1. Introductie. 1.1 Aanleiding. 1.2 Inhoud basisdocument. 1.3 Leeswijzer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Introductie. 1.1 Aanleiding. 1.2 Inhoud basisdocument. 1.3 Leeswijzer"

Transcriptie

1 1. Introductie 1.1 Aanleiding 1.2 Inhoud basisdocument 1.3 Leeswijzer 1 MotieDe Rouwe, Kamerstuk XII nr De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit: provincie Zeeland, provincie ZuidHolland, provincie Groningen, Vereniging Nederlandse Gemeenten, gemeente Zoeterwoude, gemeente Emmen, waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, Transport en Logistiek Nederland, Cumela Nederland, Land en Tuinbouw Organisatie Nederland, Politie en Fedecom.

2 2. Doelen, definities en uitgangspunten 2.1 Doelen 2.2 Definities 2.3 Uitgangspunten o 3 MotieKuiken, Kamerstuk nr Regeling voertuigen (wetten.overheid.nl)

3 o o

4

5 o o o 3. Overwegingen bij snelheidsverhoging o

6 o 3.1 Overwegingen vanuit verkeersveiligheid

7

8 o o o o

9 3.2 Overwegingen vanuit verkeersafwikkeling

10 3.3 Overwegingen vanuit de branche

11

12 3.4 Overwegingen vanuit handhaving 3.5 Overwegingen vanuit leefbaarheid

13 4. Scenario s

14 4.1 Scenario 1

15 4.2 Scenario 2

16 4.3 Scenario 3

17 4.4 Scenario 4

18 4.5 Scenario 5

19 4.6 Effecten en bijdrage aan doelen

20 4.7 Noodzakelijke maatregelen voor invoering van het scenario

21

22

23 Bijlage 1: Vragen/ issues n.a.v. sessie 4 september (o.l.v. Twijnstra Gudde)

24 Bijlage 2: Beschrijving wegcategorieën en basiskenmerken wegontwerp (richtlijnen) Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/h) beschrijving Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/h) ideale inrichting Basiskenmerken A Verharding Gesloten verharding. B Fysieke rijrichtingscheiding Bij 2x1 rijstrook of meer met fysieke rijrichtingscheiding en bij 2 x 2 of meer een deelstreep. C Lengtemarkering Doorgetrokken markering aan de linkerzijde en onderbroken markering aan de rechterzijde van iedere rijbaan. D Openbare verlichting Openbare verlichting is enkel ter plaatse van discontinuïteiten en/of gevaarpunten aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer G Erfaansluitingen op de rijbaan H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Parallelvoorziening aanwezig voor landbouwverkeer, (brom)fietsers en voetgangers waar erven, akkers of andere onverharde paden op aansluiten. J Redresseerstrook K Obstakelafstand Redresseerstroken en noodzakelijke obstakelafstand zijn aanwezig. M Parkeren Niet parkeren op of langs de rijbaan. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 80 km/h. O Hectometerpaaltjes Hectometerpaaltjes zijn aanwezig. P Reflectorpaaltjes Reflectorpaaltjes zijn aanwezig.

25 Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. S Draagkrachtige berm Er is een voldoende berijdbare en draagkrachtige (zij)berm aanwezig. Er zijn voor de GOWbubeko met een ideale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot basiskenmerk P. Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/h) minimale inrichting Basiskenmerken A Verharding Gesloten verharding. B Fysieke rijrichtingscheiding 2 x 1 rijstroken met dubbele ononderbroken asmarkering met daartussen een ruimte. C Lengtemarkering Onderbroken markering aan de rechterzijde van de rijbaan. D Openbare verlichting Openbare verlichting is enkel ter plaatse van discontinuïteiten en/of gevaarpunten aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer Landbouwverkeer toegestaan op de hoofdrijbaan. 1) G Erfaansluitingen op de rijbaan In de minimale situatie kan het noodzakelijk zijn om bij uitzondering uitritten op de hoofdrijbaan toe te staan mits deze voldoende zichtbaar en herkenbaar zijn als ondergeschikte uitrit of aansluiting. Uitgangssituatie moet zijn dat uitritten van percelen niet voorkomen. I Fietsvoorzieningen (Brom)fietsverkeer rijdt op een vrijliggend fiets/ bromfietspad of wordt omgeleid via een alternatieve route. J Redresseerstrook Redresseerstroken zijn aanwezig. K Obstakelafstand Obstakelafstand is aanwezig. 2) L Ovhaltes (bus/tram) Niet halteren op de rijbaan, maar op een aanliggende voorziening. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 80 km/h.

26 P Reflectorpaaltjes Reflectorpaaltjes zijn aanwezig. Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. S Draagkrachtige berm Er is een draagkrachtige berm aanwezig. 3) Compenserende maatregelen: 1. Landbouwverkeer is toegestaan op de hoofdrijbaan als er passeermogelijkheden met voldoende inhaalzicht aanwezig zijn. Dit kunnen zijn passeerhavens of locaties waar gecontroleerd kan worden ingehaald, bijvoorbeeld 2+1 wegvakken. Als een van deze compenserende maatregelen niet kan worden gerealiseerd, kan de doorgetrokken asmarkering worden vervangen door een onderbroken dubbele as met bebording verboden inhalen inhalen landbouwverkeer en brommobielen toegestaan. Dit moet echter wel worden beschouwd als faseringsmaatregel omdat deze situatie nog onder de minimaal gewenste inrichting ligt. 2. Als toch in de obstakelvrije zone obstakels staan, dan moeten deze zijn afgeschermd of voorzien van een afbreekconstructie. 3. Een voldoende draagkrachtige (zij)berm kan ontbreken als er pechvoorzieningen zijn en/of maatregelen genomen waardoor de bestuurder minimaal zijn eigen rijstrook weer kan opkomen als hij daarvan is afgeraakt. Er zijn voor de GOWbubeko met een minimale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de basiskenmerken O en R. Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom (60 km/h) beschrijving

27 Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom (60 km/h) type 2 Basiskenmerken B Fysieke rijrichtingscheiding Eén rijbaan zonder rijrichtingscheiding. Er is nimmer asmarkering aanwezig, behoudens in krappe bogen/bochten of (top)bogen waar het zicht beperkt is. D Openbare verlichting Openbare verlichting is enkel ter plaatse van gevaarpunten aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer G Erfaansluitingen op de rijbaan H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Landbouwverkeer, (brom)fietsers en voetgangers en erfaansluitingen zijn toegestaan. Dus geen vrijliggende voorzieningen voor (brom)fiets en/of landbouwverkeer. 1 K Obstakelafstand De minimaal noodzakelijke obstakelafstand is aanwezig. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 60 km/h, de verkeersbaan is voldoende breed voor minimaal een landbouwvoertuig. 2 Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. S Draagkrachtige berm Er is een draagkrachtige zijberm aanwezig. 3 Compenserende maatregelen 1. Als er reeds een vrijliggend fietspad aanwezig is, dan moet er extra aandacht worden geschonken aan de snelheid. 2. Als er niet voldoende breedte beschikbaar is voor landbouwverkeer om overig tegemoetkomend verkeer te passeren, dan moeten er passeermogelijkheden zijn. 3. Een voldoende draagkrachtige en berijdbare zijberm kan ontbreken (bijvoorbeeld op de kruin van een dijk) als er passeervoorzieningen zijn. Er zijn voor de ETW2bubeko geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de basiskenmerken A, J, M, O, P en R.

28 Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom (60 km/h) type 1 Basiskenmerken Afhankelijk van de intensiteiten van het autoverkeer en/of de aanwezigheid van een buslijn kan gekozen worden voor een inrichting conform ETW1. Daarnaast kunnen fietsvoorzieningen (fietsstroken of fietspaden) voorkomen als de fietsintensiteit dit vereist. B Fysieke rijrichtingscheiding Eén rijbaan zonder rijrichtingscheiding. Er is nimmer asmarkering aanwezig, behoudens in krappe bogen/bochten of (top)bogen waar het zicht beperkt is. C Lengtemarkering Kantmarkering is aanwezig. Bij hoge fietsintensiteit kan een fietsstrook worden gerealiseerd met lengtemarkering. D Openbare verlichting Openbare verlichting is enkel ter plaatse van gevaarpunten aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer G Erfaansluitingen op de rijbaan H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Landbouwverkeer, (brom)fietsers en voetgangers en erfaansluitingen zijn toegestaan. 1 F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Oversteken op wegvakken is toegestaan voor langzaam verkeer. Indien noodzakelijk, worden voorzieningen aangebracht. J Redresseerstrook Redresseerruimte is aanwezig (als een fietsstrook aanwezig is, is de redresseerruimte een onderdeel van deze fietsstrook). K Obstakelafstand Noodzakelijke obstakelafstand is aanwezig. L Ovhaltes (bus/tram) Halteren op de rijbaan, echter niet op fietsstroken. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 60 km/h en de rijbaan is voldoende breed zodat landbouwverkeer het tegemoetkomende verkeer kan passeren, eventueel passeer of uitwijkstroken.

29 Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. S Draagkrachtige berm Er is een voldoende berijdbare en draagkrachtige zijberm aanwezig. Compenserende maatregelen 1) Bij lage fietsintensiteiten of smalle wegen mag in plaats van een fietsstrook een uitwijkstrook aanwezig zijn. Als de fietsintensiteit in combinatie met de autointensiteit een fietsvoorziening vergt, is dit minimaal een fietsstrook, het kan ook een vrijliggend fietspad zijn. Bij een combinatie van hoge fietsen autoverkeerintensiteiten moet de wegcategorie mogelijk worden heroverwogen. Er zijn voor de ETWbubeko met een ideale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de basiskenmerken A, O, P en R. Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom (70/50 km/h) beschrijving Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom (50 km/h) ideale inrichting Basiskenmerken A Verharding Gesloten verharding. B Fysieke rijrichtingscheiding Bij 2x1 rijstrook of meer met fysieke rijrichtingscheiding en bij 2 x 2 of meer een deelstreep tussen de rijstroken. C Lengtemarkering In de ideale situatie zijn opsluitbanden aanwezig. D Openbare verlichting Openbare verlichting is aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer Geen aparte voorzieningen.

30 F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Langzaam verkeer steekt niet (gelijkvloers) over op wegvakken. Oversteken vindt (geconcentreerd) plaats bij kruispunten of ongelijkvloers G Erfaansluitingen op de rijbaan Erfaansluitingen zijn niet aanwezig op de rijbaan H Menging verkeerssoorten Landbouw en bromfietsverkeer zijn toegestaan op de hoofdrijbaan bij GOWbibeko 50 km/h. I Fietsvoorzieningen Fietsen op een bij voorkeur rode vrijliggende fietsvoorziening en er is een trottoir aanwezig. K Obstakelafstand Noodzakelijke obstakelafstand is aanwezig. L Ovhaltes (bus/tram) Halteren in aanliggende haltekommen. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 50 km/h. Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. Er zijn voor de GOWbibeko (50 km/h) met een ideale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de basiskenmerken J, O, P, R en S. Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom (50 km/h) minimale inrichting Basiskenmerken A Verharding Gesloten of open. B Fysieke rijrichtingscheiding C Lengtemarkering Eén rijbaan met rijrichtingscheiding in de vorm van ononderbroken asmarkering en geen kantmarkering. D Openbare verlichting Openbare verlichting is aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer Geen aparte voorzieningen. F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Langzaam verkeer mag (gelijkvloers) oversteken op wegvakken. 2

31 G Erfaansluitingen op de rijbaan Erfaansluitingen mogen aanwezig zijn op de rijbaan. 3 H Menging verkeerssoorten Landbouwverkeer en bromfietsverkeer zijn aanwezig op de hoofdrijbaan. Er is een trottoir aanwezig. I Fietsvoorzieningen Fietsvoorzieningen zijn minimaal als (rode) fietsstroken aanwezig. 4 K Obstakelafstand Voldoende obstakelafstand is aanwezig. L Ovhaltes (bus/tram) Halteren mag op de rijbaan, echter niet op de fietsstroken. M Parkeren Niet parkeren op de rijbaan, wel in langsparkeervakken. 4 N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 50 km/h. Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. Compenserende maatregelen 1. Bij gras aan de rechterzijde is er geen kantmarkering, tenzij gevaar/talud/geen verlichting. 2. Als (gelijkvloers) op wegvakken wordt overgestoken, dan moet daarvoor een voorziening worden getroffen (bijvoorbeeld zebrapad op een plateau of middeneiland zodat in twee fasen kan worden overgestoken). 3. Erfaansluitingen moeten attentieverhogend worden vormgegeven, de asmarkering moet lokaal worden onderbroken. 4. Alleen langsparkeren is op een GOWbibeko toegestaan. Langsparkeervakken moeten een extra breedte hebben (uitstappen op rijbaan). De combinatie van fietsstrook (langs) en haaks of onder 45 /60 parkeren (dwars) is niet veilig bij 50 km/h. Een maatregel die de situatie met langsparkeren kan verbeteren, is een schrikstrook tussen de fietsstrook en de parkeerstrook. Beter is een vrijliggend fietspad aan de rechterzijde van de parkeerstrook. Er zijn voor de GOWbibeko (50 km/h) met een minimale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de basiskenmerken J, O, P, R en S. Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom (70 km/h) ideale inrichting Voor een gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 70 km/h geldt dat mogelijk niet aan alle basiseisen kan worden voldaan. Met name de herkenbaarheid, basis eis 1, is moeilijk te realiseren in vergelijking met een gebiedsontsluitingsweg met een snelheid van 50 km/h. Daarnaast is de relatie met de omgeving klein (basiseis 6). De eisen die bij basiseisen 2, 3, 4 en 5 van toepassing zijn, gelden bij deze maximumsnelheid nog sterker dan bij 50 km/h. De ideale inrichting lijkt op die in figuur 12 waarbij bij 70 km/h aan de volgende inrichtingseisen moet worden voldaan: Basiskenmerken A Verharding Gesloten verharding. B Fysieke rijrichtingscheiding 2x1 rijstrook of meer met fysieke rijrichtingscheiding. C Lengtemarkering Aan de linkerzijde van de rijbaan een ononderbroken lijn en bij 2x2 rijstroken of meer een deelstreep tussen de rijstroken. Aan de rechterzijde van de rijbaan bij voorkeur opsluitbanden. Als aan de rechterzijde een berm met gras aanwezig is, dan een onderbroken kantlijn. D Openbare verlichting Openbare verlichting is aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer Geen landbouwverkeer.

32 F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Langzaam verkeer steekt niet (gelijkvloers) over op wegvakken. Oversteken vindt (geconcentreerd) plaats bij kruispunten die geregeld zijn met verkeerslichten of een (turbo)rotonde. G Erfaansluitingen op de rijbaan Erfaansluitingen zijn niet aanwezig op de rijbaan. H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Fietsen en bromfietsen rijden op een vrijliggende voorziening (parallelweg of fiets/bromfietspad). Er is geen aanliggend trottoir aanwezig. K Obstakelafstand Noodzakelijke obstakelafstand is aanwezig. L Ovhaltes (bus/tram) Openbaar vervoer haltert niet op de rijbaan. M Parkeren Niet parkeren op en/of langs de rijbaan. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 70 km/h. Q Helling talud Als naast de weg een talud of sloot ligt, dan moet deze voldoen aan een veilige hellinghoek. Aanvullend geldt dat er nimmer erftoegangswegen aansluiten op een GOWbibeko 70 km/h. Er zijn dus alleen kruispunten met gebiedsontsluitingswegen en ongelijkvloerse kruisingen met erftoegangswegen en solitaire fiets en/of voetgangersvoorzieningen. Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h) beschrijving Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h) ideale inrichting Basiskenmerken A Verharding

33 Open verharding/streetprint (uitstraling open verharding). B Fysieke rijrichtingscheiding Eén rijbaan zonder rijrichtingscheiding. C Lengtemarkering In de ideale situatie zijn er opsluitbanden aanwezig en er is nimmer witte lengtemarkering aanwezig (fietsstroken, kantmarkering, parkeervakken en dergelijke). D Openbare verlichting Openbare verlichting is aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer G Erfaansluitingen op de rijbaan H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Landbouwverkeer, (brom)fietsers en voetgangers en erfaansluitingen zijn toegestaan; geen voorzieningen op de rijbaan voor (brom)fiets en/of landbouwverkeer, tenzij sprake is van een fietsstraat. F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Oversteken op wegvakken is toegestaan voor langzaam verkeer. Hiervoor zijn geen voorzieningen vereist, niet om te stimuleren, maar ook niet om te beperken. L Ovhaltes (bus/tram) Er is geen openbaar vervoer aanwezig met bussen langer dan 8 meter. Vervoer met buurtbus en regiotaxi met kleine busjes kan wel plaatsvinden. M Parkeren Parkeren mag op de rijbaan. N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 30 km/h. Erftoegangswegen hebben bij voorkeur korte rechtstanden. Er zijn voor de ETWbibeko met een ideale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de overige basiskenmerken J, K, O, P, Q, R en S. Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h) minimale inrichting Basiskenmerken A Verharding Onverhard, open of gesloten B Fysieke rijrichtingscheiding Eén rijbaan zonder rijrichtingscheiding

34 C Lengtemarkering Er is nimmer witte lengtemarkering aanwezig (fietsstroken, kantmarkering, parkeervakken en dergelijke). Bij een onoverzichtelijke bocht mag over een korte lengte een asstreep worden aangebracht. D Openbare verlichting Openbare verlichting is aanwezig. E Voorzieningen landbouwverkeer Niet aanwezig. F Oversteken langzaam verkeer op wegvakken Oversteken op wegvakken is toegestaan voor langzaam verkeer. Hiervoor zijn geen voorzieningen vereist, niet om te stimuleren, maar ook niet om te beperken. G Erfaansluitingen op de rijbaan H Menging verkeerssoorten I Fietsvoorzieningen Landbouwverkeer, (brom)fietsers op de rijbaan, voetgangers en erfaansluitingen zijn toegestaan. 1 L Ovhaltes (bus/tram) Openbaar vervoer mag aanwezig zijn. 2 N Horizontaal en verticaal alignement Ontwerpsnelheid is 30 km/h. Erftoegangswegen hebben bij voorkeur korte rechtstanden. Compenserende maatregelen 1. Wanneer toch een fietsvoorziening aanwezig of gewenst is (fietspad/fietsstrook/fietsstraat), dan wordt op de rijbaan geen witte lengtemarkering toegepast. Gezocht moet worden naar creatieve oplossingen zoals de kleur van de verharding, bestratingspatroon of een oplossing zoals inrichting als een fietsstraat. 2. Als openbaar vervoer aanwezig is, dan wordt gehalteerd op de rijbaan. Er zijn voor de ETWbibeko met een minimale inrichting geen richtlijnen voorgeschreven met betrekking tot de overige basiskenmerken J, K, M, O, P, Q, R en S.

35 Bijlage 3: Praktijkvoorbeelden wegcategorieën Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/h) Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom (60 km/h)

36 Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom (50 km/h)

37 Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h)

38 Bijlage 5: categorieën landbouwvoertuigen

39

40 Bijlage 6: Huidige borden Bord C8: gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h Verkeersbesluit Zonaal toepasbaar Retroreflectie Verplicht Ja Minimaal klasse I volgens Uitvoeringsvoorschriften BABW Aanbevolen minimaal klasse II 1. Uitvoeringsvoorschriften BABW Geen uitvoeringsvoorschriften 2. Toepassing bord C8 In het BABW en het RVV 1990 zijn de volgende artikelen opgenomen met betrekking tot een zone: artikel 9 (BABW) artikel 66 (RVV 1990) Het RVV 1990 definieert een motorvoertuig als volgt: "alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen". Bord C8 heeft betrekking op de motorvoertuigen die niet sneller dan 25 km/h kunnen of mogen rijden, zoals tractoren, zelfrijdende werktuigen en dergelijke. Het verdient geen aanbeveling het bord C8 te gebruiken voor de regeling van eenrichtingsverkeer (borden C2 en C3). Bij toepassing van geslotenverklaringen, die aan een begin van de weg worden geplaatst, kan slechts worden opgetreden tegen bestuurders die de betrokken weg aan die zijde inrijden of ingaan. Tegen het gebruik van de weg kan op grond van de geslotenverklaring dan niet worden opgetreden. Het bord C8 wordt toegepast om het langzaam gemotoriseerd verkeer te weren. Indien het gaat om een gecombineerde geslotenverklaring met (brom)fietsers, dan wordt bord C9 toegepast. Het bord C8 of bord C9 wordt na iedere zijweg geplaatst, waar nieuw verkeer de betreffende weg op kan rijden. Vanzelfsprekend dienen er wel alternatieve wegen of routes aanwezig te zijn voor het afwikkelen van het verkeer, waarop de geslotenverklaring van toepassing is zoals een parallelweg. Onderborden Het bord C8 kan worden toegepast om doorgaand verkeer te weren. Het bord wordt dan voorzien van een onderbord (OB108) met de tekst uitgezonderd bestemmingsverkeer. Een dergelijke geslotenverklaring is echter slecht te controleren, waardoor de verkeersregel niet altijd goed wordt nageleefd. Infrastructurele maatregelen hebben indien mogelijk de voorkeur. Indien sprake is van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom, wordt het bord C8 of het bord C9 gecombineerd met bord B1 (voorrangsweg). Het bevoegd gezag kan op grond van artikel 87 RVV 1990 met betrekking tot bord C8 een ontheffing verlenen aan bepaalde weggebruikers.

41 Bord C9: gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen Verkeersbesluit Zonaal toepasbaar Retroreflectie Verplicht Ja Minimaal klasse I volgens Uitvoeringsvoorschriften BABW Aanbevolen minimaal klasse II 1. Uitvoeringsvoorschriften BABW Geen uitvoeringsvoorschriften 2. Toepassing bord C9 In het BABW en het RVV 1990 zijn de volgende artikelen opgenomen met betrekking tot een zone: artikel 9 (BABW) artikel 66 (RVV 1990) Het bord C9 is het enige verkeersbord dat een geslotenverklaring kent voor ruiters, vee, wagens en brommobielen. Daarnaast geldt nog een geslotenverklaring (met tussen haakjes de borden waarnaar wordt verwezen voor de definitie) voor: motorvoertuigen die niet sneller kunnen en mogen rijden dan 25 km/h (bord C8) fietsen (borden C14 of C15); bromfietsen (borden C13 of C15); gehandicaptenvoertuigen (borden C13, C14 of C15). Het verdient geen aanbeveling het bord C9 te gebruiken voor de regeling van eenrichtingsverkeer (Borden C2 en C3). Bij toepassing van geslotenverklaringen, die aan een begin van de weg worden geplaatst, kan slechts worden opgetreden tegen bestuurders die de betrokken weg aan die zijde inrijden of ingaan. Tegen het gebruik van de weg kan op grond van de geslotenverklaring dan niet worden opgetreden. Het bord C9 wordt toegepast om al het langzame verkeer, exclusief voetgangers te weren (volledige geslotenverklaring). Het bord wordt na iedere zijweg waar nieuw verkeer de betreffende weg op kan rijden geplaatst. Vanzelfsprekend dienen er wel alternatieve wegen of routes aanwezig te zijn voor de afwikkeling van het verkeer, waarop de gesloten verklaring van toepassing is zoals een parallelweg. Het bord C9 wordt met name toegepast op 80 km/hwegen met volledige geslotenverklaring buiten de bebouwde kom (de gebiedsontsluitingsweg). Het betreft dan in alle gevallen een voorrangsweg. Dit betekent dat bord C9 gecombineerd kan worden met bord B1 (voorrangsweg). Het bevoegd gezag kan op grond van artikel 87 RVV 1990 met betrekking tot bord C9 een ontheffing verlenen aan bepaalde weggebruikers.

Basiskenmerken Wegontwerp

Basiskenmerken Wegontwerp Basiskenmerken Wegontwerp Dirk de Baan (Royal Haskoning) John Boender (CROW) NVVC luisterbijdrage 1.8 Donderdag 19 april 2012 Vraagstelling BKO (voorheen: NMB) 1. Welke CROW-richtlijnen verdienen aanscherping

Nadere informatie

Essentiële herkenbaarheidskenmerken

Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Algemene Duurzaam Veilig Inrichtingscriteria Bibeko GOW ETW (A) ETW (B) Snelheid km/u 50 30 30 Fiets Fietspad/fietsstrook

Nadere informatie

Figuur 1: Schetsontwerp Heyendaalseweg variant 3b Tabel 1: belangrijkste basiskenmerken Duurzaam Veilig Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom Kenmerk

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl

Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl Dirk de Baan, Royal Haskoning John Boender, CROW Samenvatting Op verzoek van het Nationaal MobiliteitsBeraad (NMB) zijn door CROW de Basiskenmerken

Nadere informatie

Verkeersborden overzicht

Verkeersborden overzicht Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8 Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

2013, nr. 39. Dat aan de noordzijde van beide rotondes een pad is aangelegd voor fietsers en bromfietsers;

2013, nr. 39. Dat aan de noordzijde van beide rotondes een pad is aangelegd voor fietsers en bromfietsers; Uitgegeven: 27 juni 2013 2013, nr. 39 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN BESLUIT van GEDEPUTEERDE STATEN van FRYSLAN van 25 juni 2013, no. 01064688, afdeling Beheer en Onderhoud tot plaatsing van verkeerstekens

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart

Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 63405 november 2018 Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart Nr. 2018/455744 Burgemeester en

Nadere informatie

Doel van vandaag. Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken. Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg?

Doel van vandaag. Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken. Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg? Doel van vandaag Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg? Wat is een leefbare woonstraat? En misschien: Wat is een leefbare

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Even voorstellen.. Niels Bosch Sr. Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Maastricht Airport

Nadere informatie

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

Inrichting wegen Duurzaam Veilig

Inrichting wegen Duurzaam Veilig Handleiding Inrichting wegen Duurzaam Veilig Groningen, 18 januari 2005 Gedeputeerde Staten der Provincie Groningen Handleiding Inrichting Wegen 1 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 2. Inrichtingseisen

Nadere informatie

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Even voorstellen.. Debbie Ammerlaan Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Amersfoort Projecten:

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beleidsregel langzaam gemotoriseerd verkeer op wegen Noord-Brabant Bijlage(n) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 4:81 van

Nadere informatie

dat de Buitenrustlaan, Rustenburgerlaan, Schalkwijkerstraat en Schipholweg gelegen zijn binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat de Buitenrustlaan, Rustenburgerlaan, Schalkwijkerstraat en Schipholweg gelegen zijn binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT 4 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 59682 november 2016 Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen t.g.v. renovatiewerkzaamheden Buitenrustbruggen Haarlem

Nadere informatie

N345; verkeersbesluit rondweg Voorst in de gemeente Voorst VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER , D.D. 30 JULI 2018

N345; verkeersbesluit rondweg Voorst in de gemeente Voorst VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER , D.D. 30 JULI 2018 STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 45779 augustus 2018 N345; verkeersbesluit rondweg Voorst in de gemeente Voorst VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2017-017375,

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 63412 november 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart Nr. 2018/433509 Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT DEFINITIEVE INRICHTING N329 TE OSS. Nr juli 2013

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT DEFINITIEVE INRICHTING N329 TE OSS. Nr juli 2013 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21148 24 juli 2013 VERKEERSBESLUIT DEFINITIEVE INRICHTING N329 TE OSS Burgemeester en wethouders van Oss nemen dit verkeersbesluit

Nadere informatie

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan.

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9392 2 april 2015 Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12119 29 april 2015 ONTWERP - VERKEERSBESLUIT Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg en nieuw aan te leggen parallelweg

Nadere informatie

Module bereikbaarheid

Module bereikbaarheid Module bereikbaarheid Inleiding Bereikbaarheid gaat over de uitwisseling van verkeer, tussen de dorpen van de gemeente onderling en naar het hoofdwegennet. Een goede bereikbaarheid is belangrijk, maar

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen 30 km zone omgeving Churchilllaan Haarlem

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen 30 km zone omgeving Churchilllaan Haarlem STAATSCOURANT 13 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69082 december 2016 Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen 30 km zone omgeving Churchilllaan Haarlem Nr. 2016/537717 Burgemeester

Nadere informatie

Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl

Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl (Bijdragenr. 90) Categorisering en Basiskenmerken Wegontwerp nieuwe stijl Auteur: Dirk de Baan (Royal Haskoning) Co-auteurs: John Boender (CROW) Nicole van der Velden (Royal Haskoning) Samenvatting Op

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47219 december 2015 VERKEERSBESLUIT Nummer 15u0031264/ 2015.12819 Onderwerp: Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg

Nadere informatie

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Datum 14 augustus 2012 Kenmerk UHN031/Bqt/0173 Eerste versie 10 augustus 2012 Documentatiepagina

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk. Nr september 2013

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk. Nr september 2013 STAATSCOURANT 11 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25466 september 2013 Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk Gelezen: -gelezen het advies aan burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

Verkeersborden met omschrijving

Verkeersborden met omschrijving Verkeersborden met omschrijving............................................................. Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Fietsstraten, de introductie voorbij Rico Andriesse (Auteur is werkzaam bij Goudappel Coffeng) Robert Hulshof (Auteur is werkzaam bij CROW) Samenvatting Fietsstraten

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr september Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Zaaknummer

STAATSCOURANT. Nr september Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Zaaknummer STAATSCOURANT 26 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 53516 september 2018 Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Parkeerterrein sportpark Veerse Poort aan M.H. Boassonlaan

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016 Inhoud Even voorstellen.. Aanleiding snelheidsverhoging 40 km/u Werkgroep snelheidsverhoging Doelen advies werkgroep

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving........................................................................ Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch

Nadere informatie

Bijlage. Lokale Aanpak Veilig Fietsen

Bijlage. Lokale Aanpak Veilig Fietsen Bijlage Lokale Aanpak Veilig Fietsen Bijlage 1. Begrippen 2. Ontwikkelingen en partners 3. Subjectieve verkeersveiligheidsgegevens (enquête) 4. Objectieve verkeersveiligheidsgegevens 5. Toetsingskader

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

Bromfiets klasse B op de rijbaan

Bromfiets klasse B op de rijbaan 2 technische fiche juni 2006 klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom Sinds 1 januari 2005 moeten de bromfietsers klasse B binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. klasse B op de rijbaan 2 1.

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 17261 23 maart 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein Nr. 2018/99505 Burgemeester en wethouders van Haarlem;

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Dienstorder MOW/AWV/2010/13

Dienstorder MOW/AWV/2010/13 Dienstorder MOW/AWV/2010/13 d.d. 27 oktober 2010 Titel: Bestuurders van bromfietsers klasse B op de rijbaan en/of het fietspad. Overgangsconstructies. Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Verspreiding:

Nadere informatie

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34135 28 juni 2016 Verkeersbesluit verkeersmaatregelenwestergracht Haarlem Nr. 2016/235814 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Inleiding. Figuur 1; gegevens auditrapportage

Inleiding. Figuur 1; gegevens auditrapportage ONDERWERP Besluit over aangedragen actiepunten uit Verkeers Veiligheids Audit (VVA) van DTV Consultants DATUM 26 maart 2018 PROJECTNUMMER D03071.000210.0123 ONZE REFERENTIE 079716131 B VAN Toine Krijnen

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 27768 17 mei 2018 VERKEERSBESLUIT Nummer besluit: 17.013 Datum besluit: 17 mei 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Toepassing verkeersveiligheid op maat

Toepassing verkeersveiligheid op maat Toepassing verkeersveiligheid op maat Hoe zien de Zeeuwse wegen er in de toekomst uit? Samenvatting Middelburg 21 april 2006 Inleiding In 2002 is het wegencategoriseringsplan voor de provincie Zeeland

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat Bij17-289 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit Waarderbrug - Spaarndamseweg - Industrieweg

Definitief verkeersbesluit Waarderbrug - Spaarndamseweg - Industrieweg Definitief verkeersbesluit Waarderbrug - Spaarndamseweg - Industrieweg Haarlem Nr. 2013/475521 Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem, Gelet op de Wegenwet, de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994),

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT: Rijkswegen A/N2 en A79: verkeersmaatregelen in het kader van de uitvoering van het Project A2 Passage Maastricht

VERKEERSBESLUIT: Rijkswegen A/N2 en A79: verkeersmaatregelen in het kader van de uitvoering van het Project A2 Passage Maastricht STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31317 16 juni 2016 VERKEERSBESLUIT: Rijkswegen A/N2 en A79: verkeersmaatregelen in het kader van de uitvoering van het

Nadere informatie

Ontheffingverlening te breed (land-)bouwverkeer

Ontheffingverlening te breed (land-)bouwverkeer Ontheffingverlening te breed (land-)bouwverkeer toetsingscriteria en proces 2 B 2020a 1. De ontheffingverlening in de toekomst naar de RDW Sinds jaar en dag rijden agrariërs en loonwerkers met (land-)bouwvoertuigen

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsaudit

Verkeersveiligheidsaudit Verkeersveiligheidsaudit Ontsluiting GymXL parallelweg Bunschoterstraat Gemeente Amersfoort november 2009 Verkeersveiligheidsaudit Ontsluiting GymXL parallelweg Bunschoterstraat dossier : C8860-01.001

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel V erkeersbeslui t Besluit, 6 april 2018 Wij verlenen een ontheffing voor vrijstelling van de Wegenverkeers en de RVV voor voertuigen van Cyclomedia: Activiteit : vrijstelling van de Wegenverkeers en de

Nadere informatie

Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid

Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid STAATSCOURANT 11 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 43158 augustus 2016 Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Aanleiding Tijdens de raadsbehandeling van de nota Fietsen in Lelystad op 15 maart 2016 is door het college

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Reactienota. Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk

Reactienota. Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk Reactienota Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. Reacties en antwoorden p. 4 Auteur : Dhr. A. ter Haar Afdeling : Uitvoering Werken Datum : 12 augustus 2013 Status

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT Nr maart Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT Nr maart Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6266 3 maart 2015 VERKEERSBESLUIT 660-2015. Provincie Utrecht, gemeente Woerden, Harmelen, N419, BRAVO 6a, 6b nieuwe randweg

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE UITGANGSPUNTEN VOOR EEN LEEFBAAR EN VEILIG WIERINGERWERF

VERKEERSKUNDIGE UITGANGSPUNTEN VOOR EEN LEEFBAAR EN VEILIG WIERINGERWERF VERKEERSKUNDIGE UITGANGSPUNTEN VOOR EEN LEEFBAAR EN VEILIG WIERINGERWERF De gemeenteraad van de gemeente Hollands Kroon heeft in juni 2016 een Vlekkenplan voor de kern van Wieringerwerf vastgesteld. Het

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 45675 augustus 2018 N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT 20 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 49776 september 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.13321 Onderwerp: Aanpassen stationsomgeving Doetinchem Burgemeester

Nadere informatie

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Dilemma s over provinciale wegen Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Wegennetvisie = nieuwe functionele indeling van de provinciale wegen Indeling in: Stroomwegen Gebiedsontsuitingswegen Erftoegangswegen

Nadere informatie

overwegende dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit

overwegende dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32329 20 juni 2016 VERKEERSBESLUIT 30 km zone, parkeerverbodszone, verplichte rijrichting, voorrang, stopverbod, parkeren

Nadere informatie

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel!

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet Ouder

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr juni Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr juni Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15869 4 juni 2014 VERKEERSBESLUIT Onderwerp: verkeersmaatregelen Veerwagenweg en omgeving en Heemsteedseweg Het college

Nadere informatie

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 06.0986 d.d. 08-08-2006 Onderwerp Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark BESLUITEN 1. in te stemmen met het ontwerp verkeersbesluit Aanpassingen t.b.v. nieuwbouw ROC Lammenschanspark

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016

Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016 STAATSCOURANT 3 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40681 augustus 2016 Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016 Betreft: Diverse verkeersbesluiten

Nadere informatie

Regeling verplaatsingen te voet defensie. Versie 1,

Regeling verplaatsingen te voet defensie. Versie 1, Regeling verplaatsingen te voet defensie Versie 1, 09-02-2016 Inhoudsopgave Regeling verplaatsingen te voet defensie....................................................... 3 1. Algemeen................................................................................

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Verkeersbesluit Helpman. Nr februari Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT. Verkeersbesluit Helpman. Nr februari Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT 25 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10071 februari 2016 Verkeersbesluit Helpman Bezoekadres Gedempte Zuiderdiep 98 Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen

Nadere informatie

PARKEERBEBORDING FORMULE. PARKEERBEBORDING Verkeerspolitie Rotterdam-Koos van Rossen. Wat heeft de politie voor handhaving nodig?

PARKEERBEBORDING FORMULE. PARKEERBEBORDING Verkeerspolitie Rotterdam-Koos van Rossen. Wat heeft de politie voor handhaving nodig? PARKEERBEBORDING FORMULE PARKEERBEBORDING Inhoud presentatie Wat heeft de politie voor handhaving nodig? Wetgeving Hoe ver gaan we? Correcte toepassing verkeersmaatregelen Wat heeft de politie voor handhaving

Nadere informatie

Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring voor vrachtverkeer Diefdijk te Vianen en Leerdam

Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring voor vrachtverkeer Diefdijk te Vianen en Leerdam STAATSCOURANT 18 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4994 februari 2014 Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring voor vrachtverkeer Diefdijk te Vianen en Leerdam Het

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21507 26 april 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.12175 Onderwerp: wijzigingen rondom Bilderdijkstraat en Bezelhorstweg

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (Tekst geldend op: 15-03-2011) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) Bijlage 1. Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid Bord Omschrijving A1 Maximumsnelheid Bord Omschrijving A2 Einde

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 29885 26 mei 2017 Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving AU17.03116 college van burgemeester en wethouders van Den

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van verplichte fietspaden langs erftoegangswegen in het buitengebied en het opheffen van de voorrangregeling bij diverse fietspaden in het buitengebied van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. N325; ontwerp-verkeersbesluit diverse verkeersmaatregelen in de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen

PROVINCIAAL BLAD. N325; ontwerp-verkeersbesluit diverse verkeersmaatregelen in de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Gelderland. Nr. 46 11 januari 2017 N325; ontwerp-verkeersbesluit diverse verkeersmaatregelen in de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen ONTWERP-VERKEERSBESLUIT

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Delftplein Haarlem

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Delftplein Haarlem STAATSCOURANT 26 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42393 november 2015 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Delftplein Haarlem Nr. 2015/445329 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16865 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk Onderwerp: herinrichting

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsaudit

Verkeersveiligheidsaudit ### Verkeersveiligheidsaudit N270 Deurne - Limburgse grens Opdrachtgever Opdrachtnemer Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch DTV Consultants B.V. Hans Godefrooij TBO/170262 Breda,

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs B

Theorieboek. rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B 1 1. Begripsbepalingen hfst1 In de verkeerswetgeving zijn diverse begrippen opgenomen. Dat is gedaan om duidelijk te maken voor wie en in welke situatie de verkeersregels gelden.

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 63 onderwerp: Wegsleepregeling iz-nummer 480773 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni

Nadere informatie

Algemene regel. Soorten borden

Algemene regel. Soorten borden Algemene regel Je bent verplicht verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden op te volgen. Verkeerstekens zijn: verkeersborden verkeerslichten verkeerstekens op het wegdek Soorten borden De verkeersborden

Nadere informatie