Resultaten handhavingsactie Kwalibo bij bodemsaneringen het naleefgedrag van aannemers en milieukundig begeleiders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten handhavingsactie Kwalibo bij bodemsaneringen het naleefgedrag van aannemers en milieukundig begeleiders"

Transcriptie

1 Resultaten handhavingsactie Kwalibo bij bodemsaneringen het naleefgedrag van aannemers en milieukundig begeleiders Datum 17 december 2008 Status Definitief

2

3

4

5 Voorwoord Een van de aandachtsvelden van de VROM-Inspectie is het bevorderen van de kwaliteit en integriteit bij werkzaamheden rond bodembeheer. In Nederland zijn zo n plekken waar mogelijk sprake is van bodemverontreiniging. In circa 10 % van de gevallen, dus ongeveer plekken, zal ook daadwerkelijk bodemsanering moeten plaatsvinden. Om het duurzaam bodembeheer te vergemakkelijken is sinds 1 januari 2008 het Besluit Bodemkwaliteit van kracht. Hoofdstuk 2 van dat Besluit stelt regels over de kwaliteit van de uitvoering van een werkzaamheid. Deze regelgeving is bekend als de Kwalibo-regelgeving en geldt al vanaf 1 juli De Kwalibo-regelgeving is gericht op het verhogen van de kwaliteit van de uitvoering van werkzaamheden in de bodem- en bouwstoffensector. De eerste signalen over de naleving van de Kwalibo-regelgeving gaven reden tot nader onderzoek door de VROM-Inspectie. Eind 2007, begin 2008 heeft de VROM- Inspectie herhaaldelijk adviesbureaus en aannemers aangeschreven die in strijd met de Kwalibo-regelgeving werkten. Vervolgens heeft de VROM-Inspectie in de periode maart/april 2008 een intensieve toezichtsactie uitgevoerd door een aantal saneringslocaties te controleren. Het voorliggende rapport beschrijft de resultaten van dit onderzoek.

6

7 Inhoud Samenvatting Inleiding Doel van het onderzoek Beschrijving en uitvoering onderzoek Achtergrond Kwalibo Aanleiding onderzoek Opzet onderzoek Uitvoering onderzoek Interventiestrategie Resultaten onderzoek Erkenningen Aannemers Milieukundige adviesbureaus Naleving normdocumenten BRL SIKB VKB-protocol 7001 (uitvoeren sanering) BRL SIKB VKB-protocol 6001 (milieukundige begeleiding) Nader onderzoek naar aanleiding van constateringen Conclusies en aanbevelingen Signaalwerking Indicatief inzicht naleefgedrag Wordt een gemelde sanering uitgevoerd en milieukundig begeleid door een erkende bodemintermediair? Is de milieukundig begeleider van een gemelde sanering als persoon geregistreerd? Wordt bij de gemelde saneringen gewerkt conform de normdocumenten? Totale beeld van de naleving...24 Aanbevelingen...25 Bijlage...27 Bijlage

8

9 Samenvatting Kwalibo staat voor kwaliteitsborging in het bodembeheer. De Kwalibo-regelgeving, die te vinden is in hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit, is gericht op het verhogen van de kwaliteit van de uitvoering van werkzaamheden in de bodem- en bouwstoffensector en op het verbeteren van de integriteit van uitvoerders. Sinds 1 juli 2007 is de erkenningsregeling van de Kwalibo-regelgeving van kracht. Gezien het lange traject van voorbereiding en de communicatie met de branche werd goede bekendheid met de regelgeving verwacht. Desondanks leert de ervaring dat bij de introductie van nieuwe regelgeving de naleving niet volledig is. Deze verwachting werd bevestigd door de meldingen die eind 2007 begin 2008 bij het toezichtloket Bodem binnenkwamen over het uitvoeren van bodemsaneringswerkzaamheden door aannemers en milieukundig begeleiders, zonder dat zij beschikten over een erkenning voor het uitvoeren van die werkzaamheden. Op basis van die meldingen is besloten het naleefgedrag te onderzoeken tijdens het onderzoek Kwalibo in maart/april 2008 om daarmee een duidelijk signaal af te geven dat de VI zal handhaven bij niet naleving. Tijdens het onderzoek heeft de VROM-Inspectie verspreid over Nederland 38 saneringslocaties bezocht die waren gemeld bij het bevoegd gezag. Het onderzoek was met name gericht op administratieve verplichtingen (het hebben van een erkenning om werkzaamheden uit te voeren) en eenvoudig waarneembare afwijkingen in het veld. Hierbij is gebleken dat het naleefgedrag in de periode maart/april 2008 beter was dan vooraf werd verwacht. Slechts bij een beperkt aantal van de onderzochte aannemers en milieukundig begeleiders was er sprake van een overtreding. Uitgebreid milieukundig onderzoek heeft niet plaatsgevonden. Evenmin is gekeken naar de integriteit van de bodemintermediairs omdat het vaststellen van niet integer handelen bij het beschikken over een erkenning een ander soort onderzoek vergt. Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de onderzochte aannemers en milieukundig begeleiders beschikt over een erkenning. Verwacht wordt, dat bij de niet-gemelde of illegale saneringen er veel meer sprake zal zijn van overtreding van de kwalibo-regelgeving. Daarom wordt aanbevolen om inspecties te richten op illegale saneringen en/of niet gemelde saneringen en ernstige overtredingen bij de uitvoering van bodemwerkzaamheden. Uit dit onderzoek blijkt dat het naleefgedrag bij de onderzochte groep bodemintermediairs beter is dan op voorhand werd verwacht. Een ander winstpunt van dit onderzoek is dat het de VROM-Inspectie een aantal aanknopingspunten heeft opgeleverd voor onderzoek naar structurele overtredingen van bodemregelgeving. Hier wordt vervolgonderzoek op gericht.

10

11 1 Inleiding In de periode maart/april 2008 heeft de VROM-Inspectie een onderzoek uitgevoerd met als onderwerp de Kwalibo regelgeving. Deze regelgeving omvat de eisen die gesteld worden aan kwaliteit en integriteit ten behoeve van goed bodembeheer. Een belangrijk onderdeel van Kwalibo is de erkenningsregeling. Sinds 1 juli 2007 moeten bodemintermediairs, dit zijn onder meer aannemers en milieukundige adviesbureaus, voor het uitvoeren van bodemsaneringswerkzaamheden erkend zijn door de ministers van VROM en V&W. Omdat de Kwalibo regelgeving tot doel heeft de kwaliteit van de uitvoering van werkzaamheden in de bodem- en bouwstoffensector te verhogen en de integriteit van de uitvoerders te verbeteren, is het van belang dat de regelgeving wordt nageleefd. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van 5 maart tot en met 11 april In deze periode zijn verspreid door Nederland 38 saneringslocaties1 bezocht. In dit rapport worden de bevindingen over het werken met de daarvoor vereiste erkenningen en conform de geldende normdocumenten weergegeven. In hoofdstuk 3 worden de doelstellingen van het onderzoek weergegeven. In hoofdstuk 4 wordt het onderzoek en de uitvoering daarvan beschreven. Hoofdstuk 5 geeft de resultaten van het onderzoek en in hoofdstuk 6 worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan. 1 Een overzicht van de gemeenten waar saneringslocaties gecontroleerd zijn, is opgenomen in bijlage 1.

