Voor u ligt de derde editie van de Nieuwsbrief voor ouders en leerlingen van Het Rhedens Dieren van dit schooljaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor u ligt de derde editie van de Nieuwsbrief voor ouders en leerlingen van Het Rhedens Dieren van dit schooljaar."

Transcriptie

1 Voorwoord Voor u ligt de derde editie van de Nieuwsbrief voor ouders en leerlingen van Het Rhedens Dieren van dit schooljaar. Schooljaar is afgesloten met twee goed bezochte diploma-uitreikingen, 40 leerlingen vmbo-bl, 70 vmbo-kl en 92 vmbo-tl, ofwel 98 % van onze examenkandidaten is uitgezwaaid. Van Dijk heeft de boeken weer ingenomen en de klassenindelingen voor komend schooljaar zijn min of meer klaar. We hebben een enerverend schooljaar achter de rug met wisselingen in de directie, langdurig zieke collega s en nieuwe initiatieven in het onderwijs. Als interim locatiedirecteur heb ik, naast de behoefte aan meer structuur en besluitvorming in de schoolorganisatie, vooral geconstateerd dat het onderwijs en de bedrijfsvoering worden verzorgd door zeer betrokken en enthousiaste collega s. Dat is hét fundament voor verbeteringen in het nieuwe schooljaar. Gelukkig is de formatie voor komend jaar min of meer op orde zodat we voortvarend van start kunnen gaan. Maar eerst vakantie. Geniet ervan! We wensen u veel leesplezier. Mocht u willen reageren op de inhoud van deze nieuwsbrief, dan kunt u die sturen naar infodieren@hetrhedens.nl. Ouderraad nieuwe stijl Wij hebben ouderparticipatie hoog in het vaandel staan en zijn dan ook gebaat bij een goed functionerende ouderorganisatie. Het Rhedens Dieren zit niet stil. Wij hebben de ouders als gesprekspartner nodig om te reflecteren op diverse onderwijskundige innovaties en op allerlei lopende schoolse zaken. Dat willen we vormgeven in drie ouderraden, namelijk voor de onderbouw (leerjaar 1 en 2), vmbo-bovenbouw en havo/vwo-bovenbouw (vanaf leerjaar 3), die gelijktijdig vergaderen. We gaan uit van ongeveer 4 bijeenkomsten per jaar en streven naar 5 tot 10 leden per ouderraad. We verwachten van de ouders een positief kritische en oplossingsgerichte inbreng. Voelt u zich als ouder aangesproken, maak uw belangstelling dan s.v.p. kenbaar op infodieren@hetrhedens.nl. Marion Krabbenborg, Locatiedirecteur Het Rhedens Dieren

2 2 Afscheid Zoals elk schooljaar komen en gaan er leerlingen en medewerkers. Ook aan het einde van dit schooljaar nemen we afscheid van enkele zeer gewaardeerde collega s. Ivo Gijsberts Onze locatiedirecteur, de heer Ivo Gijsberts, is dit schooljaar enkele maanden afwezig geweest wegens ziekte. Sinds een paar weken is hij weer een aantal dagen op school en heeft hij zijn expertise ingezet om de formatiepuzzel voor onze locatie in orde te krijgen. Het "plaatje" voor komend schooljaar is min of meer rond zodat we in augustus weer goed van start kunnen gaan. De heer Gijsberts zal hier zelf niet meer bij betrokken zijn. Hij heeft aangekondigd het nieuwe schooljaar niet meer op zijn post terug te keren. De heer Gijsberts, een sociaal bewogen man met hart voor het onderwijs, de leerlingen en zijn collega's, heeft vier jaar lang als directeur van de locatie Dieren met veel inzet de school gerund. Een goede personeelsplanning, een actieve leerlingenraad, het rookvrij maken van het schoolterrein per januari 2017 en het behalen van het label "een gezonde school" zijn onder meer zijn verdiensten op vlak van bedrijfsvoering. Maar ook onderwijskundig laat hij mooie ontwikkelingen achter, zoals de invoering van de bovenbouw havo/vwo in Dieren. We wensen de heer Gijsberts het allerbeste toe. Gerrit Wentink Meneer Wentink, ruim 40 jaar werkzaam bij Het Rhedens als docent geschiedenis en als roostermaker, gaat van zijn welverdiende pensioen genieten. We zijn de heer Wentink dankbaar voor zijn jarenlange inzet, zijn loyaliteit en trouw, zijn kennis en hoge arbeidsethos. We zullen hem zeker missen, maar gunnen hem ook de tijd en rust voor ontspanning, waarbij hij nóg meer kan genieten van zijn kleinkind. Hij is een hele trotse grootvader. Het tweede kleinkind is op komst. Wat een mooi vooruitzicht! Ook zwaaien we uit Mevrouw Demir (onderwijsassistent) en meneer van de Gaag (docent wiskunde). We danken hen hartelijk voor hun inzet op onze school en betrokkenheid bij onze leerlingen. Verder nemen we eveneens afscheid van mensen die afgelopen schooljaar of een deel van het schooljaar op Het Rhedens actief zijn geweest: Mevrouw de Baets (FA), mevrouw Kamphuis (stagiaire zorg), mevrouw Pas (wi), Meneer Sutmüller (gs) en mevrouw Tacke (FA). Voor alle mensen die Het Rhedens verlaten geldt: zeer bedankt voor jullie inzet en energie. Succes en gezondheid, zowel in werk als privé!

3 3 Contact met ouders en leerlingen De nieuwsbrief, zoals deze nu voor u ligt, is één van de manieren waarop we ouders/verzorgers en leerlingen van informatie voorzien over de gang van zaken op school en berichten over allerlei activiteiten. Volgend schooljaar brengen we de verschijningsfrequentie van deze nieuwsbrief terug naar driemaal. Wél zullen we u middels een , facebook- of twitterbericht of andere uiting via social media op de hoogte stellen van activiteiten en andere wetenswaardigheden. En natuurlijk houden we ook onze website zo actueel mogelijk! Nieuw: agenda voor ouders en leerlingen op website! Sinds de laatste week van juni heeft elke locatie een online-agenda op de website. Deze praktische en overzichtelijke agenda vervangt de schooljaarplanning uit de schoolgids. Benieuwd? Neem een kijkje op hetrhedens.nl! U vindt de agenda onderaan in het uitklapbare menu. Tevredenheidsenquêtes beschikbaar Eind juni zijn de uitkomsten van de tevredenheidsenquêtes van ouders en leerlingen, voorzien van een landelijke benchmark, beschikbaar gekomen. Bijna 900 leerlingen en 500 ouders hebben de enquête ingevuld. Wij zijn heel blij dat zovelen de moeite hebben genomen ons te voorzien van deze feedback. De algemene tevredenheid van leerlingen is van een 6,4 gestegen naar een 6,8. En die van de ouders iets gedaald van 7,8 naar een 7,7. Wij willen het graag beter doen. De analyses in de Venster rapportages analyseren en bespreken we de komende weken intern. De uitkomsten zullen we bespreken in de ouderraad en de leerlingenraad. Vervolgens zullen we over de resultaten en de verbeteracties aan alle ouders en leerlingen via de gebruikelijke communicatiekanalen berichten.

4 4 Volgend schooljaar geen paracetamol-verstrekking meer Bij de receptie konden leerlingen de afgelopen jaren altijd een paracetamol halen als ze zich ziek, zwak of misselijk voelden. Met ingang van volgend schooljaar wordt deze apotheek-functie gestopt. Het gebruik neemt soms excessieve vormen aan. Het kan bovendien gevaarlijk zijn als er geen (volledig) beeld is van verdere medicatie, aandoeningen of kwalen. Het is een dwingend advies vanuit de GGD en dat gaan we opvolgen. Een consequente paracetamolstop dus. Bron: stockafbeelding-geen-medicijnen Info dakpanklas Volgend schooljaar starten wij op Het Rhedens met dakpanklassen voor alle niveaus. Leerlingen komen in een BL/Kl, KL/TL, TL/H of H/V klas. Er is afgesproken dat de leerstof wordt aangeboden op het basisniveau en van daaruit beoordelen docenten of een leerling extra moet oefenen of kan verdiepen en verrijken op het hogere niveau. De theoretische vakken zullen bij toetsen 2 cijfers geven. Een cijfer voor de basisstof en een cijfer voor de basisstof en stof op het hogere niveau. De creatieve vakken zoals beeldende vorming, muziek, drama en lichamelijke opvoeding geven één cijfer als beoordeling. Naast de vakken gaan we in de dakpanklassen werken met het volgsysteem van CITO waar in leerjaar 1 en 2 toetsen worden afgenomen voor de vakgebieden Nederlands, Engels en wiskunde. Deze toetsen geven aan op welk niveau een leerling zit. De driehoeksgesprekken die gevoerd worden met leerling, ouders en mentoren zijn belangrijk om het niveau te monitoren en afspraken te maken. In de loop van leerjaar 2 wordt besloten op welk niveau de leerling zijn schoolcarrière verder gaat vervolgen.

5 5 Fotoshoot We zoeken nog leerlingen voor een PROFESSIONELE FOTOSHOOT: DOE JIJ MEE? Donderdag 12 september 2019 worden op Het Rhedens Dieren nieuwe foto's gemaakt voor pr-doeleinden van onze school (website, advertenties, posters enzovoorts). Daarvoor zijn we op zoek naar leerlingen van Het Rhedens die 1 dag model willen staan! Je wordt dan - samen met andere leerlingen - op verschillende plekken en in verschillende situaties op school gefotografeerd door professioneel fotograaf Ruud Hoornstra van Studio Zien: Lijkt jou dat leuk? Geef je dan op door een mailtje te sturen naar kampcvd@hetrhedens.nl. Vergeet daarbij niet je volledige naam, leeftijd en klas te vermelden. NB we hebben al best wat meiden maar nog veel te weinig jongens: heren, meld je aan! :-)

6 6 Terugblik op de projectweek van vmbo basis en kader leerjaar 2 De projectweek van leerjaar 2 van het vmbo bl/kl ging dit jaar over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel verschillende activiteiten en opdrachten uitgevoerd, met als toetje op donderdag een dagje naar Amsterdam. Op mijn vraag wat de leerlingen het leukst vonden deze projectweek kreeg ik natuurlijk te horen: de vrije tijd in Amsterdam. Gelukkig genoten de leerlingen ook van andere leerzame activiteiten die deze week op het programma stonden. Op maandag bekeken we de film Die Welle en na afloop van de film maakten we in de klassen opdrachten over de film: welke ontwikkelingen maken de personages door en hoe kan het dat één leider zo veel macht krijgt over een groep mensen. Daarmee hebben we een goede link kunnen leggen naar de Tweede Wereldoorlog. Op dinsdag zijn we met ons allen naar Ellecom gefietst, waar we een speurtocht maakten langs gebouwen en plekken die iets met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. We bezochten onder andere de Joodse begraafplaats en landgoed Avegoor. De leerlingen mochten tijdens het lopen vragen beantwoorden en veel docenten vertelden nog extra verhalen tijdens de speurtocht. Dit was een leerzame dag en het was ook nog eens mooi weer. Op woensdag volgden de leerlingen verschillende lessen over de Tweede Wereldoorlog. Het meest boeiende aan deze dag waren toch wel de gastsprekers. Er kwamen mensen die de oorlog zelf mee hebben gemaakt om hun verhaal te vertellen. De leerlingen waren onder de indruk en het was muisstil in heel veel lokalen. Op donderdag stond een dagje Amsterdam op het programma. In de ochtend hebben de leerlingen een speurtocht gedaan langs plekken die iets met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, zoals het Joods historisch museum, de Dokwerker, de Synagoge en het Auschwitz monument. In de middag gingen we samen naar Artis om te kijken waar de Joden ondergedoken hebben gezeten. Natuurlijk hebben we ook genoten van de dieren in Artis. Na een bezoek s middags aan de Dam, was het tijd voor vrije tijd en mochten de leerlingen de stad zelf gaan ontdekken. Ook voor ons als docenten was dat best een spannend moment. Enkele leerlingen hadden nog het geluk om een bekende Nederlander tegen te komen op deze dag. Zij mochten op de foto met dj, presentator en youtuber Kaj van der Ree. Al met al was het een geslaagde en leerzame projectweek, waarbij je eens op een andere manier met lesstof bezig kunt zijn en ook veel van elkaar kunt leren op het gebied van samenwerken en goed met elkaar omgaan. Yvonne Bartelds, docent Nederlands en mentor DK2E

7 7 Boy7 Het Boy7 project is dit jaar verder ontwikkeld. Er was aanvankelijk wat onduidelijkheid over de aanpak en het moment waarop het zou plaatsvinden, maar uiteindelijk wezen alle neuzen dezelfde kant op en kon er doorgepakt worden. Maaike Scholten is een samenwerking aangegaan met het ROC. De studenten hadden een mooi passend programma ontwikkeld dat vakoverstijgend was en ook gedraaid werd door de studenten. Een waardevolle aanvulling! Ook de resultaten van de beeldende workshops waren schitterend. De houten panelen waren sfeervol en gaven meteen een sterk beeld weer van de inhoud van Boy7. De voorstellingen waren geweldig. Zowel de leerlingen als de ouders stonden verbaasd van het eindresultaat. Een project heeft altijd een bepaalde aanvliegtijd nodig, maar het resultaat is er ook naar. We zijn er heel blij mee! Simone Penners, docent kunstvakken en cultuurcoördinator

8 8 Kunst blijft Als het jaar bijna voorbij is, sluiten we op Het Rhedens traditioneel af met onder andere de kunstdag. Een dag voor iedereen. Een dag waarbij elke leerling in aanraking komt met een bekende of een onbekendere kunstdiscipline; dans, muziek, capoeira, etsen, portretfoto, theater stagefighting, Arabische percussie, theater de vloer op, body drum, streetart, blockprinten, spekstenen en stop motion. Door op deze interactieve wijze met kunst bezig te zijn in gemixte klassen ervaren de leerlingen dat ze meer kunnen dan ze gedacht hadden. Worden ze gevraagd samen te werken met leerlingen die ze nog niet kenden. Moesten ze op een podium staan en presenteren voor een grote groep. Allerlei ervaringen die de leerlingen, maar ook de docenten zullen bij blijven. En hoe bijzonder is het dat we op school blijvende herinneringen houden. Er zijn door vele leerlingen twee grote agamograven gemaakt op hout en een gigantische grote vis-installatie die op Het Rhedens een mooie blijvende plek gaan krijgen. Eigen-wijze Het grootste compliment dat een kunstvakken docent kan krijgen, is het krijgen van kunstzinnig werk van je leerling. Zo kreeg meneer Oostervink een portret van hemzelf gemaakt door Carl die met kunstvakken 2 in zijn pakket geslaagd is voor zijn 4 mavo-examen. Op Carl zijn eigen wijze; het maken van een sjabloon van papier en met witte verf op zwart een afdruk maken, heeft Carl meneer Oostervink treffend weten weer te geven. Zo kun je zien dat Carl zijn docent goed heeft leren kennen. We hopen nog van Carl te horen en zijn werk te zien ontwikkelen en te kunnen bewonderen. J. de Maar, docent kunstvakken

9 9 Ouderklankbordavonden Zoals u weet hebben we dit schooljaar op Het Rhedens gekozen voor een nieuwe opzet om van ouders/verzorgers feedback op ons schoolproces te ontvangen. Deze nieuwe opzet heeft als doel ouders de mogelijkheid te bieden om mee te denken met de grote thema s binnen de locatie Dieren. Er zijn drie bijeenkomsten geweest waar ouders bij aan konden sluiten, met als thema s Techniek onderwijs in Dieren (op 25 oktober 2018), Nieuwe onderbouw in Dieren (op 9 januari 2019) en Ontwikkeling in onderwijsroutes, waaronder de havo/vwo bovenbouw in Dieren (op 6 juni 2019). Over de eerste avond hebben we een terugkoppeling gegeven in de vorige nieuwsbrief. We geven hier een korte weergave van de opmerkingen die op post-its gegeven zijn op de vragen wat gaat er goed en wat kan er beter. De antwoorden die zijn gegeven op diverse vragen nemen we begin volgend schooljaar mee naar de ouderraden. Dan zorgen we voor een uitgebreide terugkoppeling van de feedback die ouders gegeven hebben. Terugkoppeling over de nieuwe onderbouw in Dieren = dakpanklassen Wat gaat er goed? Snelle en open communicatie na heftige gebeurtenissen; goede sfeer en leuke extra s o.a. schoolfeest en workshops voor de kids; extra aandacht voor de leerling; uitval uren worden goed opgevangen. Wat kan er beter? Vervanging langdurig zieke leerkracht; overgang basisschool -> middelbaar; schooltijden bovenbouw staan in magister verkeerd, dit is onhandig; bovenbouw Havo/Vwo -> veel problemen met nieuwe systeem. Groot verschil tussen theorie op ouderavond en praktijk; te grote klassen, veel onrust; extra ondersteuning wiskundelessen vmbo-tempo te hoog; stage 3mavo. Terugkoppeling over de ontwikkeling in onderwijsroutes, waaronder de bovenbouw h/v Wat gaat er goed? Steeds meer digitaal = positief (Chromebooks); fijne sfeer, persoonlijke benadering; docenten heel leerlinggericht; veel leuke activiteiten en uitjes; school staat open voor feedback van ouders. Wat kan er beter? Communicatie kan beter naar leerlingen toe. Meestal op het laatste moment komen ze te weten wat er wordt gedaan aan activiteiten; duurzame aanpak, hoe gaan we met de wereld om?; ouders meer informatie geven over nieuwe bovenbouw havo/vwo; kleinere klassen mavo/havo; meer hulp bij leren leren en plannen.

10 10 Introductie-activiteiten alle leerjaren dinsdag 20 augustus 2019 Leerjaar 1 alle dakpanklassen Dinsdag 20 augustus worden de leerlingen om 8.20 uur op school verwacht. Zij starten die dag met hun klas en mentor in een lokaal. Zie voor het lokalenschema in de vitrinekast vóór de ingang van de aula. Eerst worden allerlei schoolzaken, zoals rooster, roosterbord, invullen agenda e.d. doorgenomen. Leerlingen moeten zorgen voor een agenda, pen en papier. Vanaf uur volgen de leerlingen een introductieprogramma van Peter Oversteegen Het Rhedens op de fiets. Dit programma eindigt rond uur. Hierna mogen de leerlingen naar huis. Een goed werkende fiets, makkelijk zittende kleding, lunchpakket en voldoende drinken, eventueel regenkleding en een goed humeur zijn onmisbaar! Leerjaar 2 alle afdelingen Alle leerlingen van de tweede klassen gaan een outdoor-programma volgen bij Sportex in Lathum. Hierover worden leerlingen en hun ouders/verzorgers aan het einde van de laatste week van de zomervakantie per mail geïnformeerd. Bron: Sportex-strand, Rhederlaagse meren Lathum

11 Introductie leerjaar 3 bl/kl 11

12 Introductie leerjaar 4 bl/kl 12

13 13 Introductie 3 & 4 mavo De introductie bestaat uit een actief programma op en rond het water van recreatiegebied het Stroombroek bij Outdoorcentrum Markant in Braamt. Aanwezig op school uur; vertrek naar Braamt per bus uur Terug in Dieren uur 3 mavo: Survival, Canoe Games, Vlotten Bouwen en Boogschieten 4 mavo: Survival, MTB-Trail, Vlotten Bouwen en Teamgames Uiteraard is er tijd voor een lunchpauze opgenomen in het programma. Dragen: Kleding die vies mag worden Dichte veterschoenen die vies mogen worden Zwemkleding (onder de kleding dragen) Meenemen in een rugzak: Droge kleding Handdoek Stevige lunch Energierijk fruit of snacks (banaan o.i.d.) Drinken Regenkleding (afhankelijk van weersomstandigheden) Zonnebrand (afhankelijk van weersomstandigheden) Aangezien het een actief programma betreft is het raadzaam om stevig te ontbijten in de ochtend. Alleen bij heel slecht weer (storm en onweer) wordt het programma afgelast. Bij alle andere weersomstandigheden (zoals regen) gaat het programma (eventueel aangepast) door. Introductie 3 havo/vwo De leerlingen van 3 havo/vwo hebben een introductiedag op dinsdag 20 augustus. De nadruk zal liggen op groepsvorming in een actieve setting. Nadere informatie ontvangen de leerlingen in de laatste week van de zomervakantie, uiterlijk maandag 19 augustus. Introductie leerjaar 4 havo/vwo De leerlingen van 4 h/v nemen deel aan een circusprogramma van Circus Tadaa! Een compleet verzorgde circusdag waarbij de leerlingen actief deelnemen aan het programma. Ze maken kennis met meerdere circustechnieken als jongleren,

14 14 koorddansen, trapeze, eenwielfietsen, diabolo en rope-skipping. Het is een dag vol fysieke en creatieve uitdagingen. Lukt het om op een bal te lopen, hou ik drie ringen in de lucht en hoe gaan we dat aan het publiek laten zien? Want een kunstje beheersen is één ding, maar om een mooie voorstelling te maken waarin iedereen op zijn eigen manier kan schitteren, is samenwerken van belang. Tijdens het circus zien de leerlingen ongekende kanten van elkaar. Bovendien moeten ze samenwerken en leren ze over hun grenzen heen te kijken. Introductie leerjaar 5 havo/vwo De leerlingen van 5 havo gaan werken aan hun profielwerkstuk (PWS). Het PWS is opgestart in leerjaar 4. In leerjaar 5 werken leerlingen in groepen, onder begeleiding van een docent, verder aan het werkstuk. De start van leerjaar 5 staat geheel in het teken van de huidige stand van zaken en het maken van een plan en een tijdspad, zodat alle leerlingen een topproduct kunnen neerzetten. De leerlingen van 5 vwo gaan leerlingen en mentoren in de onderbouw ondersteunen tijdens de introductie-activiteiten. Zij weten inmiddels hoe het werkt' op school. Deze leerlingen blijven ook gedurende het schooljaar aan deze klassen gekoppeld als vraagbaak. Chromebooks op Het Rhedens Het Rhedens wil hoge kwaliteit van onderwijs bieden waarbij de leerling centraal staat; waarin de lessen en het leerproces meer en meer afgestemd zijn op de individuele leerbehoefte van de leerling: leren in eigen tempo en op eigen niveau; leren vanuit je eigen interesses en vragen. ICT-toepassingen maken onderwijs op maat beter mogelijk en lessen worden interessanter en actueler. Om dit te realiseren is een eigen laptop voor iedere leerling en in iedere les eigenlijk een must geworden. Daarom heeft de directie besloten dat vrijwel alle leerlingen op Het Rhedens Dieren volgend jaar aan de slag gaan met een laptop in de klas. Geen exemplaar van de school, maar een eigen Chromebook! Die is licht, robuust, zeer snel, uiterst gebruiksvriendelijk en heeft een lange accuduur. Bovendien is een Chromebook veilig in gebruik, zeker ook binnen de door Het Rhedens beheerde digitale omgeving. En het schoolboek? Dat blijft. De school kiest voor een mix: boeken èn digitale lessen. Over de aanschaf hebben de ouders van onze leerlingen enige tijd geleden al bericht ontvangen. (Deze brief is nogmaals opgenomen.) De school koopt honderden Chromebooks in tegen een zeer scherpe prijs. De ouders kunnen kiezen voor een koopof een huurkoopvariant en kopen de Chromebook van de school. Die geeft het inkoopvoordeel één op één door aan de ouders.

15 15 Wie een laag inkomen heeft kan voor de aanschaf van een laptop financiële ondersteuning krijgen van Stichting Leergeld (voor inwoners van de gemeenten: Arnhem, Velp, Rheden en Doesburg) en daarbuiten bij de eigen woongemeente. De school helpt hierbij desgewenst. Een Chromebook is ook geschikt voor dyslectische leerlingen, maar voor zij die liever het programma Kurzweil gebruiken heeft de school een leenlaptop met Windows en Kurzweil. Op de website van Het Rhedens staat een webpagina met Veelgestelde vragen over de Chromebooks. Een aanrader! Wanneer u hier niet het gewenste antwoord vindt, stuur uw vraag dan naar info@hetrhedens.nl. Art Mousset, docent en ict-coördinator

16 16

17 17

18 18 Leermaterialen Leermaterialen algemeen 1 e leerjaar Anders dan in het basisonderwijs worden in het voorgezet onderwijs een aantal materialen door de leerlingen zelf aangeschaft. Je zorgt voor de volgende zaken: Algemeen Chromebook (zie hiervoor de notitie en de brief die hierover elders in deze nieuwsbrief zijn opgenomen) Boekentas Pennen Agenda Liniaal Potloden en kleurpotloden Puntenslijper Gum Schaar Lijm (stift) Markeerstiften Whiteboardstiften Geodriehoek (harde uitvoering, niet buigzaam) Passer Schriften (lijntjes en ruitjes) Snelhechters Kaftpapier Stickers/etiketten Oortjes of koptelefoon (voor werken aan de Chromebook) Voor een aantal vakken zijn extra materialen nodig. Deze heb je in ieder geval thuis liggen; de docent geeft het aan als je iets mee naar school moet nemen. Zie hiervoor de volgende overzichten. Leermaterialen dakpan BK Nederlands Duits Engels Wiskunde Woordenboek Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands (of toegang tot digitale versie) Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands (of toegang tot digitale versie) Casio FX-85 EX (een ander type is niet toegestaan!) Via school kan een aantekeningenboekje wiskunde aangeschaft worden. Informatie hierover komt via de docent. Kosten ca. 3,00.

19 19 Beeldende vorming 1 watervaste fineliner; 2x potlood 2B (zacht); een doosje met minimaal 12 kleurpotloden (Bruijnzeel of Hema). (Aan het begin van het schooljaar levert de docent BV een dummy (= tekenwerkboek), waarin tekenwerkstukken gedurende de schoolloopbaan worden verzameld. De kosten bedragen ca. 5,00) Lichamelijke Opvoeding Science Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de l.o. lessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. 2H (hard) en HB potlood, Geodriehoek en een rekenmachine. Leermaterialen dakpannen KT, TH en HV Nederlands Woordenboek; 2 x schriften A5 met lijntjes Duits Woordenboek Nederlands-Duits en Duits- Nederlands (of toegang tot digitale versie) Engels Woordenboek Nederlands-Engels en Engels- Nederlands (of toegang tot digitale versie); Snelhechter met lijntjespapier Frans Woordenboek Nederlands-Frans en Frans- Nederlands (of toegang tot digitale versie); Klein schrift met lijntjes Aardrijkskunde (h/v) Grote Bosatlas, 54 e druk (kopen of toegang hebben tot); Snelhechter. Wiskunde 1 A4schrift met ruitjes van 1 x 1 cm., een (niet buigzame!) geodriehoek en een passer Casio FX-85 EX (een ander type is niet toegestaan! Beeldende vorming 1 watervaste fineliner, een potlood HB en een potlood 2B (zacht), een doosje met minimaal 12 kleurpotloden. (Aan het begin van het schooljaar levert de docent BV een dummy (= tekenwerkboek), waarin tekenwerkstukken gedurende de schoolloopbaan worden verzameld. De kosten bedragen ca. 5,00)

20 20 Lich. Opvoeding Science Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de LO-lessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. Potlood 2H (hard); Geodriehoek Leermaterialen leerjaar 2 Extra materialen voor leerjaar 2 bl/kl Voor verschillende vakken Nederlands Voor de talen: Engels & Duits Wiskunde Mens & Expressie Lichamelijke opvoeding Pen (rood) Type-ex (roller) Markeerstiften Huiswerkklapper (23-rings band) Tabbladen (23-rings band Ruitjespapier (23-rings band) Lijntjespapier (23-rings band) Kaftpapier Stickers/ Etiketten Whiteboardstiften Woordenboek Nederlands Taalschriften 5 x A 5 (lijntjes) Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands* * Of toegang tot de digitale versie. Geodriehoek (niet buigzaam) Passer Schriften A4 ruitjes 1cm Rekenmachine: Casio fx-82 EX Plus 1 Watervaste fineliner Potlood HB en potlood 2B (zacht) Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de LO-lessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. Extra materialen voor leerjaar 2 mavo Nederlands Voor de talen: Engels Duits Woordenboek Nederlands Taalschriften 5 x A 5 (lijntjes) Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Snelhechter met lijntjespapier Woordenboek Nederlands- Duits en Duits- Nederlands*

21 21 Frans Mens & Maatschappij Wiskunde Mens & Expressie Voor verschillende vakken Lichamelijke opvoeding Gelinieerd schrift Woordenboek Nederlands-Frans en Frans-Nederlands* Gelinieerd schrift * Of toegang tot de digitale versie. Frans: klein schriftje met lijntjes Engels: snelhechter met lijntjes papier 23-rings A4 multomap met gelinieerd A4 papier 1 schrift met ruitjes 1x1 cm Geodriehoek Passer Schriften A4 ruitjes 1cm Rekenmachine: Casio fx-82 EX 1 Watervaste fineliner Potlood 2B (zacht) Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Kladblok Gelinieerde schriften whiteboardstiften Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de LO-lessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. Extra materialen voor leerjaar 2 havo/vwo Nederlands Voor de talen: Engels & Frans Woordenboek Nederlands Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands-Frans en Frans- Nederlands* Wiskunde Aardrijkskunde Muziek Beeldende Vorming Voor verschillende vakken Gelinieerd schrift, snelhechter Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands* * Of toegang tot de digitale versie. Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55e druk, of toegang tot de digitale versie A4 mapje met snelhechter in dit mapje 20 showtassen 1 watervaste fineliner Potlood HB en potlood 2B (zacht) Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Gelinieerde schriften Kladblok Whiteboardstiften

22 22 Leermaterialen leerjaar 3 Extra materialen voor leerjaar 3 bl/kl Nederlands Voor de talen: Engels Duits Aardrijkskunde Wiskunde Natuurkunde Kunstvakken Lichamelijke opvoeding Producereninstalleren-energie PIE Economie & Ondernemen (E&O) Zorg & Welzijn Woordenboek Nederlands Gelinieerd schrift Whiteboardstiften Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands* Gelinieerd schrift * Of toegang tot digitale versie Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55 e druk, of toegang tot de digitale versie 2x Ruitjesschriften 1 x 1 cm Geodriehoek (niet buigzaam) Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX Geodriehoek Rekenmachine Potlood HB; Potlood 2B; Potlood 4B Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Watervaste fineliner Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de LO-lessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. Stofjas / overall - in bruikleen van school ** Passer Stiftpotlood 2H en 2B 0,5 mm. met stifthouder 0,5 mm. ** De leerlingen van PIE hebben een stofjas nodig. De stofjas krijgen ze in bruikleen van de school. Balpen, potlood, kleurpotloden, schaar, lijm. Markeerstift Schaar, lijm, kleurpotloden/stiften Meerdere balpennen Haarelastiekjes (bij lang haar) Naambadge (1e wordt gratis door de afdeling verstrekt, bij verlies zelf aanschaffen)

23 23 Extra materialen voor leerjaar 3 mavo Nederlands Voor de talen: Engels Duits Frans Aardrijkskunde Mens & maatschappij Wiskunde Biologie Natuurkunde Scheikunde Kunstvakken Lichamelijke opvoeding Woordenboek Nederlands whiteboardstiften Taalschriften 5 x A 5 (lijntjes) Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands- Duits en Duits- Nederlands* Woordenboek Nederlands-Frans en Frans-Nederlands* * Of toegang tot de digitale versie. Gelinieerd schrift Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55e druk, of toegang tot de digitale versie 23 rings A4 multomap met gelinieerd A4 papier 2x schrift met ruitjes 1x1 cm Geodriehoek (niet buigzaam) Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX 6x A4 mapjes met snelhechter voor werkboeken Geodriehoek Rekenmachine Potlood Pen Geodriehoek Rekenmachine Potlood HB; Potlood 2B; Potlood 4B Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Watervaste fineliner Goede sportkleding (d.w.z. een shirt met mouwtjes, dus géén hemdje. Verder een sportbroek kort of lang en binnensportschoenen (geen grof profiel en geen zwarte zolen). Ongeveer vanaf april tot de herfstvakantie zijn de LOlessen buiten. Zorg dan voor goede buitensportschoenen. Extra materialen voor leerjaar 3 havo/vwo Nederlands Voor de talen: Duits & Engels & Frans Woordenboek Nederlands Whiteboardstiften Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands-Frans en Frans-Nederlands* Gelinieerd schrift, snelhechter Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands* * Of toegang tot de digitale versie.

24 24 Wiskunde Aardrijkskunde Natuurkunde Beeldende Vorming 2 x ruitjesschriften 1x1 cm Geodriehoek Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55e druk, of toegang tot de digitale versie Geodriehoek Rekenmachine 1 watervaste fineliner Potlood HB en potlood 2B (zacht) Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Leermaterialen leerjaar 4 Extra materialen voor leerjaar 4 bl/kl Nederlands Woordenboek Nederlands (*) Gelinieerd schrift Whiteboardstiften Voor de talen: Engels Duits Aardrijkskunde Wiskunde Natuurkunde Kunstvakken Producereninstalleren-energie PIE Economie & Ondernemen E&O Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands-Duits en Duits-Nederlands* Gelinieerd schrift, map met tabbladen * Of toegang tot digitale versie Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55e druk, of toegang tot de digitale versie 2x Ruitjesschriften 1 x 1 cm Geodriehoek Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX Geodriehoek (niet buigzaam) Rekenmachine Potlood HB; Potlood 2B; Potlood 4B Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Watervaste fineliner Stofjas / overall - in bruikleen van school ** Passer Stiftpotlood 2H en 2B 0,5 mm. met stifthouder 0,5 mm. Cirkelsjabloon tot ± 25 mm ** De leerlingen PIE hebben een stofjas nodig. De stofjas krijgen ze in bruikleen van de school. Balpen, potlood, kleurpotloden, schaar, lijm.

25 25 Zorg & Welzijn Markeerstift Schaar, lijm, kleurpotloden/stiften Meerdere balpennen Haarelastiekjes (bij lang haar) Naambadge (1e wordt gratis door de afdeling verstrekt, bij verlies zelf aanschaffen) Extra materialen voor leerjaar 4 mavo Nederlands Woordenboek Nederlands (*) Whiteboardstiften Voor de talen: Engels Duits Frans Aardrijkskunde Natuur en Techniek Mens & Maatschappij Wiskunde Biologie Natuurkunde Scheikunde Kunstvakken Taalschriften 5 x A 5 (lijntjes) Woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands* Woordenboek Nederlands- Duits en Duits- Nederlands* Woordenboek Nederlands-Frans en Frans-Nederlands* * Of toegang tot de digitale versie. Gelinieerd schrift Thuis moet een atlas zijn, bij voorkeur de Grote Bosatlas, 55e druk, of toegang tot de digitale versie Potlood 2H (hard) 23-rings A4 multomap met gelinieerd A4 papier 2x schrift met ruitjes 1x1 cm Geodriehoek (niet buigzaam) Passer Rekenmachine: Casio fx-82 EX 6x A4 mapjes met snelhechter voor werkboeken Geodriehoek Rekenmachine Potlood Pen Geodriehoek Rekenmachine Potlood HB; Potlood 2B; Potlood 4B Doosje met minimaal 12 kleurpotloden Watervaste fineliner Schetsboek (*) Let op: bij het eindexamen mag géén digitale versie van het woordenboek gebruikt worden!

26 26 Extra materialen voor leerjaar 4 havo/vwo Bedrijfseconomie Economie Engels Keuzemodules Wiskunde Schrift voor aantekeningen; markeerstiften; geodriehoek; niet-grafische rekenmachine; pen; potlood en gum Niet-grafische rekenmachine; pen; potlood en gum Woordenboek Engels-Nederlands en Nederlands-Engels (we raden Prisma aan, of Van Dale compact) Schaar, stiften, lijmstick Grafische rekenmachine (zie brief, bij twijfel wacht tot aanschaf en bestel in de eerste lesweek); Groot ruitjesschrift A4 (ruitjes 1x1 cm) voor het maken van de opgaven; Groot ruitjesschrift A4 (ruitjes 1x1 cm) voor het maken van aantekeningen & lesopdrachten; Snelhechter voor het opbergen van weekplanners en extra werkbladen/theoriebladen; Blauwe of zwarte pen om te schrijven; Grijs potlood en gum; Rode pen (geen stift of potlood) om na te kijken; Geodriehoek (harde, geen buigbare); Passer. Extra materialen voor leerjaar 5 havo/vwo Bedrijfseconomie Economie Engels Keuzemodules Wiskunde Schrift voor aantekeningen; markeerstiften; geodriehoek; niet-grafische rekenmachine; pen; potlood en gum niet-grafische rekenmachine; pen; potlood en gum Woordenboek Engels-Nederlands en Nederlands-Engels (we raden Prisma aan, of Van Dale compact) Schaar, stiften, lijmstick Grafische rekenmachine (zie brief, bij twijfel wacht tot aanschaf en bestel in de eerste lesweek); Groot ruitjesschrift A4 (ruitjes 1x1 cm) voor het maken van de opgaven; Groot ruitjesschrift A4 (ruitjes 1x1 cm) voor het maken van aantekeningen & lesopdrachten; Snelhechter voor het opbergen van weekplanners en extra werkbladen/theoriebladen; Blauwe of zwarte pen om te schrijven; Grijs potlood en gum; Rode pen (geen stift of potlood) om na te kijken; Geodriehoek (harde, geen buigbare); Passer.

