Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst"

Transcriptie

1 Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

2 Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid voor de impact van onze activiteiten op onze omgeving en de mensen die daarin leven en werken. Daarom is duurzaamheid met het oog op sociale, milieutechnische en zakelijke aspecten stevig verankerd in ons denken en doen. Eddie Perdok, CEO Kramp Groep Onze waarden De klant eerst Klanttevredenheid is van vitaal belang voor Kramp en de rest van de logistieke keten, van producent tot eindgebruiker. In alles wat we doen, staat het belang van de klant voorop. Samen Door samen te werken, komen we tot oplossingen die het werk voor de klant eenvoudiger maken. Hierbij richten we ons op medewerkers, klanten, leveranciers en alle overige stakeholders. Betrokken Voor klanten en leveranciers zijn we een toegewijde business partner die gaat voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij streven we naar de juiste balans tussen sociaal-maatschappelijke, milieutechnische en economische aspecten. Ondernemerschap Bij ondernemerschap hoort het nemen van je verantwoordelijkheid. Als onderneming waarderen en ondersteunen we initiatieven van alle partijen die waarde toevoegen aan de logistieke keten.

3 Duurzaam ondernemen In het verlengde van onze waarden ligt het streven om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Daarbij richten wij ons op de drie dimensies People, Planet en Profit, waarmee we doorlopend waarde willen creëren op zowel het sociaal-maatschappelijke, ecologische als het economische vlak. In de juiste balans versterken deze dimensies elkaar en zo creëren we toegevoegde waarde voor de lange termijn. En daar gaan we bij Kramp voor. Partnerschap Waar mogelijk willen we in samenwerking met andere bedrijven de negatieve effecten van ons handelen zoveel mogelijk beperken en positieve langetermijneffecten ruimte geven en versterken. Daarom gaan we met klanten en leveranciers graag duurzame partnerschappen aan om ook op de langere termijn waarde te creëren. Duurzaam ondernemen is geen kwestie van toevalstreffers noteren, maar vraagt om structurele aandacht van iedereen. Een proces waarin we met elkaar binnen de keten nog veel kunnen winnen. Verduurzaming van de keten Behalve met onze eigen medewerkers willen we ook graag met onze klanten en leveranciers werken aan verdere verduurzaming van de keten. We waarderen initiatieven op dit gebied. Mogelijk maakt duurzaam ondernemen al deel uit van uw bedrijfsvoering en brengt u de aandachtspunten, zoals omschreven in deze Supplier Code of Conduct, al in de praktijk. Dat waarderen wij enorm. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan werken we daar graag samen met u naartoe.

4 Supplier Code of Conduct Algemeen Waar we in de Supplier Code of Conduct (SCC) de term leveranciers gebruiken, hebben we het over leveranciers en hun leveranciers en/of onderaannemers. Kramp Groep verwacht van al haar leveranciers dat zij instemmen met en handelen naar de aandachtspunten die we in deze SCC omschrijven. Dit document is bedoeld om een minimum niveau aan gewenst/aanvaard gedrag te formuleren; dit geldt uiteraard voor alle betrokken partijen. Onze leveranciers zijn gehouden aan lokale wet- en regelgeving. Mocht het zo zijn dat de lokale regelgeving strikter is dan hetgeen in deze SCC staat omschreven, dan gelden uiteraard de lokale regels. People Mensen maken het verschil. Met hun kennis, kunde en enthousiasme zijn zij bepalend voor de kwaliteit in elke onderneming. Goede zorg voor en de ontwikkeling van medewerkers is dus zeer bepalend voor zakelijk succes. Duurzaam ondernemen wil zeggen dat je kiest voor positieve invloed op de lange duur. Daarom gaan we met medewerkers, klanten, leveranciers en onze maatschappelijke omgeving graag duurzame relaties aan om samen de toegevoegde waarde te versterken en uit te bouwen. Dit belang onderkennen en ernaar handelen is voor Kramp vanzelfsprekend. Mensen dienen te allen tijde met respect te worden behandeld. Dit uitgangspunt hebben we vertaald naar drie aandachtsgebieden: werkomstandigheden, mensenrechten en sociaal ondernemerschap.

5 Werkomstandigheden Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving. Informeer uw medewerkers over ontwikkelingen en geef ze relevante training met betrekking tot uw onderneming en hun werkplek. Verhoog de veiligheid op de werkplekken door aandacht te besteden aan preventie van ongevallen en calamiteiten. Zorg dat er plannen en voorzieningen voorhanden zijn om tijdens een calamiteit verwondingen en schade zoveel mogelijk te beperken. Zorg dat uw onderneming voldoet aan de nationale wetten en normen voor werktijden (inclusief overwerk), feestdagen en vakanties. Betaal lonen die minimaal overeenkomen met lokale wetten en normen. Mensenrechten Kramp is tegen iedere vorm van discriminatie. Denk daarbij aan onderscheid op basis van: geslacht, geaardheid, leeftijd, religie, huidskleur, nationaliteit, politieke mening of sociale klasse. Kramp is tegen kinder- en dwangarbeid. In alle gevallen bedraagt de minimum leeftijd 14 jaar. Kramp hecht er waarde aan dat uw personeel zich kan verenigen in een werknemersvertegenwoordiging van hun keuze om de eigen belangen te behartigen. Intimidatie, zowel fysiek, psychologisch, seksueel of verbaal van aard, richting medewerkers en zakenpartners wordt niet getolereerd. Sociaal ondernemerschap Heb aandacht voor de gezondheids- en veiligheidsaspecten tijdens alle stadia van het product. Niet alleen in relatie tot het gebruik, maar ook tijdens de ontwikkeling, vervaardiging, opslag en de verwerking na het einde van de levensduur ervan. U bevordert integer handelen binnen uw onderneming. Voorkom en bestrijd

6 corruptie, omkoping, afpersing of het bevoordelen van familie en vrienden binnen uw bedrijf. Dit geldt ook in de zakelijke omgang van uw medewerkers met andere bedrijven, politieke organisaties en overheden. Neem een actieve houding aan in het delen van informatie met Kramp. Bijvoorbeeld op het vlak van veranderende wetgeving. Uit uw maatschappelijke betrokkenheid door in uw beslissingen de wensen vanuit de gemeenschap zichtbaar mee te laten wegen. Kramp waardeert uw steun aan charitatieve of het algemeen nut beogende initiatieven en lokale culturele ontwikkelingen. Planet Gelet op de schaarste aan energie en grondstoffen verwacht Kramp dat prestaties op het gebied van milieu- en duurzaamheidsaspecten steeds zwaarder gaan wegen bij het behalen van zakelijk succes. We vinden ook dat we onze planeet waar mogelijk moeten behoeden voor vervuiling, ontbossing en het uitputten van natuurlijke reserves. Daarom is het belangrijk dat we hier rekening mee houden in organisatieprocessen en in productontwikkeling. Streef ernaar de hoeveelheid grondstoffen en energie die u per producteenheid verbruikt, te reduceren door zo efficiënt en effectief mogelijk te werken. Verdiep u in de technologische mogelijkheden om dat te bereiken. Bespaar energie door efficiënter gebruik van brandstof en elektriciteit. Streef naar een zo hoog mogelijke inzet van duurzame energiebronnen zoals zon, wind, water etc. Minimaliseer de impact op uw natuurlijke omgeving met behulp van afvalmanagement.

7 Benut de kansen voor hergebruik en streef naar een minimale uitstoot van schadelijke stoffen naar lucht, grond en water. Gebruik bij voorkeur gerecyclede grond- stoffen. Wanneer dit niet mogelijk is, streef dan naar de minst milieubelastende variant. Profit People en Planet gaan steeds meer de voorwaarden bepalen waaronder winst (Profit) kan en mag worden gemaakt. Wil je als onderneming langdurig succesvol zijn, dan kun je niet voorbij gaan aan de belangen van mensen en van onze planeet. Sterker nog, wij zijn er van overtuigd dat een onderneming haar license to operate juist verdient door continu aandacht te hebben voor deze aspecten. Optimalisatie van de keten. Benut kansen Bescherm intellectueel eigendom en gevoelige informatie afkomstig van Kramp en haar klanten. Vanzelfsprekend gaan wij vertrouwelijk om met informatie van onze leveranciers. door te anticiperen op ontwikkelingen en realiseer extra toegevoegde waarde voor de keten tot en met de eindklant. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van het verpakkingsvolume/gewicht. Op die manier Lever concurrentie op een eerlijke manier. verlaagt u de hoeveelheid benodigde Investeer in innovatie die tot duurzaamheid leidt. Bijvoorbeeld in het verbeteren van uw productieproces of het product op het vlak van milieuvriendelijkheid, energie-efficiëntie etc. grondstoffen, draagt u bij aan efficiënter transport en reduceert u transportkosten, de hoeveelheid verpakkingsafval en de recyclingkosten voor de klant.

8 Business Responsibility Samen met haar leveranciers wil Kramp duurzaamheid in de keten naar een hoger plan tillen. Wij waarderen uw commitment aan de doelen van Kramp zoals omschreven in deze SCC. Inzicht in de manier waarop u binnen uw onderneming met deze thema s omgaat, is voor Kramp van groot belang. In het regulier overleg met u is dit een belangrijk onderwerp. We vragen u ook om uw toeleveranciers op de hoogte te brengen van de inhoud en de voorwaarden van deze SCC. Mocht u over informatie beschikken dat een onderneming zich in aanzienlijke mate niet houdt aan de uitgangspunten zoals omschreven in de SCC, dan kunt u daarvan strikt vertrouwelijk en anoniem melding maken bij Kramp. Een melding kan betrekking hebben op het gedrag en handelen van alle deelnemers in de logistieke keten, inclusief medewerkers van Kramp. Zeker in gevallen van ernstige inbreuken op belangrijke grondbeginselen, zoals kinderarbeid, omkoping of niet integer handelen. Wij verzoeken u met klem daarvan onmiddellijk melding bij ons te maken. Vertrouwelijke of anonieme meldingen, zoals hiervoor bedoeld, kunt u doorgeven aan: SCC-Confidential@kramp.com

MVO gedragscode gavilar B.V.

MVO gedragscode gavilar B.V. PAGINA 1 MVO gedragscode B.V. Documentgegevens Bedrijf Adres Opgesteld Gecontroleerd Akkoord : B.V. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht : R. ten Hove : QHSE-coördinator : P. Klijs : Operations

Nadere informatie

NSG Group Gedragscode voor leveranciers

NSG Group Gedragscode voor leveranciers Inleiding NSG Group Gedragscode voor leveranciers Het doel van NSG Group is om op professioneel, juridisch en ethisch vlak de hoogst mogelijke wereldwijde reputatie te genieten voor de manier waarop wij

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE LORD Corporation ( LORD ) zet zich in voor zakendoen met integriteit en hoge ethische normen. Daarnaast verplichten wij onszelf tot de naleving van alle wetgeving en voorschriften

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 DOELSTELLING 1.2 STREKKING 1.3 NALEVING 1.4 ERKENNING 2 BEHANDELING VAN WERKNEMERS 2.1 ANTI-DISCRIMINATIE 2.2 VRIJHEID VAN VERENIGING EN COLLECTIEVE ONDERHANDELINGEN 2.3 DWANGARBEID

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

en dit zijn onze principes

en dit zijn onze principes en dit zijn onze principes Inhoud Dit zijn onze principes Dit zijn onze principes We doen het samen We werken duurzaam We tonen respect We hebben aandacht Verder wegwijs 03 08 10 12 14 18 Alle bedrijven

Nadere informatie

Gedragscode. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 1 van 5 Mactwin Security B.V.

Gedragscode. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 1 van 5 Mactwin Security B.V. Gedragscode Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 5 Mactwin Security B.V. Gedragscode Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Mactwin hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord handelen. Onze

Nadere informatie

MN Supplier Code of Conduct

MN Supplier Code of Conduct MN Supplier Code of Conduct Visie Maatschappelijk Verantwoorde Bedrijfsvoering Een duurzame uitvoering van de pensioen- en sociale regelingen en verzekeringen van onze opdrachtgevers geven wij vorm door

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Leveranciersgedragscode

Leveranciersgedragscode Leveranciersgedragscode 1. Achtergrond en uitgangspunten Het Ronald McDonald Kinderfonds vangt gezinnen op van ernstig zieke kinderen. In onze bedrijfsvoering streven wij naar optimaal en verantwoord rendement

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

NSG Group Gedragscode voor leveranciers

NSG Group Gedragscode voor leveranciers Inleiding NSG Group Gedragscode voor leveranciers Het doel van NSG Group is om op professioneel, juridisch en ethisch vlak de hoogst mogelijke wereldwijde reputatie te genieten voor de manier waarop wij

Nadere informatie

Principes voor gedrag door de onderneming

Principes voor gedrag door de onderneming Uitgegeven september 2005 Gereviseerd april 2012 Gereviseerd oktober 2017 Principes voor gedrag door de onderneming Epson vervult haar sociale verantwoordelijkheid door te handelen in lijn met de onderstaande

Nadere informatie

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths De Code van Bedrijfsethiek voor van Smiths Als een internationaal bedrijf werkt de Smiths Group overal ter wereld samen met klanten, aandeelhouders en leveranciers. Deze belanghebbenden, tezamen met de

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S)

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S) Nr. ISO 26000 Indicator MVO Kernthema II: Arbeidsomstandigheden en volwaardig werk Stakeholder(s) Meten Uitvoering Voldoet Ja/Nee Doelstelling 2018 Paragraaf (Paragraaf 6.4) 1 6.4.1 Werkgelegenheid Safety

Nadere informatie

Duurzaamheid en Responsible Care

Duurzaamheid en Responsible Care Duurzaamheid en Responsible Care Verbond van Handelaren in Chemische producten Maart 2017 Samenvatting ESG Om te komen tot een meer duurzame wereld, vraagt het VHCP aandacht voor ESGfactoren Hoofdthema

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING

DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING DATUM: 17 MAART 2014, VERSIE: 2.0 LEVERANCIERSVERKLARING 1 / 5 Geachte leverancier, Sapa is een gediversifieerd industrieconcern dat wereldwijd actief is. Sapa s waarden en onze cultuur van duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Gedragscode zakelijke partner

Gedragscode zakelijke partner Gedragscode zakelijke partner Inhoud Inleiding 1.1 Achtergrond en reikwijdte van de code 1.2 Evaluatie en naleving van zakelijke partners 1.3 Vertrouwelijkheid 1.4. Onderaannemers De bedrijfsvoering van

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

Leveranciers- normen

Leveranciers- normen Leveranciersnormen Als onderdeel van Arconics voortdurende toewijding aan duurzaam en ethisch ondernemerschap, zetten we ons in voor samenwerking met onze leveranciers, aannemers, consultants en anderen

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSSCAN. Ja/altijd Meestal Soms Meestal niet Nee/nooit Niet van toepassing

DUURZAAMHEIDSSCAN. Ja/altijd Meestal Soms Meestal niet Nee/nooit Niet van toepassing DUURZAAMHEIDSSCAN Hoe duurzaam is uw bedrijfsvoering? Deze duurzaamheidsscan geeft een globaal beeld van uw niveau van duurzaamheid en laat zien hoe maatschappelijk verantwoord u onderneemt in vergelijking

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke. manier van werken.

Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke. manier van werken. Gedragscode 2 Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke manier van werken. We willen dat Cargotec de onbetwiste marktleider is in vrachtafhandelingssystemen

Nadere informatie

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) STRAXS Nederland BV draagt zorg voor het welzijn van haar medewerkers. Dit doet zij door het zeker stellen van de werkgelegenheid en het nakomen van

Nadere informatie

Vattenfall Gedragscode voor leveranciers

Vattenfall Gedragscode voor leveranciers Vattenfall Gedragscode voor leveranciers Introductie Vattenfall levert energie voor de maatschappij van vandaag en draagt bij aan het energiesysteem van morgen. Bij de uitvoering van onze bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat?

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? Business Principles Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? De Business Principles zijn een nadere uitwerking van de kernwaarden en de strategische thema s. Samen met onze purpose, missie,

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

PostNL Business Principles

PostNL Business Principles 3 december 2014 PostNL N.V. PostNL Business Principles Raad van Bestuur Auteur Director Audit & Security Titel PostNL Business Principles Versie 1.1 Dit document is een vertaling van de Engelstalige versie.

Nadere informatie

Gedragscode Zehnder Group Ltd

Gedragscode Zehnder Group Ltd Gedragscode 1/8 Inhoudsopgave 2 Onze beweegredenen... 3 Voor wie geldt de gedragscode?... 4 Verplichtingen van de werknemers... 4 "Vertrouwelijk aanspreekpunt... 4 Plichten van het management... 5 Lokale

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info)

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) was wordt onderwerp tekstbron Versie juni Opmerking: Standaardteksten en Versie 2013 2010 hoofdstukindeling vertaald uit Guide 83 H 1 tm 4 Deel A Eisen Managementsysteem

Nadere informatie

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Preambule LEONI legt aan de hand van deze verklaring de principiële sociale rechten en beginselen vast. Deze vormen de basis

Nadere informatie

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 DOEL VAN DE MANUCHAR GEDRAGSCODE... 3 TOEPASSINGSGEBIED... 3 TOEZICHT OP DE NALEVING... 3 GEDRAGSCODE... 4 RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 NALEVING

Nadere informatie

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voor wie is deze gedragscode bedoeld? Deze gedragscode is van toepassing op alle bij DGB Group N.V. of de met haar in een groep verbonden ondernemingen

Nadere informatie

Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4. Sleutelpunten van onze code 6. Onze principes 8. Onze waarden 9

Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4. Sleutelpunten van onze code 6. Onze principes 8. Onze waarden 9 GEDRAGSCODE ÍNDEX 03 Bedrijfsethiek, integriteit en sociale verantwoordelijkheid 4 Sleutelpunten van onze code 6 Onze principes 8 Onze waarden 9 Integriteit 10 - Onze klanten en zaken partners respecteren

Nadere informatie

Gedragscode Thule Group

Gedragscode Thule Group Gedragscode Thule Group Oorspronkelijk goedgekeurd in januari 2008 Bijgewerkt 2010, 2012 en 2015 Thule Group AB Opgesteld door Kajsa von Geijer, SVP HR Goedgekeurd door Magnus Welander, president-directeur

Nadere informatie

Code of Conduct. ara Shoes AG 40764 Langenfeld Postfach 2161 Tel.: (+49)2173/105-0 www.ara-shoes.com

Code of Conduct. ara Shoes AG 40764 Langenfeld Postfach 2161 Tel.: (+49)2173/105-0 www.ara-shoes.com Code of Conduct ara Shoes AG 40764 Langenfeld Postfach 2161 Tel.: (+49)2173/105-0 www.ara-shoes.com Inhoud ara Code of Conduct...3 Regel 1: Geen kinderarbeid...4 Regel 2: Geen dwangarbeid...4 Regel 3:

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Code THE. organ VEILIG WERKEN & ETHISCH HANDELEN

Code THE. organ VEILIG WERKEN & ETHISCH HANDELEN THE organ Code VEILIG WERKEN & ETHISCH HANDELEN Inleiding In het leiderschapsgedrag van Morgan staat veilig werken en ethisch handelen altijd centraal, en alles wat we doen bij Morgen moet gebeuren vanuit

Nadere informatie

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS ETHISCHE CODE LEVERANCIERS WAT VERWACHTEN WIJ VAN ONZE LEVERANCIERS? Lyreco zet zich in om zaken te doen met een krachtig engagement voor de rechten van het individu en de ecologie van onze planeet. Enkele

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Mensenrechten Beleid (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.2/2013 op 22 februari 2013) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Algemene Informatie. Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van

Algemene Informatie. Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van Algemene Informatie Naam van beleid Gedragscode voor leveranciers aan NSG Group Goedgekeurd door Procurement Policy Steering Committee Datum van 17.06.2009 goedkeuring Doelpubliek Dit beleid geldt voor

Nadere informatie

ING ENVIRONMENTAL APPROACH

ING ENVIRONMENTAL APPROACH ING ENVIRONMENTAL APPROACH Mensenrechten op de werkplek 3 De uitgangspunten 4 Vrijheid van organisatie en het recht op collectieve onderhandeling 5 TABLE OF CONTENTS Dwangarbeid 6 Kinderarbeid 7 Discriminatie

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Gedragscode. Bedrijfswaarden en gedragsregels. Ingangsdatum 15 November 2013. Uitgifte datum. Versie Naam Titel

Gedragscode. Bedrijfswaarden en gedragsregels. Ingangsdatum 15 November 2013. Uitgifte datum. Versie Naam Titel Gedragscode Bedrijfswaarden en gedragsregels Policy Eigenaar Director GRC Policy Goedkeurder Board of Management Ingangsdatum 15 November 2013 Uitgifte datum Versie Naam Titel 15-Nov-2013 1.0 Fokko Kool

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4 Zo gaan we om met de maatschappij Deelcode 4 x Zo gaan we om met de maatschappij We helpen de maatschappij door mensen te verbinden We gaan verantwoord om met mensen, middelen en milieu Inhoud: 1. Algemeen

Nadere informatie

Gedragscode leveranciers Beter Bed Holding NV

Gedragscode leveranciers Beter Bed Holding NV Gedragscode leveranciers Beter Bed Holding NV Versie 1.0 Inleiding Beter Bed 1 heeft als organisatie de verplichting op zich genomen om als verantwoordelijk lid van de maatschappij te handelen en in economisch,

Nadere informatie

MVO stakeholder enquête 2014

MVO stakeholder enquête 2014 MVO stakeholder enquête 2014 Datum : 1 mei 2014 1 Voorwoord In de afgelopen jaren is Heerkens van Bavel Bouw zich steeds meer bewust geworden, van de rol die zij spelen in de maatschappij en de effecten

Nadere informatie

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam vooruit Dakaccent wil op een maatschappelijk verantwoorde manier werken, in samenwerking met medewerkers, klanten, leveranciers en overige

Nadere informatie

Slim verduurzamen gemeente gebouwen Eindhoven

Slim verduurzamen gemeente gebouwen Eindhoven Slim verduurzamen gemeente gebouwen Eindhoven Duurzaamheid loont! De vraag naar duurzaamheid in de bouwwereld én in het eigen huis is voor uw opdrachtgevers van steeds grotere betekenis. Met duurzame producten

Nadere informatie

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Versie definitief Datum, 21 december 2011 CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Inhoud 1 Inleiding CleanLease normen en waarden 2 Normen en waarden: medewerkers 3 Normen

Nadere informatie

Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers.

Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers. Xylem Inc. Ombudsmanprogramma voor leveranciers. Het richtlijnprincipe bij Xylem Inc. is onze gedragscode (de Xylem gedragscode). De gedragscode geldt ook voor onze leveranciers bij hun zaken met Xylem

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

De Gunnebo gedragscode

De Gunnebo gedragscode De Gunnebo gedragscode 2 Woord vooraf van de CEO Het is de visie van Gunnebo om wereldwijd toonaangevend leverancier te worden van een veiligere toekomst. Om deze visie te realiseren, moeten wij wereldwijd

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen en DGMR. 1. Inleiding. 1.1 Algemene missie DGMR. Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012

Duurzaam Ondernemen en DGMR. 1. Inleiding. 1.1 Algemene missie DGMR. Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012 Duurzaam Ondernemen en DGMR Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012 1. Inleiding Deze DuOn-beleidsvisie is het overkoepelende document voor het beleid en de initiatieven van DGMR op het gebied

Nadere informatie

Gedragscode Batenburg Techniek N.V.

Gedragscode Batenburg Techniek N.V. Gedragscode Batenburg Techniek N.V. Batenburg Techniek Gedragscode versie 2.1 mei 2018 1 Voorwoord Het doel van deze gedragscode is het definiëren van algemeen wenselijk en niet-wenselijk gedrag, om ervoor

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Royal Cosun Gedragscode

Royal Cosun Gedragscode Royal Cosun Gedragscode De gedragscode dat ben je zelf Breda, 2010 Cosun Gedragscode Inhoud Inleiding... 1 Gedragscode... 2 KERNBEGRIPPEN... 2 KERNNORMEN... 3 Interne relaties... 3 Externe relaties...

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS VAN ELIA

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS VAN ELIA GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS VAN ELIA Augustus 2018 Definitie: Leveranciers: potentiële en bestaande leveranciers, aannemers en hun aannemers. Inleiding Bij Elia helpen we de energietransitie realiseren,

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak -

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - Een praktische training over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor KMO s Harelbeke, 6 juni 2007 Agenda De omgeving van KMO s hecht steeds meer

Nadere informatie

Gedragscode voor Leveranciers

Gedragscode voor Leveranciers AUTEUR Corporate Compliance & Integrity Corporate Social Responsibility Corporate Procurement VERSIE 1.0 STATUS Definitief PAGINA 1 of 8 Gedragscode voor Leveranciers PAGINA 2 of 8 Index 1. Inleiding 3

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

NN statement of Living our Values

NN statement of Living our Values NN statement of Living our Values Onze doelstelling Onze geschiedenis gaat terug tot 1845. Sindsdien is ons bedrijf gefuseerd, gegroeid en veranderd, maar de kern van wie wij zijn is hetzelfde gebleven:

Nadere informatie

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald.

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Visie en Waarden 2 Voorwoord Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Momenteel werken wij aan een Winning Culture bij Henkel, die ons zal helpen onze

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Stilstaan bij vooruitgang

Stilstaan bij vooruitgang Stilstaan bij vooruitgang Thuis in duurzaam organiseren Duurzaam rendement is geld verdienen... en meer... Onze visie op duurzaamheid Duurzaamheid is een modewoord geworden. Om mee te gaan met de trend

Nadere informatie

MVO Verslag Juni 2016

MVO Verslag Juni 2016 MVO Verslag Juni 2016 30 juni 2016 Versie: 1 Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 3 3 MVO onderzoek... 4 4 MVO speerpunten... 5 Eerlijke concurrentie... 5 Anti corruptie... 5 Gezondheid en veiligheid

Nadere informatie

Intercool Gedragscode

Intercool Gedragscode Intercool Gedragscode Onze klanten hebben een keuze, en hoe wij presteren bepaalt of zij voor ons kiezen. We zijn ambitieus, we stellen hoge maar realistische doelen, we leveren resultaten en we luisteren

Nadere informatie

Ethische Code van Compass Group

Ethische Code van Compass Group van Compass Group Versie 1.2 Compass Group & UN Global Compact Als wereldleider in onze branche moeten we de allerhoogste eisen stellen aan de kwaliteit van de diensten die we leveren en aan de professionele

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

index Inleiding 3 Waarden 4 Ethiek 5 Maatschappelijk verantwoorde groei 4 Integriteit 4 Innovatie 4 Betrokkenheid 4 Familieonderneming 4

index Inleiding 3 Waarden 4 Ethiek 5 Maatschappelijk verantwoorde groei 4 Integriteit 4 Innovatie 4 Betrokkenheid 4 Familieonderneming 4 handvest index Inleiding 3 Waarden 4 Maatschappelijk verantwoorde groei 4 Integriteit 4 Innovatie 4 Betrokkenheid 4 Familieonderneming 4 Ethiek 5 I. MENSENRECHTEN 5 II. ARBEID EN ARBEIDSVOORWAARDEN 5 III.GEZONDHEID,

Nadere informatie

Zakelijke gedragscode. The Binding Site Group Limited. Maart 2017

Zakelijke gedragscode. The Binding Site Group Limited. Maart 2017 Zakelijke gedragscode The Binding Site Group Limited Maart 2017 Deze Zakelijke Gedragscode is van toepassing op iedereen bij The Binding Site Group Limited, met inbegrip van de wereldwijde dochterondernemingen

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

Ethische bedrijfsprincipes

Ethische bedrijfsprincipes Ethische bedrijfsprincipes Vepo Cheese b.v. Beneluxweg 1 2411NG Bodegraven Nederland 1 Ethische bedrijfsprincipes Inhoudsopgave Blz. Gedragsregels 3 1. Algemene bedrijfsprincipes 3 2. Naleving 3 3. Melden

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Landal GreenParks

Duurzaamheid bij Landal GreenParks Duurzaamheid bij Landal GreenParks Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe Harderwijk - 18 februari 2015 Landal een duurzame organisatie? Onze belofte naar de gasten Waarom D&BO? Externe

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand Onze Bedrijfsmissie In een wereld die permanent en steeds sneller verandert, vormt onze visie een kompas voor het bedrijfsdoel en de fundamentele waarden van de Vollers groep. Ze brengt onze bedrijfsfilosofie

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring Duurzaamheidsverklaring 2 > Duurzaamheidsverklaring Ricoh Duurzaamheidsverklaring Als wereldwijde speler in een snel veranderende maatschappij wil Ricoh, samen met haar internationale en lokale klanten,

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. 9 april 202 Gegenereerd op 9-04-202 - pagina van 0 voor Aardoom Hoveniers B.V. Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Duurzaamheidsanalyse bedrijven

Duurzaamheidsanalyse bedrijven De inspanningen van bedrijven op het vlak van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen worden door KBC Asset Management beoordeeld volgens een evaluatiemodel dat werd opgesteld in samenwerking

Nadere informatie