12

13 2 Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek was om: een duidelijk signaal aan de bodembranche af te geven dat het noodzakelijk is om een erkenning te hebben om werkzaamheden uit te voeren betreffende bodemsaneringen en om conform de normdocumenten te werken; 1. een signaal af te geven aan de bevoegde gezagen Wbb dat de VI gaat handhaven als zonder erkenning werkzaamheden door de aannemer of het milieukundig adviesbureau worden uitgevoerd en/of werkzaamheden in strijd met wettelijke voorschriften worden uitgevoerd; 2. indicatief inzicht te verkrijgen in het naleefgedrag van aannemers en andere bodemintermediairs inzake de Kwalibo-regelgeving, met name de Beoordelingsrichtlijnen BRL SIKB 6000 en BRL SIKB Daarbij werden de volgende resultaten beoogd: 1. Bevorderen van de naleving van de Kwalibo-regelgeving door de bedrijven in de bodembranche; 2. Bevorderen van de alertheid van de bevoegde gezagen ten aanzien van vereiste erkenningen; 3. Brede bekendheid van het toezichtloket Bodem.

14

15 3 Beschrijving en uitvoering onderzoek 3.1 Achtergrond Kwalibo Sinds 1 juli 2007 moeten bedrijven die bodemsaneringswerkzaamheden uitvoeren, in het bezit zijn van een certificaat en een erkenning. Dat is geregeld in het Besluit bodemkwaliteit en de Regeling bodemkwaliteit op grond van de Wet bodembescherming. Deze regelgeving is ook bekend onder de naam Kwalibo. Kwalibo richt zich primair op de kwaliteit en de integriteit van de bodemintermediair. De kwaliteitseisen zijn vastgelegd in beoordelingsrichtlijnen, protocollen en andere documenten. Met een certificaat moeten bodemintermediairs (aannemers, milieukundige begeleiders e.d.) aantonen dat hun bedrijf aan de kwaliteitseisen voldoet. Door de verplichte erkenning op basis van het certificaat wordt het mogelijk om de bodemintermediair aan te spreken op zijn integriteit. Een erkenning kan worden geweigerd, ingetrokken of geschorst als de erkende persoon of instelling een wettelijk voorschrift heeft overtreden dat verband houdt met het bodembeheer. Bevoegd gezag, voor bodemsanering zijn dat de provincies en 29 gemeenten op grond van het Besluit aanwijzing bevoegdgezaggemeenten Wet bodembescherming, mag alleen gegevens accepteren van een erkende intermediair. Bovendien moeten de personen en instellingen die bepaalde cruciale functies in het bodembeheer vervullen (milieukundige begeleiding, monsterneming bij partijkeuringen, veldwerk, certificatie en inspectie) onafhankelijk zijn van hun opdrachtgever (eigenaar / initiatiefnemer). De eisen voor functiescheiding en het (laten) uitvoeren van de aangewezen werkzaamheden door erkende bodemintermediairs gelden vanaf 1 juli In het Besluit bodemkwaliteit staat in artikel 15 dat het verboden is zonder de daartoe verleende erkenning een werkzaamheid uit te voeren. Voorts mag de milieukundige begeleiding van een bodemsanering alleen uitgevoerd worden door een op de erkenning geregistreerde natuurlijke persoon. De verboden gelden echter niet indien de werkzaamheden worden uitgevoerd ter verkrijging van een certificaat. Dit betekent dat de volgende situaties aangetroffen kunnen worden op een saneringslocatie: 1. De bodemintermediair is erkend voor de werkzaamheden; 2. De bodemintermediair werkt zonder erkenning. Hij heeft nog geen actie ondernomen inzake certificering en is in overtreding; 3. De bodemintermediair werkt zonder erkenning en het werk wordt uitgevoerd ten behoeve van certificering. Er is geen sprake van overtreding omdat de werkzaamheid in het kader van certificering onder toezicht van een Certificerende Instelling (CI) wordt uitgevoerd. Dit moet dan wel aantoonbaar zijn.

16 3.2 Aanleiding onderzoek Aanleiding voor het onderzoek was dat in het najaar 2007/begin 2008 op basis van signalen herhaaldelijk moest worden opgetreden tegen overtredingen van de Kwalibo-regelgeving. Signalen kwamen met name binnen via het toezichtloket Bodem2 en vanuit de bodembranche. Op basis van informatie van het bodemloket ontstond het beeld dat aannemers de regelgeving minder goed zouden naleven dan adviesbureaus. Saneringswerkzaamheden zouden zonder de daarvoor vereiste erkenningen worden uitgevoerd. 3.3 Opzet onderzoek De Kwalibo-regelgeving heeft tot doel de kwaliteit van het bodembeheer te verbeteren. Dit wordt grotendeels vastgelegd in een aantal administratieve toetsmomenten. Daarop is dit onderzoek gericht. Er is niet gekeken naar de integriteit van de bodemintermediairs. Het vaststellen van niet integer handelen bij het beschikken over een erkenning, vereist een ander soort onderzoek. Er heeft geen uitgebreid milieukundig onderzoek plaatsgevonden. Het onderzoek was gericht op administratieve verplichtingen en op de saneringslocatie eenvoudig waarneembare afwijkingen. Administratieve punten zijn bijvoorbeeld het bijhouden van het logboek en de grondboekhouding. Afwijkingen in het veld kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het niet gescheiden houden van depots. Het onderzoek bestond uit het opvragen van informatie, onder andere saneringsplannen, bij de bevoegde gezagen Wbb over saneringslocaties waar na 1 juli 2007 gestart is met saneren. Alleen locaties waar door middel van grondverzet gesaneerd werd zijn meegenomen in het onderzoek. Tevens moesten er ten tijde van het onderzoek saneringsactiviteiten plaatsvinden. Saneringen met in-situ technieken, waarbij de bodem ter plaatse gereinigd wordt zodat geen afgraving/grondverzet hoeft plaats te vinden, zijn niet in het onderzoek opgenomen. De saneringslocaties zijn samen met toezichthouders van de bevoegde gezagen bezocht. Tijdens de onderzoeksperiode waren bij 24 bevoegde gezagen saneringen gaande. De overige bevoegde gezagen waren wel bereid mee te werken aan het onderzoek, maar wegens gebrek aan saneringen was dit niet mogelijk. 3.4 Uitvoering onderzoek Op de saneringslocatie is aan de hand van een checklist gecontroleerd of de werkzaamheden uitgevoerd werden door daartoe erkende bedrijven. Tevens is beperkt gecontroleerd of gewerkt werd conform de normdocumenten (BRL SIKB 6000, VKB-protocol 6001, BRL SIKB 7000, VKB-protocol 7001). De controle op de normdocumenten was vooral een administratieve controle, waarbij onder andere gecontroleerd werd of logboeken dagelijks werden bijgehouden, afwijkingen van het saneringplan werden doorgegeven aan het bevoegd gezag, de depotbalans en grondboekhouding goed werden bijgehouden en de monsterneming conform de regelgeving plaatsvond. In totaal zijn 38 saneringslocaties geïnspecteerd. Sommige aannemingsbedrijven en milieukundige adviesbureaus werden op meerdere locaties aangetroffen, zodat in totaal 56 verschillende bedrijven gecontroleerd zijn. Twee aannemers zijn zowel erkend voor de BRL SIKB 7000 als de BRL SIKB 6000, zodat zij het gehele werk op de saneringslocatie konden uitvoeren. Er zijn daardoor 29 aannemingsbedrijven gecontroleerd en 27 milieukundig adviesbureaus. 2 Het toezichtloket Bodem is ingericht door de VROM-Inspectie en de Inspectie Verkeer & Waterstaat. Bij het toezichtloket kunnen signalen afgegeven worden over bedrijven / overheden die vermoedelijk bodemregelgeving of bouwstoffenregelgeving overtreden. Ook andere misstanden die betrekking hebben op bodem kunnen gemeld worden.

17 3.5 Interventiestrategie De VROM-Inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) zijn het aangewezen bevoegd gezag van de Kwaliboregeling. Dat betekent dat zij: een adviserende rol hebben bij het verlenen van erkenningen; toezicht kunnen uitoefenen op de intermediairs; erkenningen zonodig kunnen schorsen of intrekken. De bevoegde gezagen Wbb zijn bevoegd handhavend op te treden richting opdrachtgever, waarmee kan worden afgedwongen dat overtredingen ongedaan worden gemaakt. Het aanpakken van de bodemintermediair is een taak van de VROM-Inspectie. Een erkenning kan door de VI en IVW geheel of gedeeltelijk worden ingetrokken of geschorst als bestuurlijke maatregel indien de erkende persoon of instelling of de natuurlijk persoon wettelijke voorschriften heeft overtreden en die overtreding verband houdt met een aangewezen werkzaamheid. Niet iedere overtreding zal aanleiding zijn om over te gaan tot schorsing of intrekking van de erkenning. Het intrekken of schorsen is een zwaar middel. Andere mogelijkheden die de VI en IVW hebben, zijn het opleggen van een dwangsom of het aanzeggen van bestuursdwang. Voor iedere bestuurlijke maatregel wordt een zorgvuldige belangenafweging gemaakt om ervoor te zorgen dat de maatregel in verhouding staat tot de aard en ernst van de overtreding. Naast bestuursrechtelijk handhavend optreden kan door VI en IVW ook strafrechtelijk worden opgetreden tegen geconstateerde wettelijke overtredingen. In afwachting van nadere afspraken met het Functioneel Parket over het opleggen van een proces-verbaal is tijdens de onderzoeksperiode niet strafrechtelijk opgetreden. Ter ondersteuning van de keuze welk middel zou moeten worden ingezet, zijn de overwegingen voor de te volgen strategie in enkele stroomschema s aangegeven. Daarbij is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de landelijke sanctiestrategie milieuhandhaving van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving. Naar aanleiding van de gedane constateringen op de saneringslocatie is conform de hiervoor beschreven handhavingsstrategie besloten tot wel of niet interveniëren door de VI. Dit is gedaan in overleg met het Wbb-bevoegd gezag voor de locatie.

18

19 4 Resultaten onderzoek 4.1 Erkenningen Aannemers Van de 29 aannemers waren er 2 niet erkend, maar aangezien zij bezig waren met het certificeringstraject, was er geen sprake van een overtreding. Voorts waren er 4 aannemers niet erkend en niet bezig met certificering, maar zij lieten de werkzaamheden uitvoeren door een erkende onderaannemer. Ook in die gevallen was er dus geen sprake van overtredingen. aantal hoofdaannemers zonder erkenning, bezig met certificering aantal hoofdaannemers zonder erkennning, werkend met erkende onderaannemer aantal hoofdaannemers met erkenning Milieukundige adviesbureaus Van de 27 milieukundige adviesbureaus voerde er één werkzaamheden uit voor het verkrijgen van het certificaat (zoals is toegestaan in het Besluit bodemkwaliteit), zodat hierbij geen sprake was van een overtreding. Voor deze groep bodemintermediairs geldt als extra regel dat de medewerker die verantwoordelijk is voor de milieukundige begeleiding persoonlijk geregistreerd is op de erkenning. Er zijn 2 milieukundige begeleiders aangetroffen die de werkzaamheden verrichten voor het verkrijgen van het certificaat, zodat geen sprake van was een overtreding. Een derde milieukundig begeleider had zijn certificaat reeds behaald en was bezig met de erkenningsaanvraag.3 Op een vierde locatie werd een milieukundige begeleider aangetroffen die niet erkend was en daartoe ook geen stappen had ondernomen. Hij verving die dag een zieke collega. Uit het logboek bleek dat op andere dagen wel een geregistreerd milieukundig begeleider aanwezig was geweest. In de laatste twee gevallen was sprake van een overtreding. Conform de sanctiestrategie is er geen dwangsom opgelegd en zijn beide zaken afgehandeld met een waarschuwing aan het betreffende milieukundig adviesbureau. Hierin is hen medegedeeld dat zij zich dienen te onthouden van herhaling van overtreding van artikel 15 lid 1 van het Besluit Bodemkwaliteit. Hieraan konden zij voldoen door een geregistreerde medewerker de sanering verder te laten begeleiden. Bij constatering van een overtreding in de toekomst, zal opgetreden worden met een last onder dwangsom. 3 De verklaring omtrent het gedrag (VOG) was reeds aangevraagd. Een VOG is een verplichte bijlage bij de erkenningsaanvraag.

20 adviesbureaus zonder erkenning, bezig voor certificering milieukundige begeleiders niet geregistreerd, bezig voor certificering milieukundige begeleiders niet geregistreerd, bezig met erkenningsaanvraag milieukundige begeleiders niet geregistreerd 4.2 Naleving normdocumenten BRL SIKB VKB-protocol 7001 (uitvoeren sanering) Van de 38 saneringen die bezocht zijn, werd op 3 locaties een overtreding van de BRL 7000 geconstateerd. Op twee locaties was geen kwaliteitsverantwoordelijk persoon aanwezig. Bij één van die saneringslocaties is de sanering stilgelegd door het bevoegd gezag. De reden daarvoor was dat er naast afwezigheid van de kwaliteitsverantwoordelijk persoon van de aannemer bovendien geen geregistreerde milieukundig begeleider werkzaam was. Door de VROM-Inspectie zijn voornemens last onder dwangsom opgelegd aan zowel aannemer als milieukundig adviesbureau. Bij de andere locatie was de afwezigheid van de kwaliteitsverantwoordelijk persoon te wijten aan ziekte van de uitvoerder. Het bedrijf is gewaarschuwd dat in het vervolg bij ziekte van een uitvoerder voor vervanging gezorgd moet worden. Op een derde locatie werd het logboek niet dagelijks bijgehouden, maar pas aan het eind van de week bijgewerkt BRL SIKB VKB-protocol 6001 (milieukundige begeleiding) Eveneens werd er op 3 locaties een overtreding van de BRL 6000 geconstateerd. Deze overtredingen bestonden uit het niet bijhouden van het logboek, afwezigheid van de milieukundig begeleider en fouten bij de monsterneming. Voor het niet dagelijks bijhouden van het logboek werd als reden gegeven dat dit meestal aan het eind van de week ineens voor een aantal dagen werd bijgewerkt. Op de locatie waar de milieukundig begeleider niet aanwezig was, was deze wel oproepbaar bij calamiteiten. Of hiermee voldoende processturing aan de sanering gegeven werd kon niet beoordeeld worden tijdens de controle. Norm is dat de milieukundig begeleider bij kritische activiteiten aanwezig moet zijn. Ten tijde van het onderzoek was er nog discussie over interpretatie van het begrip kritische werkzaamheden. In beide gevallen zijn tekortkomingen met de uitvoerenden op de saneringslocaties besproken, maar heeft geen bestuursrechtelijke interventie plaatsgevonden.

21 De situatie waarbij fouten werden gemaakt bij de monsterneming wordt nader onderzocht door een provinciaal interventieteam. In deze situatie is kans op ernstige schade voor het milieu. aantal w erken w aar overtredingen BRL 6000 zijn geconstateerd aantal w erken w aar overtredingen BRL 7000 zijn geconstateerd aantal w erken w aar geen overtreding is geconstateerd Nader onderzoek naar aanleiding van constateringen Bij een sanering die plaatsvond op basis van een BUS-melding (Besluit Uniforme Saneringen), was het verkennend en nader bodemonderzoek waar de sanering op gebaseerd was niet uitgevoerd door een erkend bureau. Later tijdens de sanering bleek dat de verontreiniging groter was dan bij de onderzoeken aangetoond. Er is een onderzoek gaande naar de niet erkende BRL 2000 intermediair. Vooralsnog zijn 4 bodemonderzoeken achterhaald die hij heeft uitgevoerd zonder erkend te zijn. Ook wordt onderzocht of de aannemer, milieukundige begeleider en provincie in overtreding zijn voor het niet nagaan van de juistheid van de bodemonderzoeken en het voortborduren daarop.

22

23 5 Conclusies en aanbevelingen Het onderzoek was bedoeld om aan de bodembranche en de bevoegde gezagen Wbb een signaal te geven dat de VROM-Inspectie handhaaft op naleving van de Kwaliboregelgeving en om een indicatief inzicht te verkrijgen in het naleefgedrag. Beoogde resultaten waren dat de naleving daarmee werd bevorderd, dat bevoegde gezagen alert zijn op het voldoen aan de regelgeving en dat het Toezichtloket Bodem grotere bekendheid kreeg. 5.1 Signaalwerking De VROM-Inspectie heeft weliswaar een beperkt aantal bodemintermediairs gecontroleerd, maar verwacht mag worden dat de actie in de branche bredere bekendheid heeft gekregen. Dit effect zal worden versterkt door het bekend maken van dit onderzoek, onder andere door publicaties in vakbladen. In de voorbereiding en bij de uitvoering van het onderzoek is intensief overleg geweest met een groot aantal bevoegde gezagen Wbb. Hierdoor zijn zij er (nogmaals) op gewezen wat het belang is van naleving van de Kwalibo-regelgeving en welke rol de VROM-Inspectie daarbij vervult. Het is moeilijk na te gaan of door het onderzoek het Toezichtloket Bodem een bredere bekendheid heeft gekregen. Wel is in 2008 een geleidelijke stijging geconstateerd in het aantal signalen dat wordt ingediend. 5.2 Indicatief inzicht naleefgedrag Gedurende de onderzoeksperiode zijn 38 van de 45 lopende gemelde saneringen gecontroleerd, waarbij totaal 29 aannemers en 27 milieukundige adviesbureaus waren betrokken. Uit het onderzoek kunnen geen representatieve conclusies worden getrokken over de mate van naleving door de branche. Het aantal gecontroleerde bodemintermediairs in verhouding tot het totale aantal actieve bodemintermediairs is hiervoor te gering. Het onderzoek geeft wel een betrouwbaar beeld over de naleving van de Kwalibo-regelgeving bij gemelde saneringen. Het inzicht in het naleefgedrag wordt verkregen door de beantwoording van de volgende vragen: 1. Wordt een gemelde sanering uitgevoerd en milieukundig begeleid door een erkende bodemintermediair? 2. Is de milieukundig begeleider van een gemelde sanering als persoon geregistreerd? 3. Wordt bij de gemelde saneringen gewerkt conform de normdocumenten? Wordt een gemelde sanering uitgevoerd en milieukundig begeleid door een erkende bodemintermediair? In alle 38 gecontroleerde saneringen werden de uitvoering en de milieukundige begeleiding gedaan door een daartoe erkende intermediair of werd het werk uitgevoerd in het kader van het verkrijgen van het benodigde certificaat. De conclusie hieruit is dat de verplichting om de sanering en de milieukundige

24 begeleiding door een erkende bodemintermediair uit te laten voeren, voor gemelde saneringen, zeer goed wordt nageleefd. Verwacht mag worden dat de naleving bij de niet gemelde (dus illegale saneringen) een stuk lager zal zijn. Uit dit onderzoek mag mede daarom geen uitspraak worden gedaan over de naleving door de branche Is de milieukundig begeleider van een gemelde sanering als persoon geregistreerd? In de meeste gevallen (36 van de 38 saneringen) was de milieukundig begeleider als persoon geregistreerd of werk het werk uitgevoerd voor het verkrijgen van die registratie. In één geval was de persoon al wel goedbevonden door de Certificerende Instelling, maar was de registratie nog niet formeel geregeld en was er dus sprake van een overtreding. In één geval werd een geregistreerde collega in verband met ziekte vervangen door een niet-geregistreerde collega. Ook in dit geval was sprake van een overtreding. De conclusie hieruit is dat de verplichting om als milieukundig begeleider geregistreerd te zijn, bij gemelde saneringen, zeer goed wordt nageleefd. In de gevallen dat sprake was van een overtreding werd er vooruit gelopen op formalisatie of had men vervanging niet goed geregeld Wordt bij de gemelde saneringen gewerkt conform de normdocumenten? Het werken conform normdocumenten is gecontroleerd op een aantal hoofdzaken. Bij de uitvoering van de sanering, waarvoor het normdocument BRL SIKB 7000 met VKB-protocol 7001 geldt, is geconstateerd dat in twee gevallen niet een kwaliteitsverantwoordelijk persoon aanwezig was (eenmaal in verband met ziekte) en in één geval het logboek niet werd bijgehouden. Bij de milieukundige begeleiding, waarvoor het normdocument BRL SIKB 7000 met VKB-protocol 7001 geldt, is in één geval geconstateerd dat het logboek niet werd bijgehouden. In één geval bleek dat de milieukundig begeleider niet aanwezig was. Er kon niet worden geconstateerd of deze afwezigheid ook een overtreding was, omdat ten tijde van de controle onvoldoende duidelijk was wanneer de milieukundig begeleider aanwezig moet zijn. In één geval werden onvolkomenheden geconstateerd in de monsterneming. Hiervoor geldt een ander normdocument, BRL SIKB Het gevolg van de gemaakte fouten was dat de verontreiniging niet goed in beeld was gebracht. Samenvattend kan worden geconcludeerd dat de werkzaamheden bij de gemelde saneringen meestal worden uitgevoerd conform de geldende normdocumenten. Wel zijn er enkele onvolkomenheden geconstateerd, die in één geval directe invloed had op de kwaliteit van de sanering. De Certificerende Instelling is de instantie die nagaat via certificerings- en vervolgaudits of gecertificeerde intermediairs werken conform het normdocument. Uit het onderzoek blijkt het belang van deze audits Totale beeld van de naleving Uit het voorgaande blijkt dat de naleving van de Kwalibo-regelgeving bij gemelde saneringen zeer goed is. Bij gemelde saneringen wordt gewerkt met erkende bodemintermediairs en vrijwel altijd met geregistreerde milieukundig begeleiders.

25 Meestal wordt gewerkt conform de geldende normdocumenten, maar hier zijn meer overtredingen mogelijk. Het beeld dat hieruit naar voren komt, is in verhouding tot de korte periode dat de Kwalibo-regelgeving geldt voor bodemsaneringen (1 juli 2007) beter dan aanvankelijk werd verwacht. Factoren die een rol daarbij kunnen hebben gespeeld, zijn: intensieve voorlichting vanuit Bodem+, SIKB en de VROM-Inspectie; zelfregulering door de markt; opvolging signalen door het Toezichtloket Bodem; feit dat geen beschikking kan worden gegeven dat een sanering is afgerond als de saneringsresultaten zijn verkregen door niet-erkende intermediairs. 5.3 Aanbevelingen De naleving van de administratieve verplichtingen vanuit de Kwalibo-regelgeving is bij de gemelde saneringen zeer hoog. Vervolgonderzoeken zouden daarom moeten worden gericht op integriteitschendingen in de sfeer van opzettelijke overtredingen bij de uitvoering van bodemwerkzaamheden. Bijvoorbeeld illegale saneringen, mengen en toepassen van grond. Om de naleving hoog en de markt scherp te houden, zullen signalen over nieterkende bodemintermediairs adequaat worden afgehandeld. Definieer het begrip 'kritische werkzaamheid' nader. Verduidelijkt moet worden wanneer een milieukundig begeleider al dan niet op een werk aanwezig hoort te zijn. Inmiddels is een verbeterslag gaande voor de desbetreffende beoordelingsrichtlijnen en protocollen. Er komen zeer diverse vormen van logboeken voor. Dit varieert van overzichtelijk en gestructureerd tot aantekeningen op een kladblokje. Aanbevolen wordt om in de BRL SIKB 6000 en 7000 een standaard of in ieder geval een voorbeeld voor het logboek op te nemen.

26

27 Bijlage

28

29 Bijlage 1 Gemeenten waar saneringslocaties bezocht zijn Gemeente Bevoegd gezag Abcoude Provincie Utrecht Amsterdam Amsterdam Assen Provincie Drenthe Bergen op Zoom Provincie Noord-Brabant Breda Breda Den Helder Provincie Noord-Holland Deventer Deventer Dordrecht Dordrecht Eindhoven Eindhoven Emmen Emmen Enschede Enschede Groningen Groningen Haarlem Haarlem Haarlemmermeer Provincie Noord-Holland Hardinxveld Giessendam Provincie Zuid-Holland Hof van Twente Provincie Overijssel Hoogeveen Provincie Drenthe Laarbeek Provincie Noord-Brabant Leeuwarden Leeuwarden Maastricht Maastricht Middelburg Provincie Zeeland Someren Provincie Noord-Brabant Stadskanaal Provincie Groningen Uithoorn Provincie Noord-Holland Venlo Venlo Weert Provincie Limburg Winschoten Provincie Groningen Winsum Provincie Groningen Woerden Provincie Utrecht Zaanstad Zaanstad Zaltbommel Provincie Gelderland Zwolle Zwolle

Eerste ervaringen met Kwalibo

Eerste ervaringen met Kwalibo Eerste ervaringen met Kwalibo Platform Toezicht Bodem 22 november 2007 Martin Keve VROM-Inspectie, Directie Bestuurszaken Opbouw presentatie Wie is waarvoor bevoegd? Taken Inspecties Eerste ervaringen

Nadere informatie

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella Samenvoegen van grond op eigen terrein Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven 1 december 2010 Michiel Gadella MENU Kwalibo achtergrond en doelstelling Erkenningsregeling wat betekent dat Werkzaamheid

Nadere informatie

Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen

Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen Vanuit brede analyse en prioritering naar concrete inspecties in de bodemketen Francisco Leus Maarten Busstra Platform Toezicht Bodembeheer 11 november

Nadere informatie

Grond-op-hopen. Samenvoegen grond zonder erkenning. Datum 8 augustus 2011 Status Definitief

Grond-op-hopen. Samenvoegen grond zonder erkenning. Datum 8 augustus 2011 Status Definitief Grond-op-hopen Samenvoegen grond zonder erkenning Datum 8 augustus 2011 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Bodem en Afval nationaal Nieuwe Uitleg 1 Postbus 16191 2500 BD Den Haag

Nadere informatie

Toezicht ILT Bodemenergie. Maarten Busstra (ILT)

Toezicht ILT Bodemenergie. Maarten Busstra (ILT) Toezicht ILT Bodemenergie Maarten Busstra (ILT) Programma 1. Rol, positie en werkwijze ILT 2. Inspecties in 2015 & 2016 bij bedrijven die zonder erkenning werken 3. Inspecties vanaf 2016 bij bedrijven

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 4.1 Niet samenvoegen Samenwerken met certificaathouder, onder de vlag van erkend intermediair 3

Inhoudsopgave. 4.1 Niet samenvoegen Samenwerken met certificaathouder, onder de vlag van erkend intermediair 3 Informatiebrochure Opslag, bewerking en levering grond op eigen terrein Een handreiking die toelicht hoe te voldoen aan de eisen zoals opgenomen in het Besluit bodemkwaliteit Aanleiding Reeds op 1 januari

Nadere informatie

Hieronder vind u onze bevindingen. Ter verduidelijking zijn de meest relevante onderdelen van wetsteksten in kaders toegevoegd.

Hieronder vind u onze bevindingen. Ter verduidelijking zijn de meest relevante onderdelen van wetsteksten in kaders toegevoegd. Retouradres Postbus 2232 3500 GE UTRECHT BodemenergieNL Martin Bloemendaal Postbus 1072 3430 BB Nieuwegein Nederland Rijkswaterstaat Water, Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht UTRECHT Postbus 2232 3500 GE

Nadere informatie

Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland)

Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland) Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland) Inleiding Beleid overheid Wet: Bodemkwaliteit Toezicht CI's en bevoegd gezag Normen

Nadere informatie

Kwaliteit: zorg of zegen?

Kwaliteit: zorg of zegen? Kwaliteit: zorg of zegen? Toezicht en kwaliteitsborging bij het beheer van de waterbodem Themadag Baggernet op 30 januari 2008 In samenwerking met SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer),

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst Locatienaam: Onder dit nummer zijn de onderzoeksrapporten opgeslagen bij de gemeente Eindhoven. Indien aanvullende informatie wordt opgevraagd bij de gemeente, dat dient dit nummer

Nadere informatie

Casus workshop 3 Boaregistratiesysteem op PTB 9 november 2010

Casus workshop 3 Boaregistratiesysteem op PTB 9 november 2010 Casus workshop 3 Boaregistratiesysteem op PTB 9 november 2010 1. Voorbereiding en uitvoering sanering Er wordt een Busmelding ingediend, waarin wordt aangegeven dat op 1 november wordt gestart met een

Nadere informatie

Samen werken aan morgen.

Samen werken aan morgen. Samen werken aan morgen. Risico s aantreffen bodemverontreiniging Henk Vorsteveld directeur BK Bouw- en Milieuadvies Regionale kennis, landelijke ondersteuning. - 200 medewerkers - acht vestigingen in

Nadere informatie

LOM-Pilot ketenhandhaving landbodemsanering, grondverzet en grondstromen. Ronald Peters LOM-Implementatiemanager

LOM-Pilot ketenhandhaving landbodemsanering, grondverzet en grondstromen. Ronald Peters LOM-Implementatiemanager LOM-Pilot ketenhandhaving landbodemsanering, grondverzet en grondstromen Ronald Peters LOM-Implementatiemanager Aanleiding Interventiestrategie ketentoezicht bodemsaneringen, grondverzet & gondstromen

Nadere informatie

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur Introductie Rik de Visser Manager Infrastructuur Stantec in Nederland 180 medewerkers 34 jaar milieu, veiligheid, infra Delft Arnhem Bodem: Sanering, monitoring, (voor)onderzoek VTH taken overheid Ca.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden (gesorteerd per groep)

Vragen en antwoorden (gesorteerd per groep) Platform toezicht bodem 17 april 2008 Vragen en antwoorden (gesorteerd per groep) Vraag groep 5 Nieuwe stoffen pakket versus oude bewijsmiddelen. Bij het toepassen van een partij grond met een oude bewijsmiddelen

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Afwijken van Bbk Beoordelingsrichtlijnen

Afwijken van Bbk Beoordelingsrichtlijnen Afwijken van Bbk Beoordelingsrichtlijnen Definitieve versie d.d. 22 december 2009 (in januari 2010 gepubliceerd op site WEKA Bouw. www.weka-bouw.nl) Auteur: mr. A.M.C.C. (Annemiek) Tubbing, http://www.tubbingmilieuadvies.nl

Nadere informatie

Sanctiestrategie Kwalibo. Datum 30 november 2010 Status Definitief

Sanctiestrategie Kwalibo. Datum 30 november 2010 Status Definitief Datum 30 november 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bodem en Afval nationaal Rijnstraat 8 Postbus 16191 2500 BD Den Haag Inspectie Verkeer en Waterstaat / Waterbeheer

Nadere informatie

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen In 2006 is de nieuwe subsidieregeling ten behoeve van bodemsaneringen op bedrijfsterreinen in werking getreden. De regeling vloeit voort uit de in 2001 gemaakte

Nadere informatie

Samenvoegen partijen grond. Informatieblad voor toezichthouders

Samenvoegen partijen grond. Informatieblad voor toezichthouders Samenvoegen partijen grond Informatieblad voor toezichthouders In Nederland komen bij allerlei werkzaamheden, zoals bouwen, wegenaanleg, natuurontwikkeling en bodemsaneringen, grote hoeveelheden grond

Nadere informatie

Enkele type certificaten: Procescertificaat NL-BSB en KOMO certificaat Productcertificaat Systeemcertificaat Certificaat van vakbekwaamheid

Enkele type certificaten: Procescertificaat NL-BSB en KOMO certificaat Productcertificaat Systeemcertificaat Certificaat van vakbekwaamheid Enkele type certificaten: Procescertificaat NL-BSB en KOMO certificaat Productcertificaat Systeemcertificaat Certificaat van vakbekwaamheid CE-markering managementsysteemcertificaat Fabrikant eigen verklaring

Nadere informatie

Het belang van (goed) vooronderzoek

Het belang van (goed) vooronderzoek Het belang van (goed) vooronderzoek Waarom verankering in de regelgeving nodig is Informatiebijeenkomst 'NEN 5725 Vooronderzoek landbodem' Marcel Cassee Rijkswaterstaat Bodem+ 21 november 2017 Belang van

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

Rapport bodeminformatie

Rapport bodeminformatie Rapport bodeminformatie Rapport bodeminformatie Percelen Perceelnummers Geselecteerd gebied Locatiegegevens Locatienaam Coördinaten volgens RDM (Rijksdriehoeksmeting) middelpunt: x 258014.8 y 492124.2

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 5 november 2010 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 5 november 2010 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2010 Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 5 november 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en veilig

Nadere informatie

omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage

omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage Pagina 1 van 11-19-04-2017 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave Inleiding Thorbeckestraat 88 Thorbeckestraat 80-82 Thorbeckestraat 84 Thorbeckestraat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27433 1 oktober 2014 Beleidsregel houdende vaststelling van regels voor de naleving en toezicht op de veiligheidsadviseur

Nadere informatie

Herziening HUM Wbb (landbodem) Platform Toezicht Bodem 9 november 2010

Herziening HUM Wbb (landbodem) Platform Toezicht Bodem 9 november 2010 Herziening HUM Wbb (landbodem) Platform Toezicht Bodem 9 november 2010 Aanleiding Actualisatie Handreiking en HUM Wbb (sinds 2006/2007): In werking treding BBK 2008 Tussentijdse aanpassingen van BRL s

Nadere informatie

Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars

Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Inhoud 1. Wet- en regelgeving 2. Erkenningsregeling 3. Rol Inspectie Leefomgeving & Transport 4. Rol toezicht & Handhaving

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Informatieblad voor bedrijven In juni 2001 hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt over een nieuwe regeling voor bodemsaneringen op bedrijfsterreinen.

Nadere informatie

Goed bezig blijven met bodemenergie

Goed bezig blijven met bodemenergie Goed bezig blijven met bodemenergie Verantwoord mechanisch boren Arthur de Groof Informatiemiddag Mechanisch boren Gouda, 18 juni 2010 Mechanisch boren onderdeel van groter werk, bijvoorbeeld: installatie

Nadere informatie

Grip op grondstromen. Project grondverzet en -opslag. Eric Rosenkamp, 17 november 2015, Bunnik

Grip op grondstromen. Project grondverzet en -opslag. Eric Rosenkamp, 17 november 2015, Bunnik Grip op grondstromen Project grondverzet en -opslag Eric Rosenkamp, 17 november 2015, Bunnik Grip op grondstromen Project grondverzet en -opslag Eric Rosenkamp, Bunnik, 17 november 2015 Voorwoord Voorstellen

Nadere informatie

Maintenance for Energy. Erkenningsregeling Bodemenergie. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars

Maintenance for Energy. Erkenningsregeling Bodemenergie. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Maintenance for Energy Erkenningsregeling Bodemenergie RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Inhoud 1. Wet- en regelgeving 2. Kwaliteitsborging en erkenningsregeling 3. Toezicht & Handhaving 4. Melding

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

In actie voor een adequaat niveau. Naam : Michiel Gadella AgentschapNL Bodem+

In actie voor een adequaat niveau. Naam : Michiel Gadella AgentschapNL Bodem+ In actie voor een adequaat niveau Naam : Michiel Gadella AgentschapNL Bodem+ Datum : 15 april, 20 april, 27 mei, 3 juni en 10 juni 2010 Inhoud presentatie Waarom is toezicht en handhaving van belang Wat

Nadere informatie

"Boren in dossiers" Bodemveldwerk BRL Datum 4 augustus 2011 Status Definitief

Boren in dossiers Bodemveldwerk BRL Datum 4 augustus 2011 Status Definitief "Boren in dossiers" Bodemveldwerk BRL 2000 Datum 4 augustus 2011 Status Definitief Colofon Dit rapport is een uitgave van: VROM-Inspectie Inspectie Verkeer en Waterstaat Deze publicatie is te downloaden

Nadere informatie

De veldwerkersregeling Jurgen Pijpker

De veldwerkersregeling Jurgen Pijpker De veldwerkersregeling Jurgen Pijpker Mede oprichter VVMA Lid CCvD SIKB Lid sectie meten/advies SIKB Eigenaar Vamisol De veldwerkersregeling Uitspraak RvS: Bij besluit van 27 december 2011 heeft de staatssecretaris

Nadere informatie

Kadastrale gemeente Sectie Nummer IJsselstein C 1048 (terrein Terberg) IJsselstein C 1216 (trottoir)

Kadastrale gemeente Sectie Nummer IJsselstein C 1048 (terrein Terberg) IJsselstein C 1216 (trottoir) 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Terberg Exploitatie Mij BV T.a.v. de heer A.C. van Kats Postbus 202 3400 AE IJSSELSTEIN Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE

LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE foto provincie Utrecht Versie: maart 2015 Inhoud Inleiding... 3 Gebruik van de Leidraad... 3 Bestuursrecht... 3 Naamgeving... 3 Stappen... 4 Last onder dwangsom

Nadere informatie

VASTGESTELDE TEKST ZOALS DIE IN HET STAATBLAD ZAL WORDEN GEPLAATST

VASTGESTELDE TEKST ZOALS DIE IN HET STAATBLAD ZAL WORDEN GEPLAATST VASTGESTELDE TEKST ZOALS DIE IN HET STAATBLAD ZAL WORDEN GEPLAATST Besluit van houdende regels inzake de kwaliteit van werkzaamheden in het bodembeheer en de integriteit van degenen die deze werkzaamheden

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

INTEGRATIE GEMEENTELIJKE EN PROVINCIALE BODEMTAKEN BIJ DE OMGEVINGSDIENST ZUID- HOLLAND ZUID

INTEGRATIE GEMEENTELIJKE EN PROVINCIALE BODEMTAKEN BIJ DE OMGEVINGSDIENST ZUID- HOLLAND ZUID INTEGRATIE GEMEENTELIJKE EN PROVINCIALE BODEMTAKEN BIJ DE OMGEVINGSDIENST ZUID- HOLLAND ZUID Ruud Hakkeling Casparus Hensen Inhoud - Ervaringen met vorming omgevingsdienst - Organisatie toezicht Wbb en

Nadere informatie

Notitie. Handhaving bij afwijkingen van het saneringsplan (vastgesteld in het B-PHOM van 21 juni 2006)

Notitie. Handhaving bij afwijkingen van het saneringsplan (vastgesteld in het B-PHOM van 21 juni 2006) Notitie Onderwerp Handhaving bij afwijkingen van het saneringsplan (vastgesteld in het B-PHOM van 21 juni 2006) Inleiding Uitgangspunt bij het uitvoeren van een bodemsanering is het saneringsplan (SP)

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

Grondopslag & Actiemaand. Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011

Grondopslag & Actiemaand. Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011 Grondopslag & Actiemaand Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding 2. Actiemaand november 3. Theorie 4. Praktijk 5. Documenten 6. IVW ontwateringsdepots 2 Aanleiding & Actiemaand

Nadere informatie

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010 Datum 16 mei 2011 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Milieugevaarlijke Stoffen Nieuwe

Nadere informatie

Kansen voor samenwerking bij toezicht op puinbrekers. Ronald Peters PTB 11 november 2014

Kansen voor samenwerking bij toezicht op puinbrekers. Ronald Peters PTB 11 november 2014 Kansen voor samenwerking bij toezicht op puinbrekers Ronald Peters PTB 11 november 2014 Inhoud 1. Even voorstellen; ILT 2. ILT-inspectie puinbrekers; scope & selectie bedrijven. 3. Controlepunten ILT &

Nadere informatie

Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen

Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen Versie 1.0 Datum 12 april 2017 Status Definitief Auteur Inspectie Leefomgeving en Transport Inleiding 3 1 Procedure voor

Nadere informatie

Dit reglement neemt de definities en terminologie van de Algemene Voorwaarden van de Erkenningsregeling HOSOWO-instanties (AV HOSOWO-instanties) over.

Dit reglement neemt de definities en terminologie van de Algemene Voorwaarden van de Erkenningsregeling HOSOWO-instanties (AV HOSOWO-instanties) over. CERTIFICATIECRITERIA HOSOWO-INSTANTIES DEFINITIES Artikel 1 Dit reglement neemt de definities en terminologie van de Algemene Voorwaarden van de Erkenningsregeling HOSOWO-instanties (AV HOSOWO-instanties)

Nadere informatie

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Indien de aard van de overtreding hiertoe aanleiding geeft, kan het college

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek Basisschool De Wingerd Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 15FM-C1 Onderzoeksnummer : 292716 Datum onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief artikel 55ab Wet bodembescherming (Wbb): Aan de slag met de aanpak van de spoedlocaties

Nieuwsbrief artikel 55ab Wet bodembescherming (Wbb): Aan de slag met de aanpak van de spoedlocaties Nieuwsbrief artikel 55ab Wet bodembescherming (Wbb): Aan de slag met de aanpak van de spoedlocaties Beste collega s, De Wet bodembescherming is per 1 februari ondermeer gewijzigd om belemmeringen voor

Nadere informatie

Wijzigingsblad vastgesteld door het CCvD Bodembeheer

Wijzigingsblad vastgesteld door het CCvD Bodembeheer - 1 - Wijzigingsblad vastgesteld door het CCvD Bodembeheer Van toepassing op : BRL SIKB 6000, versie 4.2 van 2 oktober 2014 Versie en datum vaststelling : versie 4, 10 maart 2016 Datum in werking treden

Nadere informatie

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl advies- en ingenieursbureau RPS Peter Moerman Peter Broers 11 april 2013, Den Bosch Kabels, Leidingen en Bodem Introductie Peter Moerman, Peter Broers en RPS Doel van de presentatie Globaal inzicht geven

Nadere informatie

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Stap 1: aanwijzing, artikel 1.65 lid 1 Wet kinderopvang Het college

Nadere informatie

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Resultaten legionellapreventie 2009 Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Historisch bodemonderzoek conform NEN 5725

Historisch bodemonderzoek conform NEN 5725 Historisch bodemonderzoek conform NEN 5725 Locatie Erica te Oirschot Definitief Gemeente Oirschot Postbus 11 5688 ZG OIRSCHOT Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 21 juni 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Actieplan verbetering toezicht en handhaving Besluit bodemkwaliteit

Actieplan verbetering toezicht en handhaving Besluit bodemkwaliteit Actieplan verbetering toezicht en handhaving Besluit bodemkwaliteit Colofon Dit rapport is opgesteld door Implementatieteam Besluit bodemkwaliteit Datum 26 mei 2009 Kenmerk Status Actieplan verbetering

Nadere informatie

29-5-2013. Inhoud presentatie. Immobilisaten. Taken BG s uit Bbk. Taken Bbk art 28

29-5-2013. Inhoud presentatie. Immobilisaten. Taken BG s uit Bbk. Taken Bbk art 28 Inhoud presentatie Immobilisaten Vast en (on)zeker Richard Welling OMWB Chris Schuurbiers ILT Taken van bevoegde gezagen bij productie en toepassing van immobilisaten Taken Bbk art 28 / memo NBr Eisen

Nadere informatie

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 Datum Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 2 van 11 1. Probleemstelling Ingevolge artikel 8.22 van de Wet luchtvaart schrijft de Inspecteur-Generaal Verkeer en Waterstaat (hierna:

Nadere informatie

Boa zijn is een vak. Als MKB er oefende ik toezicht uit op de uitvoering van bodemsaneringen. (foto: R. Kolkman)

Boa zijn is een vak. Als MKB er oefende ik toezicht uit op de uitvoering van bodemsaneringen. (foto: R. Kolkman) Boa zijn is een vak Van onbekendheid met de term BOA tot het niet voor vol worden aangezien en onbegrip van collega s. Het zijn zaken waar de Buitengewoon Opsporingsambtenaar in zijn of haar werk dagelijks

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 BUS-melding. Aan: Blokvast XV BV en Beheer en Handelsmij Blokker BV T.a.v. de heer E Pot Van der Madeweg BS Amsterdam

1 Inleiding. 2 BUS-melding. Aan: Blokvast XV BV en Beheer en Handelsmij Blokker BV T.a.v. de heer E Pot Van der Madeweg BS Amsterdam 1 Afdeling Handhaving Aan: Blokvast XV BV en Beheer en Handelsmij Blokker BV T.a.v. de heer E Pot Van der Madeweg 13 15 1099 BS Amsterdam Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583877

Nadere informatie

Bodemrapportage. Dynamisch Rapport - 27-08-2014. Legenda. Bodemlocaties

Bodemrapportage. Dynamisch Rapport - 27-08-2014. Legenda. Bodemlocaties Bodemrapportage Dynamisch Rapport - 27-08-2014 Legenda Geselecteerd gebied 25-meter buffer Bodemonderzoeken Historisch Bodembestand (HBB) Bodemlocaties Coördinaten volgens RDM (Rijksdriehoeksmeting) Middelpunt:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 308 Besluit van 14 juni 2006, houdende regels inzake de kwaliteit van werkzaamheden in het bodembeheer en de integriteit van degenen die deze

Nadere informatie

Nieuwegein. Datum 29 april 2016 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren

Nieuwegein. Datum 29 april 2016 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren Nieuwegein 2016-186 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording art. 42 br. VSP d.d. 29-04-16 inzake toepassen bestuursdwang wegens asbesthoudend materiaal kerk aan (zie 2016-146) Afdeling

Nadere informatie

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van Besluit van houdende aanwijzing van zittingsplaatsen van rechtbanken en gerechtshoven (Besluit zittingsplaatsen gerechten) Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2012, nr., Gelet

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nummer : 2009.09833V Venlo, Bijlage(n) : Het Dagelijks Bestuur heeft op 12 augustus 2009 een aanvraag om vergunning op grond van de Wet verontreiniging

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. 34 *** Voorstel van wet van de leden Ploumen, Özütok, Jasper van Dijk en Van Brenk tot wijziging van de Wet gelijke behandeling mannen en vrouwen in verband met de invoer van een certificaat als bewijs

Nadere informatie

Bijlage 3. Toelichting en procedures sanctiemiddelen

Bijlage 3. Toelichting en procedures sanctiemiddelen Bijlage 3 Toelichting en procedures sanctiemiddelen 1. Aanwijzing Grond : het niet voldoen aan de voorschriften van hoofdstuk 3, paragrafen 2 en 3 van de Wet Kinderopvang. Wettelijke basis : artikel 65,

Nadere informatie

Handreikingen bodem voor gemeenten

Handreikingen bodem voor gemeenten Handreikingen bodem voor gemeenten Kwaliteitsborging en functiescheiding Datum 24 juni 2013 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Bodem+ Informatie Bibiane Blesing Telefoon 088 602 50 42 Fax Uitgevoerd

Nadere informatie

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Controleresultaten legionellapreventie 2009 Cluster 3: Zorginstellingen Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig Water Rijnstraat 8 Postbus

Nadere informatie

De deelsaneringslocatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10.

De deelsaneringslocatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Leo Lagemaat Verhuur BV T.a.v. de heer L. van de Lagemaat Bosmanskamp 5 4191 MS Geldermalsen Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA:

Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA: Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA: 1 TOELICHTING: De gemeentelijk toezichthouder of de gemeentelijke opsporingsambtenaar constateert, veelal naar aanleiding

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven

Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven 28 maart 2012 Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven Kenmerk MDMH: RC4-201209504 Kenmerk R001-1207269IAG-kmi-V01-NL Verantwoording Titel Verkennend

Nadere informatie

Welkom bij De Voorbereidingsfase

Welkom bij De Voorbereidingsfase Welkom bij De Voorbereidingsfase Roeland de Weerd acta Safety Professionals Voorbereidingsfase Een kabel en leidingtracé door een ernstig geval van bodemverontreiniging, wat is hiervoor nodig? Ontwerp

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Humanitas DMH onderdeel van Zorg Stichting Vivence Melding 1. Op 7 november 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau Alles Kids (GOB) Meloengaarde 11 3436GA NIEUWEGEIN Registratienummer 281824757

Inspectierapport Gastouderbureau Alles Kids (GOB) Meloengaarde 11 3436GA NIEUWEGEIN Registratienummer 281824757 Inspectierapport Gastouderbureau Alles Kids (GOB) Meloengaarde 11 3436GA NIEUWEGEIN Registratienummer 281824757 Toezichthouder: GGD regio Utrecht In opdracht van gemeente: Nieuwegein Datum inspectie: 26-10-2015

Nadere informatie

Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs

Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs Inspectie van het Onderwijs, december 2015 Jaarlijks rapporteert de Inspectie van het Onderwijs over het schorsen en verwijderen van leerlingen

Nadere informatie

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg Bijlage 8.6 Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg De in de sanctiematrix Drank- en Horecawet

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN

PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN In opdracht van: Naam : Gemeente Castricum Postadres : Postbus 3101 Postcode + plaats : 1900 BH Castricum

Nadere informatie

Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces?

Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces? Hoe kan ik Inspectieview gebruiken in mijn toezichtproces? Versie 1.0 Datum 2 april 2014 Status Definitief Colofon ILT Ministerie van Infrastructuur en Milieu Koningskade 4 Den Haag Auteur ir. R. van Dorp

Nadere informatie

Inspectierapport L.J. ter Heide t.h.o.d.n. thuis-in-opvang.nl Drenthe (GOB) van Echtenstraat 96 7902ER HOOGEVEEN Registratienummer 195998261

Inspectierapport L.J. ter Heide t.h.o.d.n. thuis-in-opvang.nl Drenthe (GOB) van Echtenstraat 96 7902ER HOOGEVEEN Registratienummer 195998261 Inspectierapport L.J. ter Heide t.h.o.d.n. thuis-in-opvang.nl Drenthe (GOB) van Echtenstraat 96 7902ER HOOGEVEEN Registratienummer 195998261 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: Hoogeveen

Nadere informatie

Oranjelaan 7 te Hilversum. Bodeminformatie. Legenda Geselecteerde locatie

Oranjelaan 7 te Hilversum. Bodeminformatie. Legenda Geselecteerde locatie Oranjelaan 7 te Hilversum Bodeminformatie Legenda Geselecteerde locatie 50-meter contour Verontreinigingscontouren Saneringscontouren Gebouwen Percelen (c) 2010 Gemeente Hilversum - Pagina 1 van 7-13-12-2012

Nadere informatie

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen:

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: Toelichting op meldingsprocedure en meldingsformulier Wbb Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: A B Algemene informatie over de Meldingprocedure bodemsanering; Een toelichting

Nadere informatie

NOTITIE Opdrachtgevers vragen om kwaliteit

NOTITIE Opdrachtgevers vragen om kwaliteit NOTITIE Aan : Organisaties die werk uitbesteden in bodembeheer Van : Programmabureau SIKB Datum : 1 januari 2009 Kenmerk : SIKB-Cor_C_08_33373 versie 8 1. Kwaliteit, daar kunt u gewoon om vragen U wilt

Nadere informatie

Asbest in puin. Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat 4 oktober 2018 Open

Asbest in puin. Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat 4 oktober 2018 Open Asbest in puin Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat Open Wie ben ik Edwin de Baat Senior projectleider en BRL SIKB Coördinator bij Royal HaskoningDHV Vertegenwoordiging in: NEN (Veldwerk

Nadere informatie

Algemene informatie ISO 9001

Algemene informatie ISO 9001 Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie ISO 9001 Algemene informatie ISO 9001 086 versie 01.2 26-04-2019 Inleiding In deze algemene informatie leggen we u uit wat de ISO 9001 norm inhoudt en

Nadere informatie

Aan: SOFAM Beheer B.V. t.a.v. de heer J.H.G. Smit Olympia 2g 1200 AV Hilversum. Geachte heer Smit,

Aan: SOFAM Beheer B.V. t.a.v. de heer J.H.G. Smit Olympia 2g 1200 AV Hilversum. Geachte heer Smit, Dienst Water en Milieu Aan: SOFAM Beheer B.V. t.a.v. de heer J.H.G. Smit Olympia 2g 1200 AV Hilversum Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek. De Brug DEFINITIEF

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek. De Brug DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek De Brug DEFINITIEF Plaats : Zwolle Gemeente : Zwolle BRIN-nummer : 02YE Onderzoeksnummer : 292356 Datum onderzoek : 14

Nadere informatie

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR441134_1 29 mei 2018 Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 Dit handhavingsarrangement geldt voor zowel de vergunde seksbedrijven als illegale prostitutie.

Nadere informatie

Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord

Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord Beschikking Wet bodembescherming Beschikking op grond van de Wet bodembescherming op het saneringsplan voor het geval

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau De Cirkel (GOB) Twentepoort Oost RG ALMELO Registratienummer

Inspectierapport Gastouderbureau De Cirkel (GOB) Twentepoort Oost RG ALMELO Registratienummer Inspectierapport Gastouderbureau De Cirkel (GOB) Twentepoort Oost 10 7609RG ALMELO Registratienummer 837468863 Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: Almelo Datum inspectie: 22-05-2015 Type

Nadere informatie