ZEG EENS, Hoe wordt de Europese Unie bestuurd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZEG EENS, Hoe wordt de Europese Unie bestuurd?"

Transcriptie

1

2

3 ZEG EENS, Hoe wordt de Europese Unie bestuurd? Inleiding De Europese Unie telt 27 lidstaten die allemaal een deel van hun macht afstonden aan de EU. Op die manier willen de landen een gezamenlijk beleid voeren over thema s van algemeen belang. Een aantal instellingen staan hiervoor in: de Europese Commissie, de Raad van Ministers, de Europese Raad en het Europees Parlement. Het zijn deze instellingen die de Europese wetten maken. Het Europees Hof van Justitie komt tussen als die Europese wetten niet duidelijk zijn of niet nageleefd worden. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de belangrijkste instellingen en de wisselwerking ertussen. Doelstellingen De leerlingen/cursisten leren de belangrijkste Europese instellingen kennen die bij het besluitvormingsproces betrokken zijn. De leerlingen/cursisten weten hoe een Europese wet tot stand komt. Opdrachten voor de leerlingen/cursisten 1. Kennisopdrachten Opdracht 1: Het bestuur van de Europese Unie Bekijk het blad met foto s over het bestuur van de Europese Unie. Sommige foto s zijn aan elkaar gekoppeld (gebouw + politici die er in vertegenwoordigd zijn). Bekijk de foto s grondig en beantwoord per foto volgende vragen: Wat zie je op de foto s? Wie werkt er in deze instelling (organisatie)? Waar (land/stad) ligt deze instelling? Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen? Waar houdt deze instelling zich mee bezig? Voor de eerste vraag ( Wat zie je op de foto s? ) kan je kiezen tussen: het Hof van Justitie van de Europese Unie; het Justus Lipsiusgebouw van de Raad van Ministers (in dit geval de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken); de Europese Top en het gebouw waar de Europese Raad in de toekomst zal samenkomen (het ei van Van Rompuy ); het Europees Parlement en de Belgische leden van dit parlement; de Europese Commissie Barroso en het (stervormige) Berlaymontgebouw.

4 Aanpak leerkracht/docent Opdracht 1: Het bestuur van de Europese Unie (klassikale opdracht) Kopieer het fotoblad (vooraan dit hoofdstuk) voor alle leerlingen/cursisten of projecteer het. Vraag de leerlingen/cursisten de foto s te bekijken en de bijhorende vragen te beantwoorden. Omdat dit hoofdstuk minder evident is, geven we ook al enkele tips die in de foto s en de antwoordmogelijkheden verwerkt zijn. Eventueel kunnen de leerlingen/cursisten hiervoor ook het internet gebruiken of kunnen ze vooraf de tekst in bijlage 8 lezen. Hiermee kunnen ze al heel wat opdrachten oplossen. Je kan deze opdracht bovendien best foto per foto behandelen. Wie wil kan ook een klasgesprek op gang brengen a.d.h.v. onderstaande vragen. Je geeft daarbij aan dat de leerlingen/cursisten bij de eerste opdracht vijf instellingen van de Europese Unie ontdekten: het Europees Parlement, de Europese Raad, de Europese Commissie, de Raad van Ministers (Ministerraad) en Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Europees Parlement: o Wie zetelt er in het Parlement? o In een democratisch land bestaan verschillende machten: de wetgevende, de uitvoerende of de rechterlijke macht. Welke macht is het Europees Parlement volgens jou? Wat betekent dat concreet? o Met welke Belgische instelling kan je dit vergelijken? o Waarom is het belangrijk dat het Europees Parlement door ons wordt verkozen? o Wanneer vinden de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement plaats? De Europese Raad: o Wie zetelt er in de Europese Raad? o Heb je ooit al eens van een Europese Top (in Brussel) gehoord? Wat betekent dit? o Weet je wie de Voorzitter van de Europese Raad is? o De Voorzitter van de Europese Raad wordt soms wel eens de President van de Europese Unie genoemd. Waarom, denk je? o In de Europese Raad komen de staats- en regeringsleiders van Europese lidstaten samen. Wie is de regeringsleider voor België? En weet je ook wie ons staatshoofd is? De Europese Commissie: o Wie zetelt er in de Europese Commissie? o In een democratisch land bestaan verschillende machten: de wetgevende, de uitvoerende of de rechterlijke macht. Welke macht is de Europese Commissie volgens jou? Wat betekent dat concreet? o Met welke Belgische instelling zou je dit kunnen vergelijken? De Raad van Ministers (Ministerraad): o Wie zetelt er in de Raad van Ministers? o In een democratisch land bestaan verschillende machten: de wetgevende, de uitvoerende of de rechterlijke macht. Welke macht is de Raad van Ministers volgens jou? Wat betekent dat concreet? o Waarom is het belangrijk dat, naast de Europarlementsleden, ook de Ministers meebeslissen over wetten? Het Hof van Justitie van de Europese Unie: o Wie zetelt er in het Hof van Justitie?

5 o In een democratisch land bestaan verschillende machten: de wetgevende, de uitvoerende of de rechterlijke macht. Welke macht is het Hof van Justitie volgens jou? Wat betekent dat concreet? Opdracht 2: Over de Europese instellingen In de onderstaande tabel vind je info over enkele Europese instellingen. Schrijf de juiste instelling naast de omschrijving. Je kan kiezen uit: Europese Commissie, Raad van Ministers, Europees Parlement, Europese Raad (of Europese Top). 1. Deze instelling bestaat uit 27 commissarissen. Elke lidstaat stuurt er één. Het zijn echte Europeanen want ze werken voor de hele EU, niet voor hun eigen land. Zij maken wetsvoorstellen. 2. Hierin komen 754 mensen samen die de inwoners van de Europese Unie vertegenwoordigen. Zij worden om de vijf jaar verkozen. Ze vergaderen in Straatsburg en in Brussel. 3. Af en toe komen de ministers van de 27 lidstaten in Brussel bijeen. Niet álle ministers natuurlijk. Als er in enkele EU-landen varkenspest uitbreekt, dan vergaderen de ministers van Landbouw, gaat het over de euro dan zijn de ministers van Financiën er, enz. Zij beslissen mee of een wetsvoorstel ook echt een wet wordt of niet. 4. Op deze bijeenkomsten komen alle staats- en regeringsleiders van de 27 landen samen. Zij bepalen de grote lijnen van het beleid van de Europese Unie. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 2: Over de Europese instellingen (individuele opdracht) Met deze opdracht leren de leerlingen/cursisten meer over de Europese instellingen. Je kan ze eventueel vooraf de tekst in bijlage 8 laten lezen. Opdracht 3: Hoe komt een Europese wet tot stand? Hoe komt een Europese wet tot stand? Probeer de verschillende stappen in de juiste volgorde te zetten. 1. Nu het voorstel door iedereen is goedgekeurd, mag de Commissie het voorstel in de praktijk brengen. Alle producenten van mp3-spelers in de EU moeten hun nieuwe toestellen voorzien van een geluidsbegrenzer. 2. Als een bedrijf zich niet houdt aan deze regel, wordt het voor het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg gebracht. 3. De Raad van Ministers gaat ook akkoord met het voorstel.