27 27 Betreft: Grafische Rekenmachine schooljaar leerlingen HAVO/VWO klas 4 wiskunde Volgend schooljaar hebben de leerlingen in 4-HAVO en 4-VWO bij het vak wiskunde een Grafische Rekenmachine (GR) nodig. Middels deze brief willen wij u hierover informeren. Voor overige vakken mag géén grafische rekenmachine gebruikt worden. Leerlingen die voor andere vakken een rekenmachine nodig hebben, kunnen de rekenmachine uit de onderbouw hiervoor blijven gebruiken. Wij willen u erop wijzen dat het niet zonder meer mogelijk is om een tweedehands GR aan te schaffen. Het is verplicht dat de GR beschikt over een examenstand. De gebruikte wiskundemethode gaat uit van een Texas Instruments en een Casio rekenmachine. Bij uitleg in de les wordt steeds uitgegaan van de Texas Instruments TI 84 Plus CE-T-serie. Daarom wordt deze rekenmachine sterk aanbevolen. Op internet kunt u meer informatie vinden over de toegestane rekenmachines ( Hieronder vindt u een paar voorbeelden van toegestane rekenmachines: Texas Instruments: TI-84 Plus T vanaf versie OS 5.1, de basisversie met LED-lampje (de TI-84 plus T zal voor het laatst bij de centrale examens in 2022 toegestaan zijn) TI-84 Plus CE-T vanaf versie OS (sterk aanbevolen) TI-Nspire CX vanaf versie OS (alleen de versie zonder CAS) Casio: fx-9860gii(sd) met examenstand: OS 2.07 en hoger fx-cg20 met examenstand: OS 2.01 en hoger (voor het laatst toegestaan in 2022) fx-cg50 Er zijn goedkope aanbiedingen (of tweedehands rekenmachines) die niet aan de eisen voldoen. Let op de aanwezigheid van een examenstand met led-lampje. Mocht er twijfel zijn over de aanschaf, dan kan de wiskundedocent altijd advies geven, ook nog aan het begin van het volgende schooljaar. Bij twijfel: wacht even met de aanschaf van een grafische rekenmachine. De grafische rekenmachine is vanaf de 2 e lesweek nodig. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Met vriendelijke groet, namens de sectie wiskunde, Anne Schippers-van Erk, docent wiskunde Het Rhedens, locatie Dieren

Leermiddelen leerjaar 1

Leermiddelen leerjaar 1 Boeken en leermiddelen op Het Rhedens in Dieren De boeken worden ook voor schooljaar 2017-2018 geleverd door Van Dijk Educatief. Donderdag 13 juli 2017 kregen de leerlingen informatie mee over de bestelprocedure.

Nadere informatie

Anders dan in het basisonderwijs moet in het voorgezet onderwijs een aantal leermiddelen door de leerlingen zelf worden aangeschaft.

Anders dan in het basisonderwijs moet in het voorgezet onderwijs een aantal leermiddelen door de leerlingen zelf worden aangeschaft. Boeken en leermiddelen De boeken worden ook voor schooljaar 2016-2017 geleverd door Van Dijk Educatief. Donderdag 21 juli 2016 krijgen de leerlingen informatie mee over de bestelprocedure. Naast boeken

Nadere informatie

Passer Schriften A4 ruitjes 1cm Rekenmachine: Casio fx-82 ES PLUS of Casio fx-85 ES PLUS

Passer Schriften A4 ruitjes 1cm Rekenmachine: Casio fx-82 ES PLUS of Casio fx-85 ES PLUS Boeken en leermiddelen Volgend schooljaar worden de boeken geleverd door Van Dijk Educatief. Donderdag 16 juli krijgen de leerlingen informatie mee over de bestelprocedure. Naast boeken zijn er ook andere

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 18 juni 2018 J. van den Broek BROJ/frep/18-B548

Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 18 juni 2018 J. van den Broek BROJ/frep/18-B548 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de klassen 1d, 1e, 2d en 2e Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 18 juni 2018 J. van den Broek BROJ/frep/18-B548 Onderwerp laatste lesweken en start nieuw schooljaar

Nadere informatie

Voorwoord. Afscheid. Jaargang 11, nummer 5 Juli 2017

Voorwoord. Afscheid. Jaargang 11, nummer 5 Juli 2017 Jaargang 11, nummer 5 Juli 2017 Voorwoord Op de een-na-laatste schooldag is het nog even gezellig druk in onze school omdat alle leerlingen hun boeken in komen leveren. Leerlingen van leerjaar 1 t/m 3

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 20 juni 2018 S. van Stipdonk STIS/frep/18-B552

Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 20 juni 2018 S. van Stipdonk STIS/frep/18-B552 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de klassen 1c en 2c Datum Behandeld door Ons Kenmerk Lent, 20 juni 2018 S. van Stipdonk STIS/frep/18-B552 Onderwerp laatste lesweken en start nieuw schooljaar Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Programmaboekje. start schooljaar 2015-2016. aanschaflijst materialen

Programmaboekje. start schooljaar 2015-2016. aanschaflijst materialen Programmaboekje start schooljaar 2015-2016 en aanschaflijst materialen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 BEROEPSGERICHTE UNIT... 3 1 VMBO BK regulier en TTO... 3 1 LWOO... 4 2 VMBO BK regulier en TTO...

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 13 juni 2018 A. Boers-Müller BOEA/bran/18-B542

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 13 juni 2018 A. Boers-Müller BOEA/bran/18-B542 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit 3, 4 h en 3, 4 en 5 v Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 13 juni 2018 A. Boers-Müller BOEA/bran/18-B542 Onderwerp Einde schooljaar 2018 Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Materialenlijst schooljaar 1213 Stad College

Materialenlijst schooljaar 1213 Stad College Basismaterialen Basisvorming vmbo leerjaar 1, 2 leerjaar 3, 4 Boekentas 1 Agenda 2 Etui Pennen (blauw, rood, zwart) Plakstift Markeerstift en/of viltstiften Gum Schaar Verstelbare passer Potloodslijper

Nadere informatie

Materiaallijst SvJT

Materiaallijst SvJT Materiaallijst SvJT 2018-2019 Leerlingen hebben voor verschillende vakken, verschillende materialen nodig. Deze vindt u per klas in onderstaand overzicht. Omdat steeds meer methoden de lessen ondersteunen

Nadere informatie

Almere College Kampen locatie Marinus Postlaan

Almere College Kampen locatie Marinus Postlaan INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN START SCHOOLJAAR 2017-2018 Almere College Kampen locatie Marinus Postlaan Pagina 1 Dinsdag 5 september 2017 tot en met Vrijdag 8 september 2017 Voor onze nieuwe eersteklassers

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 27 juni 2016 L. Lieber LIEL/bran/16-B523

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 27 juni 2016 L. Lieber LIEL/bran/16-B523 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit klas 1C en 2C Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 27 juni 2016 L. Lieber LIEL/bran/16-B523 Onderwerp Laatste lesweken en start nieuw schooljaar Geachte

Nadere informatie

Almere College Kampen, Locatie Marinus Postlaan

Almere College Kampen, Locatie Marinus Postlaan INFORMATIEBOEKJE NIEUWE LEERLINGEN START SCHOOLJAAR 2016-2017 Almere College Kampen, Locatie Marinus Postlaan Pagina 1 Dinsdag 30 augustus 2016 en Woensdag 31 augustus 2016 Klas 1 heeft op dinsdag 30 en

Nadere informatie

* STARTBRIEF * Lestijden Bergschenhoek, 16 juli Beste ouders/verzorgers,

* STARTBRIEF * Lestijden Bergschenhoek, 16 juli Beste ouders/verzorgers, 16 JULY 2018 SCHOOLJAAR 2018-2019 * STARTBRIEF * Lestijden 2018-2019 Bergschenhoek, 16 juli 2018 Beste ouders/verzorgers, Wij verheugen ons op de komst van uw kind aankomend schooljaar op Wolfert Lansing

Nadere informatie

Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn

Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn Zelf aan te schaffen door brugklassers Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn 9789460770548 Frans Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands-Frans isbn 9789460770616 Van Dale Pocketwoordenboek

Nadere informatie

Aan alle leerlingen van het VHBO Maastricht en hun ouder(s)/verzorger(s) Maastricht, juli Betreft: informatie schooljaar

Aan alle leerlingen van het VHBO Maastricht en hun ouder(s)/verzorger(s) Maastricht, juli Betreft: informatie schooljaar Aan alle leerlingen van het VHBO Maastricht en hun ouder(s)/verzorger(s) Maastricht, juli 2017 Betreft: informatie schooljaar 2017-2018 Beste leerlingen en ouder(s)/verzorger(s), Met nog een groot deel

Nadere informatie

HAVO/VWO leerjaar 4, 5, 6

HAVO/VWO leerjaar 4, 5, 6 HAVO/VWO leerjaar 4, 5, 6 Beste leerling, Het schooljaar is bijna ten einde en een welverdiende zomervakantie is in zicht. In dit boekje informeren wij jou over een aantal belangrijke zaken met betrekking

Nadere informatie

Welkom op Het Rhedens Dieren

Welkom op Het Rhedens Dieren Welkom op Het Rhedens Dieren Informatieboekje Kennismakingsmiddag 9 juni 2015 brugklasleerlingen schooljaar 2015-2016 Welkom! Beste brugklasleerling, Vandaag maak je kennis met je klasgenoten en met je

Nadere informatie

Start schooljaar Aanschaflijst materialen

Start schooljaar Aanschaflijst materialen Start schooljaar 2016-2017 en Aanschaflijst materialen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 BEROEPSGERICHTE UNIT... 3 1 VMBO BK regulier en TTO... 3 1 LWOO... 4 2 VMBO BK regulier en TTO... 5 2 LWOO... 6

Nadere informatie

Beste brugklassers, Emmeloord, 12 juni Mark Brijan Afdelingsleider onderbouw

Beste brugklassers, Emmeloord, 12 juni Mark Brijan Afdelingsleider onderbouw brugklasboekje Schooljaar 2017-2018 Beste brugklassers, Op maandag 4 september is de vakantie al weer afgelopen en begint voor jullie een nieuwe toekomst op de Bonifatius mavo. We hopen dat jullie je hier

Nadere informatie

www.dr.nassaucollege.nl/quintus_assen/info_schooljaar_2013-2014 staat, opgehaald worden.

www.dr.nassaucollege.nl/quintus_assen/info_schooljaar_2013-2014 staat, opgehaald worden. Oog voor elkaar! Aan de leerlingen die nieuw op Quintus komen in klas 4, 5 of 6 Locatie Quintus (havo en vwo) Mr. Groen van Prinstererlaan 98 Postbus 186 9400 AD Assen tel (0592) 333 130 quintus@dr.nassaucollege.nl

Nadere informatie

Charles de Foucauld Mavo Ontdek de wereld. Brugklas 2015 / 2016. Vmbo theoretische leerweg

Charles de Foucauld Mavo Ontdek de wereld. Brugklas 2015 / 2016. Vmbo theoretische leerweg Charles de Foucauld Mavo Ontdek de wereld Vmbo theoretische leerweg Lisstraat 13 3202 JG SPIJKENISSE T: 0181-614583 E: info.cf@lmc-vo.nl www.cdfmavo.nl Brugklas 2015 / 2016 De school als wereld, de wereld

Nadere informatie

Dinsdag 27 augustus Je wordt om 8.45 uur op school verwacht voor de introductiedag. Op de roosterborden komt te staan in welk lokaal je moet zijn.

Dinsdag 27 augustus Je wordt om 8.45 uur op school verwacht voor de introductiedag. Op de roosterborden komt te staan in welk lokaal je moet zijn. Oog voor elkaar! Locatie Quintus (havo en vwo) Mr. Groen van Prinstererlaan 98 Postbus 186 9400 AD Assen tel (0592) 333 130 quintus@dr.nassaucollege.nl www.dr.nassaucollege.nl Aan de leerlingen die nieuw

Nadere informatie

* STARTBRIEF * Lestijden Leerjaar 2, 3 & 4. Bergschenhoek, 17 juli Beste ouders/verzorgers,

* STARTBRIEF * Lestijden Leerjaar 2, 3 & 4. Bergschenhoek, 17 juli Beste ouders/verzorgers, 17 JULY 2018 SCHOOLJAAR 2018-2019 * STARTBRIEF * Leerjaar 2, 3 & 4 Lestijden 2018-2019 Bergschenhoek, 17 juli 2018 Beste ouders/verzorgers, Ook voor ons is nu de laatste schooldag geweest en gaan wij een

Nadere informatie

Wat je moet weten en hebben om goed te kunnen starten op het Ostrea Lyceum

Wat je moet weten en hebben om goed te kunnen starten op het Ostrea Lyceum Wat je moet weten en hebben om goed te kunnen starten op het Ostrea Lyceum voor de leerlingen van de eerste klas basis- en kaderberoepsgerichte leerweg schooljaar 2016-2017 Welkom op het Ostrea Lyceum!

Nadere informatie

welkom informatieboekje voor nieuwe brugklasleerlingen

welkom informatieboekje voor nieuwe brugklasleerlingen welkom informatieboekje voor nieuwe brugklasleerlingen 2016-2017 Je staat op de drempel van het voortgezet onderwijs. Na de zomervakantie gaat dit avontuur beginnen. Wij hopen dat je fantastische jaren

Nadere informatie

basismaterialenlijst schoo 2009-2010

basismaterialenlijst schoo 2009-2010 basismaterialenlijst schoo chooljaar 2009-2010 2010 Basismaterialen Basisvorming leerjaar 1, 2 vmbo leerjaar 3, 4 Boekentas 1 Agenda 2 USB stick Etui Pen Plakstift Markeerstift Gum Schaar Verstelbare passer

Nadere informatie

Voorafgids Cursusjaar

Voorafgids Cursusjaar Voorafgids Cursusjaar 2017-2018 Index Vooraf 3 1. Aanvang nieuw cursusjaar 4 2. Leermiddelen 4 3. Dagindeling 6 4. Wat verwachten we op school van elkaar? 6 5. Informatie voor ouders 7 6. Contactgegevens

Nadere informatie

Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn 9789460770548

Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn 9789460770548 Zelf aan te schaffen door brugklassers Nederlands Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands isbn 9789460770548 Frans Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands-Frans isbn 9789460770616 Van Dale Pocketwoordenboek

Nadere informatie

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - NOORDHOEKLAAN

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - NOORDHOEKLAAN INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - NOORDHOEKLAAN Hallo jongens en meisjes, 2 Naar een nieuwe school gaan is leuk, maar er verandert heel wat voor je. We kunnen ons best voorstellen dat je nog veel vragen

Nadere informatie

STARTBRIEF. Lesrooster 2017/2018. Beste ouders/verzorgers,

STARTBRIEF. Lesrooster 2017/2018. Beste ouders/verzorgers, STARTBRIEF Lesrooster 2017/2018 Beste ouders/verzorgers, Wij zijn blij uw kind komend schooljaar (weer) te kunnen verwelkomen op Wolfert PRO en Wolfert Mavo. Wij hopen dat iedereen na een heerlijke vakantie

Nadere informatie

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum. Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Korte terugblik op de laatste periode. Afscheid. Na de vakantie. Jaargang 9, nummer 5 Juli 2015

Korte terugblik op de laatste periode. Afscheid. Na de vakantie. Jaargang 9, nummer 5 Juli 2015 Jaargang 9, nummer 5 Juli 2015 Korte terugblik op de laatste periode Tropisch warm was het op 2 juli, de dag van de diploma-uitreikingen. Desondanks waren het feestelijke bijeenkomsten voor onze geslaagde

Nadere informatie

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw KENNISMAKINGSAGENDA woensdag 17 juni 2009 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum! Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

Voorwoord. Afscheid. Na de vakantie. Jaargang 10, nummer 5 Juli 2016

Voorwoord. Afscheid. Na de vakantie. Jaargang 10, nummer 5 Juli 2016 Jaargang 10, nummer 5 Juli 2016 Voorwoord Met deze laatste nieuwsbrief nemen we afscheid van het schooljaar 16 17. Een jaar waarop we met trots kunnen terugkijken! Naast uitstekende (examen)resultaten

Nadere informatie

Klas 1 TH, HV en HVT op de SGL

Klas 1 TH, HV en HVT op de SGL Klas 1 TH, HV en HVT op de SGL 2016-2017 2 Welkom op de SGL Vandaag heb je kennisgemaakt met je nieuwe klas en je nieuwe mentor. We hopen dat je een prettige kennismakingsdag hebt gehad. Na de zomervakantie

Nadere informatie

Korte terugblik op de laatste periode

Korte terugblik op de laatste periode Jaargang 8, nummer 6 Maand juli 2014 Korte terugblik op de laatste periode Buitenschoolse activiteiten Als de toetsen zijn gemaakt, en aan andere (les)verplichtingen is voldaan, volgen er elk jaar enkele

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 schooljaar

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 schooljaar Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 Hellevoetsluis, juni 2019 Betreft: schoolkosten leerjaar 2019/2020 Geachte heer, mevrouw, Komend schooljaar verwelkomen wij uw

Nadere informatie

STARTINFO klas 1. 2College Cobbenhagenlyceum

STARTINFO klas 1. 2College Cobbenhagenlyceum STARTINFO klas 1 2College Cobbenhagenlyceum 2013 SCHOOLJAAR 2014 2College Cobbenhagenlyceum SCHOLENGEMEENSCHAP HAVO VWO TWEETALIG VWO TECHNASIUM Telefoon (algemeen) 013-455 09 41 Telefoon ziekmelding leerlingen

Nadere informatie

Bepaal je eigen ruimte!

Bepaal je eigen ruimte! Bepaal je eigen ruimte! Locatie Quintus (havo en vwo) Mr. Groen van Prinstererlaan 98 Postbus 186 9400 AD Assen tel (0592) 333 130 fax (0592) 333 134 quintus@dr.nassaucollege.nl www.dr.nassaucollege.nl

Nadere informatie

Welkom op Het Rhedens Dieren

Welkom op Het Rhedens Dieren Welkom op Het Rhedens Dieren Informatieboekje Kennismakingsmiddag 27 juni 2017 brugklasleerlingen schooljaar 2017-2018 Welkom! Beste brugklasleerling, Vandaag maak je kennis met je klasgenoten en met

Nadere informatie

De jaargids voor het schooljaar 2014-2015 kunt u t.z.t. vinden via een link op de site van de school (www.zwijsencollege.nl).

De jaargids voor het schooljaar 2014-2015 kunt u t.z.t. vinden via een link op de site van de school (www.zwijsencollege.nl). Kennismakingsbijeenkomst Brugklassen Juni 2014 WELKOM Geachte ouder(s)/ verzorger(s), Beste bijna brugklasleerling, Met de kennismakingsmiddag begint het leven op het Zwijsen College al wat dichterbij

Nadere informatie

informatieboekje schooljaar

informatieboekje schooljaar informatieboekje schooljaar 2016-2017 1 In dit boekje staat belangrijke informatie en de agenda voor de eerste schoolweken. Lees het boekje door en bewaar het goed. Namens het hele team wens ik jullie

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS EN LEERLINGEN LOCATIE BRUGGERTSTRAAT

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS EN LEERLINGEN LOCATIE BRUGGERTSTRAAT INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS EN LEERLINGEN LOCATIE BRUGGERTSTRAAT BEGIN SCHOOLJAAR 2014-2015 INHOUD Telefoonnummers locatiedirectie 2 Cursusjaar 2014-2015 3 Ontvangst klassen, roosters uitdelen 4/5 Zelf

Nadere informatie

CSG Willem van Oranje Oud-Beijerland

CSG Willem van Oranje Oud-Beijerland CSG Willem van Oranje Oud-Beijerland Oud-Beijerland, juli 2013 Welkom op de Willem!! Beste brugklasser en geachte ouder(s)/verzorger(s), Na de zomervakantie ga je naar de CSG Willem van Oranje. Een spannende

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 HAVO

Centraal Examen 2019 HAVO Centraal Examen 2019 HAVO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 13:30-16:30 Wiskunde A en B Vrijdag 10 mei 09:00-11:30 Duits 13:30-16:30 Management en Organisatie Maandag 13 mei 09:00-12:00 Geschiedenis

Nadere informatie

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - KLEIN FRANKRIJK

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - KLEIN FRANKRIJK INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN GOES - KLEIN FRANKRIJK Hallo jongens en meisjes, 2 Naar een nieuwe school gaan is leuk, maar er verandert heel wat voor je. We kunnen ons best voorstellen dat je nog veel vragen

Nadere informatie

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schaar en plakstift 0,00. Schiftenset of multomap met interieur gelinieerd 0,00. Schoolagenda ,00

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schaar en plakstift 0,00. Schiftenset of multomap met interieur gelinieerd 0,00. Schoolagenda ,00 2 m Algemeen Vak verplicht: Vak akkoord: Borg 100,00 Museumjaarkaart 19,95 (verplicht zelf aanschaffen via www.museumjaarkaart.nl) Is noodzakelijk voor de school! Schaar en plakstift 0,00 Schiftenset of

Nadere informatie

Welkom op Het Rhedens Dieren

Welkom op Het Rhedens Dieren Welkom op Het Rhedens Dieren Informatieboekje Kennismakingsmiddag 28 juni 2016 brugklasleerlingen schooljaar 2016-2017 Welkom! Beste brugklasleerling, Vandaag maak je kennis met je klasgenoten en met

Nadere informatie

Wereldwijs 3h handboek 42, Wereldwijs 3h opdrachtenboek 26, De grote bosatlas, 54e dr.

Wereldwijs 3h handboek 42, Wereldwijs 3h opdrachtenboek 26, De grote bosatlas, 54e dr. aardrijkskunde Vak verplicht: Vak akkoord: 9789034558725 Wereldwijs 3h handboek 42,25 Auteur: Janssen, M. Druk: 4 9789034558732 Wereldwijs 3h opdrachtenboek 26,15 Auteur: Blankers Druk: 4 9789001126001

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus 2016-2017 Hellevoetsluis, juli 2016 Betreft : Schoolkosten leerjaar 2016/2017 Geachte heer/mevrouw, Gefeliciteerd met de toelating van uw zoon/dochter!

Nadere informatie

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schoolagenda , Neue kontakte (5e ed) 3hv (2-jarig) 39,65

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schoolagenda , Neue kontakte (5e ed) 3hv (2-jarig) 39,65 3 h Algemeen Vak verplicht: Vak akkoord: Borg 10 (alleen voor nieuwe leerlingen) Museumjaarkaart 19,95 (verplicht zelf aanschaffen via www.museumjaarkaart.nl) Is noodzakelijk voor de school! agenda 2014-2015

Nadere informatie

Bijeenkomst Nieuwe Brugklassers. Belangrijke informatie in dit boekje!

Bijeenkomst Nieuwe Brugklassers. Belangrijke informatie in dit boekje! Bijeenkomst Nieuwe Brugklassers Belangrijke informatie in dit boekje! 6 (13) juni 2012 Toekomstige bruggers, Hartstikke leuk dat je hier volgend jaar op school komt! We hopen dat je er niet te zenuwachtig

Nadere informatie

Infoboekje bovenbouw

Infoboekje bovenbouw Infoboekje bovenbouw 2College Cobbenhagenlyceum SCHOLENGEMEENSCHAP HAVO ATHENEUM TWEETALIG VWO TECHNASIUM Telefoon (algemeen) 013-455 09 41 Telefoon ziekmelding leerlingen (8.00-9.30u) 088 0232 507 e-mail

Nadere informatie

In deze brief tref je belangrijke informatie aan over jullie Centraal Examen en aanverwante zaken.

In deze brief tref je belangrijke informatie aan over jullie Centraal Examen en aanverwante zaken. Aan de leerlingen van de zesde klas Amsterdam, 9 april 2019 Beste eindexamenkandidaat, In deze brief tref je belangrijke informatie aan over jullie Centraal Examen en aanverwante zaken. De uitwisseling

Nadere informatie

Klas 1bk / 1kt Samen starten. Werk-afmaak-uren. Keuzes maken. Doen. Eigen leerroute. vmbolelystad.nl

Klas 1bk / 1kt Samen starten. Werk-afmaak-uren. Keuzes maken. Doen. Eigen leerroute. vmbolelystad.nl Klas 1bk / 1kt 2018-2019 Samen starten Werk-afmaak-uren Keuzes maken Doen Eigen leerroute vmbolelystad.nl Welkom op de SGL Vandaag heb je kennis gemaakt met je nieuwe klas en je nieuwe mentor. We hopen

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus 2015-2016

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus 2015-2016 Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus 2015-2016 Hellevoetsluis, juni 2015 Betreft : Schoolkosten leerjaar 2015/2016 Geachte heer/mevrouw, Gefeliciteerd met de toelating van uw zoon/dochter!

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes,

Beste jongens en meisjes, blad 1 van 13 Beste jongens en meisjes, Hartelijk welkom op Calvijn, vestiging Meerpaal. Na de zomervakantie is het zover, je gaat naar een nieuwe school!!! Best wel spannend en een beetje eng. Je bent

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen leerjaar 1 cursus 2017-2018 Hellevoetsluis, juni 2017 Betreft : Schoolkosten leerjaar 2017/2018 Geachte heer/mevrouw, Gefeliciteerd met de toelating van uw zoon/dochter!

Nadere informatie

EXAMENINSTRUCTIE KANDIDATEN 2019

EXAMENINSTRUCTIE KANDIDATEN 2019 EXAMENINSTRUCTIE KANDIDATEN 2019 Dit pakket bevat de volgende informatie: 1. Regels examen 2. Uitslag examen (diploma-uitreiking, vervolgopleiding): A geslaagd B extra vak C herkansing verplichte aanwezigheid

Nadere informatie

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19, Nectar 3e editie 3 vmbo-kgt 52,55

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19, Nectar 3e editie 3 vmbo-kgt 52,55 3 m Algemeen Vak verplicht: Vak akkoord: Borg 10 Museumjaarkaart 19,95 (verplicht zelf aanschaffen via www.museumjaarkaart.nl) Is noodzakelijk voor de school! biologie Vak verplicht: Vak akkoord: 9789001733087

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 VWO

Centraal Examen 2019 VWO Centraal Examen 2019 VWO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 09:00-12:00 Grieks 13:30-16:30 Scheikunde Vrijdag 10 mei 13:30-16:30 Nederlands Maandag 13 mei 09:00-12-00 Geschiedenis 13:30-16:30

Nadere informatie

Infoboekje bovenbouw

Infoboekje bovenbouw Infoboekje bovenbouw 2College Cobbenhagenlyceum SCHOLENGEMEENSCHAP HAVO TWEETALIG HAVO ATHENEUM GYMNASIUM TWEETALIG VWO Telefoon (algemeen) 013-455 09 41 Telefoon ziekmelding leerlingen (8.00-9.30u) 013

Nadere informatie

Amsterdam, 21 juni Betreft: schoolkamp. Aan de ouders/verzorgers van onze nieuwe leerlingen,

Amsterdam, 21 juni Betreft: schoolkamp. Aan de ouders/verzorgers van onze nieuwe leerlingen, Amsterdam, 21 juni 2017 Betreft: schoolkamp Aan de ouders/verzorgers van onze nieuwe leerlingen, Met genoegen informeer ik u over het schoolkamp dat wij voor onze leerlingen van de eerste klas hebben georganiseerd.

Nadere informatie

Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1. Julia van Orsouw

Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1. Julia van Orsouw Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1 Julia van Orsouw Coördinatoren bovenbouw Leerjaar 3 Leerjaar 4 William Gooren Truus Hesen Leerlingbegeleiding Sonia Pauptit Monique Uges Marijn Bernards Marjo Vullings Leerjaar 3!!!

Nadere informatie

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas:

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas: VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA Kennismaking op 11 juni 2013 Dit boekje is van: Ik zit in klas: Montessori Lyceum Amsterdam Pieter de Hoochstraat 59 1071 ED Amsterdam telefoon 020 6767 855 administratie@mla.msa.nl

Nadere informatie

Welkom op het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Brandenberg!

Welkom op het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Brandenberg! Landgraaf, juni 2016 Aan de nieuwe leerlingen van het eerste leerjaar. Welkom op het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Brandenberg! Wij weten best, dat het voor jullie een hele overgang is van de

Nadere informatie

Organisatie Centraal Schriftelijk Eindexamen 2018

Organisatie Centraal Schriftelijk Eindexamen 2018 Organisatie Centraal Schriftelijk Eindexamen 2018 vmbo theoretische leerweg Reuver ORGANISATIE CENTRAAL SCHRIFTELIJK EINDEXAMEN 2018 VMBO Beste examenkandidaat, In dit boekje is de organisatie van het

Nadere informatie

Proefwerkweek Olympiaklas 1 Walewyc-mavo. Proefwerkweek

Proefwerkweek Olympiaklas 1 Walewyc-mavo. Proefwerkweek Proefwerkweek Olympiaklas Walewyc-mavo Proefwerkweek Inhoud Rooster proefwerkweek Lokalen proefwerkweek Overzicht per vak wat moet ik leren Studeerschema/planning voor thuis Tips Rooster inzage proefwerken

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen,

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen, Examenboekje 2019 Lieve, beste examenleerlingen, Het schoolexamen zit erop: 50% van het eindexamencijfer is binnen. Velen van jullie gaan met een mooie lijst richting Centraal Eindexamen, waar de andere

Nadere informatie

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schoolagenda 2014-2015 0,00. 9789066750432 Backbone grammar 17,50

Borg 100,00. Museumjaarkaart 19,95. Schoolagenda 2014-2015 0,00. 9789066750432 Backbone grammar 17,50 4 m Algemeen Vak verplicht: Vak akkoord: Borg 10 (alleen voor nieuwe leerlingen) Museumjaarkaart 19,95 (verplicht zelf aanschaffen via www.museumjaarkaart.nl) Is noodzakelijk voor de school! agenda 2014-2015

Nadere informatie

Begin schooljaar 2015-2016: rooster ophalen en introductieprogramma

Begin schooljaar 2015-2016: rooster ophalen en introductieprogramma Begin schooljaar 2015-2016: rooster ophalen en introductieprogramma Leerjaar 1 afdeling vmbo bl/kl Op maandag 31 augustus verwachten we de leerlingen om 13.00 uur op school om het rooster op te Op dinsdag

Nadere informatie

Examenboekje 4 mavo, 5 havo en 6 vwo Examen 2019

Examenboekje 4 mavo, 5 havo en 6 vwo Examen 2019 Examenboekje 4 mavo, 5 havo en 6 vwo Examen 2019 1 Meivakantie Vrijdag 19 april 2019 t/m zondag 5 mei 2019 Voor eindexamenklassen 4 mavo, 5 havo en 6 vwo is er op dinsdag 7 mei een verplicht proefexamen

Nadere informatie

Proefwerkweek klas 2 Walewyc-mavo. Proefwerkweek

Proefwerkweek klas 2 Walewyc-mavo. Proefwerkweek Proefwerkweek klas Walewyc-mavo Proefwerkweek Inhoud Rooster proefwerkweek Lokalen proefwerkweek Overzicht per vak wat moet ik leren Studeerschema/planning voor thuis Tips Rooster inleveren boeken maandag

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de toekomstige leerlingen mavo2, mavo3 en mavo4 BEWAAR DEZE INFORMATIE GOED! Eindhoven, juni 2019

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de toekomstige leerlingen mavo2, mavo3 en mavo4 BEWAAR DEZE INFORMATIE GOED! Eindhoven, juni 2019 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de toekomstige leerlingen mavo2, mavo3 en mavo4 BEWAAR DEZE INFORMATIE GOED! Eindhoven, juni 2019 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor alle leerlingen van mavo2 t/m mavo4

Nadere informatie

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019 dinsdag 16 april Jullie krijgen je cijferlijst. Je moet deze lijst goed controleren. Als alle cijfers en de andere gegevens in orde zijn en zet je je handtekening eronder en levert de cijferlijst in bij

Nadere informatie

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN MIDDELBURG

INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN MIDDELBURG INFO VOOR NIEUWE LEERLINGEN MIDDELBURG Hallo jongens en meisjes, 2 Naar een nieuwe school gaan is leuk, maar er verandert heel wat voor je. We kunnen ons best voorstellen dat je nog veel vragen hebt en

Nadere informatie

Teamleiders Carolus Clusius College Teamleider vmbo Met vriendelijke groet, namens alle collega s van het CCC, Mevr.

Teamleiders Carolus Clusius College Teamleider vmbo Met vriendelijke groet, namens alle collega s van het CCC, Mevr. Einde schooljaar 2017-2018 - 1 - Vooraf Om het schooljaar goed af te ronden hebben we in dit boekje alle informatie over het einde van het schooljaar en belangrijke data op een rijtje gezet. Tijdens het

Nadere informatie

DEFINITIEF K-koop H-huur V-verplicht S-school betaalt B-reeds in bezit I-inleveren

DEFINITIEF K-koop H-huur V-verplicht S-school betaalt B-reeds in bezit I-inleveren algemeen 5701216482578 Esselte plastic ringbanden 23-rings 35 mm zwart K 5,44 8713261819534 Schriften A4 10 mm basis (5 stuks) K 2,99 Verhaak B.V. Verhaak bv Druk: 1 Kantoorartikel 8713261036306 Soho interieur

Nadere informatie

MEDEDELINGEN klas 1 en 2. De Cobbenhagenmavo 2012 SCHOOLJAAR 2013

MEDEDELINGEN klas 1 en 2. De Cobbenhagenmavo 2012 SCHOOLJAAR 2013 MEDEDELINGEN klas 1 en 2 De Cobbenhagenmavo 2012 SCHOOLJAAR 2013 Gershwinstraat 8 5012 AR Tilburg Telefoon: 013-5313558 Fax: 013-456 01 37 Homepage: www.2college.nl/cobbenhagenmavo E-mail: Cobbenhagenmavo@2college.nl

Nadere informatie

overzicht vrijwillige meerdaagse reizen

overzicht vrijwillige meerdaagse reizen Infoboekje bovenbouw 2College Cobbenhagenlyceum SCHOLENGEMEENSCHAP HAVO ATHENEUM TWEETALIG VWO TECHNASIUM Telefoon (algemeen) 013-455 09 41 Telefoon ziekmelding leerlingen (8.00-9.30u) 013 547 84 72 e-mail

Nadere informatie

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen.

Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. Geachte ouder, Beste leerling, Verschillende ouders vragen ons een overzicht van de schoolbenodigdheden zodat ze dit materiaal voor de drukte van de eerste schoolweek kunnen kopen. We hebben dus de benodigdheden

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

MEDEDELINGEN klas 3 en 4. De Cobbenhagenmavo 2017 SCHOOLJAAR 2018

MEDEDELINGEN klas 3 en 4. De Cobbenhagenmavo 2017 SCHOOLJAAR 2018 MEDEDELINGEN klas 3 en 4 De Cobbenhagenmavo 2017 SCHOOLJAAR 2018 Jac. Van Vollenhovenstraat 260 5012 AD Tilburg Telefoon: 0880232888 Fax: 013-456 01 37 Homepage: www.2college.nl/cobbenhagenmavo E-mail:

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen. Het Lingewaal College VSO. Informatieboekje voor leerlingen van het Lingewaal College

Informatieboekje voor leerlingen. Het Lingewaal College VSO. Informatieboekje voor leerlingen van het Lingewaal College Informatieboekje voor leerlingen Het Lingewaal College VSO 1 Beste leerling, Dit is het informatieboekje voor leerlingen van het Lingewaal College. In dit boekje vind je allerlei informatie die met school

Nadere informatie

Wereldwijs 3h handboek 41, Wereldwijs 3h opdrachtenboek 25, De grote bosatlas, 54e dr.

Wereldwijs 3h handboek 41, Wereldwijs 3h opdrachtenboek 25, De grote bosatlas, 54e dr. 3 h aardrijkskunde Vak verplicht: Vak akkoord: 9789034558725 Wereldwijs 3h handboek 41,00 Auteur: Janssen, M. Druk: 4 9789034558732 Wereldwijs 3h opdrachtenboek 25,40 Auteur: Blankers Druk: 4 9789001126001

Nadere informatie

Van de onderbouw naar de bovenbouw

Van de onderbouw naar de bovenbouw Van de onderbouw naar de bovenbouw 2018-2019 Wanneer ga je over in klas 1 en 2? Welke keuzes moet je maken in klas 2? Hoe gaat dat dan allemaal? Scholengemeenschap Panta Rhei Amstelveen, september 2018

Nadere informatie

Bestel op tijd om er zeker van te zijn dat uw zoon/dochter het lesmateriaal vóór aanvang van het schooljaar heeft ontvangen.

Bestel op tijd om er zeker van te zijn dat uw zoon/dochter het lesmateriaal vóór aanvang van het schooljaar heeft ontvangen. Aan de ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen van leerjaar 1 Geldermalsen, 17 juni 2015 Betreft : belangrijke informatie voor schooljaar 2015-2016 Kenmerk : 15.333/bri-oud/VLI/ksl-sol Geachte ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Infoboekje bovenbouw

Infoboekje bovenbouw Infoboekje bovenbouw 2College Cobbenhagenlyceum SCHOLENGEMEENSCHAP HAVO TWEETALIG HAVO ATHENEUM GYMNASIUM TWEETALIG VWO Telefoon (algemeen) 013-455 09 41 Telefoon ziekmelding leerlingen (8.00-9.30u) 013

Nadere informatie

Komend schooljaar gaan we ons samen met het Dr. Mollercollege oriënteren op meer blijvende mogelijkheden.

Komend schooljaar gaan we ons samen met het Dr. Mollercollege oriënteren op meer blijvende mogelijkheden. EDITIE 6 8 JULI 2016 PRIMA EXAMENRESULTATEN Afgelopen jaar zijn 157 leerlingen op examen geweest. Maar liefst 98% van de leerlingen behaalde hun diploma met prachtige cijfers. De cijfers voor de centrale

Nadere informatie

Proefwerkweek klas 2 Walewyc-mavo. Proefwerkweek

Proefwerkweek klas 2 Walewyc-mavo. Proefwerkweek Proefwerkweek klas Walewyc-mavo Proefwerkweek Inhoud Rooster proefwerkweek Lokalen proefwerkweek Overzicht per vak wat moet ik leren Studeerschema/planning voor thuis Tips Rooster inzage proefwerken woensdag

Nadere informatie

Aan de eindexamenleerlingen mavo, havo en vwo en hun ouder(s)/verzorger(s. 's-hertogenbosch, 18 april 2017

Aan de eindexamenleerlingen mavo, havo en vwo en hun ouder(s)/verzorger(s. 's-hertogenbosch, 18 april 2017 Aan de eindexamenleerlingen mavo, havo en vwo en hun ouder(s)/verzorger(s 's-hertogenbosch, 18 april 2017 Betreft: Centraal Examen Geachte ouder(s)/verzorger(s), Beste leerling, Op woensdag 10 mei 2017

Nadere informatie

IVKO-school avo Printdatum: 11/08/2014 Status: definitief Pakketnummer: 4.1004/10051

IVKO-school avo Printdatum: 11/08/2014 Status: definitief Pakketnummer: 4.1004/10051 2 m Algemeen Vak verplicht: Vak akkoord: Borg 100,00 (alleen voor nieuwe leerlingen) Schaar en plakstift 0,00 Schiftenset of multomap met interieur gelinieerd 0,00 USB-stick 0,00 BiNaSk Vak verplicht:

Nadere informatie

Proefwerkweek klas 1 Walewyc-mavo. Proefwerkweek

Proefwerkweek klas 1 Walewyc-mavo. Proefwerkweek Proefwerkweek klas Walewyc-mavo Proefwerkweek Inhoud Rooster proefwerkweek Lokalen proefwerkweek Overzicht per vak wat moet ik leren Studeerschema/planning voor thuis Tips Rooster inzage proefwerken woensdag

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie