Marktonderzoek rapport. Toon Oeyen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marktonderzoek rapport. Toon Oeyen"

Transcriptie

1 Marktonderzoek rapport Duo 2: Thijs Melis Toon Oeyen

2 Inleiding Als duo 2 zijnde was onze kernopdracht tijdens het vak marktonderzoek focussen op de link tussen marktonderzoek en, al dan niet interne, communicatie. Summier samengevat kwam het er op neer dat we moesten proberen een systeem of tool te ontwikkelen waardoor er uit marktonderzoek of andere bedrijfsprocessen content gegenereerd kan worden. Deze, anders vergeten of verloren, informatie kan dus nu eenvoudig gefilterd, gecontroleerd en eventueel gepubliceerd op een website, blog, socialmedia kanaal of intern. Content is king! We bespreken eerst de stappen die elk team van het vak marktonderzoek doorlopen hebben en gaan er hierna verder op in. We in de opdracht begonnen met de briefing, de uitleg van de opdracht, daarna een werktiming opgesteld, de opdracht debriefen, de onderzoeksvragen formuleren, elk team stelde zijn SMART op, de uitvoering en als laatste de verwerking van de onderzoeksresultaten. Werktiming Elk team gaf in een gezamenlijke platform hun werktiming door. Deze werktiming kon door iedereen opgevolgd worden en bijgestuurd worden. Hierdoor kon gezamenlijk bekeken worden hoe ver iedereen stond met hun teamwerk en of de planning eventueel bijgestuurd moest worden. Een werktiming voor het opstarten van een marktonderzoek is van uiterst belang om perfect te kunnen meten en weten wanneer men van start kan gaan en tegen welke data tussendeadlines gehaald moeten worden. Ook geeft dit een duidelijk overzicht weer aan verantwoordelijke om inzicht te creëren en het marktonderzoek stap voor stap op te volgen. Zo kan er bijvoorbeeld een evaluatie volgen na het bekomen van bepaalde stappen. Deze evaluatie kan het hele proces beïnvloeden en de juiste richting aangeven van het stappen plan voor ene ideale marktonderzoek te bekomen die perfect aanspreekt op de beoogde doelstellingen en doelgroepen van de organisatie. Voorbeeld werktiming Duo1 Duo2 Duo3 Week 1 (Datum) Debriefing opstellen Debriefing opstellen Debriefing opstellen Niet Week 2 (Datum) Smart Smart Debriefing bijsturen Smart

3 Debriefing In de debriefing brachten de teams een gerichte samenvatting van hun opdracht. Ze zetten het geheel van de opdracht op een rijtje om zo een duidelijk overzicht te krijgen wat er nu juist van hen verwacht wordt. Hierbij stellen ze zich de vraag: wat is de situatie?, wat is volgens hen het probleem?, wat moet ik vervolgens gaan doen?, wat verwacht de opdrachtgever?, wanneer moet het opgeleverd worden?. Verder hebben ze zelf goed over deze opdracht van marktonderzoek nagedacht en in grote lijnen een plan van aanpak aangemaakt. Om een debriefing in het bedrijfsleven uit te voeren moet men goed in kaart brengen wat er nu juist van hen verwacht wordt. Door de debriefing zo specifiek mogelijk te maken en deze laten af toetsen aan de opdrachtgever krijgt men de juiste feedback om indien mogelijk de eerste aanzet aan te passen. Indien nodig zal leiden tot een herziening van een marktonderzoekplan. Dankzij de debriefing is de kans op miscommunicatie veel kleiner. Onderzoeksvraag Vervolgens bleven de verschillende groepen staan bij de onderzoeksvraag. Dit is de vraag die zal leiden naar het antwoord waarin alle info zit die nodig is om de startbeslissing te nemen. Het antwoord op deze onderzoeksvraag kan men lezen uit het resultaat van het marktonderzoek. In deze fase kwam aan het licht dat, hoewel globaal dezelfde opdracht, elk team individuele inzichten ontwikkelde op de opdracht en het onderzoek. Als content zou dit interessant kunnen zijn, de verschillende teams en hun inzichten kunnen vergeleken worden en bij de interessantste zou de teamverantwoordelijke kort wat informatie en inzicht kunnen geven over hun redenering. voorbeeld van de onderzoeksvragen in bijlage (2) SMART Smart is een afkorting van volgende vijf woorden: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden. Wanneer we elk van deze vijf woorden betekenis geven door deze concreet toe te passen op de opdracht ontstaat er een soort van basic checklist en planning. We kunnen op deze manier eenvoudig toetsen wat er van ons verwacht wordt, hoe we dat kunnen controleren, wat we gaan doen hiervoor, vanaf welke resultaten is onze opdracht geslaagd en zijn de opdrachtgevers tevreden, zijn onze doelen effectief haalbaar en tussentijdse deadlines zodat iedereen overzicht heeft over het project. Op deze manier kan niet alleen de uitvoerende maar ook de opdrachtgever checken hoe de opdracht vlot en of de gewenste resultaten gehaald zijn. De SMART is als het ware een contract tussen opdrachtgever en uitvoerder met de kerngegevens in.

