Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg"

Transcriptie

1 Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:..

2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse gebeurtenis. Het is dus van groot belang dat u uw kind goed voorbereidt op wat er gaat gebeuren. Vertel bijvoorbeeld dat uw kind na de operatie pijn heeft in de keel. U kunt uw kind aan de hand van de volgende punten de nodige informatie geven over de operatie: De keelpijn (soms oorpijn) komt van je amandelen. Amandelen zijn kleine bobbeltjes achter in je keel. Soms zijn ze ontstoken en voel je je ziek. Als de dokter de amandelen eruit haalt ben je niet meer zo vaak ziek. Via je mond worden de amandelen eruit gehaald. Je moet hiervoor een dagje naar het ziekenhuis. Papa en/of mama mogen de hele tijd bij jou zijn. Voordat je naar de dokter gaat, krijg je een zetpil tegen de pijn. Zo n zetpil krijg je ook als de amandelen eruit zijn (in de loop van de morgen) en thuis, zodat je zo min mogelijk pijn hebt. Ook komt de pedagogisch medewerker nog uitleg geven. Als je aan de beurt bent ga je samen met papa en/of mama naar de behandelkamer. Hier staan grote apparaten en een soort bed. In deze kamer is ook de dokter die de amandelen eruit gaat halen, de slaapdokters en een zuster. Nu ga je op een bed liggen en moet je in een kapje blazen. Daarna val je in slaap. Totdat je in slaapt valt zijn papa en/of mama bij je. Als je wakker wordt ben je op de uitslaapkamer en zit papa of mama naast je. Je krijgt hier ijswater voor je keel. Samen gaan jullie weer terug naar de zaal totdat je naar huis mag. Als je weer wakker wordt, doet je keel zeer omdat je amandelen eruit zijn gehaald. Je krijgt hiervoor limonade met ijsklontjes, dat helpt tegen de pijn. Als je regelmatig enkele slokjes drinkt, wordt je keel snel weer beter. Je kunt als je dat wilt je eigen fles of beker meenemen. Een ziekenhuisopname is geen alledaagse gebeurtenis. Het is dus van groot belang dat u uw kind goed voorbereidt op wat er gaat gebeuren. U bent van harte welkom op de voorlichtingsmiddag. Uw kind krijgt dan uitleg over de dag van de operatie door middel van foto s en maakt al kennis met de operatiekamer. Als aanvulling hierop zijn er voorbereidingskoffertjes te huur met daarin een fotoboek, ziekenhuisplaymobil, narcosekapje, voorleesboeken etc. Hiermee kan uw kind in zijn vertrouwde omgeving spelenderwijs voorbereid worden op de dag van de operatie.

3 De koffertjes zijn te verkrijgen op de kinderafdeling(2a),telefoonnummer De kosten hiervoor bedragen hiervoor 3 euro per 2 weken. Als uw kind koorts heeft met een temperatuur hoger dan 38,5 C of als er thuis mazelen, kinkhoest, diarree, griep of andere besmettelijke infecties heersen, moet u de dag vóór de operatie (liefst eerder) contact opnemen met de polikliniek KNO. Als uw kind ziek is op de dag van de operatie, neemt u dan contact op met de kinderafdeling. Dit is in belang van uw eigen kind, maar ook van andere kinderen. In bepaalde gevallen kan uw kind namelijk niet worden geopereerd en moet er een nieuwe afspraak worden gemaakt. Nuchter Voor het goed en veilig verlopen van een operatie is het van belang dat uw kind enige tijd voorafgaand aan de ingreep nuchter gehouden wordt. Dit betekent dat hij/zij enige uren van tevoren niet mag eten en drinken. De volgende afspraken gelden hierbij: Voor zuigelingen (tot 6 maanden) geldt (tenzij anders is afgesproken): Voorafgaand aan het afgesproken tijdstip van operatie mag: - tot 4 uur s ochtends een laatste melk/borstvoeding. - tot 6 uur s ochtends heldere vloeistof. Voor alle andere kinderen geldt (tenzij anders is afgesproken): Voorafgaand aan het afgesproken tijdstip van operatie mag: - tot uur s nachts vast voedsel worden ingenomen. - tot 6 uur s ochtends heldere vloeistoffen worden gedronken. Onder heldere vloeistof wordt verstaan; doorzichtige vloeistof zonder prik zoals appelsap, water, thee zonder melk. Geen melkproducten en geen sinaasappelsap. Medicatie, de noodzakelijke, mag met een slokje water worden ingenomen. Medicijnen Als uw kind voorafgaande aan de ziekenhuisopname koorts of griep krijgt, geeft u dan géén sinaspril of aspirine. Deze middelen laten een wondje langer bloeden dan normaal. De opname moet dan worden uitgesteld. U kunt wel paracetamol geven. Dit kan geen kwaad voor de operatie. Als uw kind medicijnen gebruikt kunt u deze in de meeste gevallen op het gebruikelijke tijdstip geven met een klein slokje water. Met medicijnen die geïnhaleerd worden kunt u gewoon doorgaan. Medicijnen die uw kind gebruikt graag meenemen naar het ziekenhuis.

4 Anesthesie Ieder kind dat geopereerd gaat worden, wordt voor de operatie gezien door een anesthesist. Zolang uw kind niet door een anesthesist gezien is kan er geen operatie plaatsvinden. Zoals hierboven vermeld staat kunnen de meeste medicijnen gewoon doorgebruikt worden op de dag van de ingreep, tenzij de anesthesist anders met u afspreekt tijdens het pre-operatief spreekuur. De dag van de behandeling U wordt met uw kind tussen 7.15 en 7.30 uur verwacht op de kinderdagbehandeling (eerste verdieping, nummer 89). Als uw kind met een prikje wil gaan slapen, wordt u om 7.15 uur verwacht. Neem voor uw kind een extra stel ondergoed, een pyjama, een kam of borstel, eventueel pantoffels en een lievelingsknuffel of spelletje mee. In verband met de hygiëne moet u, indien uw kind lang haar heeft, dit vast maken in een staart. Uw kind mag tijdens de operatie geen sieraden dragen, zoals oorringen en kettinkjes. Tevens moet nagellak verwijderd worden. Gezien de beperkte ruimte op de afdeling kunt u géén andere kinderen meebrengen, dit met uitzondering van een baby die u borstvoeding geeft. Wij adviseren u waardevolle spullen, geld of sieraden thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor diefstal. In overleg met de kinderverpleegkundige kunt u uw kind zelf uitkleden en een pyjama aandoen (uw kind mag ook in pyama naar het ziekenhuis komen). Uw kind krijgt tijdens het omkleden een zetpil tegen de pijn. De pedagogisch medewerker komt nog wat uitleg geven en om uur beginnen de behandelingen. U kunt bij uw kind blijven tot het slaapt. Zodra de operatie klaar is, wordt u door een verpleegkundige naar uw kind gebracht. Uw kind mag meteen bij u zitten als u dat prettig vindt. Als uw kind goed wakker is gaat hij/zij weer terug naar zaal en kunt u zelf de verzorging doen. De KNO-arts vertelt u hoe de operatie is verlopen. Rond uur mag uw kind weer naar huis. Sommige kinderen kunnen thuis tijdelijk angstig zijn door de operatie. Zij gedragen zich ongewoon, zijn soms agressief of juist erg aanhankelijk. Toon hiervoor begrip.

5 Nazorg Na de operatie moet uw kind zeer regelmatig helder koud drinken, zoals ranja of waterijs. Op de operatiedag alleen koud, zacht en/of vloeibaar voedsel geven. Geef uw kind de eerste twee tot drie dagen na de operatie van de keelamandelen zacht voedsel zoals vla, brood zonder korst of gepureerd eten. Het voedsel dient bij voorkeur koud of lauw te zijn. Vermijd zure of koolzuurhoudende dranken. Melkproducten kunnen nogal wat slijm geven, u kunt dan een slokje water nageven. Als de keelamandelen zijn verwijderd moet u de avond na de operatie uw kind een zetpil paracetamol geven. Vooral de eerste paar dagen zal praten en eten pijnlijk zijn en kan uw kind oorpijn ervaren. Geef tenminste de eerste twee dagen 3x daags een zetpil paracetamol. Daarna op geleide van de pijn. In het algemeen is een kind na 5 dagen weer voldoende opgeknapt om buiten te spelen en eventueel naar school te gaan. Na 2 weken mag uw kind weer zwemmen. De KNO-arts bepaalt of er een controle-afspraak wordt gemaakt. U krijgt altijd een folder met informatie voor thuis mee. Complicaties Bij iedere operatie is er sprake van enig risico, voornamelijk in de vorm van een nabloeding. Dit verklaart waarom een normale bloedstolling belangrijk is. Er mogen dus vooraf geen medicijnen worden ingenomen, die de stolling nadelig beïnvloeden, zoals acetosal, sinaspril en aspirine. Regelmatig ijskoud drinken kan nabloeden voorkomen. Als uw kind toch een nabloeding krijgt, te herkennen aan veel helder bloed dat uit de neus of mond komt, kunt u telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het TweeSteden ziekenhuis. U hoeft niet eerst naar uw huisarts. Mocht uw kind opgenomen moeten worden in verband met een complicatie, dan zal dat gebeuren op de kinderafdeling in ons ziekenhuis. Tot slot TIP: Wij kunnen ons voorstellen dat u solidair wilt zijn door met uw kind nuchter te blijven, maar wij adviseren u echter dringend s morgens zelf wel te eten. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij de kinderverpleegkundigen van de kinderdagbehandeling of bij de behandelend KNO-arts.

6 Informatie en toestemming Medische informatie Samen met de verpleegkundigen en artsen draagt u zorg en verantwoording voor uw kind tijdens de opname. U wordt volledig betrokken bij en op de hoogte gebracht van de behandeling van uw kind. Alvorens onderzoek en behandeling plaatsvinden wordt, vanuit de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) om toestemming gevraagd. Bij ingrijpende behandelingen zullen wij uitdrukkelijk om uw toestemming vragen, zonodig wordt dit schriftelijk vastgelegd. In andere gevallen en tijdens de duur van de behandeling wordt uw toestemming niet steeds gevraagd, maar wordt uitgegaan van uw toestemming tenzij u duidelijk anders aangeeft. In acute situaties mogen/moeten wij handelen. Vanuit overheidswege worden wij op verschillende terreinen verzocht gegevens van uw kind na te gaan en vast te leggen. Deze gegevens worden, uiteraard geanonimiseerd, gebruikt om de zorg in ons ziekenhuis op landelijk niveau te vergelijken met andere vergelijkbare instellingen. U kunt er op vertrouwen dat wij de voorschriften vanuit de wet op de privacy en gegevensbescherming naleven. U heeft recht op inzage in het medisch dossier en de verpleegmap ligt ter inzage op de kamer van uw kind. Inspraak van uw kind: Vanaf een bepaalde leeftijd heeft uw kind vanuit de WGBO ook recht op inspraak in wat er met hem/ haar gaat gebeuren. Kinderen tot 12 jaar: Kinderen onder de 12 jaar mogen niet voor zichzelf beslissen. Dat doen hun ouders of voogd. Aan jonge kinderen moet wel op een begrijpelijke manier worden verteld wat er met hen gaat gebeuren. Kinderen van 12 tot 16 jaar: Kinderen van 12 tot 16 jaar zijn over het algemeen goed in staat hun situatie te overzien en een eigen mening te hebben. Voor de behandeling is daarom toestemming nodig van de ouders én het kind. Als zij het niet met elkaar eens zijn, zullen wij in principe doen wat het kind vraagt.

7 Kinderen vanaf 16 jaar: In de WGBO worden kinderen vanaf 16 jaar gelijk gesteld met volwassenen. Ze mogen dus voor zichzelf beslissen. Toestemming van de ouders is niet nodig. De ouders krijgen ook geen informatie meer over het kind, als deze daar geen toestemming voor geeft. Belangrijke telefoonnummers Polikliniek KNO: Dagbehandeling kinderen, via kinderafdeling: Spoedeisende Hulp (SEH): Website:

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts)

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om 8.00 uur nuchter verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen Verwijderen van amandelen bij kinderen VERWIJDEREN VAN AMANDELEN BIJ KINDEREN INLEIDING Uw kind komt binnenkort naar ziekenhuislocatie Refaja van Treant Zorggroep voor het verwijderen van de neusamandelen

Nadere informatie

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp:

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: KNO-heelkunde Amandelen knippen 1 Uw kind wordt op om 7.15 uur in het Ikazia Ziekenhuis verwacht voor Neusamandel knippen Neus- en keelamandelen knippen Ikazia Ziekenhuis Polikliniek

Nadere informatie

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen Patiënteninformatie Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen rkz.nl Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk voor het verwijderen van de neus

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN 17731 Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in het Sint Franciscus Gasthuis om de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. Uw arts heeft

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de keelamandelen. Meestal wordt tegelijkertijd ook de neusamandel verwijderd

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandel

Verwijderen van de neus- en keelamandel Verwijderen van de neus- en keelamandel (Adenotonsillectomie) Voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat zijn amandelen en wat is hun functie... 1 Wat voor klachten kunnen de keelamandelen

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen dagbehandeling Geneesmiddelengebruik Het is belangrijk dat u vermeldt of uw kind acetylsalicylzuur gebruikt (zoals in Aspirine en in vele andere middelen) omdat

Nadere informatie

Verwijderen van neus- en keelamandelen

Verwijderen van neus- en keelamandelen Verwijderen van neus- en keelamandelen Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan in dagbehandeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie

Nadere informatie

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0314 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL poliklinische behandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. In deze folder leest u over deze operatie en hoe u uw kind hierop

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen Informatie voor patiënten F0220-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijdering van de neusamandel Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers Bij uw kind worden de keelamandelen verwijderd. Deze behandeling vindt plaats onder narcose. Voor kinderen, en ook voor u

Nadere informatie

Verwijderen van neusen keelamandelen

Verwijderen van neusen keelamandelen Verwijderen van neusen keelamandelen (Adenotonsillectomie) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de neusamandel en keelamandelen bij uw kind

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 8 TOT 16 JAAR

VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 8 TOT 16 JAAR VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 8 TOT 16 JAAR 25743 Beste ouder(s)/verzorger(s), Uw kind komt binnenkort voor een operatie op de Kinderafdeling van het Sint Franciscus Gasthuis. Het is

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ingreep het verwijderen

Nadere informatie

Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen

Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen Uw behandelend arts heeft met u afgesproken, om bij u of uw kind de neus- en keelamandelen te verwijderen. In deze folder kunt u hier meer over lezen.

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Binnenkort wordt uw kind opgenomen in Gelre Zutphen voor het verwijderen van de keelamandelen. Deze brochure geeft u en uw kind informatie over de voorbereidingen,

Nadere informatie

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0416 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Antoniushove Informatie voor ouders F0076-3415 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen H.362201.0715 Anesthesie en opname bij kinderen Inleiding U heeft met de behandelend arts afgesproken dat uw kind een behandeling onder narcose moet ondergaan. Dit kan voor u en uw kind een spannende en

Nadere informatie

Informatie over nazorg:

Informatie over nazorg: Informatie over nazorg: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers F0729-1250 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

Amandelen verwijderen

Amandelen verwijderen Amandelen verwijderen Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. Op de polikliniek KNO (Keel, Neus en Oor) hebben de arts en de assistente u hierover het nodige verteld. In het algemeen stelt

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Verwijderen van keel- en neusamandelen

Verwijderen van keel- en neusamandelen Medewerkerinformatie Verwijderen van keel- en neusamandelen Informatie voor ouders over de voorbereiding en nazorg 1234567890-terTER_ Verwijderen van keel- en neusamandelen Informatie voor ouders over

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 0 TOT 7 JAAR

VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 0 TOT 7 JAAR VOORBEREIDING OP EEN DAGBEHANDELING KINDEREN VAN 0 TOT 7 JAAR 17875 Beste ouder(s)/verzorger(s), Uw kind komt binnenkort voor een operatie op de Kinderafdeling van het Sint Franciscus Gasthuis. Het is

Nadere informatie

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0811 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen)

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen) Sophia Kinderziekenhuis Tonsillectomie (Verwijderen keelamandelen) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de keelamandelen te verwijderen

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Orchidopexie bij kinderen

Maatschap Urologie. Orchidopexie bij kinderen Maatschap Urologie Orchidopexie bij kinderen Datum en tijd U wordt met uw kind (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie (hoofdingang). Hier wijst men u de weg naar de kinderafdeling

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij u informatie over

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel. Voor ouders en/of verzorgers

Verwijderen van de neusamandel. Voor ouders en/of verzorgers Verwijderen van de neusamandel Voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat zijn amandelen en wat is hun functie... 1 Wat voor klachten kan de neusamandel geven... 1 De voorbereiding...

Nadere informatie

Kinderafdeling. Dagopname bij kinderen

Kinderafdeling. Dagopname bij kinderen Kinderafdeling Datum en tijd U wordt met uw kind (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie(hoofdingang). Hier wijst men u de weg naar de kinderafdeling op de vierde etage (afdeling

Nadere informatie

Voorlichting Keelamandel operatie bij kinderen

Voorlichting Keelamandel operatie bij kinderen Voorlichting Keelamandel operatie bij kinderen Keelamandel operatie Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor een keelamandel operatie en eventueel neusamandel en/of plaatsen van buisjes. Hiervoor wordt

Nadere informatie

Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar)

Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar) Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar) Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt bij uw kind de neusamandel en/of keelamandelen verwijderd. Met deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

zorg voor uw kind rondom de operatie

zorg voor uw kind rondom de operatie zorg voor uw kind rondom de operatie 1 2 Voorbereiding voor ouder en kind De specialist heeft u verteld dat uw kind geopereerd moet worden. Voor de opnamedag gaat u eerst samen met uw kind naar het (kinder)

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders

Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders Keel-, Neus- en Oorheelkunde Inleiding De amandelen zijn de grote knobbels die achter in de neus en achter in de keel zitten. Ze spelen een belangrijke

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KNO Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KINDEREN Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kind en anesthesie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt uw kind geopereerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voor deze operatie wordt uw kind onder anesthesie (narcose) gebracht. In deze folder krijgt

Nadere informatie

HET DICHTBRANDEN VAN BLOEDVAATJES IN DE NEUS

HET DICHTBRANDEN VAN BLOEDVAATJES IN DE NEUS kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET DICHTBRANDEN VAN BLOEDVAATJES IN DE NEUS In deze folder geeft het Ruwaard van Putten

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

verwijderen van de neus- en keelamandelen

verwijderen van de neus- en keelamandelen verwijderen van de neus- en keelamandelen Informatie voor ouders / verzorgers De neus- en keelamandelen van uw kind worden verwijderd In overleg met uw KNO-arts worden de neus- en keelamandelen van uw

Nadere informatie

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum)

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum) Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum) Jij krijgt een operatie aan je keel, neus of oren en gaat dan slapen met een

Nadere informatie

Het verwijderen van de keelamandelen. Tonsillectomie (T.E.)

Het verwijderen van de keelamandelen. Tonsillectomie (T.E.) Het verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie (T.E.) Inleiding Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat uw keelamandelen steeds opnieuw ontstoken raken en vergroot zijn. Deze aandoening kan door middel

Nadere informatie

Verwijderen van de keelen neusamandelen

Verwijderen van de keelen neusamandelen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijderen van de keelen neusamandelen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat zijn keel- en neusamandelen?... 3 Informatie en toestemming... 3 Planning operatie... 4 Intakegesprek...

Nadere informatie

Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen

Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen Verwijderen van neus- en keelamandelen bij kinderen Uw behandelend arts heeft met u afgesproken, om bij u of uw kind de neus- en keelamandelen te verwijderen. In deze folder kunt u hier meer over lezen.

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen patiënteninformatie operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oor arts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2014 pavo 1004 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op

Nadere informatie

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) Patiënteninformatie Neusamandelen verwijderen bij kinderen U ontvangt deze informatie, omdat uw keel-, keus- en oorarts in overleg met u heeft besloten de neusamandel

Nadere informatie

Verwijderen van neus en/of keelamandelen op de poliklinische OK

Verwijderen van neus en/of keelamandelen op de poliklinische OK Verwijderen van neus en/of keelamandelen op de poliklinische OK Deze folder heeft u meegekregen omdat de KNO-arts u heeft verteld dat bij uw kind de keelamandelen en/of neusamandel verwijderd moeten worden.

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen bij kinderen

Keel- en neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel- en neusamandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders en verzorgers Locatie ETZ Elisabeth Voorlichting: Ingreep: Datum Locatie Datum Melden op Chirurgisch Dagcentrum Inhoudsopgave Klik

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam De keel-, neus- en oorarts (kno-arts) heeft in

Nadere informatie

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een te kort tongriempje?... 3 Planning operatie... 3 Pre-operatieve screening en

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Inleiding Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, die eindigt bij het trommelvlies. Het middenoor is een kleine met lucht

Nadere informatie

verwijderen van patiënteninformatie

verwijderen van patiënteninformatie patiënteninformatie verwijderen van neus- en/of keelamandelen bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen Inleiding De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft in overleg met u besloten de keelamandelen van uw kind te verwijderen. Mogelijk worden

Nadere informatie

Tongriemplastiek. Informatie voor ouders of verzorgers

Tongriemplastiek. Informatie voor ouders of verzorgers Tongriemplastiek Informatie voor ouders of verzorgers Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat het tongriempje van uw kind te kort is. Deze aandoening kan door middel van een operatieve ingreep verholpen worden.

Nadere informatie

Circumcisie besnijdenis

Circumcisie besnijdenis Circumcisie besnijdenis Inleiding In overleg met uw arts is besloten, dat uw zoon geopereerd zal worden. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Wat gebeurt er bij de ingreep Circumcisie

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

H.76020. 0314 Kind. Navelbreuk

H.76020. 0314 Kind. Navelbreuk H.76020. 0314 Kind Navelbreuk Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind wordt geopereerd aan een navelbreuk. Een navelbreuk is een breuk die door de niet voldoende gesloten of weer geopende navelring

Nadere informatie

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling)

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Jij krijgt een operatie en gaat dan slapen met een kapje. Hieronder lees je het verhaal

Nadere informatie

Verwijderen van de amandelen

Verwijderen van de amandelen Patiënteninformatie Verwijderen van de amandelen Verwijderen van de amandelen 1496042 Verwijderen van Amandelen.indd 1 1 21-07-17 10:41 Verwijderen van de amandelen Polikliniek Keel-, Neus, Oorheelkunde

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel

Verwijderen van de neusamandel 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neusamandel (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om de neusamandel van uw kind

Nadere informatie

Afdeling Kinderdagbehandeling

Afdeling Kinderdagbehandeling Afdeling Kinderdagbehandeling Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis colofon februari 2015 pavo 0565 Inleiding Binnenkort wordt uw kind voor een dagbehandeling opgenomen in het Albert Schweitzer

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel)

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel) Sophia Kinderziekenhuis Adenotomie (Verwijderen neusamandel) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de neusamandel te verwijderen

Nadere informatie

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie.

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Het verhaal begint thuis, en op de foto zie je Jaap. Vandaag gaat Jaap met zijn moeder

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht Welkom met uw kind op de afdeling ODZ Locatie Zwijndrecht Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling ODZ van locatie Zwijndrecht. De afkorting ODZ staat

Nadere informatie

Verwijderen van keelen/of neusamandelen, plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie over nazorg

Verwijderen van keelen/of neusamandelen, plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie over nazorg Verwijderen van keelen/of neusamandelen, plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie over nazorg Informatie over nazorg: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen Plaatsen van trommelvliesbuisjes Nazorg

Nadere informatie

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen U wordt op:... (datum) om... uur verwacht op het Vrouw-Moeder-Kind centrum (2e etage). De behandelend specialist is:... Telefoon polikliniek:...

Nadere informatie

Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat uw zoon geopereerd zal worden aan (een) niet ingedaalde testikel(s).

Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat uw zoon geopereerd zal worden aan (een) niet ingedaalde testikel(s). Orchidopexie Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat uw zoon geopereerd zal worden aan (een) niet ingedaalde testikel(s). Wat gebeurt er bij de ingreep De uroloog maakt een sneetje in de lies

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

Verwijderen van neusamandel bij kinderen

Verwijderen van neusamandel bij kinderen Verwijderen van neusamandel bij kinderen Uw behandelend arts heeft met u afgesproken, om bij uw kind de neusamandelen te verwijderen. In deze folder kunt u hier meer over lezen. Wat is de functie van amandelen

Nadere informatie

Anti-snurk operatie. Polikliniek KNO

Anti-snurk operatie. Polikliniek KNO Anti-snurk operatie Polikliniek KNO Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat het snurken bij u veroorzaakt wordt doordat uw gehemelte te lang en te slap is, daardoor strijkt de ingeademde lucht langs het gehemelte

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen Informatie voor patiënten F0443-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten

Nadere informatie

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE)

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) Keel- Neus- en Oorheelkunde KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) volwassenen Binnenkort wordt u opgenomen voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie). In deze folder leest u over de

Nadere informatie

Inleiding Narcose Kapje Prikje Bezoek aan de Kinder- en Jeugdafdeling Nuchterbeleid voor kinderen...

Inleiding Narcose Kapje Prikje Bezoek aan de Kinder- en Jeugdafdeling Nuchterbeleid voor kinderen... Kinderen en narcose Inhoudsopgave Inleiding... 1 Narcose... 1 Kapje... 1 Prikje... 2 Bezoek aan de Kinder- en Jeugdafdeling... 2 Nuchterbeleid voor kinderen... 3 De operatiedag... 3 Mee naar de operatieafdeling?...

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

Wanneer je neusamandel eruit moet

Wanneer je neusamandel eruit moet Wanneer je neusamandel eruit moet Inleiding In overleg met uw KNO-arts is besloten dat de neusamandel van uw kind verwijderd zal worden. Wat gebeurt er bij de ingreep? Net als de keelamandelen is ook de

Nadere informatie

Het knippen van amandelen (bij kinderen)

Het knippen van amandelen (bij kinderen) Het knippen van amandelen (bij kinderen) Inleiding De keelamandelen zijn de twee klieren die als knobbels achter in de keel zitten. De neusamandel bevindt zich vlak bij de huig. De amandelen spelen een

Nadere informatie

Wanneer je keelamandelen eruit moeten

Wanneer je keelamandelen eruit moeten Wanneer je keelamandelen eruit moeten Inleiding In overleg met uw KNO-arts is besloten dat de keelamandelen van uw kind verwijderd worden. Wat gebeurt er bij de ingreep? De keelamandelen zijn onderdeel

Nadere informatie

Verwijderen van neusamandel bij kinderen

Verwijderen van neusamandel bij kinderen Verwijderen van neusamandel bij kinderen Uw behandelend arts heeft met u afgesproken, om bij uw kind de neusamandelen te verwijderen. In deze folder kunt u hier meer over lezen. Wat is de functie van amandelen

Nadere informatie

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Adviezen voor ouders Dagbehandeling Inleiding Uw kind wordt binnenkort opgenomen op de dagbehandeling (afdeling 0 Noord) van het Beatrixziekenhuis

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie Binnenkort wordt u opgenomen in verband met het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie). Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de

Nadere informatie

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen K.N.O Operaties aan de keelamandelen bij kinderen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over het verwijderen van de amandelen bij kinderen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die zo

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde. Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Keel- Neus- Oorheelkunde. Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel- Neus- Oorheelkunde Neusamandelen verwijderen bij kinderen 2 Inleiding De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft in overleg met u besloten de neusamandel van uw kind te verwijderen. Mogelijk worden

Nadere informatie

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan uw keel- en/of neusamandelen. In

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND Naar het ziekenhuis Uw KNO-arts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en met u afgesproken

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders

Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders Amandelen verwijderen bij kinderen Informatie voor ouders Keel-, Neus- en Oorheelkunde Inleiding De amandelen zijn de grote knobbels die achter in de neus en achter in de keel zitten. Ze spelen een belangrijke

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen

Keel- en neusamandelen verwijderen Keel- en neusamandelen verwijderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot verwijdering van de keelen neusamandelen bij uw kind. Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op

Nadere informatie