6 4. De Commissie merkt dat Europese jongeren steeds vaker te maken krijgen met gehoorschade omdat mp3-spelers te luid gaan. De commissarissen doen een voorstel om alle mp3-spelers uit te rusten met een geluidsbegrenzer. 5. Het Europees Parlement bespreekt het voorstel van de Commissie om alle mp3-spelers uit te rusten met een geluidsbegrenzer. De europarlementariërs vinden het een goed idee. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 3: Hoe komt een Europese wet tot stand? (individuele opdracht) Met deze opdracht ontdekken de leerlingen/cursisten hoe een Europese wet tot stand komt. Opdracht 4: De Europese bestuurders De EU wordt door verschillende categorieën van mensen bestuurd. Je vindt er onder andere Europese commissarissen, ministers, leden van het Europees Parlement en rechters. Hieronder vind je een aantal uitspraken. Als je denkt dat een uitspraak gedaan werd door een Eurocommissaris, dan plaats je een C in de rechterkolom. Voor een minister zet je een M, voor een Europarlementslid een E en voor een rechter een R. 1. Ik vind het niet zo leuk dat we de ene keer in Brussel en de andere keer in Straatsburg vergaderen. 2. Ik neem mijn taak als volksvertegenwoordiger zeer ernstig. 3. Elke morgen ga ik naar mijn werk in Luxemburg. 4. Wie zich niet aan de Europese regels houdt, mag zich van mij aan een fikse boete verwachten. 5. Als het Europees Parlement de wetsvoorstellen van de Europese Commissie heeft goedgekeurd, dan krijg ik ze voorgeschoteld. 6. Voor mijn werk trek ik een toga aan. 7. Als ik een wetsvoorstel heb uitgeschreven, dan stuur ik dat naar het Europees Parlement en later naar de Ministerraad. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 4: De Europese bestuurders (individuele of klassikale opdracht) De leerlingen/cursisten leren met deze opdracht welke rol de verschillende figuren in de Europese instellingen spelen.

7 2. Uitbreidingsopdrachten Opdracht 5: Stellingen rond de werking van de Europese Unie Zijn de volgende stellingen juist of fout? 1. Op een Europese Top komen de staats- en/of regeringsleiders van alle lidstaten samen. België stuurt de eerste minister, maar kan eigenlijk ook de koning naar zo n Top sturen. 2. Per jaar wordt minstens 4 keer een Europese Top gehouden. 3. De Europese Commissie heeft 754 leden. 4. Alle leden van de Europese Commissie houden zich met allerlei zaken bezig. Ze zijn niet verantwoordelijk voor een bepaald domein. 5. Het is de Commissie die wetsvoorstellen uitschrijft. 6. In de Ministerraad komen de ministers van alle lidstaten samen. Ze komen samen per onderwerp. 7. De Ministerraad beslist over de wetsvoorstellen van de Commissie. 8. De leden van het Europees Parlement worden verkozen door de Commissie. 9. Om de vier jaar wordt er een nieuw Europees Parlement verkozen. 10. Het Europees Parlement vergadert zowel in Straatsburg als in Brussel. 11. Stel je de volgende situatie voor: In België is er een wet die zegt dat speelgoed met loszittende onderdelen verboden is voor kinderen onder de twee jaar. Een Europese wet zegt dat kinderen minstens drie jaar oud moeten zijn om met dat speelgoed te mogen spelen. België zal zijn wet moeten aanpassen. 11. Het Hof van Justitie van de Europese Unie kan een lidstaat een boete opleggen als die lidstaat een Europese wet of regel niet respecteert. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 5: Stellingen rond de werking van de Europese Unie (individuele opdracht) Deze opdracht is bedoeld ter aanvulling van de kennisopdrachten. Opdracht 6: Kruiswoordraadsel rond de werking van de instellingen

8 Vul het kruiswoordraadsel in. 1. Een Europese Raad van staats- en regeringsleiders noemt men ook soms een Europese 2. De vergadering van 754 volksvertegenwoordigers uit de 27 EU-lidstaten, noemen we het Europees 3. In 1957 werden in deze stad 2 verdragen afgesloten: het EEG en het EGA verdrag. 4. In deze Europese instelling worden wetsvoorstellen opgesteld. Elke lidstaat mag één commissaris afvaardigen. 5. Deze persoon zetelt samen met zijn collega s uit de andere lidstaten in de Ministerraad. 6. In deze Europese hoofdstad zijn de meeste Europese instellingen gevestigd. 7. Deze persoon werkt in het Europees Hof van Justitie. 8. De naam van de Europese Gemeenschap werd in 1992 veranderd in EU: Europese Aanpak leerkracht/docent Opdracht 6: Kruiswoordraadsel rond de werking van de instellingen (individuele opdracht) Met deze opdracht herhalen de leerlingen/cursisten op speelse wijze hun kennis over de Europese instellingen. De leerkracht/docent projecteert achteraf de correcte oplossing, schrijft die op het bord of overloopt die. Opdracht 7: Het Europees Parlement Het Europees Parlement is de enige Europese instelling waarvan de leden rechtstreeks door de Europese burgers worden verkozen. Daarom gaan we iets dieper in op deze instelling. Je krijgt een aantal meerkeuzevragen over het Europees Parlement. Duid telkens het juiste antwoord aan. 1. Hoeveel leden telt het Europees Parlement? a. 626 b. 754 c Hoeveel Belgen zetelen in het Europees Parlement? a. 14 b. 22