4 Uitvoering De uitvoering mag gezien worden als het daadwerkelijk uitvoeren van het marktonderzoek. De verschillende groepen gingen aan de hand van een gezamenlijke vragenlijst hun doelgroep ondervragen. Zo werden de afhakers, oud studenten van de avondschool ondervraagd op verschillende manieren zoals een algemene enquête, internetenquête en een telefonische enquête. Desbetreffende vragenlijst kan u vinden in bijlage (1) Verwerkingsplan Content genereren Content is een groot woord, maar hoe definiëren we dat nu precies? In het bedrijfsleven gaat elke dag een hoop nuttige informatie verloren. Dit gaat van aanpak van projecten, hindernissen die zich stelden en hoe zijn ze overwonnen, data en statistieken, resultaat van projecten en als laatste behind the scenes informatie van projecten of onderzoeken. Elke stap binnen het marktonderzoekplanningsproces (Werktiming, Debriefing, Onderzoeksvraag, Smart, Uitvoering en Verwerkingsplan) gaf de mogelijkheid om content te genereren. Deze content zouden we kunnen gebruiken om onze website mee te voeden. Op deze manier kan de website gelezen worden door personen die met een marktonderzoek willen starten of andere geïnteresseerden en door de informatie een meerwaarde geven. De content die we konden gegenereerd was betrouwbaar en realistisch maar vooral interessant omdat deze een inside view biedt aan mensen die niet bij het project betrokken waren. Dit omdat het afkomstig was van personen die daadwerkelijk met een marktonderzoek bezig waren en duidelijk een stappenplan volgden. Het algemeen idee Content voor sociale media kan verdeeld worden in vier verschillende categorieën. Deze categorieën worden gezien als 4l s namelijk: Love, Live, Life en Laugh. Door content te verkrijgen dat voldoet aan één van deze 4 categorieën zal gewaardeerd worden op de sociale media. Gedurende heel ons werkingsproces hebben we uiteindelijk een algemeen idee kunnen bedenken. Content dat gelezen wordt op websites en waar naar gezocht wordt zijn probleem en oplossing. Mensen gaan eerst op websites lezen of bij vrienden luisteren wat het product/dienst kan doen of welke probleem het product of dienst kan oplossen.

5 Door content te genereren dat inspeelt op probleem en oplossing zal geliefd worden en aanslaan bij lezers. Elke verkoper van een product of dienst gaat in contact komen met klanten die een probleem hebben gehad en dit probleem hebben kunnen weg werken door dit product aan te kopen of deze dienst aan te nemen. Door deze content op te nemen in een blog of website zal er een degelijke en interessante informatiebron beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. Hoe kan dit? Elke verkoper moet zijn verkoopgesprek rapporteren aan zijn opdrachtgever. Door in elke rapport duidelijk deze content (probleem en oplossing) aan te halen. Kan de opdrachtgever een lijst bijhouden voor welke problemen zijn product of dienst een oplossing is. De verkoper kan deze lijst gebruiken in zijn verkoopgesprek om de klant te overtuigen en om enkele bezwaren weg te werken. Vervolgens zal deze lijst een concurrentieel voordeel bieden. En kan dit leiden tot aanpassingen van het product om beter te kunnen inspelen om de behoeften van de klant. Systeem? Deze content zal moeten door gestuurd of opgeven worden op een gezamenlijk werkplatform waar heel de organisatie gezamenlijk kan aan werken of bekijken. Dit kan aan de hand van een online formule of op een intern document. De bedoeling is dat alle problemen en oplossing automatisch opgelijst worden en dat de ingeving van deze problemen en oplossingen automatisch worden bijgehouden. Werking voor ons marktonderzoek? Het hele doel van de opdracht was om ons te leren werken aan een marktonderzoek door het zelf te plannen, op te starten en uit te voeren. Tijdens dit hele proces hebben onze mede studenten verschillende problemen tegengekomen en hebben ze dit op creatieve manieren overwonnen. Door deze problemen en oplossingen en werkprocessen in kaart te brengen geeft dit ons zeer bruikbare content voor de website.

6 Bijlagen (1) enquête marktonderzoek: Centrale vragenlijst 1. Wat hebt u als laatste gedaan voor u aan deze opleiding begon? Omcirkel wat past, max 1 keuze. Middelbaar Hoge, afgemaakt. Hoge, niet afgemaakt. Universiteit, afgemaakt. Universiteit, niet afgemaakt. Gewerkt Nog steeds werkend gecombineerd met studies :. 2. Waarom kiest u voor het hoger onderwijs? Omcirkel het meest relevante, max 1 keuze. Hoger diploma halen Promotie maken Nieuwe uitdaging Verplichting van ouders Gemakkelijker werk vinden Hoger loon in de toekomst Vrienden maakten dezelfde keuze Ik wil nog niet werken Andere: 3. Stel, u kunt zelf uw ideale school opstarten, wat vindt u belangrijk in uw school? Kies drie antwoorden die belangrijk zijn voor u en duid aan van 1 (belangrijkste) tot 3 (minst belangrijke). Kleine klasgroepen Grote klasgroepen Goede contacten met leerkrachten Goede contacten met leerlingen Veel praktijkervaring (taken, papers, groepswerken, projecten etc.) Veel theorie Geen taalvakken Taalvakken traject (minder dan 3 jaar) Lang traject (3 jaar of meer) 4a. Vraagt u zichzelf al eens af wat zit ik eigenlijk in deze opleiding te doen? Omcirkel wat past. Ja Nee 4b. Zo ja, waarom? Kies drie antwoorden die relevant zijn voor u en duid aan van 1 (belangrijkste) tot 3 (minst belangrijke). Geen sociale contacten Geen idee hoe ik de leerstof die we zien ooit ga gebruiken Opdrachten zijn te gemakkelijk Te veel groepswerken Te weinig interactie met de leerkracht Leerstof is te zwaar Leerkrachten lezen de les gewoon of uit de cursus of PowerPoint, hiervoor hoef ik echt niet naar school te komen

7 Vergeet de achterzijde niet voor de rest van de enquête! 5. Zet de onderstaande opleidingen in de juiste volgorde. Duid aan van 1 (hoogste diploma) tot 6 (minst hoge diploma). Bachelor Graduaat Master Secundair HBO5 HBO6 HBO7 6. Is het mogelijk om hoger onderwijs te volgen zonder studiepunten (en zonder verhoogd studiegeld)? Omcirkel wat past. Ja Nee 7. Is het mogelijk om hoger onderwijs (marketing of accountancy) te volgen zonder taalvakken? Omcirkel wat past. Ja Nee 8. Is het mogelijk om een hoger diploma te behalen op 2 jaar via een modeltraject? Omcirkel wat past. Ja Nee 9. Is het mogelijk om een hoger diploma te behalen op 3 jaar via een modeltraject in combinatie met een voltijdse job? Omcirkel wat past. Ja Nee 10. Met een bachelorsdiploma (marketing of accountancy) vindt men sneller een job dan met een graduaatsdiploma (marketing of accountancy)? Omcirkel wat past. Ja Nee 11. Met een bachelorsdiploma (marketing of accountancy) vindt men een beter betaalde job dan met een graduaatsdiploma (marketing of accountancy)? Omcirkel wat past. Ja Nee 12. Welke instelling(en) in de Kempen reiken een officieel diploma hoger onderwijs uit? CVO HIK Syntra Thomas More 13. Aan welke instelling(en) is het mogelijk om te studeren zonder studiepunten? CVO HIK Syntra Thomas More 14.Bij welke instelling(en) is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een studiebeurs? CVO HIK Syntra Thomas More

8 15.Bij welke instelling(en) is het mogelijk om in aanmerking te komen voor kindergeld? CVO HIK Syntra Thomas More (2) onderzoeksvragen Voorbeeld van onderzoeksvragen : Team 1 Hoe kunnen de HBO5 opleidingen beter geïntegreerd worden in de verschillende levensstijlen en zo aantrekkelijker worden voor iedereen? Team 2 Team 3 Team 4 Team 5 Team 6 Team 7 Team 8 Wie is de HBO student, wat is zijn motivatie en wat zijn zijn verwachtingen? Waarom volgen studenten een Hbo opleiding, wat zijn hun verwachtingen en worden hun verwachtingen ingelost? Is het behalen van een diploma een meerwaarde of niet? welke soort student is geïnteresseerd in CVO HIK, hoe gaan wij ervoor zorgen dat geïnteresseerden kiezen voor een HBO opleiding? Wat zijn of waren de verwachtingen van een student om een HBO5 opleiding te volgen, en hoe zorgen wij ervoor dat wij deze opleiding optimaal kunnen verbeteren? zijn de studenten echt tevreden met hun studiekeuze? Zijn ze wel voldoende geïnformeerd voor het maken van hun studiekeuze? Weet de student werkelijk welk enorm aanbod er op de markt is en wat kunnen we de student aanbieden zodat deze keuze verduidelijkt wordt? Wie zijn onze afhakers? Welke verwachtingen hadden de afhakers? Waarom stopte men met de opleiding? Welke verwachtingen hebben studenten die een studierichting binnen HBO5 willen volgen?

Marktonderzoek rapport. Toon Oeyen

Marktonderzoek rapport. Toon Oeyen Marktonderzoek rapport Duo 2: Thijs Melis Toon Oeyen Inleiding Als duo 2 zijnde was onze kernopdracht tijdens het vak marktonderzoek focussen op de link tussen marktonderzoek en, al dan niet interne, communicatie.

Nadere informatie

Rapport centraal en individueel marktonderzoek

Rapport centraal en individueel marktonderzoek Rapport centraal en individueel marktonderzoek Docent Rita vos 2014-2015 Inleiding In het tweede semester van het eete jaar hebben we voor het vak marktonderzoek een opdracht gekregen. Bij deze opdracht

Nadere informatie

UA IP testversie vragenlijst alumni

UA IP testversie vragenlijst alumni pagina 1 van 17 UA IP testversie vragenlijst alumni There are 40 questions in this survey Arbeidsmarkt algemeen 1 Wat is uw huidige situatie? * Ik werk. Ik werk én ik volg een opleiding Ik werk niet. Ik

Nadere informatie

Social Media Strategie Plan

Social Media Strategie Plan Social Media Strategie Plan Creëren van de strategie en planning van de uitvoering Een stappenplan met daarin vastgelegd waar je merk staat, waar je heen wilt en en hoe er te komen. Houd in gedachten dat

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

Marktonderzoek afgehaakte studenten HBO5. Door Ennes Bartholomeus, Bram Dassen en Dennis Nobels

Marktonderzoek afgehaakte studenten HBO5. Door Ennes Bartholomeus, Bram Dassen en Dennis Nobels Marktonderzoek afgehaakte studenten HBO5 Door Ennes Bartholomeus, Bram Dassen en Dennis Nobels Academiejaar 2014-2015 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 1.Onderzoek voorbereidingen

Nadere informatie

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing WC MARKETING BLOK 3 QUIZ Tafels leeg! Dus alleen een pen! Geen gebruik van laptops of mobieltjes! Antwoord op de formulieren en lever alles in! en niet spieken dus rechtuit kijken! anders ONVOLDOENDE AGENDA

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

logo titel Naar aanleiding van het (bronnen vermelden)

logo titel Naar aanleiding van het (bronnen vermelden) logo 2015-2016 Naar aanleiding van het (bronnen vermelden) Aanleiding tot dit kwaliteitsplan Wat is de aanleiding tot het opstellen van een kwaliteitsplan? Welke baten heeft dit project op langere termijn?

Nadere informatie

Webinar: Wat is Social Media Monitoring?

Webinar: Wat is Social Media Monitoring? Webinar: Wat is Social Media Monitoring? Het webinar start om 16.00 uur Geluid: zet het geluid van de computer aan op de juiste volume Stel uw vragen via de chatfunctie @ValueProof Value Proof www.valueproof.nl

Nadere informatie

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? 2 Veel marketeers kennen de pijn: het stellen van nieuwe marketingdoelen. Het blijft een uitdaging om

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuzecheck

Onderzoek: Studiekeuzecheck Onderzoek: Studiekeuzecheck Publicatiedatum: 11-4- 2014 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden

Nadere informatie

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes:

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes: ZER Informatica Resultaten programma-evaluatie Programma-evaluatie 5 enquêtes: - Overgang secundair onderwijs universiteit - Studenten die niet aan examens deelnamen / met hun opleiding stopten - Evaluatie

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens:

checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens: checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx 2016-08-18 ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens: Aanvraag schooljaar 2015-2016 voor vertrek in schooljaar 2016-2017

Nadere informatie

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Hogeschool InHolland Haarlem Reflection Paper Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Avelyn Vink, 501052 Klas HAVT3A Minor ICT 1 Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat heb ik geleerd?...

