km/h. Indien bord gedoofd is dan conform de instructie het proces vervolgen.

51 Nr. 372 Matrixbord met aanduiding actuele snelheid van een trein voor een anti-icinginstallatie Matrix geeft de actuele snelheid aan in km/h. Toelichting; Bord is een hulpmiddel voor de machinist om de trein met 5 km/h door een anti-icinginstallatie te rijden. Indien bord gedoofd is dan conform de instructie het proces vervolgen. Nr. 373 Treinlengtebord voor anti-icing Aanduiding van de plaats waar een met anti-icing behandelde trein de anti-icinginstallatie heeft verlaten. Het onderbord geeft de lengte van de trein aan in rijtuigen. De trein heeft de anti icing installatie verlaten indien deze uit het aantal op het onderbord vermelde spoorvoertuigen bestaat. Nr. 374 Matrixbord met opdracht voor de machinist voor een anti-icinginstallatie Wanneer matrixbord oplicht moet de machinist de opdracht uitvoeren. Daarbij houdt de machinist rekening met de voor het materieeltype geldende remvoorschriften. Indien bord gedoofd is dan conform de instructie het proces vervolgen. 13. Seinen voor ETCS Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 336 ETCS cabineseingeving ETCS-cabine-seingeving actief. Treinen zonder ECTS cabinesignalering zo spoedig mogelijk stoppen en opdracht van de

52 treindienstleiding opvolgen. Nr. 337 Einde ETCS cabineseingeving Einde ETCS-cabine-seingeving of ETCS-rijtoestemming. Nr. 227b l/r/o Stopplaatsmarkering Stopplaatsmarkering voor treinen die onder ETCS-cabineseingeving of een ETCS-rijtoestemming rijden of in SR mode rijden. De punt wijst naar het spoor waarvoor het sein geldt. Nr. 227a l/r wit licht: ETCS level 1 actief, stopplaatsmarkering ETCS level 1 actief achter het sein. Voorbijrijden toegestaan; daarna ETCS-cabineseingeving opvolgen. De punt wijst naar het spoor waarvoor het sein geldt.

53 Nr. 227c l/r gedoofd licht: Stopplaatsmarkering Stopplaatsmarkering voor treinen die onder ETCS-cabineseingeving of een ETCS-rijtoestemming of in SR mode rijden. De punt wijst naar het spoor waarvoor het sein geldt. 14. Handseinen voor materieelverplaatsing

54 Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 518a Van de seingever af Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Rijden van de seingever af. Nr. 519a Naar de seingever toe Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Rijden naar de seingever toe. Nr. 520a Afstoten Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Afstoten. Nr. 521 Snelheid verminderen Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Snelheid verminderen en rekenen op sein Nr. 522a Stoppen. Nr. 522a Stoppen Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Stoppen.

55 Nr. 528a Bijdrukken/combineren Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Bijdrukken/combineren. 15. Gevaarseinen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 605 Attentiesein, een matige lange toon Opletten. Nr. 606 Gevaarsein, tenminste vijf korte tonen Er dreigt gevaar. Nr. 508 Gevaarsein met rode vlag/rood licht Dag (rode vlag) Nacht (rood licht) Stoppen in verband met gevaar.

56 Nr. 509 Gevaarsein met hand/wit licht Dag (gebaar) Nacht (wit licht) Stoppen in verband met gevaar. 16. Seinen voor de persoonlijke veiligheid Vaste waarschuwingsinstallatie bij uitzichtbelemmerende objecten (wubo) Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 708 WUBO Twee witte lichten Er nadert geen trein, vanuit de richting van het uitzichtbelemmerende object, over het spoor waarop het sein betrekking heeft. Nr. 709 WUBO Twee wisselende witte lichten Er nadert een trein, vanuit de richting van het uitzichtbelemmerende object, over het spoor waarop het sein betrekking heeft Vaste waarschuwingsinstallatie op bruggen (wibr) Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 710 WIBR Twee verticale, witte lichten per spoor Er nadert geen trein over het spoor van de brug waarop het sein betrekking heeft. Nr. 711 WIBR Twee verticale, wisselende witte lichten per spoor Er nadert een trein over het spoor van de brug waarop het sein betrekking heeft.

57 16.3. Vaste waarschuwingsinstallatie voor dienstoverpaden (wido) Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 720 WIDO Twee witte lichten Er nadert geen trein over het spoor waarop het sein betrekking heeft. Nr. 721 WIDO Twee knipperende witte lichten Er nadert een trein over het spoor waarop het sein betrekking heeft Vaste waarschuwingsinstallatie in tunnels (wit) Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 722 WIT Twee verticaal, witte lichten Er nadert geen trein over het spoor waarop het sein betrekking heeft. Nr. 723 WIT Twee verticaal, wisselde witte lichten Er nadert een trein over het spoor waarop het sein betrekking heeft Geluidsseinen bij werkzaamheden Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 614 Geluidssein een matig lange toon Opletten in verband met de nadering van een trein over het spoor waarnaast men zich bevindt.

58 Nr. 616 Geluidssein tenminste vijf korte tonen Er dreigt gevaar! Nr. 617 Geluidssein lange, korte en lange toon Opletten in verband met de nadering van een trein over het spoor waarin men zich bevindt. Nr. 618 Geluidssein een korte toon De werkzaamheden kunnen beginnen of hervat worden. Nr. 724a Geel zwaai- of flitslicht en sirene. Er nadert een trein. Nr. 724b Niet werkend geel zwaai of flitslicht en sirene. Er nadert geen trein. 17. Kenborden Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Kilometerbord/Hectometerbor d Kilometer aanduiding. Seinnummerbord Aanduiding van het nummer van het lichtsein of het sein Nr. 227a ETCS level 1 actief of Nr. 227b Stopplaatsmar-kering.

59 Seinnummerbord met V Aanduiding van het nummer van een voorsein. Seinnummerbord met R Aanduiding van het nummer van een herhalingssein Nr. 272 of 273 dat is gekoppeld aan een lichtsein met hetzelfde nummer. Seinnummerbord met A Aanduiding van het nummer van een automatisch lichtsein dat geen P-sein is. Seinnummerbord met C Aanduiding van het nummer van een codewisselsein Nr. 330 dat is gekoppeld aan een lichtsein met hetzelfde nummer. Toegevoegd seinnummerbord Aanduiding van een lichtsein zonder origineel nummer. Pijlbord Aanduiding van het spoor waarvoor het sein bestemd is. Aanduiding van de sporen waarvoor het sein bestemd is.

60 Wisselnummerbord Aanduiding van het nummer van een wissel. Krukkastbord Aanduiding van een kast waarin zich een wisselkruk bevindt. Telefoonkastbord Aanduiding van een kast waarin zich een telefoon bevindt waarmee rechtstreeks contact kan worden opgenomen met de treindienstleider. Bord Einde looppad Aanduiding van het einde van een looppad. 18. Markeringen Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Wit/zwart vlak op contragewicht, omzetstoel of wisselstandaanwijzer Aanduiding van de normaalstand van een ter plaatse te bedienen wissel, indien het witte vlak boven is. Na het berijden wordt het wissel in de in normaalstand teruggelegd. Vrijbalk Aanduiding van de uiterste grens op

61 een spoor waar spoorvoertuigen geplaatst kunnen worden zonder in aanraking te komen met spoorvoertuigen op het nevenspoor. 19. Lokaal voorkomende seinen Amsterdam Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 215b Rood met gele driehoek Stoppen vóór het sein. Nr. 223 Laag geplaatst wit licht met vierkant zwart bord met gele driehoek met de punt omlaag Bij nadering van het lichtsein: het lichtsein heeft geen betekenis. Bij vertrek vanuit de stilstand: rijden toegestaan met een zodanige snelheid, die niet hoger is dan 40 km/h, om op elke plaats achter dit sein, waar een belemmering voor het verder rijden aanwezig is, te kunnen stoppen Venlo Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 301a Stopbord E-Tractie Stoppen voor het bord. Geldt alleen voor bestuurders van losse, elektrische locomotieven die niet geschikt zijn voor V wisselspanning. Geldt alleen voor bestuurders van losse, elektrische locomotieven die niet geschikt zijn voor V gelijkspanning.

62 Nr. 224 Wit licht bij gedoofd lichtsein met bord VS Voorbijrijden toegestaan met een snelheid van ten hoogste 40 km/h., indien de bestuurder in het bezit is van een geldige aanwijzing Verkeerd Spoor voor het betrokken spoor Kijfhoek Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 270a Heuvelaanrijsein keper omhoog Rijden over de rangeerheuvel naar de verdeelsporen toegestaan.

63 Nr. 270b Heuvelaanrijsein keper omlaag Opduwen van te heuvelen spoorvoertuigen toegestaan. Niet toegestaan met de locomotief het sein voorbij te rijden. Nr. 270c Heuvelaanrijsein rode balk Voorbijrijden van het sein alleen toegestaan na toestemming van de treindienstleider Nederlands Belgisch baanvakken Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 349 Bord Seinen rechts naast spoor Aanduiding van de plaatsing van de seinen aan de rechterzijde van het spoor waarvoor zij bestemd zijn. Nr. 349a Belgisch pijlbord Aanduiding van het spoor waarvoor het sein bestemd is Diverse baanvakken Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 306b Uitschakelbord Uitschakelen tractiestroom. Geldt alleen voor bestuurders van treinen, voorzien van stroomafnemers, die door de betrokken

64 spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 307b Inschakelbord Inschakelen tractiestroom toegestaan. Indien een onderbord is aangebracht, mag het inschakelen van de tractiestroom slechts geschieden indien de trein uit niet meer dan het aantal op het onderbord vermelde spoorvoertuigen bestaat. Geldt alleen voor bestuurders van treinen, voorzien van stroomafnemers, die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 308b stroomafnemers neer Binnen driehonderd meter de stroomafnemers neerlaten. Geldt alleen voor bestuurders van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 309b stroomafnemers neer De stroomafnemers moeten zijn neergelaten. Geldt alleen voor bestuurders van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen. Nr. 310b stroomafnemers op Toestemming om de stroomafnemers op te zetten. Geldt alleen voor bestuurders van treinen die door de betrokken spoorwegonderneming zijn aangewezen.

65 19.6. Baanvakken Tilburg s Hertogenbosch en Boxtel Eindhoven Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 725a Gedoofd licht Sein geeft geen opdracht. Nr. 725b Knipperen rood licht Aanduiding van de activering van de werkzoneschakelaar voor het spoor waarop de werkzonelamp betrekking heeft Amersfoort Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr 268a/b Heuvelen verboden a Niet toegestaan spoorvoertuigen naar of over de heuvel te duwen. b

66 Nr 269a/b Heuvelen toegestaan a Duwen van spoorvoertuigen naar of over de heuvel Toegestaan. b 20. Seinen op buitendienstgesteld spoor Nr. / Sein Afbeelding Betekenis Nr. 725b Knipperen rood licht (hoog en laag) Voor werktreinen: Stop vóór het sein. Voor de persoonlijke veiligheid: De werkzoneschakelaar voor de werkzone die ligt voor het betreffende sein is geactiveerd.

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Gelijk aan de versie van 1 juni 2016, alleen examenstof is verduidelijkt

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 (nummering conform Seinenboek) Naam Nrs bijlage 4 Examenstof 2 Lichtseinen:

Nadere informatie

1 van 11 30-12-2013 22:12

1 van 11 30-12-2013 22:12 1 van 11 30-12-2013 22:12 Regeling spoorverkeer (Tekst geldend op: 30-12-2013) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Nadere informatie

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening 1 Lichtseinen: 1.1 hoofdseinen Hoog groen 1 201 x Groen knipper 2; 3 202 Groen knipper/laag

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013 Naam Nrs bijlage 4 Rgr 1 Lichtseinen: 1.1 hoofdseinen Hoog groen 201

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17990 2 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 1 juli 2015, nr. IENM/BSK-2015/93679,

Nadere informatie

Seinenboek NS Reizigers

Seinenboek NS Reizigers NS Reizigers 1 mei 2013 pagina 1/69 Bijgewerkte wijzigingsbladen nr. datum auteur opm. 0 2005 NSR Spoorwegveiligheid en Regelgeving 1 2007 NSR Spoorwegveiligheid en Regelgeving 2 9 juni 2011 NSR Publicatie

Nadere informatie

Seinenboek 2005 DY 100100

Seinenboek 2005 DY 100100 Seinenboek 2005 DY 100100 COLOFON: Inhoud: NS Reizigers sectie Spoorwegveiligheid & Regelgeving Vormgeving: Interne Communicatie NS Reizigers BIJGEWERKTE WIJZIGINGSBLADEN Nr.: Datum: Bijgewerkt door: Standplaats:

Nadere informatie

Regeling spoorverkeer

Regeling spoorverkeer VW Regeling spoorverkeer Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) 15 december 2004/Nr. HDJZ/ S&W/2004-3093 Hoofddirectie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10451 7 juli 2010 Regeling tot wijziging van de Regeling spoorverkeer in verband met de vaststelling van ETCS-gebruiksvoorschriften

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 9, 35 en 36 van het Besluit spoorverkeer;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 9, 35 en 36 van het Besluit spoorverkeer; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35935 12 juli 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 4 juli 2016, nr. IENM/BSK-2016/111112,

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider Formulierenboek Van Auteurs Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf Projectleider Herman Tijsma Versie 1.0 Datum 24 mei 2012 Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer 3 2.1

Nadere informatie

Regeling spoorverkeer

Regeling spoorverkeer Regeling spoorverkeer Toelichting Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Deze regeling strekt ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer. Het gaat hier om

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Besluit tot vaststelling van het Tram Sein Reglement

PROVINCIAAL BLAD. Besluit tot vaststelling van het Tram Sein Reglement PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 7834 30 november 2015 Besluit tot vaststelling van het Tram Reglement Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 17 november 2015, nr.

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-RICHTLIJN M-007 Beremming en Remproeven Colofon Richtlijnbeheerder

Nadere informatie

1 van :10

1 van :10 http://wetten.overheinl/bwbr0017624/geldigheids.. 1 van 10 30-12-2013 22:10 Besluit spoorverkeer (Tekst geldend op: 30-12-2013) Besluit van 3 december 2004, houdende regels met betrekking tot het veilig

Nadere informatie

VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019

VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019 VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019 1/15 Inhoud 1 Rijden, rangeren en wegzetten 4 1.1 Voorwoord 4 1.2 Wie is verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van de trein? 4 1.3 Wat

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 23-04-13) Versie 2.0 Na review (HB 05-05-13) Versie 2.1 Na review (TT 15-05-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Bron: Ontwerp voorschrift, Tekenvoorschrift voor de BVS- en WVK-tekening Railinfrabeheer, Tractie-energievoorzieining 1500V

Nadere informatie

Nederlands seinenstelsel. op de modelbaan. Colofon. G. te Nuyl GtN13-02. NL seinenstelsel op de modelbaan. Auteur Kenmerk Versie 1.

Nederlands seinenstelsel. op de modelbaan. Colofon. G. te Nuyl GtN13-02. NL seinenstelsel op de modelbaan. Auteur Kenmerk Versie 1. Nederlands seinenstelsel op de modelbaan Colofon Auteur Kenmerk Versie 1.0 G. te Nuyl GtN13-02 Datum 8 februari 2014 Status vrijgegeven Document op de modelbaan Revisiegegevens Datum Versie Hoofdstuk/paragraaf

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten

Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 24-02-13) Versie 1.1 globale review (RvS 27-03-13) Versie 2.0 Na review (DT 01-05-13)

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief Formulierenboek Verantwoordelijke Eigenaar Auteur Directeur ProRail VL Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing Versie 2.0 17 maart 2014 Status Definitief Link naar document http://www.prorail.nl/vervoerders/toegang-tot-het-spoor/algemene-en-operationele-voorwaarden

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV)

Vakkennis Machinist. Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV) Vakkennis Machinist Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV) 01-11-16 De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet als leerboek,

Nadere informatie

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand Formulierenboek Van Eigenaar Herman Tijsma Kenmerk VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer en revisie 3 2.1

Nadere informatie

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Herziening ministeriele regeling spoorverkeer 1. Specificeren bij welke aanwijzingen cf. art. 36 trein stilgezet

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen

Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 24-02-13) Versie 1.1 Revisie (MD en MdW 28-02-13) Versie 2.0 Na review (TT 01-03-13) Versie

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven.

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. 110 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. Seinen op treinen. (Treinseinen). Bij treinen, waarvan het voorste en het achterste

Nadere informatie

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. 146 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK VIII. Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. Sein 59. Langzaam rijden.

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 7 Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist. Cluster 7 Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7 Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV) 08-12-16 De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet

Nadere informatie

VVRV cluster Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken, versie maart 2019

VVRV cluster Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken, versie maart 2019 VVRV cluster Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken, versie maart 2019 1/12 Inhoud 1 Voorbereiden, gereedmaken en vertrekken 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Hoe bereidt de machinist zich voor op de dienst? 3 1.3

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 23-04-13) Versie 2.0 Na review (HB 05-05-13) Versie 2.1 Na review (TT 15-05-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig. 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont

Nadere informatie

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur;

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur; (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling houdende vaststelling van eisen ten aanzien van inrichting, uitrusting en technische eigenschappen van de hoofdspoorweginfrastructuur en het onderhoud daarvan (Regeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4831 14 maart 2012 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 5 maart 2012, nr. IENM/BSK-2012/23596, tot

Nadere informatie

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 Machinist 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 2 Gebieden: gebied verantwoordelijk bestaat uit de sporen - WZ, vanaf sein 2;

Nadere informatie

Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist

Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist Invulinstructie Traject.. vice versa SAP trajectcode(s).. Let op! Om eenduidige en duidelijke wegkennisdocumenten te realiseren voor machinisten is een aantal

Nadere informatie

Het bij een lichtsein door wit licht gevormd getal geeft de snelheid aan in tientallen kilometers per uur.

Het bij een lichtsein door wit licht gevormd getal geeft de snelheid aan in tientallen kilometers per uur. Bijlge 4, ehorende ij rtikel 24 vn de Regeling spoorverkeer Hoofdstuk 1. Het ij een lichtsein door wit licht gevormd getl geeft de snelheid n in tientllen kilometers per uur. 1. Lichtseinen. 1.1 Hoofdseinen

Nadere informatie

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam Beslissende over Regels in het belang van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v11-05-2016 Nr. crit. criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Richtlijn 2007/59 EU bijlage VI, punt 3 Kennis van de

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 6 Beveiligingssystemen. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV )

Vakkennis Machinist. Cluster 6 Beveiligingssystemen. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV ) Vakkennis Machinist Cluster 6 Beveiligingssystemen Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV 01-11-16) De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet als leerboek, vandaar

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Datum Rijweginstelling en roodseinpassages 2 van 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 5 3 Inspectieresultaten 7 3.1 Hengelo 7 3.2 Enschede

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Rapport Datum 9 april 2008 Rijweginstelling en roodseinpassages Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 6 3 Inspectieresultaten 8 3.1 Hengelo

Nadere informatie

Trein met te hoge snelheid door wissel te Nieuwerkerk

Trein met te hoge snelheid door wissel te Nieuwerkerk Trein met te hoge snelheid door wissel te Nieuwerkerk Onderzoek naar voorval te Nieuwerkerk aan de IJssel op 14 februari 2009 Datum 4 januari 2010 Status Definitief Trein met te hoge snelheid door wissel

Nadere informatie

Brancherichtlijn Oversteken van sporen

Brancherichtlijn Oversteken van sporen Brancherichtlijn Oversteken van sporen vijf veel voorkomende situaties Behoort bij VVW-Trein Brancherichtlijn Oversteken van sporen 1.3 dec 14 1 Brancherichtlijn Oversteken van sporen 1.3 dec 14 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 662 Besluit van 3 december 2004, houdende regels met betrekking tot het veilig en ongestoord gebruik van hoofdspoorwegen (Besluit spoorverkeer)

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden-Haarlem v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden-Haarlem v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden- v24-04-2016 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 19 Bijzonderheden baanvak: kan bijzonderheden van het baanvak noemen voor een

Nadere informatie

Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle

Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle 2 Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle RV09-0333 Datum 26 november 2010 Status RV09-0333, Definitief Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle RV09-0333 Datum 26 november 2010 Status

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v11-05-2016 Nr. crit. criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Richtlijn 2007/59 EU bijlage VI, punt 3 Kennis van de lijn,

Nadere informatie

DIENSTREGLEMENT LOKAAL SPOOR AMSTERDAM DEEL I : SEINREGLEMENT DEEL II : TREINDIENST DEEL III : WERKTREINEN

DIENSTREGLEMENT LOKAAL SPOOR AMSTERDAM DEEL I : SEINREGLEMENT DEEL II : TREINDIENST DEEL III : WERKTREINEN DIENSTREGLEMENT LOKAAL SPOOR AMSTERDAM DEEL I : SEINREGLEMENT DEEL II : TREINDIENST DEEL III : WERKTREINEN 1 Aanvullingen Dit boekwerk is bijgewerkt tot en met de aanvulling waarvan het nummer hieronder

Nadere informatie

In deze regeling wordt verstaan onder afstand: afstand als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het Besluit bijzondere spoorwegen.

In deze regeling wordt verstaan onder afstand: afstand als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het Besluit bijzondere spoorwegen. Concept ten behoeve van internetconsultatie november 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IenM/BSK-2015/196805, houdende vaststelling van de afstand, bedoeld

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL 550 - TUCHTREGLEMENT BIJLAGE III BESTRAFFING VAN DE FOUTEN TEGEN DE VEILIGHEID VAN HET VERKEER. A. INBREUKEN OP DE REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN Page 1 of 13 Colofon Betreft: Lokale Regelgeving Spoorwegveiligheid Locatie: Onderhoudsbedrijf Onnen Regio: Productie-eenheid Noord Auteurs: L. Mulder & R.J.M.

Nadere informatie

Reglement op de Raccordementen 1966

Reglement op de Raccordementen 1966 1 van 5 30-12-2013 21:20 Reglement op de Raccordementen 1966 (Tekst geldend op: 30-12-2013) Besluit van 6 mei 1966, houdende vaststelling van een reglement ter verzekering van het veilig gebruik van spoorwegen,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 9 Wet van 19 november 2014 tot wijziging van de Spoorwegwet en de Wet personenvervoer 2000 in verband met een tweede tranche van uitvoeringsmaatregelen

Nadere informatie

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/Formulierenboek 3.1/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.1 Datum 13 maart 2015 Bestand

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/Formulierenboek 3.1/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.1 Datum 13 maart 2015 Bestand Formulierenboek Van Eigenaar Herman Tijsma Kenmerk VL VLV VMK/Formulierenboek 3.1/Definitief Versie 3.1 Datum 13 maart 2015 Bestand Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer en revisie 3 2.1

Nadere informatie

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Blad 1 van 5 CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Datum en tijdstip voorval: - - ; : Hoort bij MBV met logboeknr., baanvak/lok. Formulier opsturen naar: rail@ilent.nl of postadres: Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Besluit van 30 oktober 1981, houdende vaststelling van een Algemeen reglement voor de stadsspoorwegen

Besluit van 30 oktober 1981, houdende vaststelling van een Algemeen reglement voor de stadsspoorwegen (Tekst geldend op: 30-12-2008) Besluit van 30 oktober 1981, houdende vaststelling van een Algemeen reglement voor de stadsspoorwegen Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Geo-objectencatalogus Treinbeveiligingsysteem

Geo-objectencatalogus Treinbeveiligingsysteem Geo-objectencatalogus Treinbeveiligingsysteem Van Eigenaar Sebastian Heijblom Kenmerk Versie 1.0.0 Datum Bestand Onderwerp Status Geo-objectencatalogus Treinbeveiliging Defintief Pagina 1 van 101 Inhoudsopgave

Nadere informatie

nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3

nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Vragenset wegexamen 33A Den Haag Centraal Binckhorst vice versa v13-11-2014 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de afkortingen

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid. RnV-NORMBLAD M-008. Voertuigen met Beperkingen

Spoorwegveiligheid. RnV-NORMBLAD M-008. Voertuigen met Beperkingen Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500 BM Utrecht Tel. 030 2363131 Email: safety@railned.ns.nl RnV-NORMBLAD M-008 Voertuigen met Beperkingen Colofon Normbladbeheerder

Nadere informatie

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001 Assetmanagement Gebruiksvoorschrift INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Beherende instantie: Inhoud verantwoordelijke: Status: AM Kwaliteitsmanagement Manager Treinbeveiligingssystemen Definitief

Nadere informatie

Gebruikers Voorschrift

Gebruikers Voorschrift Assetmanagement Gebruikers Voorschrift Bediening van infra-elementen t.b.v. diverse treinbeveiligingsinstallaties Beherende instantie: Inhoud verantwoordelijke: Status: AM Kwaliteitsmanagement AS / Systemen

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Rapportagedatum 1 mei 2007. Onderzoeksnummer

Onderzoeksrapport. Rapportagedatum 1 mei 2007. Onderzoeksnummer Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op woensdag 20 september 2006 om 12:58 uur rijdt een reizigerstrein te Weesp voorbij een stoptonend sein. In het spoor voorbij het sein wordt gewerkt. Er vallen geen slachtoffers.

Nadere informatie

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11)

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11) Intitulé : MINISTERIELE REGELING van 18 januari 2000 no. 1 ter uitvoering van artikel 3, tweede lid, en artikel 8, eerste lid, van het Landsbesluit verkeersregels (AB 1999 no. 39) Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 30-12-2008) Besluit van 3 december 2004, houdende regels over de verdeling van de capaciteit van de hoofdspoorweg-infrastructuur (Besluit capaciteitsverdeling hoofdspoorweginfrastructuur)

Nadere informatie

Onderzoeksrapport RV-07U1031

Onderzoeksrapport RV-07U1031 Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op 26 november 2007 om 14:19 uur rijdt een reizigerstrein in de Schipholtunnel voorbij een gedoofd sein, dat rood behoort te tonen. St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500

Nadere informatie

Botsing tussen twee treinen op emplacement Tilburg Goederen Onderzoek naar aanleiding van de botsing tussen een reizigerstrein en een goederentrein

Botsing tussen twee treinen op emplacement Tilburg Goederen Onderzoek naar aanleiding van de botsing tussen een reizigerstrein en een goederentrein Botsing tussen twee treinen op emplacement Tilburg Goederen Onderzoek naar aanleiding van de botsing tussen een reizigerstrein en een goederentrein op 6 maart 2015 Botsing tussen twee treinen op emplacement

Nadere informatie

Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting. Bevindingen naar aanleiding van de bijna-botsing op 2 september 2013

Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting. Bevindingen naar aanleiding van de bijna-botsing op 2 september 2013 Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting Bevindingen naar aanleiding van de bijna-botsing op 2 september 2013 Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek

Nadere informatie

Besluit van 25 januari 1977, houdende vaststelling van een algemeen reglement voor de dienst op de hoofd- en lokaalspoorwegen

Besluit van 25 januari 1977, houdende vaststelling van een algemeen reglement voor de dienst op de hoofd- en lokaalspoorwegen (Tekst geldend op: 30-12-2008) Besluit van 25 januari 1977, houdende vaststelling van een algemeen reglement voor de dienst op de hoofd- en lokaalspoorwegen Wij Juliana, bij de gratie Gods, Koningin der

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

Trein passeert gedoofd sein bij de Zaanbrug

Trein passeert gedoofd sein bij de Zaanbrug Trein passeert gedoofd sein bij de Zaanbrug Onderzoek naar aanleiding van de passage van gedoofd sein 194 tussen Zaandam en Zaandam Kogerveld door trein 1514 op 2 november 2015. Pagina 1 van 26 Trein

Nadere informatie

Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel)

Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel) (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; gelet op de artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2a van de

Nadere informatie

in combinatie met

in combinatie met 2011-240 in combinatie met 2012-653 Besluit van 3 mei 2011, houdende vaststelling van voorschriften met betrekking tot de bekwaamheid en geschiktheid van spoorwegpersoneel met een veiligheidsfunctie (Besluit

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu, van nr. IenM/BSK-2012/ Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu, van nr. IenM/BSK-2012/ Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken; Besluit van houdende milieukwaliteitseisen voor externe veiligheid in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen over transportroutes (Besluit externe veiligheid transportroutes) Op de voordracht

Nadere informatie

Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert

Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert V-WKREG00010 v.001 25-5-2010 BR Eenduidige WTI 1/8 Scope Veel risico s in de railinfra kunnen in het voortraject van een project

Nadere informatie

Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting

Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van lnfrastrucruuren Milieu Bijna-botsing tussen twee reizigerstreinen bij Hattemerbroek Aansluiting Bevindingen naar aanleiding van de bijna-botsing op 2

Nadere informatie

Onderzoeksrapport RV-08U0818

Onderzoeksrapport RV-08U0818 Op zaterdag 11 oktober 2008 vindt om 11:02 uur te Gouda een zijdelingse aanrijding plaats tussen een intercitytrein van NS Reizigers en een internationale trein van Thalys Nederland. 1 van 49 Autorisatie

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen AFMETINGEN EN GEWICHTEN Afmetingen van landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, aanhangwagens

Nadere informatie

Inleiding Treinbeveiliging

Inleiding Treinbeveiliging Inleiding Treinbeveiliging KIVI 22 januari 2014 22-2-14 MvdW / bewerkt AZ Inhoud Waarom Treinbeveiliging De in Nederland toegepaste technologie Actuele ontwikkelingen O.a. ERTMS Presentatie Treinbeveiliging

Nadere informatie

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid KOM, DE TREIN IS VOORBIJGEREDEN, WE KUNNEN OVERSTEKEN! WACHT TOTDAT DE SLAGBOMEN OMHOOG ZIJN EN HET SEIN WIT WORDT. MISSCHIEN KOMT ER

Nadere informatie

ProRail. Objectencatalogus. Assetmanagement. Versie:

ProRail. Objectencatalogus. Assetmanagement. Versie: ProRail Assetmanagement Objectencatalogus Beherende instantie: Inhoudelijk verantwoordelijk: AM Informatie AM Conditie / Onderhoud / Prestaties Versie: 2016-1.0 As spoor in kunstwerk As spoor in overweg

Nadere informatie

Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa

Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa 23-03-2015 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de afkortingen

Nadere informatie

Onderzoeksrapport RV-07U0498

Onderzoeksrapport RV-07U0498 Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op zaterdag 16 juni 2007 om 22:15 uur rijdt een reizigerstrein voorbij een stoptonend sein op het emplacement Weesp, waarna een zijdelingse botsing plaatsvindt met een

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 7 MEI 1999. - Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 HOOFDSTUK I. - Signaleren van werken. Artikel 1. Algemene

Nadere informatie

Reizigerstrein passeert stoptonend sein

Reizigerstrein passeert stoptonend sein Reizigerstrein passeert stoptonend sein onderzoek naar de bijna frontale botsing op 23 juni 2010 te Amersfoort Datum 24 januari 2011 Status Definitief Reizigerstrein passeert stoptonend sein onderzoek

Nadere informatie