9 c Hoeveel van die Belgen zijn Vlamingen? a. 10 b. 13 c Wanneer werd het Europees Parlement voor de eerste keer rechtstreeks verkozen door de EUburgers? a b c Om de hoeveel jaar wordt een nieuw Europees Parlement verkozen? a. Om de 5 jaar b. Om de 6 jaar c. Om de 7 jaar 6. Als er verkiezingen zijn voor het Europees Parlement dan a. kunnen we enkel op kandidaten uit de andere EU-landen stemmen. b. kunnen we enkel op kandidaten stemmen die in Vlaanderen wonen en EU-burger zijn. c. kunnen we zowel stemmen op kandidaten die in Vlaanderen wonen als op kandidaten die in de andere EU-landen wonen. 7. In het Europees Parlement zijn er verschillende groepen. Welke? a. groepen per leeftijd. b. groepen per land. c. groepen per politieke familie. 8. Wat is de taak van het Europees Parlement? a. Wetsvoorstellen doen. b. Samen met de Ministerraad de wetsvoorstellen goedkeuren, aanpassen of afkeuren. c. De richting en prioriteiten bepalen van de Europese Unie. 9. Waar vergadert het Europees Parlement? a. In Straatsburg. b. In Brussel. c. Zowel in Straatsburg als in Brussel. 10. Hoe verlopen de vergaderingen van het Europees Parlement? a. Alle parlementsleden vergaderen altijd samen. b. De parlementsleden vergaderen in kleine groepen, die we parlementaire commissies noemen. Met 754 leden kan je onmogelijk samen vergaderen. c. Eén week per maand vergaderen alle parlementsleden samen. Dit noemt men een plenaire zitting. Die grote plenaire vergaderingen worden vooraf in kleine groepen (parlementaire commissies) voorbereid. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 7: Het Europees Parlement (individuele opdracht) Deze opdracht is bedoeld ter aanvulling van de kennisopdrachten. 3. Geef je mening Opdracht 8: Geef bij elke stelling aan of je akkoord gaat of niet en waarom. Het is goed dat we verplicht zijn om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen.

10 Het is goed dat we een voorzitter van de Europese Raad ( Europees president ) hebben. De Europese Unie moet de Europese burger beter informeren over wat ze doet. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 8: Geef je mening (klassikale opdracht) De meningsvragen worden best klassikaal besproken tijdens een debat. Je start de oefening door de leerlingen/cursisten een stelling voor te schotelen. Je vraagt hen of ze akkoord gaan met de stelling of niet. Daarna vraag je aan wie akkoord ging om hun argumenten te staven. Je doet hetzelfde voor de mensen die niet akkoord gingen. Op die manier probeer je tot een debat te komen. 4. ICT-Opdrachten Opdracht 9: Surf op internet en probeer een antwoord te vinden op onderstaande vragen. Zoek op de website van de Europese Commissie wie de Belgische commissaris is. Waarvoor is hij/zij verantwoordelijk? Zoek een foto van het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg en in Brussel. Wat vind je van de gebouwen van het Europees Parlement? In het Europees Parlement verenigen gelijkaardige politieke partijen zich in politieke fracties. Zo proberen ze meer invloed te krijgen in het parlement. Hieronder vind je een tabel met de namen van de verschillende politieke families in het Europees Parlement. De meeste Vlaamse politieke partijen, met een Europarlementslid, behoren tot zo n politieke fractie. Zoek eens uit tot welke groep deze Vlaamse partijen horen: CD&V, Groen, sp.a, Open VLD, N-VA en LDD. Zoek ook de namen van de parlementsleden die voor de Vlaamse partijen in het Europees Parlement zetelen. Noot: het Vlaams Belang behoort niet tot een Europese fractie. Groepen in het Europees Parlement: Naam van het parlementslid Naam van zijn/haar partij PPE (Fractie van de Europese Volkspartij) PSE (Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten) ELDR (Fractie van de Europese Liberale en Democratische Partij)

11 Verts/ALE (Fractie De Groenen en Vrije Europese Alliantie) GUE/NGL (Confederale Fractie Europees Unitair Links en Noords Links) ECR (Fractie Europese Conservatieven en Hervormers) EFD (Fractie Europa van Vrijheid en Democratie) NI (Niet ingeschrevenen) Aanpak leerkracht/docent Opdracht 9: ICT-opdrachten (individuele opdracht) Voor deze opdracht laat je de leerlingen/cursisten best individueel de vragen opzoeken op het internet: 5. Herhalingsopdracht Opdracht 10: Zeg eens, wat hebben we vandaag geleerd? Noem 5 belangrijke Europese instellingen en leg uit welke taak ze hebben. Leg kort uit welke weg een wet aflegt door de Europese instellingen. Aanpak leerkracht/docent Opdracht 10: Herhalingsopdracht (individuele opdracht) Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van dit onderdeel van Zeg eens EU bereikt werden, is het belangrijk de kern van het geleerde nog eens samen te vatten. Vraag daarom aan de leerlingen/cursisten wat ze leerden en dit ook neer te schrijven.

12 Oplossingen Opdracht 1: Het bestuur van de Europees Unie Foto 1: Wat zie je op de foto s: Het gebouw van het Europees Parlement en de Belgische leden van dit parlement. Wie werkt er in deze instelling: de Europarlementsleden. Waar (land/stad) ligt deze instelling: Deze foto toont het Europees Parlement in Brussel (België). Maar de officiële zetel van het Europees Parlement ligt in Straatsburg (Frankrijk). Het Europees Parlement vergadert 3 weken per maand in Brussel in (commissie- )vergaderingen en trekt 1 week per maand daarna naar Straatsburg (Frankrijk) om gezamenlijk (plenair) te beslissen. Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen: Om de 5 jaar mogen wij stemmen wie er naar het Europees Parlement gaat. Voor België zetelen momenteel: per rij vlnr. Frank van Hecke, Kathleen Van Brempt, Saïd El Khadraoui, Derk-Jan Eppink, Guy Verhofstadt, Annemie Neyts, Jean-Luc Dehaene, Frieda Brepoels, Marianne Thyssen, Philippe De Backer, Bart Staes, Ivo Belet, Philip Claeys, Veronique De Keyser (Fr), Frédérique Ries (Fr), Anne Delvaux (Fr), Marc Tarabella (Fr), Louis Michel (Fr), Frederic Daerden (Fr), Philippe Lamberts (Fr), Isabelle Durant (Fr), Mathieu Grosch (Dui). Waar houdt deze instelling zich mee bezig: Het Europese Parlement gaat, samen met de Raad van Ministers, wetsvoorstellen goedkeuren of wijzigen. Daarnaast controleert het Parlement de begroting en ook de Europese Commissie. Foto 2: Wat zie je op de foto s: De Europese Raad (of Europese Top ) en het gebouw waar deze in de toekomst zal samenkomen (het ei van Van Rompuy ). Wie werkt er in deze instelling: In de Europese Raad komen de staats- en regeringsleiders samen. De Europese Raad heeft een voorzitter (momenteel de Belg Herman van Rompuy). Daarnaast nemen ook de voorzitter van de Europese Commissie (momenteel José Manuel Barroso) en de verantwoordelijke voor het Buitenlands Beleid (momenteel Catherine Ashton) deel. Waar (land/stad) ligt deze instelling: Het Europa -gebouw, ook wel ei van Van Rompuy genoemd, wordt momenteel gebouwd in Brussel (België). Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen: Voorzitter Herman van Rompuy en premier Elio Di Rupo. Waar houdt deze instelling zich mee bezig: De Europese Raad of Europese Top is de richtingaanwijzer van de Europese Unie. Hier worden de visie en de toekomst van de EU uitgestippeld. De Europese Raad beslist bijvoorbeeld wie er lid kan worden van de EU, of er een Europees leger komt

