JAARPLAN PATIENTENADVIESRAAD MAASSTAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARPLAN PATIENTENADVIESRAAD MAASSTAD 2015-2017"

Transcriptie

1 6 oktober 2015 Status Concept Referentie - 1/13 Auteur(s) Patientenadviesraad JAARPLAN PATIENTENADVIESRAAD MAASSTAD Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnemen of enige ander manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2 2/13 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Samenstelling 4 3 Doelstelling 6 4 Werkwijze 6 5 Programma prioriteiten

3 1 Voorwoord 3/13 Het Maasstad Ziekenhuis heeft sinds 2005 een. De behartigt de gemeenschappelijke belangen van patiënten die op de zorg van het Maasstad Ziekenhuis zijn aangewezen. De raad denkt mee over onderwerpen die voor de patiënt van belang zijn en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur. Het jaarplan bevat die onderwerpen waarmee de zich nadrukkelijk wil bezig houden en/of die hij wil realiseren. De in de wet en regelgeving vastgelegde taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de zijn richtinggevend voor zijn handelen en de besluitvorming.

4 2 Samenstelling 4/13 De raad bestaat momenteel uit zes leden: Mevrouw C. (Caressa) Bol, voorzitter Mevrouw Y. (Yvon) Koomen-Rensma, vice voorzitter Mevrouw K. (Krista) van der Schee, secretaris De heer J.A. (Hans) Hauer, lid De heer B. (Bas) van der Graaff, lid N. (Nel) Schollaart - Evers, ambtelijk secretaris

5 5/13 Conform het reglement van de zijn leden benoemd voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid van een eenmalige verlenging van vier jaar. tabel 1. Aftreedschema PAR Naam Start 1e termijn Start 2e termijn Einddatum gepland Caressa Bol Yvon Koomen Krista van der Schee Hans Hauer Bas van der Graaff

6 3 Doelstelling 6/13 De houdt zich onder andere bezig met de volgende onderwerpen: Het algemene beleid rond toelating en beëindiging van de zorgverlening De positie van de patiënt De kwaliteitszorg en bewaking Het beleid dat direct met het welzijn van de patiënt te maken heeft (zoals voeding, verzorging, wachtlijsten en bejegening) De procedure voor klachtenbehandeling In de volgende gevallen vraagt de directie van het Maasstad Ziekenhuis advies aan de : Een wijziging van de doelstelling of grondslag van het ziekenhuis; Het overdragen van de zeggenschap over het ziekenhuis, een fusie, het verbreken of aangaan van een duurzame samenwerking met een andere instelling; Gehele of gedeeltelijke opheffing van activiteiten van het ziekenhuis; Een belangrijke wijziging in de organisatie van het ziekenhuis; Een belangrijke inkrimping of uitbreiding van de werkzaamheden van het ziekenhuis; De benoeming van leden van de Raad van Bestuur; De begroting en de jaarrekening. Over een aantal andere onderwerpen, die van zeer groot belang zijn, kan de Raad van Bestuur geen beslissing nemen die afwijkt van het verplichte advies van de, tenzij een onafhankelijke vertrouwenscommissie heeft geoordeeld dat het ziekenhuis in redelijkheid zijn beslissing toch kan uitvoeren. Het gaat hier om besluiten op het gebied van: Het voedingsbeleid Het algemeen beleid op het gebied van veiligheid, gezondheid en hygiëne, geestelijke verzorging, maatschappelijke bijstand, recreatie- en ontspanningsmogelijkheden Het kwaliteitsbeleid, en de instrumenten en methodes van het kwaliteitssysteem

7 7/13 Kortom, het doel van de is om door het geven van advies een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en het behartigen van de belangen van patiënten. Daarbij richt de zich vooral op die onderwerpen die van directe invloed zijn op de manier waarop patiënten de zorg ervaren.

8 4 Werkwijze Patientenraad 8/13 De neemt regelmatig deel aan ingestelde commissies of werkgroepen. Gezien de hoeveelheid activiteiten en de beschikbare tijd van de leden betekent dit in de praktijk vaak dat een afvaardiging van de deelneemt en hiervan verslag uitbrengt naar de overige leden. Op deze manier zijn alle leden betrokken bij de ontwikkelingen binnen het ziekenhuis. In het jaarplan wordt in hoofdlijnen beschreven welke ontwikkelingen en onderwerpen komende periode op de agenda staan. Dit zal verder uitgewerkt worden in een "werkplan" welke ter informatie naar de Raad van Bestuur zal worden gezonden. De werkt proactief en zal niet alleen gevraagd maar ook ongevraagd advies uitbrengen over onderwerpen die het patiëntenbelang ten goede komen. Vergaderschema 2015 Jaarlijks zijn er zo'n 12 e vergaderingen van de gepland. Daarnaast worden ook 4 vergaderingen gepland met de Raad van Bestuur. Afstemming met andere medezeggenschapsorganen als de ondernemingsraad (OR) en de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) vinden tussentijds plaats.

9 9/13 tabel 2. vergaderschema 2015 Dinsdag 10 februari 2015 Dinsdag 24 februari 2015 Dinsdag 17 maart 2015 Dinsdag 14 april 2015 Dinsdag 12 mei 2015 Dinsdag 19 mei 2015 Dinsdag 16 juni 2015 Dinsdag 28 juli 2015 Dinsdag 4 augustus 2015 Dinsdag 1 september 2015 Dinsdag 6 oktober 2015 Dinsdag 13 oktober 2015 Dinsdag 24 november 2015 Dinsdag 8 december 2015 PAR-RvB PAR-RvB PAR-RvB PAR-RvB PAR-RvB Voor moet nog een vergaderschema opgesteld worden.

10 5 Prioriteiten programma /13 De prioriteit bij alle activiteiten van de ook in ligt op het optimaliseren van de kwaliteit van zorg voor de patiënten. Hieronder volgen een aantal belangrijke ontwikkelingen en speerpunten waar de de komende periode mee aan de slag gaat Patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg Het kwaliteits- en veiligheidsbeleid is en blijft een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk binnen het Maasstad ziekenhuis. De belangrijkste thema s die door de gevolgd zullen worden, zijn: Het Veiligheids Management Systeem (VMS). Maandelijks worden zogenaamde sireneacties uitgevoerd. Hier worden verschillende risicovolle processen onder de aandacht gebracht zoals hygiëne, gebruik van protocollen of verstrekken van medicatie. Dit vindt tevens plaats op regioniveau, waarbij veiligheidscoördinatoren van de Samenwerkende Rotterdamse Ziekenhuizen (SRZ) resultaten terugkoppelen en gezamenlijk verbeteracties doorvoeren. De zal de evaluatie van deze sireneacties zoveel mogelijk bijwonen. Joint Commission International (JCI). In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het ziekenhuisbreed implementeren van het JCI normenkader. Er is veel beleid geschreven en systemen zijn heringericht. In 2013 en 2014 is dit verder uitgewerkt en geïmplementeerd. De accreditatie vindt in juni 2015 plaats en de PAR is hierbij nauw betrokken. Interne audits. Het uitvoeren van interne audits is een belangrijk onderdeel in de aanloop naar JCI- accreditatie. In januari 2012 is de projectgroep Interne Audit van start gegaan. Door interne audits uit te voeren houdt het Maasstad Ziekenhuis een actueel beeld van de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid op de afdelingen. De Patientenraad neemt af en toe deel aan audits. Prestatie-indicatoren. De prestaties van alle ziekenhuizen in Nederland worden gemeten en transparant gemaakt door middel van prestatie-indicatoren en kwaliteitsindicatoren. Het doel hiervan is dat de kwaliteit en doelmatigheid binnen de ziekenhuizen worden verbeterd en de keuzevrijheid van patiënten wordt vergroot. Al sinds 2003 levert het ziekenhuis prestatie-indicatoren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Vanaf 2013 zal een landelijk kwaliteitsinstituut bepalen welke indicatoren uitgevraagd zullen worden.

11 11/13 HSMR. Dit staat voor Hospital Standardised Mortality Rate. Dit sterftecijfer wordt berekend door de werkelijke sterfte af te zetten tegen de sterfte die op basis van een aantal patiëntkenmerken wordt verwacht (tijdens opname in het ziekenhuis). De verwachting is gebaseerd op verschillende kenmerken van de patiëntenpopulatie zoals leeftijd, geslacht en opname-urgentie. Het is daarmee een indicator voor potentieel vermijdbare sterfte in ziekenhuizen. Het Maasstad Ziekenhuis gebruikt het HSMR-cijfer als een interne achteruitkijkspiegel. Het geeft namelijk inzicht in situaties achteraf. Bij opvallende cijfers wordt bekeken of die aantallen verklaard kunnen worden of dat aanvullend onderzoek daarvoor nodig is. De HSMR is ook voor de Patientenraad een indicator. Marktonderzoek. goede en juiste informatie is belangrijk bij het nemen van juiste beslissingen. Om dit te kunnen bereiken is marktonderzoek vanaf 2011 centraal belegd in het Ziekenhuis. Het belangrijkste doel van marktonderzoek binnen het Maasstad Ziekenhuis is een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de patiëntenzorg. Het marktonderzoek richt zich op verschillende stakeholders. Niet alleen patiënten worden ondervraagd, ook verwijzers en medewerkers wordt om hun mening gevraagd. Gastvrijheid Gastvrijheid is een belangrijke pijler voor het leveren van hoogwaardige zorg. Naast het verzorgen van een goede maaltijd in een prettige ambiance is het belangrijk dat patiënten regie houden over hun leven en een waardevol bestaan kunnen leiden. "Gastvrijheidszorg met Sterren" is een waarderingssysteem dat inzicht geeft in alle aspecten van gastvrijheidszorg. Het Maasstad Ziekenhuis is beoordeeld als een instelling met een patiëntvriendelijk beleid, waarbij alles erop gericht is om het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Na de eerste visitatie in 2012 ontving het Maasstad Ziekenhuis direct drie van de vijf sterren. In 2014 werd, ondanks alle inzet, opnieuw 3 sterren bemachtigd. Dit heeft geleid tot teleurstellende reacties en heeft deelname aan dit programma op losse schroeven gezet. In 2015 wordt besloten of het Maasstad ziekenhuis opnieuw zal deelnemen aan deze audit of hiervoor een alternatief zal bedenken. Voor de Patientenraad is Gastvrijheid een belangrijk onderwerp en gestreefd wordt om dit hoog op de agenda te houden binnen het ziekenhuis. De informeert zich via allerlei manieren over de stand van zaken van dit onderwerp door verschillende activiteiten, oa. het proeven van maaltijden, het krijgen van rondleidingen op afdelingen, het geven van feedback op de website en dergelijke. Ook door

12 12/13 het verstrekken van ideeenkaarten worden patiëntsignalen verzameld die veelal met gastvrijheid te maken hebben. PR, communicatie en voorlichting De heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en het behartigen van de belangen van patiënten. Hiervoor is het van belang op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen binnen het ziekenhuis, maar is contact met patiënten en/of patiëntenverenigingen ook van belang. Komende periode zal de zich meer gaan richten op haar 'zichtbaarheid' naar de patiënten toe. Onder andere door de aanwezigheid op voorlichtingsavonden, gebruik van sociale media en de aanwezigheid op Open Dagen, georganiseerd door het ziekenhuis. Afgesproken in dat Het Ikazia ziekenhuis en het Maasstad ziekenhuis om het jaar een open dag zullen organiseren. Voor het Maasstad ziekenhuis betekent dit dat de eerstvolgende open dag in 2016 zal plaatsvinden. Tenslotte worden belangrijke stukken van de waaronder dit jaarplan, op de website van het Maasstad Ziekenhuis gepubliceerd. Externe betrekkingen De heeft in 2014 zijn lidmaatschap van het Netwerk Cliëntenraden in de Zorg (NCZ) beëindigd. De onderwerpen op de agenda van het NCZ sloten steeds minder aan bij de behoefte van patiëntenraden van ziekenhuizen. In de plaats hiervan heeft de PAR in 2014 een bijeenkomst georganiseerd voor de Patiëntenraden uit de regio en is inmiddels is afgesproken periodiek bij elkaar te komen om zodoende ervaringen te kunnen uitwisselen over werkwijze, prioriteiten, aandachtspunten, samenwerking met directie e.d. De zal door het vertrek van een lid van de klachtencommissie iemand voordragen voor deze commissie vanuit het netwerk van de Patientenraad. Overleg met bestuur, directie en andere organen Naast de e vergaderingen van de vindt ook vier keer per jaar overleg plaats met de Raad van Bestuur. Overleg met de Ondernemingsraad (OR) en de Verplegende en Verzorgende Adviesraad (VAR) wordt in voortgezet. Dit overleg is bedoeld informatie uit te wisselen over elkaars activiteiten voor zover ze te maken hebben met het patiëntenbelang.

13 13/13 Nieuw dit jaar is het Medisch Specialistisch Bedrijf, waar alle vrijgevestigde medisch specialisten in zijn verenigd. De Patientenraad heeft verzocht om in gesprek te gaan met het Medisch Specialistisch Bedrijf in het kader van kwaliteit van zorg. In de loop van 2015 zal bekeken worden in welk overleg dit opgepakt kan worden. Spijkenisse Medisch Centrum Op maandag 24 juni 2014 is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet verklaard. Daarna hebben het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis besloten om het Ruwaard van Putten Ziekenhuis over te nemen onder de nieuwe naam: Spijkenisse Medisch Centrum. De drie ziekenhuizen hebben een duurzaam zorgprofiel geformuleerd, waarbij sprake is van een maandag t/m vrijdag ziekenhuis met als uitgangspunten: 1. Goede zorg; dichtbij als het kan, verder weg als het moet. 2. Meer samenwerking tussen de ziekenhuizen ten Zuiden van de Maas. Deze ziekenhuizen zien elkaar als partner in een netwerk van medisch specialistische zorg. 3. Een intensieve samenwerking met de eerste lijn zoals huisartsen en verloskundigen, met respect voor elkaars deskundigheid. De verandering richting het nieuwe ziekenhuis zal geleidelijk in fases worden uitgevoerd. De drie ziekenhuizen werken de komende tijd dit vervolgtraject verder uit. De zal hierbij goed geïnformeerd worden en heeft gevraagd om een jaarlijkse update voor alle betrokken partijen.

PATIENTENRAAD MAASSTAD ZIEKENHUIS MEERJARENPLAN

PATIENTENRAAD MAASSTAD ZIEKENHUIS MEERJARENPLAN PATIENTENRAAD MAASSTAD ZIEKENHUIS MEERJARENPLAN 2017-2021 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p.3 2. Samenstelling p.4 3. Doelstelling p.5 4. Werkwijze patiëntenraad p.6 5. Programma prioriteiten 2017-2021 p.7

Nadere informatie

1.5 Reglement cliëntenraad

1.5 Reglement cliëntenraad 1.5 Reglement cliëntenraad Versiedatum: 11-02-2019 Pagina 1 van 4 Inleiding In de ontwikkelingsfase van Stichting Ela is er een duidelijke visie geformuleerd. Onze cliënten hebben in het verleden weinig

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner Beleidsplan Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode 2012 2016 De cliënt als partner 1 Inleiding De cliënt als partner In de afgelopen beleidsperiode heeft er in het Martini Ziekenhuis een verandering van

Nadere informatie

Er is gewerkt naar een concreet en beknopt jaarplan 2017.

Er is gewerkt naar een concreet en beknopt jaarplan 2017. 2 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2017 van onze Cliëntenraad. Eind 2016 besloten de Cliëntenraden van Isala Zwolle en Isala Diaconessenhuis om per 1 januari 2017 één Cliëntenraad te vormen voor heel

Nadere informatie

Even voorstellen: de cliëntenraad. Tevreden patiënten... daar doen we alles voor!

Even voorstellen: de cliëntenraad. Tevreden patiënten... daar doen we alles voor! Even voorstellen: de cliëntenraad Tevreden patiënten... daar doen we alles voor! Wat doet de Cliëntenraad (CR) van het St.Jans Gasthuis Weert voor u? De CR behartigt de gemeenschappelijk belangen van cliënten

Nadere informatie

Jaarplan Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg. Pagina 1 van 10

Jaarplan Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg. Pagina 1 van 10 Jaarplan 2018 Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg Pagina 1 van 10 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2018 van onze Cliëntenraad. In dit jaarplan zijn beleid, visie en werkwijze van

Nadere informatie

Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum. Uw mening telt!

Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum. Uw mening telt! Cliëntenraad Zuyderland Medisch Centrum Uw mening telt! Inleiding De mening van cliënten en bezoekers is belangrijk voor het Zuyderland Medisch Centrum. Sinds 30 september 1998 heeft het ziekenhuis dan

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015

Activiteitenplan 2015 Activiteitenplan 2015 Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Groningen Het activiteitenplan 2015 van de Cliëntenraad van het Martini Ziekenhuis Groningen is een afgeleide van het Beleidsplan van de Cliëntenraad

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Partijen: stichting BovenIJ Ziekenhuis te Amsterdam ten deze vertegenwoordigd door de heer mr. R.R.M. Berendsen, nader te noemen: de directie En

Nadere informatie

Aanvulling van onderwerpen waar de cliëntenraad advies over mag geven: voorbeeld: aannemen personeel

Aanvulling van onderwerpen waar de cliëntenraad advies over mag geven: voorbeeld: aannemen personeel Rechten van de cliëntenraad Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (de WMCZ) In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (de WMCZ) staan de rechten van de cliëntenraad. Er zijn 3 soorten

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Inhoudsopgave 1. Voorwoord pag. 3 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad pag. 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad pag. 5 4. Activiteiten 4.1 Vergaderingen

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 Jaarverslag Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 INHOUDSOPGAVE BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de Cliëntenraad 4 Samenstelling van de Cliëntenraad 5 Behandelde adviesaanvragen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

Inleiding. Cliënten. Cliëntenraad Lievensberg ziekenhuis

Inleiding. Cliënten. Cliëntenraad Lievensberg ziekenhuis Cliëntenraad Inleiding Om de kwaliteit van zorg mede te bewaken is op 1 juni 1996 de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen in werking gesteld. Deze wet verplicht elke zorginstelling een Cliëntenraad

Nadere informatie

Jaarplan cliëntenraad WZA 2018

Jaarplan cliëntenraad WZA 2018 Cliëntenraadwza Jaarplan cliëntenraad WZA 2018 Inleiding De cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van de cliënten/patiënten van het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen (WZA), door het gevraagd

Nadere informatie

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven.

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. Doel De Wilde Haan. Aantal leden : Behartigen van de belangen van de cliënten van Stichting Buurderij

Nadere informatie

Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis. jaarplan 2015

Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis. jaarplan 2015 Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis jaarplan 2015 Missie Cliëntenraad De Cliëntenraad heeft als doelstelling: de patiënt centraal Zij heeft deze doelstelling vertaald in de missie: Om de beleving en het

Nadere informatie

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2012. Diabetes Zorgsysteem West-Friesland

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2012. Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2012 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Cliëntenraad 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad 5 4. Activiteiten in 2012 6 5. Adviezen 7

Nadere informatie

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Cliëntenraad 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad 5 4. Activiteiten in 2013 6 5. Adviezen 7

Nadere informatie

Instellingsbesluit Patiëntenraad Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)

Instellingsbesluit Patiëntenraad Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) Instellingsbesluit Patiëntenraad Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) Vastgesteld door de Raad van Bestuur op 09-03-2004, Herziene versie vastgesteld op 14 november

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD. Jaarplan 2012

CLIËNTENRAAD. Jaarplan 2012 CLIËNTENRAAD Jaarplan 2012 Vastgesteld: 24 januari 2012 Evaluatie: 2013 1 INLEIDING Sinds 1996 bestaat er een wet die alle zorginstellingen verplicht om een cliëntenraad te hebben. Deze zogenaamde Wet

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Programma Cliëntenraden: Waar zitten ze? Wat doen ze? Kansen voor u en hen? Samenwerking, hoe pakt u dat aan? Waar zitten

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting Partijen: stichting te Leiden, vertegenwoordigd door mevrouw J.I. van Oostveen als zijnde voorzitter van de raad van bestuur,

Nadere informatie

Inleiding 3. Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4. Portefeuilleverdeling 4. Vergaderingen / bijeenkomsten 5

Inleiding 3. Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4. Portefeuilleverdeling 4. Vergaderingen / bijeenkomsten 5 INHOUD Pagina Inleiding 3 Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4 Portefeuilleverdeling 4 Vergaderingen / bijeenkomsten 5 Onderwerpen die besproken zijn in 2015 6 Overig 7 Vooruitblik 2016 7 Status:

Nadere informatie

Voorwoord. Aan het einde van 2017 ontstaan er twee vacatures in de raad. In het nieuwe jaar 2018 hopen we weer op volle sterkte door te kunnen gaan.

Voorwoord. Aan het einde van 2017 ontstaan er twee vacatures in de raad. In het nieuwe jaar 2018 hopen we weer op volle sterkte door te kunnen gaan. Jaarplan Cliëntenraad 2018 Voorwoord Goede kwaliteit van zorg, met de patiënt te midden van iedere vraagstelling, is voor elke Cliëntenraad van grote waarde. Om die reden heeft het Bestuursteam van Isala

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad Isala Diaconessenhuis

Jaarverslag Cliëntenraad Isala Diaconessenhuis Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Isala Diaconessenhuis Inhoudsopgave Voorwoord 4 Missie en visie 5 Samenstelling 5 Interne en externe overleggen 6 Adviesaanvragen 7 Verzwaarde adviesaanvragen 8 Ongevraagd

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 Horn, november 2017 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

I N F O R M A T I E P R O T O C O L R A A D V A N B E S T U U R R A A D V A N T O E Z I C H T J E R O E N B O S C H Z I E K E N H U I S

I N F O R M A T I E P R O T O C O L R A A D V A N B E S T U U R R A A D V A N T O E Z I C H T J E R O E N B O S C H Z I E K E N H U I S 14-1978/1.1.1/IV I N F O R M A T I E P R O T O C O L R A A D V A N B E S T U U R R A A D V A N T O E Z I C H T J E R O E N B O S C H Z I E K E N H U I S Aan dit informatieprotocol liggen de volgende uitgangspunten

Nadere informatie

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad BORBOLETA BV advies en interim management training & mediation Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad Een onderneming in de zorgsector heeft in het overleg over tal van zaken

Nadere informatie

Diabetes Zorgsysteem West-Friesland

Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Jaarverslag van de Cliëntenraad DZS 2011 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Als het getij verandert moet men de bakens verzetten Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Cliëntenraad 4 3. Bevoegdheden Cliëntenraad

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad BovenIJ ziekenhuis

Reglement Cliëntenraad BovenIJ ziekenhuis Reglement Cliëntenraad BovenIJ ziekenhuis Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. Ziekenhuis: het BovenIJ ziekenhuis te Amsterdam b. De Cliëntenraad: de Cliëntenraad van

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST UNIVERSITAIR CENTRUM PSYCHIATRIE (UCP) EN CLIËNTENRAAD UCP

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST UNIVERSITAIR CENTRUM PSYCHIATRIE (UCP) EN CLIËNTENRAAD UCP SAMENWERKINGSOVEREENKOMST UNIVERSITAIR CENTRUM PSYCHIATRIE (UCP) EN CLIËNTENRAAD UCP INLEIDING: 2 ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN 2 ARTIKEL 2 DOELSTELLING EN DOELEN 3 ARTIKEL 3 SAMENSTELLING EN BENOEMING 3

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant stelt conform

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015 0 DE CLIËNTENRAAD VAN HET RODE KRUIS ZIEKENHUIS TE BEVERWIJK BIEDT U HIERBIJ HET JAARVERSLAG OVER 2015 AAN. Inhoud Inhoud... 1 1. Voorwoord... 2 2. Doelstelling... 3 3. Samenstelling

Nadere informatie

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis Jaarverslag 2015 Het is een goed gebruik om jaarlijks openbaar verslag te doen van de werkzaamheden van de Cliëntenraad. Dat is ook in ons huishoudelijk reglement vastgelegd.

Nadere informatie

Vrijwilligerscentrum/ vrijwilligersbeleid/ MHO & CMO augustus 2011 1

Vrijwilligerscentrum/ vrijwilligersbeleid/ MHO & CMO augustus 2011 1 Reglement Vrijwilligersraad Welzijn Rijswijk Het belang van inspraak Betrokkenheid van medewerkers is belangrijk voor het goed functioneren van de organisatie. Dat geldt ook voor vrijwillige medewerkers.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT FMG Beroepsvereniging Facilitair Management Gezondheidszorg

HUISHOUDELIJK REGLEMENT FMG Beroepsvereniging Facilitair Management Gezondheidszorg HUISHOUDELIJK REGLEMENT FMG Beroepsvereniging Facilitair Management Gezondheidszorg Leden en bedrijfsleden Artikel 1 1. Het lidmaatschap van de vereniging staat open voor leidinggevenden en staffunctionarissen

Nadere informatie

Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis. jaarplan 2018

Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis. jaarplan 2018 Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis jaarplan 2018 Missie Cliëntenraad De Cliëntenraad heeft als doelstelling: de patiënt centraal Zij heeft deze doelstelling vertaald in de missie: Om de beleving en het

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019 Horn, oktober 2018 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2014

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2014 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2014 0 DE CLIËNTENRAAD VAN HET RODE KRUIS ZIEKENHUIS TE BEVERWIJK BIEDT U HIERBIJ HET JAARVERSLAG OVER 2014 AAN. Inhoud JAARVERSLAG... 0 CLIËNTENRAAD 2014... 0 1. Voorwoord...

Nadere informatie

Document ID: Pagina 1 van 9 v. 6.0

Document ID: Pagina 1 van 9 v. 6.0 Document ID: 1505616 Pagina 1 van 9 v. 6.0 Inhoudsopgave 1. Cliëntenraad... 1 2. Begripsbepalingen... 1 3. Doelstelling... 2 4. Taken... 2 5. Adviesrecht van de Cliëntenraad... 2 6. Verzwaard adviesrecht

Nadere informatie

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015

Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Werkplan Deelnemersraad MJD 2015 Inleiding Sinds december 2006 heeft de MJD de beschikking over een officiële deelnemersraad Deze raad gaat sinds 2014, na de fusie met Stiel, door het leven als 'De Deelnemersraad

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk BBL regulier niveau 4

Informatie over de opleiding en de praktijk BBL regulier niveau 4 15-11-016 Status Definitief Referentie WAD/PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk BBL regulier niveau 4 Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten

Nadere informatie

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! en Senioren Zorg Plan Begrippen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder - Senioren Zorg Plan, Achillestraat 108- bg, 1076 RJ te Amsterdam 2.

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk BBL verkort niveau 4

Informatie over de opleiding en de praktijk BBL verkort niveau 4 7-11-017 Status Definitief Referentie PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk BBL verkort niveau 4 Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Jeugdbescherming Brabant Jeugdbescherming Brabant stelt conform artikel 58 e.v. van de Wet op de Jeugdzorg een

Nadere informatie

Model Samenwerkingsovereenkomst organisatie en de vrijwilligersraad!

Model Samenwerkingsovereenkomst organisatie en de vrijwilligersraad! organisatie en de vrijwilligersraad Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 De organisatie (Naam van de organisatie of instelling waarbinnen de vrijwilligersraad functioneert als zelfstandig orgaan). 1.2 De directie

Nadere informatie

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten.

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten. Cliëntenraad medezeggenschap voor cliënten www.pleyade.nl De cliënt is ervaringsdeskundige Leven zoals u gewend bent Wanneer u in een zorginstelling woont of gebruik maakt van de diensten van de thuiszorg,

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

12 Ziekenhuissterfte, dossieronderzoek en onverwacht lange opnameduur

12 Ziekenhuissterfte, dossieronderzoek en onverwacht lange opnameduur 12 Ziekenhuissterfte, dossieronderzoek en onverwacht lange opnameduur De Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) is een deels gecorrigeerde maat voor ziekenhuissterfte bij 50 diagnosegroepen (de zogenoemde

Nadere informatie

Reglement Senas-zorg Cliëntenraad. Vastgesteld, als voorgenomen besluit, door de Raad van Bestuur op 3 april 2016

Reglement Senas-zorg Cliëntenraad. Vastgesteld, als voorgenomen besluit, door de Raad van Bestuur op 3 april 2016 Reglement Senas-zorg Cliëntenraad Vastgesteld, als voorgenomen besluit, door de Raad van Bestuur op 3 april 2016 1 Inhoud Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Installatie 4 Artikel 3 Doel en taken

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter

De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter Workshop LOIG 22-01-2015 De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter O.l.v: Dr. C. Konings, opleider Catharina ziekenhuis Eindhoven J. Voogt, PhD-student Universitair Medisch

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen

Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen 1. Begripsomschrijving Reglement ouderraad 1. De stichting De rechtspersoon, Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen (SPGG), waaronder de speelzaallocaties

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad

Reglement Cliëntenraad Reglement Cliëntenraad Stichting Cedere Zorg 2013 Stichting Cedere Zorg Valeriusstraat 1 5921 CP Venlo +31 6 54340564 zorg@cederezorg.nl Artikel 1. Begripsomschrijving... 3 1.1. Cliënt... 3 1.2. Wettelijke

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6

Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6 1-11-016 Status Definitief Referentie WAD/PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6 Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten

Nadere informatie

Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018)

Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018) Belangrijkste verschillen adviesrechten Wmcz / Wmcz 2018 (januari 2018) In dit overzicht staan de belangrijkste verschillen tussen de adviesrechten van de Wmcz en de Wmcz 2018. Een belangrijke aanpassing

Nadere informatie

e. Raad van Commissarissen: toezichthoudend orgaan van de zorgaanbieder f. cliëntenraad: de door en voor de zorgaanbieder ingestelde cliëntenraad.

e. Raad van Commissarissen: toezichthoudend orgaan van de zorgaanbieder f. cliëntenraad: de door en voor de zorgaanbieder ingestelde cliëntenraad. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST ZORGAANBIEDER EN CLIENTENRAAD MEDITTA Artikel I Begripsbepalingen In deze samenwerkingsovereenkomst wordt verstaan onder: a. Wmcz: Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Jaarverslag 2017 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster Paragraaf 1 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder: Stichting De Zevenster te Zevenhuizen 2. instelling: De Zevenster, te Zevenhuizen 3. cliënten: de natuurlijke

Nadere informatie

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis 28 juni 2010 Status definitief Referentie cb 1/7 Auteur(s) Drs. M.B.L. Leys Dhr. E.M. Reijerink Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Overleg met de Toezichthouder

Overleg met de Toezichthouder Overleg met de Toezichthouder Handreiking Goede Medezeggenschap Handreiking goede medezeggenschap Overleg met de toezichthouder Inleiding Deze handreiking goede medezeggenschap is onderdeel van een reeks

Nadere informatie

Reglement Centrale Cliëntenraad

Reglement Centrale Cliëntenraad Reglement Inhoud Begripsbepaling... 3 Doelstelling reglement... 4 Doelstelling (hierna CCR)... 4 De overlegvergadering... 4 Afspraken over het omgaan met informatie... 5 Bevoegdheden van de CCR... 6 Procedure

Nadere informatie

Jaarplan Centrale Cliëntenraad. Argos Zorggroep. Schiedam, 25 februari 2016 Versie 05 (definitief)

Jaarplan Centrale Cliëntenraad. Argos Zorggroep. Schiedam, 25 februari 2016 Versie 05 (definitief) Jaarplan 2016 Centrale Cliëntenraad Argos Zorggroep Schiedam, 25 februari 2016 Versie 05 (definitief) Inleiding De Centrale Cliëntenraad (CCR) onderstreept de door Argos opgestelde kernwaarden en haar

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad

Jaarverslag Cliëntenraad Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Inhoudsopgave 1. Voorwoord door de voorzitter 3 2. Samenstelling Cliëntenraad 2015 4 3. Visie Cliëntenraad 5 4. Doelstelling Cliëntenraad 6 5. Werkwijze/Bevoegdheden 6 6.

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Auteurs: M. Troost A. van Kempen december 2017, THOON Uitgegeven in eigen beheer Sabina Klinkhamerweg 21 7555

Nadere informatie

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Versie september 2015 - JvD 1 Voorwoord Voor u ligt het reglement van de Oudervereniging van o.b.s. de Meander voor het schooljaar 2015-2016. Dit

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Instellingsbesluit cliëntenraden en participatieraden

Instellingsbesluit cliëntenraden en participatieraden Instellingsbesluit cliëntenraden en participatieraden Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf 2 Instellingsbesluit cliëntenraden en participatieraden Stichting Philadelphia Zorg 1 Inhoud 1. Begripsbepaling...

Nadere informatie

Jaarverslag Ondernemingsraad Zuidwester 2017 (verslag t.b.v. directie verslag) Inleiding

Jaarverslag Ondernemingsraad Zuidwester 2017 (verslag t.b.v. directie verslag) Inleiding Jaarverslag Ondernemingsraad Zuidwester 2017 (verslag t.b.v. directie verslag) Inleiding Hieronder worden de werkzaamheden van de ondernemingsraad (OR) van Zuidwester in 2017 op hoofdlijn weergegeven.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement lokale cliëntenraad van De Tien

Huishoudelijk reglement lokale cliëntenraad van De Tien Huishoudelijk reglement lokale cliëntenraad van De Tien Gemeenten. Paragraaf 1 Artikel 1 begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Instelling een instelling in de zin van de wet Toelating

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 1 Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 Preambule Vrijwillig medewerkers in zorg en welzijn verrichten onbetaald en vrijwillig werkzaamheden in georganiseerd verband. Zij doen

Nadere informatie

Activiteitenplan 2014-2015

Activiteitenplan 2014-2015 Activiteitenplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad (MR) Anne Frank School Heemskerk Inhoudsopgave 1. Missie 2. Doelstelling MR 3. Doelstelling in relatie tot de communicatie tussen directie, MR, leerkrachten

Nadere informatie

REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic

REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : The Home Clinic V.O.F. b. Instelling : The Home Clinic, Weesp b. Cliënt

Nadere informatie

Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in.

Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in. Voorwoord Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in. De wettelijk vereisten staan in de Jeugdwet, paragraaf 4.2b Medezeggenschap. Entrea is een organisatie voor

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4

Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4 1-11-016 Status Definitief Referentie WAD/PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4 Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Reglement Raad van Advies. S t i c h t i n g S a m e n w e r k e n d e Z o r g b o e r e n Z u i d

Reglement Raad van Advies. S t i c h t i n g S a m e n w e r k e n d e Z o r g b o e r e n Z u i d Reglement Raad van Advies S t i c h t i n g S a m e n w e r k e n d e Z o r g b o e r e n Z u i d De stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ) hecht waarde aan een goede samenwerking met de bij SZZ

Nadere informatie

Kiwa Reglement voor het: Algemeen Beleidscollege Sectorspecifieke Beleidscolleges Colleges van Deskundigen

Kiwa Reglement voor het: Algemeen Beleidscollege Sectorspecifieke Beleidscolleges Colleges van Deskundigen 1 mei 2014 Kiwa Reglement voor het: Algemeen Beleidscollege Sectorspecifieke Beleidscolleges Colleges van Deskundigen 1 mei 2014 Kiwa Reglement voor het: Algemeen Beleidscollege Sectorspecifieke Beleidscolleges

Nadere informatie

Werkplan 2011-2012 CliëntenRaad Vlietland Ziekenhuis

Werkplan 2011-2012 CliëntenRaad Vlietland Ziekenhuis Werkplan 2011-2012 CliëntenRaad Vlietland Ziekenhuis Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Voorwoord voorzitter... 3 2. De CliëntenRaad... 4 Doelstelling... 4 Visie... 4 Werkwijze... 4 Functioneren CliëntenRaad...

Nadere informatie

Albert Schweitzer twis

Albert Schweitzer twis Albert Schweitzer twis Reglement Cliëntenraad Dit reglement beschrijft met in achtneming van hetgeen vermeld in de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) de bevoegdheden, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Reglement versie oktober 2016

Reglement versie oktober 2016 Reglement Cliëntenraad Lumens Artikel 1. Doel cliëntenraad De cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de klanten van Lumens en brengt - gevraagd en ongevraagd- advies uit over onderwerpen die

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG DE FRIESE WOUDEN 2011 Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden Postbus 181 9200 AD Drachten Tel.: 088-5120072 E-mail-adres: clientenraad@friesewouden.nl

Nadere informatie

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN Cliëntenraad Rgc 1 REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Pagina 3 HOOFDSTUK 1 Pagina 4 Organisatie, samenstelling en taakstelling cliëntenraad.

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4 vanaf het 1 e leerjaar

Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4 vanaf het 1 e leerjaar 1-11-016 Status Definitief Referentie PK/PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk BOL- BBL niveau 4 vanaf het 1 e leerjaar Stichting Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Directiereglement ex artikel 5.2 van de statuten

Directiereglement ex artikel 5.2 van de statuten Mozaïek Wonen Directiereglement ex artikel 5.2 van de statuten d.d. 14-01-2010 Inhoudsopgave 1. SAMENSTELLING EN WERKWIJZE DIRECTIE 2 1.1. Samenstelling directie 2 1.2. Verantwoordelijkheden directie 2

Nadere informatie

Kiwa Reglement voor het: - Algemeen Beleidscollege - Sectorspecifieke Beleidscolleges - Colleges van Deskundigen.

Kiwa Reglement voor het: - Algemeen Beleidscollege - Sectorspecifieke Beleidscolleges - Colleges van Deskundigen. Versie 01-05-2014 Versie 01-05-2014 2014 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

In de bijlage treft u een gedetailleerde opsomming van het commentaar en aanvulling op de concept wettekst.

In de bijlage treft u een gedetailleerde opsomming van het commentaar en aanvulling op de concept wettekst. T.a.v. de ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Veiligheid en Justitie Amstelveen 17 oktober 2012 Betreft: Consultatie Jeugdwet Mijne Dames, Heren, De vereniging LOPOR heeft zich, als belangenbehartiger

Nadere informatie

Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding

Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding Reglement visitaties van REC s (regionale expertise centra) voor tbc-bestrijding Colofon Opgesteld door de Plenaire Visitatiecommissie

Nadere informatie

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Huishoudelijk Reglement Zowel NWA Inleiding De dubbele vergrijzing vraagt om een proactief beleid op het gebied van zowel medische als niet-medische

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD

Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD De Cliëntenraad van het Meander Medisch Centrum bevordert proactief de belangen van patiënten en andere bezoekers binnen het ziekenhuis. Voorwoord Begin 2015 was de Cliëntenraad

Nadere informatie