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk

Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk Toolboxtraining: opzetten en onderhouden van een distributeur netwerk Channel Management Business to Distributor Management Leer hoe u het netwerk van directe en indirecte verkoops- en distributiekanalen

Nadere informatie

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Vandaag Vandaag Reden voor Monitoring en Evaluatie: M&E Wat is M&E? Monitoren en evalueren: theorie en praktijk Tips

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen:

Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen: Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen: Software voor het ontwikkelen en activeren van een sterk merk. Online Branding Software Wazokuu! Online Branding is software die de belangrijkste

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

Plan van aanpak. Media product. Kasumi van Eijk Klas: MM3B. Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak

Plan van aanpak. Media product. Kasumi van Eijk Klas: MM3B. Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak Plan van aanpak Media product Kasumi van Eijk 16053 Klas: MM3B Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak December 2015 Inhoud 1. Achtergronden 3 2. Projectopdracht 4 3. Projectactiviteiten 5 4. Projectgrenzen

Nadere informatie

Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010. Willem Pieterson 26-04-10

Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010. Willem Pieterson 26-04-10 Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010 Willem Pieterson 26-04-10 Welkom 30 Minuten klantgerichtheid Willem Pieterson Sdu & Universiteit Twente/Center for e-government Studies Hoe

Nadere informatie

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor:

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Inhoud document Hulpmiddel (draaiboek) om een bijeenkomst te organiseren waarin de uitkomsten van de JOBmonitor (of ander onderzoek

Nadere informatie

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING 1 Feedback¹ Opleiding: Rechten Beste Voornaam, Je vulde bij de start van het academiejaar SIMON in. SIMON wil

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

WC New Product Development blok 2 week 1. Klant briefing Vanguard games TM.

WC New Product Development blok 2 week 1. Klant briefing Vanguard games TM. WC New Product Development blok 2 week 1 Klant briefing Vanguard games TM. Agenda Overzicht van blok 2 Planning Doelen Toetsvorm Blokopdracht Team formahe Blokopdracht briefing Opdracht 1 - Debriefing

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Inleiding Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen,

Nadere informatie

Content marketing: weet u wat het oplevert?

Content marketing: weet u wat het oplevert? Content marketing: weet u wat het oplevert? Het succes van uw content marketingactiviteiten meten Zet u als organisatie content marketing in? Zo ja, dan heeft u inmiddels ongetwijfeld ook gemerkt dat structurele

Nadere informatie

Uw Bestuur Interactief. Mogelijke concrete toepassingen

Uw Bestuur Interactief. Mogelijke concrete toepassingen Uw Bestuur Interactief Mogelijke concrete toepassingen 2008 1 Mogelijke onderzoeken o Personeelstevredenheidsenquêtes o Klantentevredenheidsonderzoek o Website-evaluaties o Evaluatie gemeentelijk infoblad

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Voor een volledig uitgeklapte template:

Voor een volledig uitgeklapte template: İ Voor een volledig uitgeklapte template: http://academyofminds.com/fw/gedragen-marketing-strategie/ 1.. De belangrijkste organisatiedoelen 2.... 1.. De belangrijkste doelgroepen 2.... Matrix SWOT analyse

Nadere informatie

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé Verder studer e n Wat je best weet als student in spé Alles over verder studeren Alles over centen voor studenten www.centenvoorstudenten.be www.cebud.be www.studietoelagen.be Lees ook onze folder Studietoelage

Nadere informatie

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden?

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden? ACT in LOB Werkbladen Toolkit Checklist goed kiezen Met deze tool kun je checken of je jouw studiekeuze goed hebt aangepakt. Wanneer dat het geval is heb je een bevestiging dat je goed bezig bent geweest

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 12 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 12 november, 2007 Samenvatting Dit document is onderdeel van mijn

Nadere informatie

Checklist Facebook & Instagram

Checklist Facebook & Instagram Checklist Facebook & Instagram Contact informatie Telefoon E-mail Website KvK BTW GetBright Nijverheidssingel 313 4811 ZW Breda 076 879 50 88 info@getbright.nl www.getbright.nl 64364585 NL851121937B01

Nadere informatie

27-11-2014 PLAN VAN AANPAK NETIDENTITY. Priscilla

27-11-2014 PLAN VAN AANPAK NETIDENTITY. Priscilla 27-11-2014 NETIDENTITY PLAN VAN AANPAK Priscilla Inhoud Debriefing... 2 Projectresultaat... 5 Projectactiviteiten... 6 Projectgrenzen... 8 Kwaliteit... 9 Projectorganisatie...10 Planning...11 Kosten...12

Nadere informatie

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management Plan van aanpak Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - MM2a - 11 mei 2015 Voor Carla Kastelein - Management 1 Inhoudsopgave Inleiding In mijn project ga ik mij verdiepen in de promotie, premiums

Nadere informatie

BLOGARTIKEL STAPPENPLAN 19 STAPPEN: VAN IDEE, PROMOTIE EN VERDER

BLOGARTIKEL STAPPENPLAN 19 STAPPEN: VAN IDEE, PROMOTIE EN VERDER Een blogarikel maken is een kwesie van DOEN. Maar hoe? Waar begin je? Wat zijn handige stappen om te nemen? Waar moet je opleten? Wat doe je nadat je gepubliceerd hebt? Dit stappenplan geet de grote lijnen

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Studiekeuze en heroriëntering

Studiekeuze en heroriëntering Studiekeuze en heroriëntering Het maken van een studiekeuze loopt niet altijd van een leien dakje. Zowel universiteiten als hogescholen bieden een groot gamma aan opleidingen aan waarin het moeilijk wegwijs

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie 2016-2017 INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet 4. Slaagkans 6. Studiekeuzebegeleiding in Hogeschool PXL 1 1. Organisatie

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet.

Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet. Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet. Verwonderen.. Werkvorm Welk plaatje voelt warmer of kouder aan? Noteer dit Controleer met infrarood thermometer Wat gaat

Nadere informatie

Leraar worden. an het? Hoe dan? aar moet ik op letten?

Leraar worden. an het? Hoe dan? aar moet ik op letten? Leraar worden an het? Hoe dan? aar moet ik op letten? Ja, het kan! Via de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) 15.12.2014 SOLLICITATIESEMINA RIE 2 Met je masterdiploma MC/V/T én het diploma van leraar (SLO)

Nadere informatie

Bijeenkomst JOB en EQAVET

Bijeenkomst JOB en EQAVET Bijeenkomst JOB en EQAVET Gebruiken van uitkomsten uit de JOB Monitor Powerpoint te gebruiken bij bijeenkomst over de JOB Monitor Programma NCP EQAVET JOB-monitor Gebruik van gegevens Interview: resultaten

Nadere informatie

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden Afdeling ICT&O, Cleveringa Instituut,

Nadere informatie

ACT in LOB. Checklist goed kiezen. Werkbladen. Toolkit. 1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden?

ACT in LOB. Checklist goed kiezen. Werkbladen. Toolkit. 1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden? ACT in LOB Werkbladen Toolkit Checklist goed kiezen Met deze tool kun je checken of je jouw studiekeuze goed hebt aangepakt. Wanneer dat het geval is heb je een bevestiging dat je goed bezig bent geweest

Nadere informatie

Studiekeuze en heroriëntering

Studiekeuze en heroriëntering Studiekeuze en heroriëntering Het maken van een studiekeuze loopt niet altijd van een leien dakje. Zowel universiteiten als hogescholen bieden een groot gamma aan opleidingen aan waarin het moeilijk wegwijs

Nadere informatie

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Het ervaringsverhaal Start met vragen aan u, kort SITA algemeen Laaggeletterdheid bij SITA Afronding met vragen aan u 2 Vraag 1 Heeft u medewerkers

Nadere informatie

1. Analyse, beeldvorming en planning

1. Analyse, beeldvorming en planning 1. Analyse, beeldvorming en planning 1. Analyse en beeldvorming Een Internet Project Plan start met het verzamelen van zo veel mogelijk informatie. Deze informatie heb je nodig om volgende onderdelen van

Nadere informatie

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming.

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Tussen 16 december 2013 en 1 januari 2014 heeft GfK voor het ministerie van OCW een flitspeiling uitgevoerd gericht

Nadere informatie

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)?

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Chris Aalberts Internet en sociale media hebben de wereld ingrijpend veranderd, dat weten we allemaal. Maar deze simpele waarheid zegt maar weinig

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Roy van de Vathorst (2556746) Thomas Gruben (2554243) Informatie, Multimedia en Management Project Interactive Multimedia

Nadere informatie

!! Marktonderzoek. MA-gazine - pre-productie.!!!!!! Noortje Jansen

!! Marktonderzoek. MA-gazine - pre-productie.!!!!!! Noortje Jansen Marktonderzoek MA-gazine - pre-productie Inhoud 1. Doel van marktonderzoek 3 2. Doelgroep 4 3. Enquête uitslag 6 4. SWOT 8 5. Marketing instrumenten 9 6. Concurrentie-analyse 10 7. Uitstraling 10 8. Verdienmodel

Nadere informatie

Stap 1: Bepalen van het doel

Stap 1: Bepalen van het doel Ontwerp van een onderzoeksproject Stap 1: Bepalen van het doel Eerst en vooral moet je weten wat je te weten wil komen en waarom. Het antwoord op deze vragen bepaalt Wat je zal moeten meten en hoe (doelvariabelen

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla 12-1-2015 NETIDENTITY SOCIAL MEDIA PLAN MySuperfood Priscilla Inhoud Je bedrijf in één zin... 3 Wat wordt er over je gezegd?... 3 Formuleer de doelstellingen... 3 Analyse zoekresultaten... 3 Analyseer

Nadere informatie

Introductie ZZP Mobiel met Toestelbundel

Introductie ZZP Mobiel met Toestelbundel Waarom stopt Telfort met ToestelLease? Klanten van Telfort zijn over het algemeen zeer tevreden met ToestelLease. Dit zien we ook aan de behaalde resultaten van de afgelopen 2 jaar. Klanten geven aan ToestelLease

Nadere informatie

SCHOLEN VERGELIJKEN (1)

SCHOLEN VERGELIJKEN (1) SCHOLEN VERGELIJKEN (1) Welke cursussen kan je volgen in welke scholen? In welke scholen zijn de cursussen duur? Wanneer starten de cursussen? Via websites kan je veel informatie vinden. Wat moet je doen?

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:...

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:... T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING Naam jongere:... Naam beoordelaar:... Mondelinge interactie LUISTEREN Instructie begrijpen van leerkracht, medeleerling, begeleider Lk zegt: Maak de materialen proper en

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

Vragenlijst Socio-Demo 2012-2013

Vragenlijst Socio-Demo 2012-2013 Vragenlijst Socio-Demo 2012-2013 U hebt al onze vragen nu beantwoord. U mag nu de enquêteur roepen, om samen met u de laatste gegevens in te vullen. Dank u wel voor uw medewerking. GEZINSSAMENSTELLING

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy.

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. De online tool BeSocialEasy vindt voor jou berichten die worden gepubliceerd op weblogs, fora, nieuws sites, blogs en verschillende social media platformen (zoals

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

BRUGGEN BOUWEN TUSSEN SECUNDAIR EN HOGER ONDERWIJS: DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN. VLOR 24 oktober 2018

BRUGGEN BOUWEN TUSSEN SECUNDAIR EN HOGER ONDERWIJS: DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN. VLOR 24 oktober 2018 BRUGGEN BOUWEN TUSSEN SECUNDAIR EN HOGER ONDERWIJS: DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN VLOR 24 oktober 2018 Samenvatting 1. De structuur van het hoger onderwijs 2. Aspecten van de onderwijsloopbaan: Flexibilisering

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

Workshop zakelijk bloggen

Workshop zakelijk bloggen Workshop zakelijk bloggen Gegeven door: Fennard Drenth Inhoud Inleiding zakelijk bloggen... 3 Theorie zakelijk bloggen.... 4 Hoe bereik ik zoveel mogelijk mensen met mijn blog.... 6 Interessante onderwerpen...

Nadere informatie

De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie

De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie Uw organisatie wil graag overstappen op de GroeiGids: een mooie stap naar eenduidige voorlichting. Maar hoe zorgt u ervoor dat iedereen in de

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Wat is de ROI van sociale media? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijke media het afgelopen jaar. Er

Nadere informatie