13 Foto 3: Wat zie je op de foto s: De Europese Commissie Barroso en het (stervormige) Berlaymontgebouw. Wie werkt er in deze instelling: De Europese commissarissen of Eurocommissarissen. Waar (land/stad) ligt deze instelling: Brussel (België). Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen: Karel de Gucht (verantwoordelijk voor Internationale Handel). Waar houdt deze instelling zich mee bezig: De Europese Commissie is zowat de regering van de Europese Unie en voert het dagelijks beleid. De Europese Commissie doet voorstellen voor Europese wetten, ze gaat gestemde wetten uitvoeren en uiteindelijk controleert ze of de lidstaten die wetten naleven. Foto 4: Wat zie je op de foto s: Het Hof van Justitie van de Europese Unie. Wie werkt er in deze instelling: In het Hof zetelen 27 rechters, één voor elke lidstaat. Waar (land/stad) ligt deze instelling: Luxemburg (Luxemburg). Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen: Koenraad Lenaerts. Waar houdt deze instelling zich mee bezig: Het Hof van Justitie ziet erop toe dat de Europese wetgeving in alle lidstaten wordt toegepast. Daarnaast komt het ook tussen als een land botst met een EU-instelling. En ook de doorsnee Europeanen of bedrijven kunnen als laatste rechtsmiddel naar dit Hof trekken als hun Europese rechten geschonden zijn. Foto 5: Wat zie je op de foto s: Het Justus Lipsiusgebouw van de Raad van Ministers (in dit geval de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken). Wie werkt er in deze instelling: In een Raad van Ministers (Ministerraad) zetelt telkens 1 minister per lidstaat, in totaal dus 27. Er zijn verschillende Ministerraden die samenkomen per thema, bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken, landbouw, milieu en telkens neemt de bevoegde minister per land deel. Waar (land/stad) ligt deze instelling: Brussel (België). Ken je Belg(en) die in deze instelling zetelen: ministers, zoals Vanackere, De Crem, Milquet, Schauvlieghe, Reynders, enz. Waar houdt deze instelling zich mee bezig: De Raad van Ministers keurt, samen met het Europees Parlement, wetsvoorstellen goed of af. Daarnaast controleert de Raad van Ministers ook mee de begroting van de Europese Unie. Uitbreiding bij opdracht 1 Het Europees Parlement Wie wordt vertegenwoordigd: De Europese bevolking. Welke macht: Wetgevende macht. Wat houdt die macht in: Wetten goedkeuren en aanpassen. Vergelijk met Belgische instelling: Het Belgische federale parlement (Kamer en Senaat). Waarom verkiezen: De EU draagt democratie hoog in het vaandel en geeft de burger op die manier inspraak.

14 Volgende verkiezingen: De Europese Raad Wie wordt vertegenwoordigd: De lidstaten van de Unie. Wat is een Europese Top: Een samenkomst van de staats- en regeringsleiders van de EUlidstaten. Men spreekt daarom van een Europese Top. De Voorzitter: Herman van Rompuy is momenteel Europees president. Waarom de president van Europa : Omdat hij eigenlijk het gezicht zou moeten zijn van de Europese Unie, namelijk Voorzitter van alle staatshoofden en regeringsleiders. Bovendien betekent president in het Frans en het Engels voorzitter. Regeringsleider- en staatshoofd in België: Elio Di Rupo is onze regeringsleider (premier), de koning is ons staatshoofd. Maar alleen de Belgische regeringsleider gaat naar de vergaderingen van de Europese Raad. De Europese Commissie Wie wordt vertegenwoordigd: De Europese Unie als geheel en dus niet de landen op zich. Een Eurocommissaris werkt daarom onafhankelijk van het land waar hij/zij vandaan komt. Welke macht: De uitvoerende macht. Wat houdt die macht in: Het beleid van de EU uitvoeren, controleren als de wetten gevolgd worden en initiatieven nemen voor nieuwe wetten. Vergelijk met Belgische instelling: De Belgische regering (ministers). De Raad van Ministers Wie wordt vertegenwoordigd: De lidstaten. Welke macht: Wetgevende macht. Wat houdt die macht in: Wetten goedkeuren en aanpassen. Waarom meebeslissen: In het EU-verdrag staat: de EU is een unie van landen en burgers. De Ministerraad vertegenwoordigt de belangen van de lidstaten, het Europees Parlement de belangen van de EU-burgers. Het Hof van Justitie van de Europese Unie Welke macht: De rechterlijke macht. Wat houdt die macht in: Deze instelling doet de rechtspraak over de Europese wetten, grondrechten en instellingen. Opdracht 2: Over de Europese instellingen 1. Europese Commissie 2. Europees Parlement 3. Raad van Ministers 4. Europese Raad of Top. Opdracht 3: Hoe komt een Europese wet tot stand? Opdracht 4: De Europese bestuurders 1. E 2. E 3. R 4. R 5. M 6. R 7. C. Opdracht 5: Stellingen rond de werking van de Europese Unie 1. Juist. De eerste minister is onze regeringsleider en de koning is het staatshoofd. De meeste Europese landen sturen enkel hun regeringsleider. Frankrijk bijvoorbeeld stuurt het staatshoofd. 2. Juist.

15 3. Fout. De Europese Commissie telt 27 leden; één commissaris per lidstaat. 4. Fout. Elke commissaris heeft zijn eigen bevoegdheid. Zo is er bijvoorbeeld een commissaris voor landbouwbeleid, iemand voor ontwikkelingssamenwerking, enz. 5. Juist. 6. Juist. Als er zich een probleem voordoet in de landbouw zullen alle nationale ministers van Landbouw samenkomen in de Ministerraad. Is er een probleem met de euro, dan komen de ministers van Financiën samen, enz. 7. Juist. De Ministerraad overlegt wel met het Europees Parlement voor ze een beslissing neemt, maar de uiteindelijke beslissingsmacht ligt in handen van de Ministerraad. 8. Fout. De leden van het Europees Parlement worden al sinds 1979 rechtstreeks verkozen door de Europese burgers. 9. Fout. Om de vijf jaar. 10. Juist. 11. Juist. De Europese wet heeft voorrang op de Belgische wet. 12. Juist. Opdracht 6: Kruiswoordraadsel rond de werking van de instellingen 2 1 T O P 5 A 3 R O M E 7 L I E N R 4 C O M M I S S I E E S C N T 8 H T E T 6 B R U S S E L N R I E Opdracht 7: Het Europees Parlement 1. b 2. b 3. b 4. a 4. a 6. b 7. c 8. b 9. c 10. c. Opdracht 8: Geef bij elke stelling aan of je akkoord gaat of niet en waarom. Stelling 1: Het is goed dat we verplicht zijn om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Akkoord o Bij een democratie horen rechten, maar ook plichten. Door te stemmen zorgen we dus dat de overheid wordt gecontroleerd en dat de stem van de hele bevolking aanwezig is in het parlement en niet alleen die van een klein deel. o Op die manier worden de burgers verplicht om zich te informeren over wat de EU en het Europees Parlement allemaal doen. Bovendien moet de EU dan ook haar werk beter uitleggen. o... Niet akkoord

16 o o o Het is misschien wel goed dat we mogen stemmen, maar het zou niet verplicht mogen zijn. Als ik niet wil stemmen, dan is dat mijn recht. Er zijn meer dan 700 Europarlementsleden uit 27 verschillende landen. 1 stem maakt dus weinig verschil. Stelling 2: Het is goed dat we een voorzitter van de Europese Raad ( Europees president ) hebben. Akkoord o Het is belangrijk dat de Europese Unie meer met 1 stem spreekt en 1 gezicht krijgt. Op die manier kunnen we meer invloed uitoefenen in de wereld. o In de Europese Raad denken alle regeringsleiders aan hun eigen nationaal belang. Het is dus belangrijk om een voorzitter te hebben die zoekt naar compromissen. o Niet akkoord o o o De president heeft niet zoveel te zeggen. Telkens als er iets belangrijks gebeurt in de wereld, zijn de verschillende Europese presidenten en premiers er als de kippen bij om zelf hun mening te verkondigen. De Europese president is misschien wel het gezicht van de EU, maar als de Amerikaanse president een belangrijke vraag heeft, belt hij toch de Franse president, de Duitse Bondskanselier of de Britse premier. De president wordt niet rechtstreeks verkozen en komt maar uit 1 lidstaat. De Britten of Duitsers gaan nooit een Belg als hun president zien. Stelling 3: De Europese Unie moet de Europese burger beter informeren over wat ze doet. Akkoord o Een groot deel van onze wetten en regels is afkomstig van Europa. Het is dus belangrijk dat we weten wat er allemaal in Europa gebeurt. o Als we beter weten wat er gebeurt, zullen we misschien bij de volgende verkiezingen beter kunnen stemmen en ons meer betrokken voelen bij het Europese project. o Niet akkoord o De Europese Unie spendeert al genoeg geld. Het is niet nodig dat ze nog extra geld uitgeeft aan promotiecampagnes. o We krijgen de kans om te stemmen, het is dan aan de politici om onze mening te verdedigen in Europa. De EU is toch veel te ingewikkeld om er alles van af te weten. o Opdracht 9: Surf op internet en probeer antwoord te vinden op onderstaande vragen. De Belgische eurocommissaris: momenteel Karel De Gucht Internationale Handel. De politieke fracties. Fracties Naam van het parlementslid Naam zijn/haar partij PPE (Fractie van de Europese Volkspartij) Jean-Luc Dehaene Marianne Thyssen Ivo Belet CD&V

17 PSE (Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten) Saïd El Kadraoui Kathleen Van Brempt sp.a ELDR (Fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten in Europa) Philippe De Backer Annemie Neyts Guy Verhofstadt Open VLD Verts/ALE (Fractie De Groenen en Vrije Europese Alliantie) Bart Staes Frieda Brepoels Groen N-VA GUE/NGL (Confederale Fractie Europees Unitair Links en Noords Links) ECR (Fractie Europese Conservatieven en Hervormers) Derk-Jan Eppink LDD EDD (Fractie Europa van Vrijheid en Democratieën) Frank Van Hecke Onafhankelijk NI (Niet ingeschrevenen) Philip Claeys Vlaams Belang Opdracht 10: Herhalingsopdracht Noem 5 belangrijke Europese instellingen en leg uit welke taak ze hebben. o Het Europees Parlement: keurt, samen met de Raad van Ministers, wetsvoorstellen goed of af. Daarnaast controleert het Parlement de begroting en het werk van de Europese Commissie. o De Europese Raad: is de richtingaanwijzer van de Europese Unie. Hier worden de belangrijkste beslissingen voor de toekomst van de EU genomen. o De Europese Commissie: is zowat de regering van de Europese Unie en voert het dagelijks beleid. Ze doet voorstellen voor Europese wetten, gaat gestemde wetten uitvoeren en controleren of ze door de lidstaten nageleefd worden. o De Raad van Ministers (Ministerraad): keurt, samen met het Europees Parlement, wetsvoorstellen goed of af. Ze controleert de begroting van de Europese Unie. o Hof van Justitie van de Europese Unie: is een scheidsrechter die optreedt bij geschillen tussen lidstaten, EU-instellingen en burgers van de Europese Unie. Leg in het kort uit welke weg een wet aflegt door de Europese instellingen.

18 Eerst maakt de Europese Commissie een wetsvoorstel. Het Europees Parlement bespreekt dat voorstel en wijzigt het. Daarna bekijkt de Raad van Ministers ook het voorstel. Het voorstel kan zelfs een aantal keer besproken en/of gewijzigd worden door het Parlement en de Ministerraad. Wanneer het door beide is goedgekeurd, mag de Commissie het voorstel uitvoeren. Indien er landen of bedrijven zijn die de nieuwe Europese regel niet volgen, kan het Hof van Justitie van de Europese Unie eventueel tussenkomen.

19 Achtergrondinformatie Net zoals een land of een bedrijf moet ook de EU bestuurd worden. Daarvoor werden een reeks instellingen in het leven geroepen. Het zou ons te ver leiden om ze allemaal te bespreken. Daarom beperken we ons tot de vijf instellingen die aan de basis liggen van de besluitvorming in de EU. De Europese Raad o Wie: De Raad is samengesteld uit een voorzitter (de Europese president ), de staatsen/of regeringsleiders van de EU-lidstaten, de voorzitter van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid. o Wat: De Europese Raad is de richtingaanwijzer van de Europese Unie. In de Europese Raad worden de grote beleidslijnen van de EU uitgestippeld. Zij beslissen wie er lid kan worden van de Europese Unie, of er een Europees leger komt o Waar: De Europese Raad komt minstens vier keer per jaar samen. Dit aantal kan oplopen als er zich een crisissituatie voordoet, bijvoorbeeld 11 september of de eurocrisis. o Voor meer informatie zie: De Europese Commissie o Wie: Elke EU-lidstaat mag één afgevaardigde naar de Commissie sturen. Er zijn dus 27 commissarissen, waaronder één voorzitter. Die Europese commissarissen zijn onafhankelijk. Zij werken in het algemene belang van de Unie, niet in het belang van hun eigen land. o Wat: De Europese Commissie vormt het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat bestaat concreet uit drie belangrijke taken: Het initiatiefrecht: de Commissie schrijft de wetsvoorstellen. De uitvoerende macht: nadat de Ministerraad en het Europees Parlement beslisten over een wetsvoorstel, moet de Commissie dat uitvoeren. Controlerecht: de Commissie controleert of de Europese wetgeving door de lidstaten en de EU-burgers wordt nageleefd. o Waar: De Europese Commissie werkt in het Berlaymontgebouw in Brussel. o Waarom: De Commissie verdedigt de belangen van de Unie. Daarom moeten de commissarissen onafhankelijk van de lidstaten kunnen werken. o Voor meer informatie zie: De Raad van Ministers of Ministerraad o Wie: In de Raad van Ministers zetelen 27 ministers. Er zijn in totaal tien Ministerraden. Welke ministers samenkomen, is afhankelijk van het onderwerp. Wordt er bijvoorbeeld een aanslag gepleegd in een EU-lidstaat, dan komen de ministers van Binnenlandse Zaken samen. Breekt er een voedselcrisis uit, dan zullen de 27 ministers van Landbouw vergaderen. Om de 6 maanden is een andere lidstaat voorzitter van de Ministerraad. o Wat: De Ministerraad heeft wetgevende macht. Hij beslist, meestal samen met het Europees Parlement, over de wetsvoorstellen van de Commissie. De Ministerraad stelt, samen met het Europees Parlement, ook de begroting van de Europese Unie vast. o Waar: De Ministerraad vergadert in het Justus Lipsiusgebouw aan het Schumanplein in Brussel. o Waarom: Via de Ministerraad kunnen de lidstaten hun stem laten horen. De lidstaten komen er op voor hun nationale belangen. o Voor meer informatie zie:

20 Het Europees Parlement o Wie: Het Europees Parlement telt 754 volksvertegenwoordigers. Daarvan zijn 22 plaatsjes gereserveerd voor Belgen. De europarlementariërs worden sinds 1979 rechtstreeks verkozen door de EU-burgers. Ze zitten niet samen per land maar per politieke familie (fractie). o Wat: Het Europese Parlement staat als wetgevende macht in de meeste beleidsdomeinen op gelijke voet met de Ministerraad. Verder moet het de EU-begroting goed- of afkeuren en controleren of de Commissie haar taken behoorlijk uitvoert. o Waar: Eén week per maand vergaderen alle Europarlementsleden samen, in plenaire zitting, in Straatsburg. Commissievergaderingen vinden plaats in Brussel. Het secretariaat van het Europees Parlement is gevestigd in Luxemburg. o Waarom: In het Europees Parlement zitten parlementsleden die rechtstreeks door de EU-burgers zijn verkozen. Zij moeten dus de belangen van de burger verdedigen. De volksvertegenwoordigers van het Europees Parlement hebben hiervoor ook meer effectieve beslissingsmacht dan vroeger, toen hun rol alleen adviserend was. o Voor meer informatie zie: Het Hof van Justitie van de Europese Unie o Wie: In het Hof van Justitie van de Europese Unie zetelen 27 rechters, één voor elke lidstaat. De rechters worden benoemd voor een periode van zes jaar. Ze worden bijgestaan door 8 advocaten-generaal. o Wat: Het Hof is de hoogste beroepsinstantie voor particulieren. Wanneer een EU-burger vindt dat zijn Europese rechten geschonden worden, kan hij, naar het Hof van Justitie van de Europese Unie stappen. Het Hof doet ook uitspraken over geschillen tussen lidstaten en instellingen, of tussen lidstaten onderling. Ten slotte spreekt het Hof zich uit over de geldigheid en de interpretatie van Europese verdragen. o Waar: Het Hof van Justitie zetelt in Luxemburg. Verwar het dus niet met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. o Waarom: Het Hof is een onafhankelijke scheidsrechter bij geschillen tussen lidstaten, EUinstellingen en burgers van de Europese Unie. o Voor meer informatie zie: Extra Online en media Hieronder staan enkele internetbronnen om het thema verder te behandelen. Website met een pagina over de Belgen in de Europese instellingen: Website over de Europese instellingen (bron: EU): Website over de werking van de Europese Unie (bron: EU): Filmpje over hoe komt een Europese wet tot stand (bron: NOS NL televisie):

21 Wat kan je doen met de klas? Een bezoek aan het Europees Parlement: Meer informatie bij de Eenheid Bezoekersgroepen en Studiedagen. Europees Parlement PHS 1C05 Wiertzstraat Brussel tel. 02/ Een gegidst bezoek door de Europese wijk: Je vindt alle gidsenverenigingen op de website Of rechtstreeks bij: Brukselbinnenstebuiten Hopstraat 47 - bus Brussel tel. 02/ bruksel@skynet.be Met de fiets door de Europese wijk: Het Brussels Fietsershuis Londenstraat Brussel (Elsene) tel. 02/ fax 02/ info@provelo.org Een zoektocht in de Europese wijk Download gratis het plan: (bij vorming >volwassenen) Ga naar het bezoekerscentrum van het Europees Parlement (Parlamentarium): Willy Brandtgebouw Wiertzstraat Brussel parlamentarium@europarl.europa.eu Wandeling met gids in de Europese wijk (kort of lang) ARAU (Action Urbaine) Adolphe Maxlaan Brussel 02/ info@arau.org

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

Informatiebureau in België

Informatiebureau in België 27/07 /2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 1/12 Welke functies bekleden

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu?

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? Naam: Klas: Introductie: Verkiezingen in Europa Van 22 tot en met 25 mei 2014 vinden de Europese verkiezingen plaats. De inwoners van de Europese Unie mogen dan

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding Europa Actueel Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding Vier voorzitters - 1 computer HULPMIDDELEN computer met atlas kleurpotloden woordenboek internetaansluiting

Nadere informatie

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu?

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? Naam: Klas: So you think you have no power? Think again.. Introductie: verkiezingen in Europa Van 22 tot en met 25 mei 2014 vinden de Europese verkiezingen plaats.

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

De verkiezing van de Belgische Europarlementsleden

De verkiezing van de Belgische Europarlementsleden De verkiezing van de Belgische Europarlementsleden Wouter Wolfs en Steven Van Hecke www.kuleuven.be/verkiezingen2014 KU Leuven Instituut voor de Overheid 18 juli 2014 Op 25 mei trokken de Belgen naar de

Nadere informatie

1. Het Europees Parlement: jij kiest mee

1. Het Europees Parlement: jij kiest mee MODULE 3 Jouw stem in de EU LESFICHE LEERLINGEN 1. Het Europees Parlement: jij kiest mee Rechtstreekse verkiezingen zijn de ultieme kans om je stem te laten horen. Sinds 1979 zijn er elke 5 jaar rechtstreekse

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 6 in de media

Nieuwsmonitor 6 in de media Nieuwsmonitor 6 in de media Juni 2011 Nieuws - Europa kent geen watchdog ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Europese beleidsniveau krijgt in de Vlaamse TV-journaals gemiddeld een half uur aandacht per maand. Dat

Nadere informatie

Herman 1ste president van EU

Herman 1ste president van EU Herman 1ste president van EU Herman for President Een droom van een grijze muis komt uit uit! Heel het land reageerde positief op de aanstelling van Herman Van Rompuy als Europees president. Velen vonden

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

13.1. De geschiedenis van de Europese Unie

13.1. De geschiedenis van de Europese Unie Hoofdstuk 13: De Europese Unie 13.1. De geschiedenis van de Europese Unie 1945 V.S. heeft West-Europa versus Sovjet-Unie heeft Oost-Europa - V.S. heeft Marshallplan voor economische steun - Oprichting

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Puzzel: Krachtenveld Europese Unie

Puzzel: Krachtenveld Europese Unie Puzzel: Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving werkvorm: Door de Europese schuldencrisis vindt er veel extra overleg plaats in de Europese Unie. Welke instituties spelen bij de besluitvorming in

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie Europa en de Peter van Dalen Europarlementariër voor de ChristenUnie Inhoud 1: De ChristenUnie in het EP 2: Europa en de regio s 3: Europa en de Drechtsteden 2 Deel 1: de ChristenUnie in het EP 3 De 3

Nadere informatie

Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan?

Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan? Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan? De samenwerking tussen de landen in de Europese Unie wordt sinds 60 jaar vastgelegd in Verdragen. Daarin staan de spelregels die gelden voor de lidstaten, de

Nadere informatie

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING De deelnemers plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Vier voorzitters - 1

Vier voorzitters - 1 Vier voorzitters - 1 Op 23 mei 2019 worden er in Nederland weer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. De Europese burgers kiezen hun vertegenwoordigers in het parlement. Het gekozen Europees

Nadere informatie

PAV [VERKIEZINGEN 2014]

PAV [VERKIEZINGEN 2014] PAV [VERKIEZINGEN 2014] INLEIDING Als je 18 jaar bent, moet je in ons land voor het eerst gaan stemmen. Dat brengt vaak vragen met zich mee. Op wie moet ik stemmen? Hoe zit ons land precies in elkaar?

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander,

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander, Den Haag, 3 april 2008 Geachte Nederlander, Dit jaar bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Volgend jaar juni zijn er opnieuw verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt in 2009 een nieuw

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie

Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Jullie zijn nu de Raad van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie stemt voor of tegen regels die de Europese Commissie heeft bedacht. Samen met

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD IN EEN NOTENDOP

DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD IN EEN NOTENDOP DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD IN EEN NOTENDOP DE EUROPESE RAAD DE STRATEGISCHE INSTELLING VAN DE UNIE De Europese Raad is het kloppend hart van de Europese Unie. Hij bepaalt de richting en de politieke prioriteiten

Nadere informatie

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het Wat gebeurt er op 07/06/09? Deze vraag werd door de redactie van Van-A-3 gesteld aan een grote groep jongeren tussen 11 en 13 jaar. De meeste kinderen wisten spontaan te vertellen dat er die dag verkiezingen

Nadere informatie

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel)

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Als voorbereiding op de opdracht kunt u onderstaande tekst lezen. Wat heb jij aan Europa Europa een ver van je bed show? Nee hoor. Je eten, je kleding, de prijs

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

Samenstelling van het Parlement

Samenstelling van het Parlement Samenstelling van het Parlement Eerste Parlement : 1979 1984 Aantredend Parlement (Kiesgerechtigd) S 112 EPP 108 ED 63 COM 44 L 40 DEP 22 CDI 11 NI 10 Totaal 410 S : Socialistische Fractie COM : Communistische

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Uw stem in Europa sinds 1958 In 2008 bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Het Parlement werd opgericht bij de instelling van de Europese Economische

Nadere informatie

Quiz: Welk standpunt hoort bij welke partij?

Quiz: Welk standpunt hoort bij welke partij? Quiz: Welk standpunt hoort bij welke partij? Korte omschrijving werkvorm In deze quiz testen uw leerlingen hun kennis over de standpunten van enkele partijen over belangrijke Europese kwesties. Ze verbinden

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren.

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren. Quiz over politiek, Europa en staatsrechtelijke spelregels Toelichting In de periode 2008-2010 werkte ik als staatsrechtjurist binnen het projectteam versterking Grondwet bij het Miniserie van BZK. Dit

Nadere informatie

Samenvatting Europees Recht

Samenvatting Europees Recht Samenvatting Europees Recht Week 1 Export en Europees recht Leerdoelen H4 (Nadruk of EU verdrag en EU werkingsverdrag) - De juridische vormen van export beschrijven - De basisstructuur van de Europese

Nadere informatie

Actieplan Echte Europese politiek

Actieplan Echte Europese politiek Actieplan Echte Europese politiek D66 krijgt het voor elkaar Inleiding 2 De Europese politieke verhoudingen zijn de afgelopen tijd aanzienlijk veranderd. Sinds het Britse besluit de EU te verlaten en verder

Nadere informatie

Het EEG-Verdrag voorzag de oprichting

Het EEG-Verdrag voorzag de oprichting deel 1 EEG. Door het succes van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951) en het mislukken van de Europese Defensie en Europese Politieke Gemeenschap werd beslist om de verdere Europese samenwerking

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? 2 Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Eindelijk... de regering!

Eindelijk... de regering! Gerwin De Decker Eindelijk, we hebben een regering! Zo staat het in de krant. Maar wat betekent dat eigenlijk? Daar gaat dit krantje over. Een regering? Bij jou thuis regelen je mama of papa alles. Ze

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

DE EUROPESE GRONDWET: EEN TEKST DIE DE TOEKOMST VAN DE UNIE VEILIG STELT

DE EUROPESE GRONDWET: EEN TEKST DIE DE TOEKOMST VAN DE UNIE VEILIG STELT EEN TEKST DIE DE TOEKOMST VAN DE UNIE VEILIG STELT Fractie van de Europese Volkspartij (Christendemocraten) en Europese Democraten in het Europees Parlement EEN TEKST DIE DE TOEKOMST VAN DE UNIE VEILIG

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 KIES WIE EUROPA LEIDT In mei dit jaar kiezen u en bijna 400 miljoen andere Europeanen de leden van het Europees Parlement. Dit is de achtste keer dat

Nadere informatie

Het profiel van de kandidaten voor de Europese verkiezingen ( )

Het profiel van de kandidaten voor de Europese verkiezingen ( ) 1 Het profiel van de kandidaten voor de Europese verkiezingen (2004-2014) Wouter Wolfs, Jef Smulders, Stef Commers en Steven Van Hecke www.kuleuven.be/verkiezingen2014 KU Leuven Instituut voor de Overheid

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

INTERVIEWS MET EUROPARLEMENTSLEDEN

INTERVIEWS MET EUROPARLEMENTSLEDEN INTERVIEWS MET EUROPARLEMENTSLEDEN INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materiaal Doelstellingen 4 de / 5 de / 6 de / 7 de jaar secundair onderwijs 2 opeenvolgende lesuren (duur interview 4 à 7

Nadere informatie

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT WET-WIJZER Natieplein De weg van een wet WET- STRAAT Senaat Federaal Parlement Kamer van volksvertegenwoordigers 2 Een parlement maakt wetten en controleert de regering in naam van de bevolking Welkom!

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Instructie: Rollenspel EU

Instructie: Rollenspel EU Instructie: Rollenspel EU Korte omschrijving werkvorm In dit rollenspel bestaat het Europees Parlement uit vijf fracties die uit verschillende nationaliteiten bestaan. Van elk van de bijbehorende regeringen

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD. De strategische instelling van de EU

Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD. De strategische instelling van de EU Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD De strategische instelling van de EU DE EUROPESE RAAD EEN STRATEGISCHE INSTELLING De Europese Raad is het kloppend hart van de Europese Unie. Hij bepaalt de richting

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Oostenrijk. Staten en kiesstelsels

Oostenrijk. Staten en kiesstelsels Staten en kiesstelsels Oostenrijk Oostenrijk is een van de vele landen in Europa waar verkiezingen plaatsvinden volgens het systeem van evenredige vertegenwoordiging. Toch heeft Oostenrijk weer bepaalde

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2006

Examen VMBO-GL en TL 2006 Examen VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 woensdag 31 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Eindelijk... de regering!

Eindelijk... de regering! Hugo Vanderstraeten Wereldrecord! Eindelijk! Na 1 jaar en 176 dagen heeft ons land een nieuwe federale regering met Elio Di Rupo als eerste minister. Hij wordt de eerste Franstalige premier sinds 1970.

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland 1p 1 Op welke manier werd de Tweede Kamer tussen 1848 en 1917 samengesteld? A De leden werden benoemd

Nadere informatie

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit EEN PARLEMENT, DRIE PLAATSEN 2 BELANGRIJKE EU VERDRAGEN 3 1952* Verdrag van Parijs (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) 1958 Verdrag

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Bureau d'information en Belgique

Bureau d'information en Belgique Bureau d'information en Belgique 27/03 /2017 Europa: nu of nooit te gast in het Europees Parlement Op zaterdag 25 maart 2017 was het precies 60 jaar geleden dat in Rome de historische ondertekening plaatsvond

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Stap 3 Stellingen 01 02

Stap 3 Stellingen 01 02 Stap 3 Stellingen 01 NIET AKKOORD NEUTRAAL AKKOORD ALS IK MAG GAAN STEMMEN, HOOR IK PAS ECHT BIJ DE VOLWASSENEN. 01 IN EEN DEMOCRATIE HEBBEN ALLE BURGERS INSPRAAK DOORDAT ZE MOGEN GAAN STEMMEN. DAT IS

Nadere informatie

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat Klimaat(les)marathon Leren voor en over het klimaat DE WEG VAN EEN DECREET HOE WERKT DE OVERHEID NU? Willem-Frederik Schiltz & Jill Surmont KENNISMAKING WIE ZIJN WIJ? Willem-Frederik Schiltz 39 jaar; Vlaams

Nadere informatie

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING HET EUROPEES PARLEMENT: ORGANISATIE EN WERKING De organisatie en werking van het Europees Parlement vallen onder het Reglement van het Parlement. De activiteiten van het Parlement worden verricht door

Nadere informatie

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap VERDIEPING: DE PRIORITEITEN VAN NEDERLAND KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM Nederland heeft drie prioriteiten voor het voorzitterschap opgesteld: een innovatieve EU, een EU die zich beperkt tot hoofdzaken en

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

De instellingen van de EU

De instellingen van de EU 1 Europees Parlement Samenstelling Bijeenkomst Besluitvorming Bevoegdheden Vertegenwoordigers van de Unie, verkozen voor een periode van 5 jaar. Momenteel 751 leden, minimum 6 leden per lidstaat en maximum

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie