Van draaglast naar draagkracht!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van draaglast naar draagkracht!"

Transcriptie

1 Van draaglast naar draagkracht! Jaarverslag Steunpunt Mantelzorg 2011 Het Steunpunt Mantelzorg viert in 2012 haar tienjarig bestaan. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO in 2007) zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de mantelzorgondersteuning. Maatschappelijke ontwikkelingen, veranderingen in de wet- en regelgeving en bezuinigingen op het terrein van zorg en welzijn hebben direct gevolgen voor mantelzorgers en vrijwilligers. Door de kanteling van de WMO, zijn hulpvragers zelf meer verantwoordelijk voor het inschakelen van hulp binnen hun eigen kring, zoals familie of buren, kortom mantelzorgers. Hierdoor neemt de druk op mantelzorg toe. Om overbelasting te voorkomen bij mantelzorgers, ziet het Steunpunt Mantelzorg herkenning en maatschappelijke erkenning van de mantelzorg als één van de belangrijkste taken. Door de herkenning en erkenning wil het Steunpunt de draagkracht van de mantelzorger vergroten, om zo overbelasting te voorkomen. De bedoeling is dat mantelzorgers de zorg (langer) vol kunnen houden en mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en regie over hun eigen leven behouden. In dit jaarverslag geven we een beeld over het werk van Steunpunt Mantelzorg. Het is een greep uit ons werk. Verdere informatie vind u op onze website: Hebt u naar aanleiding van het lezen van dit verslag suggesties of hebt u ideeën wat uw organisatie voor mantelzorgers zou kunnen betekenen, neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg. Boxmeer, maart 2012 Marjo Mooren, Coördinator Steunpunt Mantelzorg Het Steunpunt Mantelzorg richt zich op mantelzorgers die intensief en/of langdurig voor een naaste zorgen, ook wanneer deze naaste is opgenomen in een zorginstelling. Het betreft mantelzorgers die zorgen voor: mensen met een psychiatrische problematiek, psychogeriatrische patiënten, chronisch zieken, mensen en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, hulpbehoevende ouderen. In het kader van informatie en voorlichting betrekt het steunpunt ook organisaties op het gebied van zorg en welzijn in de zorg voor mantelzorgers.

2 Mantelzorgers Land van Cuijk cijfers 2011 Gemeente Inwonersaantal Inwonersaantal 18 jaar of ouder Aantal mantelzorgers 18 jaar of ouder Mantelzorgers die lang of intensief zorgen Mantel-zorgers die lang en intensief zorgen Zwaar- of over-belaste mantelzorgers Boxmeer Cuijk Grave Mill en Sint Hu Sint Anthonis Inwonersaantallen zijn gebaseerd op CBS-gegevens Aantallen mantelzorgers zijn gerelateerd aan de aantallen zoals opgenomen in de publicatie Mantelzorg uit de doeken van het Sociaal Cultureel Planbureau (2010). Informatie, advies en begeleiding Individueel: Mantelzorg overkomt je en op het moment dat je voor een ander zorgt, kan dit veel vragen oproepen. Vragen over ziekte, maar ook over het ondersteuningsaanbod, regelingen en alles wat te maken heeft met zorgen voor een ander. Het Steunpunt Mantelzorg ondersteunt en biedt begeleiding bij het vinden van de juiste mogelijkheden, het zetten van stappen naar instanties en het maken van keuzes. Indien nodig kan er bemiddeld worden. De informatie wordt op diverse manieren aangeboden, aansluitend bij verschillende situaties en behoeften: mondeling, telefonisch, via website en de nieuwsbrief. Veel mantelzorgers willen graag hun verhaal kwijt en hebben behoefte aan een luisterend oor. De mantelzorgconsulent biedt emotionele ondersteuning in persoonlijke gesprekken over bijv. het omgaan met gevoelens van verlies, stress en belasting. Afhankelijk van wat de mantelzorger wil, kan een gesprek plaats vinden op kantoor of bij de mantelzorger thuis. Groepsgewijze informatieverstrekking aan mantelzorgers: Themabijeenkomsten en Cursussen: De thema-avonden en cursussen worden roulerend per gemeente gegeven, maar zijn voor alle mantelzorgers in het Land van Cuijk. Met regelmaat worden er themabijeenkomsten georganiseerd voor mantelzorgers, over actuele onderwerpen die voor mantelzorgers van belang kunnen zijn, bijv: Omgaan met tijd, Mantelzorg en Autisme, Bezuiningen in de zorg en de gevolgen voor mantelzorgers, enz. Verder is de cursus de Zorg de Baas in Cuijk van start gegaan. Tijdens de cursus krijgen mantelzorgers, die intensief zorgen voor hun naaste, handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op hun eigen situatie. Een compleet overzicht van cursussen staat op de website: vermeld. Waarom heeft nooit iemand mij verteld dat ik mantelzorger ben?

3 Lotgenotencontacten Door samen met lotgenoten ervaringen te delen, ervaren mantelzorgers vaak emotionele steun. Tijdens de maandelijkse contactochtenden worden informatieve onderwerpen en/of ontspannende activiteiten georganiseerd. Daarnaast is er voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar. De mantelzorgers reiken zelf de ideeën en onderwerpen aan. Zo zijn er enkele excursies geweest naar o.a. het nieuwe Maasziekenhuis Pantein, zorgcentrum St. Anna, het Slimste huis, een demonstratiehuis met technische hulpmiddelen. Ook zijn mantelzorgers in gesprek gegaan met Emile Roemer en is er uitleg gegeven door een fysiotherapeut over o.a. tillen, bukken,loopbegeleiding. Deze contactochtenden worden bezocht door gemiddeld mantelzorgers. Ook kunnen mantelzorgers met elkaar wandelen, waarbij men op een informele en ontspannen manier ervaringen kan uitwisselen. Tevens is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de mantelzorgconsulent. Het komend jaar willen we collega s van ketenpartners vragen om mee te wandelen, zodat mantelzorgers ook geïnformeerd worden over het brede aanbod in de regio. Tevens bezoeken we tijdens de wandelingen ook diverse respijtvoorzieningen. Ik voelde me gewoon moeder van mijn meervoudige gehandicapte dochter. Pas toen ik er bijna aan onderdoor ging om werk en de extra zorg te combineren, wees mijn manager me erop dat ik mantelzorgster ben. Het luchtte enorm op om de thuissituatie bespreekbaar te maken op mijn werk. Werkende mantelzorgers Eén op de acht werknemers combineren een baan met langdurige zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind, een hulpbehoevende ouder of buur. Bijna de helft van de werkende mantelzorgers vindt het (te) zwaar om een baan met mantelzorgtaken te combineren. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de mogelijke verlofregelingen. En lang niet alle werkende mantelzorgers bespreken de mantelzorgtaken op het werk. Het Steunpunt Mantelzorg informeert mantelzorgers over de verschillende verlofregelingen en stimuleert mantelzorgers om hun situatie met hun werkgever te bespreken. Tijdens cursussen en workshops krijgen mantelzorgers handvatten hoe ze meer balans kunnen krijgen tussen hun baan en het zorgen voor hun naaste. Daarnaast wil het Steunpunt Mantelzorg ook werkgevers bewust maken van de werkende mantelzorgers binnen hun organisaties. Via mailingen, publiciteit en de website worden werkgevers geïnformeerd. Op de website: staan inspirerende praktijkvoorbeelden hoe werkgevers en werkende mantelzorgers samen tot oplossingen komen.

4 Meer herkenning en erkenning voor mantelzorg Een van de belangrijkste uitgangspunten van het Steunpunt Mantelzorg is maatschappelijke herkenning en erkenning van mantelzorg. Het richt zich op het bevorderen van erkenning en herkenning van mantelzorgers bij zowel de beroepskrachten en vrijwilligers als bij de mantelzorger zelf. Regelmatig zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor beroepskrachten/vrijwilligers, groepen mantelzorgers en breed publiek. Door middel van persberichten en mailingen naar de sociale kaart en media, wordt een breed publiek geïnformeerd over mantelzorg en relevante thema s die met mantelzorg te maken hebben, zoals respijtzorg, werkende mantelzorgers, enz. Via de website: en de nieuwsbrief worden mantelzorgers en andere belangstellenden op de hoogte gehouden van de actualiteiten op het gebied van mantelzorg en het activiteitenoverzicht voor mantelzorgers. Campagne: En voor wie zorgt u? Mantelzorgers herkennen zich niet als mantelzorger. Nog te vaak horen de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg: waarom wist ik niet dat ik mantelzorger ben? Om meer herkenning en erkenning te bewerkstelligen is er in 2011 de publiciteitscampagne: En voor wie zorgt u? gehouden. Symbolisch werkstuk: De bezoekers van Samenwerkende Woon- en zorgvoorziening (SWZ) hebben een werkstuk gemaakt, waarmee ze symbolisch willen uitdrukken wat mantelzorg voor hen betekent en welke steun zij ontvangen van hun mantelzorgers. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd waarbij mantelzorg centraal stond: WereldAlzheimerdag: In samenwerking met Alzheimerstichting Nederland, afd. Land van Cuijk is de interactieve theatervoorstelling Mantelzorg, een kwestie van liefde en grenzen georganiseerd in de Schouwburg van Cuijk. Tijdens de Wereldalzheimerdag was er gekozen voor dit thema, omdat vooral mantelzorgers die zorgen voor een dementerende naaste, vaak zwaar belast zijn. Deze middag is door zo n 110 belangstellenden bezocht en het was een succes! Debatavond: In samenwerking met Biblioplus en de Gelderlander is er een debatavond georganiseerd over mantelzorg, waarbij 50 belangstellenden aanwezig waren. Onder leiding van journalist Frenk van der Linden, bekend van de documentaire Verloren Band, gingen mantelzorgers in gesprek met bestuurders van gemeente en zorgorganisaties. Tijdens deze avond bleek de bureaucratie bij diverse organisaties één van de grootste problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen.

5 Dag van de Mantelzorg Als afsluiting van de campagne zijn honderden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Op de landelijke Dag van de Mantelzorg konden 150 mantelzorgers genieten van een rondleiding en een lunch in Zooparc Overloon. De wethouders van de gemeenten zijn tijdens de lunch aangeschoven, waarbij ze in gesprek gingen met de mantelzorgers. Tevens was er een informatiemarkt, waar mantelzorgers werden geïnformeerd over het aanbod van respijtvoorzieningen. Hierbij waren o.a. zorgboerderijen, Kleur, Thuiszorg en Zorgcentra Pantein, Vrijwillige Terminale Thuiszorg, Zorghotel Veghel, Blink,GGZ, SWZ, Radius,Zonnehuizen en Rigom aanwezig. Om ook de mantelzorgers te bereiken, die moeilijk van huis kunnen, waren beroepskrachten gevraagd om presentjes uit te delen aan de mantelzorgers thuis. Respijtzorg Tijdelijke overname van zorg heet respijtzorg en kan gebeuren door vrijwilligers en/of beroepskrachten. Tijdens zo n dag (-deel),weekend of week kan de mantelzorger weer energie opdoen. Vaak zijn mantelzorgers niet bekend met respijtzorg en zijn ze niet op de hoogte van de mogelijkheden. Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk om de zorg over te dragen aan een ander. Het Steunpunt Mantelzorg heeft een inventarisatie gemaakt van de respijtvoorzieningen in het Land van Cuijk. Toen in 2011 de landelijke website: in de lucht ging, heeft het Steunpunt de regionale adressen doorgegeven, zodat Land van Cuijk goed in beeld is op de landelijke site. De site is breed onder de aandacht gebracht bij zowel mantelzorgers als de verwijzers, die mantelzorgers kunnen attenderen op de mogelijkheden. Het Steunpunt mantelzorg stimuleert mantelzorgers om gebruik te maken van de respijtzorg en informeert mantelzorgers over de mogelijkheden die het beste passen bij hun situatie. Tijdens de lotgenotencontacten worden er respijtvoorzieningen bezocht, zoals o.a. het Centrum voor psychisch herstel, verschillende zorgboerderijen, St. Anna. En tijdens de Dag van de Mantelzorg, was er een informatiemarkt, waar de respijtvoorzieningen mantelzorgers konden informeren over hun aanbod. Na 17 jaar intensief te zorgen voor mijn man, ging ik voor het eerst alleen op vakantie. Ik vond het heel moeilijk om de zorg over te dragen aan de vrijwilliger, die in huis kwam. Bij terugkomst bleek mijn man zeer positief: eindelijk eens andere praat en ander eten op tafel. Hij kijkt nu al uit naar mijn volgende vakantie.

6 Opgroeien met zorg: jonge mantelzorgers Onder het begrip jonge mantelzorgers wordt verstaan: kinderen en jongeren tot 21 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of met een zieke opa of oma die in de directe omgeving van het gezin woont en die intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of een verstandelijke beperking. Zorgen voor, zorgen over en zorg tekort Jonge mantelzorgers: - zorgen voor hun naaste door praktische of emotionele steun te geven - nemen ouderlijke taken over (rolomkering) - en/of maken zich zorgen over de zorgsituatie - en/of komen daardoor zelf zorg tekort Zelf zorg nodig 1 op de 4 jongeren (12-15 jaar) is jonge mantelzorger. Over andere leeftijdscatergoriën is niet zoveel bekend. Wel is bekend dat een aanzienlijk aantal jongeren opgroeit met een ouder met een psychiatrische problematiek. Jonge mantelzorgers hebben meer opgroei- en opvoedproblemen en meer lichamelijke en emotionele klachten als gevolg van overbelasting en chronische stress door de situatie thuis. Opgroeien met ziekte en zorg kan beschouwd worden als risicofactor, zoals Staatssecretaris Bussemakers (VWS) heeft bevestigd in het document Basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg. Volgens Trimbosinstituut hebben kinderen van ouders met psychische problemen- op enig moment in hun leven- zelf 1,5 keer zo veel kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis (50%) dan anderen (30%). Stijn heeft een ernstig depressieve moeder: Ze is veel thuis en heeft last van erge stemmingswisselingen. Wat dat allemaal met je moeder doet, dat heeft veel impact. Ik ben nu de moeder van mijn moeder. Ik voel een gat van vijf, zes jaar met mijn leeftijdgenoten. Uitgaan en dergelijke, dat zie ik niet zitten.

7 Steun aan jonge mantelzorgers: Jongeren geven aan dat ze behoefte hebben aan meer herkenning en erkenning door de hulpverleners, huisartsen en andere specialisten, die bekend zijn met de thuissituatie. Zij kunnen een belangrijke signalerende taak hebben. Ook het onderwijs kan hierin een rol spelen, bijvoorbeeld in de persoon van de zorgcoördinator en schoolmaatschappelijk werker. Verder is het van belang om jonge mantelzorgers te ontlasten en hen te informeren, over het ziektebeeld,hoe hiermee om te gaan en het ondersteuningsaanbod. Verder is het ontmoeten van lotgenoten tijdens een ontspannen dag of weekend, is ook zeker van grote waarde. Steunpunt mantelzorg: Een steunpunt mantelzorg zet zich in om structurele aandacht en ondersteuning te realiseren voor jonge mantelzorgers, om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers. Regelmatig wordt er voorlichting gegeven over deze specifieke doelgroep op scholen en bij diverse hulpverleners. Ook is er in 2011 een weekend er effe tussenuit georganiseerd. Tijdens dit ontspannende weekend met lotgenoten, zijn er 27 jongeren meegeweest. s Avonds bij het kampvuur komen de verhalen los en worden ervaringen gedeeld. Al snel worden adressen uitgewisseld. Rond de Dag van de mantelzorg was er een fundag, waar 28 jongeren konden tokkelen en wandklimmen in Fitland te Mill. Onderzoek: Door middel van een onderzoek wil het Steunpunt Mantelzorg deze specifieke doelgroep in het Land van Cuijk in beeld brengen. Het Steunpunt wil zicht krijgen op het aantal jonge mantelzorgers en in hoeverre ze in beeld zijn bij hulpverleners en/of ze gebruik maken van het ondersteuningsaanbod. Eindelijk een weekend rust zonder rekening te hoeven houden met mijn drukke broer!

8 Mantelzorg: doe je samen! Steunpunt Mantelzorg wil graag samenwerken met netwerkpartners en hun betrekken bij de zorg om mantelzorg. Het Steunpunt Mantelzorg richt zich op de formele en informele organisaties, die op hun eigen manier mantelzorgers ondersteunen. Door een sterk netwerk te vormen met gemeenten en netwerkpartners, vergroten we de mogelijkheden en kan er een krachtige impuls gegeven worden aan de samenhang en afstemming van voorzieningen. Het Steunpunt Mantelzorg kan hierin een belangrijke rol spelen. Het Steunpunt Mantelzorg adviseert organisaties bij het ontwikkelen, het vormgeven en uitvoeren van een eigen mantelzorgbeleid. De organisaties hebben ook een belangrijke signaleringsfunctie. Verder bevordert het Steunpunt de deskundigheid van beroepskrachten/vrijwilligers, door het geven van trainingen en voorlichting, zodat ze de mantelzorgers optimaal kunnen ondersteunen. Informele zorg Tot de ketenzorg rondom mantelzorg, behoort ook de informele zorg, de zorg die geleverd wordt door mantelzorgers en vrijwilligers. Doordat de druk toeneemt, is het van groot belang dat de ondersteuning van informele zorg goed geregeld is in de regio. Om alle zorgvragen te kunnen bedienen en de zorg betaalbaar te houden is het ook van groot belang dat de formele en de informele zorg gaan samenwerken. Het Steunpunt Mantelzorg heeft de sociale kaart in beeld en zet zich in om de positie van de informele zorg te versterken binnen de ketenzorg. Samen met Actieradius is er een bijeenkomst georganiseerd, waarbij de vrijwilligersorganisaties bij elkaar zijn geweest voor een eerste kennismaking en verder te brainstormen over de ontwikkelingen op het gebied van informele zorg in het Land van Cuijk. Ook worden er ideeën uitgewerkt om meer samen te werken met de formele zorg. Schuldgevoel Met schuldgevoel laat ik je achter, Maar het moet. Voor heel even ga ik van mezelf houden, alles op zijn tijd. Aan de andere kant van het land, Ga ik mijn rugzak weer eens legen. Want hij is te zwaar voor mij alleen. Wees niet te bang, ik blijf niet lang Over een paar dagen kan ik hem weer zelf dragen Maatje van me, hou je goed. Ik stuur je elke dag een groet. Als ik terug ben zorg ik weer voor je met een rugzak gevuld met nieuwe moed. Geschreven door een mantelzorger In contact met andere mantelzorgers hebben we aan een half woord genoeg!

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in. gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge. moeders met een verstandelijke beperking / 10

Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in. gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge. moeders met een verstandelijke beperking / 10 Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge moeders met een verstandelijke beperking / 10 vrouwen die deelnamen aan AMWAHT-opleiding krijgen hun certificaat,

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 April 2015 Ant Stremmelaar Adviseur Zorg en Kwaliteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Begripsbepaling 3 4. Uitgangspunten WZU Veluwe 4 2 Inleiding Mantelzorg

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

1-7-2013 9-8-2013 ÜL 2013. Ingek.: - 1 J Afd,. / * Kopie:

1-7-2013 9-8-2013 ÜL 2013. Ingek.: - 1 J Afd,. / * Kopie: I-WL/2013/2167 I-UL 1-7-2013 9-8-2013 zorgcentra Pantêin Directie Gemeente Boxmeer T.a.v. College van Bi Postbus 450 5830 AL BOXMEER GEMEENTE BOXMEER Datum: 28 juni 2013 Kenmerk: RJ/ac-521 Ingek.: - 1

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Mantelzorgers in Delft

Mantelzorgers in Delft intensief begrip partner zorgtaken (schoon)ouders overbelasting ondersteuning Januari 2015 Informatie/O&S kind langdurig combineren met werk openheid vriend/kennis Mantelzorgers in Delft Intensief en langdurig

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Samen werken aan het verminderen van overbelasting

Samen werken aan het verminderen van overbelasting Samen werken aan het verminderen van overbelasting Doelgroep Wij zijn begonnen met 3 bij ons bekende Marokkaanse mantelzorgers, die alledrie balanceerde op het randje van afknappen. Zij hadden dezelfde

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER

EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER Communicatieplan: EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER Week van de Respijtzorg Noord-Holland 19 25 januari 2009 Inhoudsopgave 1. UITGANGSSITUATIE 3 Week van de Respijtzorg Noord-Holland Doelgroep en doelstelling

Nadere informatie

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 DE MANTELZORGMAKELAAR Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 INFORMATIE AVOND EVEN NIET? Wanneer bent u mantelzorger Knelpunten van mantelzorgers Wat is respijtzorg Wat kan een mantelzorgmakelaar

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders. Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper

Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders. Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper Aanleiding onderzoek Goede samenwerking verhoogt kwaliteit geboden ondersteuning -> verhoogt kwaliteit van leven

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen:

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen: gemeente nieuwkoop gemeenteraad IIIIIIIIII G10.0709 nieuwkoop raadsbesluit onderwerp Kadernotitie mantelzorgbeleid 2010-2013 Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek Mantelzorg in de gemeente Groesbeek 1 Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Met deze notitie wordt een eerste invulling gegeven aan die verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Inovum

Mantelzorgbeleid Inovum Paginanummer: 1 / 5 Mantelzorgbeleid Inovum 1. Doel Geven van duidelijkheid over wie mantelzorgers zijn, wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers en hoe Inovum en mantelzorgers elkaar

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Mantelzorgers in Delft

Mantelzorgers in Delft intensief begrip partner zorgtaken (schoon)ouders overbelasting ondersteuning kind combineren met werk Mei 2016 Advies/O&S langdurig openheid vriend/kennis Mantelzorgers in Delft Intensief en langdurig

Nadere informatie

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers www.szr.nl SZR vindt de inbreng van een mantelzorger erg belangrijk. U kent uw naaste/familie en weet hoe hij of zij de zorg het liefst wil ontvangen. Tips voor

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking Jaaroverzicht 2014 Hoe gaan die veranderingen in de zorg en in het gemeentelijk beleid uitpakken in mijn persoonlijke situatie? Die vraag horen onze mantelzorgmakelaars regelmatig. De behoefte aan informatie

Nadere informatie

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart Dia 1 Dia 2 Routeboekje Kennismaken Project Methodieken Aan de slag in uw gemeente! Dia 3 Stelling 1 Onze organisatie begeleid ook mensen met NAH zonder indicatie. Dia 4 Stelling 2 perspectief is geborgd

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Driezorg

Mantelzorgbeleid Driezorg Mantelzorgbeleid Driezorg Inleiding Mantelzorg is een belangrijk en omvangrijk deel van de zorg. Naar verwachting neemt het aandeel van mantelzorgers toe in verband met demografische en sociaal-economische

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen.

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen. OptiMent OptiMent is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die een steun(tje) in de rug kunnen gebruiken. We helpen om psychische klachten zo goed mogelijk te voorkomen. Wie al problemen heeft, kan

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage: Literatuurlijst. Rapport onderzoek naar Centraal Punt Mantelzorg Aa en Hunze

Inhoudsopgave. Bijlage: Literatuurlijst. Rapport onderzoek naar Centraal Punt Mantelzorg Aa en Hunze Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Literatuuronderzoek 3 3. Interviews met medewerkers (steun)punten mantelzorg 5 4. Focusgroep bijeenkomst met professionals en (ex)mantelzorgers 8 5. Conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Opgroeien met zorg(en): jonge mantelzorgers

Opgroeien met zorg(en): jonge mantelzorgers Opgroeien met zorg(en): jonge mantelzorgers Position paper In samenwerking met: Inleiding In dit paper geven MantelzorgNL en JMZ Pro inzicht in wie jonge mantelzorgers zijn, welke problemen en risico s

Nadere informatie

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar Herken signalen die kunnen duiden op Jonge mantelzorgers 4-6, 6-9, 9-12, 12-18 Risicogroepen Jonge mantelzorger in beeld. Wat nu? Heeft u vragen rondom jonge

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg. Inleiding. 1. Doel

Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg. Inleiding. 1. Doel 1 Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg Inleiding Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de cliënt en verdienen ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van hun zorg- en ondersteuningstaken.

Nadere informatie

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112 Beleid mantelzorg Herzieningsdatum 031112 Mantelzorgbeleid Cederhof Mantelzorg kan worden gedefinieerd als de extra zorg en begeleiding die mensen, vrijwillig, langdurig en onbetaald, verlenen aan personen

Nadere informatie

Dé mantelzorger bestaat niet

Dé mantelzorger bestaat niet Dé mantelzorger bestaat niet Deze notitie over mantelzorg is opgesteld is samenwerking met: Stichting Pulse, Plaatselijk Overleg Gehandicapten, het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem IJsselstein, de

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals Opgroeien met ziekte en zorg Training voor professionals Wat is jouw kracht? Aanleiding 2BeCool wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers vallen nauwelijks

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 2. Wie is mantelzorger?... 4 3. Wat willen we met mantelzorgbeleid bereiken?...

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt?

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 9. Startvraag A B C D E F G H Start van het proces: Klant komt in het loket Startvraag Waar kan ik u mee helpen? Antwoord van de klant De klant vertelt zijn verhaal in zijn eigen

Nadere informatie

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant ONS welzijn De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant Wat doet ONS welzijn ONS welzijn adviseert en helpt mensen als dat nodig is. De medewerkers van ONS welzijn denken met je mee om samen een goede

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie